Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Moravskoslezském kraji » Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 26. 07. 2018 | předcházející | další |
Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 26. 07. 2018dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 245 Registrován: 11-2012 |
Mohu se zeptat proč ČSAD Liberec ted hodně nakupuje Karosy C954E ? Viděl jsem i nějake od Tredosu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11254 Registrován: 4-2006 |
Jednoduché a nemá peníze, nemá jistotu zakázky, tudíž je to řešení jak splnit podmínky kraje a přežít. Podobné to je s ČSAD ČL která kupuje vaše Crossy.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....
www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11271 Registrován: 4-2006 |
dnes jsem dám díl 12 z Plechové kavalerie Nový Jičín.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11273 Registrován: 4-2006 |
díl 12 Morava Nový Jičín Kozak tour connex Sorky veolia sorka MHD tohle jako elektrobus nevypadá.... tak aspoň jeden jezdil Štefek nakupoval je tam i stolek se sedačky na hraní karet. no a na závěr sice to není nový Jičín ale vozy mají vztah k vašemu kraji
pm81
|
|
Neregistrovaný host |
Dle tabulky pravděpodobných dopravců v MS kraji, (jak uvádí SEMOLINA z 13.6.2018 16:29), již v MS kraji nebudeme vídat a jezdit s žlutými busy TQM? Namátkou v Ostravě jezdí na 75, 231 a 271. Jinak jezdívá Opavsko, Vítkovsko. Co se stane s tímto dopravcem? Díky za informace. |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 348 Registrován: 2-2011 |
Není to oficiálně od kraje, ale ČSAD Frýdek-Místek na facebooku tvrdí, že vyhrálo i výběrové řízení Frýdecko-Místecko. odkaz |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 989 Registrován: 5-2004 |
Na některé oblasti už jsou s novými dopravci podepsány smlouvy, na některé ještě ne. Takže ČSAD F-M je stále v tuto chvíli pouze pravděpodobným budoucím dopravcem v oblasti F-M stejně jako TQM je v tuto chvíli pouze pravděpodobným poraženým v oblastech OP a Vítkovsko. |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 363 Registrován: 10-2017 |
Ty hořící autobusy jsou prý teď populární, 14 dní zpátky byl v Hranicích, teď pod Pradědem... https://www.novinky.cz/krimi/475976-na-parkovisti-pod-pradedem-sh orel-autobus.html |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 132 Registrován: 11-2017 |
Narozdíl od Hranic měla tato Karosa na to právo. Dennodenně jezdila natřískaná od zadu až ke dveřím do takové stráně, to se muselo někde podepsat |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 275 Registrován: 1-2007 |
T. Ondráček: Ještě myslím rok zpátky tam jezdil elektrobus, ale ten jsem už dlouho neviděl. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 923 Registrován: 2-2017 |
Elektrobus už jezdí MHD v Krnově. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 334 Registrován: 12-2011 |
os98: poslal jsi ten špatný, http://seznam-autobusu.cz/vuz/44452 tento jezdil Ovčárnu, ale je nyní na MHD Krnov |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 924 Registrován: 2-2017 |
Aha, moje chyba, díky za opravu. U 1TD 1434 jsem viděl nápis MHD Krnov, tak jsem ho tu dal a už jsem si k němu neověřil další podrobnosti. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 133 Registrován: 11-2017 |
Rybář: To je dosti možné, ale víkendy o prázdninách se jezdí ve třech nebo čtyřech, takže určitě na lince 885 na Ovčárnu nejezdila jen rok."T. Ondráček: Ještě myslím rok zpátky tam jezdil elektrobus, ale ten jsem už dlouho neviděl." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 276 Registrován: 1-2007 |
Díky za odkaz, takže MHD Krnov. A to bylo slávy když poprvé vyjel na linku 885. Bylo to v říjnu 2014? A možný důvod jeho odsunu se mi podařilo najít na této stránce - odkaz |
ppkk
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 392 Registrován: 11-2014 |
Něco nového o Hlučínsku? Dnes by mělo být vybráno
Solaris Urbino 12 7753 DPO
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7003 Registrován: 2-2006 |
Tak tady něco dokumentačního z Hlučína: |
Zdenek008
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7 Registrován: 4-2018 |
Jen pro zajímavost: ten krnovský (ex.kyvadlo) elektrobus se občas vyskytne i na lince 819 Krnov - Bruntál. a pro upřesnění pro správce seznamu autobusů SOR BN 10.5 se již nějaký ten pátek pohybuje na Bruntálsku v bílém provedení. |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 349 Registrován: 2-2011 |
Na věstníku se objevilo ukončení zadávacího řízení pro oblasti NJ východ, Bruntálsko, Rýmařovsko, NJ západ a Frýdlantsko, takže nyní je to opravdu 100%. Frýdecko-Místecko je před podpisem smlouvy s ČSAD Frýdek-Místek a. s. za Váženou průměrnou nabídkovou cenu za 1 Vozokm 37,65 Kč bez DPH. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 935 Registrován: 2-2017 |
Proč byly oblasti Jablunkovska a Českotěšínska vysoutěženy přibližně za 30 Kč / vozokm, ale zbylé oblasti kolem 35 kč / vozokm? Frýdecko-Místecko je ještě o něco výš. |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1881 Registrován: 6-2015 |
A proč se v JM kraji loni vysoutežila oblast za cca 22 Kč/km? A proč se tu jezdí za cca 30 Kč/km s tříosáky? Ceny v MS kraji skýtají pro dopravce a jejich zaměstnance leccos zajímavého. Aspoň tedy na první pohled, smlouvy jsem nezkoumal. |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 350 Registrován: 2-2011 |
os98: Protože došlo ke zvyšování základní mzdy. U prvních zakázek bylo maximem 36 Kč, později již 38 Kč/vozokm."Proč byly oblasti Jablunkovska a Českotěšínska vysoutěženy přibližně za 30 Kč / vozokm, ale zbylé oblasti kolem 35 kč / vozokm? Frýdecko-Místecko je ještě o něco výš." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 990 Registrován: 5-2004 |
os98: Taky provoz wi-fi ve vozidlech skýtá nemalé náklady."Proč byly oblasti Jablunkovska a Českotěšínska vysoutěženy přibližně za 30 Kč / vozokm, ale zbylé oblasti kolem 35 kč / vozokm? Frýdecko-Místecko je ještě o něco výš." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11299 Registrován: 4-2006 |
No rozhodně to nemůžou být koruny.
Neregistrovaný
|
|
Neregistrovaný host |
Za ty ceny kolem 30 Kč se značně prodělává, viz soud dopravců s krajem o 8 mega: https://www.finance.cz/510719-moravskoslezsky-kraj-ceka-soud-s-do pravci-o-doplatky-mezd-ridicu/ |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 351 Registrován: 2-2011 |
V paskovské Scanii se to opět trošičku zelená. |
ppkk
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 396 Registrován: 11-2014 |
Nehoda autobusu s OA v Šenově.
Solaris Urbino 12 7753 DPO
|
pm81
|
|
Neregistrovaný host |
Prosím praktické zkušenosti. Jedná se mi o síťovou ODISKU pro seniory od 70 let, stojí 850Kč ročně. V jakých spojích neplatí? Zkušenost z loňského roku, tato ODISKA neplatila v MHD Frýdek Místek, MHD Opava. Dle webu jsem se dočetl, že neplatí v MHD Studénka. Takže je to opravdu tak, že i v MHD Karviná, MHD Havířov, MHD Frýdek Místek, MHD Opava již platí? Dotyčný bydlí v Ostravě, a protože opravdu často jezdí v rámci MS Kraje, tak si pořídil v lednu na rok. Výrazněji ušetří, jak jezdí vlakem, než s IN KARTOU DŮCHODCE, kde je sleva jen 25%. Věštění z koule, prosím ne. Jen praktické zkušenosti. Díky. Já osobně mám ODISKU s elektronickou peněženkou nedávno jsem jel do Karviné, z Ostravy 27Kč a místní MHD 1Kč. Tomu říkám, luxusní cestování. Výlety v rámci MS kraje, kdy se fakt ušetří a hlavně neřeší, jestli mám dostatečnou hotovost, peněženka fakt super. Ještě by mě zajímala, kdy bude ODISKA nové generace a v čem bude jiná, než standardní ODISKA. Kdyby se vyhlásila například akce při dobití 500Kč kredit na peněženku, získáte 20% zdarma, to by se mi líbilo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 398 Registrován: 11-2008 |
V MHD Frýdek-Místek určitě síťový kupón 70+ neplatí, protože MHD ve Frýdku není součástí ODISu. Tam lze z ODISky pouze zakoupit jízdenku z elektronické peněženky. V ostatních MHD kromě MHD ve Studénce by platit měl. |
pm81
|
|
Neregistrovaný host |
Dalibore, díky za reakci. Mě z KODISU napsali toto, ale nezdá se mi to. Dle tarifu Odis pro rok 2018, roční jízdné nad 70 let (850.—Kč) není platné pouze ve vozidlech MHD Studénka. Můj prvotní dotaz na KODIS totiž zněl, že jsem se dočetl, že od 7/18 lze mít na ODISCE nahraný bezplatný kupón pro seniory 70+ a ten bude platit rok na MHD Havířov, a zda je možné jej využívat i na ODISCE, kde je již zakoupen existující síťový kupón ODIS. Sdělili, že na ODISCE je možné mít až 4 kupóny. Líbila by se mi možnost, aby opravdu byl 1 kupón, který by platit skutečně v celé síti ODIS včetně jednotlivých MHD měst, která jsou zahrnuta v síti ODIS. Ne, aby pro každé město se kupón vyřizoval zvlášť. A senior si jej pořídil za aktuální cenu 850Kč a nemusel přemýšlet, čím jet, aby to tam platilo. Podobně je to se seniory, co mají bezplatný kupón na MHD Ostrava, který pro změnu neplatí ve vlacích ČD, ačkoli linky S jedou přes zónu 77 v rámci Ostravy. Já jako uživatel standardní ODISKY (zóna 77) + elektronická peněženka, to zas neřeším, vím, že mě to platí téměř všude v rámci MS (peněženka, při přestupu sleva ve výší základní sazby 9Kč, atd.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 399 Registrován: 11-2008 |
Tak pokud už máté síťový roční/půlroční kupón pro cestující 70+, tak extra kupón pro MHD Havířov není třeba. Ty kupón pro MHD Havířov je určen pro cestující, kteří využívají pouze MHD v Havířově. Ale je fakt, že ODIS má k integrovanému dopravnímu systému daleko. Tady v tarifu opravdu chybí nějaká jednotnost. |
Pezos
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 998 Registrován: 4-2014 |
Čtení dramatičtější než argentinská telenovela Město utlumí dopravní podnik, který u zastupitelů neuspěl |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 19 Registrován: 12-2014 |
Kámoš mi poslal dva obrázky nějaké bývalé zastávky v Bašce. Nevíte někdo jak se kdysi jmenovala? |
pdk
|
|
Neregistrovaný host |
stefek200: Neznám tamější končiny, ale v jízdních řádech 1993-94 je na tehdejší lince 70315 mezi zastávkami Staré Město, Zbytky a Baška, u cihelny pro vybrané spoje zastávka Staré Město, OSP (katastrem by to vycházelo). V roce 1995-96 je na 860315 s názvem Staré Město, Frýd. stavit. Zda je to ona, to ponechám místním znalcům."Kámoš mi poslal dva obrázky nějaké bývalé zastávky v Bašce. Nevíte někdo jak se kdysi jmenovala?" |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 103 Registrován: 12-2017 |
ČSAD Vsetín už hledá řidiče na Novojíčínsko. klik |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 424 Registrován: 7-2007 |
KarosákCZ: Kopřivnická provozovna se opět objeví v jízdních řádech.. paráda.. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1251 Registrován: 6-2009 |
Ad nedávný dotaz Havířov a 3T1 0982. Bude se tedy nejspíš vyřazovat. Plán původně takový díky CVR nebyl, ale technický stav to takto dál neumožňuje. Jinak Havířov teda jezdí linky do Orlové i nadále, s 4 CW LE NP, 2 novými CNG12, 2 novými autobusy Scania a s 2 předloňskými autobusy Scania. A chystá se prodej několika starších Crosswayů. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 21 Registrován: 9-2014 |
ČSAD Vsetín už hledá řidiče na Novojíčínsko. klik Mzda: 108,80Kč/hod a příplatky dle zákona a kolektivní smlouvy A to je přesně důvod, proč to jde s autobusovou dopravou a počtem řidičů do haj*zlu. Arriva prohrála dost možná i proto, že platí řidičům o několik korun na hodinu víc, takže ČSAD Zemek mohlo tento rozdíl promítnout do výsledné ceny za km a tak tuto oblast vyhrát. Samozřejmě, jde pouze o spekulace. Z novojičínské Arrivy půjde do ČSAD VS asi jen blázen. Moravskoslezskému kraji přeji, ať v okolí Kopřivnice od listopadu nejezdí autobusy z personálních důvodů vůbec, aby se někdo konečně chytl za hlavu při vypisování výběrových řízení.. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 991 Registrován: 5-2004 |
Zajímalo by mě, co měl podle Tebe Moravskoslezský kraj udělat ve VZ jinak. Myslíš, že třeba ČSAD Karviná snižovala od června řidičům platy, aby se vešli do vysoutěžené ceny? Pochybuju o tom. A to jezdí ještě o více než 2 Kč levněji, než za co má jezdit Vsetín na Novojičínsku. A „chudák” Arriva nevyhrála především proto, že evidentně ani vyhrát nechtěla, když záměrně nesplnila podmínky VZ. |
pdk
|
|
Neregistrovaný host |
Tommas: Ať koukám jak koukám, na odkaze ani v dalších podstránkách nic takového nevidím - jen má podstatně vyšší cenu."A „chudák” Arriva nevyhrála především proto, že evidentně ani vyhrát nechtěla, když záměrně nesplnila podmínky VZ." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11335 Registrován: 4-2006 |
Mccabe rozhodně Arriva neplatí víc. Mzdy jsou u dopravců podobné. Problém je že politici tlačí firmy na nejnižší cenu. Ono je to moc líbivé. Voličům pak vykládají kolik ušetřili. Vyčítá se to firmám. Ale jestliže stanovím hlavní kritérium cenu pak jen osel (politik) může čekat něco jiného. Je to stejný jako když půjdete do obchodu a zboží bude stát rozdílně a bude vedle sebe. Koupíte to levnější. Arriva v zakázkách podělala co mohla. A tohle je trest. Aleluja promiň jsi posera když se neumíš ani podepsat.
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 387 Registrován: 10-2017 |
A co takhle ubrat velkoplaty papalášům? Když jeden nejmenovaný soukromý železniční dopravce zvyšoval mzdy strojvedoucím, tak se seškrtaly výplaty pro různé "vyšší" zaměstnance a najednou se našlo přes 40 miliónů. Mimochodem, předpokládám, že žně na nové lidi bude mít spíše DPO, který nabízí o nějakých pár korun na hodinu více. |
Synergy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 988 Registrován: 8-2005 |
pdk: Byl strop na cenu a Arriva ho fest přestřelila. Nepředpokládám, že neumí číst.... |
strop
|
|
Neregistrovaný host |
Synergy - kolik byl ten strop? |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 352 Registrován: 2-2011 |
U prvních zakázek 36,00 Kč/vozokm, poté byla zvýšena kvůli mzdám na 38,00 Kč/vozokm. |
pm81
|
|
Neregistrovaný host |
Byl jsem v minulých dnech na Rýmařovsku, lze očekávat v rámci nových JŘ, že dojde ke zvýšení počtů spojů v této lokalitě? Jeden příklad za všechny, státní svátky 5. a 6. července, rádi byste autobusem navštívili Pradědovu Galerii v Jiříkově či Hrad Sovinec? Smolík, žádný autobus nejede. Turisto, jdi pěšky 12km do Jiříkova a 3km na Sovinec a pak další 3km na Paseky a tam Ti pojede mimo ODIS dálkový bus z OL/Přerova do Jeseníku. Alespoň něco. Přikládám JŘ 883, která projíždí cíly turistických lokací. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 992 Registrován: 5-2004 |
Pm81: Zde http://www.kodis.cz/cz/aktuality/novinky/109/vyhledove-navrhy-jiz dnich-radu.html jsou návrhy jř, které šly do soutěží. Pokud máš jako cestující nějaké podněty či připomínky, směřuj je včas (čím dřív, tím líp) na e-mail Kodisu. Drobné úpravy ještě lze posoudit a případně zapracovat, pokud bude souhlas objednatele. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2186 Registrován: 8-2002 |
Ta l.č.75 a 285 vypadají dobře |
Zdenek008
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8 Registrován: 4-2018 |
Ty návrhy jsou zajímavé, konkrétně třeba linka Vrbno p. P. - Heřmanovice - Zlaté Hory, nebo Krnov - Zlaté Hory. V současnosti to vozí vzduch, o víkendu spojení nulové a v návrhu celkem radikální rozšíření. Tož to jsme zvědavý, zdali to najde cestující |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2907 Registrován: 2-2009 |
Ares1: Ono to není jen o tom, že Vsetín platí jen 108/h, ale také týdenní prac.doba 40 h., a jiné. Počítám, že jít k někpmu, kdo dá o 8 méně na h, a prodlouží prac.dobu se málokomu chce. |
pm81
|
|
Neregistrovaný host |
Jestliže návrhy projdou, tak za mě velká pochvala. Super, že BUSY směr Velká Polom budou stavět i na Opavské, díky tomu, vzniknou rychlejší přesuny pro obyvatele 8. porubského obvodu do Svinova. Nové spojení do dosud chybějících oblastí. I Rýmařovsko mě potěšilo. 75 luxusní. Přímé spojení Ostravy s Ráztokou, Hradcem nad Moravicí, atd. Auto nemám, takže změny vítám. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 251 Registrován: 7-2015 |
Mě by spíše zajímalo, čím bude lidi vozit Transdev Mám takový dojem, že nakoupí samé Sorky CNG I když takový Crossway by taky nebyl špatný... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2908 Registrován: 2-2009 |
vlakar467: Ano, měly by to být vzidla značky ,,Soubor Oprav a Reklamací,, |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 252 Registrován: 7-2015 |
Vlada749: No, tak jestli do toho narvou ty skvělé sedačky, které když se opřu začnou vydávat divné zvuky, protože tam jde cítit jakásik plastová deska, která při opření vydává praskavé zvuky, tak potěš. Dělají to hlavně vozy r.v. 2017 až dosud vyráběné a zatím to nikdo neřešil |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 136 Registrován: 5-2006 |
Všiml jsem si, že Scanie jezdí částo bez zadního tabla včetně krytu, to jsou tak moc kazové?
mujbus.webnode.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 965 Registrován: 2-2017 |
Mám menší dotaz na havířovské Scanie Suburbany 15M CNG. Proč v nich vlastně není Wifi, když se jedná o záložní autobusy na Orlovsku? Ne že by mi chybělo, raději si místo toho užívám párminutovou jízdu. Jen mě překvapuje, že tam není žádný signál, protože pokud vím, tak autobusy ve vysoutěžených oblastech mají mít Wifi. Že by do Orlové fungovalo a na linky do Ostravy ho dopravce vypínal, se mi jaksi nezdá. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 352 Registrován: 12-2011 |
os98: "záložní autobusy" IDSOK : všechny vozy bílé , s klímou , ..... záloha vypadá nějak takto : http://seznam-autobusu.cz/vuz/28223 DÚK : všechny vozy zelené , s klímou , ..... záloha vypadá nějak takto : http://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/139454?carId=754#photo a to jsou jen pár z mnoha mnoha a mnoha příkladů (Příspěvek byl editován uživatelem jeffyhardy.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1256 Registrován: 6-2009 |
Ty autobusy nejsou záložní doslova. Mají svůj turnus v Havířově, v případě nouze by ale mohly být půjčeny do Orlové a provozovány na linkách do Ostravy, kde 15m musí být. |
Aresák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2041 Registrován: 1-2007 |
jeffyhardy: to není záložní vůz pro linky provozované pro kraj. Je to autobus, který je v Přerově záložní pro případ vypadnutí Dailyny na MHD. Že ho vidíš na spoji linky má svůj důvod. A to doobjednání spojů OL krajem nad rámec závazku. S vysoutěženou oblastí nemá nic společného. Pokud máš pochybnosti, že dopravce "vydrbává" s objednatelem. Napiš dotaz buď dopravci, nebo koordiátorovi, nebo rovnou na kraj. Takhle akorát dochází k šíření mýtů a polopravd. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 993 Registrován: 5-2004 |
Os98: V rámci vysoutěžených oblastí v ODIS neexistuje pojem záložní vozidlo (tedy existuje, ale ne v tom smyslu, že by některá vozidla byla označena přímo jako provozní a některá vyloženě jako záložní). Každé vozidlo, které vyjede na linku provozovanou dle nové smlouvy, musí být schválené KODISem dle Technických a provozních standardů ODIS pro provoz v dané oblasti (jedno vozidlo může být schváleno pro provoz i ve více oblastech). Při schvalování muselo každé vozidlo splnit všechny podmínky dle TPS ODIS pro danou oblast (pokud by nesplňovalo, nebylo by schváleno). Pokud na vysoutěženou linku vyjede neschválené vozidlo, pak sankce. Pokud je na vysoutěžené lince zjištěno schválené vozidlo, kde ale nefunguje něco, co má (např. wi-fi), pak sankce. Dopravce může požádat o schválení libovolného počtu vozidel (klidně 50 vozidel pro oblast, kde je vypravenost 30), ale všechna vozidla musí splňovat stejné podmínky bez ohledu na to, zda tam jezdí pravidelně nebo jen výjimečně. |