Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 09. 09. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 09. 09. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 21. srpna 2019 - 20:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 12-2009
Vantju: Občas se přihodí, těžko věštit, co zrovna bude k dispozici. Jedna 650 právě míří do HK na 20214... Jezdí momentálně tři 650. 4 je už v Německu.
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Kříž
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 09:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 11-2005
Jezdí momentálně tři 650. Přesněji, jezdí momentálně 2 (650 072 čeká na spalovák - byl už v [zadnice]-li).

Jsou dvě turnusové skupiny a v té obsahující víkendové "Rokytnice" jezdí řada 814.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 10:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2017
Včerejší Letohrad:

Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 11:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 5-2004
Vhd_sl:
"(zařízení se přeci dá upravit/zkomplikovat cesťáky navíc, které si užijí fírové až jim dispečer omylem postaví na krátkou...)"
Tam, kde ta komplikace skutečně musí být (Hostivař, Olbramovice), se to dá fírům dát najevo vynávěstěním rychlosti, která se při jízdě na dlouhé koleje nevyskytuje; tuším, že po nějakém nárazu do šturcu to právě minimálně v jedné z těch stanic tak už je.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 12:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8998
Registrován: 5-2007
DJ: Preboha len to nie!
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 16:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 1-2006
DJ:

Tak přesně takhle vznikají fámy. [sad] Nejsem si vědom toho, že by kombinací chyb dispečera na JOP (ukliknutím se) a strojvedoucího (nerespektování nejbližšího Stůj) někde něco narazilo do zarážedla. Pokud se tak stalo, určitě ne v Olbramovicích.

Olbramovice byly o zjištění strojvedoucích nákladní dopravy, že tam ta cesta od Votic na kusou je (podle předpisů v zařízení být musí, lze-li v konfiguraci) a je návěstěna shodně jako cesta na předjízdnou kolej. Na řešení omylu dispečera tam má fíra cca 100 metrů, což není dráha, na které by se dal zastavit náklad. Bylo to řešeno, tuším zablokováním stavění té cesty (nevím, dál jsem nesledoval), patrně proto, aby se zklidnily emoce + aby tam nedocházelo k tomu, že bude náklad na předjízdnou vjíždět tak, aby byl schopen zastavit před zarážedlem, a výrazně tak obsazením zhlaví omezovat provoz na první traťové koleji.

Hostivař byla připravovaná v době této "bouře ve sklenici vody" (jde o vlastnost zařízení, se kterou předpisy počítají, ne o nic nového nebo neznámého, ač to může být vnímáno jako past). Neexistoval žádný oficiální požadavek na řešení blízkého návěstidla (i dnes existuje spíš doporučení než pokyn) a tato problematika nebyla ani nikde řešena. Přesto to v Hostivaři vyšlo tak, že kusá kolej na vjezdu neumožnila více než 60 km/h, což je rychlost na daném zhlaví unikátní.

Řešení v Hostivaři je dvousečné. Problém je v poruchových stavech při návěstění, v tomto případě porucha na žlutém pruhu. V takovém případě je totiž návěstěna nižší rychlost, lze-li. V tomto případě 50 km/h, což je od Malešic rychlost vjezdu na koleje 10 a 12, které mají ta návěstidla podstatně dál. Bude-li někdo fíry učit, že na kozu jedou v případě žlutého pruhu, nemusí to dopadnout dobře. I proto se razí, že máme rychlostní soustavu, nikoliv soustavu směrovou, a návěstěná rychlost by neměla napovídat kam to je.

Pokud řešit blízké návěstidlo/zarážedlo (považuji to za slušné), pak jedině nedostatečnou zábrzdnou, která zajistí, že v případě problému to spadne na přivolávačku. Ani to ale nejde všude. Nevidí-li fíra od předvěsti, kde byla před ŽBŽ na vjezdu Výstraha, dostatečně včas na vjezd, může se stát, že ze stereotypu v dané stanici začne spoléhat na to, že je postaveno dál na krátkou. A pak je tam najednou Stůj a, neubrzdí-li, jdeme do projetí návěstidla + u novějších zařízení do aktivace výstrahy nedovoleného projetí návěstidla, tedy do generálního stop na dané stuze TRSky, mluvíme-li např. o Týniště - Broumov. I když neupadne do stereotypu, pojede od předvěsti, dokud neuvidí dál, tak, aby u vjezdu zastavil, což taky není dobře.

Další problém je snížení ŽBŽ na max. 50 km/h, což dál omezuje počet možných aplikací - občas je vhodné jezdit rychleji a jde to kolejově.

Takže dá se, nejde-li jinak, ale ne všude. Třeba Václavice od Náchoda by tak řešil jen kaskadér. Je to tak v Novém Městě n.M. od Bohuslavic na druhou před centrální přechod + v Náchodě od Václavic na sednou před centrální přechod.

Ale proč vytvářet další anomálie? Bezpečný provoz stojí buď na řešeních bez anomálií nebo na tom, že fíru hlídáme zařízením = ETCS.

Hele, když to neudělal Videosen, pohrajte si s mapami Vy. Jsem přesvědčen o tom, že pokud budete mět splnit výchozí podmínky - odstavná kolej takové délky, aby se dalo odhodit to, co může stát u hrany (90m + popř. i hnací vozidlo) + možnost budoucího prodloužení nástupiště např. na pětivozový rychlík na Polsko popř. i víc - dostanete se prostorově do problémů.

Nechoděj jen malý děti, ale je to o prioritách. Bezpečnost a variabilita řešení pro případnou budoucí změnu konceptu jakýmkoliv směrem podle mého názoru za posunutí přechodu o 50 metrů stojí. Chápu ale, že někteří uživatelé s tím mohou mít problém.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 21:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 5-2004
Vhd_sl: nicméně bez toho postu by nepřišlo tak skvělé uvedení na pravou míru a já díky tomu nemusím žít v omylu. [happy] Řešení Hronova jsem nijak nerozporoval, jen mě to napadlo jako obecná reakce.
Pátek, 23. srpna 2019 - 18:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12977
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Tak přesně takhle vznikají fámy. Nejsem si vědom toho, že by kombinací chyb dispečera na JOP (ukliknutím se) a strojvedoucího (nerespektování nejbližšího Stůj) někde něco narazilo do zarážedla. Pokud se tak stalo, určitě ne v Olbramovicích."
Ano, jak vznikají fámy - v Olbramovicích nikdy nešlo o souběh chyby dispečera a fíry - ani v Olbramovicích, ani nikde jinde. Šlo o v zásadě zbytečně pomalé vjezdy i na běžné předjízdné koleje, z toho plynoucí delší dobu obsazování zhlaví a tedy snižování užitných parametrů stavby za miliardy.
Vhd_sl:
"Hostivař byla připravovaná v době této "bouře ve sklenici vody" (jde o vlastnost zařízení, se kterou předpisy počítají, ne o nic nového nebo neznámého, ač to může být vnímáno jako past). Neexistoval žádný oficiální požadavek na řešení blízkého návěstidla"
[nene]
Nejde přeci o to, zda se situací počítají předpisy. Máme v předpisech ošetřeny i MU a přesto nechceme, aby se stávaly. Ten důvod byl stejný jako v Olbramovicích, spíš ještě zvýrazněný větším rozsahem dopravy v Hostivaři proti Olbramovicím.
Vhd_sl:
"Bylo to řešeno, tuším zablokováním stavění té cesty (nevím, dál jsem nesledoval),"
Bylo to řešeno, nikoliv však vyřešeno. Bohužel podle mne.[sad] Předpis zvítězil nad zdravým rozumem.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. srpna 2019 - 18:41:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 1-2006
Hroch:

Co vím jednom případě na síti, díky využití zásobníku cest, k tomu nebylo daleko. Ale fíra to zvládl, resp. měl čas reagovat. Je zbytečné o tom mluvit, krom informace, že může dojít k chybě dispečera (zařízení ji neošetřuje, staví cesty tak jak se zadá) a fíra je povinen jet tak, aby u nejbližšího Stůj, ať je kdekoliv, zastavil.

Hroch:
"Nejde přeci o to, zda se situací počítají předpisy."
Přestože budu první kdo bude hledat řešení bez zásadních kompromisů, musím oponovat. V daném případě jsou (bez odlišování kozy) rizika pokryta kodexem a z hlediska hodnocení bezpečnosti je vše v pořádku. Pokud by to bylo navrženo jiným způsobem a na kozu šlo 80 km/h stejně jako na 8, bylo by na šturc díky předpisu 80 km/h a nikdo by s tím nic nenadělal, právě proto, že předpis zná jen návěstní soustavu rychlostní.

Dokud k MU nedojde, není známé neošetřené riziko. Pak to bude o něčem jiném a bude se hledat opatření, které by to řešilo na celé síti - což je přesně to, kvůli čemu se to nedá udělat hned. Nalezne se - jmenuje se ETCS a chcete-li se bavit o bezpečnosti, není aktuálně jiná varianta.

Ale to už jsme dost jinde od Podorlických...
Pátek, 23. srpna 2019 - 20:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 5-2013
Hroch, Vhd_sl
v Olbramovicích nikdy nešlo o souběh chyby dispečera a fíry
IMHO v Olbramovicích šlo o důvod, uváděný Vhd_sl. Předpokládám, že i kdyby byla vlaková cesta od Votic na olbramovickou kusou 3. SK v SZZ znemožněná (jakože není), tak by průměrný fíra od karga o tom nevěděl (nedokázal si to zapamatovat), tedy by měl minimálně na 5. a 7. SK vjíždět krokem tak jako tak. Leda dát na zhlaví poloviční křižovatkovou výhybku a cestu znemožnit fyzicky.

Přesto to v Hostivaři vyšlo tak
Vy i já víme, že je tam ta šedesátka úmyslně, nikoliv že "to vyšlo".

Nepovažuju to za bouři ve sklenici vody: opravdu vjíždějí všechny vlaky z tunelů na hl. n. tak, aby případně zastavily před Lc16? Správně by měly.
Pátek, 23. srpna 2019 - 20:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12980
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"musím oponovat. V daném případě jsou (bez odlišování kozy) rizika pokryta kodexem a z hlediska hodnocení bezpečnosti je vše v pořádku. Pokud by to bylo navrženo jiným způsobem a na kozu šlo 80 km/h stejně jako na 8, bylo by na šturc díky předpisu 80 km/h a nikdo by s tím nic nenadělal, právě proto, že předpis zná jen návěstní soustavu rychlostní."
Ano, předpisu to vyhovuje, kodexu to vyhovuje, jen to je na [zadnice]. [crazy]
Podle rčení: "Operace se podařila, pacient zemřel."
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. srpna 2019 - 21:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 6-2005
Snímek, který už za pár měsíců nepůjde pořídit...

Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Pátek, 23. srpna 2019 - 21:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 1-2006
K.A.F.:

Z mého pohledu a z mé pozice 60 "vyšla". Nemusela, byla na rozhodnutí konkrétního člověka, jestli myšlenku podpoří nebo ne a pomůže tím rozumnějšímu a nejlepšímu dosažitelnému kompromisu (nedostatečná v daném případě nešla).
Mohu vypsat jak to funguje (princip), kdo co kde mi nepřijde vhodné zde ani jinde ventilovat, i když si to s vděkem pamatuji.

Za sklenici považuji konkrétně Olbramovice, kde bylo zdůrazněno něco, co tu je dávno. Nikoliv téma (jehož jediným rozumným řešením je ETCS). I proto vypadají Náchod a Nové Město n.M. tak jak vypadají a fírovi se v rámci možností "napovídá".

Přesto vznikají další a další konfigurace s "neošetřenými" blízkými návěstidly, přesto vstupují anomálie jako kmitavá modrá, kdy fíra neví kam... Btw. kmitavou modrou na dostatečnou ZV považuji za větší zlo, zvlášť pokud je do "poslední chvíle" stíněna zastřešením nástupiště. Ale to je věc názoru.

Hroch:

Je-li kodex dodržován, je všechno fajn. Není-li, protože lidé nejsou stroje, nepomůže tomu unikátní barva (stejně jako na přejezdu závora), ale maximální možná eliminace chyby lidského faktoru.
Neděle, 25. srpna 2019 - 17:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3239
Registrován: 6-2007
Včera do Mieroszówa přijel zvláštní vlak Dzik
s lokomotivou SU42-536 a 7 vozy

Jízda byla v rámci akce POGÓRZE'19 - Starym pociągiem poprzez góry!

http://turkol.pl/%3Ca%20href=%22http://turkol.pl/index.php?option =com_content&view=article&id=285%3C%3B%2Fa%3E&fbclid=IwAR0TOIulOB NvZy5oQDBejt53D-eZ3d5Eceu7bR7BfsOTnxAe_798VOeRJxs

Pondělí, 26. srpna 2019 - 07:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 6-2005
Kdo se chce svézt muzejním žabotlamem a k tomu ještě po úsecích, kde nikdy pravidelně nejezdil či dokonce ani nikdy nebyl, má jedinečnou možnost 14. 9. 2019:
application/pdfProgram a jizdni rady
RDZ Ceska Trebova.pdf (1737.0 k)

Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Pondělí, 26. srpna 2019 - 08:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 10-2017
471015: určitě nebyl? Jezdí tam řada 471,tak je možné že tam někdy 451 zaskočila. Pokud vím tak 451 za 471 někdy zaskakovaly.
Čtvrtek, 29. srpna 2019 - 22:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2017
Stavební postup v Letohradu:


Pátek, 30. srpna 2019 - 13:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4904
Registrován: 3-2004
Na tu pidikolej před budovou se vejde nějaká elektrická jednotka, nebo je to jen pro jednu Regionovu?
Radekedar
Pátek, 30. srpna 2019 - 13:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2470
Registrován: 6-2008
Užitečná délka 104 metrů*. Takže třívozový panter (80 metrů) i Leošův flirt (90 metrů) asi v pohodě.
*) výkres z jara minulého roku, snad nepřišla móda zkracování
Pátek, 30. srpna 2019 - 18:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 12-2009
Honzasl, Radekedar: Spíš než elektrickou jednotku bych tam očekával stroj od Tyniste at uz Trilobit nebo Regionku vzhledem ke konfiguraci kolejí
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 30. srpna 2019 - 18:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 3-2011
V noci návoz 20 klaničáků pro kůrovec expres v podání IDSC 365 003 na pk 752 069 JUMA,loko rozvezla vozy do žst.Opočno,Rychnov n/K a Rokytnice v O/h[jidlo][fotic]
Pátek, 30. srpna 2019 - 22:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4905
Registrován: 3-2004
Honnzok
No, já úplně neřeším, co se tam vejde ze současných strojů, ale co by mohlo nastat v příštích 50 letech, například pokud by byl doelektrizovan cancourek Castolovice - Letohrad. Přišlo mi, že trolej je nějaká krátká.

Mimochodem, rekonstrukce Letohradu počítá s 25 kV, nebo je na to čas?

Edit: koukám, že izolátory jsou až za zarážedlem. Takže OK.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Pátek, 30. srpna 2019 - 22:08:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 10-2017
http://www.dnoviny.cz/zeleznicni-doprava/hejtman-chce-iniciovat-d iskusi-s-dalsimi-kraji-o-etcs?fbclid=IwAR1kRRzHTOx-qel_rEi3JV1hV- 2DDTGOwrXMiXc0S8F4ItGC9kUmc5BuTY4
Pátek, 30. srpna 2019 - 22:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 8-2017
Honzasl: Kolej se šturcem v Letohradu (č.4) má užitečnou delku 119m a nástupiště je dlouhé 96m. To druhé nástupiště vedle skladiště (kolej č.2) má 140m.
Pátek, 30. srpna 2019 - 22:36:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 12-2009
Honzasl: Spíš se obávám, že než nějaké dratovani atd, by se mohla trať dočkat daleko opačných problémů....
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 30. srpna 2019 - 23:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3241
Registrován: 6-2007
Na vlečku Agro do Meziměstí bylo navezeno celkem 80 vozů [masinka]
Všechny vlaky jely za tmy, vyjímkou byl dnešní Pn 56433 se 740 883-4

Flaizer
Neděle, 01. září 2019 - 12:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 10-2009
Kralický sněžník Os20014
Pondělí, 02. září 2019 - 08:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 3-2013
Pondělí, 02. září 2019 - 18:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 1-2006
Videosen:

1) Zablokování nakládkové rampy odstavováním vozidel osobní dopravy a likvidaci ploch v nakládkovém prostoru tím, že se středem natáhne kolej, vnímám jako omyl, nejen z hlediska nákladů a použitelnosti.

2) Nakládkové zařízení nepatří SŽDC a bylo nutné jeho zachování vč. jeho funkce směrem na kolej. Ano, bez něj by to šlo lépe a radostněji i úplně jinak.

Šlo by asi zachovat tím, že byste tam místo výhybky likvidující šturc dal spojku (motoricky stavěnou kvůli rychlému odstupu Os mimo hranu nástupiště), ale ta by musela být v odsunuté poloze cca o 60 metrů na Náchod vůči původnímu stavu, který se snažíte kopírovat, kvůli návěstidlu za nástupištěm (10 metrů od nástupiště na dohlédnutí na návěstidlo plus, když by to už šlo bez prodlužování přístupu na nástupiště, pak i něco na mašinu pro soupravu, plus cca dvacet metrů, které jste tam ubral), čímž by z koleje u rampy moc nezbylo. Nebloklo by to nějaké jednoduché prodlužování nástupiště u druhé koleje? Nevím.

Když měřím cca 120 metrů od Vašeho přechodu konec nástupiště, jsem 30 metrů v původní spojce. Dál 30 metrů na výše uvedené a mám-li zachovat nové zapojení 4 do 2 na náchodském zhlaví (kvůli rozumnému přístupu k nakládkovému zařízení), zbývá z koleje 4 tak 80 metrů. Bez zpřesňování se tam už pohybujeme v dohadování se o metrech, to co na realizovanou novou kusou se sem nevejde.


3) Zapojení nové nákladní koleje do původní manipulační kusé také moc nevychází, protože za tím křížením komunikace už moc přímé na vložení výhybky není.

To spíš zapojit to vložením kolejové křižovatky do koleje 4 (obrázek), udělat 6 hned vedle 4 a udělat nějakou novou rampu u 6 (s využitím zbytků stávající - skladiště mělo šířku 15 metrů, rampa šířky 10 metrů mi přijde fér...).



Drahé a komplikované, ale 100 metrů s kompromisem v zablokování přístupu na kolej 6 po dobu odstavení dvou modulů Os by možná (s mírným posunem křížení komunikace s kolejí 8 a s kompromisem v kratší koleji 6 s rampou) vyšlo...


4) Z mého pohledu je omylem i představa, že nebude fíra přes roh budovy vidět kdo mu vbíhá/vjíždí (elektrická kola, koloběžky a podobné samohyby co jdou do módy) na centrální přechod. Musel by být vytaženej dál směrem na Polici a délka přístupu na něj od čekárny by se už o tak moc od realizovaného nelišila.

Závěr:
Je-li Vaše malůvka jediný nápad, ke kterému se upínáte, pak se obávám, že jí jen prokazujete, že tam ten prostor bez přeorání nakládkových ploch (nová kusá manipulační kolej s novou rampou) a omezení nákladky (proti zrealizovanému stavu) fakt spíš není než je.
Pondělí, 02. září 2019 - 20:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 12-2008
Králický Sněžník 31. srpna - jen letmo aneb „šel jsem náhodou kolem



Pondělí, 02. září 2019 - 22:50:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Zablokování nakládkové rampy odstavováním vozidel osobní dopravy a likvidaci ploch v nakládkovém prostoru tím, že se středem natáhne kolej, vnímám jako omyl, nejen z hlediska nákladů a použitelnosti.“

Možná, že kdybych místo (a hlavně provoz na něm), vlastníma oči deset let nesledoval, tak bych třeba napsal něco podobného, co Vy. Nevím. Pokusím se popsat Vám, co se na place celou tu dobu odehrávalo. Bývalá osmá kolej byla občas využívána lesní firmou ze Žabokrk na nakládku dřeva, dnes se téměř výhradně používá prostor v Polici nad Metují.
Když starostka Hronova vyhnala parkující kamiony z prostoru před nádražní budovou, tak začala blokáda celého prostoru mezi šestou a osmou kolejí. K blokádě se ještě přidal jeden autobus před smrtí. Protože o místo nikdo nestál, tak se stav roky neměnil. Neustálá jednání s řidiči, policie a zas policie...
Jedinou změnou je trend, který použití místa a tedy i rampy odsouvá kamsi. Uhlí ubývá, protože v okolí proběhla rozsáhlá plynofikace a nové kotle na tuhá paliva mají menší spotřebu.
Přesto, že jsem si přečetl, že revitalizace se dělá mimo jiné také pro přesun nákladu na koleje, tak trend je naprosto opačný. I to staré železo putuje do Hradce po silnici a právě dnes vrabci povídali, že manipuláky pojedou už jen po, st, pá.

Takže, jestli tady došlo k nějakému omylu, tak právě, jak jsem dříve popsal, v případě prostor pro cestující. Ti snad do té doby, než se postaví obchvat Náhoda - OPRAVDOVÉ ZRYCHLENÍ DOPRAVNÍ CESTY, snad budou železnici používat.

„Je-li Vaše malůvka jediný nápad, ke kterému se upínáte, pak se obávám, že jí jen prokazujete, že tam ten prostor bez přeorání nakládkových ploch (nová kusá manipulační kolej s novou rampou) a omezení nákladky (proti zrealizovanému stavu) fakt spíš není než je.“

Tak to se na moji malůvku asi každý díváme jinak a řekl bych, že vaše obava je zbytečná. Já na ni ani náhodou nevidím žádnou kolej navíc. Uhelnou přesouvám na druhou stranu rampy a uklízecí šturc na jih. Ani jedna výhybka navíc, větší bezpečnost při uklízení.
Ještě bych se zeptal, na co se dnes dá v Hronově použít rampa, když má každé lesácké auto svoje nakládací zařízení? Jinak, ta rampa má dvě hrany, tedy je použitelná i u mého návrhu.

Je zvláštní, jak Vám leží na srdci prakticky ustupující manipulace a zároveň Vám nevadí zhoršení podmínek pro cestujícího.
Úterý, 03. září 2019 - 07:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 1-2006
Videosen:

Omlouvám se, ale zkušenosti z našich diskuzí ukazují, že pouštět se jinam než do konkrétního technického řešení mne nebaví, i proto, že je ta diskuze nekonečná.

I z toho důvodu jsem se snažil zůstat u konkrétního technického řešení a pouze jsem Vám rozepsal věci, u kterých se domnívám, že jsou ve Vašich vizích omyly nebo že v době formování řešení (rok 2013, kdy ještě nebylo uvažováno, že v Hronově nebude skladiště, stavědlo, barák u přejezdu, přístavek u budovy, rampa, nakládka uhlí...) to podle mého názoru nebylo projednatelné.

Projednatelné... Dopravce těžko přistoupí na to, že je to postradatelné kompletně proto, že se tam posledních deset let nenakládalo. Region je ve stagnaci těch, co po dráze něco vozí, ale to neznamená, že by měla stavba uvažovat, že to chcípne úplně a je možné to snést ve prospěch osobní dopravy. Stejnětak vlastník, kterému nájemce platí, nemá logicky zájem rušit nakládkové zařízení, i když je jasné, že to jednoho dne skončí.

Stavba je vždy kompromisem. Zde byla na úkor padesáti metrů navíc pro cestující velkorysá vůči nákladní dopravě, jejíž možnosti ve stanici výrazně neomezila. Takový byl kompromis investora mezi všemi zastoupenými názory, možná i proto, že s řešením ten, kdo se měl postavit za místní, problém neměl a bylo se tak možné domluvit.

Vaše malůvka po rozpracování a eliminaci omylů by mohla být dobrá, ale nerespektuje to, co je možné dohodnout. Proto to dopadlo tak, jak to dopadlo. Zda se to líbí nebo ne je věc názoru, který máme oba vyhraněný. Nechal bych to na uživatelích - cestujících, vlastnících a uživatelích nakládkových zařízení a na dopravcích + dal bych tomu nějaký čas až si sednou vášně.
Úterý, 03. září 2019 - 22:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 3-2013
Vhd sl: "I z toho důvodu jsem se snažil zůstat u konkrétního technického řešení a pouze jsem Vám rozepsal věci, u kterých se domnívám, že jsou ve Vašich vizích omyly nebo že v době formování řešení (rok 2013, kdy ještě nebylo uvažováno, že v Hronově nebude skladiště, stavědlo, barák u přejezdu, přístavek u budovy, rampa, nakládka uhlí...) to podle mého názoru nebylo projednatelné."

Ale v mojí malůvce nevidím, že by Vámi zmiňované stavby dělaly jakýkoli problém.
SKLADIŠTĚ. Jak v mé vizi vadí skladiště? Je snad nějaký rozdíl, když se jede po pravé, nebo po levé straně skladiště?
STAVĚDLO. Ono tam někdy nějaké bylo? Máte na mysli pomocná stavědla?
BARÁK U PŘEJEZDU. Opět, kde překáží v mé vizi?
PŘÍSTAVEK U BUDOVY. Zase, co má s věcí společného?
NAKLÁDKA UHLÍ. Stejně, jako skladiště.
Prosím o odpověď na jednotlivé body. Dík.


"Stavba je vždy kompromisem. Zde byla na úkor padesáti metrů navíc pro cestující velkorysá vůči nákladní dopravě, jejíž možnosti ve stanici výrazně neomezila."

Tak si to opět ve zkratce připomeneme, co nám ten, kdo rozhodl „zlepšil“, a zase si řekneme, že nejde jen o nějakých padesát metrů. Tedy. Vymyslel nástup přímo mezi dvěma vydatnými zdroji prachu. Když porovnáme podmínky před revitalizací a po, tak zjistíme, že dříve do poslední chvíle poskytoval přístřešek a vestibul suprové zázemí, od prvního vlaku odstranění sněhu a ledu. V létě stín, za deště pohodu. Pro Vás kompromis, pro cestujícího další důvod hupsnout do auta. Věc šla udělat smysluplně.
Úterý, 03. září 2019 - 22:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 1-2006
Videosen:

Vaší vize se ta závorka netýkala, byl to povzdech nad tím, jak dlouhá je příprava podobných akcí a co všechno z neměnného se za tu dobu změní.

Vy se domníváte, že jste to s kamarády vymyslel a všichni jsou blbci. Já se domnívám, že to, co máte nakreslené, nebylo pro investora z různých důvodů (vlastnictví, bezpečnost, potřeby technologie, ekonomika stavby ap.) projednatelné.

Je o čem diskutovat? Nemám důvod ani prostor Vám dokazovat že se mýlíte, pokud to nejste schopen pobrat sám z toho, co jste nakreslil. Připomínky jsem vypsal, banalizujete je. Víc k tomu nemám.
Středa, 04. září 2019 - 07:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2019
Videosen:

Delší dobu čtu vaši snahu hanit stavbu za každou cenu. Z pohledu obyčejného cestujícího vidím opravdu řadu výhod. Lepší nastupování do vlaku je dnes už standart. Informační systémy jsou další obrovské plus. Zkrácení jízdních dob a krácení zpoždění, to je potřeba.

Hronov Vám leží asi hodně v žaludku, zkuste se třeba podívat na vedlejší Náchod. Tam nástupiště není dál, než nástup na původních kolejích? Je tam možnost se pořádně schovat ve větru a dešti? Většina vlaků od toho nástupiště odjíždí, frekvence cestujících je tam ještě vyšší než v Hronově a Vy mlčíte?

Docela by mě zajímala Vaše teorie o odrazení cestujících od cestování vlakem ze vzdálenějšího nástupiště v praxi. Chápu, že může odradit staršího člověka, kterému ale na druhou stranu výrazně vylepší nástup do vlaku, který je pro něj většinou přednější. Co odradí ale cestující spolehlivě jsou zpoždění, ujeté přípoje, nefungující IDS, špatné jízdní řády, nekvalitní soupravy, přeplněné vlaky nebo výluky.

Vhd sl:

Děkuji za věci, které zde vysvětlujete, je dobré je vidět z více pohledů. Měl bych dotaz na konfiguraci kolejiště, zaujalo mě Nové Město nad Metují, potažmo Častolovice, kde výpravčí z důvodu lepšího přístupu na nástupiště (kratší vzdálenost od VB), resp. rychlejšího a pohodlnějšího přestupu v případě Častolovic používají 2. kolej, po které se v obou případech jede tuším 50km/h. Vidíte u těchto stanic důvod, proč jízda přímým směrem nemohla být na tyto koleje?

(Příspěvek byl editován uživatelem a1b2c3.)
Středa, 04. září 2019 - 08:38:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 1-2006
a1b2c3:

V době vzniku projektu ještě mohly být centrální přechody bez zabezpečení nově zřizovány (dnes již ne kvůli nové TSI PRM) přes jedinou kolej s rychlostí max. 50 km/h (+ tuším že navíc ne hlavní kolej, nevím...). Přes Nové Město lze průjezd tuším 80 km/h. Pro tranzitní nákladku (případné odklony) by byla škoda rychlost ztrácet. Na tomto zkolabovaly všechny jiné uvažované varianty Václavic (v projektu se kvůli tomu konfigurace měnila), v Hronově kvůli tomuto nebyla možná např. třetí hrana jako vnější u koleje 3 (pro nákladku dobře tak). Mj. kvůli tomuto Bohuslavice tak jak jsou = "původní stav".

V případě Náchoda je tuším mezi prioritami kraje zřízení podchodu. Pak, bude-li, to také bude o něčem jiném. Škoda že případnou budoucí investici nešlo provést a zejména koordinovat v souběhu s touhle stavbou. Dolepovat se to tam bude blbě...
Středa, 04. září 2019 - 11:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 3-2013
a1b2c3: Víte, kdybych haněl stavbu za každou cenu, tak bych neuvedl vlastní řešení a nechválil bych hranu 550 mm. Kdyby jste sledoval diskuzi celou, tak by jste zjistil, že jsem k plusům přičetl řemeslné provedení stavby. Vhd sl ale nedokázal za roky předložit skutečnou příčinu, proč není peron postaven logicky, tedy naproti přístřešku. Protože se v poslední době začíná hojně prosazovat odklon peronu velmi často, tak mám takový pocit, že příčina je jiná.

Jinak odklonění peronu pochopitelně nebude tou hlavní příčinou proč tady ztrácí železnice dech. Naprosto souhlasím s názorem, že se v oblasti proinvestovaly miliardy a s tím hlavním, s rychlostí se v podstatě nehnulo a prakticky nelze jezdit přímo Broumov-Hradec Králové. Já jedu z Broumova do Hradce stále 2 hodiny a musím ještě s určitou nejistotou přestupovat. Obchvat Náchoda zrychlí silniční dopravu a to bude pro Broumovsko docela problém. Železnice ztratí konkurenceschopnost, protože jízdní doby na kolejích stagnují a rychlejší vozidla sem někdo kvůli infrastruktuře sotva dá.

"Hronov Vám leží asi hodně v žaludku, zkuste se třeba podívat na vedlejší Náchod. Tam nástupiště není dál, než nástup na původních kolejích?"

Já se raději vyjadřuji k něčemu, o čem mám jakýsi přehled a v případě Hronova je to desetiletá praxe, prožil jsem tam 1800 cca dní po 12ti hodinách, takže výmluvy moc neberu.

"Informační systémy jsou další obrovské plus."

Opravdu? Tak to jste zatím nebyl v přestupní stanici, ve Václavicích. Tam je totiž jedna cedule za boudou, místo toho, aby přímo u každé koleje byla jedna malá. Především staří lidé jsou zmateni a sám jksem byl u toho, že požadovaný vlak jim ujel. A abych se držel svého Hronova, tady je cedule na které jsou vyznačeny vlaky pod sebou. To opravdu nikoho nenapadlo ceduli svisle rozdělit aby byla informace naprosto jednoduchá?


https://www.youtube.com/watch?v=UBC6-5GtjKE
Středa, 04. září 2019 - 14:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 7-2017
a1b2c3
V Náchodě je na vzdálenějším nástupišti přístřešek.

Vhd_sl
Podmínku podchodů si vymyslel kdo?
Souhlasím s Videosenem.
Odsunout nástupiště mimo staniční budovu, to znamená mimo zázemí, navíc mezi dva zdroje prašnosti a hluku má za následek odrazení některých cestujících a přechod do aut. Ti co ale zůstávají věrní brblají a nadávají na nesmyslnost rekonstrukce a vyhozené peníze. Zajděte někdy na nádraží v Hronově Václavicích ale i jinde (Paka, Dvůr) a chvíli poslouchejte cestující co si myslí o schopnostech dnešních projektantů. Jakýkoli kompromis zhoršující kvalitu cestování, krom zvýšené nástupní plochy (hrany) popularitě železničního cestování moc nepřidá.
Informační systém jak ve Václavicích tak v Hronově je nedostačující. Nejen místní, ale především turisté mají problém, do kterého vlaku kterým směrem nastoupit. Plechová huba sic cosi hlásí (ve Václavicích, ale i Hronově při hluku dieselových motorů naprosto k ničemu). Cestující pobíhají a doptávají se vlakvedoucích, případně i strojvedoucích. Velmi často ale nastoupí nesprávně a to i v Hronově. O Václavicích ani raději nemluvme. Nehledě, že dochází k zbytečnému prodlužování nástupů a přestupů, což má za následek zpožďování odjezdů a tím zhoršování dopravní obslužnosti.

Cestujícím je zcela lhostejné technické řešení zabezpečení provozu, pokud jim to zhorší podmínky nastupování a nikterak nezkrátí jízdní doby. Ta vyšší hrana nástupiště (sloužící kladně především pro starší cestující) je neuchrání před deštěm, sněhem, větrem, kroupami a jinými vrtochy počasí.

Někdy za deště se přijeďte podívat do Hronova, Dvora Králové n.L., Staré Paky jak to vypadá a jak jsou cestující šťastní. Kolik času dá chůze v dešti starším lidem, než se dostanou od přístřešku k vlaku, případně od vlaku k přístřešku.

Pak také existují rekonstrukce (Semily), kde se není ani kde schovat před nepřízní počasí ani provizorně.
Středa, 04. září 2019 - 18:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319
Registrován: 3-2009
Vhd sl ale nedokázal za roky předložit skutečnou příčinu, proč není peron postaven logicky, tedy naproti přístřešku. Protože se v poslední době začíná hojně prosazovat odklon peronu velmi často, tak mám takový pocit, že příčina je jiná
Předložil, jen jste to se svým IQ a stihomamem nepochopil. Celá dráha usilovně přemýšlí, kde jinde ještě Videosna naštvat, proto se i jinde odklání perón.
Nejen místní, ale především turisté mají problém, do kterého vlaku kterým směrem nastoupit. Velmi často ale nastoupí nesprávně a to i v Hronově.
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Pokud cestující nepozná v Hronově, kam vlak jede, potřebuje leda dohled statného ošetřovatele.
Středa, 04. září 2019 - 20:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2019
Vhdl sl:

Děkuju za vysvětlení, je to někdy opravdu těžké vyhovět všemu a udělat ten nejlepší možný kompromis.


Videosen:

Já jsem vysvětlení od Vhd sl pochopil už poměrně dávno a dává smysl.

On se neprosazuje všude vzálenější peron, ale hledají se řešení, jak v daném místě s určenými financemi a dispozicemi udělat to nejlepší. Na 100% se nedá určitě všem vyhovět, ale některý lidi budou hledat problémy tam, kde nejsou.

Já jsem zapomněl zmínit ještě jeden a možná nejdůležitější přínos stavby a tím je bezpečnost. Ono je těch přínosů ještě víc, ale k tomu aby je člověk mohl opravdu vidět potřebuje nezaujatý pohled.

Přečetl jste si jakým úsekem se stavba zaobírala? Ono totiž její podstatou nebylo řešit spojení Broumov - Hradec Králové.

Patrně Vás překvapí, že jsem v "nových" Václavicích několikrát byl, měl možnost přestupovat. Jsem často na různých nádražích po celé republice a často vidím, že ani sebelepší informační systém není záruka toho, aby cestující stihl včas svůj vlak, nemůže za to ale onen IS.


mirek55:


Ano, je tam přístřešek podobné velikosti jako ve Václavicích. Při frekvenci cestujících v Náchodě se čekající cestující snad vejdou pod onen přístřešek? Navíc protože není umístěn na začátku nástupiště, tak cestujicí musí kus po peronu a pak zase zpátky. A kdo si stěžuje na toto? Kolik lidí z Náchoda kvůli tomu přestalo využívat železnici?

Zajímavé je, že cestující sice skrz hluk dieslových motorů neslyší hlášení plechové huby, já ho třeba skrz hluk uvnitř vlaku slyším i tak.

Čím se ve Václavicích prodlužuje přestupní doba?

Znám popisované stanice i za nepříznivého počasí. Asi potkávám ale jiné cestující, než Vy.
Středa, 04. září 2019 - 22:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 3-2013
Kapitán stejskal: Víte, já už jsem starší člověk, paměť už není to pravé, tak moc prosím o připomenutí, o které příčině se psalo. Pamatuji si (v souvislosti s mým návrhem) pouze nemožnost pozdějšího prodloužení peronu, problémy s obsloužením násypky a s dalším posunem, zpožďování při úklidu vlaku, nemožnost využití rampy. I při mém IQ jsem zvědavý člověk a tak prosím napište sám a konkrétně, v čem spočívá u mé malůvky nemožnost realizace, proč vzniklo to, co vzniklo. Pokud vím, stále to tady nepadlo, ale bez ironie, mohl jsem něco přehlédnout.

a1b2c3: "Ono je těch přínosů ještě víc, ale k tomu aby je člověk mohl opravdu vidět potřebuje nezaujatý pohled."

Tak tady musím napsat, že já ten zaujatý přístup rozhodně mám, věc posuzuji ze svého pohledu a podle svých zkušeností. To ale podle mého názoru dělá vlastně naprosto každý a já to na diskuzi považuji za samozřejmost. Nebo je tady někdo nezaujatý?

Je pravda, že přínosy tady jsou a jen budoucnost ukáže, jestli stačí na konkurenceschopnost se silnicí. Dovolím si tvrdit, že ani náhodou, protože si kladu otázku: kdo sedne do pomalejšího prostředku s přestupem?

"Znám popisované stanice i za nepříznivého počasí. Asi potkávám ale jiné cestující, než Vy."

Takže to se vlastně nic neděje, když se revitalizací zhorší lidem podmínky.

"Jsem často na různých nádražích po celé republice a často vidím, že ani sebelepší informační systém není záruka toho, aby cestující stihl včas svůj vlak, nemůže za to ale onen IS."

Smysluplný IS opravdu není zárukou, ale je především pro starší cestující předpokladem, že se pro ně ve stresu, lépe zorientují. Takže otázka: proč neudělat věc přehledně? Proč otravovat lidi vyhledáváním kolejí za boudou?
Čtvrtek, 05. září 2019 - 01:22:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2019
Videosen:

Ano, někdo nezaujatý je například ten, kdo dokáže danou věc vidět ze všech úhlů pohledu.

Znovu opakuji, daná stavba nevyřeší a ani neměla řešit cestování do Hradce Králové, natož pak přestup.

Zhoršení podmínek vidíte Vy, ale rozhodně ne všichni cestujicí.
Čtvrtek, 05. září 2019 - 21:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 3-2013
„Ano, někdo nezaujatý je například ten, kdo dokáže danou věc vidět ze všech úhlů pohledu.“

Tak význam toho slova znám, jen prostě nevěřím, že někdo dokáže být nezaujatý. Ten, kdo sám sebe považuje za nezaujatého, ten podle mého názoru lže sám sobě.

„Znovu opakuji, daná stavba nevyřeší a ani neměla řešit cestování do Hradce Králové, natož pak přestup.“

Určitě, a to je právě ta nejvýraznější chyba. Na tom je jasně vidět, jak je cestující někomu u zadku. Já taky znovu zopakuji, klíčová je konkurenceschopnost dráhy, což není nic jiného než kratší jízdní doba, tedy nikoli snadnost stavby a úspora lidí. Aby bylo jasné, nikoho neviním, tedy ani projektanta ani stavbyvedoucího, protože ty vztahy ani souvislosti vlastně neznám. Kdo si měl ohlídat a prosadit, aby byla revitalizace opravdu revitalizací? Správcem je stát, objednavatelem je kraj a uživatelem cestující. Praha situaci výběžku neřeší, je daleko, Hradec není o moc blíže a uživatel má alternativu na silnici. Takže vlastně všechno OK.
Máme tady nyní úsek bez výpravčích, a pokud se bude postupovat stejně, tak za čas i bez cestujících.

Jak víte, že stavba neměla řešit cestování do Hradce? Koho se tedy podle Vás týká stavba hrazená z veřejného rozpočtu?

„Zhoršení podmínek vidíte Vy, ale rozhodně ne všichni cestujicí.“

No, tak to nevím. Že by někdo nepoznal rozdíl mezi tím, co poskytuje budova a tím, jaké zázemí dá betonová plocha často přikrmovaná prachem, v létě rozpálená, za deště…, to bych asi nepředpokládal. Možná ale, že nějaký masochista naopak toto řešení uvítá.
Čtvrtek, 05. září 2019 - 23:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 9-2019
Videosen:

Protože tato stavba řeší úsek směrem na Týniště. Logicky proto nevyřeší spojení s Hradcem Králové, jakkoli mu v nějaké míře přesto napomůže. A je právě plusem ve směru na Týniště, i tam jezdí cestující a právě jich se týká.

Ona betonová plocha neslouží primárně jako zázemí, ale místo pro snadný, bezpečný, bezbariérový přístup k vlakům. Místo kde je cestující pár minut před odjezdem vlaku, nebo kde jen přestoupí.
Víte, oni cestujicí jsou různí. Někteří budou nádavat i kdyby vše bylo na jedničku, naopak pro další je důležité, že prostě jedou. Někomu se líbí kytičky na nádraží, jinému nové nástupiště a o to tu jde.
Radekedar
Pátek, 06. září 2019 - 07:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 6-2008
Videosen:

Pokud se stavba jmenuje „Revitalizace trati Týniště nad Orlicí - Broumov“ (a reálně řeší úsek Opočno [mimo] - Hronov), pak prostě nemůže řešit vztah Broumov - Hradec Králové.

Od toho je tu „Studie proveditelnosti Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou; včetně spojení Náchod – Broumov“ (lidově „vysokovská spojka“).
Pokud skutečně máte zájem o zlepšení spojení Broumovska do Hradce Králové, zajímejte se, v jakém je tato studie stavu, jaké jsou výsledky, atd. Chcete-li vynaložit své úsilí do zlepšení obslužnosti Broumovska, tohle je správná cesta.
Pátek, 06. září 2019 - 12:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 3-2013
Pár slov a názor k výběru úseku revitalizace.
Historicky nuladvacetšestka zapadala do pruského návrhu dálkových spojnic a protože jsme byli součástí rakousko-uherského mocnářství, tak trasa logicky směřovala na Vídeň. Rok 1918 měl pochopitelně vliv i na železnici, v našem regionu, pro nás, ale i pro turisty je nyní nejdůležitější spojení s Náchodem a s Hradcem Králové. Pro revitalizaci byl vybrán úsek, jehož jedna část (Hronov- Václavice) slouží především lidem, kteří jedou do vnitrozemí, další část částečně obsluhuje nové Město nad Metují a Opočno. To jsou místa, která rozhodně nemají problémy s dopravou, pracovními příležitostmi a službami (ať se na mne místní nezlobí), jako Broumovsko. Domnívám se tedy, že se měla věc, vzhledem na potřeby lidí ve výběžku řešit systémově, nikoli nějakými jednotlivými záplatami. Broumovsko potřebuje rychlé spojení, potřebuje páteř bez přestupu.
Mám za to, že výběr úseku nebyl náhodný, že se zvolila část od hranic CHKO na jih tak nějak kam to vyjde.

Studie proveditelnosti na spojku by snad měla být hotova začátkem příštího roku. Pochopitelně, že se u nás řada lidí snaží věc prosadit, ale vzhledem k tomu, jakým věcem se dává přednost, začínám být i já – snílek docela pesimistou. Když k tomu připočítám stát, který zná Broumovsko jen kvůli pitné vodě, tak nevím.

A1b2c3: „Ona betonová plocha neslouží primárně jako zázemí, ale místo pro snadný, bezpečný, bezbariérový přístup k vlakům. Místo kde je cestující pár minut před odjezdem vlaku, nebo kde jen přestoupí.“

Tak se vžijte do situace, že jste starší, nebo třeba pohybově slabší. Prší. Je vedro. Námraza. Jste pod přístřeškem, necháte si frnknout spoj, nebo budete stát v dešti? Jinak, pro informaci, lidi tady opravdu chodí na vlak s předstihem.

„Víte, oni cestujicí jsou různí. Někteří budou nádavat i kdyby vše bylo na jedničku, naopak pro další je důležité, že prostě jedou. Někomu se líbí kytičky na nádraží, jinému nové nástupiště a o to tu jde.“

Vidíte a já jsem se domníval, že když se za veřejné peníze dělá něco nového, tak že budou kytičky i snadný nástup. Dříve to tak bylo zvykem. Asi to bylo tím, že ten, kdo o něčem rozhodoval , tak začínal od píky, tedy získal k věci vztah. Právě ten vztah je mnohdy důležitější, než odměna. Když se podívám kolem sebe (nejen na dráze), tak právě ten vztah úspěšně mizí.
Ještě k té estetice. Dát do dřevěného přístřešku kovové zábradlí, to vyžaduje hodně "lidové tvořivosti". I taková, zdánlivá maličkost šla udělat s ohledem.
Bartsk
Pátek, 06. září 2019 - 17:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 10-2008
Zaujalo mě nové hlášení staničních rozhlasů které se objevilo v N.Městě n/M.,Náchodě i v Hronově při odjezdu vlaků: "Vážení cestující nevstupujte do kolejiště po první(druhé) koleji projede vlak".
Zdá se, že už si i provozovatel kolejí povšiml, že skupiny cestujících po výstupu na nové, geniální, stranou odsunuté nástupiště, ho chtějí urychleně opustit směrem k původní výpravní budově a klidně vstupují před odjíždějící vlak.
Pan "VHD sl" tuto variantu peronu sice neohroženě a srdnatě hájí, ale pro cestujícího (myslím teď v Hronově i v N.Městě n/M.), který se tady pohybuje bez dozoru dopravních zaměstnanců to bezpečnější jak je vidět určitě není, zrychlení pohybu souprav získané štíhlejšími výhybkami, se zase ztratilo čekáním až cestující opustí nástupiště(Hronov), nebo tím že se vjíždí do stanice pravidelně na 2 kolej 50 Km/h do stoupání, oblouku a tím se 100 t. souprava do peronu doplouží výběhem max. 25 km/h (N.Město od Bohuslavic)
Závěr: 1 velké + jsou vysoké nástupní hrany, ale bohužel pak vidím jen samé mínusy, už zde několikrát probrané.
Dodám ještě, že odstavná kolej tvaru S např. na odhození vozu taky není ideální, spojení, nebo rozpojení soupravy je tak celkem nadlidský úkol.
Ve Václavicích první hlavní kolej má nejkratší peron a zase v oblouku. Naštěstí se podařilo pravidelné svěšování po domluvě přesunout na 4 kolej.
Tyto zdánlivé maličkosti budou teď roky komplikovat život provozním zaměstnancům i cestujícím.
Pátek, 06. září 2019 - 20:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 1-2006
mirek55:

Ona podmínka podchodů neexistuje. Pokud si vyhledáte klíčová slova TSI PRM, zjistíte, že jde o to, že se EU rozhodla, že proto, aby někdo nebyl diskriminován (v tomto případě zřejmě nevidomí), bude všechno bezbariérové tak, aby kdokoliv bez potřeby cizí pomoci došel bez omezení kamkoliv.

Nyní jsou rizika ošetřena tak, že je nějaký varovný pás, kterým se nevidomému říká, že dál nemůže (plus asi i to hlášení, že jede vlak, když to "nic nestojí"...). V nových řešeních nesmí být v pohybu omezován, tedy musí tam být buď nějaké zařízení (viz pokusy ve Smržovce nebo krácení kolejí, aby tam mohl být přejezd, který nový ve staničních kolejích zřídit nelze, jako třeba Litoměřice horní) nebo mimoúrovňové řešení. Alespoň tak to chápu já z toho, co jsem v rámci obecného přehledu načetl. Může to být jinak.

ostatní:

Stavba postavena a slouží. Je na čase přestat krmit trolla a jít dál. Vše, co mohlo obohatit, bylo řečeno.
Pátek, 06. září 2019 - 20:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 1-2006
Bartsk:

Mám Váš příspěvek chápat jako smutnění nad tím, že už ve stanici, ovládané dálkově, není člověk, na kterého by byla přenesena odpovědnost, která byla aplikována nově na Vás? Že už Vám tam nikdo neuvaří kafe nebo že není s kým krátit dlouhou chvíli při čekání na obrat? Že mizí komunita, ve které bylo příjemně? O těchto nevýhodách, které jsou podle mého názoru pro Vás z hlediska výkonu profese daleko nepříjemnější, nějak nepíšete... :/

Za konkrétní věci, které nejsou ideál, a které nemáte potřebu dramatizovat, díky. To má smysl jako podnět pro zamyšlení a pamatování si. Stejně jako by mělo být pro zamyšlení užitečné to, co je a co není reálné a proč.
Bartsk
Sobota, 07. září 2019 - 14:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 10-2008
Vhd sl: Slovy známé ruské pohádky bych řekl: "...nic jsi nepochopil Ivane. Cink..."
Smutnit nad tím co je pryč je zbytečné, i když odlidštění provozu ve stanicích z hlediska personálu není bonusem.
Hovořím o tom, že na prvopočátku stavby byla snaha o jednání s projektanty jak ze strany řízení provozu (výpravčí), tak dopravců ČD i Carga. Na jednání se dostavili velmi fundovaní lidé, kteří se provozu mnoho roků přímo účastnili, znali potřeby spojené s jízdou vlaků, posuny, úskalí traťových poměrů, zkrátka přímo uživatelé zařízení. Bohužel se ze strany projekce, nesetkali s příliš vstřícným postupem, na jejich připomínky se víceméně nedbalo, návrhy byly zbytečné, drahé, nemožné uskutečnit, naopak se prosazovaly věci z našeho pohledu nepotřebné a velmi diskutabilní (nic si nevymýšlím, pouze cituji člověka, který se na jednáních podílel). Navržené věci pak schválili jiní lidé, už z kanceláří a dítě se narodilo jak ho vidíme.
Mluvím o redukcích kolejišť na minimum, kdy jedna chcíplá 810 ve stanici vyrobí zpoždění mnoha vlaků, protože ji není jak objet nebo odstavit, mluvím o návěstidlech kde pod zaklínadlem že se jedná o rychlostní návěstní soustavu, svítí občas něco úplně jiného než bylo vždy dáno jasně předpisem, dnes se to musíme naučit pochopit a nebo to musí vysvětlovat gestor předpisu. Mluvím o ručně stavěných výhybkách s jištěním výkolejkami a elektrozámky ve stanicí kde ostatní výhybky jsou centrálně ovládané, kolik to bude hodin placených navíc a strávených v práci. Mluvím o rychlostnících, které 3/4 roku po zprovoznění první části dálkoviny byly směskou nového, starého a toho co bylo v TTP, bohužel nic nesouhlasilo s ničím, vždy se něco zabalilo, pak zase rozbalilo, tu objevilo, aby zase hned zmizelo. Resumé - jezděte na nejhorší variantu, snad se to zlepší. Dřív zákaz zvyšovat tah nebo brzdný účinek na výhybkách, dnes rychlostník o 20 km snižující rychlost až za výhybkou, nám přímo nařizuje na ní brzdit, rychlostníky vlevo, vpravo, kde se povedlo zabetonovat trubku, nic takového dřív nebylo možné nebo ve vyjímečných případech bylo řádně předvěštěno. (Malé odbočení k MU u Mariánských lázní. Na videu jednoho z kolegů, natočeného po znovu zprovoznění úseku: pravotočivý oblouk, na levé straně stabilní, nesundané ani nezakryté rychlostníky 100 - 120 Km/h v běžné výšce, vedle nich se u země krčí 30 Km/h, která jediná mimo TTP upozorňuje na ten brutální protioblouk co tam byl přichystán. Viník jasný, zlý nezodpovědný fíra).
Další oblíbená pastička která se nám nově objevuje jsou automatická hradla a jejich předvěsti, mezi které je umístěna zastávka a nepřehledný oblouk nejlépe do stoupání, či klesání.
Posunování vjezdových návěstidel a předvěstí do nepřehledných míst, je echt příklad už z jiné nedaleké stavby v Častolovicích. Od RK: oblouk, předvěst, radiovník, horizont, těsně za ním klesání a zastávka v oblouku,chráněný přejezd, oblouček a na jeho konci vjezdové a stůj. To je fičák a zase ten nezodpovědný fíra.
To je to co nám vadí a co nikdo nechce slyšet. Tisíc maličkostí umoří i koně. Proto občas poslouchejte, problémy odstraňujte a nové nevyrábějte. Doufám že Vám u toho čtení aspoň vystydlo kafe, o kterém jste si myslel že o něho tady vlastně jde.
Jinak přeji hezký den.
Sobota, 07. září 2019 - 20:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 7-2017
I když dnes mají některá železniční vozidla ovládací čelní stanoviště uprostřed, podám zlepšovací návrh přemístit všechny ovládací prvky u pravostranného provozuzcela vlevo, neb z pravé strany, ale i ze středu velmi často zakrývají olistěné porosty návěstidla a nejsou z pravé strany včas viditelné.
Neděle, 08. září 2019 - 09:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 3-2009
moc prosím o připomenutí, o které příčině se psalo
Nepochopil jste to už několikrát, nepochopíte zase. Ztráta času cokoliv připomínat.
Neděle, 08. září 2019 - 10:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 7-2017
Ona podmínka podchodů neexistuje......jde o to, že se EU rozhodla, že proto, aby někdo nebyl diskriminován.... (v tomto případě zřejmě nevidomí), bude všechno bezbariérové tak, aby kdokoliv bez potřeby cizí pomoci došel bez omezení kamkoliv.
Nyní jsou rizika ošetřena tak, že je nějaký varovný pás, kterým se nevidomému říká, že dál nemůže (plus asi i to hlášení, že jede vlak, když to "nic nestojí"...).

Doplním: Pro vozíčkáře zvládnutelné nájezdy k nástupištím. Z nových nástupišť se stejně vozíčkář bez cizí pomoci do vlaku nedostane.
Vhd_sl
Nyní otázky.
Kolik vozíčkářů, slepých, či hluchých mělo ve stanicích na našem území na staničním přechodu střed s železničním vozidlem?
Kolik cestujících bez jakéhokoli zdravotního hendikepu mělo střed s železničním vozidlem v prostoru nádraží vybaveného podchody (i bezbariérovými), případně i s výtahy?
(Za zdravotní hendikep prosím nepovažujte závislost na mobilech, sluchátkách v uších, konzumaci alkoholu či jiných návykových látek).
...že se EU rozhodla... Může se stát že v EU rozhodnou: Všichni budete povinně platit jízdenku do vlaku i když pojedeme autem, nebo naopak všichni budete platit poplatek za dálnice, ač je nebudeme využívat. Ala - koncesní poplatky (rozhlas televize).
Neděle, 08. září 2019 - 11:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2171
Registrován: 12-2009
Bartsk:
"mluvím o návěstidlech kde pod zaklínadlem že se jedná o rychlostní návěstní soustavu, svítí občas něco úplně jiného než bylo vždy dáno jasně předpisem, dnes se to musíme naučit pochopit a nebo to musí vysvětlovat gestor předpisu."


Bohužel v některých případech to považuji za rozumné řešení, přeci jen strojvedoucí spíše zajímá kolik může přes výhybky jet, než jestli jede do boku nebo po rovné? Nebo se pletu? To, že se návěstidla nedoplňují naprosto zbytečně složitými a zcela zbytečnými návěstmi mě připadá rozumné... Proč by mě mělo při jízdě z Pardubic na 2 kolej ve Stéblové svítit očekávej 120 a následně Rychlost 120 a volno/výstraha, když mě to vlastně neomezuje při traťové rychlosti 100km/h..... Ten rychlostník je levnější a dle mého i přehlednější ne? Obdobně jako v Častolovicích od RK na 4 a na 1, je nutné aby tam svítila 60? Budeme nahrazovat rychlostník světelným nebo je tam necháme oba? I přes to, že to vlaku tu rychlost nemění?

Jediné v co považuji za hovadinu jsou návěsti při jízdě od Kostelce, kdy se pravidelně při postavené vlakové cestě rozsvěcí místo očekávej 40 výstraha.... To je blbost.... Ale jinak....

A ještě jednu naznačovanou věc.... V Častolovicích na zastávce by to opakovací předvěst opravdu chtělo.....V Hostinném ji tam tuším ještě mají ne (obdobný případ)? Můžeme zkusit prosadit, když se bude příští rok (nebo někdy jindy) dělat ta elektrifikace....




(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Tass
Neděle, 08. září 2019 - 11:42:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 669
Registrován: 10-2006
mirek55:
"...že se EU rozhodla... Může se stát že v EU rozhodnou: Všichni budete povinně platit jízdenku do vlaku i když pojedeme autem, nebo naopak všichni budete platit poplatek za dálnice, ač je nebudeme využívat. Ala - koncesní poplatky (rozhlas televize)."
Na to nepotřebujeme EU, máme vlastní odborníky. Až se budou blížit volby a nastane potřeba něčím koupit voliče, tak nové poplatky a daně, které postihnou "ty bohaté zloděje" představují osvědčený model. V případě EET se to přece osvědčilo zcela dokonale, respektive si to voliči myslí a o to jde.
Daně jsou výkupné, které platí střední třída chudým, aby nezabíjeli bohaté.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Neděle, 08. září 2019 - 22:42:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 1-2006
mirek55:

Obávám se, že to nepřesně interpretujete, čímž se to překlápí na otázky určené pro Vašeho psychologa, kterým naštěstí nejsem. Sponzor má svaté právo říci v jakém standardu bude za jeho peníze nebo s jeho příspěvkem postaveno. Obdarovanému dar nikdo nevnucuje. Stejně tak nikdo nenutil Českou republiku konkrétní tratě začleňovat do evropské sítě, která má mít konkrétní parametry z hlediska interoperability. Najde-li se bezpečné řešení realizované z národních zdrojů na trati mimo evropskou síť, není problém realizovat si to po svém.

Bartsk:

"Hovořím o tom, že na prvopočátku stavby byla snaha o jednání s projektanty..."

Pokud o něčem tak vážném hovoříte, patrně to jste schopen doložit. Investor při zadání stavby zveřejnil dokumentaci (včetně záznamů z jednání a kupodivu i prezenčních listin) a projektant si v případě této stavby už dával záležet na tom, aby byly zapsány všechny požadavky i stanovisko investora k nim určené. Nejedná-li se z Vaší strany o pomluvu, prosím datum a číslo bodu záznamu, který nebyl zohledněn. Spíše se obávám, že ti, o kterých píšete, svůj požadavek časově tam, kde měli, z nějakého důvodu neuplatnili, nebo to byl požadavek, kterému nebylo možné vyhovět + v záznamu je vysvětleno proč.

Současně ze zkušenosti vím, že to tak, že by nebyly respektovány včas uplatněné požadavky, prostě není. Jednotlivé složky mají cestičky jak danou věc do řešení dostat a, narazí-li na odpor, využijí jich a prostě to tak bude, i kdyby to byla píchovina největší. Kdokoliv z těch lidí, o kterých píšete, má možnost nad rámec jednání zvednout telefon nebo se u investora/projektanta zastavit a nechat si vysvětlit důvody řešení a možnosti. A využívá se vč. závěru konkrétního člověka, že z řešení, která jsou k dispozici, je aplikováno to, které škodí nejméně.

Redukce kolejiště? Postradatelnost je projednávána s dopravci, takže za daného dopravce někdo postradatelnost potvrdil. Mluvíme-li o Týniště - Broumov, v Hronově a Václavicích takové koleje na chcíplou 810 vznikly, v Náchodě má ČD vlastní vlečku a v Novém Městě je zachována oboustranně napojená čtvrtá kolej. Nějak nevím o čem mluvíte... Chápu pobouření z toho, že vlastník nakládkové plochy v rámci péče řádného hospodáře vše pronajme a znemožní tím nakládku. To ale není o postradatelnosti kolejí, ale je to o něčem trochu jiném. [sad]

Zamykání výhybek a výkolejek? Opět hovoříte o této stavbě, kde jsou tuším tři takové případy v dost okrajových částech kolejiště? Pokud obecně, pak je to o diskomfortu pro strojvedoucího, o kterém jsem psal (výpravčí, kafe ap.), kdy bez ohledu na zatížení daňového poplatníka chcete, abyste nemusel dolů z mašiny, a to i tam, kam běžně nejezdíte. Jenže daňový poplatník asi nebude nadšen z toho, že se na každou výhybku vydá o 5 - 10 mega víc investičně (+ další peníze provozně) než bylo nutné, jen pro pohodlí zaměstnance dopravce a úsporu nákladů konkrétního dopravce.

Vemte si třeba Mariánské Lázně. Na kusé koleje, kde bývaly odstavené vleky pro bečovskou trať, se kvůli komfortu nasadily motory, kvůli funkci ohřevy, odvodnění výhybky, nové výhybky, aby to vůbec šlo osadit motor... Pak jedno výběrové řízení na dopravce a žádné vleky ani hnací vozidla už tam nenajdete, protože nový dopravce má základnu jinde. Souhlasím s Vámi tam, kde to blokuje traťovou kolej nebo frekventovaný přejezd. Jinde jsou zámky na místě. K diskuzi je ohřev na konkrétní výhybce v manipulačních kolejích (přístup na vlečku), která bývala vymetána a slouží jedinému dopravci, a to, kam má být postavena v zimě, což je ale o obsahu předpisu.

Automatická hradla s hradlem na trati? Ano, vím o pochybnostech s rozjezdem u hradla Branka v případě, že to bude klouzat. Na druhou stranu, pokud před Vámi něco jede, víte o tom a za konkrétních problémových podmínek, kdy to s tím, co vezete, není jisté, jste schopen přizpůsobit jízdu tak, aby to vyšlo. Nevíte-li a uvíznete, dá si příště bacha řízení provozu. Btw. najít v těch obloucích místa, kam by se dala dát návěstidla tak, aby to hradlo mělo smysl, je celkem oříšek. Vím, že Vás to nezajímá.

Situování návěstidel má svá pravidla. Ano, občas je to i za dodržení těch pravidel nepřehledné tak jak píšete, ale vysunutí znamená prodloužení úseku se snížením rychlosti a pomoci umístěním vlevo tam, kde by to pomohlo výrazně, není průchodné. V úvahu se toho bere opravdu hodně, ale výsledkem je vždy nějaký kompromis z toho, co je možné v daných podmínkách. Lobbujte za ETCS, to Vás problémů s projížděním zbaví + v kombinaci a AVV z Vás udělá hlídače, který toho už moc řešit nebude. Ani si moc nebudete muset pamatovat...

Já to chápu tak, že váha snížení komfortu pro strojvedoucího (i tím, že jeho zaměstnavatel některé věci řešil beznákladově na vrub provozovatele infrastruktury, který tam člověka měl) a navýšení jeho odpovědnosti (včetně vyšší míry hlídání elektronikou - nedovolené projetí ap.) je hlavním důvodem hledání zástupných problémů na stavbách tohoto typu. Netvrdím, že realizovaná řešení jsou bez kompromisů, kde každý svému přikládá jinou váhu, ale mám z toho pocit, že některé věci, které mají v provozu snadné řešení (zatímco v přípravě mít řešení z různých důvodů nemusely), jsou zbytečně dramatizovány kvůli vyhrocení postojů zúčastněných nebo těch, kteří se z jejich povídání snaží odtušit, o čem to tam bylo.
Bartsk
Pondělí, 09. září 2019 - 14:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 10-2008
Vhd sl: Děkuji za obsáhlou odpověď. Je vidět, že máme každý svojí pravdu a budeme těžko hledat společnou řeč. Chápu že aplikovat při vaši práci mnoho nových přebujelých předpisů, mezi kterými se ty podstatné, jak se říkalo "psané krví železničářů" pomalu ztrácejí, je obtížné. Ale pokud přistupujete ke své práci s tím, že jen trochu snížíte "komfort strojvedoucích" na úkor zlevnění stavby je to špatně.
Strojvedoucí už je posledním článkem který vlastně fyzicky provádí dopravní službu. Ostatní funkce byly buď zrušeny (posunovači, výhybkáři, pomalu i vozmistři), nebo jim byli odebrány dopravní povinnosti na úkor komerce (ohrožený druh - vlakvedoucí), na méně frekventovaných tratích se zavede D3 a zmizí i výpravčí, kde ještě zůstává, neprovádí už výpravu osobně, ale vše jen pomocí světel a počítačů někde ukrytých v moderních betonových bunkrech kdy výpravní budovy jsou zbytečná zátěž.
Říká se tomu kumulace profesí, jinak řečeno všechno hodíme na toho posledního co zbyl na kolejích, ať si poradí. Máte z toho alespoň trochu pocit že o nějakém komfortu nemůže být vůbec řeč? Já tady vidím tu systémovou chybu, která se při MU nikdy neprokáže, ale veškerá zodpovědnost přenesená na jednoho člověka se musí projevit občasnou chybou - nejsme stroje a i ty chybují.
Pokud Vám vadí, že občas vidíte strojvedoucího s hrnkem kafe jít po nástupišti, není to o komfortu, ale o tom, že často to bývá jediná možnost si kafe uvařit, na výhybkách si ho rozcvrndat a na zastávkách ho ucucávat. Kdyby jste viděl někdy skladbu směn strojvedoucích, třeba by jste taky nebyl tak vyhraněný.
O ETCS se asi nemá cenu bavit, pročpak si i vyspělejší země nechávají nadále i své národní odnože zabezpečovačů? Je to opět politicky prosazovaná věc, obrovská bezedná díra na peníze (je to jen elektronika, televizor koupíte za 5000Kč, podobné elektronické zařízení na jednu lokomotivu za miliony), zeptejte se kolegů co už mají čest s tímto zařízením jezdit a jak to vypadá. Cituji: " kdybych na koridoru neustále nepřebíral ruční řízení a nechal mašinu modulovat brdzné křivky, buď bych pořád stál, nebo bych se plazil 20 km/h a už tak zaplněný koridor by se zastavil úplně". To je právě ten rozdílný názor teorií a praxe.
Nebudeme to tady dále plevelit, je vidět že bude hůř.
Pondělí, 09. září 2019 - 16:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 12-2009
VHD_sl: Kde že máte ve Vaclavicich a v Hronove tu kolej na tu chciplou 810? Jestli myslite ten sturc, ten je Vam tak na zasmani.. Tam tu zdechlinu budete odstavovat pul hodiny to nikdo delat nepujde, na to je na draze malo lidi... Nebude cas a prostor.... Hlavne na 90% se na ni nedostanete (protoze treba nebude k dispozici dalsi kolej aby jste mohl zdechlinu objet ci, protoze tam bude cekat jinej vlak - na te koleji ze ktere ta kolej vychazi)... Slozity posun k zasunuti s potrebou minimalne dvou lidi + stejne ne li slozitejsi system vytahovani te zdechle masinky... Na to dnes neni nalada... Zdechne Regina na Os do Nachoda (mezi NMN a Vaclavicema) proti pojede spesnak Katr s vozem ve sturcu bude Os do Starkoce.... A jste v... Jelikoz Reginu potrebujete na zastrceni do sturcu objet na jedine volne koleji na objeti jste ale nechal vuz... Manipulace bude delsi o hodne casu...

A proc by se mel honit dopravce kdyz SZDC se honit nechce? Vsechno minimalizuje aby bylo vseho malo... 814 odstavite slozite nebo vubec a s katrem uz ani jednoduse neodjedete...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 09. září 2019 - 20:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 1-2006
Bartsk:

Je smutné přihlížet člověku, který kope do dveří v přesvědčení, že jsou zamčené, a viní celý svět místo toho, aby zkusil kliku. [sad] PS: Je odemčeno...

Překvapilo by Vás v kolika věcech se shodujeme. Vlastně to, v čem se rozcházíme, jsou jen "detaily". Není to o třídním boji...

Jsem všemi deseti za to, aby Vám Váš zaměstnavatel poskytl potřebné zázemí k odpočinku a regeneraci stejně jako SŽDC toto poskytuje svým zaměstnancům - např. dispečeři v Náchodě s kuchyňkou, sprchou apod.. Bude to pro dráhu jako celek výhodné i z hlediska obsazení příslušných budov nájemci. Nemyslím si jen, že by bylo vhodné, aby to bylo hrazeno z peněz na infrastrukturu, aby váš zákazník platil méně. Je to náklad dopravce. Není-li Váš zaměstnavatel ochoten takový náklad nést, není problém ve stavbě rušící výpravčí, ale je jinde. Chápu že kritikou infrastruktury můžete dosáhnout víc než střelbou do vlastních řad. Minimálně to není tak beznadějné.

"... jen trochu snížíte "komfort strojvedoucích" na úkor zlevnění stavby je to špatně."

Takto jsem to rozhodně neformuloval. Pokud, pak tak, že investice ve výši 5 - 10 mega na výhybku v manipulačních kolejích s minimálním využitím (kde je to navíc nesmyslné i z hlediska krácení užitných délek kolejí) nemá být výše než investice do odstranění propadů traťové rychlosti nebo do eliminaci možnosti chyby lidského faktoru v další stanici. Stejně jako Vy nemůžete při výkonu své práce překročit určité mantinely, nemá tuto možnost ani investor, natož projektant, jehož úkolem je pouze zhmotnit představu investora do legislativou předepsané dokumentace pro stavbu a záměr projednat. Je-li mantinelem konkrétní částka, jsou na řadě priority. Motor na výhybce na čtvrtou kolej v Hronově, v druhé koleji v Náchodě a na všech ručně stavěných výhybkách, které tam zůstaly, za cenu seškrtání potřebných věcí (nebo věcí nezbytných k realizaci za evropské peníze) na štrece nestojí.

Ano, nejsme stroje. Je bezpečnost o tom, zda jste na stanovišti dva, nebo o tom, zda Vám zařízení jednoduše neumožní projet Stůj? Jediné aktuálně (strategiemi řešení bezpečnosti na dráze) sledované zařízení, které do značné míry (mimo posunu ap.) eliminuje chybu lidského faktoru, je momentálně ETCS. Chcete-li hovořit o bezpečnosti, už tam lidský faktor nepatří.

Stejně jako o škodění projektantů a investorů, kteří nezapracovávají dohodnuté nebo požadované, koluje spoustu pohádek i o ETCS, Také jsem jich pár slyšel. Zejména od těch, kteří si uvědomují, že budou velmi omezováni brzdnými křivkami tam, kde to považují za nesmyslné. Budou, má-li někdo o brzdných křivkách hlavou zaručit, že jsou bezpečné. A o tom to je.

Stavba Vám tam přinesla Výstrahu nedovoleného projetí návěstidla, kdy při projetí zastavíte celou trať na stuze TRSky. Jenže to pro Vás znamená nepříjemnost v podobě mimořádné události, čímž o takovýto způsob hlídání (bonzování ze strany zařízení, kde je všechno vidět) patrně nestojíte. Člověka ukecáte, zařízení ne.

Tak vo tom žádná, je jasný že bude hůř. Nemládneme... [happy]

Honnzok:

A proč byste to z tohohle úseku rval na tenhle šturc, když je výhodnější hodit to po vytažení na druhou, kam je, stejně jako na ostatní koleje, možnost vjezdu na obsazenou kolej, a s prvním motorem to poslat buď do Náchoda nebo do Starkoče, odkud se to tam, kde se s tím dá něco dělat, dostane mnohem lépe?

Asi budu za hnidopicha, ale je zdechlina primárně problém dopravce nebo infrastruktury? Je v pořádku z prostředků daňových poplatníků stavět parkoviště pro free odstavy jednotlivých dopravců, kteří nemají o své zázemí zájem? Když na dráze, proč ne na silnici a komukoliv kdo si řekne?

Sorry, ale přijde mi nepraktické a dlouhodobě neudržitelné směrovat omezené množství prostředků na infrastrukturu do věcí, které nejsou o prodloužení života stavby nebo jejího upgrade směrem k bezpečnosti nebo konkurenceschopnosti. Podpora konkrétních subjektů (svým způsobem objednatelů) namísto peněz do trati mi nepřijde ok - spíš je to křížové financování na úkor infrastruktury. Ale to je věc náhledu.
Pondělí, 09. září 2019 - 21:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2174
Registrován: 12-2009
Nemusí to být zdechlina nutně, příklad se dá použít i na jiné věci, nikdo tu doma nemáte skrz zeď natažený prázdný husí krk pro případ budoucí potřeby, nikdo tu nevozíte v autě rezervu? Věci na doraz stojej za prd, to tu nikdo nezaznamenal? Nějaká rezerva by se snad zaplatit zvládla ne? Nebo je to potřeba opravdu vše osekat na nulu a bez rezerv. Už teď chybí v mnoha modernizovaných stanicích koleje.... Například Častolovice kde si kvůli tomu navzájem ujiždí ne jeden připoj.

Jasně to je přeci věc dopravce, že se poroucha mašinka, my s tim počítat nemusíme. Dopravce zas nepočítá s tou zdechlinou třeba..... Tak ji tam nechame neni ji kam dat vzdyt autobus je lepší.... [angry] takhle asi prosím raději ne ...

Minochodem ta zdechlina jakým motorem kam? Do Starkoče co by tam s tim dělali? Zas další zasekaný vlak zbytečně? Do Náchoda přes kopec dobrá cesta k uváznutí na trati kor kdyz Vam jak naschval v ten moment spadne to hradlo.... či další zdechlině, navíc zas zasekanej vlak... A jak s tim katrem z te druhé kde zablokujete jedinou volnou kolej vyjedete... Ne to nepujde, takze na druhou... posunem na prvni obsazenou za vuz tam nechat tu reginu a po druhe dokola na prvni z druhé strany na vůz, dost blbá manipulace ne?

Běžte do pr... s takovejma úvahama. To je cesta do pekel....

Vlak jedoucí na stůj zastavíte ale minimálně ve dvou případech Vám plachne. Obě dvě jsou reálné a obě se staly. Jedna v regionu...


(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!