Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 16. 08. 2017 | předcházející | další |
Archiv diskuse Zrušené tratě do 16. 08. 2017dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 198 Registrován: 3-2016 |
od zubrů: Díky moc. Mě zajímala hlavně podoba kolejiště. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 51 Registrován: 5-2012 |
Kdyby si někdo chtěl poslechnout hodinový rozhlasový dokument o staré Tišnovce a hlavně lidech, žijících okolo ní: http://1url.cz/atjFf |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3278 Registrován: 3-2006 |
Cogwheel: Ale vždyť tam ta vlečka je nakreslená - vychází z koleje nejblíže řece. Ale oblouk na most měl malý poloměr, tak byla později přeložena do dnešní podoby.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2337 Registrován: 7-2005 |
ad kyklop499 - něco s tím provedu, ale měj trpělivost. Těch železničních písemností v Národním archivu je několik fondů a za těch 20 let, co se v tom průběžně hrabu si stále myslím, že jsem na začátku... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 199 Registrován: 3-2016 |
Zdepa: Jasně, chápu, počkám si. Každopádně moc Vám děkuji za ochotu. |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4732 Registrován: 1-2012 |
ad Mikulda: aha, zaústění vlečkové koleje jsem si při zběžném pohledu na ten starý plánek nevšiml. |
od zubrů
|
|
Neregistrovaný host 82.117.130.20 |
ad coghwell: od točny před stáčírnou pak po celém nábřeží byla tato normálněrozchodná část vlečky obsluhována pro klid lázeňských hostů pouze końmo,na http://www.obeckyselka.cz/foto-video velmi pěkné dobové reklamní video z r.1928 (úplně dole). Je tam i pár historických fotografií. |
Kpy
|
|
Neregistrovaný host 80.188.14.186 |
Před opravou železničního mostu přes Ohři byl na mostě i úzký rozchod. Pro co tahle drážka sloužila? |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4735 Registrován: 1-2012 |
Také pro transport bas s lahvemi minerálky do skladu u nádraží. V tom dobovém filmu z odkazu "od zubrů" je dokonce zachycena v činnosti zaniklá svážná dráha s úzkými vozíky na podstavníkách, která vedla k plnírně v pavilonu Löschnerova pramene - nyní muzeum fy. Mattoni. |
J.Marek
|
|
Neregistrovaný host 109.80.46.192 |
Úzká na přepravu minerálek je zachycena také v jednom z dílu 30 případů majora Zemana.Jedná se o díl odehrávající se v K.Varech,kde Ilja Prachař provádí přímo obsluhu... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 200 Registrován: 3-2016 |
J.Marek: Úzká na přepravu minerálek je zachycena také v jednom z dílu 30 případů majora Zemana.Jedná se o díl odehrávající se v K.Varech,kde Ilja Prachař provádí přímo obsluhu Ano, je to 12.díl s názvem "Kleště" |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 788 Registrován: 2-2009 |
Doplňuji svůj loňský příspěvek, kdy jsem navštívil zrušenou trať ze Slavonic do Waidhofenu. V týdnu jsem se projel na kole po druhé zrušené lokálce z Raabs an der Thaya do Göpfritz an der Wild a zpět. Projížďka pěkná, i navzdory tomu že bývalá trať měla místy sklon až 26 promile, dá se úsek v pohodě projet oběma směry. V okolí je několik zajímavých míst ke koukání, doporučuji navštívit Bohužel každý pozná, že vlaky už do Raabsu nikdy nedojedou Pro úplnost dodávám, že pravidelný provoz byl na obou tratích zrušen již v září 1986, od té doby jezdily vlaky jen příležitostně ve formě nákladních a zvláštních vlaků. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 789 Registrován: 2-2009 |
Pokračování: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13421 Registrován: 12-2007 |
Pro srovnání - Raabs a. d. Thaya 7. 1. 2012: Mmch. přeshraniční autobusová linka Telč - Dačice - Slavonice - Waldkirchen - Dobersberg - Karlstein - Raabs je v provozu dodnes (viz http://www.raabs-telc.eu/), ale od 12/2016 (asi po vypršení 5letého "udržovacího" dotačního období?) jen v sezóně od začátku dubna do konce října. |
vlečka
|
|
Neregistrovaný host 185.15.111.26 |
krásná reportážněkteré krásně udržované drážní artefakty skvěle korespondují s cyklostezkou.. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 790 Registrován: 2-2009 |
ještě jsem našel amatérské video ze zimy 1987/88 parního vlaku do Raabsu. V té době už byla trať jeden rok bez pravidelného osobního provozu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 584 Registrován: 8-2015 |
Svou Škodou 120 jsem 20.5.2017 projel Slavíčský tunel https://www.youtube.com/watch?v=-OaQ0qi3fIU |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9081 Registrován: 5-2002 |
Na víkend 15. a 16.7.2017 chystáme akci k výročí lokálky do Vysokého Veselí. Předběžný návrh jízdního řádu vlaků (pojede sólo M131.1133) a okružních autobusových spojů po lokálce je zde: Před akcí ale sledujte aktuální info na našem webu na http://www.pshzd.cz/akce.html |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9128 Registrován: 5-2002 |
Tak už je to skoro tady - již tento víkend 15. a 16. července proběhne vzpomínková akce na zrušené trati Smidary - Vysoké Veselí. Program jízd zvláštních vlaků a autobusů najdete na http://www.pshzd.cz/akce.html. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 736 Registrován: 10-2009 |
Dobrý den, chtěl bych poprosit o pár tipů filmů z 50tých a 60tých let, kde lze zpozorovat dnes již zaniklé tratě a nebo tratě ze zastaveným provozem. Díky |
vlečka
|
|
nedávno jsme tu probírali film - Plavci v pohádce..ale ten nějak nejde na netu dost dobře dohledat,aby byl funkční... |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4848 Registrován: 1-2012 |
V tom filmu vystupuje hudební skupina Plavci? |
vlečka
|
|
ano,a jak tu někdo psal,filmovalo se to zač.80.let na již vlečce Jablonné v P.-Cvikov |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2233 Registrován: 8-2009 |
Freonový duch. Těsně ke konci je tam vidět viadukt u Hory sv. Šebestiána na zrušené trati Křimov - Reitzenhein. Sice už se snesenými příhradovými poli, ale ještě s kolejemi až na kraj mostu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9 Registrován: 7-2017 |
jojo...to máte pravdu!...taky jsem si toho záběru všiml!hezký detail |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3231 Registrován: 6-2002 |
Pene: Já už jsem to pár let neviděl, ale nezůstal tam jenom ten malý kousek koleje s dilatačním stykem? Dneska už tam není ani ten. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10 Registrován: 7-2017 |
musela to být určitě zajímavá trať...přes vrcholky hor... |
Pružinskij
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1719 Registrován: 4-2015 |
A zdaleka ne jen ona. Už kdysi velmi dávno, to jsem byl ještě malej smrad, mě Vagonet inspiroval jeho článkem o dlouhém krušnohorském tripu po třech zrušenkách najednou (TPD č. 18 z 19.9. 2000). Článek asi zapadl bez většího povšimnutí, ale zbytečně napsaný nebyl. Léta běžely a takhle VHD - odlehlá část Krušnohoří mě moc nezajímala, především pro její dost špatnou dostupnost. Nakonec jsem dospěl do stavu, kdy problém není dostupnost, ale čas. Přes léto nerad cestuju, tohle je však za rohem! Takže jsem hodil do auta kolo a svačinu a vyrazil na odpolední projížďku vyčistit mozek: Walthersdorf – Crottendorf, 5,4 km, dojezdila k 31.12. 1996. Dnes po ní zbyly dvě budovy, spodek doplněný stezkou pro cyklouše, jedna mostní opěra a to je vše. Kdysi snad celoevropsky známou parní destinaci už nic nepřipomíná: Průjezdnost velmi "light", trasa v celé délce. Na nedalekém horském hřebenu existovala: Annaberg-Buchholz – Bärenstein-Kühberg, 7,2 km, dojezdila k 1.5. 1995. Auto jsem nechal u hospody Morgensonne na hlavní "karlovyrský" státovce, spojující Vary s Karl-Marx-Stadtem, pardon Chemnitz. Hned vedle je možné se napojit na trasu dráhy. Pár set metrů u Kühbergu je původních, bez asfaltu, zmizelo celé nádraží v Annabergu (místo něj chrámy konzumu a simboly bohatství), na fotkách jsou jen brownfields nějakého elektrotechnického závodu. Následoval rychlý sjezd do údolí Pöhlbachu k bývalé Plattenthalbahn, tedy: Thermalbad Wiesenbad-Plattenthal – Königswalde, 7,4 km, dojezdila už někdy v sedmdesátých letech. Dráha ze všech nejméně známá, dnes nemá ani asfalt, na horním úseku je to prostě lesní cesta. Prvních 2,5 km od odbočení je neuvěřitelně zarostlé vysokými stromy. Co je však nejzajímavější! Vagonetem popisovaná kolejová křižovatka u bývalé cihelny dosud existuje! Zbyly jen koleje na mostě přes potok. Celý rozsáhlý areál bývalé cihelny se ještě využívá a je bohužel nepřístupný (a chátrá v něm dokonce jedna vlečková lokomotiva). O průchod jsem se nesnažil a dolů to přes džungli také nešlo. Vystavena je tam jedna letitá "peltonka".
West code was broken.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 29 Registrován: 7-2017 |
každá zrušená trať má svoje kouzlo!...ani nemusí být v Čechách... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2 Registrován: 7-2017 |
Jak může být využita nepoužívaná budova a okolí zastávky na celkově zrušeném úseku Chuchelná - Racibórz Studzienna , Krzanowice Południowe, 29. 7. 2017 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 487 Registrován: 1-2004 |
A co je uvnitř? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3977 Registrován: 7-2011 |
By mě zajímalo, jak dlouho to vydrží, než to nějakej blbštajn počmárá, počůrá, rozbije či jinak zprasí. |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4904 Registrován: 1-2012 |
Řešení by bylo: Pokud u toho postaví krucifixy a rozvěsí náboženské obrazy, tak si nikdo ve většinově katolickém Polsku nedovolí to tam poničit. Soudím tak podle analogie ze Slovenska, kde z klenutého mostku na trase dávno zrušené lesní železnice nad Ľuborčou (poblíž Trenč.Teplé) již před několika lety udělali "kapli sv. Huberta" s pěkně upraveným areálem pro odpočinek i "lesní pobožnosti", ale i pomníkem úzkokolejných vozidel a panely s prezentací historie LŽ. Existuje to tam už několik let a devastaci to nepodléhá. |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4905 Registrován: 1-2012 |
Který ze svatých vlastně je patronem tělocviku? Možná by to šlo aplikovat na svatého Jiří, ideál rytířských ctností a též patrona skautů. Pokud se z té obnovené, ale prázdné betonové čekárny v Polsku stane kaple sv. Jiří, o její budoucnost bych se neobával. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4024 Registrován: 4-2003 |
To je vážně diagnóza... Budeme se modlit za tvé uzdravení.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3 Registrován: 7-2017 |
Asi jsem to špatně napsal - kromě pár sedadel, dvou nástěnek a různých zgarbů vevnitř budova využití nemá... Ale s krucifixami dobrý nápad |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2051 Registrován: 3-2006 |
Cogwheel: "Který ze svatých vlastně je patronem tělocviku? Možná by to šlo aplikovat na svatého Jiří, ideál rytířských ctností a též patrona skautů. Pokud se z té obnovené, ale prázdné betonové čekárny v Polsku stane kaple sv. Jiří, o její budoucnost bych se neobával. " Svatý Šebestián |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4909 Registrován: 1-2012 |
Mořepetr: Díky. Něco podobného, tzv. "dědské hřiště" (cvičební zařízení zaměřená na seniory), viz: http://www.colmex.cz/reference/realizace/dedsky-park-male-zernose ky/ mají na okraji Malých Žernosek - u cyklotrasy do Opárenského údolí. Tedy směrem k nefunkční (sesuvem v Č. Středohoří přerušené) žel. trati z Lovosic přes Oparno a Chotiměř na Teplice). Po několika letech fungování ale už jsou některá tamní volně přístupná tělocvičná zařízení poškozená. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10886 Registrován: 4-2003 |
na mě ted vyskočilo na webu ... https://www.hithit.com/cs/project/3893/zahada-lokalek
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4548 Registrován: 5-2002 |
Smutný pohled na kdysi nádhernou lokálku z Nezamyslic do Morkovic - jde o pohled z dálnice směr Nezamyslice...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4239 Registrován: 5-2002 |
Smutný pohled byl už v srpnu 2008: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 25 Registrován: 5-2017 |
Morkovice 4.září 2004 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7424 Registrován: 4-2003 |
Jenže po morkovické lokálce se nikomu jinému, než šotoušům, nestýská. I kdyby přežila provozuschopná do dnešních dnů, patrně by tam již hezkých pár let nebyly osobní vlaky objednávány a nákladní doprava by tam nebyla provozována. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4549 Registrován: 5-2002 |
Bram - ale jo, právěže stýská, stačí se poptat místních. Někteří pravidelně jezdí i k nám na "Tovačovku". Za zánik této dráhy koneckonců nemohl ani tak nezájem cestujících, jako spíš její poloha na pomezí tří krajů. Provoz na ní šel k nule právě poté, co začaly dopravu objednávat kraje a pro žádný z nich (samostatně) ta trať nebyla zajímavá
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 737 Registrován: 10-2009 |
Rosťa: Chybělo to dotáhnout do konce a spojit se Zborovicemi... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4550 Registrován: 5-2002 |
Tchytil - To ano, ale pak si myslím, že by se z Morkovic jezdilo hlavně do KM přes Zdounky a úsek přes Tištín by stejně "zdechl"... Jinak zde pár dnešních snímků ze starého nádraží ve Velkém Meziříčí - netuší někdo, kdy tu byl naposledy vlak? Dle ne úplně zrezlých kolejí to snad není zas tak moc dávno... Jinak ZDE je pěkný článek o nádraží na serveru Vlaky.net (Příspěvek byl editován uživatelem Rosta_Kolmix.)
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 541 Registrován: 1-2013 |
Vážení páni kolegové, vrátím se ještě ke trati Nezamyslice - Morkovice, kterou jsem v aktivním provozu nezažil. Předpokládám (nevím, ptám se), že se zde jezdilo podle předpisu D3. Dirigující stanicí byly Nezamyslice a dopravnou D3 Morkovice? Prosím, je můj předpoklad správný? Za odpověď předem dík. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 285 Registrován: 12-2007 |
Jaroslav_T : zatím napovím pohledem do starších jízdních řádů. Morkovice dopravnou D3 byly, kromě toho se ale křižovalo ještě v Kovalovicích-Osíčanech a Tištíně. Z toho vyvozuji, že i zde se jednalo o dopravny D3. Místní nechť napoví více. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1104 Registrován: 8-2003 |
Já jsem trať projel jako děcko v roce 1997, to jsem ještě nevěděl, že ji zanedlouho zavřou, ale tehdy mě překvapilo, že se na trati nedá křižovat. Dřív Kovalovice a asi i ten Tištín byly dopravny, ale v poslední fázi provozu byly všechny vyhybky už pryč a byly to jen zastávky a po odjezdu z Nezamyslic bylo první kolejové rozvětvení az v Morkovicích. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1528 Registrován: 5-2004 |
Výhybky a koleje v Tištíně a Kovalovicích se trhaly v rámci nějaké "optimalizační" akce v roce 1995 nebo 1996. Dobrý článek i se spoustou fotek k tomu vyšel v Dráze někdy v roce 1998. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 542 Registrován: 1-2013 |
K D3 Nezamyslice - Morkovice: Páni kolegové, dík za info. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1130 Registrován: 4-2009 |
Dopravny na Morkovičce byly Morkovice, Koválovice-Osíčany, Tištín a podle toho že před místním nádražím v Nezamyslicích pamatuju lichoběžníkovou tabulku, tak i Nezamyslice místní nádraží. Jak bylo uvedeno výše, Tištín a Kovalovice, byly ještě za provozu snaseny. Ten článek o Morkovičce byl v dráze 4/98. A právě o toto číslo jsem nevím jak přišel, myslím si, že jsem ho někomu půjčil právě kvůli tomuto článku a už mi nebyla vrácena. Jinak mám Dráhu komplet od r.95 dodnes. Kdybyste někdo věděli, kde to číslo 4/98 sehnat, dejte mi prosím vědět. Děkuji. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1131 Registrován: 4-2009 |
rosta kolmix: Vlak jako takový nevím, poslední přepravce přímo na starém nádraží byla vlečka Podsatszká-Liechtestein, kde se ložilo dřevo. Ale to je už pár let. Každopádně už tam s velkou pravděpodobností nikdy žádný vlak nepřijede. Kousek za odbočnou výhybkou vlečky meziříčského agra, v místě kde končí betonové pražce, je terč. Havarijní stav svršku ... Sporadické přepravy pro Agro zbytek trati zatím drží. Zatím ... Bývají to nárazovky, zato toho bývá větší množství. A když ČDC dojdou koně, musí to jeden kůň z nového nádraží rvát nadvakrát. 18.7. nastala příznivá konstelace hvězd, a na nemnohé přepravě, se objevil nemnohý kůň ... takže procházeči bacha, sunuté rakve jezdí potichu víc fotek dám do tratí na vysočině |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 290 Registrován: 7-2006 |
Kolejové rozvětvení z dopraven na trati Nezamyslice - Morkovice zmizelo v létě 1996.Pachatel:kolejový jeřáb EDK 300/5 Mostního obvodu Brodek u Přerova.
www.rlz.bilysklep.cz
Nech vzkvétá Rajnochovická železnica pod vedením najvětšího ogara, milovaného ředitela Tomáša Hegara. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 19 Registrován: 7-2017 |
Kdopak to asi koupí... http://olomouc.idnes.cz/nevyuzivane-trate-prodej-velka-kras-vidna va-tovacov-kojetin-sprava-zeleznicni-dopravni-cesty-ii3-/olomouc- zpravy.aspx?c=A170809_344206_olomouc-zpravy_stk |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2 Registrován: 8-2017 |
ZFJ: Tady nikdo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 48 Registrován: 7-2017 |
ZFJ, kaneki: Tovačovskou by někdo mohl... Vidnava je jasná, ta je nejspíš odsouzená už definitivně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4240 Registrován: 5-2002 |
Rosťa: Jsme se na Starém nádraží ve Velkém Meziříčí málem potkali : |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4241 Registrován: 5-2002 |
A ještě Polná o pár dní dříve: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 797 Registrován: 2-2009 |
Po roce jsem se opět projel na kole z Waidhofenu do Slavonic, kde od té doby proběhlo několik drobných změn, o které se chci podělit Nejprve stanice Waidhofen an der Thaya, kde se asi oproti loňsku podařilo vyřezat náletové keře v kolejišti a možná to tu i trochu posekali, ale vegetace je silná a zdejší "neprovoz" je stále znát Objevily se tu záhadně vagony, které loni postávaly ve Waldkirchenu. Jak se sem dostaly, když jsou koleje zrušený??? Konec kolejiště Bývalé zastávky Edlitz an der Thaya a Merkengersch dostaly nové "čekárny" nebo teď už se musí říkat přístřešky, protože už není na co čekat. Každopádně je lepší, když se můžou cyklisti v případě deště kam schovat... Trochu se podobají původním přístřeškům. Velká změna oproti loňsku je na křížení se silnicí B36 u Dobersbergu, kde loni touto dobou bylo úrovňové křížení. Letos už se silnice podjíždí... V Dobersbergu zrovna probíhala hasičská soutěž, no radši jsem to objel pozadu kolem lagerhausu a rychle pryč, pořadatelé se zrovna příjemně netvářili Nakonec Waldkirchen, polovina vagonů co tu stála loni se ocitla ve Waidhofenu, ale před výtopnou se objevila souprava, která tu loni nestála. Kudy teda přijela, když tu koleje nejsou? Těžká technika dokáže zázraky... |