Diskuse » Železnice » Mechanická návěstidla, mechanické závory | « předcházející | další » |
Mechanická návěstidla, mechanické závorydolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 490 Registrován: 3-2013 |
Asdf: "přelidněnost" v provozu Vám vadí, a co takhle monopoly? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5835 Registrován: 9-2003 |
Fany: Přikládat význam názorům švihlé Švihlíkové je diagnóza s vlastním kódem. Ale že mě to zrovna u vás vůbec nepřekvapuje???
NOBLE BRICKS
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14772 Registrován: 6-2004 |
S4991023 ? Jste také makroekonom ? Jedny pěkné šraňky u Nemotic :
veřejná FB skupina: Železniční hádanky
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 32223 Registrován: 5-2002 |
Fany: stačí poslouchat názory doc. Švihlíkové Naopak, nestačí, je potřeba poslouchat i jiné názory, abys měl možnost vidět problém v celé šíři. Zejména v případě, kdy jde o obor, ve kterém nejsi doma. Bohužel reklamní roboti dělají pravý opak: čmuchají, jaké názory Ti chutnají, a pak Tě zásobují jenom tím, protože mají větší šanci, že na to klikneš a přetrpíš tu přibalenou reklamu, která je živí. V konečném důsledku Tě tím zapouzdří do bubliny.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14773 Registrován: 6-2004 |
ano, tak, tak, sbírám názory zleva doprava i zprava doleva, různé zdroje, kanály, ČRo Plus atd. atd. vím, kdo je "obchodník s deštěm" apod., ale i tak si myslím, že nejprve je třeba myslet na své zaměstnance v provozu - a potom až na svůj zisk... snad to tak někde po světě i funguje...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5836 Registrován: 9-2003 |
Fany: Myslíte, že taková zkrachovalá firma bude platit své zaměstnance obzvláště nadstandardně? Jste Džem2?
NOBLE BRICKS
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14775 Registrován: 6-2004 |
Je to OFF TOPIC, nepatří to sem.... ale : čas cca 2:20 https://www.youtube.com/watch?v=5pKy_By_nD0 z vydělané tisícovky dává firma u nás na platy cca 400 Kč, jinde např. i 580 Kč !
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11362 Registrován: 5-2007 |
Videosen: Ja len konštatujem situáciu. Problém nie je v tom, že dráha nie je ochotná platiť ľudí, ale v tom, že kamionista ani šofér autobusu už k sebe viacmenej nikoho ďalšieho moc nepotrebujú. On má v doprave niekto zo zákona na čokoľvek monopol? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 32235 Registrován: 5-2002 |
Fany: z vydělané tisícovky dává firma u nás na platy cca 400 Kč, jinde např. i 580 Kč Hele, a vnímal jsi i ten zbytek...? Myslíš, že práce signalisty vytváří tak vysokou přidanou hodnotu, aby bylo možné mu dávat takto vysoký podíl z příjmu firmy? Jo já zapomněl, ty lustry jsou tzv. předražený, takže jsi to její vysvětlení ignoroval...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14778 Registrován: 6-2004 |
ano, to platí v obchodních společnostech, to video, kde musí být přidaná hodnota atd. atd., ne u pozice signalisty, to je snad jasný... signalistu neplatí obchodní společnost, ale státní organizace ... stejně jako poštovní doručovatele atd. atd. Tam všade jsou nízké platy, ale možná to je tak v pořádku (Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
|
Vechtr
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 574 Registrován: 12-2015 |
Mě vždycky baví pozorovat křižování ve stanici, kde jsou výhybky na klíče. Kvůli tomu tam kromě výpravčího musí být i výhybkář, který jednou za dvě hodiny po příjezdu vlaků sedne na kolo a jede přestavit výhybku vzdálenější od dopravní kanceláře. Tu bližší si přestaví výpravčí sám. I tak trvá křižování asi deset minut, a to se ještě musí výhybkářovi povést přestavení a uzamčení výhybky na první pokus (s tím materiálem, co tam pracuje, se vždy nezadaří). Přitom by jej nahradil jeden elektromotor, který by se ze mzdy těch pěti výhybkářů, kteří musí být v té stanici zaměstnáni, zaplatil asi tak za jeden měsíc, a ještě by to křižování bylo desetkrát rychlejší. Ale státní podnik tento cirkus platí, nehodlá na tom nic měnit a cestující mají každý den dvacet minut času (při jízdě do práce a z práce), kdy můžou představení pozorovat. (Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 42 Registrován: 4-2018 |
Na facebooku "História dopravy a industriálu" jsou fotky z instruktážního filmu z roku 1979 - "Ruční přivolávací návěst". Poznáte někdo, ve kterých stanicích se to natáčelo? Pravděpodobně to bude na jihu Čech. Foto 01 a 02 je z jedné stanice; foto 03 a 04 je z jiného místa. Přikládám odkaz: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=921005870061949&id= 100064576333775&rdid=8rl8rAFC5LUSlYFa# Děkuji za pomoc při identifikaci. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4815 Registrován: 12-2020 |
Vechtr: Kdepak trvá křižování na klíčích 20 minut? |
Priapos
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2488 Registrován: 10-2012 |
Přečtěte si text pořádně, on zmiňuje 10 minut. |
Fihu
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 51 Registrován: 5-2010 |
ales_vm: fotky 3 a 4 jsou Kamenný Újezd, budějovické zhlaví. Dnes je ovšem vytažené až za oblouk. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 522 Registrován: 7-2010 |
ales_vm: A 1+2 bude asi budějovické zhlaví v Boršově. Jinak v uvedeném dokumentu jsou dále záběry z Hluboké Zámostí ještě za elektromechaniky před rozšířením stanice, z Nemanic, a oddílové návěstidlo si dovoluji odhadnout na hradlo Dobřejovice. (Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.) (Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.) |
Fihu
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 52 Registrován: 5-2010 |
Trumbera, ales_vm: souhlasím, je to stoprocentně Boršov, jen to tam za tu dobu trochu zarostlo a přibyl podjezd. I ty Dobřejovice by měly sedět, byť jsem zprvu četl ten hektometrovník jako 7.5, což by sedělo spíš na Hosín, no jenže tam není ta louka... A abych ještě doplnil předchozí odpověď, z kameňáku jsou v albu ještě obrázky s bardotkou před staniční budovou, hydrou a sergejem u vjezdu od ČB. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11945 Registrován: 6-2006 |
V prosinci 2013 jsem za tmy z vlaku fotil mechanickou předvěst na volno. Měla osvětlení. Napadlo mě že to bude dejvická od Ruzyně. Má někdo detailní fotky? Dík. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 523 Registrován: 7-2010 |
Marťa_rak: V roce 2013 byly už Dejvice několik let světelné. To spíše Železný most nebo Záběhlice, pokud to bylo v Praze. (Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14758 Registrován: 4-2003 |
2007 už dejvická předvěst lucerny neměla. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11946 Registrován: 6-2006 |
Tak to skutečně muselo být z rychlíku z Benešova. Na chvilku vlak zastavil, akorát se mnou v úrovni předvěsti. Jsem se nyní velice divil, co na tom černém snímku mám |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 43 Registrován: 4-2018 |
Fihu, Trumbera: Děkuji! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14811 Registrován: 6-2004 |
Co rozhodovalo o tom, zda bude/nebude odd mech návěstidlo 200 m před NEBO na konci peronu zastávky/hlásky ? díky
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14841 Registrován: 6-2004 |
13. týden, březen 2025 - a snímek mechanických závor "v poli" s nápisem Košátky.. neví někdo nic bližšího k tomuto Zv ? Kolikatero závor obsluhovalo? Kdy zrušeno? Fotka v kalendáři ZELEZNICE 2025, koupeno dnes... díky
https://www.youtube.com/user/FanyCz
|
JirkaR
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 28 Registrován: 8-2019 |
Jeden obrázek, jen tak pro zajímavost... Ve starém českém filmu, natočeném někdy na přelomu 1928-1929 (Erotikon, režie G. Machatý) se mihne tohle návěstidlo. Nejsem v tomto nijak znalý, ale běžným googlením jsem nic takového nenašel. Točilo se údajně v Praze a Karlových Varech. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14765 Registrován: 4-2003 |
|
Blanka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1656 Registrován: 12-2014 |
Vánoční video s mechanickými návěstidly ze zasněžené Jenče https://www.youtube.com/watch?v=52D2W68En4k
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde
|
Iiii
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3396 Registrován: 5-2002 |
https://fb.watch/wLW8tRD9kH/ Reportáž ČT |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 739 Registrován: 7-2017 |
Jen taková malá faktická - poté, co letos skončily mechaniky v Sokolnicích, tak už nám na Moravě zbyly jen sedmery mechanické závory. Ve Slezsku už nic. Čechy jsou na tom o něco lépe (odhadem 50 míst?) |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 96 Registrován: 8-2024 |
Přičemž ty v Okříškách a Náměšti n.O. se téměř nepoužívají. A na ty ve Studenci se konečně brousí nůž, jejich poruchovost je až nechutně vysoká. Holt si už odžily svoje a náhradní díly nejsou. Mluví se o náhradě za světelný přejezd v roce 2027. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14769 Registrován: 4-2003 |
Ve Studenci jsem viděl jak dostaly ránu od auta. Týpek jel a padala mu před autem když byl v kolejích tak přibrzdil ,když mu to došlo tak na to šlapnul pač by zustal v kolejích . Ale závory pak normálně fungovaly tak jsem to ani nijak nehlásil. A byla vcelku sněhová kalamita cca 14 dní zpět jak padal ten letošní sníh. Vlastně i to moje PFko je z toho přejezdu a toho dne jen zrcadlově otočené . |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 97 Registrován: 8-2024 |
Ve Studenci jsou dost časté problémy se zasekávajícím se pohonem závor, holt už zažil své, roky nezapře a nové díly nejsou. Přeražené břevno naštěstí jde rozpoznat a tak se to řeší ihned. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2422 Registrován: 7-2002 |
https://www.youtube.com/watch?v=-4RFVLFi07E Krásný dokument o mechanikách. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1483 Registrován: 9-2010 |
Aktuálně z Tekovských Lužian/Nagysallóról. Osazena jsou již nová vjezdová návěstidla i předvěsti, ve stanici též byla doplněna odjezdová návěstidla a na zhlavích ranžírky. Údajně už měl být někdy o podzimu loňského roku spuštěn zkušební provoz, ovšem dosud k tomu nedošlo (prý to stojí na nějakém povolení). Nevím, či to bylo i jinde obvyklé, ale zaujal mě ten návěstní opakovač LVZ na stavědlovém přístroji v DK |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11437 Registrován: 5-2007 |
Mark21: Takých indikácii zriadených zo skrinky LVZ bolo viac. Ja si jednu pamätám z pôvodnej Zruče nad Sázavou. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2423 Registrován: 7-2002 |
Kde letos padnou mechaniky? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1887 Registrován: 5-2004 |
Alesl: V Hrušovanech nad Jevišovkou. "Kde letos padnou mechaniky?" Dále jsem slyšel i úvahy o Kyjovu, vzhledem ke špatném stavu místních návěstidel, ale jak to nakonec letos bude, nevím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4920 Registrován: 4-2014 |
Jirka_p: "Alesl: "Kde letos padnou mechaniky?"V Hrušovanech nad Jevišovkou. Dále jsem slyšel i úvahy o Kyjovu, vzhledem ke špatném stavu místních návěstidel, ale jak to nakonec letos bude, nevím." Padnou v Hrušovanech jen ty mechanická návěstidla a místo nich se tam naistalují světelná, nebo dojde v Hrušovanech i k demontáži celé elektromechanického staničního zabezpečovacího zařízení a šoupne se tam JOPKA?. Díky za info. |
h2o
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 64 Registrován: 8-2013 |
Elektrmechanika zůstane, v plánu je náhrada návěstidel, KO, doplnění traťoviny do Miroslavi a přejezdy. |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 114 Registrován: 8-2024 |
Naštěstí padnou jen mechaniky a bloky zůstavají. Moderní zab.zař. budovaná v posledních letech se „vycajchnovala" po okolí (Miroslav, Moravské Budějovice atd.) a je fajn, pokud aspoň nějaká stanice bude fungovat bez větších potíží. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4921 Registrován: 4-2014 |
Díky za info. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12020 Registrován: 6-2006 |
Znalci mechanik, prosím vraťte se do roku 2005. V které stanici, předpokládám ve středočeském kraji, probíhala výměna mechanickým hlavních návěstidel za nová světelná. Jde o nakládací místo, které při natáčení dramatu Poslední vlak (Der letzte Zug, 2006) představovalo cílový tábor Osvětim: Foto z natáčení, v pozadí vykukují odjezdová návěstidla: Větší rozlišení jsem nenašel. A třeba si někdo na natáčení výstupu z nákladních vozů pamatuje. Děkuji. Jeden člověk psal, že se točilo ve Zlonicích a plac před vlakem byl obehnaný zeleným plátnem. (Příspěvek byl editován uživatelem Marťa rak.) |
Blanka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1657 Registrován: 12-2014 |
Marťa rak: Něco k filmovým místům je tady: https://www.filmovamista.cz/858-Posledni-vlak
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde
|
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 116 Registrován: 8-2024 |
Ale zrovna u tohoto záběru tam lokalitu neznají. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1888 Registrován: 5-2004 |
K Hrušovanům nad Jevišovkou ještě plánovaný termín výluky: 7.7. - 6.8.2025. K dalším stanicím s mechanickými návěstidly... - v mapě staveb SŽ na letošek je uvedena plánovaná výměna SZZ v Písku městě. Proběhne letos? - probíhá revitalizace trati 040. Kdy se tahle akce dotkne SZZ v Pilníkově, Nové Pace a Smidarech? (Příspěvek byl editován uživatelem Jirka_p.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2886 Registrován: 8-2009 |
Marťa rak: vše těm Zlonicím nasvědčuje… |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12021 Registrován: 6-2006 |
Blanka: ano znám, ale tam je poslední upravený záběr z konce filmu zbytečný. Pene: ano, porovnával jsem to na Mapách.cz, a ten plac i komín v pozadí souhlasí. Já jsem dosud ve Zlonicích nebyl, tehdy jen dvakrát ve Slaném. Jsem nevěděl o tamních mechanikách. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 315 Registrován: 7-2017 |
Prosím znalce historie: Použití vjezdového mechanického návěstidla které mělo světelnou předvěst myslím pamatuji (před padesáti roky) v Ledečku od Ratají. Ta předvěst byla již v tunelu. Ale je znám i opačný případ ? Tedy mechanická předvěst a světelné návěstidlo ? A ještě jeden dotaz. Mohlo být i mechanické návěstidlo se sníženým stožárem (ne na krakorci) třeba z důvodu omezených rozhledových poměrů nějakou stavbou (mostem přes trať ) ? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4929 Registrován: 12-2020 |
Mechanické návěstidlo s kratším stožárem pamatuju třeba na odbočce Pasečnice, ale z jakého důvodu to bylo nevím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14802 Registrován: 4-2003 |
Pokud si dobře pamatuju z nějakých fotek kratší stožár byl i na Hln v Praze. |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3909 Registrován: 6-2002 |
Děčín? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 316 Registrován: 7-2017 |
Pánové děkuji. V té Pasečnici to mohlo být (jen se dohaduji) aby se ramena návěstidla v pohledu nepřekrývala s korytem akvaduktu nad tratí. Ještě jestli někdo nevíte o kombinaci mechanická předvěst - světelné návěstidlo ? |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1993 Registrován: 10-2017 |
To se tu probíralo několik měsíců dozadu, že taková kombinace byla a je zakázaná. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 254 Registrován: 10-2014 |
Důvodem je, že při poruše žárovky se návěst hlavního návěstidla změní na Stůj a mechanická předvěst zůstane v poloze Volno. Přestavení předvěsti do polohy Výstraha by bylo možno zajistit jen tzv. návěstním spřahadlem. Bylo u některých návěstidel konstrukce DR, ale z jiných důvodů. O tom, že by existovalo pro předvěst, nevím. Ovšem nikdy jsem po tom nepátral. Taky nevím, zda návěstní spřahadla vůbec existovala pro návěstidla rakouské konstrukce. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1951 Registrován: 11-2006 |
pudr.kolsky: "Ještě jestli někdo nevíte o kombinaci mechanická předvěst - světelné návěstidlo ?" Ono ani není moc důvod, proč by se taková kombinace budovala ... čemu by to prospělo? Udělat z mechanické předvěsti světelnou dává daleko lepší smysl - jak je daleko, tak se blbě přestavuje, komplikovaněji se seřizuje mezi ročními obdobími, apod. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1263 Registrován: 1-2007 |
Ano, dokonce to dost často vedlo k tomu, že při totální neúdržbě (nenamazáno, zarostlé drátovody) pak řada ani ty mechanické předvěsti neobsluhovala. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 317 Registrován: 7-2017 |
Pánové všem Vám velice děkuji. |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 122 Registrován: 8-2024 |
Ony leckdy ani stavět nešly, respektive aby postavit šly, dělaly se prasárničky typu nastavím si páku metrovou trubkou (svého času jsem to viděl v žst. Šumná a žst. Hodonice). No a pak byly předvěsti, které šly stavět líp než dvojramenný vjezd. Za všechny příklady PřS v žst. Miroslav (směr od Hrušovan n.J.), kterou že si nejen chválili místní výpravčí, ale směl jsem si ji postavit i já sám. Ale taky byla vzorně udržovaná, pravidelně mazaná a vysekávaná od trávy, místní zabezpečovák byl srdcař. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14853 Registrován: 6-2004 |
něco málo fotek z doby minulé ... ale směl jsem si ji postavit i já sám. Ale taky byla vzorně udržovaná, pravidelně mazaná a vysekávaná od trávy, místní zabezpečovák byl srdcař. Srdcař, to je super... v žst. Šumná, Hodonice... tam bývaly obě mech. předvěsti v obloucích? Taky mech. předvěst KYJOVa byla odpojená... Kde ještě byla místa, že se tolerovalo neovládání mech. předvěstí z důvodu mimořádné náročnosti tohoto úkonu ? Díky za info
https://www.youtube.com/user/FanyCz
|
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 123 Registrován: 8-2024 |
Šummou si už nevybavuju, byl jsem tam jen dvakrát okolo roku 2015, Hodonice jsou na rovině. A v obou stanicích se předvěsti stavěly, někdy výpravčímu pomáhal výhybkář, jindy použili tu zmíněnou trubku. Silní chlapi to zvládli i bez trubky, ale mákli si. |
Bw_Ig
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 729 Registrován: 7-2012 |
Když už jste u toho "ručního" ovládání návěstidel, jedna historická vsuvka. Ovšem zřízení a instalace ústředního stavědla v menších stanicích přinesla zcela zajímavý personální efekt, který musela řešit i generální inspekce. Doslova uvedeno „…na Severozápadní dráze byly dříve stavědlové a výhybkové páky zabezpečovacích zařízení bez elektrického blokování, ovládány výhradně dopravním úředníkem. Bylo zjištěno, že mnoho úředníků nemělo fyzické schopnosti provést tuto manipulaci, která někdy vyžadovala velkou sílu, a že navíc značné nároky na sílu pravé paže, což mělo škodlivý vliv na snadnost pohybu při používání psacího pera a v ovládání telegrafu“. Tak centrální ředitelství roku 1891 realizovalo úpravu předpisu o ovládání výhybkových a návěstních pák zabezpečovacích zařízení bez elektrického blokování. Tuto úpravu 30. 11. 1891 schválila generální inspekce. Hlavní změna byla v tom, že stavědlové páky nemusel vždy ovládat jen dopravní úředník, ale pod jeho dozorem to mohl udělat i staniční dozorce, staniční nebo dopravní zřízenec. Myšlenka změny předpisu byla formulována takto „…Správa Severozápadní dráhy považovala za vhodné upravit předpis tak, že stavění návěstidel nebo výhybkových pák by neprováděl dopravní úředník ale dopravní či staniční zřízenec pod jeho dohledem nebo v jeho nepřítomnosti na jeho osobní odpovědnost“. Praktický dodatek nařizoval i toto „…Je zakázáno dávat povel k přestavení výhybkových pák stavěcího zařízení, křikem na dálku ale u přestavení návěstní páky musí být osobně přítomen službu konající dopravní úředník“. (V.Bl. r. 1891 č. 145 str. 2062) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3328 Registrován: 5-2008 |
bre_steg: takhle, obsluhující zaměstnanec udržoval drátovody k hlavním návěstidlům a popřípadě výhybkám , které obsluhoval , zařízení na "širé trati" se staral zaměstnanec TD , vyjma regulace drátovodů to dělal zaměstnanec SZD "návěstní dozorce""Ony leckdy ani stavět nešly, respektive aby postavit šly, dělaly se prasárničky typu nastavím si páku metrovou trubkou (svého času jsem to viděl v žst. Šumná a žst. Hodonice). No a pak byly předvěsti, které šly stavět líp než dvojramenný vjezd. Za všechny příklady PřS v žst. Miroslav (směr od Hrušovan n.J.), kterou že si nejen chválili místní výpravčí, ale směl jsem si ji postavit i já sám. Ale taky byla vzorně udržovaná, pravidelně mazaná a vysekávaná od trávy, místní zabezpečovák byl srdcař."
Don Parmezano
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4922 Registrován: 4-2014 |
Předvěst v Kyjově od Vlkoše se dříve v minulosti běžně obsluhovala, jenže je daleko jsou tam protisměrné oblouky a v zimě když ty trátovody namrzli, tak sní už nikdo nehnul, tak její obsluha byla zrušena a už se několik let neobsluhuje. |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 124 Registrován: 8-2024 |
Parmezano: Možná kdysi nebo teoreticky dle předpisu. Traťovka teď fláká i mazání vexlí, oblemcá vexle z jedný strany, ani si je neotočí a vůbec, co si nenamažou dopraváci/posunovači sami, to drhne. A v Miroslavi si chodili zabezpečováci sami s mazáním až k předvěsti. To byl jeden z důvodů, proč taky chodila tak dobře. (Příspěvek byl editován uživatelem bre_steg.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3329 Registrován: 5-2008 |
Provozní ošetřování drátovodů v obvodu dopravny, nejdále do úrovně vjezdového návěstidla, provádí zaměstnanec OS, která provádí obsluhu ZZ. U nadzemních drátovodů maže vodící kladky včetně drátových táhel do vzdálenosti 0,5 m od vodící kladky na obě strany. U podzemních (žlabových) drátovodů provádí pouze vizuální kontrolu volnosti vstupů a výstupů drátovodů. Provozní ošetřování a údržbu drátovodů mimo obvod dopravny provádí OUZZ tak to dostali zabezpečováci Předpis Z1 strana 113 2024
Don Parmezano
|
dany
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 389 Registrován: 8-2019 |
mak: "Taky nevím, zda návěstní spřahadla vůbec existovala pro návěstidla rakouské konstrukce." U ČSD se návěstní spřahadla používala v 50. letech na ovládání žlutého ramena vjezdového návěstidla - aby bylo možné návěsti průjezdy. Vlaková cesta se musela postavit ve správném pořadí - nejprve odjezd a teprve potom vjezd; když odjezdové návěstidlo dovolovalo jízdu (zapínací kontakt na návěstidle) a bylo postaveno na stejnou kolej (zapínací kontakt na kolejových závěrnících obou stavědel) došlo k sepnutí spřahadla a při stavění vjezdu se žluté rameno vezlo spolu s červeným = návěst volno. Pokud došlo k přestavení odjezdového návěstidla na návěst stůj, došlo rozepnutím příslušného kontaktu k uvolnění spřahadla a žluté rameno spadlo dolů = návěst výstraha. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 536 Registrován: 7-2010 |
dany: Ano, návěstní spřahadlo bylo nedílnou součástí čtyřznakového mechanického návěstidla. Ale dříve se u nás používalo i k samočinnému přestavení návěstidla do polohy Stůj po průjezdu vlaku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 751 Registrován: 7-2017 |
Při hledání něčeho jiného na externím disku na mě vykouklo toto - Bučovice, jen nevím, jestli 2009 nebo 2010? |