Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 26. 06. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 26. 06. 2018

dolů
   autor příspěvek
Statistik
Pátek, 08. června 2018 - 09:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5979
Registrován: 6-2004
Já jsem holt Rusko celé neprocestoval jako místní globetrotteři, v tom samozřejmě mohou být moje názory zkreslené, ale nic z toho, co jsem psal, nepřeháním a vše vychází čistě z mojí praxe. Stejně tak i Vaše názory jsou podpořené nějakou zkušeností. Logicky, když někdo nějakou zkušenost ale nemá, má snahu ji bagatelizovat. Sytý hladovému nevěří.

On je trošku rozdíl sedět v kupějnym na zadku a jet tisíce kilometrů z A do B a vidět širokou Rus zpoza okna vagónů, ven vylézt na nějaké půldenní "must see" progulky po vybraných městech s cílem přidávat "zářezy na turistické holi", a potkávat tak maximálně na zlomek času měnící se skladbou cestujících ve vlaku, pro které jste opravdu exotickou návštěvou a vítaným zpestřením. Je rozdíl ale fungovat tam delší dobu na pár místech a navštěvovat je opakovaně. Je to samozřejmě zcela odlišné. A to jsem tam s místními byl běžně v kontaktu a ve volném case jsem tam normálně fungoval a žil. Neseděl jsem "zabarikádovanej" někde na hotelu, jak mi někteří chytráci radili.
Jinak i zde obecně platí to, co všude na světě: nejhorší je srážka s blbcem a být ve špatný čas na špatném místě. Až Vás něco z toho potká, tak počítejte s tím, že postupy, které platí v naší části světa, v SSSR nefungují. Ale vnucovat vám to samozřejmě nebudu.
Statistik
Pátek, 08. června 2018 - 09:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5980
Registrován: 6-2004
Nesnažit se domorodce přechlastat [happy]

Nechci se chlubit, ale u pár lidí se mi to povedlo. [wink] Důvod byl prostý - byli to alkáči, takže jim stačilo už málo a byli záhy na šrot.
Pátek, 08. června 2018 - 11:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3592
Registrován: 9-2005
Sytý hladovému nevěří.

Sorry jako, ale rozdávat takové sověty, jako jste tady napsal někomu, kdo jede jen do Kazaně, do milionového města, které snad neleží ani 1000 km od Moskvy, tak si vás prostě musím zaškatulkovat do těch přeháněčů [wink]. To bych pak mohl ještě čekat pana Cogwheela a jeho varování před tamní muslimskou většinou.
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 08. června 2018 - 12:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11968
Registrován: 5-2004
"s uniformovaným cajtem i jeho neuniformovaným kámošem se o jejich "pravdě" nediskutuje"

Což ale platí skoro všude. Akorát v Česku má jistá skupina dojem že může policajta poslat kdykoli do prdele. No a když to pak zkusí i jinde tak narazí.
Statistik
Pátek, 08. června 2018 - 12:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5981
Registrován: 6-2004
Pepa_l: popisuji na základě "zážitků" a zkušeností zejména ze tří velkých měst, center daných oblastí, z nichž jedno je cca 400 km od Moskvy a má půl miliónu lidí, druhé leží cca 800 km od Moskvy a má cca 900 tisíc lidí (1,2 milionu s těsným okolím) a třetí leží 400 km od Moskvy a má, pravda, pouhých 100 tisíc obyvatel.

K tomu se nabalují vesměs velmi podobné zkušenosti (bohužel) z LT a zejména z LV, a dále trochu i z UA a BY.

Samozřejmě příslušnou škatulku si zvolte, jakou chcete, ganz egal... Pevně věřím, že po návratu ze země divukrásné se tu Vantju bude rozplývat a nešetřit superlativy. Tak jako každý, kdo prostě s Rusáky nepozná jinou zkušenost, než tu tradiční "da zdrávstvujut braťja Slavjaně iz ljubimoj Čechoslovákii, kdě ja služíl v vosmiděsjatych gadach u tankovoj brigády v Milóvicach, u Vás super pívo a sejčas u Vas prekrasnyj preziděnt Zéman, balšoj to drug Pútina"...
Pátek, 08. června 2018 - 12:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 5-2002
Tak já jsem byl v Rusku naposledy před deseti lety, to se mohlo leccos změnit, ale před tím jsem tam byl několikrát a řekl bych, že jsem ho procestoval docela dost.
- čím méně a hůře budete mluvit rusky, tím pro Vás lépe (nebudou Vás otravovat, vyptávat se, podezírat Vás jako tajného agenta),
S prominutím, to je nesmysl. Naopak, bez znalosti ruštiny vás tam oškubou jak slepici.
- nechlubit se, že umíte anglicky,
Mladší stejně nějaké, byť mizerné znalosti angličtiny mají a u cizinců se to asi tak jako tak předpokládá. A jak byste tedy doporučil se tam domlouvat, když ani rusky a ani anglicky?
- dikuze na témata sankce a na téma "všemi milovaný nadčlověk Voloďa Voloďovič" zahrávat do outu,
S tím se dá souhlasit + diskuze na téma "Američani chtej poroučet světu" a podobně. Mně dělalo problém mlčet, když nahodili téma "osvobození ČSSR od imperialismu v roce 1968".
- pokud nemáte rád toho vysočinského živočicha, co sedí na Hradě, nedoporučuji to ventilovat,
Byl jsem tam v době, kdy Zeman byl ještě důchodcem na Vysočině, ale řekl bych, že drtivá většina Rusů zná prezidenta ČR, ať už jím je kdokoliv, asi tak, jako my šéfa Burjatské autonomní republiky.
- s uniformovaným cajtem i jeho neuniformovaným kámošem se o jejich "pravdě" nediskutuje (neexistuje člověk bez viny),
To nediskutujte nikde, ale s jejich milicí jsem se dostal do kontaktu několikrát, ať už kvůli přebíhání silnice na červenou (pustil mě bez pokuty) nebo u výslechu tajným agentem na Kavkaze, k tomu samozřejmě nespočet kontrol na silnici nebo ve vlaku, ale musím říct, že to vždy probíhalo naprosto korektně a nezaznamenal jsem jediný pokus o vymáhání úplatku. A ani bych nezkoušel nějaký úplatek nabízet. Naopak, znalost ruštiny je při kontaktu s policií velkou výhodou, jinak by to mohlo skončit zadržením na služebně do doby, než seženou tlumočníka! Nutností je mít papíry, včetně nesmyslného pozvání, u sebe a v pořádku.
- nepostávat furt na jednom místě, byť byste tam byl jako turista (ale jo, v Kazani je prý na co koukat)
Jako proč by taky měl někdo postávat furt na jednom místě? Ale nemyslím, že by to byl problém.
- ideálně nechoďte nikde sám. Když budete v tlupě, nebo tedy aspoň s přítulkyní, hodně lidí to odradí od prudění,
Když tam člověk sám je, tak nic nenadělá, ale nepamatuju se, že by mě tam někdo prudil.
- pro všechny případy mějte po ruce (v mobilu, v peněžence kontaktní telefon na českou ambasádu v Moskvě - to myslím fakt vážně).
To zcela jistě + jeden v kapse trenek nebo někde, kde ho neukradnou, na rozdíl od mobilu nebo peněženky.

S tím chlastem: jediné místo, kde se mi nepodařilo odmítnout stakan, bylo u Karačajevců (muslimů) na Kavkaze, jinak výmluva na zákaz pití kvůli nemocným ledvinám fungovala.
Ono to je o něco divočejší, než u nás, ale zas kovbojku bych z toho nedělal. Samozřejmě, pokud jedete pozorovat stav lidských práv a pomáhat disidentům (nemyslím, že jich je málo, a navíc na ty, co by si pomoc a pozornost zasloužili, dlabeme), tak platí zcela jiná pravidla. Ale to si nechte na později, až se tam trochu rozkoukáte. Nebo pokud chcete obchodovat s místní mafií.
Pad
Neděle, 10. června 2018 - 20:25:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 4-2003
Ještě poznámka k WLABm (Vantju 19.5.): k SŽD jich v letech 1967-1983 přišlo celkem 850 (zajímavé, že je to přesně 10x tolik, co WLABmee). Našel jsem starý článek z ruského časopisu Lokotrans, kde je tato tabulka s rozdělením RIC vozů mezi jednotlivé dráhy:

Je tam i Astana (tehdy pod názvem Celinograd), takže ano, vozy Astana - Berlin mohly být původní. V tabulce je sice započítáno i 140 vozů staršího typu z let 1959-61, proto celkem 990 vozů, ale ty si nemyslím, že byly přidělené kdekoliv východně od Moskvy.
Pružinskij
Úterý, 12. června 2018 - 09:27:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2564
Registrován: 4-2015
Já osobně byl konkrétně v Rusku dvakrát a ani jedno z toho co píšeš mě ani zdaleka nepotkalo. Jednou jsem byl také v Bělorusku a ta samá zkušenost... tudíž vše bez problémů.
No, tak až tam strávíte řadu měsíců a ne jen turistikou, tak možná pochopíte více.

No asi jak říká pan Stodola, procestoval jsem v rámci cest do ex SSSR značnou část Ruska, zvláště Sibiře a Dálného východu a rady páně Statistika mi přijdou akorát k smíchu.
Některé rady jsou nesmyslné (ruština), nicméně do průseru můžete přijít cobydup v podstatě kdekoliv, stačí být ve špatnej čas na špatném místě (od běžný kriminality až po porušení bůhvíčeho).

ale musím říct, že to vždy probíhalo naprosto korektně a nezaznamenal jsem jediný pokus o vymáhání úplatku. A ani bych nezkoušel nějaký úplatek nabízet.
Gratuluji, nemusí to být vždy tak. A žádost o úplatek? A poznal by jste to? Mně tedy dost dlouho trvalo, než jsem pochopil, za jakých okolností, kdy a kde komu dát, aby to vůbec šlo, prošlo a fungovalo. Samozřejmě jsme to napoprvé zvorali a nepustili nás. Ale to není až tak ani o RF, ale třeba ve Střední Asii je to skoro modus vivendi.

Jinak zpět k dráhařině:
Podle aktuálního TR na DSO jezdí Dušanbe - Kuljab nikoliv v úterý, ale ve středu; Kuljab - Moskva přes Amusang pro cizince neprůjezdné, nicméně podle závěru celého vyprávění by se mohla v budoucnu řada věcí zjednodušit.
West code was broken.

Úterý, 12. června 2018 - 14:48:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2781
Registrován: 9-2003
Všd, Čtvrtek, 07. června 2018, 02:34:20: Samozřejmě jsem myslel Kramáře. Sorry.
NOBLE BRICKS
Úterý, 12. června 2018 - 21:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3506
Registrován: 5-2002
A poznal by jste to? Upřímně řečeno, nevím. Pokaždé jsem se dostal tam, kam jsem potřeboval, i bez úplatku. I když příslušný orgán (čím rozdrbanější oblečení, tím přísnější xicht) čuměl do bumážek čtvrt hodiny.
Co bych určitě nezkoušel, to je nabízení úplatku, pokud jsou policajti ve dvojici. Nevím, jestli odměna za napráskání cizince a kolegy z dávání/braní úplatku není mnohem sladší, než samotné prachy do kapsy.
Středa, 13. června 2018 - 08:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8177
Registrován: 8-2012
Co bych určitě nezkoušel, to je nabízení úplatku, pokud jsou policajti ve dvojici
Ale nebojte, oni to samozřejmě mají dlouholetou praxí secvičené, jeden jde "jako" třeba s dokladama do auta nebo tak něco. Taková GAI, to je úplnej koncert, včetně předběžného výběru "oběti" (ne moc velká plečka, aby měl peníze, ale ne zas moc dobré auto, aby neměl "známé").
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 13. června 2018 - 10:55:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2791
Registrován: 9-2003
Nebo viz zážitek z Bulharska - policajt natvrdo kolegovi: "Běž se projít!".
NOBLE BRICKS
Pružinskij
Středa, 13. června 2018 - 11:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2567
Registrován: 4-2015
Pokaždé jsem se dostal tam, kam jsem potřeboval, i bez úplatku.
Jak píšu - gratuluji. My například neprošli přes (oficiálně otevřené) hranice, protože po rozpadu SSSR byl všude úžasnej bordel.
To je vůbec poměrně běžné schema - zjistíte si, že nějaký hodně vedlejší, zapadlý přechod můžete použít a na místě se s vámi vůbec nebudou bavit. Nebo vás obratem vyexportují někam pár hodin cesty zpět, z pohraniční zóny. Atd.
Kdesi v postsovětské Střední Asii jsme z celého náklaďáku (nebyla tam ani silnice) zůstali ve stepi jen my, všichni místní dávno odjeli. Po asi třetím vystřídání směn seděl orgán nad rozevřeným pasem s napřaženým razítkem ve vzduchu asi 5 minut. Nedali jsme a tak čekali dalších 6 hodin. Po skoro dni a půl nám začaly docházet síly a zásoby a za pár drobných bankovek jsme byli hned venku (a za další hodinu opět odvezeni k výslechu, ale to už je jiný příběh).
Taková ta běžná silniční balkánská praxe je popsaná výše, ale řada věcí se může stát úplně nahodile.
Neoznačeným podnikovým autobusem vjedete s místními do průmyslového obr podniku a ven už to půjde o dost hůře :-))
A kontakt s ruským současným zdravotnictvím si raději ani nepředstavuji. [ko][crazy]
Jinak si myslím, že Vantjua čekají výtečné zážitky a pokud tam náhodou bude muset něco řešit, tak si užije svý.
West code was broken.

Středa, 13. června 2018 - 12:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3594
Registrován: 9-2005
Některé rady jsou nesmyslné (ruština), nicméně do průseru můžete přijít cobydup v podstatě kdekoliv, stačí být ve špatnej čas na špatném místě (od běžný kriminality až po porušení bůhvíčeho.

Souhasím, ovšem to jsme zase u toho, že člověk má na sebe dávat pozor ať už je v Praze, Moskvě nebo v Komsomolsku na Amuře.

Ale to není až tak ani o RF, ale třeba ve Střední Asii je to skoro modus vivendi.

Opět souhlas. Takhle mě v Kazachstánu tvrdil tlustej blbeček s gigantickou placatou čepicí a pod pláštěnkou samopal, že k jezeru je vstup zakázán protože vodochranilišče a že to bylo na tý ceduli napsaný. Jenomže na tý ceduli to napsaný nebylo protože tam žádná ta cedule nebyla. Když jsem mu řekl, ať mě to jde ukázat, tak začal být skoro nepříčetný a sahat po zbrani. To nikdy nevíte co těmhle lidem šrotuje v hlavě. Nakonec to pár tisícovek těch jejich sráčů spravilo a najednou to k jezeru šlo, jináč bych byl po dvacetikilometrovém pochodu do hor v plné polní fakt naštvanej a možná i zastřelenej [wink] Takový radosti, že když vytáhnete foťák oni hned ukazují pouta a nebo, že vás ve vlaku budou vyslýchat kvůli propadlému vízu, neb nechápou datum platí od a nenechají si to vysvětlit snad ani nemusím zmiňovat. To by bylo na dlouhý povídání...
Pár obrázků ode mne...
Pružinskij
Středa, 13. června 2018 - 13:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2570
Registrován: 4-2015
že člověk má na sebe dávat pozor ať už je v Praze, Moskvě nebo v Komsomolsku na Amuře.
To sice ano, ale furt raději dostanu po tlamě v Nuslích v hospodě, než na Altaji. Protože někde z Janova nebo z Nuslí jsem do pár hodin ve slušný nemocnici, kdežto z nějaký zapadlý díry Verchojanského pohoří se taky nemusím dostat vůbec nikam a o tamním zdravotnictví mám dost konkrétní představy (a nechci).
Je to taky o odhadu rizik a třeba i o tom, že když živíte malý děti, tak máte jinou zodpovědnost, než když někde zašijou potrhlýho šotouše, po kterým nikdo moc nevzdechne...(nadsazuji, pochopitelně).
Mě by i lákalo jet se na pár týdnů toulat s dětma na východ - ale když si představím následky třeba takovýho zakousnutí do dobře prorostlýho skopovýho a krvácení z huby někde v horách... To si raději povandrujem po krajích, kde ještě vodka nezvítězila nad duchem dávno propitého národa.
West code was broken.

Středa, 13. června 2018 - 20:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 3-2015
Statistik:

Na úvod jen krátká poznámka, já opravdu vystudovaný statistik jsem a na tomto blogu jsem zjistil, že můj "nick" name už není k mání, ale až nyní mám tedy možnost reagovat na kolegu statistika.

Jinak s Vašimi názory a doporučením, jak se chovat v Rusku, bohužel nesouhlasím. Vždy je to o lidech a přestože jsem s řadou z nich mluvil rusky a prokazatelně dělal chyby, tak byli vždy potěšeni a otevírá to i prostor k získání cenných rad, které by běžnému "zápaďákovi" zřejmě zůstaly odepřeny. Podobnou zkušenost mám z Kuby, když jsem s 10 lekcemi španělštiny "diskutoval" o správném pochopení místního jízdního řádu, nakonec jsme skončili v angličtině, ale Jose mi přiznal, že se mu líbila má snaha se domluvit, přes hroznou neznalost jeho rodného jazyka. Myslím si, že pokud se chce, dá se vždy nějak domluvit.
Středa, 13. června 2018 - 21:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8194
Registrován: 8-2012
Vtipný je, jak se svými turistickými "zkušenostmi" snažíte utlouct Statistika, který tam regulérně žil... Ono je totiž fakt něco jinýho odškrtnutí si top-ten a projetí se vlakem a něco jiného rozpadlé panelákové sídliště na okraji tamní "Příbrami" nebo prdelákov s lokální fízlokracií.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Statistik
Středa, 13. června 2018 - 22:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5983
Registrován: 6-2004
Nevím, čím jsem si vysloužil, že si na mě chodí ulevit opravdu leckdo, doposud zalezlý v kryptě, ale pátrat po tom nebudu. Jediný, kdo asi pochopil podtext mého sdělení, je T. H. Zároveň musím říct, že já bych si nedovolil zpochybňovat něčí zkušenost jen proto, že sám takovou nemám. On je opravdu dost zásadní rozdíl jakoukoli zemi procestovat vlakem, potkat lidi tak maximálně na den, dva, kdy si opravdu užijete jejich pohostinnost a zájem o Vaši osobu z "exotické" zpřátelené země(pokud nenarazíte na programového blbce), a je rozdíl tam žít a fungovat, chovat se tam tak, jak se chová (musí chovat) dav a snášet i ta negativa, se kterými se na cestách vlakem asi nepotkáte. Ale to je spíš na osobní pokec u piva.

Dovolím si ale ještě poslední reakci na jednu opakující se narážku, která patrně vychází z nepochopení toho, co jsem chtěl říct. Používání ruštiny je - na základě mojí dlouhodobé zkušenosti (nevnucuji ji) - potřeba filtrovat podle situace. Pokud se chci s daným člověkem dát do řeči, spřátelit se s ním, chtít ho poznat, nebo vím, že s ním prostě budu muset fungovat lidsky a komunikovat, nebo pokud komunikovat prostě potřebuji ( potřebuji), pak se samozřejmě snažím maximálně využít svých znalostí jazyka. Pokud si chci dotyčného držet od těla, pak se s ním nebavím, případně se ani nesnažím zapříst rozhovor a vůbec ruštinu nepoužiju a spíš jsem je odbýval němčinou, nebo jsem na ně mluvil česky a řekl tak maximálně "něpanimáju" s echt českým přízvukem. Mnohokrát se mi to vyplatilo, když se mě tam snažil někdo otravovat a vyzvídat. S praxí se ty situace naučíte předvídat a odhadovat lidi a tomu přizpůsobovat míru otevřenosti komunikace. A mimo to, nebylo v SSSR jediného člověka, který by se mě nezeptal na dvě věci: jakou mám výplatu a kde jsem se naučil tak dobře rusky. Většině stačilo, že jsem se ji učil ve škole, ale ti vlezlejší se následně ptali, jak se tedy dá v Čekoslovensku naučit pobaltský slovník a přízvuk (který jsem se prostě naučil, protože jsem tam fungoval tři roky a začínal jsem tam).

Vantjuovi přeju jen samé příjemné zážitky z Ruska a ať mu ty první dojmy někdo nezkazí. V Samaře je prej nějaký mistrovství ve fotbale. To byl mimochodem "argument" mého posledního výslechu komandou FSB v Rusku, protože jsem si během jediného volného nedělního odpoledne šel na progulku na pláž k řece, kde jsem telefonem vyfotil řeku, lodě na ní a velký železniční most v pozadí. A měl jsem holt tu smůlu, že kolem šel asi nějaký civil, moje chování mu přišlo strašně podezřelé (posuďte sami) a tak na mě zavolal ochranku z nějaké fabriky asi dvacet kiláků odtamtud, ta mě následně bez kompromisů sebrala, protože "inostráněc, fotí a navíc umí rusky", zavolala na mě policii ("ta už si s ním poradí") a už to jelo. A moh jsem umět rusky sebelíp a bylo ni to k... No a jelikož zrovna na Soči tou dobou probíhalo nějaký mistrovství tuším taky v tom fotbale, tak vzdor tomu, že jsem byl cca 1500 km od místa dění, pro FSB to byl fakt "argument" pro omluvení přehnanosti celé akce v rámci celoruských zvýšených bezpečnostních opatření, a byl jsem tedy vyslýchán jako podezřelý z terorismu. Dnes už se tomu vesměs směju, protože do téhle zasrané země už nejezdím, ale výslechy ať už neuniformovanými složkami, tak policajty a FSB, lustrace s tím spojené (nebudu to rozebírat), prostě otočil se tam na mě celej orloj uniformovaných gum, fakt příjemný nebyly. A to snesu celkem dost. Dnes si spíš vzpomenu na to, že jsem "měl možnost" se svézt desítky kilometrů policejní "buchankou", která během cesty několikrát umřela a způsob, jakým ji křísili, fakt stál za to. Ale to je opravdu spíš na to vyprávění u piva. Akorát pochybuji o tom, že někdo z místních zkušených globetrotterů by měl zájem něco takového slyšet, případně tomu dokonce věřil. Škatulka už byla přece vybrána.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 00:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 7-2008
Statistik: Na rovinu, byl jsem v Kazachstánu (oficiálně na mezinárodním setkání, ale program byl velmi volný), který je obecně považován za srovnatelný s Ruskem, avšak historicky méně civilizovaný. (Vzhledem k mladší populaci se tam věci mění rychleji, než v Rusku.) Byl jsem taktéž v Litvě a Lotyšsku a tam to bylo už vůbec v pohodě i na [fotic], že tomu tak často nebylo 10 a více let zpátky, vím z příběhů jiných. Narazil jsem tam na pár blbců, ale byla jich menšina, nebylo to nic extremního a nebyli to Rusové, nýbrž státotvorné národy :D

Vaše rady bych ani omylem nedodržoval, kromě toho, že jsem se nevyptával na prezidenta, od toho tam byli jiní (ale i ti se ptali jen Kazachů, které znali, protože žijí v ČR). Policie mne tam ani jednou nekontrolovala, pouze ostraha metra, ta rentgenuje zavazadla apod. všem. Číslo na ambasádu jako takovou jsme neměli, měli jsme kontaktní osobu z řad diplomatů, kvůli celé akci.

Ano, některé věci na Kazachy působily divně (západní cizinec v obleku co chce jet trolejbusem), v zemi, kde taxík stál v přepočtu 30 Kč a většina cizinců měla k dispozici vlastního řidiče (my někdy taky, ale jen když jsme jeli všichni, pak nás vezl mikrobus), ale nikdo mi nic neprovedl.

Případ, že by tamní obyvatelé vyzvídali, jsem nezažil. Mám na mysli vyzvídání opravdu politické, ne to, jaké u nás jezdí značky aut nebo zda u nás máme taky trolejbusy, maximálně na životní úroveň (trochu se divili, že je jen o trochu vyšší, ale jen trochu, Kazaši nežijí v představě, že v celé EU létají lidem do úst pečení holubi). Případně co se mi na KZ líbí. (Říkal jsem, že to, že země je velice mladá, že my máme málo dětí a stárneme. O tom ostatně mluvili i Kazaši, co žili v ČR, že to vidí jako ten největší rozdíl.)

Pokud jde o železnici, o čemž je tato diskuse, tou jsem se tam neměl příležitost svézt, pouze lanovkou a MHD. Lanovky na Šymbulak i na Kok-Tobe jsou v perfektním stavu, trolejbusy samotné taky nejsou špatné, ale vyznat se v nich, to bylo něco. Vlaky jsem pouze viděl z mikrobusu, byly tažené tzv. Tamarou, a to i vlak osobní dopravy, pravděpodobně z důvodu úvratě na Almaty-I.

(Příspěvek byl editován uživatelem všd.)
Čtvrtek, 14. června 2018 - 00:55:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 7-2008
Statistik: Nevím, o jaká města šlo, kromě té Samary, ale obecně platí, že v jižním Rusku jsou víc horké hlavy, než v Pitěru. Ostatně, návštěvníci Ruska i samotní Rusové hodně mluví o rozdílech mezi severem a jihem. Vantju míří do Kazaně, a ta je, co vím, na ruské poměry civilizovaná, znám Čechy, co tam byli, a všichni tvrdí, že je to mnohem příjemnější město, než Moskva, podobně jako Pitěr. Nevím, osobně jsem tam nebyl.

"nebylo v SSSR jediného člověka, který by se mě nezeptal na dvě věci: jakou mám výplatu a kde jsem se naučil tak dobře rusky"

Na to první se ptali jen někteří v Kazachu, v Pobaltí nikdo. Na to druhé se občas někdo ptal tam i tam.

Celá ta věc se dá shrnout slovy "blbci jsou všude a Putin jim dává víc prostoru, než je zdrávo". To je asi hlavní problém Ruska obecně.
Statistik
Čtvrtek, 14. června 2018 - 09:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5984
Registrován: 6-2004
Případ ... jsem nezažil

Klasika. "Nezažil jsem = neexistuje". Další komentář asi není třeba.
Howgh.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 11:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 7-2008
Statistik: Samozřejmě, že existuje. Ale zřejmě to není norma, na to jsem tam byl moc dlouho, abych tam (v Kazachstánu) nezažil věci, které jsou norma. Nebo se v této věci Rusko a Kazachstán zásadně liší.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 11:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8198
Registrován: 8-2012
Případ, že by tamní obyvatelé vyzvídali, jsem nezažil
Takže Statistik lže?
Buďte rád, že jste to nezažil, ale rozhodně byste neměl mít tu drzost s usuzováním z části na celek, že to neexistuje.
On se totiž Vantju právě hodlá posunout z pozice "nadšený turista" (ze kterého jsou všichni vyplesklí) k (sou)žití (dokonce měl dřív debilní nápad žádat o ruské občanství).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 12:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 7-2008
T_._H_.: Nelže, pouze přehání.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 12:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8200
Registrován: 8-2012
Protože vy jste to za pár dní v Kazachstánu nezažil?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 13:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3530
Registrován: 3-2006
Pěšky na Ukrajinu
Rozhodl jsem se začít sbírat razítka v pase a první razítko nemůže být jen tak obyčejné. Takže tedy Slemence.
Ráno osobák z Košic odjížděl s +15 a cestou na výlukách zvýšil na +30, takže autobus v Pribeníku ujel. Naštěstí za hodinu jel další a z Velkých Kapušan také jel další o hodinu později. Ze zastávky Velké Slemence, kostol je to na čáru kousek, asi 400m.


Na přechodu nebyl nával, ale tak nějak pořád někdo chodil (všední den v poledne). Za čárou je spousta stánků a obchodů, asi jako na CZ-D hranici. Jenom je to tu bez chlastu a cigaret. Po vyjití ven z vesnice jsem ale byl na silnici sám, auto projelo jenom občas, dva řidiči mi nabídli svezení a hrozně se divili, proč chci jít pěšky.


Do vesnice Sjurte je to asi 10 km, nádraží Strumkivka leží asi 1 km za vesnicí. Na nádraží jsem zjistil, že mnou vyhlédnutá električka jede jenom v pátek, takže pěšky zpátky do vesnice (leží na hlavním tahu) a počkat na autobus do Užhorodu. Jezdí cca po půl hodině.


Noční rychlík do Kyjeva načas, můj vagon byla novostavba s klimatizací, zásuvky byly dokonce v kupé.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Mladějov
Čtvrtek, 14. června 2018 - 21:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12446
Registrován: 3-2007
Jé, Slemence, pěkný.. a mašinka od Škody zez Plzně..

Jsou tam ještě na čáře dráty ? (předpokládám, že v okolí hraničního přechodu nejsou vidět).
Pátek, 15. června 2018 - 00:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 3-2006
Plot ve vesnici samozřejmě je, ale moc jsem to nezkoumal.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 16. června 2018 - 21:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 3-2006
A něco z charkovské šotolávky:


Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 16. června 2018 - 22:29:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 12-2006
No lávka, spíš most se stylovýma odlejvanýma polema. [wink]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 22. června 2018 - 18:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 11-2004
Nevíte někdo, jak jezdí osobák 829 Užhorod-Lvov přes léto? Vyhledávač na https://booking.uz.gov.ua/en ho od 2.7. nenajde, ale na http://www.uz.gov.ua/en/passengers/timetable/?ntrain=58392&by_id= 1 stojí, že jede denně.
Sobota, 23. června 2018 - 01:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2017
Comar: Jezdí normálně, vlaky čísel 8xx jdou do predeje 14 dní dopředu...
Sobota, 23. června 2018 - 07:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 757
Registrován: 11-2004
@Džamel
Děkuju.

A nemáte někdo zkušenosti s přímým vozem Wien-Kiev? Jezdí to tak nějak včas? Chceme jet do Beskydského národního parku a chceme jet lůžkovým vozem na EC147 do Slavske a pak osobákem 829 do Skole. Na přestup je tam 39min. Je to moc velká loterie?
Sobota, 23. června 2018 - 13:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2017
Comar: Jel jsem s ním zatím jen dvakrát a v obou případech včas, stejně jako naprostá většina rychlíků... Pozor však na osobák, nejlepší informace jsou na rasp.yandex.ru nebo railwayz.info , může se však v klidu stát, že na kase bude lísteček, že nejede nebo nejede v části cesty, věc poměrně běžná...
Sobota, 23. června 2018 - 19:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 4-2004
Tohle je vtipný: Abchazským nádražákům se rozbila jedna z obou elektrických lokomotiv (ВЛ-8). S opravou měli pomoct kolegové ze spřátelené Doněcké lidové republiky, ale už na tom dělají rok, a nic. Osm zbývajících strojů téže řady prý rozebrali na náhradní díly, aby udrželi v provozu ten jeden. (V článku jsou i fotky z Abcházie.)
Mimochodem: server sídlí v Oděse, vychází v ruštině, nicméně separatisté jsou mu (aspoň v tomhle článku) pro smích.
Neděle, 24. června 2018 - 15:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 619
Registrován: 2-2005
Comar: mohu jen doporučit, jedná se o klasický WLABv, který jezdil i u nás. Měli jsme Double (2 místa v oddíle, cca 700 Kč). Vůz byl po rekonstrukci, klimatizace fungovala celou cestu, i když poslední oddíl nic moc, tak se dalo vyklopit okno, jsou tam i pod postelí čepy, tak vás vyženou, a při převazu vytáhnou 3 traverzy, původně to byl myslím odpočinkový oddíl pro posádku, který teď mají vedle služebního vozu). Vakuové WC fungovalo a po celou dobu tekla voda, jeli jsme až do Kijeva. Ze Lvova nonstop cca 100 - 120 km/h bez zastavení 7 hodin. Vůbec nevím přes co jsme jeli, ale všude pustina, až na nějaký obrovský ražír a depo v půli cesty. Moc pěkná cesta, klid, na hranicích sí vybrali pasy, pak vrátili a jen se ptali, zda-li nevezeme léky. Platíčko Ibalginu je nezajímalo [lol]

Mají snad mít na tuto linku nové rekonstruované vozy z Polska:
Neděle, 24. června 2018 - 16:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2017
Rikin: klasické WLAB jsou všechny po reku v Dnipru, tyto nové má na svědomí závod Kremenčuk a jezdí zatím jen ten prorotyp a odlaďují se mouchy, zbylé jsou stále nejspíše ve fabrice...
Jinak Vídeň se vozí mezi Lvovem a Kyjivem na IC z Ivano-Frankivska přes Korosteň a Šepetivku... Hyundai tudy lítá 160 km/h...
Neděle, 24. června 2018 - 17:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 2-2005
Džamel: děkuji za upřesnění. To je pravda, na IC nás připojili. Překvapily mě vozy k sezení. Díky za ty stanice. Je zajímavé, jaký je rozdíl mezi vozy širokorozchodnými a UIC. Ty Hyundaie jsou asi jednotky, že? Jinak mě Ukrajina i Moldavsko nadchlo.[happy]
Neděle, 24. června 2018 - 17:59:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2017
Rikin: Na tom IC jsou také vcelku zajímavé vozy, novostavby ze závodu v Kremenčuku a říká se jim transformer, obrat mají noc tam, den zpět a opačně , prakticky poloviční úspora souprav a jejich výhoda spočívá v tom, že jdou kupé postavit do 4 konfigurací, 4 místa k sezení, 6 míst k sezení, kupejnyj a SV, proto mají číslování míst ve čtyřech barvách...
Hyundai je jednotka, která na dvou párech jezdí i do Polska...
Už jsem to zde dříve dával, zde znovu hodím služební JŘ Uz k prosinci, nejsou tam některé rekreáky nově vyhlášené a změny v časech můžou být... http://leteckaposta.cz/383657047
Neděle, 24. června 2018 - 18:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 12-2006
Rikin: A lůžka z Vídně se dají koupit u nás?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Neděle, 24. června 2018 - 19:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2017
Vodis: já osobně s ním jel dvakrát a obojí koupeno v Rychnově nad Kněžnou... Stejně tak IC do Przemyslu jde koupit, ale přes net vyjde levněji...
Neděle, 24. června 2018 - 20:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 12-2006
A jen samotné lůžko do dablu tedy zhruba za 700 korun?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Neděle, 24. června 2018 - 20:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2017
Vodis: Kolik to přesně stálo nevím, můžu se v týdnu podívat na účtárně, ale zvlášť lístek a zvlášť lůžko...
Neděle, 24. června 2018 - 20:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 12-2006
Díky, já bych potřeboval jen to lůžko.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Neděle, 24. června 2018 - 20:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2017
Vodis: Psal jsem si jen tak s naší účetní, pamatuje si a je to 1560 Kč za single samostatně, takže T3 bych viděl cca na 500 korun...
Neděle, 24. června 2018 - 22:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 758
Registrován: 11-2004
Rikin:
Děkuji za info.
jsou tam i pod postelí čepy, tak vás vyženou, a při převazu vytáhnou 3 traverzy
Které to jsou místa?

Jinak lístky a rezervace se dají nově koupit online na oebb.at (ale musí se pak vyzvednout na jakékoli pokladně nebo automatu v Rakousku). Double do Lvova mají včetně rezervace za 70€.
Pondělí, 25. června 2018 - 14:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 5-2010
Jinak lístky a rezervace se dají nově koupit online na oebb.at (ale musí se pak vyzvednout na jakékoli pokladně nebo automatu v Rakousku). Double do Lvova mají včetně rezervace za 70€.
Jak se vám to povedlo? Já si zkusil přes tickets.oebb.at zadat spojení Wien - Lvov a hledá mi to jen spojení, neprodá mi to lístek ...
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 25. června 2018 - 15:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 11-2004
Některé dny jdou, některé ne. Třeba na 4.7. to říká "Keine Tickets verfügbar" (asi vyprodáno), ale třeba 25.7. jde:


U některých dnů to sice lístek nabízí, ale nejde vybrat typ oddílu - nejspíš už jsou obsazeny všechny kupé aspoň jednou osobou, tím pádem prodávají už jen T3.
Pondělí, 25. června 2018 - 15:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 12-2006
Koukám, že je to tam i se snídaní? Nebo jen počítačově? [biggrin]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pondělí, 25. června 2018 - 16:10:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 11-2004
Vodis:
Já myslím, že to je předdefinovaný text, který je u všech lůžek. U ostatních vlaků (Německo, Itálie...) to nejspíš sedí. Pokud vím, tak je to vůbec první lůžko směrem na východ, které jde na oebb.at takto koupit. Online to jde koupit teprve pár dní, tak to asi zatím nikdo neřešil. Já si pro jistotu něco na snídani s sebou vezmu [jidlo]

Taky by mě zajímalo, jestli kontingent u ÖBB a ČD je ten samý.
Pondělí, 25. června 2018 - 17:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 9-2007
Kontingent rezervací není - rezervace obvykle spravuje železnice, odkud vlak vyjíždí a e-shopy všech dopravců čerpají z něj. Třeba u vlaku Praha - Budapešť má rezervace na starost ČD, v opačném směru MÁV-START, takže pokud má vyprodáno MÁV-START, budou mít vyprodáno i DB nebo ČD. Něco jiného jsou jízdenky, u nich má každý svůj kontingent (proto je lepší kupovat Praha - Berlin přes eshop ČD, ale jsou situace, kdy je levnější eshop DB).
Pondělí, 25. června 2018 - 19:55:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 12-2006
Comar: Místo snídaně potěší kafe za pár hřiven...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pondělí, 25. června 2018 - 20:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2017
Vantju: Nevím, ale kontingent být na východ může... Známý přklad kontingentu je Buku - Kiši , kdy polovic má CFR, polovic CFM a asi 4 kupé BDŽ, systémy spolu nekomunikují a ČD prodávají CFR... Kyjev - Buku je také na kontingenty... Dokonce, když ještě jezdilo Bulharsko, bylo vše krom posledního kupé ve voze ČD, to poslední Bulhara...
Pondělí, 25. června 2018 - 20:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 11-2004
Vodis:
Kafe za pár hřiven je docela k h*vnu, pokud člověk jede z Vídně a má v peněžence jen eura. Ale snad bude fungovat nějaké "neoficiální" řešení...

Vantju:
To ale funguje pouze v případě, že rezervační systémy jsou propojené. Pokud si třeba v eshopu ČD koupíte rezervaci z Brna do Prahy na vlak, který jede z Maďarska, tak se ta informace musí nějak dostat k MÁV-START. Pokud to nejde, tak se to řeší (nebo spíš řešilo) rozdělením míst na kontinenty pro jednotlivé nepropojené rezervační systémy.
Pondělí, 25. června 2018 - 21:26:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 12-2006
Comar: Hřivny se dají koupit i ve směnárnách u nás... Ale provodníci brali i ojra.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pondělí, 25. června 2018 - 23:43:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 762
Registrován: 11-2004
Vodis:
Pokud berou eura tak super. Ale jít do směnárny, pro mě nechutného pozůstatku doby dávno minulé, jen abych si ve vlaku mohl koupit kafe, fakt nepřipadá v úvahu. Vlastně to celé pěkně ilustruje zaostalost některých železničních subjektů. Každý zapalivaná letecká společnost už dávno umožňuje na palubě platbu kartou ale v lůžkovém voze musím lidé i v roce 2018 řešit nějaké směnárny. [crazy]
Úterý, 26. června 2018 - 00:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2017
Comar: To je prostě Ukrajina, po delším pobytu, ať už soukromě nebo pracovně mi toto vůbec nepřijde divné... Jinak na Ukrajině se dá vše vyřešit ke spokojenosti obou stran, ale to uz chce mít nějaké zkušenosti...
Úterý, 26. června 2018 - 10:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 12-2006
Tak vagon vyrobený v NDR v roce 1980 je taky pozůstatek doby minulé. [wink] A to pamatuju ještě jak před reko byly dřevěné rámy oken, na chodbičce se daly stahnout a pořád se zamykalo klasické WC (nejvýživnější to bylo při převazu v Čopu, jednou dokonce 6 hodin v kuse zavřené). Když tam člověk jede, tak je fajn mít s sebou pár hřiven na kafe, na pivko a třeba i ne všude v hotelu brali kartu.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Mladějov
Úterý, 26. června 2018 - 10:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12516
Registrován: 3-2007
Comar
Pokud berou eura tak super. Ale jít do směnárny
:

" jen abych si ve vlaku mohl koupit kafe, fakt nepřipadá v úvahu. Vlastně to celé pěkně ilustruje zaostalost některých železničních subjektů. Každý zapalivaná letecká společnost už dávno umožňuje na palubě platbu kartou ale v lůžkovém voze musím lidé i v roce 2018 řešit nějaké směnárny. [crazy]"

Tak holt jezděte na Západ.

Osobně nevěřím, že by nevzal děžurnyj euro.
Ono tohle k Východu či Balkánu prostě patří. Kdyby byl svět všude stejný a standardizovaný, byla by to strašná nuda.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 26. června 2018 - 11:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8371
Registrován: 8-2012
jít do směnárny, pro mě nechutného pozůstatku doby dávno minulé
Ciwe, tak takovýhle pozér by na Ukrajinu vůbec neměl jezdit.
jen abych si ve vlaku mohl koupit kafe, fakt nepřipadá v úvahu
Mně zas přijde dost úchylné řešit infrastrukturu kolem kartového hospodářství bezhotovostních plateb jen proto, že si u provodnici ve vlaku koupím čaj, u babky na tržišti čtyři jablka nebo ve stánku na nádraží noviny...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.