naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » vozidla

Vozidla

V této rubrice je 67 článků.

Omezit výběr na území




3. 3. 2023, Jiří Němec
ETCS pro parní lokomotivy

ETCS pro parní lokomotivy Asi je všeobecně známo, že zavedení systému ETCS do praxe bude znamenat velice vážnou komplikaci pro provoz historických lokomotiv. V podstatě to znamená nemožnost provozu těchto lokomotiv na tratích vybavených tímto sytémem a současně provozovaných v tzv. výhradním režimu. Určitě by to vyvolalo odsunutí provozu těchto lokomotiv pouze na vedlejší, případně historické železnice a nemožnost provozu na hlavních tratích. V tomto okamžiku by se z většiny historických lokomotiv staly pravděpodobně statické exponáty v dopravních muzeích. I přes velký počet samostatných historických tratí v Anglii se tento problém objevil i zde. Provoz historických vlaků na hlavních tratích je zde totiž poměrně častý. Na rok 2026 se chystá zavedení výhradního provozu ETCS na East Coast Main Line od Londýna po Peterborough, do roku 2030 má být takto provozována větší část hlavních tratí. To byl důvod, proč se začaly hledat cesty jak celou situaci řešit. V rámci generální opravy lokomotivy 60136 Tornado bylo rozhodnuto namontovat a vyzkoušet palubní část systému ETCS na tuto lokomotivu. Po zkouškách a schválení by tak celosvětově prošlapala cestu pro další historické lokomotivy a umožnila jejich provoz pro další generace.


15. 6. 2019, Lukáš Soukup
transport logistic 2019

transport logistic 2019 Jako již tradičně přinášíme také v letošním roce reportáž z mnichovského veletrhu transport logistic. Již po 17. se v jeho rámci bylo možné seznámit s aktuálními trendy v oblasti nákladní dopravy a logistiky. Výstavní kolejiště bylo v letošním roce využito prakticky na 100 %. To samé se ovšem nedá říci o přilehlých plochách, které v minulosti bývaly zaplněny především silniční a manipulační technikou. Lehce zarážející byla i absence rozsáhlejší prezentace v oblasti elektromobility a autonomních vozidel v silniční nákladní dopravě, což poněkud kontrastovalo s četností výskytu těchto termínů v odborných i populárních médiích v posledních letech.


1. 1. 2018, Vít Hinčica, Dmitrij Sutjagin
Za pionýrskými dráhami do Ruska

Za pionýrskými dráhami do Ruska Máte-li rádi úzkorozchodné dráhy, přijdete si na následujících řádcích na své, a pokud k tomu ještě máte rádi děti, nebo byste se do dětských let rádi vrátili alespoň vzpomínkami, je článek pro vás určen dvojnásobně. Čeká nás totiž výlet do Ruska, kde navštívíme hned několik drah, které, jak označuje jejich název, jsou určeny především dětem.


24. 5. 2017, Lukáš Soukup
transport logistic 2017

transport logistic 2017 Ve dnech 9. až 12. 5. hostil mnichovský veletržní areál již XX. ročník veletrhu transport logistic. Tak jako v předchozích letech se jednalo o jedinečnou příležitost seznámit se s existujícím stavem a budoucími trendy v oboru železniční nákladní dopravy. Venkovní expozici dominovaly jako obvykle nákladní vozy. Pokud by bylo možné vyzdvihnout něco ze soudobých trendů v železniční nákladní dopravě, za pozornost stojí především koncepce výměnných nástaveb na kontejnerových vozech, kde cílem není kombinace silnice – železnice, ale spíše samotné zefektivnění provozu železničních vozů.


29. 3. 2016, Vít Hinčica, Alfonso Marco Pérez, Giancarlo Modesti
Příliš smutný život Platanita

Příliš smutný život <i>Platanita</i> Navažme na předchozí články a pojďme detailně rozebrat historii dalšího typu naklápěcí jednotky Pendolino z produkce společnosti Fiat Ferroviaria (dnes součást Alstomu). Po 2. světové válce nebyla železnice ve Španělsku vládní prioritou, stát se totiž především snažil vybudovat síť silnic a dokončovat první dálnice, a když se v 60. letech rozmohla letecká přeprava, zdálo se, že už to má dráha dávno spočítané. Vlaky se staly na střední i dlouhé vzdálenosti pro pracující lidi prakticky nepoužitelné.


2. 6. 2015, Lukáš Soukup
transport logistic 2015

transport logistic 2015 Mnichovský veletržní areál hostil, tak jako každý lichý rok začátkem května, největší veletrh věnovaný logistice a nákladní dopravě. Letošní „transport logistic“ byl již 15. ročníkem. Podívejme se tedy, co zajímavého přinesl především na poli nákladní železnice. Kolejiště na volné ploše bylo jako tradičně obsazené především nákladními vozy a jako v předešlých letech se jednalo především o nádržkové vozy z velké části určené pro přepravu různých typů nebezpečného zboží.


13. 8. 2012, Vít Hinčica
Alfa Pendular II

Alfa Pendular II Čtyři a půl roku uběhlo jako voda, a proto snad nebude na škodu, když se opět přesuneme do Portugalska, abychom poreferovali o tom, jak se daří tamním Pendolinům. Vše nové a dosud neřečené shrnují následující řádky. Spoje Alfa Pendular nadále respektují své tradiční trasy, a tak tomu bude podle všeho i nadále. Jízdní řády nejrychlejších portugalských vlaků nedoznaly v posledních letech velikých změn, a jsou tudíž víceméně statické.



1 | 2 | 3 | starší | nejstarší