Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 07. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 07. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Simba
Neděle, 25. září 2016 - 11:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 7-2008
Tímto bych téma hluku, ranžíru a jiných záležitostí s předmětným tématem souvisejících uzavřel a věnoval se zábavnějším činnostem, neboť zde bylo znovu mnohými předvedeno, co si o lidech, bojujících za svá práva myslí.

Mají nárok na svůj názor, který jim neberu, ale s nímž hluboce nesouhlasím a vždy jsem se držel hesla "neodsuzuj druhého člověka dokud nejsi na jeho místě", protože to se může lehce stát, že se ocitnete na druhé straně pomyslné barikády.

A držím palce lidem, jejichž klid je v ohrožení stavbou D3, protože je-li jiná varianta, není důvodu mít dálnici několik desítek metrů od svých domků.




(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Neděle, 25. září 2016 - 11:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6999
Registrován: 5-2007
Simba: Lenže štát nie sú len tí ľudia, ktorým tá D3 bude hučať za domom, ale aj tí, ktorí tú D3 potrebujú používať. A ako zasa tí prídu k tomu, že za to budú musieť v podstate zo svojho zaplatiť pár miliárd navrch? Obdobne v prípade sťahovania toho ranžíru... A čo ak zasa za pár desaťročí, možno aj skôr začne vadiť aj ten presťahovaný ranžír? Budeme stavať ranžír v podzemí?
Simba
Neděle, 25. září 2016 - 12:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 7-2008
Asdf: pokud vím, tak to už je od prosince 2015 vyřešeno. Nyní je uzákoněno to, že pokud si od Nového roku někdo postaví dům u čehokoliv (zůstaňme tedy u dopravních staveb), co může vytvářet hlukovou zátěž, nemůže po provozovateli požadovat na jeho náklady protihluková opatření.

Proč to trvalo tak dlouho se mě neptejte a v podstatě si tím stát udělal pořádek sám v sobě, neznám nikoho, pokud by mu hluk ze silnice(železnice vadil, že by takovou blbost udělal.
Zároveň médii kolem dubna letošního roku okrajově prošlo, že je MZd navrhováno (aneb budou volby) zpřísnění hlukových limitů, což bylo prezentováno tak, že to mj. ohrožuje provoz kupř. i zmodernizovaných ranžírů, protože toto prostě někdo řekl.
Není to však pravda, pouze by došlo k navrácení stavu před rok 2011, kdy se nepodařilo prosadit navýšení hluk.limitů natvrdo pro ostré protesty veřejnosti, ale obešlo se to tím, že tehdejší hlavní hygienik Vít šikovně prosadil tzv.hluk.korekce do novely vládního nařízení, čímž defacto došlo ke skrytému navýšení těchto limitů.


Pokud se týče tedy předmětného zařízení v Libni, je nepochybné, že mu modernizace prospěje a je potřebná, vzhledem k předpokládanému navýšení kapacity. Každopádně, zastávám názor, že charakter okolního území se proměnil natolik, že do budoucna očekávám další problémy, neboť umístění takovéhoto zařízení u obytné zástavby je samo o sobě dost problematické a absolutně nevhodné. A pokud se nepodaří kompromis a nebude možné vystavět mimoúrovňový přesmyk pro nákladní dopravu na Malešice, může se lehce stát, že přestane být ranžír v těchto místech, i přes některé své nesporné výhody, sledován a bude se hledat řešení jiné, tak jako se stalo v historii již mnohokrát. Nelze za každou cenu přeci trvat někde na něčem, jenom proto, že to tam bylo x-let, ale za úplně jiných podmínek. V historii Prahy se kvůli rozvoji města bouraly celé čtvrti, proč by to zrovna nemohl být ranžír nebo i nádraží?

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Simba
Neděle, 25. září 2016 - 13:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 7-2008
Asdf: v případě zmíněného případu D3 v daném místě, o kterém se zmiňuji se nedělalo dvacet let nic (nehledala se jiná řešení) - až dosud a to jen díky aktivitě občanů, jichž se to přímo dotýká, se najednou ukazuje, že jiná, vhodnější řešení jsou.

D3 samozřejmě chybí. "Kompromisy, to sú krysy", kedysi spieval Jožo Ráž s Elánom, ale bez nich to nejde. Rozumní lidé se vždy dohodnou. A zejména ti, co jsou na straně pomyslné barikády ti silnější, to dávají obyčejným občanům mnohdy pěkně "sežrat" a dělají z nich totální blbce, což se jim pomalu a jistě daří, neboť povětšinou se dobře vládne těm, kdož nic nevědí, o nic se nezajímají, nečtou a hloupnou.

Chléb a hry (panem et circenses).
Společnost je v této fázi vývoje. Bohužel? Bohudík?

ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Emil Švec
Neděle, 25. září 2016 - 19:30:36  
Neregistrovaný host
84.246.166.5
Simbo, není trochu rozdíl mezi ranžírem x bytovkou, kdy zdroj hluku tu byl 100 let před bytovkou a D3, která sice v plánech je, ale dosud nestojí? To není totéž. Tady je u prvního bodu jednoznačná vina na přivandrovalcích, kteří zaplatili pár metrů krychlových vzduchu 15 metrů nad zemí, z nichž následně vznikl byt a nebyli se tam podívat. U druhého můžeme polemizovat, jestli v ÚP byla D3 před tím, než to koupili či ne, ale popisuješ úplně odlišné věci. Mě se D3 Posázavím také týká, ale bojovat proti ní tam nebudu, protože nejsem blázen a tolik mě to netíží.
Neděle, 25. září 2016 - 21:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12054
Registrován: 5-2002
Simba: Celý rádoby "boj proti hluku" vypadá pak jako velká fraška
Včera jsme byli navštívit švagrovou v Mnichovicích. Během odpoledne jsem během hovoru zaslechl akorát na chvíli rychlík (možná v mezeře na přejezdu), až teprve večer byly slyšet i jiné vlaky.

druhé magorismus a řev, co je slyšet až u Grébovky
Můžeš to upřesnit? Dneska jsem na Grébovce byl, ale slyšet byly jenom vlaky...
Pondělí, 26. září 2016 - 06:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3251
Registrován: 7-2011
Simba:
"...neboť zde bylo znovu mnohými předvedeno, co si o lidech, bojujících za svá práva myslí."
Jistě, v případě, že bojují stylem já chci, já mám nárok, já mám právo - a ostatní mě nezajímají, tak ať po právu táhnou do [zadnice].
Ať bojují "čestně", tedy ať svou snahu namíří na lepší fungování státu. Ale v situaci, kdy je veřejným tajemstvím, že se z určité sumy na něco část rozkrade a za zbytek teprv něco udělá, si svým řevem akorát zařizují výhody na úkor ostatních.

Jiná věc je, že některá řešení jsou prostě drahá, časově náročná, složitá, atd, atd. A ti, co do toho pořád vrtaj a volaj já chci, já mám právo, okamžitě zařiďte, tak ti moje sympatie opravdu získat nemohou. přijmout nějakou normu je věc docela jednoduchá, ale uvést ji do praxe, navíc na svoje náklady a ne toho, kdo ji spáchal, je občas docela oříšek.
Já bych byl naopak pro to, aby když někdo vydá nějakou zpřísňující normu, taky zafinancoval náklady s tím spojené. Jestliže například doteď (dlouhá léta) byla norma na hluk 50Db a nějakej ouřad přijde s tím, že bude 40Db, tak ať to ale zaplatí (čísla pro příklad vycucána z prstu).

Mimochodem - ptám se, nereju - když jsi psal ten článek o ranžíru, oběhnul sis všecko, co šlo? Jestli ta (dlouho plánovaná) reko doteď nebyla proto, protože na to stát (SŽDC) prostě kašle, nebo proto, protože do toho třeba házej vidle různý ekoteroristi a podobné? Takže nebyla proto, protože je ve hře už X-tá varianta přestavby širšího okolí a do ranžíru se taky díky tomu pořád nekoplo?
Pondělí, 26. září 2016 - 09:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2327
Registrován: 3-2004
je-li jiná varianta, není důvodu mít dálnici několik desítek metrů od svých domků

Tak jen aby ta jiná varianta nešla několik desítek metrů okolo jiných domků, což se v hustě osídleném území středních Čech může kupodivu snadno stát...
Blanka
Pondělí, 26. září 2016 - 15:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2014
Zdravím! Ke shlédnutí video z mimořádného provozu motoráku na vlečce Praha-Čakovice 20.9.2016 [happy]
https://youtu.be/XUS2xUSqhn0


Můj Youtube kanál s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Pikehead
Pondělí, 26. září 2016 - 16:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 3-2007
Tvrzení o řevu v Grébovce mě překvapuje, protože ve Vršo je někdy problém ten rozhlas slyšet i na peróně. Zajímavou zkušenost mám teď ze Starého Smokovce, kde hlášení včetně znělky ze samohrajky zajímavě dotvářelo kolorit celého středu města a bylo slyšet i na další zastávce. [happy]

Nehledě k tomu, že hlášení je v době digitálních pragotronů celkem anachronismus. Třeba na hl.n. je úplný nesmysl a balast, který nemáte šanci chytit. Lepší by bylo kušovat a hlásit jen ztracené děti, last moment změny nástupiště a podobné průsery.
Pondělí, 26. září 2016 - 17:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12066
Registrován: 5-2002
Pike: Nehledě k tomu, že hlášení je v době digitálních pragotronů celkem anachronismus
Ne každej má 100% zrak, někdo má dokonce i 0%...
Pondělí, 26. září 2016 - 18:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 5-2013
Dnes byla zveřejněna zakázka na rekonstrukci Negrelliho viaduktu. Očekávaná cena 1,195 mld. Kč, podání nabídek zatím 29. 11. 2016.

Libeň
Ke změnám územního plánu obecně: SŽDC nemá při schvalování ÚP a jeho změn právo veta. Když dráha uplatňovala do změn ÚP pásy izolační zeleně podél nově umísťované obytné zástavby, nevyhovělo jí město myslím nikdy. Nicméně udržet území Libně a Vysočan trval "neobytné" a tedy bez ochrany před hlukem by nebylo reálné v žádném případě. Navíc zástavba za Českomoravskou a Poděbradskou je mimo ochranné pásmo dráhy, takže se k ní dráha v územním a stavebním řízení vůbec nevyjadřuje.
Prováděná stavba má jediný smysl: dostat hluk pod limity. A ani tak bych si nevsadil na to, že ten ranžír přežije dalších dvacet let.
P_v
Pondělí, 26. září 2016 - 19:21:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 5-2002
Přesmyk by mohl seřadišti pomoci, tím že by se pak většina aktivity přesunula z noci na den, kdy jsou limity mírnější, ne?
Poklop D400
Pondělí, 26. září 2016 - 23:22:34  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Hajnej: Kdo má zrak 0 % tak má dost často VPNku. Stejně jako mu tramvaj nahlásí číslo linky a směr, tak by mu to mohlo hlásit v podchodu, pro který vlak je nahoře nachystáno. Přičemž ten digitální pragotron by snad bylo možné dovybavit syntetizátorem řeči, když už ne poptávkovým hlášením.
PS: Riziko tu je, že puberťáci někde šlohnou VPNku a budou to hlášení pouštět furt dokola než vyrostou nebo je to omrzí.
Úterý, 27. září 2016 - 06:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 6-2016
Poklop D400: mě zase séřou ti se 100%, kteří tvoří neprústupnou bariéru u odjezdového podchodu... Rozhlas zůstane zachován stejně pro případy "hustých" mimořádností a specielně na hlaváku je v současné době používán ideálně. Pravda, stálo to peníze, ale zdroje jsou! A kde jsou ví nějaký Špidla[rofl]
Úterý, 27. září 2016 - 07:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 7-2011
Poklop D400:
" Kdo má zrak 0 % tak má dost často VPNku."
No, to sice má, ale taky má (i když mnozí by raději neměli) "Unii slabozrakých a nevidomých", či jak se ten obskurní spolek bab od pletení jmenuje. Ničemu nerozumí, ale o to víc se do všeho montujou a rozumná řeč s nima není. Tak moc s nějakejma hlásičema v podchodu neblbni, nebo se toho ještě chytěj, spustěj bengál a začnou to vehementně prosazovat (na úkor něčeho potřebnějšího). [crazy]
Úterý, 27. září 2016 - 14:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 11-2009
Chtěl bych se zeptat na vlak 9505 - viděl jsem před časem na hl.n. ceduli, že tento vlak v sobotu, neděli a svátky (tj. i zítra) jede odklonem z Vysočan do Libně a dál do Vršovic. Jenže teď se mi tuto informaci nedaří nikde ověřit. Chtěl bych se tím svézt a projet si dosud neprojeté pražské úseky, ale zase bych se do těch Vysočan nerad trmácel z Butovic zbytečně.
Úterý, 27. září 2016 - 15:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 636
Registrován: 9-2013
Dnes ve Vršovicích
https://youtu.be/-QCRNIbwpG8
Priapos
Úterý, 27. září 2016 - 15:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 10-2012
Paul2no:
" Jenže teď se mi tuto informaci nedaří nikde ověřit. Chtěl bych se tím svézt a projet si dosud neprojeté pražské úseky, ale zase bych se do těch Vysočan nerad trmácel z Butovic zbytečně."

Zavolejte na infolinku - 840 112 113.
Úterý, 27. září 2016 - 16:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4437
Registrován: 9-2005
Poklop D400:
"Kdo má zrak 0 % tak má dost často VPNku"

Já ji před časem zkoušel na Wilsonu. Jen tak jsem se prošel od vlaku až ven, přes halu... Bez šance. Je tam takový hluk, že i bez té paní z ampliónu není pořádně slyšet. To hlukové pozadí to prostě ruší. A zvyšovat hlasitost je blbost. Možná že nevidomí jsou na systém nacvičení, že dokážou odfiltrovat nežádoucí zvuky. Já ne, vůbec bych se podle toho nedokázal v tak složitém prostředí orientovat.
Na zastávkách tramvají či v metru v pohodě. Stejně tak na menších nádražích. Wilson ale ne.
Úterý, 27. září 2016 - 18:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4438
Registrován: 9-2005
Společnost Chládek a Tintěra Litoměřice se chce soudit se státem až o 200 milionů korun za to, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila letošní největší zakázku na železnici. Tu měla firma podle doporučení hodnotící komise vyhrát.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/chladek-a-tintera-chce-odskodne-dz8-/ek o-doprava.aspx?c=A160927_125421_eko-doprava_suj
Pikehead
Úterý, 27. září 2016 - 22:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2559
Registrován: 3-2007
Plešoun: Dnes jsem to na hlaváku schválně zkoušel. Na začátku byly dvě pro mě nesmyslná hlášení (snad o příjezdu osobáku, kua koho tohle zajímá?). I tak bych za standardních okolností po prvním automaticky přestal vnímat... Ve spodní hale směrem k Bille je to už ozvučené hůř a prakticky jsem to ztratil v ruchu okolí...

Na velkých letištích se už dlouho nehlásí a příletů a odletů tam bude srovnatelně s hlavákem.

Hajnej: Pokud u nevidomých pomineme fakt, že pro ně železnice není zdaleka uzpůsobena a je plná pastí hrozících zmrzačením, tak nevidomé lze vodícími čarami dovést k mluvícímu nebo dotekovému totemu a ano, i ty pragotrony v podchodech by mohly na dálkové ovládáné promluvit, pokud to zvládne každá plesnivá pražská T3.
Středa, 28. září 2016 - 09:51:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5427
Registrován: 8-2006
Když na někoho čekám, tak mne příjezd! zajímá a je jedno, jestli je to osobák, nebo dálkovka. U průjezdných osobáků je otázka, jestli hlásit jen odjezd ( do Lysé ), nebo i příjezd ( od Strančic ).
Středa, 28. září 2016 - 10:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 11-2009
čelakovičan: když na někoho čekáte, tak snad víte na kterém nástupišti čekat z tabulí (ať už v hale, nebo v mobilu). Nejlepší jsou hlášení "Stanice x, vlak číslo y přijel k nástupišti z...". V době uzavřených vozů s neoteviratelnými okny má tohle hlášení fakt velký smysl.
Středa, 28. září 2016 - 23:20:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 9-2006
Libeň modernizace spádoviště (popis viz. článek na www.koridory.cz)



Foceno z retro motoráčku 809.281.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 17:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 5-2013
Je zveřejněná opakovaná soutěž na stavbu Hostivař - hl. n., II. část.

Vypsaná je také soutěž na projekt (DSP) Prodloužení podchodů v žst. Praha hl. n.: Hlavním cílem a náplní stavby je zajištění přímého pěšího propojení z prostoru odbavovací haly ŽST Praha hl. n. do obvodu městských částí Prahy 2 a Prahy 3 prostřednictvím prodloužení severního podchodu železniční stanice. (...) Součástí stavby je také rekonstrukce 5., 6. a 7. nástupiště tak, aby došlo ke sjednocení s rekonstruovanou částí pod halou. Jedná se především o výměnu a rozšíření přístřešků, výměnu osvětlení a mobiliáře, opravu povrchu a doplnění eskalátorů pro obousměrný provoz do středního podchodu.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 19:56:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 6-2010
VIDEO: 362 173-7 v čele Orient Expresu https://youtu.be/r8TynWmlFME

Pátek, 30. září 2016 - 08:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7404
Registrován: 5-2002
Newspeak pražských ekotrubců:

Transformací a reorganizací prostor a okolí Negrelliho viaduktu má vzniknout katalyzátor pro družení nejen karlínských sousedů, ale i ostatních obyvatel Prahy.
Pátek, 30. září 2016 - 09:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4440
Registrován: 9-2005
Jižní spojka – zpráva o dopravním stavu a o možnosti jejího používání (1956)
Pátek, 30. září 2016 - 09:24:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2012
@ Borovička: Ach jo... [crazy][uhoh]
Pátek, 30. září 2016 - 09:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 6-2016
Borovička: nebyl by odkaz na zdroj? Já ty jejich slinty občas používám v krámě nebo hospodě[biggrin]
Pátek, 30. září 2016 - 11:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7405
Registrován: 5-2002
euro.cz
Architekti namalovali budoucnost Negrelliho viaduktu

A slinty to bohužel nejsou, oni podle toho staví a prudí...
Pátek, 30. září 2016 - 12:12:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 6-2016
Borovička: děkuji! Až bude v hospodě třeba sešoupnout stoly, tak požádám o "katalyzaci transformace interiéru"[rofl]
Pátek, 30. září 2016 - 12:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2359
Registrován: 5-2002
CCEA - Centrum pro středoevropskou architekturu...co mi to jen připomíná?
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pátek, 30. září 2016 - 12:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 6-2016
"Studie pracuje s technologií a navrhuje technické řešení, které zabrání poškozování pískovcového kamene v době nízkých teplot" - to je taky dobrá hláška. Jak to, že ten pískovec vydržel 175 let bez "technologie a technického řešení"? Co jsem já slyšel od kamenosochaře, tak není pískovec jako pískovec a naši předkové nebyli blbí a vybírali si ten hooodně dobrej. Ale prý třeba na sochy jsou už ty lomy vybraný...
Jako notorického cyklistu mě dojala hned první fotka v galerii. Borec se asi ztřískal v baru/kavárně pod obloukem a musí za trest vláčet kolo domů na hrbu[biggrin]
Pátek, 30. září 2016 - 13:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7406
Registrován: 5-2002
aktuálne.cz

Kolem hlavního pražského nádraží se rýsuje miliardový spor. SŽDC zřejmě neprodlouží smlouvu Italům

...
Opravy historické Fantovy budovy však nabraly zpoždění a je zřejmé, že se je nepodaří dokončit do letošního 16. října, kdy italské společnosti vyprší termín pro jejich dokončení.

Společnost ale dnes v tiskové zprávě varovala, že pokud SŽDC s ní smlouvu neprodlouží, bude požadovat zaplacení 1,2 miliardy korun, které do rekonstrukce nádraží vložila. Rovněž chce vymáhat náhradu za škody, které jí měl způsobit předchozí majitel nádraží, České dráhy.
...
Grandi Stazioni dlouhodobě požaduje prodloužení termínu na opravy Fantovy budovy o dva roky do podzimu 2018. Zastavit práce a zahájit spory s Českou republikou o odškodnění považujeme za velmi nešťastné, řekl jednatel společnosti Andrea Odoardi. Argumentoval zejména tím, že firma disponuje autorskými právy k projektové dokumentaci, a dokáže tak nádraží opravit nejrychleji.
00_Hex
Pátek, 30. září 2016 - 16:18:35  
Neregistrovaný host
89.177.109.39
Negrelák
Hezká vizoška, transformace ze čtvrti dělnické do čtvrti obchodní... ale tím pádem se ta čtvrť vylidní a kdo do těch butiků a kafíren bude chodit???? Mmch v Karlíně jse bydlel přes skoro 30 let, resp. na Invalidovně. Nyní se naše firma stěhuje do Futuramy
Pátek, 30. září 2016 - 22:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 12-2007
00-Hex: myslím, že developeři přehodnocují své plány. Kanceláří je v Praze relativně dost, ale chybí byty. Proto také např.v lokalitě na sever od Nákladového nádraží Žižkov už nechce developer stavět administrativní centra ale bytové objekty.
Bkp
Sobota, 01. října 2016 - 09:33:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7505
Registrován: 8-2003
Má tohle SŽDC zapotřebí?! II[sad]
Znovuvypsané VŘ na Vršovice - Hostivař je podle evidentně napsané tak, aby prakticky vyloučilo téměř vítěze toho původně vypsaného. Fakt co si o tom má slušnej člověk myslet...[uhoh]
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Sobota, 01. října 2016 - 10:16:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 12-2007
Malešice libeňské zhlaví



Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Sobota, 01. října 2016 - 10:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 12-2007
Bkp: Asi některé firmě spřátelené se SŽDC se nelíbilo vítězství Chládka a Tintěry. Ministr dopravy by na SŽDC měl udělat pořádek.
tichá Libeň
Sobota, 01. října 2016 - 13:51:36  
Neregistrovaný host
82.117.130.27
Simba:Jen mě napadá otázka pro KAFa, nebo někoho, kdo k tomu má blízko. Tady se pořád mluví o současných problémech odjezdů nákl.vlaků na Malešice, přesmyku ad. Mám tedy otázku, jestli existovaly v návrzích i jiná řešení, než tento, která se prostě z nějakých důvodů zamítla? Děkuji za příp.odp.
Spíš by bylo potřeba si položit otázku,zda-li současná přestavba Libně byla k užitku,nebo spíš na škodu.Pokud někdo Libeň projektoval "do rychla",tak si moc nepomohl.O tom,že by to Libní "lítalo" rychleji než před přestavbou není ani zdání.Zrušením výměn na středním zhlaví a dalších výměn na zhlavích ,včetně"bratislavy",přišla tahle stanice o možnost kombinací se současnými vjezdy a odjezdy vlaků všemi směry.A ubrala Libni výrazně na kapacitnosti. O cesťáku od Holešovic ani nemluvě.Napsat,že uvažovaný přesmyk na Malešice tenhle nedostatek odstraní je naivita.Libeň je navíc stanice zpravovací,takže tak jako tak ty vlaky zastaví pro zpravení rozkazy a neprojedou,zastaví.Vyvstane další otázka ,jak si budou strojvedoucí věřit s rozjezdy do takového převýšení.Tahle stanice byla daleko flexibilnější než v současnosti.O spádovišti je to pane Simbo stejná písnička.Pokud budete chtít investovat nemalé prostředky do bydlení na kus života,tak se milí budoucí obyvatelé mohli podívat, kam ty nemalé peníze vráží.Územní plány apod.Zeptat se v okolí starousedlíků a přesvědčit se.Předpokládám,že by se dozvěděli věcí....Váš názor,že SŽDC je viník,který ruší spánek našich obyvatelů je vyloženě v tomto směru demagogický.I když v tom,že to spádoviště si s moderní technologií opravdu pár desítek let" nepodalo ruku"souhlasím.
Sobota, 01. října 2016 - 14:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12960
Registrován: 10-2004
Wagon:
"Bkp: Asi některé firmě spřátelené se SŽDC se nelíbilo vítězství Chládka a Tintěry. Ministr dopravy by na SŽDC měl udělat pořádek."
A nebo to vadilo přímo někomu vlivnému na SŽDC. Ve výsledku to může dopadnout tak, že nejenže daňoví poplatníci zaplatí podstatně víc, než v případě zadání zakázky firmě Chládek a Tintěra Litoměřice, ale ještě navíc nějaké odškodnění.
Blanka
Sobota, 01. října 2016 - 14:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 12-2014
Zdravím! Ke shlédnutí video zachycující provoz mechanických návěstidel v ŽST Praha-Ruzyně plus staniční hlášení a pár záběrů na okolí na sklonku dne (stav k 14.9.2016, před dvěma dny prý stále v provozu).[happy]
https://youtu.be/0KzAfw8Phuw

Můj Youtube kanál s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Úterý, 04. října 2016 - 06:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6369
Registrován: 4-2003
Kasme, díky za pěkné fotky rekonstruovaného mostu. Jen si říkám, za jak dlouho bude ale potřeba most postavit znovu. Tři traťové koleje (kolej ze Žižkova kvůli téměř nulovému provozu již nepočítám) stažené do dvou kolejí na zhlaví je přesně to, co by mělo být odstraněno - jenže rekonstrukce mostu tomu nějak neodpovídá........ Přitom čas by byl, neb to, že most není používán pro silniční dopravu, až zas tak nevadí, dá se to v pohodě objet...........
Úterý, 04. října 2016 - 07:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 833
Registrován: 1-2006
Bram:

Mohu se zeptat proč? Máte pocit, že mezi Běchovicemi a Úvaly je/bude tolik volné kapacity, aby banalizovaná dvoukolejka od Běchovic mohla být plně vytížená nákladní dopravou? Nebo že je blízko druhá roura pod Táborem jakmile se udělá přesmyk a po této dvoukolejce toho bude od severu přijíždět tolik, aby se to na zhlaví kapacitně nezvládalo?

Odhaduji, že spojky z obou tratí budou v budoucnu vysunuty (od Běchovic mimo oblouk, od Libně víc k tunelu), aby konfigurace zhlaví umožnila větší variabilitu. Dále to, že ML na Hostivař ROPID na Zahraďák nepřesměruje, a naopak zavede Regionovu Běchovice - Zahraďák a dál, čímž se to v Malešicích bude stejně silnými směry křížit.

Požadavek na víc prostoru pod mostem jsou bez konkrétního řešení nepodložené dohady. Budoucí řešení se novému stavu bez větších problémů přizpůsobí. Nebude jiná možnost. S ohledem na to, jak ten most padal, i na to, že tudy v budoucnu má být protažena radiální cyklotrasa od východu do centra, si nemyslím, že čekání na to, až si dráha udělá jasno co chce pod mostem, by bylo rozumné řešení - předpokládám, že most ani investice není dráhy.
Úterý, 04. října 2016 - 09:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6370
Registrován: 4-2003
Vhd sl:Mohu se zeptat proč?

Rád odpovím: Vzhledem k tomu, že dnes se již v Malešicích se křižují dlouhé nákladní vlaky s linkou ML, u které (bohužel) mohu předpokládat, že jí časem ROPID objedná celotýdenně a k tomu přibyde další vyžírač kapacity v podobě nějaké linky ze Zahradního Města do Běchovic, tak je potřeba mít v Malešicích koleje právě pro dlouhé nákladní vlaky. Postavením nového mostu přes zhlaví by bylo možné zařídit, aby se pod něj v budoucnu vešly čtyři koleje a pak by koleje č.4 a č.6 mohly být protaženy pod mostem o cca 300 metrů na délku 800 metrů (nazvěme je třeba jako prodloužení 4a a 6a, přičemž si nevšímejme, že kolej v tunelu mezi návěstidly HL a HLc je dnes označena jako 6a). Samozřejmě, že na takto protažené zhlaví by byl vjezd jen od Libně, od Běchovic by se na koleje 4a a 6a vjet nedalo, pouze na jejich původní části 4 a 6.

Koleje v Malešicích jsou krátké, zejména vlaky Metransu stojí i na zhlavích a rozhodně to není optimální situace. Jakákoliv přestavba Malešic, kde nebude mimoúrovňové křížení směrů Uhříněves - Libeň a Běchovice - Krč/Vršovice, bude akorát přinášet problémy. Jelikož předkládám, že nic takového se stavět nikdy nebude, tak tedy alespoň pro zmírnění tohoto nedostatku protáhnout dvě dopravní koleje v Malešicích na délku 800 metrů, ať se tam vejdou bez problémů vlaky dlouhé 750 metrů. Odstranilo by se tak mimo jiné i úzké hrdlo na zhlaví. Jiný motiv v tom není a na tuto situaci si oprávněně stěžoval před nějakou dobou (určitě nejen zde) již Petr Šimral. A "dráha" (SŽDC) by v tom, co by se zde mělo udělat, by měla mít už konečně jasno - vlaků tu rozhodně neubývá, situace je opačná a zdaleka ne jen kvůli osobním vlakům [wink].
P_v
Úterý, 04. října 2016 - 11:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 5-2002
Ono je docela možné, že po koridorizaci Hostivař - Vršovice, se začnou přes Malešice pravidelně posílat některé rychlíky. V územním plánu je i zavedení S linky tudy.
Úterý, 04. října 2016 - 13:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 834
Registrován: 1-2006
Bram:

Čekal jsem spíš argumentaci budoucím kontejnerovým překladištěm a kolejí pro toto.

U toho co píšete stále není zodpovězena otázka kolik se toho na ty traťové koleje reálně má šanci dostat přes příměstskou dopravu, že by měl vzniknout kapacitní problém ve zhlaví. Ukončení ML v Běchovicích moc nevěřím (chytne se pokud bude bezpřestupová, což Běchovice, bez přestupu hrana-hrana ve směru do centra, nenabízí), takže bych tipoval spíš další vyžrání slotů pro nákladku mezi Úvaly a Běchovicemi. Tím nějaké zahuštění padá. Rychlíky? Dovedu si představit kvůli kapacitě zhlaví hl.n., ale ne masově tak, aby na severním zhlaví Malešic vznikl problém. Ani ZM - hl.n. nebude kapacitně nafukovací.

Severní zhlaví Malešic je v lehkém oblouku, se kterým se toho asi moc nenadělá (nebyly tam co se kapacity kolejiště týče problémy spíše s majetkovými poměry?). Čímž přes stojící soupravu nebudou vidět návěstidla, čímž je vysouvání zhlaví tímhle směrem tak trochu slepá ulička, alespoň do ukončení migrace na ETCS.

Kvůli zastávce bude potřeba vysunout spíš jižní zhlaví, ne? Z ortofotomapy vypadá, že by se pod most Černokostelecké mohlo vejít i pěti kolejemi místo čtyř stávajících. Nevidím důvod proč roztahovat Malešice severně. Obávám se navíc, že s ohledem na občanské sdružení, které v téhle lokalitě vyvolalo hysterii už jednou a zablokovalo kontejnerové překladiště (tuším, že jeho členové bydlí v novostavbách v ulici Ungarova), jakékoliv rozšiřování na severu stejně nemá šanci projít.
Úterý, 04. října 2016 - 15:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6377
Registrován: 4-2003
vhd_sl:Severní zhlaví Malešic je v lehkém oblouku, se kterým se toho asi moc nenadělá (nebyly tam co se kapacity kolejiště týče problémy spíše s majetkovými poměry?). Čímž přes stojící soupravu nebudou vidět návěstidla, čímž je vysouvání zhlaví tímhle směrem tak trochu slepá ulička, alespoň do ukončení migrace na ETCS.

Od dnešních sudých odjezdových návěstidel v Malešicích je to ale dále ve směru na Libeň vše v přímce, tak tady by neměl nastat problém - dnešní sudá odjezdová návěstidla by byla nahrazena sudými cestovými (předpokládám, že by tu byly nově dosazeny i opakovací předvěsti) a nově by byly ve směru k u tunelu odjezdová S4, S6, která by byla viditelná již od Sc4 a Sc6.


U toho co píšete stále není zodpovězena otázka kolik se toho na ty traťové koleje reálně má šanci dostat přes příměstskou dopravu, že by měl vzniknout kapacitní problém ve zhlaví. Ukončení ML v Běchovicích moc nevěřím (chytne se pokud bude bezpřestupová, což Běchovice, bez přestupu hrana-hrana ve směru do centra, nenabízí), takže bych tipoval spíš další vyžrání slotů pro nákladku mezi Úvaly a Běchovicemi. Tím nějaké zahuštění padá. Rychlíky? Dovedu si představit kvůli kapacitě zhlaví hl.n., ale ne masově tak, aby na severním zhlaví Malešic vznikl problém. Ani ZM - hl.n. nebude kapacitně nafukovací.

Dotazy v tomto směru je lepší směřovat spíš na ROPID. Osobně ale očekávám, že ROPID bude dostávat každý rok na vlaky přidáno, můžeme to pozorovat již teď. Je to pro politiky oblíbené téma - mohou ukázat, jak podporují ekologickou dopravu a ti se takové berličky (byť v mnoha případech zcela nesmyslné) nevzdají [nene].
Úterý, 04. října 2016 - 18:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 835
Registrován: 1-2006
Bram:

Dnešní sudá odjezdová návěstidla v Malešicích jsou na lávce za stádem bran, které se strojvedoucímu míhají návěstidlem. Podle některých aktuálních výkladů ze strany strojvedoucích toto může védst k záměně návěsti, čímž je možné, že by tato lávka v novém stavu nebyla realizovatelná. Bude-li se chtít jezdit rychle včetně předjízdných, musí být zajištěna dohlednost návěstidel (cca 20 metrů za každých 10 km/h rychlosti). Osobně se domnívám, že to při prodloužení severního zhlaví nemusí být úplně reálné, čímž případné prodloužení užitných délek kolejí bude pravděpodobnější směrem jižním.

"Tři traťové koleje (kolej ze Žižkova kvůli téměř nulovému provozu již nepočítám) stažené do dvou kolejí na zhlaví je přesně to, co by mělo být odstraněno - jenže rekonstrukce mostu tomu nějak neodpovídá......."

"Dotazy v tomto směru je lepší směřovat spíš na ROPID."

Takže důvody k rozšíření nadjezdu nejsou v kapacitě zhlaví, ale jsou o tom, že se domníváte, že je vhodnější užitné délky kolejí roztahovat severním směrem než směrem jižním? Proč? Pokud jste naznačoval, že někdo něco udělal špatně, měl byste vědět...

Nelíbil se mi můj pocit z Vašeho příspěvku, že někdo něco "zase" zvojtil, protože máte jinou představu o výhledovém stavu stanice. Není tomu tak, řešení konkrétního problému může být více a obnova toho mostu znamená jen to, že se nebude stavět na zelené louce, ale budou tam určitá omezení. Jestli je to opravdu špatně v tom, že by bylo možné s jiným mostem vytvořit lepší řešení, ukáže až čas. Osobně si myslím, že vhodnější je v budoucnu stanici tlačit do roviny, ale je pravda, že je to o deformaci pohledu profesí.
Úterý, 04. října 2016 - 20:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11157
Registrován: 8-2004
Bram:
Tak jelikož most si opravuje jeho vlastník, nikoliv SŽDC, tak asi těžko bude vlastník investovat do nějaké dražší a náročnější varianty, navíc z důvodu "co by kdyby", když on konkrétně k tomu žádný důvod nemá.
Jinak souhlasím s vhd_sl v tom, že jsou tu v blízkosti podstatně horší místa, co se propustnosti týče (I.koridor obecně, běchovicko-malešické zhlaví v Libni, zřejmě i IV.TŽK kolem Uhří a Hostivaře), takže moc nehorzí, že by se zrovna Malešice staly kritickým místem.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 05. října 2016 - 18:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 5-2013
Bram, Vhd sl
Pro přestavbu Malešic se počítá s prodloužením stanice k jihu, s využitím krajního pole podjezdu pod Černokosteleckou. S nadjezdem je to tak, jak píše Hroch.
Středa, 05. října 2016 - 22:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 995
Registrován: 12-2007
P_v: Pokud by měly přes Malešice jezdit rychlíky, potom by to asi měly být ty, které pojedou z Ústí nad Labem, možná i po vysokorychlostní trati, aby tyto rychlíky nebo expresy nemusely na hlavním nádraží měnit směr, popř. lokomotivu. Ale u ostatních rychlíků to moc nepřipadá v úvahu, zvláště ne u těch, které budou jenom projíždět Prahou z Plzně anebo které budou vyjíždět z odstavného nádraží Praha Jih.
Vláďa42
Čtvrtek, 06. října 2016 - 12:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 9-2009
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1929452-grandi-stazioni-n estihla-opravit-fantovu-budovu-szdc-ji-proto-vyhodi-z-hlavniho
Čtvrtek, 06. října 2016 - 13:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 12-2007
Italové musí vyklidit pražské hlavní nádraží. Hrozí miliardovou žalobou
6. října 2016 12:31, aktualizováno 13:12

Pronájmem komerčních prostor na hlavním nádraží v Praze už nebude vydělávat italská společnost Grandi Stazioni. Správa železniční dopravní cesty oficiálně oznámila, že dlouhodobá smlouva končí. Dodala, že za 13 let se nepodařilo Italům prostory kompletně zrekonstruovat. Firma však chce investici vymáhat soudně.

http://ekonomika.idnes.cz/italove-vyklidi-hlavni-nadrazi-dm7-/eko -doprava.aspx?c=A161006_121608_eko-doprava_fih
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Čtvrtek, 06. října 2016 - 20:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 11-2005
Nevím, jak dlouho to už funguje (dlouho jsem tudy nejel), ale právě jsem v Pendolinu prosvištěl 150 km/h skrze Klánovický les.
Donner au train des idées d'avance...
Mladějov
Čtvrtek, 06. října 2016 - 20:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8806
Registrován: 3-2007
Tak snad nevypadnete na té padesátce na Blatově [biggrin]
Čtvrtek, 06. října 2016 - 20:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 6-2015
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/opravy-hlavniho-nadrazi-v-p raze-musi-podle-pamatkaru-pokracovat-20161006.html
Pátek, 07. října 2016 - 08:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 12-2007
I. TŽK: Poslední stavba dokončena!
MODERNIZACE TRATI BĚCHOVICE–ÚVALY
Michal Mečl / foto autor

ŽELEZNIČNÍ ESTAKÁDA VÝMOLA
Jiří Elbel / foto autor a Vladimír Fišar (VF)

http://www.sudop.cz/o-nas/sudop-e-revue?download-id=1159&do=downl oad-force
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz