Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 30. 10. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 30. 10. 2019

dolů
   autor příspěvek
jitachru
Neděle, 13. října 2019 - 23:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 3-2017
Kříž:
"To já raději dealera léků, kterého;
a) nemusím tak úplně poslouchat a naordinované léky prostě užívat nebudu, případně"
Hmm, zkoušel jste někdy podepsat reverz?

Lékaři berou podle spádovosti. Pokud jste chrudimák, nemáte nárok na ošetření v Pardubicích, pokud si to nevyhádáte.
Lepší být bez tišících léků v plánovaném národním hospodářství a nějak bolest vydržet ale vrátit se zdravá, než aby mě v pokřiveném umělém tržním hospodářství kapitalističtí lékaři,které zajímá jen klientela, zmrzačili do horšího stavu, než jsem byla dříve - viz. Jeden případ protože by první pomoc nebyla dost lukrativní a ještě by to soud zametl pod kobereček, protože úplatky.

Ythomas_ct:
"proč se proboha nemohlo alespoň přemýšlet o tom, že by tam mohlo být podzemní parkoviště (po vzoru České Třebové)... [nene]"
Protože Třebová není Perníkov, žijí tam normální občané a radní rozumněji uvažují?


T_._H_.:
"Proboha, úkolem státu je přece podporovat Národního Dopravce a ne nějaké zajišťování kvalitní rychlé dopravy [biggrin]. "
Ano? A že se už stát a kraje 30 let snaží docílit pravého opaku......


T_._H_.:
"v oblasti východočeské aglomerace by měla být opravdu veřejná doprava tak hustá a atraktivní
To už si ty kondicionály vymýšlejte podle libosti (zrovna v Pardubicích s jejich "hromadnou" dopravou = všechny linky jedou od nádru do města pohromadě a pak dvacet minut nic)."
Tak zrovna u MHD v Pardubicích jde hlavně o to stáří vozidel bez ohledu na stav a hlavně o nízkopodlažnost, proto z DPMP chodí do šrotu vozidla podstatně dříve, než dosáhnou vrakoidního stádia, ať to stojí co to stojí. Návaznost, četnost spojů, spolehlivost vozidel není prioritou města ani kraje. Proto je realita taková, že se sice starší a vysokopodlažní, ale spolehlivá a kvalitní vozidla (14Tr, Karosa B900) nahrazují vozidla, která jsou složitá, poruchová, nespolehlivá, témeř nepoužitelná, ale hlavně NÍZKOPODLAŽNÍ (Citelis, 30Tr), což stejně většina cestujících neocení. To samé na regionální tratě - krásný příklad trať 261 - trať je v provozu prakticky pouze v úseku Svitavy - Pustá Kamenice, ale jezdí tam drahá, poruchová ale nízkopodlažní 841, namísto toho by tam za stejné peníze mohly jet dvě sice starší a nenízkopodlažní, ale spolehlivé 810, které obstarají trať celou.

Jinak ano, mohly by tu jezdit vlaky:
(Náchod-)Hradec-Pardubice-Slatiňany
Chlumec-Hradec-Týniště-Rychnov
Přelouč-Pardubice-Holice-Týniště v hodinovém taktu,
ale město i kraj radši uměle dotuje provoz pardubického hokeje, kde stejně hrají hráči až někde z Budějovic snad a ještě ,,dokupují,, extraligu. Hokej by se měl snad narozdíl od veřejné dopravy uživit v tržním hospodářství sám. A pokud hokej v Pce prohrává v extralize, má hrát pouze v okresním přeboru, když na víc nemá. A pokud ani to ne, má zmizet z hokejové mapy, stejně jako zmizelo z železniční mapy spojení z Holic do Borohrádku, ,,nikdo,, tím nejezdil, tak to nebudeme dotovat, hokej na tom má být stejně, když už chceme z dopravy dělat byznys. Přitom kdyby se peníze, které se dají do hokeje, daly do provozu veřejné dopravy, možná by bylo na pravidelné vlaky u Chornice, které by díky pravidelnosti nabyly významu.

Ale město a kraj chce radši ten hokej na úkor občanů, kteří se nemají jak pomalu dostat do práce a nechají je ještě místními lékaři legálně zabíjet.
Ešus
Neděle, 13. října 2019 - 23:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 9-2013
Přes MÚK u Alberta jsem jezdil pravidelně ještě před reko mostu u Parama, a přestože byla neděle, úplně klidný provoz tam nebyl. Když tam přivedete další dopravu, kruháček u Lidlu to už nezvládne.
Jak bylo řečeno, P+R se hodí do malých měst jako ÚnO nebo Česká Třebová, ale rozhodně ne do měst kolem 100 000 obyvatel. P+R v Pardubicích by totiž sloužilo aglomeraci od Hradce až po Chrudim včetně mezilehlých obcí, což je prostě moc.
Po D11 do Prahy? Občas možná ano, ale vícekrát v týdnu rozhodně ne. Vlak je příjemnější v tom, že se v něm dá pracovat, což za volantem nejde. Proto se tu bavíme o tom P+R pro Mechov...

VHD mezi Pardubicemi a HK je třeba zatraktivnit, přičemž zde jsou hlavní problémy:
- Excentrická poloha nádraží v HK a zároveň mizerná autobusová doprava mezi Pardubicemi a HK. MHD na jihovýchod HK sice jezdí často, avšak odpoledne je město ucpané a cestovní doba se prodlužuje cca o 10 min. Neschopnost HK zvyšovat atraktivitu MHD (intervalový JŘ, preference MHD buspruhy,...).
- Pokud se bavíme o ježdění z Prahy do HK, pak se přidává i spolehlivost železnice. Ten přibližný 30 min interval vlaků mezi HK a Pardubicemi by až tolik nevadil, ale problematická je přetíženost koridoru a častá zpoždění, přičemž vlaky na HK nepočkají ani minutu (takže na nást. 1A se člověk proběhne). Dále ani doprava mezi HK a Pardubicemi není bůhvíjak spolehlivá, protože v HK se čeká na vše (což je objektivně dobře, ale mezi krajskými městy to dělá problémy). Takže zpoždění do 10 min jsou běžná na obou stranách a výsledkem jsou ujeté přípoje... Na koridoru stačí nějaká drobnost jako sanace skal na Opočínku a hned vlaky jezdí naprosto náhodně se zpožděním 0-30 min... (Nehodily by se u Opočínku kolejové spojky???)

Kraje mají v zásadě dvě možnosti zatraktivňování železniční dopravy: Buď se zaměřit na spolehlivost všech vlaků přijíždějících do Hradce (což ale moc dobře nejde), nebo prostě do budoucna objednat 4 vlaky za hodinu mezi HK a Pardubicemi s tím, že by se na přípoje dlabalo. Já bych se třeba vůbec nebránil tomu, aby 2 vlaky do hodiny byly vlakotramvaje.
Pondělí, 14. října 2019 - 07:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10055
Registrován: 8-2012
přestože byla neděle, úplně klidný provoz tam nebyl
Ano, už víme z předchozího výkladu, že to byla vnitroměstská doprava Rosice a Semtín - Zelené Předměstí (Dukla jela rovně, o.c.)...
Vlak je příjemnější v tom, že se v něm dá pracovat, což za volantem nejde
Takže zaparkovat a pokračovat příjemnějším prácedavým vlakem možné není, parkoviště by totiž sloužilo cestujícím, takže se bude dál parkovat nadivoko po ulicích v okolí, ale přesto tuhle univerzální floskuli vytáhneme jako šotoargument [biggrin].
電車オタク
Bkp
Pondělí, 14. října 2019 - 09:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8148
Registrován: 8-2003
Uvědomte si už, že auta můžou fungovat bez vlaků, ale vlaky bez aut ne!!!
Pondělí, 14. října 2019 - 11:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9069
Registrován: 5-2007
T.H.: Ale ono tak naozaj je lepšie. Ak je hromadná doprava v okolí Parubic v takom stave, že dochádzka k vlaku z HK sa vyplatí autom až k hlavnému nádražiu, potom je vskutku lepšie, aby tie autá išli po diaľnici až na Černý most.
Úterý, 15. října 2019 - 09:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 788
Registrován: 3-2009
Přitom vzdálenostně je to kousek, a kdyby regionální autobusy stály za něco, pro lidi z jihu Hradce by mohly být alternativou k vlaku. Troufám si tvrdit, že na lince přes Vysokou a Němčice by se uživil půlhodinový takt, který by mohly spolufinancovat i obce na trase po zrušení obsluhy MHD a tarifní integraci regionálky a obou MHD. Jenže to by se muselo chtít.
Souhlas s tím, že ta linka nemá jízdní řád odpovídající tomu, kudy vede.
Na druhou stranu ale:
1) zastávky Třebeš odb. a Podzámčí jsou pro dost obyvatel Moravského Předměstí docela daleko; v případě trasování jinudy (např. přes Benešovku) by se to zas celé prodloužilo
2) je zde problematika zajížděk typu Vysoká,točna - ty se nedají zcela odříznout, ale pokud se přes ně pojede, atraktivita pro relaci HK - PCE se ztrácí;
3) pro přestup z busu, který jede přes HK i Pardubice (v obou městech s rizikem zdržení) je třeba uvažovat větší rezervy v jízdní době i v přestupní době na vlak, čímž se jeho atraktivita dále snižuje...
Když si to všechno napočítáte, tak zjistíte, že jste na tom z hlediska spojení k vlaku do Pardubic srovnatelně jako vlak + MHD HK (něco jiného je relace Moravské Předměstí - centrum Pardubic, tam už by to zajímavé být mohlo...)

Zajímavá souvislost k tématu je také úpadek autobusové linky přes Opatovice, která umí nabídnou poměrně pěkné spojení např. z Labské kotliny do Polabin, příp. i do centra Pardubic. I přes to, že tam ve špičce je víceméně 30minutový interval, tak počty cestujících na lince spíše klesají, zatímco ve vlacích rostou. Takže bych v autobusech mezi HK a PCE moc budoucnost neviděl - samozřejmě jsou potřebné pro obce mezi apod., ale nečekal bych od nich významné převzetí úlohy dopravy z HK do PCE.

Myslím si, že lepší je soustředit se na rychlou dopravu z Moravského předměstí na nádraží, která pomůže nejen lidem jedoucím směr PCE, ale i cestujícím do ostatních směrů + lidem, kteří mají cíl v oblasti nádraží (Aupark apod.). Něco jako 24R jedoucí po celý pracovní den (cca 5-20h).
Do budoucna pak posílení vlaků HK - PCE.

Větší stabilita vlakových přípojů do HK - za běžného stavu to funguje slušně. Když jsou výluky, je to špatné. Ale ty výluky zase pomáhají tomu, aby to poté fungovalo ještě lépe (např. stanice Jaroměř také pomůže spolehlivosti vlaků od severu - zvýšení rychlosti na skalickém zhlaví apod.)

Pokud byste chtěl o těchto věcech podiskutovat osobně, ozvěte se mi na mail.
Kříž
Úterý, 15. října 2019 - 09:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 11-2005
Hmm, zkoušel jste někdy podepsat reverz?

Ve špitále se např. podepisuje i souhlas, že dostanete "kapačku"[proud][lol][biggrin].
Ešus
Úterý, 15. října 2019 - 11:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 9-2013
Pokud by se obnovovala 24R, tak jedině s výstavbou buspruhu Fakultní nemocnice - Heyrovského. Jinak rychlá linka nemá smysl, když je to jen vymetač kolon. Jestli pojedu 30 min linkou 24 nebo cca 24 min linkou 24R, je to minimální rozdíl. Ale pokud by se spoje nezpožďovaly, pak by jízdní doby byly cca 22 resp. 13 min, což už rozdíl je.
Středa, 16. října 2019 - 07:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 1-2006
K cemu je spolecnosti pretezovani dalkovych vlaku mezi Pardubicemi a Prahou? Jezdit HK pres PCE je omyl vyplyvajici ze stavu 020+231. Podporovat temhle omyl kvuli par jedincum co chteji soucasne bydleni na Moravskem a pohodlne dojizdeni za prazskou vyplatou mi prijde divne.

Ano, v HK i v PCE chybi kapacity k parkovani. Mozna by pomohlo nejake kapacitnejsi P+R na Opatovicich, s tim, ze bude stavit vse (a treba i tu navaznou linku z Moravskeho), ale v dobe, kdy par kastanu na verejnem pozemku muze byt duvodem pro zablokovani mi i to prijde nerealne plus nekoncepcni pokud se stavi na rychlost mezi uzly.

Vlakotramvaj je scifi... navic tezce nekoncepcni - potrebujete interval mezi uzly... spis Os preklonit na PCE - HK - Tyniste, cimz pomuzete ihned severni casti HK...
Kříž
Pátek, 18. října 2019 - 20:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 11-2005
V Jaroměři to vypadá celkem pozitivně, tak od 22.10. se snad bude od HK jezdit.
Momentálně se buduje TV v sudé a na hradeckém zhlaví, aktivuje část SZZ. Předvěst od HK už svítí. Ve stanici se armuje schodiště nového 1. peronu a schodiště výlezu u VB. Přejezdy směr Josefov pro silniční dopravu opět průjezdné[ok].

Od 22.10. Osobáky snad v normálu, liberecké rychlíky stále mezi HK a Jaroměří nebudou, trutnovské R/Sp v úseku HK - Jaroměř a zpět v náhradní soupravě; ráno (932) "rakvograf", dopoledne "sysel", odpoledne "trilobit" v 5 posílen o 854+Bdtn. 1780/1785 nadále trilobit.
Radekedar
Sobota, 19. října 2019 - 13:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 6-2008
Jaký je vlastně důvod, že liberecké rychlíky nadále mezi HK a Jaroměří nebudou? Nejsou vratné soupravy?
Sobota, 19. října 2019 - 14:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 7-2017
Nestaví se tam nějaký nadjezd či co?
hrejzadarmo
Sobota, 19. října 2019 - 17:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 2-2014
V Jaroměři by měla být přístupná pouze jedna hrana a nevytocilo by se to s Sp/R na Trutnov.
Sobota, 19. října 2019 - 19:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 10-2011
Já se zeptám a přihodím jeden postřeh. Zůstal na ulici 5. května jeden dlouhý přejezd, nebo z něj budou dva? Vzdálenost mezi oběma tratěmi byla dost velká. Jinak v Holohlavách opět čerstvě vyfrézováno a semafory, takže jsem tam ve čtvrtek večer strávil v koloně půl hodiny... [uhoh]
Šmajchl
Sobota, 19. října 2019 - 22:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 9-2011
Jaký pozitivní efekt mají dva přejezdy za sebou? [coze]
Přibydou závory pro chodce na straně u bývalého Zv.
V týdnu tam probíhal pracovní ruch na stavbách chodníků, asi bude i travička (v kytičky moc nevěřím).

Snad všechna rádia upozorňovala na kolony na hlavní mezi Jaroměří a Hradcem, kdo neměl zájem, tak tudy nejezdil..

(Příspěvek byl editován uživatelem Šmajchl.)
Neděle, 20. října 2019 - 11:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 10-2011
Dva přejezdy za sebou mají snad jediný pozitivní efekt. Závory přes druhou trať se nebudou muset zavírat v případě, když pojede vlak pouze po té první a zkrátí se čekací doby. Já nevím, jestli to tak bude, proto se ptám... [happy]
Pajzák
Neděle, 20. října 2019 - 12:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 6-2015
Jak se zkrátí čekací doby? Jestli stojím o pět metrů dál nebo blíž, je snad jedno. Nehledě na to, že při inteligenci našich řidičů by hrozilo, že nějaký blbec zůstane stát na kolejích, po kterých za chvíli pojede vlak.
Neděle, 20. října 2019 - 20:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 12-2009
Pajzák: Délka přejezdu je důležitý technický parametr pro vyklizovací dobu, čím delší úsek je přejezd tím musí být vlak víc vteřin předzváněn, aby nejpomalejší vozidlo, stihlo po najetí na přejezd současně (ale i krátce po spuštění) se spuštěním signalizace přejezd bezpečně opustit. Očekával bych, že bylo tedy myšleno, že se zkrátí doba od začátku signalizace po průjezd vlaku a tedy i rozjezd vozidel přes přejezd....

Snad jsem se trefil...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pajzák
Pondělí, 21. října 2019 - 07:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 6-2015
Tomu bych rozuměl. Ovšem riziko uváznutí blbce na původně volných kolejích a následné komplikace za těch pár vteřin podle mě nestojí.
Pondělí, 21. října 2019 - 09:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 12-2009
Pajzak: Jistě, to už pak záleží na jiné úvaze a vzhledem k nehodě před pár lety ve Všetatech, bych vcelku nepředpokládal, že by se tak stalo.... Já se jen snažil vysvětlit oč by mohlo jít [wink]
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pajzák
Pondělí, 21. října 2019 - 10:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3127
Registrován: 6-2015
A já ti za to děkuji.[happy]
Úterý, 22. října 2019 - 08:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 7-2017
Radekedar
Jaký je vlastně důvod, že liberecké rychlíky nadále mezi HK a Jaroměří nebudou? Nejsou vratné soupravy?
hrejzadarmo
V Jaroměři by měla být přístupná pouze jedna hrana a nevytocilo by se to s Sp/R na Trutnov.

V Jaroměři tři nástupní hrany.
Důvod je, že by NAD za rychlíky linky R14 nestíhala jízdní doby mezi Jaroměří a Dvorem Králové n.L. a již vůbec ne mezi Jaroměří a Starou Pakou.
Radekedar
Úterý, 22. října 2019 - 17:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 6-2008
Myslel jsem to tak, že by nadále zůstala přímá linka NAD Hradec Králové - Stará Paka (s přípoji na obou koncích) = linka P.
Beze změny by zůstala i linka J Jaroměř - Stará Paka (s přípojem ve Staré Pace).
Změna by byla pouze u linky D, kterou by bylo možné zkrátit do trasy Jaroměř - Dvůr, neboť její úsek Hradec Králové - Jaroměř by byl zajištěn vlakem R14 Pardubice - Jaroměř.

Teď už je to jedno, do prosince to už nějak vydržíme. Pevně doufám, že pak už se bude jezdit.
Šmajchl
Středa, 23. října 2019 - 09:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 822
Registrován: 9-2011
Docela paradoxně jsou lidé od vlaku 1274 vyhnáni v HK z vlaku do autobusu, souprava ovšem pokračuje do Jaroměře jako Sv a vrací se jako 932 do HK. Zjevně to jde, ale u Náhradního hlodavce moc ne. Chápu, že v ranní špičce by mohly být problémy se soupravami a obraty.

V Jaroměři autobusy linek do Dvora Králové odjíždějí ze stále stejného másta, směr Česká Skalice z druhé strany nádražní budovy - od pokladen směrem k parku.
Příchod na perón je v oploceném koridoru mezi vodárnou a parkem (resp. žlutou budovou nové trafostanice).
Třetí nástupištní hrana v Jaroměři je asi v muzeu - ve stanici je funkční jen vybudovaný perón se dvěma hranami.

Přejezd do Jezbin má na konzolách namontované kamery.

Kousek mimo - na vybudovaném mostě mezi Heřmanicemi a Hořenicemi dnes ráno projížděla MHS zjevně již po kolejích.
Středa, 23. října 2019 - 21:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 1-2006
Šmajchl:

On to asi myslel s tou třetí hranou takhle:

a svým způsobem má pravdu.

A když už, tak pár mobilovek dokumentačně (z 21.10.19).


přednádraží...
Středa, 23. října 2019 - 22:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9076
Registrován: 5-2007
Vhd_sl: Cesťáky sú teda Červená+Biela+Modrá?
Čtvrtek, 24. října 2019 - 06:38:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 12-2009
Asdf: Ano, melo by to tak být.... Zajímalo by mě, ještě, jak počítají, že se tu bude jezdit.... Jestli věci jedoucí na Paku na 1 a věci na Trutnov na druhou? Tzn. přestup podchodem?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 24. října 2019 - 06:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 1-2006
Asdf:

Ano, resp. jestli dali modrou nenormově doprostřed (viz Plzeň) kvůli kontrastu při kmitání nevím, pokud se ptáte tímto směrem.

Chápu důvody aplikace - snížení na 40 na bezvýhybkovém úseku (problém podle D1) + montáž případného návěstidla s pruhem na zastřešení resp. do nástupiště + nesnižování rychlosti NZ k cesťáku -, ale stejně se mi to řešení hrubě nelíbí. Ve výsledku stejně fíra bude muset jet k cesťáku jako ke Stůj a zaprvé z dálky neuvidí dostatečně včas kmitání modré (dvě žluté s bílou by byly výraznější) a za druhé při dojezdu skrz cesťák už stejně spíš víc než těch 40 mít nebude. Pokud nepojede, možná bude překvapen, a s ním všichni např. v motoru na Paku za tím cesťákem.

Mám radši konzervativní přehledná řešení, kde fíra v rámci možností ví pokud je něco blíž než normálně.

Architektonicky dohlednost toho zavěšeného cesťáku v noci ještě dorazili ve smyslu aktuální módy. Sice to zastřešení nevypadá blbě na pohled, ale ta lajna zářivek pro fíru dojíždějícího k cesťáku asi není úplně ono. Nevím, nemyslím si, že je to po správnu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Čtvrtek, 24. října 2019 - 09:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20286
Registrován: 5-2002
Vhd: ta lajna zářivek pro fíru dojíždějícího k cesťáku asi není úplně ono. Nevím, nemyslím si, že je to po správnu.
Já bych se nebál označit to přímo za prasárnu. [angry]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 24. října 2019 - 18:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13052
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"za druhé při dojezdu skrz cesťák už stejně spíš víc než těch 40 mít nebude"
Ono to není obecně o tom, kolik se jede reálně kolem toho cesťáku, ale že se ta "40" prostřednictvím nedostatečných vytahuje stovky metrů daleko, kde se dá jet klidně i "100" - úplně zbytečně.
Ale konkrétní řešení v Jaroměři neznám, takže nechci spekulovat.

Každopádně někomu to vadí, někomu ne. Nemůže to být pokaždé podle Vás (nebo třeba podle mně).[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 24. října 2019 - 19:53:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 7-2017
Nu což, před zářivky se dá nějaký papundekl...
Čtvrtek, 24. října 2019 - 22:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 1-2006
Hroch:

Nejde o to, aby bylo podle někoho. Víra, na kterou jsem za ta léta přistoupil, je "Nenaděláš nic". Nemám většinou s tím, že věci nějak jsou, vnitřní problém.

Tady ale hovoříme o dvou poměrně nových technických řešeních, kde to vypadá, že zájem jedné skupiny převážil natolik, že byla obejita pravidla, jejichž cílem je eliminace chyby lidského faktoru. Přijde mi vhodné přemýšlet o tom, co ta řešení znamenají, zvlášť pokud se to začíná zdát trendovou záležitostí (to zastřešení, modrá snad ne).

Kterákoliv komise pro situování bude tlačit na to, aby v dohlednosti návěstidla nezavazely sloupky osvětlení a svítidla byla řešena tak, aby neoslňovala. Vymístí se nebo upraví. A následně, v rámci módního trendu, se tam současně nacpe tohle? Uf. Předpokládal bych, že se nad tím začne přemýšlet z hlediska bezpečnostních rizik - už je to tady na to dost dlouho (první Hostivař?) -, místo toho se to stává politickou otázkou proto, že se to obecenstvu designově líbí. Neříkám, že ne takto, ale ta svítidla tam musí být integrována tak, aby to neoslňovalo ve výhledu fíry na návěstidlo.

Kmitavá modrá? Omezuje mne D1 na bezvýhybkovém úseku na 40? Chci protisměrné vjezdy k jedné hraně ale současně jezdit rychleji? Tahle aplikace umožňuje očůrat předpis. Doufal jsem, že spíš bude přehodnocen článek (ve smyslu povolení z 40 na 50), než že dojde k tomu, že budeme před fíru i AVV stavět bližší návěstidlo, u kterého může a nemusí být Stůj, a za kterým se již 24 metrů vjíždí protisměrně. Jak to dopadne když dispečer omylem postaví na krátkou nákladu a fíra to nepobere? Fakt mám obavu z toho, že se tohle začne požadovat ve velkém... [sad]

Rozumím Vám v nevraživosti vůči nedostatečným (nebo vjezdu na obsazenou) - na předvěsti to občas znamená jet k vjezdu jako ke Stůj, zvlášť když není vidět z daleka. Rozumím i potřebě protisměrných vjezdů a rychle, i když z toho dobrý pocit nemám. Jen mi to přijde pro těch pár vteřin zbytečně rizikové a jediný lék na řešení Vašeho problému se podle mého názoru aktuálně jmenuje ETCS. To se ale do Jaroměře hned tak nedostane + irituje Vás z jiných důvodů.
Pátek, 25. října 2019 - 13:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20295
Registrován: 5-2002
Hroch: že se ta "40" prostřednictvím nedostatečných vytahuje stovky metrů daleko, kde se dá jet klidně i "100" - úplně zbytečně
Tak zrovna v případě vjezdu od Smiřic na 4a si dovedu docela dobře představit L=8/0 a Lc4=4/0N (nebo i T/0N, když se ten rychlostník, co je u 2. koleje, posune k V6)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 25. října 2019 - 20:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13057
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
O osvětlení nástupišť jsem nic nepsal a nemám tudíž potřebu reagovat.

Kmitavá modrá? Mně by se víc líbilo připuštění bílé k pruhům, ale jsem schopen se s blikající modrou srovnat.
Jen mi to přijde pro těch pár vteřin zbytečně rizikové - respektuji, byť nesouhlasím. Nemá cenu točit kolovrátek, protože si nemyslím, že jeden druhého přesvědčíme. V předchozím příspěvku jsem si dovolil jen upřesnit Vaše tvrzení.

Hajnej:
Jaroměř jsem osondoval - ano šlo by to. Nicméně jsem včera psal obecně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Trolleybus
Neděle, 27. října 2019 - 11:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 5-2002
Dvoukolejka Opatovice - Hradec Králové má souhlasné stanovisko EIA: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_OV6227
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Neděle, 27. října 2019 - 17:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 8-2010
Honnzok 2227: po dokončení v Jaroměři, by měl být přestup od R od Paky na R na Trutnov a od R Trutnova na R na Paku, vždy na stejném nástupišti, v žádném případě honit lidi do podchodu.[angry]
Neděle, 27. října 2019 - 21:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2006
Vandr:
"Honnzok 2227: po dokončení v Jaroměři, by měl být přestup od R od Paky na R na Trutnov a od R Trutnova na R na Paku, vždy na stejném nástupišti, v žádném případě honit lidi do podchodu.[angry]
"
To se ptáte nebo konstatujete? Koncepce je myšlena tak, že každý den rychlik bude u jiného peronu. Ale třeba život přinese něco jiného.
Pondělí, 28. října 2019 - 07:04:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 12-2009
Vandr: No, copak o to, to by mě taky napadlo, že k jednomu peronu.... Pohled na plánek [coze]

Ta stanice s tím asi moc nepočítá na první pohled....

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 28. října 2019 - 09:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20313
Registrován: 5-2002
A jak silnej je takovej přestup ve srovnání s tranzitem...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 28. října 2019 - 09:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 12-2009
Hajnej: To nevim ale z R do Trutnova na Os Stara Paka klidne 30 lidi ve spickach i pres 50...

Z R od Trutnova na R do Liberce 10-20 lidi dost casto obousmerne...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 28. října 2019 - 15:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1558
Registrován: 9-2003
v žádném případě honit lidi do podchodu

No jistě. Doba je taková. Několik kroků navíc by mohlo cestující snad i zabít!
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Petr_hradecký
Pondělí, 28. října 2019 - 17:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3437
Registrován: 4-2015
@Lokom: nebudu váš 1558 komentovat, zase by mně někdo obvinil, že "kopu". Jen krátce, to jako vážně nebo je to sarkasmus? [uhoh]
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Pondělí, 28. října 2019 - 19:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 7-2017
On je Lokom asi ještě mladej a schody mu nedělají problémy.
Ešus
Pondělí, 28. října 2019 - 22:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 9-2013
Lokom: Podchod nikoho nezabije, ale problém spíš je, že prodlužuje přestup. V případě zpoždění tak musí vlak čekat třeba o minutu déle.
Pondělí, 28. října 2019 - 22:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 8-2017
Hajnej: A jak silnej je takovej přestup ve srovnání s tranzitem...?
To je špatně položená otázka, tranzit bude vždycky bez schodů. Lepší by bylo se ptát, jak silný je takový přestup ve srovnání s ostatními, a to bych řekl, že tento je dominantní.
Srovnávat to s výstupem/nástupem, bohužel taky nemá cenu, protože to bude v Jaroměři po schodech vždycky [ko].
Úterý, 29. října 2019 - 07:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 7-2005
asi řešíte něco, co už inženýři "na nábřeží" vyřešili a my cestující na Dvůr a podobně, se budeme od prosince škrábat na hlavě, co že nám to připravili za bojovku.... doufejme, že to ti aktivní důchodci, co půjdou na motoráček do Kuksu od trutnovského rychlíku z HK, budou chápaví... a že jich v sezoně bývá často hafo... a pak i ti cyklisté do Horek, aby se po cyklostezce spustili zpět do HK
jinak od minulého týdne jsou na novém mostě přes budoucí dálniční přivaděč za Jaroměří koleje a byl tam vlak se štěrkem...
Šmajchl
Úterý, 29. října 2019 - 10:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 823
Registrován: 9-2011
Zdepa:
Dneska se tam chystaly dva kolejové jeřáby, takže předpokládám zátěžovou zkoušku.
1. listopadu má být most hotov a výluka bude jen v Jaroměři.
Úterý, 29. října 2019 - 11:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20321
Registrován: 5-2002
M250: To je špatně položená otázka, tranzit bude vždycky bez schodů.
Otázka je položena dobře, jenom jsi ji nepochopil - jde totiž i o to, kolik tranzitních cestujících by bylo potrefeno pomalejším vjezdem/odjezdem nebo čekáním kvůli kolizní cestě v případě, že se bude nějak čarovat kvůli přestupům hrana-hrana.
Takže z toho třeba může vyjít i to, že ten Os na Paku bude točit na 4. koleji a R budou jezdit po "svých" hlavních kolejích (SP 1.kolej, Tu 2. kolej).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 29. října 2019 - 12:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 8-2017
Pokud nebudeme uvažovat variantu rozvázání přestupu (což se asi nechce, když se kvůli němu má znovu hrabat do 030), tak to, co by zdržovalo tranzit nejvíc, by bylo právě čekání, než se přestupující proběhnou podchodem. To je tak nějak logický důsledek jednokolejnosti 031.
Takže z toho nejspíš vyjde to, že se rychlíky budou potkávat u jedné hrany, i když to pro ten liberecký bude znamenat šedesátku přes dvorské zhlaví.

Nemůžu si pomoct, ale ta Jaroměř mi přijde celkově navržená mimořádně blbě.
Úterý, 29. října 2019 - 12:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 12-2009
Hajnej: No moje poznamka, byla spis myslena jako zamysleni nad tim proc je koncepce kolejiste zrovna takto....

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 29. října 2019 - 16:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20322
Registrován: 5-2002
H: moje poznamka, byla spis myslena jako zamysleni nad tim proc je koncepce kolejiste zrovna takto
Pokud vyšlo, že jsou potřeba 4 hrany, pak by varianta s ostrovem mezi hlavními kolejemí a jednostrannými nástupišti u předjízdných vyšla dráž a prostorově žravěji.
Krom toho zkušenost třeba z minulé podoby Olomouce říká, že dát dva protisměrné rychlíky naráz k témuž peronu není žádná výhra. Proto je dobré znát poměr frekvencí zdrojová/cílová - tranzitní - přestupní.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 29. října 2019 - 17:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2232
Registrován: 12-2009
Někdy si říkám, že koncept jednostranného nástupiště (u třetí) s urovňovým příchodem od budovy a u přechodu ukončené z obou stran kusé koleje (kolej 5) by možná bylo s jedním ostrovním (koleje 1, 2) řešení o něco lepší... Ale zde mi to tolik nevadí jelikož tady uznávám jakékoliv řešení bude mit mouchy
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 29. října 2019 - 18:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 8-2017
Hajnej: Jde o to, jestli je potřeba mít všechny ty hrany průjezdné. Podle mě není.

Honnzok: Přesně tak bych si to představoval, jenom by se buď vlečky musely napojit až do 3. koleje (asi vhodnější pro tu na dvorském zhlaví), nebo by ten šturc nebyl šturcem, ale místo zarážedla by tam byla spojka do 3. koleje (tak bych řešil zapojení výtopny).
Úterý, 29. října 2019 - 19:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20326
Registrován: 5-2002
M250: jenom by se buď vlečky musely napojit až do 3. koleje
Hmmm, to by zabilo buď ty vlečky, nebo tu 3. kolej, takže tudy cesta nevede... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 29. října 2019 - 20:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 12-2009
M250: Vlecky jsem neřešil v případě potřeby pokud by to nevadilo kvuli oblouku na hradeckem zhlavi, by se dala udelat jeste 7 (v pripade nouze by asi nebyl problem to same udelat u 5 koleje - misto sturcu spojka) .. a jezdilo by se holt pres prechod stejne se pouzivaj malo... A 10 kvuli rozhledu pres prechod by pri obsluze a jizde po manipulacni koleji, dopravni bych ukoncil cestakem pred prechodem nikdo resit nemusel.... a v tech par pripadech by vypravci / zamestnanec od posunoveho dilu na strezeni prechodu neresetilny snad taky nebyl..

Spojka treti / pata by byl problem kvuli peronu u treti koleje...



(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 29. října 2019 - 20:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 8-2017
Hajnej: Co to znamená zabít kolej? Stejně by pro osobku za běžné situace nebyla potřeba - R a Sp by se vešly k ostrovu a Os od Hradce i od Paky by měly svoje šturcy.

Spojka treti / pata by byl problem kvuli peronu u treti koleje...
Ne nutně, záleží jak by se ty peróny poskládaly. Klidně by mohla být vnější u páté smiřické a jazyk mezi třetí a pátou dvoreckou.
Středa, 30. října 2019 - 05:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 12-2009
M250: Kurňa hodně dlouho jsem vařil mozkové závity než jsem došel k závěru že to nemůže jít, vždy by jste tu třetí kolej musel přejít. (Podejit) pokud by jste neudělal peron pouze na smiřickou stranu od přechodu, ale to se obávám, že by Vám to nedalo do výhybek na smířickém požadovaných minimálně 150m (5vz + lok)

Nesouhlasím však, že by se za normálních okolností nepoužívala 3 kolej. V případě potřeby mít 810 na Paku uklizenou a nikoliv stojící na první by se pro zachování bezpodchodového přestupu musel brát rychlík na 3...

Problém téhle varianty je ovšem hlavně při rozmístění vlaků v momentě kdy si 810 vezme bafík... Pak jedině na první a pokud tam stojí přes skupinu rychlíků tak buď podchod / posun...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Středa, 30. října 2019 - 07:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 8-2017
Nevím, jestli si rozumíme, tak jsem to radši namaloval.


Rychlíky k ostrovu, pantery na 5, Os od Paky na 3, pokud by bylo potřeba obsluhovat vlečky nebo využít hranu pro mimořádnost, tak na 5a (šturc může být i blíž budově, než jak jsem to namaloval).
Vleky jsou těžce výbehová záležitost a nemá cenu si s nimi do budoucna lámat hlavu, prozatím by se holt obsluhovala vlečka v létě tehdy, když by tam Os zrovna nestál.
jitachru
Středa, 30. října 2019 - 09:56:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 3-2017
[new]Pardubické lokálky začne v blízké době obsluhovat 810.417, což ovšem znamená, že nějaká jiná 810 půjde z Hradce pryč. Pravděpodobně půjde o 060 či 298
Středa, 30. října 2019 - 10:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 12-2009
Aha, rozumeli jsme si dobre jen me nenapadlo vyosit perony.. Rovnal jsem treti kolej na stejnou delku a s zacatkem / koncem jako ostrov a rovnez ji pro pripad potreby prave 810 s bafikem i pulil cestaky....

Zprva jsem mel v hlave dve jednostranna nastupiste od baraku k 3 i k 5a a 5b, pozdeji, po Vasem nametu, ze vnejsi, poloostrovni pro snazsi prestup mezi vlaky....

Pokud date Os od Paky na 5 a R na ostrov nezachranite prestup bez podchodu... To bychom si nepomohli... V momente kdy Paka na 5 musi R na 3..

(Diakritiku omluvte, pisu na mobilu....)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!