Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 08. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 08. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 24. července 2018 - 22:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 3-2010
A k nám do SC budou jezdit po 072 ty odporné věcné poruchove vraky ČD a na severu si budou vozit zadek Romove v Regiopanterech..[kladivo]
Úterý, 24. července 2018 - 22:57:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 7-2017
TH: Můžete, to je samozřejmě pravda. Ale TZ a i já se vztékáme nad tím, jak špatně je celá liberalizace (ne)řešena z hlediska tarifu. MD je vlastník ČD a zároveň autoritou, co může udělat státní tarif, ale nemáme ani nařízené užití TR10 jinými dopravci, ani národní tarif.
Adamek
Úterý, 24. července 2018 - 23:25:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 982
Registrován: 10-2007
Ad oběhy:

Rozumnější je to možná pro objednatele, nikoli však pro cestující.

Oběhy se dají ne úplně obtížně změnit. Nebo snad i nadále budou Dráhy provozovat ranní vlak na Střekov, který dnes jezdí v elektrice?
Tato souprava by přeci mohla do Štětí na noc jet. Na 073 by zůstal komplet RJ a na 072 komplet Dráhy.

(Ona ta Regionka pokud vím jezdí o víkendu nocovat i do České Kamenice, což teď stejně nebude)

(Příspěvek byl editován uživatelem adamek.)
Středa, 25. července 2018 - 07:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8696
Registrován: 8-2012
jak špatně je celá liberalizace (ne)řešena z hlediska tarifu
Váš problém je v tom, že jako cestu vidíte akorát zachování monopolu ČD, dokud se tarif nevyřeší. Jenže tak to v této zemi nefunguje, což už by po těch letech zachovávání monopolu ČD kvůli (ne)řešení tarifu mohl pochopit i tupější jedinec. No a ti nejtupější z toho ještě dělají vinu a spiknutí zlejch soukromníků...

nikoli však pro cestující
Cestujícímu to bude jedno, bude mu tam platit stejná jízdenka DÚK.
(U spoje končícího ve Štětí bez jakéhokoli přípoje snad ani největší jančurobijci nehodlají vykládat něco o přestupu a novém placení... no ano, zbývá tu obvyklá cesta ze Strunkovic nad Blanicí přes Žihli do Štětí - ale to není nutné socializovat placením z krajského o stovku na kilometr víc.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 07:58:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 561
Registrován: 8-2017
Nepřipadá vám nekonzistentní se vysmívat podobným příkladům (Strunkovice - Štětí) a přitom horovat pro soutěžení úplně všeho? Ono potom se takto tarifně komplikovanou stane každá druhá cesta mezi kraji, u dopravně impotentnějších krajů klidně i v rámci něj. Třeba Čimelice - Vodňany v budoucnu dost možná na 3 jízdenky je taky hodno pošklebků?
Středa, 25. července 2018 - 08:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8698
Registrován: 8-2012
Máte rok a půl na to, abyste místo obhajoby bagrování Jedinému Správnému Dopravci kvůli "síťovému efektu" a "tarifní nekomplikovanosti" dotlačili ministerstvo k nějakému nesmyslnému předraženemu tarifu, který vás uspokojí a na který začnete okamžitě vymýšlet by-passy s dělením jízdenek stejně jako dnes. Prostě tu energii marněnou na dokazovaní mé pomýlenosti nasměrujte jinam.
Nebo co vám k tomu mám napsat jiného? Že se to má nabagrovat Dráze a platit z veřejných peněz nehorázný prachy dalších deset, dvacet, nekonečno let?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 08:40:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12055
Registrován: 5-2004
Ministerstvo by k tomu meli tlacit spis dopravci. Pokud jim tedy neni vsem u prdele kolik vozej lidi a neni to jen o prisati na verejnej cecek.

Autobusovej system "co spoj to jizdenka" viditelne lidi netahne.

Mch proc by mel byt celostatni tarif nejak vyznamne drazsi nez tr10 vcetne kompletni nabidky? To je system vice levnejsich dopravcu nejak vyznamne drazsi nez jeden drazsi dopravce?

Ony ani ceny v ramci vetsiny ids nejsou - zejmena na kratsi vzdalenosti - zadnej zazrak a do +/-5 km cenove vitezi auto pro jednoho i s odpisama.
Středa, 25. července 2018 - 08:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 9-2009
Mch proc by mel byt celostatni tarif nejak vyznamne drazsi nez tr10 vcetne kompletni nabidky?
Kdyby si MD vyndalo hlavu z [zadnice] a postavilo princip Národního tarifu na tarifu Národního dopravce (stačil by KM tarif se základní sadou slev na kartu), tak by to jistě bylo pro běžné kaštanstvo přijatelné řešení.
Člověk si klade otázku: Je MD opravdu tak neschopné, nebo jimi řízený Národní dopravce v této věci nechce spolupracovat, nebo je prostě potřeba za každou cenu vymyslet něco jiného jen proto, aby se "síťovost" ukázala jako drahý nesmysl v duchu hesla "čím hůř, tím líp"?

Já souhlasím s tím, že nejdřív mělo MD řešit tarif, ale nesouhlasím s podmínkou "dokud nebude tarif, nebude se soutěžit", protože při akceschopnosti MD by se tento stát nedočkal nikdy ničeho.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 25. července 2018 - 09:38:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8699
Registrován: 8-2012
Ministerstvo by k tomu meli tlacit spis dopravci. Pokud jim tedy neni vsem u prdele kolik vozej lidi a neni to jen o prisati na verejnej cecek
Jak vidíte, Jedinému Správnému Dopravci (protože to je hlavní sabotér nějakého clearingu, nejen v rámci Národního Tarifu, ale i ve všech IDS) je to u prdele kolik vozí lidí a ještě si vychovává advokáty, co pro něj agitují úplně zadarmo, jak je správně mu to zase bianko nabagrovat.
Mch proc by mel byt celostatni tarif nejak vyznamne drazsi nez tr10
No nebude dražší, bude na úrovni obyčejného jízdného - což je ten "drahý", kvůli němuž se lámou jízdenky už dnes a to v rámci jednoho Dopravce...
vcetne kompletni nabidky
Asi všichni tady vědí, o co z té "kompletní nabídky" jde především, že [crazy].
ani ceny v ramci vetsiny ids nejsou - zejmena na kratsi vzdalenosti - zadnej zazrak
Obvykle jsou na tom výrazně líp, než tarif Jediného Správného (pokud do toho tarifotvůrce nevnese mozkovým myšlením nějakou "funkcionalitu").
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 11:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 11-2008
ad Vzniká asi nedorozumění : Dne 22. července 2018 v 11:06:26 hodin sem na toto vlákno vložil nick Standal příspěvek s odkazem na "Oznameni o primem zadani verejnych sluzeb na zeleznici v provoznim souboru EMU120.pdf" V tomto oznámení se uvádí úmysl zadat část dopravní obslužnosti konkrétnímu dopravci. A následně se uvádějí tratě a jejich úseky, kterých se to týká. Nikde v tomto "oznámení" nevidím, že by se jednalo na některých tratích jen o vybrané spoje. Proto jsem uváděl, že diskuse se nějak zamotává a že "Vzniká asi nedorozumění". Jestliže někteří zdejší diskutéři mají i jiné, podrobnější informace, proč je neřeknou, nebo nedají odkaz ? A místo toho se radši "nadřazují a zesměšňují" ostatní. [andel]
Středa, 25. července 2018 - 11:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8700
Registrován: 8-2012
Nikde v tomto "oznámení" nevidím, že by se jednalo na některých tratích jen o vybrané spoje
v provoznim souboru EMU120.pdf. Že vám nikdo nenaservíroval až pod rypák obsah "provozního souboru EMU120" neznamená, že vás všichni budou litovat, že své jančurobijecké teorie spřádáte z nesprávných vstupních informací. To je prostě vaše blbost, ne někoho co "neřekl nebo nedal".
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 12:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12057
Registrován: 5-2004
Hele ty nedoceněný ministře celýho světa - co tedy dělají ostatní dopravci pro to aby vznikl celostátní tarif?

No a jak že je drahý obyčejný jízdný - za IN25 je vesměs levnější než většina IDS tarifů. Drahý bylo v době zavedení - mezi tím stihli všichni ostatní včetně busů podražit na nebo těsně pod jeho úroveň.
Středa, 25. července 2018 - 12:16:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8701
Registrován: 8-2012
co tedy dělají ostatní dopravci pro to aby vznikl celostátní tarif?
Aktivně nesabotují jeho vznik, nedoceněný advokáte (víc nemůžou dělat - až bude, tak se k němu mohou připojit).
obyčejný jízdný - za IN25
IN25 není obyčejný jízdný (a IN25 neroste na stromě). Obyčejný jízdný je to, které mj. slouží k dojení doplatků za tarifní závazek a lze předpokládat, že ono bude tím základem "státního tarifu".
je vesměs levnější než většina IDS tarifů
V IDOLu bych musel dlouho hledat, než bych našel něco levnějšího na obyčČD než IDOL (možná Jeřmanice-Liberec? a hele, ani ten ne, obyčČD za 25 a IDOL papír za 24... takže vesměs levnější než většina bude akorát Pilínkov-Jeřmanice).
(Ale IDOL je zlo, protože vysoutěžil Hrádek mimo ČD a tudíž tam neplatí polorežimka, takže ten se nepočítá [happy] .)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 13:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 7-2017
Akurat sutaze umoznia viacere trate ziskat sukromnikom, lebo rozhoduje len cena, tym padom sa rozpadne sietovy efekt CD a ani ta IN25 nebude taka vyhodna. Dnes su CD v strate resp zisku len vdaka predajom majetku a refinancovaniu dlhov a to im este sype medzinarodne cestovne. Samozrejme banky budu zohladnovat. ze podiel CD na trhu klesa a to bude mat vplyv na uvery. Casom by dokonca nove vozidla mohli mat aj sukromnici z eurofondov a proti tomu predsa socialisti silne bojovali. Jednducho otvorenie trhu prinesie zdrazenie jizdneho, pretoze to nie je na urovni trhu, ale pod nou. Napokon to uz dnes robia CD cez akcni jizdenky v okoli sviatkov, kde doja specificke skupiny cestujuich. Vo Svajciarsku to funguje, lebo aj SBB funguju na nejakom rozumnom koncepte v kapitalizme a nie su socialistickym podnikom ako CD, ktore este maju prepojenia na viac politickych stran a ludi na ministerstvach ci krajoch
Středa, 25. července 2018 - 15:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8703
Registrován: 8-2012
Jednducho otvorenie trhu prinesie zdrazenie jizdneho
Jaké bude jízdné, s tím otevření trhu v ZDO vůbec nesouvisí - vždyť to je úplně jiné rozhodnutí, klidně může být nulové (viz předvolební populismus), pro dopravce je akorát důležité, aby dostal své peníze.
No a v případě open-access jsme si už prakticky ověřili, že konkurence jízdné snižuje.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 15:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 7-2017
Bolo myslené jizdne v tom celostatnim tarifu
Středa, 25. července 2018 - 16:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3716
Registrován: 11-2008
provozní soubor EMU120 - který se zde zmiňuje v diskusi o změně dopravce v Ústeckém kraji. Prosím všechny znalé ( krom T.H., ten sice bude reagovat, ale just to nesdělí [happy][lol] ), kde je k nalezení tento dokument ? Případně další podobné. Můžete přeposlat, nebo dát odkaz ? Děkuji.
Středa, 25. července 2018 - 16:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2017
Možná by se MD mohlo inspirovat ve Velké Britzánii: je tam tuším 28 operátorů. Přesto, přijdu k automatu, zadám cílovou stanici, tarifní nabídku (typicky Off-Peak Return), zaplatím a jedu. Mohu jet po libovolné trase a využít služeb jakéhokoli operátora. Že je např. zpáteční trasa delší o 30 km, a přestupuji mezi vlaky jednotlivých dopravců v jiné stanici, vůbec nevadí. Mají i jakousi obdobu InKarty - Railcard, která platí u všech operátorů. Přesto mají mechanismus, jak tržby z jízdného přerozdělit mezi jednotlivé dopravce. A to na K-reportu občas čtu, jak se v UK ten síťový efekt naprosto zničil...
Středa, 25. července 2018 - 16:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8704
Registrován: 8-2012
Jenže celostátní tarif (jeho neexistence) a srdceryvné problémy při cestách Strunkovice nad Blanicí - Štětí přes Žihli jsou z 99% pouze zástupný důvod advokátů Jediné Správné Dráhy, proč se jí to má zase nabagrovat kvůli "síťovému efektu"... chvíli po jeho zavedení tu už zase poběží tipy jak a kde rozdělit jízdenku, webové mapky s nejlevnějšími variantami atd.

Možná by se MD mohlo inspirovat ve Velké Britzánii
Člověče, taková hereze! Nevíte, že pro správného modroguma a dráhoadvokáta je Británie to největší zlo, protože ukázala, že liberalizace funguje a přivedla do vlaků násobek cestujících? [crazy]
(P.S. Ono by bohatě stačilo inspirovat se v Německu, které nám je geograficky i společensky bližší. A samozřejmě naivní šotoušci nechť si sní o Švýcarsku.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 16:46:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 479
Registrován: 9-2002
Boj nejprve jednotný tarif a pak teprv výběrka, je velcie podobný oné bajce o zajíci, kterému do doupěte vleze tchoř. 'Zající, máš tu hrozný smrad. A dokud ten smrad nezmizí, já se odsud nehnu'.
Mladějov
Středa, 25. července 2018 - 17:02:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12666
Registrován: 3-2007
>chvíli po jeho zavedení tu už zase poběží tipy jak a kde rozdělit jízdenku, webové mapky s nejlevnějšími variantami atd.

Jenže to je úplně přirozená lidská vlastnost, kterou je lepší využívat, než proti ní bojovat.

Sice velmi často až iracionální - "nechci slevu zadarmo", "u tý pumpy 30 km daleko maj benzín o padesátník levnější, ale aspoń se projedeme".
Středa, 25. července 2018 - 18:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 11-2008
Jan Sůra určitě nepatří k "zastáncům toho jediného správného dopravce". Na jeho Zdopravy.cz se také píše : "Ústecký kraj si zvolil poptávkové řízení, které nahrazuje klasickou soutěž, přitom v podstatě soutěží o nejlepší nabídku je. Zákon takový způsob výběru umožňuje.RegioJet má jezdit z Děčína po pravobřežní trati do Ústí nad Labem-Střekova, z Ústí nad Labem západ do Štětí, z Ústí nad Labem do Bíliny (přes Úpořiny, dosud linka U5) a z Mostu do Žatce (linka U13), k tomu získá také část provozu na tratích Most – Žatec, Most – Bílina a Teplice – Litvínov." Takže i on ve svém zpravodajství píše o tom, že trať Ústí - Štětí přebere provoz RJ a na jiných tratích část provozu. [andel] Tak nejen já jsem pochopil, že na Štětí bude jezdit RJ "všechno" a proto jsem reagoval, jak jsem reagoval. Že jsem si já nenašel "ty správné informace" ( jak uvádí T.H. ) to se stane. Ale že si je nenajde profesionální novinář ? Také ho bude T.H. "shazovat" svýma nejapnými poznámkami ? [andel][andel][andel]
Středa, 25. července 2018 - 19:00:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8705
Registrován: 8-2012
Mladějov: Tady přece nikdo proti dělení jízdenek nebojuje, jen to prostě popisuju jako zástupný důvod dráhoadvokátů, proč se to musí nabagrovat Jedinému Správnému.
Ono totiž nabagrováno bylo 2009 stylem "kraje, můžete si vybrat kteréhokoli dopravce, ale stát vám dá peníze jen když si vyberete ČD" a od té doby uběhlo devět roků, během kterých všichni věděli, že rok 2019 následuje hned po roce 2018 a ten bezprostředně po 2017 atd. Že by se za těch devět let něco udělalo, zvlášť když ty "důvody" bianko memoranda byly úplně stejné jako dnes? Ani hovno. Naopak, všichni zúčastnění to v dojemné shodě sabotovali a nějaké "otevírání trhu" bylo skoro otázkou osobní statečnosti. Takže co teď chtějí modré gumy Krtek, Pejša, Berounský a spol. vykládat o "komplexnosti problematiky", kvůli které se to (ó jaká opět dojemná shoda mezi odboráři a vedením ČD!) musí zase nabagrovat Jedinému Správnému, protože jedině tak se zajistí síťovost (= v ústech modrogumů znamená platnost režimek) a půjčovny kol...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 19:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8706
Registrován: 8-2012
Tak nejen já jsem pochopil, že na Štětí bude jezdit RJ "všechno" a proto jsem reagoval, jak jsem reagoval. Že jsem si já nenašel "ty správné informace" ( jak uvádí T.H. ) to se stane. Ale že si je nenajde profesionální novinář ? Také ho bude T.H. "shazovat" svýma nejapnými poznámkami ?
Hm, to je těžká frustrace se svýma nejapnými hejty na téháčko [happy]. Tak už jste to v té příloze Plánu dopravní obslužnosti ÚK 2017-2021 našel, že linka U32 bude společně s U1, U4 a U51 v jiném balíku (8x) EMU240? A že rámcová smlouva se Středočeským krajem přiděluje odpovědnost za trať 073 až po Lysou nad Labem po roce 2019 Ústeckému kraji? Tak nás zase někdy přijďte postrašit přestupy ve Štětí...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 25. července 2018 - 19:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3718
Registrován: 11-2008
ad T.H. Asi myslíte trať 072, ale já pochopil, že jde jen o překlep. Nikdo nejsme stoprocentní. Jinak děkuji za odpověď. Kdyby jste tuto informaci sdělil hned v úvodu této diskuse před několika dny, tak by tu nebylo žádné "strašení přestupem ve Štětí". Ale to by zase bylo asi pod vaši úroveň a nemohl by jste se tu "nadřazovat" nad ostatní. [vypravci]
Středa, 25. července 2018 - 19:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 5-2002
Hele TH, proč nejsi schopen prostě říct, že ta absence jednoho tarifu je skutečně nyní nevýhoda soutěžení (které, jistě, má zas jiné výhody), a bylo by tudíž dobře, aby to co nejdříve bylo, neb pak máme výhody soutěží a té nevýhody se zbavíme? Proč raději zesměšňuješ "polorežimku", která je pro mnohé skutečně nejvýhodnější a objektivně u nich dochází k (zatím pravda ne tak významnému) omezení využitelnosti - to jako kdo vysolí 20 litrů předem je "poločlověk" nebo jak?
To je to co jsem psal někde výš, schopnost nevidět věci černobíle. Takhle to pak akorát vypadá, že se hrozně bojíš, že by s tebou mohl někdo souhlasit, tak se schválně přepneš do hrozného extrému.
Desiro
Čtvrtek, 26. července 2018 - 15:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3326
Registrován: 2-2004
TH Regiojet nemusí dělat fake-výběrka s kritériem "výrobce musí mít sídlo v Plzni"

Problém s výrobcem vozidlem v Plzni neměli ani minimálně dva účastníci tohodle výběrka.
Čtvrtek, 26. července 2018 - 15:24:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 7-2017
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2548843-na-sesunutou-trat-u- karlovych-varu-se-po-ctyrech-mesicich-vrati-vlaky

Po téměř čtyřech měsících se na sesunutou trať mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku vrátí vlaky. Poprvé tudy zase projedou 7. srpna. České televizi to potvrdil mluvčí Správy železniční dopravy cesty (SŽDC) Marek Illiaš.
Čtvrtek, 26. července 2018 - 15:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Registrován: 7-2017
Tak znova a lépe:
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2548843-na-sesunutou-trat-u- karlovych-varu-se-po-ctyrech-mesicich-vrati-vlaky
Čtvrtek, 26. července 2018 - 17:51:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 9-2003
Desiro: Nevidíš nepatrný rozdíl mezi "výrobce musí mít sídlo v Plzni" a "nevadí, když bude mít výrobce sídlo v Plzni" ?
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 26. července 2018 - 21:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8714
Registrován: 8-2012
Teda dnešní odkopávky diskutérů jsou fakt poučné...
K věci něco o tom, jak se ČD chtějí "tarifně jednotit".
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pikehead
Čtvrtek, 26. července 2018 - 21:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 3-2007
Čemuž se docela divím, protože nacpáním PID lístku netušícímu kaštanstvu by mohli vypadat lidumilně a rozdíly v tržbách si vynárokovat u IDSK.

Řekl bych, že ještě horší je, že v PIDu "nejdou" prodávat ani jízdenky z POPky a instalace označovače v obsazené stanici trvá rok - asi se to zaseklo na EIA nebo Patrik podal rozklad...

Dost se divím, že navzdory tomuhle mixu kolosální neschopnosti a úmyslných podrazů objednatel dál bagruje a alternativní dopravci v počtu 1 ks se používají leda na muzejnické šotoexperimenty...
Čtvrtek, 26. července 2018 - 21:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 11-2008
V Pardubickém a Hradeckém kraji ČD prodávají na požádání tarif IREDO už několik let …..
Čtvrtek, 26. července 2018 - 22:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263
Registrován: 7-2017
A proč by se ČD měly chtít tarifně sjednotit ? Na PIDu prodělávají a to celkem dost. To by byli špatní hospodáři, kdyby se ze svého byznysu nesnažili vyrazit maximum. Naštěstí, není jenom na jejich libovůli kde, kdy a co bude platit. Oni ani ti hodní a všespásní soukromníci se do toho tak nehrnou..., kdyby to bylo takové terno, už jsou dávno propojení mezi sebou až do čtvrtého kolene.
Pikehead
Čtvrtek, 26. července 2018 - 22:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4289
Registrován: 3-2007
Kefalín, a čo takého si predstavujete pod pojmom "prodělávají"? Jim nikdo nehradí prokazatelnou ztrátu? Proč tam teda proboha jezdí? Chce Krtek být blahořečen jako novodobý český světec?

No Arriva Vlaky se tuhle někam i cpala (řečeno vašim půvabným slovníkem), ale nějak nebylo kam - všechno bylo obšancováno JSD. Dokonce jí ty spěšňáky nakonec ani nedali - cestující potěší byméčka s peršanem od Jedné Správné Dráhy... [biggrin]
Čtvrtek, 26. července 2018 - 22:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 7-2017
Celkovo je ten PID na [zadnice], sice mame peknu mapku, kde co kolko stoji, ale zohnat jizdenku vo vacsine stanic nemozne(ziadne automaty akceptujuce karty ci bankovky) a teraz zasadna otazka, cestujuci PID v R do HK nevadia, ale predsa len uz velmi nepatria do R do Brna, ktora jazdia z Prahy uz dost plne, preto by som to automaticke strkanie PID tarifu neadoroval.
Čtvrtek, 26. července 2018 - 23:11:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 8-2017
Myslíte si, že kvůli nějakému vašemu patření budou lidi jezdit do Kolína osobákem?
Čtvrtek, 26. července 2018 - 23:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 7-2017
Nie, len v tych EC ci inych neintegrovanych vlakoch nebude platit PID, ale normalny cenik CD. Zeby boli priplatkove aj EC je uz ina debata
Čtvrtek, 26. července 2018 - 23:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17164
Registrován: 5-2002
S499: jsem nucen prohlásit, že poměrně nechutně lžeš v důvodech jeho tehdejších změn nicku.
Prohlašuj si co chceš, ale byl to sám TH, kdo si na DF ČD opakovaně stěžoval, že je mu oponováno ad personam a ne ad rem.
To, že si z kdovíjaké pózy nicky neregistroval a někdo mu je možná čóroval, je jeho boj. Zajímavé je, že jiným se to až zas tolik nedělo. Proč asi...?

Chápu Tvoji loajalitu ke kolegovi, ale to, že je mnoha lidmi (jakkoliv většinou respektují jeho vcelku obdivuhodné znalosti) vnímán jako hulvát, zřejmě nebude spiknutí...
Čtvrtek, 26. července 2018 - 23:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 8-2017
VS: V minulém příspěvku jste ale psal o R...
Pátek, 27. července 2018 - 01:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 7-2017
M250, nie všetky R CD sú integrované do PID, to mi príde logické, pretože integrácia by síce spôsobila zjednodušenie, no na druhej strane zníženie pohodlia pri cestovaní hlavne na dlhšie cesty
Pátek, 27. července 2018 - 08:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 8-2017
Ale houby, kdo jezdí do Kolína vlakem, tak už dneska jezdí R nebo Ex a jejich integrace nebo neintegrace na tom těžko něco změní. A nějakou významnou indukci kvůli zlevnění o pár drobných taky nepředpokládám.
Neděle, 29. července 2018 - 22:58:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8802
Registrován: 6-2002
Psychologické rozbory přispěvatelů odsunuty do Schotousche a ty kretény si T. H. nechte od cesty. Hlavně k věci.
Úterý, 31. července 2018 - 20:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 9-2003
https://zdopravy.cz/cd-ceka-obhajoba-400-milionu-na-expresy-do-zi liny-stat-je-nabidne-i-soukromnikum-14273/
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Úterý, 31. července 2018 - 22:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 7-2017
Zakaznici volia Ex2 sukromnikom [vypravci]
Úterý, 31. července 2018 - 22:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3590
Registrován: 8-2010
Velký_šéf: Mluvte laskavě pouze za sebe nikoliv za ostatní cestující. Děkuji.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Středa, 01. srpna 2018 - 09:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 692
Registrován: 11-2007
ad Honza: Velký šéf je troll nebo spíš trotl[proud]
Středa, 01. srpna 2018 - 15:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 1-2014
Add Ex2:

Nějak tomu nerozumím. Ex2 se od minulého roku stala kočkopsem, který coby mezinárodní expres vymetá půl Hané a nahrazuje tady R 18.

Dalo by se říct, že pokud plní i vymetací funkci, mělo by se na případnou ztrátu dívat jinou optikou, protože se ukazuje, že nejméně ztrátové jsou linky, kde se zkrátila jízdní doba (Jižní expresy, Ex1) a vlaky s větším počtem zastavení ztrácejí na atraktivitě.

Přes to všechno, musím říct, že kdykoli jedu Ex2, tak zaznamenávám vysoký počet cestujících už ze Slovenska a po nástupu cestujících v Olomouci bývá plno, u Slováckých expresů je to podobné.

Pokud by se mělo mluvit o nějakém posunu a rozvoji severní větve Ex2, tak se očekává zrychlení o půlhodinu z Žiliny do Púchova.
Osobně bych ocenil také zrychlení v úseku Praha-Olomouc z 2,5h na 120.minut, takže by byla JD z Prahy do Žiliny o hodinu kratší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
Středa, 01. srpna 2018 - 15:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 9-2009
Dalo by se říct, že pokud plní i vymetací funkci, mělo by se na případnou ztrátu dívat jinou optikou, protože se ukazuje, že nejméně ztrátové jsou linky, kde se zkrátila jízdní doba (Jižní expresy, Ex1) a vlaky s větším počtem zastavení ztrácejí na atraktivitě.

Přes to všechno, musím říct, že kdykoli jedu Ex2, tak zaznamenávám vysoký počet cestujících už ze Slovenska a po nástupu cestujících v Olomouci bývá plno, u Slováckých expresů je to podobné.


Ale ČD koukají na Ex2 jinou optikou. Protože pokud je pravdou, že provar této linky je více než 200 Kč/km, je pravděpodobné, že křížově tato linka dotuje třeba v článku zmíněný Liberec a/nebo Pendolina.[happy]
ČD to nazvou "standardní alokační mechanismus" nákladů a hotovo.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 01. srpna 2018 - 15:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 5-2002
Protože pokud je pravdou, že provar této linky je více než 200 Kč/km, je pravděpodobné, že křížově tato linka dotuje třeba v článku zmíněný Liberec a/nebo Pendolina.

V hovorovém jazyce se slovem "provar" rozumí obvykle "ztráta". Z té se těžko cokoli dotuje.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 01. srpna 2018 - 15:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1582
Registrován: 9-2009
V hovorovém jazyce se slovem "provar" rozumí obvykle "ztráta". Z té se těžko cokoli dotuje.
Klidně se točte na slovíčku, když nemáte v těhle vedrech nic lepšího na práci.

Předpokládám, že každý průměrně inteligentní člověk pochopil, že vykazovaná ztráta, na kterou dostane dopravce kompenzaci, se nemusí rovnat ztrátě skutečné.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 01. srpna 2018 - 17:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 5-2002
No, čekal jsem, že upřesníte, jestli ČD na té lince 200 Kč/km prodělávají nebo vydělávají.

A jinak - v tuzemsku je docela obvyklé že i podniky v zisku deklarují účetní ztrátu. Rozpitvávat náklady a výnosy na jednotlivé linky v síťovém podniku je jen takový sport, kterým se živí armády různých účetních, controllerů, auditorů a dalších zbytečných funkcí.

Pokud by mělo být něco jinak, tak musí stát jako vlastník ČD nejprve deklarovat, že nechce, aby tyto provozovaly provázanou soustavu spojů, ale aby zcela tržně provozovaly samostatné linky, z nich jedna každá je organizačně i ekonomicky na jiných nezávislá a neztrátová. I to je možný model. Že se mně osobně nelíbí není důležité, ale mělo by to být veřejně deklarováno jako dopravní politika a zároveň akcionářský přístup k vlastněnému podniku.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 01. srpna 2018 - 17:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 7-2017
Podniky deklarujú stratu, aby platili nižšie dane a nie preto, že sa snažia úkryt nejakú sietovost. Keď taký podnik kupuje iná firma, chce vedieť v akej kondícii je a preto tie davy ucetnich audítorov a ďalších, určite sú potrební, hlavne ak chcete priviesť neefektívny podnik k efektivite. Cestujúci už sú unavení z neustáleho dojenia za účelom dotovania veci, ktoré si na seba môžu zarobiť a la SC, rýchliky na Liberec nemusia jazdiť, bus je efektivnejsi.
Středa, 01. srpna 2018 - 17:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 9-2009
Pokud by mělo být něco jinak, tak musí stát jako vlastník ČD nejprve deklarovat, že nechce, aby tyto provozovaly provázanou soustavu spojů
V tom nejsme ve sporu.

---
Já už jsem několikrát na různých místech uvedl, že stát by si v první řadě měl ujasnit, zda chce a potřebuje "Národního dopravce". Pokud ne, nabízí se privatizace ČD. Pokud ano, pak se nabízí cesta absolutního socíku s využitím všelijakých dotací (ono totiž roubovat (euro)dotace na otevřený trh jde dost blbě, jak ukazuje praxe), nebo jasná deklarace toho, co dostanou ČD napřímo (třeba v rámci in-house) a co se tedy bude soutěžit. Mně nebude urážet, když ČD dostanou nějaký podíl rovnou, když k tomu dostanou úkol zajistit veškerý servis na síti i pro ostatní dopravce.

A opravdu mi uniká smysl toho, aby si stát udržoval "státní firmu", kterou na jednu stranu potřebuje pro trafiky politickým figurkám, na druhou stranu se k ní chová, jako k nechtěné dcerušce. A o to více překvapí, když vedle jednoho Národního dopravce si stát otevře "krám" s "Národní půjčovnou" a "Národním tarifem", což jsou taky potencionálně trafiky. Jakoby ta trafika nestačila jedna...[ko]

P.S. Je úplně jedno, jakou z výše nastíněných možností preferuji já, nebo kdokoliv z diskutérů tady. Není jedno (a je to smutné), že se stát chová, jakoby sám nevěděl, co chce. Jediný výsledek přitom je rozvoj "státních firem" a vysoutěžilo se úplný kulový.

A to, co se zadalo v rámci nějaké soutěže (či pseudosoutěže, jak to někteří nazývají), ve výsledku třeba neušetřilo nic, protože je klidně možné (a pravděpodobné), že o co ČD podhodily R14, o to více kamuflují ztrátu Ex2. Ostatně jak si má člověk vyložit to, že u Ex2 deklarují ztrátu 200 Kč/km, když to vozí cca stejně lidí jako Pendolino, které jezdí mimo objednávku MD?

Jenom dodávám, že celý tento bordel umožňuje Českým drahám stát, který strčil hlavu do písku, nezajímají ho tržby, protože chce soutěžit netto, nezajímá je (resp. 25 let je nezajímal) tarif a clearing tržeb.

rýchliky na Liberec nemusia jazdiť, bus je efektivnejsi.
Bylo by dobré, kdybyste se vyjadřoval k věcem, o kterých alespoň něco víte. Ono to nejezdí prázdné, to bychom našli v objednávce MD daleko zbytečnější kousky.
Ale tuto diskuzi by mělo smysl řešit v momentě, kdy stát pochopí, že veřejná doprava existuje i jinde než na kolejích.
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Rybák
Středa, 01. srpna 2018 - 18:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 5-2008
Velky_sef:
"rýchliky na Liberec nemusia jazdiť, bus je efektivnejsi."

Podobné nápady si laskavě realizujte na Slovensku a za hranice to netahejte. děkuji
Nesni
Středa, 01. srpna 2018 - 22:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 6-2014
rýchliky na Liberec nemusia jazdiť
Liberec by naopak potřeboval rychlíků víc. Přímé spojení s Brnem a Prahou, alespoň 2 x denně s oběma. Vlak s nejistým přestupem v Pardubicích a autobus končící v polích u Prahy do veřejné dopravy moc lidí nepřilákají.
Středa, 01. srpna 2018 - 23:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 7-2017
Lenze cestovna doba toho rychlika je nasobna oproti tomu busu, ktory sice ludi vyklopi na okraji Prahy, ale kedze nie vsetci potrebuju do centra, tak to nie je takou prekazkou. Navyse tomu metru to netrva dlhsie, ako vlaku dostat sa na hlavni, lebo kapacita.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 00:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8734
Registrován: 8-2012
Přímé spojení s Brnem a Prahou, alespoň 2 x denně s oběma
Brejlofffcem s pěti klasama. Příjezd do Liberce na jedenáctou, půl dvanáctou - důležitý je, aby se to dalo fotit v Pilínkově.
autobus končící v polích u Prahy
Však je to metropole... Proč se asi ten bus neprobíjí na Firenze Centrale, když je to podle třeskutý šotologiky tak výhodný?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 01:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3631
Registrován: 1-2010
Liberecké rychlíky by se daly zatraktivnit a více zaplnit jen jedinou cestou - nákupem nových či moderních ojetých vozidel. 843 a přípojáky jsou stále ucházející vozidla na osobáky, ale ne na rychlíky s delší cestovní dobou. Je to zhruba stejná úroveň, jako jezdit dálkovou linku s Karosou řady 900. Velký hluk, nic moc pohodlí a ne zrovna výkonem překypující pohonné ústrojí. Nasazením nových či zánovních vozidel by se dosáhlo samozřejmě vyššího komfortu (přirovnáno k busům - když už ne Jančura/Flix, tak aspoň dobře vybavené VDL, Setra..), ale i lepší jízdní dynamiky, což by přispělo ke zkrácení jízdních dob. Přímé spojení do Prahy by samozřejmě bylo dobré, ale je to způlky pod dráty a způlky ne, což by kladlo požadavek na hybridní vozidla, nebo již u nás osvědčený provoz motorů pod dráty.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 07:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 693
Registrován: 11-2007
ad 1510015:Píšeš nepravdy. 843 je dost svižná, už třeba oproti hydrám, a na tuto linku plně dostačující. Nedávno jsem jel se známými právě pardubickým R a pochvalovali jsi jakej je to pěknej motorák. Navíc i po tom brambořišti jede fakt pěkně doslova plave[ok]
ad trotl Velký šéf: Vrať se na Slovensko a neotravuj tady. Ty R jezdí, až na ty okrajové, dost plné. Rozhodně prázdnotou nezejí. Jedna z mála slušných linek fungující od rána do večera bez nějakých mezer, typu tanvaldů[ok]A i ty okrajové spoje svůj význam mají. Prostě vím, že se i později večer dostanu domu a to je mimo jíné taky to co lidi zláká použít vlak místo auta[happy]