Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 09. 03. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 09. 03. 2017

dolů
   autor příspěvek
Cogwheel
Pátek, 24. února 2017 - 12:42:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4545
Registrován: 1-2012
Já nemusím ani Štětinu, ani Armény, ani Azerbajdžánce. Zhruba před 10 lety jsem 2x byl v Arménii pracovně, vždy po dobu asi 1 měsíce - a stačilo. [ko] Souhlasím s T_.H_.
O poměrech v Azerbajdžánu píše i dnešní tisk: http://zpravy.idnes.cz/votapek-mehriban-alijejovova-viceprezident kou-f5o-/zahranicni.aspx?c=A170224_092200_zahranicni_neh
Ale v Arménii je to také podobné: země zkorumpovaná odshora dolů, sice s holou [zadnice], ale národně velice hrdá. Krásně to vystihuje ten klip prorežimní zpěvačky, na který jsem dával odkaz již 18.2.: https://www.youtube.com/watch?v=qVMbfU_6OJ4
Pátek, 24. února 2017 - 13:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310
Registrován: 5-2005
Trollino : No my tam měli jet tři roky zpět - do toho ale přišli děti, budování a všechny obyčejné starosti a tak jsme si slíbili, že po svatbě .... Putin během té doby udělal co udělal - bohužel ale neodradilo nás to / akorát místo vlakem z Lvova musíme letecky přes Moskvu /

VitaHa : no to je to síla --- on člověk když chce jezdit už do takové divočiny tak ale musí s tímto trochu počítat - ono Rusko Moskva asi není jako Rusko někde v prdeli na Sibiři. Přiznám se, že příští rok se chystám do Gruzie a klidné části Arménie, ale do Ruska někam dál bych si už asi netroufl - právě kvůli pár idiotům, kteří vidí turistu 1 x za život .. Máte moje uznání
Jinak v Oděse se taky jezdí v plavkách na pláž...uplnej hampejz..
- ano ano zažil jsem \--- ale Krym je Krym

Brr : tak nebyl problém si do pozvání nechat napsat kdeco - to Vám tam napsala na požádání ta zvoucí agentura ? popřípadě do jaké kolonky jestli se můžu zeptat ?
Taky je třeba si uvědomit, že cestou na Krym člověk de facto souhlasí s jeho záborem Ruskem. - Nebudu lhát i tyto myšlenky se mě honily hlavou / závidím ženě, která je politikou úplně nepolíbená a neřeší tyto věci / - ale rozhodl jsem se tam prostě jet. Názor na to mám ucelený a střízlivý / stejným směrem jako celá západní společnost /, ale nejedu tam protože to je Rusko nebo Ukrajina - jedu tam protože jedu na Krym. Ale jinak Vám tento názor neberu a nejste první kdo mě to říká :-)
Pátek, 24. února 2017 - 13:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3144
Registrován: 5-2002
Ono už je to dost dlouho, už si to nepamatuju. Veškeré formality ohledně víza jsem hodil na (pozor, reklama) CK Rajbas z Brna, ti to zařídili. Mají nějakou dohodu s nějakou agenturou z pod Elbrusu.
Tak pěknou dovoleno, a kdybyste pak sem sepsal nějaké zážitky, rady nebo varování, tak bych byl vděčen, na Krym bych se taky rád někdy podíval.
Pátek, 24. února 2017 - 20:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 7-2007
Také souhlasím s TH, protože Náhorní Karabach je vskutku kus země, kde "chcípnul pes". Spory začaly již v roce 1988, tedy téměř před 30 lety, kdy začalo docházet k vzájemnému vyvražďování obou etnik, viz. např masakr v Sumgayt. Toto, ještě za SSSR, přerostlo ve válečný konflikt a dále to už znáte. Ale i kdyby měly oba státy vykrvácet, tak po sobě budou střílet o kus země, která se nemůže. ani kouskem, srovnávat s průmyslovou základnou a infrastrukturou Sudet. Politika sem ale nepatří, po železniční stránce jde o mrtvé území, nic zajímavého, Agram vybombardovaný.
Pátek, 24. února 2017 - 21:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 12-2006
Rezny: Pro pohodu volím radši Ukrajinu, se ženou a dětma jsme dali Lvov a Luck na týden, velmi příjemných 2740 km vlakem, bydlení perfektní, vše bez problémů. Ale v roce 2012 jsme byli žigulem po ose v Zaozerném u Jevpatorije s dětma u moře. To byla zatím snad ta nejlepší dovolená...[ok]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Mladějov
Pátek, 24. února 2017 - 21:21:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9686
Registrován: 3-2007
S žigulem ?? Co máte za stroj ??
Pátek, 24. února 2017 - 22:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 12-2006
To bylo s 2110. Ale ta už je pryč, stejně jako bezproblémový přístup na Krym... Tam autovlak do Košic a pak 26 hodin za volantem do Zaozerného a zpátky bez autovlaku a s noclehem v Novohradu Volynském. A cestou tam v Chersonu za rychlost cca 500 korun milici do kapsy za rychlost (devadesát na šedesátce), při cestě zpět v Bílé Cerkvi ukecáno, takže zadarmo. [proud] To byly časy...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 24. února 2017 - 23:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 420
Registrován: 3-2005
M62 - Není to dobrá filozofie ksakru :-) Tady je hlina, tam je kamení, na kterým někdo věky vegetuje, a ostatním je do toho prdlajs [angry]
Statistik
Sobota, 25. února 2017 - 08:04:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5325
Registrován: 6-2004
Rezny: podobných zážitků jako VitaHa mám několik, už jsem to tu psal víckrát, nechce se mi to psát znovu. Nemusíte jezdit ani do horoucích pekel, je to prostě otázka jen toho, zda jste či nejste ve špatnou chvíli na špatném místě a zda natrefíte či nenatrefíte na nějakého blbce, co si potřebuje něco dokázat. Je to stejné, jako kdekoli jinde na světě. Rozdíl je pouze v tom, že v Rusku mi subjektivně koncentrace těchhle blbců přijde poněkud vyšší. Nebo mám prostě smůlu. Různé rádobypolicejní složky bez uniformy, to je tam bohužel běžné. Nevím, jestli to připodobnit k Lidovým milicím, ale prostě něco na ten způsob. Úplně totéž v bleděmodrém, co popsal VitaHa, jsem zažil i já. Rozdíl byl jen v tom, že mě jedno z těchhle individuí chytilo tak dobře za ruku, že mi ji málem zlomilo. Asi po hodině je přijel zpacifikovat nějaký policajt (uniforomovaný) v žigulu a s bodrým úsměvem na rtech "to" (nevím dodnes co) "jako zamáznul". Druhý den následoval výslech agentem FSB přímo v hotelu, kde samozřejmě bez potíží věděli, že bydlím. Dovedete si představit tu vostudu. Na recepci jsem byl od té doby automaticky považován za nějaký strašně nebezpečný živel a bylo mi naznačeno, abych se přestěhoval do jiného hotelu.

Zkrátka, on se člověk do těch situací dostává zcela náhodně, a to jen proto, že jednání, které mu ve zbytku světa připadá zcela normální, je v Rusku (resp. ex-SSSR) považováno jako nenormální. Výjimkou je snad jen Moskva, kde se tak nějak ztratíte v davu.

Jinak podobné problémy, někdy i za naprosté prkotiny, včetně výslechů na policii, jsem absolvoval i v ex-SSSR, které je dnes součástí EU (nebudu specifikovat, toto je veřejné fórum a přečíst si to může kdokoli[wink]). Mentalita lidí se otočením korouhve na tu či světovou stranu nemění. Tam je špatně prostě všechno - stačí, abyste byl oblečen jinak, než oni, abyste se zastavil na místě, kde se oni nezastavují, abyste šel jinou cestou, než chodí oni, abyste obecně vypadal jinak, než oni, mluvil s přízvukem, mluvit jazykem jejich nepřítele (anglicky, německy - mimochodem Němec je značnou částí ex-SSSR obyvatelstva automaticky označován slovem "fašíst"), fotit cokoli, třeba auta, architekturu ve městě, nedejbože železnici, průmyslové objekty, to je prostě nestandardní projev.

Obecná rada - snažit se na sebe moc neupozorňovat (svým vzhledem a chováním).

Jak už tu zaznělo, snad jen na té Ukrajině (aspoň tedy v západní části) je to v pohodě.
Sobota, 25. února 2017 - 11:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5135
Registrován: 2-2005
Rezny:
"- No my tam měli jet tři roky zpět

- akorát místo vlakem z Lvova musíme letecky přes Moskvu "

- My taky [happy]
- Taky se dá na to dívat tak, že už z letiště pojedeš trolejbusem [happy] To taky ne všude mají [happy]

Rezny:
"Názor na to mám ucelený a střízlivý / stejným směrem jako celá západní společnost /"
Na to se dá říct jediné: Kéž by [pozor]

Ještě se vrátím k tomu pozvání: U nás to fungovalo do Moskvy tak, že jsem nejdříve rezervoval hotel a na jeho webovkách následně požádal on-line o pozvání. Za nějaký bakšiš mě ctihodně pozvali do Moskvy, já si pozvání vytiskl a předložil společně se žádostí o vízum. Čili nějaké složky tou dobou už určitě věděli, že budeme bydlet zrovna tam.
Pokud si taky pamatuji, tak Vás žádný rus (ani soukromě) nesmí ubytovat bez toho, aby to nahlásil na nějakém migračním oddělení nějaké policejní složky. Čili každý hotel, aby Vás mohl ubytovat, o tom musí někomu říct a pozvat Vás. Stejně tak soukromá osoba by měla buď někam hlásit přítomnost zahraniční návštěvy, nebo se to možná zjistí tím pozváním, které odevzdáte se žádostí o vízum, že nějaký Váňa z Voroty bude mít na týden návštěvu.


Tím neříkám, že to nejde i jinak, méně legálně...[wink]

Zvoucí agentury umí určitě udělat pozvání i mnohem operativnější, ale tam bych čekal, že zaměstnanci budou prověření kádři [happy]
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 25. února 2017 - 16:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3147
Registrován: 5-2002
To pozvání od asgentur nemá nic společného s přenocováním, i když na něm jsou taky hotely. Jednou jsem tam měl nějaký extra drahý hotel, ale když jsem v tom městě nemohl nic najít, tak jsem jim napsal žádost o rezervaci. A měli na danou dobu obsazeno.
Někde jsem na internetu našel adresu služby, která člověka zaregistruje na celou dobu jeho pobytu.
Majkl007
Sobota, 25. února 2017 - 21:32:37  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Jak už tu zaznělo, snad jen na té Ukrajině (aspoň tedy v západní části) je to v pohodě."
Tak v tom případě bych se chtěl zeptat... Jak je to na Ukrajině, konkrétně na Zakarpatí, s focením tratí a vlaků? Může se to, a nebo tam hrozí nějaké problémy s policií? V létě se tam chystáme, a kromě jiného bysme si chtěli něco nafotit na tamních zajímavých tratích vedoucích přes hory (tzv. "Ukrajinský Semmering" přes Užockyj pereval, něco na hlavní trati Mukačevo - Volovec - Skole, a ještě něco kolem Jasině a Rachova), tak aby nás tam nezabásli... [uhoh]
Sobota, 25. února 2017 - 21:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4475
Registrován: 8-2012
Když se tam nebudete chovat jako klasicky zvlčilý český šotoušek (lítat bez jakýchkoli zábran v kolejišti, chodit po tratích - speciálně po mostech a v tunelech, fotit tabulky "Zákaz fotografování" [happy] ), tak je to naprosto v pohodě. Občas se naopak stanete terčem místní pohostinnosti.
No a v tom horším případě má milicioněr vždycky pravdu a vy v batohu/kufru auta určitě nějaký ten Budvárek...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Majkl007
Sobota, 25. února 2017 - 22:07:35  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
T.H.: OK, díky! Tak "zvlčilost" snad u nás nehrozí, my zase nejsme takoví ultras (i když je fakt, že přes viadukty a někdy i tunely si občas cestu zkracujeme... tam to tedy radši dělat nebudeme). Jde nám jen o to si udělat "pár fotek" tamních hezkých horských tratí a pokud něco zrovna pojede, tak i vlaků. [happy]
Statistik
Sobota, 25. února 2017 - 22:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5326
Registrován: 6-2004
Majkl007: pindali akorát Maďaři v Batěvu a Čopu ve stanici, ale poslal jsem je zpátky k hladovému oknu vypít si ranní dávku a byl klid. Jinak žádný stres. Neběhejte tam jak pošuci, nelezte po stromech, nezdržujte se moc s foťákem na mostech, nefoťte u hlídaných tunelů a budete mít svatý pokoj.
Přesně, jak psal T.H.
Pružinskij
Neděle, 26. února 2017 - 22:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 4-2015
nebudu specifikovat, toto je veřejné fórum a přečíst si to může kdokoli
No a co jako? Pokud jste přežil pár výslechů od FSB, tak EU je pohoda, ne?

Ale v roce 2012 jsme byli žigulem po ose v Zaozerném u Jevpatorije s dětma u moře. To byla zatím snad ta nejlepší dovolená...
Tedy nechci se zvědavě ptát, jak máte velký děti, ale při představě několika dní po rozesraných východoevropských silnicích s autem a malýma dětma směr Krym, mě jímá děs a žena nakopává do prdele... 2000 km, z většiny mimo dálnice, to je nějaký nový BDSM pro děti?

Také souhlasím s TH, protože Náhorní Karabach je vskutku kus země, kde "chcípnul pes".
Ano, ale přesto bych těch pár dní pochodu napříč zemí řadil mezi ty vůbec nezajímavější v mém životě.

Každopádě, ty zážitky VityHa vypadají dost hrozně,
To ještě jde. To je taková norma. Může být i podstatně hůř.

Rezny: Hele a napadlo Vás, když máte ty děti, že by bylo dobrý, aby měli fotříka a byly zdravý a že třeba větší zdravotní potíže na Krymu nebo někde po cestě vás můžou docela rychle a efektivně vyřadit z běžnýho života? Fakt ordinace nebo operační sály jako v běžném českém okresním městě asi čekat nemůžete. Já si tedy vždy zajišťuji věci tak, abych to minimalizoval. Jinak tedy veškerý obdiv vašemi entuziasmu nebo spíš naivitě. Na okupovaný Krym táhnete celou rodinu nebo jen manželku ? [wink][happy]
West code was broken.

Pondělí, 27. února 2017 - 05:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1558
Registrován: 12-2006
Dětem bylo tehdy tři a půl a jeden a půl roku. A silnice byly celkem ok. Z Čopu jsme jeli na Lvov a pak směr Kyjev, před ním jsme uhnuli dolů na Skvyru, pak Mykolajiv, Cherson, atd. atd.[proud] Každá cesta trvala cca 40 hodin včetně noclehu (jednou ve vlaku, jednou v hotelu).
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pondělí, 27. února 2017 - 06:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 5-2005
Statistik + Brr : Můžu říci, že já zatím, až jednou na ty policajty v Oděse / kouřil sem na nástupišti, kolem mě dalších x domorodců, ale já vypadal jako turista - americký dolary chtěli / jsem nikdy žádný problém neměl - Je ale fakt, že mám za sebou hlavně Ukrajinu / to už ale 7 x / jedno Bělorusko a jednou ´´lepší´´ část Ruska. Takže možná štěstí, možná tím že se pohybuji po ´´lepších´´ částech SSSR. Uvidíme co příští rok Arménie + Gruzie.

Pružinskij : Já myslím, že to tady doopravdy s tím Krymem vidíte všichni až moc špatně.Byl jsem tam třikrát a nečekám až zase nějaké strašné zhoršení oproti době před.Že na sebe musíme být opatrní je jasný - ani zlomení nohy atd. tam nepřipadá v úvahu - ale to bych řekl stejně jako jinde na východě.... Jinak jede pouze žena a já. S dítětem bych si už netroufl ani ne kvůli bezpečnosti, ale kvůli náročnosti dostat se na Krym aktuálně

Vodis : čumím, na to bych pro změnu neměl já.... budeme si půjčovat LADU 1200 na svatbu/žena se jmenuje LADA a mě se ty auta líbí/, pojedeme s ní 50 km a to myslím bude bohatě stačit [biggrin]

Jen mě tedy prosím ještě řekněte - zde je ta pozvánka - je tam ten hotel v Moskvě, ale to tedy neznamená /správně/, že se musíme zdržovat jenom tam. V případě použití jiného hotelu v Rusku je ale potřeba udělat ´´registraci´´ a tu poté nosit vždy sebou.
ES 499.1177
Pondělí, 27. února 2017 - 07:52:05  
Neregistrovaný host
151.236.224.149
Transibírska magistrály v obrazoch:

[masinka] http://magazin.atlas.sk/spektrum/foto-transsibirska-magistrala-a- jej-tajomstva/882511.html [fotic]
Pondělí, 27. února 2017 - 09:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 8-2010
Majkl007: galerie pro inspiraci http://trainphoto.org.ua/ sem tam i se snímkem nějakého strategického objektu (most, nádraží,...) [happy] často je u fotky s označení místa v mapě, ze kterého byl snímek pořízen
Pondělí, 27. února 2017 - 10:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 365
Registrován: 7-2007
Ad Rezny: a sehnat pozvání do hotelu na Krymu nešlo? Když jsem byl na Soloveckých ostrovech, tak jsem tam nechtěl mít nějaký hotel v Moskvě, kam jsem ani nejel, ale hotel přímo na ostrově.
M_g
Pondělí, 27. února 2017 - 10:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 735
Registrován: 6-2006
Podle mých informací všechny hotely v Rusku zařizují registraci samy. Vám dají druhý, nejpozději třetí den po příjezdu registrační lístek.
Starat se je nutno jen v případě, že bydlíte na privátě. Potom musíte společně s majitelem (nemusí to být ta osoba, se kterou ubytování dojednáte) zajít na registrační oddělení pošty nebo registrační úřad. Pokud se nebojíte, tak stačí, když se tam dostane váš pas.
Pokud se nezaregistrujete do stanoveného počtu dní (tuším 6) je pokuta více než reálná.
Pondělí, 27. února 2017 - 11:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 5-2005
M62 + M_g : Ten hotel co jsem chtěli v Aluště to neumí. Nebo lépe řečeno když jsme to po něm chtěli poslal nám pozvánku s Moskvou že je to tak ok. Na kunzulátě v Brně mi řekli, že je to tak v pořádku - ale 100% jistotu mě taky nedali - jen že to tak dělá každý a jen upozornili na tu registraci. Jinak počet dní je údajně 7 / informace z konzulátu /.
Pondělí, 27. února 2017 - 12:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5136
Registrován: 2-2005
Brr:
"To pozvání od agentur nemá nic společného s přenocováním, i když na něm jsou taky hotely. Jednou jsem tam měl nějaký extra drahý hotel, ale když jsem v tom městě nemohl nic najít, tak jsem jim napsal žádost o rezervaci. A měli na danou dobu obsazeno.
Někde jsem na internetu našel adresu služby, která člověka zaregistruje na celou dobu jeho pobytu."

To taky neříkám. Nevím, jak přesně fungují agentury, já si vše řešil sám a agenturu s pozváním jsem nepotřeboval, když stačí pozvání z hotelu, sehnatelné na jejich webu, jak jsem popsal. Nicméně Reznymu by mělo stačit pozvání z hotelu, kde budou bydlet (jak to s tím pozváním je napsal až dnes), proto jsem psal můj ověřený postup.

Rezny: Pokud hotel neumí pozvání, pak se asi nepočítá, že by v něm chtěl bydlet někdo z vízem [happy]
MHD je pro lidi ! ! !
Pondělí, 27. února 2017 - 17:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 2-2005
Pružinskij: "Okupovaný" Krym je podle mě daleko víc v pohodě než okupované Kosovo a Metochie. Tam jsem zažil humanitární spršku kamenů od albánských výrostků na naši karosu s ČESKÝMI SPZ jen tak pro nic za nic. Více třeba zde

(Příspěvek byl editován uživatelem Huples.)
Pondělí, 27. února 2017 - 19:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4493
Registrován: 8-2012
"Okupovaný" Krym je podle mě daleko víc v pohodě než okupované Kosovo a Metochie
Smažená rýže je podle mě daleko víc v pohodě než levandulové mýdlo. Asi takovou informační hodnotu má vaše neodbytná potřeba ideologicky zasmradit v tématu "Železnice bývalého SSSR".
Ale jako pokus o úhybný manévr je to celkem dobré, mohu vás příležitostně citovat jako příklad diskusního faulu "red herring"?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Nehodí se
Úterý, 28. února 2017 - 00:01:15  
Neregistrovaný host
79.127.245.180
To je nový trend,na jakýkoliv pokus upozornit na do očí bijící analogii v právu na sebeurčení Kosovských Albanců a Krymských Rusů,ale taky naprosto rozdílný přístup západních vlád k oběma vzniklým útvarům musí být zareagováno co nejagresivněji, neboť toto se nám do krámu těžce nehodí.
Úterý, 28. února 2017 - 00:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4501
Registrován: 8-2012
To je nový trend
Jo aha, trollům přišly nový notičky z Kremlu. Tak chutě, ať to máme za sebou.
Ostatně, když jsem si klikl na ten odkaz - banda poloprofesionálních provokatérů a jejich užitečných idiotů, co se tam (nepochybně s příslušně vyzdobeným autobusem) jeli podílet na "protestní akci proti rozhodnutí české vlády uznat samostatnost Kosova" (čili žádná nevinná kvítka napadená bezdůvodně zvlčilými domorodci) dopadla ještě relativně dobře.
P.S. Zkoušel někdo dojet s ukrajinským autobusem plným protiruské propagandy na nějakou demošku proti okupaci Krymu? Abychom měli správné srovnání, nikoli kozovozismus.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pružinskij
Úterý, 28. února 2017 - 15:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 4-2015
Rezny: Tak bez dětí, to jo. Po návratu poreferujte jak bylo. Je dobré, že máte možnost srovnání, čtvrtá návštěva, to už budete mít leccos prolezlé (a určitě je to lepší styl než "jednou vidět metropoli a rozumím všemu...").

pak 26 hodin za volantem do Zaozerného
No, to je právě to, co mě odrazuje. Z domova jsem schopen např. noční skok autem na francouzskou Riviéru, ale ve výsledku to znamená, že 70 % odřídím já, druhej den jsem našrot a polehávám a dospávám, děti naprdlý a tak. A to je prakticky celé po kvalitních dálnicích. Z Košic na východ by mě to bavilo asi jen po Zakarpatí...

Uvidíme co příští rok Arménie + Gruzie.
My letíme letos, Gruzie + Ázerbájdžán. Kalkulovali jsme i Kazachstán kvůli tramvajím, ale nakonec bude až později, nabídka železničních spojů nás moc nenadchla (ovšem určitě je na co se dívat).
West code was broken.

Majkl007
Úterý, 28. února 2017 - 19:13:40  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Nehodí se: [ok] Podepisuji! Holt záleží na tom, kterou propagandou (jestli západní nebo východní) je zrovna potřeba lidem vymývat mozky. [crazy]

T.H.: "Jo aha, trollům přišly nový notičky z Kremlu."
No když to vidíte takhle, tak Vám asi už dlouho žádný nový notičky z Bílého domu nepřišly, co? Možná to bude tím, že tam teď sami nevědí co chtějí. Ale nebojte se, to se určitě spraví! Hned jak si tamní nové osazenstvo ujasní pozice, tak Vám jistě nějaké nové instrukce k trollování zase pošlou... [biggrin]

Rezny: "Uvidíme co příští rok Arménie + Gruzie."
Jestli se tam budete pohybovat autem, tak se připravte na pořádný maglajs na silnicích, který velmi dobře popisuje tento článek. V prvních dnech z toho asi budete docela [coze], ale pak si zvyknete. Tamní policisté nechávají provoz prakticky žít vlastním životem, klidně je můžete předjíždět přes plnou čáru a oni vám ještě zamávají [wink]. V Arménii je to o něco klidnější, a také je tam provoz ze strany policie více hlídaný (na hlavních tazích časté radary i policejní hlídky), takže tam je naopak potřeba si dávat pozor a jezdit slušně!
Ale obecně po loňské návštěvě těchto dvou zemí jsem tak nějak přestal nadávat na neukázněnost českých řidičů i na stav našich silnic...[happy]

Vihorlat: díky za odkaz, pěkné... [ok]
Úterý, 28. února 2017 - 20:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 8-2012
Vám asi už dlouho žádný nový notičky z Bílého domu nepřišly, co?
No jo, nepřišly. Vlastně nikdy nepřišly. Tak to funguje jen v tom černobílém světě, co tu někteří žijí a ve kterém trolling o okupovaném Kosovu, ubližovaném Rusku a dalších "alternativních faktech" neustále protlačují [happy]
Ale je pravdou, že u nich sleduju určitou nervozitu z "tamního nového osazenstva"... když už byly napsané texty o nerozborném přátelství mezi USA a RSFSR na věčné časy a nakonec se ukazuje, že americká zahraniční politika je víc než všechno jiné hlavně konzistentní a nový osaditel není takový blbec, jak Putler předpokládal, takže sankce se rušit nebudou a legalizace okupace Krymu a Donbasu taky nepřijde.
Smůla, no.

No a k věci: kdyby někdo chtěl zkusit to Bělorusko trs MSQ bez víza, tak Belavia má ještě dnes do půlnoci (jejich!) nabídku za 50 ošklivých jůes dollars RT plus taxy, čili reálně return za cca 120 bucků (jednosměrka není nabízena), více viz zde: Open the borders.
(Není to žádná hitparáda, ale je to zhruba polovička proti jejich standardním cenám, protože tu není konkurence.)

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 28. února 2017 - 20:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 12-2006
Pružinskij: Ono to tak strašný nebylo, asi 2 hodiny z toho řídila žena. [proud] Silnice byly v pohodě hlavně směr Kyjev byla tehdy fungl nová krásná dálnice. Nejhoší úsek byl okolo Skvyry a Volodarky, takže zpátky jsme to vzali už blíž ke Kyjevu přes Bilou Cerkvu,Fastiv a Brusyliv. Vzpomínám na to rád, už se takhle na Krym nedostaneme.

Ale aby přišly na řadu spíš vlaky:

http://railway.lviv.ua/info/press-center/news/article/2017/februa ry/1428/
http://trainphoto.org.ua/view/62163/
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Majkl007
Úterý, 28. února 2017 - 21:25:47  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Vlastně nikdy nepřišly. Tak to funguje jen v tom černobílém světě"
Tak o "přicházejících notičkách" jste tu začal psát Vy... [wink]

"americká zahraniční politika je víc než všechno jiné hlavně konzistentní"
To ta ruská ale taky!

"trolling o okupovaném Kosovu"
"legalizace okupace Krymu a Donbasu taky nepřijde"
No vždyť to říkám, krásný příklad vymývání mozků propagandou. U Vás je naprosto jasné kterou... [biggrin]
Úterý, 28. února 2017 - 22:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4518
Registrován: 8-2012
krásný příklad vymývání mozků propagandou. U Vás
To je ve své podstatě jedno (rád pro vás budu tím pomýleným). Nic to nezmění na faktu, že ruská konzistentní politika a celá země je víc než všechno jiné hlavně pěkně fprdely a vy s tím nenaděláte vůbec nic, i kdybyste se rozsápl, a to je na tom úplně to nejlepší [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 06. března 2017 - 00:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2017
Chcel by som sa spýtať, či má niekto nedávnu skúsenosť s cestovaním v priamom vozni z Bratislavy prípadne Prahy na Ukrajinu. Plánujeme ísť v lete s manželkou a ročnou dcérou do Kyjeva a chceli by sme ísť vlakom,nakoľko dlhé cesty autom nerobia našej dcére dobre (pripútaná v sedačke). Jediná vec, čo nám prekáža je pomerne dlhý čas na úseku Košice - Čop (príchod do Košíc ráno, odchod z Čopu neskoro popoludní). Pomerne dlhé prestoje v Košiciach a Čope. Dá sa niečo počas uvedených prestojov robiť alebo sa jednoducho je vo vozni niekde na odstavnej koľaji nebodaj s vypnutou klímou v lete... Chápem výmenu podvozkov, ale i tak mi to príde dosť. Inú možnosť zvažujeme ísť autom do Mukačeva, tam ho nechať a ďalej ísť vlakom, čo by mohlo byť podstatne rýchlejšie, i keď vieme, že i v tom prípade sa občas na hranici pomerne dlho čaká...
Pondělí, 06. března 2017 - 13:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 12-2006
Tak v Košicích se dají jít dokoupit zásoby jídla a pití na cestu. V Čopu aktuálně z vagonu nepouštějí, pozitivum proti dřívější době je to, že jsou otevřena wc ve vagoně po celou dobu. Děti to mohou zvládnout, v únoru jsme takto cestovali.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Jenki
Pondělí, 06. března 2017 - 13:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 5-2002
Peter_1 : pokud není vlak podmínkou jako vyloženě zážitkovou záležitost tak si dovoluji upozornit na přímé lowcost letecké spojení Bratislava - Kyjev společností Wizzair.

Pokud chcete jet vlakem protože zážitek tak je výrazně levnější (a rychlejší) jet vlakem do Košic, busem do Užhorodu a na eshopu ukrajinských železnic si koupit vlak Užhorod - Kyjev za směšné vnitrostátní ceny.
Úterý, 07. března 2017 - 09:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2017
Jenki, Vodis : Dakujem za info. Ešte preberieme s manželkou obe možnosti. Letecky určite nechceme, nakoľko lietanie moc nemusíme a okrem Kyjeva potrebujeme sa zastaviť aj v Ľvove.
Úterý, 07. března 2017 - 11:02:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 12-2006


Piktogram z WC z 620M-004, aneb návod jak kakat. [happy]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Úterý, 07. března 2017 - 11:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1563
Registrován: 12-2006


Ještě loňský baucuk, co se nevešel na nádraží v Jaremče.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Úterý, 07. března 2017 - 18:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5141
Registrován: 2-2005
Peter_1: Já si zase dovoluji upozornit na spojení společnosti LeoExpress do Košic (od Bohumína) a dále jejich navazujícím busem do Užhorodu (a odtud dále vlakem směr Lvov a Kyjev tak, jak popsal Jenki).
MHD je pro lidi ! ! !
Cogwheel
Středa, 08. března 2017 - 14:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4575
Registrován: 1-2012
Již starší článek o intenzivní lesní těžbě na Ukrajině (lze předpokládat hustý provoz vlaků s dřevem od města Černovcy směrem na jih do Rumunska): http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/4808-na-ukrajine- v-karpatech-tezi-drevo-jakoby-mel-nastat-konec-sveta
Podobné to prý t.č. je s rabováním lesů na území býv. "naší" Podkarpatské Rusi (bohužel již bez nasazení úzkokolejných lesních železnic [sad]). Asi poptávka po "biopalivu" (protože uhlí = fuj, uran = ještě větší fuj). [crazy]
Mladějov
Středa, 08. března 2017 - 18:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9784
Registrován: 3-2007
>Asi poptávka po "biopalivu"

"Asi" stoupají na UA ceny uhlí nade všechny meze, když je většina dolů v oblasti ruské "pomoci" a víc se tam střílí, než pracuje a nepříteli nedodáváme [crazy].

Vy jste fakt z Marsu [biggrin].
Luxus hrát si na biopaliva, CO2 a podobné peachoviny může akorát společnost, která se má dobře a má madbytek. A to Ukrajina opravdu není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 08. března 2017 - 18:33:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 7-2007
Nejde právě vůbec o nic, s cenami uhlí to nemá nic společného, protože dřevo míří na export do Rumunska, kde ho zpracuje, např. pila v Dornesti, která patří, světe div se, rakouské firmě. Díky chaosu na Ukrajině se rozmohla těžba dřeva, převážně nelegální, nad únosnou mez. Nedávno prošlo v tisku, že EU podmiňuje poslání další finanční injekce uvolněním kvót pro export dřeva z Ukrajiny. Poslední, kdo na tom zbohatne, jsou místní, kterým vydrancované lesy připraví akorát problémy s erozí, povodněmi. Nehledě na přírodní dopady této jedinečné oblasti. Ale určitě se tady najdou tací, kteří to budou schvalovat a chválit, že to je volný trh, princip nabídky a poptávky. Nikomu to neberu, proto bych nerad zase nějaké politické diskuze na téma zlý západ, hodný východ, různí bijci na x tou a podobně.
Mladějov
Středa, 08. března 2017 - 19:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9786
Registrován: 3-2007
A prosím pěkně, ty lesy, co se drancují, patří komu ? Zlému kapitalistovi ? (podle Vaší rétoriky) ?

Jinak já neměl na mysli jen konkrétní vývoz někam do Rumunska, ale celkově se zvyšující spotřebu dřeva i na vlastní UA. Toto je jen jeden z mnoha důvodů.

A podívejte se blíž na zdroj. Také dobré.
Středa, 08. března 2017 - 20:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 367
Registrován: 7-2007
Nevim,komu patri konkretni plochy,ktere se kaci,ale vydelava na tom par lidi. Vysledek kratkodobeho zisku bude nevratny. Zdroj mi je ukradeny,protoze ucelene vlaky se drevem do Rumunska jsou holy fakt. Od nas take jezdi drevo ucelene do Vintu de Jos,coz sice nechapu,ale narozdil od UA alespon vykacene stromy nahrazuji,ale tam?
Nehodí se
Středa, 08. března 2017 - 21:28:28  
Neregistrovaný host
79.127.245.180
Tak podle nedavného článku Petry Procházkové různí hrdinové bojů na Donbase blokují železniční uzly kudy na Ukrajinu jezdí vlaky s uhlím od separatistů pardon teroristů,takže se zastavily mnohé průmyslové podniky a elektrárny.To nejsou noty z Kremlu,ale z Lidovek.Jo ty vlastně vlastní estebák.Tak teď nevím.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 00:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4630
Registrován: 8-2012
ucelene vlaky se drevem do Rumunska jsou holy fakt
Nějaký jste viděl nebo podle čeho to je "holý fakt"? Ono je to totiž trochu jinak - Ukrajina zakázala vývoz nezpracovaného dřeva, takže nedokumentovaný průjezd 300 vagónů denně do Rumunska je... řekněme velmi nepravděpodobný.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Cogwheel
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4576
Registrován: 1-2012
Dříví "zpracované" na štěpku či palivové brikety a pelety (pro topení nikoli na Ukrajině, ale třeba v "ekologickém" Německu) se tedy teoreticky těmi těžkými vlaky může z Ukrajiny vyvážet i nyní?
Asi by to chtělo místo dohadů [fotic] zdokumentovat.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 09:30:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 12-2006
http://railway.lviv.ua/info/press-center/news/article/2016/decemb er/1416/

Vozí se i tranzitama...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 09. března 2017 - 10:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 7-2007
Ano zakázala,ale myslíte, že v ten okamžik se přestane těžit? Na tlak EU se dřevo znova vyváží:
http://www.investicniweb.cz/news-2017-2-10-eu-uvolni-dalsich-600- milionu-eur-financni-pomoci-ukrajine/

Proč EU tak zajímá zrovna ukrajinské dřevo? Ucelené vlaky se dřevem holý fakt jsou, koukněte na rumunské železniční fóra, kde najdete fotografie těchto vlaků, které sváží ukrajinské dřevo za rumunské hranice, kde je zpracují "místní" pily. Mě to mrzí o to více, že jsem po ukrajinských horách nějaký ten kilometr prochodil a Bukovina je krásný kraj. Když jsem se v roce 2008 podílel na přípravě průvodce po ukrajinských Karpatech, tak už tehdy byly některé přístupové a výstupové cesty v Bukovině zničené od těžby a její způsob? Škoda mluvit..
Cogwheel
Čtvrtek, 09. března 2017 - 10:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4580
Registrován: 1-2012
Kolejové dopravy se to moc netýká, ale také jsem někde četl o tom, jak na Podkarpatské Rusi čeští nadšenci před >10 lety vyznačili turistické značené stezky, které tam na půvabná místa vedly již za předmnichovské republiky. Když nedávno chtěli udělat "revizi" těchto značených tras, zjistili, že velká část práce, kterou vykonali jejich předchůdci, byla zničena: Stromy s turistickými značkami byly pokáceny - a přibyly tam velkoplošné holoseče.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 11:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4638
Registrován: 8-2012
Ano, zpracované dřevo se vyvážet může. Údajně je to ochrana domácího průmyslu, aby to dostalo nějakou přidanou hodnotu místo vývozu "nastojato".
Ucelené vlaky se dřevem holý fakt jsou, koukněte na rumunské železniční fóra, kde najdete fotografie těchto vlaků
Na rumunských železničních fórech jsem takhle narychlo nic nenašel, hoďte odkaz. Ale rychle, než vám ten argument přebije Vodis tranzitem z Běloruska [happy] Ani si nedovedu představit fabriku, která by zpracovala 300 vagónů denně - ten Schweighofer v Dornesti není velkej ani jako třeba Štětí. Ono na tom zas asi bude zrníčko pravdy a kýbl té správné ideologie.

P.S. Způsob těžby je prasečina, o tom se nijak nepřu. Srovnatelné s CZ za socíku a pár let po (háje rozježděný od lakatošů, mnohahektarové holoseče).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 12:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7790
Registrován: 5-2002
T.H. - kde byly za socíku velkoplošné holoseče? Nebo myslíte Krušné hory, Krkonoše a Jizerky, kde les uschnul díky ovzduší nastojato? Ono se někdy zadaří i samotné přírodě. Nejsou to jen oholené Tatry, ale zkuste třeba cestu z Popradu do Rožňavy a narazíte na velkoplošné holiny, podobně u Smolníku.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 12:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 370
Registrován: 7-2007
Ad Coghwhell: Máte pravdu, před 10 lety byla započata obnova turistického značení v ukrajinských Karpatech, prováděli ji jak naši dobrovolníci, tak na bývalém polském území také polští. Práce to byla náročná, materiál se často vynášel nahoru pěšky. Byly vydány i nové mapy s turistickým značením a turistům určitě tato práce velmi pomohla v orientaci v terénu. Do té doby se chodilo jen s vojenskými mapami z doby SSSR. Nutno přiznat, že orientace podle nich byla skvělá, při putování po hraničních horách v Bukovině jsem neměl problém. Bohužel, předpoklad byl ten, že se o značení bude někdo dále starat, udržovat. Jenže to se nestalo, těžba dřeva, která mění tvář údolí a přístupových cest (hlavně od Usť Čorné na sever), se postarala o své. Dále tomu přispěli nenechaví turisté, kteří si rozcestníky vozili domů jako artefakt. Například jeden rozcestník z poloniny Svidovec se vyjímá jako suvenýr na jedné horské chatě v Krkonoších. Pokud se chcete dočíst o historii budování značení, koukněte na web www.karpaty.net Tam vše najdete
Cogwheel
Čtvrtek, 09. března 2017 - 13:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4582
Registrován: 1-2012
Na tom webu jsem to vlastně četl, konkrétně tenhle článek: http://www.karpaty.net/znackari/ukrajina-2016.htm
I za první republiky se čeští intelektuálové pohoršovali nad tím, "jak se na Podkarpatské Rusi plundrují lesy". Pokud si vzpomínám, nadávalo se hlavně na firmu "Latorica", že to její "drancování" je "barbarstvím". A to se tam kácelo jen s ručními pilami a sekerami, dřevo přibližovalo s koňmi a dále dopravovalo pomocí šetrných úzkokolejných lesních drážek, či někde ještě vodní plavbou (samozřejmě s mnohem vyšším počtem těžce pracujících dřevorubců, než dnes). Kdežto současná lesní těžba, bez obnovy porostů a protierozní úpravy lesních cest, zato s výkonnými motorovými pilami, těžkou kolovou a pásovou technikou, jejíž nasazení otevírá cestu erozi - to je zásah do přírody mnohem větší, než za předválečného Československa. Vede to k vážné devastaci karpatské přírody. [sad]
ad Borovička: I při nedávné jízdě busem z Lipt. Mikuláše přes Nízké Tarty na Balog (tj. z Královy Lehoty přes Malužinou, Nižnou/Vyšnou Bocu a sedlo Čertovica do Brezna) mě překvapily tamní holé horské stráně (možná ještě po orkánu Kyril?). Silnice tam dříve vedla lesy, nebylo z ní mnoho vidět. Nyní se z ní otevřely široké a daleké výhledy.
Ad T_.H_.: Co vlastně je "nezpracované dřevo"? Kmen uříznutý z pařezu, odvětvený, nařezaný na 5-10 m polena, ten už nějak "zpracovaný" je - a jako takový se zřejmě z Ukrajiny vyvážet může.
Cogwheel
Čtvrtek, 09. března 2017 - 14:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4585
Registrován: 1-2012
Pro ilustraci ještě pěkný dobový dokument: http://www.psp.cz/eknih/1925ns/ps/tisky/t2203_00.htm
Čtvrtek, 09. března 2017 - 15:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4641
Registrován: 8-2012
kde byly za socíku velkoplošné holoseče
Odbočka ke strašidlu? Všude tam, kde se "socialisticky hospodařilo" (vícehektarové holoseče byly naprosto tradičním způsobem těžby). Čili všude. Ne, opravdu nemyslím vrcholové partie Jizerek.

před >10 lety vyznačili turistické značené stezky ... a pak se na průběžnou údržbu vykašlali? No tak se není co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo.
Kmen uříznutý z pařezu, odvětvený, nařezaný na 5-10 m polena, ten už nějak "zpracovaný" je
Nawet Bóg Panu nie pomoże. Fakt no comment.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 16:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10920
Registrován: 5-2004
"Všude tam, kde se "socialisticky hospodařilo"

Který všude ste tehdy stihnul procestovat?

Já před pár lety po letech plánování navštívil památník na Ploštině. A konstatoval že dnes by byli partyzáni v [zadnice] neb kam oko dohlédlo byly stráně v režimu "100 m širokej pruh lesa odshora dolů na střídačku s holinou ca. těchže rozměrů". O tom že v jakýmkoli lese se do ujítí 2 km narazí na bahniště kol hald klád nemluvě. No a upravený cesty z 90 let už to maj mnohde za sebou neb jsou rozježděný od dřevařských kamionů a to včetně ex asfaltek.
Čtvrtek, 09. března 2017 - 17:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 7-2007
Nízké Tatry byly hodně postižené vichřicí, pokud dnes jdete z Čertovice na kralovu Holu, tak kde byl les, tam jsou dnes holiny. Turistické značení vybudovali čeští a polští dobrovolníci, záměr byl, že se poté o ně budou Ukrajinci starat. Asi to byl svým způsobem šílený nápad. Ještě před nimi byla, v oblasti Hoverly, vyznačena značka v rámci fin. pomoci z USA. Šlo o kovové ukazatele se samolepící fólií. Vydržely asi 3 roky, poté se fólie, vlviem přírody, sloupla.