Diskuse » Železnice » Maďarsko a Balkán | « předcházející | další » |
Maďarsko a Balkándolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
Jízdní řády balkánských železničních správ:
Albánie (Elbasan od 24.9.2024) poutní vlaky 2025
Bosna a Hercegovina ŽFBH (vyhledávač)
Bosna a Hercegovina ŽRS (vyhledávač)
Bulharsko (2022, PDF)
Chorvatsko (2025, PDF)
Kosovo (2024, PDF)
Maďarsko (2025, PDF)
Severní Makedonie
Rumunsko (CFR Călători, vyhledávač)
Rumunsko (RegioTrans Călători,PDF)
Rumunsko (Interregional Călători, vyhledávač)
Rumunsko (Transferoviar Călători)
Rumunsko (Softrans, vyhledávač)
Rumunsko (Astra Trans Carpatic, vyhledávač)
Řecko (2024, příměstská doprava Atény, Soluň, Patra, PDF)
Řecko (vyhledávač)
Slovinsko (2025, PDF)
Srbsko (2024, PDF)
Balkán (ALB, RKS, BIH, MNE), PDF 2025
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 221 Registrován: 4-2019 |
Ad Rumunsko a JŘ v záhlaví. Dopravci tam mají i tabulkové JŘ - viz zde: https://regiocalatori.ro/rute/ https://interregional.ro/ro/#/schedule https://transferoviarcalatori.ro/ro/pentru-calatori/rute https://www.softrans.ro/mersul-trenurilor.html |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5224 Registrován: 12-2020 |
Ahmad: Z vojenské dráhy se toho zachovalo kupodivu dost, No nevím, většina fotek s kolejemi je asi z úseku Floreni - Dornisoara. Podle popisu v zmíněném článku je západní část Prundu Bargaului - Piatra Fantanele zaniklá v silnici DN 17. Takže pozůstatky mohou být jen ve východní části Dornisoara - Piatra Fantanele, kde bych to viděl na cestu naznačenou na Mapy.cz. Je tam pár náspů a zářezů, a to bude asi vše. Ve 30 letech tam byl zaveden pouze jeden pár vlaků. Kouknu ještě na podrobnější mapy z 30 let. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5636 Registrován: 6-2019 ![]() |
Já to ještě nečetl, ale ty kolejničky v blátě mi přišly tedy od oka úzké... Čím méně pozůstatků tím lépe - po silnici si trasu projedu autem a zbytek projdu. Navíc to pohoří Calimanesti vypadá docela schůdně, takže možná i přechod hor.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)
|
Moderátor Číslo příspěvku: 4844 Registrován: 10-2006 ![]() |
To je Kloseho rozvod. Velmi krásný stroj. http://www.douglas-self.com/MUSEUM/LOCOLOCO/klose/klosetothe.htm Detailní a ucelené informace o bosenských dráhách jsou v Chesterovi, jak psal Ahmad.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5234 Registrován: 12-2020 |
Ahmad: po silnici si trasu projedu autem No fuj. Nepsal jste nedávno něco, že už jezdíte jen ekologicky VHD![]() Navíc to pohoří Calimanesti vypadá docela schůdně Co jsem četl od těch co tam byli v posledních letech (Caliman), tak už se tam nepase. Spousta opuštěných seníků, zarůstající louky a taky hromada medvědů (průsmyk Tihuta je tím proslulý), tak pozor!! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5638 Registrován: 6-2019 ![]() |
Ano, jezdím téměř výhradně vhd, dokonce mi nedávno jedná blízká osoba vysvětlila, že už mám více než rok propadlý řidičák (stačilo ho otočit). Ale dovolených a velkých nákupů se to netýká.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5639 Registrován: 6-2019 ![]() |
Jo - a medvěd je z 90 % býložravec, takže nechápu proč by si měl pochutnat zrovna na mě?
|
Mladějov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23842 Registrován: 3-2007 |
Tak nechápej ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5239 Registrován: 12-2020 |
Ahmad: No deset procent stačí. Navíc on vás asi jíst nebude, stačí když vás párkrát kousne. Já už bych sám měl asi obavy. Loni před odjezdem jsem viděl dokument o rumunských medvědech a šel z toho strach. Jsou skoro všude a jsou mnohem větší, než ti slovenští a často se lidí nebojí. Bezpečné by měli být jen bezlesé hřebeny, kde není žádná potrava. Každopádně pokud to prozkoumáte, dejte vědět. Ale dovolených a velkých nákupů se to netýká. No to je dobrý ![]() ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5640 Registrován: 6-2019 ![]() |
Toho medvěda musíte nejdříve nějak naštvat. To asi jde lecjak, ale normálně si lidí nevšímají. Že by byli mnohem větší se mi nezdá, vždyť je to stejný druh, ne? Po rumunských Karpatech se toulá tisíce lidí a žádné velké zprávy o sežrání nejsou. Samozřejmě, že to je dobrý. Používáním VHD ušetřím hromadu peněz, které mohu dát za něco užitečnějšího.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5241 Registrován: 12-2020 |
Toho medvěda musíte nejdříve nějak naštvat. Naštvat ho vůbec nemusíte. Stačí že mu vlezete do revíru nebo má třeba zrovna blbou náladu. V tom dokumentu mluvili o několika desítkách mrtvých za uplynulý rok, tak nevím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2479 Registrován: 7-2017 |
No na jar majú samice mladé a sú agresívnejšie, lebo ich chránia. Ale inak medveď závetrí človeka skôr než ho on stihne zbadať, takže sa mu vyhne. Tie prípady, kedy medveď zaútočí sú väčšinou preto, že mu ľudia prakticky vlezu do brlohu, ako posledne tá rodina na Slovensku. Mimo turistický chodník a ešte vlezu do húštiny, tam sa dal očakávať medveď s pravdepodobnosťou 90% |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5242 Registrován: 12-2020 |
No to máte těžký. Při dráhaření se leze do houští poměrně často![]() ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5642 Registrován: 6-2019 ![]() |
To nejste sám. Bavil jsem se o tom se zde přítomným Vagonetem, který také jezdí na Slovensko do hor celý život, a ten taky neviděl nikdy žádného. Taky nezapomínejte, že třeba v březnu ještě letargují či úplně chrápou a nemají potřebu někam chodit. navíc existuje prevence jako třeba zvoneček na batoh, zpívat si, hulákat, píšťalky apod. Používám to i když po čase mi dojde elán a už si nezpívám. A taky - ty medvědi nejsou všude, stačí si promluvit s místními. Nejvíce se o mě bojí lidi, kteří o řízení rizik neví vůbec nic (příbuzní, přátelé, recepční apod.) - a je jedno zda jde o výpravy do dalekých zemí nebo do relativně blízkých hor. Netreba sa bát - treba se nebát! VŠ: nebo ten běloruský pár. Taky mimo stezku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5243 Registrován: 12-2020 |
No když budete procházet třeba bývalou LŽ na Kyslinky, tak bude většina taky mimo stezku. A takových míst je hromada. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 83 Registrován: 5-2022 ![]() |
Ja na tyhle místa nosim tohle (vždy ready na opasku). Možná to vůbec nepomůže ale jen tak pro pocit, v nejhorsim to nastrikam na kolegu a odejdu do bezpečí ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 84 Registrován: 5-2022 ![]() |
Nejakej agresivní útok to asi neodradí, ale napriklad na tuhle zvědavou špr*ku to efekt mělo https://youtu.be/hlBUlXYCjUg?si=_vxI5D6taEK5Ep0s Na vlastní oči jsem take zadneho nevidel ale napriklad v rumunskem pohori Maramures jsou proste vsude okolo a člověk o tom ví (stopy, zvuky, jsou i cítit, rozdrápané stromy apod) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5252 Registrován: 12-2020 |
úzká Lonea - Petrila https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url =https://www.facebook.com/hd365tv/videos/calea-ferat%25C4%2583-di ntre-mina-lonea-%25C8%2599i-petrila-va-fi-reparat%25C4%2583/18646 44267610242/&ved=2ahUKEwi3ubOEpuuLAxWu9gIHHWsrB4MQwqsBegQICxAF&us g=AOvVaw3VGNxTJUAP_owdV1lfW3xh |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 52 Registrován: 5-2004 |
Ahojte, v létě opět plánuju vlakem Rumunsko. Na mnoha spojích je psané desiro, máte někdo zkušenost, jak moc to bývá realitou, respektive jestli někde narazím na klasiku se Sulzerem? A druhý dotaz - když už jede to desiro - dá se dívat strojvedoucímu takříkajíc přes rameno na trať při jízdě, nebo tam mají nějaké záclonky či tak něco? Dík |
Šari
|
|
Moderátor Číslo příspěvku: 17367 Registrován: 11-2005 ![]() |
Tak napiš, o jaké vlaky jde. Záclonky tam nejsou, jsou tam skleněné dveře. Takže se můžeš dívat přes. |