Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 01. 02. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 01. 02. 2019

dolů
   autor příspěvek
Mladějov
Úterý, 29. ledna 2019 - 11:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13453
Registrován: 3-2007
Javy: No to udělejte, protože se vám ten film může taky rozpadnout, nebo ho jednou pozůstalí hodí do koše, někde se ztratí, ani nebude ho na čem promítat.
Jen houšť starým dokumentárním záběrům, i třeba nekvalitním a rodinným. [ok]

Myslím, že minimálně začátkem důchodu (víc času) by měl každý "starý analogář" začít digitalizovat a i někam to pověsit. Jako vážně.
Úterý, 29. ledna 2019 - 12:58:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12513
Registrován: 5-2004
No třeba projet z Varny bulhavý pobřeží až k Sozopolu.

No a ve vlaku si třeba nepotkával na hlavní Eněco potmě cikánský vozy s koněmami, když si pích gumu nějakým vypadlým podkovákem tak si ve vlaku nenarazil na gumasetrvis tuším ve Slobozii kde gumu převzal maník v kvádru a s bílejma rukavicema (!) pročež táta znalej ze školy latiny vydedukoval že to co visí na zdi za diplom je "nejlepší vulkanizír Rumunska"[proud].

Taky bys nespal pod stanem někde na Predealu v parádní bouřce a ráno koukal na to jak plavou ti co stanovali na rovný loučce dole a ne jako my kousek vejš na takový terásce... Ono vše má svý zážitky a bohužel nešlo a ani dnes nejde jaxi stihnout všecko.

Dnes už bych se taky nesvez oudolem z Niše do Bela palanky v přímým lůžku Vídeň - Sofie v osmivozovým párou topícím R jak před 15ti lety. Stejně jako stála za to návštěva Sofie a zpáteční cesta vlakem přes Bělohrad v prosinci 89.

Jen mám takovej pocit že řada dnešních exotů ocitnout se v poměrech toho prasince 89 v Sofii tam bloudí ulicema dodnes[biggrin]

Moderní technologie jsou fajn pomocník, jen to chce na ně úplně nespoléhat.
Úterý, 29. ledna 2019 - 15:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 9-2007
No jo, vám se to vzpomíná, když jste toho zažili... [proud] holt byla jiná doba. Ne režim, ale doba obecně. Technologie nebyly tak daleko, lidi ve spoustě situací reagovali jinak a tak nějak se s tím vším počítalo. Dnes je mladá generace zvyklá na technologie, které se jim prostřednictvím jejich zájmů samy nabízejí a kdo postupuje jinak, je za exota, protože proč by přece jezdil na blind, když si může ubytování najít na Bookingu. [happy]

Pro mě byl největší odvaz, když jsem tři roky zpátky jel na Balkán chodit po horách a mám na to taky plno hezkých vzpomínek. Ono to asi ani tak není o tom opovrhovat těm, co se dnešní době podřizují, ale najít si něco hezkého i na tom stylu cestování, jehož fungování je dnešní svět přizpůsobený. Vzpomínku, jak jsem jel vlakem ze Záhřebu do Sarajeva mi může třeba pan Ing. P.J. závidět už teď ([biggrin]) a až bude za 50 let fungovat cestování tak, že si nasadím nějaké VR-brýle (virtuální realita), dívat se na svět budu skrze kameru drona, co mi bude posílat záběry do brýlí a pocity mi bude oblbovat nějaká elektronická hračka, která bude mému mozku posílat signály, aby si připadal jako v prostředí, na které se právě dívá, tak i to cestování stylem "najdu ubytování na Booking-koupím si jízdenky přes internet-pohybovat se budu na základě Google Map-všechny fotky okamžitě nahraju na Instagram-pak o tom sepíšu blog" bude opěvováno jako "staré dobré časy", jak se tu teď vzpomíná na Mamaiu. [wink]
Mladějov
Úterý, 29. ledna 2019 - 18:07:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13455
Registrován: 3-2007
pv, vantju:

Ale tak jasně, prostě poznávat se dá různě.
Já bych k tomu řekl jedno : Že se má člověk už před cestou zajímat se o to, kam jede, jak tam žijí lidé, co chce vidět (a jeho spolucestující, partnerka, manželka..) a zvolit takový způsob, jaký mu vyhovuje a hlavně přistupovat k tomu, co uvidí, pozitivně.
Prostě když budu třeba v Bulharsku, tak zajisté zkusím místní jídla, nápoje, i to cestování po vlastní ose má výhody v poznávání..

Pořád lepší, než "troubové", co letěj někam do Tramtárie, tam je nacpou do autobusu a strávěj týden v oploceném resortu a o té zemi se dozvědí ..kulové howno, mámo, je tam vedro a nemaj pivo, blbci.

Dneska je třeba naprosto úžasná věc možnost se kouknout z tepla domova v podstatě na jakoukoli mapu světa, fotky odkudkoli, fajn je i možnost zamluvit si ubytování za pár vteřin prakticky kdekoli, to prostě nemá chybu.

Rád se podívám třeba do Švýcarska, na druhou stranu s postupující "západizací", globalizací a standardizací naší země začínají být ty ne tak turisticky dokonalé země zase lákavější - málo masových turistů, levno a možnost se chovat tak, jak mi v tom Švajcu třeba nikdy nedovolej - přespat někde v autě u řeky a druhý den jet dál..bez papírů, termínů a časů příjezdů. Třeba Ukrajina - a tam to takhle volné bude třeba deset let, civilizace ve smyslu omezení a předpisů na všechno přijde i tam.

A kdo má rád otevřenou krajinu, delší cesty, neevropu, tak pro takovéhle couraly bych doporučil (jednou) třeba Rusko, USA, Kanadu, nebo něco, kam bych se hrozně rád jednou podíval tak aspoň na měsíc - Jižní Ameriku. Brazílie, Argentina atd. Ovšm to chce studium španělštiny.

Ale já se stejně rád zajedu podívat třeba do České Kanady.

No nic, to bylo jen takové zamyšlení. Zdraví, zaměstnání, partnerské vztahy, peníze..ale kdo chce, vyjede. Třeba jednou za rok či dva.

Cestovatelé pořád přispívají k světovému míru, protože vidí, že všude žijí lidé a ne zrůdy, produkované bulvárními novináři k podpoře xenofobních pudů hlupáků.

No nic, to jsem se tak trochu zamyslel, klidně to smažte. A Vantjuovi pořád dlužím odpověď na zajímavý dopis - polepším se.
Úterý, 29. ledna 2019 - 18:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4878
Registrován: 12-2007
Zkusit místní nápoje a jídla může mít svoji stinnou stránku, to záleží jak moc má dotyčný kachní žaludek. Zrovna v tom Bulharsku dost mastěj ...
Spát v autě se dle mne dá kdekoli, ale myslím že na tom nejsme tak špatně abychom si nemohli dovolit alespon kemp a večerní/ranní sprchu v něm.
Mladějov
Úterý, 29. ledna 2019 - 19:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13456
Registrován: 3-2007
Ale tady přece nejde o to "mít se špatně", a správnej turista spí u řeky - právě kvůli té vodě a hygieně.
Taky nechodím pěšky proto, že bych neměl na benzín [crazy]

To, co jsem napsal, bylo takové zamyšlení, úvaha, netřeba všechno matematicky pitvat. a je to každého volba, já dovolenou v resortu či stravování v Bulharsku v Mc Donaldu nikomu, ani vám neberu.
Jen jsem se snažil sdělit, že víc tu zem a lidi poznáte, což by vám mohlo při vašem vzdělání snad dojít.

Děkuji a vše - nemíním polemizovat o každém slovíčku a formulaci, co jsem napsal.
Úterý, 29. ledna 2019 - 20:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12514
Registrován: 5-2004
Tak on uz dnes jutub nabizi projizdky jaky ani zazit bezne nejdou tj z pohledu masinfiry.

Jidlo venku-samosebou nekdo ma zaludek kachni a jinej ne, dost ale dela i zvyklost bezna doma. Neboli "sterilne, ciste a zdrave" se stravujici se na balkane posere spis nez "humusak" resp "bufetak". A imten pripadny problem zvladne treba par panakama.

A me pripada "cestovatelsky zajimavejsi" prave ten vychodni "mizejici svet" treba v polsku nebo na slovensku mimo turisticky atrakce typu tater. To za chvili nebude, svycarsko asi jo. Kdysi jsem z balatonu taky vyrazel do tapolce za vitezama a ne za nohabkama... I kdyz-treba jsem si pred 20ti lety nepredstavoval ze v nemeckym velkomeste cekat v noci na vlak bude o hubu.
Pružinskij
Středa, 30. ledna 2019 - 08:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 4-2015
No jo, vám se to vzpomíná, když jste toho zažili... [proud] holt byla jiná doba.
Chybná úvaha. Vám se to může "vzpomínat taky", jen co pochopíte, že taková ta pomyslná první derivace poznání z cest není v retro luxusu Západu, ale všedním dni na opačné straně. To prosím nepodsouvám, ale konstatuji (ve shodě s předpisateli).

Vzpomínku, jak jsem jel vlakem ze Záhřebu do Sarajeva mi může třeba pan Ing. P.J. závidět už teď
Tak třeba toto se mu ještě splní (není moc pravděpodobné, že by tam už nikdy nic mezistátního nejezdilo).

Že se má člověk už před cestou zajímat se o to, kam jede, jak tam žijí lidé, co chce vidět (a jeho spolucestující, partnerka, manželka..) a zvolit takový způsob, jaký mu vyhovuje a hlavně přistupovat k tomu, co uvidí, pozitivně.
Prostě když budu třeba v Bulharsku, tak zajisté zkusím místní jídla, nápoje, i to cestování po vlastní ose má výhody v poznávání..

Přesně tak. Dobrý je včas pochopit, že to není jen o pár věcech jako doprava nebo odpočinek, ale všechno to cos popsal dohromady a že by to mělo člověka bavit. Že je často lepší kafe za 6,- Kč z automatu na Bucuresti Nord než za 60,- Kč na Brussel Nord. Že modla individualismu není samospasitelná a vede k odcizení, který je hodně běžné pozorovat v nejbohatších zemích. Velmi výstižně to kdysi popsal Bohuslav Šnajder - Tulákem po všech polednících nebo třeba Zlatý trojúhelník, ovšem obávám se, že řadu popisovaných reálií už generace Y a Z prostě nepojme.

Zdraví, zaměstnání, partnerské vztahy, peníze..ale kdo chce, vyjede.
Jo, s námi jezdil týden Švýcar, docela mladej kluk, a třikrát denně si píchal do žil. A šlo to, akorát tedy jsem rád, že některý věci se mi vyhnuly (zatím).

Cestovatelé pořád přispívají k světovému míru, protože vidí, že všude žijí lidé a ne zrůdy, produkované bulvárními novináři k podpoře xenofobních pudů hlupáků.
[ok][ok][ok] Ta sedla. Taky znám pár lidí, podle kterých jsme už měli úpět pod porobou muslimských hord ...

ale myslím že na tom nejsme tak špatně abychom si nemohli dovolit alespon kemp a večerní/ranní sprchu v něm.
Ale jo, ale taky mám často toulavou, kdy vyjedu a nevím kdy a kam dojedu, tak to někde zapíchnu a ráno hop do potoka, říčky, řeky ...

A me pripada "cestovatelsky zajimavejsi" prave ten vychodni "mizejici svet" treba v polsku nebo na slovensku mimo turisticky atrakce typu tater.
Přesně tak. Tak to už je snad druhá derivace poznání [wink][ok] a ne každej k tomu dojde.
West code was broken.

Středa, 30. ledna 2019 - 08:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8759
Registrován: 4-2003
sdělit, že víc tu zem a lidi poznáte

V každý zemi žijou různý sociálně-ekonomický skupiny lidí a představa že se to dá komplexně poznat a pochopit je naprosto naivní. Já třeba netuším jak u nás žije nějaký [vypravci], předstože se míjíme na nádraží, tak ten člověk bude žít v úplně jiným světě a řešit úplně jinou množinu problémů. A Vy z nějakýho chrápání v autě u řeky (což je něco, co ve svým věku fakt nechci[nene]) poznáte cizinu.[proud]

Já se třeba stašně bavím, když sedím na houpečce pod stromem a čtu si tzv. Vergilia v originále a někdo se holt ve stejnou baví tak že musí dojde autem až k řece, poustí naplno muziku, vytáhne pivsony a začně hulákat. Čímž mi to místo v podstatě znechutil a proto jsem jinde, kam není z ulice vidět a je tam stoické ticho a klid.

A teď si představte že jste cizinec a posuzujete tu zemi jenom podle těch lidí u řeky.[wink]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Středa, 30. ledna 2019 - 09:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 4-2015
představa že se to dá komplexně poznat a pochopit je naprosto naivní.
To tady taky nikdo netvrdil a o tom diskuze nebyla.

A teď si představte že jste cizinec a posuzujete tu zemi jenom podle těch lidí u řeky.
A proč bychom si to měli představovat?

A Vy z nějakýho chrápání v autě u řeky (což je něco, co ve svým věku fakt nechci[nene]) poznáte cizinu.
Jste natvrdlej nebo nechápající? To tady nikdy nikdo netvrdil a to, že tenhle životní styl nesedne zrovna vám je přece úplně fuk. My se taky nepohoršujeme nad úředníky, pohupujícími se pod stromem a fabulujícími se představami o muzice a pivsonech u řeky.

Mmch. u řeky jsem spal mockrát a nikdy jsem tam neslyšel nikoho pouštět nahlas muziku a pivsonovat.
West code was broken.

Mladějov
Středa, 30. ledna 2019 - 09:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13458
Registrován: 3-2007
Pružinskij (edit)3362: Hezké zamyšlení.
Šnajdra jsem čet, ale to je strašně dávno..každopádně si to asi objednám online v knihovně (holt výhody moderní doby [wink]).

Ad druhá derivace - tak o tomhle by se dalo diskutovat z mnoha stran, protože to má spoustu aspektů, třeba jestli není lepší jezdit hyperšetrně "okolo vlastního komína" až na stará kolena atd.

Další věc k (nějaké stolní) diskusi je, jestli třeba méně není více - nesmejvaj se ti zážitky ze tvých desítek zahraničních cest ročně už trochu dohromady ? Zase samozřejmě "dle vkusu každého soudruha", jistě.
Odstrašujícím příkladem je mi jedna prachatá příbuzná, co za bolševika procestovala (převážně na sovětských lodích - Čedok to tenkrát tak nabízel) půl světa za tenkrát dost šílené peníze a když jsem z ní tahal začátkem devadesátek (žádnej internet, téměř žádná použitelná literatura, šílenej kurs valut, už tak časově náročné - z ČR do A. i zpět vlakem(!)) nějaké info, názor, má-li cenu se "třískat" z Algeciras do Tangeru a stojí - li to za ten čas a peníze, a co tam vidět, tak to při upřesňování došlo tak daleko, že si to už vlastně nepamatovala, a to jí bylo tenkrát okolo sedmdesátky.
Tohle mnou tehdy dost otřáslo [wink] a říkám si, že možná méně je více - a znám lidi, co projezdili celý svět a přesto toho o životě a těch zemích moc nepochopili.

No nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 30. ledna 2019 - 09:45:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12515
Registrován: 5-2004
No tohle hezky zažil kolega co nějak krátce po Plyšáku byl asi měsíc v Paříži za účelem se naučení mluvení francouzsky.

Jednou prej na ulici dopoledne kouká na výpravu - polomrtvejch mátoh - pročež v ní zahlédl mladou kolegyni z práce. Tak ji pozdravil a ona ho ani nepoznala. Po návratu se jí ptal co to bylo a pona že jednodenní zájezd "autobusem na otočku". No as na dotaz kde vlastně všude byli nevěděla[biggrin]

Ono když se "jen tak potuluješ", tak ti mnohdy utečou některý "profláklý co se musí vidět". Uvidíš ale spoustu dalších věcí který nejsou "turistický lákadlo" ale pamatuješ si je léta a jinej nemá nárok.

Na tohle byly super třeba služebky do Unionu, kde ti zajistili hotel a letenku. No a pak už se moh člověk po libosti pohybovat Mosqou, Leningradem, Kyjevem nebo třeba Mariupolem tehdá Ždanovem, kde jsem si projetím všech linek trolejbusů a tramvají dělal plánek MHD neb ten neexistoval... A někde v šupleti nejspíš bude plán Leningradu včetně MHD podle kterýho jsem se tam pohyboval a který jsem nakonec dostal od lidí u nichž jsme byli.
Středa, 30. ledna 2019 - 14:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8760
Registrován: 4-2003
nepohoršujeme nad úředníky, pohupujícími se pod stromem

No proč byste se taky měl pohoršovat nad někým, kdo na svým soukromým pozemku nikho cizího nevotravuje (ani nemůže, neni tam u ulice vidět), zatímco ti reálný lidi ve veřejným prostoru u řeky tam vytváří takový "snesitelno", že tam spousta lidí vč. mě nejde. Protože tam očekává ticho a klid a ne to že se tam někdo nasere s autem, vohněm a řevem.

proč bychom si to měli představovat?

Protože při čtení těch řádků narážím neustále na zkratkovitý soudy a klišé.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Středa, 30. ledna 2019 - 15:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3364
Registrován: 4-2015
zatímco ti reálný lidi ve veřejným prostoru u řeky tam vytváří takový "snesitelno", že tam spousta lidí vč. mě nejde.
A kde konkrétně? Vy si tady vymyslíte nějaký virtuální případ a úplně klidně to zevšeobecníte. Třeba tohle se mi nikdy na Balkáně nestalo a to ho mám procouranej poměrně dobře. Jestli to tak máte někde v Neratovicích, no za to my nemůžeme. Většina normálních lidí se u vody chová normálně, balkán nebalkán.

Protože při čtení těch řádků narážím neustále na zkratkovitý soudy a klišé.
Spíš bych řekl, že vůbec nepobíráte o čem píšeme.

e si to už vlastně nepamatovala, a to jí bylo tenkrát okolo sedmdesátky.
No, tohle asi čeká řadu z nás, proto je dobrý si to užít co možná nejlíp dokud to jde. Na mejl odpovím, až mě přestane bolet hlava :-)

nesmejvaj se ti zážitky ze tvých desítek zahraničních cest ročně už trochu dohromady ?
Ani ne - třeba teď už trčím skoro čtvrt roku doma a jezdíme nejčastěji na boby a lyže na hory. A to se mi tedy smejvá, to jo, ale velký cesty většinou ne. Tady si docela dost pamatuju - třeba vynikající oběd v běloruském Lepelu, "Véčka" běloruský mládeže pod T3 v Mozyru před petrochemickým kombinátem atd. atd. apod. :-)
West code was broken.

Středa, 30. ledna 2019 - 16:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8761
Registrován: 4-2003
v vymyslíte nějaký virtuální případ, Většina normálních lidí se u vody chová normálně

Já jsme si nic nevymyslel, stačí pochopit že lidi jsou různý a né každý chce bejt v bublině lidí, který mají úplně jinej životní styl a pohled na svět. Možná by bylo dobrý řadu soudů prezentovat méně konfrontačně (to nemyslím jen na Vás).

Většina normálních lidí se u vody chová normálně

Kuřák kuřákovi taky většinou nesmrdí.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 30. ledna 2019 - 17:06:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3351
Registrován: 9-2003
Pružinskij 3362: Taky znám pár lidí, podle kterých jsme už měli úpět pod porobou muslimských hord ...

Není tomu tak dávno, co to tvrdil nějaký Pružinský [rofl]

RadekŠ 8760: No já tady vidím to klišé (o řvoucích lidech u řeky) spíše u Tebe [biggrin]
NOBLE BRICKS
Středa, 30. ledna 2019 - 17:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4880
Registrován: 12-2007
Koukám že jsem reagoval na jeden příspěvek a neepřečetl si co bylo před tím.
No žena se Vašimi hlody fakt pobavila, zvlášt na Mamaia v Niši je dobrá.
Jen v roce 1986 sehnat lístek na bus Burgas Sozopol nebylo tak easy ...

Já to mam tak, že v roce 1989 sem byl poprvé na západě a spal jsem v autě a říkal si že jednou snad budu spát v hotelu, no a naposled jsem byl gumokolem v roce 2013 a spal jsem kde, no v autě.

Ale nestěžuji si, zjistil jsem že existují i jiné kontinenty než je Evropa, a že jsou civilizace které mají do kapsy mnohem hlouběji než my a umí se se životem prát. Jen nevím zda mají taky podobná fora kde píší že jet na blind do Niše ne o život.
Pružinskij
Středa, 30. ledna 2019 - 17:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 4-2015
Kuřák kuřákovi taky většinou nesmrdí.
Za á nejsme žádný odporný smradlavý kuřáci, za bé jezdím s dětmi k vodě běžně autem a popisový jev jsem nikdy neviděl a to ani v těžce sockoidním zatopeném lomu Boden, kam se stahují cikáni z Haberspirku. No a buď jsou pěšky nebo nechají auta na parkovišti. Normálně ležíme vedle nich a pokud zrovna k nám nevane kouř ze jejich cigár, tak jsou mi ukradený.

Možná by bylo dobrý řadu soudů prezentovat méně konfrontačně
Na vaší houpací síti, ani na mém nocování v autě není nic konfrontačního. Extrémní příklad s pivy a hudbou jste vytáhl vy, já fakt ne.

Není tomu tak dávno, co to tvrdil nějaký Pružinský
O muslimských hordách jsem tu opravdu nic nepsal. Psal jsem určitě, před pár lety, například od bezpečnostních problémech v SRN například na nádražích (ano a zrovna s Vámi diskutoval o FRA, to si pamatuju), ale taky jsem o 2 roky později uznal a to několikrát (i na DF ZH), že to Alemáni zvládli a ty největší excesy (kdy byl fakt na velkých nádražích velký bordel) zvládli.
West code was broken.

Středa, 30. ledna 2019 - 18:55:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8762
Registrován: 4-2003
žádný odporný smradlavý kuřáci

Však jsem taky nikde nepsal že jste kuřáci, ale o principu že to co jednomu přijde normální je pro druhýho nesnesitelné.

vaší houpací síti
Nemám houpací síť, ale houpačky.

{Extrémní příklad s pivy}

U Labe chlastá každej druhej a zaparkovaný auto tam má skoro každý. Klasická sockárna= nulový vztah k prostředí ve kterém žijí. Krom toho to nebyla reakce primárně na vás.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Středa, 30. ledna 2019 - 19:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3368
Registrován: 4-2015
Aha - no, to tedy zírám. U nás nic takovýho nemáme a to si troufám tvrdit za celé Poohří.
Budu to muset prozkoumat - jak se chlastá u Labe...[lol]
West code was broken.

Mladějov
Středa, 30. ledna 2019 - 20:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13461
Registrován: 3-2007
Radku, vůbec si nepochopil, o čem tady byla řeč a zavedl hezkou diskusi zase k tomu, jak ty to děláš dobře a nejlíp, na svým a za svý, a ostatní jsou primitivové a neuměj se chovat.

Vůbec jsi nic z té naší diskuse nepochopil a ještě ji zabil vysvětlováním ti, jak jsme to mysleli - Pružinskij, S 499 - to nemá cenu..
Středa, 30. ledna 2019 - 21:48:02  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16070
Registrován: 11-2005
[AL]

Revitalizace tratě Fier-Vlöre dokončena! Teda ne tak úplně, čeká se na nějaké razítka a povolení k provozu. Vlaky zatím žádné. Odkaz na video.
[wink]
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 07:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 4-2015
každopádně si to asi objednám online v knihovně (holt výhody moderní doby [wink]).
Teď jsem ho proklepl ve Wiki a vzpomněl si - lepší je to Toulavé léto. To bych doporučil možná i těm mladším tulákům na východ. Popisuje tam netypickou formou (není to cestopis jako třeba od O. Štěrby) tehdejší východní Evropu a SSSR osmdesátých let. Tedy dávno zaniklý svět, dneska je už všechno jinak (ale sem tam nějaký tem záblesk v boční uličce někde v Baku nebo Jerevanu nejdeš... musí se člověk umět dívat). Ale pokud by se někdo třeba chtěl pokusit pochopit např. extra silný vzpomínkový optimismus lidí z bývalého Sojuzu, není to špatné, i když v knize jde o něco jiného. Planeta žízně mě už vůbec neoslovila a Zlatý trojúhelník pro lidi mířící do JV Asie (to mě taky minulo).

ostatní jsou primitivové a neuměj se chovat.
Polabí se mi zdálo vždycky nezajímavý, ale že až tak, aby se polovina dospělé populace propíjela na březích Labe? [lol][lol][lol]
On toho nechápe víc.
West code was broken.

Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 08:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3370
Registrován: 4-2015
Maďarům docházejí zdroje a tak připravili další seznam tratí k zastavení osobní dopravy od nového JŘ v prosinci:
4 Esztergom - Almásfüzitő
14 Pápa - Csorna
23 Zalaegerszeg - Rédics
38 Somogyszob - Nagyatád
47 Godisa - Komló
61 Szentlőrinc - Sellye
66 Mohács-Villány
85 Gyöngyös-Vámosgyörk
89 Nyékládháza - Tiszaújváros
98 Szerencs - Hidasnémeti
103 Karcag - Tiszafüred
125 Mezőtúr - Orosháza - Mezőhegyes - Battonya
113 Nyíregyháza - Nyírbátor
114 Kocsord alsó - Csenger

(zdroj: EGTRE)
tedy většinou všude řada 117 sólo...
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 08:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8763
Registrován: 4-2003
hezkou diskusi zase k tomu, jak ty to děláš dobře a nejlíp

Ti jsi zase (bohužel, poněkolikátáté) nepochopil Ty. Mně je fuk co někdo dělá a nebo nedělá, maximálně mi vadí že někdo bordelizuje veřejný prostor. Já sám o sobě těžko někomu něco způsobuju tím, že jdu/jedu na kole po cestě kolem řeky.

A za druhý - to co mě nepříčetně sejří konzistentně víc jak 30 let je adorace určitýho trávení volnýho času. Protože jsem tehdy jezdil jak do tý Jugošky k moři, tak i do Brd po igelit a nepříčetně mě srala sebeadorace těch, co měli jen ten igelit v tom lese. Přitom to bylo o tom, že ti lidi mnohdy neměli z různých důvodů možnost ject někam jinam a odmítali si to přiznat a vytvářeli si nějakej umělej svět, romantika a jiný ptákoviny. Od tý doby na tohle spolehlivě startuju, protože to je pro mě jedna největších lží běžnýho života. Howgh[pozor]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 09:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3141
Registrován: 7-2012
Pružinskij:
"Maďarům docházejí zdroje a tak připravili další seznam tratí k zastavení osobní dopravy od nového JŘ v prosinci:

14 Pápa - Csorna
"

To by je Metrans a další s kontejnerama Hegyeshalom - Pápa - Csorna - Kooper nepochválili. Nedávno elektrizované [vypravci]
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 09:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3371
Registrován: 4-2015
maximálně mi vadí že někdo bordelizuje veřejný prostor.
Jasně - OK. Jenže to je zřejmě v nějakém více zaznamenatelnějším měřítku asi jen u vás. Nevím, že by se to v ČR někde takto vyskytovalo (a ta nevědomost nebude tím, že bych žil někde v satelitu a míjel to po obchvatu autem).

epříčetně mě srala sebeadorace těch, co měli jen ten igelit v tom lese.
Tak to asi nejspíš existovalo, to nerozporuji. Jenže v takové té Vámi popsané esenciální podobě to IMHO zaniklo během posledních 20 let tím, že ty lidi mají prachy a už víc než jen ten igelit.
Druhá popsaná rovina je ta idealizace a romantika. To je spíš pro nějakýho psychologa, ale určitě to bylo - vzpomínám si, jak si silně a zásadně nerozuměli moji rodiče (beatová generace, městský lidi) s rodiči mých známých (trempíci, igelity, usárny, etc.).
Čili tohle nerozporuju - akorát si nemyslím, že to je lež a umělá realita. Když fakt neměli na víc než na igelit a chajdu u Střely, tak co měli dělat? Zbláznit se z bolševika, kterej jim zadrátoval svět pouhých 80 km na západ od chaty?
West code was broken.

Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 09:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13465
Registrován: 3-2007
Radka koukám nepříčetně sejří, že byli a jsou taky lidi, který dlabou na jeho hodnoty považované jím za etalon.
Holt každej nemá a nechce žít etalon typickýho maloměšťáka, jak ty, Radku.
Lidi jsou naštěstí různý, ty se nám tady po stopatnáctý potřebuješ pochlubit, jak máš VLASTNÍ dům s VLASTNÍ zahradou a jak hodnotně (s Vergiliem [wink]) trávíš volný čas zalezlej v díře svýho majetečku.

Nic, ty stejně budeš dělat blba, že mi nerozumíš.


Jinak trempíky nenáviděl už bolševik a to fest - a víme proč. Protože na něj, na jeho příkazy a jím vytvářenej tlak na konformitu srali.
A tebe sere - nebo "hluboce nechápeš" - s Václavem Klausem - ty, co to maj trochu jinak, co nectěj ono "pracuju, učím se, vydělávám, rodinku s umytejma chytrejma dětma a hlavně v lajně konformity".

Ty jseš, nezlob se, úplně přesnej prototyp dokonale konformního měšťáka. Lepší, než z učebnice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 09:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 2-2010
ad Marcel Štancl: A vy tam snad nikde vidíte napsáno vytrhání trati, nebo co? Dojde k zastavení OSOBNÍ dopravy, což spoje Metransu nejsou.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 10:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13466
Registrován: 3-2007
Pružinskij:
" Když fakt neměli na víc než na igelit a chajdu u Střely, tak co měli dělat? Zbláznit se z bolševika, kterej jim zadrátoval svět pouhých 80 km na západ od chaty?"

Přesně tak. Chtěli především někam uniknout z dosahu režimu, k tomu přidejmě bytovou situaci (vícegenerační byty), faktickou nemožnost si v ČSSR koupit na neděli hotel či jiný ubytování..

Tak holt jezdili do přírody, později učili svoje děti vztahu k ní a vychovali většinou kvalitní lidi.
Jo, že neměli všichni IQ 120, to jo.

Osobně mi připadalo trochu směšný chodit v kanadách a hrát si na romantiku, ale na druhou stranu, kde jinde jsi uniknul z dosahu všemožnejch bonzáčků od domovní důvěrnice přes zaměstnání, pracoviště, kam si moh, když hranice byly zadrátovaný ?
Proto taky jezdili ti "Vlčkovci" autem do toho Bulharska - aby v omezených podmínkách realsocíku si taky mohli ěnco určovat podle sebe - a v tom autě byla svoboda, byť svoboda zadrátovanýho koncentráku, ale ja píše Pr. - co ty lidi měli jako dělat ? Tak si našli nějakou náhradní činnost, sportovali, chatařili..že už je to dneska trochu pasé - no a co, když to někoho baví..nemusí být hned méněcenná blbá socka.
Tvoje hysterie nad trempíkama je přímo symptomatická, jako by tu byl bolševik a zavanula 70,80. léta [biggrin]

Jo a za sebe - kanady jsem nosil akorát na vojně, ale dodneška mi vaděj intolerantní a vlastně hrozně omezení nafoukanci, co každej jinej způsob života, než svůj,a lidi ho žijící, považují za podřadný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 10:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13467
Registrován: 3-2007
Pružinskij:
"
Druhá popsaná rovina je ta idealizace a romantika. To je spíš pro nějakýho psychologa, ale určitě to bylo - vzpomínám si, jak si silně a zásadně nerozuměli moji rodiče (beatová generace, městský lidi) s rodiči mých známých (trempíci, igelity, usárny, etc.).
"

Jo, tohle bylo ještě i v těch osmdesátkách - "kotlíkáři" jsme těm "rituálistům" trochu posměšně říkali. Ale ono se tohle vyvíjelo v čase, v rozmezí 50-80´s, a taky se ty okraje a proudy mísily, tohle je spíš na nějakou sociologickou studii, ale fakt je, že možností trávit volný čas bylo o hodně méně (a opravdu nechci spouštět nějako DBL diskusi).
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 11:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12520
Registrován: 5-2004
Jen takovej detail - trempici nebyli jen za sociku ale vznikli po prvni svetovy. A vadili docela dost i verchusce prvorepubikovy.
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 12:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13471
Registrován: 3-2007
Vím, ale nechtěl jsem to tím komplikovat - Radek se vždycky chytá toho nejmíň důležitýho.
Tam to bylo ale něco jinýho, než vadilo bolševikům nebo nacistům.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 13:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 3-2005
Lidi, vůbec vás nechci nějak sesměšňovat, ba naopak, je super že sem píší borci s hustým IQ.
Ale. Občas to vypadá, jako by ta schémata a klišé psal snaživý redaktůrek, který má za úkol sepsat pojednání o hrůzách minulého režimu. Je to sice všechno pravda, ale trochu jinak.
Záleželo na jednotlivci,věku,rodině. Aspoň částečně se šlo nějak v rámci možností realizovat. Je mi jasné,že touto větou mě někdo může mlátit jako klackem. Ale možná, když se zeptáte nějakého teatrálního fňukala, jestli se byl projet po bajkalské okružní nebo přes Karpaty do Sučavy, apod., po odmlce řekne, že ze zásady ne.

Nemám teď na mysli 20leté čundráky. Jaksi trapně mě připadali podstatně starší,někdy obtloustější "trampi", posedávající v pátek odpoledne na schodech před nádražím. Spíš pózovali. Někam pak odjeli,statovat jinam. Dnes se z toho dělá politikum o úniku z reality. To jsou srandy, na to nevěřte. Dneska jezdí sedět a pózovat jinam, a ani pořádně neví kde jsou.
Pro jistotu musím zdůraznit,že minulý režim byl řádně zkxrvená záležitost.
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 13:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13473
Registrován: 3-2007
>Dnes se z toho dělá politikum o úniku z reality. To jsou srandy, na to nevěřte.

Ale samozřejmě to útěk z všednodenní reality byl a ne, že ne. Akorát byl blbě kontrolovatelnej soudruhy, na rozdíl třeba od sportovního oddílu nebo zahrádkářů.
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 13:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8764
Registrován: 4-2003
Chtěli především někam uniknout z dosahu režimu

Ale houbelec, byla to módní záležitost, stejně jako někdo jinej o pár let mladší sbíral céčka a pokud někdo unikal, tak spíš před despotickým otcem, mindrákem z vejšky 208 cm a podobně. A bylo to všechno spojený s mimořádně falešnou iluzí, vytahováním se kdo má lepčí usárnu a kdo je víc tramp.

tomu přidejmě bytovou situaci (vícegenerační byty)

Další floskule, rozmach trampství nastal právě s přílivem obyvatelstva do nově postavených bytů ve městech - za Masaryka i za Husáka. Stejně tak trampy honilo četnictvo - třeba kvůli nelegálním stavbám, drobný kriminalitě a taky protože lidem na venkově kolikrát vadili.


Radek se vždycky chytá toho nejmíň důležitýho

Já se chytám toho co mi přijde zajímavý, protože není povinnost se chytat toho nejdůležitejšího.


Jasriss: Podpis. [ok][ok][ok]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 13:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13474
Registrován: 3-2007
A bylo to všechno spojený s mimořádně falešnou iluzí, vytahováním se kdo má lepčí usárnu a kdo je víc tramp.

Tys byl někdy s trempama na čundru ?? [lol][lol][lol][lol][lol]
Co kdyby tě někdo viděl, proboha ?? [wink]

Nojo, Klaus, "mimořádně falešná iluze" [proud].

Prostě pro tebe je to póvl - klidně to zkrať.
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 14:01:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3374
Registrován: 4-2015
spojený s mimořádně falešnou iluzí, vytahováním se kdo má lepčí usárnu a kdo je víc tramp.

Komplex igelit jsem pochopil, ale tohle tedy ne.
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 14:09:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8765
Registrován: 4-2003
Tys byl někdy s trempama na čundru ??

V letech 86-90 celkem pravidelně, akorát jsem nebyl dogmatik. Koneckonců před pár lety jsme jim pomáhal stavět tábor. Výkřiky o úniku před režimem fakt považuju za hodně hloupý pokus překrucovat dějiny.

Nojo, Klaus, "mimořádně falešná iluze

Jo. Je to hrozný, máš pravdu, ale nemůžu si pomoct. [crazy][biggrin]

Prostě pro tebe je to póvl

Mně je maximálně z některých lidí smutno a jejich přítomnost akorát aktivně nevyhledávám.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 14:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3375
Registrován: 4-2015
Koneckonců před pár lety jsme jim pomáhal stavět tábor.

Trempové mají tábory, jo? Já bych tedy řekl, že (pokud tedy ještě existují) spíš osady nebo tak něco. Na tábor pojedou mý děti v létě (pokud se tedy najde dostatečný počet dobrovolníků, protože škola najednou zjistila, že na "tábor", pardon školu v přírodě nemá pedagogy...).

Mně je maximálně z některých lidí smutno a jejich přítomnost akorát aktivně nevyhledávám.
A proč jim tedy pomáháte stavět tábor? [happy] (začínám se v tom ztrácet).

Nebylo to tedy spíš tak, že nějaká (statisticky významná) část "trempů" jezdila ven kvůli úniku od bolševický reality, jiná kvůli potřebě být v přírodě a nebýt sám, další proto, že v její obci třeba neměli něco jako bylo hnutí Brontosaurus a sedět doma jim přišlo blbý a další tam prostě dovedli rodiče?
To já nevím, ptám se, já v tý době chodil na ŽS a po lesích běhal sám a problémy měl jiného druhu.
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 14:50:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 3-2005
Možná statisticky pominutelné procento si vůbec uvědomovalo, že jsou nějací soudruzi. Ostatní přitahoval ten zvyk - falešný pocit kamarádství,daný shlukem lidí, falešná síla davu, možnost uvolnit energii z jinak frustrovaného těla,nikoli komunisty,ale vlastní nevýznamností, falešný pocit jakési romantiky následkem zpěvu falešných písní, a glgačka.
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 15:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3376
Registrován: 4-2015
Možná statisticky pominutelné procento si vůbec uvědomovalo, že jsou nějací soudruzi.
Tak to si asi musel uvědomovat každý, kdo chodil do práce, ne?

Mimochodem - jak jste přišel na to, že to kamarádství bylo falešné a na tu sílu davu? Já si tedy skromně myslím, že přátelství (= kamarádství) tam bylo nejspíš reálnější než někde mezi soudružkama na úřadech (například).
Síla davu je nějaký podsuv, protože trempové z definice žádný davy nevytvářeli - to tak maximálně na tom nádraží před odjezdem v pátek odpoledne a v neděli zpět - jinak se volně rozptýlili po krajině a někde na Manětínsku jste je musel fakt dobře hledat, čili tady nechápu o čem píšete.

A jestli zpívali nějakou Niagáru a podobné songy - tak to mi zase není jasné, co je na ní falešného. Já to neposlouchám, stejně jako Kabáty a taky hned netvrdím, že Kabáti jsou falešní (holt je to jen masovka pro davy).
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 15:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3142
Registrován: 7-2012
Trs2004:
"ad Marcel Štancl: A vy tam snad nikde vidíte napsáno vytrhání trati, nebo co? Dojde k zastavení OSOBNÍ dopravy, což spoje Metransu nejsou."

Vidíte to by mohl Metrans skočit po díře na trhu?
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 15:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 1-2019
Marcel_Štancl:
"Vidíte to by mohl Metrans skočit po díře na trhu?"

To je síla, co tento jedinec plodí za nesmysly [uhoh]

Samozřejmě, že bych byl rád, kdyby osobní doprava jezdila všude, ale nikdo to na vlastní triko jezdit nebude.
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 15:45:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13475
Registrován: 3-2007
"falešný pocit kamarádství" - no já jsem tzv. "doma".
Tak hlavně, když je mi vyčítána čítankovost. O "statisticky pominutelném procentu" nemluvě.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 16:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12521
Registrován: 5-2004
"Falesnej pocit kamaradstvi" vztazeno na trampy v dobe kdy pulka mladejch ma kamarady leda virtualni je kravovina na entou.
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 16:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 4-2015
"falešný pocit kamarádství" - no já jsem tzv. "doma".
Já furt ne, asi si sedím na vedení...[uhoh]
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 16:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8766
Registrován: 4-2003
jinak se volně rozptýlili po krajině

A u toho vohně zpívali sólo.[biggrin]

Část z nich se mimochodem roztýlila až po zavírací době nádražky do nejbližšího lesa, protože dál by stejně v rámci útěku před režimem (v dnešním výkladu) ani dál nedošli.

A jestli zpívali nějakou Niagáru a podobné songy

Ona se krom toho zpívala furt dokola taková ta moudra o pokoře, lásce a podobně, která až zase tak velkýma moudrama zase nebyla.

Hele, to co napsal jariss je samozřejmě nadsázka, ale já jsem fakt tehdy občas měl pocit, že se u vohně sešli nýmandi, který si dokazujou že nejsou nýmandi a hledaj tam náhradní rodinu a neco si furt křečovitě dokazujou. Samozřejmě komunismus měl jednu velkou výhodu - člověk mohl svou neschopnost svádět na komunisty, což dneska už nejde. (Tím samozřejmě nechci z žádným případě nijak zlehčovat újmu těch lidí, co něco nemohli).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 17:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8767
Registrován: 4-2003
jak jste přišel na to, že to kamarádství bylo falešné

Protože s kamarádem hodným toho jména si nikde nepotřebujete furt dokola prospěvovat, že jste kamarádi a nevzniká to ani tak, že se lidi míjející se v lese pozdraví, protože "je to tak správně". Stejně tak se zdraví subáristi, ale kamarádství přeci neznikne, že si zrovna náhodou koupíte stejný auto jako někdo jinej. Stejně tak můžete s jiným sparťnem společně močit na slávistickej dres, ale není to ještě Váš kamarád.

Vztahy mezi trampama byly reálně úplně stejný jako jinde, jen ten zbytek populace k tomu nepotřeboval tři kýble moralistických keců.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 17:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4881
Registrován: 12-2007
Já bych etalon trampství o čem tady píše RadekŠ (a že mu tak nějak rozumím) ukázal na Honzu Nedvěda.
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 17:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 4-2015
Já teda ne[nene][nene][nene].
West code was broken.

Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 17:20:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13479
Registrován: 3-2007
Hm, jenže právě ono to nic organizovanýho, natož s "hlavou" a nějakýma mluvčíma, nebylo. Tohle bylo trempům spíš protivný.

Ale pohrdá se s některejma skupinama lidí bezva, to jo.

Nedvěd akorát na trempským hnutí vydělával, živilo ho.
N. byl paradoxně "antitremp", protože jeho živily ty atributy trampství, které se daly zpeněžit. On byl "pravější než pravej tremp" - špatně se to vysvětluje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 17:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3381
Registrován: 4-2015
Jojo, takový Festival politické písně Sokolov, to už byla hlava v [zadnice] komoušů až po ramena.
To fakt byl jen byznys, nic víc. Už někdy v devadesátých jsme se smáli, jak zpívá o lásce a pravdě a sám píchá sedumnáctky....[lol]
West code was broken.

Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 18:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13480
Registrován: 3-2007
Já se teď asi nešikovně vyjádřím, ale já vidím trempství spíš jako způsob života, přesněji hodnotový systém, morální kodex (to zní hrozně koženě !) než jako halasně na odiv nějakými atributy dávanou sounáležitost.
Možná něco od Setona, kapku od Foglara, kapku od křesťanského Desatera.
A jsem názoru, že to mnoha lidem v jejich životě něco kladného dalo.

Víc to zkrátit neumím a každá zkratka je samozřejmě nepřesná.

A zpátky k Balkánu a cestování, jestli má někdo něco zajímavého.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 18:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3383
Registrován: 4-2015
Jo, tak to mám nastavené stejně. A jinej holt vidí, že jeden tramp ze sta byl v pátek odpoledne v Plzni na nádraží pod vlivem.
West code was broken.

Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 19:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 7-2017
Pružinskij: Jo, Festival politické písně Sokolov... Jeho alternativou byl Festival politického vtipu Pankrác o Zlatou mříž, s podtitulkem "smál se až se za mříže popadal" [biggrin]
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 19:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12523
Registrován: 5-2004
No a dnes doba pokrocila a tak provincni sokolov uspesne supluje eurovize:-D
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 21:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 3-2005
RadekŠ, díky, a podepisuji cos k tomu napsal..(viz níže), hlavně to, že něco si furt dokazujou...to je ta životní faleš,kterou jsem od nich vždycky cítil. Ti Nedvědovi trampi určitě nějací byli, ale ti, co sedávali opentlení kravinama před nádražím to určitě nebyli..

.... ale já jsem fakt tehdy občas měl pocit, že se u vohně sešli nýmandi, který si dokazujou že nejsou nýmandi a hledaj tam náhradní rodinu a neco si furt křečovitě dokazujou. Samozřejmě komunismus měl jednu velkou výhodu - člověk mohl svou neschopnost svádět na komunisty, což dneska už nejde. (Tím samozřejmě nechci z žádným případě nijak zlehčovat újmu těch lidí, co něco nemohli).
Mladějov
Čtvrtek, 31. ledna 2019 - 22:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13484
Registrován: 3-2007
Holt někdo byl za bolšánů nýmand a někdo Babiš na Pézetce, nebo rektor vysoký školy, jste chtěl říct. Tak to jo, to vám rozumím.
Nicméně vraťme se radši k Balkánu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 01. února 2019 - 07:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 7-2012
Mladějov:
"Holt někdo byl za bolšánů nýmand a někdo Babiš na Pézetce, nebo rektor vysoký školy, jste chtěl říct. Tak to jo, to vám rozumím.
Nicméně vraťme se radši k Balkánu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)"

Souhlas uvítal bych informaci o spojení Praha - Bělehrad . (Myslím samozřejmě vzhledem k výluce Novi Sad - Stará Pazová)