Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 08. 11. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 08. 11. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 26. října 2019 - 08:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10156
Registrován: 8-2012
Naštěstí ve městě funguje Bolt a já si už na tyhle sdílené služby zvykl
Taxislužba je už taky "sdílená služba" stejně jako autopůjčovna ("carsharing")? [happy]
電車オタク
Sobota, 26. října 2019 - 21:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 1-2004
A tady Sokirjani, než se vzpamatovali pohraničníci [lol]

Úterý, 29. října 2019 - 07:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 6-2019
tušíš, prosím, zda 14Tr v Kaunasu vydrží do konce prosince, nebo ne?
Přidej si Tver - tykadláci končí na jaře.

Na žehlících prknech jsem seděl hodinu a čtvrt z Jasła do Rzeszówa a mám pocit, že by se i v té stodole na hranici Moldávie a Ukrajiny cestovalo lépe.
Nene. V září jsem musel strávil 4 hodiny na dřevě a zadel mám rozjebanou dodnes. Do Kaunasu bude na 99 % jezdit furt to samý, beztak jsou ty motoráky skoro prázdný.

Už jen proto, že tam snad ještě pořád jezdí dvojice stodol s takovýmto interiérem.
Jo, ale v létě je v tom na chcípnutí.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 29. října 2019 - 12:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4176
Registrován: 9-2007
T.H.: Já jsem čekal, že se do mě naopak opřete, když Bolt nazvu taxislužbou. [proud] Bolt je snad ještě stále totéž co Uber.

Přidej si Tver
Žádná ZIUčka, to oželím. [biggrin] Čeboksary budou stačit, to je snad jediný zajímavý provoz, kam budu mít šanci se dostat.

beztak jsou ty motoráky skoro prázdný
Když tam jel pan inženýr Intelpetr naposledy, společnost mu dělala nějaká paní z Kaunasu, pracující v Ostravě a to bylo z cestujících vše. Pak že se to prodloužení 110/111 do trasy Ostrava - Kaunas a zpět nevyplatí. [proud] (A dokonce by se to i stíhalo, jen by se rozházel oběh vozů, protože 111 přechází na 112 a opačně).

A jinak si o tom nedělám iluze, to spojení je tak tragické, že i my pojedeme cestou zpět z Vilniusu do Varšavy autobusem. PKPIC jsou tak neuvěřitelně neschopný dopravce, že podle Portálu pasažéra bude v roce 2020 od ranního (!!!!) vlaku Kaunas - Białystok navazovat vlak do Varšavy až po tříhodinovém čekání a bez návaznosti na 110, poslední denní vlak do Česka.

ale v létě je v tom na chcípnutí
Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný. [biggrin]
Úterý, 29. října 2019 - 21:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 6-2019
O listopadových nedělích bude jezdit vlak Dušanbe - Chodžent! Neví někdo, co to má znamenat? Bez šesti je to přesně 1000 km a 22 hodin ve vlaku.
Jinak středečnímu moskevskému Chodžentu přibyly kurzy do Volgogradu.

A jedno motivační video:
https://www.youtube.com/watch?v=sWiWlReozI0
Myslím, že nepotřebuje komentář.

ÍííPééčko: Počkejte si na nadcházející JŘ, má být obnoveno spojení Černivcy - Oknica v celé délce.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 29. října 2019 - 23:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4177
Registrován: 9-2007
Já vidím prozměnu nové kurzy Kazaň - Astrachaň a mám za to, že vlak z Kazaně do -stánů jezdil jen jednou týdně, teď jezdí Almaty a Biškek spolu v pátek a Taškent v úterý. Jen je teda škoda, že vlak přijíždí v 6:20 a odjíždí po 23. hodině, je tedy nefotitelný a i projížďka s ním by asi neprošla. [sad]

Na ruských fórech občas bývá výčet změn, pokud jich je víc, nezahlédl tam teď někdo, kdo to sleduje, něco takového?
Středa, 30. října 2019 - 09:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 6-2019
i projížďka s ním by asi neprošla.
Proč by neprošla? Jediné, čim jste limitovaní je délka dovolené. Tam po zemi, jak jsi popisoval, zpět jakýmkoliv spojem do -stánů a vzduchem zpět do PRG. Potíž je asi v tom, vzít si delší dovolenou najednou, to ano, ale jinak v tom problém nevidím.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 30. října 2019 - 09:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2019
Jediné, čim jste limitovaní je délka dovolené
A co třeba mezilidské vazby? Ne každý je sociopat, co žádnou přítelkyni/rodinu nemá nebo ji zanedbává "delší dovolenou najednou" někde ve středoasijských islámostánech.
Středa, 30. října 2019 - 09:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 6-2019
A co třeba mezilidské vazby?
Něco málo o nich vím (a předpisateli), proto jsem je nezmiňoval. Nějaké další připomínky?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 30. října 2019 - 10:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4178
Registrován: 9-2007
a vzduchem zpět do PRG
To je a asi bude pořád problém. RŽD poměrně brutálně zdražily přes Vánoce spojení do Ruska, Riga - Moskva stojí v plackartě víc, než Moskva - Vladivostok, tak jsme přemýšleli nad letadlem z Varšavy do Moskvy (když už, tak prý ne lowcostem, ale normální aerolinkou, ale popravdě nevím, zda, co se bezpečí týče, v tom nějaký rozdíl je..) a paní V. byla nakonec ráda, že si letadlo odpustíme (protože zdražilo taky, 3409 z Varšavy celý konec prosince).

A pravdu má trochu i pan Mustermann, když své rodiče půl roku nevidíš a dalšího půl roku neuvidíš, je snaha maximalizovat pobyt s nimi. Čeboksary ještě prošly, ale odskočit si někam dál už zkrátka není úplně vhodné. A já si to myslím taky. [happy] Paní V. by ale cestu někam do -stánů také ráda absolvovala, tak třeba až časem letadlo nebude takový problém, určitě to půjde. Jen to holt trvá dlouho, do Taškentu čtyři noci, odtamtud nic dostupného nelétá, tak holt zpět do Astany (nebo mým oblíbeným R do Saratova [happy]), ale to už ubíhají dny a tisíce Kč... a mě by to furt nutilo jet dál, když už bychom byli v té Astaně, tak by byla škoda nepokračovat přes Urumči na nějaké dobré nudle. [biggrin]

EDIT: A od 29. června nebo července letošního roku jezdí vlaky až do přístavu naproti Jakutsku. Dá se jednou týdně jet přímo ze sídlištního nádraží Kazaň-2 až do města Něrjungri a tam přestup na vlak dál. Když už, tak bych asi jako první realizoval tohle, letadlem do Vladivostoku a po zemi zpátky do Moskvy, ale musel bych mít tak měsíc volna a do toho našetřeno víc, než mám teď.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Středa, 30. října 2019 - 11:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 6-2019
. RŽD poměrně brutálně zdražily přes Vánoce spojení do Ruska,
Tak to už až k nim dorazil ten kapitalismus. [happy]

když své rodiče půl roku nevidíš a dalšího půl roku neuvidíš, je snaha maximalizovat pobyt s nimi.
Však ano, tomu rozumím, proto jsem to chápal tak jako cestou tam a cestou zpět. Čeboksary jsou určitě dobrá volba. [wink][ok]
4 noci až tak? My jeli Taškent - Ufa a šlo to za dvě noci a jeden den (ono beztak většinou není moc na co koukat).

tak by byla škoda nepokračovat přes Urumči na nějaké dobré nudle. [biggrin]
Tak to já si zase rád odpustím. Jednak víza a za druhé když tak čtu víc a víc o poměrech v tamních regionech, tak mě tam fakt nic neláká.

Jakutsk - dobrá poznámka, díky. Velmi zhruba připravuji příští rok tak, abych se vešel do všech těch mezilidských vazeb, výše zmíněných, a k tomu ještě jsem poměrně striktně omezený školními prázdninami dětí. Spíš to u mě ale vypadá na ty -ány; ona tam dražší doprava tam je zase vyrovnávaná velmi laciným pobytem a pohybem tam obecně. No a taky je to tak trochu pořád ještě exotika.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 30. října 2019 - 12:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 9-2007
4 noci až tak?
23:55 z Kazaně, pak první noc, Jekatěrinburg, druhá noc, Petropavlovsk a Nur-Sultan, další noc, pak skrz Kazachstán, další noc a v 5:00 železničního času příjezd do Taškentu.

Tak to já si zase rád odpustím
Mě Čína láká jako tuctového šototuristu, kdo by nechtěl mít projetý přechod z Kazachstánu do Číny, čínským rychlovlakem do Pekingu a pak skrz Mongolsko zpátky.. já to třeba ještě projeté nemám. [biggrin]

No a já nevím ani kam pojedeme na dovolenou, natož co práce, volno a další proměnné.. plánů mám hromadu od lokálek okolo Prahy až po zmíněný Jakutsk, ale kdoví, co z toho bude. Třeba by nám ten -stán vyšel společně, vždy je lepší jet někam dopryč s někým, co zná poměry. [happy]
Středa, 30. října 2019 - 13:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 6-2019
kdo by nechtěl mít projetý přechod z Kazachstánu do Číny, čínským rychlovlakem do Pekingu a pak skrz Mongolsko zpátky.
Tak jistě, ale má to velký ale. Jednak je to drahý i pro mě (zejména CRHčka, víza, omezený režim a vůbec podmínky v Ujgursku), v Mongolsku se samozřejmě musí projet i odbočná trať (je tam osobní doprava a bez ní bych Mongolsko neopouštěl ;-) a v neposlední řadě i časově náročné.

plánů mám hromadu od lokálek okolo Prahy až po zmíněný Jakutsk, ale kdoví, co z toho bude.
Tak vždycky je dobrý mít více zájmů, jinak snad ani nemusí člověk nikam vyrážet a stačí sedět doma. [happy]
vždy je lepší jet někam dopryč s někým, co zná poměry.
Vy máte jednu velkou výhodu, oproti ostatním vaší generace. Ve všech těch -stánech se díky paní V. domluvíte s většinou lidí 45+ (tedy zatím, časem se jejich podíl bude zmenšovat), takže až bude nějaký problém s nějakým superdůležitým načálnikem v zapadlý díře, tak se to bude zatraceně hodit a nebudete působit jako hejlové s angličtinou only. Samozřejmě i v celé postsovětské Střední Asii přibývá lidí, co umí nebo se učí anglicky, ale zase většinou velkoměsta a jen někdo sem tam někdo. Teď zrovna čtu odpolední oddychové čtení, jak tádžičtí pohraničníci vybírají vesele úplatky jako o závod.
A samozřejmě znalost jazyka a reálií hodně pomůže v celkové orientaci. Například můj bratr (ten prostřední, ne ten nejmladší) si kvůli tomu musel načas najít starší přítelkyni...[talker] a pak s ní teprve vyrazil na Pamír a Tjan´šan (už jsme jí nikdy neviděli...[happy]).
A poslední plus bych viděl v tom, že ve více lidech ty stepi východu rychleji ubíhají.

Riga - Moskva stojí v plackartě víc, než Moskva - Vladivostok,
Ještě mě napadla poslední možnost, jak jednoduše srazit ceny tak na třetinu. Oba máte, nebo brzy budete, mít nárok na OSŽD jízdenky, takže brzy zažádat a dokoupit jen rezervace lůžek. O podmínkách a chaosu ve výkladu a aplikaci předpisů k tomu vztažných teď psát nechci, ale ze své pozice to budeš mít jednodušší. Protože platí 1 rok = 1 železnice, viděl bych to optimálně na trasu Riga - Moskva - Kazaň (a případě někam dál podle představ), poplatek je symbolický, a úspora výrazná. Nebo ze Zernove apod.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Nechic
Středa, 30. října 2019 - 14:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2601
Registrován: 4-2010
k Riga - Moskva. Co takové staré známé, na hranici, pěšky přes hranici, pak nějakou maršurtkou na nějaký osobák a tradá vnitro?
Středa, 30. října 2019 - 14:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 6-2019
Ani náhodou. Nic moc maršrutek, nula osobáků a především velká časová ztráta. Když už bych chtěl nějak neobvykle, tak z Klimova jezdíval/jezdí noční R do Moskvy (https://mapy.cz/zakladni?x=32.1948220&y=52.3723367&z=15&source=os m&id=126976704), ale tím se cesta akorát prodlouží.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 02. listopadu 2019 - 12:50:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10174
Registrován: 8-2012
Nějako tu to neproběhlo - od 1.10.2019 bezplatná e-víza do Petrohradu a "Leningradské oblasti":
Посетите Санкт-Петербург и Ленинградскую область по электронной визе!
(No jo... Въезд и выезд по электронной визе железнодорожным транспортом в настоящее время невозможен - tak asi proto to nebylo na Grepu [happy] ). Každopádně třeba s Wizírem se dá letět z Budapešti už kolem tisícikoruny jednosměrně.
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 13:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 6-2019
Velmi zajímavý a celkem ještě aktuální dopravní trip report z Tádžikistánu:
https://ru-uzd.livejournal.com/243979.html
Potvrzena DR1 z Estonska, dvě Luganky, zakonzervované depo úzké Proletarsk - Suljuktu a foto R Moskva - Chudžent! [ok]
Také je tam zmínka, že R Dušanbe - Chudžent jezdí (jezdil) stále přes Turkmenistán - tedy prakticky nepoužitelný.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 02. listopadu 2019 - 13:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 12-2017
T_._H_. Už po tom asi 14 dní koukám, ale pokud k tomu dojde, vezmu Aeroflot z Ruzyně, má mnohem hezčí časy a osmička za zpáteční i s batohem "dolů" je hezká cena, nocleh v Azimutu (bývalý Intourist) také za pár korun... Ten Wizz má takové časy, že by to dal snad jen někdo s vrtačkou na koleno nebo na osobní návštěvu s vyzvednutím na letišti/odvozem na letiště...
Sobota, 02. listopadu 2019 - 15:45:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10176
Registrován: 8-2012
Už po tom asi 14 dní koukám
A že jste to sem teda nenapsal?
Tak ode dneška můžou koukat i jiní.
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 15:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 12-2017
T_._H_. : Nenapadlo mě psát do železniční diskuze věc, která je pro železnici naprosto nepodstatná, protože stejně musím letadlem a na místě maximálně nějaká električka...
Sobota, 02. listopadu 2019 - 16:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10177
Registrován: 8-2012
Zato vás napadlo psát do železniční diskuze věc, která je pro železnici naprosto nepodstatná, totiž že vezmete Aeroflot z Ruzyně... [yawn]
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 16:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 12-2017
T_._H_. : S informací jako takovou jste přišel Vy a doplnil jste k tomu info o Wizz za litra, který však má horší časovou polohu a je jedno, zda s přestupem v Londýně nebo zmiňované Budapešti, proto jsem připsal, že časově lepší je AFlot z/do Prahy s cenou čtyřka s kufrem nebo trojka s palubním zavazadlem...
Sobota, 02. listopadu 2019 - 17:25:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10178
Registrován: 8-2012
No nevím, na časovou polohu pro pragocentristy jsou spíš než Rossiya lepší hladolety OK/QS (11:20 z Prahy, 16:40 z LED) a jak jste přišel na přestup v Londýně fakt netuším... Ale to je už každého věc, zatímco hlavní informace o free e-visa do oblasti je zajímavá i pro šotouše.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 21:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 3-2005
Ahmedovi díky za e tiskovinu z ex ruské stř.Asie. Některé fotky jsou neviděné.
Hodilo by se i nějaké info o Sibérii, kde po letech položili koleje na Jakutské trati na konečnou k Jakutsku. Naše média vylila s vaničkou i dítě a člověk se moc nedoví.
Kejvačka tady slouží k obveselení, ale jiný infozdroj není. Takže diky jemu za ty srandy..
Sobota, 02. listopadu 2019 - 21:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10183
Registrován: 8-2012
Hodilo by se i nějaké info o Sibérii, kde po letech položili koleje na Jakutské trati na konečnou k Jakutsku
https://rw-y.ru/
Chvátit? [happy]
(Do Jakutska vlaky nejezdí, konečná je v Nižnim Bestjachu na opačném břehu Leny 30 km od města a pak se musí busem a "těplochodem"...)
電車オタク
Neděle, 03. listopadu 2019 - 11:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 641
Registrován: 3-2005
No sláva, chvátí, nečekaně od T.H. Jasně, N.Besťach, to je obecné známo.
A teď se ukažte!
Bez přípravy neřeknu přesně to místo. Možná je to žst.Bam na Magistrále, možná jinde. Nový kousek tratě dolů k Amuru a hlavně most, asi dvoupatrový přes řeku do Číny. Myslím, že by se měl už několik roků stavět, takže být v končící fázi.
Je Vaše nějaká povědomost? [happy]
Nesni
Neděle, 03. listopadu 2019 - 12:05:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 6-2014
informace o free e-visa do oblasti je zajímavá i pro šotouše
To ano, ale jestli to dobře chápu, nedá se přijet vlakem. Jediné, co jsem našel, je možnost přejít pěšky z estonské Narvy do Ivangorodu a použít vlak vnitrostátně. Jenže cesta do Pobaltí z ČR je dost, s odpuštěním, vopruz.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 12:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 6-2019
Tak Narva i Ivangorod stojí za návštěvu už jen kvůli pevnostem.
Jenže cesta do Pobaltí z ČR je dost, s odpuštěním, vopruz.
Autobusem, autem nebo vlakem jo.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 03. listopadu 2019 - 14:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4189
Registrován: 9-2007
jestli to dobře chápu, nedá se přijet vlakem
Ale houby, vízum do kaliningradské oblasti platí přes dva železniční hraniční přechody, tak co byste ještě chtěl! [rofl] Co na tom, že tam nic nejezdí, zatímco přes hraniční přechod, kde se vlakem jezdí, elektronická víza neplatí...

(Rusko, no.. vážně nechápu, proč víza neplatí ve vlacích. Aby je náhodou turisté nepřetěžovali?)
Mladějov
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:09:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14200
Registrován: 3-2007
>Rusko, no.. vážně nechápu, proč víza neplatí ve vlacích.

[lol][lol][proud][proud]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:37:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 6-2019
ně nechápu, proč víza neplatí ve vlacích. Aby je náhodou turisté nepřetěžovali?
Protože Rusko zatím nedokáže zajistit bezpečnost ani na svých oficiálních přechodech. IMHO to prostě zatím nedokážou zprocesovat.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Mladějov
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14201
Registrován: 3-2007
A samozřejmě se předpokládá, že lítaj (ze Západu) pracháči, a ti "nám daj vydělat", kdežto "socky" vlakem nikoli.

Holt jsi, Adame, nezažil totáč a uvažování ruské "věrchušky" je v zajetí starých schémat (a nejen té [wink]), ale to raději někdy osobně.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:08:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12902
Registrován: 5-2004
No ze by to bylo proti sockam kdyz to plati na auta ba pesi?
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12905
Registrován: 5-2004
Spíš to bude jistou "konzervativností" ruské železnice. Když se ještě v roce 1976 nádraží v Petrodvorci jmenovalo Petergof...

Ostatně nejen železnici - pokud jste si to přečetli tak jste zjistili, že to je vízum pro Sankt Peterburg a Leningradskou oblast[proud]

Takže kdoví zda někdy zkraje léta kdy by taková cesta byla zajímavá (bílý noce) to platit nebude alespoň na žel. přechody do Leningradské oblasti.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10188
Registrován: 8-2012
No sláva, chvátí, nečekaně od T.H. Jasně, N.Besťach, to je obecné známo.
A teď se ukažte

Ukazovat se vám fakt nemusím. Takže si to Nižněleninskoje [happy] dohledejte sám.

nedá se přijet vlakem
OK, pochopil jsem, to je důvod o tom na gejreport vůbec nepsat. Sorry, omlouvám se, už se to nestane.

proč víza neplatí ve vlacích
Protože Rusáci zatím očividně nejsou schopni zprocesovat ověřování těch e-víz mobilním způsobem.
(Oficiálně je to "по техническим причинам".)

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4195
Registrován: 9-2007
Protože Rusáci zatím očividně nejsou schopni zprocesovat ověřování těch e-víz mobilním způsobem.
A proč se teda uvádí, že platí na těch dvou hraničních přechodech z Kaliningradské oblasti, když tam nic nejezdí? [biggrin]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10189
Registrován: 8-2012
Protože Rusko. Co a proč řešíte?
電車オタク
Neděle, 03. listopadu 2019 - 19:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 6-2019
No právě proto!!! [crazy][crazy][crazy]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Nesni
Neděle, 03. listopadu 2019 - 19:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 6-2014
platí na těch dvou hraničních přechodech z Kaliningradské oblasti, když tam nic nejezdí
To je divný, no. Spekulace: třeba se tam připravuje nějaký systém na čtení e-víz spolu s obnovením dopravy.[vypravci]

přes hraniční přechod, kde se vlakem jezdí, elektronická víza neplatí
Ale platí na místní silniční přechod. Ovšem výslovně se nepíše, že je pro pěší, tak to třeba pěšky ani nepůjde. I když i tahle trasa je z ČR strašně krkolomná. Jako nejschůdnější varianta mi připadá Flixbus Gdaňsk – Kaliningrad. Ale do St. Petersburgu se odtamtud stejně přímým vlakem bez víza pokračovat nedá.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 19:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 6-2019
Spekulace: třeba se tam připravuje nějaký systém na čtení e-víz spolu s obnovením dopravy
Realita: Nepřipravuje.

I když i tahle trasa je z ČR strašně krkolomná.
To je. Proto, kdybych měl v létě náhodou záchvat a chtěl omylem vzít na pár dní Pítr, tak jedině (bohužel) s ČSA.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 03. listopadu 2019 - 20:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 642
Registrován: 3-2005
T.H.: trochu jsem ulítl [happy] takže nový most Rusko/Čína je Blagověščensk/Heihe..
Nesni
Neděle, 03. listopadu 2019 - 20:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 6-2014
jedině (bohužel) s ČSA
To jste tady, myslím, psal, že obecně se použití letadla nebráníte. V současné době vyhledávač najde též přímé lety z Prahy s Aeroflotem.

Ještě jsem se díval na jízdní doby autobusů Tallin-St. Petersburg a Varšava-Tallin, to je zoufalství.[sad]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 21:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12907
Registrován: 5-2004
"A proč se teda uvádí, že platí na těch dvou hraničních přechodech z Kaliningradské oblasti, když tam nic nejezdí"

No protože tam není co ověřovat tak to tam klidně může platit[biggrin]
Nechic
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 09:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 4-2010
Když už by se muselo plout přes Kaspické moře není mnohem jednodušší z Číny projet přes Kazachstán?
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 19:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10193
Registrován: 8-2012
I to se děje (Aktau, resp. Kuryk), ale to je teprve budovaná/rozvíjená infrastruktura (v Aktau se kontejnery překládají stejnými jeřáby jako jiné zboží, v Kuryku je "Паромный Комплекс" až od roku 2017). Turkmenbaši mělo v tomhle (železniční trajekt přes Kaspické moře) náskok.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 10:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 3-2005
Astana je už postavena, takže penězovod se snad otočí k tomu severnímu Kaspiku :-)
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 21:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 7-2017
Byl zveřejněn vítězný návrh na podobu nového nádraží v Tallinu, které bude součástí Rail Baltica: https://www.designboom.com/architecture/zaha-hadid-tallinn-ulemis te-railway-terminal-public-bridge-estonia-11-07-2019/
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 22:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4209
Registrován: 9-2007
Nádhera. Už vidím průměrnou českou rodinku, jak si na Novinkách přečtou, že takhle odvážně bude vypadat Smíchov.. [rofl] "Tolik peněz se v tom utopí, taková zbytečnost! Na kraviny mají, ale aby mi přidali, to ne!"

To se, naštěstí, nestane, protože u nás letí devadesátky a jediný odvážný projekt v dopravním stavebnictví bude představovat lávka nad Masaryčkou. [uhoh]
Pátek, 08. listopadu 2019 - 05:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 11-2012
Nádraží v Tallinu vypadá zajímavě, ovšem z ohledu zapadnutí do okolí bych bral spíše ten Smíchov.
Nebo ho rovnou postavit v novorenesančním stylu alá Těšnov, Wilson, atd., ale s použitím dnešních materiálů.
Kočátko říká, že poctivý analog je lepší než digitální náhražky.
Pohrdám všema, co si nechaj kálet na hlavu jakožto aj těma, kdo jim na tu hlavu kálí...
Pátek, 08. listopadu 2019 - 06:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3444
Registrován: 6-2016
Opravdu ta krása bude v nezávislé trakci? Nebo je to jen vizualizace pro ÚP? Kde bude umístěna technologie SaZ?
Nemám tyhle zářné zítřky rád...
Pátek, 08. listopadu 2019 - 08:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10214
Registrován: 8-2012
u nás letí devadesátky
Počúvajte, Kefalín, čo si predstavujete pod takým pojmom "devadesátky"? Devadesátá léta 20. století mají v naší architektuře naprosto specifický projev, ale rozhodně ne ten, který mu zřejmě přisuzujete odkazem na vizualizaci Smíchova...

Nebo ho rovnou postavit v novorenesančním stylu
Proč, proboha, chcete vynalézat nějakou novonovorenesanci? Nestavíte perníkovou chaloupku, ale dopravní terminál 21. století (=60% obchodních ploch, 40% dopravních ploch a - speciálně pro p. Klonfara - žádné plochy pro technologii SaZ, ta má samozřejmě být vymístěna někam na okraj nádraží do kopřiv).
電車オタク
Pátek, 08. listopadu 2019 - 09:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 9-2007
Dobře, tak začátek nultých, jen mi prostě přijde, že dopravní stavby u nás jsou naprosto bez nápadu, co nejlevnější a ve většině nepatří k dominantám měst či městských částí. Jakmile se Smíchov postaví, tak svou nezajímavostí okamžitě zapadne, zatímco nádraží v Tallinnu je dostatečně charakteristické a dominantní na to, aby se stalo jedním z "must see" ve městě. Podobně je na tom třeba Riga, není to až takový úlet, ale ve srovnání s takovou Olomoucí...

Nebo třeba řada polských nádraží (Katowice, Gliwice,..), která nejsou až tak nevšední, ale pořád působí jako monumentální vstupní brána do města či z města a moderní dopravní terminál, což je u nás tak akorát ostravský Svinov.

Nebo varšavské metro linky M2 vs. úsek pražského metra A z Dejvické k nemocnici Motol. Výstavba obou tras začala shodně v roce 2010. [happy]
Pátek, 08. listopadu 2019 - 09:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10215
Registrován: 8-2012
Podívejte se, já jsem v jádru funkcionalista, takže mě různé bloby a podobné "hlavně aby to dobře vypadalo na efekt" míjejí - jen jsem vám chtěl říct, že typické "devadesátky" (= kruhové prvky jako okna nebo dveře, pastelové barvy fasád, chromované prvky a "lego" konstrukce) je třeba nádraží v Michalovcích, ale ne vizualizace Smíchova.
電車オタク
Pátek, 08. listopadu 2019 - 10:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9563
Registrován: 4-2003
protože u nás letí devadesátky a jediný odvážný projek

To nejsou žádný (pološílený) devadesátky, ani omylem, úplně běžná soudobá architektura.

že dopravní stavby u nás jsou naprosto bez nápadu, co nejlevnější

Zrovna Zaha Hadid je známa tím, že ty stavby jsou technologicky a tím pádem i finačně nesmírně náročné a mají spoustu stavebních i technologických vad. Na vlatni voči jsem teda viděl jen muzem Messnera na Kronplatzu, tam se ty originální obkladový desky co kus to originál vč. specifickýho pořadí instalace začaly drolit už po 2,5 roku a nechci ani vidět, jak to bude vypadat za 10 let. Podobného názoru byl i kamarád, který po celé Evropě naprojektoval už hafo budov.

A nejde o to, zda to bude s nápadem či bez nápadu, aby se tam lidí cítili dobře a současně to zapadlo do okolí.

Vyhazování peněz za monumentální stavby či rovnou pomníky je příznačné pro hlavně východní byzancie, samozřejmě s tím že o 200 km dál musí lidi do vlaku v gumovkách.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 08. listopadu 2019 - 10:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4212
Registrován: 9-2007
Já mám funkcionalismus velice rád a nechci tvrdit, že je Smíchov špatný, jen mi prostě přijde až příliš jednoduchý a napadl mě jako první příklad toho, kdy můžeme vybudovat nějaký dominantní dopravní terminál a místo něj vznikne jednoduchá stavba, co rychle zapadne. S tím popisem devadesátek pravdu máte, já to asi beru trochu jinak (a ano, ohýbám si obecně zažitou frázi pro svou potřebu, dál už to dělat nebudu [happy]) – nápaditost dopravních staveb se od těch 90. let nezměnila.

Nechci tím nutně tvrdit, že by Zaha Hadid měla navrhovat pomalu i nový betonový přístřešek na libovolnou zastávku, ale pokud mám stavbu, která je svým účelem v nějaké oblasti dominantní (a to je zrovna třeba dopravní terminál), je škoda, když taková stavba nebude dominantní i svým zjevením. Ne nutně pomník, ale ani ne opačný extrém, kde se lidé budou cítit nijak, protože svou bezduchostí nebude vytvářet prakticky žádné dojmy, bude to prostě dopravní stavba a hotovo (já to tak mám třeba s výpravní budovou v Ústí nad Orlicí).

Ostatně Českou Lípu taky nenavrhoval žádný extrémista a působí přesně tak, jak bych si to představoval. [happy]
Pátek, 08. listopadu 2019 - 10:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9565
Registrován: 4-2003
Ostatně Českou Lípu taky nenavrhoval žádný extrémista a působí přesně tak, jak bych si to představoval

Dyť je to v principu stejná nemonumentální a dost funkční stavba, jako na tom navrhovaném Smíchově.[uhoh]

e škoda, když taková stavba nebude dominantní i svým zjevením

Tyto úvahy přenechte lidem, co studovali architekturu a urbanismus. Za svoje si stavte co chcete.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 08. listopadu 2019 - 11:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4213
Registrován: 9-2007
Není, má nápad, je jedinečná a působí moderně, Smíchov je několik kostek vedle sebe/na sobě.
Pátek, 08. listopadu 2019 - 12:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10216
Registrován: 8-2012
Já mám funkcionalismus velice rád a nechci tvrdit, že je Smíchov špatný
Stávající Smíchov je špatný. (Není to funkcionalismus, ale socialismus [happy] s jeho kompromisy a "autocenzurou" architektů stavět z toho, co měly nějaké Průmstavy a Pozemní stavby k dispozici.)
Funkčnost "nového" Smíchova a jeho ne/špatnost pak nedokážu posoudit podle vizualizace fasády, nicméně mi to přijde jako normální architektura, která nemusí být nutně "dominantní" a "monumentální", to ať si klidně nechají někam do Užhorodu. Čili klidně akceptuju stavbu, která "zapadne", protože přesně to od ní v takové lokalitě jako je Smíchov očekávám.
že by Zaha Hadid měla navrhovat
Zaha Hadid je už nějaký pátek po smrti a její jméno je jen marketingová značka.
je škoda, když taková stavba nebude dominantní i svým zjevením
Vezměte si takový "Tančící dům". Je to zjevení, je to monumentální, je to dominantní... a je to funkčně úplně nahovno. Každé okno jiné/jinde, každá místnost jiná, není jeden pravý úhel, šikmé stěny. Nationale Nederlanden se radši dávno odstěhovala na Anděl a nevím, co je tam dnes, ale žádný ošiaľ uživatelů nepředpokládám. Jo, je to paráda, že v Praze mají Gehryho architekturu, ale jedna fakt stačí a zrovna u dopravního terminálu by měla před exhibicí mít přednost funkce, provozní náklady, údržba.

P.S. V České Lípě třeba sněží do podchodu (a namrzají tudíž schody z něj), mimo jiné. I když obecně proti té stavbě nic nemám a líbí se mi (docela bych si dovedl představit nějaké "normálie 21. století" na takové stavby).

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Pátek, 08. listopadu 2019 - 12:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3749
Registrován: 9-2003
Mít rád funkcionalismus a říci, že je něco až příliš jenoduché, je oxymoron. Form follows function.
Já mám třeba rád i jné architektonické styly, kubismus, ba i secesi. Ale pro dopravní stavby? Podívejte se, k čemu vedou Kotasovy zbytečné kudrlinky třeba na Burandově nebo na Ledví.
NOBLE BRICKS
Pátek, 08. listopadu 2019 - 12:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 8-2017
RadekŠ:
"Tyto úvahy přenechte lidem, co studovali architekturu a urbanismus. Za svoje si stavte co chcete."
To bych s radosti udelal, problem je, ze ve vetsine mestech rozhoduji o takovych vecech zastupitele s vysokou skolou zivota, kteri povazuji za dobrou architekturu sousedovu podnikatelsko-barokni vilu.

Dle meho skromneho nazoru musi verejna architekture splnovat alespon zakladni architektonicke/urbanisticke naroky a o vyberu by mely rozhodovat komise slozene z lidi, ktere tomu alespon trochu rozumi.

Jinak budeme investovat penize do podobnych nesmyslu jako pyramida v Usti nad Orlici.