Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Mechanická návěstidla, mechanické závory | předcházející | další |
Mechanická návěstidla, mechanické závorydolů |
diskuse | posl. autor | příspěvků | stran | posl. příspěvek | |
---|---|---|---|---|---|
Archivy starších příspěvků
|
|
||||
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 12. 02. 2017 | Jnd | 60 | 1 | 12-02-17 10:54 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 12. 04. 2017 | Alesl | 60 | 1 | 12-04-17 11:55 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 14. 05. 2017 | Nepokrades | 60 | 1 | 14-05-17 14:16 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 13. 07. 2017 | Fany | 60 | 1 | 13-07-17 09:26 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 21. 08. 2017 | Jnd | 60 | 1 | 21-08-17 13:30 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 02. 10. 2017 | Alesl | 60 | 1 | 02-10-17 10:32 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 13. 11. 2017 | Pepa_l | 60 | 1 | 13-11-17 07:56 | |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 02. 12. 2017 | Pepa_l | 60 | 1 | 02-12-17 01:24 |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 15162 Registrován: 5-2002 |
PD: u zastávky Hačava Když se řekne Hačava, tak se mi spíš než zastávka vybaví radiolokátor P-14, jehož to bylo krycí jméno... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 942 Registrován: 9-2014 |
Ono si nemýlte pojmy. Maď. Komárom je menšie mestečko. Vzniklo začiatkom 19. stor. spojením viacerích dedín. a pripojením do Komárňanskej župy. Komárno na Slovensku vzniklo pri voj. pevnosti z 13. stotočia a je sídlom okresu. Počas R-U bolo sídlom župy. A čo sa týka železnice, Maď. stanica Komárom MÁV ( r. 1856 )je na vyššej úrovni a dôležitosti ako je slov. Komárno, ( r. 1910 ) (Příspěvek byl editován uživatelem atoris.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1858 Registrován: 7-2002 |
Pár fotek z mého federálního výletu. První cíl prozkoumání spojky (původně hlavní tratě) Borša - Sátoraljaújhely. Mechaniky v SnM 1xV a 1xO. Brutálně zarostlé, nakonec jsem se šel po poli. V Maďarsku se čile elektrifikuje. Potom následoval přesun vlakem do Pribeníku. Mechaniky pouze v Strede nad Bogrodom (2xP, V, O, 2x mech.závory) Závory ZV27, Velký Horeš a Pribeník. Přesun busem přes Velké Kapušany do Maťovců. ZVIII: Leží za stanicí Velké Kapušany směrem k Ukrajinské hranici. Stačí vystoupit na zastávce "Velké Kapušany, Veškovce, razc. Od ní je to cca 50m. Troufám si tvrdit že se jedná o mech.přejezd s největší šířkou komunikace. Kryje koleje vedoucí na překladiště a dle obsluhy se náhrada nechystá. Pak následoval přesun busem do Humenného a noční přesun lůžkem do Chebu. Pro cestovatele mohu doporučit pivovar Medvěd ležící u zastávky Humenné Mesto. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1859 Registrován: 7-2002 |
V české části výletu se už nejednalo primárně o mechaniky, ale nějaké jsem si z evidoval. Zdemyslice, Kardašova Řečice, Jihlávka, Horní Cerekev, Kralice nad Oslavou, Studenec, Náměšť nad Oslavou a Střelice - beze změn V Popelíně zůstaly závory na Veselském zhlaví druhé nahrazeny. Ve Výhybně Kamenný Malíkov zůstaly závory ve stanici druhé jsou fuč. Jen se slzou v oku jsem vzpomínal na závory v Bednárci, Bednárečku, Doňově a Rodvínově - vše odvál čas. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 789 Registrován: 9-2013 |
Mám otázku, jak to vypadá v současné době s mechanickými závorami v Benešově nad Ploučnicí? Ve zdejší stanici probíhala rekonstrukce už při mé návštěvě dne 8.4.2017, tak by mě zajímalo, jaká je současná situace. Předem děkuji za odpověď. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 944 Registrován: 9-2014 |
Asdf: Správne je súbeh tratí 131a 135, pred stanicou Komárno ŽSR, na území SR. tá ďalšia sa už nepoužíva. V Komárome takéto návestidlá nahľadajte, tam je elektronické ústredné stavadlo, 10 rokov staré. teraz je na trati AB.Predtým tam bola elektrodynamika,a svet. návestidlá. od 2.sv. vojny. Elektrická trakcia bola zavedená ešte pred 2.sv. vojnou, 1,5 kV, od r. 1972 je aj tam striedavá trakcia 25 kV, ako u nás na južnom Slovensku, od Brna. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1546 Registrován: 5-2004 |
Rychloběžka: mechanické závory pod stavědlem 1 byly v provozu naposledy v pátek 24.11.2017. Během dne bylo aktivováno nové PZS a břevna uřezána. |
McBain
|
|
Administrátor Číslo příspěvku: 25582 Registrován: 5-2002 |
Parmezano - protože , v době instalace těch návěstidel existovala tzv. "směrová soustava " a ty náv. mohly ukazovat jenom návěst "odjezd odbočkou". Směrem na Lichkov je v Dolní Lipce jaká odbočka? Pepa l - návěstidlo vpravo původně dvouramenné nebylo, neboť na lichkovském zhlaví nebyl důvod návěstit odjezd na první či druhou odbočující trať, neboť zde žádná neodbočovala a neodbočuje. Návěstidlo vpravo bylo totiž původně jednoramenné, to na fotografii už je jeho pozdější náhrada z dvouramenného výzisku. V archivu mám fotografie jeho náhrady Takže fotka původně jednoramenného návěstidla existuje? Na podlessko štíteckém zhlaví bylo samozřejmě jednoramenné jenom prostřední návěstidlo. Levé návěstidlo mělo jedno rameno do Hanušovic a dvě do Štítů, pravé pak pouze dvě ramena do Štítů, neboť z 3. a 5. koleje nebyl a není možný odjezd do Hanušovic. Tak tomuto se přiznám vůbec nerozumím. Proč se z kolejí 3 a 5 nedá odjet do Hanušovic? Já bych naopak řekl, že z kolejí 2 a 4 (to jsou ty vlevo) se nedá a nedalo odjet do Štítů. Takže se znova ptám, proč u nich bývalo ex-dvouramenné návěstidlo? Taky nějaký výzisk? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3143 Registrován: 6-2007 |
Páteční návoz uhlí se ST44-1221 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9097 Registrován: 6-2004 |
Proč se z kolejí 3 a 5 nedá odjet do Hanušovic? tak zřejmě je takto dána konfigurace kolejiště, chybějí výhybky, aby bylo možno odjet ze 3. a 5. do Štítů... tipuju... |
McBain
|
|
Administrátor Číslo příspěvku: 25588 Registrován: 5-2002 |
Fany: "Proč se z kolejí 3 a 5 nedá odjet do Hanušovic? tak zřejmě je takto dána konfigurace kolejiště, chybějí výhybky, aby bylo možno odjet ze 3. a 5. do Štítů... tipuju..." ?? To by nám měl vysvětli Pepa L, proč se podle něj nedá odjet ze 3. a 5. koleje v Dolní Lipce do Hanušovic. Sag - to je nějaký manipulák? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3145 Registrován: 6-2007 |
ST44-1221 přivezl z Klodzka do Scinawky Srednie 27 vozů, z toho 26 jich bylo prázdných vzali si je ST43-368 a postrk ST44-1244 do Nowe Rudy Slupce k nakládce ST44-1221 pokračoval s jedním vozem do Nowe Rudy, zpátky Lv do Scinawky Srednie Tam vzal soupravu 26 plných vozů z Nowe Rudy Slupce a jel do Klodzka Uhlí do Nowe Rudy jezdí dost náhodně, asi jen podle objednávky uhelných skladů Na začátku května jsem tam měl štěstí na věší vlaky přijelo 9 plných a odjelo 8 prázdných https://wrphoto.eu/details.php?image_id=39115&mode=search https://wrphoto.eu/details.php?image_id=39126&mode=search |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 117 Registrován: 10-2010 |
...nějak se jí nechtělo dolů a konec břevna uražený kousek dál.Dnešní Kardašova Řečice |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9102 Registrován: 6-2004 |
McBain: myšleno ze 3. a 5. koleje (pokud jsou to ty nevzdálenější od budovy) možnost či nemožnost odjezdů do Štítů... tak jsem to myslel... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 76 Registrován: 7-2017 |
Podle současných plánků stanic je to tak, jak píše McBain (z kolejí 3 a 5 jde jet do obou směrů, z kolejí 2 a 4 jen na Hanušovice). Tak mě napadá, zda se někdy neměnilo číslování SK (že by si Pepa_l pamatoval starší uspořádání). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3831 Registrován: 3-2005 |
...nějak se jí nechtělo dolů a konec břevna uražený kousek dál.Dnešní Kardašova Řečice Dnes již závora opravena a normálně fungovala. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 793 Registrován: 9-2013 |
Mám další dotaz na konkrétní mechanické závory, které hodlám nejpozději do konce ledna navštívit. Jak to vypadá v současné době se závorami v Křižanech a v Nové Maši? jsou nějak ohroženy, co se týče nejbližší doby, či ne? Sleduji, že zejména na Slovensku se v poslední době docela dost ruší mechanické závory, tak nevím, jestli ty v Nové Maši na konci ledna, kdy se tam chystám, ještě budou. Snad ano, doufám a věřím v to. Předem děkuji za odpověď. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 679 Registrován: 6-2010 |
Video: To nejlepší z mikulášské jízdy bratislavského "Albatrosu" 498.104 https://youtu.be/i18LSJnJv_I |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1862 Registrován: 7-2002 |
Nová Maša beze změn. Hačavě a Hnůště zvoní hrana. Chvatimech měl být po smrti už v létě. Jinak doporučuji navštívit Brezno Halny a Závadku nad Hronom obec. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1863 Registrován: 7-2002 |
jak to vypadá ve Skřivanech? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 15307 Registrován: 5-2002 |
22m: Tak mě napadá, zda se někdy neměnilo číslování SK (že by si Pepa_l pamatoval starší uspořádání). To "mechanické" mělo taky 5. kolej u baráku. Spíš byl zmatek ve výkresech - podle šipek dopravního programu byla 3. a 5. kolej jen od/do Štítů, ale podle Ranku i podle stavědlových přístrojů hanušovická měla všech 5 pravítek resp. kolejových závěrníků. No a v excelích plánkách se zas praví, že někde šel jen odjezd, ale ne vjezd, takže babo raď... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 803 Registrován: 9-2013 |
Alesl: Díky za informace. Návštěvu Brezna Halny a Závadky nad Hronom obec už mám za sebou. Na začátku následujícího roku bych chtěl pokračovat dále právě na Novou Mašu. Ani nevím, jestli i dále jsou ještě nějaké mechanické závory, nebo návěstidla. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11135 Registrován: 4-2003 |
Sem to taky zapadne ...
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9129 Registrován: 6-2004 |
Nikolas: ta poslední fotka, mech. předvěst VRBOVCE od Velké, vypadá to, že by snad i mohla mechanikovat, jsou drátovody funkční? Od Myjavy se předvěst staví... Jnd: Svojetín a kde dále všude na Rakovnicku bývala mechanická návěstidla? Nic z toho jsem "tam" už nestihl nafotit... škoda |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11140 Registrován: 4-2003 |
Fany Mechanika byla v Hořesedlech a pak na trati do Berouna ....
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1865 Registrován: 7-2002 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7881 Registrován: 6-2006 |
Fany: patky od předvěstí a hlavních krycích jsou i v Kounově + samozřejmě tam byly i mechanické závory. Ještě v roce 2000, jsem tam viděl manipulační průběžnou kolej nákladiště. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 620 Registrován: 8-2010 |
Fany: Co já pamatuji, tak ještě Solopysky (vjezd, odjezd, závory), už zmíněný Kounov (krycí + 2x závory), Hořesedly (krycí), Krupá, Deštnice, Rakovník...a hnohé další |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 789 Registrován: 5-2012 |
742.247 s Os 14805 Moravské Budějovice 23.ledna 2000.
https://www.youtube.com/channel/UCvsf5ZjWmqtR9uja_IMivDg
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 704 Registrován: 7-2014 |
Veľké Uherce, trať Prievidza-Leopoldov č. 140 ŽSR, mechanické návestidlo a predzvesť od Partizánskeho na Prievidzu končia, ešte fungujú, ale sú tu už osadené nové svetelné návestidlá otočené ešte do boku smerom preč od trate.....pomaly ale iste z trate č. 140 miznú pôvodné prvky infraštruktúry, pred asi 3-4 rokmi zlikvidovali mechaniku v Bystričanoch smerom na Prievidzu. Niekde sú ešte skombinované mechanické vchodové návesti a svetelné predzvesti, mechanických závor je tu ešte dosť po trati..... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 705 Registrován: 7-2014 |
Komjatice ešte fungujú tie atypické vodorovne sa otáčajúce drevené závory (asi jediné na Slovensku) aj mechanické návesti.....bola síce už tma ale dobre som ich videl, boli ešte tam. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3148 Registrován: 6-2007 |
27.12.2017 | Kamienna Góra |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9146 Registrován: 6-2004 |
V OBZORu č. 25 lze číst mimo jiné: aktuálně SŽDC zaměstnává 69 hradlařů-hláskařů (správně by asi mělo být "hradlářů"), z toho hradlař-hláskař s prodejem jízdenek už od r. 2015 nula To by asi bylo zajímavé, sestavit seznam, kde se těch 69 hladlářů-hláskařů nachází Na trati do Berouna je jich nejvíce? |
Mladějov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11831 Registrován: 3-2007 |
Ano, na trati do B. je jich nejvíce a protože tam není výluka dopravní služby, tak je na každé hradlo potřeba cca 5 zaměstnanců a je tam sedm hradel, velmi hrubě potřebujete 35 lidí, spíš okolo 40 na plný úvazek (dovolená, KOP, nemoci, i když něco hradíte přesčasy). Někdo místní třeba dá přesnější čísla. Když k tomu připočtete po 2 signalistech ve službě v Dobřichovicích, Řevnicích, Karlštejně, tak to máte pomalu ke stovce, s výpravčími i víc. Docela slušná personální náročnost.. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 89 Registrován: 10-2017 |
voloda: A jak to vypadá s vjezdem do Nitry a Jelšovcema? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 713 Registrován: 7-2014 |
Nitra a Jelšovce (tu dve mechaniky sú na vchode od Zbehov a Lužianok stále, kde je súbeh tratí), v Nitre na odchode smerom na Mlynárce je už len jedna odchodová mechanika, sa mi zdá že boli dve pred pár rokmi, sú tam aj mechanické závory ešte stále na konci stanice pri tom sile a cintoríne smer Mlynárce, opačný koniec Nitry na Šurany má tiež mechanické návestidlo vchodové stále..... pridám niečo z Koniaroviec - pre mňa trošku nezvyklé mechanické závory s prevodovým mechanizmom, to nie sú typovo tie s nápisom "Předzváneč trojlístek" na ktoré som zvyknutý ako napr. toto http://www.nadrazimartinice.cz/nadrazi-zabezpecovaci-mechanicke-z avory.php.....no podľa info od personálu sa ich čas kráti....tak za 4-5 mesiacov budú zrejme už minulosťou, to je ten koniec smerom na Preseľany. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9147 Registrován: 6-2004 |
Žabokreky a okolí: všechno v pořádku, všechna mechanická návěstidla? Díky za info Mladějov: to je snad v pořádku, dráha má zaměstnávat lidi... ty šílené redukce lidí v provozu vy schvalujete? |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 90 Registrován: 10-2017 |
voloda: Mám tomu tedy rozumět tak, že tato (http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/750590.jpg) mechanika v Nitre je již minulostí? A Jelšovce jsou pořád kompletní, nebo tedy jen vjezdy na straně Zbehy/Lužianky? Resp. můžete prosím nějak upřesnit, kde ve kterých stanicích na trati 140 jsou ještě jaké mechaniky (vjezdy, odjezdy, předvěsti)? |