naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » kombinovaná doprava okd, d v nových relacích

Kombinovaná doprava OKD, D v nových relacích

text a foto: Lukáš Soukup
vloženo: 19. 2. 2008

Již před rokem začala pravidelná vozba slévárenského koksu z Ostravy do Neubergu v režii společnosti OKD, Doprava, uskutečňovaná v odvalovacích kontejnerech ACTS. V letošním roce se pak přepravy podařilo významně rozšířit a přesunout tak na železnici objemy realizované dosud většinou po silnici. K jednou týdně jezdícímu vlaku do Bavorska přes PPS Česká Kubice přibylo křídlo do oblasti Porúří. V současnosti je tak jednou týdně vypravován ze stanice Ostrava hl. n. ucelený vlak složený z vozů Slps s kontejnery ACTS patřících OKD, Doprava, švýcarskému ACTS AG a ACTS Luxembourg S.A. V Praze Libni pak dochází k rozdělení vlaku na část směřující do Furth im Wald a část do Bad Schandau. Zde pak probíhá předání vlaku německým dopravcům BCB (Bayerische CargoBahn GmbH), resp. RBH (původní RAG Bahn und Hafen GmbH) v druhém případě, a současně převzetí vozů s prázdnými kontejnery.

Další zajímavostí je, že v soupravě směřující do Bad Schandau jsou řazeny zpravidla tři vozy Sgss, každý s dvojicí 30´ výměnných nástaveb. Ty jsou rovněž loženy koksem s určením do Duisburgu. V Lovosicích jsou tyto vozy přisunuty na překladiště Intrans, kde dojde k překládce nástaveb na soupravu vlaku Bohemiaexpres (viz článek Bohemiaexpres konečně skutečností) a naopak jsou na ně naloženy prázdné nástavby z Duisburgu. Na jednom vlaku jsou tak neobvykle využity hned dva typy kombinované dopravy – ACTS s horizontální překládkou a výměnné nástavby s rozšířenější vertikální překládkou. Z Německa jsou vlaky z obou směrů vedeny do stanice Kladno-Dubí, odkud je pak vypraven vlak do Ostravy k dalšímu naplnění kontejnerů a nástaveb.

Pokud se podaří takto získat další zákazníky, může dojít k dalšímu rozšíření jak jízd vlaků OKD, Doprava, tak i vlaků Bohemiaexpres do Duisburgu.

Vlak do Ostravy při průjezdu stanicí Praha Libeň dne 17.2.2008. Vyrovnávkový vlak se stroji 753.703+705 u odb. Rokytka dne 10.2.
Opět vlak do Ostravy z prvního snímku, zde ovšem na estakádě u odbočky Rokytka.
Vůz Sgss (původem ze Slovinska, nyní v majetku Lokotrans Slovakia) s nástavbami pronajatými od německé firmy Löblein. Vůz Slps patřící ACTS Luxembourg (dceřiná firma CFL).


diskuse k článku

založit diskusi