Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 28. 05. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 28. 05. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 06. května 2019 - 14:58:47  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16222
Registrován: 11-2005
[GR]
Dnes proběhla zkušební jízda na znovu otevřené trati z Patra do Kato Achaia.

[wink]
Pondělí, 06. května 2019 - 17:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 10-2006
Šari: Super zpráva, nevíte co je v plánu dále? Předpokládám, že napojení Egio - Patras. A z Kato Achaia dále do Pyrga?
Bugear
Pondělí, 06. května 2019 - 22:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3747
Registrován: 8-2005
@Statistik: Zato v Ribnici a Dobrepolji podchod i s výtahem.[crazy] Jestli kříže zůstanou je otázka, 3. etapa (ZZ a spol) se teprve bude dělat. A zábradlí třeba v Kočevje taky není zrovna málo, jen je jiné barvy.[wink]
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Úterý, 07. května 2019 - 13:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3429
Registrován: 9-2003
Brzęczyszczykiewicz: Pokud by ses nejmenoval Brzęczyszczykiewicz ale Miroslav Zikmund Jr. nebo Peter Kniebohrer Wölfchen, tak bys dodal, že se to dá obejít tak, že se na konci cesty autostopem budeš tvářit, žes o tom placení za stopa nevěděl. Rumuni jsou defenzivní, nechají to bejt.
NOBLE BRICKS
Středa, 08. května 2019 - 13:02:26  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16223
Registrován: 11-2005
Kosovo 2019

Pár aktuálních informací z drážního dění v Kosovu:

V podstatě setrvalý stav, žádné převratné novinky. Z Prištiny do Peče jezdí dva páry (souprava nocuje v Peči). V čele vlaku je Malá Karavela, řada 2044 HŽ, u TrainKos označená 2620. Pro osobní dopravu jsou určeny dva stroje, a to 2620.005 a 016. V kladiva se vozí tři vozy a o víkendu čtyři vozy. To už je na balkánské poměry slušný vlak [talker]. Obsazenost spojů solidní, řekněme v průměru tak dva lidi na čtyř sedačku.

Jak je známo, v roce 2017 zakoupil TrainKos celkem 10 Silberlingů od DB, které byly v roce 2015/2016 staženy z provozu v Kolínské aglomeraci (dle mapy v interiéru). V srbském ([pozor]) Šinovozu Zrenjanin dostaly nový lak a byly transportovány do Kosova. Vozy jsou v luxusním stavu. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Pár oken už bylo rozbito od kamenů. Všechny ostatní vozy, tedy ex švédské B1 a ex rakouské Schlierenwageny stojí odstavené na nákladním nádraží v Miradi (hned vedle stanice Fushë Kosovë (FK)). Tam je kromě desítek vraků nákladních vozů odstaveno taky několik Goší. Ale to jsem blíže nezkoumal. Ve vozovce FK stojí jeden vůz B1 v dezolátním stavu a jedna generátorová zetka. Ostatní nové novy jsou schované a zamklé v halách, některé asi ani ještě nevyjely.

Z Prištiny do Skopje, chceš-li Hani i Elezit, jezdí jeden pár. Nasazována je zde Karavela s jedním vozem, střídavě s ex švédským Y1. Systém střídání souprav mi není blíže znám, za mé návštěvy jel 2x motor a jednou klasika. Z hranice Hani i Elezit do Skopje je to stále loterie. Podle provozní nálady/potřeby Makedonce. Při mojí cestě v jednom směru vlak do Makedonie nejel, ve druhém směru téhož dne jel. Možná to mělo souvislost s tím, že z hranice bral Makedonec dva nákladní vozy do Skopje. Těžko říct, je to loterie. Jinak motor z Přištiny prázdný, ale z FK plno a postupné sbírání frekvence do Ferizaje, s výměnou osazenstva jedoucích do Kačaniku. Na hranice jelo pár jednotek lidí. Zpátky byla situace obdobná. Co je důležité říct, tak vlaky 4100/1/2/3 zavedené v úseku Fushë Kosovë a Hani i Elezit NEJEZDÍ. V jízdním řádu jsou ale uváděny.

Z nákladní dopravy mám jen pár informací. Pár vozových zásilek se tam občas proveze. Nedokážu přesně specifikovat kam, ale viděny byly čtyři Habilnsy (dva v Hani, dva ve FK). Stabilní je vnitro přeprava feroniklové rudy z Medvedce do Drenassu, kde je vlečka do fabriky New Co Ferronikeli. Zde pendlují nákladní vlaky každý den, jedna mašina je na posunu ve fabrice a druhá dělá přetahy důl-fabrika.

Pokud bych to měl shrnout, tak ačkoli celá země je v podstatě Albánie, tak drážní provoz je tam několik levelů výše. Vlaky čisté (zatím). Přesnost spojů (zpoždění max 5 minut). Stav infrastruktury celkem uspokojivý, traťová rychlost 50-70 km/h. Bylo vidět, že svršek byl poléčený asi nedávno na několika místech. Dokonce si některé přejezdy se závorami fungovaly. Podle mě potenciál na provoz zde je, chtělo by to více spojů. Alespoň 4 páry na každou trať. Ostatně vše je ale závislé na financích. Z důvěryhodných zdrojů mám informace o připravované privatizaci železnice. Je to tak 50/50 zatím. Tak uvidíme, jak se to vyvine v budoucnu.

Hlavní nádraží v Prištině, počet denních výchozích spojů: tři


Příjezd vlaku z Peče (kde nocuje), po objetí pokračuje stejná souprava zpět do Peče:


Jediný bývalý švédský vůz a agregátová zetka ve vozovce Kosovo Polje, zbytek vozů odstavený ve vedlejší stanici.


Barva! Asi jediná stanice s funkčními návěstidly v Kosovu [talker] Na druhé fotce vjezd do stanice Klinë. Při pozorném pozorování je vidět mechanický vjezd krytý červeným terčem.


Objíždění soupravy v Pejë a místní sabaka:


Byl jsem upozorněn jedním znalcem, že se na snímku nenachází návěstidlo jako takové (hlavní), ale že jde o přejezdník. Tak se omlouvám za mystifikaci [andel]

Tak popojedem zpátky z z Péče do Přištiny.

Ještě před odjezdem zátiší s koncem vlaku a dvě fotky interiéru vozů Bnr(d), ex DB. Rok výroby 1968, modernizace přibližně na přelomu milénia (1997-2003). Bližší informace by spíš rozepsal pan Adam Vanting, uznávaný odborník na osobní vozy [proud]


Stanice Klinë + Ujëmir + odjezd ze zastávky Aquarevë:


Svršek do Prištiny už není tak libový, jak na trati do Peče. Objíždění soupravy v pozadí s fotbalovým stadionem v pozadí. A nakonec připravenost k odjezdu odpoledního druhého vlaku do Peče:


Ještě jedna fotka před bouřkou z Peče: odkaz

Pokračování z Kosova:

Patnáct minut před plánovaným odjezdem vlaku z depa v Kosovo Polje přijel ex švédský 5800.001, který je stříknutý do opravdu brutálního laku [biggrin]. Je to dílo holandského umělce Rienke Enghardta, který přišel do depa a zeptal se, zda by na své náklady se mohl nějak prezentovat. A tak dostal svolení na jednom z motorových vozů se takto vyřádil. Hope Box je mobilní umělecký projekt, který zahrnuje kolektivní uměleckou činnost po celém světě. Pokud si vybavujete toto, tak je to ten samý projekt. Jednička je plně provozní. Dvojka poloprovozní a 003 + 004 neprovozní. Jak už jsem psal výše, tak se na trati k makedonské hranici střídá i 2620 s jedním vozem. Asi podle provozní situace.


Když dojedete na hranice a zjistíte, že makedonec tam se soupravou nepřijel, tak máte dvě možnosti. Buď přejít hranici pěšky a za ní si někoho stopnout nebo si z tama vzít taxi. Nás hodil místní starý nádražák (blíže nezjištěné funkce) za dvacet éček do centra Skopje. Celkem adrenalin přes dvoje celní kontroly v pěti v autě (+řidič) a ještě nácestná policejní kontrola před Skopje [proud]



Společnost Sharrcem, založená v roce 1936, je jediným výrobcem a předním dodavatelem cementu v Kosovu. Do areálu vede vlečka ze stanice, však není využívaná. Odstaveny jsou zde dvě loko, žlutá je B-12, výrobce Mašinska industrija Niš, číslo na čele: M220FO. Ta rezavá by měla být z produkce JENBACH, číslo nezjištěno.

To, že ráno vlak nejel, neznamená, že nepojede večer. Už první pohled na stanici a přestavený motor na manipulační koleji a následný příjezd policistů dával tušit, že se něco bude dít. A fakt, že jo, za chvíli se přikutálel makedonec s "amerikou" a jedním vozem. Vyvěsil se, nechal tam vůz a strojně odjel. Však po minutách se vrátil pro dva nákladní vozy, které zapřáhl a odjel k sobě. [yawn]


Jinak v údolí mezi Kačanikem a Han i Elezit se staví nová "dálnice" (parametry dálnice to mít nebude, ale říkejme tomu dálnice). A to v dost divokém terénu, estakády, mosty korytem řeky...


Do Fushë Kosovë se dá pohodlně dostat MHD, linka číslo 1. Jízdní řády nikde vylepené nejsou, samozřejmě, ale stačí počkat na zastávce a ono něco do 15 min pojede. Nebo někdo přibrzdí a sveze. MHD zde zajišťují zbrusu nové busy Iveco Crossway pořízené na konci roku 2018. K vidění jsou jen na linkách 1,2 a 4 jezdící v intervalu 15 min. Doprovázené průvodčím a jednotné jízdné 0,4 EUR Ostatní linky obsluhují všelijaké vraky a ojetiny. Nádraží je liduprázdné, otevřené, a nachází se zde i malé železniční muzeum (vchod od peronu, za mě zavřeno).


Do depa doporučuji jít po kolejích a ne po přilehlé komunikaci, která je absolutně černá, včetně přilehlého okolí. Co se týče vozového parku, tak v "ohrádce" vedle TK směr Skopje stojí stále všechny vraky 661, jedna 664, 641, 734 (V60), francouzské ex SNCF BB 63000 a dvě Nohabky. Za halou pak zbylé dvě Nohabky, italské jednotky ALn 668 a posunovací švédská Z65 548 (výrobce Kalmar). Vše vraky úplně maximální. Teda kromě Nohabek, ty jsou neprovozní pro závadu. Nebudou se opravovat, nejsou náhradní díly.

Mezi provozní vozidla patří tedy:
Osobní doprava:
2620 005 a 016 (Malé Karavely ex HŽ, po MHv TGV)
5800 001 (Švedani, 002 toho času neprovozní, 003 taktéž a 004 velká závada)

Posunky:
2760 001 a 002 (výrobce Expres Servis Bulharsko, 2009)

Nákladní doprava:
2640 008, 007 (klasická 661 "amerika", 006 dlouhodobě neprovozní)
2710 009 (Vossloh typ G1700, 2005, nepoužívá se a je zamklá v hale [neumí ji servisovat])
2640 010 (postavená na rámu 661 v TGV, 2010, velká spokojenost u personálu)



Se vznikem HK (Hekurudhat e Kosovës) v roce 2008 obdržely krátce na to všechna vozidla nové UIC označení, avšak HK jako takové v UIC nebyly a ani současný provozovatel vlaků, tedy TRAINKOS, v UIC není a proto používá v kódu země "00". Předtím byly lokomotivy označeny čísly 001-010 a motorové vozy 01-04. Na všechna vozidla a to včetně úplných vraků, byla tedy natříkána/nalepena nová UIC čísla s uvedením VKM kódu TRKOS. Což je ale taky jen zbožné přání dopravce, neboť řádný takový kód není v registru VKM k 3.4.2019 registrován. [satan]

Tak to by asi bylo všechno. Nějaké fotky jsem dal s popiskem i "k nám" a to konkrétně: Pejë, Prishtinë a ještě jednou Prishtinë. A z ALn 668 z z depa.

Mé příspěvky byly sloučeny pro lepší přehlednost do jednoho, proto možná některé reakce ostatních diskutujících nebudou navazovat, ale týkají se tohoto příspěvku. [wink]
Středa, 08. května 2019 - 16:13:03  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16224
Registrován: 11-2005
[ALB]

Jedna nepotěšující zpráva. Památník albánské krize v podobě odstavených čmeláků (a jedné V200) v Prrenjas byl na jaře 2019 sešrotován, a to do posledního stroje. [yawn]

Středa, 08. května 2019 - 17:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6856
Registrován: 12-2011
Ze čtyř Nohabek by neseskládali jednu provozní?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Strom
Středa, 08. května 2019 - 18:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 7-2008
Ze čtyř Nohabek by neseskládali jednu provozní?

Tak kdyby chtěli, tak si myslím, že jo, ale zřejmě jí teď ani nepotřebujou, viz příspěvek Šariho...
Teda neviděl jsem tam ani stav dílen nebo depa, jestli by to v jejich podmínkách zvládly třeba nějakou vyvazovací opravu...
Mně by se moc líbilo taky, kdyby jednu zprovoznili...
intelpetr: Ještě bych měl dotaz k Německu, viz příslušná diskuze, pokud to není vyloženě tajný nebo poraďte, kde mám hledat oběhy "ulmáků".
Díky
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Čtvrtek, 09. května 2019 - 13:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2012
Velikonoční neděle mezi Raškou a Mitrovicí...

Čtvrtek, 09. května 2019 - 14:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 12-2007
VitaHa:

Dá se to v Mitrovici ze severu na jih projít po kolejích, nebo se to musí obcházet přes město?
Chep.
Čtvrtek, 09. května 2019 - 15:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 3-2012
Zamracenej:
To jsem nezkoušel,trať na jih vypadá dost zarostle..(viz.foto výše)ani nevím,zda ten most není někým hlídaný,nebo uzavřený...Pokud nechcete být špinavý,tak rozhodně je lepší jít po silnici...
Čtvrtek, 09. května 2019 - 23:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 2-2005
intelpetr:
"Ze čtyř Nohabek by neseskládali jednu provozní?"

To by nesměli být Albánci.

Koukám, že to depo v Kosově Poli jde čím dál tím více do [zadnice]

Ta 2640.010 táhla při mé poslední návštěvě této oblasti v září 2017 náš ranní smíšený vlak (ex-rakouský velkoprostor a nákladní vůz) z Prištiny do pohraničního Djeneral Jankoviće, kam Makedonec rovněž nedorazil.
Pátek, 10. května 2019 - 09:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6860
Registrován: 12-2011
Jak jste se jen mohl opovážit vstoupit (přesněji Huplsnout) na nepřátelské území? [crazy][crazy][crazy]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 15. května 2019 - 14:24:18  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16235
Registrován: 11-2005
[GR]

Po více než 30 letech výstavby je nová trať Atény - Soluň připravena k provozu, a to oficiálně od 20. května 2019. Nejrychlejší spoj to zajede za 5 hodiny a 57 minut. Vybrané vozy byly vybaveny WiFi a postupně se budou přidávat další. Došlo také ke změně poskytovatele služeb v jídelním/bistro voze (nově jde o společnost VENETIS). Dalším cílem je dokončit signalizaci a ETCS do roku 2020 a dosáhnout konečné jízdní doby 3 hodiny a 15 minut.

Nadále zde tedy zůstává 5 denních párů a jeden noční, viz:


Fotky z dnešní první prezentační jízdy pro představitele státu, TRAINOSE, atd:

Čtvrtek, 16. května 2019 - 10:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 643
Registrován: 9-2008
Po více než 30 letech výstavby je nová trať Atény - Soluň připravena k provozu, a to oficiálně od 20. května 2019. Nejrychlejší spoj to zajede za 5 hodiny a 57 minut.

5:10 je sucasny stav najrychlejsieho spojenia Tesaloniki - Ateny. Po novom od 20.5.2019 sa skrati pri najrychlejsom az na 3:57
Čtvrtek, 16. května 2019 - 13:15:49  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16239
Registrován: 11-2005
To je překlep, sorry. Ano, 3:57.
Čtvrtek, 16. května 2019 - 13:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 9-2008
Kolko elektrickych masin radu 120 ma este OSE v prevadzke z celkoveho poctu 30. Kedze uz je elektrifikovana cela trat predpokladam ze aj naklady by mohli prejst do elektrickej trakcie. Stare ameriky by uz mohli ist do dochodku. S nakladnou dopravou to ako vyzera medzi Solunom a Atenami, kolko parov nakladnych vlakov jazdi v useku?
Jazdia aj nejake zastavkove osobne vlaky juzne od Larissi ked budovali nove zastavky na prelozkach?
Čtvrtek, 16. května 2019 - 17:54:03  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16241
Registrován: 11-2005
[ALB]

Přibližně platný jízdní řád od dubna 2019, bez záruky:

Čtvrtek, 16. května 2019 - 18:03:36  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16242
Registrován: 11-2005
[GR]

K Řecku ještě jedna zajímavá dopravní informace a to, že dnes slavnostně sjely z návěsuna koleje depa Pilea první vozy metra pro Soluň. V následující době budou probíhat zkušební jízdy.

Foto: zde a zde
Pátek, 17. května 2019 - 12:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 9-2015
[GR] Tak snad se jim při téhle rychlosti zájem brzo rozroste a přibydou i spoje.
Zatím to tedy je, jak bylo, tj. ty denní spoje jsou asi ty příplatkové, na které neplatí třeba Citystar.
Noční spoj asi zůstává ten sociální rychlík, kde poplatek netřeba.
Co by mě zajímalo, jestli zůstává i ta denní bezpříplatková možnost (které jsem si posledně všimnul): byl to jeden pár vlaků s přestupem Paleofarsalos (Stavros) - od Atén jede přímo tuším do Karditsy+Trikaly.
... jasně, stačí si to najít; někdy mrknu.
Pátek, 17. května 2019 - 12:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 9-2015
Mám takovou výpravu nerežistů do Rumunska (cca Simeria), personálně byla trochu nejistá, tak jsem si netroufnul zkoušet Fortuny. Asi to teda rozdělím na Budapest-Bekescsaba + Bekescsaba-Arad zpáteční + rumunská vnitro. Nebo je lepší to koupit vcelku? Nebo je nějaký jiný báječný trik? (4 dospělí)
Pátek, 17. května 2019 - 13:02:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 11-2005
[GR]: mě zas zaujalo na Vagonwebu, že AP1520/1 mají v trase uvedený Bralos. Znamená to, že budou nadále jezdit po staré trase?

[ALB]: Do Fieru zas nic?
Pátek, 17. května 2019 - 14:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 6-2007
Mirek_Zv.:
"Mám takovou výpravu nerežistů do Rumunska (cca Simeria), personálně byla trochu nejistá, tak jsem si netroufnul zkoušet Fortuny. Asi to teda rozdělím na Budapest-Bekescsaba + Bekescsaba-Arad zpáteční + rumunská vnitro. Nebo je lepší to koupit vcelku? Nebo je nějaký jiný báječný trik? (4 dospělí)"

A co VJE do Lököshazy (lze vrátit za 3 EUR) + mezinárodní do Curtici (lze koupit před odjezdem) a pak rumunská vnitrojízdenka (lez koupit před odjezdem)?
Pátek, 17. května 2019 - 14:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3457
Registrován: 9-2003
Šari: Kam ten svět spěje? Že by po nějakých 25 letech návštěv Soluně přestal mít možnost fotit "věčnou" dopravní značku "Prosochi, ergon metró"?
NOBLE BRICKS
Pátek, 17. května 2019 - 18:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 8-2009
Libcha: Po tlaku místních zůstal jeden pár vlaků denně (v neděli dva páry) veden přes Bralos. Na tyto vlaky jsou nasazovány jednotky GTW.
Neděle, 19. května 2019 - 14:29:41  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16252
Registrován: 11-2005
[BG/TR]

Nový mezistátní vlak mezi Bulharskem a Tureckem. Od 24/5 bude o víkendu jezdit jeden pár vlaků mezi Plovdivem a Edirne. Odjezd z Plovdivu 8.40, odjezd z Edirne v 17.00. Jízdní doba cca 4 hodiny. Počet vozů na vlaku: 3.
Pružinskij
Neděle, 19. května 2019 - 15:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3658
Registrován: 4-2015
...a do Skopje dorazila první ze 4 čínských lokomotiv:
https://www.railwaygazette.com/news/traction-rolling-stock/single -view/view/crrc-locomotive-on-test-in-north-macedonia.html
West code was broken.

Neděle, 19. května 2019 - 23:29:49  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16254
Registrován: 11-2005
P: Uz v půlce dubna. Kdoví, kde to zase vázlo, mašiny byly vyrobené v roce 2017...

Jinak řecká zubačka stále nesjízdná od dubna. Sesuvy byly sice odstraněny na náklady Kalavrity, ale dopravce odmítá tam své vlaky pouštět, prý je to pořád nebezpečné. Takže nejméně do prázdnin nic nebude. Místní jsou z toho patřičně vytočení, protože začíná sezóna, kdy tam jezdí hodně škol a turistů, a přichází o kšefty velké...
Úterý, 21. května 2019 - 22:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6866
Registrován: 12-2011
Kdy dojezdily přechody Lendava, Središče, Zikmundovec (Džurmanec), než se nedávno obnovily, a Imeno - Harmica? Z Lendavy jsem viděl nějakou fotku z let 1997/98, zbytek předpokládám skončil během válek ve Slovinsku nebo Chorvatsku. Metlika jezdí docela dlouho, tam to bylo jak? Před pár dny jsem pošotil Metliku s Buzetem, tak se podělím o pár postřehů z cesty.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pružinskij
Středa, 22. května 2019 - 07:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3667
Registrován: 4-2015
Imeno - Kumrovec a Durmanec už někdy v polovině 90. byly v KJŘ jen prázdné tabulky, čili tam asi po rozpadu Jug. Kumrovec - Dobova do roku 2000.
Lendava mezi 98 - 2001, v roce 2001 jsem dojel už jen do Središče, kde se točil stejný motor jako dnes[happy], no možná v něm bylo o pár lidí víc.
Metlika - Karlovac projeta 04/2001 Uerdingenem HŽ.

Na Wiki není nic?
West code was broken.

Miroslav_ Zikmund
Středa, 22. května 2019 - 18:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 2-2016
Cestování do Srbska je v současnosti poněkud problematické.

V evropských železničních datech vyhledávačů spojení lze najít pouze jedno spojení, v opačném směru žádné. Ze zcela neznámých a patrně nezjistitelných důvodů se do Evropy nedostalo spojení ze Subotice do Kelebie, resp. Budapešti. Spojení z Noviho Sadu zná pouze maďarská elvíra ...
Já jsem si při této cestě projel trať z Vácu do Budapešti přes Ivasc (vedlejší trať) a dále trať do Esztergom. K milému potěšení souprava EJ 415 z Vácu pokračovala z Nugátového nádraží do Esztregom. Nádraží v Esztergom je renovováno, svezeníčko hezké.
Večer jsem odjel do obvyklého bivaku v Szobu. Ráno jsem jel přes Nugátové nádraží a Köbánya-Kispest (Keleti je v termínu 13. - 26.5. zcela uzavřeno, do Kelebie se jezdilo z Köbánya-Kispest). V 7,52 souprava 415. O několik kolejí dále odstavená 415 z nápisem IVO ANDRIČ se zavádějícím údajem cílové stanice NOVI SAD. V Kelebii v 11,11, takže jsem mohl pozorovat místní cvrkot.
IVO ANDRIC je v úseku NOVI SAD - KELEBIA provozován Marfušemi řady 711, v Kelebii se přestupuje ...
(Přesněji řečeno, veškerá vozba Novi Sad Subotica je v režii Marfuší).
Ve srovnání s některými typy klasických vozů je u „mezinárodního spoje" nasazení soupravy 415 a 711 na vyšším stupni komfortu cestování - někdo ovšem může být opačného názoru.
Z Noviho Sadu jsem měl naplánováno cestu autobusem do „nejbližší" železniční stanice RUMA: Cílem cesty byla trať do Zvorniku, po návratu pak cesta do Beogradu okouknout nádraží Beograd Central no a pak zpět. NAD z Požarevace do Zaječaru byla sice docela lákavá, jenže v konečném důsledku by to znamenalo bivakovat v Požarevaci při návratu cca 20 hodin, což se mi už nehodilo do cestovního itineráře, s ohledem na dříve sjednané termíny.
Takže z Beogradu jsem „TO" otočil nejbližším vlakem zpět.
Spojení z Noviho Sadu do Rumy je prakticky každých 30 minut. Jízdenku je třeba zakoupit v pokladně za 300 dinárů + 20 „staničního poplatku" (možná u jiného dopravce je cena odlišná). Vlakem příjezd v 18,47, výměna peněz a odjezd autobusem v 19,10. Obsazenost nic moc ....
Ačkoli podle internetových vyhledávačů by se mělo v Rumě jezdit na autobusovou stanici (u nádraží), tak se tam samozřejmě nejezdí a výstupní / nástupní zastávkou je „první" zastávka v Rumě. Pokud si sednete v Novim Sadu vpravo ve směru jízdy, tak by vás měla „trknout" na křižovatce před zastávkou velká bílá tabule s nápisem „Železniční stanice" (psáno cyrilicí - pro neznalé příbuzná azbuky). Já jsem ovšem předpokládal, že se „k nádraží" pojede. Nejelo.
Když jsem to zjistil, vystoupil jsem na následující zastávce „někde na předměstí" a podle intuice se vracel zpátky městem v němž jsem byl poprvé. Potmě poněkud nepraktické. Tím spíše, že začalo nepříjemně pršet. Na nádraží jsem se doplazil krátce po 22,00.
Zrovna odjížděl náklad směr Šabac ...
Ranní vlak do Zvorniku (Marfuša) jel ve 3,08 ...

Zajímavá trať, před Zvornikem je odbočka do Bosny, jezdí nákladní vlaky.
Ve stanici Loznica - hezky upravená mají ještě razítko z doby Jugoslovenske željeznice (JŽ v cyrilici). Poměry dost uvolněné, když jsem si tam byl pro razítko, tak jsem si s personálem připil šnapsem "na lepší železnici" ...
Stanice Brasina poškozené cisterny (i SNCF)
V úseku Batajnica - Beograd Centar se jezdí prakticky jednokolejně, odhaduji, že traťové zabezpečovací zařízení je vypnuto a jezdí se „na odhlášku" v mezistaničním oddílu, proto je jízdní řád tak silně redukován.
Modernizaci infrastruktury na nádraží Novi Beograd + traťové koleje do Beograd Centar dělá společnost „China Rail" (nápisy i v čínštině). Nicméně pracovitými čínskými tlapičkami se to tam v nedělí moc nehemžilo.
V Rumě přesun po „železničnej" ulici (stále rovně za nosem) do centra a zastávka autobusu je vpravo za křižovatkou. Přesun cca 30 minut volnou chůzí. Jízdní řád je neznámá věc, nicméně do cca 10 minut autobus přijel.
V Novim Sadu za cca 50 minut, jízdné 300 dinárů (se stejnou společností).
V Subotici v 19,41 a protože se mi nechtělo čekat do odpoledních hodin na Ivo Andriče, rozhodl jsem se pro pěší přesun do Kelebie, s tím, že TO nějak dopadne. Jistou čáru přes „rozpočet" udělalo počasí, neboť poměrně krátce po odchodu z nádraží se docela silně rozpršelo - trasu městem jsem intuitivně odhadoval. První nával deště jsem přečkal v průchodu jednoho domu a po zmírnění deštíčku pokračoval. Nicméně když začal déšť sílit a strhla se prudká bouřka, útočiště poskytl zcela krytý zastávkový přístřešek MHD se širokou lavicí. Když bouřka neutichala, tak jsem si po hodině čekání využité k večeři v liduprázdném prostoru ustlal a nerušeně spal do rána. Slejvák byl velký, i poměrně velká kanálová vpusť nedokázala vodu pobrat a povrch vozovka se zatopil vodou.
Budíček byl krátce po čtvrté, nepršelo.
Místními uličkami jsem se „nějak" dostal na hlavní silnici směr „hranice". Po obou stranách chodníky nevalné kvality využívané jako cyklostezky.
Z tabulí projíždějících autobusů jsem zjistil, že do Kelebije jezdí místní doprava (linka číslo 1). Ale POZOR, jedná se o místní část Subotica Kelebija, nikoli o Kelebii maďarskou.
Cca v 8,00 jsem došel na hraniční přechod Subotica - Tomla. Před celnicí stálo cca 70 kamionů - počítal jsem je odzadu, takže než jsem došel k celnicím, tak jich mohlo přibýt.
Přechod bez problému.
Podle ukazatele vzdálenost do Subotice 10,5 km (otázka kam ?)
V Maďarsku se jedná o cca 8 km. Zhruba 2 kilometry po silnici ke kruhovému objezdu se směrovkou Kelebia, pak asi 4 km po alfaltce lesem na začátek obce a odtud cca 2 km s možností využití cyklostezek. S drobnými přestávkami jsem byl cca 10,30 na nádraží v Kelebii. Vlak odjížděl ve 12,11, tedy o 120 minut dříve.
Vzato do důsledku - moc jsem časově nevydělal. Nebýt toho nočního deště a nuceného bivaku, tak bych stíhal minimálně vlak v 6,46, případně ve 4,48 ....

Nicméně po návratu jsem se věnoval autobusovému spojení na hraniční přechod v Subotici, protože jsem viděl přístřešek autobusové zastávky. A skutečně - z autobusové stanice v Subotici jezdí na hraniční přechod příměstský autobus linky 22.
Podrobnosti na :
https://moovitapp.com/index/sr/gradski_prevoz-line-22-Subotica_?? ??????-3840-867019-3481619-0

Co z toho plyne. Spojení do Subotice (a dále je sice vlakem v současnosti mizerné), ale se zapojením vlastních nohou se to dá vyřešit.
Z nádraží v Kelebii lze za cca 2 hodiny (někdo možná rychleji) dojít na hraniční přechod, dále autobusem. S nějakou časovou rezervou za 4 hodiny, což je celkem slušné.
Z Noviho Sadu vlakem do Rumy a dále směr Beograd.

Z Prahy denně 5 spojení do Kelebie. „Nekupte" to za tu cenu ....

Odvážným cestovatelům přeji šťastnou cestu.
Středa, 22. května 2019 - 23:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3926
Registrován: 9-2007
No kdo chce mermomocí vlakem do Bělehradu, má stále k dispozici nepoměrně pohodlnější variantu EC 1541 + rj 162 + EC 213 z Prahy do Záhřebu (VČJE Praha - Ljubljana, SparScheine nebo co to je Ljubljana - Zagreb za 9 nebo 19 EUR), tam si dát ćevapi, vyspat se někde v hotelu u nádraží a ráno "EN" Zagreb - Beograd za 19 EUR, ne? [happy] Není to sice na jeden den jako v případě spojení přes Vojvodinu, ale holt výluka..

Každopádně, děkuji za popis situace. Člověk by řekl, že nasazení marfuš a obavy z úpadku cestujících vyvolají záminku vést všechny spoje Novi Sad - Subotica až do Kelebie jako přípoj od vlaků či na vlaky z či do Budapešti, ale asi jsem zapomněl, že na Balkáně se pro lidi nejezdí... [nene]
Čtvrtek, 23. května 2019 - 09:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 553
Registrován: 7-2017
Počkejte si na dokončení koridoru Subotica-Bělehrad, pak to posviští [happy]
El_ron_de_cuba
Neděle, 26. května 2019 - 13:34:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 521
Registrován: 2-2004
intelpetr: Zbytkem myslíte co všechno?
Metlika - Kamanje je v provozu bez přerušení.
Imeno - Kumrovec, Sveti Rok ob Sotli - Đurmanec a Mursko Središće - Lendava v 97/98 ještě ano, v 99/00 již ne.
Kumrovec - Savski Marof v 01/02 již s poznámkou - ne vozi do daljnjeg.
Macinec - Središče do 2010.

Klanjec začal vyvíjet iniciativu na obnovu tratě k nim, protože by taky chtěli "... přímé a pěkné vlaky do Záhřebu, jako mají v Harmici".
Miroslav_ Zikmund
Neděle, 26. května 2019 - 14:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 551
Registrován: 2-2016
Vantju : máte pravdu. Skutečně se vymyká "přirozenému myšlení" (s tím se lidé rodí), že buď marfuše ze Subotice (přesněji řečeno cokoli) nejedou do Kelebie a nebo naopak, proč soupravy EJ415 nepokračují do Subotice. Není podstatná návaznost jízdních řádů - jsme na Balkáně.
Ale stejnou otázku si lze položit i v případě spojení z Chorvatska přes Šid. To torzo osobních vlaků končících v Tovarniku by klidně mohlo jet do Šidu a tam objíždět, tím spíše, že jak v Tovarniku, tak Šidu se drží na hranicích služba celní a pasové kontroly 24 hodin denně.
Konec konců nemusíme chodit ani na "balkán". Stačí se podívat na přechod Štúrovo - Szob. Já jsem pamětníkem dob, kdy maďarské soupravy zajížděly několikrát denně (tedy přesněji řečeno občas) do Štúrova. Především proto, aby zajistily návoz a odvoz personálu MÁV (+ celníků) pracujících ve Štúrově. Ještě v roce 1996 tam byla funkce "maďarský" výpravčí rozhodující o nákladních vlacích do Maďarska (zaměstnanec MÁV).
Co věcně brání tomu, aby buď M 810 ZSSK nebo EJ 415 jezdily co dvě hodiny (mezi EC) přes hranice ?
Před více než 10 lety (tuším 2007) byl pokus o obnovu provozu z Komárna do Komárom s M 810. Po roce (možná ani to ne) se skončilo.
Dalším příkladem Hidasnémeti. Pamatuji osobní vlaky do Čaně, resp. na zastávku Kechnec. Dnes 2 páry EC ...
Od června jsou plánovány dva páry víkendových spojů Poprad Tatry - Muszyna.
Za bolševika tam jezdily 2 páry M 240,0, leč prázdné, protože do Polska se "normálně" nedalo dostat (opatření úřadů ČSSR, nikoli Polska) ... samozřejmě mimo zaměstnanců tam nikdo nejezdil.
Neděle, 26. května 2019 - 15:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 9-2007
Já si na osobáky Štúrovo - Budapešť také vzpomínám, V43 a několik vozů Bmx. Je to takový smutný paradox, hranice již prakticky neexistují a vlastně není nic, co by tak bránilo frekventovanějšímu provozu vlaků přes hranice. Je paradoxní, že EU podporuje provoz dopravy v rámci státu/kraje, ale už ne ve stejné míře mezi dvěma státy Evropy, což k tomu pomyslnému sjednocení napomáhá mnohem více, než podpora "vnitrostátních" projektů. Pokud se něco takového děje, tak snad jen z iniciativy dopravce/regionu a někdy to skutečně použitelné je (prodloužení vlaků z Chałupek do Bohumína), ale někdy to spíš působí jako snaha být vidět (spojení Medzilaborce - Łupków, jednou týdně v červenci a srpnu, prakticky bez rozumných přípojů – takové spojení skutečně ničemu moc neprospěje), než aby takové přeshraniční spojení někomu sloužilo.

Ono by svým způsobem tedy třeba ani tak nemuselo jít o železniční dopravu, jakož o obecně nějaké existující spojení, i autobusem. Stále ale existuje řada uzlů, které se bohužel nacházejí na území sousedního státu, takže vlaky ze zahraničí jsou ukončeny zcela nelogicky před tímto uzlem. To je třeba příklad spojení Štúrovo - Szobu, Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely, Somoskőújfalu - Fiľakovo... není rok 2004, vlaky už nemusí čekat ve stanici na pasovou kontrolu a tak skutečně nebrání nic tomu, aby tyto spoje nekončily na hranici, ale jely ještě o ten kousek dále. Když to může fungovat v Beneluxu, v Německu, ve Švýcarsku.. takový Kostrzyn nebo Aachen jsou poměrně dostačujícími příklady. [happy]

Tak snad se jednou dočkáme i tady...
Nesni
Neděle, 26. května 2019 - 15:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 6-2014
vlastně není nic, co by tak bránilo frekventovanějšímu provozu vlaků přes hranice
Nevím, asi tomu brání peníze. Frekvence místních přes hranice nebude kdoví jak velká, aby ta spojení někdo financoval. Kolik jich pojede třeba z Chorvatska do Srbska? Navíc, a to nám šotoušům občas uniká, existuje docela dost dálnic (třeba Zagreb-Beograd, Budapest-Beograd, Budapest-Maribor). Ale občas umějí železniční spojení zlepšit i na Balkáně, viz obnovení vlaků Beli Manastir-Pécs.
Neděle, 26. května 2019 - 16:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3938
Registrován: 9-2007
No dálnice skutečně dokážou zdatně konkurovat dálkovému mezinárodnímu spojení (a v případě Balkánu jej i zcela nahradit), ale opravdu nebydlí v příhraničních regionech nikdo, kdo nemá potřebu cestovat za hranice? Vždyť je to i u nás, ve zmíněných osobácích Bohumín - Katovice jezdí množství Poláků (při několika namátkových cestách tento rok jich jednou bylo i 40), z Děčína do Bad Schandau i v době, kdy neexistovala trať Sebnitz - Dolní Poustevna těch lidí jezdilo mnoho,.. zkrátka pochopil bych, když by provozu vlaků přes hranice bránila složitá pasová a celní kontrola (ano, v případě Balkánu se to bohužel děje a ještě nějakou dobu se dít bude), ale třeba zrovna v případě Maďarska a Slovenska se tak neděje. To už jsem trochu odbočil od tématu diskuze, za což se omlouvám (neb z balkánských států je v Schengenu Maďarsko a Slovinsko). No snad se časem dočkáme nápravy těchto neduhů..

Co se dálkové dopravy týče, tak z Budapešti do Záhřebu dálnice vede, stejně tak i z Lublaně, přitom je ale některý autobus pomalejší, než vlak, který navíc zastavuje v každé vesnici po trase (třeba taková zastávka Vörs je opravdu skvostná, nebo když vlak jede Koprivnica - Zagreb jako osobák). Vlaků ale mezi oběma městy jezdí zase o něco méně, než loni (ranní spojení jen od půlky června do půlky září), zato autobusy každou chvíli, totéž v případě Lublaně, kam jede vlak stejně dlouho jako autobus, ale těch spojů tam ze Záhřebu jede opravdu minimum.

No a co se regionálky týče, to bude asi holt neřešitelný a odvěký problém "vždycky se to takto dělalo, že vlaky končily na hranici". [happy]

No nic, asi není nutné to dál rozebírat. Tak snad jednou ty hranice přestanou existovat i pro železniční spoje na jihovýchod od nás, samotná EU už tomu svým způsobem docela pomohla (mezi určitými státy odpadla potřeba hraničních kontrol), teď už je to na regionech. Třeba mezi Bádenskem a Francií to docela funguje, nedávno proběhla zpráva o tom, že se chystá obnovit provoz přes několik hraničních přechodů.
Komis
Neděle, 26. května 2019 - 16:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389
Registrován: 2-2019
Anebo Košice-Čirč místo Košice-Muszyna. A v Plavči vyhánění cestujících do prvního vozu soupravy, aby mohli v zastávce Čirč bezpečně vystoupit. A následné pobíhání personálu soupravou. Vítejte ve sjednocené EU!
Pezos
Neděle, 26. května 2019 - 16:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 4-2014
Protože ve východní Evropě se musí přes hranice posílat ten nejhorší vrak (nebudeme přece fuj fuj cizákům schvalovat něco modernějšího).
Protože ve východní Evropě musí jízdenka přes hranice stát o desítky procent (v lepším případě) víc než je součet vnitrostátních jízdenek.
Protože ve východní Evropě se musí jezdit do prázdna, jen aby to pasovalo dopravci do oběhů.

Pomalu se to mění, ale většina potenciálních cestujících se dávno zařídila jinak.
Nesni
Neděle, 26. května 2019 - 17:12:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 6-2014
přitom je ale některý autobus pomalejší, než vlak
Myslel jsem spíš cesty autem. Ale u těch autobusů hraje roli, že jedou bez zastávek. To je pro cestující subjektivně lepší, než se každou chvíli v zastávkovém rychlíku rozhlížet, jestli náhodou někdo nevystupuje s jejich zavazadlem.

vlaky ze zahraničí jsou ukončeny zcela nelogicky před tímto uzlem
Mně připadá v tomto ohledu nejdivnější Čop. Vlaky Košice-Čop-Nyíregyháza by byly fajn spojení. Z ČR by se dalo jet na noc do Košic a pak pokračovat do Maďarska. Ono to teda jde i dnes, ale sedět celou noc v Leo Expressu a od půl páté čumákovat na košickém nádraží mě moc neláká.

EDIT: z Děčína do Bad Schandau i v době, kdy neexistovala trať Sebnitz - Dolní Poustevna těch lidí jezdilo mnoho
Tam ale byla souhra určitých příznivých faktorů včetně odpuštění jízdného za německý úsek, když se to spojení zavádělo. V podstatě se jedná o nákupní turistiku, kterou se podařilo dostat do vlaku. Neznám zas tolik balkánské reálie, ale pojede někdo nakupovat z Chorvatska do Srbska? Nebo ze Srbska do Maďarska? A může nakupovat hned u nádraží, jako je tomu u Dresden Hbf?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Komis
Neděle, 26. května 2019 - 21:33:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 390
Registrován: 2-2019
Nesni:
"Vlaky Košice-Čop-Nyíregyháza by byly fajn spojení."

Přesně tak. Nějaké smysluplné ukončení spoje a nějaké smysluplné přípoje. Aby to celé působilo jako nějaká celoevropská síť. A ne že přijedu do pohraniční stanice a "hic sunt leones". Pokud neuvíznu ještě před hranicí.
Pondělí, 27. května 2019 - 21:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 12-2007
Pár fotek z Rumunska a Bulharska [fotic]




Punk´s not Dead [happy]

Don´t worry be punk
Pondělí, 27. května 2019 - 22:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3943
Registrován: 9-2007
ad. přechody - No jak jsem psal výše, na vlně zamyšlení p. Zikmunda jsem také sjel, ale trochu jsem odbočil, přesněji více na sever. [happy] Jak jsem zmínil, v situaci Srbska a Chorvatska to docela chápu, přijde mi, že tam obecně nějak není až taková potřeba cestování, pasové kontroly a vůbec..

O nutnosti nezastavovat u každé vrby mě poučovat nemusíte, já jsem zastáncem zcela shodné úvahy. [happy] Jako autobusy bezesporu jsou výhodné tím, že téměř nikde nestaví, ale to by dokázal i vlak, nebýt toho balkánského přístupu "EC Budapest - Zagreb je zároveň Sp Budapest - Keszthely".

Dráhy to ale neumí, neumí ani prodávat rozumně jízdenky a není se pak čemu divit, že jen FlixBus jezdí mezi Budapeští a Záhřebem každou hodinu. [crazy][crazy][crazy]

A k nákupům, lidi nejezdí těmi Desiry jen na nákup do Dresden. Dost z nich v pohraničí i pracuje nebo studuje.

Ale zpátky k přechodům – mezi Slovenskem a Maďarskem jich je dost bez nějakého smysluplného využití. Třeba protažením Os Budapest - Szob do Štúrova a vytvořením přípoje ve směru do Budapešti od pražský EC odpadá potřeba těchto EC zastavování v Szobu nebo v Nagymáros-Visegrád, protože kdo chce, dojede tam jen o 10-15 málo minut později osobákem, na který si přestoupí. Vlaky, ukončené ve městě Sátoraljaújhely, by minimálně mohly pokračovat do Slovenského Nového Mesta a navazovat na Os do obou směrů, Os Nové Zámky - Komárno by mohly pokračovat do Komárom, přeshraniční jízdné by bylo 0,50 EUR a zbytek by byl řešen MPS.. pokud tomu brání fakt jen nezájem institucí, tak snad to nebude trvat dlouho. [happy]
Nesni
Pondělí, 27. května 2019 - 23:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 6-2014
k nákupům, lidi nejezdí těmi Desiry jen na nákup do Dresden
Nákupní turistika je ovšem pro využívanost spojení dobrá věc. Prohlédnout si památky stačí jednou, ale nakupovat musíte častěji.

protažením Os Budapest - Szob do Štúrova a vytvořením přípoje ve směru do Budapešti od pražský EC odpadá potřeba těchto EC zastavování v Szobu nebo v Nagymáros-Visegrád
Vlaky stavějící jen Štúrovo a Budapešť už tady, myslím, byly. Maďaři ale nejspíš usoudili, že nechtějí vlak, který nemohou využít vnitrostátně a zavedli mu zastávky.

mezi Slovenskem a Maďarskem jich je dost bez nějakého smysluplného využití
Mně zase připadá zbytečně nevyužitý Bánréve-Lenartovce. Například by se přes něj daly prodloužit rychlíky Fatra až do Miskolce. Ale realisticky si myslím, že nic takového nevznikne. Maďaři v roce 2022 dostavějí dálnici z Miskolce do Tornyosnémeti (přeshraniční úsek byl již zprovozněn) a už v roce 2021 bude dostavěn jihozápadní dálniční obchvat Prešova. Budeme nakonec rádi, když přes Hidasnémeti zůstanou ty 2 páry EC.
Pondělí, 27. května 2019 - 23:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3944
Registrován: 9-2007
Nákupní turistika je ovšem pro využívanost spojení dobrá věc.
To ano, ale já jsem reagoval na Vaše pojede někdo nakupovat z Chorvatska do Srbska? Nebo ze Srbska do Maďarska?, což si úplně dobře představit neumím, stejně tak ani že by někdo dojížděl za prací či z jiných důvodů, proč se vlaky obvykle jezdí. To si ale právě umím představit u zmíněných vlaků mezi Maďarskem a Slovenskem, kde Schengen funguje a obě země jsou v EU.

Maďaři ale nejspíš usoudili, že nechtějí vlak, který nemohou využít vnitrostátně a zavedli mu zastávky.
Nevím, proč EC staví v Szobu (asi proto, že za císařpána se na hranicích také stavělo [biggrin]), ale Nagymáros-Visegrád i Vác možná chápu a věřím, že právě zmíněné prodloužení linky spěšných vlaků Budapest - Vác - Szob do Štúrova, by minimálně ten Szob a Nagymáros-Visegrád nahradilo. Vác nevím a obecně tady vařím z vody, ale není rok 2005, obsazenost vlaků Budapest - Slovensko - Česko stále roste a dělat z nich vnitromaďarskou regionálku... na Slovensku vlaky slouží z velké části vnitrostátní frekvenci, ale nemyslím si, že spojení Bratislava - Nové Zámky bude v režii EC Praha - Budapešť napořád.

Mně zase připadá zbytečně nevyužitý Bánréve-Lenartovce.
Tam by naopak měl smysl nějaký zrychlený vlak Zvolen - Miskolc (prodloužení linky z Ostravy je možná trochu moc šoto [happy]), ale přijde mi, že tohle zrovna není relace, která by si tolik říkala o obnovení či rozšíření provozu, jako některé jiné.
Nesni
Úterý, 28. května 2019 - 00:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 6-2014
Nevím, proč EC staví v Szobu
Podle toho, co jsem četl, je to tak, jak jsem psal výše.[happy] Maďarský stát nechtěl dál financovat vlak, který nevezl žádné vnitrostátní cestující. Využití je prý 10 - 25 vnitrostátních cestujících/vlak.

přijde mi, že tohle zrovna není relace, která by si tolik říkala o obnovení či rozšíření provozu
Miskolc 160 tis. obyvatel, "městečka" za Miskolcem 40 tis., Lučenec 30 tis. včetně maďarské menšiny, Zvolen+B.Bystrica 120 tis. Turistická místa na obou stranách hranice.
Úterý, 28. května 2019 - 07:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9725
Registrován: 4-2003
Nesni:Maďarský stát nechtěl dál financovat vlak, který nevezl žádné vnitrostátní cestující. Využití je prý 10 - 25 vnitrostátních cestujících/vlak.


Přitlačil bych, těch maďarských vnitrostátních cestujících mezi Szobem a Budapeští je vlacích více, spíš minimálně dvojnásobek uváděných počtů. Moje pozorování ze čtvrtka a neděle minulého týdne.

Mezistátních cestujících by ale mohlo být více, jenže to by muselo jak na Slovensku, tak i v Maďarsku dojít k rekonstrukci trati a tedy i zvýšení rychlosti, většina automobilistů to dá mezi Bratislavou a Budapeští určitě o půl hodiny rychleji než vlak.

Nevím ale o žádné rekonstrukci typu koridor SŽDC, že by se tu chystala. Spíš bych vzhledem k celkové zchátralosti očekával, že se jízdní doby během následujících let budou prodlužovat a to klidně i o patnáct až dvacet minut...

Buďte tedy rádi za současný stav, bude totiž hůře - ŽSR asi nejspíš projely období, kdy se trať z Bratislavy do Štúrova dala modernizovat za peníze EU... V Maďarsku to na pokračování této trati krom zrekonstruované stanice Vác není o mnoho lepší...
Pružinskij
Úterý, 28. května 2019 - 08:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3691
Registrován: 4-2015
Zastavováni v Szobu považuji za velmi výhodné - přece jde také o nástupní bod do turisticky atraktivních pohoří na obou březích Dunaje.
West code was broken.

Úterý, 28. května 2019 - 08:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 598
Registrován: 1-2004
Já zas Maďary naprosto chápu.
Nač by měli rekonstruovat trať přes Szob do (Maďarům téměř znepřáteleného) Slovenska, když mají de facto souběžný koridor po druhé straně Dunaje s obsluhou svého území na Györ a Hegyeshalom s návazností na Wien a Bratislavu, kde je ve směru na Slovač podíl na placení dopravní cesty v obráceném "gardu" [lol]
Přece nejsou padlí na hlavu...
Úterý, 28. května 2019 - 09:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 7-2017
Neví náhodou někdo, jestli už je trať Atény-Soluň kompletně zrekonstruována a elektrifikována? Podle řazení na wagonwebu by měla jet elektrická lokomotiva celou trasu.
Úterý, 28. května 2019 - 09:41:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 1-2007
Canfranc:
"Já zas Maďary naprosto chápu.
Nač by měli rekonstruovat trať přes Szob
"
Třeba pro slušnou příměstskou frekvenci (úsek Rákospalota Újpest - Bp Nyugati o rekonstrukci přímo žadoní) no a pro podojení €urofondů není nic lepšího, když je štreka na nějakém tranzitním koridoru [wink]
Úterý, 28. května 2019 - 10:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 9-2015
>> Pružinskij: Szob

Přesně. Zastavování Szob,Nagymáros,Vác je výhoda spíš pro nás. Szob určitě někdy využiju na turistiku, vše lze využít na spaní místo přenocovacích problémů v Budapešti (Vác v kombinaci s termálem v Gödu).
Pohyb u posledního večerního do Budapešti ve Vácu, když jsem z něj před týdnem vystupoval, byl fakt blízký nule, ale na tom není nic divného. Přes den je to asi jinak.
Úterý, 28. května 2019 - 11:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 9-2015
[RO] Mezi Aradem a Devou se skoro všude buduje koridor. Zajímalo by mě, kdy to chtějí mít udělané a kdy (a zda) to skutečně dodělají. U nás bych to viděl tak na 15 let. Jede se skoro všude po jedné koleji ve strašném stavu, na cca 4 hod. vše nabírá kolem +30 min.
Pár mizerných obrázků (jak je vidět, trochu sprchlo, po kalném Mureši plavalo leccos zajímavého):



Úterý, 28. května 2019 - 11:40:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 9-2015
Spojení Fiľakovo-Miskolc by bylo víc než žádoucí, myslím i pro místní, vždyť je to vlastně vnitro - jen samí Maďaři. Nebo spíš Tornaľa (obnovou 1 km propojovací koleje). Hlavně proto, že mezi Sobem až po Torňošnémeti nic není [sad]
Podobně Komárno-Komárom by bylo bezva (ani jsem nevěděl, že je tam železniční most).
U Slovenského nového mesta je potřeba uvážit, že je to naprostá díra, na rozdíl od Sátoraljaújhely. Bylo by to taky fajn, ale tam je aspoň zajímavé a ne nemožné se projít pěšky. Podobně Tornyosnémeti se zase dá busem z Košic na celnici, v pracovní dny lze občas vychytat školní nebo podobný autobus Tornyosnémeti-Hidásnémeti.
Přeshraniční spojení je přesně věc, na kterou by něco mohla přitlačit Unie. Jinak bych řekl, že se to bude jen zhoršovat. I když obnova přes Rajku překvapila (ovšem proč by to jezdilo až na Hlavní, že; i když chápu, že do hypermoderního Blavského nádru se to už nevejde).
Úterý, 28. května 2019 - 12:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 7-2017
Mirek_Zv. Spojení Fiľakovo-Miskolc by bylo víc než žádoucí,

Zde by asi stačilo nechat stavět košické rychlíky v Lenartovcích a udělat tam přípoje Lenartovce-Miskolc (protažením maďarykých vlaků z Bánréve). Užitečnější by asi byly přímé spoje Biĺakovo-Hatvan s přípojem na Budapešť.
Úterý, 28. května 2019 - 12:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 647
Registrován: 9-2008
pred casom mi napadlo v ramci scifi podobne spojenie 2 pary denne (rano a poobede) supravy ZSSK/MAV
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=MAV&cislo=920&nazev= Borsod&rok=scifi
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 28. května 2019 - 17:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557
Registrován: 2-2016
Vantju : mimo "Metropolitanu" staví EC v Szobu pro nástup a výstup cestujících a mimo jiné i výměnu doprovodného personálu. Lokomotivní se mění ve Štúrovu.
"Maďarský stát nechtěl financovat". Dobře, ale tohle jsou vždy tzv. marginální náklady, které ovšem nějaký místní - mocí opilý - úředniček začne propagovat, jako základ ekonomiky státu nebo regionu.
Kolik asi stojí jízda samotné M 810 ze Štúrova do Szobu a zpět ... Náklady na bezplatnou přepravu seniorů na Slovensku jsou násobně vyšší než kolik by stála jízda.
Podívejme se na některé věci s "přirozeným" rozumem. V Maďarsku jezdí v osobních vlacích osoby starší 65 let zdarma na základě předložení průkazu totožnosti z něhož plyne věk 65 let. Na tohle maďarský stát peníze má a bez podrobnější analýzy to stojí určitě násobně více než "nějaká" příhraniční doprava (Štúrovo - Szob, Komárom - Komárno). Ale budiž.
Podstatné je, že vlaky "zdarma" nejsou přeplněny nudícími se seniory ...
Sousední ZSSK přiznávají "bezplatnou" dopravu osobám ve stanoveném věku, nicméně je třeba pořídit si speciální průkaz - na základě předložení průkazu totožnosti osvědčujícího věk (naprostá administrativní zbytečnost, včetně požadavku na nesmyslný formát fota 3x2 cm).
Jediný smysl spatřuji v tom, že ZSSK "vykynoží" množinu občanů EU majících v principu nárok na bezplatnou přepravu "jen" na základě průkazu totožnosti uvádějícího věk ... Tohle udělají z valné většiny Češi nemající problém s jazykovou bariérou. Průkazku vystaví v první slovenské stanici, např. v Kútoch. Potom mohou do úvahy přicházet občané Maďarska zejména z oblasti Komárom, jinak větší počty cizinců nepřipadají do úvahy.
Žlutý dopravce akceptuje "kartu ZSSK". Otázka je, kdy se probere "žlutý" dopravce a usoudí, že by mohl jezdit do Komárom ...
V Praze se osoby 65+ přepravují v MHD "zdarma" na základě průkazu pořízeného za 20 Kč (roční jízdné 4 koruny). Osoby 70+ se přepravují zdarma na základě průkazu totožnosti - k čemu potřebují osoby 65+ speciální průkaz (nebo aplikaci na Lítačce/režijce) ... těch 20 Kč patrně nepokryje všechny náklady ...
V Plzni potřebují senioři k získání nároku na slevu "Plzeňskou kartu", nebo nahranou aplikaci na režijce na základě předložení průkazu totožnosti a důchodového výměru.

V zásadním kontrastu s "východoevropským" dopravním myšlením je to západoevropské.
Loni jsem se po - asi 20 letech - podíval do Lucemburska a jen jsem čuměl. Prvním "šokem" bylo spojování/rozpojování německé soupravy s lucemburským patrem v Trieru a společná jízda do Koblence ...
Vozidla různého vzhledu od stejného výrobce se stejným řídícím systémem a "kuplí" ...
Celé Lucembursko jsem projel za jediný den, včetně několika zajížděk na francouzské (Volmerange, Audun = šturc, dále trať zrušena), do Longwy či belgické území (Rodange).
Kdo asi financuje provozní náklady + poplatek za použití železniční dopravní cesty na "cizím" území (Volmerange, Audun) ...
Od příštího roku bohaté Lucembursko zruší jízdné ve vlacích vůbec. Výběr jízdného a s tím spojené provozní a osobní náklady jsou zřejmě tak ekonomicky neefektivní, že levněji přijde "bezplatná doprava".

SBB před řadou let obnovily příhraniční provoz do Delle, včetně zatrolejování. Zřejmě mimo ranní a odpolední špičku spojenou se "zaměstnaneckou" frekvencí tam tím vlakem jelo pár lidí ... kdo platil provoz a údržbu infrastruktury na francouzském území ? Určitě ne příslušný francouzský department. Když si tam chtějí švýcaři jezdit, tak ať si tam jezdí - ale za svoje.

V Česku se nedokáží dohodnout ani na smysluplném provážení vlaků na trati překračující krajské hranice (ani v v době, kdy v obou krajích vládli hejtmani stejně politické strany) sousední kraje, takže vlaky téhož dopravce skončí na "krajské hranici", protože "nelze" objednávat a financovat vlakové kilometry na území jiného kraje a institut "refundace" příslušných nákladů zřejmě není možný.

Středočeský kraj začal s propojováním dopravy pod hlavičkou PID - záslužné - ale některým maloměšťáckým středočeským zastupitelům vadí používání označení PID (Pražská integrovaná doprava) pro území středočeského kraje a chtějí nějakou změnu. Pakliže se věnuje čas těmto nesmyslům, není naděje na zásadní změny ...
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 28. května 2019 - 17:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 558
Registrován: 2-2016
ad Mirek_Zv. : v 70. letech minulého století jezdily přes Komárno - Komárom mezistátní vlaky směr Budapešť, přes Dunajskou Stredu jezdil dokonce letní rychlík Adriatica.
Protažení vlaků směr Rajka na Hlavní nic neřeší. Autobus číslo 93 jezdí velice často, reálná jízdní doba 10-12 minut, čili postačuje jízdenka na 15 minut, za tuhle dobu to vlakem nesjedete. Poněkud nešikovný je nutný přesun od sídliště podchodem, což prodlouží dobu přesunu maximálně o 5 minut, ale i tak je to rychlejší než kdyby jel vlak na "hlavní". Jiné je to s přípoji, zejména mezi vlaky od Sence v X. Teoretický přestup činí 4 minuty, nicméně vyhledávače při zadání standardní doby na přestup nabízí přestupní dobu 64 minuty. Přitom v Hegyeshalom jedou vlaky do "přípojového prázdna", čili pokud by jely o 10-15 minut později, tak by se nic nestalo.
Úterý, 28. května 2019 - 18:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 7-2007
K Lendavě: v JŘ SŽ z roku 1998 je ještě Lendava funkční a další rok už vlaky určitě nejezdily a jel jsem busem do M. Soboty