Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 16. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 16. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 15:34:26  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Jis: "Já bych to viděl jako nereálné. "
Půl hodiny jezdil rychlík. Dvě zastavení cestou a starý zářez. Úpravy jistě vykompenzují několik minut pro zastavení.
Musíme započítat taky použití vozidel. Regionova-Stadler jenom v úseku Náchod-Hronov dělá takové 3 minuty.

"Už vám tu jednou bylo řečeno, že se tím ušetří cca půl minuty."
Řečeno mi to bylo, pravda to není. Měřili jsme časy a mám to i na videu. Prostý výpočet totiž nestačí, protože vlak musel taky brzdit a rozjížďet se.

"Vyměnit dvě výhybky nestačí, navíc bylo by nutné zvýšit převýšení v oblouku kolem depa, kde je ovšem přejezd, takže to zrovna moc nejde."
Netuším, kdo Vám to poradil, ale nemáte opět pravdu. Vlak pochopitelně už před návěstidlem nejede naplno. Tedy už někde od předvěsti až k peronu je to nějakých 1900m. Převýšení u depa s tím nic nemá.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 15:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 8-2012
Jako uřvanej šotouš tvrdím, že Náchod žádný obchvat nepotřebuje
Co byste taky tvrdil jiného, že. No tak můžete dál dupat nožičkama, váš vliv na věc je NULA.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 16:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 12-2007
Vlak pochopitelně už před návěstidlem nejede naplno.

40 km/h musí jet až od vjezdového návěstidla. To, že někdo zpomalí na 40 už u předvěsti, je problém dotyčného fíry.

Regionova-Stadler jenom v úseku Náchod-Hronov dělá takové 3 minuty.

Regína stavící pouze ve VP to dle grafikonu dává za 8 minut. Nechcete mi tvrdit, že to Stadler dá za pět, že ne?

Převýšení u depa s tím nic nemá.

Ale má. A když už jsme u toho, tak se pro jistotu zeptám: které dvě vexle byste vyměnil?

Je třeba jít na věc systémovou změnou, tedy zpoplatnit kamiony.

A nejlépe celou síť švýcarskými sazbami, že?
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 16:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 12-2007
videovlak: Půl hodiny jezdil rychlík.
Podíval jsem se do různých JŘ, R to vždy dával za 41 minut a výše. Zkrátit to o 12 minut a ještě zastavovat oproti tehdejšímu stavu vícekrát - to asi opravdu reálné nebude...

Jis: Pokud vím, tak má být po revitalizaci pouze 60
80 km/h

T_H: Náchod potřebuje nejdřív silniční obchvat.
Reálně ho po dostavbě R11 přes Královec nepotřebuje vůbec, ale zástupci města si myslí něco jiného. [happy] Reálně má k realizaci taky hodně daleko, což o jeho potřebnosti (vzhledem k předpokládané ceně) mluví úplně stejně, jako "ticho po pěšině" v případě Vysokovské spojky. [happy] I zde bude konkurence jiných "regionálních" projektů podobná jako na železnici. To už sem ale nepatří...
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 16:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 10-2007
[lol] Jistě. Je potřeba, aby železnice zůstala nadále především železničářům a fandům na hraní, proto je nutné nejprve zajistit silniční dopravu, která nadále potáhne hospodářství, aby náhodou nechtělo víc lidí jezdit nebo vozit věci vlakem. A tomu zbytku naordinujeme po cestě přestup nebo překládku navíc, ať to nemá tak jednoduché. [lol] Je to prosté. Člověk se tu náramně pobaví.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 17:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 12-2007
80 km/h

Já tam stále vidím 60. Na koleje 1,2 a 6, zbytek 50. Pokud se tedy něco nezměnilo...
Radekedar
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 17:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 6-2008
Jis: skutečně by tam měl být mírný pokrok, 80 km/h – minimálně v jedné koleji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Radekedar.)
www.atlasvozu.cz
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 20:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 1-2006
Pinec:

Se divim, že to žerete syrové, když máte problémy s nadýmáním. :-P Jasně, obecenstvo každý prd vítá, opájí se jím a rozmazává jej, bez toho, že by vnímalo, že rychost ve zhlaví pro rychlost v místě návěstidla nic neznamená (jednosvětlová a vhodně umístěný rychlostník nebo cesťák u krajní výhybky, když je potřeba více světel...), ale každé malé dítě ví, že pod pokličkou se ušetří minimálně 30 procent energie (minimálně na vysvětlování proč nebudou lívance se šlehačkou a chlácholení nespokojenců), a dokud se nezačne servírovat, dá se to ještě pěkně připálit tak, že to bude nežratelné. ;-) Je to příroda, ale kdo to má čuchat...? :-P Šéfkuchař se potřebuje předvést, tak jej nechte pracovat. :-)

Zbývající úseky, zejm. Jaroměř - Hradec, asi netřeba příliš řešit, neb budou žít svým vlastním životem bez ohledu na spojku.

No, a není to tak, že je zdvoukolejnění HK - Předměřice po rozhodnutí o protažení pravobřežky skrz HK v rámci Velký Osek - Choceň z hlediska funkčnosti uzlu nežádoucí? Silný proud nákladky vyhýbající se velmi silné příměstské PCE - HK na jižním zhlaví a obsazeným kolejím s použitelnou rychlostí v době sjezdů/rozjezdů na stísněném úrovňovém severním zhlaví? Nemyslím si, že je technicky vhodné jezdit do tohoto uspořádání HK - Jaroměř v intervalu 15 minut kvůli přímým spojům z Náchoda, i když bych to, z pohledu pořízení bydlení za rozumnější prostředky než v HK, uvítal...

videovlak:

Nic nenavrhuji, pouze se divím jednoznačnému přesvědčení o potřebě miliardové investice někde, kde dnes lítá poloprázdná Regionova, a nahlas přemýšlím o jiných alternativách, a o tom, zda je vhodné skalně trvat na dráze tam, kde je na místě neplýtvat kapacitou pro nákladku a svážet k dráze jako k páteři jinak.

Vašemu názoru, že se jedná o počin, který spasí Náchodsko a Broumovsko, se divím. Nějak si nedovedu představit, že by se ti, kteří budou dojíždět hodinu a půl do HK do práce, po půl roce většinou nerozhodli využít nájem nebo prokazatelný příjem k pořízení bytu na hypotéku, aby mohli trávit svůj život jinak než dojížděním. Pro Broumovsko je stavba podle mého vidění likvidační, protože dobré spojení namotivuje další lidi k vystěhování se např. právě do Náchoda, kde začne kolabovat to, co tam je na to, že jsou v dostupném HK větší příjmy. Snad jen zvýšená poptávka po pracovní síle v Náchodě, tím, že náchodští půjdou praacovat do HK, by mohla Broumovsku něco málo řešit. Obávám se, že to, co vidíte jako spásu, nedopadne dobře.

Pokud bych mohl rozhodovat, Náchodsku a Broumovsku pošlu tu samou miliardu raději na revitalizaci průmyslu, podporu rozjezdů podnikání, které lze dělat na dálku (programování, účetnictví, ...), podporu školství, kultury, rozvoje turistiky, zachování úrovně zdravotnictví, péči o seniory, startovací byty pro mladé, ... Ne na podporu několika jednotlivců, kteří jsou ochotni dojíždět a časem se vystěhovat - do tří dělnických vlaků se jich moc ani nevejde.

Informace o tom, že někdo něco musí, protože defakto platíte společenské změny (Vaše nemovitosti se nezhodnotily, přišli jste o možnost pracovat na úrovni své kvalifikace, ...) působí stejně jako názor bezdomovce, že musí dostat na pivo, protože chce. Se vší úctou k Vám se domnívám, že tudy cesta jinam než právě tam asi nevede. [sad] Chce to nápady a energii položit se do nich. Kvalitnější doprava je jen sladká tečka za tím vším.

Jis:

Veřejné prostředky by měly být investovány víceméně rovnoměrně do všech regionů (to je asi bez diskuse).

A to je právě tou cestou do pekla. Veřejné prostředky by měly být vkládány do toho, kde je nejkratší návratnost a největší přínos, aby se prostředky, které se ušetří po tom, co se vrátí vložená investice, daly využívat dále na další vylepšení trati nebo po síti. Což souvisí s tím, že by se to mělo směrovat tam, kde je zaručené, že se s tím počítá ze strany objednatelů dopravy. Že objednatel v době životnosti stavby objedná rozsah vozokm, který uhradí alespoň náklady na údržbu. Na strategických stavbách (koridory) politická rozhodnutí chápu. Křivit to ale politikou i tam, kde za pár let již nebude co šetřit, mi přijde špatně.

I když se prokáže návratnost spojky v čase lidí, za současného nastavení nikdo není schopen říct, co se objedná v příštím volebním období, a zda za pět šest let (v době dokončení stavby) nebude provoz zastaven z důvodu jiného náhledu objednatele.

Závěr:

Mohu být fandou železnice, ale je mi tak nějak jasné, že pokud stát nevydá na údržbu více, novostavbami a novými zařízeními krájíme další a další peníze, za které se ještě loni udržovalo. Následuje spirála podúdržby a okamžik, kdy se bude muset rozhodnout, zda trať zavřít nebo do ní nasypat prostředky, které mohly pomoci v lokalitách, jako je Broumovsko, na cestě k soběstačnosti, nebo prodloužit život dalších tratí, kde to smysl má. Za nás to asi ještě vydrží, ale vaše děcka se s dobíháním životnosti dnes realizovaných staveb mají na co těšit.
-ds-
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 20:23:44  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
to vítám, co navrhujete?

asi se domluvit po mailu, asi ho na mě nemáte?

jinak se to zde kvalitně rozhicovalo :-)
jenom bych se zmínil, že sice z Broumova do HK to bude nad magickou hodinu, ale na druhou stranu z Náchoda, Poříčí a Hronova to bude velmi zajímavé a zde se naopak mohou místa uvolnit, když bude lepší dojíždění do HK a ty místa mohou zase zaplnit lidi z Broumovska.

Nedávno jsem viděl výsledky sčítání obyvatel a Broumov měl za těch 10, nebo kolik let takový pokles, až jsem se opravdu vyděsil

dojíždění za prací skrz přechody ve Starostíně a Otovicích v nějaké míře funguje, ale spíše asi lokálně, něco na způsob Nowa Ruda/Unislaw - Broumov. Ale myslím, že to šlo také dost dolů. Asi něco bude dojíždět i do Continentalu v Ádru. Ale to je spíše o zavedení, protažení autobusů, než o železnici

Náchod potřebuje nejdřív silniční obchvat.
Reálně ho po dostavbě R11 přes Královec nepotřebuje vůbec, ale zástupci města si myslí něco jiného.


no kdyby šlo ho postavit "jednoduše", asi jako ve Skalici, tak dejme tomu. Ale megalománie o 4 tunelech a 5 mostech (či kolik jich má být) nemůže reálně v porovnání s (asi) D 11 (silnice R přestaly papírově existovat) obstát, obzvláště když ta dálnice do Královce stejně bude tak jako tak
A z hlediska osobních aut, město Náchod si musí zaplatit pořádnou MHD a ne tu parodii, kde hodinový interval v kladiva je velmi vzácný úkaz a o takovém víkendu musí chtít něco více, než do každé místní části/sídliště jeden, výjimečně 2 páry spojů, nehledě na to, že některé nově osídlené lokality nemají vůbec nic, protože tam přece nikdy nic nejezdilo
pak může být možná lépe i z pohledu počtu aut, kterými se lidé přepravují po Náchodě
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 21:08:53  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
TH: "Co byste taky tvrdil jiného, že. No tak můžete dál dupat nožičkama, váš vliv na věc je NULA."
To máte naprostou pravdu, můj vliv a vliv všech ostatních na diskuzi na věci je zcela nulový. Pravděpodobně to bude způsobeno tím, že diskuze má úplně jiný účel.
Jinak, svými argumenty dokážete oponenta doslova rozstřílet.

Pinec: "Podíval jsem se do různých JŘ, R to vždy dával za 41 minut a výše."
JŘ 2005/2006 R749 34 minut. Pokusím se najít kratší.
Co Vy na to pane Jis? Kde budou vaše busy na Broumovsku za 34 minut?

Vhd sl: "Pokud bych mohl rozhodovat, Náchodsku a Broumovsku pošlu tu samou miliardu raději na revitalizaci průmyslu"
Tak to jsem (nebrat osobně), velmi rád, že nerozhodujete. Sociální inženýrství jsem zažil 40 roků a tak opravdu děkuji. Pokud jsem špatně pochopil, upřesněte, jak by jste v tržní ekonomice revitalizoval podnikání. Já jsem teda raději pro podporu věcí čistě veřejných.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 21:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 12-2007
Vhd_sl: A to je právě tou cestou do pekla.

Já jsem mluvil o veřejných prostředcích celkově, nikoliv o dopravě. (třeba školství, zdravotnictví, památková péče atd.)

videovlak: Co Vy na to pane Jis? Kde budou vaše busy na Broumovsku za 34 minut?

Co to breptáte? Kde jsem řekl něco o busech podél 026?

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 21:30:14  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Co Vy na to pane Jis, že by bylo reálné dostat se do Hradce z Broumovska zhruba za hodinu? Měsíce tady tvrdíte v tom smyslu, že to nepůjde.
Podél nuladvacetšestky jsem nepsal. Celé měsíce je debata o páteřním spojení z Broumovska do kraje.
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 21:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 12-2007
Já pouze tvrdím, že stíhat Náchod - Meziměstí za SJD 30 minut se nejspíš nepodaří. A na tom trvám.
videovlak
Čtvrtek, 14. ledna 2016 - 22:19:46  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Jis: "Regína stavící pouze ve VP to dle grafikonu dává za 8 minut. Nechcete mi tvrdit, že to Stadler dá za pět, že ne? "
Regína to dělá na suchých kolejí v drtivé většině za 10 minut, Stadler se dostane pod 8 a pohon čtyřech to zaručuje. Představa, že pojede po celém severu 026 naznačuje, že by jsme tady měli docela zajímavé číslo. Každý rozjezd této mašinky je totiž docela znát. Hodina z Broumovska do Hradce je prostě reálná.

"Já pouze tvrdím, že stíhat Náchod - Meziměstí za SJD 30 minut se nejspíš nepodaří. A na tom trvám."
Trvejte si na čem chcete, Vy jste prostě člověk, který hledá důvody, aby to nešlo, místo toho, aby jste hledal způsoby aby to šlo. Potvrzujete to tady půl roku.
NE tendrům ve VHD
Pátek, 15. ledna 2016 - 01:45:43  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Jis: "Ekonomická efektivita naopa vždy vyjít MUSÍ, jinak není možné stavbu platit z veřejných zdrojů (= nelze ji realizovat)."

Já myslím, že takto to není. Pokud chci dotaci z EU, tak ano, té se týká těch 5,5, ale myslím, že to neplatí pro národní stavby. -aa- na krepu často naznačuje, že ho štve, že se staví jen to, co lze dotovat, a že některé stavby budou moci být, až stát bude stavět i to neefektivní. Což mi přijde jako náznak toho, že stát to za své postavit může, kdyby chtěl. Určitě čtete i spekulace o tom, že pokud nevyjde tunel u Budějovic, tak záleží, zda by to stát přeci jen nepostavil za vlastní.

A u oprav typu Mšenka se také žádná 5,5 neřešila. Nenazvalo se to jako investice, ale rekonstrukce, a bylo. Přitom ta nová nástupiště nebo ta optimalizace kolejiště, mají dost daleko k pouhé rekonstrukci. A z Krásného Jezu do H. Slavkova Kounice, to také nemohlo nikdy vyjít jako ekonomické a přesto se to postavilo. Taky navenek jako rekonstrukce, klidně po 17 letech.

Samozřejmě "Vysokovskou spojku" bez dotací stát řešit nebude, v dnešní době je to pro stát nesmysl, když má spoustu dotovatelných staveb a ani ty nestíhá. Ona tato spojka i může ekonomická vyjít, není zase tak drahá a přínos je dost velký. A těch 5,5 koeficient se má v budoucnu snížit na 5. Příčinou odkladu této spojky je spíše to, že naráží na konkurenční dotovatelné projekty, jak už tu bylo napsáno. Nezapomínejme, že ERR vyjadřuje jen to, zda je dostatečně velký počet lidí, kterým investice bude přínosem, aby to ospravedlnilo výši investice. Nijak se ERR nezabývá tím, jak významné jsou ty stavby v porovnání mezi sebou. ERR zajištuje, aby stavba nebyla plýtvání peněz veřejnosti, neřeší významnost stavby pro stát samotný.

Ale jinak si myslím, že stát pokud chce, může postavit i nedotovatelné projekty, kde ERR nevyjde jako 5,5+ a nemusí to nikde hájit. Jen si to musí udělat za svoje.

Docela by mě zajímalo, jaké ERR mělo Nové Spojení, protože to byla nedotovaná stavba. Stejně jako ztrojkolejnění Libeň-Běchovice (také nedotováno). Nebo pokud to vyšlo jako efektivní, tak proč to nebylo dotované...
Pátek, 15. ledna 2016 - 06:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10696
Registrován: 5-2002
VV: region, který ... poskytuje kraji kvalitní pitnou vodu
Nejdřív přemýšlej, než vytáhneš takový argument...
Protože v tom případě je nejlepší ponechat v místě jen tu část obyvatelstva, která je potřebná pro údržbu krajiny (je to drsné, ale je to tak, a s vodou bude navíc čím dál hůř).
A než z toho dělat noclehárnu pro dojížděče, tak je lepší je nějak (jakkoliv) přimět k přestěhování blíž k cíli jejich dojíždění. Čili pitná voda je naopak argument pro to žádnou Vysokovskou spojku NEstavět.
Pátek, 15. ledna 2016 - 07:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 12-2007
NE tendrům ve VHD: Pokud chci dotaci z EU, tak ano, té se týká těch 5,5, ale myslím, že to neplatí pro národní stavby.

Přiznám se, že sám nevím. Já jsem z rozhovoru s lidmi ze SŽDC (oddělení studií proveditelnosti) pochopil, že ano. Ale možná jsem jen málo chápavý. [wink]

Nenazvalo se to jako investice, ale rekonstrukce, a bylo.

Samozřejmě, takto z toho lze vykličkovat. Nicméně u novostavby to asi použít nepůjde. [biggrin]
2002
Pátek, 15. ledna 2016 - 09:44:05  
Neregistrovaný host
88.101.2.250
Tak tady se zájmem pročítám ty vaše fantasmagorie o vysokovské spojce apod.. Napadlo vás také někdy koho, nebo co, budete tou spojkou vozit? Já jsem téměř před půl stoletím vegetil jako výpravčí ve Václavicích, a už tehdy probleskovaly nějaké myšlenky o spojce. Tehdy po kopci jezdili 475,1 a tahaly čtyři baiky. Dole M296,1 a tahaly tři vozy, na některých vlacích další M296,1 na postrk. a mezi Náchodem a Starkočí pendlovaly dvě M131,1 se dvěma přívěšáky. A všechny ty vlaky byly plné. Vím že byla jiná doma a ne každý měl auto Ale podívejte se dnes. Než bych šel třeba v Hronově z Příčnice na vlak tak skočím do auta, které mám u domu a v HK jsem za hodinu. A to i s ucpaným Náchodem, který se dá projet pokud to trochu znáš. Myslím si, že jsem podstatně důležitější stavby na železnici než nějaká spojka, která téměř nic neušetří.
Cogwheel
Pátek, 15. ledna 2016 - 09:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3883
Registrován: 1-2012
ad Hajnej - k tomu Broumovsku: http://www.novinky.cz/domaci/391868-obce-na-broumovsku-se-obavaji -tezby-uranu-a-metanu-v-polsku.html (Poláci asi nechtějí být ve věci paliv závislí na Rusech.)
Pátek, 15. ledna 2016 - 13:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 8-2012
Reálně ho po dostavbě R11 přes Královec nepotřebuje vůbec
Potřebuje. Ono to totiž není jen o kamiónovém tranzitu CZ-PL. Prostě je to v pořadí PŘED Vysokovskou spojkou na železnici.

proto je nutné nejprve zajistit silniční dopravu
To zcela nepochybně, protože ta má smysl pro řádově větší počet těch, co to platí v daních. Na úrovni militantního šotoušismu není třeba dál diskutovat.

Sociální inženýrství jsem zažil 40 roků a tak ... ho chvíli budete praktikovat taky vy [happy]

Nenazvalo se to jako investice, ale rekonstrukce, a bylo
Jo, Vysokovskou spojku vlastně můžeme nazvat rekonstrukcí tratě Václavice-Starkoč...
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pátek, 15. ledna 2016 - 14:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 12-2007
T_H: Ono to totiž není jen o kamiónovém tranzitu CZ-PL.
O čem ještě, povídejte [happy].

T_H: Prostě je to v pořadí PŘED Vysokovskou spojkou na železnici.
V přípravě určitě ano. V efektu (poměru nákladů k přínosům) už ale rozdíl nijak brutální být nemusí. Ne, že by měl přínos nulový, to rozhodně ne, ale má být taky hodně drahý.
Růžový_petr
Pátek, 15. ledna 2016 - 16:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 2-2006
Jis a ekonomická efektivita staveb: Platná směrnice MD V-2 pro posuzování akcí dopravní infrastruktury se odvolává na CBA Guide vydaný DG Regio obecně pro všechny velké projekty, resp. jakékoli projekty dle rozhodnutí Centrální komise MD. Konkrétně asi nebyl důvod se tím u národních investičních projektů na železnici zabývat, protože aktuálně prakticky žádné nejsou. Z hlediska veřejné podpory jsou dle práva EU veřejné prostředky pouze jedny - jedno zda národní nebo EU.
Pátek, 15. ledna 2016 - 16:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 8-2012
O čem ještě, povídejte
Individuální doprava, regionální obsluha. To jste nevěděl?
P.S. Obchvat Náchoda má stát (jestli to říkám dobře) zhruba 100 miliónů EUR (2,7 mld. Kč) a mít přínos pro desetitisíce lidí denně. Kdyže to bude hotová R11 aspoň do Trutnova?
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pátek, 15. ledna 2016 - 16:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 12-2007
T_H: Individuální doprava, regionální obsluha.
Jakože kamiony pojedou po dálnici, ale individuální odprava se bude dál mrcasit přes Duszniki, aby se pokochala obchvatem? [happy]

T_H: (Obchvat bude) mít přínos pro desetitisíce lidí denně
To si právě nejsem jistý. Zajímavé je právě sčítání dopravy. Jen velmi hrubě:

Profil před Skalicí a za Skalicí na stejné štrece se celkem pěkně shoduje na hodnotě cca 9400, zatímco na obchvatu je cca 7500. Z toho se dá odhadnout, jaká asi část provozu je zdrojová/cílová Skalice samotné. Řekněme něco kolem 20 - 25%. (To není na tak malé město málo.)

Náchod, jakožto násobně větší město a regionální centrum, bude mít takový podíl daleko větší. Myslím, že se na to i dělal dopravní průzkum a dovolím si odhadnout, že to bude klidně polovina provozu.

Na příjezdu je profil s ca 18 000 auty denně. Jestli je reálný tranzit polovina (cca 9 000) a výstup do PL je něco okolo 5 000, tak tranzit směrem na Hronov/Kostelec (= potenciální zákazník obchvatu při dokončené dálnici) je ten zbytek, čili hrubým odhadem 4 000. A to už zas takové terno není. I kdyby to nakonec bylo o něco více, je to srovnatelné třeba se silničkou Opočno - Dobruška...

Zpět k Vys. spojce: Jestliže by měla mít náklady 1.5 mld a byla dle modelů pro cca 3 000 cest/den, tak obchvat za 2.7 mld. pro cca 4 000 cest/den není bůchvíjaké terno...

Prosím neobviňovat ze šotoblouznění, pouze se nahrubo pokouším obě stavby vzájemně porovnat s vědomím, že to není tak jednoduché a přímočaré... (Resp. chci vyvrátit názor, že investice do silnice je apriori pecka oproti investici do železnice.)
NE tendrům ve VDH
Pátek, 15. ledna 2016 - 17:37:42  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Pan T.H. a další tu podsouvají teorie o větší důležitosti silniční sítě před železniční v regionu.

Je dobré si připomenout, že souvislost je malá. Jedná se o 2 různé balíky peněz, které se prolínají pouze z nějakých 15-30% v rámci národního spolufinancování. Přičemž silniční stavby obvykle bývá problémovější připravit. Železniční se tak státu velmi hodí a národní podíl se nepřesouvá do silničních. Stát by totiž pak ty dotace nemohl čerpat a oni mu nesou příjem i například z DPH.

Důvodem, proč dálnice do Královce nebo obchvat v Náchodě může být dřív než Vysokovská spojka je neschopnost státu zahájit důležitější silniční stavby a je lepší čerpat dotace aspoň někde, než nikde. Ukázkový případ je dálnice D3, která bude nejspíše stát až na hranice s Rakouskem, ale bude chybět úsek z Prahy do Neveklova.

Lidi jako T.H. berte s rezervou, demagogie se dopouští často zcela cíleně, protože se hlavně se touží hádat a tak se mu demagogie jako záminka jak se dostat do opozice, hodí.
Pátek, 15. ledna 2016 - 19:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7846
Registrován: 6-2004
Dotaz k trati 017:
jaká je naplněnost ranních motorů v relaci DZBEL-Moravská Třebová-ČT?

Díky za info
NE Skalovi
Pátek, 15. ledna 2016 - 19:52:54  
Neregistrovaný host
37.143.9.18
Většinou jede jeden člověk - strojvedoucí.
-ds-
Pátek, 15. ledna 2016 - 20:13:31  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Lidi jako T.H. berte s rezervou, demagogie se dopouští často zcela cíleně, protože se hlavně se touží hádat a tak se mu demagogie jako záminka jak se dostat do opozice, hodí.

tak to je obecně známo, ale panu Pincovi se už párkrát podařilo T.H. "chytit na švestkách", divím se, že při své inteligenci to zkouší znova a znova [lol]

Profil před Skalicí a za Skalicí na stejné štrece se celkem pěkně shoduje na hodnotě cca 9400, zatímco na obchvatu je cca 7500. Z toho se dá odhadnout, jaká asi část provozu je zdrojová/cílová Skalice samotné. Řekněme něco kolem 20 - 25%. (To není na tak malé město málo.)


sice to je neželezniční téma, ale hádal bych, že tou Skalicí projedou lidi jedoucí od HK na Kostelec a Rtyni, tedy část se jich neztratí ve Skalici, ale jede dále
-ds-
Pátek, 15. ledna 2016 - 20:27:05  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
tak tranzit směrem na Hronov/Kostelec (= potenciální zákazník obchvatu při dokončené dálnici)

ještě je třeba vzít v potaz, že při dokončené dálnici část lidí z výběžku přejde na trasu přes Trutnov. Dnes je "hranice" rychlejší trasy do HK někde kolem Jívky, Adršpachu, Teplic, odhaduji, že Teplice, Meziměstí budou s dálnicí zcela jednoznačně rychlejší přes TU, Broumov (a tím i okolní vesnice) možná, zde bude záležet, zda bude i přes zimu průjezdná silnice Adršpach Chvaleč, nebo se bude muset jezdit přes Jívku
mezimestak
Pátek, 15. ledna 2016 - 21:36:43  
Neregistrovaný host
46.135.214.5
-ds-: "odhaduji, že Teplice, Meziměstí budou s dálnicí zcela jednoznačně rychlejší přes TU, Broumov (a tím i okolní vesnice) možná, zde bude záležet, zda bude i přes zimu průjezdná silnice Adršpach Chvaleč, nebo se bude muset jezdit přes Jívku"

Clovece vite, kde se nachazi broumovsky vybezek?
Nechapu, proc bych mel jet z Mezimesti pres TU a pak do HK. Nez dojedu do TU, tak jsem za normalnich okolnosti nekde kolem Skalice. To ze povede dalnice na TU a dale do PL ulehci logicky trase HK-NA, jinak z vybezku do NA se dle meho mineni zas tak moc nezmeni, protoze dalnice bude trosku mimo.
-ds-
Pátek, 15. ledna 2016 - 21:56:18  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Clovece vite, kde se nachazi broumovsky vybezek?

v Mexiku?? [lol]

Nez dojedu do TU, tak jsem za normalnich okolnosti nekde kolem Skalice.

no jenom jestli to nebude tak, že než dojedete z Meziměstí do Hronova, budete v Lubawce a pak si už musíme odhadnout, zda bude rychlejší cesta Hronov Jaroměř nájezd na dálnici, předpokládám někde kolem Hořenic, Heřmanic, nebo jízda po dálnici Lubawka - nájezd od Náchoda u Jaroměře. Já se domnívám, že správně bude za b)
Pátek, 15. ledna 2016 - 22:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 12-2007
mazimestak: Clovece vite, kde se nachazi broumovsky vybezek?

Můžeme se zkusit držet logiky věci a pokud možno alespoň hrubě dopočítatelných hodnot?

Kliknutím do map.cz zjistíte, že trasa Broumov - Jaroměř je přes Trutnov jen o ca 10 km delší, než přes Náchod. Časový rozdíl je dnes (berme výpočet map.cz) asi 15 minut.

Takže si položte otázku, jestli se po výstavbě dálnice trasa přes Trutnov o něco nezkrátí. (Minutím Trutnova ano). A jestli se jízdou 130-150 km/h v úseku Jaroměř - Trutnov časový rozdíl nevyrovná, nebo dokonce neobrátí... (Já souhlasím s panem -ds-, že ano.)

Je tedy velmi pravděpodobné, že velká část cest "do výběžku", zejména těch turistických do skal, vůbec nebude obchvat Náchoda zatěžovat. A naopak - výhody silniční dopravy pozná i řada vesnic, kde dnes chcípl pes :-).

Koneckonců ani do Červeného Kostelce se dnes nejezdí od Prahy nejezdí přes Náchod, ale "přes prdelky".
-ds-
Pátek, 15. ledna 2016 - 22:53:39  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Je tedy velmi pravděpodobné, že velká část cest "do výběžku", zejména těch turistických do skal, vůbec nebude obchvat Náchoda zatěžovat.

mě prostě fascinuje, jaká je mantra obchvat Náchoda, když prostě řešení je již nalezeno v podobě té dálnice. Jo, kdyby mělo vzniknout něco, jako je "obchvat" v Polici, budiž, ale zde vyhazovat miliardy v podobě investice do obchvatu a snad i hysterický lobbing politiků za něj považuji za zcela nepochopitelné, bez ohledu na "revitalizaci tratě Václavice Starkoč"[crazy], tedy zda spojka ano, či ne.
a protože bylo dost silnice v tomto vlákně, tak jenom pana T.H. upozorním, až bude psát o tom, že dálnice v TU je v nedohlednu, že ani při své, cca 14 dní staré cestě přes Náchod jsem si nevšiml stavebních stojů ani "na Brance", ani na mostě přes Metuji na hranicích v Bělovsi, ba ani betonárka v Poříčí nerozšířila kapacitu o 300%, aby mohla chrlit materiál na všechny ty mosty, opěrné zdi, portály a tubusy tunelů, nájezdy a sjezdy a já nevím, co ještě[lol] zda něco chystá obalovna ve Lhotě u Č.K., nevím, tam jsem nebyl asi tak 3 měsíce
mezimestak
Pátek, 15. ledna 2016 - 23:04:15  
Neregistrovaný host
46.135.214.5
Pinec[coze]dpoved pro vas jsem vlozil do vlakna "Všeobecná silniční diskuse"
NE tendrům ve VHD
Sobota, 16. ledna 2016 - 03:19:52  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Vhd_sl
Vám připadá Vysokovská spojka jako vyhazování peněz?

Protože se vám nelíbí držet ve slabších regionech železnici a tohle by oddálilo její zrušení?

A vy jste přesvědčený, že jediné co Broumovsku pomůže, je co nejdřív zrušit tu zbytečnou železnici? (ideálně až do Náchoda)

A strašně vás vytáčí, že vůbec může být někdo pro stavbu té spojky?

A potřebujete to tu příznivcům spojky rozmluvit? To je vaše životní poslání?

"miliardu raději na revitalizaci průmyslu, podporu rozjezdů podnikání, které lze dělat na dálku (programování, účetnictví, ...), podporu školství, kultury, rozvoje turistiky, zachování úrovně zdravotnictví, péči o seniory, startovací byty pro mladé"

A vysvětlíte nám, jak chcete peníze z OPD či SFDI poslat na tyhle věci? A jak to vysvětlíte v jiných regionech, že škrtáte miliardu z dopravy a přesouváte ji do dotování průmyslu či školství speciálně v Broumovském výběžku?

Z vás tady člověče padají fakt perly.

Normální lidi chtějí regiony rozvíjet, ne nechat dál upadat a ta spojka je jednoznačně rozvoj, takže normálním lidem to asi nerozmluvíte...

Ale když máte pocit, že zabránit této spojce je vaše životní poslání, jak to tu z vašich legračních příspěvků vypadá, tak budiž, no. [happy]

Věřte ale tomu, že až stát nebude vědět co stavět a bude-li mít prachy, postaví to a vás se na to rozhodně ptát nebude. A místní také nebudou proti. Proč totiž taky. [happy]
Sobota, 16. ledna 2016 - 08:23:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 1-2006
NE:

Vážený, v této diskuzi jsem jedním příspěvkem zapochyboval o jednoznačnosti toho, že je Vysokovská spojka jediným a nejlepším řešením obsluhy regionu a ptal jsem se po alternativách. Dále jsem již jen reagoval na reakcee, které byly mířeny směrem k mé osobě. Nemám sebemenší potřebu něco blokovat, bořit, ničit - je mi to jedno. Čas rozhodne co přežije a co ne. Máte-li s mými úvahami psychiatrický problém, jednoduše je ignorujte. Díky.

OPD je vypsáno do 2020. Vysokovská spojka by musela v tuto chvíli pro financování z tohoto zahájenou výstavbu. Co bude dál nikdo neví, ale nezdá se pravděpodobným, že by to dále bylo s příspěvky odjinud tak štědré. Nebude-li, snad již konečně skončí nesmyslná deformace stavbami realizovanými proto, aby se proinvestovalo, a stát začne o směrování prostředků uvažovat jako správný hospodář. Půjde to do dálkovin tam, kde je jistota, že tratě budou zachovány (podpořená závazky objednatelů), půjde to do pravobřežní, která si na to vydělá atp.. Taková je alespoň moje představa.

Řeči o rozvoji regionů jsou pěkné, nicméně osobně si rozvoj nepředstavuji tak, že se regiony budou degradovat na noclehárny krajských měst, a že by měla být podporována ztráta soběstačnosti těch měst. Nejlepší doprava je žádná doprava (ve smyslu utopené investice času a prostředků společnosti na dojíždění), regiony by měly být rozvíjeny jinou cestou.

K Vysokovské spojce.

Bude-li realizována bez řešení úseku HK - Skalice, je frekvence spojů mezi HK a Náchodem limitována propustností jednokolejných úseků a zájmem zachovat Trutnov po hodině. Využije-li se kapacita naplno, chybí jakákoliv kapacita pro nákladní dopravu. Dle mého názoru špatně.

Bude-li řešen úsek HK- Skalice zdvoukolejněním, jde o trošku jiné peníze. Ano, časem na nějaké částečné zdvoukolejnění asi dojde tak jako tak, ale Vysokovská spojka pak nebude podmíněna investicí miliardy na tunel, ale investicí několika miliard na celý úsek HK - Náchod. Vzhledem ke stavu a potenciálu nákladní dopravy od HK na sever mi to přijde tak, že realizace dvoukolejně v plném rozsahu po Skalici je nepravděpodobná.

I kdyby se postavilo dvoukolejně, objevuje se problém v uzlu HK. Překloněním pravobřežní na Velký Osek - Choceň ztrácí severní zhlaví kapacitu na dvoukolejku. Postaví-li se úsek HK - Předměřice jednokolejně, aby to to zhlaví uneslo, je nárůst osobky o likvidaci volné kapacity pro nákladní dopravu.

Ne, nemyslím si, že rameno HK - Jaroměř by mělo být dále v osobní dopravě posilováno, i když chápu, že ze strany objednatele by o to zájem byl. To, co drážní infrastrukturu živí, a tedy to, co potřebujeme dostat ze silnic na koleje, je bohužel nákladka. Proto by pro ni měl být zachován prostor. Současně by měly vznikat veřejná logistická centra založená na dráze a svoz/rozvoz z nich. To je ale jiná pohádka.

Směrování Náchoda přes Opočno vypadá z hlediska kapacity tratí šetrněji a z hlediska přetažení autobusů a IAD na vlak v kombinaci s funkčním IDS nadějněji a hospodárněji. Z hlediska realizace Velký Osek - Choceň kvůli nákladnímu tranzitu nadějněji. Nicméně ani tato varianta mne osobně také úplně nenaplňuje. Proto se ptám, jestli někdo nemá lepší nápady, případně uvažuji o integraci Náchoda k trutnovské trati busy, což je realizovatelné ihned s poměrně nízkými náklady a třeba i v souběhu s vlakem. :-)

Nevidím jediný důvod proč by se mne někdo měl na něco ptát a nemám ambice něco ovlivňovat. Jen nahlas uvažuji, možná abych vnesl i jiný náhled. ;-) Své úvahy obhajovat nepotřebuji.
Sobota, 16. ledna 2016 - 09:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 547
Registrován: 3-2009
Vhd_Sl: 2. kolej do Skalice není potřeba, už jsem to jednou psal, ani kdyby se jezdilo po hodině do Trutnova a po hodině do Náchoda. HK-Jaroměř by asi potřeba byla, aspoň tedy zčásti.

A Skalice - Jaroměř by se vešly i náklady, pokud by se dalo jet pár minut po sobě s osobkou...
Pokud např. X:15 vyjede z Jaroměře vlak na Trutnov, tak bude ve Skalici v X:25. Vlak ze Skalice na Jaroměř pojede X:35(uvažuji reko stanice Jaroměř - zvýšení rychlosti na skalickém zhlaví, tj. jízdní doba 10 minut).. Náklad klidně může jet v X:25 ze Skalice na Jaroměř... O půl hodiny poději totéž, akorát se ta díra dá využít pro náklad opačným směrem.
Tj. 1 pár nákladů za hodinu za předpokladu, že jízdní doba těchto nákladů bude 15 minut a vlaky v úseku Jaroměř - Skalice budou moct jet 5 minut po sobě. (resp. 16 a 4 minuty)

Jasně, asi by bylo potřeba udělat třeba nějaké hradlo, ale to jsou relativně drobné proti 2. koleji.
Sobota, 16. ledna 2016 - 09:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 1-2006
Rosťav: Doufal jsem, že s Vámi na toto téma bude diskutovat někdo jiný - tolik času bohužel nemám.

Pokud počítám obraty na sebe v Trutnově a v Náchodě (předpokládám drát, když už velká stavba, aby se daly využít Pantery od Pardubic) a čekací doby všude kde je přípoj. Nestabilní koncept podle mého názoru nákladku v praxi vyblokuje i s hradlem. Možná výhybna, ale ani ta stabilní cestovní dobu mezi Náchodem a HK nedá...
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 10:39:05  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Směrování Náchoda přes Opočno vypadá z hlediska kapacity tratí šetrněji a z hlediska přetažení autobusů a IAD na vlak v kombinaci s funkčním IDS nadějněji a hospodárněji. Z hlediska realizace Velký Osek - Choceň kvůli nákladnímu tranzitu nadějněji.

a někde mezi Petrovicemi a Třebechovicemi, kde by se ta spojka z 026 napojila na 020, tam by nevadila Vámi zmíněná nákladní doprava?
A co v takové Chocni, tam nebude problém s překřížením koridoru?
Co se týče té Vysokovské spojky, tam, krom přínosu spojení z výběžku do světa, je ještě zatraktivnění spojení Jaroměř/Skalice - Náchod. To zde, na jižní 026 bohužel nevidím, Třebechovice příliš po Náchodu asi toužit nebudou
Sobota, 16. ledna 2016 - 11:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 1-2006
-ds-:

Opravdu nemám potřebu stavět se za konkrétní řešení a obhajovat jej. Opravdu i varianta 026-020 má svá proti. [happy] Přínosy Vysokovské spojky nepopírám, pouze konstatuji i určité nevýhody, kvůli kterým se mi to řešení nelíbí. Vysokovská se mi nelíbí více než 026-020. Třebechovicím to bude jedno, dá se předpokládat, že kvůli pravobřežní budou požadovat mimoúrovňová křížení trati.

Spojka z 026 na 020 ještě nestojí stejně jako dvoukolejná trať + v daném místě je prostor na případné napojení 026 tak, aby 020 výrazně neovlivňovala.

Choceň? To je problém staveb zdvoukolejnění Velký Osek - Choceň, ne 026 a 031. Choceň není v situaci HK a jsou tam dvě použitelná zhlaví. Lze zařízením navést náklad do volného slotu.
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 11:41:27  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Opravdu nemám potřebu stavět se za konkrétní řešení a obhajovat jej. Opravdu i varianta 026-020 má svá proti.

ona má tedy i pro, třeba, ale to je hodně šoto vlhké[crazy], i pro spojení HK - Opočno - Dobruška, v případě, že se vybuduje spojka, pracovně nazvaná Vodětín - Jordánek. To je nutné přičíst do plusu k tzv. petrovické spojce. Dopravně by to mělo myslím velmi velký význam, o finanční efektivitě si to již nemyslím
Sobota, 16. ledna 2016 - 11:43:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 757
Registrován: 1-2006
Ještě se doplním. Ono mi totiž připadá, že pro Vysokovskou spojku se spojka Petrovická mohla zaříznout. V tomhle nejsem přesvědčen o tom, že je to dobře, protože na Vysokovskou spojku jednoduše nevěřím. A nejsem si ani jist tím, že si propagátoři Vysokovské uvědomují, že místo vrabce v hrsti v podobě Petrovické, která by v relativně blízkém horizontu naději mít mohla spolu s nákladní štrekou VOs - Choceň, nejspíš nebude nic, protože se věří na Vysokovskou spojku. No, každý svého štěstí strůjce.
Sobota, 16. ledna 2016 - 11:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 12-2007
Vhd_sl: Ještě jednou se zeptám, v čem je petrovická spojka s jízdní dobou HK - Náchod cca 50 minut lepší než stav po revitalizaci 031+032 s jízdní dobou HK - Náchod cca 50 minut.
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 12:06:57  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
A nejsem si ani jist tím, že si propagátoři Vysokovské uvědomují, že místo vrabce v hrsti v podobě Petrovické, která by v relativně blízkém horizontu naději mít mohla spolu s nákladní štrekou VOs - Choceň, nejspíš nebude nic, protože se věří na Vysokovskou spojku. No, každý svého štěstí strůjce.

tak copak, ono by se mohlo prohlásit, jako v případě "koridoru" Plzeň Cheb, že tudy chceme do SRN a ejhle, za pár měsíců po dokončení se najednou chce přes Domažlice [rofl]
ale vážně, co by pak dle Vás mělo jezdit po jižní 026, krom vlaků Náchod HK?
Sobota, 16. ledna 2016 - 12:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 9-2004
026/83475/742391+146
Sobota, 16. ledna 2016 - 12:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 758
Registrován: 1-2006
Jis:

Z hlediska obyvatele Náchoda v počtu dostupných spojů? V kombinaci s busem/autem na Skalici s navázáním na HK - Trutnov (který může plnit roli MHD Náchod) mi vzniká z Náchoda druhá rovnocenná varianta, která současně obsluhuje NMnM a Opočno, kde je možné navázat busy.

Lepší mi to přijde z hlediska obsluhy kraje + v tom, že by se dalo uvažovat i o určité redukci souběhů autobusových spojů mezi HK a Náchodem a posílení role dráhy v kraji. S MHD Náchod navázanou na vlak dál možnost uvažovat o projíždění Náchod zastávka.

Nicméně to jsem už hodně daleko směrem, kde se neorientuji a orientovat nepotřebuji.

-ds-:

Otázce k jižní 026 nerozumím. Pokud byla mířena tak, že by se dalo navázat i Dobrušku vlakem, pak možná ano, bude-li frekvence. Pokud by to vyšlo časovými polohami, pak by byla uvažovatelná asi i úspora Sp Náchod - Choceň (navázání v Opočně). Záleží na konceptu. Preferoval bych ale asi busy, protože spojování/rozpojování mi v dnešní podobě nepřijde moc praktické.

Opět, nemám potřebu diskutovat s Vámi o dopravní technologii kraje. V tom jste, pokud se nepletu, kovanej Vy, ne já. :-)
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 14:19:41  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Otázce k jižní 026 nerozumím.
Opět, nemám potřebu diskutovat s Vámi o dopravní technologii kraje


když ono to spolu bude asi souviset. Prostě jsem se ptal, co a jak by mělo dle Vás po jižní 026 jezdit, pokud představu nemáte, tak OK, ale myslím, že i to patří do plusů a minusů té které varianty. Protože zde možná o něco méně prostavím, ale možná pak o to více projezdím.
a také i když méně prostavím, na rozdíl od spojky Vysokovské zde hrozí výkup pozemků tak na 3 - 4 km a Vámi uvažované přemostění 020 také něco spolkne...

Lepší mi to přijde z hlediska obsluhy kraje + v tom, že by se dalo uvažovat i o určité redukci souběhů autobusových spojů mezi HK a Náchodem a posílení role dráhy v kraji. S MHD Náchod navázanou na vlak dál možnost uvažovat o projíždění Náchod zastávka.

tak určitě, pokud se podaří zlepšit něco na železnici a být z HK v Náchodě za 50 minut (kříže Starkoč), či i p. Pincem zmíněných 30 v hodně optimální variantě, tak počet autobusů bude jistě nižší a je to dobře.
Ale pokud to má vlakem za něco stát, je třeba, aby jel i přímo, každý přestup je opruz. A jak to máme po 020, kam by se všude dalo jet?
Do Chocně, Rychnova, Letohradu, tam by bylo/je spojení bez přestupu velmi vhodné. Rokytnice se dá přímo oželet, snad nějaký přímý turistický výstřel, jinak asi postačuje přestup. Tedy 3 přímá ramena, k tomu by se přidal tedy ten Náchod přes Opočno, to máme 4. K tomu něco zastávkového po samotné 020 do TnO, pokud by se chtělo jet do vzdálenějších destinací opravdu rychle. Bude se to spojovat, pojede to každé zvlášť, jak tam nacpu ještě nákladku, která je i dnes dost silná, nejenom škodofka, ale myslím, že to tam žije obecně více v tomto směru?

Na 031/032 máme rameno Dvůr, Trutnov, příměsto do Jaroměře, Náchod by bylo tedy rameno čtvrté

no a pak jsem se ptal, jak by byla řešena koncepčně jižní 026, při vší úctě se obávám, že to na nějaké dvě vrstvy v celém úseku nebude
dlouhodobě se domnívám, že jediné, co tam má smysl, je rychlé spojení z Náchodska na koridor do Chocně. Dělat přestup v Bolehošti, to se mi moc nezdá.
Jak píšete, vozit Dobrušku busem do Opočna na vlak (existence petrovické spojky), na cestu Dobruška - Opočno žst potřebuji tak 15 minut, něco na přestup, a budu téměř na hodině, což umí přímý bus Dobruška HK také
NMnM HK bus 40 minut, vlak by to uměl podobně, ale umístění nádraží v NMnM je tedy nepříliš šťastné a terén v NMnM hodně kopcovitý, nutno tedy uvažovat rozvoz busem a časově to bude pomalejší, než přímým busem.
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 14:21:11  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
A co se týče návazného busu ve Skalici do Náchoda, ano, i to je možnost, ale pokud má rozvézt lidi po Náchodě, pak je nepoužitelný dál nad Náchod (nebo by byl přestup na vlak z Náchoda nahoru?), protože zajede na Branku, do Bražce, budeme doufat, že bude tou dobou spojená silnicí lokalita u školy v Bražci se SuN (sídliště u nemocnice), čímž se nebude muset vracet zpátky na hlavní, potom ze SuN na Třešinky, k Montaci, po Bělovsi k Idě a nějak na Kašparák no a na závěr dojedeme Plhov... a to jsem zapomněl na Klínek, který má (částečnou) alternativu právě v Náchod zast., který by se mohla možná projet

nemám potřebu diskutovat s Vámi o dopravní technologii kraje. V tom jste, pokud se nepletu, kovanej Vy, ne já

respektuji, ale myslím, že takto nelze přijímat nějaké řešení a jiné prohlásit za nevhodné/méně vhodné

kovanej v tom rozhodně nejsem, spíše bych to formuloval, něco málo o tom vím. Ale už více jak 3 roky jsem z kola venku, takže určitě neznám aktuální skutečnosti a souvislosti, spíše se v tom už ztrácím
-ds-
Sobota, 16. ledna 2016 - 14:34:16  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
2 koleje Jaroměř - Skalice na to nepotřebuju

to sice ne, ale aby pak nebyly potřeba 3 koleje z Jaroměře do HK [rofl]
NE tendrům ve VHD
Sobota, 16. ledna 2016 - 18:48:52  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Vhd_sl
"OPD je vypsáno do 2020."

Čerpat lze do 2022. Pak bude nejspíš OPD3, OPD4.

"nezdá se pravděpodobným, že by to dále bylo s příspěvky odjinud tak štědré"

Podléháte fámám. Že bude méně peněz neznamená, že nebude nadále výhodnější stavět za dotace a že EU ztratí vliv na to, co se staví. Je pravda, že nám EU bude dávat v budoucnu méně, ale to se myslí v poměru k tomu, kolik do ní platíme. Dotace nejspíše klesnou a to třeba na 50% místo 80% a stoupne platba do EU. Ovšem my tu platbu nemůžeme jako členové nezaplatit. Tím pádem pro nás pořád bude výhodnější stavět dotované věci. A o tu jde. Aby EU mohla řídit, co se postaví, na tom se nic neplánuje změnit. EU chce tyhle věci ovlivňovat, od toho tu je. Spousta lidí si myslí, že po roce 2020 budeme už do EU jen platit a vše si budeme hradit 100% ze svého. To je naprostá chujovina. Kvůli tomu nemusíte být v EU. Jenom platit a přijímat cizí nařízení a nic nedostávat, to by snad udělal jen blázen. To by byla nahrávka euroskeptikům na smeč jak sviňa. Jenže tohle se nechystá. Nehledě na to, že dost pravdědpodobě po roce 2020 stejně ještě čistí plátci nebudeme. Nevypadá to na to.

Jak myslíte, že to dnes funguje v zemích označovaných jako "čistí plátci"? To víte, že i oni staví dotované věci. Jen se jim na dotacích vrátí méně, než kolik do EU zaplatí. A to je tuplem nutí stavět hlavně to, co EU dotuje. Aby snížili, jak moc jsou ti čistí plátci.

Stavby fungují od roku 2004 tak, že do EU platíte poplatek, pak si za národní peníze (či na půjčku) zaplatíte 100% ceny první stavby, a pak - až po jejím dokončení, dostanete zpět dotaci, která na první stavbu byla slíbena. A tyhle peníze zase vrátíte do rozpočtu a použijete je na další stavby. Takže stát nejdřív ze svého postavil např. Strančice-Benešov. Pak dostal dotaci a tu použije na financování např. Benešov-Votice. Za to pak dostane dotaci a tu použije na financování Sudoměřice-Tábor. Atd. (pro zjednodušení ignorujme, že jsou to stavby za jiné ceny, princip sedí)

A ještě si stát nechává DPH. Takže stát vydá 100% ceny s DPH, 20% si vrátí hned na DPH a po dokončení stavby si řekne o dotaci z EU např. 80%. Ale těch 80% od EU se počítá z těch 100%, ne z těch 80% po odečtení DPH. Stavba tak vyjde někdy... zadarmo. A jsou i případy, kdy to vyjde kladně. Když byla dotace třeba 85%. A rozhledny mívají velké dotace. [happy]

Jenom politický sebevrah by šel proti takovému systému.
NE tendrům ve VHD
Sobota, 16. ledna 2016 - 19:10:49  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Vhd_sl:
Co lze reálně očekávat od EU po 2020?

1) Že příhraničí bude pořád EU podporvat více než vnitro (šance pro spojku do Kudowy, Vysokovská na to asi ukecat nepůjde, ale kdyby se politici snažili, třeba by to také šlo).

2) Že EU bude nadále podporovat většími dotacemi železnici než silnice. Takže pořád bude na konci OPD2,3,4 více propadlých peněz z balíku na silnice, než na železnice. Tuplem i proto, že se díky salámové metodě postaví do 10 let všechny snadno schválitelné úseky dálnic, a pak se tu už budeme jen hádat mezi sebou, že to nechceme za barákem. Nebo si troufnete na tip, kdy by mohla stát D3 mezi Prahou a Neveklovem? [happy]

3) Že EU pořád nepochopí, že s kritériem 5,5% není možné zároveň rozvíjet nákladní i osobní dopravu a podíl nákladky bude nadále klesat, protože se bude snižovat kapacita pro ní.

4) Asi máte pravdu, že se EU bude snažit donutit státy stavět hlavně dálkové věci - VRT.

Zde si (VRT) ale dělá EU problém sama. S požadavkem na 5,5% výnosu (či co to je) není reálné stavět přeshraniční úseky VRT mezi státy s výrazně odlišným jazykem (takže studenti fakt nedojíždí, rodiny za sebou taky minimálně), velmi odlišnými platy (také redukuje počet cestujících a není to jen o jízdném, hold i kafe v Plzni a Regensburgu stojí jinou sumu, byť to tam z Domažlic trvá podobně dlouho) a s přetrhanými vazbami železnou oponou. Zde přeshraniční poptávka nikdy nebude extra výrazná.

Pokud EU chce odbourat tuhle bariéru, bude muset na ty přeshraniční úseky dříve či později změnit kritéria a prohlásit je za např. strategický zájem kontinentu. A neřešit, že tam nepojedou davy.

"Půjde to do dálkovin tam, kde je jistota, že tratě budou zachovány (podpořená závazky objednatelů), půjde to do pravobřežní, která si na to vydělá atp.."

Už dnes je to z pohledu EU rozděleno na síť TEN-T a na ostatní. Těm tratím, co chcete vy, Vysokovská spojka nekonkuruje, protože z peněz na ně ji platit nelze.

V balíku na TEN-T je hodně peněz, ale problém je, že my je nedokážeme čerpat, protože jsme neschopní ty stavby připravit.

To ale fakt není vinou Vysokovské spojky.

Dával jsem sem mapku. Podívejte se na ní a sám si uvažte, co jsme schopní zahájit stavět v dohledu příštích 7 let v té kategorii TEN-T.

http://provoz.szdc.cz/PORTAL/Show.aspx?path=/Data/Mapy/kategorie. pdf

Ve své podstatě můžeme být rádi, že nám do ní EU povolila Domažlice a Velenice-Veselí.
Bartsk
Sobota, 16. ledna 2016 - 19:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 10-2008
Když pozoruji vyhrocenou diskusí kolem Vysokovské spojky, mám z toho smutný dojem, že v Broumovském výběžku žije jen p. Videovlak, který sice železnici brání zuby nehty, ale jeho argumenty nejsou úpně mimo, protože se v tomto odvětví mnoho let pohybuje.
Jeho odpůrci jsou zde militantní vy......, kteří dokáží zplodit za čtyři roky na tomto fóru přes 2500 fundovaných příspěvků o ničem, ke kterým se přidávají naopak dříve velmi zainteresované osoby hovořící do stavu hromadné dopravy v kraji.
Jako člověk který v Broumovském výběžku žiji, musím zkonstatovat, že jak výstavba Vysokovské spojky pro vlak, tak silničního obchvatu Náchoda by celému regionu zlepšení přineslo. Náchod jako podhorské město má bohužel kolem sebe všude kopce a tak každá dopravní stavba bude složitá a drahá. S výstavbou tunelu by vlak z Náchoda za 40 min do HK silniční osobní dopravu naprosto převálcoval. Autobusy by se nemusely potulovat po této páteřní trase a zahustily by dopravu ve výběžku, krásná teorie,ale taky utopie.
Kdo tvrdí, že silniční obchvat není a nebude potřeba, asi taky nikdy nejel autem z Hk do Náchoda 40 min a dalších 40 minut přes Náchod dál například do Hronova. Náchod je a bude hrdlo a bez obchvatu to stejně donekonečna nepůjde. Na stránkách ŘSD se ještě loni dalo dočíst, že D 11 skončí v Jaroměři a odtud povedou dvě rovnocenné 4 proudové rychlostní komunikace na Trutnov a na Náchod. Trutnov Královec výstavba jako první.
Kamiony které se už teď vyhýbají každému zpoplatněnému úseku dálnice a pokud se v Náchodě zadíváme na SPZ zjistíme že je jich 50 / 50 PL a zbytek je Rusko, Bělorusko, Ukrajina a další státy bývalého SSSR, tak je určitě přesvědčíme morálním tlakem, že mají zvolit k domovu delší trasu přes Trutnov jak si to přejí politici.
A kdo tvrdí že z Náchoda na Broumov už jede jen malá část aut neviděl asi co se dělo u dvou přejezdů v Bělovsi, když se opravoval kruhový objezd u Čedoku a uzavřel se podjezd pod tratí.
Prosím proto všechny zdejší zarputilé bojovníky proti všemu, přijďte sem bydlet a nebo začněte přemýšlet jak by to šlo a ne přoč by to nešlo.[crazy]
NE tendrům ve VHD
Sobota, 16. ledna 2016 - 19:50:53  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Vhd_sl:
Ještě si dovolím komentovat váš zlatý hřeb:

"Nejlepší doprava je žádná doprava"

Už není 17. století. Doprava je něco, co lidi prostě chtějí. Když jim nedáte železnici, budou chtít silnici. A k ní i více parkovacích míst. Lidé chtějí žít tam, odkud se snadno a co nejrychleji dostanou i do jiných míst, pro případ, že by to tu a tam potřebovali (na návštěvu, výlet, klidně za tou prací, kulturou).

Rozvíjet region tím, že jim nevylepšíte dopravu do okolí, ale opravíte cukrovar a uměle udržíte v provozu za dotace? No tak to bych se tam fakt chtěl nastěhovat. Úplný ráj k životu. Za dotace tam budete držet cukrovar a textilku a vozit tam každou sobotu herce z Národního divadla, aby i kultura byla, ale silnice odtamtud kamkoli jinam bude otřesná a vlak nepoužitelně pomalej. Prostě úžasné!!! Ztracený ráj.

A nebo chcete rozvíjet jen silnice, ale hlavně ne železnici, protože podle vás je to hlavně rozvoj železnice, co lidi vyhání žít jinam?

Buď jste silniční lobbista, a proto nám vysvětlujete, proč není dobré rozvíjet železnici, protože to vyžene lidi z regionu pryč a jsou to celkově vyhozené prachy a nutně skončí zbytky nákladních vlaků, zatímco silnice takový efekt nemají.

A nebo jste blázen, protože nechcete rozvíjet dopravu vůbec a místo toho chcete dotovat všechno možné, jen aby lidi v oblasti co nejméně cestovali a do oblasti přijelo co nejméně návštěv, turistů. Živý skanzen.

Co z toho tedy jste?
Sobota, 16. ledna 2016 - 20:40:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 8-2012
Resp. chci vyvrátit názor, že investice do silnice je apriori pecka oproti investici do železnice
... což tu sice nikdo netvrdí (pouze o tom, že silniční obchvat je v pořadí před Vysokovskou spojkou), ale proč to nepodsunout a následně s tím horečně polemizovat.
individuální odprava se bude dál mrcasit přes Duszniki
Individuální doprava pojede po dálnici do Trutnova, aby se přes Adršpach vrátila na Náchodsko a Broumovsko... jistě. Nebo do Kłodzka přes Wrocław.
byla dle modelů pro cca 3 000 cest/den
[biggrin] Kvalitní hulení [happy]

panu Pincovi se už párkrát podařilo T.H. "chytit na švestkách"
Ono je hlavně pro některé komické figurky důležitější účtovat s osobou, protože k věci jim argumenty došly (resp. vůbec nepřišly).

při své, cca 14 dní staré cestě přes Náchod jsem si nevšiml stavebních stojů ani "na Brance", ani na mostě přes Metuji na hranicích v Bělovsi, ba ani betonárka v Poříčí nerozšířila kapacitu o 300%
Zamyslete se sám, jakou váhu asi má tenhle váš "argument", vždyť se dobrovolně zesměšňujete.
pro spojení HK - Opočno - Dobruška
Jakým zázrakem začnou jezdit vlaky do Opočna? (To, že jezdí na nádraží s názvem "Opočno", fakt neznamená, že jezdí do Opočna.) No a jaký sukces je Dobruška vlakem, to se lze poslední desítky let přesvědčit přímo v jízdních řádech.

S výstavbou tunelu by vlak z Náchoda za 40 min do HK silniční osobní dopravu naprosto převálcoval
Přesněji řečeno - z poměru IAD/vlak nějakých 95/5 bychom se dostali na 85/15.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Sobota, 16. ledna 2016 - 20:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10671
Registrován: 8-2004
Myslím, že pan "NE tendrům ve VHD" je (bohužel) té budoucnosti financování (nejen) infrastruktury v příspěvcích z 18:48 a 19:10 dost blízko. Alespoň podle dosavadního vývoje.
Nemyslím si, že by dotační (přerozdělovací) programy zmizely. Jen se možná změní poměr toho, kolik budeme dávat do těch akcí napřímo a poměr toho, co dostaneme z velkého přerozdělovacího bruselského měšce zpátky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 16. ledna 2016 - 20:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 1-2006
-ds-:
OK, bude lepší formulací dané řešení se mě osobně líbí více nebo méně? O čem se tu vlastně přeme? [happy]

NE:
Vážím si toho, že jste mi věnoval tolik svého drahoceného času. Ovšem, zklamu Vás. Predikovat politiku EU, zvláště v době, kdy se stupňují určité problémy, neumím.
Dálkoviny? Měl jsem na mysli DOZZ. ;-)
Zbytek? Již poněkolikáté účelově dezinterpretujete to, co jsem napsal. Čímž nezbývá než to uzavřít s tím, že máme příliš rozdílné názory/vnímání okolí a jakékoliv vysvětlování je ztrátou času. To se stává...
Sobota, 16. ledna 2016 - 21:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 12-2007
Ještě jeden pokus o diskuzi bez emocí:

Po dostavbě dálnice D11 bude cesta exit Jaroměř - exit Trutnov (tedy zcela mimo Trutnov) dlouhá 30 km trvat povolenou rychlostí 130 km/h cca 15 minut. Tedy o cca 20 minut rychleji, než trvá cesta dnes přes centrum Trutnova do místa budoucího exitu.

Takže z míst, kde je to dnes do Jaroměře až o 20 minut pomalejší přes Trutnov, než přes Náchod, to najednou bude stejné. Kde je rozdíl měnší, bude to přes Trutnov nově rychlejší.

Oproti tomu jde bude i trasa přes Náchod o něco urychle přeložkou minimálně přeložkou u Hronova, což hodnotu "o 20 minut" o něco sníží, dejme tomu na 15 min.

Takže s D11 to do vnitrozemí bude určitě rychlejší přes Trutnov z Adržbachu a Teplic. Na rozhraní se objeví Česká Metuje a Meziměstí. Rychlejší po "staré" to zůstane z Broumov, Police, Hrnonova, Stárkova.

Žádné emoce, jen fyzika... Prosím o podobné argumenty i ostatní. Děkuji.
Sobota, 16. ledna 2016 - 21:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 8-2012
Za mě závěr:
Obchvat Náchoda bude stát a:
- přípravu staveb kolem R11 budou blokovat ekoteroristi;
- představa Vysokovské železniční spojky bude předmětem hysterických šotopříspěvků na následovníku K-repu;
- nenaděláte s tím NIC.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Sobota, 16. ledna 2016 - 21:23:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 12-2007
Bart:Kamiony které se už teď vyhýbají každému zpoplatněnému úseku dálnice (...), tak je určitě přesvědčíme morálním tlakem, že mají zvolit k domovu delší trasu přes Trutnov (...)
Se divím, že vůbec jezdí přes Hradec, nejkratší je to totiž přes Nový Bydžov [happy]

Bart: A kdo tvrdí že z Náchoda na Broumov už jede jen malá část aut neviděl asi co se dělo u dvou přejezdů v Bělovsi, když se opravoval kruhový objezd u Čedoku
Jenže to jste si k tomu ještě přičetl nakupující z celého Náchod a okolí mířící do Kauflandu apol a taky celý tranzit na PL... To není fér... [uhoh]
Sobota, 16. ledna 2016 - 21:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 12-2007
A poslední pokus o diskuzi bez emocí ke spojce a alternativám:

"Dnes", myšleno po revitalizaci, bude možná JD Náchod - HK ca 46 minut. Po silnici to trvá asi 35, záleží odkud kam.

Zatímco dostavba dálnice to autu zkrátí pod 30 minut, tak v železnici se nabízí (mě známé) alternativy:
- zkrácení na rovných 30 minut přes Vysokov
- malé zkrácení trasou podél Metuje na ca 42 minut
- prodloužení trasou přes Třebechovice na 50 minut

Čistě subjektivně: Trasa, která jízdní dobu prodlouží (nebo zkrátí jen velmi málo), nemá smysl, protože k nákladů na výstavbu budete muset připočíst ještě náklady na ztracený čas cestujících a snížit modal split v dané relaci [happy]