Diskuse » Archiv 2020 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 07. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 07. 2020

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 14. července 2020 - 21:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2745
Registrován: 9-2005
Martin_j:
"Výborně, zeptám se. Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji? Kdo by měl co řešit a kdo by měl být za co odpovědný? Co by měl řešit kraj a co dopravce?

"
Jako uživateli veřejné dopravy je mi celkem jedno kdo, s kým a o co se podílí.
VHD má fungovat jako celek a když si kraj naporoučí jednotný tarif jak na linkové autobusové dopravě tak i na vnitrokrajské železniční dopravě, měl by za toto nést zodpovědnost.
Stačí jeden dispečink, jedno univerzální telefonní číslo, kde bude 24 hodin denně osoba, která mi poskytne informace o provozu všech spojů objednávaných krajem...a jak si to kraj, dopravci, obce domluví...to je snad jejich starost, já zadarmo ani se slevou nejezdím, tak očekávám jistou úroveň služeb.
Beru to, že na webovkách Povedu je psáno, že "ten a ten den nevyjede to a to", ale když to tam není, tak to jet má a kompetentní osoba mi má zjistit co a jak.
Kdo mohl už zdrhnul
Úterý, 14. července 2020 - 21:18:19  
Neregistrovaný host
Velevážený, co kdyby jste nám to přišel ukåzat. Řidičů je nedostatek dlouhodobě

Vážený Vlado na dispečinku u nejmenovaného dopravce mám odpracovaných vskutku pár let ale neřachlo mi za tu dobu nic ani nesmělo protože to bylo nemyslitelné aby někdo někam napsal sorry jako nejede - byť je to deklarována v JŘ a ještě to někdo předem zaplatil. To byla ale trochu jiná parta a doba. Dnes kdo mohl tak zdrhnul -důvody jsou známé a nejsou složité proto už nejen já vám nic předvádět nehodlám a nebudu.. žezlo teď drží arriví parta byť ne zrovna pevně v rukou [lol]

Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji?

Tuhle otázku myslíte jako absolvent vysoké dopravní školy opravdu vážně, nebo jen dál hrajete hloupého..??

kompetentní osoba mi má zjistit co a jak

Tak ta tam právě nesedí, a to je tzv jádro pudla proč vůbec existuje tahle debata..
Úterý, 14. července 2020 - 21:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2746
Registrován: 9-2005
Kdo mohl už zdrhnul:
"Tak ta tam právě nesedí, a to je tzv jádro pudla proč vůbec existuje tahle debata.."

Pamatuju před několika lety na lince PMDP číslo 32 poznámku u některých spojů "MRD"...něco jako nejede tam, jede jinam, nejede přes...pak se ta poznámka pro její jiný význam opravila.

Arriva má u některých spojů a zastávek symbol telefonu, proč by ne, když to bude fungovat, nemusí se zajíždět všude.

Ale co takhle tak ke každému spoji na každé lince poznámku "MTP"...možná to pojede...?
Úterý, 14. července 2020 - 21:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 4-2003
A co je profesionální na následujícim příběhu - moje obíbené Klatovy linka 821 - jeden z těch spojů co je protažený na vlakové nádraží s příjezdem v X:26, protože se udělal přípoj na vlak v X:30 na Plzeň. Cesta probíhala celkem v pohodě a načas , v Klatovech na kruháčích se to trochu zdrželo, takže z Tyláku pak záleželo na každé sekundě, aby byla šance chytit vlak. Z dobrých a logických důvodů proto autobusy linky 821 končící na vlakovém nádraží nezajíždí na autobusák, ale obsluhují zastávku Katovy, u aut.nádr. - ne tak spoj, kterým jsem jel - samozřejmě zajel na autobusák (dovnitř), tj. neobsloužil zastávku podle jízdního řádu - a ta půlminuta navíc díky časově delší trase v tomto případě znamenala ujeti vlaku - výjimečně odjížděl vlak včas v X:30, bus dojel v X:29, dispečink samozřejmě nic nepohlídal. Řidič, když jsem se ho ptal, proč nejede pode trasy a neobsluhuje zastávky podle jízdního řádu, a že na autobusák vůbec nemá zajíždět, opáčil, že on si určuje kudy pojede, a že lidi jsou zvyklí přestupovat na autobusáku na další spoje, a proto se rozhodl zajet dovnitř. To je jedna bota za druhou.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Úterý, 14. července 2020 - 21:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 10-2008
Suri: Bylo by prosím možné tenhle fail napsat ofiko? Zírám. U aut nádr. se tam dávalo přesně z toho důvodu, který popisujete. Tohle si žádný řidič nesmí dovolit, v zásadě totální porušení licence. Navíc když je příjezd limitní, tak je i v zast. U aut. nádr. schválně průjezd, aby se X30 stihl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Johny512.)
Úterý, 14. července 2020 - 21:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18915
Registrován: 5-2002
Kdo mohl: Otázku myslím zcela vážně. Protože by mě zajímal názor ctěné odborné veřejnosti. Sám názor mám, ale napřed bych rád věděl, co si myslí ostatní.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Úterý, 14. července 2020 - 21:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8031
Registrován: 12-2005
Milanm a co má "Arriva DB company" společnýho s Národním dopravcem? [crazy]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 14. července 2020 - 22:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 9-2005
Milanm:
"

Nadnárodní dopravce není schopen v 21. století zjistit, kde se nachází jeho vozidla a řidič. [ko]
"
Psal jsem výše uvedené.
Úterý, 14. července 2020 - 22:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 4-2003
Johny512: můžu to udělat, ale pomůže to něčemu? Já už pár podnětů dával, ale pořád se dějou podobmý věci. Přece trasa a zastávky podle jízdního řádu má být svatá, zvlášť když jde o každou sekundu. Ten nešvar jezdit tak, protože se "vždycky" tak jezdilo, "každý" ví, kde to stavi, "lidi jsou zvyklí, že to tam jezdí", "vy mi nebudete mluvit do toho, kudy mám jet i když tudy vůbec jet nemám" a podobná zdůvodnění a argumenty naprosto bez ohledu na to, co je v jízdním řádu, je bohužel pořád běžný jev - tady je to zas typický produkt dřívějšího ČSAD bordelu pod novými barvami
Úterý, 14. července 2020 - 22:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 8-2016
Martin J - Pane Martine, tohle nemá cenu. Dokud si to ty lidi nezkusí nebo aspoň nepochopí pointu jednotlivých záležitostí tak je to zbytečné. Zde je takových odborníků, ale nikdo z nich ve skutečnosti neví co a jak je. To vy víte sám. Neplýtvat plíce, kašlat na ně.
Kočkopes
Úterý, 14. července 2020 - 23:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 10-2017
Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji? Kdo by měl co řešit a kdo by měl být za co odpovědný? Co by měl řešit kraj a co dopravce?

Zcela stranou ponechme fakt, že kraj má o tomhle určitě svou vlastní představu a dopravci stačí řídit se heslem "Kdo platí, ten poroučí."


S dovolením bych zde napsal svůj názor.
Mám docela jasnou představu o tom, jak to vypadat nemá:
- Kde máš bus vole?
- Dispečer: Newym.

Bum! Tady letí první facka. Dispečer, který je zodpovědný za např. 60 vozů a ani neví, kde mu v danou chvíli běhají, nemá na své pozici co dělat. Až ve chvíli, kdy má večer všechny vozy v garáži, smí jít s klidným svědomím spát. Ráno ať si klidně spí, jak dlouho chce, třeba až do 10, ale když přijde telefon typu "Mám průser, nevyjedu", okamžitě má být schopný toto řešit. To je práce dispečera - být pohotový vždy a všude (mimo volna, kde je to ponecháno čistě na ochotě dispečera, řešit průsery z alpské sjezdovky či řecké pláže) ať se to komu líbí, nebo ne. To, že je v dané provozovně jediný dispečer nebo málo řidičů, je pouze strukturně-organizační problém dopravce. (Kde je vzít? Obeslat lidi z různých dopravních firem a podniků, nabídnout jim nadstandardní podmínky a určitě se někdo chytí.)

Tam, kde kraj nedosáhne/nechce sahat, by měli převzít iniciativu lidi od dopravce. Pro některé je to věc profesní hrdosti, pro některé práce a pro Martina_j pouze zaměstnání. A proto to celé vypadá, jako turecký bordel.

Když mi chybí bus nebo lidi (nebo obojí) a v rámci vlastních kapacit není kde brát, co zkusit subdodávky? Malí dopravci budou mít úsměv okolo celé hlavy. Já vím, že v záplavě Seter, MANů, těch ohavných dodávek a vší té sluníčkovatosti, že s Arrivou bude vše lepší, působí poloshnilá Karosa (místy Crosswaye) tak, že se vlastně situace nikam neposunula. Ale pořád stojíme na stejném místě, zatímco neodjetí spoje je dinosauří krok zpět. Ani cestující nebudou nadšení, že jim přijel nějaký 20 let starý zázrak. Stejně tak nebudou nadšení, když se nedostanou nikam. Ale představa, že se někdy zavděčíte cestujícím, je až směšně naivní. (Zde si říkáte, proč byste, viz výše, měli přebírat vlastní iniciativu. Ano, taky si to říkám, ale žádnou smysluplnou odpověď jsem nenašel.) I fakt, že to ČSAD nezvládalo bez subdodávek, mohl ze startu leccos napovědět. Ale zde bych nerad dělal generála po bitvě, když bych tvrdil, že Arriva si radši měla nasmlouvat subdodávky předem jako pojistku.

Byť můj názor může komukoliv připadat jakkoliv stupidní a nereálný, já se za něj nestydím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kočkopes.)
Úterý, 14. července 2020 - 23:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2020
Kočkopes - Nevím a netroufam si v tomto nic tvrdit pevně, ale není ve smlouvě obsazení jak má subdodávka vypadat? Resp. pokud chybi lidi tak bus je bez řidiče stejně k ničemu.
Středa, 15. července 2020 - 00:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13084
Registrován: 4-2006
Já tedy nevím jak to funguje u vás ale tady dispečer pracuje i odpoledne z domova. Jelikož jsem u tohoto velmi blízko dovolím si to posoudit. Dispečerovi volá cestující že bus třeba vůbec nejede. Dispečer volá řidiči co se děje. Pokud je v tom technická závada volá buď dispečer nebo sám řidič servisákovi který sic je doma ale je na telefonu. 7 dní v týdnu. Servis na základě hovoru s řidičem vyhodnotí buď opravu na místě, nebo výměnu vozu.
Pak je druhá věc, že dispečink kraje vidí na mapě vozy a vidí i jakákoliv zpoždění. Dispečink má vést kraj nikoliv dopravci. Pokud službu konající dispečer zjistí pochybení kontaktuje odpovědnou osobu. Celou tu dobu říkám že online mapa postupně omezí telefonáty dispečinku nebo dispečerovi dopravce. Navíc dokáží i podržet přípoje atd.
A když dělám nějakou práci, musím ji dělat pořádně. A někdy i z domova a pochopitelně mi to musí zaplatit. Konečně ten servisák je také na telefonu.
Ad Rostav tak jistě ale některé subdodávky u Arrivy jsou běžné. Pokud vím jezdil CZAD, Růžička jezdí snad dosud, nedávno jezdil TAD.
Tvoji myšlenku že budu držet člověka kterého by nahradil někdo méně schopný nemohu přijmout. To by ses nikdy neposunul. Pokud ten člověk prostě to nezvládá bude ho muset nahradit někdo jiný.
MK ten cyklobus vozí velký vozík na kola a jsou dny, ty hezké, kde se i nevešli.
Navíc jsou tam i časté výměny kol díky křížování s jinými Cyklobusy. Schválně kouknu na on line mapu kolik mají Cyklobusy zpoždění v pěkný den.
Ad Kočkopes s něčím nemohu úplně souhlasit ale 80 % máš pravdu.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 00:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 10-2017
Cheese:
"Kočkopes - Nevím a netroufam si v tomto nic tvrdit pevně, ale není ve smlouvě obsazení jak má subdodávka vypadat? Resp. pokud chybi lidi tak bus je bez řidiče stejně k ničemu."

Pokud jde o vozidla, nedá se nic dělat. Až nastane zima a spoje stále nebudou jezdit tak, jak mají, tak cestující nebude nadšený starým Récreem z dovozu, ale asi bude radši, než když by měl třeba pozdě večer mrznout někde, kde není třeba ani přístřešek u zastávky. Stejně tak letní noc pod širým nebem může mít své kouzlo, ale pokud člověk plánoval někam jet autobusem, co nedojel, tak to kouzlo neocení.

Navíc už se kromě Récreí dovážejí i Crosswaye a některé "malé ryby" jimi obohacují svůj vozový park, takže třeba aspoň nízkopodlažní podmínku by to splnit mohlo.

Pokud jde o lidi, zde může nastat problém. Ano, dokud jezdilo ČSAD, které mělo nasmlouvané subdodávky, tak lidi byli a jezdili (protože předpokládám, že subdodavatel i jezdil vlastními lidmi). Teď, kdy dopravci přišli o kšefty, je celkem reálná varianta, že se propouštělo, nebo se řidiči sami od sebe rozutíkali na jiné fleky (dost možná právě i k Arrivě, nevím, neptal jsem se jich), takže zpětně je verbovat půjde asi těžko.
Petr_k
Středa, 15. července 2020 - 02:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 4-2003
Zjednodušeně:
1) Kraj má dispečink, který odmítá řídit dopravu. Dispečink kraje je jen od monitorování a rozdílení odměn za pozdní odjezdy, předčasné odjezdy, špatně odhlášené zastávky a další veledůležité věci. Komunikovat s řidiči v terénu o reálné podobě návazností, nepředvídatelnostech a mimořádnostech je pod jeho stanovenou úroveň.
2) Dopravce by rád měl alespoň náhled do dispečerského systému kraje, aby nemusel o každou kravinu somrovat ani budovat vlastní a zbytečný paralelní systém. Ale kraj tvrdí, že to nepotřebuje, zlé jazyky tvrdí, že kraj nechce, aby do toho někdo další koukal a vykoukal, že kraj má dispečink akorát na ozdobu, resp. ghovnu.
3) Ctěné šotoušstvo si to představuje jak Hurvínek válku, přičemž realita překonává veškerý sebenesmyslnější fantazie tak 100x, ale to jim nebrání udílet hraběcí, knížecí, baronské a jiné modrokrevní rady za všechny prachy.

Už mě nemrzí, že jsem se (taky) do téhle bžundy nezapojil. Upřímně ale lituju všechny (a obzvlášť jejich játra), co se s tím musí naučit žít, pracovat a vycházet na denní bázi. A až ta skandálně-ostudná podstata toho všeho praskne veřejně, budu se tomu moct beztrestně zasmát [biggrin]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pozorujíci
Středa, 15. července 2020 - 04:55:55  
Neregistrovaný host
Petr-k: Jo, to je mimořádně trefné [satan]

Jen bych doplnil, že játra litovat nemusíš...nikdo ze zainteresovaných lidí, s vyjímkou řidičů a zaměstnanců organizátora dopravy, nemá vůbec čas zajít ani na jedno...ale je fakt, že energy drinky a kafe taky nic moc [uhoh]
Středa, 15. července 2020 - 05:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13085
Registrován: 4-2006
Petr K bohužel bod 1 je právě ten problém. Dopravu si má řídit kraj respektive jeho dispečink. Což se zjevně neděje. Už jen kvůli návaznosti.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Středa, 15. července 2020 - 07:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5727
Registrován: 9-2005
Přece trasa a zastávky podle jízdního řádu má být svatá, zvlášť když jde o každou sekundu. Ten nešvar jezdit tak, protože se "vždycky" tak jezdilo, "každý" ví, kde to stavi, "lidi jsou zvyklí, že to tam jezdí", "vy mi nebudete mluvit do toho, kudy mám jet i když tudy vůbec jet nemám" a podobná zdůvodnění a argumenty naprosto bez ohledu na to, co je v jízdním řádu, je bohužel pořád běžný jev - tady je to zas typický produkt dřívějšího ČSAD bordelu pod novými barvami

Mimochodem, zrovna na jedné diskuzi na Fb se občané rozčilují nad tím, že řidiči Arrivy mají zakázáno zastavovat na vesnici špatně chodícím babičkám u baráku. A může za to zlý POVED!! Pointa je ta, že nově se to přes GPS hlídá a řidiči mají (zatím) strach.

Kraj má dispečink, který odmítá řídit dopravu.

Už jsem to tu naznačoval - kraj nemá (zatím) plně funkční a odladěný dispečink. Na to si budete muset ještě (odhadem) minimálně pár měsíců počkat. Jestli měl někdo představu, že 14. června stisknutím knoflíku se vše rozsvítí do růžova, tak byl naivní.

Bum! Tady letí první facka.

Jám myslím, že to M_j myslel tak, že (KUPODIVU) se lze dovolat i dispečerovi mimo službu. A on z dobré vůle buď poradí, vyřeší anebo řekne, že neví, páč není u zdroje. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 15. července 2020 - 07:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13906
Registrován: 11-2004
Taky u baráku nezastavuju a svádím to na GPS, nic jiného neplatí. Zastaví se jednomu, pak to chtějí všichni.
Středa, 15. července 2020 - 08:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 4-2003
M_k: jak to chceš hlídat v Klatovech podle GPS, kde ty dvě zastávky jsou téměř na stejném místě, ale časový rozdíl je dostatečný na to, aby ti pak ujel návazný vlak před nosem? Proč zmiňuješ nějakou irelevantní diskusi z FB o zastavování před barákem, místo abys napsal, že ježdění a zastavování mimo pravidelnou trasu je prasárna, nehledě na to, že na té zastávce u aut.nádr. mohl čekat někdo, kdo chtěl taky popojet na vlakáč, ale měl smůlu, protože bus jel jinudy.
Středa, 15. července 2020 - 08:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 3-2009
Tvoji myšlenku že budu držet člověka kterého by nahradil někdo méně schopný nemohu přijmout. To by ses nikdy neposunul. Pokud ten člověk prostě to nezvládá bude ho muset nahradit někdo jiný.
Tak jde o to, že abych mohl někoho vyhodit, tak musím někoho lepšího mít. Když někoho vyhodím a místo něj seženu horšího, nebo dokonce nikoho, tak jsem se rozhodně neposunul. Tak jsem to myslel.

S cyklobusy mám zkušenost i Orlických horách, taky se občas zpozdí... a když je hnusně, tak čekají na čas... těžko s tím něco dělat, to je opravdu hodně specifická věc. Samozřejmě, že opakovaně +30 je problém, ale na druhou stranu tu jízdní dobu prostě z objektivních důvodů nelze odladit tak jako u normálního spoje s pravidelnou frekvencí.

Je potřeba nevidět ten svět tak černobíle [happy]
P.S: Rozhodně nechci tvrdit, že vše v Plzeňském kraji je dobře. Ale na druhou stranu tam vidím, že se za poslední roky ledacos posunulo a zároveň taky v jiných krajích taky není všechno růžové...
Středa, 15. července 2020 - 10:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18916
Registrován: 5-2002
Mimochodem, zrovna na jedné diskuzi na Fb se občané rozčilují nad tím, že řidiči Arrivy mají zakázáno zastavovat na vesnici špatně chodícím babičkám u baráku. A může za to zlý POVED!! Pointa je ta, že nově se to přes GPS hlídá a řidiči mají (zatím) strach.

Viděl bych to tak, že: Ano, kdo se podívá na GPS, ten to nejspíš zjistí. Ale: Kdo by u 3800 spojů denně zkoumal bez důvodu, jestli bus náhodou nezastavil, kde neměl? K tomu nikdo nemá čas ani důvod.

Jám myslím, že to M_j myslel tak, že (KUPODIVU) se lze dovolat i dispečerovi mimo službu. A on z dobré vůle buď poradí, vyřeší anebo řekne, že neví, páč není u zdroje. [wink]

Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

1) Excelovou tabulku se seznamem spojů, kde je u každého spoje napsáno, který turnus to jede.
2) Excelovou tabulku s jednotlivými turnusy.
3) Aktuální rozpis směn na daný den.
4) Aktuální seznam řidičů včetně telefonních čísel.

Ad 1) Protože za tak krátkou dobu a při tolika prováděných změnách prostě nikdo nemůže mít v hlavě sto turnusů, aby dokáza říct zpaměti, že spoj 460123/4 je v turnuse 567.89 a jede to řidič Cyril Myšoň, osobní číslo 400999.
Ad 2) Protože když potřebuje udat neodjeté spoje jiným řidičům, musí projít jeden turnus po druhém, aby zjistil, kdo má kde jakou pauzu a co se dá kam přilepit.
Ad 3) Aby věděl, komu volat.
Ad 4) Aby věděl, na jaké číslo volat.

K tomu připočtěte, že dispečer v době, kdy není v práci, může být naprosto úplně kdekoliv, protože má svůj soukromý život. A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 15. července 2020 - 11:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5728
Registrován: 9-2005
Proč zmiňuješ nějakou irelevantní diskusi z FB o zastavování před barákem, místo abys napsal, že ježdění a zastavování mimo pravidelnou trasu je prasárna, nehledě na to, že na té zastávce u aut.nádr. mohl čekat někdo, kdo chtěl taky popojet na vlakáč, ale měl smůlu, protože bus jel jinudy.

Proč bych to tu psal, když je to jasné a POVED si to s Arrivou vyřídí? [happy]

K tomu připočtěte, že dispečer v době, kdy není v práci, může být naprosto úplně kdekoliv, protože má svůj soukromý život. A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí.

To normální zaměstnanec nedělá a pro drtivou většinu tvých kolegů a příbuzných jsi "magor", že ve volném čase řešíš stížnosti cestujících, děláš cestou na výlet přepravní kontroly, cestou autem na chalupu přelepuješ jízdní řády (páč se na ně kolegové vysr...) atd. atd. Smiř se s tím, že jsi i pro mnohé zde diskutující nepochopitelný blázen. [happy] Ale nedělej si iluzi, že to někdy někdo příliš ocení. Děláš to proto, že tě to baví a má to pro tebe vnitřní smysl. Věř, že je to velmi cenná deviza pro pocit lidského štěstí...

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 11:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18049
Registrován: 8-2002
MJ:
Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"
znamená to tedy, že žádná stálá služba dejme tomu od 3:30 do 23:30 na dispečinku není?

Kdo by u 3800 spojů denně zkoumal bez důvodu, jestli bus náhodou nezastavil, kde neměl? K tomu nikdo nemá čas ani důvod.

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku, ale pokud mám živý data, ty data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...). tedy aspoň jsem si vždycky myslel, že i proto se ty počítače zavádějí, aby tohle šlo hlídat, nezávisle na oboru činnosti (myslím velice obecně, nemusí jít jen o dopravu).
Středa, 15. července 2020 - 12:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2020
Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři.
Středa, 15. července 2020 - 12:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5729
Registrován: 9-2005
a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"

Ano, správně by to tak mělo být...[andel] Pak je otázka, zdali tím cestujícímu pomůžeme, když dispečer mimo službu ví, že v danou chvíli dispečer ve službě zachraňuje provoz tím, že je za volantem anebo visí na telefonu a řeší, že chybí na odpoledne 3 řidiči, 2 nabourané autobusy, čerstvou autonehodu, ztracené peněženky, karty cestujících atd. Určitě to není omluva, ale pokus o popis reality (i bývalého ČSAD).

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku

I když to "zautomatizuješ" pořád to bude obrovské množství dat, které nějaká osoba musí vyhodnotit a začít podle toho konat. Pro zpětné dohledání v případě stížnosti super, ale v on-line rovině to má jen omezené praktické využití limitované převážně následným lidsko-organizačním aparátem.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 15. července 2020 - 12:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5730
Registrován: 9-2005
Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic.

Budou na podzim krajské volby, POVED by už v září mohl zpřístupnit dispečink po veřejnost při dni otevřených dveří...[wink] PMDP se svého času s ním taky velice chlubil a někdy v roce 2012 jsem mu podobnou akci úspěšně nakukal. Lidí přišlo až se tam nevešli...
Pozorující z kraje
Středa, 15. července 2020 - 12:37:34  
Neregistrovaný host
Každopádně jsme z krajského úřadu plzeňského kraje čekali od Arrivy více. Nechali jsme se opít rohlíkem aneb sliby chyby. Tučná pokuta nového dopravce nemine. Bohužel tyto problémy se odrazí v podzimních krajských volbách. Hlášky typu , že se přecházelo na nového dopravce jsou ostudné. V roce 2020 je organizace dopravy jako v šedesátých letech 20.století.
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 12:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 10-2017
Martin_j:
"
Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

1) Excelovou tabulku se seznamem spojů, kde je u každého spoje napsáno, který turnus to jede.
2) Excelovou tabulku s jednotlivými turnusy.
3) Aktuální rozpis směn na daný den.
4) Aktuální seznam řidičů včetně telefonních čísel.

Ad 1) Protože za tak krátkou dobu a při tolika prováděných změnách prostě nikdo nemůže mít v hlavě sto turnusů, aby dokáza říct zpaměti, že spoj 460123/4 je v turnuse 567.89 a jede to řidič Cyril Myšoň, osobní číslo 400999.
Ad 2) Protože když potřebuje udat neodjeté spoje jiným řidičům, musí projít jeden turnus po druhém, aby zjistil, kdo má kde jakou pauzu a co se dá kam přilepit.
Ad 3) Aby věděl, komu volat.
Ad 4) Aby věděl, na jaké číslo volat."

ad ad 1) - ano, souhlasím
ad ad 2) to je holá pí...šťala. Překopávat turnusy za pochodu je kravina, od toho tu je (nebo v tomto případě není) záloha.
ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.

Martin_j:
"A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí."
Elegantní řešení tohoto problému se jmenuje tablet (ideálně firemní). Na dráze už na to přišli. a funguje to.

M_k:
"má svůj soukromý život...

To normální zaměstnanec nedělá a pro drtivou většinu tvých kolegů a příbuzných jsi "magor", že ve volném čase řešíš stížnosti cestujících, děláš cestou na výlet přepravní kontroly, cestou autem na chalupu přelepuješ jízdní řády (páč se na ně kolegové vysr...)"
To taky nikdo nevyžaduje, od toho má být těch dispečerů víc.
Představte si, že byste třeba v nemocnici měli jediného doktora na všecko. Do té nemocnice přijdete a řeknou vám "litujeme, máme tu jenom jednoho doktora a ten dneska má volno, buď umřete a nebo přijdete o nohu nebo můžete přijít jindy". Líbit se vám to nebude. Že má doktor volno, ještě pochopíte, ale že je v celé nemocnici (a třeba i v okrese) jeden, to si budete nasraně klepat na čelo.
Petr_k
Středa, 15. července 2020 - 13:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 4-2003
Cheese:
"Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři."
Pouč nás. Nebo se bojíš, že by vyšlo najevo, že jsi něčí kamarád a potřebovals uklidit na dobře placený klidný místečko k dožití do důchodu?
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Středa, 15. července 2020 - 13:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2020
Petr_k:
"Cheese:
"Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři."Pouč nás. Nebo se bojíš, že by vyšlo najevo, že jsi něčí kamarád a potřebovals uklidit na dobře placený klidný místečko k dožití do důchodu?
"
V POVEDu nedělam a ani nikdo z mých známých, jen umim číst. Viděl jsem na webu plán práce dispečinku.
Středa, 15. července 2020 - 13:15:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5731
Registrován: 9-2005
To taky nikdo nevyžaduje, od toho má být těch dispečerů víc.

Řidičů by mělo být víc

Dispečerů by mělo být víc

Pokladen na nádražích by mělo být více

Komerčních pracovníků by mělo být více

Atd....Budete u majitele dopravní firmy s podobnými nápady na další THP populární. [happy]
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 14:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 10-2017
Kočkopes:
"(Kde je vzít? Obeslat lidi z různých dopravních firem a podniků, nabídnout jim nadstandardní podmínky a určitě se někdo chytí.)"

Stačí takto?
Pajzák
Středa, 15. července 2020 - 14:15:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 6-2015
A to se dělá jak? Pošle se to personálnímu dané firmy, ať to rozešle svým zaměstnancům?[crazy]
4135
Středa, 15. července 2020 - 14:20:48  
Neregistrovaný host
Kočkopes:
"ad ad 1) - ano, souhlasím
ad ad 2) to je holá pí...šťala. Překopávat turnusy za pochodu je kravina, od toho tu je (nebo v tomto případě není) záloha.
ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.
"
Spojováním a překopáváním turnusů lze docílit, pokud na druhým konci sedí za volantem někdo rozumný, značnou úsporu režijních km a tedy peněz, rozhodně to není kravina. Nemá smysl jet někam třicet nebo víc km (a pak zase zpět) na jeden pár spojů, když v daném místě mám auto pauzírující a vychází to.
Psát si do denního plánu telefonní čísla je kravina, spousta práce k ničemu. Kontakty na těch cca 65 řidičů (co má naše provozovna v jiném kraji) mám rovnou uložený v mobilu a domů si ho nenosím, předám kolegovi.
Tablet je úplně k ničemu ve chvíli, kdy se všechno sere, záloha veze jeden autobus někam a já dráždím další opačným směrem. Ale v normálním kraji je krom dispečinku dopravce i koordinační dispečink organizátora, on vidí všechny dopravce, já vidím jen naše vozy. Když někam jedu, muže změny vozidel v systému kromě mě udělat dispečer organizátora, oba přece plujeme na jedný lodi a snažíme se průser řešit v součinnosti. Stejně tak se společně domlouváme co případně odpískat, co jet opožděně, kudy lze co odklonit (a jaký vozidla tam neprojedou). Dispečer organizátora se obvykle snaží aktivně nabídnout řešení, pokud mě nenapadá samotnýho, nebo nestíhám řešit vše najednou.
Víc než dopravce má máslo na hlavě kraj, pokud není schopen poskytnout dopravci aspoň náhled a součinnost v řešení.
Středa, 15. července 2020 - 15:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13086
Registrován: 4-2006
Ad Cheese přidám se k Petrovi k pouč nás jak to tedy funguje máš prostor. Zatím od tebe čtu: vy nic nevíte. Pokud nás tady jen tak nebalamutíš můžeš nám to ukázat. V opačném případě jsi přesně to, co říkáš nám.
Ad Martin j mám pocit že si nerozumíme. Pokud je dispečer či někdo jiný tzv. na telefonu jaksi je částečně v práci. Tudíž asi nemůže si dělat co chce. Pochopitelně má za to být placen. Tady tomu tak je dispečer a servis jsou odpoledne na telefonu. Tudíž nemohou jet na výlet do Jeseníků, oni mají v tu chvíli tzv pohotovost. To jak si to firma zařídí je jejich věc.
Ad MK já mám tuto zkušenost osobní. Měl jsem pod sebou více než 100 lidí. (bohužel žen většinu) a každou chvíli mi volali a to potřebují to a to. A když ti po noční zavolá v poledne a ty si spal moc nadšen nejsi, ale nezbyde ti než zachovat dekórum a tvářit se že ti to nevadí. Ale jelikož prostě s těmi lidmi potřebuješ komunikovat a potřebuješ je aby ti vyhověli nezbývá t nic jiného. Můžeš na ně křičet, ale až je potřebuješ tak ti to vrátí. Zase z toho nedělejte kovbojku. Bohužel spousta lidí hledá důvody proč to nejde. První je hledat důvod proč to udělat. Zase si nemysli, že s tím nemám zkušenosti. Skoro 25 let a dovolím si říci že bohaté v práci s lidmi.
Ad Rostav já to nerozporuji, ale pokud to zpoždění vzniká obden je něco špatně ne? Jelikož je fotím ty Cyklobusy tak vím kolik to zpoždění mají. Nejde o to že jej mít nemohou, jde o to, že pokud si řidič na to stěžuje, je třeba jej vyslechnout a prověřit. Pokud tomu tak je je třeba zjednat nápravu. Nic víc.
Ad neschopnost. Tak opět to řeší přece firma. Má na to efektivní nástroje. První je motivace tedy peníze. Když je někde schopný pracovník a tlačí mě na jeho místě bota, musím mu něco nabídnout. Tohle platilo do nedávna, teď nastupuje jiná situace, lidi budou o práci přicházet a trh práce dá jiné možnosti. Některé firmy ale raději se bojí radši budou akceptovat neschopnost.
Podepisuji názor mého předřečníka 4135 i já bych viděl větší vinu na Povedu resp. Tak jak je veden. Řadový zaměstnanci dělají to co je jím umožněno.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 15:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18051
Registrován: 8-2002
cheese:
Viděl jsem na webu plán práce dispečinku.

ok, pane kecálek.
a odkaz nebo stažený pdf, jpg, máte kde?

btw Máňa přeci taky říkala, že když to není na papíře, tak to není směroplatný [biggrin]
Středa, 15. července 2020 - 16:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18917
Registrován: 5-2002
a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"

Na který dispečink? Na ten, kde v době od-do nikdo není? [happy]

znamená to tedy, že žádná stálá služba dejme tomu od 3:30 do 23:30 na dispečinku není?

Ne. Krajský dispečink pracuje tuším od 6:00 do 21:00.

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku, ale pokud mám živý data, ty data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...).

A zase. Proč bys to dělal?

Dám příklad. Jedeš z Plzně do Pernarce a zpět. Tam nevezeš nikoho, zpět povezeš asi 15-20 lidí. V Pernarci máš konečnou na náměstí, 15 minut pauza, široko daleko žádné WC. Nejjednodušší máš cestou do Pernarce zastavit někde u vhodného křoví. Fakt chceš po každém vykonání potřeby, aby ti někdo volal s dotazem, cos tam dělal a proč jsi tam zastavil a otevřel dveře?

Kočkopes:

ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.

Jo? A jak? Denní rozpis se generuje automaticky z počítače. Umí počítač doplnit ke jménům řidičů i telefonní čísla? Nevím, ptám se. A telefonní seznam se nejlíp řeší formou klasického excelu s tím, že kdo si chce kontakty na řidiče uložit do mobil, nikdo mu v tom nebrání. Průšvih je samozřejmě velká fluktuace. Když ti přijde zapůjčený člověk na den, kterého jsi osobně ani neviděl, tak si ho kolikrát ani nevšimneš.

Elegantní řešení tohoto problému se jmenuje tablet (ideálně firemní). Na dráze už na to přišli. a funguje to.

I tak to znamená tahat všude "něco" s sebou.

Pokud je dispečer či někdo jiný tzv. na telefonu jaksi je částečně v práci. Tudíž asi nemůže si dělat co chce. Pochopitelně má za to být placen.

Záleží na tom, jak zaměstnavatel nastaví pravidla. Sám jsem kdysi kdesi řídil nějakou práci na dálku po telefonu. Byly případy, kdy jsem rozdal úkoly a spokojeně odjel někam do pryč. A byly případy, kdy jsem radši lidi obcházel několikrát denně v terénu (dobrovolně, z vlasní vůle a bez vlivu na plat), protože jsem chtěl mít jistotu, že všechno funguje.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 17:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 10-2017
Pajzák:
"A to se dělá jak? Pošle se to personálnímu dané firmy, ať to rozešle svým zaměstnancům?"
Jo, to já nevím, nejsem personalista. Ale "nějak" se to určitě dělá, když normálně pracujícím lidem chodí mailem nabídky na práci od jiných firem.

4135:
"Spojováním a překopáváním turnusů lze docílit, pokud na druhým konci sedí za volantem někdo rozumný, značnou úsporu režijních km a tedy peněz, rozhodně to není kravina. Nemá smysl jet někam třicet nebo víc km (a pak zase zpět) na jeden pár spojů, když v daném místě mám auto pauzírující a vychází to."
To ano, ale takové úpravy se mají dělat při změně jízdního řádu, ne 15 minut před výjezdem zkoumat, kterému turnusu můžu rozdrbat přestávku a poslat ho na nejetý spoj.

Co se týče těch tabletů, narážím na nepochopení (nemůžu říct, že u lidí, u kterých neustále "něco nejde", bych to nečekal). Jde hlavně o to, že tahat sebou štosy papírů a v případě potřeby mezi nimi listovat jak debil fakt není pohodlné (což je třeba případ situace, kterou popisuje 4135 - všechno se mi hroutí, 1 závada, 2 nehody a 3 marodky - v téhle chvíli fakt není ideální rozkládat si brašnu s papírama někde na zemi na procházce v lese). Tablet je tenký a není třeba procházet všechny dokumenty od začátku do konce, stačí si systematicky zvolit název dokumentu (např. hledám oběh turnusu 000489. Oběh mám uložen v excelovém souboru turnusove_obehy na listu s číslem 000489 a tím pádem dokumenty jako linkove_JR a rozpis_smen rovnou přeskakuji. Je to lepší, než listovat mezi 30 papíry, v horším případě nescvaknutými, poztrácenými, pokrčenými a zpřeházenými).

Nevím, v čem se generují rozpisy směn, ale pokud např. v excelu, nebo na to máte nějaký vlastní vymakaný systém, mohly by jít vytvořit odkazy. Takto pomocí odkazů by se dalo zjistit cokoliv. Rozkliknu si odkaz řidiče a vidím jeho telefonní číslo, směnu atd. Rozkliknu si detail směny - vidím vůz, řidiče, telefonní číslo a polohu na GPS.

Nicméně pokud to všechno stále zadáváte ručně (v lepším případě do excelu, v horším případě na papír), pak nemáte ve 21. století co dělat.
Středa, 15. července 2020 - 18:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18918
Registrován: 5-2002
Nevím, v čem se generují rozpisy směn,

Edison
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 19:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18052
Registrován: 8-2002
MJ:
Krajský dispečink pracuje tuším od 6:00 do 21:00.
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55, cestující nejenže nedojedou do práce včas, ale ani nemají šanci se dozvědět, že teď pro ně opravdu hodinu nic nepřijede? to je trochu nahouby, ne? [coze]

"automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...).
A zase. Proč bys to dělal?
Jedeš z Plzně do Pernarce a zpět. Tam nevezeš nikoho, zpět povezeš asi 15-20 lidí. V Pernarci máš konečnou na náměstí, 15 minut pauza, široko daleko žádné WC. Nejjednodušší máš cestou do Pernarce zastavit někde u vhodného křoví.


Nevím co stojí ve smlouvě mezi krajem/Povedem a dopravcem, jinými slovy co chce kraj hlídat a případně postihovat.
Co děláš v případě, že jedeš do Pernarce a postihne tě velká potřeba? Zastavíš u pole a jdeš pokálet kukuřici a utřít zadnici lopuchem? A co když chumelí, fičí a je -5°C?

jaxi výrobní firmy přetahujou lidi "na pás"
Dělá se to i tak, že vedení fy se usnese, že ty černochy do výroby fakt rychle potřebuje, ale oni na trhu práce nejsou a ani nejdou rychle dovézt např. z UA. Plácne se tedy přes kapsu, řekne že dá např. 5.000 Kč víc než sousední fa každýmu kdo chce u nich pracovat, nechá natisknout letáky/plakáty různých formátů a ty rozeseje do MHD, na plochy po městě, vylepí několik billboardů, zadá inzerci do tisku a v neposlední řadě udělá i tu prasárnu, že vyšle brigádníky který budou v době střídání směn oslovovat černochy co se valí z brány konkurence na zastávky. Ale nejsem personalista, abych znal kompletní paletu způsobů jak přetahovat zaměstnance. Určitě se ale využívá taktika "umlátit" je nadsazenou odměnou za práci a naslibovat všemožný výhody od pracovního oblečení zdarma, delší dovolený, přes pružný plánování směn, vlastního busu, stravenky, výhodnější telefonní tarify, poukázek do bazénu/fitka/kina atd. atp.
Středa, 15. července 2020 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 9-2005
A jaké je vlastně telefonní číslo na onen krajský dispečink, abych se opět několik minut po 20. hodině nedovolal někomu domů?
Středa, 15. července 2020 - 20:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18919
Registrován: 5-2002
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55, cestující nejenže nedojedou do práce včas, ale ani nemají šanci se dozvědět, že teď pro ně opravdu hodinu nic nepřijede? to je trochu nahouby, ne? [coze]

To je věc dispečera Arrivy, jak to vyřeší. Lidi můžou zavolat i na nějakou arriví infolinku, ale ta snad takhle ráno taky nefunguje.

Co děláš v případě, že jedeš do Pernarce a postihne tě velká potřeba? Zastavíš u pole a jdeš pokálet kukuřici a utřít zadnici lopuchem? A co když chumelí, fičí a je -5°C?

Odpověz si sám.

Napovím: Veselé příhody na téma "Jel jsem s autobusem a strašně se mi chtělo" jsou jedno z oblíbených témat hovoru mezi řidiči.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 15. července 2020 - 22:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 2-2009
Pavel2: ....velkå potřeba....
Zábava, a to zrovna dnes. Častē řidkē. Není kde, a mnohdy nenī kdy. Jedeš se sdruženými půlkami a myslíš se, abys vydržel k nějakými příští. Lodích není, vezmeš si sebou papír. Jen si nemáš kde umýt ruce. To jen tak mimochodem 🤭
Čtvrtek, 16. července 2020 - 03:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18920
Registrován: 5-2002
Jen si tady něco odložím.


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 16. července 2020 - 08:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5732
Registrován: 9-2005
Když jsme u těch jízdních dob cyklobusů...:D :D Hlavně by mi zajímali ty původně slibované návaznosti na vlak:-) Někteří nejmenovaní tomu nechtěli loni ještě věřit.
odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 10:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 8-2011
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55
Připomíná mi to jednoho borce z ADR školení, který neustále vyhledával v předpisech díry a mezery a vymýšlel hypotetické situace, které by mohly nastat a akorát tím všechny zdržoval.

A zase. Proč bys to dělal?
No protože si někdo libuje v tom neustale někoho hlídat a jebat. Když začli výrobci dávat do náklaďáků různé Fleetboardy nebo Dynafleety, tak část firem to pobrala stylem " ok ,máme nějakou kontrolu ,ale není to alfa omega " a druhá část stylem " proč jste zastavil o 20 minut dřív, proč jste dělal o 10 minut delší přestávku, proč jedete tudy ,kolikrát jako budete po cestě zastavovat, apod ".

Dělá se to i tak, že vedení fy se usnese, že ty černochy do výroby fakt rychle potřebuje, ale oni na trhu práce nejsou a ani nejdou rychle dovézt např. z UA.
Jo ,sehnat člověka k pásu a řidiče autobusů je vlastně úplně to samý [crazy]
Ale nejsem personalista, abych znal kompletní paletu způsobů jak přetahovat 
Což vůbec není překážka v tom dávat rady, jak by se to mělo dělat.
Pavel2
Čtvrtek, 16. července 2020 - 12:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18054
Registrován: 8-2002
Hroch:
no tys nám tady chyběl [biggrin]

práce personalisty: nedávám rady, jen jsem chtěl některým naznačit jaxe to dělá, když se tak hezky ptají. patent na rozum nevlastním.

hlídat & jebat:
pokud jsi moje věty četl celý, dopředu říkám, že nevím co má kraj ve smlouvě s dopravcem, takže je jejich věc, co si chtějí hlídat a co je jim volný.

účelově vytrhout určitý pasáže z kontextu a pak na někoho ukazovat jak je špatnej je taky ukázka určitýho způsobu chování a uvažování, že? [wink]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 8-2011
hlídat & jebat
Pokud na odpověď, že kdo a proč by u 3800 spojů denně hlídal každý zastavení napíšeš "data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál" ,tak to přesně vypadá, že je ti to úplně volný. Prostě pořádek musí bejt a my si ty nový pěkně vohlídáme. 😂

práce personalisty
Jo vždycky nejlíp radí ti ,co to ve skutečnosti řešit nemusí. Představa že seženu řidiče busu plácnutím přes kapsu a dovozem z Ukrajiny ( pak se slušnoceši poserou do vejšky, že je tu vozí nějakej ukrajinec) nebo že pošlu náboráře odpoledne před bránu DP a nabídnu jim permici na bazén je fakt prdel 😂.

Holt to dopadne jako u vlaků, když vyjel Regiojet, GWTR nebo Arriva, dva ,tři měsíce budou hejtři a šotoúderka hledat každej prd a pak nebude o čem psát.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5733
Registrován: 9-2005
Asi tak nejak....
Čtvrtek, 16. července 2020 - 16:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13087
Registrován: 4-2006
Hroch dvě jasné a stručné otázky na které poprosím jednoznačnou odpověď v jedné krátké větě.
1) pracoval jste někdy s lidmi a byl jste za ně zodpovědný? Stačí odpověď ANO/NE
2) kde jste četl o řidičích z Ukrajiny?
Aktuálně díky vývoji v oblasti cestovního ruchu je jaksi řidičů podstatně více. Poměrně hodně firem ukončí podnikání, vím o několika které to již udělali. Navíc i spousta dopravních firem v oblasti ZDO již má stopstav protože prostě těch řidičů mají dost. Vy jste nikdy nedostal nabídku na stejnou práci za více peněz. Jistě musíte zvážit zda je to pro vás výdné. Ale přetahování zaměstnanců je právě normální způsob získání zaměstnanců na pozice na trhu nedostatkové. Opět mi stačí krátká odpověď. Diky
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Čtvrtek, 16. července 2020 - 17:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 4-2003
Holt to dopadne jako u vlaků, když vyjel Regiojet, GWTR nebo Arriva, dva ,tři měsíce budou hejtři a šotoúderka hledat každej prd a pak nebude o čem psát.

Zas na druhou stranu kdyby se to nemedializovalo a neprobíralo, tak bez potřebného tlaku by se to srovnávalo podstatně dýl nebo by se to nesrovnalo doteď. A taky není nutné házet všechny dopravce do jednoho pytle, byl rozdíl mezi Regiojetem, který v závazku veřejné služby začal jezdit celkem bez problémů a Arrivou, u které to byla zpočátku katastrofa. Když nebude nějaký systém hlídání, tak si kdejaký řidič bude jezdit, jak se mu zachce a zastavovat si bude, kde chce, protože on je pán autobusu, jako se to pořád děje.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 17:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5940
Registrován: 2-2005
Řidičů z Ukrajiny je na plzeňsku několik.

Já jsem za lidi zodpovědný několik let a mám na to úplně stejný názor, jako Hroch.

GPS je dobrá věc v případě řešení stížností, že si ani jedna strana nemůže vymýšlet. Ale jinak je podle mě správný přístup podle logiky "kde není žalobce, není soudce."
MHD je pro lidi ! ! !
Čtvrtek, 16. července 2020 - 19:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 4-2006
Trollino 15 tak řidiči z Ukrajiny jsou všude. Tady u nás v Kadu jsou 2 už roky.
Když jsem byl minulý týden v Havlíčkově Brodě tak jsem si připadal jak na Ukrajině. Takových řidičů tam bylo několik.
Vidíš já už skoro 20 let. Je to o vzájemném respektu. Ale občas to prostě nejde jinak a musíš přitvrdit. Úplně nejhorší je když se nadřízený bojí podřízených. I to jsem viděl. Pokud chce někdo jen buzerovat tak na to stejně dojede. Toť má zkušenost s prací s lidmi.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pajzák
Čtvrtek, 16. července 2020 - 19:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 6-2015
Hroch: Naprostý souhlas.[ok]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 20:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 8-2011
pracoval jste někdy s lidmi a byl jste za ně zodpovědný?
Snažím se vymyslet, co to má společného s tématem a napadá mě jediné. Ne ,fakt nemám zkušenost " Měl jsem pod sebou více než 100 lidí. (bohužel žen většinu)" takže mi prostě potřebujete ukázat,že nemůžu vlastně nic vědět ,proč prostě Arriva má nedostatek řidičů,zatímco vy jste kovanej odborník. No jak je libo .
kde jste četl o řidičích z Ukrajiny?
Tak řeč byla o nedostatku řidičů, přičemž Pavel2 začne o plácnutí se přes kapsu a dovozu z Ukrajiny. Nebo jsem to blbě pochopil ?
Když nebude nějaký systém hlídání, tak si kdejaký řidič bude jezdit, jak se mu zachce a zastavovat si bude, kde chce, protože on je pán autobusu, jako se to pořád děje.
Hele já fakt neobhajuju "jezdit si jak se zachce " ,jen říkám že podobné hlídací systémy dokáže agilní dispečer zneužívat k buzeraci tak ,že lidi začnou odcházet . Protože až si řidič odskočí do kukuřice nebo fakt zastaví chromý babce na konci vesnice a bude se muset z každého zastavení mimo zastávku zpovídat, tak půjde kam ? No půjde do pr...e!
(A vsadím se ,že až se vše zabehne, tak přesně takový malichernosti budou tou pověstnou holí na psa ,kterou se budou někteří ohánět)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 20:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 4-2003
Protože až si řidič odskočí do kukuřice nebo fakt zastaví chromý babce na konci vesnice a bude se muset z každého zastavení mimo zastávku zpovídat,

jak píše Trollino_15, přístup kde není žalobce, není soudce beru jako akceptovatelný a v pohodě - pokud se zastaví mimo zastávku chromý babce po pravidelné trase bez dopadu na zpoždění, tak by mě ani nenapadlo někoho bonzovat. Ale v situaci, kdy díky asi běžně se vyskytující praxi jezdit po časově delší trase, kvůli který ti ujede přípoj a kdy kvůli zdánlivě zanedbatelnému minutovému zpoždění pak dojedeš domů v lepším případě jen o hodinu později, tak jak to jinak řešit než to nabonzovat? Jde o to, že by po takovém podnětu nemělo dojít k exemplární popravě řidiče, ale Poved by si měl vzít data GPS za nějaké časové období a zjistit si a vyhodnotit, jestli to byl jednotlivý exces, kterému jsem ke své smůle byl přítomen, anebo se to vyskytuje běžně a pak by si měl důsledně zjednat u dopravce nápravu, sankcionovat pokud to podle smlouvy lze. Výsledek podnětu, že řidič byl vypátrán a potrestán, aniž by došlo k analýze toho, jestli to není bězně se vyskytující nešvar, by asi kýžený efekt nepřineslo.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 4-2006
Ad Hroch nic vám nehodlám ukazovat. Jen vám říkám, že v práci s lidmi mám bohaté zkušenosti. Nic víc nic míň. Že si to nějak vztahujete na sebe je jen váš problém. Bohužel jsem přesně tuto reakci od vás očekával, proto mi stačila odpověď Ano/ne.
Ad řidiči ano Ukrajinci tady jezdí běžně. A u Arrivy také. Co je v tom za problém. Mě je to jedno kdo ten buď řídí jestli muž, žena, Ukrajinec, jestli je modrý nebo zelený. Já lidi rozlišuji podle toho jak jsou schopni vykonávat svoji praci. A vězte, že spousta z těch cizinců jsou lepší zaměstnanci než Češi. Mám zkušenost i s Ukrajinci, a lidmi z Kyrgyzstánu. Může Arriva a ostatní společnosti lidi adekvátně zaplatit a stejně budou zaměstnávat Ukrajince. Spousta lidí to z různých důvodů dělat nebude.
Ad hlídání no ve fabrice jsou zaměstnanci běžně pod dohledem. Nevidím na tom nic špatně. Když budou bez dohledu budou si dělat co chtějí. Když budete tu firmu třeba vlastnit tak vás to bude také zajímat.
K těm různým pokutám od krajů mám také výhrady, leckdy to hraničí s šikanou. Že by někdo sledoval zda řidič zastavil někde mimo zastávku a dostal za to pokutu je zcestné. Když půjdu do extrému a bude stát 5 minut na křižovatce taky dostane pokutu? Asi ne že. Pokud řidič jede třeba v ušmudlané domácí košili a v trenkách a přijde kontrola holt dostane pravém pokutu. Prostě firma má stanovený nějaký dress code a podpisem pracovní smlouvy souhlasí s podmínkami firmy.
Pane Hroch je to prostě názor. Vy máte jiný, máte na něj právo. Já také.
Arriva problémy má dalo se to očekávat. Dá se čekat, že se to uklidní. Pokud ne bude je čekat pokuta. Tak to v životě chodí.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18055
Registrován: 8-2002
Hroch #1098 + 1099:
Vždycky mám moc rád, když něco napíšu a jinej si k vyřčenýmu A sám domyslí B nebo i C a D a pak na to snáší argumenty

hlídat & jebat:
Takže potřetí: Je věcí kraje co si naporoučel a na co mu Arriva kývla. Já jsem jen dodal, že když existujou data, dá se z nich něco vytěžit. Nic víc, nic míň.
V okamžiku, kdy budou cestující řvát např. spoje jezdí jinudy! nebo přípoje nenavazujou, ujíždí mi to před nosem! je to okamžik, kdy by se data o poloze vozů daly/měly využít. Jestli se to bude dělat individuálně ručně v případech kdy někdo zařve anebo se to zautomatizuje je pouze námět k zamyšlení a jaxi to zúčastněný strany udělají je čistě jejich věc.

podobné hlídací systémy dokáže agilní dispečer zneužívat k buzeraci tak ,že lidi začnou odcházet
Samozřejmě že je to s hlídacím systémem o hodně jednodušší. Ale je pak plně na zvážení soudruha dispečera, případně i personalisty a vedení podniku, jestli chce lidi jebat vždy & všude a zaměstnance neustále srát, nebo sami rozeznají okamžik, kdy je potřeba problémistovi ukázat kdo v práci poroučí. Protože přesně jak říkáš, lidi pak můžou začít rychle odcházet, bez ohledu na finance a ostatní výhody. Jebákov v práci si skutečně asi nikdo nepřeje.

práce personalisty:
Já jsem poskytl příklad jak to můžou dělat fabriky kde černoši libovolný národnosti a kvalifikace bouchají např. koberce do aut nebo sestavujou autosedačky nebo TV nebo klimatizace a ty v tom hned vidíš že já dávám návod jak zaručeně sehnat řidiče autobusů. Kde píšu o tom, že Čechy z Horního Zapadákova do Okresního Města má vozit Bulhar nebo Filipínec? Ukaž mi to prosím.
Pátek, 17. července 2020 - 00:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8033
Registrován: 12-2005
A tak ono to hlídání a buzerování pomocí GPS můžou sami řidiči snadno zrušit jen to chce chtít a umět se domluvit.
Kdysi nás takle na poště chtěli začít kontrolovat. Udělal se přípis kterej sme museli podepsat. Tam stálo že jakoukoli zastávku mimo jízdní řád musíme telefonicky hlásit dispečerovi.
Takže pokud bylo potřeba probíhalo to asi tak: "Ahoj Martin jedu kurz 3322 a chce se mi srát tak budu tadyu benzínky v Hnědkovicích stát 10 mitut." Dispečer zprávu vyslech a zapsal do deníku.
No jak se toho zbavit? Chodit na záchod častěji než kdy jindy a poctivě hlásit. Čim víc lidí tim líp. A dispečeři telefonujou a píšou a píšou a píšou. To je sere a zdržuje od další práce. A řidiči volají...
Korunu jsem tomu nasadil když jsem stál vyloženej na SPU a měl cca hodinu pauzu. Tak jsem nelenil a volam že mam kurz ten a ten a že jdu srát. Dispečer hlášení přijmul a optal se kde jsem že bych přece měl stát na dvoře a dělat pauzu. Tak jsem mu řek že skutečně stojim na dvoře, dělam pauzu ale že mu dle nařízení xy/z hlásim že se jdu vysrat mimo jízdní řád.
Ejhle najednou nařízení o hlášení zastávek pozbylo platnost [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]