Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 23. 08. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 23. 08. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 12:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 4-2015
dokonce jsem v obchodě se suvenýry sehnal sadu několika pohlednic, ale zase jsem nenašel poštu. [proud][proud][proud][proud][proud][proud]
Jo, to chápu.

Wifi se hodí třeba na booknutí hotelu, když člověk nemá program pevně naplánovaný měsíc dopředu a nechává si třeba den rezervy. Případně na zjišťování informací, jestli ta tramvaj ve Volčansku ještě pořád jezdí.
Jo, to chápu.

Mapy samozřejmě frčí i offline, ale ideální je mít aspoň občas dostup na wajfaj. A to zejména tehdy, kdy je mám nainstalované v mobilu, stojím na nějaké ulici milionového města a hledám krám se suvenýry, poštu, a jak se k nim dostat, že...[wink]
Jasně. Naštěstí to zvládám i bez mobilu, schemata MHD mám vytištěná, v terénu se orientuji i podle sovětských map, desítky let starých, objednávat si na dovolené fakt nic nepotřebuji.
Ale rozumím tomu, že to má řada lidí jinak, trolejbus musí honit on-line, poštu nenajde bez vhodné aplikace... Jsem rád, že jsem jezdil a stále jezdím s lidma, kteří se umí o sebe postarat i bez signálu. Je to praktičtější, například najdeme poštu. [lol]
West code was broken.

Sobota, 04. srpna 2018 - 13:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3309
Registrován: 9-2007
Svůj první mobil jsem měl někdy v roce 2005 a v roce 2009 měl Vodafone akci, kdy jsem měl půl roku internet zdarma. Na internet v mobilu jsem si tak už prostě zvykl a naopak jsem rád, když ho mám k dispozici, z prostých důvodů:

- mapy
Sice existuje varianta map, co si stáhnu a mám je offline, ale mít mapy v mobilu (od Google) mi prostě přijde lepší, než s sebou nosit papírovou rozkládací mapu nebo orientaci ve městě nechat na náhodě či vzpomínkách, kdy jsem před měsícem četl, že někde poblíž nádraží bude nějaká ulice. Když někam potřebuji, stačí cíl nastavit a aplikace mě tam z místa, kde jsem, naviguje a navíc sám vidím, kde se právě nacházím a že jsem nepřešel ulici. Navíc, většina evropských měst má jízdní řády své MHD v GTFS formátu, který je možno do map implementovat a pak můžu pomocí map hledat i spojení veřejnou dopravou. [happy] Takhle jsme se třeba ve Veroně prošli po městě a když byl čas, díky navigaci jsme došli na zastávku a navigace nám pak sdělila kterým autobusem cestovat a na jakou zastávku. V Boloni jsme zase díky mapám v mobilu trefili do zapadlé restaurace, kde dělají nejlepší boloňské ragú na světě a nemusel jsem se nikoho ptát, stačilo název podniku zadat jako cíl cesty.

- jízdní řády VHD
V Kazani jezdí metro, tramvaje i trolejbusy docela přehledně, ale autobusů je tolik, že opravdu nevím, která linka zrovna jede tam, kam potřebuji. Díky mobilní aplikaci nejenže si tak dokážu najít spojení kam potřebuji, ale také vidím které autobusy jsou poblíž anebo podrobněji jak cestovat a odkud kam se v případě přestupů přesouvat.

- aplikace taxi
Jsou situace, kdy MHD nejezdí nebo jsou třeba tři ráno a jít přes celé město pěšky po litrech piva je nepříjemné. I sebevětší šotouš obvykle v takové situaci zapojí zdravý úsudek a začne se shánět po nějaké taxislužbě. Pomocí aplikace opět jen zadám cíl a čekám, než auto přijede, je to jednodušší, než volat nějakou taxislužbu nebo v odlehlé oblasti čekat, že se nějaký taxík objeví. Anebo třeba jenom člověk někam spěchá v rámci města... těch situací je obecně dost, kdy je asi rozumnější potlačit šotopotřebu počkat si na co nejvíce rozpadlý MAZ a cestovat taxíkem.

- komunikace
Ať už jde o komunikaci se ženou, s kamarády nebo s rodinou, přes různé aplikace (Messenger) můžu komunikovat jednodušeji, než si vyměňovat SMSky nebo utrácet za volání do ČR, tedy obzvláště v Rusku, kde volání do ČR není zrovna levné a rodiče mají z komunikace ve stylu "jak se máš, co jste dělali dneska,..." lepší pocit, než když bych jim jednou za čas poslal SMS.

- šotopotřeby
Ať už Transphoto/Busphoto nebo jiné stránky s podobnou tématikou, díky internetu se rychle dozvím v čem jedu, zda ve městě jezdí něco zajímavého anebo si seženu mapu provozu místní MHD.

A další drobnosti, díky kterým je cestování jednodušší. Asi jsem rozmazlený, ale proč bych tyto technologie, usnadňující cestování, neměl používat, když tu možnost mám? [happy] Nebo to spíš není rozmazlenost, jen je to nějaký odlišný způsob cestování. O většinu zážitků nepřicházím, ale zase uznávám, že o nějaké pocity nebo zážitky nejspíše přijdu. Na druhou stranu, ten pocit jednoduchosti, s jakou se díky internetu v mobilu dokážu prakticky kdekoliv zorientovat, mi cestování subjektivně zlepší, protože zároveň opadne spousta obav nebo komplikací, které by mohly vzniknout (byť právě ty s sebou nesou tu část zážitků, o které tak přicházím).

Jinak někde je v Rusku wifi bez nutnosti se registrovat. Rychlost sice nic moc, ale třeba třeba v jednom obchoďáku v centru Kazaně se stačí jen připojit a internet funguje. Na druhou stranu to je asi první wifi, které jsem si v Rusku všiml, co nevyžaduje žádnou registraci. [proud]
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 13:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 4-2015
Tam vy tam, předpokládám, momentálně žijete a nejste jen na výletě, takže nějaká ta menší kancelář se hodí.
Nicméně zatím jsem mapu nepotřeboval ani v desetimilonové Káhiře (a to jsem tam bydlel týden) a zatím jsem se neztratil (k Džosérově stupňovité pyramidě jsem vyrazil prostě vlakem do Helvánu, pěšky k Nilu, s rybářem loďkou na druhý břeh a pěšky k pyramidě, taxíkem by to bylo asi rychlejší, ale určitě by to nebylo tak zajímavé). Fakt je, že některé příhody se mi vyhýbají, například jsem ještě nikdy nepotřeboval ve tři ráno taxíka po litrech piv. [wink] (zato když milionová metropole byla zcela bez elektřiny a po tmě a bylo třeba chytit první ranní autobus na druhé straně města, tak jsme prostě vyrazili ve tři do tmy a naslepo podle blikání baterek prošli městěm a ten autobusák našli i bez vhodné aplikace (zrovna tam mi byla sovětská mapa k ničemu, páč tam to autobusový nádraží prostě nebylo zakreslené), dnes by to šlo nejspíš úplně stejně).
Já rozumím tomu, že potřebujete komunikovat i o dovolené, já si zase rád jedu na dovolenou odpočinout a ne furt někam volat.
Když jsem byl naposledy v Gajvoronu po mnoha pivech, tak mě holt kolegové vytáhli na perón a v ganzu jsem ukamžitě usnul. Jinak bych spal v čekárně, jako místní, no a?

Nebo to spíš není rozmazlenost, jen je to nějaký odlišný způsob cestování.
Já samozřejmě taky mám mobil a internet. Ovšem na dovolenou jedu momentálně do země, kde na 99,99 % neberou žádné platební karty, rezervace z Evropy skoro nefungují a ze dvou appek na JŘ nefunguje ani jedna (ale mám je stažený! :-))) ) ,jízdní řády jsou cárem papíru a vnitroletenky se kupují na přepážce před odletem. Přijde mi to tak nějak zábavnější, nutí to k improvizaci, k vymýšlení iks podvariant a tak podobně.
Svět podle bookingu a Lonely Planet můžu mít s malýma dětma - a i tam se snažím o improvizace (třeba podle počasí).
West code was broken.

Statistik
Sobota, 04. srpna 2018 - 14:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6029
Registrován: 6-2004
Vantju to popsal naprosto přesně. A že bych potřeboval k životu zrovna Booking nebo Lonely Planet, to je tak pro nablblé Američany. Koneckonců, zmíněnému improvizování se člověk v SSSR nevyhne tak jako tak, a to ani s mobilem a appkou v něm. Zrovna MHD/VHD je úplně ukázkový příklad. Nicméně pokud má někdo za životní filozofii vrtání kolen, tahání se všude s krosnou plnou všemožných krámů (včetně tuny starých sovětských map) na zádech, přespávání po zastávkách a podobně, tak ten to samozřejmě nepochopí.

Já rozumím tomu, že potřebujete komunikovat i o dovolené, já si zase rád jedu na dovolenou odpočinout a ne furt někam volat.
Tak ono se do těchto zemí nejezdí vždycky jen na dovolenou... [wink]
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 14:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 4-2015
Nicméně pokud má někdo za životní filozofii vrtání kolen, tahání se všude s krosnou plnou všemožných krámů (včetně tuny starých sovětských map) na zádech, přespávání po zastávkách a podobně, tak ten to samozřejmě nepochopí.
Vrtání kolen hezky předvádějí předpisatelé (oni prostě MUSÍ mít ukrajinskou SIMku, i když tam jedou na pár dní na čmeláky), to jste si mě s někým spletl.
tahání se všude s krosnou plnou všemožných krámů (včetně tuny starých sovětských map) na zádech, přespávání po zastávkách a podobně, tak ten to samozřejmě nepochopí.
Aha, tuny map. Ty podsuvy vás učil T.H.Cé, ne?

Tak ono se do těchto zemí nejezdí vždycky jen na dovolenou...
Jenže drtivá většina zdejších diskutérů tam na dovolenou jezdí. [wink] Expati se vyskytují spíše na západ od nás.

mprovizování se člověk v SSSR nevyhne tak jako tak, a to ani s mobilem a appkou v něm.
Však ano. Výhodou je, že tím mobilem a noťasem můžete mít nové společníky. Jak třeba jeden náš dobře známý (i Mikulda ho viděl), který si tahle vyjel z Weimaru na Sachalin a zpátky. A když jel zpátky, tak se jeho majetek zajíbil jednomu cestujícímu v dálkovém vlaku natolik, že se jednou nad ránem probudil s nožem pod krkem. Na improvizaci mu už čas nezbyl. Od té doby už do Ruska nejezdí a říká různé hezké zástupné důvody proč. To je samozřejmě jen příklad, tisíce jiných Mikuldů projeli RF i bez nože pod krkem. Já ho měl pod krkem jen jednou (ne v ex. SSSR) a celkem mi to stačilo, takže vámi zmiňované krosny plné věcí, 20 kg do letadla, přespávání na zastávkách, powerbanky a podobně, nevyhledávám a netahám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Sobota, 04. srpna 2018 - 14:49:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8758
Registrován: 8-2012
Jsem rád, že jsem jezdil a stále jezdím s lidma, kteří se umí o sebe postarat i bez signálu
Prostě jste něco lepšího (včetně schopnosti chlastat extraligu i s domorodci). Nechápu akorát ostatní, co mají potřebu se před vámi obhajovat, "omlouvat", vysvětlovat na co tu wifi použijí... stojí to marginální prachy, vám to životní prostor neubírá, takže je to snad každého věc, jestli to má na jízdní řády nebo streamování čuvašského popu. Žít a nechat žít.

P.S.: pohlednice (открытки с видами) bývají ve východním prostoru k sehnání na poště... kam mě dovede mapa v mobilu [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 15:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2750
Registrován: 4-2015
včetně schopnosti chlastat extraligu i s domorodci
Jak jste na to přišel?

nebo streamování čuvašského popu.
[proud][proud][proud] Tohle mě ovšem nenapadlo, představa je to ale vynikající! [biggrin][biggrin] To mě pobavilo víc, než hledání pošty ve Vladivostoku[lol][lol][lol]...
West code was broken.

Neděle, 05. srpna 2018 - 01:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 12-2017
Pružinský: Mohl bych se zeptat? Ganz v Hajvoronu? Je myšleno město na úzké? Já po široké pamatuji jen M62 jako rychlík 2x za den a na osobních Čmelák a 3-6 plackart, dnes už jen ten Čmelák 3x týdně. Jediné motory ve Vinn, jsou 2x za den z Chmelnického a 1x za den z Korosťenu a to DR1. Nejblíže má Ganzy Christinivka a ty jezdí Čerkasy - Uman. Ganz z Hajvoronu do Vinn, to mi něco uteklo.
Pružinskij
Neděle, 05. srpna 2018 - 08:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 4-2015
Pardon, samozřejmě DR1. O rok později (tedy dva roky zpět) tam už prý byl čmelák s placartama (asi bez přidělených míst).
Nevíte zda z Chmelnického jezdí stále PESA?
West code was broken.

Neděle, 05. srpna 2018 - 10:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 12-2017
Pružinský: Pesu v Chmelnickém jsem možná 2 roky vůbec neviděl, takže buď nejezdí nebo je jinde, což si myslím, že by mohla být v Černivci.( Ale nevím). Každopádně DR1 ještě jakž takž existují a vypadá to, že drží. Není to tak, je to tím, že prakticky celá střední Ukrajina je proškrtaná, takže zatím jsou zásoby pojìzdného. S Ganzy už to je horší... Tudíž na delší trasy se běžně posílá Čme3 nebo M62 se soupravou samozřejmě, že místa se neřeší a lístek je buď ručně psaný stříhaný nebo účtenka z "kalkulačky" . Každopádně Vinn - Haj si vždy vybavuji klasiku, proto mi musel motor, pokud tam byl, proklouznout. (Bydlím střídavě v ČR a Vinnycji - pracovně)
Ono Ganz celkově, nejblíže ČR jsou v depu Koroljevo,mnoho jich jezdí jen na jeden motor a celkově každou chvíli potřebují asistenci Čmeláka.
Neděle, 05. srpna 2018 - 11:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 12-2017
Ad: Pesa, koukám Pesa je depa Ternopil, takže do Chmelnického se dostala nejspíše v rámci i u nás známého programu výstavka musí být putovní.
Neděle, 05. srpna 2018 - 13:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3310
Registrován: 9-2007
Asi bych napsal hurá, ale interval jednou za šest dnů je teda hodně omezující...

EDIT: Kyjev - Riga byl opravdu ohlášen. Mezi Vilniusem a Rigou pojede přes Jelgavu. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 05. srpna 2018 - 19:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 7-2017
Vantju: buďme rádi aspoň za toto - pojede to jednou týdně, pokud se to osvědčí tak to může jezdit časem častěji.

Mezi Vilniusem a Rigou pojede přes Jelgavu.
Po kolika letech bude aktivován pro osobní dopravu přechod Joniškis LG/Meitene LDZ ? Tuším že poslední osobní vlaky tam jezdily v roce 2009.
Neděle, 05. srpna 2018 - 19:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8769
Registrován: 8-2012
Přes Meitene jsem jel nočním vlakem z Vilniusu do Rigy někdy na přelomu tisíciletí a bylo nás v celé nějaké "obščij"-rekostodole asi pět, z toho tři naše šotogrupa. Obávám se, že v mezičase se to v potenciální poptávce vámi očekávaným směrem moc neposunulo, spíš naopak...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 03:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 7-2008
Myslím, že jediná šance toho vlaku je v tom, že jej budou využívat lidé na delší vzdálenosti, kteří z nějakého důvodu nechtějí letět. Z Vilna dál na jihovýchod vlaky jezdí i nyní (nejsem si jist, zda přímé vozy i do Kyjeva).

Pokud jde o rychlost, ten vlak má úsek Vilno-Riga urazit za 4:40, což je vzhledem k tomu, že část úseku slouží momentálně jen řídké nákladní dopravě, velice slušný čas, busy to pod 4 hodiny nedávají. Ale časy odpovídají zcela jasně potřebám Ukrajinců a Bělorusů.

Největší problém je v tom, jaké jsou podmínky pro vlaky, které překračují hranici Schengenu. V případě vlaků Minsk-Vilno se to řeší celní a pasovou kontrolou přímo ve Vilně, ale v případě delších tras to je a bude problém, i když jde o Královec (pokud nemá být vlak zcela bez možnosti nastupovat a vystupovat v Schengenu).

Pokud jde o vlak Karpaty, v době, kdy čas nehrál zásadní roli, se mohlo jezdit přes Lvov, i z toho důvodu, že vlak zajistil spojení i pro sovětské Rumuny, když dostali všechna povolení. Pak se to ukázalo být časově neúnosné ještě během 80. let a zavedlo se spojení komplet po normálním rozchodu.

Dnes je motivace zajistit spojení pro maďarskou menšinu, byť většina má auta a zbytek mohou odvézt autobusy, ale ta symbolická hodnota vlaků Miskolc-Záhony-Munkács, ta za to Maďarům stojí. Přemýšlím, zda mají elektrické jednotky na oba systémy, nebo tam hodlají jezdit s klasickou, nebo snad dokonce s jednotkou 6341 (v Maďarsku "Putin", u nás se obdobné jednotce říkalo Marfuša).

Spojení Polska a Rumunska přes Košice je dnes mimo realitu, nevyhovují tam ani tratě, ale tam není husté osídlení a zájem Rumunů cestovat do Polska. Lze si představit Krakov-Muszyna-Košice-Miškovec s možností pokračovat dál do útrob Maďarska. Ale i to by bylo hodně nejisté z hlediska frekvence. Spojení Košic a Szátmáru (Satu Mare) přes Halmeu je sice nejkratší cesta, ale ta města jsou relativně malá a potenciál tomu odpovídá.

Kdyby se uvolnila pravidla Schengenu, dovedu si představit pravidelné vlaky z Košic do Užhorodu, v Čopu navazující na linku Miškovec-Mukačevo. Ale dokud budou pravidla Schengenu takto ostrá a Ukrajina vně, je perspektivní spojení jen takové, kde je tradiční přepravní proud a příliš krátká vzdálenost na letadlo. Což je právě spojení Maďarska s Podkarpatskou Rusí, kde má svou menšinu.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 08:42:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8774
Registrován: 8-2012
jediná šance toho vlaku je v tom
Ten vlak je bez šance a vidí to i provozující železniční správy, proto jen cca jednou týdně.
Lze si představit Krakov-Muszyna-Košice-Miškovec s možností pokračovat
V šotopředstavách si lze představit ledacos, ale nakonec je peněženka zase ten největší srab. Kdo by z Polska do Maďarska/Rumunska potřeboval hromadně cestovat? To už je prostě dávno, kdy byla Hedviga/Jadwiga, dcera Ludvíka Uherského a pozdější žena Vladislava II. Jagiellonského, korunována na krále a pak královnu Polska...
Kdyby se uvolnila pravidla Schengenu
Jen ať zůstanou taková, jaká jsou, i když by je různí pičusové nejradši zničili a zavedli zase hraniční kontroly mezi všemi státy.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 09:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 7-2017
Ten vlak je bez šance a vidí to i provozující železniční správy, proto jen cca jednou týdně.
Vy abyste si nerýpnul... Nechme to prosím o železničních správách příslušných zemích.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 09:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 12-2017
Všd: Košice - Užhorod přes Čop je nemožné, pokud by něco bylo, jedině po ŠRT, protože v Užhorodu není 1435mm.
Ohledně Vilna, zde nejsou ani přímé vozy, z UA tímto směrem jezdí jen Kyjev - Minsk denně , Oděsa - Kyjev - Minsk obden a Kišiněv - Leningrad s vozem do Minsku obden (mimo Kyjev , odbočuje v Kazjatinu na Žitomyr a Korosteň), toť vše, uvidíme , jak tato novinka, já to však vidím, že to zabije tarif a busu se to cenou ani nepřiblíží a celkově není tímto směrem nějak velká poptávka po cestování. Pro občany EU navíc nutnost BY víza.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 09:43:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
Registrován: 7-2017
já to však vidím, že to zabije tarif a busu se to cenou ani nepřiblíží

http://albatros.travel/en/train-of-the-four-capitals-starts/
Previously, the Ministry of Infrastructure noted that travel in a compartment from Kiev to Riga can cost about 59 euros.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 09:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9315
Registrován: 4-2003
Všd: ale ta symbolická hodnota vlaků Miskolc-Záhony-Munkács, ta za to Maďarům stojí.

Tohle sice technicky realizovatelné je, akorát to krom finanční stránky má mnohá technická "ale". Tak předně je třeba říci, že vyjma Čopu nejsou stanice UZ zařízeny na provoz osobních vlaků - vlaky by nezastavovaly u nástupišť, ale kdesi ve změti kolejí daleko od nich (případ rychlíku Karpaty, či jak se to jmenovalo, který v devadesátých letech jezdil z Košic přes Čop do Halmeu a kamsi dále do Rumunska). Reálně se to dá jet pouze v trakci motorové, protože nad kolejí s normálním rozchodem není vždy trolej, většinou je dnes pouze v místech, kde je vedena ve splítce s normálním rozchodem. neb v ostatních místech (vyjma Čopu) byla odstraněna. Podle toho, co jsem osobní zjistil, se skutečně dalo elektricky dříve na normálním rozchodu dalo jezdit až někam do Batěva, ale již před osmi lety byla tamější normálně rozchodná kolejiště sice s bránami, ale s porůznu s potrhaným či sneseným trakčním vedením.


A další (dle mého názoru nemalý, kterého jsem si snad správně všiml) problém je, že normálně rozchodná kolej nevede přímo do žst. Mukačevo k nástupištím, ale končí před ním na překladišti.


Další problém je mnohde nevalný technický stav normálně rozchodné koleje a také to, že se různě zaplétá a vyplétá do a ze širokorozchodné koleje, což znamená četná omezení na 40 km/h a tomu i odpovídající velmi nízká cestovní rychlost eventuálních normálně rozchodných osobních vlaků do Mukačeva.


Prostě s provozem normálně rozchodných vlaků na síti UZ (a samozřejmě i tehdejších SŽD) dále za Čop se vůbec nepočítalo a podle toho to tak vypadá...
Pondělí, 06. srpna 2018 - 09:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2017
Bram: V Mukačevu je snad běžná kolej dotažena až k nástupišti, pokud ne, pracuje se na tom. Nebyl jsem tam, takže aktuální stav neznám a z Uher stejně nejsou dráty a i kdyby je někoho napadlo od Záhoňe dotáhnout, je zde problém, že Maďaři nemají esa a Větroně těžko někdo pronajme za rozumnou cenu.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 10:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1700
Registrován: 12-2006
V Mukačevu udělali nový šturcový peron.

https://vk.com/lviv.railway?w=wall-75726003_10484
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Nechic
Pondělí, 06. srpna 2018 - 10:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2250
Registrován: 4-2010
Jen ať zůstanou taková, jaká jsou, i když by je různí pičusové nejradši zničili a zavedli zase hraniční kontroly mezi všemi státy.
Jsme v 21. století a kontroly by určitě šly dělat lidštěji než hraniční buzerací s dežurnym vybírajícím pasy a razítkováním až po té co si stihne udělat kafe a podrbat se na zadku. Slovenské kontroly ve Vyšných Nemeckých tvářících se, že střeží hranici přinejmenším se Severní Koreou nebo Nigérií (zatímco přes jihozápadní hranici EU vesele přebíhají černoušci).
Pružinskij
Pondělí, 06. srpna 2018 - 10:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2758
Registrován: 4-2015
Mezi Finskem a RF to jde za jízdy, ale jen u "pendolin". Noční rychlík, s běžnými ruskými vozy, stojí na obou stranách hranice jako u jiných non-Schengen přechodů.
West code was broken.

Pondělí, 06. srpna 2018 - 11:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2017
Nechic: Ono stačí porovnat kontroly Čoboláků a kontroly Polska, to je hodně velký rozdíl v přístupu a rychlosti.

Jinak od 1.9. se ruší jeden vagón Košice - Kyjev. (Jezdí dnes dva) . Stejně to však vozí vzduch, když to jezdilo až do Prahy a byly i včasné, bylo to s obsazeností jakž takž slušné, ale platit eurotarif (sice zlevněný) kvůli pár kilometrům navíc, když z Čopu se dá jet bez přestupu již od 150 hryven.

Ad. Ceny nového spoje, počkám si, až bude v prodeji, ale dnes stojí kupé Kyjev - Minsk 1960 hryven, což jest 62 EUR..
Pondělí, 06. srpna 2018 - 11:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8778
Registrován: 8-2012
Slovenské kontroly ve Vyšných Nemeckých
Ale já nikterak nehodnotím konkrétní (severobalkánské) provedení, to už je vaše zatáčka.
zatímco přes jihozápadní hranici EU vesele přebíhají černoušci
No to jsou ta uvolněná pravidla Schengenu, co po nich voláte, ne? [crazy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Nechic
Pondělí, 06. srpna 2018 - 13:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2251
Registrován: 4-2010
T.H.: Černoušci nemají bezvízový vstup a přece jen v téhle oblasti existuje dost rozdělených komunit i rodin navštěvujících se přes čáru. Kulturně je to tedy celkem rozdíl. Pravidla mohou být vyžadována i moderněji, jednodušeji a lidštěji než arogantním celníkem, ostantým drátem a pohraničníkem věřícím, že chrání svět, tak jak ho zná. (ale jo to už je ta zatáčka)
Úterý, 07. srpna 2018 - 22:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 7-2017
To je ale pako, ten ukrajinský ministr ... [wink]

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ukrajina-zvazuje-zruseni-zel eznicnich-spoju-s-ruskem/r~a23489869a6211e88782ac1f6b220ee8/

Ukrajinská vláda zvažuje návrh na úplné přerušení železničního spojení s Ruskem. Podle agentury Interfax návrh předložil ministr pro infrastrukturu Volodymyr Omeljan jako jednu z dalších reakcí Kyjeva na anexi Krymu a podporu, kterou Moskva poskytuje donbaským radikálům. Blokáda by se podle Omeljana týkala jen osobní dopravy, protože přeprava nákladů je významným zdrojem příjmů do ukrajinské státní pokladny.
Pružinskij
Středa, 08. srpna 2018 - 08:37:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2771
Registrován: 4-2015
Tím by padly i dálkové rychlíky do Kišiněva a s tím i spojky Rozdilna 2 - km 1437 na Ukrajině a v Moldávii spojka mimo Ungheni. A především by ještě více prořídl JŘ CFM a železnice by se stala ještě méně použitelnou, než dnes.
West code was broken.

Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 06:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 968
Registrován: 2-2005
Z_F_J:
"To je ale pako, ten ukrajinský ministr ... [wink]

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ukrajina-zvazuje-zruseni-zel eznicnich-spoju-s-ruskem/r~a23489869a6211e88782ac1f6b220ee8/

Ukrajinská vláda zvažuje návrh na úplné přerušení železničního spojení s Ruskem. Podle agentury Interfax návrh předložil ministr pro infrastrukturu Volodymyr Omeljan jako jednu z dalších reakcí Kyjeva na anexi Krymu a podporu, kterou Moskva poskytuje donbaským radikálům. Blokáda by se podle Omeljana týkala jen osobní dopravy, protože přeprava nákladů je významným zdrojem příjmů do ukrajinské státní pokladny."
Těm banderovcům už opravdu dočista hrabe. Nezáleží jim na tom, co lidi využívají a kam cestují, to by jim také nejraději nařídili zákonem. Vše se zdražuje, měna jde do kopru, ale přejmenovávání měst se statisíci obyvatel je momentálně důležitější než životní úroveň vlastního obyvatelstva. A mimochodem, asi jim nedochází, kolik Ukrajinců žije v Rusku. Nemyslím těch, co utekli z Donbassu před válkou, ale těch, co tam žije ještě z dob SSSR, co se tam provdali nebo přiženili později, nebo těch, co tam léta pracují, jako například můj zakarpatský švagr v Nižném Novgorodu!
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 06:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 2-2005
Džamel:
"Jinak od 1.9. se ruší jeden vagón Košice - Kyjev. (Jezdí dnes dva) . Stejně to však vozí vzduch, když to jezdilo až do Prahy a byly i včasné, bylo to s obsazeností jakž takž slušné, ale platit eurotarif (sice zlevněný) kvůli pár kilometrům navíc, když z Čopu se dá jet bez přestupu již od 150 hryven.

"
Ono z Prahy to bohužel bylo oproti autobusům i tak hrozně pomalé. S večerním odjezdem z Prahy a těmi prostoji v Čopu a pozdněodpoledním příjezdem do Mukačeva to bylo pro případné další cestování směram na Rachov nepoužitelné. A to jsem na to svého času velmi vážně koukal kvůli pohodlnému cestování s malými dětmi.
Pružinskij
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 07:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 4-2015
ale těch, co tam žije ještě z dob SSSR, co se tam provdali nebo přiženili později, nebo těch, co tam léta pracují, jako například můj zakarpatský švagr v Nižném Novgorodu!
To není v postsovětském prostoru nic nového. Například extrémní příklad tádžických rychlíků, do kterých je přísný zákaz vstupu i výstupu na uzbeckém území (a to už mnoho let). Přitom rodinné i jiné vazby tam byly a jsou určitě podobné, jako kdekoliv jinde v Sajuzu...
West code was broken.

Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 07:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 2-2005
Pružinskij:
"ale těch, co tam žije ještě z dob SSSR, co se tam provdali nebo přiženili později, nebo těch, co tam léta pracují, jako například můj zakarpatský švagr v Nižném Novgorodu!
To není v postsovětském prostoru nic nového. Například extrémní příklad tádžických rychlíků, do kterých je přísný zákaz vstupu i výstupu na uzbeckém území (a to už mnoho let). Přitom rodinné i jiné vazby tam byly a jsou určitě podobné, jako kdekoliv jinde v Sajuzu..."
To slyším, upřímně řečeno, poprva, ale i tak je zachováno spojení Tádžikistánu a Uzbeci mají svoje (v Moskvě jsem uzbeckou soupravu fotil). Pro podobné srovnání ostatně nemusíme chodit daleko, protože četnými bulharskými autobusy jezdícími na relaci (Německo)-ČR-Sofia se do Bělehradu prostě nesvezete, přestože tamtudy projíždí, protože EU dopravci nesmí přepravovat cestující do destinací mimo EU a ne-EU dopravci mohou zase přepravovat jen z EU do ne-EU, Společnost Lasta jezdící na trase Praha-Beograd Vás přepraví z Prahy/Brna/Bratislavy do Nového Sadu nebo Bělehradu, nikoli však z Prahy do Bratislavy nebo Budapešti.
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 08:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8350
Registrován: 4-2003
Nezáleží jim na tom, co lidi využívají a kam cestují,

Myslíte si, že komukoliv v exCCCP prostoru jde o nějaký lidi??[uhoh]

protože četnými bulharskými autobusy jezdícími na relaci (Německo)-ČR-Sofia se do Bělehradu prostě nesvezete, přestože tamtudy projíždí, protože EU dopravci nesmí přepravovat

Jenže tohleto je na rozdíl od výše uvedeného úplně normální nastavení pravidel, protože ta linka má jiný právní status.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 08:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1701
Registrován: 12-2006
Huples: A nejsou to spíš samotnými dopravci nastavená pravidla?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 08:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 2-2005
RadekŠ:
"
Jenže tohleto je na rozdíl od výše uvedeného úplně normální nastavení pravidel, protože ta linka má jiný právní status.

"
Já ale narážel na ty tádžické rychlíky a nemožnost z nich vystoupit nebo do nich přistoupit v Uzbekistánu.


Vodis:
"Huples: A nejsou to spíš samotnými dopravci nastavená pravidla?"

Ne, nejsou, jedny ty Bulhary znám osobně, rádi by v Bělehradě oficiálně zastavovali, ale nesmějí a nadávají na to.
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 08:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 12-2006
Tak jestli řidiči nadávají, neznamená to, že si to takhle nenastavil třeba jejich zaměstnavatel.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 08:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 2-2005
Vodis:
"Tak jestli řidiči nadávají, neznamená to, že si to takhle nenastavil třeba jejich zaměstnavatel."
Nenadávají řidiči, ale manažer daného dopravce pro ČR, a vysvětloval mi, že to nejde kvůli legislativě. Jako srovnání použil, že je to jako kdyby modrými autobusy nesměli jezdit cestující v zelených bundách.
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 09:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1703
Registrován: 12-2006
Tak to je divný. Když se vrátíme ke vlakům, tam to je jinak; třeba lůžko do přímého vozu Praha - Kyjev šlo koupit i pro úsek Kyjev - Košice.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 09:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 2-2005
Vodis:
"Tak to je divný. Když se vrátíme ke vlakům, tam to je jinak; třeba lůžko do přímého vozu Praha - Kyjev šlo koupit i pro úsek Kyjev - Košice."
U vlaků je to samozřejmě jinak, to bych si ani nedovedl představit, aby nebylo možné vlakem z Budapešti do Sofie vystupovat a nastupovat v Srbsku.
Pružinskij
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 09:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 4-2015
nemožnost z nich vystoupit nebo do nich přistoupit v Uzbekistánu.
A to i když máte jízdenku až do Dušanbe. Nedávno jsem četl nějaký článek, jak chtěl někdo s takovou jízdenkou vystoupit v Termezu a Uzbeci je šupky šupky natlačili zpátky do vlaku.
West code was broken.

Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 09:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 2-2005
Pružinskij:
"nemožnost z nich vystoupit nebo do nich přistoupit v Uzbekistánu.
A to i když máte jízdenku až do Dušanbe. Nedávno jsem četl nějaký článek, jak chtěl někdo s takovou jízdenkou vystoupit v Termezu a Uzbeci je šupky šupky natlačili zpátky do vlaku."
Takhle já jezdím GROUPem do Bělehradu nebo do Niše, občas. Koupím si za "přátelskou" cenu jízdenku z Prahy do Sofie a v mé destinaci se "pozapomenu" vrátit z přestávky. Řidiči o mě samozřejmě vědí, ale kdyby "oficiálně", tak "nevědí".
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 19:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4571
Registrován: 4-2003
Huples:
"Těm banderovcům už opravdu dočista hrabe. Nezáleží jim na tom, co lidi využívají a kam cestují, to by jim také nejraději nařídili zákonem. Vše se zdražuje, měna jde do kopru, ale přejmenovávání měst se statisíci obyvatel je momentálně důležitější než životní úroveň vlastního obyvatelstva."

Je to jen a jen o penězích... Je možné, že jízdenky jsou tak levné, že i přes slušnou obsazenost vlaků je ukrajinský stát musí dotovat. A pakliže jde o spojení se státem, který část ukrajinského území okupuje a posílá tam teroristy, není se čemu divit, že Ukrajina nemá zájem vlaky do této nepřátelské země platit.

To, že nákladku budou trpět dál, protože z ní mají prachy, je logické - v jejich situaci jim ani nic jiného nezbývá. Jenže Rusko samozřejmě bude pokračovat v ekonomickém vydírání a časem to dospěje do stejného stavu jako v Gruzii - obchodní styky se rapidně omezí, s nimi i nákladní doprava a ač to Ukrajinu bude pořádně bolet, chtě nechtě se bude muset obchodně přeorientovat jiným směrem.
Pátek, 10. srpna 2018 - 05:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 975
Registrován: 2-2005
Jenda_z_hk:
"Huples:
"Těm banderovcům už opravdu dočista hrabe. Nezáleží jim na tom, co lidi využívají a kam cestují, to by jim také nejraději nařídili zákonem. Vše se zdražuje, měna jde do kopru, ale přejmenovávání měst se statisíci obyvatel je momentálně důležitější než životní úroveň vlastního obyvatelstva."
Je to jen a jen o penězích... Je možné, že jízdenky jsou tak levné, že i přes slušnou obsazenost vlaků je ukrajinský stát musí dotovat. A pakliže jde o spojení se státem, který část ukrajinského území okupuje a posílá tam teroristy, není se čemu divit, že Ukrajina nemá zájem vlaky do této nepřátelské země platit.

To, že nákladku budou trpět dál, protože z ní mají prachy, je logické - v jejich situaci jim ani nic jiného nezbývá. Jenže Rusko samozřejmě bude pokračovat v ekonomickém vydírání a časem to dospěje do stejného stavu jako v Gruzii - obchodní styky se rapidně omezí, s nimi i nákladní doprava a ač to Ukrajinu bude pořádně bolet, chtě nechtě se bude muset obchodně přeorientovat jiným směrem."
Ukrajina již vloni zakázala vjezd a průjezd ruských vlaků a jízdenky do Ruska zdražily cca 4násobně a, světe div se, oni jim těma vlakama pořád jezděj lidi, s tím je třeba se přeci vypořádat po porošenkovsku! [proud] Navíc nedochází k vyrovnávání výkonů, tudíž RŽD platí UZ za provoz těch vlaků. A s pojmem "teroristi" (jenž používají výhradně banderovci v Kyjevě) bych byl také opatrnější, už i naše mainstreamová média se o nich vyjadřují jako o separatistech.
Pátek, 10. srpna 2018 - 09:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2017
Huples: S tím průjezdem to není nějak horké, dodnes jezdí 65/66 Moskva - Kišiněv přes Tiraspol. Ohledně cen do RF, jsou vyšší, ale né násobně, to způsobil jenom kurz hřivny, že to vypadá násobně, ale to ceny všeho, platy krom státního sektoru a důchodů jsou dnes také jinde než předloni.
Pátek, 10. srpna 2018 - 09:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 12-2006
Huples: Když se dá používat pojem banderovci, tak by neměl být problém se slovem okupanti a teroristi.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 10. srpna 2018 - 09:48:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 976
Registrován: 2-2005
Vodis:
"Huples: Když se dá používat pojem banderovci, tak by neměl být problém se slovem okupanti a teroristi."
Jenže Moskva-Kišiněv jezdí moldavská souprava a s těmi platy minimálně v Zakarpatsku to tak horké není, tedy s jejich růstem.
Pátek, 10. srpna 2018 - 10:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 12-2017
Huples: 47,341 a 61 do Leningradu jsou soupravy CFM, na 61 jsou ještě vozy BČ, ale 65 je souprava RŽD , potkávám častěji, občas i využívám, protože je na oběd v Kyjevě, už sice jen šest vozů, ale jsou RŽD.
Ohledně platů, je rozdíl, zda se bavíme o Ukrajině jako takové nebo o Zakarpatí nebo Huculštině, kde to bylo, je a bude vždy jinačí...
Pátek, 10. srpna 2018 - 11:34:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 2-2005
Džamel:
"Huples: 47,341 a 61 do Leningradu jsou soupravy CFM, na 61 jsou ještě vozy BČ, ale 65 je souprava RŽD , potkávám častěji, občas i využívám, protože je na oběd v Kyjevě, už sice jen šest vozů, ale jsou RŽD.
Ohledně platů, je rozdíl, zda se bavíme o Ukrajině jako takové nebo o Zakarpatí nebo Huculštině, kde to bylo, je a bude vždy jinačí..."
Aha, tak díky za info. Já jsem čet, že ruské osobní vlaky utnuli úplně, což byl důsledek toho, když se poprve uvažovalo o tom, že bude zcela přerušeno železniční spojení s RF, což už je pár let. Od té doby jezdí přímé vozy do Budapešti a Bělehradu oklikou přes Minsk - přestala jezdit Tisa. O platech jinde než v Zakarpatí se bavit nemohu, protože o tom nemám informace, ale pokud moji rodinní příslušníci kalkulují na USD kolik si vydělávali za Janukovyče a nyní, tak docházejí k nehezkým výsledkům.

(Příspěvek byl editován uživatelem Huples.)
Pátek, 10. srpna 2018 - 12:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 12-2006
Huples: No vidíte, příbuzní to mají naopak. Takže dělat z toho všeobecné závěry lze těžko.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 10. srpna 2018 - 12:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2017
Vodis: Za Vinničinu a Kyjevštinu mohu také říct, že je lépe a propad hryvny v klidu vyrovnal růst platů.
Sobota, 11. srpna 2018 - 09:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8817
Registrován: 8-2012
Huples: nechcete jít s tou politikou konečně do prdele?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 13. srpna 2018 - 09:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 8-2010
Úprava troleje ve Velkém Berezném

Sobota, 18. srpna 2018 - 20:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2017

Jsem zvědavý na ceny Rigy, už měla být v prodeji, stále není. V systému je jen vlak bez vagónu, zpáteční cesta není v systému vůbec. A pro Huplese tu mám fotku vlaku z Kišiněvu v Kyjevě, není moje, je kamaráda z jeho sociální sítě, ale je max 10 dnů stará...
Nechic
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 10:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 4-2010
Mohu blbý dotaz? Jak poznám jestli jede vlak ze Lvova z Pasažerského nebo z hlavního? Konkrétně https://booking.uz.gov.ua/?from=2218000&to=2218145&date=2018-08-2 3&time=00%3A00&train=829%D0%9B&wagon_type_id=%D0%A13&wagon_num=1& url=train-wagons

nikde ani zmínka. Na poezdato.net taky nic nepíší, to asi cestující prostě vědí?
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 11:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8868
Registrován: 8-2012
Jasněže to všichni vědí - z "pasažirskeho" jezdí dálkovka, z "primiskeho" příměsto. Dálkovka je to, kde se rezervujou místa a dá se koupit lístek přes web, čili váš případ. No a kdyby náhodou ne, je to 150 metrů od sebe. Nedělal bych z toho kovbojku.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 12:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 2-2005
Džamel:
"
Jsem zvědavý na ceny Rigy, už měla být v prodeji, stále není. V systému je jen vlak bez vagónu, zpáteční cesta není v systému vůbec. A pro Huplese tu mám fotku vlaku z Kišiněvu v Kyjevě, není moje, je kamaráda z jeho sociální sítě, ale je max 10 dnů stará..."
Děkuji za foto, ale Vaši informaci jsem ani v napsané formě nezpochybňoval. [happy]
Nechic
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 13:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 4-2010
T.H.: Myslel jsem si to, jen to tam je trochu časově napnutý a nebyl jsem si jistý, tak je fajn jít na jistotu. Dík [happy]
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 14:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 5-2010
Dálkovka je to, kde se rezervujou místa a dá se koupit lístek přes web, čili váš případ
A co je to za "dálkový dobytčák třetí třídy"?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Nechic
Čtvrtek, 23. srpna 2018 - 14:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 4-2010
Miropro: Právě to, že to je dálkový dobytčák třetí třídy mě znejistělo v tom jestli nejede "z boku"