naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » současnost vojenské vlečky na někdejší letiště bechyně iii

Současnost vojenské vlečky na někdejší letiště Bechyně III

text a foto: Jan Zukal
vloženo: 3. 11. 2006

V souvislosti s cvičením STRONG CAMPAIGNER 2006, konaném ve vojenských prostorech Hradiště (Doupov) a Boletice (více zde) proběhlo také několik zajímavých žeezničních transportů vojenské techniky AČR. Jeden z nich se týkal i vlečky na bývalé vojenské letiště Bechyně u Sudoměřic u Bechyně. Vlak, sestavený z 22 vozů řady Smmp, jednoho řady Res a jednoho řady Bc pro doprovod odjel ze Sudoměřic do prostoru VP Hradiště začátkem října. Zpět se technika dvou praporů 15. ženijní a záchranné brigady (více zde) vracela v noci z 25. na 26. října s dojezdem na vlečku v Sudoměřicích v dopoledních hodinách ve čtvrtek 26. října.

Železniční transport jel ve stejném řazení jako při návozu techniky na cvičení. Až do Tábora dojel samozřejmě kompletní, zde ale musel být vzhledem ke sklonovým poměrům na „bechyňce“ rozdělen na dvě části a odvážen postupně. K vedení vlaku byla sestavena dvojice lokomotiv 742.212 a 113.003; „kocour“ byl k „žehličce“ vystaven z důvodu „měkkosti“ napájecí stanice v Malšicích, která není dimenzována na zatížení vzniklé nasazením přípřeže lokomotiv řady 113 v nejnáročnějších úsecích (stoupání až 38 promile) s těžkými vlaky (navíc ještě s pohybem osobního vlaku na trati). Další kuriozitou bylo kromě nasazení motorové lokomotivy na této historické elektrizované místní trati také vedení těchto vlaků za denního světla, neboť již řadu let jsou zde manipulační nákladní vlaky vedeny pouze v nočních hodinách.

První část vlaku, čítající čtrnáct vozů Smmp, naložených mostními automobily a pontony se na trať vydala krátce po jedenácté hodině dopoledne, a na odbočku Dolina dorazila bez zastavení po půl hodině jízdy. Zde již čekala místní tradiční „Matylda“ 742.530, která si zátěž přebrala, na předávacích kolejích vlečky rozdělila na další dvě části po sedmi vozech a postupně odvezla do prostoru vojenské základny. Lokomotivy ČD se strojově vrátily do Tábora, kde obratem zapřáhly druhou část.

Posun s první částí transportu v Táboře dopoledne 26. října 2006. V čele 742.212. Posun s první částí transportu v Táboře dopoledne 26. října 2006. V čele 742.212. Doprovodný vůz řady Bc a pontony před táborskou staniční budovou. Doprovodný vůz řady Bc a pontony před táborskou staniční budovou.
První část transportu stoupá kolem zastávky Horky u Tábora... První část transportu stoupá kolem zastávky Horky u Tábora...
První část transportu stoupá kolem zastávky Horky u Tábora...
První část transportu sjíždí k Malšicím. ...a sjíždí k Malšicím.
Detailní pohled na ložené mostní automobily AM-50 na podvozcích Tatra 813. Za povšimnutí stojí jejich nový kamuflážní nátěr. Detailní pohled na ložené mostní automobily AM-50 na podvozcích Tatra 813. Za povšimnutí stojí jejich nový kamuflážní nátěr. Předání zátěže na odbočce Dolina. Lokomotivy ČD odstavily zátěž na širé trati, kde si ji hned přebrala čekající armádní „Matylda“ 742.530. Předání zátěže na odbočce Dolina. Lokomotivy ČD odstavily zátěž na širé trati, kde si ji hned přebrala čekající armádní „Matylda“ 742.530.
Hned po odpojení se vlakové stroje odjely „uklidit“ do dopravny Sudoměřice u Bechyně, kde vyčkaly křižování s osobním vlakem 28408 do Bechyně. Mezitím „Matylda“ odvezla prvních sedm vozů do prostoru základny. Hned po odpojení se vlakové stroje odjely „uklidit“ do dopravny Sudoměřice u Bechyně, kde vyčkaly křižování s osobním vlakem 28408 do Bechyně. Mezitím „Matylda“ odvezla prvních sedm vozů do prostoru základny.
Vracející se lokomotivy 742.212 a 113.003 na mostě přes Lužnici v Táboře. Vracející se lokomotivy 742.212 a 113.003 na mostě přes Lužnici v Táboře.
A tytéž stroje v čele další části transportu. A tytéž stroje v čele další části transportu.
A tytéž stroje v čele další části transportu.
Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi