Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 29. 06. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 3. koridor do 29. 06. 2016

dolů
   autor příspěvek
Luboš_3.21
Neděle, 26. června 2016 - 15:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 4-2014
Vlaďa - pokud Němci nezahájí modernizaci tratě v úseku Regensburg - Švandorf - Furth im Wald, tak nemá cenu se pouštět do optimalizace tratě. č.180 neboť to dopadne stejně jak s ramenem na Cheb, koridor končí v Chebu, takže efektivita koridoru skoro žádná, protože jen modernizace úseku Plzeň - Cheb, žádné zvýšení nákladní dopravy nepřinesla.
A za další je tu další problém, neboť úsek tratě Švandorf - Furth im Wald je v soukromých rukou, takže soukromník se určitě do žádné modernizace jen tak pouštět nebude, takže DB by buď muselo postavit úplně novou trať a nebo což je větší pravděpodobnost raději zmodernizuje úsek Regensburg - Švanodrf - Marktredwitz - Cheb, který je plně v jejich rukou.
Neděle, 26. června 2016 - 16:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 11-2005
Úsek Schwandorf - FiW je v soukromých rukou? Tomu nějak nerozumím...

Není důležité, kdo tam provozuje dopravu, ale kdo to vlastní.

OT: Dnešní IC Bus 42013 Praha 14:12 - Nurnberg 17:50 - (Paris 6:30) je zcela plný. Světe div se, dokonce je to 7 cestujících až do konečné stanice. A jedna hádanka, proč tím asi cestuji?
Donner au train des idées d'avance...
Neděle, 26. června 2016 - 16:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6277
Registrován: 4-2003
ad Vláďa 42: například http://archiv.ihned.cz/c1-65332650-zeleznicni-prumysl-ma-novy-rek ord-pomohly-zakazky-v-zahranici (zhruba uprostřed)

Už to tady zmínil vhd_sl. Kancl na Václaváku si fakt nepronajme nadšený freelancer (a ještě k tomu pracující pro veřejné blaho ala Mirek Dušín).

VRT se tady budou stavět a politici to budou podporovat, až to domácí průmysl bude umět a vyplatí se mu to. Nebude náhodou, že se do toho začal montovat šéf HK Vladimír Dlouhý. Náhodou taky nejsou anonymní udání, atp., prostě tady začíná jít o ohromný prachy a konkurenční boj.
Makat je fakt na ...
Luboš_3.21
Neděle, 26. června 2016 - 16:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 4-2014
Rail2005
Celou trať vlastní soukromník a DB za každý svůj vlak, který po této trati jede musí platit., takže i to je další z mnoha důvodů proč stále není kvalitní spojení Praha - Regensburg., a také proč nákladní doprava na této trati neustále klesá a řada vlaků DB byla do německa přesměrována po jiných trasách, které jsou kvalitnější a DB za svůj průjezd vlaku nemusí nic, nikomu platit. Přes Domažlice DB vozí jen to nejnutnější a dále zde nákladní dopravu provozují jen soukromé společnosti.
Proto, také DB v trase Praha - Regensburg provozují autobusy.
Vláďa42
Neděle, 26. června 2016 - 16:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 9-2009
RadekŠ: Už zase kecáte. Jakej kancl na Václaváku? Vy jste člověče mimo. V tom článku je přesně to co říkám. Komplot SUDOP a SŽDC narušil CEDOP tím, že se ohradil. K žádnému udání nedošlo. Hoši to prostě dali do novin. Nic víc. Jakou reakci to vyvolalo vidíme všichni. Proč asi. Navíc: co je mi do toho, jestli to naše firmy uměj? Budete takhle čekat na český mobil? Kašlu vám na to, jestli Škoda neumí udělat pořádnou mašinu. Prostě budu jezdit v německý.
pacient
Neděle, 26. června 2016 - 16:53:46  
Neregistrovaný host
80.188.32.227
Vláďa42: Jakej kancl na Václaváku? Vy jste v člověče mimo.
V 6. patře Pasáže Fénix. Vy jste tam ještě nebyl?
Vláďa42
Neděle, 26. června 2016 - 17:09:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 851
Registrován: 9-2009
Nebyl. Ale prej si chtějí ten barák koupit celý. Budu tam mít taky kancléře. Celé patro.

Ale za čas se budem všichni přesouvat do Olšanský. Až se položí SUDOP.
Neděle, 26. června 2016 - 20:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 3-2007
Celou trať vlastní soukromník a DB za každý svůj vlak, který po této trati jede musí platit...

A to se platí tolik, že se vyplatí tahat náklady z Prahy na jih Německa přes Bad Schandau jak tu někdo psal?
Neděle, 26. června 2016 - 21:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11016
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
pokud Němci nezahájí modernizaci tratě v úseku Regensburg - Švandorf - Furth im Wald, tak nemá cenu se pouštět do optimalizace tratě. č.180
Do optimalizace možná ano, ale rozhodně ne do nějaké novostavby.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Neděle, 26. června 2016 - 23:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 3-2007
Jak to tu čtu, je mi z toho smutno. Kromě malého výběru použitelných tras je tu i velká škoda toho, že Bavorům je to vlastně asi jedno, což je nevalný výsledek čtvrtstoletí spolupráce s nejbohatší německou zemí... [sad]

Je zajímavé, že dederóni v Žitavě fungují velmi pěkně a na dráze iniciovali několik užitečných přeshraničních projektů a na tom jihozápadě je to zakletý...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Neděle, 26. června 2016 - 23:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 4-2003
Luboš_3.21: Celou trať vlastní soukromník a DB za každý svůj vlak, který po této trati jede musí platit.

Co to plácáte za kraviny? Jak trať 5800 (přes Furth im Wald), tak 5364 (do Bayrisch Eisenstein) je ve správě DB Netz AG. Pro použití těchto tratí platí stejné podmínky jako na jiných tratích ve správě DB Netz AG. Stejně jako u nás SŽDC vydává prohlášení o dráze, tak DB Netz AG vydává svoje Schienennetz-Benutzungsbedingungen, račte se s ním seznámit než tu budete plácat podobné bláboly.
Pondělí, 27. června 2016 - 00:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 5-2002
Hezký večer, ještě bych se s dovolením rád vrátil k těm mnichovským odklonům.

Vůbec nechápu, kde se vzala informace, že CEDOP chce tahat náklady přes Špičkák! I když by si to pár lidí asi rádo myslelo, parta úplných idiotů nejsme. Ani o elektrizaci jsme nic neříkali. Obviňovat Jirku Kalčíka, mimochodem například spoluautora brněnského nádraží v centru, ze slabomyslnosti a navíc jaksi v prezidentském stylu ("znáte ho?") - inu, to je spíše vysvědčení o bytí rohatým zvířetem.

Když jsem viděl, jaký směr ta debata nabrala, nechal jsem si zjistit, co přesně od nás směrem k tisku odešlo. Níže vybírám:

V příloze vypreparované informace z jedné prezentace, které můžete použít. Je tam návrh nejprve opravit odklonovou trasu přes Klatovy, Plattling, která je o 19km kratší s volnou kapacitou a nasadit tam německé motorové naklápěčky. Až pak něco dělat s tratí přes Domažlice.

Za socialismu byla připravena trasa Praha – Domažlice na 160km/h s propady v Berouně 120, Rokycanech 90, Plzni 80, Domažlicích 100. Vše ostatní bez úlev 160, za Domažlicemi 120. Prakticky by trať do Regensburgu vypadala jako Praha – Olomouc. Přímá vzdálenost je u obou 210km. Do OL se dojede nejrychlejším vlakem po dokončení koridoru za 2 hodiny, do Regensburgu za 4 hodiny.

SŽDC připravilo pro stavebně drátenickou lobby 9mld.Kč sousto, které je v naprostém rozporu s tiskovou zprávou. Za tuto cifru se docílí pouze toho, že dalších 20 let nebudou výluky na trati. Kapacita, ani rychlost se nezmění. Jedině, pokud by ČD nasadily Pendolina, pak se dostaneme na cestovní doby autobusů. Jenže tolik naklápěček k dispozici není, i nadále bude v relacích Praha – Mnichov a Praha – Norimberk rychlejší autobus.
Pokud nedojde ke zdvojkolejnění (aspoň v úseku Plzeň – Osvračín v nové trase), nenaplní se záměr na tuto trať dostat dálkovou osobní i nákladní dopravu.

Elektrizace a optimalizace jednokolejky má nepatrné přínosy. Jediné, co by mělo smysl – nasadit na linku naklápěčky (Pendolina), které na celé (optimalizované) trase do Mnichova ušetří 50 minut a do Norimberka 40 minut. O tom ale v Memorandu asi nic není!?

Zrychlení spojení na západ nepomáhá ani neustálé odkládání zkapacitnění příměstského úseku Praha – Beroun/Hořovice, kde se dálková doprava podřizuje husté příměstské.


- - -

Tak se mi zdá, že tady budou někteří už asi ochotní uvěřit i tomu, že navrhujeme zaměnit významy červené a zelené, co. Předpokládám, že bude nyní provedena určitá korekce alespoň těch nejvíc emotivních tvrzení, obvinění a urážek.
Pro úplnost - ano, ve vyjádření JK asi mělo být upřesněno, že ta "volná kapacita" na Rudě se týká českého úseku, to je pravda.

Ty narážky na podvratnou činnost v žoldu zahraničního kapitálu a různé dedukce spíše hodné Watsona než Sherlocka raději nechám zcela bez komentáře. Nicméně dovolte ještě poznámku k tomu "tahání projektantů" - šikovně volená polopravda, všechna čest. Kdysi CEDOP pořádal, čistě jako jeden z řady dalších pokusů o odstranění "strachu z VRT" mezi odbornou veřejností, exkurze pro projektanty. Jako standardní nabídku školení, účast zcela dobrovolná, dokonce za úhradu nákladů. Toto a náborová kampaň - to má být vtip? Nabídku na zaměstnání (nebo jinou formu placené spolupráce) jsme nikomu z účastníků nedávali, ani nás to nenapadlo, my jen chtěli aby v ČR byly potřebné poznatky z první ruky.
Že to moc nepomohlo, to je smutným faktem, ze kterého pro nás později cosi vyplynulo. Ale to už je zcela jiný příběh.
Pondělí, 27. června 2016 - 03:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2249
Registrován: 5-2002
No a teď k těm nešťastným Pardubicím (jen velmi stručně, tematicky to sem nepatří, ale vůbec nereagovat opravdu nemohu - vlastně, přes PCE tento koridor vede taky, že) - reakce hlavně na Johny11:

Je to možná kruté, ale i když byl TZ možná v Pardubickém průšvihu značně nevinně, jeho tehdejší komunikace mu dala nálepku "průšviháře" a problematického odborníka (pokud vím, je dopravní technolog, ne stavař).
Tedy pardon, ale to zní tak trochu jako z roku 1951... Na železnici žádný průšvih nebyl, ani skutečný ani mediální (dokonce média byla silně na straně optimalizace, otáčet se začalo - a spolu s tím většinové veřejné mínění - až na základě situace v busech, s čímž se to pak "spláchlo" tak nějak všechno mj. v rámci předvolební atmosféry. Nicméně lidí přibývalo (nesmím zveřejňovat kolik, Dušek je schopen mě žalovat, ale zajímavé to bylo), během pár měsíců se i ty busy nakonec doladily a přesně ve chvíli, kdy začalo být skoro vše v pořádku a usazené, tak to bylo z ryze ideologických důvodů rozkopáno (a to dokonce proti přání samotných obyvatel - aspoň zpočátku byl proti navracení "před optimalizaci" velký řev a někdy i úspěšný).

a) No, kdyby to fungovalo, tak by kritici volby nevyhráli.
Hahaha. Kritici vyhráli (no jak se to vezme - SPOZ mělo 5,3% a další měla za následek povolební matematika + frakční boj v ČSSD) na naprosto jiných tématech, popř. stylem "jo toho známe". Akorát se pak strašně hodilo těm, co se tam touto souhrou náhod dostali, vykreslovat vše katastroficky hlavně proto, aby se mi Třebová osobně pomstila za dávnou petici, navíc tam byl velký průnik se skupinou hardcore šotoušů co mohli puknout vzteky z těch pár lokálek. To už je prostě trochu moc negativních okrajových podmínek na to, aby "se to prostě nějak ustálo a postupně usadilo".

Asi by se tu v archivu daly najít diskuse o nereálných jízdních dobách, ujíždějících přípojích apod. Tím, pan TZ osvědčil, že neumí ani tu dopravní technologii.
Cože, jaké nereálné jízdní doby, kde?! Třeba kolem 031 byl před spuštěním totální doomsaying, jak se to rozsype a tak. Nerozsypalo, šlo to jako hodinky. A kdybyste se skutečně podíval do těch "archivů" (v GVD obecně třeba), tak tam najdete jasný důkaz, že i ten nejprofláklejší "ujíždějící přípoj" (orlickoústecký zárohák) byl nejméně špatným řešením s ohledem na situaci v celém území (aneb "vypadá to dost blbě, ale líp to nešlo"). Pomíjím tedy, že nepřípoj není "neumění technologie".

Asi proto přesedlal na "koncepční práci". Těmi čarami na mapě toho tolik nezkazí.
Ale nepřesedlal, to je jen taková bokovka. Právě proto, že zhruba vím, co lidi do VHD/vlaků dostane a co ne, tak to jde celkem snadno.

Čili jestli já mám nějaký "průšvih" na kontě v této věci, tak zhruba asi v těch intencích, že
1. Jsem se neměl nechat ukecat na to, abych si krátce před spuštěním nechal dát na hrb ještě nějaké úpravy v busech, vymýšlené paralelně s projednáváním toho, co bylo vymyšleno dřív, protože se to prostě nedalo zvládnout
2. Měl jsem dát výpověď už ve chvíli, kdy Tichý pár týdnů před spuštěním přidal busům +3 Kč/km protože mi mělo být jasné, a jsem vůl že nebylo, že z toho vznikne finanční průser a budou se hledat viníci mimo politiku (a taky jo), a ne se řídit vnitřním pocitem "ale tohle je přece třeba ještě dodělat".
3. Měl jsem mít bohatší fantazii, jakými všemi způsoby mohou jisté busové firmy sabotovat (aktivně i pasivně) spuštění systému v rovině samotného provozu. To bylo tak neuvěřitelný, že i ČSD 80. let by jistě bylo pružnější. Dodnes mám pocit, že se mi některá ta jednání jen zdála (raději). Jelikož jsem ji neměl, tak jsem byl proti odkladu spuštění - chyba asi největší. No, tak teď jsem tedy v tomto směru chytrej, pozdě ale přece.

No a žena mi taky oprávněně nadávala, že se tomu věnuju až moc, ale to asi není co jste myslel. [happy]
Pružinskij
Pondělí, 27. června 2016 - 07:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 834
Registrován: 4-2015
TZ:

V případě železnice nejsou přesná data, ale drtivá většina exportu po železnici směřuje do Německa přes Děčín.
„Tok zboží a materiálů mezi Českem a Bavorskem se dnes odehrává hlavně na silnici,“ připouští předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik. Tlak na bavorské a spolkové orgány se v poslední době zvýšil i ze strany vrcholných představitelů České republiky.
Podle Jiřího Kalčíka z Centra pro efektivní dopravu je řešením i využít nejprve odklonovou trasu přes Klatovy a Plattling, která je o 19 kilometrů kratší. „Za socialismu byla připravena trasa Praha – Domažlice na 160 kilometrů v hodině, omezení bylo jen v Berouně, Rokycanech a Plzni,“ dodal Kalčík. Podle něj by tak trať až do Regensburgu vypadala jako z Prahy do Olomouce. „Přímá vzdálenost je u obou měst 210 kilometrů. V Olomouci jste za dvě hodiny, v Regensburgu za čtyři,“ dodal.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/dalsi-sliby-o-rychlejsich-vlacich-do-ba vorska-faj-/eko-doprava.aspx?c=A160623_170626_eko-doprava_suj

Vzala se tady. V tom článku od JS z toho není jinak patrné, že se nemluví o nákladní dopravě.

Zkusme tu třeba popřemýšlet nad tou 180? Přijde někdo s něčím?
Zkusím začít:
pro "něco většího"
- do Německa je pouze jedna slušná dvojkolejka vhodná pro tranzit
- mezinárodní souvislosti (Německo vedle nás pořád zůstane a bude pořád velké i kdyby EU nebylo)
- zrychlení spojení na západ

proti
- hustota osídlení je mezi Plzní a cca Řeznem dost tragická, hlavně u nás (Sudety+ studená válka)
- 1 ICE za hodinu v jednom směru + náklady asi neospravedlní výstavbu komplet nové tratě
- složitá projednatelnost
Jak tedy z toho ven?


Trochu pozdě, o t180 se rozhodovalo před lety (např. bypass Nýřan), IMHO ten mírný upgrade na české straně odpovídá zhruba významu tratě.
Mmch. celá diskuze se už tady na K-repu vedla před lety. Na úvod si zkuste zjistit kolik mezi MUE a PRG lítá denně letadýlek, kolik toho asi dopraví a proč.



(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 27. června 2016 - 08:20:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 1-2006
TZ: Ty narážky na podvratnou činnost v žoldu zahraničního kapitálu a různé dedukce spíše hodné Watsona než Sherlocka raději nechám zcela bez komentáře.

Ty narážky (vč. akcí k VRT) vnímejte spíš jako vypsání pocitu, kterej má neinformovanej řadovej pěšák z kontextu dění posledních měsíců. Jde o můj náhled, ne o to, že by to tak bylo. A o bručení, protože PR tím směrem, jak to roztáčí Sůra, fakt nemusim. Zda to tak je a jde "jen" o pozice pro konkurenční boj ukáže čas.

Lidi kolem CEDOPu nevnímám jako partu bláznů, proto nepředpokládám, že byste některé věci dělali jen tak z plezýru jako neřízená střela, ale že je to důkladně promyšlené. Přípravu vstupu firmy z venku za podvratnou činnost nemám (za poslední roky jsou tu co vím minimálně tři takové firmy vč. člověka, kterého si vážím), vyjádřil jsem jen obavu, že rozmetání stávajících týmů techniků může obor oslabit, ne-li zlikvidovat, protože dostupných lidí, kteří by chtěli nebo byli schopni dělat některé profese, zásadním způsobem ubývá a stávající mají díky hlavám možná zajímavější příležitosti mimo obor. A konstatování, že se mi tento stav z hlediska stavu oboru nelíbí.

K výjezdům na VRT. Chci-li něco prosadit, je projektant tím posledním, kdo může ovlivnit zadání. Projektant vždy jen a pouze zhmotňuje do rámce platných norem a vyčisluje náklady ať si o zadání myslí co chce. Možnost ovlivnit má pouze u marginalit, i když i to je občas důležité, aby to blbej detail úplně neshodil. Je ale fakt, že lidé ze SŽDC a MD ČR zas rozhodnutími spadají pod politiky + politici zas většinou technicky neví o čem je řeč, takže je otázka koho vlastně posílat ven, aby se podíval, aby to mělo nějaký smysl ve směru, který tam byl asi zamýšlen. I na základě tohoto náhledu to na mne působilo spíše jako seznamovačka s nějakým záměrem do budoucna. S jakým a pro čí blaho také ukáže čas.
Pondělí, 27. června 2016 - 09:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 11-2005
Suri: Děkuji za upřesnění ohledně trati DB Netz 5800. Včera jsem v tom autobuse nebyl schopen rychle najít správnou odpověď, ale myslel jsem si, že to tvrzení o soukromníkovi je blbost. Ten tam jen majoritně jezdí.
Donner au train des idées d'avance...
Pondělí, 27. června 2016 - 09:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 4-2003
Rail2005: přesně tak, samozřejmě je nutné rozlišovat to, kdo tam provozuje osobní dopravu (ta je objednávaná bavorským státem), a kdo je správcem infrastruktury
Pondělí, 27. června 2016 - 09:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 11-2005
"Na úvod si zkuste zjistit kolik mezi MUE a PRG lítá denně letadýlek, kolik toho asi dopraví a proč."

- Letecká doprava je sice jeden z faktorů, ale v podmínkách střední Evropy ne nejdůležitější. Navíc MUC je spíše transit.
- Z hlediska osobní dopravy můžeme začít u těch busů, jak z dílny DB IC, tak různých Flixbusů atd.
- služební cesty z Prahy/Plzně do oblasti Regensburgu/Ingolstadtu/Landshutu/Straubingu se odehrávají prakticky pouze IAD, ačkoliv je to zejména z hlediska bezpečnosti práce idiotské řešení. Ale rychlost vítězí nad pracovním zatížením.
- V případě kvalitní trati (novostavba) lze předpokládat denní dojížďku za zaměstnáním z Domažlic popřípadě Plzně do zmíněhého ekonomického kvadrantu.
- Navíc pokud se zvolí jako hlavní přechodový bod do Bavorska (a tím celé JZ Evropy) FiW, tak se mi tam přidá i dálkový proud na Nürnberg, který mi dnes jezdí opět IAD, busy a částečně přes Cheb regionálními vlaky.

Na závěr jedno důležité upozornění. Pokud dostanu jízdní dobu Praha - Nürnberg na 2h30 (a mělo by to jít i rychleji), stane se takové spojení s cestovní dobou centrum-centrum okolo 5 hodin alternativou pro leteckou dopravu do ekonomických center Německa jako Stuttgart, Karlsruhe, Mannheim, Frankfurt a Köln.
Donner au train des idées d'avance...
Pružinskij
Pondělí, 27. června 2016 - 10:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 837
Registrován: 4-2015
MUC je podle mého názoru tranzit většinově. Ale i po započtení těch busů (to je tedy spíš otázka sporná, protože tím zase jezdí spíš segment hodně citlivej na cenu a ten se do VRT rozhodně nepožene), jsme řádově na jednotkách tisíc denně?


služební cesty z Prahy/Plzně do oblasti Regensburgu/Ingolstadtu/Landshutu/Straubingu se odehrávají prakticky pouze IAD, ačkoliv je to zejména z hlediska bezpečnosti práce idiotské řešení. Ale rychlost vítězí nad pracovním zatížením.

Zdaleka nejen tam. Přidejte třeba i Porýní, Würtenbersko aj. Kolega jezdil pravidelně z Králováku někam do Belgie - prostě to bylo nejvýhodnější. Ty služebky nejsou rozhodně závislé na jediném kritériu rychlosti.
K závěrečnému upozornění jen malý dovětek - to zase platí jen pro určité oblasti - např. Stř.Č. a Prahu. Z Varů fakt nepojedu na Ruzyň, abych pak letěl do FRA, když mám kapacitní rychlé spojení z domu až na místo. Z Moravy to bude zase jinak.

Mimochodem, co že doporučuje ta diskutovaná studie - drátizaci NUE - Cheb, že? O DMB ani omylem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 27. června 2016 - 10:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 4-2003
Už zase kecáte. Jakej kancl na Václaváku? Vy jste člověče mimo.

http://www.cedop.info/blog/category/kontakt/ [wink]

a socialismu byla připravena trasa Praha – Domažlice na 160km/h s propady v Berouně 120, Rokycanech 90, Plzni 80, Domažlicích 100.

To je taky blábol jako noha, pokud za to nepovažujeme pár pošukoidních malůvek z doby, kdy jsi tzv. tahal kačera a reálných tak v 25. pětiletce. [crazy] [wink]

Obviňovat Jirku Kalčíka, mimochodem například spoluautora brněnského nádraží v centru, ze slabomyslnosti

Tak on i ten článek k Rajldejs a těch dnes chybějících 6 doprkolejí v Houloubkově je úchylárna...a první vlak přijel do Brna 7. července 1839, to musí bejt starej jako Metuzalém.
-------------------------------
Fakt, Jára Cimrman hadr....hele, pokud něco nezvládáte (nezvládáš..), tak to je obyčejná sociální komunikace.
Makat je fakt na ...
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 12:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 852
Registrován: 9-2009
Radkovi vadí kancl na Vaclavaku. Že ho měli dlouhá léta cca 500 m vedle, to mu už nevadí. Potřebuje si kopnout.
Další lži tu vyvrátil TZ
Že není ani schopen se omluvit za toho Kalčíka jen ukazuje, co je to za dobytka.
Pondělí, 27. června 2016 - 13:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5823
Registrován: 4-2003
Vláďa42:Další lži tu vyvrátil TZ

O tom se dá v lepším případě polemizovat, kdežto naopak se nedá polemizovat vůbec o tom, že ty jsi se tu zase pěkně vyzvrátil [biggrin].
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 13:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 854
Registrován: 9-2009
Víš Brame, když jsem jako malý chlapec jezdil na vesnici, choval děda prasata. Když je bylo třeba zahnat do chlívku, tak nemělo cenu jim říct: prosím vás, mohli byste se spořádaně odebrat do chlívku? Prostě člověk musel vzít klacek. A tak to mám od té doby i s lidma. Prostě pokud se někdo chová slušně, tak s ním jednám s úctou. Pokud se někdo chová jako Radek, či další zdejší spodina, tak k nim taky chovám náležitou "úctu". To sis ještě nevšiml?
Pondělí, 27. června 2016 - 13:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 11-2005
Drátizace Nürnberg - Cheb je v té studii (myšleno EU koridor č. 22) jen proto (to je pouze můj osobní předpoklad), že se tam směrově na německém území nemusí dělat téměř nic, je to až na poslední úsek celé 2 kolejné a na české straně ty dráty až téměř k hranici byly i na počátku 90. let.

Problém tam ale představuje nedostatečný průjezdný profil všech tunelů, zejména mezi Vorra a Neuhaus. Elektrifikace bude znamenat kompletní "přestružení" jejich profilu za značných nákladů.

Rychlostně nezískáme více než optimalizovanou kombinací DB 612 + CD 680.

Oproti tomu trať přes Domažlice skýtá několik pozitivních příležitostí, ale za cenu pochopitelně vyšších investičních nákladů.

- šance zlepšit spojení Domažlic se zbytkem republiky/zároveň Domažlicím a okolí nabídnout možnost denní dojížďky za zaměstaním do značné části Bavorska
- získat výrazně rychlejší a minimálně o 20 km kratší spojení Prahy a Nürnbergu. V případě nového trasování ještě výrazně vyšší úspora.
- sklonově lepší a kapacitní trať pro nákladní dopravu tím správným směrem (jihozápadní Německo)
Donner au train des idées d'avance...
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 13:29:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 855
Registrován: 9-2009
- šance zlepšit spojení Domažlic se zbytkem republiky/zároveň Domažlicím a okolí nabídnout možnost denní dojížďky za zaměstaním do značné části Bavorska
- získat výrazně rychlejší a minimálně o 20 km kratší spojení Prahy a Nürnbergu. V případě nového trasování ještě výrazně vyšší úspora.
- sklonově lepší a kapacitní trať pro nákladní dopravu tím správným směrem (jihozápadní Německo)


Zcela přesně! Ovšem to vyžaduje variantu "víc než optimalizace" a to i na DE straně. Jak říkám, můj pocit je, že tento směr musí být především nákladní. A v tom se sveze i ten příjemný čas dojezdu do Mnichova a Norimberku.
Pondělí, 27. června 2016 - 13:30:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5824
Registrován: 4-2003
Vláďa42:Když je bylo třeba zahnat do chlívku, tak nemělo cenu jim říct: prosím vás, mohli byste se spořádaně odebrat do chlívku? Prostě člověk musel vzít klacek.


Tak si tedy mám vzít do ruky klacek a zahnat tě do chlívku?
Pondělí, 27. června 2016 - 14:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11587
Registrován: 5-2002
V42: Radek, či další zdejší spodina
Na co si to hraješ...?
Pondělí, 27. června 2016 - 14:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 5-2002
Pán (V42) je holt asi voňavý a z hodně lepší společnosti a K-reportem se brodí s nejvyšším odporem. Otázkou je, proč se tedy brodí...že by s ním jinde nemluvili...? [crazy]
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 14:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 856
Registrován: 9-2009
Podívejte, pokud někdo tady nazývá někoho, kdo se nemůže bránit idiotem, tak s ním podle toho tady zacházím. Ukažte mi, kde jsem se já začal na někoho obořovat jen tak bez ničeho jen kvůli jeho názoru.

Jestli máte pocit, že je v pořádku tady bránit dobytek, tak si braňte. Ale pak se dobytkem stáváte taky. Pokud vám nestačí slušné upozornění od pana Záruby, musím s vámi mluvit po vašem. Svou chybu i chování si ale nikdy nepřiznáte.
Pondělí, 27. června 2016 - 14:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 12-2007
Metrostav zveřejnil další video z prorážek na Doubravce

https://www.facebook.com/Metrostav/videos/vb.146739700912/1015361 6094530913/?type=2&theater


Vhd_sl: díky za fotky, já se tam dostanu cca příští týden
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * web Hostivař.EU * stavební diskuse na ttnz.cz
Pružinskij
Pondělí, 27. června 2016 - 14:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 840
Registrován: 4-2015
choval děda prasata.
Heh, to leccos vysvětluje. [biggrin]

Podívejte, já tady čerpal z článku pana Sůry a z jeho textu nešlo nijak vydedukovat, že pan Kalčík myslí osobní dopravu, naopak to bylo zakomponováno do pasáží o dopravě nákladní (viz text výše).
Z toho plyne řada možností, z níž ta, že autor té myšlenky je pošahaný šotouš je jen jedna z možných. Páč jsme dogůglili, že je to projektant, tak asi nebude blbej, čili může to být například provokace, pozérství nebo například účelová manipulace. Já si vybral tu, že má halušky, protože normálního člověka jen stěží napadne tahat nákladní vlaky přes hory, jednou z nejnákladnějších možností.
TZ to pak ozřejmil tím, že sem zkopíroval ze zdrojů CEDOPu (ke kterým se přirozeně veřejnost jinak nedostane).

A upřímně - je mi úplně jedno, kde je pravda. Mé vnímání CEDOPu je identické s názorem RadkaŠ a nehodlám na tom nic měnit (mmch. s ním nemusím v desítkách jiných věcí souhlasit, ale minimálně je to velmi inteligentní člověk, jehož příspěvky má význam číst).
Waarschijnlijke Afstanden.
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 15:17:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 857
Registrován: 9-2009
Heh, to leccos vysvětluje.
A už zase osobně... Co vy na to, pane Myslivec.

já tady čerpal z článku pana Sůry
Má k tomu smysl něco dodávat?

Páč jsme dogůglili, že je to projektant, tak asi nebude blbej
Nejdřív píšu, pak si gůůůglím, no jo...

přirozeně veřejnost jinak nedostane
TZ se nedostane k veřejnosti?

je mi úplně jedno, kde je pravda
Jistě! Správně! Tak to má být!
Pondělí, 27. června 2016 - 16:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11590
Registrován: 5-2002
V42: A už zase osobně... Co vy na to
Když někoho nazveš spodinou, tak se nediv, že dostaneš přes držku, kór když to vylepšíš těma prasatama...
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 16:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 9-2009
Zkuste si tu, pane Myslivec přečíst, na koho a co jsem reagoval. A nevím od kdy si my dva tykáme. Před pár lety jste se v uctivosti málem zlomil, když jsme spolu jednali :D
Pikehead
Pondělí, 27. června 2016 - 17:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2420
Registrován: 3-2007
Tož když Hajnej je teď "pan Myslivec", tak je asi taky na čase se představit, Vláďo...?

Smát se do xichtu někomu z pozice anonyma, zvlášť když se znáte osobně, mi přijde takové dost zvláštní a uchylují se tu k tomu ty nejtemnější figury.
Pondělí, 27. června 2016 - 17:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 11-2005
Navrhuji adminovi promazat všechny příspěvky s osobními útoky ať jedné nebo druhé strany. Nechat jen ty, které obsahují nějaká faktická data nebo věcné odpovědi. Začíná to tu být totiž o ničem a hledat v tom něco zajímavého k přečtení, je jak hledání jehly v kupce sena. K vyřizování těchto vzkazů si posílejte soukromé zprávy nebo doporučuji sjednat si na nějakém místě pěstní souboj.
Donner au train des idées d'avance...
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 17:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 859
Registrován: 9-2009
Návrh adminovi, aby mazal osobní útoky jsem psal bezúspěšně mnohokrát. Ostatně Mcbain (admin) se k nim připojuje, takže je to asi marné.
Pondělí, 27. června 2016 - 19:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7236
Registrován: 5-2002
application/x-download10.2.2013
Studie_Plzen_Furth_2013.pdf (378.0 k)
Pondělí, 27. června 2016 - 20:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11017
Registrován: 8-2004
Po skoro půl roce napadání je na mazání už přeci jen poněkud pozdě.
Pro připomenutí ty začátky "bez obořování" - raději rovnou s obviněním.[lol]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 27. června 2016 - 21:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 11-2005
Podívejme se jaké cestovní doby je schopen docílit IC BUS Praha-Nürnberg a to je ta D5 mezi Prahou a Rokycany pěkně rozkopána, takže dlouhá omezení na 80 km/h, to hraje velkou roli.


A nyní podívejte, co dokáže v současnosti vlak (jasně jsou tam stavební práce), přepřahy, křižování... Neexistuje expresní vrstva Praha - Plzeň.

355 km Praha hl.n. - Schwandorf - Nürnberg Hbf 5h00 (Vp 71,0 km/h Ex + DB 612)
371 km Praha hl.n. - Cheb - Nürnberg Hbf 4h39 (Vp 79,8 km/h ... CD 680 + DB 612)
Donner au train des idées d'avance...
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 21:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 860
Registrován: 9-2009
Hroch se cítí zhrzen, když jsem si dovolil kritizovat jeho práci. No dobře. Jestli máte pocit, že to děláte fajn a tady vám to odsouhlasí... ok, pořád si myslím, že tu hodnotněji přispívají pánové Záruba, Rail2005, mibl, nebo Petr Šimral...
Pondělí, 27. června 2016 - 21:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5829
Registrován: 4-2003
Vláďa42:ok, pořád si myslím, že tu hodnotněji přispívají pánové Záruba, Rail2005, mibl, nebo Petr Šimral...

Mysli si co chceš - klidně i to, že jsi třeba mesiáš, ale fakt není důvod nikomu vyrážet zuby krumpáčem, nebo dělat z názorových oponentů prasata či spodinu společnosti [wink].
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 22:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 861
Registrován: 9-2009
Z názorových oponentů nikdy. Jen z těch co se tu naváží do druhých a dělají z nich choromyslné aniž by si před tím byť jen vygooglili, s kým mají tu čest. Pořád jsi to nepochopil, Brame?
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 22:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 9-2009
Proč se tu tomu Klačíkovi prostě neomluvíte? Mě klidně pošlete do pekla, já to unesu. Unesl jsem výslechy STB, unesl jsem nábojnice v 90. letech... unesu u vás. Ale pro se tu povyšujete nad ty, co fakt něco dělají a jdou s kůží na trh? Na co si tu hrají někteří? A na co si tu hrají ti druzí, když tu jdu po těch, co jdou třeba po Kalčíkovi, i když se pak přiznaj, že nemají ponětí o koho jde. Já ho znám. Oni netuší kdo to je. Kdo má víc pravdu? Pružinskej? Hajnej, Bram?
Pondělí, 27. června 2016 - 22:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 11-2005
Souhlas s Petrem Šimralem. Ale není tu pouze on a jeho METRANS, takže ty počty vlaků na trati Plzeň - FiW - Schwandorf lze považovat spíše za podstřelené. Je jasné, že nová (modernizovaná) trať z Plzně do FiW musí:

- vylepšit sklonové poměry v přeshraničním úseku
- dovolit v celé délce minimální rychlost 120 km/h což je slučitelné s max. rychlostí 200 km/h vlaků osobní dopravy.
- být stavebně ošetřena jako strategická infrastruktura, která musí fungovat pokud možno vždy (2 kolejka, ochrana proti povodním, sněhu a padajícím stromům, bez úrovňových křížení se silnicemi)

Za 2 roky již budeme mít pěkný použitelný úsek Beroun - Plzeň hl.n.
Ale v této souvislosti si musíme klást otázku, jejíž význam je naprosto paralelní s tratí 180. Jak to definitivně vyřešit v úseku Praha - Beroun/Hořovice? Takové množství nákladní dopravy by způsobilo problémy mezi Prahou a Berounem i dnes bez existence expresní vrstvy ČD Praha - Plzeň. To, že tam navíc za 2 roky začne jezdit ještě Regiojet nebo LEO beru za hotovou věc.

- opět jsme u novostavby tunelu Praha - Beroun
- případně jiné alternativní trasy s více kratšími tunely z Radotína do prostoru Hořovic

Obojí je potřeba koordinovat, na obojí je potřeba sehnat finanční prostředky.
V opačném případě můžeme nějaký ekonomický rozvoj rovnou zabalit, protože během několika let ten přechod v Bad Schandau tak jako tak přestane stačit.

A kruhem se dostáváme k otázce zda:

a) postavit osobní VRT Praha - Ústí nad Labem + smíšenou VRT Ústí nad Labem - Heidenau
b) investice do dalších 2 kolejí Praha - Beroun + nová trať Plzeň - FiW - Schwandorf a návazné investice v Bavorsku

Jako cestujícímu dálkové osobní dopravy je mi to jedno, protože při cestovní době Praha - Dresden 1h bych dojel do Mnichova stejně rychle přes Dresden, Leipzig, Erfurt a Nürnberg jako přes západní Čechy.

Z hlediska nákladní dopravy je důležitá co nejkratší vzdálenost (ekologické i ekonomické hledisko), takže tam to pořád vidím za b). A pokud bude b) vydělá na tom i osobní doprava.
Donner au train des idées d'avance...
Pondělí, 27. června 2016 - 22:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7237
Registrován: 5-2002
Ale není tu pouze on a jeho METRANS, takže ty počty vlaků na trati Plzeň - FiW - Schwandorf lze považovat spíše za podstřelené.

Pozor. Toto je oravdu vyjádření pouze za jednoho dopravce.

Po plném rozjezdu Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD CZ předpokládáme, že problematiku strategického rozvoje soustředíme za více jak 90% trhu železniční nákladní dopravy do jednoho místa.

- vylepšit sklonové poměry v přeshraničním úseku

Těch deset promile je asi přežitelných (byť 8 by bylo lepší, ale ve směru do Německa je stejně rozhodující Zdice - Kařízek). Tam jde spíše o kvalitu svršku, v úseku Domažlice - Furth speciálně o odstranění stromů ve velmi dalekém okolí (listopad, to je zde opravdu věc).

Praha - Beroun?

Zde je každá rada drahá. Novou trať tunely v relativně viditelném horizontu já nevidím.
V oblasti kapacitní silnice nejsou a nebudou.
Tedy všechny zastávky na trati je třeba zachovat a současné množství osobních vlaků lze spíše považovat za minimální.
Z této rovnice mi pro umožnění průjezdu vlaků nákladní dopravy vychází jediné. Snížit rychlost všech vlaků na úroveň cestovní ryclosti vlaků osobních minimálně v úseku Praha Radotín - Karlštejn.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Poklop D400
Pondělí, 27. června 2016 - 22:43:59  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Rail2005: Ještě bych rád dodal, že v případě jakékoliv přírodní či provozní katastrofy znamená varianta a) praktickou nedostupnost Německa. Naproti tomu varianta b) buduje zálohu srovnatelné kvality k současné trati.
Pondělí, 27. června 2016 - 22:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10412
Registrován: 5-2004
"Z této rovnice mi pro umožnění průjezdu vlaků nákladní dopravy vychází jediné. Snížit rychlost všech vlaků na úroveň cestovní ryclosti vlaků osobních minimálně v úseku Praha Radotín - Karlštejn."

Jojo. Jakákoli "optimalizace" Praha - Beroun povede v podstatě k rovnoběžnému grafikonu na úrovni ešusů. Jedno jestli pendolíno, kontíky nebo Wapky... Ve špičce bude jako naprostý minimum 15 minut osobáků až po Řevnice.
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 23:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 863
Registrován: 9-2009
No sláva... díky.
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 23:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 864
Registrován: 9-2009
Petře a co jinak? Bud to bude rovnoběžné s ešusy, nebo zcela neprojednatejné. CEDOP tam má (mimochodem) řešení. Ale tomu já, ani jako naprostý optimista, nevěřím.
Pondělí, 27. června 2016 - 23:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7238
Registrován: 5-2002
CEDOP tam má (mimochodem) řešení. Ale tomu já, ani jako naprostý optimista, nevěřím.

Na webu CEDOPu jsem nic k tématu Praha - Plzeň v posledních pěti letech nenašel.
Dejte odkaz.

ad Petr Vlček: Jojo. Jakákoli "optimalizace" Praha - Beroun povede v podstatě k rovnoběžnému grafikonu na úrovni ešusů. Jedno jestli pendolíno, kontíky nebo Wapky... Ve špičce bude jako naprostý minimum 15 minut osobáků až po Řevnice.

Díky Petře za podporu. Zde je potřeba zmínit, že na této trati je rozsah železniční nákladní dopravy vzhledem k tomu, že kopíruje nejvýkonnější silniční tranzitní trasu D2/ D1 / D5 naprosto minimální.

V rámci boje pro snižování emisí zrovna zde se dá předpokládat největší nárůst železniční nákladní dopravy ještě před vyřešením dvojkolejného elektrifikovaného přechodu do Bavorska.
Děčín další nárůst nepobere a zde jsou sice špatné přechody, ale jsou tři (Furth, Schirnding a Vojtanov). Železnou Rudu jsem si dovolil zanedbat ani ne tak kvůli nadmořské výšce (Štrba je výš), ale kvůli tomu, že všichni optimalizátoři na obou stranách hranice s průběžnou nákladní dopravou prostě nepočítali.
Vláďa42
Pondělí, 27. června 2016 - 23:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 865
Registrován: 9-2009
CEDOP tam má (mimochodem) řešení. Ale tomu já, ani jako naprostý optimista, nevěřím.

Sorry, já nemohu, prosím kdyžtak pana Zárubu, jestli to tu ještě čte.
102.006
Úterý, 28. června 2016 - 08:01:46  
Neregistrovaný host
77.95.40.64
PŠ - Zajímavé je, že k žádnému zásadnímu navyšování objemů železniční nákladní dopravy v posledních letech nedochází. Děčín klidně pobere i nových 30 procent. Jen to stačí organizovat jinak, hlavně čtvrtky. I ETCS by udělalo hodně. Navíc je tu vize Krušnohorského tunelu. Modernizace stávajících tratí do Bavorska nic neřeší. Buď trať novou na zelené louce odpovídající 21. století nebo nic. (19. století už bylo). Až začne elektrizace dálnic - ať už s napájením (dobíjením) z troleje nebo z vozovky a emise ze silniční dopravy budou nulové, nikdo nemusí řešit nějakou železnici. To, že má v ČR nákladní železniční doprava podíl necelých 20 procent a v roce 2050 ho bude opět mít, na tom nic nezmění ani Bílá kniha EU, ani Žebysnad, ani Metrans a.s.
Úterý, 28. června 2016 - 08:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7245
Registrován: 5-2002
ad 102 006 PŠ - Zajímavé je, že k žádnému zásadnímu navyšování objemů železniční nákladní dopravy v posledních letech nedochází. Děčín klidně pobere i nových 30 procent. Jen to stačí organizovat jinak, hlavně čtvrtky. I ETCS by udělalo hodně. Navíc je tu vize Krušnohorského tunelu. Modernizace stávajících tratí do Bavorska nic neřeší. Buď trať novou na zelené louce odpovídající 21. století nebo nic. (19. století už bylo). Až začne elektrizace dálnic - ať už s napájením (dobíjením) z troleje nebo z vozovky a emise ze silniční dopravy budou nulové, nikdo nemusí řešit nějakou železnici. To, že má v ČR nákladní železniční doprava podíl necelých 20 procent a v roce 2050 ho bude opět mít, na tom nic nezmění ani Bílá kniha EU, ani Žebysnad, ani Metrans a.s.

Vítejte.

K zásadním nárůstům železniční nákladní dopravy dochází. Nachází se ale pouze na prvním a druhém železničním koridoru a jinde klesá, proto celkový nárůst dopravy nepřekročil 2 %.

Modernizace stávajících tratí pro nákladní dopravu (elektrifikace + zdvojkolejnění + zvětšení průjezdného průřezu) plně postačuje, protože naprostá většina tratí postavených ve století devatenáctém vyhoví po úpravách i ve století dvacátém prvním (oni Ti naši předci to postavili pro nákladku hodně nadčasově, byť to bylo spíše vynuceno okolnostmi (možný výkon hnacích vozidel)).

Než začne elektrizace dálnic, tak podstatně dříve začne automatizace provozu silničních vozidel. Protože elektrizace dálnic může řešit uhlíkovou stopu, ale nevyřeší 8 x vyšší valivý odpor a personální náročnost. K tomu stačí si porovnat nákladové grafy jednotlivých druhů doprav.

Železniční nákladní doprava v ČR opravdu dokázala klesnout na celkový podíl 20,3 %, ale pokles se již zastavuje a v Německu dokonce podíl železniční náklaní dopravy již tři roky po sobě stoupá.

To jsou při setrvačnosti železnice a absolutní preferenci osobní dopravy na železnici výsledky, které dávají naději na otočení vývoje, byť cíl daný vládními rozhodnutími (978/2015) je hodně vzdálený a mám takový pocit, že do roku 2029 se všichni budou připravovat a pak to najednou v roce 2030 skokem naskočí.
Úterý, 28. června 2016 - 08:26:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6279
Registrován: 4-2003
Páč jsme dogůglili, že je to projektant, tak asi nebude blbej,

A to jako prosím proč? Ona jako hloupost či chytrost souvisí s profesí? (pokud pomineme etrémy, jako třeba vysoce inteligentní popelář).

Radkovi vadí kancl na Vaclavaku. Že ho měli dlouhá léta cca 500 m vedle, to mu už nevadí.

Já poukazuju na to, že to je FIRMA. A že ta firma bere peníze z našich daní (protože z prodejete CD/DVD , knihy si fakt moc nevyděláte)a podle toho bychom na ní měli nahlížet. Zatímcco u Vás přetrvává naivní pohled o nadšencích "pro blaho lidu".

Potřebuje si kopnout.

Já nemám zapotřebí poránu číst takový bláboly. Chápete to?
Makat je fakt na ...
Pružinskij
Úterý, 28. června 2016 - 10:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 841
Registrován: 4-2015
Ona jako hloupost či chytrost souvisí s profesí?
Jistě.
Waarschijnlijke Afstanden.
Úterý, 28. června 2016 - 16:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11597
Registrován: 5-2002
V42: Před pár lety jste se v uctivosti málem zlomil, když jsme spolu jednali
To je ta nevýhoda anonymního smrádku a teploučka.
Od doby, kdy jsou tady anonymové hnusní na mně, nemám sebemenší důvod jim prokazovat jakoukoliv úctu. Byl-li jsi ji hoden před pár lety, anonymizací jsi ji prostě pozbyl.
Luboš_3.21
Úterý, 28. června 2016 - 19:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 4-2014
Již tady byla zmínka i o nákladní dopravě ohledně 3 koridoru.
Bohužel nárůst nákladní dopravy ovlivňuje v denních hodinách přecpaná trasa Praha - Beroun,ten větší objem nákladní dopravy by sedal z Prahy do Berouna protahnout jedině v noci.

Co se týče úseku Beroun - Plzeň, tam by s tím až zas tak velký problém být neměl i když na některých stanicích také došlo k výrazné redukci kolejiště, a teď se dostáváme do několika problémových míst. Prvním místem je rozkopaná Plzeň,ale ta rozkopaná nebude věčně, ale přinese redukci kolejiště. Dále současný optimalizovaný úsek Plzeň - Cheb by dnes nezvládl takovou zátěž nákladní dopravy, která zde byla v 60,70, a 80tých letech minulého století. Především je to zrušení Žst. Plešnice (nemožnost jakéhokoliv křižování v případě, že se bude muset v úseku Kozolupy - Pńovany jezdit pouze jednokolejně, dále snížení propustnosti v úseku Ošelín - Brod nad Tichou (konkrétně absence 3tí dopravní koleje v Žst. Pavlovice,) snížení propustnosti v Žst. Planá, a Chodová Planá, tím že tam také došlo k likvidaci také jedné dopravní koleje, a také tím, že se za zrušenou výhybnu Salajna dvojkolejka neprotahla až do Žandova.
Také tu byla zmínka o hraničním přechodu Vojtanov, ten sice je,ale v úseku Fr.Lázně -Vojtanov - Plauen je trať pomalá a zastaralá, takže nákladní vlaky zde asi nikdo už do německa protahovat nebude a také z toho důvodu, že trolej končí ve Vojtanově.

Až vůbec nikdo nebude tahat těžké nákladní vlaky přes Ž. Rudu jen proto, že tato trasa je o několik kilometrů kratší, také by to velice zvýšilo DKV Plzeň spotřebu nafty, takže by se ta vozba nákladních vlaků velmi prodražila.
Takže jediné řešení kudy tahat vlaky do Německa je buď přes Děčín, Cheb a Domažlice, jenže ta poslední varianta má háček v tom, že DB v trase Furth im Wald - Švandorf musí za svůj vlak platit, což od Bad Schandau nebo Schirlingu nemusí.
Úterý, 28. června 2016 - 22:21:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 11-2005
Luboš_3.21: "DB v trase Furth im Wald - Švandorf musí za svůj vlak platit"

Tento nesmysl už tady byl jednou vyvrácen. Respektive DB Cargo platí DB Netz za každý vlak v celé síti.
Donner au train des idées d'avance...
Středa, 29. června 2016 - 08:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6281
Registrován: 4-2003
Dále současný optimalizovaný úsek Plzeň - Cheb by dnes nezvládl takovou zátěž nákladní dopravy, která zde byla v 60,70, a 80tých letech minulého století.

A on to dneska někdo potřebuje?? To je přesně stejný, jak s tím Kalčíkem a 6 dopravníma kolejema v Holoubkově...

Proč místo toho "co je potřeba" řešíte "to co potřeba není"? Těžba uhlí na Sokolovsku se beztak během pár let poprávu odebere na propadliště dějin (fabriky a teplárny beztak stojí před nuceným uzavřením uhelných kotlů) a ty dnešní trasy si rovnou můžete škrtnout.
Makat je fakt na ...