Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 04. 08. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 04. 08. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 28. července 2018 - 18:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3294
Registrován: 9-2007
Měl bych drobný dotaz - při vjezdu do Běloruska jsem dostal do pasu razítko, potvrzující vstup do země a vyplnil jsem často zmiňovanou imigrační kartičku, která se tváří jako společná pro Bělorusko i Rusko. Už jsem ale do pasu nedostal razítko, potvrzující vstup na území Ruska a na Drehscheibe je z toho docela kovbojka... znamená to, že ačkoliv mám vízum do Ruska i Běloruska a u sebe vyplněnou imigrační kartičku, která se tváří jako společná pro obě země, ale už nemám ruské razítko v pasu, že jsem v Rusku nelegálně? Jak jsem už zmínil, ve vlaku mezi Běloruskem a Ruskem samozřejmě žádná pohraniční kontrola nebyla a neměl jsem tak ani šanci získat razítko o vstupu do země ve vlaku/na cestě.

No a nikdo mi doposud stále nebyl schopný spolehlivě potvrdit, zda se do Ruska vlakem přes Bělorusko vlastně může anebo ne. [crazy] Stránky MZV píší jasně, na druhou stranu, běloruský i ruský konzulát v Praze mi potvrdili, že bez obav mohu cestovat vlakem do Moskvy.

Pro jistotu přikládám fotku imigračního papírku. Já to chápu tak, že razítko o vstupu do Běloruska se vztahuje i na následný vstup do Ruska a když by mě tak nedejbože někdo "legitimoval" a nenašel by v pasu razítko, potvrzující vstup do Ruska, stačila by mu tato imigrační kartička, ve které je poměrně jasně uvedeno, že se vztahuje jak pro Bělorusko, tak i pro Rusko. Tohle je část B, kterou mám odevzdat při výjezdu ze země, vyplněnou část A si vzali pohraničníci v Brestu.


Sobota, 28. července 2018 - 19:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 6-2002
[andel]Vantju:

Tohle jsme řešili taky, ale neměj obavy, RUS a BELARUS se tváří jako pasová a celní unie. Nám nakonec při výjezdu ze země tuhle B kartu maník na odbavení odebral, ale vůbec nezkoumal (myšleno registrace atd.) - stačilo, že jsme ji neztratili a odevzdali...

Docela bych se s Vámi někdy rád pobavil o tom, kde jste byli a případně vyměnil poznatky.

Jestli jste stále na cestě, tak Vám přeji - sčastlivovo puti!!!

(Příspěvek byl editován uživatelem miloslav_kolář.)
Pružinskij
Sobota, 28. července 2018 - 20:01:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 4-2015
Normálka, už v tom lítáte, to je to krásné idylické Rusko...[biggrin]
IMHO v Kazani nebo jiných velkoměstech problém nebude, když tak si pár hodin počkáte na služebně na vyjasnění. Mnohem lepší zábava by byla někde v zapadákově vyfotit nějakou bezvýznamnou fabriku, třeba pilu a tak, nechat se sebrat nějakým tamním přivožralým uniformovaným ředitelem zeměkoule a pak by bylo asi veselo ...[lol]
No, to je právě to kouzlo východu, že nikdo přesně neví co a jak vlastně platí a neplatí a za co se kde zaplatí a i sami Rusové to nemají jednoduchý, to časem uvidíte...
Přeji hezký a pohodový pobyt (bez ironie)! [happy][ok]
West code was broken.

Sobota, 28. července 2018 - 20:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3295
Registrován: 9-2007
Díky, díky! Později se ještě trochu rozepíšu a ženě dám přečíst policejní zprávu, co dotyčný Němec na Drehscheibe publikloval, tam bude asi popsáno lépe co se stalo. Nejde mi prostě do hlavy, že i web Seat61 píše, že s tím nikdy nikdo při cestě vlakem ze západu neměl problém a najednou se někdo takový ukáže.

Ještě jednou díky, pobyt je zatím skvělý, tatarská kuchyně je úžasná a prakticky každý den se tu setkávám s něčím, co mě ujišťuje, že život v Česku je vlastně krásný. Třeba dnes jsem jel na letiště a to teda bylo něco.
Sobota, 28. července 2018 - 23:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 3-2006
Nám zase nikdo nebyl schopnej říct, jestli se tam má vyplnit číslo běloruskýho nebo ruskýho víza.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Statistik
Sobota, 28. července 2018 - 23:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6014
Registrován: 6-2004
Mnohem lepší zábava by byla někde v zapadákově vyfotit nějakou bezvýznamnou fabriku, třeba pilu a tak, nechat se sebrat nějakým tamním přivožralým uniformovaným ředitelem zeměkoule a pak by bylo asi veselo

Ale no tak... To se přeci v Rusku nestává. Bacha, abyste nebyl taky zařazen mezi megapřeháněče, jako jsem já... [wink]

Držím Vantjuovi palce. Bez ruskýho štemplu v pasu Vás v Rusku neubytuje ani samotná FSB. Mají v tom fešáci koukám stále bordel. Dřív totiž štemply při cestě z BY do RU dávali automaticky jen na letišti (dovětek: číslo víza pro cestu do Ruska z BY se uvádělo to ruské). Klasická čára hlídaná nebyla, dalo se dojet třeba až do Smolensku, jen Vás holt u toho nesměl nikdo chytit [proud]. A ubytovat se tam samozřejmě takhle taky nedalo. Pro ovčany BY, RUS a KAZ je to počítám jedno, těm by teoreticky mělo stačit jen to BY razítko i pro cestu do Ruska, ale pro cizince by mělo být na BY/RUS čáře uděleno i to ruské razítko. Zbytečně Vám komplikují život. Ale to se tam holt stává, no. [proud]
Neděle, 29. července 2018 - 12:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 9-2007
Večer se trochu protáhl. [biggrin]
Já se toho ani tak nebojím, jen mě trochu děsí zákaz vstupu na území Ruska, to by bylo už o něco víc blbé. Jako je fakt, že když jsem na území nějakého státu bez "štemplu" v pasu, tak tam asi jsem nelegálně, na druhou stranu, na Seat61 píšou, že to opravdu není problém a nikdo by se neměl jakéhokoliv problému obávat. Stejně tak mi i ruské velvyslanectví potvrdilo, že není problém při cestě vlakem do Ruska, ale bohužel to bylo e-mailem a to mi v případě nějakého problému asi k ničemu nebude.

Jinak jsem se taky dozvěděl, že ta celní a pasová unie je jen pro občany RUS, BY a KAZ, na druhou stranu, imigrační lístek (výše) je v AJ a jsou na něm uvedeny oba státy, jen na číslo víza jsou dva řádky, tak nevím, zda jsem napsal správně jen to běloruské, nebo jsem na druhý měl napsat i to ruské... pohraniční kontrola tvrdila, že stačí jen číslo běloruského víza. [crazy] Jinak mě (i bez štemplu) ubytovali a registrovali v hostelu, kde jsem tak oficiálně ubytovaný. No pak prý v plackartách chodí policie a občas se provodnik zeptá, kdo je cizinec, aby mu zkontrolovali doklady, tak teď řešíme, zda se držet původního plánu (R 7 nebo 8 Moskva - Brest a pak EC 127 Brest - Varšava), nebo zda jet zase přímo Moskva - Varšava, což by asi bylo bezpečnější.

Na bordel v Rusku už jsem si zvykl, ale tohle je zase asi něco jiného, když na stránkách ČD není ani slovo o tom, že cesta propagovaným vlakem je vlastně nelegální. Vím, že si to má člověk před cestou ověřit, ale nevím, zda je opravdu až tak velký problém tam napsat alespoň jednu větu, ať si člověk ověří před cestou, zda to je vůbec legální nebo ne.
Neděle, 29. července 2018 - 13:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 11-2004
Vantju:
"Jinak jsem se taky dozvěděl, že ta celní a pasová unie je jen pro občany RUS, BY a KAZ"
To je tak trochu nesmysl, který nikdy nemůže fungovat. Pokud máte celní a pasovou unii bez kontrol vnitřních hranic, tak musíte mít unii i vízovou. Jinak vám vzniknou 2 problémy:
a) občané třetích států nemůžou legálně cestovat přes vnitřní hranice, protože jim pak chybí razítka a
b) občané třetích států můžou nelegálně vcestovat do země - např. si sehnat běloruské vízum a pak bez víza přejet do Ruska.
Ve výsledku děláte problémy legálním turistům a zjednodušujete život nelegálním živlům. [crazy]


Vantju:
"Na bordel v Rusku už jsem si zvykl, ale tohle je zase asi něco jiného, když na stránkách ČD není ani slovo o tom, že cesta propagovaným vlakem je vlastně nelegální."
Toto není problém dopravce, ten žádné víza apod. neřeší.

Jinak máte někdo zkušeností s Talgem Moskva-Berlín? Na fotkách to vypadá velmi pěkně.
Neděle, 29. července 2018 - 18:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 4-2003
Comar:

Talgem jsme jeli před 2 týdny z Minsku do Poznaně a pěkné to skutečně je, ovšem má to háček - už v okamžiku otevření prodeje (45 dní před odjezdem - shodně na webu RŽD i v mezinárodních pokladnách ČD) byl vlak z větší části obsazen, tedy lépe řečeno běžná čtyřlůžková kupé byla obsazena na 100% a reálně tak šlo zakoupit jízdenku jen do předražených ljuks lupé nebo do vozu na sezení za cenu velmi podobnou lůžku (které však nebylo dostupné).

Patrně jsou vlaky přes sezónu vyrezervovány cestovkami nebo se na pokladnách RŽD dají místa nějak získat ještě před započetím 45-denní předprodejní lhůty. V době, kdy už jsem měl jízdenky dávno koupené, se sice pár míst v kupéčkách uvolnilo, ale podle jejich rozmístění to byly evidentně případy, že někdo jízdenku měl a stornoval.

Jeli jsme tedy na sedačkách. Ty jsou luxusní (sleeperette), ale pár vad na kráse to mělo:
1) všechny sedačky v obou sedačkových vozech jsou otočené stejným směrem, a to k Moskvě. Asi to Rusové mají podobné jako muslimové, kteří se při modlitbě musí otočit směrem k Mekce [biggrin] . Nás to ale nenadchlo, protože jsme jeli směrem na Berlín, takže všechny sedačky byly proti směru jízdy.
2) noční osvětlení vypadá tak, že svítí jen některá světla, zato poměrně silně. Takže kdo sedí pod zapnutým světlem, moc toho nenaspí. Nejhorší to mají ti, co sedí na kraji vagonu přímo před LCD infodisplejem, který září taky silně a ještě k tomu proměnlivě (nějaká reklamní smyčka).
3) v ceně jízdenky není žádné občerstvení (ač by se to vzhledem k její výši slušelo) a bistrovůz je klasicky rusky předražený

Vlak byl opravdu silně obsazen, sedačkové vozy se zaplnily na 100% (překvapivě silný nástup v Brestu) a z lůžek patrně zůstala volná jen některá "ljuks" kupé.
Neděle, 29. července 2018 - 19:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 6-2002
Statistik:

za ty tři neděle, co jsme jeli ten Transsib, tak jsme neměli jediný konflikt s místními a ani se státní mocí. Ono pokud se nechováš jako hovado turistyczne, ale trochu respektuješ jejich místní reálie a dáš najevo, že něco víš o jejich historii, tak není problém - stačí se v debatě mezi řečí zmínit, že admirál Makarov padl za rusko-japonské války na linějnom broněnosci (čili bitevní lodi) "Petropavlovsk" u Port Arturu, a pak jsi jejich člověk (moje zkušenost), protože se v nich projeví jejich imperiální hrdost a snesou Ti obrazně modré z nebe...

(Příspěvek byl editován uživatelem miloslav_kolář.)

(Příspěvek byl editován uživatelem miloslav_kolář.)
Neděle, 29. července 2018 - 19:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 9-2007
No právě, proto dochází k bodu b a kvůli tomu si pak nejspíše někdo všiml, že přes Brest se vlastně nesmí a v jednom z x tisíc případů (když jsme jeli Polonezem do Moskvy, tak v našem WLABmz bylo hned několik anglicky/německy hovořících lidí) asi nastane problém.

A k tomu, že to není problém dopravce - ano, není, ale není prostě kontraproduktivní propagovat vlak, který cestující nesmí použít? Je jasné, že Vltavou mohou jen Rusové nebo Bělorusové, protože je (byť minimální) šance, že člověk, co pojede přes Brest do Moskvy, bude z vlaku vytažen a vrácen zpátky do země původu, v nejlepším případě mu bude umožněno vrátit se do Minsku a do Moskvy letět letadlem, aby tam ono potřebné razítko dostal (to byl případ zmíněného Němce ve výše uvedeném odkaze na Drehscheibe).

Nevím, k čemu bych to přirovnal, protože mimo dopravní sféru taková věc asi neexistuje (propagovat "neveřejné" dopravní spojení). Možná jen k absurdní situaci, že by třeba takové ČSD propagovaly Západní expres a přímé vozy Praha - Paříž v době, kdy na západ prakticky nikdo nesměl. Propagovat takové spojení (by) tehdy nikoho nenapadlo, tak proč je dnes normální propagovat železniční spojení přes pro občany třetích zemí oficiálně zakázaný hraniční přechod?

Zkusím ruské velvyslanectví v Praze kontaktovat dopisem s prosbou o oficiální odpověď. Pokud mi oficiálně napíšou, že cestovat přes Bělorusko do Ruska problém není, tak asi budu mít "páku" proti případné hraniční kontrole, pokud to podle nějakého zákona problém je, tak to alespoň bude oficiálně potvrzené. [happy] Ta současná "ruská ruleta" je hrozně nepříjemná, mám sice imigrační lístek i doklad o registraci, ale pořád mi v pasu chybí razítko o vjezdu do země a jsem tu tak (nejspíše) ilegálně. A je ze mě ilegální imigrant, ha. [proud]


Talgem jela několikrát moje žena, vyprodává se fakt hodně rychle. Není to ani tak cestovkami, lidé jsou v Rusku zvyklí kupovat jízdenky do zahraničí ve chvíli, kdy zahájí předprodej a blokováno je tak jen pár míst, které tvoří jistotu, že půjde jízdenky koupit i pár dnů před cestou. Nevím, jestli tak všichni prahnou po západu, ale prostě je o vlaky i přes existenci četných leteckých spojů násobně větší zájem, než jaká je nabídka. Jídelní vůz je opravdu otřesně drahý a hlavně to Talgo na ruských tratích strašně skáče, stolek je tak prakticky k ničemu, protože za jízdy z něj dřív nebo později všechno spadne. [happy]
Statistik
Neděle, 29. července 2018 - 20:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6017
Registrován: 6-2004
Pane Koláři, nechme tohle téma radši spát. Stačila mi minulá diskuze na podobné téma. J8 prostě neuznávám tezi "nezažil jsem = neexistuje".

PS: v Rusku jsem prožil na vícero místech s rekonvalescenčními přestávkami čtyři roky života - cestoval všemi možnými druhy dopravy, doslova jsem tam i žil, stýkal se pravidelně s domorodci různé společenské úrovně i původu, pracoval jsem tam... A konfliktů jsem tam měl několik, na české poměry několikrát dost silné zážitky. Jako "hovado turistyczne" jsem se tam rozhodně nechoval. Ale jak jsem avizoval, diskutovat tu o tom už fakt nechci.
Neděle, 29. července 2018 - 21:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 11-2004
Vantju:
"Talgem jela několikrát moje žena, vyprodává se fakt hodně rychle. Není to ani tak cestovkami, lidé jsou v Rusku zvyklí kupovat jízdenky do zahraničí ve chvíli, kdy zahájí předprodej "

Já jsem se na to Talgo díval v online prodeji RŽD a přišlo mi to nějaké divné, že to na všechny zkoušené termíny hlásí vyprodáno.

Vantju:
"Talgo na ruských tratích strašně skáče, stolek je tak prakticky k ničemu, protože za jízdy z něj dřív nebo později všechno spadne. [happy]"

Já jsem spíš naopak čekal, že systém Talgo ten horší stav trati zvládne líp.

Vantju:
"No právě, proto dochází k bodu b a kvůli tomu si pak nejspíše někdo všiml, že přes Brest se vlastně nesmí a v jednom z x tisíc případů (když jsme jeli Polonezem do Moskvy, tak v našem WLABmz bylo hned několik anglicky/německy hovořících lidí) asi nastane problém. "

Nejhorší na tom je, že normálního turistu z Evropy ani nenapadne, že by to mohl být problém. Pořídí si turistické vízum do Běloruska a do Ruska, koupí si jízdenky a hurá na výlet.

Rusko, Bělorusko a Kazachstán očividně chtěli svým občanům zjednodušit cestování, což je sice pěkná myšlenka, ale bohužel to nedomysleli do konce. Zrušením vnitřních hranic totiž musíte sjednotit i vízovou a bezpečnostní agendu, protože se pak mezi jednotlivými zeměmi mohou lidé volně pohybovat. Jenže to by znamenalo, že by třeba nějaký kazašský úředník mohl v důsledku rozhodovat o tom, kdo smí vcestovat do Ruska a Běloruska. A to přece nejde [nene]

Vantju:
"Nevím, k čemu bych to přirovnal, protože mimo dopravní sféru taková věc asi neexistuje (propagovat "neveřejné" dopravní spojení). Možná jen k absurdní situaci, že by třeba takové ČSD propagovaly Západní expres a přímé vozy Praha - Paříž v době, kdy na západ prakticky nikdo nesměl. Propagovat takové spojení (by) tehdy nikoho nenapadlo, tak proč je dnes normální propagovat železniční spojení přes pro občany třetích zemí oficiálně zakázaný hraniční přechod? "

Máte pravdu, že to je absurdní. Nicméně to opravdu není jejich povinnost to řešit, i když by to samozřejmě bylo hezké, kdyby s tím něco dělali nebo aspoň zákazníky informovali o potencionálním problému. Ono by se to taky mohlo pohnout rychleji, když to budou oficiálně řešit ČD (nebo třeba PKP). Otázka je, jestli se to k nim už vůbec doneslo.
Neděle, 29. července 2018 - 21:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 9-2007
ad. ČD & Rusko - jsem rád, že jsme se pochopili. [happy] Myslím si, že to ČD asi ani neví, ale když jsem jim tuto informaci, spolu s odkazem, psal na zákaznický servis, odepsali mi, že nechápou můj dotaz/informaci a doplnili obecné informace o Vltavě. [crazy] Mně jde fakt jen o větu Vážení cestující, informujte se, prosím, o aktuální situaci při cestách do Ruské federace přes Bělorusko., když už tedy chtějí Vltavu propagovat.

ad. Talgo - údajně tomu tak není, Talgo je prý (kvůli pasivnímu naklápění) hodně nestabilní. Já bych se Talgem rád projel v zimě, ale pokud bude situace neměnná, tak to asi vezmu přes Rigu. Díky rychlíku Kiev - Vilnius - Riga, co prý má vyjet 25.8. letošního roku, snad bude jezdit denně a nebude tak nutné se při cestě přes Pobaltí trefovat do JŘ vlaku Białystok - Kaunas i Vilnius - Riga (kvůli tomu to šlo prakticky jen dvakrát týdně).

ad. eshop RŽD - některé vlaky mají naopak kratší předprodej, třeba Bělorusko jen snad měsíc. Vlak Murmaňsk - Minsk hlásí sice na září vyprodáno, ale začátkem srpna je vlak prakticky prázdný. Nicméně, třeba talgo Berlin - Moskva je na 22. září obsazené sotva z poloviny. [happy]

A obecně, kdo máte FAN-ID, máte vyhráno - do Ruska půjde na FAN-ID cestovat bez víza až do konce roku, cílem je zvýšit příliv cestovního ruchu do Ruska. [crazy][crazy][crazy] odkaz
Neděle, 29. července 2018 - 22:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 9-2007
Ještě doplním problémy se vstupem do Ruska výcucem z diskuze z Drescheibe (https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?030,8597672,page =3 odkaz je nejlepší zkopírovat místo kliknutí na něj). Kdyby náhodou někoho napadla stejná blbost jako mě, jet do Ruska přímým vlakem ze střední Evropy:

Začátkem července byly v Talgu Berlín - Moskva pohraniční kontroly. Všech 22 cestujících, co sice měli ruské i běloruské vízum, ale neměli FAN-ID, mělo z vlaku ve Smolensku vystoupit, ale podařilo se domluvit s posádkou vlaku a cestující dále pokračovali do Moskvy.
8.7. se pak posádku vlaku přemluvit nepodařilo, ale později bylo cestujícím dovoleno pokračovat dalším vlakem do Moskvy. [crazy]
17.7. i 22.7. už se ve vlaku žádná kontrola neukázala.

Při cestě z Ruska už pak údajně žádné komplikace nehrozí a pravděpodobnost kontrol s koncem mistrovstí světa ve fotbale nejspíše klesla. Na druhou stranu mám obavy, aby mnou výše zmíněný odkaz nebyl záměrem jak odůvodnit, minimálně do konce roku, zvýšené kontroly v úseku Orša - Smolensk.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 29. července 2018 - 23:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4564
Registrován: 4-2003
Vantju:
"Není prostě kontraproduktivní propagovat vlak, který cestující nesmí použít?"

V ČR žije relativně dost Rusů, takže klidně ta propagace ze strany ČD může být určená jim...

Vantju:
"ad. eshop RŽD - některé vlaky mají naopak kratší předprodej, třeba Bělorusko jen snad měsíc. Vlak Murmaňsk - Minsk hlásí sice na září vyprodáno, ale začátkem srpna je vlak prakticky prázdný. Nicméně, třeba talgo Berlin - Moskva je na 22. září obsazené sotva z poloviny."

Ano, ty předprodejní lhůty jsou různé, takže pokud zbývá víc než měsíc do odjezdu a systém hlásí totálně plno, znamená to spíše, že prodej ještě nebyl otevřen. Ale s tím Talgem to bylo jiné - skutečně jsem si hlídal termín spuštění prodeje na konkrétní spoj, hned brzy ráno jsem na to naběhnul, a stejně už bylo v kupějných komplet plno. To by ani Rusové nestihli tak rychle vykoupit. Evidentně je tam ještě nějaký prodejní kanál, který umožňuje místa obsadit více než 45 dní před odjezdem, kdy se spouští regulérní předprodej. Jo a v září je to fakt už volnější, toho jsem si všimnul. Evidentně je problém jen v červenci a srpnu, kdy sezóna vrcholí.
Pondělí, 30. července 2018 - 11:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 7-2017
Vlaky Moskva-Praha, Paříž čí Nice, to nic není. TOHLE bude bomba (teda jestli to skutečně bude)[happy]

https://ekonomika.idnes.cz/most-japonsko-rusko-vlak-0hk-/eko-zahr anicni.aspx?c=A180727_155351_eko-zahranicni_svob
Pondělí, 30. července 2018 - 12:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3303
Registrován: 9-2007
A kolik tratí vede ze Sachalinu do zbytku Ruska? [happy] Nebo budou ty mosty dva?
Cogwheel
Pondělí, 30. července 2018 - 12:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5691
Registrován: 1-2012
Už za Stalina Rusové začali budovat tunel z pevniny na ostrov Sachalin - dodnes je tam opuštěná stavební šachta (někde mám stažený článek s foto). Železnice na Sachalinu ale obecně skomírají: z tratí vybudovaných Japonci (o rozchodu 1067 mm) se něco málo přestavělo na široký rozchod, na zbytku provoz buď skomírá nebo skončil úplně.
Pondělí, 30. července 2018 - 12:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5061
Registrován: 11-2007
ZFJ: Problém bude v tom, že to spojení bude vyžadovat trojí změnu rozchodu. Ruský rozchod je, jak známo, poněkud širší než ten normální na moderních japonských tratích a mnohem širší než úzký japonský, který se z historických důvodů nachází na Sachalinu. Ale Vladimír to zvládne.
Pružinskij
Pondělí, 30. července 2018 - 12:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 4-2015
Sachalinský rozchod už byl vyřešen, je tam 1520 mm.
West code was broken.

Nechic
Pondělí, 30. července 2018 - 13:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 4-2010
Sachalin si asi Voloďa pořeší a rozchod v Japonsku si pořeší technologičtí Japonci, kteří určitě vymyslí supervagon s inteligentním přizpůsobitelným podvozkem nebo aspoň efektivní překladiště.
Cogwheel
Pondělí, 30. července 2018 - 13:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5692
Registrován: 1-2012
O tom projektu ze Stalinovy doby - nedokončené připojovací trati na sovětské pevnině a přípravě tunelu na Sachalin (stavěno vězni GULAGu - jak jinak v té době [kladivo]) je psáno např. zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Sakhalin_Tunnel Bohužel z tohoto PC nemohu hledat v azbuce.
Úterý, 31. července 2018 - 10:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 11-2004
Vantju:
"A obecně, kdo máte FAN-ID, máte vyhráno - do Ruska půjde na FAN-ID cestovat bez víza až do konce roku, cílem je zvýšit příliv cestovního ruchu do Ruska. [crazy][crazy][crazy] odkaz"

Turisti jsou vítáni, ale jen ten typ, který je ochotný zaplatit šílené částky za vstupenky na fotbal, hotely v místě konání šampionátu apod. Takové turisty mají rádi všude [biggrin].

Nechic:
"rozchod v Japonsku si pořeší technologičtí Japonci, kteří určitě vymyslí supervagon s inteligentním přizpůsobitelným podvozkem"

Tak si pohledejte nějaké zprávy o tom, jak Japoncům funguje jejich skvělý plán vyrobit šinkanseny s měnitelným rozchodem na novou trasu do Nagasaki. Zatím jim to moc nejde, a vypadá to, že se po otevření tratě bude muset 2x přestupovat (Fukuoka - šinkansen - přestup - úzkokolejka - přestup - šinkansen - Nagasaki).
Cogwheel
Úterý, 31. července 2018 - 10:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5695
Registrován: 1-2012
Na Sachalinu oproti "sovětským" časům (ale i carským) v současné době "chcípl pes" - toto odlehlé ruské území se silně vylidnilo a dále vylidňuje. Nevidím tedy jako smysluplné budovat přes 300 km dlouhou připojovací trať k severu (do místa, kde je nejužší průliv mezi pevninou a Sachalinem), pak od mostu či tunelu též náročným terénem k existující železnici, která prochází Sachalinem od severu k jihu - ale nikoli na jeho nejjižnější cíp. Z něho by teprve měl vést onen vysněný tunel pod La Pérousovým průlivem do Japonska. [crazy]
Přitom stav dopravní infrastruktury leckde na ruském venkově i v evropské části Ruska se všeobecně hroutí, ale to Putina a jeho lidi nevzrušuje. Asi to bude podobná monstrakce, jako infrastruktura pro zimní olympiádu v Soči - nyní je také většinou nevyužita a chátrá.
Pružinskij
Úterý, 31. července 2018 - 11:46:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 4-2015
leckde na ruském venkově i v evropské části Ruska se všeobecně hroutí,
Nejen infra, ale i provozu na ní. Nejednoho našeho šotouše by asi trefil šlak, kdyby zjistil, že máme v Evropě přímou hlavní žel. trať spojující pětimilonové velkoměsto s jiným velkoměstem s 220 tisíci obyvateli - a jezdí po ní pouhé tři spoje za týden (+ jednou týdně nějaký vymetákový krychlík)...
Holt když jsou třeba prachy na války, nedostává se jich jinde.
West code was broken.

Cogwheel
Úterý, 31. července 2018 - 13:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5697
Registrován: 1-2012
Ostrov Sachalin je zhruba stejně velký, jako Česká republika. Nyní ale má sotva 500 tisíc obyvatel - kdežto ČR hodně přes 10 miliónů (a to zřejmě ani nejsou započítány desetitisíce Rusů, kteří v Česku dlouhodobě spokojeně žijí [wink]).
Mimochodem, stále se také nerozběhla dostavba železnice Salechard - Nadym v polárních oblastech, také rozestavěná vězni gulagu už za Stalina, která by nyní prospěla zejména plynařům (Gazprom). Jen se o tom zhruba 10 let diskutuje, podepisují se různá memoranda atd. (ze stavby této dráhy měly profitovat i české firmy).
Úterý, 31. července 2018 - 20:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 8-2017
Podělím se s pár fotkami, které se mi podařilo cestováním po Zakarpatské Ukrajině pořídit při setkání s železnicí. Setkání s 2TE10M na rozjezdu je opravdu zážitek. Motory mají údajně konstrukci protiběžných pístů, dunění motorů bylo slyšet ještě dlouho v dáli.



Středa, 01. srpna 2018 - 09:30:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3306
Registrován: 9-2007
S tím šlakem to můžu potvrdit. [proud] Kazaň má dvě tratě a sice se nedá říct, že by okolo byly nějaká velkoměsta, ale obě tratě projíždí městem (jedna na severu východ-západ a druhá od východu na západ s průjezdem skrz město do U) a mají spoustu zastávek, jejichž existence je vyhlašována dokonce i anglicky v autobusech s možností přestupu. Není ale moc na co přestoupit - po obou tratích jezdí 4-5 párů električek denně.
O kapku horší to je do sousední Joškar-Oly, která má čtvrt miliónu obyvatel a je navíc hlavním městem jedné republiky, a po docela dlouhé železniční trati jezdí dva páry vlaků - rychlík do Moskvy (denně) a motoráček (RA2) do Kazaně (párkrát týdně).
Z Kazaně do Joškar-Oly i Čeboksar (dvě největší města v blízkém okolí) se jezdí hlavně autobusem, paradoxně ze severního nádraží, kde je terminál VHD. Podle jízdního řádu tam jezdí Hyundaie (velké autobusy) nebo nějaké čínské podobně velké autobusy každých 15 minut po celý den.

Dost nepochopitelné je ale spojení na letiště - klimatizovaná električka s "ruskou wifi" (je, ale připojit se lze pouze z ruského čísla) a vakuovým WC (na to jsou cestující upozorňování infosystémem [lol]) jezdí asi 6x denně v obou směrech přímo z centra za 40 rublů a jede asi 25 minut. Oproti tomu maršrutka linky 197 jezdí z letiště sice častěji (každých 15 minut), ale je teda extrémně nepohodlná, samozřejmě nemá klimatizaci, cestou vymete ještě několik vesnic, končí na okraji města na metru a k tomu všemu cesta z letiště jen na okraj města stojí 60 rublů. [crazy]
Středa, 01. srpna 2018 - 09:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8722
Registrován: 8-2012
Dost nepochopitelné
Asi byste měl přestat snažit se v Rusku některé věci (většinu) pochopit "západním myšlením" a jednoduše akceptovat "tak to prostě je" [happy].
Ale to platí v celém (jiho)východním prostoru počínaje Slovenskem a Polskem.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 01. srpna 2018 - 10:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 12-2006
Vantju: A hlásí u toho vakouvého WC, že se tam nemá házet použitý papír? Tohle je folklor v ukrajinských WLAB z Košic směr Kyjev.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Statistik
Středa, 01. srpna 2018 - 10:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6018
Registrován: 6-2004
Motory mají údajně konstrukci protiběžných pístů...

Ano, mají. Je v tom dvoudobý stojatý desetiválec s dvaceti protiběžnými písty, přičemž motor má dvě klikové hřídele (jedna pod střechou, druhá nad rámem mašiny), které jsou vzájemně propojené kuželovým převodem. Kravál motoru umocňuje absence tlumiče, který se z prostorových důvodů jaksi již nikam nevešel.
Statistik
Středa, 01. srpna 2018 - 10:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6019
Registrován: 6-2004
WiFi je, ale připojit se lze pouze z ruského čísla

Zvykejte si. Toto je jeden z mnoha "tourist friendly vítacích balíčků" (ironie) této země divukrásné, matičky Rusi...
Pružinskij
Středa, 01. srpna 2018 - 10:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 4-2015
SBB to mají stejně [happy].
West code was broken.

Statistik
Středa, 01. srpna 2018 - 11:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6020
Registrován: 6-2004
Hm, jenže v Rusku to je naprostý standard u mnoha "free" WiFi kdekoli v superhyper, v halách, na letištích... Nejen na dráze.
Středa, 01. srpna 2018 - 12:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 10-2007
Něco z letošní dovolené, jeden Sergej UŽ


A ještě jedno video: http://www.youtube.com/watch?v=hvu73sIgWfw
Moje videa na youtube:odkaz
Cogwheel
Středa, 01. srpna 2018 - 14:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5700
Registrován: 1-2012
Rychlík z Krymu přijíždí do Moskvy 1986. V pozadí budova Kazaňského nádraží:
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 08:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 771
Registrován: 11-2004
Statistik:
"Hm, jenže v Rusku to je naprostý standard u mnoha "free" WiFi kdekoli v superhyper, v halách, na letištích... Nejen na dráze."

A nemají tam náhodou provozovatelé velkých wifi sítí nějakou zákonnou povinnost zjišťovat a ukládat identitu uživatelů? To jde přes mobilní číslo nejjednodušeji (za předpokladu, že zakážete anonymní předplacenky). Turisti mají holt smůlu...
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 09:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8736
Registrován: 8-2012
nemají tam náhodou provozovatelé velkých wifi sítí nějakou zákonnou povinnost zjišťovat a ukládat identitu uživatelů?
Tu by zřejmě splnili i svázáním se zahraničním číslem... jenže Rusko.
(Na druhou stranu koupě nějaký předplacenky ani tam nebude raketová věda, i když nepochybně s buzerací kolem registrace.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Statistik
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 09:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6021
Registrován: 6-2004
Tak řeší se to jednoduše, nákupem místní SIMky a jejím vsazením do aparátu. Celkem chápu, že se někteří diskutéři stále budou snažit najít "ospravedlnění" tohoto faktu, ale je jasné, že je to jen jedna z mnoha státem (z)řízených buzerací mimoruských návštěvníků této "divukrásné země". Prostě Vám na ty prachy sáhnou, i když nechcete. A to mlčky přecházím fakt, že dojít si do nějakýho Mehafonu nebo BeeLinu koupit si tam takovou SIMku, to už vyžaduje taky trochu nadprůměrnou znalost ruštiny... Protože očekávat, že se s Váma někdo bude bavit jiným, než "jediným světovým jazykem", je naivní. To tak možná v Moskvě, a i tam většinou záhy zjistíte, že to třeba s angličtinou není žádná sláva ani u mladé generace.

Jinak s nákupem lokálních SIMek se běžně potýkají i domorodci v případě, že opustí svou oblast a jedou do jiné, kde předpokládají, že budou volat na místní čísla. V případě použití vlastní SIM by totiž volali z jedné roamingové zóny do jiné za dost napálený tarif. Tak si prostě koupí SIMku s oblastní platností, fungují dočasně na novém telefonním čísle a volají za lokální tarif.

Suma-sumárum, to jsou holt ty "glávnyje lózungy dnja" (viz foto od Cogwheela), pardon glávnyje lózungy Rassíji... [crazy]
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 09:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8740
Registrován: 8-2012
Jojo, germanismus "лозунг" jsem ocenil deseti body [happy]
Jinak jsem se někde dočetl, že na období čempionatu mira se ty wifi daly v příslušných městech registrovat i na zahraniční telefonní čísla - ale to se samozřejmě zase rychle vrátí do "původního" stavu.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 10:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 772
Registrován: 11-2004
T_._H_.:
"Tu by zřejmě splnili i svázáním se zahraničním číslem... jenže Rusko. "

Jenže oni to nechcou spojit s číslem ale s člověkem. U ruského čísla si úřady můžou jednoduše zjistit, kdo tu simku vlastní, u zahraničního nikoli.
M_g
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 11:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 6-2006
Nákup místněoblastní SIM může mít ještě jednu výhodu.
Pokud si objednáte taxík, tak vám na takové číslo zpět zavolá taxikář nebo jeho dispečink, že už na vás čeká, kde na vás čeká, jaký auto a část (číslo) ze SPZ. (třeba séryj chjundaj 685) :-)
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 12:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8746
Registrován: 8-2012
U ruského čísla si úřady můžou jednoduše zjistit, kdo tu simku vlastní, u zahraničního nikoli.
Ano, o to jde samozřejmě v první řadě - velký bratr maskovaný za boj proti terorismu nebo něco takového.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 12:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 773
Registrován: 11-2004
Ono to samozřejmě jde vyřešit i tak, aby to bylo použitelné i pro turisty. Zažil jsem to před pár lety v Taipei. Město provozuje velkou wifi síť. K připojení potřebujete buď místní simku nebo si člověk může zajít s pasem na kteroukoli obsazenou pokladnu metra a nechat si vystavit nějaký kód a s tím se pak připojit. Jenže něco takového v Rusku člověk čekat nemůže. [biggrin]
Statistik
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 16:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6022
Registrován: 6-2004
K tomu taxíku: ano, ale když bydlíte v hotelu, taxikář zavolá na recepci, aby nemusel volat za draho vám. A takoví ti borci, co vozej kunšofty třeba do/z aeroportu, tak těm je to obvykle jedno a zavolají přímo i vám, i když nemáte lokální simku. Cena za přepravu je u takových ale obvykle trochu vyšší, než u typických opileckých rozvážečů s číslem 777-777 a podobně. Záleží, na kolik to usmlouváte. Existuje i plán C, a to je obdoba Uberu, v rassíji běžně dostupná a cenově výhodná.

Nicméně u většiny místních diškutérů bych čekal jednoznačnou prioritu v cestování MHD. Tam je cena obvykle samozřejmě propastně níž. Jen to holt nejezdí kruglosútočno, což může být "trochu" problém. A jak se tady Vantju ošklíbal nad maršrutkou, tak z osobní zkušenosti, ruská MHD v podobě totálně shnilých ZiU-9 případně několikrát recyklovaných MB O405 a podobně, ta si s jízdou v maršrutce nezadá. Oboje ideální zážitek, prostě "must have", stejně tak jako následná výborná story k pivu.
Statistik
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 16:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6023
Registrován: 6-2004
Jinak jsem se někde dočetl, že na období čempionatu mira se ty wifi daly v příslušných městech registrovat i na zahraniční telefonní čísla

Potvrzuji. Platí to obecně, pokud se v SSSR koná nějaká taková megaakce, kde se očekává nájezd cizinců z jinak ošklivých nepřátelských zemí z řad EU a USA. Během těchto akcí skutečně funguje free Wifi i na jinak cizincům zapovězených místech, jako jsou třeba letiště - tzn. že buď je WiFina opravdu automaticky dostupná bez hesla, případně musíte aspoň poslat onu SMS, ale funguje to i z "neruského" čísla.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 16:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 2-2005
Nevím, jak Wi-Fi v dopravních prostředcích, ale během naší cesty po Transsibu a BAM v květnu a červnu 2014 byla na každém větším nádraží k dispozici Wi-Fi s názvem OpenVokzal a k té jsme se s našimi mobily připojovali normálně, ať už z Androidu nebo Symbianu. Jediným problémem bylo, že po odjezdu z dané stanice bylo nutné tuto síť v mobilu vymazat ze seznamu známých sítí, jinak se na další stanici člověk nepřipojil, což je ovšem obecně známý technický problém u sítí se stejným názvem a odlišnými parametry. Co se týče SIM karet, tu mi prodali v Moskvě překupníci na Kazaňském nádraží jako balíček bez jakéhokoli dokladu s jakýmsi evropským tarifem, minuta do EU stála z moskevské oblasti 5 nebo 6 rublů. Za to v Irkutsku v jedné menší prodejně kousek od hostelu mi SIM kartu na jiný než ruský doklad neuměli prodat vůbec, musel jsem do větší prodejny v centru, která zřejmě měla vyšší pravomoci. Když jsem potom tuto kartu v Ulan-Ude ve značkové prodejně téhož operátora dobíjel kreditem, chtěli i k tomu po mě pas. S plynulou komunikací v ruštině nemám sebemenší problém.
Čtvrtek, 02. srpna 2018 - 22:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 9-2007
Kazaňská MHD je nudná. [biggrin] Zdejší trojelbusový provoz je tvořen výhradně novými Trolzami, tramvaje jsou také moderní (konstrukce "wana", i vícečlánkové) a autobusy jsou nové MAZy, starší MAZy se sedačkami z Ikarusů a nápravou Rába a nějaké mně neznámé Nefazy, také s nápravou Rába (ale není moc slyšet). Zajímavá vozidla jezdí okolo (Joškar-Ola, Čeboksary), ale na ty se asi dostane až v zimě. V nedalekém Nižněkamsku dokonce jezdily i Karosy, ale ty už také odvál čas.

Místní MHD patří v Rusku asi k nejlepším, protože ačkoliv někteří řidiči jezdí velmi pochybně (nejvyšší rychlosti někde mezi 25 a 30 km/h v prázdném jízdním pruhu nebo v noci), tak většina řidičů autobusů jezdí normálně a občas dochází i k situaci, kdy autobus, rozjetý z kopce, kličkuje mezi pomaleji jedoucími auty, aby nemusel brzdit. [proud]
Autobusy i trolejbusy mají vlastní pruhy téměř všude svůj vlastní jízdní pruh (severní město protínají šestiproudové silnice, z nichž dva jízdní pruhy jsou určené taxíkům a autobusům) a jezdí extrémně často (běžný pracovní den projede kolem "naší" ulice autobus MHD pomalu každých 20 sekund), ale obsazenost tvoří houfy bábušek a i přes zmíněný megainterval je často problém se do autobusu vůbec nasoukat.

K taxíkům, místní používají téměř výhradně aplikaci, jednou už jsme ale i volali a mobil opravdu začal zvonit ve chvíli, kdy taxi přijelo. Vzhledem k tomu, že cenově tahle služba vychází tak na třetinové částky oproti ČR (sídliště - centrum, jízdní doba 18-20 minut, cena okolo 150 RUB), tak to při odvozu z města "domů" po 23. hodině, kdy přestávají jezdit autobusy, není žádná tragédie, jako vysolit za cestu z centra Prahy do Letňan v pátek večer skoro 700 Kč. Tyhle taxíky jsou legální, Taxi Tatarstan nebo Yandex Taxi. U těchto aplikací lze nastavit možnost platit hotově a pak můžu taxík objednávat i já s českou SIM, tedy pokud zrovna mám data. [happy]

A k mému myšlení a elektičce, jsem si zcela vědom toho, že prostě nelze "západně pochopit" místní zvyklosti, o to se nepokouším. [happy] Jenom mi to prostě přišlo trochu příliš - asi bych neměl námitky, kdyby moderní električka stála třeba 100 rublů, když rozpadající se GAZelle, mající místo jednoho okna karton obalený izolepou, stojí 60 rublů a končí na okraji města. Ale ne, klimatizovaný vlak s wifi stojí 40 rublů.. [nene] Popravdě informace, že to má vakuové WC, si všimla má žena a už nestihla dočíst zbytek textu běžícího na IS, takže to možné upozornění na neházení papíru bylo.
Statistik
Pátek, 03. srpna 2018 - 16:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6026
Registrován: 6-2004
Nad novými Trolzami bych moc nejásal. Ony sice vypadají moderně, ale furt se to vyrábí tak, jako za dřívbylolípu. Jde zejména o antikorozní ochranu kovových částí, což je pojem, dodnes v SSSR neznámý. Takže na díly z obyčejné konstrukční oceli pochybné jakosti se namatlá štětkou rovnou vrchní nátěr a je hotovo. Jezdil jsem Trolzami rok výroby 2012 a koroze uvnitř byla strašná. Opravy se navíc dělaly klasickým ruským stylem, tedy vyhnilou díru pomocí nýtů přeplátuju kusem jakéhokoli na smeťáku nalezeného plechu, nakydám barvu a jezdíme. Třeba lepená boční okna se na těchto Trolzách po pár letech provozu začínají odchlípávat, což vede k tomu, že při jízdě po ruském tankodromu (pardon, po ulici) se pěkně klepou, případně neřízeně kývou, takže máte strach, že ta tabule každou chvíli vypadne. Případně se to dohání celoplošným polepem, který okna s kastlí jakž-takž udrží pohromadě. A to klasické mlácení stykačů, které se rozléhá podél celého trolejbusu, to v těch nových vyloženě chybí [proud]

PS: maršrutka staví na každé mezi a troufám si říct, že jede násobně častěji, což jsou jisté konkurenční výhody oproti električce.... Nicméně 60 RUB je opravdu dost. To je jinde obvyklá cena za meziměstskou maršrutku.
Pružinskij
Pátek, 03. srpna 2018 - 17:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2739
Registrován: 4-2015
Tak nějak moc nerozumím, k čemu vlastně potřebuje v Rusku běžný turista wifinu. Ať jako turista nebo dráhař, nějak nemám potřebu se při cestách po světě furt někde připojovat a něco řešit. Takže nijak ani nepotřebuji místní SIMky, notebooky, většinu života jsem se obešel bez smartphounů a sociálních sítí.
Taxíky moc nepoužíváme, protože (jak píše Statistik) si chceme - mimo jiné - užít VHD. A když už, tak je jich před každých nádražím pár nebo mi ho objednají z recepce (ale to byly naprosto specifické přejezdy třeba 70 km po trase, kde nic nejelo, jinak není nad ranní procházku :-) ).
(pokud tam někdo jezdí pracovně, tak to má jinak, to samozřejmě chápu)
West code was broken.

Pátek, 03. srpna 2018 - 20:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 2-2005
Pružinskij:
"Tak nějak moc nerozumím, k čemu vlastně potřebuje v Rusku běžný turista wifinu. Ať jako turista nebo dráhař, nějak nemám potřebu se při cestách po světě furt někde připojovat a něco řešit. Takže nijak ani nepotřebuji místní SIMky, notebooky, většinu života jsem se obešel bez smartphounů a sociálních sítí.
Taxíky moc nepoužíváme, protože (jak píše Statistik) si chceme - mimo jiné - užít VHD. A když už, tak je jich před každých nádražím pár nebo mi ho objednají z recepce (ale to byly naprosto specifické přejezdy třeba 70 km po trase, kde nic nejelo, jinak není nad ranní procházku :-) ).
(pokud tam někdo jezdí pracovně, tak to má jinak, to samozřejmě chápu)"
Já jsem Wi-Fi využil, pokud byla k dispozici, nevyhledával jsem jí cíleně, přečet jsem si maily a zkouknul, co se děje. Přecijen více než 4 týdny na cestě o sobě člověk musí dát vědět minimálně rodině. A z toho důvodu i ta SIM karta. Nevím, proč bych měl platiti za minutu příchozícho hovoru 20,- Kč nebo za minutu odchozícho 35,- Kč, když jsem mohl z moskevské oblasti volat za 6 RUB., případně z Irkutska, kde jsme byli kvůli turistickým cílům na Bajkale více dní a do oblasti spadal i pobyt v Ulan-Ude, jsem platil za minutu 35 RUB.
Pátek, 03. srpna 2018 - 20:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8757
Registrován: 8-2012
k čemu vlastně potřebuje v Rusku běžný turista wifinu
K tomu jako kdekoli jinde - aby se Jediný Správný "turista nebo dráhař" mohl pohoršit nad tím, že se furt někde připojuje a něco řeší, zatímco on nepotřebuje SIMky a notebooky, ale hlavně kontinuální přísun chlastu...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
M_g
Pátek, 03. srpna 2018 - 22:41:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 942
Registrován: 6-2006
Vantju: tak nezapomeňte v Šupaškaru shlédnout jezdeckou sochu Čapajeva, i muzeum, i "rodný" dům. Je to kousíček od nádraží. :-)
A při pohledu na město z přístavu si budete trošku připadat jako v Riu.
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 06:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 4-2015
Přecijen více než 4 týdny na cestě o sobě člověk musí dát vědět minimálně rodině.
Jistě, ale osobně preferuji klasické pohlednice, které mají přeci jen delší životnost a jak jich postupně ubývá, tak i více potěší. [wink]

aby se Jediný Správný "turista nebo dráhař" mohl pohoršit nad tím, že se furt někde připojuje a něco řeší, zatímco on nepotřebuje SIMky a notebooky, ale hlavně kontinuální přísun chlastu...
Píšete zřejmě o sobě, když to tak dobře víte. A proč tedy potřebujete kontinuálně chlastat?
West code was broken.

Statistik
Sobota, 04. srpna 2018 - 11:28:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6027
Registrován: 6-2004
Pružinskij: pohlednice skutečně mnohé jako pozdrav z cest po světě potěší, nicméně patrně jste klasickou pohlednici v Rusku nikdy nekupoval. Všude, kde jsem v SSSR a ex-SSSR byl, bylo totiž téměř nemožné ji sehnat.
Sobota, 04. srpna 2018 - 11:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12069
Registrován: 5-2004
To je spis otazka kdo dorazi domu driv-jestli pohoednice nebo odesilatel. A netyka se zdaleka jen ex sssr.

Ja jako info dom posilal sms coz vyslo vzdy levnejc a rychlejc nez ta pohlodnice:-)
Pružinskij
Sobota, 04. srpna 2018 - 12:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2746
Registrován: 4-2015
Právě naopak. Protože jsou velmi obtížně dostupné, šel jsem po nich a stále jdu, jak slepice po flusu[wink][happy] A např. pohlednice z počátku 90. let z lázní Truskavec, v příšerné kvalitě, okénková s nádražím, vzbudila nadšení už před mnoha lety. Běžně se moc neprodávají, ale osvědčilo se nám například projít knihkupectví a obvykle se něco našlo. Po rozpadu SSSR to bylo jednodušší ve sporných územích - to se vždycky našel nějaký aktivista, který vydal pohledy s motivy nějaké separatistické oblasti, AO, AR... Třeba pohledy z Čečenska se prodávaly v Turecku. Turci tehdy hodně podporovali Čečence v boji o nezávislost a k pohlednicím za pár desetikorun přidávali i velké plakáty, znázorňující přední polní velitele jako Dž. Dudajeva nebo Z. Jandarbijeva :-)
Samozřejmě je to úplně jiné, než v západní Evropě, kde si mohu vybrat z desítek motivů (preferuji s mapkou nebo kolejema, lanovkama nepohrdám). A i ty pomalu mizí a nebudou.
A krom těchto mám ještě nějakou tu stovku předválečných, dopravních, od Užoku po Vladivostok.

PV: Jasný, očekávání kdy to dorazí, to k tomu patří :-))

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Sobota, 04. srpna 2018 - 12:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 3-2006
Já chtěl z Vladivostoku poslat pohlednici, dokonce jsem v obchodě se suvenýry sehnal sadu několika pohlednic, ale zase jsem nenašel poštu. A běžet za poštovním gazíkem se mi nechtělo.

Wifi se hodí třeba na booknutí hotelu, když člověk nemá program pevně naplánovaný měsíc dopředu a nechává si třeba den rezervy. Případně na zjišťování informací, jestli ta tramvaj ve Volčansku ještě pořád jezdí.

PV: Já domů posílal mail a vyšlo to ještě levněji než SMS i s obrázkem v příloze.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Statistik
Sobota, 04. srpna 2018 - 12:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6028
Registrován: 6-2004
Tak debatovat o tom, k čemu se hodí WiFi, je snad v dnešní době asi dost absurdní. Pokud nepoužíváte internet ani doma, nebudete ho asi potřebovat ani v Rusku. Ale takových lidí dnes asi bude minimum. Kromě objednávání čehokoli, komunikace s lidmi, co nežijí na stromech nebo v důchodu, lze internetu využít třeba pro snadnou orientaci v terénu. Většina velkých ruských měst včetně Prahy a Karlových Varů je podrobně zpracovaná v 3D mapách 2GIS, které se mi nesčetněkrát osvědčily. Ukazuje to třeba i sítě MHD a maršrutek, což kolikrát nemáte šanci najít ani v městě samém... Mapy samozřejmě frčí i offline, ale ideální je mít aspoň občas dostup na wajfaj. A to zejména tehdy, kdy je mám nainstalované v mobilu, stojím na nějaké ulici milionového města a hledám krám se suvenýry, poštu, a jak se k nim dostat, že...[wink]