naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » starší články

Železnice (starší články)

V této rubrice je 327 článků.

Omezit výběr na území


16. 10. 2007, Lukáš Soukup, Jan Špička, Jan Vašíček
Dokončení první série jednotek RABe 514 v SKV

Dokončení první série jednotek RABe 514 v SKV 28.2.2003 byla podepsána smlouva mezi SBB a Siemens Transportation Systems na dodávku 35 čtyřdílných patrových jednotek pro příměstskou dopravu v okolí Curychu. Na výrobě se největší částí podílí pražská pobočka Siemensu – SKV v Praze na Zličíně. Tři a půl roku od podepsání smlouvy pak byly ze Zličína vyexpedovány vozy k poslední 35. jednotce. Do poloviny minulého roku probíhala v SKV kompletní montáž čelních vozů...


5. 10. 2007, Jan Bonev, Martin Pospíšil, Martin Kalousek, Jan Zukal
Historie a neradostná současnost přechodu Královec – Lubawka

Historie a neradostná současnost přechodu Královec – Lubawka Není žádným tajemstvím, že přeshraniční trať z českého Královce do polské Lubawky je na pokraji zrušení. Nákladní vlaky zde nejezdí přes pět let a osobní více než desetkrát tolik. Provoz rychle slábne i v navazujících úsecích na obou stranách hranice a vyhlídky do budoucna jsou zatím chmurné. Podívejme se nejprve krátce do historie, jakým způsobem se vlastně trať dostala do současné podoby.


6. 9. 2007, Jan Bonev, Jarda Dostál
Odklony v roce 2007: Z Berouna po „hrbaté“

Odklony v roce 2007: Z Berouna po „hrbaté“ V první polovině letošního července jsme si mohli ověřit, jaké důsledky by přinesla koridorová optimalizace trati Praha – Beroun. Neustále se rozšiřující nabídka osobních vlaků vyčerpává kapacitu trati se zastaralým zabezpečovacím zařízením a jakékoliv kolejové výluky ztěžují dodržení grafikonu v osobní dopravě a téměř znemožňují vedení nákladních vlaků v čase dopravní špičky.


31. 8. 2007, Lukáš Soukup, Antonín Němeček, Petr Möller
Odklony v roce 2007: Novina

Odklony v roce 2007: Novina Již téměř tradičním zpestřením provozu nákladních vlaků v Lužických horách je odklonová vozba mezi Bakovem nad Jizerou a Libercem. I v letošním roce bylo tradici učiněno za dost, i když tentokrát byly nákladní vlaky odkloněny pouze po dobu necelých 6 dní. Konkrétně šlo o období mezi 19.8. a 24.8. Důvodem pro zavádění odklonových vlaků byla tentokrát rekonstrukce mostu v km 158,168 mezi Jeřmanicemi a Libercem.


16. 8. 2007, Lukáš Soukup
Terminál Žilina s novou perspektivou

Terminál Žilina s novou perspektivou SKD INTRANS, dceřinná společnost operátora Česká a slovenská kombinovaná doprava – Intrans, významným způsobem modernizuje svůj terminál v Žilině. Terminál, který je v této lokalitě v provozu již od roku 1981, je napojen vlečkou ze stanice Žilina zriaďovacia stanica. Provozovatelem dopravy na vlečce je Železničná spoločnosť Cargo. K dispozici jsou dvě překládkové koleje o délce 470 a 400 m.


14. 8. 2007, Rostislav Kolmačka
Vlakem na Tovačovský portál

Vlakem na Tovačovský portál Po více než měsíčních přípravách vyrazily dne 11.8.2007 veřejné osobní vlaky na trať z Kojetína do Tovačova, aby odvezly návštěvníky (nejen) folkového festivalu Tovačovský portál. Letošní Portál byl v pořadí už devátý, a ačkoliv se myšlenka zrodila již dříve, až letos se podařilo vypravit zvláštní vlaky na trať, kde je od roku 1981 pravidelná osobní doprava zastavena.


13. 8. 2007, Jan Bonev
Zajímavá vozidla na „Pacifiku“

Zajímavá vozidla na „Pacifiku“ Poslední měsíce přinesly do standardní a zaběhlé vozby na tratích „Posázavského pacifiku“ několik zajímavých momentů. Z různých důvodů se zde o víkendech vystřídaly některé neobvyklé lokomotivy náhradou za tradiční vršovické „zamračené“ a obligátní „osmsetdesítky“. První akcí, o které se zmíníme, bylo nasazení klasických souprav na dobříšské trati, kam již delší dobu zajíždějí s osobními vlaky pouze...