Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Ostatní úzkorozchodné dráhy » Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 19. 04. 2016 | předcházející | další |
Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 19. 04. 2016dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
D_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 146 Registrován: 6-2005 |
Hynek: Omyl, ani zrusene normy nelze beztrestne kopirovat. Nyplzet: Ona ta norma zadna hitparáda není - prakticky stanovuje jen nazvoslovi a několik vyrobnich toleranci. Koupit se da, ale ne přes internet. Viz odkaz. Pro tebe asi zajimavejsi je rozmerova norma ČSN 29 9111. Jen nevim, jestli se investice do těchto tiskovin vyplati, když se rozmerove tabulky daji sehnat z jinych publikaci. DK |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7021 Registrován: 5-2002 |
A jak je to tedy s autorským zákonem u norem? Ten platí obecně na veškeré písemné dokumenty, snad jen z důvodu vojenského utajení by mohla být lhůta pro uveřejňování jiná. Pochopitelně případná autorská práva často přesáhnou platnost normy. Na druhé straně v každém koutě světa jsou nastavené časové lhůty jinak, takže na internetu často může být něco zveřejněno, co je u ná ještě chráněno, jen se na to musím koukat pod správným právním řádem. |
D_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 147 Registrován: 6-2005 |
Jak je to s autorskými pravy, to nevim, ale UNMZ se při zakazu kopirovani bez souhlasu odvolava na zákon 22/1997 Sb. DKA |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1504 Registrován: 11-2007 |
Autorská práva nemají s normami co dělat, kopírování norem se řídí jinými předpisy. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7022 Registrován: 5-2002 |
Hynek: Jasně neřídí se autorským právem, ale nemají kopírování, či zákaz zveřejňování nastaveno na nekonečno. Normy z c. a k. mocnářství mají také zákaz? Jinak to jde dost proti zdravému rozumu. Něco se musí dodržovat, ale co, to se dovím za peníze. |
hank
|
|
Neregistrovaný host 91.228.45.252 |
Pokud jde o platné normy, bohužel si to soudruzi v zákoně upravili tak, aby malé domů mohly téct na jisté účty na věky věkův, amen... Zákon 22/1997 Sb., § 5: (2) Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "Ministerstvo") může pověřit právnickou osobu zabezpečováním tvorby a vydáváním českých technických norem, jejich změn a zrušení (dále jen "pověřená právnická osoba"). Toto pověření je nepřevoditelné. Po dobu, po kterou je toto pověření platné, nesmí být touto činností pověřena jiná právnická osoba. Na udělení pověření není právní nárok. (6) Pokud nejsou tvorba a vydávání českých technických norem, jejich změny a zrušení zabezpečeny pověřenou právnickou osobou, zabezpečuje plnění jejích úkolů Úřad. Úřad je v takovém případě oprávněn vybírat za odborné činnosti související se zabezpečením vydávání a řádné distribuce českých technických norem úplatu. Tyto činnosti a výši úplaty stanoví Ministerstvo vyhláškou. (Pozn. moje: "Úřad" je Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.) (8) České technické normy nebo jejich části vydané na jakémkoliv nosiči smějí být, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak, rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem pověřené právnické osoby nebo za podmínek stanovených v odstavci 6 se souhlasem Úřadu. (Pozn. moje: Ten "zvláštní zákon" je stavební zákon 183/2006.) A ani sankce za porušení § 5 odst 8 nejsou žádná prdel - viz § 19 téhož zákona: (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že c) rozmnoží nebo rozšíří českou technickou normu nebo její část v rozporu s § 5 odst. 8. (2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 20000000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo c) pokutu do 1000000 Kč. Ano, čtete dobře, fyzická osoba může za neoprávněné kopírování normy dostat pokutu až celý jeden milión Kč... Ustanoveními o postizích právnických osob to tu nebudu tapetovat. Zákon sice praví, že se vztahuje na normy platné k datu jeho vydání, ale jmenovitě nic nepíše o normách s ukončenou platností, takže vzhledem k tom, jak je nastaveno zdejší právní prostředí, bych nějakou srážku s úředním blbem radši moc neriskoval... Borovička 7022: V autorském zákoně je výslovně řečeno, že na archiválie typu c.k. normálií se autorský zákon nevztahuje. Jinak zákon 22/1997 odkazuje i na podzákonné normy, ale to se mi teď fakt nechce hledat... |
hank
|
|
Ještě bych k těm normám dodal, že tohle by stálo za otestování - nejlépe jménem nějaké právnické osoby nebo neziskové organizace vznést konkrétní dotaz na ten slavný Úřad pro technickou normalizaci atd. a pokusit se z nich vymačkat nějaké závazné stanovisko, jak to je s platností §5 odst. 8 u neplatných/zrušených/historických norem. Nebo jestli jste tu někdo právník a vyznáte se v těch podzákonných předpisech, zkuste sem něco hodit... Admine, jestli to patří jinam, klidně to přestěhuj, já vím, že jsem OT. |
hank
|
|
A ještě co to stojí, když se to chce získat legálně: http://www.unmz.cz/test/vyhlaska-c-348-2014-sb-kterou-se-stanovi- odborne-cinnosti-souvisejici-se-zabezpecenim-vydavani-a-radne-dis tribuce-ceskych-technickych-norem-a-uplata-za-jejich-poskytovani |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 548 Registrován: 10-2003 |
Jde to se k normám dostat i elektronicky, ale je to za poplatek a má to háček - některé staré normy již nejsou v .pdf dostupné. Výše zmíněná tam je. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 82 Registrován: 8-2011 |
Ahoj, narazil jsem nahodou na toto: Cyklostezka z trate Dubrovnik-Trebinje-Capljina Nasel jsem k tomu zatim jen tuto stranku: 76cm trate a u toho tuto krasnou mapku: Mapka Da se nekde najit nejaka lepsi mapka, popis nebo tak neco ? Do Chorvatska na kolo jedu letos uz poctvrty, sice ostrovy a kousicek pevniny, ale tohle se mi libi, rad bych o tom nasel neco vic. Diky moc a hezky vikend. Jakub |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1146 Registrován: 5-2009 |
Ještě ad normy. Kdo se chce legálně dostat k obsahu normy, může si ji také vypůjčit v některé knihovně, kam musí vydavatel posílat povinné výtisky. To nic nemění na skutečnosti, že platit za přístup k normám je nemravné. Ale co čekat od zákonodárců, které jsme si nadšeně sami zvolili, že ?
Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát. Japonské přísloví |
Dotaz
|
|
Neregistrovaný host 176.222.228.170 |
Zdravím zdejší a mám dotaz. Do této rubriky nechodim,ale v sobotu jsem si udělal výlet do Frantiskovejch Lázní a tam náhodou objevil jakousi úzkou. Vede to z nějakého areálu přes park podél potoka, prochází pod normální trať a dále nevim. Tedy co je to zač a k čemu, zda se to ještě používá a komu to patří. Děkuji za případné odpovědi. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 702 Registrován: 8-2006 |
No jestli na to dobře koukám do mapy, tak by to měla být doprava rašeliny z rašeliniště do lázní III - Slatinné. Jestli je v provozu netuším, v článku se píše, že nikoli. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1147 Registrován: 5-2009 |
Jakub Cikhart: na téma jugoslávských úzkých vyšlo i několik německy psaných knížek. Z hlavy neznám názvy, ale určitě je popsán mimo jiné přehled lokomotivních řad i s mnoha náčrty. Další zajímavé výkresy se dají najít v dobových tiskovinách z doby, kdy tyto lokomotivy byly ještě nové a výrobce se s nimi prezentoval v odborném tisku. V dnešní době několik ex jugoslávských lokomotiv jezdí i mimo území bývalé Jugoslávie. Vždyť ani do Osoblahy to není daleko .
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1199 Registrován: 12-2007 |
S tými normami je to fakt "sranda": http://www.stavebniklub.cz/33/kvuli-utajovani-technickych-norem-j e-stat-v-exekuci-a-zaplati-pokutu-100-000-kc-uniqueidgOkE4NvrWuOK aQDKuox_ZxhefVctpLtRO8DwpRwFLr8/?uri_view_type=4 Čo myslíte, ako zareagoval parlament? Týka sa to teda stavebníctva, ale vyškrtli zo stavebného zákona paragraf, v ktorom sa píše, že "Pokud tento zákon nebo jiný právní předpis vydaný k jeho provedení stanoví povinnost postupovat podle technické normy (ČSN, ČSN EN), musí být tato technická norma bezplatně veřejně přístupná." Odovodnenie MPO? "Bezplatné zpřístupňování těchto technických norem však může vyústit ve vyloučení ČR z evropských normalizačních institucí. Dopady ... ... lze nahlížet jako na snahu hájit Českou republiku na mezinárodní úrovni." Je to v senáte... |
Palči
|
|
Neregistrovaný host 195.91.9.10 |
Pred zhruba mesiacom som tu avizoval vydanie knižky o LŽ Topoľčianky. Takže kniha je už na svete. Vydali ju Lesy SR. Dobrá správa je, že s veľmi veľkou pravdepodobnosťou pôjde aj do predaja. Cena a predajné miesta zatiaľ nie sú stanovené. Keď sa to dozviem, tak to tu oznámim. Súčasťou knihy je aj DVD. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 95 Registrován: 9-2015 |
Palči: To je super ! Čo tam bude za DVD ? Ďakujem |
Dotaz1
|
|
Neregistrovaný host 94.138.120.69 |
Františkovy Lázně: úzká se stále používá pro dopravu rašeliny |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1242 Registrován: 10-2005 |
Něco z Karvinsko-Bohumínské tramvaje.
Punk's not dead!
|
Neregistrovaný host 195.91.10.24 |
adambarbuscak: Na DVD-čku je časť fotografií z knihy + ďalšie, ktoré sa nezmestili. Ďalej arch. dokumenty, napr. popis trasy LŽ, zrušenie LŽ, prevody lokomotív. Tiež mapy a niečo zo súčasného stavu. V podstate nejaké doplňujúce veci, ku každej kapitole knihy. Na škodu je len to, že kvalita fotiek je slabšia. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 96 Registrován: 9-2015 |
Palči: Ďakujem. Aký je prosím rozsah knihy ? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 350 Registrován: 3-2006 |
Mirakulum před začátkem sezóny: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6276 Registrován: 1-2007 |
Pár fotek z již zmíněné úzkokolejky k fotbalové akademii. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6277 Registrován: 1-2007 |
Ještě přidávám mapu. Délka činí 5,6 km. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2589 Registrován: 6-2007 |
Aktuálně z Rajnochovic A jedno video BN30U - Rajnochovická lesní železnice - posun s těžkým vlakem Případní návštěvníci, nebo snad i pomocníci jsou vítání |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3280 Registrován: 9-2005 |
Aktuálně z Rajnochovic Druhý obrázek u mne vyvolal vzpomínku, kdy jsem jako dítě přihlížel, jak pan otec skládá na Avii v letohradském Montostavu dlážky do dvorka, které přivezla na plošiňáku práve zelená BN30? Kdysi tak běžná věc a dnes...
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 755 Registrován: 10-2006 |
Myslím si, že když si seženete Avii, tak se taková věc přihodí i dnes. VIZ ZDE |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2057 Registrován: 7-2005 |
Pokud někdo potřebuje návod na naftový motor S110, tak Státní oblastní archiv v Praze zpřístupnil fond ČKD Hořovice, kde pár návodů a katalogu ND je uloženo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3281 Registrován: 9-2005 |
Myslím si, že když si seženete Avii, tak se taková věc přihodí i dnes. VIZ ZDE Už jsme si dali do dvora zámkovku . Apropo mnou zmiňovaná zelená BN30 byla zlikvidována v letohradských sběrných surovinách tak kolem roku 1998.
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 230 Registrován: 8-2015 |
AT Wien zrušená úzkokolejka v nemocnici 500 mm: http://www.wienkav.at/kav/gd/ZeigeAktuell.asp?ID=20579 Nevíte někdo, kde skončila vozidla? Díky Kwasi |
Neregistrovaný host 195.91.10.84 |
Kniha o LŽ Topoľčianky - viď. https://www.k-report.net/discus/messages/28/1756.html?1459992888. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 460 Registrován: 6-2003 |
kwasi : většinou v Norimberku v muzeu polní dráhy. Podrobnější s fotkami : http://www.kipplore.com/t6221p90-die-feldbahn-im-krankenhaus-lain z-wien-und-dazu-schlechte-nachrichten-osterreich Ovšem musíš se na kipplore.com přihlasit, aby jsi mohl fotky vidět. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 756 Registrován: 10-2006 |
Prosím prosím smutně koukám, neměl by někdo oskenovaný návod na obsluhu BN30R ? Platím kvalitní měnou "pánbůh oplať" |
hank
|
|
Nyplzet 756: Stačil by v němčině? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 757 Registrován: 10-2006 |
Nyplzet: ten německej mám také, myslel jsem jestli by někdo neměl českej. Ale každopádně děkuji za ochotu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2065 Registrován: 7-2005 |
ad nyplzet - Ty "bejku", neumíš zvednout telefon či použít klávesnici ?? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 351 Registrován: 3-2006 |
Pár drážních postřehů z dnešního tankodromu: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1267 Registrován: 10-2005 |
Výhybka s železnými pražci na úzké. Tak to jsem ještě neviděl A myslím, že ani nikdy nebyla žádná taková na veřejné síti 760 mm tratí - tedy do Obrataně, Nové Bystřice, Osoblahy, Frýdlantu. To je konečný stav na tankodromu nebo to budou ještě rozšiřovat.
Punk's not dead!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 353 Registrován: 3-2006 |
Minimálně na konečné u Mirakula se ještě asi rozšiřovat bude. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 289 Registrován: 11-2002 |
ad Ross - pokud mě paměť neklame (nehce se mi vstávat do knihovny pro "Justa"), tak v N. Bystřici jsou téměř všechny výhybky "na železe".
http://u37.002.sweb.cz/
|
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4034 Registrován: 1-2012 |
Ještě k oné atrakční úzkokolejce u Milovic (Mirákulum - Tankodrom - Vietnam): Dle plakátku http://www.ropid.cz/files/PDF_ruzne/2016_den_pid_milovice.pdf bude tuto sobotu (16.4.) opět "Den Ropidu" v Milovicích (s jízdami "žabotlamů" z Prahy Mas. do Milovic, pendly historických busů od nádraží k zábavnímu parku Mirákulum zdarma, na úzkokolejce výhodnější jízdné). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 218 Registrován: 2-2009 |
Ross: Tohle jsem vyfotil ve Frýdlantu. Netvrdím ovšem že tam někdy sloužily. Někdo místní snad doplní.
www.solvayovylomy.cz
|
Frýdlant
|
|
Neregistrovaný host 79.98.153.138 |
Abdul z sb: Ty výhybky co leží na bývalém frýdlantském úzkém nádraží jsou připraveny "již už nějakou dobu" na položení a obnovu úzkého nádraží. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1269 Registrován: 10-2005 |
Cogwheel: Já to mám z ruky, ovšem snad to někdo nafotí - všecko. Abdul_z_sb: Děkuji Frýdlant: Obnova nádraží nebo i celé tratě? Před časem vím, že na to byl projekt proveditelnosti. Jak to dopadlo nevím, ale asi to ztroskotalo na financích a také na pozemcích. EDIT: Před časem tady byly fotky normálněrozchodné vlečky, kteoru přebudovali na výletní úzkokolejku. Jsem zapomněl název, jak to teď vypadá? (Příspěvek byl editován uživatelem Ross.)
Punk's not dead!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 233 Registrován: 8-2015 |
Ross: Není tím myšlen Zbýšov u Brna, www.mpz.cz ; https://www.facebook.com/mpz.zbysov |
Frýdlant
|
|
Ross: Počítá se obnova nádraží, tratě také ale bohužel již ne v celém úseku. Pozemky traťového tělesa až do Heřmanic by měla být ještě stále SŽDC. Až na pár vyjímek jako jsou nádraží (Kunratice, Dětřichov). Zatím by měl být plán stavby tratě na hranici katastru Frýdlantu tedy vychází to někam kousek za Kunratice. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1405 Registrován: 1-2005 |
K tomu Frýdlantu: Býv. staniční budovu FOD koupila fyzická osoba, jež ji nyní čile opravuje, posledně snad probíhaly stavební práce na střeše. Pokládka svršku by mohla proběhnout snad ještě letos, nicméně nejprve musí vyklidit ring SŽDC se svou nepotřebnou manipulační kolejí v obvodu úzkorozchodného nádraží - to by mělo snad proběhnout v rámci letošní rekonstrukce žst. Frýdlant v Čechách (investiční akce je schovaná snad pod názvem "Zřízení SZZ v žst. Raspenava..."). |
Frýdlant
|
|
Wool: Ano jak píšete tak by to mělo snad být. |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4037 Registrován: 1-2012 |
Ještě by to chtělo ve Frýdlantě zbourat tu ohyzdnou železobetonovou rampu z 50. let minulého století, která snad nikdy nesloužila svému účelu (překládce kameniva) a obnovit podvalníkovou jámu "německého" typu. (Nedávno jsem koukal, že v Zittau stále mají množství už nepotřebných podvalových vozů - mohli by nějaký poskytnout jako exponát.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1406 Registrován: 1-2005 |
Moje soukromé úvahy - ono je vůbec otázkou, jak se stavebně postavit k Heřmaničce. Pokud obnovíte podvalníkovou jámu, jež bude napojena manipulační kolejí na síť SŽDC, začínáte plnit zákonný znak zaústění dráhy do dráhy, čímž z hlediska povahy stavby a současně povahy dráhy můžete nakrásně padnout pod zákon o dráhách, stavební a technický řád drah, dopravní řád drah, řád určených technických zařízení... Budete řešit veřejnoprávní přivolení k provozování dráhy, provozování drážní dopravy, pokud nebudete vlečkou (navíc se blíží novela), tak budete přidělovat kapacitu, budete řešit schválení typu DV, průkazy způsobilosti apod. Hrůza. Otázka místních drah (kategorie železniční dráhy předvídané novelou) je přitom krajně nevyjasněná, resp. nejsou vyjasněny povinnosti a práva vlastníka, provozovatele takové dráhy a provozovatele drážní dopravy na ní. Řešením je model Milovice, nechat to v režimu jiné stavby, nezakládat věcnou příslušnost speciálního stavebního úřadu (DÚ) a řešit si to na stavebním úřadě "doma". Pokud obnovíte podvalníkovou jámu bez napojení na straně SŽDC, tak v pořádku. A na okraj - stavební a technický řád drah vůbec nezná rozchod 750 mm, pouze 760 mm a 1435 mm. (Příspěvek byl editován uživatelem Wool.) |
Frýdlant
|
|
Neregistrovaný host 37.48.12.8 |
Cogwheel: Ve Frýdlantu stoji jeden podvalový vůz německého typu Rf4. Je před vraty topírny. Zřejmě zápůjčka. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3292 Registrován: 9-2005 |
to by mělo snad proběhnout v rámci letošní rekonstrukce žst. Frýdlant v Čechách Možná dalece předbíhám událostem, ale bude-li úzká kolej spojovat úzkorozchodné nástupiště ve Frýdlantu a místní depo, či případně obnovenou trať směrem na Heřmanice, pak se stejnak bude muset nějak pojmout do nového SZZ pro ovládání přejezdu na Žitavské ulici?
Pár obrázků ode mne...
|
Frýdlant
|
|
Neregistrovaný host 37.48.9.72 |
Pepa_I: To bude asi vyřešeno místním ovládáním (pomocným stavědlem) kde se vždy přejezd místně uzavře a zase otevře a nebude se muset možná ani zanášet do nového připravovaného dálkového ovládáni DOZ. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3295 Registrován: 9-2005 |
Frýdlant: Nějak tak to bude muset být. I tak to vlastně znamená projmutí úzké do dálkoviny, protože úplně nezávisle na SŽDC to pomocné stavědlo fungovat nemůže. Nehledě na to si myslím, že v tomto případě bude muset být přejezd z úzké zřejmě kryt alespoň ranžírkama. Prostě technicky to řešitelné je. Narazím-li na příspěvek pana Woola č. 1406, tak hlavně aby to šlo vyřešit i po stránce legislativy.
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1153 Registrován: 5-2009 |
Ad Frýdlant: nebylo by možné fyzicky obnovit spojovací kolej k nájezdu na podvalové vozy, ale ponechat ji jen jako neprovozní exponát ? Tedy že by na ní byl trvale terč a zákaz vjezdu ? V takovém případě by úzká nemusela být formálně napojená na velkou železnici a měla by jednodušší papírování a přesto by aspoň opticky byla obnovená i s podvalovou rampou. (Příspěvek byl editován uživatelem zmar.)
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1154 Registrován: 5-2009 |
Na Vlaky.net je zpráva, že Krutwig už je v Košicích: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/6058-V-Kosiciach-sa-stretli -najstarsia-a-najmodernejsia-parna-
Frýdlant
|
|
Zmar: S napojením nájezdu na podvalové vozy na normálněrozchodnou síť již asi plánováno nebude. Měla by tam ale zůstat a odstřihne se od stanice. Tedy zůstane jako exponát. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 515 Registrován: 10-2011 |
Vietkong dozoruje zbrojení parní lokomotivy na Vojenské polní drážce Milovice: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 757 Registrován: 9-2011 |
to Zmar A je to skvost! Zatiaľ sú dobré pocity z mašiny, chce to ešte zabehať stroj a rušňové čaty sa musia s mašinou zžiť. Varí výborne, výkon 200 koní je cítiť, zaujímavé to bude, ale až na kmeňovej trati v plnej prevádzke, tam sa ukáže všetko. Včera v noci bola expedovaná kniha "Veľký príbeh malej železnice" z tlačiarne, takže už v sobotu bola v predaji na Rušňoparáde. Dielo sa nám vydarilo... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2286 Registrován: 4-2003 |
Měl bych prosbičku. Nemáte někdo víc k historii lanovek co vedla přes Mladějov na Moravě. Připravuji projekt pro geocaching, informací a hlavně fotek moc není. Zatím jsem hlavně čerpal z textu z roku 1997 od pana Kolomého
* * * Usmívej se! Bude Hůř
|