naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


11. 6. 2008, Tobiáš Fuks
Thajsko a jeho železnice

Thajsko a jeho železnice Thajsko je známo především jako populární „globální“ turistická destinace, nabízející svým návštěvníkům opravdu pestrou paletu atrakcí a zážitků. Jen málo jeho návštěvníků sem ale míří za krásami a zajímavostmi zdejších železnic; v podstatě jedinou vyhledávanou železniční pamětihodností je pochybná turistická atrakce „Železnice smrti“. I přes tento nezájem stojí zdejší železniční systém za podrobnější pohled.


4. 6. 2008, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
Nové spojení propojeno

Nové spojení propojeno V současnosti se stavba Nového spojení dostala do fáze kladení kolejí. Nejdále je pokládka kolejových polí v koleji č. 302 (kolej Praha hl. n. – Praha-Vysočany v uvedném směru) provizorně zapojené z odbočky Rokytka. 3. června pak probíhala pokládka 302. koleje v tunelu, tak aby mohlo dojít ke kolejovému propojení s kolejemi již položenými na estakádě od hlavního nádraží.


28. 5. 2008, Antonín Němeček
Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem

Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem Podobně jako v minulých letech začala s prvními známkami jara čilá výluková aktivita na našich tratích. Ba co více, s rostoucími investicemi do oprav a modernizací infrastruktury bylo první pololetí roku 2008 na odklonou vozbu skutečně bohaté. V sérii článků se na toto téma už tradičně podíváme zblízka. Jako první zveřejňujeme krátký postřeh Anotnína Němečka ze západu Čech.


29. 4. 2008, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
První vůz pro Izraelské železnice v Praze

První vůz pro Izraelské železnice v Praze Počátkem roku 2006 získala společnost Siemens Transportation Systems zakázku na dodávku 86 osobních vozů pro Izraelské železnice včetně opce na dalších 585 vozů. Vozy budou určeny pro dálkovou i regionální dopravu do rychlosti 160 km/h. Bude se jednat o desetivozové jednotky obsahující řídící vůz s generátorem. Jednotky s ocelovou skříní jsou vybaveny standardním spřahovacím a narážecím ústrojím.


19. 4. 2008, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
Railtrans s kontejnerovým vlakem

Railtrans s kontejnerovým vlakem Dne 16. 4. se uskutečnila zajímavá přeprava v trase Praha-Uhříněves – Norimberk. Z překladiště firmy Metrans v pražské Uhříněvsi byl totiž vypraven první vlak v režii jiného dopravce než ČD Cargo (resp. jeho předchůdce ČD). Zdejší překladiště, zdaleka největší nejen v ČR, ale i celém středoevropském prostoru, odbavuje denně několik ucelených vlaků především do přístavů Hamburg a Bremerhaven.


16. 4. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
Stěhování salonního vozu

Stěhování salonního vozu V souvislosti s probíhající rekonstrukcí budovy Národního technického muzea v Praze dochází i k úpravám železniční expozice v Dopravní hale. Záměrem je dopřát stávajícím exponátům více prostoru, proto některé musí opustit svůj dlouholetý domov. Takový osud potkal i salonní vůz Az 1–0045, který opustil brány Ringhofferovy továrny už v roce 1900. Původně třínápravový vagón sloužil vedení Ústecko-teplické dráhy.


10. 4. 2008, Petr Kapoun
Po zrušené dráze z Jirkova do Litvínova

Po zrušené dráze z Jirkova do Litvínova Jak známo, severní Čechy jsou protkané množstvím železničních tratí a vleček. Kvůli rozsáhlé důlní činnosti již mnoho tratí nevede ve své historické trase – byly zde vystavěny četné přeložky. Jedna z tratí se však své přeložky nedočkala, na výlet s cílem prozkoumat trasu dnes již zrušené dráhy z Jirkova do Litvínova jsme se vydali jedné březnové soboty. Jako východiště jsme zvolili stanici Jirkov, neboť sem v současnosti jezdí i přímý rychlík z Prahy.