Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Arriva » Archiv diskuse Arriva do 14. 01. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Arriva do 14. 01. 2020

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 12. ledna 2020 - 10:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14683
Registrován: 12-2007
totiz ze kdyz rezijka neplati tak samozrejme nepojedou jinam ale vyresej to stejne jako nerezisti. Neboli pojedou autem. A nemusej resit kde co za jizdenky plati a kde ne.
Pokud chtějí jet i jiným dopravním prostředkem než vlakem, pak to stejně řešit musejí.

Ono totiz bez ruznych sitovek "vikend 2 dospeli + deti" vyjde auto malokdy draz.
Což je vcelku logické i z hledika využitého prostoru. Auto s např. 4 cestujícími je účelně využitým dopravním prostředkem, přičemž na silnici zabere stejný prostor než kdyby v něm jela jen 1 osoba.

Naopak 4 cestující ve vlaku zaberou 4x více prostoru než 1 osoba.
Neděle, 12. ledna 2020 - 11:02:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 7-2017
Jen mě tak napadá, kdy naposledy jsem viděl [auto] obsazené čtyřmi osobami [biggrin].
Neděle, 12. ledna 2020 - 11:02:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10829
Registrován: 8-2012
Naopak, spousta zaměstnanců, ač na ni má nárok ji ani nemá
Hele, pořád je to pro odborové organizace očividně nejzávažnější důvod stávkovat. Takže si ujasněte, jestli to teda opravdu je akorát bezvýznamná klubová průkazka (tu by mohl nahradit daleko levněji třeba nějaký speciální odznáček do klopy se lvem a okřídleným kolem). Pětina až čtvrtina ze všech cestujících ve vlacích vypovídá o něčem jiném. Jasně, zrovna v sobotu ráno jedou všichni na služební cestu.

Miroslav Zikmund se projevil jako Miroslav Zikmund.
Přičemž objektivně nemá pravdu

Miroslav Zikmund ml. je známý jako prolhaný modrogum (totiž on tak prostě vidí svět), proč by tomu zrovna v tomto případě mělo být jinak. Problém vidím spíš na straně "novináře" z (Rudého) Práva, který si denunciační mail neověřil.
Dnes holt mají navrch ti, kteří nejvíc křičí na asociálních sítích a šíří fejky po emailech, aby s grafomanským nadáním a pocitem posledního spravedlivého spasili svět.

lec vhd z toho nema nic
A z "nezrušený" režimky VHD něco měla?
電車オタク
Neděle, 12. ledna 2020 - 11:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 11-2009
T_._H_.: že je ve vlacích režistů hodně si vysvětluji tím, že jsou to zaměstnanci a jejich rodiny, kteří železniční dopravu přirozeně umí použít. V populaci je totiž mnoho lidí, co vlaky používat neumí (tj. bojí se že nebudou umět koupit jízdenku, bojí se otevírání dveří, bojí se přestupů,...) a vyhýbají se jim.

Jinak - jak je definován režista? Já, pokud jedu Elefantem po Praze, tak průvodčímu dám in-kartu, a on na POPce uvidí režijku, a současně kupon PID, takže si může vybrat. Spadám tedy v téhle situaci do statistické kolonky režista, nebo nerežista?

(Příspěvek byl editován uživatelem paul2no.)
Babilon
Neděle, 12. ledna 2020 - 11:50:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4309
Registrován: 12-2007
krom toho jsem reagoval na člověka, co o tom jen teoreticky pindá
Ano, pindá, a je většinou k smíchu. Ale tentokrát má pravdu. Kdyby se dala cesta z kraje do kraje řešit dvěma jízdenkami, tak by to byl ještě poměrně slušný výsledek. Jenže takto to funguje snad jenom v kombinaci PID->DÚK, a to jenom v jednom směru.
Neděle, 12. ledna 2020 - 13:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 745
Registrován: 10-2010
Tak třeba IDS JMK má přesah do "pohraničních přechodových stanic" (Moravské Budějovice, Náměšť, trať 251, Březová, Nezamyslice, Staré Město, Myjava...), a jízdenky je možné již koupit u průvodčího.
Neděle, 12. ledna 2020 - 13:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13226
Registrován: 8-2004
T_._H_.:
"Režista co by měl zaplatit za cestu do Svoru, bude z 95% prostě náhle "touc" navštívit Černé jezero. Jako vy si fakt myslíte, že k takovému posunu a poklesu nedochází a typičtí režisti třeba z ZO OSŽ Všetaty si normálně kupují jízdenky u ztělesnění neschopnosti Arrivy?"
A na těch 95% jste přišel jakou vědeckou metodou?
Režisty ze ZO OSŽ Všetaty neznám a co a jak dělají je mi ukradené. Naopak znám režisty, co si u Arrivy normálně jízdenku koupí.

Adamek, Paul2no:
Viděl bych to obdobně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 12. ledna 2020 - 13:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4287
Registrován: 9-2007
bojí se že nebudou umět koupit jízdenku, bojí se otevírání dveří, bojí se přestupů
...bojí se, že nebudou vědět na kterou stranu vystoupit...

Já opravdu nechápu, proč ještě nějaký z dopravců či ministerstvo dopravy nezpracovali pro takové lidi manuál. Ať už formou brožury, webu nebo videa, zkrátka něco, co pomůže s orientací v tak komplikovaném procesu, jako je cesta vlakem. A ne, že to komplikovaný proces není, naprostá většina cestujících vůbec nechápe fungování nějakých expresních rezervací a co dělat, když vidí volné místo, ale nad ním je "expresní rezervace místa". A nemusí to ani být nutně návod jak si koupit jízdenku, protože by to bylo na brožuru zvlášť.. prostě stačí, aby někdo sepsal jak se v dopravě orientovat pohledem člověka, co nikdy neměl potřebu veřejnou dopravu využívat. Rok za rokem se dopravci chlubí, že jim přibývají cestující, co vlakem předtím skoro nikdy nejeli, ale aby jim to používání nějak usnadnili, to ne.

Omlouvám se za OT, ale nedalo mi to nezmínit. Kromě toho je hrozně směšné, jak na tento návrh regaují řadoví provozní zaměstnanci. [biggrin] Jim totiž přijde tak samozřejmé vědět, na jaké straně se z vlaku vystupuje, až se vlastně takové věci vůbec nestávají.. [crazy]
Neděle, 12. ledna 2020 - 13:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15196
Registrován: 10-2004
Vantju: A vy si myslíte, že nějaký manuál bude někdo hledat a číst? Lidi chtějí mít cestování co nejjednoduší a ne studovat složité manuály a řešit, kde si cestou koupit další lístek a s kým na další trati jet nebo nejet. Má-li být cesta vlakem a vůbec veřejnou dopravou atraktivní, nesmí být komplikovaná a musí být cenově přijatelná.
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 7-2017
Ano. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Viz. zpáteční jízdenky nebo tři [zadnice] různých krajských karet, potažmo "vagóny s pruhy", ....

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2002
Registrován: 11-2009
mot: zrovna ty karty by mohl řešit SJT (ale asi řešit nebude). Jedna karta, na kterou by se daly nahrát kupony všech IDS, mohla by být jako nosič e-jízdenek a pod. In-karta takhle už částečně funguje, je možné k ní spárovat kupony v Praze a Plzni.
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:33:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 7-2017
Paulno: A ještě všechny karty, které Plzeň provozuje, tedy Mariánka a Karlovarská karta, což je mutace Plzeňské. [happy]
Malý_fotograf
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7101
Registrován: 5-2002
Paul2no:
"mot: zrovna ty karty by mohl řešit SJT (ale asi řešit nebude). Jedna karta, na kterou by se daly nahrát kupony všech IDS, mohla by být jako nosič e-jízdenek a pod. In-karta takhle už částečně funguje, je možné k ní spárovat kupony v Praze a Plzni."

Je toho víc. Na ODIS kartu by to mělo jít taky a dokonce ODIS karta může být nositelem aplikací IN karty.

Obecně se šušká o tom, že krajská IDS spolu tarifně začnou spolupracovat možná i dřív než bude nějakej ministerskej tarif. Naposledy jsem slyšel o námluvách PID a IDOL.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5992
Registrován: 9-2005
Jenomže SŽ s.o. je státní organizace a tak musí tvořit FKSP. A nevím, zda lze FKSP udělat formou "tady máš zamestnanče kartu a na ní je tolik peněz na dovolenou, tolik peněz na tábory pro děti, tolik peněz na ježdění tolik na lázně, tolik pro manželku tolik pro děti, deset vstupů do zoo, deset do divadla xy atd. To by bylo moc jednoduchý.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 12. ledna 2020 - 16:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9819
Registrován: 4-2003
A nevím, zda lze FKSP udělat formou "tady máš zamestnanče kartu a na ní je tolik peněz na dovolenou, tolik peněz na tábory pro děti, tolik peněz na ježdění tolik na lázně, tolik pro manželku tolik pro děti, deset vstupů do zoo, deset do divadla xy atd. To by bylo moc jednoduchý.

Vyhláška 114/2002 Sb. nic takovýho nevylučuje a obávám se, že hlavní "problém" je omezení prostředků pro tvorbu dané paragrafem 2. Plus samozřejmě to, že Správa asi sotva bude provádět daňovou optimalizaci (už jsem tady jednou psal že Amazony jsou dva, jeden pro hloupý a druhý pro chytrý).

Jinak jste na omylu, rekreace a tábory jedno a totéž jest a v tomhle případě existuje daňový limit 20 tisíc ročně. Pokud budete chlastat opodeldok či hltat učebnice, tak tam žádný limit není a zamec mezi tím může volně přepínat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 12. ledna 2020 - 16:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 11-2005
Orky:
"A vy si myslíte, že nějaký manuál bude někdo hledat a číst? Lidi chtějí mít cestování co nejjednoduší a ne studovat složité manuály a řešit, kde si cestou koupit další lístek a s kým na další trati jet nebo nejet. Má-li být cesta vlakem a vůbec veřejnou dopravou atraktivní, nesmí být komplikovaná a musí být cenově přijatelná."

Aha, zato cestování autem je nejjednodušší věc na světě. Tak v první řadě musí člověk auto někde vzít - koupit? Na nové nemám a v bazaru mi prodají předražený šrot, protože se v tom nevyznám. Pak si zařídit pojištění, to jde, myslet na technickou, a tak. No a co je ze všeho nejdůležitější, člověk se po celou dobu cesty musí pekelně soustředit na řízení, aby nějakou krátkodobou nepozorností neudělal chybu, která mnohokrát může znamenat, že druhou už neudělá.

O cenové přijatelnosti si nedělám iluze. Když vynásobím cenu projetého benzínu dvěma (což považuju za rámcový odhad skutečných nákladů cesty?), tak bych se jen v extrémních případech dostal níž než s hromadkou.

O složitosti vypovídá i to, že každý adept na řízení musí projít zhruba šestitýdenním kurzem. Kdybyste stejné množství času strávili na kurzu cestování hromadnou dopravou, tak pro vás budou všechny nuance rozličných IDSek, malých pohlavních styků a včasných jízdenek hračkou.
Neděle, 12. ledna 2020 - 16:49:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15197
Registrován: 10-2004
Libcha: Přesto ten komplikovanej řidičák má dneska každej, klíčky od auta skoro každej a to auto jede kdy chcete a kam chcete. A když už ten řidičák jednou máte, vzít klíčky od auta je jednoduché. A čím budete víc komplikovat veřejnou dopravu, tím se vám na ní víc lidí vykašle. Ne nadarmo vznikají integrované dopravní systémy, které mají tarifní džungli a odbavení pro uživatele zjednodušit.
Neděle, 12. ledna 2020 - 17:08:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4037
Registrován: 7-2017
bože bože to je debata[crazy]......kam až jste se to dostali....od provozu až ke klíčkům
Neděle, 12. ledna 2020 - 17:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13057
Registrován: 5-2004
Libcha: žijete někde na konci šedesátých let? Že už tu máme 21. století a z něj uteklo hnedle 20 let. Před padesáti lety to auto ba ani řidičák (mch tehdy nešlo dělat "turbostudia"...) skutečně každej neměl. Ovšem dnes už ho má v mnohé rodině každej člen málem včetně psa a křečka[proud]

No a když už auto stojí na dvoře/ulici/v garáži, tak stojí peníze i když nejezdí. Naopak - čím víc se používá, tím vyjde kilometr levnějc.
Neděle, 12. ledna 2020 - 18:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 11-2005
Asi žijete taky v nějaké sociální bublině.

V ČR je asi 7M lidí v produktivním věku a 6M aut. Když započítám, že zhusta mají auta i lidi v ostatním věku (včetně psa a křečka) a sem tam má někdo víc aut, je z toho vidět, že zdaleka každý auto nemá.

Je jasné, že kdo auto potřebuje jako svůj sociální status, tak si ho koupí, no a pak už auto "prostě je" a náhodou jde využít i jako dopravní prostředek.
Neděle, 12. ledna 2020 - 18:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 6-2019
ale vyresej to stejne jako nerezisti. Neboli pojedou autem.
To sice jo, ale s trochou nadsázky... tím železnice přijde o mnoho lidí. Upřímně, když vidím některé mé kolegy s gumokolem, tak bych s nimi nejel ani do nejbližšího Tesca (jeden se například nenaučil za celý život zaparkovat rovnoběžně s okolím apod.). [lol]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 12. ledna 2020 - 18:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 11-2009
Ahmad_Šáh_Masúd: už trochu OT, ale když občas koukám na videa z palubních autokamer, tak popravdě řečeno nechápu, že těch bouraček je ještě tak málo...

Někteří lidé by řidičák dostat neměli, případně by měla být v zákoně možnost jeho doživotního odebrání.
Neděle, 12. ledna 2020 - 19:37:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 7-2017
nechcete se přesunout na sekci Automobily?[biggrin]
Pondělí, 13. ledna 2020 - 12:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3792
Registrován: 9-2003
Vlček 13057: Vlčkovi je 60, tak nevím, jaké má povědomosti o tom, jaký turbořidičák šlo udělat před padesáti lety. Jinak já jsem od něj o čtyři roky mladší, všechny řidičáky jsem si udělal poctivě hned, jak to jen šlo, takže béčko v osmnácti, tramvjae ve dvaceti a C+D v jednadvaceti (pro DP byla na D výjimka z dvou let povinné praxe) a v každém kursu se u zkoušek objevil někdo, kdo na výuku chodit nemusel, protože měl známosti/zaplaceno na správném místě.
Takže oblbovat budeš muset tam, kde není možnost tvé lži ověřit.
Mmch., moje sestra je od Vlčouna starší o 7 let, můj švára o 10 let a nikdo z nich není takový zapšklý dřívbylolípista jako Vlček.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 13. ledna 2020 - 12:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 7-2017
Já bych si toho Vlčka líp přečetl:
(mch tehdy nešlo dělat "turbostudia"...)
A musím oponovat, šlo. Naprosto legálně, rychlokursem za patřičnou časovou ztrátu a peníz. Už si ale nepamatuju detaily, na jakéže skupiny to šlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Pondělí, 13. ledna 2020 - 12:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13060
Registrován: 5-2004
Jo, rychlokurzy v určitým období (za dost slušný příplatek) existovaly. Což ale neznamenalo že by se tam nějaký části vynechávaly...

No a hlavně se tehdy fakt učilo. Ne jako před několika lety kdy neteřenice dělala papíry a jediný co dělali z teorie byly otázky do testů...

Mch vím jak dělal papíry táta někdy v roce 68 a o 2 roky pozdějc máma. Zajímalo mně to sledovat[proud]
Pondělí, 13. ledna 2020 - 12:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3793
Registrován: 9-2003
mot + Kniebohrer: Já to neprosto přesně pochopil a proto jsem v opozici psal, že turbostudia (a to ne intenzivním rychlokursem ale načerno) tenkrát prostě dělat ŠLO. A protože můj táta si dělal papíry zrovna v roce 1969, jelikož to měl nařízený z práce a současně byl naprostý antitalent na řízení, tak taky vím, JAK si je dělal. Taky po obdržení řidičáku seděl za volantem dvakrát, dvakrát to zbořil a pak mu už nadosmrti dělala řidičku máma.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 13. ledna 2020 - 13:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9824
Registrován: 4-2003
Před padesáti lety to auto ba ani řidičák (mch tehdy nešlo dělat "turbostudia"...) skutečně každej neměl.


Před 50 a více lety byly mnohem volnější podmínky než dnes, bylo mnohem méně hodin a ty šly mezi žáky převádět. Jední z důvodů bylo i to, že nebyly auta ani učitelé a poptávka po řidičákách tehdy prudce narostla. Můj táta někdy v půlce šedesátek tak dostal řidičák na náklaďák za jednu jízdu véeskou, zbylých pár hodin bylo převedeno na ostatní méně zdatné žáky. Zpřísnění cca do dešní podoby nastalo až o několik let později (s nárůstem počtu učitelů).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 13. ledna 2020 - 15:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10835
Registrován: 8-2012
Vlček je dřívbylolípista a kvůli této své orientaci lhář prolhaná, vždycky jím byl, mnohokrát z toho byl usvědčen, tak proč by to zrovna v tomhle okamžiku mělo být jinak?
電車オタク
Pondělí, 13. ledna 2020 - 15:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 7-2017
Chlapče, vy byste se měl jít léčit. To už je dnes druhý, koho napadáte.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 16:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 1-2010
https://www.denik.cz/ekonomika/nastup-noveho-dopravce-na-zeleznic i-provazeji-potize-arriva-vlaky-ceske-drahy.html?utm_source=www.s eznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Pondělí, 13. ledna 2020 - 18:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20845
Registrován: 5-2002
Jel jsem o víkendu tak jako jiné roky běžkovat na Jizerky. Oproti jiným rokům nás skutečně jelo méně, ovšem nebylo to kvůli Arrivě, ale kvůli horším sněhovým podmínkám.
Cesta proběhla celkem v pohodě, zpoždění nijak zvlášť nevybočovalo z toho, co jsem dřív zažíval s ČD, vozidlo taky celkem pohodlné, i ty lyže bylo kam dát. To, že rychlík přijede do Tanvaldu "na celou", kdežto štrůdl na Harrachoov jede v půl, hodnotím spíš jako plus, protože mě zajímá víc spolehlivost takového spojení než jeho rychlost.

Co mě trochu zaujalo, bylo chování informačního systému. V pravé části displeje ukazuje polohu vlaku na mapě, přičemž dost často kus té mapy chyběl a nahrazovala ho černá tma. Na každém z displejů byla přitom ta tma jinde, takže to působí dojmem, že si každej displej stahuje data nekoordinovaně na vlastní pěst. Pokud tomu tak je, tak mi to připadá celkem bohapusté plýtvání kapacitou datové cesty - to tam nemůže být nějaká mezivrstva společná všem displejům, která by to stahovala centrálně a případně i nějak kešovala, když to jezdí několikrát denně stejnou trasu...?

Když už sem chodí -aa-, tak bych mu s dovolením tlumočil dotaz mé spolucestující, jezdící do "Uherských" Janovic a Mitrova, jestli se tam někdy dožije označovačů. Přijde jí prý trochu divné, že tam dojede na PID a zpátky to nejde.
Otázku tlumočím tak, jak jsem ji dostal, skutečný stav věci jsem nijak neverifikoval.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 13. ledna 2020 - 18:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 6-2019
A sníh je tam umělý nebo virtuální? [wink] Já jen, že v západním Krušnohoří není do nějakých 900 m. n. m. skoro nic a pak tak málo, že bych si sedřel skluznice.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Miloš_jonák
Pondělí, 13. ledna 2020 - 19:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 12-2007
Dnešní R 1174 v 15:32 ze Smícháče dosti nepříjemné překvapení aneb obsazenost takřka blížící se nule... [smrt]

zatímco Os 8848 do Berouna jedoucí pár minut před na stojáka...

Obrázek ať si každý udělá sám...[kecal]
Pondělí, 13. ledna 2020 - 20:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 8-2014
Lidi nejsou hloupí, nepodceňovat.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 20:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 12-2019
Jestli vono to třeba nebude tím, že 1174 má další zastávku až v tom Berouně, kdežto 8848 mezi Smíchovem a Berounem staví ještě v Chuchli, Radotíně, Černošicích, Mokropsech, Všenorech, Dobřichovicích, Řevnici, Zadní Třebani, Karlštejně a Srbsku, kde všude mohli cestující z 8848 postupně vystupovat, což se určitě i dělo. Nebo snad chcete tvrdit, že stejný počet cestujících jako byl na Smíchově dojel 8848 až do Berouna, a že všichni jeli osobákem jenom proto, aby se vyhli Arrivě? Nebo co jiného jste tímto nesmyslným porovnáním chtěl dokázat?
Kdybyste 1174 porovnal s nějakým jiným rychlíkem, např. se 762 odjíždějícím ze Smíchova v 15:21, tak by to bylo porovnání vcelku relevantní (a určitě by vyšlo ve prospěch 762), ale porovnávat rychlík s osobákem? To myslíte vážně??? [crazy]

Lidi nejsou hloupí, nepodceňovat. [biggrin]
Pondělí, 13. ledna 2020 - 21:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15200
Registrován: 10-2004
Miloš_jonák: Jestli to není signál o tom, že posledními zbylými cestujícími na R26 z Prahy byli režijkáři, kteří převodem pod Arrivu zmizeli.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 21:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 4-2005
Není. Jel jsem s ním naposledy v pátek do Písku a koupil jsem si, stejně jako můj spolucestující jízdenku.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 22:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20847
Registrován: 5-2002
AŠM: sníh je tam umělý nebo virtuální?
Sníh je tam přírodní, dokonce z pátku na sobotu maličko (asi 1-2 cm) připadlo.
Část stop je strojová (okolo Jakuszyc až k Orle), část vyšlapaná, něco málo jsme nesli (asi půl km nad Wrześnicí).

Na jedné cestě jsme dokonce narazili na tři auta, která na cestě nakládala sníh a odvážela ho do skiareálu ve Swieradowě Zdróji...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 13. ledna 2020 - 22:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20848
Registrován: 5-2002
Ten R1174 je ta novější nebo ta starší podoba 845...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 14. ledna 2020 - 07:38:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 4-2005
Novější. GWTR to má podobné, ale v oranžovém stylu. Původní jsem se svezl v létě v okolí Volar a bylo to příšerné. Vybydlené, hnusné - jako některá Béčka:-)...ale pojezd v pohodě. Foto původní jednotky bohužel nemám.
Malý_fotograf
Úterý, 14. ledna 2020 - 07:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7105
Registrován: 5-2002
GWTR provozuje nějaké 628 s původním interiérem? [coze]
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 14. ledna 2020 - 08:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2011
Registrován: 4-2005
Nevím jak nyní, ale v létě 2019 jsem byl týden ve Volarech a tam byla. Měl jsem i nějaké mobilní foto, ale mobil mi po pádu odešel i s fotkami... Nechci kecat, ale zdálo se mi, že jedna jednotka co teď jezdí na ariiváckých vlacích na švejcích je právě s původním interiérem. Každopádně ta modernizovaná verze je příjemná a pro mě dostačující. Možná ale budou mít krapet problém lidé s vyšší postavou, místa na sedadlech za sebou není nazbyt, ale taková katastrofa jako v 654 GWTR to není.
Úterý, 14. ledna 2020 - 08:51:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 5-2010
Arriva bude za vlaky „solit“, hrozí jí i odebrání licence. Ředitel půjde za Kremlíkem
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 14. ledna 2020 - 08:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10840
Registrován: 8-2012
Je příznačné, jak tu velbloudizaci komára opisuje jeden od druhého [happy].
電車オタク
Úterý, 14. ledna 2020 - 09:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 7-2017
Malý_fotograf: Ano, jedna jednotka má takové ty modré sedačky (nejsou úplně nejstarší), jezdí někde na jihu, do Mostu ne.
Úterý, 14. ledna 2020 - 11:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 1-2019
Malý_fotograf:
"GWTR provozuje nějaké 628 s původním interiérem? [coze]"

Abych to upřesnil - jedna 628 s původním interiérem u GWTR skutečně jezdila. Jednalo se o nouzové řešení, kdy bylo třeba posílit kapacitu ve vlacích nad rámec objednávky Jihočeského kraje.

Objednatel byl v tomto případě tak neschopný, že si na letní sezónu původně objednal pouhých 130 míst k sezení na vlak (trať 194). Když se to ukázalo jako problém, začal to GWTR flikovat, odkud to jen šlo, a to zpočátku na vlastní náklady. Kritický byl rok 2018, kdy se jezdilo takřka bez záloh, prováděla se jen nejnutnější údržba a s tím souvisely i četné poruchy a zpoždění.

628 s původním interiérem jezdila i v létě 2019, kdy už situace byla trochu lepší.

Až teprve na konci léta 2019 se Jihočeský kraj a GWTR dohodly na uhrazení vzniklých nákladů za nákup dalších jednotek nad rámec původní objednávky a posilování vlaků. Dle dodatku ke smlouvě by se měla 628 s původním interiérem modernizovat, zatím ale nevím, v jakém stavu to je.
Úterý, 14. ledna 2020 - 12:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2019
T.H.:"Je příznačné, jak tu velbloudizaci komára opisuje jeden od druhého"
Kdyby byly v podobném průseru ČD, tak byste Vy sám velbloudizoval komára ostošest, že? To by bylo taky příznačné... [lol]
Úterý, 14. ledna 2020 - 12:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 7-2007
Majkl007:
Panu T.H. není co závidět - když je venku hezky, tak musí zůstat doma, aby se mu při pohledu na MODROU oblohu neudělalo šoufl...
Úterý, 14. ledna 2020 - 13:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 3-2018
Nedávno jsem vyzkoušel ARR na trase Turnov – Liberec. Tak se podělím o pár (subjektivních) postřehů.
Řidič (strojvedoucí) si během pobytu obešel motorák a kontroloval stav paliva. WiFi asi Ok na mobilu jsem ji viděl. Nepřímé osvětlení (o strop) interiéru celkem příjemné. Interiér značně omšelý, asi více než jen slušně zajetý. Možná by mu slušela nějaká obměna – výměna čalounění (sedaček) by byla v dohledné době více než žádoucí. Teplota v interiéru trochu nižší, než jsem býval zvyklý, ovšem v porovnání s teplotou v autobusech MHD a VHD v okolí příjemná (bundu jsem si sundal). Celkově byl uvnitř cítit čmuch ze spolucestujících, tak jako v každé pořádné socce, tedy prostředku veřejné MHD dopravy (v X43 to kryje čmuch z naftového topení). Personál (2xprůvodčí a řidič) připomínal brigádníky ověšené propagačními předměty ARR. Lidí celkem málo (odjez z TU 16:40). Průvodčí v zácviku nás před odjezdem přepočítal. Tak snad budou brzy k dispozici nějaká čísla o tom, jestli cestuje více, či méně lidí. Kolíbání desira na kolejích asi tak stejné, jako čehokoliv jiného. O dynamice jízdy nemluvím, nic mě nezatlačilo do sedačky. Info. systém funkční, ovšem asi jsem čekal něco víc než jen LED panel a hlášení (to uměla už X43). Odpověď na zastávku na znamení se na panelu rozsvítí v původním DE znění bez titulků. Obecně se již daří odstraňovat původní polepy a objevují se i nové IDOL plakátky. Celou cestu otevřené dveře na přední stanoviště a průvodčí mezi nimi. Obecně bych asi ocenil lepší stejnokrojovou upravenost (tedy aspoň nějaký stejnokroj). Když to porovnám s tím druhým soukromníkem (TLX) v Liberci tak ARR působí dojmem chudých nadšenců…Třeba se to časem zlepší a bude z toho moderní doprava. Teď to vnímám na úrovni socky (třeba jako té v Praze)
Úterý, 14. ledna 2020 - 15:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10844
Registrován: 8-2012
628.224 dnes na ML (28136):
Nevím, čemu se tu říká "původní interiér", ale jednotka je v modernizovaném interiéru DB zpřed pár let s oním klasickým "kostičkovaným" potahem sedadel. Nápisy v češtině nebo piktogramy až na "Sicherheit im Zug" a plastovou "Info-Board" z Westfrankenbahn (nejde přelepit, jedině sundat), záchod vakuovník OK. Interiér v provedení "cykloprostor", vymítači stran přepravy kol si mohou spočítat, kolik se jich vejde (v létě jako posilová na Tanvaldy ideální).


Celkový dojem: asi jako 854+Bdtn, které tu jsou vydávány za etalon "nejlepší ze všeho". Další dnes na ML nasazené (pografitovaná) 845.111 (modernizace CZ 2019) a 642.005 (tj. klasické desiro) = jedině nadělat z komárů velbloudy a vymyslet nějaké šotodůvody pro odebrání licence, ale obecně neexistuje žádný reálný problém.
電車オタク
Úterý, 14. ledna 2020 - 16:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 7-2009
Na trati Vs - Velké Karlovice už jezdí jednotky ve firemních barvách, nikoli červené!
Pavel_vlček
Úterý, 14. ledna 2020 - 16:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 3-2005
iDNES.cz: Za zpoždění a potíže s prodejem jízdenek dostala Arriva pokutu 815 tisíc
Úterý, 14. ledna 2020 - 17:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6561
Registrován: 9-2011
Další střípek do mozaiky:
Jsem se teda taky kousek svezl. Jednotka ve firemních barvách, nápisy v češtině, mapu to ukazovalo (bez černých děr [happy]). Příjemná teplota. Asi by mohla být lepší "ústrojová kázeň", abych teda taky něco zkritizoval [wink].
Kladně hodnotím, že nastoupivší bezdomovec byl průvodčím zkontrolován (a zkasírován) ještě před odjezdem vlaku z výchozí stanice - žádný nocojásnímmámdělat,naněmsinicnevemu. Bezdomovec se sám usadil v prostoru pro kola a zřejmě opravdu někam cestoval, nešel se jen "zadarmo vohřát".
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 1-2017
Na trati VsETÍN - Velké Karlovice už jezdí jednotky ve firemních barvách, nikoli červené!
A teď tu o červené karkulce ... když vybliješ A, měl bys dodat i B. Paradoxně právě ona výše zmíněná 628 224 je jedna z těch Vsetínských ... proveď svůj duševní vzestup do vlákna Vlára a okolí a nemusíš tady vykřikovat takto bombastické zprávy s [pozor][pozor] o kterých se tam již minimálně týden ví ...

Minimálně dnes už tam jedna byla a zítra tam budou dokonce dvě [coze] [blush] Č E R V E N É [masinka]

Fakt mě fascinují lidi, co se nedokáží podívat ani do sledovaček a následně dělají z komára dromedára dvouhrbého [crazy]
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2012
Registrován: 4-2005
T. H.: ta ve Volarech měla ještě starší provedení. Škoda, že jsem pozbyl ty fotky. Teď od nového GVD jsem jel zatím 3x Praha - Písek a jednou Turnov - Praha a bylo to OK. 2x 845 a jednou Bc KDS.
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20860
Registrován: 5-2002
Turnovak: Obecně bych asi ocenil lepší stejnokrojovou upravenost (tedy aspoň nějaký stejnokroj).
No, tu páteční zácvikantku z R1150 bych stejnokrojem nekazil...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9827
Registrován: 4-2003
R1150: Není co hlásit.

Tedy v Čakovicích přišel nějakej mladej [vypravci] ke kukani mašinfýry a začal mu horlivě líčit něco ve smyslu " uvědomujete že si že jedete ve zbytkové kapacitě dráhy a že kdyby jel manipulák, tak by jel před vámi a já bych Vás nemusel pustit" (není to doslova, žadnýho Mn jsem si tedy cestou nevšiml). Fíra mu řekl jenom "jo" a po odjezdu to hlásil vejš. Může to někdo objasnit??[uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Adamek
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 10-2007
RadekŠ:
"R1150: Není co hlásit."
Snad jen, že info tabule hlásí, že vlak jede do Rakovníka a příští stanice jsou Kačice...
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9828
Registrován: 4-2003
Než jsem vystoupil, tak to hlásilo a ukazovalo normálně...
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."