Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Hradci Králové » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 11. 09. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 11. 09. 2019

dolů
   autor příspěvek
sev
Středa, 24. července 2019 - 23:06:14  
Neregistrovaný host
Taky se nám asi rozšíří (a to dosti) linky MHD, jen nevím, kde na to vezmou stroje a lidi. Možná proto se neprodávají starší Ciťáky.... http://www.hkcity.cz/2019/07/21/mhd-pojede-z-hradce-mozna-az-do-l ibisan/
Host z hk
Středa, 24. července 2019 - 23:16:00  
Neregistrovaný host
Brzy by mělo být další výběrko na autobusy pro příští rok.
Kuba_j
Čtvrtek, 25. července 2019 - 00:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4557
Registrován: 8-2005
No trochu nechápu tu poptávku obcí po MHD, pravidelná/frekventovanější regionální doprava (v žádané časy) mi přijde lepší, i do Svinar jsem loni v době výluky párkrát jel regionálkou, protože se mi víc hodil čas odjezdu, bylo to rychlejší, pohodlnější a koneckonců i o 2 kč levnější [proud]. Pokud se takhle bude MHD protahovat, tak by se mohly začít kupovat busy s vyššími sedačkami třeba takto nebo takto. Určitě by to přineslo pro cestující vyšší komfort i na dnešních trasách (Stěžery, Divec atd.). Ale do těch Libišan by se celkem hodil parciální trolejbus (kdyby byl nějaký volný) a protáhnout tam linku 3, než tam v souběhu posílat autobus(y).
Čtvrtek, 25. července 2019 - 09:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 4-2019
Kuba_j:
"No trochu nechápu tu poptávku obcí po MHD, pravidelná/frekventovanější regionální doprava (v žádané časy) mi přijde lepší, i do Svinar jsem loni v době výluky párkrát jel regionálkou, protože se mi víc hodil čas odjezdu, bylo to rychlejší, pohodlnější a koneckonců i o 2 kč levnější"
Je možné, že motivem je ježdění v tarifu MHD včetně předplatného. Stejně asi hodně lidí na MHD přestupuje. Další otázka je, kolik bude stát obec to prodloužení spojů MHD a na kolik by přišlo případné posílení regionálních linek.
sev
Čtvrtek, 25. července 2019 - 14:06:41  
Neregistrovaný host
Protáhnout linku 3 by asi byl problém, protože, nejsem si teď úplně jist, ale současné HK Sory nedají na aku více jak 10km. A ani nesmi kvuli zaruce. A za den nesmí překročit určitý limit.
Kuba_j
Čtvrtek, 25. července 2019 - 14:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 8-2005
sev: Dle map je to 4,7km jedna cesta, takže do 10km by se měly akorát vejít. A záleží kolikrát za den by tam jely, ale stejně nejsou žádné volné, takže jedině by se muselo časem (po ověřovacím provozu, jestli to spojení má smysl) nějaké koupit a nasmlouvat podmínky lépe. Aspoň by se i více využila ta plánovaná měnírna, když už asi nevyšlo to protažení trolejbusové trati dále do Plačic.
sev
Čtvrtek, 25. července 2019 - 19:16:53  
Neregistrovaný host
Teď jsem na to taky koukal a pokud budeme předpokládat, že aby měla myslšnka MHD do Libišan logiku, tak bude konečná někde na druhém konci obce, takže jedna trasa mi vychází na cca 5,3km. Navíc tam musí být určitá rezerva a tím pádem je jasné že tyto SORy to nedají. Jedině tam vřadit jeden e-Bus, ale asi by mu nevycházely pauzy, protože pokud tam má zajíždět jeden BUS / h, tak nevím jak dlouho by trvalo kolečko na 3ce s pauzama z Libišan na cihelnu. A dnes odpoledne na lince 17 kloubák.
Ešus
Čtvrtek, 25. července 2019 - 22:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 9-2013
Objektivně řečeno (když si představím, že nejsem místní) mi přijde úplně postižené rozlišovat MHD a regionální VHD. Všechno je přeci veřejná doprava, tedy služba lidem, která jednak uspokojí poptávku těch, co nemají auto, ale také se snaží nalákat ty, kteří se rozhodují mezi autem a VHD. To člověk teprve musí pochopit hradecké poměry, že MHD a regionálka jsou vlastně úplně odlišné služby, které si žijí odděleně na vlastním písečku. Každá má svůj tarif a JŘ, výjimkou nejsou ani souběhy spojů v komunální a krajské objednávce mezi HK a Vysokou. To jsme ale bohatí, že můžeme platit dva spoje dvě minuty po sobě! Nebo spíše hloupí.

Já bych ideální stav viděl tak, že obce a kraj na trase nějaké linky se dohodnou na tom, co vlastně chtějí, a OREDO to bude koordinovat. Dá se čekat, že nějakou základní obslužnost zaplatí kraj, ale na cokoli nadstandardního budou muset obce přispět. Obce by tedy uzavřely smlouvu s krajem, že mu budou platit za zajištění nadstandardní oblužnosti, a kraj (potažmo OREDO) zákonným způsobem vybere dopravce a u něj služby objedná. Na železnici je toto úplně normální způsob organizace (MD objedná rychlíky R13, ale dostává peníze od Jihomoravského kraje za vložené spoje Brno - Hodonín nad rámec dvojhodinového taktu). "Po hradecku" by to v JMK vypadalo tak, že by si JMK objednal vlastní spoje a na kooperaci s MD by se vykašlal. Pokud by kraj trval na hodinovém taktu, zbytečně by se ubírala kapacita na koridorech. Chápete, jak je hradecké pojetí příměstské dopravy úplně mimo?

Kdybychom byli v nějaké civilizované zemi/oblasti (např. Jižní Tyrosko), mezi HK a Pardubicemi (přes Dříteč) by jezdila páteřní linka ve 30min taktu s kloubovými vozy. Věřte, že cestující by se našli. Dnešní stav je totiž totální chaos regionální dopravy s dírami v poledne a večer a do toho MHD Hradec - Vysoká a Dříteč - Pardubice. Tři nekompatibilní tarify na jedné lince. Cestující např. z Hradce do Vysoké aby si ideálně pořídil měsíční jízdenky na obojí a podle nezapamatovatelných JŘ běhal mezi magistrátem a Šimkovou... Pardon, ale z tohohle půjde za pár let udělat dopravně-technologický skanzen. Nejhorší na tom je, že cesta z nepořádku ven je v nedohlednu (naopak se plánují další výslřely MHD do Libišan) a naprosto chybí zájem všech zúčastněných stran. Kdysi jsmě měli dobře rozjetý IDS s ambicemi stát se "státním tarifem", ale dnes je z toho skomírající torzo. [sad]
IDS na houby
Čtvrtek, 25. července 2019 - 23:21:01  
Neregistrovaný host
Iredo je hnijící mrtvola a pro obyvatele Hradecka a Pardubicka by bylo nejlepším řešením, kdyby se dostali po PID. Koneckonců tak daleko od obou krajských měst už není.
Ešus
Pátek, 26. července 2019 - 21:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 9-2013
Rozšiřování PIDu ukazuje hlavní nevýhodu pásmového tarifu - vzniká tím něco jako "anizotropní" tarif, kdy cestující v jednom směru jezdí levně (zejména pokud je tam vlak a za 30 min se dostane daleko) a ve směru kolmém o poznání dráž. Pro oblast do 3. pásma je to v pořádku (přepravní proudy směřují do Prahy), ale dál už Praha ztrácí na významu a lidé cestují různými směry. Výhodné cestování v PIDu je hodně vidět třeba na pravobřežce.

Nicméně zrovna HK a Pce by z PIDu těžily, protože obě města by byla ve stejném pásmu. Ovšem 300 Kč za měsíční jízdenku je hrozně málo a de facto by oproti dnešnímu stavu dostali dospělí podobnou slevu jako mládež. :-) A to nepočítám, že s tou měsíční jízdenkou by se dalo jezdit po mezikruží vedoucím kolem Jičína, přes Ústí nad Labem a za Plzní. :-)

IREDO mělo svého času hodně velkou šanci (a v původní papírové podobě bych ho jako celostátní tarif klidně i bral, byť by na nádražích visely tarifní mapy ve formátu A0...), ale dnes je z toho člověku akorát špatně. Zrovna v sobotu jsem v Trutnově pozoroval skupinu cca 10 důchodkyň, které měly přestupní jízdenky na kartách a přestupovaly na autobus. Jízdenku to přečetlo jen jedné z nich (mně ostatně také ne a řidič to toleroval), a když jiná důchodkyně chtěla validaci zkusit ještě jednou, omylem zaplatila z elektronické peněženky 8,50 Kč. Ona si toho nevšimla a řidič nic neřešil (dopravce TAD). Jednotlivé jízdenky na kartách jsou nesmysl jak pro cestující, tak pro OREDO, protože na základě těchto dat nelze žádné spolehlivé rozpočítávání tržeb založit. Já sám jsem už také jednou platil podruhé (řidič nebyl tak benevolentní jako u TAD), reklamace skončila tím, že poplatek (!) za reklamaci 20 Kč byl vyšší než reklamovaná částka... Ale tím odbočuju od tématu diskuze.
Pátek, 26. července 2019 - 22:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 4-2019
Ešus: Tarif PID je opravdu vytvořen především pro radiální cesty z Prahy a do Prahy. U tangenciálních cest se pak vymýšlejí řešení, aby uvnitř jednoho pásma nebyl příliš dlouhý úsek linky. Výsledkem jsou různě zakroucené hranice pásem, výběžky sousedního pásma přetínající trasu apod. Údajně se uvažovalo o rozdělení některého pásma na segmenty, ale nikdy k tomu nedošlo. Pokud se k tomu přidá něco podobného požadavku Kladna znemožnit na území města jízdy na jednopásmové či 12korunové jízdenky PID, je na složitost zaděláno.
Lze garantovat, že pokud by ve Středočeském kraji byla poblíž sebe dvě města podobná HK a PU, určitě by nebyla ve stejném pásmu.
Philip
Sobota, 27. července 2019 - 23:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 11-2007
Tak k letošním oslavám 70 let trolejbusů v HK demontováno v červnu po více jak roce visení na montážních kladkách, trolejové vedení ve smyčce Sídliště Sever...

Oslavy 70let trolejbusů z května... se Zlínským Sanosem pobývajícím v Perníkově, a poprvé jedoucí v "bývalém salonu republiky"...




SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
D-laik
Neděle, 28. července 2019 - 07:52:25  
Neregistrovaný host
PID byl vytvořen pro cesty po Praze a následně i pro cesty z a do Prahy. Pro cestování mezi místy v stč.kraji je velmi nepřehledný a jen popis je tak složitý, že ho nejméně polovina lidí vůbec nepochopí. Když k tomu přidám například několik kategorií železničních stanic (z hlediska vybavení označovači) a to, že u některých vlaků PID platí, jinde zase ne a kombinaci časového a pásmového tarifu..... . Osobně mi více vyhovuje systém na královéhradecku. Podívám se na mapičku, zjistím, že je to levnější, než normální jízdenka, řeknu to řidiči nebo průvodčí a vše je v pohodě. Ovšem je pravda, že spolehlivostí nevyniká. Prostě by to chtělo vymyslet něco nového - jednoduchého, spolehlivého a pokud možno levného.
Ešus
Neděle, 28. července 2019 - 23:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 9-2013
D-laik: IREDO už cenově výhodné je, vždyť jeho ceny se pomalu blíží IN25 ČD. Tarifně spolehlivé to bylo, dokud se nezavedly karty. Já s oblibou říkám, že karty jsou vhodné pro předplatní jízdenky (když ji ztratím, o jízdenku nepřijdu), ale vnucovat to cestujícím, kteří jednou za čas jedou na jednorázovou jízdenku, je nesmysl. Je třeba si přiznat, že čtení jednoráz. jízdenek na kartě v autobusech vůbec nefunguje, resp. je zázrak, když funguje. Obvykle řidiči jen mávnou rukou (takže teoreticky mohu jezdit zadarmo), jen někdy dělají problémy. Zajímavé ale je, že ve vlaku jsem ještě nikdy problém neměl. Že by to bylo tou kasou od Mikroelektroniky?

Co se týče preferencí v uspořádání tarifu IDS, já osobně si nemohu vybrat mezi zónovým (IDS JMK) a zónově relačním systémem (IREDO, DÚK). Zónový tarif se vyznačuje svojí jednoduchostí - jízdenky na celý systém mohou prodávat klidně třeba trafiky. Navíc lze vymyslet takové hezké věci jako "univerzální jízdenky", což je vlastně taková papírová obdoba elektronické peněženky. Prodejní automaty jsou také velmi jednoduché, zkušený cestující už ví, co má mačkat, a tak má jízdenku koupenou za pár sekund. Nevýhoda naopak je, že počítání zón může být pro určité cestující nepochopitelné, a že s předplatní jízdenkou lze jezdit pouze v předplacených zónách. Tedy: Pro cestování Ostroměř - Hradec si zaplatím zóny na trase vlaku, avšak autobusem nebo vlakem přes Chlumec už jet nemohu. Tento problém v zónově-relačním systému odpadá. Výsledek je potom dost šoto - s měsíční jízdenku Pardubice - HK se dá jezdit přes Holice na jedné straně a přes Rohovládovu Bělou a Dobřenice na straně druhé. :-) V tomto počínání se pak hodí, že měsíční jízdenka je na kartě (která na předplatní jízdenky funguje), protože řidiči se zobrazí jen nápis "přípustné odbavení" a hotovo. Být ta jízdenka na papíře, v Holicích bych cestou do Hradce asi nepochodil... :-)

K lživým údajům v počtu cestujících: Nejde jen o slevisty, ale řidič (aspoň v IREDU) má možnost vydávat lístky pro děti 0-6 let nebo "evidenční lístky" např. k celodenním jízdenkám. Jednou jsem jeden takový dostal u GWTR.
Středa, 31. července 2019 - 23:54:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3921
Registrován: 1-2010
Jak velké finanční zatížení by bylo pro Hradec Králové přeorganizovat kompletně MHD ve městě a okolí? Mám na mysli zrušení zbytečných linek, popřípadě udělat páteř a k tomu to ostatní ale s tím že ty linky na sebe budou čekat, zřídí se CPZ a k posledním vlakům se naváží spoje MHD tak aby významná sídliště byla obsloužena?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 10:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 4-2019
Ešus:
"D-laik: IREDO už cenově výhodné je, vždyť jeho ceny se pomalu blíží IN25 ČD. Tarifně spolehlivé to bylo, dokud se nezavedly karty. Já s oblibou říkám, že karty jsou vhodné pro předplatní jízdenky (když ji ztratím, o jízdenku nepřijdu), ale vnucovat to cestujícím, kteří jednou za čas jedou na jednorázovou jízdenku, je nesmysl. "
Poměrně zásadní vada je, že podle Tarifu IREDO může být integrovaný jízdní doklad jen na kartě, což použití jednorázových jízdenek dost podstatně omezuje a taky prodražuje (nepřestupnost kromě vlaků). Integrace je tedy pouze částečná.
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 17:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 9-2009
Adabertinum: Které linky pokládáš za zbytečné? Přijde mi docela logické, že ty části, které nemají přístup na vlak mají svoji autobusovou linku většinou na THD. [happy]
Moje stránky: http://mhdsimulatory.blog.cz/
Karel
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 21:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 11-2003
Ešus: Zajímavé, já jsem se s nenačtením jízdenky na IREDO kartě při přestupu nikdy nesetkal.
Čtvrtek, 01. srpna 2019 - 22:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3922
Registrován: 1-2010
Mulu: To nezpochybňují ale od posledního vlaku z Prahy není spojení například do oblasti Pod Strání, do Kuklen či do oblasti Podzámčí. Netvrdím aby od tohoto vlaku jely všechny linky ale v současnosti kromě linek 2 a 3 snad ani nic jiného nejede. A noční linka než objede půl města do zastávky kam potřebují taky není úplně ideální stav.

A k těm linkám. Je to linka 20, a dále bych mohl jmenovat svazky, kdy sice jede více linek na jednu konečnou ale každá jinudy, a ještě s jiným intervalem. To by šlo eliminovat linkou s kratším intervalem a k tomu nějakou doplňkovou linku, která by navazovala..
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Ešus
Pátek, 02. srpna 2019 - 01:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 9-2013
Adalbertinum: Od posledního vlaku z Prahy není spojení nikam, protože DP negarantuje návaznost. Několikrát jsem tím jel, ve více než 50 % případů měl smůlu (obvykle mi trolejbus linky 2 ujel před nosem) a od té doby se tomu vlaku vyhýbám. Dřív jezdil po půlnoci ještě nočák (i v pracovní dny), jenže to už nějaký rok také není. Když si odmyslím taxi, jediná možnost, jak ten vlak využít, je nechat u nádraží kolo...
Když jsem ten vlak využil naposledy, byla z Poděbrad výluka a autobus NAD přijížděl před hl. n. spolu s mým trolejbusem. Myslíte si, že řidiče napadlo tu půlminutu počkat? Ne, prostě projel a pokračoval na Gočárovu třídu - bez cestujících. Hlouček lidí ještě čekal na fiktivní nočák (svítil na tabuli, ale ta tabule neumí rozlišit, že jezdí jen v pondělí) a pak si volali taxíky...
Tohle je prostě město, které vůbec neví, proč MHD má. V poslední době lze přitom sledovat nárůst cestujících (včetně těch v produktivním věku) ve vlacích směr Pardubice a Praha, tak kdyby se ta MHD aspoň tohoto trendu chytla... Ale to ne. Nejhorší na tom je, že na zkostnatělost DP doplácí i objednatelé a dopravce na železnici.
Pátek, 02. srpna 2019 - 02:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3923
Registrován: 1-2010
Ešus: Ale to je přesně to o čem mluvím. Přijede vlak a lidé chtějí jet MHD domů. Proto nechápu proč nelze mít od posledního Pražského vlaku tzv. Řízený rozjezd kdy by vybrané linky čekaly až cestující z vlaku přestoupí. Já jezdím do oblasti Slezského předměstí ( zastávka Sever Střed), a pokud vím že trojku nestíhám a linka 6 nejede úplně optimálně, pak volím vlak s tím že od stanice Slezské Předměstí dojdu pěšky.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Ešus
Pátek, 02. srpna 2019 - 22:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 9-2013
Adalbertinum: Já bych také rád, aby MHD po 8. hodině večer navazovala na vlaky, jenže to by se někomu muselo chtít. Největší problém je, že neexistuje spolupráce mezi DPMHK a OREDO. Kdyby něco takového existovalo, ihned by se odstranily souběhy MHD a regio kolem Hradce, sjednotil by se tarif a také by se garantovaně čekalo na vlaky. A také by se odstranily nesmysly typu že autobus ze Svinar dojede na hlavní nádraží minutu po odjezdu vlaku do Prahy, což je pro studenty v neděli večer jako dělané...
Také by mě zajímalo, co takovýmto vylepšením, které jsou v zásadě zadarmo, brání... Možná to, že by se zhoršila dochvilnost MHD jako takové, pokud by čekala na vlaky.
Sobota, 03. srpna 2019 - 11:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2018
Tak hlavně se v tomhle všem co říkáte nechce nikdo hrabat dokud nebude nový informační systém. Do té doby je vše zbytečná práce... mimochodem jedním z požadavku na nový info. systém je také to aby uměl číst IREDO karty ( tím pádem se IREDO do integrace Hradce zapojí ale až po novém info systému.) Zatím mužete děkovat těm kteří tendr věčně napadají.
Sobota, 03. srpna 2019 - 11:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3924
Registrován: 1-2010
Ešus: stačilo by aby vlaková četa zavolala na DP s Tin ze vlak jede o X později aby se při zdrželi vozy MHD pro přestup lidi. A co se do chvil nosit MHD tyka. Pokud jsou situace kdy vozidlo jede pomalu kvůli vatě v JŘ, tak to problém nebude
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Sobota, 03. srpna 2019 - 11:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 4-2003
Vlaková četa nemusí vůbec nic... Zpoždění vlaků jsou veřejně přístupná, takže stačí, aby si je dispečer DP hlídal a v případě potřeby příslušný spoj pozdržel.
Sobota, 03. srpna 2019 - 17:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3926
Registrován: 1-2010
A nebo by to šlo i jinak. Posunout dotyčné spoje z výchozí zastávky a tam by odpadla nutnost tyto zdržet. U linky 2 myslím že by problém byt nemusel protože jede z THD, u trojky si nejsem zcela jist zda by to prošlo..
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Ešus
Neděle, 04. srpna 2019 - 00:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 9-2013
Já bych naopak byl rád, kdyby byl pravidelný odjezd trolejbusu kolem 23:54 (a s čekací dobou 10 - 15 min). V zimě se mi jednou poštěstilo, že vlak jel načas, a než za 10 min přijel trolejbus, byl jsem promrzlý na kost. Takže posuny JŘ radši ne...

Ta karetní kompatibilita ještě vůbec neznamená, že bude nějaká tarifní integrace... Já spíše očekávám, že i na novém systému vznikne (nová) Městská karta a že tato karta bude fungovat i v regio autobusu a opačně. V optimistickém případě dojde ke sjednocení elektronických peněženek DP a IREDO, takže "integrace" level DPMHK+DPMP. Víc od toho radši nečekám, abych nebyl zklamán...

Nějaké VŘ na karty je zase jen výmluva. Jak bylo už napsáno, kdyby se chtělo, tak by se čekání na vlaky dalo zavést hned. Integrace totiž není jen tarifní, ale i časová, prostorová apod. a ty ostatní druhy integrace nemají s kartami nic společného. V napasování MHD večer a o víkendu na vlaky a zřízení víkendového ITJŘ už teď nic nebrání.
Kuba_j
Neděle, 04. srpna 2019 - 00:52:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4559
Registrován: 8-2005
Ono nejde jen o návaznosti na poslední R z Prahy, na který ani nic nejede do Kuklen, Farářství, Svobodných dvor atd., ale i na poslední vlak od Pardubic, který má příjezd ve 23:23 a poslední spoje linek 3, 12/22 a 16 jedou za 4-5 minut, což je dost brzo, pokud není zajištěna návaznost. Dneska jsem se prošel pěšky, protože vlak od Pce přijel ve 23:29-30 a trojku jsem myslím akorát viděl při zastavování vlaku zatáčet na kruháči po rozjetí ze zastávky. Bydlet v Březhradu, tak bych to snad radši rovnou došel z Opatovic, než se spoléhat, jestli to náhodou neujede...
Ešus
Pondělí, 05. srpna 2019 - 21:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 9-2013
Kuba_j: Jenže tyto trudné řeči o pěších pochodech nocí vedeme jen my, co (přepdokládám) nemáme jinou možnost. Normální člověk by takto vůbec nejel, a pokud by jel, absolvoval by to právě jednou se slovy: "Nikdy více!" To je to, co mě na hradecké MHD štve. Že pro "vázané" (kteří jinou možnost nemají) nějak funguje, ale ty, co si vybírají mezi VHD a IAD, absolutně neuspokojí. Potřeba změn je nutná a byl by to přínos pro celý systém VHD nejen ve městě.
Kuba_j
Úterý, 06. srpna 2019 - 10:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4560
Registrován: 8-2005
Ešus: No já už mám jinou možnost pro cesty čistě po městě a blízkém okolí, ale pro výlety vlakem to nejde zkombinovat. A ano normální člověk by to skutečně hodnotil "Nikdy více!" zvlášť pokud by jel třeba po 15 letech a ještě kdybych posledně popsal to, co tomu předcházelo (EC zpožděné ze zahraničí o cca 40 minut a v Pce předposlední vlak do HK, který by se normálně stihl, se nemohl nechat o 8-10 minut opozdit, takže několik lidí čekalo 1h 10 min na poslední vlak do HK, který nakonec vyjel z Pce s +4, protože se čekalo na jiný vlak). Holt prostě pro cesty vlakem z Pardubic někam dál, by to bylo lepší jet z HK do Pce autem místo přestupování z vlaku do vlaku + ještě MHD.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba J.)
Ešus
Úterý, 06. srpna 2019 - 21:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 9-2013
Kuba_j: To je bohužel pravda, jenže přednádraží v Pardubicích není nafukovací, aby tam bylo obrovské P+R pro Hradečany. :-) Večerní spojení mě také vadí, více než hodinové díry by tam rozhodně být neměly. Ale to je holt věc kraje.
Neděle, 11. srpna 2019 - 11:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2018
Předevčírem měl R957 zpoždění... pruvodčí byl ochotný a zavolal na dispečink DPMHK zda by šlo počkat s linkou č. 51. Výsledek ? žádný problém .. linka č. 51 čekala 8 minut než cestující přestoupí... Takže všechno jde když se chce ..
Ešus
Úterý, 13. srpna 2019 - 22:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 9-2013
Saliwer: Jenže chtít by měl hlavně DPMHK, a to i z ekonomického hlediska. Cestujících bývá vždy nejméně kolem deseti a myslím, že těch 250 Kč za pár minut čekání stojí. O službách cestujícím ani nemluvě.
Středa, 14. srpna 2019 - 00:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3927
Registrován: 1-2010
Napadla mě jedna věc. O kolik by se prodloužila směna řidičům, za předpokladu že by spoje co jedou z konečné na Hlavák a pak do vozovny jely z Hlavního nádraží jako zastávkové pro cestující z posledních vlaků?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Neregistrovaný host
Středa, 14. srpna 2019 - 10:48:18  
Neregistrovaný host
Adalbertinum: Poslední spoje linek, které mají jako jednu z konečných zastávek nádraží resp. terminál, končí tím způsobem, že terminál je jejich výchozí zastávka a ne ta konečná. Jinými slovy poslední jízdy spojů těchto linek již nyní na terminálu nekončí, ale začínají. A nebo to nejsou spoje, kterých by se týkaly poslední vlaky.
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 09:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 1-2010
Takže ty poslední spoje linek 12,15,16 a 22 neparkují ve vozovně? Právě tyto jsem původně myslel použít pro rozvoz alespoň v některých směrech.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 12:04:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2011
Jestli se nic nezměnilo a pamatuji si to dobře, tak z poslední 12 (hádám, že i 22) a 16 lze přestoupit na poslední 2 a 3, které jedou od nádraží po běžné trase.
Osobně jsem jel poslední 12 jen jednou, ale jeli jsme tam dva lidi a hádám, že to dlouhodobě bude možná víc, než průměr, takže je otázka, jestli by se to vyplatilo.
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 14:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3929
Registrován: 1-2010
Jistě ale to jsou pouze dva směry kam něco jede. Ty linky co jsem vypsal by mohly zajistit obsluhu dalších částí Hradce Králové.

Ty dva lidi v lince 12.. není to spíše tím, že nejede po své trase, nýbrž přímo na nádraží?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 15:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 10-2011
No z Hlaváku jedou 3 a 12 dost podobně, jen 3 pak přes Sever a 12 kolem Stoleté, ale nemyslím si, že by se o půlnoci uživily dva spoje na Slezské, jeden přes Sever a jeden extra přes Stoletou. Na Pyrám to zas tak daleko od Buzulucké není a ke Stoleté se dá dojít od SNP. A kdyby se začlo jezdit do jiných směrů, tak se budou té vozovně ještě více vzdalovat, možná tak by mohla jet jako 13, ale nevím, jestli by se to využilo.
Navíc o víkendu pak začínají jezdit brzy na to noční linky.

No určitě to bylo tím. Nebo snad původní návrh měl počítat s tím, že by 12 i 16 jely celou cestu jako zastávkové?

Řešením by bylo úplně překopat noční dopravu v HK. 51 je pro některé oblasti absolutně nepoužitelná vzhledem k době jízdy a jede tím jen pár odvážlivců třeba na Slezské. Navíc, pokud jsou 4 lidi, tak vzhledem k tarifu na noční lince se vyplatí zavolat si taxi.
Pátek, 16. srpna 2019 - 23:01:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 1-2010
Nikoliv. Moje představa je ta, že z Hlavního Nádraží by ony zmiňovaný linky jely zpet ale ne celou trasu nýbrž pouze do urcite zastávky. A tímto by chyběl pouze směr Pod Strání, Malšovice a oblast Pouchova.

Ad. Noční linky... asi by to chtělo garantovane přestupy a slušný interval tak aby se tam dalo jezdit. Pripadne v hodně doplnit směrovou nabidku
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Středa, 21. srpna 2019 - 06:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3931
Registrován: 1-2010
Respektive mě napadlo udělat rozjezd přesně o půlnoci do všech směrů, tak aby byly obslouženy významné zastávky. Otázkou je kolik by to bylo vozů navíc...
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Sobota, 24. srpna 2019 - 15:29:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 9-2018
Urbanway ev.č. 176 dostal nový polep Harley Davidson [wink]
sev
Sobota, 24. srpna 2019 - 19:22:08  
Neregistrovaný host
Mohl by mi někdo zde znalejší objasnit, proč ve všední dny teď jezdí na 11/17 kloubák (který není moc využit) a o víkendu či spíše v dny kdy je na stříbrňáku akce (jako teď hradecká V8), tak jezdí krátký bus který je přeplněn? Možná by potom ani nekolabovali starší lidé, jako dnes... Myslím že změna vedení nepřinesla žádnou změnu a stále si sedí na "kulkách".... na druhou stranu musím říct, že jak dost lidí nadává že DP má řidiče na ho.no a nemají tam co dělat (za volantem), tak dnes právě cestou na stříbrňák jel Pan!! řidič, milý, příjemný, velmi zodpovědná a plynulá jízda i s tak natřískaným busem a pokud jezdil celé odpoledne, tak klobouk dolů v tom hnusu co byl uvnitř a ještě být tak v pohodě. Pokud se to dostane dál, tak se jednalo o pana řidiče ev.č. 144 (14:00 na konečné u Stříbr.). Takže nelze házet všechny do jednoho pytle.
Sobota, 24. srpna 2019 - 19:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2018
Jo pochvala se k vedení dostane ale to je tak všechno... sice vám odpoví že řidiči osobně poděkují ale pravda je zcela jiná... nikdo se ani toho blbého poděkování za reprezentovaní firmy nedočká... Hlavně od pana Chovan*íka
sev
Sobota, 24. srpna 2019 - 20:44:17  
Neregistrovaný host
No, ani tak nejde o to že se poděkování dostane k vedení, spíš by bylo lepší kdyby se od vedení především vrátilo k onu panu řidičovi, a třeba i formou kdyby jednorázové akce +500 či 1000 kč (po zdanění!!!), je to sice nic, ale určitě to potěší, motivuje toho člověka a DP resp. město to nepoloží. Pochavala je hezká, ale chce to taky něčím podpořit, za pochvalu si pán složenku nezaplatí.... A nevím kdo je pan CH, ale vedení by chtělo nakopat do prd.lí, například už za toto přidělování vozů (kloub a solo), je to banalita a evidentně ani na tento základ tam někdo nestačí, tak nevím proč tam je [proud]. A když k tomu přičtu, že DP či město není ani schopno svým lidem zajistit přes městskou policii volnou točnu k otočení busu při takové akci (řidič musel pracně otáčet v křižovatce u mostku, protože hejno pablbů nerespektuje ani základní zákazové značení), tak je něco asi někde shnilého... Nejyvšší odpovědnost má ředitel za vše, má na to ostatně plat, tak by měl nejen odměnit své kvalitní řidiče, ale vyvodit i svá pochybení za lidi pod sebou a pokud to tak není, tak město snad má právo na změnu ne? Možná by pak dobrých řidičů bylo více... Ne nadarmo se říká, že ryba hnije od hlavy...
Kuba_j
Sobota, 24. srpna 2019 - 21:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 8-2005
spíše v dny kdy je na stříbrňáku akce (jako teď hradecká V8), tak jezdí krátký bus který je přeplněn

Jenže to by někdo v DP musel sledovat, kde se co koná za akci a přizpůsobit tomu výpravu... ale ono se dá přeci dojít z/do Malšovy Lhoty, takže je podle DP spojení nejspíš dostatečné. Ta akce je do zítra, takže předpokládám, že ani zítra se nevypraví klouby... No v 17:35 ze Stříbrňáku jela 144 taky plná, holt taky ten 1h 20 minut interval tomu moc nepomáhá (další spoj v 18:55), ale spojení se tou uzavírkou podle DP neomezilo [nene].

Jinak o víkendu vozy vzájemně přejíždí mezi 11/17 (Stříbrňák) a 17/11 (Malšova Lhota) většinou po každém kole (na THD), takže by se musely vypravit 2 kloubáky, i když by třeba do Malšovy Lhoty nebyl potřeba (nevím jak to tam jezdí vytížené).
sev
Sobota, 24. srpna 2019 - 21:55:21  
Neregistrovaný host
No, teď o prázdninách, minimálně tedy celý srpen jezdí ráno i odpoledne na 17/11 minimálně jeden kloub a popravdě ta vytíženost rozhodně nedosahuje toho, co dnes a zřejěm i zítra na akci typu V8. Určitě by se uživil i do směru do Lhoty, protože odtamtud chodil taky pravidelně dav lidí, takže předpokládám že od 17... Osobně nevidím problém alepsoń v takové dny vypravit dva dlouhý busy, když v pracovní dny tam jezdí denně a dle mě zbytečně... A to navýšení peněz je nula nula nic (solo vs. 18M). Rozhodně by to bylo ku prospěchu, protože jak píšete i Vy, bylo to dnes plný asi i večer. Třeba s tím co jsem jel já (14:00 konec na Stříbr.), tak byl fakt narvanej a ještě 2 kočárky k tomu, vzduch jak v amazonským pralese, takže se nedivím že ten jeden starý pán potřeboval sanitu na zastávce u stříbrňáku. Což o to, jsem mlado-střední ročník [proud] navíc "aktivní" , takže u mě v poho, ale pro ty starší lidi co třeba jedou s vnoučaty na V8 či do Lhoty asi žádná hitparáda v takovém busu, přitom by stačila maličkost v podobě kloubu. A nevidím důvod, proč by DP nemohl mít přehled že je akce, když město to musí mít jistě hlášeno, je to jen a jen komunikace a sr.ní na věc, to mi nikdo nevymluví.
Ešus
Neděle, 25. srpna 2019 - 01:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 9-2013
sev: Ono by třeba stačila maličkost jako dosazení velkých otevíratelných oken do autobusů, které mají malé vyklápěčky. Bylo by to levnější než klimatizace a službu by to udělalo obrovskou. Jenže to by někdo musel myslet na cestující.

Manažersky nejjednodušší je samozřejmě žádné změny neprovádět, pak jsou všichni spokojení a hotovo (ti, co od MHD čekají víc, stejně volí individuální dopravu). Zato když se vrhnete do nějakých změn, vkračujete do nejistoty, a pokud je nedokážete před všemi od magistrátu přes KMS po veřejnost obhájit, klidně se může pod vámi židle zvrtnout. Takže v MHD je (doslova) teplíčko a smrádeček, ale nikdo nenadává, takže máme super MHD a hotovo.
Neděle, 25. srpna 2019 - 05:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2018
A to je ještě velkým tajemstvím že pan ředitel přišel na nějakou dobu o řidičák [vypravci][vypravci]
Neděle, 25. srpna 2019 - 16:45:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 9-2007
To mi ovšem uniká souvislost s tím, zda někde jezdí kloub apod. …..

I kdyby, tak například kdo z nás vždy a všude dodrží rychlost a to i v místech, kde už je třeba obec, ale bez obydlení, pohybu, není koho ohrozit....a tam se nejraději měřívá..!
Vyboduješ se raz dva..., kdo hodně jezdí "dálky".
Neděle, 25. srpna 2019 - 20:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 9-2018
Ten kloub na 11/17 se ve všední dny vyskytuje hlavně z důvodu nějakého primestskeho tábora, který jede ráno spojem v 7:44 od Muzea a někdy v odpoledních hodinách se vrací do města. Když jsem jednou ten bus s tím táborem viděl, tak byl i kloub slušně zaplněn, ale do sóla by se to asi vešlo taky. Nicméně tohle je ten důvod proč se cele prázdniny na ten šejdr vypravuje kloub.
Host z hk
Neděle, 25. srpna 2019 - 20:53:02  
Neregistrovaný host
Na stránkách DP je zveřejněno výběrové řízení na 10 ks sólo autobusů pro příští rok.
Úterý, 03. září 2019 - 10:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2018
V HK se bude zkoušet motorová sorka... takže už teď je jasné kdo vyhraje již běžící výběrové řízení na 10 nových autobusů. Dnes dorazila do areálu DP
Ešus
Úterý, 03. září 2019 - 22:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 9-2013
S jakou karoserií? NB nebo novou NS?
No teda tohle nám scházelo... Asi se nelíbí, že Urbany se nevyrábí v Mýtě, ale v Annonay...
Úterý, 03. září 2019 - 23:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 9-2007
To, že je na zápůjčce nějaká předváděčka, myslím ještě nic neznamená.
Hradec odebral velké množství elektro, tak výrobce nabídl i předváděčku v naftě, normální běžná věc...
7777
Pondělí, 09. září 2019 - 13:48:09  
Neregistrovaný host
Co že se pořád půjčují autobusy do Pardubic???
Pondělí, 09. září 2019 - 17:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 690
Registrován: 10-2011
Náhradní doprava za trolejbusy (problém je tuším někde u Poděbradské, takže 3/33, 7 a 11).
sev
Úterý, 10. září 2019 - 08:36:22  
Neregistrovaný host
Dnes ráno naftová NS Sor v.c. 777 (modro-černá) na 16...vypada mnohem lip než e-busy
Středa, 11. září 2019 - 20:52:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3935
Registrován: 1-2010
Pratele, pokud chceme mit efektivni a fungujici MHD v Hradci, stalo by za to si polozit nekolik otazek.
(Prosim nekamenovat jsou to jen otazky)

1)Nestacila by na Novy Hradec jen jedna paterni linka s vlozenymi spoji do Kluku?

2) Slezske Predmesti.. Neslo by to vyresit efektivne formou tri linek s tim ze by jely do vyznamnych smeru? (3,12,27) a zbytek udelat formou doplnkovych linek?

3) oblast Pod Strani. Nechat jen linky 4,24 a 27. S tim ze linka 4 by jezdila CD, CT, a trasu nejakym vhodnym zpusobem upravit, aby jeji provoz byl efektivni i o vikendu?

Je to jen namet k diskusi, zajimal by me nazor znalejsich lidi nez jsem ja.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Středa, 11. září 2019 - 21:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4436
Registrován: 8-2002
Pokud mohu mluvit za sebe, tak 1 linka na Nový HK v momentě, kdy je zacpaný HK nestačí, protože i když je kongesce jak na Gočárově třídě, tak u nemocnice, je pro cestující v relaci Hotel Garni - NHK šance, že aspoň něco přijede a nezaseknou se všichni. Další věc - jak by byl zajištěn a vzájemně garantován přestup na Hotelu Garni? a hlavně z jaké linky na Hotelu Garni na jakou? Při intenzitě individuální automobilové dopravy, množství přechodů pro chodce, světelných křižovatek, se nedá plně dodržet jízdní řád, byť by se řidiči snažili sebevíc. V určitých časech a dnech v týdnu to prostě nejde. Navíc při nástupu předem např. na dvojce o víkendu zpoždění 8 minut žádná míra. Přitom nástup předními dveřmi nic neřeší, černí pasažéři to zkouší stejně - teď o víkendu jeden řidič na jediném spoji přistihl 3 lidi, co se snažili neplatit.
Zbyla by vám linka č.1 s častějším intervalem, aby se dalo na Hotelu Garni přestupovat z/na linku 27, která by jela do centra a na Slezské, na linku 21 a 18. Když by byla linka 1 posílena a 2 oslabena, chyběla by kapacita mezi Hlavním nádražím a Adalbertinem (v prázdninovém sedle by na Ulrichovo náměstí, kde je několik zdravotnických zařízení, by kolem osmé byla díra několika desítek minut) a mohl by být problém v kapacitě mezi Zimním stadionem a Hotelem Garni. Kdybyste chtěli nechat linku č.2, cestující z Labské Kotliny a od trasy dnešní jedničky by neměli kde přestoupit. Kdybyste přetrasoval linku č.9 od FN přes Heyrovského a Hotel Garni do Malšovic, zase by chybělo spojení na Benešovku.
Ale dokud tady nemáme přestupní tarif = cestující přestoupí a nedoplácí nic a zároveň nemusí kupovat jízdenku za 25Kč u řidiče ani doplácet další peníze z karty, nedá se optimalizace linkového vedení provést, protože by NHK neměl nic přímého do centra města. V současné době snad jediná linka, co nejezdí do centra ani na nádraží, je linka 25. Oblasti Podzámčí, Benešovy třídy, Malšovic, Orlické Kotliny, Věkoš i Pouchova však přímé spoje s centrem bez přestupu mají.