Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Mechanická návěstidla, mechanické závory » Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 12. 02. 2017 | předcházející | další |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 12. 02. 2017dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8452 Registrován: 6-2004 |
Rob: hláska VESCE a hláska Gránice? Které další byly na této trati? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2208 Registrován: 5-2008 |
Fany: Hl. Blížkovice |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 862 Registrován: 3-2006 |
Pánové, děkuji za upřesnění, těmi Gránicemi jsem si nebyl jistý. Vkládám ještě foto odjezdového návěstidla a ranžírky na jaroměřickém zhlaví v Mor. Budějovicích. Tyhle mechaniky by se měly dostat pod památkovou ochranu; docela se obávám, aby je brzo nepotkal osud jako návěstidel v Šumné. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1491 Registrován: 5-2004 |
Tyhle mechaniky by se měly dostat pod památkovou ochranu Až budou někde v muzeu, tak klidně. Jinak ne. O návěstidla ze Šumné je určitě dobře postaráno u nových majitelů |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 863 Registrován: 3-2006 |
Jirka_p: Pokud by mechaniky bránily ve zrychlení dopravy na trati 241, tak asi není o čem diskutovat. Při současném stavu, kdy mezi Okříškami a Znojmem jede bez nějakého časového omezení jen pár vlaků denně, navíc s dlouhými pobyty v M. Budějovicích a při absenci jakékoli dálkové dopravy na trati je zřejmé, že jen samotná světelná návěstidla potřebné zatraktivnění dopravy nepřinesou. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8472 Registrován: 6-2004 |
V hádankách (Fotofleky, fotohádanky) se nedávno objevily dva "mechanické" snímky, zachycující mech. předvěst + vjezd do žst. Nižbor (uživatel Jnd) Nějak tu tra´t neznám, tak se ptám, kde všude zde bývala mech. vjezdová návěstidla+mechanické předvěsti, a proč do současné doby na této trati i nadále přetrvává netaktový gvd, což se mi ovšem líbí... Děkuji místním či znalým za info |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8 Registrován: 1-2017 |
Neví někdo,jestli se budou vyměňovat Karlštejnský mechaniky? Máme hned naproti přejezdu chatu a v létě na ně koukám,žádnej vlak mi neunikne,ale dost se o ně bojím. A teď jim ještě dali z půlky normální kulatý břevna a druhá půlka je AŽD. Říkal jsem si¨,že to bude velký lákadlo pro šotouše. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1765 Registrován: 7-2002 |
Shrnutí likvidací mech.závor a návěstidel za rok 2016 na Slovensku. závory: Bošany, Martin návěstidla: Velký Horeš Shrne někdo Česko? |
Neregistrovaný host 193.165.100.66 |
Návěstidla zdemolovaná v roce 2016 v ČR: Malá Hraštice (někdy v létě), Mníšek p.B., Čísovice, Měchenice, vlečka Borohrádek, Dobrovice, Šumná. Odjezdy z Ruzyně měly zmizet na přelomu listopadu a prosince ale tuto sobotu ještě stály. Snad jsem nic nepřehlédl. Víte někdo co by mělo padnout letos? Myslím fakticky ne teoreticky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10300 Registrován: 4-2003 |
No jo,Hraštice byla pěkná ... a vubec všechen ten mechanický Pacifik .... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1492 Registrován: 5-2004 |
Pražská čára: myslím, že zdemolovaná je dosti silné slovo. Raději bych použil snesená. Protože si troufám říct, že snad všechna vloni snesená návěstidla nešla do šrotu, ale našla nového majitele. Ten seznam loni padlých ještě doplním o hlásku Merkovka (konec 30.3.2016), nz. Malonice (únor 2016?), Davle, Jílové u Prahy (obě ve výluce 26.3. - 29.4.2016) a hlásku Holasovice (naposledy v provozu 31.3.2016). Výhled na letošek: Praha-Ruzyně, Valtice, dál nevím. |
Bardotka_749
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1919 Registrován: 10-2008 |
Jirka p: matně si vybavuji, že v.r. 016 padly i mech.n. v Bečově n./Teplou. 1x odjezdové směr KV, vjezdové obě - od Toužimi a M.Lázní. Ale nešla do šrotu, byla odkoupena a kdesi po ČR dělají radost dál alespoň coby muzejní exponáty.
Bardotka - už není
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 250 Registrován: 2-2009 |
Jirka p: ještě padla hl. Kačice
www.solvayovylomy.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1493 Registrován: 5-2004 |
Mechaniky v Bečově nad Teplou skončily už v září 2015. Nové SZZ bylo zapnuto 25.9.2015. Hláska Kačice skončila rovněž v září 2015. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2187 Registrován: 8-2009 |
Tak tak, hláska Kačice skutečně již v září 2015 Ale oboje závory byly zachráněny Ten Bečov byl tehdy nějak na dvě etapy. Strana na Mariánské Lázně a Toužim se dělala snad už v roce 2014 (možná i dříve). Strana na Karlovy Vary později, asi skutečně 2015. |
Bardotka_749
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1920 Registrován: 10-2008 |
jj, oprava - rok 015, jsem se upsal, rok 016 byl s novými n.
Bardotka - už není
|
Bečov
|
|
Neregistrovaný host 37.48.40.185 |
Vygůglil jsem toto, takže první etapa v Bečově byla v roce 2013 http://www.chzk.cz/index.php/pro-mr/443-elektromechanicky-vyhybka rsky-pristroj-vzor-3414 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 546 Registrován: 6-2010 |
Video: Pohled strojvedoucího 555.0153 na trať Nové Strašecí - Kladno - Hostivice- Praha Vršovice https://youtu.be/-kJifOBsitM |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 214 Registrován: 6-2009 |
Tak dnes krátce po 9 hodině padlo poslední mechanické návěstidlo v Praze, a to odjezdové do Hostivic. Můžete si jej vyškrtnout ze seznamu. Touto dobou taktéž zrušeno plácačkování v Ruzyni. |
Pražská čára
|
|
Neregistrovaný host 193.165.100.66 |
Jirka_p: "Pražská čára: myslím, že zdemolovaná je dosti silné slovo. Raději bych použil snesená. Protože si troufám říct, že snad všechna vloni snesená návěstidla nešla do šrotu, ale našla nového majitele. " Nechci být příliš kritický ale nevím. Rád se ale nechám fakty přesvědčit o opaku. Když si ale vezmu návěstidla na trati Rudná-Vráž, tak bylo v roce 2015 "sneseno" cca nějakých 15 kusů. Pene tu informoval o záchraně obou Nučických předvěstí. A zbytek? U Čísovic vím, že někdo získal minimálně vjezdová S a L. Dle sdělení jedno Ruzyňské návěstidlo taktéž někdo získal, ale jinak z příslušných míst častěji přichází univerzální odpovědi "provozní záloha". |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 40 Registrován: 4-2014 |
Z trati Rudná - Vráž našly nové majitele všechna mechanická návěstidla a předvěsti a ještě o to byl docela boj. S řídícími a stavědlovými přístroji to bylo obdobné, ve šrotu neskončilo téměř nic. A na dalších stavbách je to stejné. Zdeněk |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4799 Registrován: 10-2003 |
Mám podobnou osobní zkušenost. Na každé návěstidlo je několik zájemců.
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 575 Registrován: 10-2011 |
V Praze Ruzyni dnes hoří svíčky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1497 Registrován: 5-2004 |
Pražská čára: nedávno jsem v jedné stanici zažil, že se mechaniky rovnou nakládaly na auta a jely k novým majitelům a do budoucna to, aspoň na Moravě, nebude jinak. Z Pacifiku vím jen o jedné předvěsti z Měchenic, která má nového majitele. Až bude repasována a vztyčena, dám vědět. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 422 Registrován: 9-2013 |
Zdravím! Neví někdo, jak je to v současné situaci z celou mechanikou v Závadce nad Hronom? Chtěl bych se tam letos konečně dostat a zdokumentovat je. Jen si nejsem jist, jestli už není pozdě a nebo, jestli se nemají v nejbližší době rušit. Chtěl bych tam někdy na jaře, na začátku května. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1768 Registrován: 7-2002 |
Závadka nad Hronom by měla být beze změn. Jestli tam budeš, tak omrkni i zbylé mech.závory, hlavně si nenechej ujít závory v Hačavě ty jsou docela ohrožené. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1769 Registrován: 7-2002 |
Nemyčeves Docela balzám na duši. Až se to nahradí tak to bude docela smutné. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 424 Registrován: 9-2013 |
Alesl: Zdokumentuji vše, co je mechanické, až v Závadce budu. Hačavu mám už nafocenou dostatečně. O tom, že se mají rušit, vím cca 2 roky. Dle toho, co jsem četl, měli být rušeny už minulý rok, ale 25.10.2016, kdy jsem přes Hačavu projížděl vlakem do Rimavské Soboty, tam ještě byly. Jenže kdo ví, jak je to dnes. Teď je ale otázka, jak dlouho budou ještě sloužit i ty v Hnúšti, které jsou poměrně nenápadné a docela lehce se dají přehlédnout, pokud člověk jede vlakem. Naštěstí tentokrát jsem je nepřehlédl a při zpáteční cestě do Tisovce jsem se v Hnúšti zastavil a konečně je také zdokumentoval., viz níže. S tou Nemyčevsí, nevíš, jak tam dlouho ještě ty mechaniky budou? Že bych tam eventuelně zajel, až budu mít čas. (Příspěvek byl editován uživatelem Rychloběžka.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8507 Registrován: 6-2004 |
Alesl: balzám na duši? Já myslel, že jsi příznivcem dálkoviny a všelijakých moderen... Mimochodem, jak často se otvírají ty "polní" ? 1x za rok? A je v Zv Nemyčeves nějaká vytápěná čekárna pro cestující? Díky za info |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1771 Registrován: 7-2002 |
Rychloběžka: Všechny slovenské jednodrátovky měly být nahrazeny do konce roku 2016. Naštěstí se to kromě Bočan nestalo. Při mé poslední návštěvě Hačavy se paní nad dotazem náhrady jen usmívala, protože prý tyto řeči poslouchá už nejméně 10 let. Pokud budeš na Slovensku omrkni závory v zastávce Holíša. Můžeš se tam projít k polním závorám o kterém tvrdím, že je to nejodlehlejší mech. přejezd na Slovensku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1772 Registrován: 7-2002 |
Fany: Pokrok nezastavíš, ale jsem rád že se ještě najdou místa kde je ještě železnice ve stavu který jsi pamatuji z dětství. Ale představa že bych tyto múzejní věci udržoval mě docela dějí. Lítat s fakulema napuštěnýma petrolejem a rozmražovat zamrzlý drátovod se mi skutečně nechce. V Nemyčevci mají vytápěnou čekárnu plnou květin. Využití je minimální lidé chodí přesně na čas. Polní závory se dle staničního řádu otevírají pouze na požádání. Loni je prý zvedali jen párkrát pro zemědělce a pravidelně jednou za měsíc pro údržbu. Paní závorářka chodí nový přejezd zavírat k releovému domku, kde je ovládání. Počítám že letos se udělá automatika a zmodernizuje se i polní přejezd. Dle ročního plánu výluk by to mělo být výluka v květnu (plánováno 7 dní). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 549 Registrován: 6-2010 |
Video: Natáčení s parní lokomotivou (KHKD) 354.7152 v okolí Liberce https://youtu.be/ESWf2BioEBo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2189 Registrován: 8-2009 |
Pražská čára, zdenek p: Z trati Rudná - Vráž našly nové majitele všechna mechanická návěstidla a předvěsti a ještě o to byl docela boj. S řídícími a stavědlovými přístroji to bylo obdobné, ve šrotu neskončilo téměř nic. A na dalších stavbách je to stejné Já tedy nevím, ale když jsem odvážel ty nučické předvěsti, tak ještě minimálně vjezdová trojramenka z vlečky a dvojramenka od Loděnice zamluvené nebyly. Já už tehdy měl trojramenku z Bečova nad Teplou, tak jsem ji nebral. Takže bych to zase s tou záchranou tolik nepřeháněl. Ale zachráněno bylo i tak dost Alesl, Rychloběžka: super fotky |
johnykiller
|
|
Neregistrovaný host 95.103.17.97 |
Správy zo včerajšieho výletu do Bratislavy: Žilina bez zmien. Ľubochňa neviem, prehliadol som ju |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10355 Registrován: 4-2003 |
Pro Praskavku mechanický Bečváry ... Skneny na |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 480 Registrován: 11-2008 |
Jnd: krása pohledět |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 52 Registrován: 4-2014 |
Jnd ještě jednou díky dnes to tam vypadá takto, jinak mě zaujala ta protizávaží připadají mě delší než jinde |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10356 Registrován: 4-2003 |
Mě ty protizávaží přijdou jako jinde,ale abych řekl pravdu moc jsem to nikdy neštudoval. Spíše si pamatju ,že někde měla jiný než kulatý tvar ... Třeba i vjezdu do Rudné od Hostivice. No a pak vzpomínám,že ty Bečváry byla dost hrozná akce,zima,hnus a mě dost zle,že jsem pak stornoval i nějaký přesčas v práci což jsem normálně nedělal. Byla tam velká díra mezi vlaky a zavřená hospoda která když otevřela mě jen první hnusný pivo a turka Uff a taky roztržená bunda z lezení na dřevěný telegrafní sloupu u toho vjezdu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 53 Registrován: 4-2014 |
zde sem udělal takové srovnání délek závaží v Bečvárech byli téměř 2x delší než ty které znám (rozměr tech menších je 450mm na délku a průměr 100mm) Jinak souhlasím že někde byli použity úplně jiné tvary ale bohužel foto nemám |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10359 Registrován: 4-2003 |
Jo tohle ... já myslel to jak je u země na drátovodech ... |
LoDo
|
|
Neregistrovaný host 46.135.93.1 |
prskavka: Druhý tipuju Měchenice vjezd od Skochovic, třetí Hraštice vjezd od Mníšku a čtvrté Mníšek odjezd do Čisovic. |
LoDo
|
|
Ne, oprava: druhý Mníšek vjezd od Čisovic, třetí nechávám a čtvrtý Davle vjezd od Skochovic... |
Bobo
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13431 Registrován: 5-2002 |
a která je zlatovláska?
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font> jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno http://www.stopkoureni.cz/ |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10361 Registrován: 4-2003 |
a která je zlatovláska? Nejhezčí byla ta v Mníšku ,zepředu i zezadu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 54 Registrován: 4-2014 |
Lodo je to tak až na tu úplně vpravo, jedná se o odjezdové ze stanice Čermná nad Orlicí |
LoDo
|
|
prskavka: Aha, tak ten úplně vpravo bych nepoznal v tom případě, v Čermné jsem nikdy nebyl... Až po odeslání prvního pokusu hádání jsem si uvědomil že Měchenice narozdíl od Mníšku měli až do konce clonky a pak ta Davle mě napadla protože tam bylo v posledních letech taky opraven a natřen, teda alespoň ten vjezd od Skochovic... A taky i podle těch větví v pozadí... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8518 Registrován: 6-2004 |
Rožďalovice, DK, stále ovládá pomocí cca 1,5kilometrového drátovodu (dokonce v oblouku) onen přejezd v lese? Máme vůbec někde na síti delší "vedení"? Jak často např. tento či jiné "zapadlé" přejezdy fyzicky mechanikuje? Formálně (i reálně?) při kontrole 1x za rok? Letos snad nejsou v plánu opět nějaké mechanické redukce, nebo ano? (Příspěvek byl editován uživatelem Fany.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 556 Registrován: 6-2010 |
Video vzpomínka na oslavy 150 let Buštěhradské dráhy v Lužné u Rakovníka v roce 2005 https://youtu.be/xdmecSWUB9A |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8520 Registrován: 6-2004 |
Nikolas: u všech mech. dvojčat na vjezdu mě vždy zajímá, zda jsou povoleny současné vjezdy a je tedy možno odfotit obě návěstidla v poloze dovolující jízdu. Jak vidět, tady to možné je: Kyjov, Bečov, Mor. Budějovice, Janovice, Jelšovce - také bylo/je možné takto odfotit ? |
Adam_r
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1445 Registrován: 10-2003 |
Fany> Nutnou podminkou soucasnych vjezdu je, ze kazda vlakova cesta musi koncit u vlastniho odjezdoveho navestidla. Takze na opacnem zhlavi musi byt minimalne 2 odjezdova navestidla. V Mor. Budejovicich a v Becove toto neplati/neplatilo, takze to mozne neni/nebylo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 871 Registrován: 3-2006 |
Závorářské stanoviště 998 (Trnovany - Žatec) |
Annonymm
|
|
Neregistrovaný host 82.209.10.126 |
Víte někdo, zda-li ještě slouží mechanická návěstidla v Heřmaničkách na trati 220 a kdy se budou rušit? Díky |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10375 Registrován: 4-2003 |
Annonymm Kdy se budou rušit nevím,ale zatím fungují ... letos už by se mělo u Votice něco dít,ale zda padnou mechniky odpoví někdo znalejší. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3725 Registrován: 3-2005 |
Nevím jestli se to tu už neobjevilo, nechodím sem zas tak často, ale: Na trati 224 byly odstraněny jedny ze dvou mechanických zábran v úseku Pořín - Chýnov. Jedná se o ty blíže k obci Kladruby. Teď přes zimu se to blbě sleduje, ale mohly padnout během nepřetržité výluky v listopadu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1773 Registrován: 7-2002 |
Smidary: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1774 Registrován: 7-2002 |
Skřivany: Docela se mluví o náhradě, takže bych s případnou dokumentací neotálel. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1775 Registrován: 7-2002 |
Nový Bydžov: Na druhém zhlaví už několik let funguje zab.zař. MOZAB. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1776 Registrován: 7-2002 |
Celý výlet se povedl. Na trase dlouhé cca 6 km jsem viděl a zdokumentoval tři stanice/nákladiště s 5 ks mech.závor. a kromě světelné P Novém Bydžově i jen samá mech.návěstidla. Na Slovensku je takto plodný úsek Velké Bielice - Bošany (7 ks mech závor na 9 km). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8529 Registrován: 6-2004 |
Krásné zimní fotky... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10407 Registrován: 4-2003 |
Koukám,že ve Skřivanech padly jedny závory ..... Jinak hezká dokumentace |