Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 11. 03. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 11. 03. 2020

dolů
   autor příspěvek
Bw_Ig
Čtvrtek, 27. února 2020 - 20:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 7-2012
Pozitivní i negativní názory a to jen na linku Renesenace a telčskou lokálku, mj. je zajímavé že se nikdo nevěnuje tak rozsáhle i jiným částím kraje, kde jsou také problémy s vlaky VDV - to no něčem svědčí?
Doporučuji si to v klidu číst - zvláště pro ty kdož rozhodují, nebo už učinili rozhodnutí, které teď se musí změnit.
K této diskuzi, názory z jiné diskuze - stále aktuální problém VDV linky HB-Ji-Kos-Tel (Ctr-C, dávám to sem ne-jen pro potřebu krajských úředníků aby to nemuseli těžko hledat a dále pro potřebu měsíčních porad národního dopravce - tam se to čte i přímo s citacemi):

Reálně by mě zajímalo, kolik z těch co dali + tím opravdu jezdí, nebo alespoň trochu znají místní poměry, protože tato linka z Jihlavy na jih mi zatím připadá jako absolutní nesmysl. Jezdí to mnohem pomaleji než souběžný autobus (vlak zhruba 35 minut, autobus, 25 minut, auto 15 minut). Absolutně se na to vzhledem častému čekání na uvolnění tratě nedá spolehnout – klidně můžete jet i 45 minut a více (Třešť Jihlava je cca 17 km). Co se týče obsazenosti, tak minimálně při průjezdu Třeští je to vzduch, vzduch a vzduch – třeba dnes odpoledne před 15h směr Jihlava – 2x spojený Stadler, 1x strojvedoucí, 1x průvodčí + 4 x cestující- kdyby místo vlaku každou hodinu raději poslali autobus co 30 minut (a ve špičce třeba po 15 minutách), tak to bude levnější a pro lidi přínosnější. Vlaky můžou klidně jezdit jako předtím každé hodiny v návaznosti na R11, jak to asi původně zamýšlelo ministerstvo a samozřejmě jako obsluha Sedlejova a dalších obcí, které leží u trati a ne u hlavní silnice na Telč.

„Jezdí to mnohem pomaleji než souběžný autobus (vlak zhruba 35 minut, autobus, 25 minut“
Tím důležitější je, aby to jelo v nastaveném schématu (bez přestupů v Kostelci a bez prostojů).
Opačnou možností by bylo leda už jen zastavení osobní dopravy na t-227.
Mimochodem, těch 35 minut počítáte ze žst. Jihlava do žst. Třešť? Pokud ano, tak žel je v tom započítán i cca 5minutový pobyt v žst. Jihlava město (který je využit jen ve špičce pracovního dne při křižování s protijedoucím Sp vlakem; v opačném případě slouží jen coby rezerva pro vstřebání zpoždění).
Taky připomenu, že v tomto směru jízdy jsou vlaky znevýhodněny dlouhým pobytem v žst. Třešť, stanoveným kvůli čekání na křižování s protijedoucím vlakem s ohledem na ruční stavění výhybek v této stanici. Protijedoucí vlak žádný takový pobyt stanoven nemá, a tak jsou jeho jízdní/cestovní doby „skrz Třešť“ kratší. Bohužel, tady je míč na straně Dobré správy – věděla aspoň 4 roky předem, že v Třešti bude taktové křižování, ale za tu dobu s tím nic neudělala.
„Vlaky můžou klidně jezdit jako předtím každé hodiny v návaznosti na R11, jak to asi původně zamýšlelo ministerstvo“
Ministerstvo to tak ve své koncepci z před cca 5 let zamýšlelo (uvádělo, že křižování R11 v Kostelci je oproti Horní Cerekvi prý výhodnější co do přípojů od/do Telče). Ale to samé ministerstvo (resp. jeho pracovníci) si neuvědomilo, že kraj kupodivu bude chtít mít přípoje od (ministerstvem objednaných) rychlíků Praha – HB – Brno v takové poloze, aby tentýž vlak stihl být přípojem na (tím samým ministerstvem časově posunuté) rychlíky R11 v Jihlavě směr Brno.
Takže bezzastávkové vedení mezi HB a JI a z logiky věci pak trasování z Jihlavy někam dál (aby nešlo o „bezzastávkový pendl). Kam? Nabízí se jen Telč/Slavonice, anebo Pelhřimov/Tábor. Kraj si vybral první variantu.
“ samozřejmě jako obsluha Sedlejova a dalších obcí, které leží u trati a ne u hlavní silnice na Telč.“
Čímž v nich těžko pojede víc lidí než dnes (či obecně kolik by jich mohlo jet v případě plnění páteřní funkce).

Proč je to důležitější? Nějak pořád nechápu snahu dostat lidi za každou cenu do vlaků – ano má to význam v okolí velkých měst (Praha/Brno), ale jezdit do Jihlavy autobusem není problém – z tohoto směru je to rychlejší než vlak. Moc se mi nelíbí návrhy autobusových jízdních řádů VDV ve snaze na omezení počtu autobusových spojů na úkor vlaků. Ano, někteří asi přesednou do vlaku, protože nebudou mít jinou možnost, pro ostatní to může znamenat přesun do aut, což je ta horší varianta. Myslím si, že vyšší počet spojů by mol některé
„Mimochodem, těch 35 minut počítáte ze žst. Jihlava do žst. Třešť? “
– Zhruba 35minut uvažuji jako Třešť město Jihlava město, což je podle mě zhruba ekvivalent Třešť náměstí Jihlava aut. nádraží.
„Taky připomenu, že v tomto směru jízdy jsou vlaky znevýhodněny dlouhým pobytem v žst. Třešť“
– Průměrného cestujícího nezajímá, proč musí někde vlak stát, místo toho aby jel. Zajímá ho, za jak dlouho se tam dostane a zda tam bude včas. V tom jsou teď vlaky v porovnání s autobusy bez diskuze mnohem hůře.
„Ale to samé ministerstvo (resp. jeho pracovníci) si neuvědomilo, že kraj kupodivu bude chtít mít přípoje od (ministerstvem objednaných) rychlíků Praha – HB – Brno v takové poloze, aby tentýž vlak stihl být přípojem na (tím samým ministerstvem časově posunuté) rychlíky R11 v Jihlavě směr Brno.“
– Souhlasím že toto se nepovedlo.
„Takže bezzastávkové vedení mezi HB a JI a z logiky věci pak trasování z Jihlavy někam dál“
– Proč by nemohlo jít o bezzastávkový pendl? Nestíhaly by se takto izolovaně ty návaznosti z R8 na R11 mnohem lépe?
“samozřejmě jako obsluha Sedlejova a dalších obcí, které leží u trati a ne u hlavní silnice na Telč. – Čímž v nich těžko pojede víc lidí než dnes (či obecně kolik by jich mohlo jet v případě plnění páteřní funkce).“
– Fungovalo to tak do změny v prosinci.

„Proč je to důležitější“
Protože jinak by ten vlak byl ještě pomalejší + navíc by měl na trase přestup (pomíjím, že při Kostelci v celou je to pro t-227 s tím přestupem stejně nenakreslitelné).
„Zhruba 35minut uvažuji jako Třešť město Jihlava město, což je podle mě zhruba ekvivalent Třešť náměstí Jihlava aut. nádraží.“
Čili i včetně 8min. pobytu v žst. Třešť, vyvolaného zastaralou provozní technologií.
„Zajímá ho, za jak dlouho se tam dostane a zda tam bude včas. V tom jsou teď vlaky v porovnání s autobusy bez diskuze mnohem hůře.“
Však ty autobusy nadále (byť asi jen „díky“ neschopnosti Kraje Vysočina včas soutěžit) jezdí, tzn. cestující si může vybrat. S vědomím 8min. pobytu + v situaci, kdy by jel jen do zast. Třešť město, může zatím zvolit výstup z vlaku v žst. Třešť a zbytek dojít pěšky.
Možná že jednou z těch změn od poloviny března bude úprava pobytů v žst. Třešť tak, aby se ten delší pobyt týkal vždy spoje jedoucího převážně proti směru špičky, byť za cenu vychýlení z taktu. Pokud tedy takové změně nebrání jiné faktory (např. délka pobytů v Telči, kde součástí je i odpojování/přípojování druhé jednotky; z Telče dále na jih jede již jen sólo Spider).
„Proč by nemohlo jít o bezzastávkový pendl?“
Mimo jiné proto, že v mimošpičkovém období pracovního dne by takový pendl měl více než hodinové prostoje v žst. Jihlava město po každou 2h periodu (málo efektivní využití vozidel).
Za takové situace by spojení v relaci typu HB – Třešť či cokoliv na t-227 nebylo o přímé jízdě, ale dokonce o dvou (!) přestupech – v Jihlavě + v Kostelci (+ navíc s hodinovým prostojem v případě, že by vlaky od/do Telče nevázaly v Kostelci na pelhřimovské Os vlaky).
Pořád ale platí, že takový stav je na t-227 nenakreslitelný.
“ – Fungovalo to tak do změny v prosinci.“
A podle toho ten počet cestujících na t-227 vypadal (mj. s nesystémovým stavem „ráno před 5. h čekat v Kostelci přes 20 minut na přípoj směr Jihlava“ či „neexistující vlak na 8. h do Jihlavy).

„Čili i včetně 8min. pobytu v žst. Třešť, vyvolaného zastaralou provozní technologií.“
Abychom byli přesnější, tak ve směru Třešť město – Jihlava město je to 33 minut opačně 38 minut.
„Však ty autobusy nadále (byť asi jen „díky“ neschopnosti Kraje Vysočina včas soutěžit) jezdí, tzn. cestující si může vybrat. S vědomím 8min. pobytu + v situaci, kdy by jel jen do zast. Třešť město, může zatím zvolit výstup z vlaku v žst. Třešť a zbytek dojít pěšky.“
– Zatím je to tak možné a využívám toho. Po vysoutěžení autobusových spojů výrazně ubude. Cestující si nebude moci vybrat. Mnoho lidí z autobusu navíc vystopuje v Jihlavě u polikliniky, vlakem mít tuto možnost nebudou. Za 8 minut to z nádraží na zastávku přejít nelze, ale věřím tomu, že lidem ze severní části města to může vyhovovat (z nichž si to část zkrátí pěkně přes koleje kolem zákazu přecházení).
„A podle toho ten počet cestujících na t-227 vypadal (mj. s nesystémovým stavem „ráno před 5. h čekat v Kostelci přes 20 minut na přípoj směr Jihlava“ či „neexistující vlak na 8. h do Jihlavy).“
– OK. Tak to nejde. Zde se pak nabízí radikální řešení – prostě tu trať zrušit (jako v Rakousku).

„Vlaky můžou klidně jezdit jako předtím každé hodiny v návaznosti na R11“
Nemůžou, protože by neměly kde vzájemně křižovat. S přestupem v Kostelci by tím nejezdil vůbec nikdo.
Pokud vy aspoň trochu znáte místní poměry, tak vám musí být jasné, že jihlaváků pracujících v Třešti asi bude o dost míň než obyvatel Třeště pracujících v Jihlavě, takže hodnotit obsazenost podle vlaku jedoucího odpoledne do Jihlavy může jen mimoň.
To je stejné, jako se při každém druhém střetu vlaku s autem vyrojí celá řada chytráků zesměšňujících tři lidi ve vlaku. To, že v opačném směru jich jelo násobně víc se totiž v článku nepíše.

„Nemůžou, protože by neměly kde vzájemně křižovat.“
– Do prosince to tak fungovalo.
„Pokud vy aspoň trochu znáte místní poměry, tak vám musí být jasné, že jihlaváků pracujících v Třešti asi bude o dost míň než obyvatel Třeště pracujících v Jihlavě, takže hodnotit obsazenost podle vlaku jedoucího odpoledne do Jihlavy může jen mimoň.“
– Bydlím v Třešti a pracuji v Brně, takže si myslím, že místní poměry bych měl alespoň trochu znát. Bral jsem to jako příklad z dnešního dne, protože jsem zrovna byl venku, když ten vlak jel kolem a měl to tak nějak spočítané. Jindy to opravdu není o moc lepší (tj. jednotky lidí).
Ale aby jste neřekl, tak můžu udělat takový test: Běžně vlaky z Jihlavy do Třeště ignoruji a používám autobusy, ve kterých bývá obsazenost docela solidní (20+). Tak příští pátek místo rychlíkem R11 v 13:41 z Brna do Jihlavy a dále autobusem v 16:00 či 16:20 (podle toho jak má R11 zpoždění) pojedu R8 v 14:20 z Brna do HB a dále tou slavnou Renesancí do Třeště (město). Je toto pro Vás dostatečně ve špičce? Kolik lidí by tím na trase Jihlava-Třešť mělo jet aby to byl využitý spoj nenahraditelný autobusem (za mě více jak 20 lidí)?

Už jsem to tu psal (a nejen já) – potřebujete přijet do Kostelce od Telče pár minut před celou, zpět vyjedete pár minut po celé. Na další křižování do Sedlejova (o půl, jen ve špičce) to nestihnete. Na celodenní (při byť jen 2h taktu) křižování do Dačic (v celou) to za max. 55 minut (reálně mínus staniční intervaly v žst. Dačice) z Kostelce taky nestihnete.
Takže realita v podobě křižování v Telči okolo celé, takže odjezd z Telče směr Slavonice dlouhou hodinu (!) po přípojové skupině v Kostelci.

To, že tam musí být v celou řekl kdo? Ta trať nemá technologicky žádný nárok, aby tvořila páteřní trasu. Je prostě příliš pomalá a křivá. Bez přeložek z toho nic konkurenceschopného k silnici být nemůže.

Pokud chcete, aby byly vlaky z 227 přípojem na R11, která se křižuje v Kostelci v celou, tak tam asi musejí být taky v celou.
Jinak SŽDC se chystá s tou tratí něco dělat, má se zrychlovat na 70-80 km/h a lze očekávat nové SZZ, díky čemuž odpadnou dlouhé pobyty. Nemusím dodávat, že s objednávkou v původním rozsahu by k tomu asi těžko došlo.

Ty ručně stavěné výhybky mě opravdu fascinují. Jediný rozdíl mezi 19. a 21. stojí je, že ten chlápek co tu výhybku přehazuje má oranžovou kombinézu s reflexními prvky. Kdybych to neviděl na vlastní oči, tak tomu prostě neuvěřím. Bohužel je to smutná realita. Infrastruktura té tratě může jen velmi těžko časově konkurovat souběžné silnici 406.
Není za tím, že se nemají kde vyhýbat náhodou to, že se v mnoha stanicích zrušili druhé koleje, takže těch míst, kde se vlaky mohou vyhýbat je mnohem méně? (Minimálně Salavice, Hodice,…). Ostatně třeba v Hodicích za omezení autobusů kraji přímo poděkují – poloha vlakové zastávky velmi neštastná.
Pátek, 28. února 2020 - 10:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2019
R_961: O jakém rozvratu R11 je to řeč? Když není výluka nebo vichřice, jezdí dobře. Jediné co by chtělo řešit je přenos zpoždění z lichého na sudý R přes osobáky kolem Okříšek, protože pak se i jednorázová závada dopoledne celý den přenáší. A Renesance? Ona dodržuje a místy i krátí jízdní doby, čili si sedne. Resp. už si podle všeho sedla, řízení provozu se s ní postupně "sžívá". GRAPP vidím zelený, a včera to taky fungovalo (do odpoledne, pak jsem na to nekoukal). Já to teda beru tak, že do 10 minut je to pořád funkční, protože si to neujíždí. Pokud by se to mělo hodnotit ve stylu "každé zpoždění je blbě", tak to by dopadl dost neslavně i ten minulý stav (R11).
Co má s grafikonem během celého dne společného obsazenost večerních vlaků (předpokládám nízká, stejně jako dřív) nějak nechápu.
Pátek, 28. února 2020 - 18:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2019
Ach tak, takže 10 minut je dle Vás ok, tak to na to asi máme odlišný pohled. Již jste si někdy na vlastní kůži vyzkoušel jízdu s 10 minutami zpoždění a nejistotou, zda rychlík v Brodě počká?
PS: aktuální stav, kdy na Jihlavsku nejede žádný vlak včas je to Vaše už si to sedlo?
Máte představu kolik stojí 1 km vlaku, že je Vám obsazenost vlaků jedno? osobně zastávám názor, že dodržování jízdního řádu, přímo souvisí s tím, kolik lidí ho využívá.
Bw_Ig
Pátek, 28. února 2020 - 20:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 7-2012
Ony ta zpoždění v kraji i v rámci VDV jsou tak nějak legitimní a legálně schválená - viz výnatek se platné Smlouvy Kraj versus Národní dopravce:

75. Objednatel je oprávněn Dopravci jednostranně stanovit, ve kterých zastávkách je Dopravce povinen čekat na přípojné spoje, a to ať již na přípojné spoje Dopravce dle této Smlouvy, nebo na přípojné spoje jiných dopravců. V této souvislosti vypracuje Objednatel dokument „Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy“, který čekání Dopravce na přípojné spoje upraví v podrobnostech. Poté, co mu bude Objednatelem dokument „Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy“ předložen, je Dopravce povinen takové čekání na přípojné spoje projednat s Provozovatelem dráhy a realizovat je dle rozhodnutí Provozovatele dráhy, do sedmi (7) pracovních dnů po dni předání požadavku v souladu s požadavky Objednatele specifikovanými v předloženém dokumentu „Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy“, tj. odjezd ze zastávky či stanice, kde je stanoveno čekání na přípoj, provést odchylně od pravidelného jízdního řádu, a to v zájmu uspokojení přepravních potřeb potenciálně přestupujících cestujících. V takovém případě se čekající spoje nezahrnou do příslušných výkazů zpožděných spojů, bude-li čekání a tomu odpovídající zpoždění oproti pravidelnému jízdnímu řádu odpovídat parametrům uvedeným v příslušném dokumentu „Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy“.

A zpoždění vlaku:

76. V souvislosti s právem Objednatele jednostranně stanovit Dopravci, ve kterých zastávkách je Dopravce povinen čekat na přípojné spoje, je Dopravce povinen s ohledem na zájmy přestupujících cestujících za účelem zajištění garantovaných přestupních vazeb v případě zpoždění vlaku nad 5 minut vyvinout maximální úsilí ke zjištění počtu potenciálních přestupujících cestujících na návazné spoje, a to jak na návazné spoje Dopravce dle Smlouvy, tak na návazné spoje jiných dopravců železniční dopravy či veřejné linkové dopravy, a informace o počtech potenciálních přestupujících cestujících předat včas pracovníkům Objednatele. Toto ustanovení se uplatní pro určené přestupní uzly dle dokumentu „Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy“.

74. Dopravce se zavazuje, že vlaky regionální dopravy, které jsou předmětem Smlouvy, nedosáhnou na jednotlivých spojích zpoždění 15 či více minut; tím není dotčen odst. 73 Smlouvy.

a k tomu ten bod 73.:
73. Dopravce se zavazuje k dodržování stanovené včasnosti jízdy, tj. že v daném kalendářním měsíci vlaky regionální dopravy, které jsou předmětem Smlouvy, projedou kontrolními body a dojedou
do cílové stanice včas. Dopravce vypracuje měsíční sestavu o zpoždění vlaků. U každého vlaku pak dále uvede důvod zpoždění v kódech stanovených Provozovatelem dráhy. V případě, že Dopravce u některých vlaků prokáže zpoždění mimo svoji působnost, takto zpožděné vlaky v přehledu označí. Dopravce je oprávněn do měsíční sestavy o zpoždění vlaků nezahrnout vlaky:
a) u nichž byla zavedena náhradní autobusová doprava,
b) u nichž prokáže, že ke zpoždění nad časový limit uvedený v odst. 72 Smlouvy došlobez zavinění Dopravce (např. z důvodu nehody včetně nehody se silničními vozidly, srážky s civilní osobou, výluky, vlivu přírodních živlů, technické a technologické
nesjízdnosti, operativního řízení provozu Provozovatelem dráhy, z důvodu chyby dispečinku Objednatele či sousedního kraje),
c) u nichž ke zpoždění došlo z důvodu zajištění přípojné vazby při dodržení čekacích dob stanovených pro příslušný kalendářní rok předem odsouhlasených Objednatelem,
d) u nichž ke zpoždění z výchozí stanice vlaku došlo z důvodu pozdního příjezdu obratového vlaku, způsobeného některou z příčin uvedených v tomto odstavci.

K tomu sankční doložka:
Za zpoždění spoje o 15 minut dopravce uhradí objednateli smluvní pokutu ve výši 1000 Kč za každý takto zpozděný spoj, přičemž
za každou další celou minutu zpoždění spoje nad rámec 15 minut se výše smluvní pokuty zvyšuje o 1 %.

Konec citace.
Sobota, 29. února 2020 - 03:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2483
Registrován: 7-2008
Vypadá to, že na Vysočině těžce nezvládají. Ale spíš bych řekl, že problém je v infrastruktuře. Přemýšlím, proč nebyli schopni nějak se SŽDC koordinovat úpravu výhybek v Třešti (samovratné) ještě před změnou jízdního řádu. Tohle se mělo dělat v předstihu a ne v rámci slibované modernizace trati.

Jinak trať 227 vychází (cestovní rychlostí) pomaleji, než většina ostatních lokálek, tohle je ostuda. Obsloužit to autobusy, to by samozřejmě proveditelné bylo, ale počty obyvatel Třeště, Telče a Dačic jsou dost vysoké na udržení železniční dopravy a poloha tratě vůči osídlení není špatná.

Pelhřimov je sice větší, ale umístění nádraží má naprosto debilní a čistě technicky ho lze přesunout jen o trochu blíž centru, pro severní část bude vždy z ruky. Další město, kde vychází celoroční a celotýdenní železniční doprava hůř než na 227 je pak Bystřice nad Pernštejnem. Ale tam o tom nikdo ani moc nepřemýšlí, asi protože je blíž Brnu a ty vlaky vozí tamní turisty, zatímco 227 vede územím nikoho. Plus tam jezdí ve všední dny (ale jen do půl šesté) jakási obdoba MHD od vlaků.

I v Rakousku usekli pouze koncový úsek do Fratres, ne celou trať. Když k tomu připočtu nepřípoje mezi autobusy Praha-Jihlava a Jihlava-Telč, těžko najít spojení busem pod 3 hodiny o víkendu, vlak jede 3:27 teď, po další modernizaci 230 se na 3:15 taky může dostat. A to nemluvím o Třešti, kam busů jezdí ještě méně.
Sobota, 29. února 2020 - 16:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2019
Rozvrat, těžké nezvládání. Apokalypsa, Armageddon,...


Již jste si někdy na vlastní kůži vyzkoušel jízdu s 10 minutami zpoždění a nejistotou, zda rychlík v Brodě počká?
Jako funkční hodnotím stav, kdy si vlaky neujíždí, což právě tak odpovídá těm 10 minutám.

aktuální stav, kdy na Jihlavsku nejede žádný vlak včas je to Vaše už si to sedlo?
Jestli myslíte to jak měly asi 4 vlaky 5-10 min. a vše navazovalo, tak ano.
okk
Sobota, 29. února 2020 - 16:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2019
Všd: Na Rakouské straně fyzicky končí v Waidhofen an der Thaya (dál je cyklostezka), ale osobním vlakem se tam ze Schwarzenau stejně nedostanete - pouze náklad. Stejně tak na jih ze Schwarzenau do Zwettlu. Tj. po té trati se tam nesvezete - nahrazeno autobusy.
Sobota, 29. února 2020 - 18:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14828
Registrován: 12-2007
Rozvrat, těžké nezvládání. Apokalypsa, Armageddon,...
Váš screen nebyl proveden krátce před psaním vašeho příspěvku.

Pokud by byl proveden krátce předtím, tak by v něm už byl vidět R 667 jedoucí s "dobře mířeným" zpožděním (aneb +17 v Nepomuku = +17min. u Jihlavy aneb po utažení jízdních dob nelze stáhnout zpoždění ani o kousek), které pak v Bransouzích přenesl (ve výši 15min.) na protijedoucí Os vlak; v dané situaci dostal přednost (než aby sám získal skoro +15min.) R 660, zato vše za cenu 25min. zpoždění pro Os 4873, který z Luk získal +25min. a aktuálně mu ve Studenci ujel přípoj směr Křižanov.



P. S. Hovořil jsem včera s blízkou osobou jedoucí ve středu ve Sp 1928 a potvrdila mi moji domněnku, že skoro půlhodinové stání tohoto Sp vlaku v Zastávce bylo způsobeno tím, že ve směru od Rapotic byla stahována souprava od Os 4824 (pozn. jak jsem zmiňoval, přes zjevnou poruchu lokomotivy, v té chvíli přes 40min. zpoždění, byla vpuštěna ze Zastávky dál do sklonově náročného úseku směr Rapotice, kdy Sp 1928 a Os 4839 nakonec kvůli tomu dostaly přes +20min.).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 29. února 2020 - 18:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2019
Váš screen nebyl proveden krátce před psaním vašeho příspěvku.
Jo, napsáno dopoledne, zapomněl jsem to hned odeslat. I odpoledne ale Renesance fungovaly (což bylo výše napadáno jako nefunkční linka), tak jsem neviděl smysl v tom dělat nový obrázek.

Pokud by byl proveden krátce předtím, tak by v něm už byl vidět R 667 jedoucí s "dobře mířeným" zpožděním (aneb +17 v Nepomuku = +17min. u Jihlavy aneb po utažení jízdních dob nelze stáhnout zpoždění ani o kousek), které pak v Bransouzích přenesl (ve výši 15min.) na protijedoucí Os vlak; v dané situaci dostal přednost (než aby sám získal skoro +15min.) R 660, zato vše za cenu 25min. zpoždění pro Os 4873, který z Luk získal +25min. a aktuálně mu ve Studenci ujel přípoj směr Křižanov.
Neboli správná reakce, řízení provozu tentokrát pochvala. Problém izolován, ostatní provoz funguje dobře, zpoždění vymizí po dojezdů potrefených do Brna a nebude rozkolísávat síť až do večera.
Sobota, 29. února 2020 - 19:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2019
pozor vlak: Asi už není k této diskuzi co dodat. Pro Vás je jízda se zpožděním v pořádku a veškerý Váš pohled se zúžil na obhajobu současného stavu. Viz Davidův popis situace z dneška a Vaše reakce na něj.
Ano o víkendu je současný provozní koncept stabilnější. Bohužel většina lidí potřebuje veřejnou dopravu v pracovních dnech.
Sobota, 29. února 2020 - 20:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2019
Pro Vás je jízda se zpožděním v pořádku
To zase ne. Ale provoz na úrovni cca 5 min. (resp. 0-10 a zachované přípoje) nevidím jako něco strašného, nazval bych to řekněme menší nepříjemností. Není zpoždění jako zpoždění.

veškerý Váš pohled se zúžil na obhajobu současného stavu.
To jistě ne, jsou věci které bych raději viděl jinak. Ale vůbec se mi nelíbí kydání hnoje na grafikon jako takový v případech, kdy je na vině ujetých přípojů nebo velkých seker něco jiného (chcíplotiny nebo nevhodná rozhodnutí ŘP). Stejně tak nevidím rád nepřiměřené zveličování rozsahu provozních problémů a tváření se, jako by v minulých letech třeba R11 jezdila pořád včas. Protože ony ty změny fakt mají šanci přivést časem na vlak víc lidí (i za cenu, že že někde někdo zase naopak odpadne), a neustálým nadáváním podle hesla "každá změna automaticky k horšímu" by třeba mohlo někoho napadnout to zase celé zrušit. A to by podle mě byla škoda.
Sobota, 29. února 2020 - 20:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21485
Registrován: 5-2002
David: jak jsem zmiňoval, přes zjevnou poruchu lokomotivy
Po bitvě je každý frajtr generálem - aneb jak říkáme u nás v Záběhlicích, post pugnam omne clitoris generalissimus est...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
363084
Neděle, 01. března 2020 - 11:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 719
Registrován: 1-2010
to víš že jo, Kratino, pochval se. Nikdo jinej to za tebe neudělá...
Takovej asi blbej dotaz - změna má být už za 14 dnů, je už někde zveřejněná? Podle mého blbého názoru by měla...
okk
Neděle, 01. března 2020 - 12:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2019
363084: Čekal bych, že se to objeví až těsně před tím, jak je zvykem - tedy pátek 13. Důležité je udržet cestující co nejdéle v nejistotě [lol].
Neděle, 01. března 2020 - 14:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 2-2009
okk: do Waidhofenu už nejezdí ani náklady, svršek je v dost mizerným stavu. Naposledy tam zajel loni v květnu parní vlak po asi sedmi letech. Na jih ze Schwarzenau jezdí pouze nákladní vlaky se dřevem přes Zwettl do Waldhausenu, dál do Martinsbergu je trať vytrhaná. Můžu potvrdit, loni jsem tam projel autem celou trasu a nafotil. V Grafenschlagu už nestojí ani výpravní budova, krom skladiště všechno zbořeno [sad]
okk
Neděle, 01. března 2020 - 15:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 11-2019
Kadlos: Díky za doplnění. Je to tedy ještě ve větším úpadku, než jsem čekal.
Pondělí, 02. března 2020 - 16:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 390
Registrován: 8-2010
dnešní Herkules v Olbramkostele....[vypravci]
herkules2016l
Pondělí, 02. března 2020 - 23:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7346
Registrován: 12-2011
Jezdí se ještě v Dobroníně na zastávku na vlečku Agra?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Úterý, 03. března 2020 - 07:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2019
Ano o víkendu je současný provozní koncept stabilnější. Bohužel většina lidí potřebuje veřejnou dopravu v pracovních dnech.
Tak tady máme špičku pracovního dne před pár minutami:

Jojo, fakt hrůza, nestíhatelný, nestabilní a vůbec.[proud]
Úterý, 03. března 2020 - 07:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2019
Za dob ČDC Agro bývalo pravidlo, pak se do toho vložil nejspolehlivější, nejrychlejší, nezávislý atd. a i v půlnoci se do domáhal obsluhy... a pak už to šlo nějak do háje. ČDC tam logicky přestalo jezdit a zdali tam jezdí IDSC? Celkem pochybuju. Od té doby to nesleduju.
Úterý, 03. března 2020 - 08:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14831
Registrován: 12-2007
Jojo, fakt hrůza, nestíhatelný, nestabilní a vůbec.[proud]
Oproti např. včerejšku ráno + dopoledne, kdy se na "Renesancích" přenášelo zpoždění vzniklé tím, že Sp 1900 z původního "Šlapanov téměř včas" navýšil své zpoždění do HB na více než 15min. (zase nějaké to uváznutí/výrazné zpomalení v traťovém úseku; tím pádem samozřejmě sbohem, přípoje směr Praha), které přenesl i na ostře-obratový Sp 1901.

Počínaje nedělí přišel další faktor, který dosud problémy nečinil - rychlíková linka Praha - HB - Brno, nově zasažená výlukou jedné z traťových kolejí u Velimi; během včerejška ve vícero případech nastal stav se zpožděním rychlíku okolo 15 - 20min., kdy přípoj v HB směr Jihlava již nečekal (zatímco směr Humpolec a Hlinsko ano).

V případě okolo 17. h bylo zpoždění rychlíku z Prahy tak vysoké, že nečekal přípoj směr Dačice/Znojmo = kdo by jel až do Znojma, ujel by mu takto poslední přípoj v rámci dne.

Ve 20 h měly oba rychlíky přes HB tak vysoké zpoždění, že Sp směr Jihlava ujel oběma z nich.

Sobota večer: R 650 - porucha lokomotivy v Rapoticích, dále zavedena NAD s hodinovým zpožděním.
Pondělí ráno: R 668 - kvůli poruše lokomotivy ani nevyjel z Brna hl. n., po zajištění náhradní lok. jel z Brna až do ČB s více než 30min. zpožď.
Pondělí večer: Os 4834 (dvojitá Regionova) postupně navyšoval své zpoždění z výchozího Brna (odkud vyjel včas) až do Rapotic na 40min.; v Kralicích pak kvůli čekání na křižování na 50 minut.

Stabilita provozu na trati č. 250 je (v ruku v ruce s možným zpožděním táhnoucím se už z úseku Praha - Kolín) narušena i dočasnými jednokolejkami v úsecích Sázava - Žďár a Sklené - Křižanov (+ nejsem si jist, jestli i Křižanov - Vlkov?).

Z neděle:


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 03. března 2020 - 08:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 2-2006
Ano, včera ráno to bylo naprosto stabilní. Sp 1900 přijel do HB na prázdné nádraží, R do Prahy i Brna pryč, Os do Hlinska a Čáslavi také [lol]
Úterý, 03. března 2020 - 09:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2019
Chalkyn + David: A to, že si ujely vlaky v hodinovém taktu při prodloužení jízdní doby o 10 min. v posledním úseku by se v jiném grafikonu nestalo nebo jak?
Jak vypadala situace u 1902, 1904 atd, neboli jaký byl přenos problému dále (a proč, resp. bylo zjevně učiněno vše pro minimalizaci důsledků)? To je, oč tu běží. Grafikon, který počítá s tím, že každý vlak může kdekoli na své trase prodloužit jízdní doby o 10 minut byste asi fakt nechtěli. Já teda určitě ne.[wink]

V případě okolo 17. h bylo zpoždění rychlíku z Prahy tak vysoké, že nečekal přípoj směr Dačice/Znojmo = kdo by jel až do Znojma, ujel by mu takto poslední přípoj v rámci dne.
+
Ve 20 h měly oba rychlíky přes HB tak vysoké zpoždění, že Sp směr Jihlava ujel oběma z nich.

Takže co, udělat rezervy na úrovni 20 minut, a i v těchto případech čekat? A kdo tím pak bude jezdit?


Sobota večer: R 650 - porucha lokomotivy v Rapoticích, dále zavedena NAD s hodinovým zpožděním.
Pondělí ráno: R 668 - kvůli poruše lokomotivy ani nevyjel z Brna hl. n., po zajištění náhradní lok. jel z Brna až do ČB s více než 30min. zpožď.
Pondělí večer: Os 4834 (dvojitá Regionova) postupně navyšoval své zpoždění z výchozího Brna (odkud vyjel včas) až do Rapotic na 40min.; v Kralicích pak kvůli čekání na křižování na 50 minut.

No blbý, za nic z toho ale asi fakt nemůže jízdní řád.
okk
Úterý, 03. března 2020 - 09:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 11-2019
pozor_vlak: A kdo tím má jako jezdit, když nevi, jestli mu neujede poslední spoj? Ono i hodinové čekání lidi odradí.
Úterý, 03. března 2020 - 09:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2019
No tak on je asi hlavní problém, že z Mor. Budějovic jede poslední Os do Znojma (mimo pátek) v 17:39, což je vrcholná trapárna na straně JmK. V normálním světě by se u Sp v 17 hod. ani omylem nejednalo o poslední vlak (a v rámci Vysočiny také nejedná, byť i poslední vlak z Okříšek v 19 hod je podle mě špatně).
Úterý, 03. března 2020 - 11:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 1-2010
Tak kdy konečně zveřejní tu změnu od 16. března? Den předem? Už se na tom kraji fakt proberte!!! [angry][angry][angry]

Vysočina zavedla jednotný dopravní systém, cestujícím stačí jedna jízdenka

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/doprava-integrovany-dopravni- system-vdv-autobus-vlak-jihlava-vysocina-kraj-jizdenka-tarif.A200 229_536440_jihlava-zpravy_mv
Úterý, 03. března 2020 - 11:46:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 9-2003
...což je vrcholná trapárna na straně JmK

[ok]
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 03. března 2020 - 12:00:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 392
Registrován: 1-2014
Rekonstrukce Křižanova

https://www.youtube.com/watch?v=Jxakl5dlMDE
Úterý, 03. března 2020 - 12:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14833
Registrován: 12-2007
Aha, napěťovka v Křižanově. Tak proto jevy jako např. dnes R 984 do Křižanova skoro včas, z Křižanova +20min. (sbohem, přípoje v HB); či včera večer vícero situací jako např. poslední večerní R (970) do Křižanova včas, z Křižanova +25min. + následné 15 (či více) minutové čekání posledních večerních přípojů v HB.

Jak vypadala situace u 1902, 1904 atd, neboli jaký byl přenos problému dále
Překládáním křižování (Kostelec namísto Třeště, Sedlejov namísto Telče) tak, aby to další vlaky odnesly co nejméně, byť za tu cenu, že Sp 1901 to odnese o to víc.

Úterý, 03. března 2020 - 15:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21544
Registrován: 5-2002
David: Překládáním křižování tak, aby to další vlaky odnesly co nejméně, byť za tu cenu, že Sp 1901 to odnese o to víc
To je snad správně, nebo ne...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
VIA
Úterý, 03. března 2020 - 18:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 8-2017
PTM01: Čemu prosím vadí, když se v noci domáhá nákladní vlak obsluhy na Agro v Dobroníně? Nějak to ruší dispečera v Jihlavě, který slouží celou noc? Nebo co ještě tomu vadí? (Možná by i chlapi od nákladů jezdili bývali raději přes den, kdyby jim to osobka na navazujících tratích umožnila...)
Za dob ČDC to bylo makové, za jiných takové, důležité je, že to dle mých informací zařízl provozovatel toho podniku na vlečce, jinak by tam někdo jezdil dodnes. Čili abych to shrnul, nepochopil jsem ten výkřik do tmy...[crazy]
Úterý, 03. března 2020 - 21:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2019
David: Překládáním křižování (Kostelec namísto Třeště, Sedlejov namísto Telče) tak, aby to další vlaky odnesly co nejméně, byť za tu cenu, že Sp 1901 to odnese o to víc.

Takže abych to shrnul: Něco se podělalo na vlaku nebo trati těsně před cílem čímž bohužel ujely přípoje (další za 45 min), zpoždění se cca ve shodné výši přeneslo na obratový vlak, který pak v Kostelci dostal a v Třešti zkrátil dalších 7 minut, hodnoty zpoždění z Kostelce opět dosáhl ze Sedlejova a postupně se do cíle dostal na cca výchozí hodnotu. A ostatní vlaky jely včas. Tedy ještě stručněji: Zpoždění se přeneslo jen na jediný další vlak za cenu jeho navýšení až o 10 min. nad "vstupní" hodnotu.
A tomuhle tady jako hodláte říkat nestabilní grafikon (rozvrat a tak), jo?[proud]

Začínám mít dojem, že na Renesanci tu nadávají hlavně nádražáci, pro které přestala být služba "na lokálce" (nebo z Brodu do Kostelce?) tak poklidnou, jako dříve, a každý argument se hodí...
Středa, 04. března 2020 - 07:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14834
Registrován: 12-2007
A tomuhle tady jako hodláte říkat nestabilní grafikon (rozvrat a tak), jo?[proud]
Nestabilním faktorem v této věci je ten ostrý obrat v HB - že se zpoždění v plné míře přeneslo na obratový vlak.

Jinak v rámci těchto možností samozřejmě byla situace vyřešena správně (mmch. k čemuž by v odpolední špičce dojít už nemohlo, protože Dobrá správa v té době už nemá obsazený Sedlejov).

Připomenu, že i já zde upozorňuji na to, že malá stabilita grafikonu je jen jednou z příčin (+ navíc do nemalé míry způsobených tím, jak MD nově posunulo časové polohy R11), kdy dalšími příčinami jsou časté nespolehlivosti vozidel** anebo (to jsem tu dosud nenapsal) připomenutí, že (na rozdíl od jiných tratí, kde Kraj Vysočina za ty cca 4 roky měnil svoji koncepci opakovaně) pro t-227 byl tento grafikon nakreslen už cca od roku 2015, tzn. Dobrá správa měla víc než 4 roky na to, udělat něco se zab. zař. na této trati (ostatně, ve skluzu s modernizací této tratě je už přes 10 let, kdy už v roce 2008 došlo k výstavbě nových nástupišť v Dačicích, Slavonicích a na některých zastávkách; na jaře 2009 pak ke zřízení nového SZZ ve Slavonicích; a poté už kde nic tu nic).

** Mimochodem, Sp 1901 dnes ráno do Kostelce skoro včas, z Kostelce s +33min.

A Os 4834 (2x Regionova) z Brna do Náměště včera + předevčírem? Škoda slov (červeně - 2. 3., zeleně - 3. 3.).

Středa, 04. března 2020 - 08:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7616
Registrován: 8-2007
Os 4834 (2x Regionova) z Brna do Náměště včera + předevčírem? Škoda slov (červeně - 2. 3., zeleně - 3. 3.).
A to máte ověřené,že to každodenní zpoždění je způsobené poruchou vozidla zrovna vždy v Zastávce u Brna(i když před a za touto stanicí jede celkem normálně)?
Středa, 04. března 2020 - 09:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14835
Registrován: 12-2007
i když před a za touto stanicí jede celkem normálně
Nejede "celkem normálně"; předevčírem nabíral vysoké zpoždění už od Brna (viz červený sloupec).
Středa, 04. března 2020 - 11:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7618
Registrován: 8-2007
Takže důvody zpoždění si cucáte z prstu.[lol]
Středa, 04. března 2020 - 14:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21556
Registrován: 5-2002
David: předevčírem nabíral vysoké zpoždění už od Brna
Já tam tedy vidím hlavně nějakej zádrhel přímo v Brně už cestou do Heršpic a prodloužení pobytu v těchže.
Tím "celkem normálně" je míněno to, že potom se to zpoždění už moc nezvětšovalo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. března 2020 - 17:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15222
Registrován: 10-2004
Tak na stránkách Správy železnic jsou nové tabulky od 16.3. Ale změny jsou spíše kosmetické, největší jsou asi na trati 240, kde dochází zejména o víkendech k významnějším změnám.
Středa, 04. března 2020 - 19:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14836
Registrován: 12-2007
Takže důvody zpoždění si cucáte z prstu.[lol]
U zmiňovaného Os 4834 jsem žádný důvod zpoždění neuváděl.

Tím "celkem normálně" je míněno to, že potom se to zpoždění už moc nezvětšovalo.
Mezi Heršpicemi a Zastávkou se 2. 3. zvětšilo zpoždění o 10 minut (bez jakéhokoliv delšího pobytu v některé ze stanic; prostě ujeto za 36 minut namísto 26).
Dalších 9 minut pak pobyt v Zastávce, aniž by šlo o křižování s jiným vlakem.

největší jsou asi na trati 240, kde dochází zejména o víkendech k významnějším změnám.
Už by se chtělo říct, že když tedy došlo k posunu Os vlaků mezi Jihlavou a Třebíčí o hodinu, tak že aspoň dopoledne pojedou vlaky z Třebíče až do Brna. Ale ono ne, takže v X mimo špičku rozdělení Os-240 na tři části: Jihlava - Třebíč, Třebíč - Náměšť a Náměšť - Zastávka.

Taky tím pádem už definitivně nebude přípoj v Okříškách pro směr od Znojma na Třebíč (ani v těch případech, kdy by šlo ve směru od Náměště o prosté "dojetí do Okříšek a tam 1h obrat" namísto "obratu už v Třebíči a tam 1,5 h obrat").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 04. března 2020 - 20:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21566
Registrován: 5-2002
David: bez jakéhokoliv delšího pobytu v některé ze stanic
Jo...?!
Já tedy vidím prodloužení pobytu v Troubsku o 3 minuty (za zastávkou je AHr). Zvláštní je to mezi Střelicemi a Tetčicemi, kde zpoždění nejdřív klesá a pak roste - tam přitom žádné hradlo není, odkud to Babitron bere...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. března 2020 - 20:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7620
Registrován: 8-2007
David:Dalších 9 minut pak pobyt v Zastávce, aniž by šlo o křižování s jiným vlakem.

Tam měnil strojvedoiucí olej v motoru Regionovy(jako každý den před tím).

Mezi Heršpicemi a Zastávkou se 2. 3. zvětšilo zpoždění o 10 minut

Tam měnil strojvedoucí zdrže na Regionově,protože je to na náspu a je k nim dobrý přístup.

[biggrin][biggrin][biggrin]
Středa, 04. března 2020 - 21:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14837
Registrován: 12-2007
Jen pro ostatní čtenáře diskuse (ne pro ty, kteří jsou schopni mi vkládat do úst, že jsem psal o příčině zpoždění Os 4834; či pro ty, kteří AHr. považují za stanici) - jiný zdroj (jen pro srovnání; osobně celou polemiku typu "jestli na 20 km navýšil zpoždění o 10 minut kvůli prodlouženým jízdním dobám" či "jestli na 20 km navýšil zpoždění o 7 minut kvůli prodlouženým jízdním dobám + o další 3 minuty kvůli 3min. v zast. Troubsko" považuji za nesmyslnou a konečném důsledku irelevantní vůči tomu, že vlak objednávaný ve veřejném zájmu krajů Jihomoravského a Vysočiny měl opakovaně takové "sekery") vývoje zpoždění vlaku:

-------------------------------------

Od 3. 3. do 5. 3. se konají denní výluky mezi Zastávkou a Střelicemi; NAD za Os vlaky zavedena v úseku Brno - Zastávka, NAD za rychlíky v úseku Brno - Náměšť n/O. Podle vývěsek v žst. Třebíč či Náměšť n/O. se však žádná výluka nekoná - info o zmiňované výluce je na nich zamlčeno.

Středa, 04. března 2020 - 21:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21568
Registrován: 5-2002
David: či pro ty, kteří AHr. považují za stanici
Za stanici AHr nepovažuju, Ty debile, ale za dopravnu, kde se dá zjistit čas průjezdu technickými prostředky, už ano (a taky se tam dá čučet na Stůj).

považuji za nesmyslnou
My zas považujeme za nesmyslné ty Tvoje věčné litanie, Pane Dokonalý.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. března 2020 - 22:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2019
už definitivně nebude přípoj v Okříškách pro směr od Znojma na Třebíč (ani v těch případech, kdy by šlo ve směru od Náměště o prosté "dojetí do Okříšek a tam 1h obrat" namísto "obratu už v Třebíči a tam 1,5 h obrat")
No to je fakt děsný, že jo. Přípoj Mor. Budějovice - Třebíč vlakem v Okříškách je zkrátka středobod vesmíru. [happy] Pokud by kraj takové plýtvání kilometry navrhl, tak by mi to nevadilo snad jen kdyby se v tu chvíli i do Jemnice jezdilo každou hodinu...

Jinak když tak koukám na ty nové JŘ, tak o víkendu a v sedle mezi Třebíčí a Jihlavou nedochází už ke křižování Os v lichou celou, ráno je nějaká minutová úprava mezi Brodem a Jihlavou, sedlové Os od Brodu mají v Jihlavě povolen odjezd do města až po rychlíku a sudé Renesance mají místo pobytu v Jihlavě město prodlouženu jízdní dobu do Jihlavy. Plus je půlnoční Třebíč denně. Jestli je tam ještě něco jiného, tak jsem si nevšiml.
Vliv na stabilitu (pozitivní) budou mít asi hlavně ta Luka.
Čtvrtek, 05. března 2020 - 08:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 8-2017
Mám z toho dojem, že jsou to změny pro změny, aby někdo vykázal činnost. Největší problémy se stabilitou jsou ve špičkách, přesto se změny týkají hlavně sedla a víkendů. Nový stav na 240 sice možná bude stabilnější, ale zase znamená konec použitelného víkendového spojení z obcí mezi Jihlavou a Třebíčí kamkoliv do světa - do Brna s přestupem a půlhodinovým čekáním na rychlík, do Čech vazby pouze na osobáky (teda kromě Slavonic, tam bude přípoj excelentní).
Čtvrtek, 05. března 2020 - 11:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2016
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak moc bude v létě omezen provoz na trati 230 v souvislosti s rekonstrukcí mezi Křižanovem a Skleným? Zajímavá mě hlavně nákladní vozba, třeba jak to bude s pravdilenými vlaky v relaci Nymburk - Brno, zda bude zátěž do Havlíčkova Brodu jezdit na Budějovické relaci, a zátěž do Brna bude jezdit odklonem přes Českou Třebovou, nebo zda bude nákladní vozba bez omezení. Díky.
Pátek, 06. března 2020 - 07:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14841
Registrován: 12-2007
No to je fakt děsný, že jo. Přípoj Mor. Budějovice - Třebíč vlakem v Okříškách je zkrátka středobod vesmíru.
Dovolím si upozornit, že kromě arogantního nadsazování, které provádíte, izolujete tuto relaci pouze na Moravské Budějovice - Třebíč a ne na jakékoliv další.

Největší problémy se stabilitou jsou ve špičkách, přesto se změny týkají hlavně sedla
Bohužel ve špičkách s tím mezi Okříškami a Jihlavou nic moc vyřešit nejde (nemá-li být řešením omezení počtu posilových spojů).

V sedle (vč. víkendů celodenně) provedená úprava řešením co do stability grafikonu bude (konec "vklínění" Os vlaků mezi rychlíky v úseku Bransouze - Luka n/J.), bohužel je provedena natolik... jak to nazvat... otrocky, že nedochází k částečné eliminaci nevýhod nového konceptu (= když už přestup + hodinový nesoulad mezi Os vlaky v Třebíči, tak aspoň mimo špičku nemít přestupy v Náměšti + prodloužit mimo špičku + o víkendech vlaky Brno - Třebíč dále do Okříšek mj. za účelem přípoje směr t-241, to vše při nezměněném počtu souprav).

https://www.szdc.cz/cestujici/jizdni-rad
Dle seznamu tratí, u nichž k 16. 3. dochází ke změně, netýkají se změny tratě č. 237 (tzn. Kraj nezvládne obnovit spoj po 22. hodině, který přitom nezvládl nahradit autobusem, protože autobusová část VDV byla "dočasně odložena" o 2 roky). I na trati č. 227 jsou změny sotva postřehnutelné.

Rozhodně se změna netýká 100 spojů v celém kraji, jak bylo uváděno zde.

P. S. Postřeh ze včerejšího večera: R 970 navýšil (okolo 21. h) své 15min. zpoždění v žst. Křižanov (zřejmě čekání na postrk nezávislé trakce přecházející od zpožděného protijedoucího R?) celkem na +43min., se kterými dojel do HB. Os 28305 směr Jihlava na něj čekal za cenu získání +38min. (odjezd z HB ve 22:45 h namísto 22:07 h), zato Os 4889 v Jihlavě na takto zpožděný Os 28305 nepočkal a (coby poslední spoj jedoucí v rámci dne) ujel.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 06. března 2020 - 10:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21587
Registrován: 5-2002
David: zato Os 4889 v Jihlavě na takto zpožděný Os 28305 nepočkal a (coby poslední spoj jedoucí v rámci dne) ujel
Ono to vychází z empirie, že počet cestujících s počtem přestupů klesá poměrně zásadně.
Pro zajímavost: kolik lidí s tím 4889 jelo a kolika lidem od 970 to ujelo...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 06. března 2020 - 11:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14844
Registrován: 12-2007
Pro zajímavost: kolik lidí s tím 4889 jelo a kolika lidem od 970 to ujelo...?
Mimoběžná otázka.

Os 4889 v Jihlavě ujel komukoliv jedoucímu přímo z HB, jakož i případně ze stanic a zastávek mezi HB a JI, jakož i přestupujícímu v HB z kteréhokoliv vlaku (mj. od Kolína/Prahy). Nikoliv "od R 970".
--------------------------------------

Ještě k těm změnám JŘ od 16. 3. - snad poprvé od zavedení taktu na t-240 (tzn. od 12/2004) dojde k situaci, kdy na této trati v jisté části dne (pracovní den dopoledne) nebude aplikován takt s (přesnou či přibližnou) nulovou symetrií, ale se symetrií "v sudou půl" (křižování Os vlaků před S:30 h v Krahulově). Aneb přípoje a návaznosti na konkrétní směr pouze jednosměrné (tipnu si, že proto, aby namísto dosavadních tří Regionov nebyly pro pokrytí dopolední vozby v úseku Jihlava - Náměšť potřeba čtyři Regionovy, což by při stavu "křižování v Lukách v S:00 h + obousměrný hodinový prostoj v Třebíči" potřeba bylo).

Také tato změna reálně znamená úbytek počtu Os vlaků mezi Jihlavou a Třebíčí o jeden dopolední spoj (v sudém směru zrušen spoj s odjezdem z Třebíče v 8:17 h; v lichém směru namísto tří dopoledních/"popoledních" spojů - s odjezdem z Jihlavy v 8:45, 10:45 a 12:45 h - pojedou v této části dne jen dva spoje, a to s odjezdem z Jihlavy v 9:43 a 11:43 h).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 06. března 2020 - 12:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 9-2018
No to je fakt děsný, že jo. Přípoj Mor. Budějovice - Třebíč vlakem v Okříškách je zkrátka středobod vesmíru.
Dovolím si upozornit, že kromě arogantního nadsazování, které provádíte, izolujete tuto relaci pouze na Moravské Budějovice - Třebíč a ne na jakékoliv další.


Ono ta vazba byla využívaná i pro cesty Brno - Šumná pro výlety kolisty apod. A I Brno - M.Budějovice, paradoxně nyní po zrušení busu Dačice - Brno by bylo využití větší.Protože přestup bus-vlak v Třebíči není dle uživatelů moc spoleh - to ale nevím jen co jsem zaslechl.
Pátek, 06. března 2020 - 13:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5917
Registrován: 12-2004
sotous. Spíš se jezdí do Znojma na přestup Ex Znojmo - Brno.....
Pátek, 06. března 2020 - 13:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21590
Registrován: 5-2002
David: Mimoběžná otázka
Dobrá. Kolika lidem od HB tedy ujel?
Ale podle toho, že jsem se místo odpovědi dočkal klasifikace otázky, si nedělám naději, že se něco dozvím.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
okk
Pátek, 06. března 2020 - 22:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 11-2019
Dnes se mi naskytla možnost trochu zaexperimentovat a svést se tou slavnou Renesancí:

Jako obvykle jsem se vydal z Brna rychlíkem R 662 na Vysočinu. Mám to naplánované tak, že vystoupím ve stanici Jihlava město a odkud se pěšmo vydám na autobusové nádraží. Zde pak pokračuji autobusem 760410 6 v 16:00 nebo zálohou 760480 11 v 16:20 - závisí to na zpoždění R11, ale i zasekanosti dálnice - první jmenovaný spoj jede z Prahy a v letních měsících při opravách dálnice moc přesností neoplývá. Druhý je naopak jistota jezdící na čas (+/-2min tolerance).

Na nádraží v Jihlavě jsem zahlédl Stadler s nápisem Telč. Zbystřil jsem, zkontroloval Grapp a co nevidím - Sp 1915 s více než 20min zpožděním. Cestou na Jihlava město opět kontrola Grappu a vidím, že na Jihlava město bude R11 dříve než Renesance. Zvažuji zda zariskovat. Zde vystoupím jako obvykle, ale rozhoupán k experimentu a jdu si koupit k přepážce ČD jízdenku VDV. Přijíždí Renesance.



Mé (subjektivní) poznatky z cesty:
- Je v tom hromada místa, mít vlastní 4 sedačku se stolečkem je příjemné.
- Wifi funguje, zásuvka na 230V taky.
- Velká okna jsou prima - kochám se krajinou. Je to už nějaká chvíle, kdy jsem tudy jel naposled. Kůrovec opět zapracoval (a dřevorubci též) a mnohé chaty kolem řeky Jihlavy jsou doslova v pustině.

- Ve vlaku je hromada informačních cedulí IDS JMK. O existenci VDV se tu ale nedozvíte.

- Vlak pokud zrovna někde nestojí, tak jede docela svižně. Jedinou vadou na kráse je, že stojí docela často - nejdříve pomalý odjezd z Jihlavy, pak křižování s protijedoucím rychlíkem v Rančířově a nakonec změna směru v Kostelci.

- Nikdo po mě za celou cestu nechtěl vidět jízdenku.
- Plus pro průvodčího, který ač byl poslem špatné zprávy tom, že vlak pojede jen do Třeště a dál musí cestující čekat na další vlak, tak všechny s touto novinou poctivě obešel. Cestující se tváří netečně.
- Místy to docela drncá, hlavně za Kostelcem.

- Nedorazil jsem kam jsem chtěl - vlak končí na nádraží v Třešti, původně jsem chtěl na Město. Jediné, co mě těší je, že nemusím čekat na další vlak, jako ostatní cestující - do cíle mohu dojít pěšky. Procházka v Třešti je delší než v Jihlavě. S báglem nic příjemného.
- Do cíle dorazím přibližně ve stejný čas jako kdybych jel autobusem v 16:20.

Sumář lidí (snažil jsem se to počítat co nejpřesněji):
- Jihlava město - Nástup 4ks (včetně mě). Jsem v zadní části - napočítám zde dohromady 6 lidí.
- Kostelec - Výstup 1ks. Průvodčí přechází mezi jednotkami.
- Kostelec masna - Nástup 2ks.
- Salavice - Projíždíme.
- Jezdovice - Výstup 1ks.
- Třešť Nádraží - Výstup 11ks (včetně mě). Vlak zde jízdu (neplánovaně) končí.

Grapp:




Závěr: Zajímavá zkušenost, ale příště raději autobus a procházku v Jihlavě. Experiment jízdy z Brna přes HB raději ukládám k ledu jako příliš rizikový. Autoři VDV, jestli jste se dočetli až sem - nechte nám prosím ty autobusy [ok].
Pátek, 06. března 2020 - 22:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 1-2010
ad David, Hajnej: Nechat ujet poslední přípoj od zpožděného Os 28305 na Třebíč Os 4889 mohl nechat jen totální ignorant! Nikdo nemohl vědět, kolik na ten vlak bude přestupovat lidí, když měl cca 40 mint zpoždění. Nakonec 2 lidi jeli taxíkem na účet ČD a kdo ví kolik dalších, X nasraných lidí, si zajistilo vlastní odvoz. Ale Běhounek je spokojený a VDV je pružný, na jedničku fungující systém! [lol][lol][lol]
Pátek, 06. března 2020 - 23:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14848
Registrován: 12-2007
okk: Bohužel dnes odpoledne ne "Renesancím" nedařilo; spouštěčem byl Sp 1913, který z HB vyjel s +37min. (ve 14:40 h namísto 14:03 h). Pak už se to vezlo - přenesení zpoždění v Telči ze Sp 1913 na obratový Sp 1916, spolu s tím byl výrazněji zpožděn i Sp 1915; a pak už následovalo opatření ČD:

Obecné opatření v regionální dopravě

Sp 1915 odřeknut v úseku Třešť - Telč.
Sp 1918 odřeknut v úseku Telč - Třešť.
Sp 1916 odřeknut v úseku Jihlava - Havlíčkův Brod.

Eliminace zpoždění.


Na Sp 1919 po 17. h z HB asi byla vystavena (přinejmenším do Jihlavy) náhradní souprava.

Nikdo nemohl vědět, kolik na ten vlak bude přestupovat lidí
Přesně tak - to je (co se týče stanic a zastávek mezi HB a Jihlavou) jedna z věcí, na které jsem chtěl napsáním této skutečnosti primárně upozornit (+ také "vypíchnout" existenci spouštěče tohotoho jevu - kdy rychlík okolo Křižanova "umí" v souvislosti se stavebními prácemi okolo Křižanova získat i +40min.).

Pro férovost nutno dodat, že ani za to 37min. zpoždění Sp 1913 z HB (pozn. nešlo o přenesení zpoždění z ostře-obratového předchozího spoje; nevím příčinu zpoždění) ani za těch +40min. u R 970 nemůže existence VDV.
---------------------------------

Aspoň (mj.) ve středu jezdily R-250 i Renesance skoro včas:

Sobota, 07. března 2020 - 00:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21596
Registrován: 5-2002
M227: Nakonec 2 lidi jeli taxíkem na účet ČD
V Německu celkem obvyklé řešení, proto jsem se ptal na ty počty.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 07. března 2020 - 13:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 392
Registrován: 8-2010
dnes Olbramkostelem, foceno při průjezdu 730 639-2

herkules2016l
Pondělí, 09. března 2020 - 22:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 838
Registrován: 2-2013
něco z provozu 744.110, 112 a 113 v okolí Havl.Brodu
https://www.youtube.com/watch?v=PWriInM0g_4&t=208s
Středa, 11. března 2020 - 14:20:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 11-2007
https://www.cd.cz/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/trat/240/ nový jízdní řád je na světě
Středa, 11. března 2020 - 18:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14860
Registrován: 12-2007
nový jízdní řád je na světě
Na stránkách SŽDC byl na světě již od 4. .3. (+ některé změny zde následně diskutovány).

Po podrobnějším prohlédnutí jednotlivých traťových tabulek pro Kraj Vysočina dodávám, že kromě větších změn u Os vlaků mezi Jihlavou a Třebíčí (včetně stavu "jiný koncept o víkendech vs. jiný v pracovní dny mimo špičku vs. jiný v pracovní dny ve špičce"), dochází jen k těmto změnám:

- na t-240 slibované obnovení celotýdenní jízdy půlnočního vlaku v úseku Náměšť - Třebíč + zavedení "obratového" časně ranního Os vlaku v úseku Třebíč - Náměšť

- Ranní Os 4815 bude nově výchozí již z Náměště namísto Kralic (pozn. od konce ledna už stejně nepřijíždí souprava pro Os 4815 do Kralic v závěsu Os vlaku č. 4802, ale bývá do Kralic navážena z Brna soupravově; namísto toho jedou od konce ledna oba "motopsi" na Os 4802 až do Náměště tak, aby Os 4817 směr Brno byl veden "dvojmo" namísto původního vedení pouhým jedním "motopsem").

- Os vlaky v úseku a směru Havlíčův Brod - Jihlava město již nepojedou v úseku Jihlava - Jihlava město jako první v pořadí (před rychlíkem Brno - České Budějovice), ale obvykle (při včasné jízdě obou vlaků) až po něm. V situaci, kdy ale např. bude rychlík opožděn, může Os vlak směr Jihlava město odjet ze žst. Jihlava hned po výstupu cestujících (obrácené "T").

- Uspíšení příjezdu ranního Sp vlaku z Telče do HB o 2 minuty (z 5:57 na 5:55 h); ruku v ruce s tím pak posun dalších vlakových spojů (Os vlak z Čáslavi do Jihlavy, Os vlak z HB do Jihlavy města) "o 2 minuty zpět" tak, aby vycházelo křižování s tímto Sp vlakem.

Toť vše (pokud jsem nic nepřehlédl). Rozhodně nejde o změnu "u zhruba stovky vlaků", jak bylo psáno zde.