Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 00:28:47  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
"jak se stát samostatně fungujícím regionem"
Dejte návrh a my ho berem! Obecných řečí jsem slyšel desítky let tolik, že bych je nechtěl házet přes zeď. Broumovsko je prostě dobré pro ochranu krajiny a pro pitnou vodu pro kraj. Lidi, starejte se!
Člověče, pojďte šířit svoje myšlenky k nám, jednotlivě obyvatelům!
Já osobně dojíždím hoďku, takových lidí je v republice statisíce, stačí Praha. V Praze je to naprosto běžný čas.
Středa, 13. ledna 2016 - 00:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 8-2012
Vysokovská spojka by také umožnila rychlé spojení HK-NA-WA-WR
Co to je WA-WR? Warszawa a Wrocław? Wałbrzych a Wrocław? Když už je někdo tak strašlivě línej to napsat celé, mohl by to psát v nějakých obecně srozumitelných zkratkách? Mají-li to být "espézetky", tak Wałbrzych je DB, Wrocław DW; obecně vžitá (i železniční) zkratka pro Wałbrzych je WLB, pro Wrocław WRO (to je i IATA kód).
No a samozřejmě poptávka z HK-NA do WLB-WRO je prakticky nulová a žádná Vysokovská spojka to nezmění - prostě CZ/PL vazby jsou minimální.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 13. ledna 2016 - 00:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4520
Registrován: 12-2011
A víš, kam pojedeš, když tě pošlu do Mordoru?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 00:38:34  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
TH: omlouvám se a upřesním. O lenost nešlo, Vám jde asi o něco jiného. Ten, kdo kraj zná, ví o co jde, ten, kdo je od jinud, problémy stejně neřeší.
Tedy Hradec Králové-Walbrzych-Wroclav.
"No a samozřejmě poptávka z HK-NA do WLB-WRO je prakticky nulová a žádná Vysokovská spojka to nezmění - prostě CZ/PL vazby jsou minimální."
Nějaký soukromý odhad? Nebo pán vlastní kocoura?
Středa, 13. ledna 2016 - 09:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 12-2007
Nějaký soukromý odhad? Nebo pán vlastní kocoura?

V tom má pán bohužel víceméně pravdu. Do Wroclawi ještě celkem nějaká poptávka je díky turistům, do Walbrzychu je ale opravdu téměř nulová (ono taky co dělat v bývalém hornickém městě s vysokou nezaměstnaností, kde nic zajímavého kromě zámku není).
Pokud chcete tu poptávku z HK a Náchoda do Walbrzychu nějak kvantifikovat, tak vezměte v úvahu, že jediné dva použitelné hraniční přechody (silniční pochopitelně) jsou Meziměstí a Královec. A zde máte výsledky sčítání dopravy: http://scitani2010.rsd.cz/content/doc/52.jpg (evidentně se žádné davy přes hranici nehrnou, ačkoliv v létě budou ta čísla nepochybně vyšší)

Já osobně dojíždím hoďku, takových lidí je v republice statisíce, stačí Praha. V Praze je to naprosto běžný čas.

Ano, hoďku. Ale jak už jsem řekl, i se spojkou to bude z HK hoďka nanejvýš do Teplic, dál už to bude přes hoďku, a to počítám jen cestu nádraží - nádraží.
Bohužel z praxe lze říct, že hodina je maximum únosného a jakmile je jízdní doba přes hodinu, tak počet denně dojíždějících velmi prudce klesá. Toto bylo ověřeno na mnoha příkladech z praxe, není to žádné teoretické číslo z ČVUT.

Ano, můžete si vysnít, že každý den bude polovina obyvatel Broumovska dojíždět do práce do HK, ale bohužel je to vzhledem k jízdní době nereálné.

Samozřejmě, že vám vysokovská spojka pomůže, to nepochybně, ale je velmi naivní si myslet, že vyřeší všechny vaše problémy.

Broumovsko je prostě dobré pro ochranu krajiny a pro pitnou vodu pro kraj.

Hlavní potenciál Broumovska je opravdu v cestovním ruchu, ať se vám to líbí, nebo ne.
Středa, 13. ledna 2016 - 10:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 897
Registrován: 9-2007
jakmile je jízdní doba přes hodinu, tak počet denně dojíždějících velmi prudce klesá.

Do toho vstupuje další faktor - míra nezaměstnanosti v oblasti. Ta dle mých poznatků z praxe navyšuje mezní hodnoty v případě relací významné město - region na ochotu dojíždět denně až na 90 minut. Ale jinak s tou hodinou pro většinu dojíždějící populace docela souhlasím.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 11:04:21  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Vim, ze kdyby doslo k dopravnimu propojeni do PL smer Walbrzych, nebyl by problem spoje naplnit lidmi ale problem je, ze tu neziji zadni prachaci a musela by se upravit i cena jizdneho a hlavne take rychlost.
A co se ruznych statistik tyce, tak o tom si myslim take sve, obzvlaste, kdyz ruznym scitacum mel clovek moznost videt pod tuzku, papir toho snese hodne
Dle poznatku, jiz dnes Broumovsko opousti dobra polovina obyvatelstva, aby uzivila sve rodiny
Jinak pro zajemce o bydleni v CHKO, je zde plno volnych bytu, baraku, statku
A pri nereseni dopravni koncepce tu brzo vznikne neobydlena zona
Středa, 13. ledna 2016 - 12:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1161
Registrován: 12-2007
Vim, ze kdyby doslo k dopravnimu propojeni do PL smer Walbrzych, nebyl by problem spoje naplnit lidmi

Já zase naopak vím, že kromě letních víkendů by to byl docela zásadní problém.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 14:18:57  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Jis: „(ono taky co dělat v bývalém hornickém městě s vysokou nezaměstnaností, kde nic zajímavého kromě zámku není).“
Asi nejste moc velký turista. Připomenu tedy, že jsou v bezprostředním okolí překrásné hory s rozhlednami a podzemí komplex evropského významu.

„A zde máte výsledky sčítání dopravy:“
Taky Vám můžu nějaké poskytnout. Mám videozáznamy z Mezi, kde auta stojí až k Vižňovu, jsou kolem po loukách a ve městě. O Ádru se snad nemusím rozepisovat.

„Ano, hoďku. Ale jak už jsem řekl, i se spojkou to bude z HK hoďka nanejvýš do Teplic“
To jste sice řekl, ale není to pravda. Jízdní doby se dají a dokonce se i tak děje změnit. Domnívám se, že jsem Vám to už napsal: výměna dvou výhybek v Mezáru, sanace zářezu (stalo se), revitalizace Náchod-Hronov (asi letos v září až listopadu), zabzo v Náchodě (další revitalizace)….V neposlední řadě nasazení jiných vozidel (už dnes Stadleři dělají v úseku Náchos-Hronov 3 minutky). Pochopitelně by toho šlo udělat více a na všechno si ihned nevzpomenu.

„jízdní doba přes hodinu, tak počet denně dojíždějících velmi prudce klesá.“
Netuším, jak prudce, ale klesá. Díky nezaměstnanosti, nízkým platům naopak roste. Představte si, že máte kvalifikaci a díky situaci si s vámi může každý vytřít z…. Co Vám zbyde. Ano, prchnete, protože nemáte možnost ani dojíždět.

„Hlavní potenciál Broumovska je opravdu v cestovním ruchu, ať se vám to líbí, nebo ne.“
Tato myšlenka se mi velice líbí, má však jeden malý háček. Turistika uživí max. stovky lidí. Několik průvodců, jistou skupin kolem restaurací, pár lidí v pokladnách…. Jenomže ono nás tu je zatím nějakých 20.000. Zeptám se, myslel jste vůbec příspěvek vážně???

"Já zase naopak vím, že kromě letních víkendů by to byl docela zásadní problém."
Tak už se dejte vy s podobným pohledem konečně do kupy, postavte z Hlavňova pětiproudovku na Hvězdu a zavezte to tady už konečně. Jen se prosím nevykrucujte, je to falešné.
Středa, 13. ledna 2016 - 14:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2678
Registrován: 8-2012
Ten, kdo kraj zná, ví o co jde
No to pochybuju.
Nebo pán vlastní kocoura?
Tuhle invektivu jsem nepochopil, ale do Wrocławi nikdo z Náchoda a Hradce do práce dojíždět nebude a ve Wałbrzychu mají svých nezaměstnaných dost a dost (spíš by se dalo uvažovat o dojíždění opačně, ale Náchodsko taky není zrovna terno, navíc relace Náchodsko-Polsko nemá s Vysokovskou spojkou nic společného).
A zaklínat tuto investici turisty? Většina z nich stejně pojede autem jako kdekoli jinde, do vlaku je dostanete leda násilím (má prostě mnoho nevýhod). A jsou tu pár měsíců v roce a velmi neodhadnutelně s ohledem na počasí.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 13. ledna 2016 - 14:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 5-2005
Kdyby do Walbrzychu byl tarif IREDO, tak by tím i lidi jezdili. Když jde dát IREDO do Kudowy, tak proč do Walbrzychu ne?
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 14:55:01  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
TH: "Náchodsko-Polsko nemá s Vysokovskou spojkou nic společného"
Nemá. A ani to tady takto nikdo nepsal.

Máme na turistické využití trasy jiný názor, neshodneme se. Běžná záležitost. Potřebnost spojky obhajuji potřebami broumováků, turisti by věc pochopitelně podpořili.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 14:58:41  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Pavlík: když jezdily vlaky do Polska, byl nastavený mezinárodní tarif. Spolu s totálně šíleným jř dostali odpůrci do ruky doslova eso. Ale tak už to bývá.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 15:08:35  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Staci vlakem cestovat a pobavit se s lidmi(pracujici,turisti,cestujici z PL atd) a hned bude jasno, to hlavne plati pro uredniky z kancelari, kteri pak rozhoduji o necem, co znaji jen z map a podle toho to pak dopadne
Středa, 13. ledna 2016 - 15:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10688
Registrován: 5-2002
TH: No to pochybuju.
Pochybuješ celkem oprávněně - též se obávám, že většina lidí začne něco jako Walbrzych lovit z paměti až v okamžiku, kdy se jim začne Vratislav a Varšava jevit tak nějak napřeskáčku...
Středa, 13. ledna 2016 - 15:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 12-2011
Pavlík: IREDO do Kudowy je díky tomu, že celá linka jde na triko CDSky. Polsko je v dopravě totálně jiná dimenze, tam by nic takového nezvládli [crazy]

Velmi se divím, jak se vůbec dokázalo, že někteří divocí polští maršutkáři uznávají takový Euronysa ticket v česko-německo-polském pomezí. Možná síla německého jednání.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Středa, 13. ledna 2016 - 16:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1162
Registrován: 12-2007
videovlak: Připomenu tedy, že jsou v bezprostředním okolí překrásné hory s rozhlednami a podzemí komplex evropského významu.

Nebojte se, Osówku a podobná místa jsem navštívil, ale potkal jsem všude bez výjimky jen Poláky. Prostě Čechy tato oblast nezajímá (vyjma těch, co to tam mají kousek). Nehledě na to, že naprostá většina turistických cílů je od železnice značně vzdálena.

Taky Vám můžu nějaké poskytnout. Mám videozáznamy z Mezi, kde auta stojí až k Vižňovu, jsou kolem po loukách a ve městě. O Ádru se snad nemusím rozepisovat.

1) Výsledky sčítání dopravy jsem použil na dokreslení toho, jaký je asi přepravní proud mezi HK + Náchodem a Walbrzychem. A snažil jsem se vám tím dokázat, že velmi nízké. A vy jste mi to vlastně nevědomky potvrdil, protože Mezár a Ádr plný polských aut svědčí o tom, že značnou část z těch vozidel jedoucích přes čáru tvoří Poláci jedoucí jen do Mezáru a Ádru. (tudíž počet aut jedoucích až do Náchoda či HK je evidentně zcela minimální)
2) A nastává Vámi popsaná situace mimo letní víkendy + svátky? (to je řečnická otázka)
Já jsem totiž nikde nepsal, že jsem proti sezónním spojům Meziměstí - Walbrzych. Pouze jsem konstatoval, že celoroční poptávka po nějakých vlacích z HK do Wabrzychu je velmi nízká.

Zeptám se, myslel jste vůbec příspěvek vážně???

Naprosto. To, že vy jste si z toho vyvodil "jen a pouze cestovní ruch a nic jiného", je váš problém.

Tak už se dejte vy s podobným pohledem konečně do kupy, postavte z Hlavňova pětiproudovku na Hvězdu a zavezte to tady už konečně.

Správně! Každý, kdo má jiný názor než vy, je veřejný škůdce, podplacený silniční lobby a netouží v životě po ničem jiném než zavézt Broumovsko odpadky.
A to celé jenom kvůli tomu, že se nedomnívá, že vysokovská spojka učiní z Broumovska ráj na zemi.
Středa, 13. ledna 2016 - 16:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 3-2009
intelpetr: Kdepak, linka do Kudowy je v celé trase (tedy i po území Polska) dotována Královéhradeckým krajem a městem Náchod. Je tomu tak již cca 3 roky.
Do té doby byla dotována po území ČR (k hranici) a po Polsku byla komerční. (Tj. ani předtím nebyla „celá linka na triko CDS").
Takže první zjistit fakta!

K Vysokovské spojce - pomohla by značně. Náchod a Hronov (a V.Poříčí) do HK na denní dojížďku, to není zanedbatelné (je to 30 000 lidí). (Z Náchoda se dnes jede 55 minut do HK, když vezmete dopravu na nádraží a v HK taky vlak není v centru, jste tak na 1h 15min cca, takže ten Náchod je dneska asi o tom, že většina lidí, která odtamtud denně do HK dojíždí, tak to řeší autem za trochu jiný čas...)
Turisti do Adršpachu/jinam na Broumovsko jsou spíš bonus, taktéž tam je bonus v podobě spojení Jaroměř - Náchod a Česká Skalice - Náchod, které by taky značně zrychlilo. Broumovsko je taky bonus, i když docela významný (ze všech bonusů asi nejvíc). Ale to už máme 3 bonusy, což je dohromady dost lidí...
NE tendrům ve VHD
Středa, 13. ledna 2016 - 17:55:11  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
K Vysokovské spojce REÁLNĚ: Jedná se o jednoznačně pozitivní a užitečnou stavbu, která se už kvůli Náchodu neztratí.

ALE... v ČR není jen tato trať. Nekoridorových (resp. tratí nezařazených do TEN-T) je tu hodně. A stát Vys. spojku nyní nemá jako prioritu.

Rozpočet na ty "nehlavní" tratě je výrazně omezený (oproti té TEN-T kategorii) a patří mezi ně takové tratě jako Pardubice-Chrudim, Zlínka, Praha-Kladno, Libická spojka a celé pokračování od Oseka do Hradce, Všejanská spojka, Brno-Jihlava, druhá kolej Pardubice-Hradec, druhá kolej do Frýdku Místku. Tohle vše je přímou konkurencí financím na Vysokovskou spojku.

Ostatně, podívejte se sami, co je vaší konkurencí
http://provoz.szdc.cz/PORTAL/Show.aspx?path=/Data/Mapy/kategorie. pdf

EU nerozlišuje to naše dělení na červené a zelené tratě. Má jen 2 balíky peněz. Jeden na červené a druhý na ty černozelené. A ten druhý je 5x menší. To je realita.

A ve výčtu výše jsem napsal jen takové tratě, kde se uvažují přeložky či druhá kolej. Teď si vemte, kolik z těch zelenočerných tratí potřebuje ty různé revitalizace a opravy nádraží!

Že stát o vysokovská spojce dnes nemluví tak není žádnou záhadou.

Je to dobrá stavba, ale až přijde její doba. Někdo černého Petra mít musí. Přijměte to. Když to nebudete vy, budete někdo jiný. Všichni naráz uspokojeni být nemůžete.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 18:28:47  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Jis: "Nebojte se, Osówku a podobná místa jsem navštívil, ale potkal jsem všude bez výjimky jen Poláky."
No, vidíte a já tam potkal zase Čechy. Vy z nějaké návštěvy dokážete udělat situaci, která platí asi celý rok. Navíc upozorňuji znovu, že turistiku beru jako podporu, nikoli základ.

"protože Mezár a Ádr plný polských aut svědčí o tom, že značnou část z těch vozidel jedoucích přes čáru tvoří Poláci jedoucí jen do Mezáru a Ádru. (tudíž počet aut jedoucích až do Náchoda či HK je evidentně zcela minimální"
Ale já přece netvrdím, že případný spoj bude naprosto rovnoměrně využit po celé délce stejnými cestujícími, někteří mohou jezdit do Adršpachu, Meziměstí za turistikou, jiní nastoupí třeba v Teplicích a pojedou do Náchoda za nákupy, k lékaři...Žádná trať (kromě speciálních) nefunguje pouze konečná-konečná.

" To, že vy jste si z toho vyvodil "jen a pouze cestovní ruch a nic jiného", je váš problém. "
Vyvodil, protože jsme na toto téma spolu psali několikrát. Já hájil dobré napojení výběžku jako JEDINOU zásadní možnost pro lidi, vy jste oponoval. Problém je v tom, že Vy nemáte pro obyvatele řešení absolutně žádné. Neznám tedy smysl vašich reakcí.

"Každý, kdo má jiný názor než vy, je veřejný škůdce, podplacený silniční lobby a netouží v životě po ničem jiném než zavézt Broumovsko odpadky.
A to celé jenom kvůli tomu, že se nedomnívá, že vysokovská spojka učiní z Broumovska ráj na zemi."
Nikoli. Nic takového v žádné mé větě nikdy a nikde nezaznělo, naopak, Vy jste tady doslova tvrdil, že se na Broumovsko nacpalo peněz víc, než dost. Přesně proto jsem tu větu napsal.
Středa, 13. ledna 2016 - 18:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4522
Registrován: 12-2011
Rostav: Rosťo ano, dotačně je to takto, ale já to vztahoval na to, že linku má celou pod sebou jen český dopravce bez žádné spolupráce s nikým z druhé strany. A možná díky tomu to tak dobře funguje.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 18:47:02  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
NE tendrům ve VHD: Dík za vysvětlení. Pochopitelně nezbyde, než čekat. Jediný problém je ten, že pokračuje odliv slušných a pracovitých a je nahrazen těmi, co nemají vůli něco pro sebe a ostatní udělat.
Zopakuji svůj dotaz. O věci natočím pořad, prosím o radu, kde sehnat zveřejnitelný materiál. Materiál, který by byl srozumitelný veřejnosti. Díky.
Středa, 13. ledna 2016 - 19:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 12-2007
videovlak:
Nejprve jste psal: "Vysokovská spojka by také umožnila rychlé spojení HK-NA-WA-WR."

Teď píšete: "někteří mohou jezdit do Adršpachu, Meziměstí za turistikou, jiní nastoupí třeba v Teplicích a pojedou do Náchoda za nákupy, k lékaři..."

Nějak se mi ve druhém příspěvku ztrácí smysl "rychlého spojení" a vysokovské spojky.

Ale vy to tak máte asi se vším - u obnovy Otovic jste tu napřed tvrdil, že se s žádnou nákladní dopravou nepočítá, pak zase naříkáte nad kamiony přes Otovice a jak by to železnice vyřešila, pak zmiňujete cosi o dvou párech vlaků se štěrkem denně...

O věci natočím pořad, prosím o radu, kde sehnat zveřejnitelný materiál.

Obávám se, že vysokovská spojka byla zatím spíš v rovině idejí, takže k ní nic moc konkrétního zpracováno není. (takže spíš doporučuju nějaké obrázky, zákresy do map apod. a mezitím si v textu něco navymýšlet* o jízdních dobách, výhodách oproti autu atd.)

* slovo "navymýšlet" nemyslím nijak hanlivě, nicméně jelikož se zatím vůbec nic neví o přesném trasování spojky, jízdních dobách, koncepci provozu ani ničem podobném, tak vám asi nic jiného nezbyde.
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 20:22:07  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Jis: Jedna věta pochopitelně nerozporuje druhou. Vysokovská spojka by urychlila jízdu tomu, kdo by jí projel.
Provoz z Polska po Náchod se opravdu přímo netýká spojky. Ale pouze přímo, protože vybudování spojky by zcela jistě vedlo k revitalizaci zbytku trati. Jedna věc zkrátka podporuje druhou.

"Ale vy to tak máte asi se vším - u obnovy Otovic jste tu napřed tvrdil, že se s žádnou nákladní dopravou nepočítá, pak zase naříkáte nad kamiony přes Otovice a jak by to železnice vyřešila, pak zmiňujete cosi o dvou párech vlaků se štěrkem denně... "
To, že se s nákladní dopravou nepočítá je konstatování faktu, to, že by kamiony měly být pokud možno nahrazeny vlaky je můj názor. Že si takto věci spojíte je vaše věc.

Vysokovská spojka je v rovině územního plánu, což sice nic nezaručuje, ale je to jasný předpoklad pro stavbu. Trasování je dané. Kupříkladu lidé bydlící "nad tunelem" mají na stavbách nějaká břemena. Největší problém z hlediska mé práce vidím ve "zveřejnitelnosti". Jinak vítám každý podnět.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 20:44:22  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Jis:
(videovlak: )
Nejprve jste psal: "Vysokovská spojka by také umožnila rychlé spojení HK-NA-WA-WR."

Teď píšete: "někteří mohou jezdit do Adršpachu, Meziměstí za turistikou, jiní nastoupí třeba v Teplicích a pojedou do Náchoda za nákupy, k lékaři..."

Nezlobte se na mne, ale to pochopi i ten co ma IQ tykve, ze lidi co nasednou do vlaku v HK nejedou vsichni az na konecnou

Videovlak tu haji urcite zajmy, ale i Jis tu haji urcite zajmy,proto dopurucuji setkani obou panu i jejich priznivcu, aby to tu nebylo tema stale kolem dokola
Středa, 13. ledna 2016 - 20:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 12-2007
videovlak: Dal jsem si tu práci a strýček Gůgl mi našel následující.
Královehradecký kraj si v roce 2004 nechal zpracovat územně technickou studii s názvem "Modernizace a elektrizace traťového úseku Jaroměř - Náchod", ve které SUDOP prověřoval různé varianty trasování.
Následně se roku 2010 jedna z variant objevila i v územním plánu obce Vysokov (změna č. 2). Upozorňuji, že územní plány nejsou neměnné (v případě potřeby a vůle je lze změnit poměrně snadno a rychle) a často se v nich vyskytují věci, které se nikdy nerealizují.

Ale nic víc než územně technická studie vypracováno nebylo, takže o přesném trasování ani o parametrech trati zdaleka rozhodnuto není!!

Takže jestli vás to fakt zajímá a chcete o tom něco vyrobit, zkuste vymámit od kraje tu studii.
Středa, 13. ledna 2016 - 21:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 12-2007
mezimestak: Nezlobte se na mne, ale to pochopi i ten co ma IQ tykve, ze lidi co nasednou do vlaku v HK nejedou vsichni az na konecnou

To byla reakce na videovlaka, který zdůrazňoval důležitost rychlého spojení HK a Náchoda s Walbrzychem a Wroclawí. Já jsem mu oponoval, že skoro nikdo kromě turistů přes hranici nejezdí (a tudíž existuje nějaká slušná poptávka pouze během letních víkendů), načež mi videovlak předhodil ten druhý komentář, ve kterém to v podstatě potvrdil. Nic víc, nic míň.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 21:14:20  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
http://elektrische-bahnen.de/history/schlesien/elT_1705_08_Halbst _1939.jpg

z dob, kdy bylo s zeleznici v CHKO jeste dobre

(takove odlehceni)
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 21:16:12  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Jis: v pohode
videovlak
Středa, 13. ledna 2016 - 21:24:55  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Pokud vím, byly v podstatě 2 varianty, jedna zaústila až ve Skalici.
To, že není nic rozhodnuto a to, že politici a úředníci nekonají, je jasné. Tlak by měl jít od obcí, ale bohužel nejsme ve Švýcarsku. Neberte to přímo osobně, nechci útočit za každou cenu, ale pokud budou ti, co rozhodují mít Váš pohled na věc (pohled zcela bez řešení), potud je plán pouze papírem. Za celou tu naši debatu jsem přišel k jednoznačnému závěru video natočit a naši "přestřelku" považuji za užitečnou. Nedělám si iluze, že bych něco změnil, ale nedkonat nic je asi horší.

" načež mi videovlak předhodil ten druhý komentář, ve kterém to v podstatě potvrdil. Nic víc, nic míň."
Ani náhodou jsem nic nepotvrdil, vysvětlení jste už dostal. Znám dobu, kdy lidi jezdili. To, že může být útlum je mimo jiné způsobeno nedostatečnou infrastrukturou. Lidi nejezdí, protože nemají čím a tak raději nic nepostavíme a lidi nebudou jezdit. Opět tvrdím, že ve veřejných službách má předcházet nabídka před poptávkou, nikoli naopak.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 21:30:51  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Jis: a tudíž existuje nějaká slušná poptávka pouze během letních víkendů
nic proti, ale nekde se musi zacit a cas ukaze(min.1-2roky, jinak to opet zmizi v propadlisti dejin)(problem financi)
a vlaky co jiz pres Mezimesti jezdily, tak to bylo v takovych casech, aby to spise cestujici odradilo, nez nalakalo
Středa, 13. ledna 2016 - 21:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 12-2007
Tlak by měl jít od obcí, ale bohužel nejsme ve Švýcarsku.

Tlak od obcí je, ale nikoliv na vysokovskou spojku, nýbrž na obchvat Náchoda, "obchvat" Broumova, přeložku silnici z Bělovse do Velkého Poříčí atd. (nekritizuju, nechválím, pouze konstatuju)

Lidi nejezdí, protože nemají čím a tak raději nic nepostavíme a lidi nebudou jezdit.

Pokud jsme se shodli, že většina cestujících z Polska míří do Mezáru, Broumova a Ádru, tak tady nám žádná infrastruktura nechybí. Zavedení sezónních vlaků z Walbrzychu do Meziměstí (či třeba i přímo do Ádru) technicky v podstatě nic nebrání. A o přechod vedle to dokonce funguje [wink]

Edit: Myslím, že jsem tím odpověděl i Meziměsťákovi a jsme celkem ve shodě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
Středa, 13. ledna 2016 - 21:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 5-2005
mezimestak: Tak to je ovšem luxusní fotka. Díky moc za ni. Jen tak dál [happy]
Středa, 13. ledna 2016 - 21:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 1-2006
Stále se zde diskutuje o tom, zda Vysokovská spojka ano nebo ne. Alternativy žádné?

Co se stane, když se teď najednou objeví Vysokovská spojka? Těžký problém v hrdle Jaroměř - Česká Skalice s nepravidelnostmi z uzlu HK? Není to pouze o téhle spojce, ale o zásadním řešení úseku HK - Česká Skalice v rozměru PCE-HK. Dráhé...

Alternativa? Hovoří se o stavbách zdvoukolejnění Velký Osek - Choceň. Bez zajíždění do Týniště (nová spojka), s rozumným vozidlem a s rozumnou politikou zastavování si dovedu představit HK - Náchod kolem 50 minut proti dnešní hodině. Jen o cca 10 minut více než se spojkou. Hronov by to přiblížilo. S využitím staveb, které budou realizovány kvůli nákladní dopravě. Krom Hronova by se na dráhu dalo přetáhnout okolí Nového Města, Opočna, které již do HK z části dojíždí. Také drahé, ale větší potenciál na dojíždějící než za Hronovem.

Ale... Téměř srovnatelný čas s kombinací vlak do Skalice (27 minut) + přestup na bus (5 minut) + bus do Náchoda (14 minut podle JŘ, bude-li obchvat Náchoda, pak pravidelně) = cca 46 minut. V kombinaci s nějakým P+Rkem a točkou na straně k silnici (holt za podchod z nástupiště), s výhybnou někde mezi Jaroměří a Skalicí... se zkrácením intervalu na 30 minut ve špičce... O pár minut déle než se spojkou, ale blíž lidem zastávkami adekvátního busu s rozumným odbavovacím systémem po Náchodě.

videovlak:

Není důležité, aby všechno jelo vlakem. Je důležité vzít z každého systému to, co je dobré, a nakombinovat to pro maximální efekt za minimální prostředky. V nákladní dopravě nejsou potřeba jednotlivé vozy ze stanic, ale uzly, mezi kterými bude přeprava po hranách rychlá a levná, a kvalitní svoz/rozvoz až na dvůr. V osobní dopravě je to totéž...

Broumovsko?

Děti toho kraje nemají ke své rodné hroudě vztah. Ti, kteří se dostanou na školy, se nevrací, ti, kteří chvilku dojíždějí do větších měst zjišťují, že doprava vychází na stejné peníze jako nájem (v HK 1+1 za 7 tis. včetně služeb) + čas na cestách nikdo nezaplatí. Radši jdou do hypoték tam, kde je kvalitnější infrastruktura z hlediska toho, co je v kurzu, větší šance sehnat rozumnou práci. Čas na dojíždění stráví s nejbližšími nebo zábavou. Že by se tam vraceli na stará kolena? Nepravděpodobné, pokud tam nemají zásadnější majetek, který nejde prodat. Ví, že budou potřebovat doktory.

Ani výrazně kvalitnější doprava ten kraj z tohohle nevytáhne. Jdou tam převážně ti, kteří nemají jinou možnost. Podpořit ten kraj může to, že se chytí Náchod a Hronov, kde to také skomírá, protože většina mladých zdrhla do větších měst. Ne dojíždění lidí z Náchoda do HK.

Turistování v HK kraji? Z HK popravdě radši jezdím na Jizerky, Středohoří, Lužické hory. Dost proto, že jezdím jen na den, a že s Orličkami a spol mám problém v tom, že poslední bus o víkendu v 16:30 (jede-li) je na mne příliš brzy. Pokud tímhle směrem, pak vlakem max. Adršpach. To v tom kraji cestovní ruch poměrně značně eliminuje bez ohledu na tom, kolik lidí se z něj může živit.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 22:17:03  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
VHD sl:"Turistování v HK kraji? Z HK popravdě radši jezdím na Jizerky, Středohoří, Lužické hory. Dost proto, že jezdím jen na den, a že s Orličkami a spol mám problém v tom, že poslední bus o víkendu v 16:30 (jede-li) je na mne příliš brzy. Pokud tímhle směrem, pak vlakem max. Adršpach. To v tom kraji cestovní ruch poměrně značně eliminuje bez ohledu na tom, kolik lidí se z něj může živit."
a tady jste zminil cely problem, at se to tyka zeleznice ci busu, a nejde jen o to Broumovsko, chybí tu to spojeni, tak se radsi voli ten automobil
Středa, 13. ledna 2016 - 22:26:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 12-2007
Bez zajíždění do Týniště (nová spojka), s rozumným vozidlem a s rozumnou politikou zastavování si dovedu představit HK - Náchod kolem 50 minut proti dnešní hodině.

Po revitalizaci 031+032 (což se reálně děje) bude HK - Náchod za 50 minut, takže řešení kolem Týniště ani přestup ve Skalici na bus absolutně nedávají smysl. S vysokovskou spojkou lze uvažovat o jízdní době HK - Náchod 30 minut. Samozřejmě máte pravdu v tom, že je nezbytné minimálně zdvoukolejnění HK - Jaroměř, plus asi nějaká výhybna mezi Jar a ČS.

Co se týče dětí, tak asi jediný způsob je je vůbec nepouštět ven, protože jinak už se nevrátí. Co mám zkušenosti z vysoké školy, tak naprostá většina lidí pocházejících z pohraničí se tam už nevrátila (prakticky bez ohledu na dopravní obslužnost daného regionu). Minimálně z toho důvodu se domnívám, že jedním ze základních předpokladů je udržení kvalitního středního školství v regionu (především odborného).
Středa, 13. ledna 2016 - 22:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 1-2006
mezimestak:

Upravil bych na formulaci, že chybí návazné spojení od vlaku na místa, která jsou zajímavá, nebo jistota, že autobus na vlak počká, resp. bude u vlaku včas. Problém nevidím v 026 - dvouhodinový takt je standard i jinde a na výletě jej akceptuji - jen je ten vlak od míst, kam bych rád, daleko.

Jis:

Pokud se koncept vyjezdí, pak zřejmě ano. Na druhou stranu v Náchodě nikdy na HK nebude nic lepšího jak hodinový interval + docházková vzdálenost ze zastávky nebo nádraží po městě mi nepřijde ideálem. Mne osobně by Náchod při současných cenách pořízení bydlení tam a v HK začal zajímat při intervalu dráhy na HK 30 min ve špičce. Jestli o deset minut déle nebo ne je vcelku jedno - aspoň by bylo víc času na knížku, přemýšlení nebo kochání se.

Vyzdvihoval jsem spíš poměr cena řešení (a tedy proveditelnost) / výkon.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 23:00:03  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Pavlík: "Tak to je ovšem luxusní fotka."
to je jen z netu, tady mas dalsi http://zeleznice.biz/parni/T_4-2-1400_PKP_Mezimesti_17-7-1979.jpg
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 23:05:41  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
a posledni, zbytek si najdi[wink]

https://www.google.cz/imgres?imgurl=http://nd06.jxs.cz/190/899/4e 206a5b0f_92667109_o2.jpg&imgrefurl=http://mareniceaokoli.blog.cz/ 1304/broumov-cast-38&h=382&w=550&tbnid=C-9OEwFXrejoQM:&docid=RJI9 FJ1irxdK8M&ei=mcmWVurKLIGGPqm2krAH&tbm=isch&ved=0ahUKEwiq-7et5afK AhUBgw8KHSmbBHYQMwgbKAAwAA

https://www.google.cz/imgres?imgurl=http://imageproxy.jxs.cz/~nd0 6/jxs/cz~/417/912/2c44a7ce6d_92667135_o2.jpg&imgrefurl=http://mar eniceaokoli.blog.cz/1304/broumov-cast-38&h=385&w=550&tbnid=FnZQZB uE-UWl0M:&docid=RJI9FJ1irxdK8M&ei=mcmWVurKLIGGPqm2krAH&tbm=isch&v ed=0ahUKEwiq-7et5afKAhUBgw8KHSmbBHYQMwgcKAEwAQ
Středa, 13. ledna 2016 - 23:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 12-2007
Vhd_sl: Na druhou stranu v Náchodě nikdy na HK nebude nic lepšího jak hodinový interval
Proč myslíte? Už dnes existuje 30 mim. interval Náchod-Starkoč a Jaroměř-HK. Z pohledu ujetých km chybí doplnit jen úsek Starkoč-Jaroměř a i tam to po zavedení taktu svého času alespoň ve špičkách bylo...

Vyzdvihoval jsem spíš poměr cena řešení (a tedy proveditelnost) / výkon.
No tak Vaše alternativy se ukázaly mít výkon spíše záporný [happy]. Já jsem svého času zkoušel trasovat beztunelovou spojku Jaroměř-Nové Město, ale i tudy to i při rychlosti 160 km/h vycházelo o nějakých 5, možná 7 minut pomaleji, než tunelem pod Vysokovem.
mezimestak
Středa, 13. ledna 2016 - 23:21:10  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
pro priznivce zeleznice v Mezimesti(pro nektere znalce nic noveho pod sluncem)

http://home.tiscali.cz/cz399521/index.htm

NE tendrům ve VHD
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 02:12:27  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
videovlak:
Lobovat za to musíte pořád. Točte videa, mluvte o tom, vnucujte to zastupitelům obcí a kraje.

Pointou mého příspěvku bylo sice říct, že nelze čekat tu spojku v extra blízké době...

Ale to výše uvedené vnímejte jen jako konkurenci, nemusíte jí to dát bez boje. Všechno naráz být nemůže, ale nikde není řečeno, že se o pořadí nedá bojovat.

Přeju vám v tomhle hodně štěstí.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 07:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 1-2006
Pinec: To je o tom, jak definujeme výkon. Pokud má být cílem stavby v řádů jednotek miliard pouze rychlé spojení pro Hronov a Náchod, pak máte pravdu v tom, že hlavním kritériem bude čas. Já se ale domnívám, že cíl, aby to mělo nějakou návratnost, by měl být v nabídce hodinového dojezdu do HK co největšímu počtu potenciálních zákazníků (samozřejmě v kombinaci s autobusy a IAD k vlaku). Tam už nejde jen o čas, ale také o trasování.

A dále v rozumném hospodaření s kapacitou tratí. S tím souvisí i těch 30 minut. Nepředpokládám, že se spojkou budete chtít zachovat přestup ve Skalici. Spojování a rozpojování má také své mouchy, takže 30 minut přes Jaroměř znamená dvoukolejku až do Skalice. Dvoukolejku, která je ve špatném směru z hlediska hlavních tahů nákladní dopravy, čímž pravděpodobně nemá šanci na ekonomickou návratnost.

NE: Pokud je řeč pouze o spojce, přijde mi to srovnatelné s lobbováním za metro v Brně... Není co a koho vozit (pendlující regionova a uhlí do teplárny jsou fakt málo), cena je příliš vysoká. Srovnáte-li s jinými investicemi, bude spojka někde na chvostu. Bohužel se domnívám, že objektivně.
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 08:32:21  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
" Není co a koho vozit (pendlující regionova a uhlí do teplárny jsou fakt málo), cena je příliš vysoká."
1 miliarda pro region, který má evidentně problémy a který poskytuje kraji kvalitní pitnou vodu, je příliš moc? Pro koho? Pro Vás? Nebo snad pro stát, který s klidem razantně dotuje kamionovou dopravu?
Srovnání s Brnem je poněkud mimo, tady jde o napojení regionu, který má dokola hranici a kterému stát zřídil podmínky, při kterých nemá obyvatel prakticky šanci sehnat průměrnou práci. Když se tak vyjadřujete k regionálnímu problému, poraďte, co máme dělat. Jste už druhý, kterého o to žádám, ten první si s tím tak nějak neví rady. Děkuji.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 08:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546
Registrován: 3-2009
30 min. interval do NA- to se dá řešit i tak, že by 1 za hodnu jel vlak HK - NA, 1 za hodinu HK - NA - Broumov (předpoklad jejich vájemného prokladu v úseku HK - Skalice) a od toho vlaku HK - Trutnov by byl ve Skalici přípoj do Náchoda a Hronova...

2 koleje Jaroměř - Skalice na to nepotřebuju... při jízdní době Jaroměř - Skalice cca 11 minut by se dal 30minutový takt vyjezdit. HK - Jaroměř možná 2k potřebuju, ale nejspíš by stačila v nějakém úseku (Jaroměř - Smiřice, možná jiný úsek, to by záleželo i na libereckých R a Os Jaroměř - HK), není třeba v celé trase.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 09:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 12-2007
1 miliarda pro region, který má evidentně problémy a který poskytuje kraji kvalitní pitnou vodu, je příliš moc?

Předně jde o to, že každé investici musí vyjít ekonomická efektivita - argument s pitnou vodou je sice hezký, ale k ničemu. Jestli efektivita vyjde, či nikoliv, těžko říct. Já si myslím, že by mohla, a to především díky nárůstu dojížďky Náchod + Hronov - HK.

Jste už druhý, kterého o to žádám, ten první si s tím tak nějak neví rady.

Ten první vám vaše návrhy většinou nevyvrací (např. vysokovskou spojku, sezónní vlaky Mezár - Walbrzych apod.), pouze vás upozorňuje, že jejich přínos nejspíš nebude tak velký, jak očekáváte.

Zázračnou radu nečekejte. Kdyby někdo na něco přišel, bylo by to asi na Nobelovku. Já vidím jedinou cestu v kvalitním školství a cestovním ruchu. Jak už jsem kdysi řekl: Broumovsko bude vždy oproti jiným českým regionům relativně odlehlé a chudé, s tím se prakticky nedá nic dělat. (a věřte mi, že z toho opravdu radost nemám)
Než se začnete hádat, upozorňuji na důležitost slova "relativně".

Když to vezmu teoreticky: Veřejné prostředky by měly být investovány víceméně rovnoměrně do všech regionů (to je asi bez diskuse). Tím pádem by se ale při rozvoji Broumovska měly současně podobným tempem rozvíjet i všechny ostatní regiony. Tudíž si Broumovsko v absolutních číslech může polepšit, ale relativně (tzn. ve srovnání s ostatními regiony) pořád zůstane mezi těmi chudšími.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 09:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3213
Registrován: 9-2005
Předně jde o to, že každé investici musí vyjít ekonomická efektivita

No konečně, spíš jako letmý pročítatel zde napsaného, jsem čekal kdy na to někdo narazí. Je pravda, že je dost spekulativní odhadovat, jestli výjde či nikoliv. Já osobně bych řekl, že ne (respektive žádný zde řečený proargument by mě nepřesvědčil o nutnosti toho aby vyšlo).

I tak jak zde zaznělo, jsou jiné a palčivější problémy které je třeba řešit a Vysokovská spojka to prostě v současnosti není. A řekl bych že jen tak nebude...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 09:42:54  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
"Předně jde o to, že každé investici musí vyjít ekonomická efektivita "
Oba dobře víme, že ve veřejně prospěšných věcech nevychází nikde. Kvalitní napojení regionu bude vždy a po všech stránkách prodělečné.
Jaká ekonomická efektivita vychází podle Vás z dotování kamionového tranzitu naším územím? Kde je tady Vaše starost o státní pokladnu?

"že jejich přínos nejspíš nebude tak velký, jak očekáváte."
Jednak si troufnu napsat, že nemůžete vědět, co očekávám, protože jsem žádná čísla nikde nedal (až na ten snad vtip z minulého roku). Upozorňuji jak nejdůrazněji to vůbec jde, že stále opakuji, že obyvatelé musí dostat šanci. Ale věřím, že výsledky se dostaví.

"Veřejné prostředky by měly být investovány víceméně rovnoměrně do všech regionů (to je asi bez diskuse)."
To zcela jistě je na diskuzi a vidím, že i o opakované připomínání. Stát nás dostal do potíží, stát má jednoznačně povinnost nám pomoci se z potíží vyhrabat. Podobnou situaci znají v ostatních výběžcích, tady bych tu rovnoměrnost (mezi nimi) opravdu viděl. Podle Vašeho systému by se měli sociální dávky asi rozdávat i milionářům.

Aby bylo jasno, nechceme od nikoho almužnu, chceme pouze důstojné podmínky, chceme relativně malou kompenzaci za to, co státu dáváme.
Pasažér
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 09:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 8-2012
Před několika lety jsem četl, že sždc počítá s Vysokovskou spojkou, ale až po dokončení zdvoukolejnění Pardubice - Jaroměř, které je zatím v nedohlednu. Je to logické už jenom kvůli kapacitě. Já bych před Vysokovskou spojkou ještě zmodernizoval Praha-HK na 160, jak se údajně také plánuje. Pokud by spojka byla součástí (polo-)VRT/koridoru Praha-Hradec-Vratislav-Varšava, jistě by to zvýšilo efektivitu a prioritu stavby a možnost dotací.

Optimisticky to vidím na rok 2050, pesimisticky na nikdy.
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 09:52:55  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Pepa_l: měl bych dotaz, jak se posuzuje palčivost problému a kdo ji posuzuje.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 10:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 12-2007
videovlak: Oba dobře víme, že ve veřejně prospěšných věcech nevychází nikde.

Ach jo. Kdybyste alespoň tušil, jaký je rozdíl mezi finanční a ekonomickou efektivitou...
Finanční efektivita spočívá v porovnání výnosů a nákladů a ta opravdu skoro nikdy nevychází.

Ekonomická efektivita zohledňuje i socioekonomické přínosy. Hlavním přínosem obvykle bývá úspora času. Prostě čím více cestujících a čím větší časová úspora, tím lépe. Ekonomická efektivita naopa vždy vyjít MUSÍ, jinak není možné stavbu platit z veřejných zdrojů (= nelze ji realizovat). To je těch kouzelných 5,5 %, o kterých se u všech investic mluví.

Stát nás dostal do potíží, stát má jednoznačně povinnost nám pomoci se z potíží vyhrabat.

Čím dříve se z tohoto snu probudíte, tím lépe. Stát vás do žádných potíží nedostal. Prostě není možné upřednostňovat Broumovsko na úkor jiných regionů (a chudé zdaleka nejsou jen výběžky).

Aby bylo jasno, nechceme od nikoho almužnu, chceme pouze důstojné podmínky, chceme relativně malou kompenzaci za to, co státu dáváme.

A co že to státu dáváte? Pitnou vodu? Fajn, a tento fakt nějak objektivně zhoršuje vaše životní podmínky? Mám pocit, že nikoliv.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 10:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3214
Registrován: 9-2005
Upozorňuji jak nejdůrazněji to vůbec jde, že stále opakuji, že obyvatelé musí dostat šanci. Ale věřím, že výsledky se dostaví.

Jako že se postaví spojka a pak se bude sledovat co se tím změní? Co kdyby se pak přišlo na to, že se tím nezměnil ani slušně řečeno prd? Tyhle pokusy typu vize Ovara Průplavoviče Zemana o vodních cestách mám opravdu rád, neb prostě ty davy dojíždějících více než hodinu z Broumovska na Hradec nečekám. Doufám že jste do svých kalkulací taky započítal základní poučku, že polovina nezaměstnaných lhostejno kde stejnak nikdy pracovat nebude...

Měl bych dotaz, jak se posuzuje palčivost problému a kdo ji posuzuje.

Už třeba jen podle toho kolik studií, třeba proveditelnosti, bylo na určitý problém zpracováno, neb jsou třeba problémy ve kterých se neustále rok co rok někdo vrtá. Naopak na Vysokovskou spojku bylo zřejmě, jak zde zaznělo, vypracováno jen jakési posouzení a bylo ticho po pěšině...
Pár obrázků ode mne...
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 10:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 374
Registrován: 12-2007
Pánové: samé dojmy, dohady, pocity a z toho razantní závěry - jak typické pro dnešní dobu [happy]. Zkuste alespoň hrubě počítat, zas tak složité to není ->

-> Teoretické možnosti tratí na ose HK - NA - Broumov:

HK - NA
Probíhající revitalizace HK - TU vytvoří 30 minut z HK do Starkoče. Kdyby se zázrakem zjevila díra pod Vysokovem, tak se za 30 minut nedostaneme ani do NA zast. Ano, jsou zde rezervy: 120 km/h by nemusela být jen mezi Smiřicema a Předměřicema, a úsek Jaroměř - Skalice by také částečně snesl více než 100 km/h. Spojka samotná by také mohla být alespoň na 120 km/h namísto uvažovaných 100 km/h. Čili dejme tomu, že i po dalších úpravách na 031/032 se dostaneme za 30 minut do Náchoda.

NA - Teplice
Trať z Náchoda do Police snese 100 km/h určitě bez zásadních úprav. Mezi Policí a Teplicemi by se dala rychlost místy zvednout z dnešních 70 km/h třeba na 80 km/h, ale trasování trati není moc šikovné. Řekněme, že byste za 30 minut dokázali dojet namísto do Teplic do prostoru bývalého Bohdašína. (Neřešme "čistou nepůlu" v Teplicích, ono je skoro jedno, jestli si to přestupující odsedí v pomalejším vlaku nebo na delším přestupu; pro vazbu Trutnov - Broumov by bylo rozhodující, jestli by lokálka při nějakém konceptu dokázala přijet třeba v X:22.)

Teplice - Broumov
Za Bohdašínem je ještě možnost někomu lehce prodloužit docházkovou vzdálenost (ale někomu zase zkrátit) a minout Meziměstí hl.n., čímž shodíme nějaké třeba 4 minuty. A mezi Meziměstím a Broumovem by se 80 km/h asi povedlo bez zásadní velestavby.

Čili teoreticky by bylo možné úsek HK - Broumov po všemožných úpravách zajet tak za 1:20. To je tedy hrubý časový přínos Vysokovské spojky a návazných oprav tratí.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 10:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 8-2012
Upozorňuji jak nejdůrazněji to vůbec jde, že stále opakuji, že obyvatelé musí dostat šanci. Ale věřím, že výsledky se dostaví
No, můj názor jste si přečetl, teď vám akorát dám radu: především přestaňte argumentovat jako militantní šotouš, všechny ty kecy o "dotování tranzitu kamiónů" etc. okamžitě devalvují zbytek argumentace na blábolení praštěného ekologisty. Dále: než se Evropská Uhnije definitivně rozpadne (pak už nebudeme patřit do "německo-francouzského klubu", protože hlavně sami nechceme), tak pořád rozhazuje peníze plnými hrstmi. Můj tip: protože slyší na "přeshraniční spolupráci" a "regionální rozvoj", zkuste to vaše snažení institucionalizovat a najít si partnera v Polsku, pak byste totiž Vysokovskou spojku mohl narazit na první fázi propojení Hradce s Wrocławí přes Kłodzko. No a samozřejmě potřebujete politickou podporu, takže si zkuste zavázat nějaké krajské politiky, nejlépe socialisty, ti jsou na tahání peněz z cizích kapes mistři.
K tomu všemu samozřejmě potřebujete tah na branku a asi tak 10-15 let otravování těch, co k tomu můžou něco říct, než se možná sejde dobrá konstelace na všech stranách a něco málo se reálně stane.
No anebo můžete dál pyskovat na K-reportu, jak všichni ubližují Broumovsku.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 11:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 12-2007
-> Teď si udělejme rychlý exkurz do výpočtu ekonomiky.

Broumov - Náchod
Předně se vždy posuzuje varianta "s projektem" a "bez projektu". Jaký to má zásadní důsledek pro osu Broumov - HK? Opravit starou trať na 70km/h (např. vyměnit svršek) musíte časem stejně, takže do vzájemného porovnání Vám vstoupí jenom to, co je oproti běžné údržbě navíc. A to v případě zvyšování rychlostí +- na stávající tělese mnoho není. Čili o ekonomiku zvyšování rychlosti mezi Náchodem a Broumovem bych neměl strach. A doufám, že místní traťovka se o ni v rámci běžné údržby průběžně postará.

Náchod - Skalice
Dalším velmi ceněným přínosem je úspora času (zde onen rozdíl mezi finanční analýzou a tou ekonomickou, viz. příspěvek pana Jise). Jakou investici obhájí, si můžete hrubě spočítat. Dejme tomu, že dnes je přepravní proud mezi Náchodem a Skalicí třeba 1500 os. Každá z těchto osob ušetří díky tunelu průměrně třeba 15 minut. To je 375 hodin denně, tedy 136 875 hodin ročně, tedy 4 106 250 hodin za 30 let hodnocení investice. Nahoďte si nějakou průměrnou sazbu třeba 250 Kč/h a zjistíte, že takový přepravní proudu a taková úspora času obhájí asi tak miliardovou investici. Stačí to? (Opakuji: je to velmi hrubý výpočet, který je ve skutečnosti o mnoho složitější.)

Dalším ceněným artefaktem je převod dopravy ze silnice na železnici. Dnešní modal split je, řekněme, 15%, viz. mapa zatížení silnic od některého diskutujícího výše. Pokud byste se dostal na nějakých 30% (tedy zhruba zdvojnásobil počet cestujících), pokryje Vám to další balík investovaných peněz. Je to reálné? Už jednou to po zavedení taktu a zkrácení jízdní doby oproti různým rychlíkům Metujím nastalo :-).

Zbývající úseky, zejm. Jaroměř - Hradec, asi netřeba příliš řešit, neb budou žít svým vlastním životem bez ohledu na spojku.

Velmi pěkný příspěvek na téma "regionální stavby a konkurence mezi nimi" tu měl pan NE tendrům ve VHD 13. ledna 2016 17:55. [ok]
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 13:04:25  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
TH: Pravděpodobně jste neodhadl moje možnosti a moje cíle. Nejsem v žádné organizaci, nemám žádný mandát a ani se nechystám vstoupit do politiky. Mám pouze názor, který chci podpořit videem. Na tom nezmění nic Vaše rady a politické výlevy.

Pinec: Několik poznámek a dotazů. Náchod-Broumov se dnes jezdí za 58 minut. Vám vychází po úpravách 50. Tak nějak mi to nesedí. Náchod-Meziměstí bych viděl na půl hodiny. Náchod bude revitalizovaný. Dnes má vjezdovou rychlost na každou kolej 40, ploužení tak dlouhou stanicí něco ukrojí. Dál je za námi revitalizace zářezu (nejméně minuta). V Meziměstí je podobná situace, jako v Náchodě - 2km dlouhá stanice se projíždí taky čtyřicítkou, stačilo by vyměnit 2 výhybky. Křižování jsou na cestě dvě, tedy zase třeba 2 minutky. A co se týče vozidel, ty jezdí co do rychlosti na hranici možností. Tak nevím.

Pepa I: "Jako že se postaví spojka a pak se bude sledovat co se tím změní?"
Nikoli. Jednak všemu předchází studie proveditelniosti a za druhé, hovoříme o obslužnosti regionu, kde je 50.000 lidí, kteří mají problémy se zaměstnaností, s dopravou za lékařem, nákupy, kulturou.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 14:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 12-2007
Náchod-Meziměstí bych viděl na půl hodiny.

Já bych to viděl jako nereálné.

Dál je za námi revitalizace zářezu (nejméně minuta).

Už vám tu jednou bylo řečeno, že se tím ušetří cca půl minuty.

V Meziměstí je podobná situace, jako v Náchodě - 2km dlouhá stanice se projíždí taky čtyřicítkou, stačilo by vyměnit 2 výhybky.

Vzdálenost od vjezdového návěstidla od Teplic k peronům je necelý kilometr, nikoliv dva. (tento úsek je zásadní proto, abyste stíhal SJD Náchod - Meziměstí 30 minut)
Vyměnit dvě výhybky nestačí, navíc bylo by nutné zvýšit převýšení v oblouku kolem depa, kde je ovšem přejezd, takže to zrovna moc nejde.

Náchod bude revitalizovaný. Dnes má vjezdovou rychlost na každou kolej 40, ploužení tak dlouhou stanicí něco ukrojí.

Pokud vím, tak má být po revitalizaci pouze 60, takže se žádná kdovíjaká úspora konat nebude.


Jasně, pár minut se mezi Náchodem a Mezárem ukrojit dá, ale troufnu si tvrdit, že stíhat hodinový takt s křižováním Náchod - Meziměstí není reálné.


(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 14:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 8-2012
Mám pouze názor, který chci podpořit videem. Na tom nezmění nic Vaše rady a politické výlevy
Jste prostě jen uřvanej šotouš, podle kterého se všichni spikli proti železnici a Broumovsku, ale který není ničeho jiného než ublíženeckého bulení na webu schopen. Tak to se nedá nic dělat.
P.S. Náchod potřebuje nejdřív silniční obchvat.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 15:11:36  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
TH: Jako uřvanej šotouš tvrdím, že Náchod žádný obchvat nepotřebuje. Náchod a vlastně celou republiku zatěžuje především nákladní tranzit. Je třeba jít na věc systémovou změnou, tedy zpoplatnit kamiony. Divím se, že tak neomylný člověk, jako nepochybně jste, to neví.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 15:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2948
Registrován: 5-2005
Mýto přes Náchod? To není vůbec špatný nápad.