Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 19. 11. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 19. 11. 2019

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 03. října 2019 - 20:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 1-2006
mirek55:

Jeden by řekl, že se poučíte. A ono ne. [sad] Kolikrát bude ještě potřeba zopakovat, že celá dokumentace projektu, která byla soutěžena, je veřejně dostupná (na adrese https://zakazky.szdc.cz/contract_display_1308.html - viz odrážka Zadávací dokumentace), čímž se každý může přesvědčit o tom, že se skutečnosti, které zde uvádíte směrem k projektu, nezakládají na pravdě. :-/ Zde konkrétně adresář 4-151562 v adresáři E_2_1... + dále např. C_2... výkres 25.

Z výše uvedeného plyne, že projekt nejen že obsahoval vybourání bočních závětrných stěn, ale také zachování dnes již neexistujícího přístřešku vedle budovy, čímž byl přístup k centrálnímu přechodu veden prostorem bývalého přístřešku na kola.

Špiníte jak projektanta (že něco takového v čistopise odevzdal), tak odborné složky SŽDC (že něco takového převzaly). Máte k tomu nějaký konkrétní důvod?

Bartsk:

S těmi přístřešky na kola to bylo nějak takhle, že:



No, občas něco takového asi bylo... Jak na potvoru na Pohoří v místě, které bylo jediné vhodné pro situování domku s přejezdovým zařízením (pro zřízení základu v předstihu na bezpečném místě mimo rozhled na přejezdu), v Černčicích spíše symbolicky a v Hronově viz výše. Nerad bych se pletl, ale opravdu bylo něco rušeného někde jinde?

Videosen:

Požadujete určitý standard. Politik jej v kodexech neupravil = drážní infrastruktura to není. Obec (natož kraj) jej, až na světlé výjimky, nechce ani financovat ani udržovat. Máte mylný pocit, že je to povinnost dráhy, na základě toho, že všichni ostatní Vás odmítli.

Lze s Vámi souhlasit, standard by tu z důvodů, které uvádíte, být mohl a asi i měl. Ale jednoznačně by neměl být realizován z prostředků na rekonstrukce tratí. Nic na tom nemění to, že jsou to jediné v oblasti aktuálně dostupné veřejné prostředky na investice.

Nepřihlásí-li se k tomu obec sama nebo kraj skrze nastavení povinností dopravce, nebude to.
Čtvrtek, 03. října 2019 - 22:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 3-2013
Vhd sl: "Máte mylný pocit, že je to povinnost dráhy, na základě toho, že všichni ostatní Vás odmítli."
Proč zase překrucujete? Napsal jsem jen názor, že zázemí má být v zájmu férovosti součástí dopravní cesty. Tečka.

"Ale jednoznačně by neměl být realizován z prostředků na rekonstrukce tratí."
Pokud ta rekonstrukce způsobí zánik nebo omezení zázemí, tak jednoznačně ano, měl by být. Tedy pokud otevřeně neřekneme, že se vracíme na stromy a nebo že
Čtvrtek, 03. října 2019 - 22:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Zatim jste z meho pohledu pouze prezentoval pouze to, ze pozadavky vlastniku ciziho majetku Vas nezajimaji,“

Ale zajímají a proto jsem o nich psal. Řekl bych, že na mé malůvce je vlastníkem nemovitostí jedna organizace. Podle mého tato organizace má, nebo by měla mít jeden jediný zájem a tím je spokojenost uživatele železnice. Nedovedu si představit, že tento vlastník nechtěl uživateli zajistit co nejlepší zázemí, obzvláště když mu v tom nic nebrání. Diskutovaný majetek (skladiště) není podle mne nákladnímu dopravci v cestě, a obsluhovat násypku z jedné, nebo druhé strany je podle mého názoru z hlediska technologie a bezpečnosti naprosto totéž. Vagony mají vrata z obou stran, sklon je stejný, vozidla se dají zajistit taky stejně, šnek pro vykládání lze otočit, prach do peronu jde ze stejného místa …
Skladiště bylo na odpis zhruba před dvanácti lety a tak bych řekl, že při případných jednáních by majitel nebyl proti. Napsat (1292): „to podle mého názoru nebylo projednatelné“ mne pouze utvrzuje, že se nikdo o projednání ANI NEPOKUSIL, tedy že v podstatě neexistovala vůle. To je přesně to, co vidím jako problém, postavit kolejiště na desítky let a nepokusit se o opravdu dobré řešení, to je smutné.

„rok 2013, kdy ještě nebylo uvažováno, že v Hronově nebude skladiště“

Skladiště v Hronově už v té době mělo zápornou hodnotu a odnikud nebyl o něj zájem. Propadlé podlahy, bortící se zdivo, střecha na kaši, mrazem roztrhané základy, stačila jedna návštěva, nebo pár fotek. Feťáci, injekční jehly, děti, bezdomovci, policie… Bylo nad Slunce jasné, co budovu čeká. Který vlastník by se v tomto případě bránil jednání, obzvláště, když by mu logicky postavené zázemí jako dopravci pomohlo? Bourají se baráky kolem trati, které jsou v suprovém stavu a tady se neuvažovalo. Nevěřím.



Logický požadavek vlastníka:
Pátek, 04. října 2019 - 06:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 1-2006
Videosen:

Ve svých vývodech z toho, co čtete, nevnímáte nebo účelové popíráte jeden zásadní a dle mého názoru pochopitelný moment mého psaní. Píšu pouze o věcech, které byly investorem/vlastníky majetku zveřejněny nebo o veřejně dostupných technických řešeních (o obsahu kodexů). V žádném případě nebudu psát, že 20.8.2013 na jednání tam a tam chtěl Franta Vopička od Nejlepšího dopravce to a to. Důvody jsou zřejmé. Jsem soukromá fyzická osoba, která NEVÍ to, co nebylo zveřejněno.

Do investičních akcí dráhy, budou-li hrazeny z národních zdrojů (bez pravidel sponzora), je teoreticky možné zahrnout cokoliv a z výstavby jednoho vysokého nástupiště udělat přestavbu části obce (vše co si kdo přeje a najde minimální vazbu na dráhu) proto, že to někdo považuje za standard. Realita je jinde. I to skladiště se bořilo z jiných zdrojů (demolice není obsahem zveřejněného projektu), protože ničemu z nového stavu nepřekáželo.

Píšete jak by to mělo být správně. Problém je v tom, že jednotlivé složky státu se k sobě chovají jako firmy a investice jednoho druhého nezajímá - má jiné politické priority směrování financí.
Sobota, 05. října 2019 - 21:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 6-2007
Včerejší setkání dvou nákladních vlaků v Náchodě

741 501-1 + 741 506-0 s Pn 54072
z Meziměstí přes Trutnov do Košťálova

742 147-2 s Mn 83477
z Broumova do Týniště nad Orlicí

Neděle, 06. října 2019 - 09:14:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 1-2006
Videosen:

Když o tom přemýšlím, má pravdu David_jasa v tom, že k uspokojení všech požadavků, které zde zazněly, mohl být v Hronově nejlepší variantou (pominu-li ekonomiku) podchod.

Vyústění by mohlo být na severní straně budovy, čímž by se získala vazba na případné nástupiště u kusé 2a. Nástupiště by bylo tam kde dnes, jen by se nikdo nepozastavoval nad prodloužením docházkové vzdálenosti cestujícího, protože by všem bylo jasné, že je potřeba rampou překonat výškový rozdíl, a zájem vyústit na sever od výpravní budovy podle všeho je. Rampa by byla do čela nástupiště (kvůli šířce nástupiště) a nebyl by problém kapku protáhnout její zastřešení, aby byl zastřešen kus nástupiště. Z hlediska bezpečnosti pak nic nemám.

Nemyslím si, že to, co se postavilo, bez zásadnějších úprav toto řešení do budoucna vylučuje. Najdou-li se prostředky, které zrealizovaná stavba neměla. Zůstává to otevřené, což by např. Vaše úvaha otevřené nenechala, a to považuji za výhodu toho, co se postavilo. Dá se s tím dál pracovat, najdou-li se prostředky, a v budoucnu např. výstup z podchodu rozvinout do prostoru původní reléovky.
Neděle, 13. října 2019 - 10:00:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 8-2017
Něco málo z Letohradu:
Pondělí, 14. října 2019 - 13:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 12-2006
Ahoj, neměl by někdo z místních drážních historiků v archivu nějaké snímky obsluhy vlečky v Potštejně?
*** TrainWeb.cz *** ***fotokoci.webnode.cz***


Pondělí, 14. října 2019 - 16:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 12-2006
V Potštejně právě probíhají likvidační práce druhého skladiště.

*** TrainWeb.cz *** ***fotokoci.webnode.cz***


Pondělí, 14. října 2019 - 22:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 12-2011
https://zdopravy.cz/glosa-kraje-potvrzuji-ze-nemely-nikdy-ziskat- kompetenci-objednavat-vlaky-35650/?fbclid=IwAR1EW3Jbf2YfmMDgBxGyB jSwZkei5twGRmLdlMfU7IETtIVRJWVcNif-ZtU
Čtvrtek, 17. října 2019 - 09:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 3-2013
Rrr176:
To, že kraje nemají k obyvatelům blíže, než stát a že v objednávání vlaků není žádnou výhrou, potvrzuje praxe. Netuším, jak je možné, že Náchod (20.000 obyvatel) má jeden přímý spoj do vnitrozemí, zatímco Trutnov (30.000obyvatel) má naopak většinu přímých spojů. Řekl bych, že srovnávané lokality jsou z turistického hlediska podobné, naopak propastný rozdíl je v příležitostech pro obyvatele.

Ahmad_Šáh_Masúd:
„… je vlastně vůbec štěstí, že se do takových lokálek vůbec lejou prachy (taky by mohly přijet buldozery a srovnat to se zemí), páč jejich dopravní význam je pro celou českou společnost poměrně malý.“

Regionální trať slouží především regionu, tedy ani nemůže mít celostátní význam (i když zrovna tato by mohla mít). Asi tak jako škola v Meziměstí má podle mého soudu pro celou českou společnost poměrně malý význam, pro místní naopak zásadní.
Hlavně, že voda proudící z Broumovska má poměrně velký význam pro značnou část české společnosti. Opět připomenu, že nám celá česká společnost zřídila ve výběžku, naprosto bez jakékoli kompenzace CHKO (jediná záležitost v republice). Asi chceme moc, když požadujeme kvalitní, smysluplnou dopravní obslužnost regionu.
Jinak nalévání peněz do něčeho v žádném případě neznamená záchranu, příkladem přímo z místa je vybudování depa v Meziměstí (investice z dnešního pohledu rovněž zhruba miliarda?). Přijedou-li buldozery, tak jedině z toho důvodu, že stát/kraj tady dělá jeden nesystémový krok za druhým, díky čemuž dráha ztrácí konkurenceschopnost.
Pátek, 18. října 2019 - 13:04:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2017
Už dlouho tu sleduju vaše příspěvky,a protože nemám s danou oblastí nic společného tak jsem nepředpokládal, že mě nadzvihnete tak že bych se měl chuť vnucovat do diskuse,ale váš poslední příspěvek teda stojí za to.
Zaprvé obecně nerozumím vašim představám o CHKO.To se pokud vím zřizuje pro to,aby se k prospěchu tamních obyvatel chránila místní příroda,a to je snad pro ně výhoda proti ostatním oblastem,kde si developeři a stavební lobby dělá co chce.Rozhodně nevím o jiné CHKO,která by měla nějaké vámi uvažované výhody.
Dále.V životě jsem neslyšel o tom že by podstatná,tj.aspoň poloviční část Čech pila vodu z tohoto regionu.To je pro mne novinka.Ostatně,jakou část spotřebované elektrické energie si váš region vyrábí sám,a kolik přispívá navíc těm kde se vyrábí na problémy spojené s její výrobou?

No a na závěr, netušíte Jak je možné,že Orlová (30 tis.obyvatel)nemá žáden spoj do vnitrozemí, zatímco zde uváděný Náchod má aspoň ten jeden?

Každý region má své geografické, populační, hospodářské a sociální podmínky,ale jenom ten váš chudáček je utlačován ze všech stran.Jestli tam nejste spokojen,a navíc ještě obklopen voly co blbě volí,tak se odstěhuje do Prahy,bude vám líp.
Radekedar
Pátek, 18. října 2019 - 19:53:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 6-2008
Videosen:
"Netuším, jak je možné, že Náchod (20.000 obyvatel) má jeden přímý spoj do vnitrozemí, zatímco Trutnov (30.000obyvatel) má naopak většinu přímých spojů."
Přímé spojení Náchoda s vnitrozemím (krajským i hlavním městem) samozřejmě existuje, jen je potřeba odhlédnout od matky dráhy.
Tak třeba v pondělí 21.10. pojede 25 přímých autobusových spojů (NAD nepočítám) z Náchoda do Hradce Králové, z toho 10 jich pokračuje do Prahy.
Naopak z Trutnova pojede pouze 11 přímých autobusů do HK.
Takže v součtu vlak+bus:
Náchod-HK 27 přímých spojů
Trutnov-HK 25 přímých spojů

No a proč není z Náchoda více přímých vlaků? Protože infrastruktura. Dvě úvratě, téměř vyčerpaná kapacita trati v úseku Jaroměř - HK atd.
Pátek, 18. října 2019 - 21:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 3-2009
A já doplním, že spojení s přestupem je taky spojení. Nemůže se jezdit všude přímo.
Teď s NAD to samozřejmě není nic moc, ale jinak přestupy ve Starkoči fungují dobře a spolehlivě (což neznamená bezchybně). Rozhodně lepší, než aby třeba půlka vlaků jezdila na NA a půlka na Trutnov. Pak by to sice bylo podle některých „spravedlivé", ale ve skutečnosti by to byl akorát bordel.

Nevím, proč se Náchod či Broumov cítí dopravně ukřivděný (pokud se bavíme o možnostech na stávající infrastruktuře) - z Broumova do HK jede každou hodinu vlak s 1 přestupem + od prosince ve špičce přímý Sp vlak... a k tomu hodně autobusů (které nikomu nenutím, ale cestující je využívají... až tak, že jsou přeplněné).
Pátek, 18. října 2019 - 22:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 3-2013
Chronosphere: Já se domnívám, že tady nejde o mé představy, ale o zkušenost obyvatel regionu. CHKO zřizuje stát proto, aby zachoval krajinu, aby chránil přírodu a případně místní památky, aby tady něco zbylo dalším generacím. S tím nemám žádný problém, přírodu mám rád a snažím se taky podle toho chovat. Rozhodně si ale nemyslím, že by CHKO bylo zřizováno kvůli prospěchu místním, protože jinak by se nerozhodovalo na státní úrovni, ale v regionu, místní zastupitelstva o věci nemohla přímo rozhodnout. A nyní trochu praxe. Činnost v chráněném území je tvrdě kontrolována, je zde omezené podnikání, stavební činnost, což značně bere lidem možnosti, zhoršuje se zaměstnanost. Lidi si nemohou ani pokácet stromy, které ohrožují bezpečnost. To vše rozhodně není ku prospěchu našich obyvatel a je to jeden z důvodů, proč lidi odchází. A já se domnívám, že je to špatně.
Mám za to, že státem ohraničené a v podstatě nařízené podmínky mají být regionu kompenzovány. Doufám, že tato kompenzace není realizována retrovozidly a pomalou vyhlídkovou jízdou.

„Ostatně,jakou část spotřebované elektrické energie si váš region vyrábí sám,a kolik přispívá navíc těm kde se vyrábí na problémy spojené s její výrobou?“

Největší problém spojený s výrobou elektřiny je znečištění ovzduší. Protože velké zdroje jsou vybaveny vysokými komíny, Vámi zmiňovaný problém se přenáší jinam. Tedy i Broumovsko je vystaveno západnímu proudění a tak chytá znečištění právě z této strany. Takže když si doma rozsvítím, tak si ty problémy taky užiju, protože vítr nezná hranici CHKO.

„Jestli tam nejste spokojen,a navíc ještě obklopen voly co blbě volí,tak se odstěhuje do Prahy,bude vám líp.“

Tak, aby bylo jasno, za sebe si neztěžuju, ale není mi jedno, že jde region do kytek. Neřekl bych, že lidi v okolí blbě volí, ale prosadit si svá přání při daném počtu obyvatel je složitá záležitost. Když vezmu v úvahu to, že část Broumovska patří do trutnovského senátního obvodu, tak mohu asi těžko čekat podporu trutnovského senátora.

„No a na závěr, netušíte Jak je možné,že Orlová (30 tis.obyvatel)nemá žáden spoj do vnitrozemí, zatímco zde uváděný Náchod má aspoň ten jeden?"

Netuším, to je stoprocentně věcí tamních obyvatel, já jsem srovnával dvě obdobné lokality ve svém kraji, tedy ne se zbytkem republiky. Poukázal jsem na dvojí metr a to v souvislosti s glosou o krajích.

Ještě k těm výhodám, které nám poskytuje CHKO a přímo souvisí s dráhou. Nedávno zhotovená revitalizace Týniště nad Orlicí – Broumov se zasekla na hranici CHKO, řekl bych, že díky EIA. Takže tady budeme dál skákat do bláta.

Radekedar: diskuze je o vlacích a navíc, moje poznámka byla reakcí na glosu o krajích. Souhlas s tím, že infrastruktura je problém, na téma Vysokovská spojka tady proběhlo dost názorů, ale když jde jeden spoj... Nevím.

„téměř vyčerpaná kapacita v úseku Jaroměř-HK“

Vlaky z Hradce do Trutnova?

Rosťav: Jestli něco odrazuje cestujícího od vlaku, tak je to právě přestup. Že by se zrovna tady jednalo o spolehlivý přestup, to bych neřekl, sloužil jsem deset let v Hronově a situaci jsem zažil obzvláště při komunikaci s lidmi. Stačilo čekání na přípoj od Ádru a to bývalo v létě celý den. A 2 hodiny z Broumova do Hradce to je síla. Jasně, je to dané tratí, nesystémovými úpravami, které neřeší čas. Domníváte se, že může dráha konkurovat? D 11, obchvat…?
Šmajchl
Sobota, 19. října 2019 - 10:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 819
Registrován: 9-2011
Videosen:
Připadají mi Vaše argumenty ohledně spojení do vnitrozemí poněkud směšné, pokud má většina Broumovska, Hronovsko i Náchodsko kolem kolejí lepší spojení až do Hradce Králové, než vcelku logičtější a dlouhodobě existující spádové oblasti okolo Smiřic a Jaroměře.

Radekedar:
téměř vyčerpaná kapacita trati v úseku Jaroměř - HK
Tak proč zlikvidujeme další dvě vcelku dobře použitelné volné trasy nejen na Skalici ale i do Dvora novým spěšňákem?
Sobota, 19. října 2019 - 22:55:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 3-2013
Šmajchl: „Připadají mi Vaše argumenty ohledně spojení do vnitrozemí poněkud směšné, pokud má většina Broumovska, Hronovsko i Náchodsko kolem kolejí lepší spojení až do Hradce Králové, než vcelku logičtější a dlouhodobě existující spádové oblasti okolo Smiřic a Jaroměře.“

Tak to Vás asi pobavím dál.
Jak jsem se dočetl (a na vlastní kůži vyzkoušel): „Výběžky českého pohraničí můžeme bez nadsázky označit za jedny z neizolovanějších regionů v Česku. Geografickou terminologií bychom o nich mohli říct, že jsou svou polohou extrémně periferní… které nezřídka doplácejí na to, že jsou jako autonomní jednotky opomíjeny,…“
Jinými slovy téměř dokola hranice a daleko do vnitrozemí. Oblast okolo Smiřic žádnou hranici nemá a tak se dá jezdit 360 stupňů dokola, chcete-li na všechny světové strany. Netuším, čemu u nás říkáte lepší spojení, když nám cesta s nejistým přestupem a pouze do jediného možného směru trvá dvě hodiny. Okolí Smiřic to, co my musíme vlakem, busem a hlavně autem, zvládne často od baráku i na kole.
Nevím, co je tady směšné, rád bych se zasmál, ale protože se s dopravou dějí věci, které nemohou přinést zlepšení, tak je mi docela smutno.
Neděle, 20. října 2019 - 08:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 1-2006
Videosen:

Prosím, zkuste si vyhledat spojení hromadnou dopravou ze Smiřic kamkoliv jinak než do/přes HK. I na ten Liberec Vás to ve většině případů nasměruje do HK nebo odsoudí k nepoužitelnému čekání v Jaroměři.

Okolí Smiřic hlavně v okamžiku odjezdu vlaku ze stanice, při stejném odchodu ze dveří, použitím auta otevírá dveře v práci v HK. Narozdíl od vzdálenějších v době, kdy zaparkují, a v době, kdy naprosto bez problémů projedou jak po hlavní tak přes Rusek a Skalici. I proto, krom důvodů historických (a detailů typu posledním vlakem na noční do HK od 22 hodin v 19:13, protože pak je díra nezastavujícím libereckým R a nevracejícími se Os a Sp v půl osmé a v osm z HK), je většina na autech a VHD jezdí cca 300 lidí/den (celkem by mne zajímal poměr režistů, který je vysoký i díky tomu, že dál od nádraží nepokračují a autem kolem nádraží nezaparkují) z nějakých tří čtyř tisíc ze spádové oblasti.

Logika je v tom, že čím méně Smiřických a spádu pojede autem, tím víc náchodských a trutnovských projede a zaparkuje v HK. Zda by tomu pomohlo posílení (vyšší četnost) těžko říci, protože narozdíl od náchodských, které bus povysazuje po městě, jsou smiřičtí odkázáni na MHD HK, která funguje jak funguje.

Za to, co je možné, do zprovoznění dálnice, kvalitním intervalem ovlivnit, považuji Jaroměř a spád. I ta ale narazí na MHD HK, stejně jako náchodští, povezou-li je vlakem. Díky excentrické poloze nádraží a nepřípojům na Slezské není dojezd do HK vlakem úplně terno.

Zlepšení lepší dopravou na výběžku je něco, k čemu se budete upínat jen do doby, než na to opravdu dojde. Výsledek je velmi sporný, tam je potřeba domyslet něco účinnějšího nebo zhasnout.
Neděle, 20. října 2019 - 10:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Registrován: 3-2009
I ta ale narazí na MHD HK, stejně jako náchodští, povezou-li je vlakem. Díky excentrické poloze nádraží a nepřípojům na Slezské není dojezd do HK vlakem úplně terno.
Z Broumovska jezdí všichni k nádraží, takže MHD ani parkování nepotřebují.[lol]
Neděle, 20. října 2019 - 21:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 3-2013
„Zlepšení lepší dopravou na výběžku je něco, k čemu se budete upínat jen do doby, než na to opravdu dojde.“

Pokud se nemýlím, tak tuto větu sem dáváte nejméně podruhé a podruhé bez vysvětlení. Takže kdyby náhodou došlo k tomu, že tady budou jezdit solidní vozidla a já se s nimi dostanu k cíli rychleji a bez přestupu, tak vlastně prodělám. Berete současný stav, že poskytuje lidem nějaké dobrodružství, nebo že cestující volí vlak kvůli vyhlídkové jízdě? Nebo ve své vizi už počítáte s obchvatem, který přetáhne řadu lidí z Broumovska do aut? Když už něco nakousnu…

„Prosím, zkuste si vyhledat spojení hromadnou dopravou ze Smiřic kamkoliv jinak než do/přes HK. I na ten Liberec Vás to ve většině případů nasměruje do HK nebo odsoudí k nepoužitelnému čekání v Jaroměři.!“

Ve svém příspěvku jsem srovnával dva regiony z hlediska geografického, chtěl jsem jen upozornit na to, jaké mají lidi možnosti v běžném životě. Lidi ze Smiřic, vlastně odevšad jezdí denně za nákupy, k lékaři, do práce… Tedy předpokládám, že do Liberce nejezdí den co den.

„narozdíl od náchodských, které bus povysazuje po městě, jsou smiřičtí odkázáni na MHD HK, která funguje jak funguje.“

Každá věc funguje, jak funguje, je ale zajímavé, že Vám to nevadí u nás.
Šmajchl
Neděle, 20. října 2019 - 23:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 9-2011
Takže výběžek je oplocená rezervace, s ostnatým drátem a korzující početnou skupinou ozbrojených ochránců se samopaly; v prostorách checkpointů na silnicích a železnici s pořádnou kontrolou. Jinak tam je vcelku větší podíl kopců a blbě přístupného terénu.

Jestli jezdíte do HK denně, tak by mě to taky vcelku netěšilo - ono 55 km vzdušnou časou není žádný terno, chtělo by se to někam přiblížit - když už ne Smiřice, tak co třeba někam směrem k Miletínu?

Na tu vzdálenost to s jedním přestupem máte vcelku dobrý - jen tak pro zajímavost, kolikrát jste v tom Starkoči viděl mizet vlak do Václavic nebo České Skalice z vlaku, kterým jste přijížděl? Spíš jste byli už tak zpožděný, že nemělo cenu čekat. Můžu Vám říct, že jaksi v kombinaci s autobusem to leckdy není až tak výjimečné a stačí opravdu jen minuta. Kdo může, na autobus se pak zvysoka a plní autem parkoviště(v lepším případě, v horším vytvoří kvalitní špunt). Asi jediné pozitivum toho, že místo na vlak musím na autobus je to, že kyselý ksichty obyvatel rezervace z toho, že musí přestupovat ve Starkoči nevidím.

Pro jízdy do okresního města to máte bez přestupu, což zase spousta lidí z Jaroměřska nemá a to spojení (když už tam fakt musíte) stojí za... . Takže kdo může, zase autem.
Pondělí, 21. října 2019 - 00:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 3-2013
Šmajchl: „Takže výběžek je oplocená rezervace, s ostnatým drátem a korzující početnou skupinou ozbrojených ochránců se samopaly; v prostorách checkpointů na silnicích a železnici s pořádnou kontrolou. Jinak tam je vcelku větší podíl kopců a blbě přístupného terénu.“

Zajímavý pohled a představa, já bych se ale na rozdíl od Vás držel raději tohoto: https://is.muni.cz/th/trbzb/ Plný text práce, strana 10, 1 ÚVOD

„jen tak pro zajímavost, kolikrát jste v tom Starkoči viděl mizet vlak do Václavic nebo České Skalice z vlaku, kterým jste přijížděl? Spíš jste byli už tak zpožděný, že nemělo cenu čekat.“

Já tedy ani jednou a ani jsem neviděl, že by to tady někdo napsal. Ano, vlak byl tak zpožděný, že nemělo cenu čekat. Podle mého soudu oba případy mají jeden výsledek a to tedy ten, že cestující dojede déle a hlavně ztrácí důvěru. Tato okolnost, pokud nedojde k nějakému technickému problému apod., u přímého spoje nemůže nastat.
Pondělí, 21. října 2019 - 07:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 1-2006
Videosen:

Tu větu používám proto, že za zlepšením dopravy nevidím nic co by se ve výběžku zásadním způsobem měnilo. Má společnost podporovat investici za několik miliard proto, aby několik jednotlivců z Meziměstí (Broumov přímé spojení má) levnější variantou řešení přiměla jezdit do HK vlakem namísto auta nebo autobusu, které budou na dojezd do cílové lokality srovnatelné? Má přesvědčit další obyvatele Broumovska k tomu, aby dojížděli za prací někam přes hodinu? Proto, aby se v okamžiku, kdy seženou na kauci na nájem, z Broumovska odstěhovali? Z hlediska společnosti tam vidím jediný důvod proč do toho jít - snahu zbavit se nezajistitelných služeb odkazem na dojezdovou vzdálenost (lékaři specialisté, školství ap.). A nemyslím si, že tohle by měla být cesta, kterou byste volil.

ad. Smiřice - místo dohledání stavu, o kterém píšete omyly, manipulujete tvrzením s Libercem. Liberec byl v příspěvku použit jako příklad směru. Za Liberec dosaďte cokoliv za Jaroměří. Pokud opustíme koleje, ve většině případů Vás vyhledavač pošle do HK, protože tak je prostě nastaven systém. Z hlediska veřejné dopravy na tom tak svým způsobem je okolí Smiřic při cestách jiným směrem než HK stejně jako výběžek. Což je jeden z důvodů proč je většina v autech a na veřejnou dopravu kašle.

Excentrická poloha nádraží a stav MHD HK je společným problémem všech dojíždějících, který, i v případě, že vyřešíte dráhu, stejně přidá tolik času, že auto nebo autobus budou na daných relacích vždy časově výhodnější. Za daných politických poměrů v HK (nemyšleno stranou jako spíš naladěním voličů) není změna v systému MHD HK možná. Čímž se sice můžete snažit s dráhou jak chcete, ale o výsledku budou rozhodovat poslední dva tři kilometry. U Smiřic jako u Broumovska.
Pondělí, 21. října 2019 - 08:41:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 3-2013
„Tu větu používám proto, že za zlepšením dopravy nevidím nic co by se ve výběžku zásadním způsobem měnilo.“

Ano, protože neustále píšete o cestě do zaměstnání a přehlížíte ostatní důvody. Zatím tady žije padesát tisíc obyvatel a jsme tady nablízku dvou velkých měst v Polsku. Jinak se domnívám, že jsme si už docela dopodrobna vysvětlili rozdíl mezi vlakem a autobusem a také to, že autobusové spojení z Broumova je rovněž pomalé. Jde tedy o celou oblast, nikoli jen o Meziměstí, protože také z Broumova a okolí by se zkrátila cesta o desítky minut. Desítky minut, každý den, každý spoj znamená podle mého názoru zlom. Pochopitelně, že Broumovsko potřebuje změny i v jiných oblastech, že mít jen odpovídající dopravu nestačí.
Pondělí, 21. října 2019 - 10:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2017
Ještě jednou zareagují na příspěvky Videosna,a,pak se zase stáhnu.Nikde se neodškodňuje region za to,že je v něm chráněna příroda a životní prostředí.Naopak peníze chodí tam,kde jsou ekologické zátěže.
Váš region něco obyvatelům jiných něco dává, ale taky na úkor jiných něco dostává, rozhodně vás stát nedrancuje.
Tu Orlovou jsem zmínil proto,že tam vlaky nejezdí vůbec,a nikdo si nestěžuje,že to je důvod proč z regionu utíkají lidé.
V minimálně celé Evropě se až na vyjímky pohraničí oblasti vylidňují,a za současného vývoje lidské společnosti se to těžko změní.Vaše utkvělá představa, že se to podaří zvrátit rozvojem železniční dopravy v regionu je bohužel mylná.Leda že by přišla Velká Ekologická ,ale ta by zkrachovala dříve,než by se u vás v regionu koplo.
Úterý, 22. října 2019 - 11:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 3-2013
Nezlobte se, ale toto není reakce na moje příspěvky, ale překrucování snad všeho, co jsem napsal.

„V minimálně celé Evropě se až na vyjímky pohraničí oblasti vylidňují,a za současného vývoje lidské společnosti se to těžko změní.Vaše utkvělá představa, že se to podaří zvrátit rozvojem železniční
dopravy v regionu je bohužel mylná.“

Vy si vykládáte, že moje volání po kvalitní dopravě je víra ve spásu regionu. Já se stále domnívám, že by nám rychlá doprava pomohla a spolu s dalšími kroky umožnila jezdit důstojným způsobem za kulturou, k lékaři, do práce, za nákupy, do škol… Vůbec si nemyslím, že by toto přání bylo nějak přemrštěné.

„Tu Orlovou jsem zmínil proto,že tam vlaky nejezdí vůbec,a nikdo si nestěžuje,že to je důvod proč z regionu utíkají lidé.“

Srovnávat izolovaný region se souměstím, kde je v podstatě dostupné všechno, to vyžaduje opravdu velkou dávku fantazie. Jinak http://www.spvd.cz/index.php/orlova poslední odstavec.

„Váš region něco obyvatelům jiných něco dává, ale taky na úkor jiných něco dostává, rozhodně vás stát nedrancuje.“

Opět, nic takového, že by nás stát drancoval, jsem nenapsal. Co se týče využívání surovin, to už je záležitost firem a každý může při návštěvě lesa posoudit, co chráněné krajině přináší těžká technika. Místní určitě znají, jak jsou případné postihy vedeny proti firmám a jak proti jednotlivci, který si chtěl z důvodu bezpečnosti pokácet strom. Žil jsem 25 let ve velkém městě a ještě déle žiju v pohraničí. Za sebe si nestěžuju, ale troufnu si napsat, že mám díky vlastní zkušenosti docela přehled.
Středa, 23. října 2019 - 13:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2017
Tak jo,naposled.
Rychlá doprava nemusí být nutně kolejová,ale to asi slyšet nechcete.
Orlová není v izolovaném (i když 🤔 regionu,ale vy uvádíte jako argument počty obyvatel,a ne odlehlost regionu,tak si ujasněte čím vlastně chcete argumentovat.Ale všiml jsem si že tu pravidelně při vyvrácení vašich tezí utíkáte k jiným.
O tom,že od vás teče někam voda,šavlujete v každém druhém příspěvku,tak mi netvrďte,že nemáte pocit ublíženosti.Předpisy o kácení stromů jsou v celém státě stejné,dokonce i technika při těžbě a její technologie je stejná všude.
Já vám tak nějak rozumím,že železnice se vyvíjí jinak,než jste si představoval,ale středobodem světa už dneska není,tak ho podle ní nehodnoťte.
Středa, 23. října 2019 - 20:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 3-2013
Chronosphere:
"Rychlá doprava nemusí být nutně kolejová,ale to asi slyšet nechcete.“

S tím musím souhlasit, ale tady jsme na Podorlických tratích. A protože debata je o Broumovsku a Náchodsku, tedy o regionu, který by přímým vlakovým spojením bez úvratí a s dalšími opatřeními oproti ostatním dopravám získal desítky minut u každého spoje tam i zpět, tak v tomto případě nepochybně ano.
Tvrdíte, že debatu sledujete a tak se ptám, jak je možné, že jste si nevšiml těch nejpodstatnějších věcí týkajících se spojky?

Na straně 3: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-ce ntrum/u-nas-v-kraji/tisteny-zpravodaj-u-nas-v-kraji-55617/

„Orlová není v izolovaném (i když 🤔 regionu,ale vy uvádíte jako argument počty obyvatel,a ne odlehlost regionu,tak si ujasněte čím vlastně chcete argumentovat.Ale všiml jsem si že tu pravidelně při vyvrácení vašich tezí utíkáte k jiným."

Do Orlové nebudu strkat nos, protože tamní situace náleží místním, snažím se, abych nebyl jako Vy.

“Předpisy o kácení stromů jsou v celém státě stejné,dokonce i technika při těžbě a její technologie je stejná všude.“

Nepsal jsem nic o předpisech, ale o znemožnění pokácení stromu. A to je rozdíl! Píšu o vlastní zkušenosti.
To, že je všude stejná technika je možné, ale já se domnívám, že jedním ze základních úkolů správy CHKO je zabránění ničení přírody i touto všude stejnou technikou.

Jaké tady podle Vás máme výhody-na straně 11 první článek: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-ce ntrum/u-nas-v-kraji/tisteny-zpravodaj-u-nas-v-kraji-55617/
Čtvrtek, 24. října 2019 - 20:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6342
Registrován: 11-2009

Červená Voda 1902 [wink]
Pátek, 25. října 2019 - 20:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 9-2016
Jen dokumentačně. Do depa v Letohradě zabloudil tento stroj 774 714-0.

Nejhorší je smrt z nudy, proto jsem furt v . . .
Neděle, 27. října 2019 - 12:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 8-2017
Ze stavby v Letohradu:

D.S.
Pondělí, 28. října 2019 - 17:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 12-2017
Koukal jsem na návrh GVD a jsou patrné na tratích 020 a 026 následující změny:

- Odjezdy z Chocně jsou nově většinou vázány na rychlíky od Č. Třebové.
- Nově bude i v souvislosti s předchozím bodem více spěšných vlaků do Náchoda.

Z mého pohledu se jedná o změnu k lepšímu, přesto mě napadá, zda by nebylo ještě vhodnější, aby spěšné vlaky tvořily taktový základ dopravy na uvedených úsecích tratí 020 a 026. Takto se stále nejedná o plnohodnotný takt. Osobně mi tam pak chybí zejména dřívější první ranní vlak směr Náchod.
Dále mě napadla myšlenka propojení spěšných vlaků Choceň - Náchod a Starkoč - Broumov, tedy takto: Choceň - Starkoč - Václavice - Broumov. Ale nejsem schopný objektivně posoudit jak by to bylo realizovatelné a zda by pozitiva převážily nad negativy.
Rozhodně si ale myslím, že páteřní systém spěšných vlaků by dolní části trati 026 určitě prospěl. Ať už třeba z hlediska podstatné zkrácení jízdní doby a snížení počtu přestupů pro lidi z výběžku na Moravu nebo opačným směrem do turisticky atraktivních lokalit, tak i k vytvoření použitelné dopravy na kratší úseky se slušnou jízdní dobou. Ostatně i z vlastního pozorování můžu říct, že těch pár spěšných vlaků, co nyní jezdí, je využíváno daleko více, než osobní vlaky na trati 026, které mají šílenou jízdní dobu. Vhodným doplňkem by pak mohlo být provázání s autobusovou linkou HK - Opočno - Dobruška - Deštné.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 08:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7586
Registrován: 9-2003
Předváděčka Leo v listopadu..

https://www.leoexpress.com/cs/orlicko-predvadeci-jizda-s-leo-expr ess
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pátek, 01. listopadu 2019 - 10:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 8-2010
D.S.124:===Myšlenka propojení spěšných vlaků Choceň-Náchod a Starkoč-Broumov, tedy takto: Choceň--Václavice-Starkoč-Václavice-Broumov, a doplním: současně proti spěšný vlak Broumov-Václavice-Starkoč-Václavice-Choceň.
Toto mne také napadlo ku prospěchu. Koncepce byla zaměřena jen ve směru Náchod - Týníště a opačně, ale chyběla koncepce ve směru na Choccň a opačně, na přípojné rychlíky na Brno a na Olonouc na Moravu a opačně.===[vypravci][masinka][happy]
Radekedar
Pátek, 01. listopadu 2019 - 20:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 6-2008
D.S.:
"Dále mě napadla myšlenka propojení spěšných vlaků Choceň - Náchod a Starkoč - Broumov, tedy takto: Choceň - Starkoč - Václavice - Broumov."
Zde bych raději volil cestu tuto myšlenku opustit [wink]
pozitiva: úspora přestupu při cestě typu Choceň - Trutnov
negativa: z Chocně do Náchoda jedu závlekem z Václavic do Starkoče a zpět, tedy +15 minut - tj. pro smrtelníky nepoužitelné
Sobota, 02. listopadu 2019 - 01:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 8-2010
Radekedar čp:2482: Děkuji Vám za vysvětlení, bylo by to komplikované, je se spokojit se stávajícím stavem jízdního řádu s příjezdem X:38-39 do Náchoda (Hronova).
Sobota, 02. listopadu 2019 - 20:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 1-2006
Hlavně zájem by měl být především na přímém spojení od Broumova do HK.

Sp na Choceň je bonus a nepřijde mi rozumné jej zabíjet prodlužováním jízdních dob šotonápady. Chcete-li se ho zbavit, nechť je místo Náchoda posílán někam za Starkoč. Třeba by si tam své klienty našel (např. vztah Morava - Krkonoše).
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 18:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 9-2008
3 x 6 válců odstavených v Týništi aneb tato výstavka je putovní
Úterý, 05. listopadu 2019 - 05:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 2-2010
Ví někdo, co se hodlá dělat s budovou nádraží v Letohradě? Vypadá příšerně. Je to vůbec v úmyslu? Děkuji za odpověď.
Úterý, 05. listopadu 2019 - 07:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 7-2009
752.604+752.069 JUMA dnes do Rokytnice, aktuálně v Kostelci.
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Úterý, 05. listopadu 2019 - 08:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4919
Registrován: 3-2004
Modernizace budovy v LTO je v plánu, ale až po reko kolejiště (tj. jiná stavba). (podle vyjádření letohradského starosty na FB)

Podle různých detailů (napojení přístřešku, hloubka usazení různých rozvaděčů) atd. to vypadá i na zateplení cca 10 cm. [happy]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 08:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 11-2008
Honzasl:
"Modernizace budovy v LTO je v plánu, ale až po reko kolejiště (tj. jiná stavba). (podle vyjádření letohradského starosty na FB)

"
Prosím co to je za zkratku LTO ? Lehké topné oleje ? [wink][happy]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 921
Registrován: 12-2007
LTO = Letohrad
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Úterý, 05. listopadu 2019 - 14:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4920
Registrován: 3-2004
A FB je facebook, abych doplnil [happy]

Omlouvám se, to je postižení z práce. Co si budem říkat, eltýou je pro Němce, Indy a Číňany lépe vyslovitelné, než "leutochguat" [happy]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 15:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 11-2008
ad Honzasl: Je to ode mne takové malé rýpnutí.[wink] Já vím co ve vašem příspěvku znamená zkratka LTO. Ale někdo z druhé strany republiky to nemusí vědět. A potom vzniká kolikrát zbytečné nedorozumění. A to se netýká jen vás. Mnozí tady si neuvědomují, že jsou tady lidi z celé republiky i ze světa, kteří místním zkratkám nerozumí. [andel]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 16:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4921
Registrován: 3-2004
Výpravčíxy

Naprostý souhlas. Ostatně, sám se trochu ztrácím, když čtu o "Bulharsku" a "Sofia hl.n." a pak koukám, že jsem v šumavských lokálkách a 4. koridoru [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Úterý, 05. listopadu 2019 - 17:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 8-2017
Pro Němce by asi bylo nejlíp vyslovitelné Geiersberg. [wink]

EDIT: A pro Indy Vulture Peak. [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem M250.0.)
Úterý, 05. listopadu 2019 - 21:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 9-2003
Dle seznamu plánovaných staveb SŽDC má jít na řadu řeko budovy Letohrad r.2021.
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 06. listopadu 2019 - 22:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 9-2016
Dnes se v rámci předváděcí akce zastavil dopravce LEO Express i v Letohradě. Tak jen několik dokumentačních fotografií. Bylo zde rozdáváno několik druhů letáků, zejména jízdní řád šel mezi návštěvníkama rychle pryč. Letáky jsou uloženy na stránkách Letohradského železničního klubu.
www.lzkclub.estranky.cz



Nejhorší je smrt z nudy, proto jsem furt v . . .
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 00:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7589
Registrován: 9-2003
Trať Dolní Lipka - Štíty (30.prosince 1899) oslaví 120 let provozu. I přes rozporuplný vývoj posledních let se toto jubileum připomene jízdou zvláštního vlaku s parní lokomotivou 423.009, díky spojení organizátorů z ČD, Letohradského železničního klubu a klubu Moravská pohraniční.Nabízí se tak nejen svezení na konečnou do Štítů ,kde nyní není pravidelná osobní doprava,ale i naposled s ČD za využití platných tarifních nabídek viz.plakát.A upozornění pro fotografy [fotic] , vlak bude sestaven pouze z historických zelených vozů (rybák)atd. v duchu a vzhledu 60.let.[wink]


..pořádná mašina má kotel a komín..
D.S.
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 07:11:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2017
Pafko: Tak to vypadá, že bohužel nebudou uznávány přestupní papírové jízdenky IREDO. Ale nutno uznat, že jako kompenzace je tarif LE nastaven na rozumnou úroveň.
Akorát tedy zatím není jasné, jak to bude s jízdným do Polska a zda budou zachovány současné možnosti levných jednodenních výletů do Vratislavi.

(Příspěvek byl editován uživatelem D.S..)
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 07:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4851
Registrován: 5-2002
Alf: Do Štítů až ve čtyři odpoledne, to na focení moc nebude [sad] .
Pátek, 08. listopadu 2019 - 00:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 9-2004
Nasazení vršovické 854.021 v rámci zkušebních jízd po opravě v PJ Trutnov na trati 026.
Pátek, 08. listopadu 2019 - 23:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7157
Registrován: 12-2011
Červená 810 na šotopendlu do Teplic města.

"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 09. listopadu 2019 - 15:20:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2245
Registrován: 12-2009
intelpetr: V jakém postavení se nachází bytost u 810 směrem k domu? Klečí? Nebo tam někdo hapal k zemi?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Sobota, 09. listopadu 2019 - 16:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 3-2018
Honnzok: Tipoval bych to na strojvedoucího, který tam něco kutí...
Sobota, 09. listopadu 2019 - 18:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2246
Registrován: 12-2009
Starý Hanák: Taky mě to napadlo...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Středa, 13. listopadu 2019 - 20:34:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 8-2007
Honza_o: asi to je ideální na to promítání hist. filmů :-) I tak je to super akce. Jedu tam abych se mohl zeptat jak to bylo se zauhlováním před výtopnou. Hlavně tedy jak vypadal ten domeček u skládky uhlí.
Sobota, 16. listopadu 2019 - 14:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 8-2017
Něco málo z Letohradu (14.11.2019)

Úterý, 19. listopadu 2019 - 21:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 11-2017
Když máme to výročí: něco málo z Letohradu, červen 1990