Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Tarif » Archiv diskuse Tarif do 03. 02. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Tarif do 03. 02. 2020

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 19:29:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 10-2017
Říká se tomu "Clearing"

5.3.2. CLEARING TRŽEB
Clearing tržeb v systému jednotného tarifu bude založen na vícefázovém získávání potřebných
dat. V případě jízdních dokladů zakoupených na konkrétní trasu (jízdní doklad pro pevně
stanovenou nástupní a výstupní zónu) budou využívána data z centrálního prodejního
systému, která budou v definovaných intervalech předávána do zúčtovacího centra. V případě
časového jízdného síťového charakteru (bez určení konkrétní trasy) budou data získávána
z centrálního prodejního systému, z pravidelně prováděných přepravních průzkumů a
průzkumů skladby jízdních dokladů. Navíc lze doporučit ověření prostřednictvím
dotazníkového průzkumu za účelem zjištění všech cest v síti za dané období na vybraném
vzorku cestujících. Získaná data budou důležitá pro kalibraci parametrů rozúčtovacího vzorce.
Provádění přepravních průzkumů bude mít na starosti např. složka Ministerstva dopravy
z důvodu zajištění nezávislosti a hodnověrnosti získaných dat. Přepravní průzkumy budou
prováděny pravidelně minimálně jednou za kalendářní rok.
Rovněž bude docházet k pravidelnému průzkumu výše tarifů jednotlivých dopravců
zapojených do systému jednotného tarifu a to minimálně jednou za kalendářní rok
Pátek, 17. ledna 2020 - 09:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 9-2016
Mirek_zv: Když jsem na chalupě, nestačím se divit tomu hluku. Bory šumí, voda (jez) hučí a ptáci řvou. A to permanentně. A do toho občas štěká sousedovic pes. Skoro každou hodinu se ozve cinkání a pak zahoukání vlaku. Ale stres z toho nemám. Stres nemám ani v Praze. Tady zase cinkaj a vržou tramvaje. Ptáci zde také řvou a psi štěkají ještě častěji. Často také houkají složky IZS. Hluk aut je permanentní a připomíná mi hluk jezu.
U tý chalupy mám jeden problém. Krajina je tam rozdělena řekou. V Praze silnici přejdu. Tam řeku ne. Když se chci dostat na druhý břeh mám to tři km k mostu a tři zpátky. Ale ani to mne nestresuje. Ale chci se na chalupu dostat. Vlak sice houká kousek od ní, ale na tom druhém břehu řeky. No na výlet se to dá dojet vlakem. Po 4 hodinách cesty jsem na místě. Ale vláčet 3 km od vlaku v rukou čtyři tašky (oblečení, jídlo, nápoje, nářadí) a 25 kg pytel cementu, to po mne nechtějte. To radši využiji svou IAD. Jsem na místě za hodinu. VHD bych využil častěji. Ale nevím, proč mi k chalupě nejezdí. Asi proto, že tam nevede žádná pořádná cesta a pro pět osadníků se VHD alespoň 5x denně nevyplatí. A jednou denně je zase na nic. Když jsem byl mladý, jezdil tam alespoň pošťák. Nikoliv na koni, ale na mopedu. Ale když šel do důchodu, tak nový sekáč se již po polňačce asi bál. Mohu využít i bus VHD. Když jsem onehdá hledal spojení do spádové obce (3 km od chalupy) v sobotu, tak mi to spojení našlo. Ráno. V pondělí. Ten bus jezdí po silnici, kde jezdí i auta. Osobní a nákladní. Nákladní proto, aby odvezly mléko do mlékárny a přivezli pivo. Osobní proto, aby přivezly pijáky piva a dojička krav si dojela k doktorovi. Všichni za to platí spotřební daň z PHM. Za tu nám pak možná tu silnici trochu opraví. Také proto, aby ten bus VHD měl kudy jet.
Na řece plavou lodě. Vodáci. A je tam ten jez. Pro jednoho tam loni jela RZS. Udělal se a potlouk se. Kolem vody jezdí cyklisté. Je to skoro Vysočina, takže pěkný kopečky. Kolem lesní cesty jsou stromy. Prý jej vrtulník zachránil (přežil to). Nevím, zda za svůj krátký život zaplatil na zdr. pojištění i cestu vrtulníkem. Ale je mi to jedno. Každý na zdravotní péči přispíváme podle svých možností a snad nám poskytnou péči podle našich potřeb.
Ale mám to tam rád. A rád se vracím i do Prahy. IAD.
[rofl]
Pátek, 17. ledna 2020 - 09:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 10-2011
Mirek Zv.: Zapomněl jste na zábor prostoru. Kdyby někdo odložil na veřejné ploše 10m2 nějaké krámy, všichni se budou divit. Když tam někdo odloží plechovou škatuli, tak se nikdo nediví. Obrovské plochy jsou pak vyhrazeny pouze a jedině parkování, zabírají tak potenciální prostor pro zeleň, dětská hřiště a tak...
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9839
Registrován: 4-2003
ouze a jedině parkování, zabírají tak potenciální prostor pro zeleň, dětská hřiště

Když jsem bydlel v SBD, tak se tohle řešilo furt a vždcky to skončilo tím, že je málo parkovacích míst. Protože auto má každej, zatímco děti ne (anebo má ale odrostlý).

Lidi, kterým to vadilo a mezi něž patřím, ovšem dříve či později byt prodali a odstěhovali se do svýho domu. Těm co tam zůstali to nevadí, tyhle problémy neřeší. Dneska je povoleno parkování i na chodníku před domem, kde to bylo na našich dob zapovězeno, resp. povoleno na omezenou dobu. Socky sockám.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 19. ledna 2020 - 16:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 740
Registrován: 6-2019
É-šok ČD nově neuznává SLUK? 14.2. Praha - Krakow gl. umí jen sedačky (= přestupy). Nebo nějaká nová finta v obsluze?
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 20. ledna 2020 - 10:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 5-2010
Makus: Pokud ale nepotřebujete auto pořád, proč nevyužijete sdílení auta?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 20. ledna 2020 - 11:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 9-2007
Prosím o radu. Budou cestovat 2 dospělí a 2 děti do 6 let SC Pendolino z Pardubic do Liptovského Mikuláše. Při nákupu přes web (ač děti byly uvedeny mezi cestujícími) byly vydány jen jízdenky pro dospělé. Jak je to s dětmi do 6 v Pendolinu na Slovensko? Dospělí jízdenky s místenkami už mají...
Pondělí, 20. ledna 2020 - 12:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 9-2016
Miropiro:
1) Půjčené auto není řešení, pokud mám zájem cestovat zrovna v exponovaných dnech. Těmi jsou velikonoce, květnové svátky, Hus+CaM, vánoce apod. V té době je zrovna zájem o cestu a půjčovaná auta nebudou k dispozici. Před léty jsem sdílel auto s dětmi a zrovna v těchto dnech byl problém. Sdílet jednou auto na dva zájemce je samozřejmě něco jiného než půjčovat 20 aut na 100 zájemců.
2) Když v létě jedu na tu chalupu a jsem tam i 14 dnů v kuse. To bych stejně musel mít auto stále u chalupy. Průběžně s ním totiž musím jezdit na nákup. A to samé o víkendech. A pokud bych jej tam odložil a někdo by si jej půjčil (legálně), dost těžko bych okolí hledal jiné.
3) Finanční situaci mi dovoluje platit průběžné poplatky (parkování, pojistka, časový servis) i za dny, kdy auto nevyužívám. Za to mám možnost, že kdykoliv budu auto potřebovat, mám jej k dispozici. Na místě odložení, které nemusím hledat.
4) Půjčované věci mnohdy nejsou v dobrém technickém stavu (stačí se podívat po koloběžkách, kolech) či si poslechnout něco zkušeností ze zahraničí, zejména z USA. Je to celkem přirozené. Ne každý se chová k půjčené věci jako k vlastní.

A zde nejde o sdílení, ale půjčování. Sdílet můžete něco, na co jste dopředu přispěl. Jste tudíž jeho spolumajitelem. Naopak půjčujete si věc někoho cizího. A protože jsem na auta dopředu nepřispěl, nemohu jej sdílet, mohu si ho jen půjčit.
Pondělí, 20. ledna 2020 - 12:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 6-2007
Budou cestovat 2 dospělí a 2 děti do 6 let SC Pendolino z Pardubic do Liptovského Mikuláše. Při nákupu přes web (ač děti byly uvedeny mezi cestujícími) byly vydány jen jízdenky pro dospělé. Jak je to s dětmi do 6 v Pendolinu na Slovensko? Dospělí jízdenky s místenkami už mají...

Děti do 6 let cestují jak u nás, tak na Slovensku, zcela zdarma, proto to nevydalo žádné jízdenky. Nemají ovšem podle SCIC-NRT článku 12.3.1 nárok na samostatné místo.

Pokud nebude plno, tak to asi není problém.

Pokud se bojíte, že bude plno a chcete, aby měly určitě svoje samostatné sedadlo, správný postup je přikoupit jízdenky s místenkami pro děti nad 6 let.

V praxi by asi stačilo koupit jen ty místenky, ale podle předpisu to není, protože místenka bez jízdenky neplatí.
Pondělí, 20. ledna 2020 - 12:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10887
Registrován: 8-2012
nemohu jej sdílet, mohu si ho jen půjčit
To je jen takové ptydepe, aby se hipsterským mileniálům mohla auta půjčovat a nenazývat to přitom půjčováním, protože to je přece něco strašlivě pravěkého a zavrženíhodného, k čemu by se free, cool a in jedinec rozhodně nepropůjčil, zatímco carsharing, to je přece moderní řešení pro moderního člověka.
電車オタク
Desiro
Pondělí, 20. ledna 2020 - 18:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3445
Registrován: 2-2004
Makus T.H.: nemohu jej sdílet, mohu si ho jen půjčit
To je jen takové ptydepe, aby se hipsterským mileniálům mohla auta půjčovat a nenazývat to přitom půjčováním


Ale ne, je mezi tím rozdíl. Jsou dva přístupy v rámci access sourcing / access economy, a to pronájem, nebo sdílení. Access economy vychází z toho, že určité zdroje je výhodnější nevlastnit, ale kupovat si k nim přístup.

Třeba Uber je většinově, nebo alespoň původní ideou sdílení - vlastním auto a v čase kdy ho nepotřebuju, tak k jeho kapacitě poskytnu cizím přístup. Většina konceptů poskytnutí přístupu je ale klasický pronájem. To, že jsou často pronájmy marketingově prodávány jako sdílení a obecenstvo to žere i s navijákem je věc jiná. A taky že hranice mezi nimi může být tenká.

Z hlediska tržního úspěchu mám pochybnosti o schopnosti sharingu dosáhnout rozsáhlého úspěchu ve smyslu velkého tržního podílu. Velmi si ale všímám, jak pronájemní společnosti a následně stát se proti sharingu staví negativně. Mají k tomu jistě důvody (ohrožení konkurencí, možný propad daňových příjmů ... ).

I proto bych se sharingu nebránil. A jsou k tou i další důvody.
Pondělí, 20. ledna 2020 - 18:45:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10892
Registrován: 8-2012
Ale ne, je mezi tím rozdíl
Jasněže je mezitím rozdíl, ale třeba v Praze prostě probíhá zasírání veřejného prostoru (auto)půjčovnami, co se vydávají za "sdílení", protože na to holt velkoměstští pozéři marketingově víc slyší.
Jsou dva přístupy v rámci access sourcing / access economy, a to pronájem, nebo sdílení. Access economy vychází z toho, že určité zdroje je výhodnější nevlastnit, ale kupovat si k nim přístup.
Hele, tohle se asi dá namastit do nějaké pawrpojnt prezentace, i s těmi anglicismy, ať to vypadá světově, ale ono je to ve svý podstatě jednoduché: věc, ke které si "kupuji přístup" (= půjčuji, pronajímám si), buďto vlastní nějaký subjekt za účelem "prodávání přístupu" k ní jako podnikatelského plánu, nebo ji vlastní subjekt pro svou potřebu a "prodává přístup" jen v oknech, kdy ji pro sebe nepotřebuje (Uber je v okamžiku, kdy smečka "taxikářů" sedí někde na pumpě anebo garážích obchoďáku a čeká na rito, samozřejmě dávno mimo tyto hranice). Takže většina toho, co se děje kolem aut (kol, koloběžek), je prostě půjčovnický byznys - a kurva v Perlovce je sharing, protože ji občas potřebuje pro sebe [happy].

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Babilon
Pondělí, 20. ledna 2020 - 18:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4312
Registrován: 12-2007
Třeba Uber je většinově, nebo alespoň původní ideou sdílení
Uber je čistokrevný taxík, nikdy neměl žádné atributy sdílení. Řidič odváží někoho svým autem, jede tam, kam chce zákazník, a nechává si za to zaplatit. Nevidím jediný rozdíl oproti taxislužbě - kromě toho, že službu poskytuje načerno bez příslušné koncese. Pojem "sdílení" v podání Uberu je jen marketingový tah a obecenstvo to žere i s navijákem.
Komis
Pondělí, 20. ledna 2020 - 22:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 2-2019
Negrelli,Oto: Nebylo by řešením koupit bezplatnou vnitrostátní jízdenku za 0 Kč pro dítě do 6 let s místenkou SC pro ČD a na úseku ZSSK doplatit příplatek 1 € za SC?
Středa, 22. ledna 2020 - 00:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 9-2007
Komis - nějak nechápu, proč tohle nemůže fungovat už při nákupu pro dospělé. Vnitrojízdenka pro dítě do 6 bez současného nákupu pro doprovod přes net není možná... Mezinárodní nevydá tuplem, takže vyřešit povinnou místenku za 1 € bezhotovostně před cestou je nemožné

(Příspěvek byl editován uživatelem Negrelli.)
Středa, 22. ledna 2020 - 09:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 6-2007
Vnitrojízdenka pro dítě do 6 bez současného nákupu pro doprovod přes net není možná...

To je celkem logické. "Prodávat" něco přes internet za 0 Kč si jen říká o to, že někdo robotem ze srandy vykoupí celý vlak. U Regiojetu nebo Leo Expresu toto taky nejde.

Mezinárodní nevydá tuplem, takže vyřešit povinnou místenku za 1 € bezhotovostně před cestou je nemožné

Správné řešení podle tarifu (i podle "pravidel pro nákup v eShopu") jsem psal. Pokud nepožadujete, aby dítě mělo svoji sedačku, nemusíte dělat nic. Pokud to požadujete, tak koupit jízdenku s místenkou pro dítě 6-9 let. Což eShop umí. Jen by to mohlo být napsáno přímo v dialogu pro výběr cestujících, ne jen v nápovědě.

Nedával bych eShopu za vinu, že nepodporuje všechny šotonápady, jak obejít tarif a ušetřit pár korun. Skládat jízdenky a používat vnitrostátní nabídky pro mezinárodní cesty není tarifem doporučeno, tak proč by to měl eShop umět?
Středa, 22. ledna 2020 - 11:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 9-2007
Nejde mi až tak o úsporu. Jde mi o to, aby bylo co nejméně opletaček. Proč dítě do 6 let nemůže být uvedeno jako spolucestující na mezinárodní jízdence pro dospělého? Nu uvidíme, jaké zážitky s tímto nastanou, cesta se blíží...
Pátek, 24. ledna 2020 - 12:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 10-2010
Všiml jsem si, že obvyklá výše slevy pro Vázanou/Flexi zvýhodněnou jízdenku je pro držitele IN25 asi 20% a pro držitele IN50 40% (z cen pro Váz/FlZv bez slevového průkazu). Konkrétní výše není tarifem garantována, ta je určena jen pro výpočet flexi základního jízdného.
Přijde mi nefér, že ČD neposkytují slevu 25 a 50 % (nebo jinou pevnou sazbu) pro své věrné zákazníky, kteří zaplatili za slevové aplikace, také z aktuální ceny Vázaných a Zvýhodněných jízdenek. Narozdíl od státních slevistů, kteří platí 1/4 ceny z aktuální výše příslušného jízdného.
Pátek, 24. ledna 2020 - 12:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 10-2010
Zajímavá aplikace IN50 1T:
TR 10 ČD, str. 42

- Rozhodný pro přiznání nároku je věk cestujícího nebo jeho nárok na zvláštní jízdné vokamžiku žádosti o aplikaci.
Výhodné pro osoby, kterým platnost státních slev končí. Plus možnost dvouměsíčného předprodeje.
- zákazník tedy za cestování v první třídě zaplatí 1,3*(obyčejné jízdné)*0,5 = 0,65* cena flexi základního
- pro traťové jízdenky 1. třídy zaplatí 1,2*(obyčejná traťovka)*0,5 = 0,6* cena základní traťové jízdenky pro 2. třídu

Otázka:
- Může si držitel IN50 1T zakoupit jízdenku se slevou IN50 také pro jízdné doklady 2. třídy
- Může si držitel IN501T zakoupit jízdenku pro první třídu i pro cestu, kde první třída není vůbec poskytována, a cestovat druhou třídou?
Důvod: V době platnosti IN501T již nevyužívá státní slevy (ale v den koupení aplikace ano), případně u sebe aktuálně nemá slevový průkaz pro přiznání zvláštního jízdného.

Jaký význam má článek 143.3.
143. 3.Oprávněný uživatel aplikace IN 50 obdrží slevu dle ceníku 2 B tarifu TR 10.
u informací pro IN501T? Odkazovaná tabulka nám říká, že držitel IN50 a IN50D mají slevu 50% z Flexi základního jízdného a z traťovek 18+; a držitelé IN501T 50% ceny z Flexi základního 1. třídy a 50% z traťovek 18+ pro první třídu.
Pátek, 24. ledna 2020 - 17:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 7-2017
Otázka: 1) Určitě, v nejhorším neukáže InKartu. [happy] 2) eShop přizná slevu jen pokud má člověk ISIC/ŽP A ZÁROVEŇ aplikaci, takže tímto jednoznačně vyjasněno. Nad 26 let prostě užít nejde.
Komis
Pátek, 24. ledna 2020 - 20:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 2-2019
Negrelli, Oto: Nešlo mi o to vymýšlet nějaké blbosti. Ale dráha dostane své, zaplatí se místenka pro dítě, aby mohlo sedět samostatně. Jízdenku za 0 Kč bych si nechal vystavit v pokladně. Příplatek za místo pro dítě jde na ZSSK taky. Jediná nečistá část je Český Těšín-Čadca, tam bych koupil tu NRT pro dítě 6+. Ale je fakt, že by mohlo jít k číslu NRT jízdenky pro dospělého vydat jednu místenku navíc pro dítě do 6 let. Bez komplikací, předem v pokladně, když už to nejde na netu.
Pátek, 24. ledna 2020 - 23:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 10-2010
Tantin:
1) 1) Určitě, v nejhorším neukáže InKartu ??
Mám jízdenku se slevou IN50, přijde průvodčí, a neukážu mu In-kartu? Pak doplatím do Flexi základního plného.
2)eShop přizná slevu jen pokud má člověk ISIC/ŽP A ZÁROVEŇ aplikaci, takže tímto jednoznačně vyjasněno. Nad 26 let prostě užít nejde.
EShop sice slevu nepřizná, ale podle předpisu TR10 je rozhodující den podání žádosti (zakoupení aplikace) - v tento den musí být kaštan slevistou.
Úterý, 28. ledna 2020 - 08:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 5-2010
Když jsem loni v září přemýšlel nad tím, jak využiji poslední tři dny platnosti jízdenky InterRail flexi pas, došel jsem za nedlouho k závěru, že nejlepším řešením z hlediska toho, že mohu něco vidět, bude polookružní cesta Brno - Vídeň - Innsbruck - Buchs (se zastávkou v Lichtenštejnsku) - Chur, druhý den pak přes Berninu a Milán do Verony a třetí den z Verony do Innsbrucku přes Brenner a zpět do Vídně.

Ten výlet mne nadchl, samozřejmě teoreticky jsem mohl zůstat aspoň jeden den navíc ve Veroně, což i hostitelé mi říkali, ale tak co už. Podstatné pro mne bylo efektivní využití InterRailu. A teď ta otázka: pokud bych chtěl totéž absolvovat ne jako závěr jízdenky InterRail, ale prostě jen si koupit InterRail na čtyři dny a k tomu si přidat i sáňkování v Predě, tak vyplatí se mi to? Nebo by se na takové cestování dokázala najít levnější jízdenka?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 6-2007
Nechce se mi to teď počítat, ale kombinace VJE a různých Sparpreisů koupená v předstihu vyjde téměř vždy levněji než Interrail. Interrail má výhodu ve flexibilitě.
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 5-2010
Oto: háček podle mne bude v té Bernině. Felsberg - Verona mi SBB nacenily na 177 franků a otázkou je flexibilita.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 6-2007
Přes Berninu si natáhnete Super Sparpreis Europa za 30 EUR:

O flexibilitě jsem mluvil. Pokud ji vyžadujte, kupte si Interrail.
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 5-2010
Oto: Vida, tohle řešení od Němců mne nenapadlo, ale je to pravda, někudy se z Německa do Itálie dostat musí :-)
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 28. ledna 2020 - 15:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 3-2011
Dotaz na místní cestovatelské a jízdenkové mágy: Existuje nějaká (relativně) výhodná volná jízdenka na Švédsko? IR Sweden Pass je samozřejmě jedna možnost, ale 5 dní za 5000 Kč je už téměř shodná cena s Global passem. Další možnost je samozřejmě nákup Minipris jízdenek přes eshop SJ, ale chtěl bych mít aspoň trochu volnost a možnost případné změny trasy či vlaku. Díky!
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Úterý, 28. ledna 2020 - 19:08:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4941
Registrován: 5-2002
Modří píšou, že k traťové jízdence je možné na e-shopu vyzvednout bezplatnou místenku. Ví někdo jak na to [uhoh] ? Kam kliknout, kde se podívat?
Komis
Úterý, 28. ledna 2020 - 19:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 2-2019
Ve svém uživatelském profilu na e-shopu je potřeba si zaškrtnout volbu Traťová jízdenka. Pak by mělo jít si koupit místenku zdarma.
Úterý, 28. ledna 2020 - 20:21:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4942
Registrován: 5-2002
Přehrabávám se profilem a pořád to tam nemůžu najít [sad] . Ještě nějakou nápovědu prosím.
Úterý, 28. ledna 2020 - 20:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 6-2007
Je to ve vlastnostech každého cestujícícho, ne v profilu uživatele.

Kliknutím na "bez slevového průkazu" (což je tam ve výchozním stavu) spustíte dialog pro zadání slevových karet, které cestující má. A tam vyberete Česká republika: Traťová jízdenka.
Babilon
Úterý, 28. ledna 2020 - 21:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4326
Registrován: 12-2007
Chápu správně, že vlastnosti cestujícího musím měnit pokaždé, když střídám nákup místenky k traťovce a nákup jízdenky někam jinam?
Komis
Úterý, 28. ledna 2020 - 23:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 2-2019
Matijak: Nevím, jestli bude nějak užitečné tohle čtení v němčině.

https://www.zugreiseblog.de/schweden-bahn-fahrplan-zugtickets-rei setipps
Středa, 29. ledna 2020 - 07:29:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4943
Registrován: 5-2002
Oto: Děkuji už jsem to našel.

Babilon: Já to vidím tak, že ten cestující s traťovou jízdenkou je jako další. Takže buď kupuji jízdenku pro sebe nebo místenku pro "imaginárního" cestujícího.
auvajs
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 09:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 9-2017
Ve vlaku kupovaná jízdenka na 700m dlouhý úsek Potůčky Gr.-Johanngeorgenstadt mě stála závrtných 52 Kč. Opravdu to nejde nějak levněji? EgroNet jsem využít nechtěl a hlavně stejně nebyl levnější, když je pro jednu osobu za 200 Kč.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 10:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 4-2019
Babilon: ano, je to tak. Řešením je, jak píše Honza_o, vytvořit si druhého imaginárního cestujícího s traťovkou.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 21:04:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2626
Registrován: 3-2011
Komis:
"Matijak: Nevím, jestli bude nějak užitečné tohle čtení v němčině.

https://www.zugreiseblog.de/schweden-bahn-fahrplan-zugtickets-rei setipps"

Děkuji, sice nejsem žádný velký němčinář, ale nějak jsem to přelouskal. Každopádně DB Sparpreis mě nenapadl, ale dal by se použít jen na cestu přes Dánsko do jižního Švédska. Já "bohužel" chci cestovat až na sever, včetně nočního vlaku Stockholm - Narvik, takže mi asi nezbyde nic jiného, než ten Interrail přece jen koupit. [happy]
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Babilon
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 21:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4327
Registrován: 12-2007
Dneska jsem byl svědkem placení "komerčního doplatku" k režijce, Ostrava-Olomouc za 125 Kč. To jako fakt? Vždyť i plnocenná jízdenka s pisným stojí méně (75+40).
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 21:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 6-2007
Matijak: Můžete to zkombinovat.

DB Sparpreis lze koupit z Prahy do Stockholmu (od 57 EUR) nebo Kodaně (od 40 EUR + 12 EUR za Öresundståg).



Pro flexibilitu po Švédsku pak stačí mít Interail jen pro Švédsko a na méně dní.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 21:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 6-2007
Babilon:
"Dneska jsem byl svědkem placení "komerčního doplatku" k režijce, Ostrava-Olomouc za 125 Kč. To jako fakt? Vždyť i plnocenná jízdenka s pisným stojí méně (75+40)."

Plnocenná jízdenka (flexi základní) Ostrava-Olomouc stojí 162 Kč.
Pátek, 31. ledna 2020 - 08:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 744
Registrován: 6-2019
To jako fakt?
Alespoň se Vám rozpadne svět, že "nádražáci jezdí zadarmo". Těch 125,- je fixní doplatek. Pokud majitel SLUK nemá roční síťový, tak to platí pokaždé v každém komerčním spoji ČD.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 31. ledna 2020 - 08:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10968
Registrován: 8-2012
To jako fakt? Vždyť i plnocenná jízdenka s pisným stojí méně (75+40)
Pravověrný režista si přece nekoupí plnocennou jízdenku! [biggrin] (Krom toho, tohle bude nějaká "včasněfixnívázanáelišková" cena. I když, mohl to zkusit na 50% FIP?)
電車オタク
Pátek, 31. ledna 2020 - 13:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 3-2011
Ahmad_Šáh_Masúd:
"To jako fakt?
Alespoň se Vám rozpadne svět, že "nádražáci jezdí zadarmo". Těch 125,- je fixní doplatek. Pokud majitel SLUK nemá roční síťový, tak to platí pokaždé v každém komerčním spoji ČD."

To není pravda, příplatek na komerční vlaky platí vždy do 24:00 druhého dne ve všech komerčních spojích a je jedno, kolika jimi jeho držitel jede.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Pátek, 31. ledna 2020 - 13:41:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 6-2019
Ano, děkuji za upřesnění (beru si vždy roční, takže mi platnost jednorázových vypadla z hlavy).
Jinak poznatky z RENFE - FIP rezervaci uznali všude, nicméně řada spojů je a byla "completo", tedy vyprodána. IMHO to nejde poznat z jiných prodejních míst, než u RENFE - prostě se spoj v nabídce neobjeví. Cercanías - tam je problém vůbec vstupu na nástupiště, jízdenky neznají ani v Madridu, ačkoliv oficiálně platí všude bez omezení. Pokud není u turniketů personál, je nutné se ho dovolat na dálku a pak si pohovořit angličtino-španělštinou o otevření přístupu. Ve výsledku - nepohodlné, omezující.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Babilon
Pátek, 31. ledna 2020 - 15:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4328
Registrován: 12-2007
Alespoň se Vám rozpadne svět
Je nutné na každý dotaz či poznámku reagovat podobným komentem? Starejte se o svůj svět, můj nechte na pokoji, evidentně o něm víte velký kulový.

příplatek na komerční vlaky platí vždy do 24:00 druhého dne
Díky za věcnou odpověď.
Priapos
Pátek, 31. ledna 2020 - 15:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 10-2012
T_._H_.:
"Pravověrný režista si přece nekoupí plnocennou jízdenku! [biggrin] (Krom toho, tohle bude nějaká "včasněfixnívázanáelišková" cena. I když, mohl to zkusit na 50% FIP?)"


Nemohl, FIP je zahraniční jízdní výhoda.
Pátek, 31. ledna 2020 - 15:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 6-2019
Starejte se o svůj svět, můj nechte na pokoji, evidentně o něm víte velký kulový.
Naštěstí ano. A čemu se tedy divíte ("to jako fakt?")? Myslíte si, že každý je taková ultrasocka, aby zkoumal, zda je výhodnější doplatit 125,- Kč nebo dohledávat, jestli náhodou plnocenná s pisným není o jedno pivo levnější? Ne, tak špatně na tom zatím ještě železničáři nejsou.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. února 2020 - 08:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2628
Registrován: 3-2011
Oto:
"Matijak: Můžete to zkombinovat.

DB Sparpreis lze koupit z Prahy do Stockholmu (od 57 EUR) nebo Kodaně (od 40 EUR + 12 EUR za Öresundståg).

Pro flexibilitu po Švédsku pak stačí mít Interail jen pro Švédsko a na méně dní."

Ještě dodatečně odpovídám a děkuji za tip s tím Sparpreisem, nenapadlo by mě, že to jde projet až do Stockholmu za takto výhodnou cenu; necelých 60 € je vzhledem k trase opravdu pakatel. Protože ale na Německo a Dánsko (a Norsko) zřejmě použiji právě zde zmiňovanou FIPku, potřebuji vyřešit pouze to Švédsko (jelikož Švédové jaksi ze sdružení FIP vystoupili). Zvažuji také možnost koupě IR Global Pass, který je proti Sweden Passu už jen o málo dražší a nemusel bych tím řešit žádné FIPky - a také jsou k němu mimo jiné levnější povinné rezervace/příplatky do některých vlaků po trase. Každopádně všem děkuji za odpovědi.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Sobota, 01. února 2020 - 12:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 11-2009
Sleva 50% na celodenní jízdenku
Babilon
Sobota, 01. února 2020 - 12:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4329
Registrován: 12-2007
Myslíte si, že každý je taková ultrasocka, aby zkoumal...
Nic takového jsem nepsal. Jenom jsem se podivoval, že něco, čemu se říká příplatek, stojí víc, než celá jízdenka. Nic víc v tom nehledejte.
Radim_j
Neděle, 02. února 2020 - 21:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 2-2006
Matijak: pokud pojedete až v sezónu (duben až červen některá data, červenec a srpen denně), tak můžete také využít noční vlak po trase Berlín - Malmö (https://www.snalltaget.se/en/destinations/berlin). Platí v něm také Interrail pro Švédsko a pro celou cestu se použije den odjezdu, tedy u Interrailu jen pro Švédsko má smysl pro zpáteční cestu z Malmö do Belína (ale jeho cena bez Interrailu je 49 Eur). Jsou to lehátkové vozy, k Interailu vybírají příplatek 39 Eur nebo 399 Sek. Vlak využívá trajekt Sasnitz - Trelleborg.
Neděle, 02. února 2020 - 21:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 11-2005
Když už jsme u toho, ví se s definitivní platností, jestli (a za jakých podmínek) platí Interrail Flexi Pass při použití nočních vlaků bez vypsání obou dní? Dřívější "pravidlo 19 hodin", kdy se smělo jet nočákem odjíždějícím po sedmé večerní, který byl v cíli nejdříve ve 4 ráno, na políčko druhého dne, už zrušili. Pak jsem myslím někde zahlédl, že by nově měl platit v jakémkoli přespůlnočním vlaku při nástupu před půlnocí (haha, třeba ten Narvik), ale naposled jsem viděl jen informaci "platí od půlnoci do půlnoci bez výjimek" [sad]
Komis
Neděle, 02. února 2020 - 23:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 2-2019
Pro Interrail obecně platí dle ZUJ následující článek:

11.8. Pro všechny jízdy přímými nočními vlaky, včetně „denních vlaků“, jejichž jízda je ukončena po půlnoci následujícího dne (bez ohledu na dobu příjezdu vlaku), se vyplňuje datum dne odjezdu. U cest lodí (přes půlnoc) se vyplňuje datum dne odjezdu nebo datum dne příjezdu.
Pondělí, 03. února 2020 - 00:28:44  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73490
Registrován: 4-2003
Což ale moc neřeší, že (například) jedu do Itálie, takže si koupím lístek do Vídně a pak na stejné políčko jedu nejen přes noc, ale také klidně celý následující den.
Naopak u zpáteční cesty se v podstatě nic nemění, v některých případech to může být zase výhoda (ale pro běžné situace asi spíš moc ne...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 03. února 2020 - 07:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 6-2019
Jenom jsem se podivoval, že něco, čemu se říká příplatek, stojí víc, než celá jízdenka.
Ano, například interrailisté to znají od dob aplikování revenue managementu na železnicích.

MZ: V součtu, myslím, jde spíše o další znevýhodnění IR.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 03. února 2020 - 07:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10993
Registrován: 8-2012
Na oficiálních stránkách Interrailu (Eurail B.V.) je napsáno: "A travel day lasts 24 hours from midnight to midnight. On a travel day you have access to the train networks where your Interrail Pass is valid." Různé železnice asi můžou nabízet úlevy (třeba u toho "přespůlnočního" vlaku může mít smysl dojezd až druhý den ráno, stejně jako různé "denní" síťovky nekončí o půlnoci, ale v jednu nebo i ve tři ráno), ale nebude to paušálně.

můžete také využít noční vlak po trase Berlín - Malmö
Pozor akorát na to, že to je (s ohledem na "západoevropské" poměry) pěkná socka - pro šotouše samotáře asi dobrý, ale rodinu bych do toho nebral.
電車オタク
Pondělí, 03. února 2020 - 07:42:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 6-2019
A na jaře čtyřikrát odklonem přes Rostock.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 03. února 2020 - 10:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2629
Registrován: 3-2011
Radim_j:
"Matijak: pokud pojedete až v sezónu (duben až červen některá data, červenec a srpen denně), tak můžete také využít noční vlak po trase Berlín - Malmö (https://www.snalltaget.se/en/destinations/berlin)."

Tak Snälltågetem jsem jel loni, ale jak tu bylo už také zmíněno, žádný luxus to nebyl. Ovšem pro baťůžkáře jako jsem já zcela ideální, cena přijatelná a spaní ve vlaku, který se houpe na lodi, je celkem zážitek [happy] Navíc jízda nekonečnými lesy a loukami z Berlína směrem na Eberswalde a Pasewalk pod vedením stařičké BR 155 potěšila i srdce nejednoho šotouše ve vlaku [masinka][lol] Letos však chci jet přes Dánsko a zastavit se tam, proto tuto volbu spíše vylučuji.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Pondělí, 03. února 2020 - 12:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 11-2005
T_._H_.:
"Různé železnice asi můžou nabízet úlevy (třeba u toho "přespůlnočního" vlaku může mít smysl dojezd až druhý den ráno, stejně jako různé "denní" síťovky nekončí o půlnoci, ale v jednu nebo i ve tři ráno), ale nebude to paušálně."

To mě právě zajímalo, jestli by mi někdo neporadil, kde se o takových úlevách jednotlivých dopravců dočíst.