Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Mechanická návěstidla, mechanické závory » Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 11. 09. 2018 | předcházející | další |
Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 11. 09. 2018dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 829 Registrován: 5-2012 |
Jihlavská 751.103 s rekreačním, spěšným vlakem Sp 1730 Brno - Znojmo - Šumná vjíždí dne 20. července 2002 do cílové stanice Šumná. Následující den pak odveze R 1518 Znojmo - Praha. Moravské Budějovice 21. července 2002. (Příspěvek byl editován uživatelem mirek_2037.) (Příspěvek byl editován uživatelem mirek_2037.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 610 Registrován: 9-2010 |
Kočkopes: Božice jsou ještě kompletní a Hodonice mají od Znojma světla. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9540 Registrován: 6-2004 |
Ano, Pilníkov, Jeneč a na Moravě Božice, Nemotice... kde ještě? Moc komplet mechanických stanic už na síti mnoho není... Co žst. VLASTEC? Krásné mech. předvěsti tam byly... Co žst. Sedlejov? Stále ten model s přítomností výpravčího jen v X? A která návěstidla dává při svém odchodu "na volno"? |
Karel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 803 Registrován: 11-2003 |
Fany: V Sedlejově za nepřítomnosti výpravčího na volno od Telče. |
Marcik
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 236 Registrován: 9-2007 |
Fany: "Jistě někdo odpoví přesně, myslím si, že Čermná a nebo třeba i Bylnice (valašskokloboucké+slavičínské zhlaví) měly pohon nikoli ruční..." I když ten pohon na fotce od Bardotka_T478.1 výše vypadá elektricky, pamatuji si, že se v Čermné se minimálně před rokem (8/2017) točilo klikou, stejně to vypadá z reportáže pana Zlinského z r. 2015 (viz předposlední fotku zde). Fany: "Co žst. VLASTEC? Krásné mech. předvěsti tam byly..." A pořád tam jsou, ale je třeba neotálet – zatím se nekope, ale už se tam objevují značky, kde bude nová předvěst, kde vjezd atp. Jinak Vlastec je komplet mechanický, ústřední stavědlo s hradlovými „závěry výměn“, 2x mech. vjezd, 2x mech. předvěst, 2x mech. odjezd (všechna návěstidla jsou vč. svítilen a clon), 2x mech. závory + specialitka 4x vložené návěstidlo ESP (ještě s tvarovaným (osmihranným) návěstním štítem). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9544 Registrován: 6-2004 |
Marcik: ano, vím, krásný šot to byl tenkrát ve VLASTCI...takových mech. předvěstí máme málo na síti: Pilníkov, Martinice v Krkonoších a zřejmě Miroslav... jinak všude jen a jen "VIAFLEX" |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 530 Registrován: 11-2008 |
Komjatice na Slovensku prakticky zlikvidované, stojí pouze skupinová odj. mechanika a přilehlý přejezd na Nové Zámky- brzy také končí. Jinak vše ostatní už světelné návěstidla. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7313 Registrován: 9-2003 |
Ad.Čermná. nevím pravda jak v posledních dvou letech..ale co pamatuji za své praxe vlakvedoucího na poč.90.let tak v Čermné vždy fungoval elektrický pohon..Zvláště brzo ráno,když bylo ještě ticho při křižování vynikl,ten klasický zvuk..cvaknutí a hrčení elektromotoru a cinkání přejezdu v pozadí lesa..Je to pryč..Stejný pohon byl i např. v žst.Žamberk..
..pořádná mašina má kotel a komín..
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11558 Registrován: 4-2003 |
V roce 2010 určitě Čermná točila elktricky. Viděl jsem to a slyšel a proto jsem si to i vyfotil ...
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Pružinskij
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2762 Registrován: 4-2015 |
. Á propos tohle je dobrá vyjebávka, protože pak vám můžou vkládat vložáky, kdy se jim chce s tím, že máte držet hubu (a krok), když vám stejnak chybí hodiny. Taky jsme měli - stačilo odejít jinam a polepšit si. Například na pracoviště, kde uměli ty šichty s odpočtama srovnat tak, že např: den, den, noc, noc a po té čtvrté směně volno na dospání a další 3 dny volna a tak furt dál dokola. Reálně tedy 4 dny v práci, 4 dny volna a jednou za 3 - 4 týdny do toho směna navíc k dorovnání hodin.
West code was broken.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1923 Registrován: 7-2002 |
V těch Komjaticích probíhá výstavba zab.zař. a nebo se jedná o pouhou náhradu mech.závor a návěstidel? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8374 Registrován: 5-2007 |
Len náhrada mech. závor a návestidiel. Modernizácia ZZ na ŽSR mimo koridorové stavby viacmenej neprebieha. Nedávno sa síce objavili zakázky na naprojektovanie nového ZZ do Rimavskej Soboty, Nemčanky a Kostiviarskej s Uľankou vrátane DOZ z Banskej Bystrice, ale to má do realizácie ďaleko, ak vôbec. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1924 Registrován: 7-2002 |
Přičemž modernizace zab.zař. na trati 140 by byla investice s docela dobrou přidanou hodnotou. Ale to bych chtěl moc. Klíčový průmysl navždy!! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8376 Registrován: 5-2007 |
Alesl: To už bola dokonca aj ministerská priorita. Investícia za 30-40 mil € brutto by zrýchlika spojenie BA-PD o takmer pol hodinu. Koridor za miliardy € by sa v tomto mohol zahrabať. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1925 Registrován: 7-2002 |
Papír snese všechno. Vždy když tam projíždím tak jsou možnosti efektivních investic až do očí bijící. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 188 Registrován: 11-2006 |
Dobrý den všem. Prosím neví někdo, kdy byla nahrazena německá oddílová mechanická návěstidla na hradle Dolina, Soutěska, Březiny (trať Děčín východ - Benešov n.Pl.) za světelná ? Hradla jsou již dávno minulostí....Děkuji |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1027 Registrován: 9-2013 |
Opět zdravím všechny milovníky mechaniky! Mám dotaz ohledně toho, zda-li stále ,,mechanikují" závory v Holíši a Blhovcích? Od 27.8. do 3.9.2018 se budu opět pohybovat na Slovensku, tak bych se do těchto končin chtěl podívat na zdejší mechanické závory. Otázka je, či je ještě na co? Děkuji předem za odpověď. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 611 Registrován: 9-2010 |
Vlastec z minulého týdne Heřmaničky A nakonec dvakrát Majdalena a jednou Suchdol n. L. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27 Registrován: 11-2017 |
Etavil: v létě 1984 fungovaly mechaniky ale mám takový pocit, že na "Dolině" v té době nebyly Henlainy |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 28 Registrován: 11-2017 |
tohle by mohla (bez záruky) být "Dolina"; je to nepopsaný negativ z mých studentských let (1984?) |
Tajemný_em
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3649 Registrován: 5-2002 |
Já si v 80. letech v Březinách u Dc pamatuju už (překvapivě) jen dvojici světelných AŽD oddílových návěstidel, ale těch staršího provedení se stínidly hranatého vykrojeného tvaru, které tam byly až do konce (11/2007). Rovněž na přejezdech silničky klikatící se z Březin do Děčína byly klasické AŽD mrkačky s dlouhými kšilty. Nemám přehled, ale vždycky jsem měl dojem, že dlouhokšilté mrkačky a to starší provedení návěstidel byla záležitost 70. let, a že zhruba na počátku 80. let se zavedly kulaté kšilty jak u návěstidel, tak i kulaté kratší u mrkaček (nějaký ažedeťák může doplnit, kdy se inovovalo, rád si rozšířím obzory). Samozřejmě je možné, že se při modernizaci zabzaře mezi Dc a Benešovem mohly použít nějaké starší skladové zásoby venkovních prvků, o tom žádná. Ale měl jsem dojem, že zabzař tam byl modernizovaný (odhadem) už někdy kolem 75. roku a ne až o 10 let později.
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 29 Registrován: 11-2017 |
návěstidla AŽD v Březinách snad ano; přejezd si nevybavuju... ještě jsem našel předvěst pro "Soutěsku" od Březin (taky 1984) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1926 Registrován: 7-2002 |
Pokud by jsi chtěl někdo vyfotit atypické otáčecí závory v Komjaticích tak má smůlu. Stejně jako návěstidla jsou fuč. Jediné co zbylo tak jsou mech.závory na šuranském zhlaví. |
Tajemný_em
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3650 Registrován: 5-2002 |
Bobeš: Průšvih je, že si taky nepamatuju, jak to tenkrát mezi Východem a Benešovem přesně bylo, já si pro změnu nevybavím návěstidla na Soutěskách a na Dolině (až jen ta obyč světelná v 90. letech). Vím skoro 100%, že v 85. roce už byly Březiny určitě "elektrické", tj. světelné oddíláky a všechny 3 přejezdy od Východu s automatickými mrkačkami, kontrola činnosti byla svedená do boudy bábobloku (hr. Březiny). Dál do kopce z Březin na Soutěsky (a na Benešov) byly čtyři mechanické "trojlístky", z nichž troje ovládal ještě březinský vechtr a ty poslední byly už stahované ze Soutěsek. Ještě bych opravil blbost v minulém příspěvku, konec mechaniky mezi Dc a Benešovem byl až o rok později, tj. 2008.
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 860 Registrován: 6-2010 |
VIDEO: Stříbrným šípem M 260.001 z Chomutova do Prahy. https://youtu.be/gxEtr97cXwg |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3351 Registrován: 6-2002 |
Tuší někdo, odkud pochází závora? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 21 Registrován: 5-2018 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3615 Registrován: 9-2005 |
Tuší někdo, odkud pochází závora? Z bývalého nejbližšího Zv od místa fotografie
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1229 Registrován: 10-2011 |
MartinHoudek: To by měl být Karlštejn. Jsem zvědav, kdy padne... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1230 Registrován: 10-2011 |
Aha, tak zas nic. Myslel jsem, že je to hádanka. Do té doby, než jsem si zkontroloval vlákno, kur... |
Karel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 805 Registrován: 11-2003 |
Bohuslavice nad Metují, Černčice, Náchod mechanicky již jen do 11.9., pak začíná tříměsíční výluka, která potrvá až do Vánoc. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 190 Registrován: 11-2006 |
Dobrý den. Velice děkuji pánům: Tajemný_em a registrovaný malý bobeš za vyčerpávající informace. Je-li to možné, tak bych poprosil oba pány o navázání kontaktu na email: tubifex@seznam.cz. Hezké dny |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3352 Registrován: 6-2002 |
Pepa I: Takže Mladkov? Když ještě sloužily, byl jsem tam někdy snad v roce 1993. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 376 Registrován: 2-2009 |
Náchod
www.solvayovylomy.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 849 Registrován: 2-2009 |
Abdul: to je nádhera jako za starejch časů |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1031 Registrován: 9-2013 |
Další můj nájezd na mechanické závory, tentokrát v Holiši a Blhovcích: Holiša 28.8.2018 Km 154.992 Km 154.060 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1032 Registrován: 9-2013 |
Blhovce 31.8.2018 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1296 Registrován: 7-2009 |
Kadlos: a za týden utrum.
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M= |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 81 Registrován: 11-2012 |
Bude se předělávat i stanice Opočno pod Orlickými horami ? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8411 Registrován: 5-2007 |
Bardotka_T478.1: Pribudne tam jeden technologický domček. Inak sa do nej zasahovať nebude. |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 524 Registrován: 10-2017 |
Předpokládám, že Bohuslavice domechanikují úplně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1036 Registrován: 9-2013 |
Kočkopes: Určitě, vše už se tam na konec mechaniky chystá (výkopy, kabaly apod.). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8416 Registrován: 5-2007 |
Áno, v Bohuslavicích bude po novom elektronické stavadlo K-2002. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1299 Registrován: 7-2009 |
Včera pro mne poslední "na volno" v Bohuslavicích po 17 letech na této trati.
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M= |
Pepino_Ulbus
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 214 Registrován: 9-2014 |
Zdravím, jaký je, prosím, aktuální stav návěstidel ve Vlastci? Jsou tam ještě ta vložená od ČKD? |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 531 Registrován: 10-2017 |
8.10. začíná výluka a 15.10. by měly definitivně skončit jak mechaniky, tak vložáky, i zabzař. |
Pepino_Ulbus
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 215 Registrován: 9-2014 |
Děkuji za info. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1590 Registrován: 5-2004 |
Kočkopes: opravdu? Já mám info, že nové SZZ až v prvním pololetí příštího roku. V říjnu se má posouvat výhybka č. 1 a zneplatnit VS3. |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 533 Registrován: 10-2017 |
Já čerpám z ročního plánu výluk na rok 2018, ovšem to není úplně 100%-ní. Každopádně - výluka 8.10.-11.10. zahrnuje "Odstranění postradatelného zařízení - přemístění výh. č.1 nově do km 44,670 včetně úpravy zapojení koleje č. 3 a vložení KP do jejího původního místa, snesení výhybky č.3 a náhrada KP, konečná GPK strojně, svařování, úprava stezek." Dále výluka 15.10.-19.10. zahrnuje "Oprava SZZ - náhrada mechanického ZZ za elektrické, včetně náhrady PZM v km 44,659 a 45,328 za PZS, Jízda na Op a PN". Ale jak říkám, mohlo se něco změnit. Ještě by mě samotného zajímalo - v RPV se též zmiňuje výluka v Branticích od 14.9 do 28.9., kde je uvedeno "oprava SZZ, PZZ vkm 79,678". 15-denní nepřetržitá výluka, začínající slovem "Oprava" zní, jako by posledním "německým" mechanikám na síti SŽDC zvonil umíráček - koneckonců, v Čermné n. Orlicí to byla taky jen "oprava". Nicméně ještě 3 týdny zpátky to nevypadalo, že by se tam chystali kopat nějaké nové kabely. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3621 Registrován: 9-2005 |
Já čerpám z ročního plánu výluk na rok 2018, ovšem to není úplně 100%-ní. Roční plán výluk je pouze orientační rozvržení a brát ho dogmaticky nelze ani pro představu toho co se vlastně bude dělat, neboť zvláště u opravných prací musí být na tu stavbu peníze, jak říkáme v tom správném pytlíčku. Závazný je až měsíční či týdenní, kde jsou skutečně objednané a nasmlouvané výluky i ty které nejsou v RPV Opačně jsou zase výluky v RPV na stavby které se opakují třeba třetí rok po sobě, aniž by se někde něco udělalo. Obecně říkám, že není důvod šiřit poplašné zprávy a propadat panice.
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1592 Registrován: 5-2004 |
Přemístění a rušení výhybek se ve Vlastci uskuteční dle měsíčního plánu výluk v termínu 22. - 27.10. Oprava SZZ jak píšu výše. Takže netřeba propadat panice, ale taky neváhat s dokumentací |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 534 Registrován: 10-2017 |
Děkuji a tedy - do kdy je zhruba čas na zvěčnění těch Brantických? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8426 Registrován: 5-2007 |
Kočkopes: Do Vianoc vydržia, do jari asi tiež. Potom sa uvidí. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 172 Registrován: 4-2014 |
Nemáte prosím někdo ponětí (popřípadě i fotky), jestli u nás existovala mechanická vjezdová návěstidla německého typu (myšleno tyto) se žlutým ramenem? Je jedno jestli jednoramenná nebo dvouramenná (resp. se žlutým ramenem dvou- nebo tříramenná). Předem díky! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 173 Registrován: 4-2014 |
Odpovím si nakonec sám: existovala. Zde vjezd do Liberce (dle popisu). Strýček google nakonec přeci jen něco vyštrachal. I tak ale budu vděčný za případné foto z opačné strany..... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3622 Registrován: 9-2005 |
svatý_Petr Měl jsem rozepsán příspěvek v době kdy jste sem vložil ten svůj druhý, tj. v původním znění: Samozřejmě že existovala, neb změna návěstního předpisu v roce 1954 postihla i je. Namátkou mne napadá třeba žst. Liberec se žlutým ramenem vzoru DR a nebo Jedlová se žlutým ramenem vzoru kkStb. Pokud ho chcete vidět, jedno takové je i v muzeu v Hradci Králové. Á propos, dvouramenné návěstidlo s pevným žlutým ramenem není tříramenné, ačkoliv má tři ramena.
Pár obrázků ode mne...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 78 Registrován: 4-2014 |
Němka se žlutým ramenem byla ve stanici Česká Kamenice (vjezd od K. Šenova) https://www.cestovatel.cz/clanky/trat-kamenicky-senov/galerie/kam enicky-senov-s-pic0s033 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 174 Registrován: 4-2014 |
Děkuji za informace. A to tříramenné návěstidlo - omlouvám se, nějak jsem opomněl tento typ návěstidla. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 20 Registrován: 8-2017 |
Neočekávaně objevené (pro mne) závory v Horním Podluží. |
Rob
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1542 Registrován: 1-2005 |
Hradec Králové - Slezské předměstí - 04.09.2018 tyto mechanické závory se nacházejí poblíž St2 na pěší cestě (no spíš cyklostezce), P4006, km 31,6. Nemají ovšem klasická břevna, ale dle zdejšího zvyku je to "překližka". Asi jim také moc života nezbývá, dle namalovaných značek na zemi... |