Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Arriva » Archiv diskuse Arriva do 02. 01. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Arriva do 02. 01. 2020

dolů
   autor příspěvek
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 07:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 12-2007
TH: Zjednodušeně: Není až tak úplně snadné integrovat něco, co není objednané. A zase se dost špatně zdůvodní objednávat něco, co jinde jezdí na komerci.

Mořepetr: Tohle neumím do detailu posoudit. Uvidíme jak to dopadne po integraci.
Bohužel tohle vymezování se paní hejtmanky vůči Praze ničemu moc nepomáhá. Ovšem na druhou stranu je pravda, že postoj pražských politiků někdy též není úplně vstřícný. Bohužel politická kultura v této zemi je nyní taková, že trendem je vymezovat se vůči ostatním, nikoli s nimi spolupracovat. Vymezovat se je třeba ve volební kampani, ta je od toho určená, ale potom je potřeba zakopat válečné sekery a začít spolupracovat ve prospěch veřejnosti. Bohužel občané, kteří sdílejí tento názor si nejsou schopni ve volbách reálně vybrat (spolupracující strany nejsou na skladě), takže většina z nich pak k volbám zhnuseně nechodí, poněvadž ať zvolí Losnu nebo Mažňáka, dopadne to vždycky špatně.

Orky: Jako dočasné řešení do získání dostatečné kapacity? A samozřejmě jen Beroun.

honzaklonfar: jen aby Číňani tou dobou neoblétali Jupiter.

Cisalpino, Orky: Ano, tak nějak to s těmi počty cestujících bude. Nicméně to omezování provozu vlaků (správně tomu říká objednatel optimalizace) od začátku GVD 2020 je reflexí na aktuální finanční možnosti kraje.

Qěcy: Máte pravdu, že se Praha nedomluvila. Současně Praha měla zájem do desetileté smlouvy s ČD zakotvit nákupy nových vozidel, což jak si přečtete v důvodové zprávě, když byla smlouva v ZHMP, bylo na žádost Středočeského kraje odloženo a mělo by být řešeno až prostřednictvím dodatků, zase v návaznosti na finanční možnosti (kraje). Na druhou stranu ale musím přiznat, že prioritou Prahy je momentálně nákup vozidel pro elektrické tratě, kde hrozí opravdu vážné kapacitní problémy, které nejsou řešitelné (druhou variantou pořízení nových kapacitních vozidel je soutěž v rámci možného otevírání trhu, v tisku bylo naznačeno, že by Praha uvažovala /nejvytíženější/ o lince S9). Ale hned na druhém místě je Rudenka.

Petr Vlček: Doufám že (nejen) Berounsko bude v půlce června. Ale bude záležet taky na dopravci.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 08:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 12-2007
Nesni: Tarif - tak tam je z mého pohledu problém číslo 1, že pro start liberalizace není připraven SJT (přestože jeho příprava už běží dlouho a nainvestovalo se do ní docela dost peněz). Ovšem druhým dechem musím dodat, že nejsem přesvědčen o tom, že SJT tak jak je připravován uspokojí představy cestujících. V zásadě je to (automobilům) nekonkurenceschopný tarif v úrovni obyčejného jízdného, vhodný pro nahodilé jízdy a služební cesty. V podstatě jediná jakž takž konkurenceschopná záležitost je tam síťová karta. Většina lidmi očekávaných slev chybí. Na druhou stranu je ale jeho zlevnění reálně neprojednatelné, protože už nyní je SJT na hranici podlezení některých regionálních tarifů ve výkonech pod brutto smlouvami, proti čemuž již příslušní objednatelé razantně protestovali. Takže je otázka, zda SJT opravdu bude cestou k zachování tarifní jednotnosti v síti liberalizované železnice. Za sebe predikuji - NE.

Co s tím dál? Samozřejmě objednatel může nařídit tarif. Úlohu síťového tarifu nám tady může v tomto okamžiku suplovat tarif ČD. Toto je využito u S49 a S34, kde objednatel nařídil uznávání tarifu ČD dopravcům na těchto linkách a je připraven jim to nějakým způsobem vykompenzovat. Ovšem bez spolupráce s ČD je toto řešení spíše pouze pro marginální linky tohoto typu. Asi si dovedu představit proč k něčemu takovému nepřistoupilo třeba MD u dálkových linek. A ČD v tomto okamžiku spíše jednoznačně spolupracovat nechtějí (tento názor změním nejdříve až uvidím první náznak spolupráce ČD s jiným dopravcem v této oblasti).
Ostatně jako podmnožinu takového řešení by se dalo hledat i řešení pro režijní jízdenky, jejichž držitelé v mnoha případech tvoří nejhlasitěji si stěžující menšinu protestující proti liberalizaci (skoro bych řekl - viz Liberecko).

Tady si trošku myslím, že objednatelé (v čele s MD, které mělo stanovit podmínky pro liberalizaci české železnice) trošku nezvládli situaci. Protože mnozí sledovali spíše svoje zájmy, než zájmy cestujících. Dopravní úředníci (a někdy i odborníci) podlehli klamnému dojmu, že když se v tom guláši vyznají oni, vyzná se v nich povinně každý občan této republiky. A každý se rád stane nadšených hledačem v tarifech, který je nejlevnější. Státní (garantovaný = férový) vyhledávač nejlevnější jízdenky napříč tarify byl odmítnut, prý toto je lepší ponechat na soukromém sektoru (a teprve uvidíme, zda takové vyhledávače nebude ovlivňovat třeba marketing dopravců). Výsledek může být takový, že cestující se bude rozhodovat úplně jinak než si dopravní úředník myslí. Namísto hledání nejlevnější nabídky zajde do garáže, vezme auto a zajede se podívat na tarifní nabídku k nejbližší benzince (nejbližším benzinkám). Obvykle tam na něj bude zdálky svítit jedna zcela jasná cena (u každé).
Tady si dovolím malou poznámku - koukám z okna každé dvě hodiny na linku R22. A nemůžu se zbavit dojmu, že jsou ty vlaky o dost prázdnější, než před rokem touto dobou. Samozřejmě předpokládám, že je přestali ve velké míře využívat režíjkáři. Ale nemusí to být jen tím. Uvidíme jak to bude v dalších měsících. A také jak to bude na dalších linkách. Ještě že aspoň ty rychlíky jsou součástí IDS, jinak by ten pokles asi byl výraznější (což může být právě příklad té R22, kde využívání jízdních dokladů IDS v minulosti bývalo relativně nízké, oproti např. zejména R21 a R24).

Přechody mezi IDS problém jsou, nicméně asi větším problémem je guláš, který tu máme. Skutečnost, že člověk nemůže přijít na žádný e-shop, k pokladně, do vlaku atd., kde by měl garantováno, že pro jeho spojení, v tomto okamžiku, mu vydají aktuálně pro něj nejvýhodnější jízdenku pro jeho cestu z A do B, bez ohledu na využité dopravce. A k tomu že neexistuje systém, který v případě ztráty přípoje po cestě umožní cestujícímu bez nějakých formalit pokračovat nejbližším návazným spojem bez ohledu na dopravce a pro daný úsek cesty použitý tarif. Mimochodem - takhle nějak bych si představoval hlavní úlohu SJT....

A ještě konkrétně k PID vs. IDOL. Tady je třeba si uvědomit, že oblasti pohraniční Středočeského kraje s Libereckým krajem dosud nejsou integrovány. Takže to není problém, že by na některých linkách, kde platí IDOL, neplatil PID, ale v dané oblasti neplatí PID ani na žádných jiných linkách. Nejpozději o letních prázdninách by se snad mělo IDSK podařit i tuto oblast zaintegrovat a předpokládám že součástí řešení bude i spolupráce na přeshraničních linkách. Uvidíme ještě co s tím udělají finance, protože zrovna pro Mladoboleslavsko aktuálně nastavený tarifní systém PID není zrovna pro objednatele šetrný.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 01. ledna 2020 - 09:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15170
Registrován: 10-2004
-aa-: Jen k PIDímu tarifu: To, že pásmový tarif bez tangenciálního dělení je zejména pro vzdálenější oblasti nevhodný, protože tangenciální směry jsou pro cestující významně levnější, než ty radiální, se ví, ale nikoho to moc netrápí. Není divu, že je to pro objednavatele zátěží.
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 09:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4604
Registrován: 12-2007
Orky: Tak že by to nikoho netrápilo bych tak úplně netvrdil. Ale zatím změna na obzoru nejspíš není, to je pravda. Hovoří se o zadání studie, která to má posoudit. Ovšem sekundárním důsledkem je, že nejsou finance. A bude složité cestující z momentálně značně levných relací (třeba Kolín - Mladá Boleslav za 24 Kč - 53 km) přimět k přechodu do tarifu např. dvakrát dražšího. Myslím že to bude spojeno v budoucnosti s mnoha stížnostmi. Tarif PID je v tomhle strašně nespravedlivý - sedíte v kanceláři s kolegou, oba jezdíte na třípásmový kupon a jeden ho potřebuje na 15 km, zatímco druhý klidně za stejnou cenu zvládne i víc než 50 km.
Ovšem když tohle řeknete před některými lidmi, koledujete si minimálně o upálení.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 01. ledna 2020 - 11:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 8-2006
Osobní vlak z Liberce směr Lomnice nad Popelkou ve stanici Turnov
Středa, 01. ledna 2020 - 11:29:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 11-2012
Franas84: Hezké Desiro. Rozhodně bych jel raději v něm, než v té 843, o Regionově ani nemluvě... [wink][ok]
Smithers
Středa, 01. ledna 2020 - 11:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 696
Registrován: 12-2007
Počítám, že jakékoliv zdražování tarifu PID přijde na řadu nejdříve po volbách :-)
Středa, 01. ledna 2020 - 12:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 3-2006
Ad -aa-: Díky za odpovědi.

Mám tu ještě dotaz od berouňáků k integraci Berouna, platí ještě tyto termíny?
- Berounsko I (Praha – Beroun – Zdice): 1. čtvrtletí 2020
- Berounsko II (Berounsko + Hořovicko): 2. čtvrtletí 2020
Zdroj: https://berounsky.denik.cz/z-regionu/rozsirovani-integrovane-dopr avy-kraj-v-pristim-roce-vezme-hopem-20190903.html

Ad Qěcy:
Ohledně nepoužitelnosti osobáků v dopravě např. z Jinec do Prahy hl.n, pár dat první sloupec celková doba a druhý sloupec, pokud by se odstranil přestup:

Os7905/Os8825 1:40 1:24
R1165 1:18 1:18
Os7909/R761 1:25 1:09

Pokud by tedy zanikla možnost jet R26 ale byla by možnost přímého osobáku, je rozdíl mezi dobou jízdy S60+R16 s přestupem a teoreticky prodloužené linky S6 jedna minuta, ale v neprospěch rychlíku.
Bohužel brání tomu jak technické podmínky na straně dopravce, tak provozovatele dopravní cesty.

Ale doufejme, že ke zrušení R26 nedojde a naopak dojde ke zlepšení parametrů jak vozidel tak dopravní cesty.
Středa, 01. ledna 2020 - 12:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 8-2006
Jackub: Na Desiro si nemohu stěžovat jezdím z Pilinkova a jsou tichý a rychlejší než ČD 843 či Regionovy
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 13:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4605
Registrován: 12-2007
Mořepetr: Berte to zcela neoficiálně, protože nic ještě nebylo schváleno (očekává se v orgánech kraje v lednu). Ale Berounsko I, Berounsko II, Rakovnicko II (= zbytek) a kus Příbramska k Rožmitálu = vše co sousedí s Plzeňským krajem - v polovině června. Bylo by praktické, kdyby se to podařilo, protože v Plzeňském kraji se v tomto termínu mění autobusový dopravce (a i v tomto případě jsme v diskuzi správně) a bylo by vhodné vše zvládnout najedou.

Zatím si myslím o zrušení R26 nikdo neuvažuje, ale jak jsem uváděl, pokud by někdo chtěl nasadit sem nějaká supermoderní vozidla, možná bude nucen zvažovat, zda se to vyplatí financovat (ve vazbě na jiné projekty, cenu a počty cestujících). A tak možná lepší jedoucí trošku horší vozidlo, než nejedoucí moderní....

Jinak dnes v Čechách Arriva jen s menšími problémy v dálkové dopravě, asi tři rychlíky odjely z výchozích stanic cca +20, ve dvou případech je otázka, zda to nějak vzdáleně nesouviselo s odklony přes Malešice kvůli mrtvole na koridoru. V Libereckém kraji může být pan hejtman minimálně s plněním GVD v prvních 13 hodinách nového roku myslím spokojen (tedy u vlaků Arrivy, u vlaku ČD jsem tam nějaký problém zaznamenal).
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 13:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 12-2007
Jinak harmonogram uvedený v tom článku již neplatí, jak je zřejmé z Kutnohorska I.

Ale osobní názor -aa- na ten budoucí harmonogram si s prominutím raději nechám pro sebe[wink]
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 01. ledna 2020 - 13:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4677
Registrován: 3-2006
Ad -aa-: Díky, myslel jsem si to, že to zas sklouzne.

Bohužel jsem čím dál tím větší dopravní ateista.

Hlavně aby ty vozidla nějaká byla. U ČD to v posledních měsících jejich provozu vypadalo jako sbírka náhrad.

Tak snad Wanderdüne, vydrží chvilku jezdit.
Středa, 01. ledna 2020 - 14:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15171
Registrován: 10-2004
Linka R26 má novou smlouvu na 3 roky, co by jí někdo rušil? Co na tom, že dálkový význam této linky je minimální. Co na tom, že na torzo té linky se nedá nic kloudně navázat, třeba středočeský kraj už to vzdal (viz Blatná), na jihu o pár minut ujíždí vlakům od Volar... Mám takový pocit, že MD netuší, co chce a není schopno kloudně spolupracovat s kraji. I když mě překvapilo, že na poslední chvíli dodatkem MD doobjednalo plnou dvouhodinu na R21 (alespoň po Turnov) a R22. Stejně to odráží tarifní bordel a pozdě dokončovaný a nevhodně zvolený státní tarif.
Středa, 01. ledna 2020 - 15:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4678
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Řeč šla ale o VŘ na smlouvu od GVD 22/23. Kde pokud bude MD trvat na svých požadavcích na vozidla, může klidně dojít k neobjednání. Ale MD to může dát ještě na deset let do roku 33 z ruky. Prostě tu jen tu troubu moc žhavíme. Tedy s obavou, že se nic takového neděje na MD, přitom aby MD připravovalo VŘ, tak je za pět minut dvanáct.
Středa, 01. ledna 2020 - 15:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9210
Registrován: 5-2002
5 minut po dvanácté (je třeba myslet i na ÚHOS).
Priapos
Středa, 01. ledna 2020 - 17:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 10-2012
-aa-:
"Takže je otázka, zda SJT opravdu bude cestou k zachování tarifní jednotnosti v síti liberalizované železnice. Za sebe predikuji - NE.

"
Genau. Velká (naivní) očekávání nahradí ihned po aktivaci SJT tvrdá realita.
-aa-
Středa, 01. ledna 2020 - 17:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4607
Registrován: 12-2007
Orky: Doplnění R21 a R22 je výsledek jednání MD s kraji. Úprava provozního konceptu Březnice - Blatná je záležitost Jihočeského nikoli Středočeského kraje (konkrétně především požadavku města Blatná, které dalo přednost pravidelné osobákové dvouhodině navázané na rychlíky v Berouně před rychlíky již z Březnice avšak v kadenci připomínající dobře prožraný ementál).

PŠ: A tak asi by čas na vypsání ještě byl … pokud by to nebylo psané na nová vozidla. S novými vozidly by to bylo již asi skutečně na hraně.

Priapos: Že by typická česká metoda slepých uliček? Uvidíme zda stát jednou bude kupovat za velké peníze bileto nebo zda bude vyvíjet za ještě větší peníze jeho paralelu.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 01. ledna 2020 - 17:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15172
Registrován: 10-2004
-aa-: Děkuji za objasnění. Překvapuje mě, že se tady MD domluvilo s kraji a přidalo do rozpočtu nemalý peníz navíc. Nebo to zpětně propláci kraje jako u R13 u spěšňáků? Ale své vlaky na úseku Nový Bor - Rumburk zrušilo bez milosti ač ústecký kraj o ty vlaky stál. Je zase pravda, že na území ústeckého kraje bylo bohatě kompenzováno rozšířením provozu linek R20 a R15.
Středa, 01. ledna 2020 - 18:07:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4681
Registrován: 3-2006
Přičemž i Blatná a Příbramsko žádalo o doplnění "ementálu", jenže jak jsem již psal výše např. občan v Černošicích, není občan v Březnici i když oba jsou voliči ve volbách do krajských lavic. A někdy ani to ne, jak píše výše uvedený článek, kdy si občan Prahy ponechá i po přestěhování trvalé bydliště v Praze.
Ale to bychom se zas motali dokola.[andel]
Středa, 01. ledna 2020 - 18:19:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3447
Registrován: 5-2002
SJT v aktuální podobě bude dobré především na síťovky a traťovky (na tyto účely bude ovšem přímo vynikající). Ale ta situace je podle mě daná tím, že MD je v této věci (dobrovolně?) v pozici poníženého prosebníka vůči dopravcům, a oni chtějí hlavně zachovat své tarify a SJT spíš trpí jako nutné zlo. Kdyby tomu tak nebylo, jistě by onen Halbtax obsahoval a hned by bylo vše jinak ohledně jeho použitelnosti pro jednotlivé jízdné.
Pořád doufám, že až se to "hlavně nějak zavede", tak postupně se to třeba prosadí časem. Po pravdě, za vyšší prioritu bych považoval integrace MHD.

Ohledně R26 si dovolím názor, že přinejmenším do BEtunelu by bylo nejlepší udělat z toho Sp v hodinovém taktu (na trati 200 plně zastávkově, Zdice - Praha pak jako R). Podobně pak v jižních Čechách: CB - Písek rychle (tj. asi jen Protivín, možná Číčenice) a dál na sever jako Os. Protože vyloženě dálkové relace jako Praha - PI jsou těžce mimo konkurenceschopnost tak jako tak a i kdyby se měla trať 200 někdy pořádně zrychlit (třeba ve vazbě na tunel), tak stejně rozumný smysl dálkovky nebude v dublování IV. TŽK nýbrž v cestách na Šumavu. Z Březnice na sever i jih by vliv dodatečných zastávek byl na úrovni cca 10 min, což je sice dost ale zkrácení intervalu to myslím bohatě vyrovná.
Středa, 01. ledna 2020 - 18:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3448
Registrován: 5-2002
R21: No jo, já si toho doobjednání vůbec nevšiml! Hurá, konečně přestaly chybět právě přesně ty vlaky vhodné na vícedenní cesty do/z Krkonoš a Jizerek! Pěkný vánoční dárek. konečně to prodloužení do Harrachova (já vím že to tam nevyjede).

P.S.: Jo aha, ono to "v 10 z Tanvaldu" jede až z Turnova. Tak příští rok bych, milý Ježíšku, prosil tohle dotáhnout (a na R22 pak Lužické hory i od vlaku v 9:20 z Prahy)...
Středa, 01. ledna 2020 - 18:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 3-2006
Tomáš_záruba:
"

Ohledně R26 si dovolím názor, že přinejmenším do BEtunelu by bylo nejlepší udělat z toho Sp v hodinovém taktu (na trati 200 plně zastávkově, Zdice - Praha pak jako R). Podobně pak v jižních Čechách: CB - Písek rychle (tj. asi jen Protivín, možná Číčenice) a dál na sever jako Os. Protože vyloženě dálkové relace jako Praha - PI jsou těžce mimo konkurenceschopnost tak jako tak a i kdyby se měla trať 200 někdy pořádně zrychlit (třeba ve vazbě na tunel), tak stejně rozumný smysl dálkovky nebude v dublování IV. TŽK nýbrž v cestách na Šumavu. Z Březnice na sever i jih by vliv dodatečných zastávek byl na úrovni cca 10 min, což je sice dost ale zkrácení intervalu to myslím bohatě vyrovná."

Ano, to by bylo na následujících minimálně 30 let optimální řešení, pokud bude současně postupně zkracována JD, díky zlepšování stavu dopravní cesty 200 (začít by se mělo odstraňováním rychlostních propadů na přejezdech) i 171.
Jen prostě časem nějaká nová vozidla, nebo nově dovezené ojetiny, budou potřeba.
Pikehead
Středa, 01. ledna 2020 - 18:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5796
Registrován: 3-2007
To je hezký, že jste zmínil Šumavu, já se několikrát zabýval myšlenkou probojovat se z Prahy do Prachatic vlakem (s tím, že ty 4 hodiny v mixu čtení, práce a observace neznámého okolí nějak dám), ale vždy se to ukázalo jako nereálná a evidentně k tomuto účelu nekonstruovaná kravina a bral jsem radši autobus.
Středa, 01. ledna 2020 - 19:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 12-2006
Pokladni Arrivy na Kladne asi slavila Silvestra az v praci. Nebyla schopna vubec vydat jizdenku a v pul sedme si ji nekdo, nejspis z firmy, nalozil do auta a pokladnu zavrel.
Středa, 01. ledna 2020 - 19:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3449
Registrován: 5-2002
Přesně. Ono do Strakonic (tedy i Sušice, Vimperka) to už je teď lepší přes Plzeň a tato trasa se bude už jen vylepšovat (190). Zdůvodnění R26 v duchu "aby byla alternativní linka do Budějovic mimo výluky" během pár let definitivně skončí nehledě na to, že to byla kravina od počátku (no ale zase byla-li reálnou alternativou neexistence čehokoliv rychlejšího na trati 200, tak pámbu zaplať).

Ohledně kapacity 171 jsem názoru, že pro vlaky co projedou na Wilson se na zbytku toho údolí nějaké řešení vždy najde a především: Jakmile se objeví autoblok, tak by měl skončit "zákaz předjíždění" (přinejmenším od Řevnic dál). Ex6 tak bude možné postavit mimo proklad R16-R26.
Středa, 01. ledna 2020 - 19:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3929
Registrován: 7-2017
ad jeneč - to jsou silvestrovské zprávy ne??[biggrin][biggrin]jedna lepší než druhá
Miloš_jonák
Středa, 01. ledna 2020 - 19:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 12-2007
6332:
"Jak se vezme. Pokud by nic nebránilo provozu do Berouna (kapacita trati, kapacita nádraží kde by se odstavila souprava). Pokud by to byl problém, jsou Zdice řešení."
Totální pí*ovina končit vlak v díře a 90% frekvence povinně nechat přestupovat 9 km před okresním městem. Zdice stejně jako Česká Třebová jsou dnes jen nácestné stanice a žádný významný uzel, kde by měly přestupovat kvanta lidí v přirozeném směru cesty.
Středa, 01. ledna 2020 - 20:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2017
Ad soutěže na vlaky dálkové dopravy: Ministerstvo dopravy u smluv, uzavřených v roce 2019 na 1-3 roky (s ČD i Arrivou) nepočítá s tím, že by tyto smlouvy prošly soutěží, a bude jejich "prodloužení" řešit opět přímým zadáním. Zda formou "rozstřelů", nebo je zadá napřímo stávajícím dopravcům, je otázkou (u R14 a R27 je ale i na ten rozstřel už pozdě, takže předpokládám přímé zadání ČD).

Pokud by Ministerstvo chtělo tyto výkony soutěžit, už je příliš pozdě (stačí jakékoliv odvolání na ÚOHS, což je prakticky jistota, a soutěž je v [zadnice]).
Středa, 01. ledna 2020 - 20:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13199
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Ohledně kapacity 171 jsem názoru, že pro vlaky co projedou na Wilson se na zbytku toho údolí nějaké řešení vždy najde"
Samozřejmě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 01. ledna 2020 - 20:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 3-2006
Ad Bdmteeo296: To celkem asi všichni co o tom něco tuší, předpokládají. Otázkou je zda prodloužení, přímé zadání případně nový rozstřel, bude na 1,2,3,4 ... roky nebo rovnou na dalších deset let. Tedy na jak dlouho se onen stav zakonzervuje.
Bude to zároveň opět zpestřeno tím, že v roce 2021 jsou volby. Takže pokud to bude někdo jiný než Arriva, bude mít zas jen cca rok a něco na přípravu, protože před volbami rozstřel nebo přímé zadání MD těžko rozhodne.
Středa, 01. ledna 2020 - 20:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2017
Mořepetr: U R26 a R27 má Ministerstvo plán na soutěže s podmínkou vozidel na alternativní zdroj pohonu (baterky, vodík), se začátkem plnění cca za 5 let. Do té doby přímé zadání. To znamená vyhlášení soutěže během tohoto, příp. příštího roku. U ostatních linek, které mají v současnosti smlouvy na 1-3 roky, se počítá po vypršení současných smluv s přímým zadáním, ale nikoliv na 10 let (ale ani na nízké jednotky let).

Jelikož se ale koncepce otevírání trhu mění každým rokem, bral bych i tohle jako velmi orientační plán, byť aktuálnější zatím k dispozici není. Sám jsem zvědavý, jak tohle otevírání trhu nakonec dopadne (a dvojnásob zvědavý jsem na soutěže na R26 a R27 s vozidly na alternativní zdroj pohonu). Uvidíme [wink]
Středa, 01. ledna 2020 - 21:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4685
Registrován: 3-2006
Ad Bdmteeo296: Díky za info i když jak říkáte situace se mění každý den. Zvlášť zajímavé to bude, vzhledem k tomu, jak již -aa- zde konstatoval, ekonomicky se nová vozidla, dle současných požadavků MD, budou špatně zdůvodňovat, takže rozhodnutí o nasazení hybridních vozidlech, bude spíš v jiných rovinách.
Středa, 01. ledna 2020 - 22:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3805
Registrován: 6-2011
z Jinec do Prahy hl.n, pár dat první sloupec celková doba a druhý sloupec, pokud by se odstranil přestup:

Os7905/Os8825 1:40 1:24
R1165 1:18 1:18
Os7909/R761 1:25 1:09


Cestou do Prahy je na R16 několik vyrovnávacích minut mezi Smíchovem a Hlavním. Proto moje představa je taková, že (cestou z Prahy):
XX:17 - XY:00 R16 Praha-Zdice (47 minut)
XY:02 - XY:19 R26 Zdice-Jince (17 minut)
Celkem: 1:06

R16 má letos mezi Prahou a Zdicemi o 2 minuty delší jízdní dobu než loni, takže je to i s rezervou.
Podle financí a kapacity nádraží/tratě by se R26 ukončila ve Zdicích nebo v Berouně. V případě jízdy do Berouna by navíc byla uspokojena frekvence do Berouna bez přestupu, ve Zdicích by (asi ?) nic nebránilo přestupům hrana hrana.
Rušit R26 je blbost, ale ukončení ve Zdicích/Berouně by ušetřilo personální náklady i náklady na vozidla.
Nenapadá mě žádné řešení s kratší cestovní dobou.

Miloš_Jonák: Taky nepovažuji ukončení ve Zdicích za ideál. Ale pokud by v daný čas (před/po R16) nebyla na trati kapacita, nebo na nádraží v Berouně, je lepší to podle mě udělat takhle - a zavést na R26 2h interval, než nechávat stávající stav
Středa, 01. ledna 2020 - 23:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 5-2002
Ad 6332:
To je ono. R26 se nevleze na 171, jízda přes Rudnou o 15 minut déle jen podtrhuje nepoužitelnou "šnekovitost" pro cesty z/do Prahy nehledě na to, že na Hrbaté ty rychlíky v podstatě překáží regionální dopravě. Navázání na Plzeňské rychlíky v Berouně by bylo ideálním řešením, představující zrychlení i zlevnění provozu.
Priapos
Středa, 01. ledna 2020 - 23:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 10-2012
Orky:
"Nebo to zpětně propláci kraje jako u R13 u spěšňáků? "


Na R13 prakticky téměř žádné Sp nejsou.
Středa, 01. ledna 2020 - 23:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 3-2006
Ad Chomutovák: Omyl, tam se nevejde Ex6, protože ta přišla až po R26. Respektive Ex6 chybí trať, kterou měla slíbenou od SŽDC a zřejmě do roku 2050 se jí nedočká.

Jinak když se chce tak jde všechno, jen malé děti se musí nosit. Viz protahování R26 podél vody při MU a výlukách na Hrbaté.
Středa, 01. ledna 2020 - 23:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3806
Registrován: 6-2011
Napadá mi že by to mohlo jezdit asi takhle. Návaznosti v Jihočeském kraji ale neznám.

4:35 - 6:54 (ČB-Zdice) ...po R16 v 6:59 by pokračovala (7:01) do BE, kde by byla cca 7:09
7:49 - 7:58 z Berouna do Zdic ...po R16: 8:02 - 10:17 (Zdice-ČB)
A tak dokola. Potřeba by byly 3 soupravy.
První spoj z ČB v 4:35, ze Zdic v 8:02. Poslední spoj z ČB v 16:35, ze Zdic 20:02.

Ať už by to jezdilo takhle, nebo trochu jinak, stačily by 3 soupravy. [happy]
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 01:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 5-2002
Ad Mořepetr. Reálně ale jezdí Ex6 po 171 a nevejde se R26. V podstatě je to asi správnější, protože Ex6 jezdí určitě více lidí.
Netuším, jak jste pamětníci, ale v časeho mého šotoušského mláí (svobodný, bezdětný, hubený...) jezdily po 200 rychlíky obvykle jen ze Zdic do ČB. Výjimkou byl památný rychlík Bezdrev v trase Most-Rakovník-Beroun-ČB (svého času až z Chomutova a také až do Velenic) a rychlík Otava (Praha-Písek-Strakonice-Horažďovice). Jezdily tu i studentské posily v pátek Praha-Protivín, v neděli Volary-Praha. A jeden čas jezdil i "Antibezdrev" v částečné trase Bezdrevu, ale obráceně, ráno z ČB do Rakovníka, večer zpět.
Výhodou mj. bylo, že ve Zdicích byl přípoj mezi rychlíky od Písku na Plzeň a obráceně. Dnes se čeká skoro půl hodiny.
Myslím, že kdyby se ministerstvo k tomuto modelu vrátilo (asi ne z Bezdrevem nebo Otavou, ale pravidelná dvouhodina Beroun-Zdice-Písek-ČB s návaznostmi cca jak píše 6332), tak by to byl krok lepším směrem než je dnes.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 01:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3450
Registrován: 5-2002
Akorát že by tím už vůbec nikdo nejezdil. Drobnost.[happy]
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 08:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 8-2017
jezdily po 200 rychlíky obvykle jen ze Zdic do ČB.

Ano a pro těžkou vzduchovozbu zanikly resp. musel být změněn model. Ono ve finále 4 páry do Prahy budou v průměru nejspíš obsazenější než 7 páru do Zdic s přestupem. Pokud by se původní stav ponechal, je velká otázka zda by na t-200 ještě vůbec R existovaly podobně jako na t-110, 124, 238.

(Příspěvek byl editován uživatelem 749.258-0.)
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 11:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 5-2002
Ad 200. Já bych si dovolil trochu oponovat. Podle mě ta vzduchovozba byla těžko způsobena absencí spojení do Prahy, protože prakticky odevšad po trase je to do Prahy o hodinu rychlejší autobusem.
Spíš bych řekl, že klíč bude ve frekvenci a zapamatovatelnosti jízdního řádu (takt je v tomto výhodou) a také v soupravách. Ne, že by vlaky Arrivy byl nějaký zázrak, ale proti 854+054 nebo svého času "Vršovickým Desirům 749+2xB) je to přeci jen pokrok. A taky v té době nebyl na 170 hodinový interval, takže přestupy byl poněkud nejistější.
Nicméně by samozřejmě bylo ideální dostat ty vlaky na 171 a jezdit s nimi až do Prahy, ale to se neobejde buď bez modernizace 171 nebo bez nové VRT nebo bez omezení příměstské a nákladní dopravy. A všechny ostatní dopravní segmenty na 171 jsou určitě vytíženější než linka R26.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 14:11:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 6-2011
Teď na t.200 na R26 taky nečekají nedočkavý davy na přeplněnym nástupišti, aby mohly jet šnekovlakem do Prahy. Přestup ve Zdicích by lidem ušetřil okolo 20 minut. Tj. 25% cestovní doby
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 15:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 7-2017
tak jak dnes?..na 070 vcelku vcajku[lol][ok]zejména zájmena[proud]
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 17:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4687
Registrován: 3-2006
Zas ale nedostanu v R26 pendrekem, jako v Ex6. [rofl]
Omlouvám se za zdržení odpovědi.
Také pamatuji a i jsem využíval Bezdrev, Otavu, Antibezdrev, ale bohužel potřeba rychlíku opravdu na trase Chomutov -Č. Budějovice není. Posledních osm let jsme dělali zakázky v Prunéřově, Chomutově, Mostu, Bílině a Teplicích a pokud už se to nedalo řešit IAD (například někdo potřeboval odjet dřív), jelo se vlakem přes Prahu.Nebo obdobně žlutým autobusem do Prahy a z Prahy vlakem do Příbrami.

Spádovost Příbrami je do Prahy a těch 3000 obyvatel Příbrami co tam denně dojíždí to jen potvrzuje. A teď k Ex6, naplněná je v souběhu s R16, takže pokud by se doplnila R16 místo Ex6, moc by se nestalo. Cestující Praha-Plzeň má tedy k dispozici dvě rychlé vrstvy a jednu pomalou s přestupem. Cestující Beroun-Praha má k dispozici dvě pomalé a jednu rychlou vrstvu. A cestující z Příbrami má k dispozici jednu pomalou s přestupem a druhou pomalou bez přestupu.

Ad 6332: Neušetřil, pokud by to byl ostrý přestup, nikdy nezaručíte přípoj.

Edit: Beroun má 3 pomalé vrstvy, zapomněl jsem na Hrbatou.[blush]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 18:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15176
Registrován: 10-2004
Mořepetr: Příbram má řadu rychlíkových, i pomalých vrstev, jen jezdí po dálnici. A drtivá většina cestujících veřejnou dopravou, obzvlášť po odečtění režijkářů a šotoušů, tak jezdí. Mimochodem, ráno do Prahy nejede jediný rozumný vlak, rychlík s příjezdem v 8:33 je pro valnou většinu lidí pozdě. O tom, který vztah má být preferován, má rozhodovat především jeho velikost a čas vůči alternativě. Příbram po kolejích je časově nekonkurenceschopná, proč takovým vztahem ničit několikanásobně větší vztahy, které jsou i časově kratší nebo alespoň srovntelná než silniční alternativa?
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 18:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2017
ARRIVA zlepšuje své služby, kraj přesto na sankcích trvá
https://www.kraj-lbc.cz/arriva-zlepsuje-sve-sluzby-kraj-presto-na -sankcich-trva-n934496.htm

ARRIVA vymění všem průvodčím odbavovací terminály
https://zdopravy.cz/arriva-vymeni-vsem-pruvodcim-odbavovaci-termi naly-doda-je-firma-ceskych-drah-39744/
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 18:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4688
Registrován: 3-2006
Ad Orky: O tom žádná, bohužel D4, respektive I/4 a její pokračování v Praze nestíhá,
A také Arriva má problémy s dostatkem řidičů autobusů.
Středočeský kraj jasně definuje jako páteřní VHD, tu po železnici.
Ono není ráno ani pořádné železniční spojení Příbram-Beroun a zpět, natož do Prahy.
Zkuste se ráno objednat na vyšetření v nemocnici Příbram (kam běžně Berounsko a Hořovicko dochází na vyšetření) a zjistíte, že musíte mít buď sanitku, nebo někdo z příbuzenstva Vás musí dovézt.

Nekonkurenceschopnost zavinil hlavně dopravce, když jim to sečtu, tak se nechali bez protestu vyhodit na Hrbatou, nasadili nevhodná vozidla a jejich smířlivý postoj k SŽDC ohledně dlouhodobých zbytečných výluk je až do nebe volající.

Příbram - Praha je časově srovnatelná, Zkuste někdy jet od muzea, metrem a autobusem do Příbrami a to samé pomocí R26. V Příbrami však chybí zastávka Příbram sídliště. Kterou by měla SŽDC podle svého slibu otevírat 1.7.2020.

Edit: Pokud budete počítat i silnici tak Beroun má ještě C20 a 380

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 18:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5794
Registrován: 12-2004
Mořepetr: Příbram - Praha je tak "srovnatelná", že jedou skoro všichni busem.

A že jste tam dal Muzeum, proč ne třeba Můstek nebo Florenc atd. a tedy metrem rovnou na Smícháč.

K té chybějící vlakové zastávce: obráceně lze říct, že v Příbrami naopak nechybí plno zastávek autobusu, kam je to z vlaku dalších+ x minut...
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15178
Registrován: 10-2004
Mořepetr: I při té nepříznivější relací pro vlak jsem při přestupním čase na hlaváku 7 minut na 1:38 a u kombinace A+B+393 jsem při přestupu 5 minut na 1:11, tedy vlak prohrává o 27 minut. A ještě to jezdí každou chvíli a vlak jednou za 2 hodiny. Kdyby to stát zrušil a středočeskému kraji místo toho třeba posílil zejména o víkendech v létě vlaky Praha - Kutná Hora, mělo by to větší efekt.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 7-2017
Mořepetr:
"
Středočeský kraj jasně definuje jako páteřní VHD, tu po železnici.
"
To Plzeňský taky a za 9 let SŽDC tu druhou kolej v nějaké vhodné lokalitě na 170 (Plzeň-Klatovy), aby byla stabilní SJD 30 min Rokycany-Chlumčany u Dobřan a SJD 30 minut Chlumčany–Klatovy, nestihla...
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4689
Registrován: 3-2006
Ad Zzz: Tohle jsem slyšel už v roce 89 od ČSAD, jen v opačném gardu.

Tak dobře dám střed města jinam, vždy se za to bral sv.Václav, ale dobrá tedy roh Vodičkové a Václaváku.

A v Příbrami to máte kruháč na TGM

Mimochodem co je skoro všichni? Pokud se kouknu na D4 tak to bude IAD ku BUS, tak 1:1 a teprve toho součet bude ta většina. Pokud by se dostalo ještě nějaké do VHD, bylo by to jen dobře, zřejmě dost lidí co jedou autem, že se nechtějí mačkat v busu a někteří z busu, by klidně vlezli do vlaku, aby nemuseli na smíchově přesedat.

Ale vážně, nikdo nechce rušit Ex6 i když s ní mají problém Rokycany, Hořovice a Beroun. R26 s klidně vejde, jak již tu bylo včera řečeno.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 7-2017
Mořepetr:
"

Ale vážně, nikdo nechce rušit Ex6 i když s ní mají problém Rokycany, Hořovice a Beroun."
Rokycany a Hořovice? Okrajové spoje jim tam zastavují. Beroun má S7. Nechal bych tam zastavit možná akorát 565 a 362.
Proč s ní jinak mají problém? Že jsou 2 dopolední díry v R16? Za to může Středočeský kraj. Plzeňský si ty díry Plzeň-Klatovy doobjednal jako Sp.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Za ideálních podmínek.
Ad Tantin27: Prostě politici, nikdy nemůžu dát kolik můžu slíbit. Ale zatím tam ten směr aspoň mají.

Možná tomu ve středních Čechách bude jinak, až se postaví P+R Dubenec a bude zaveden silniční páteřní spoj.

Ad Tantin27: A přesto frflají,takže proč by nemohla Příbram, které se vyšlo vstříc, až díky Arrivě, když se jezdí podél vody aspoň o víkendech

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pikehead
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5805
Registrován: 3-2007
A co dát plzeňské pomalíky do elektrických jednotek a zadní jednotku s baterkama pro Příbram ve Zdicích nějak odkuplovat?

Je to řešení jen pro Příbram-Praha, do Písku je to ze Zdic 90 km, to už je za hranou bezpečného dojezdu.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:44:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 7-2017
Pikehead:
"A co dát plzeňské pomalíky do elektrických jednotek a zadní jednotku s baterkama pro Příbram ve Zdicích nějak odkuplovat?

"

S ohledem na stabilitu 171 + 170 a i jihu bych něco takového asi radši nedělal..
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4691
Registrován: 3-2006
Pikehead:
"A co dát plzeňské pomalíky do elektrických jednotek a zadní jednotku s baterkama pro Příbram ve Zdicích nějak odkuplovat?

Je to řešení jen pro Příbram-Praha, do Písku je to ze Zdic 90 km, to už je za hranou bezpečného dojezdu."

Což je jeden z technických problémů pro hybridy určené na R26. Baterky/závislá trakce, to prostě zatím nezvládne. Muselo by se zadrátovat po Příbram, což utáhne TT Zdice. Nebo použít BiBi ať už v naftě nebo vodíku.
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 19:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5795
Registrován: 12-2004
Mořepetr: Já jen, že příznivci vlaku do Příbrami a nejen tam vždy vyberou ideální případ pro vlak(v tomto případě Muzeum, protože není na B, za to jen jednu stanici od hlaváku, kolik z pravidelně dojíždějících však končí u koně...(?).), ale lidi jezdí do Prahy na různá místa a vlakem je to minimum oproti autobusu.
Prostě to tak je a každý se o tom může kdykoliv přesvědčit.
A to děje i v době, když to vychází na čas, kdy se vlakem dá odjet.

Důležitá je samozřejmě i možnost vystoupit na více místech v Příbrami...
Pikehead
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 20:07:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5806
Registrován: 3-2007
No proto píšu, že by to bylo řešení maximálně pro Příbram (Sídliště) řešící kapacitní dopravu na Prahu. Dál na jih jsou vesničky obsluhovatelné třeba osobákovým ramenem vytaženým z Březnice do Příbrami.

Praha-Písek vlakem nemáte šanci vyhrát a potřebu durch rychlé vrstva na jih je, jak naznačují diskuse výše, vlastně dost nejasná...
Miloš_jonák
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 21:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 12-2007
Arriva má problémy na severu Anglie, ministr dopravy ji hrozí i odebráním licence [andel]
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 21:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3451
Registrován: 5-2002
Tantin27: Hlavně ať nikoho ani nenapadné salámově kousek po kousku lepit (částečnou) dvoukolejku PL-KT. Ta trať je exemplárním případem toho, kdy je nedostatek kapacity mnohem vhodnější řešit narovnáním a tedy zkrácením JD mezi stanicemi/výhybnami.[wink]

Pro trať 200 ovšem platí do značné míry totéž (zde tím lépe, že dosud nemá dráty a lze to vhodně spojit).