Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 07. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 07. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Beulas
Pátek, 21. září 2018 - 10:50:07  
Neregistrovaný host
ABCDEF:
" I tyhle tratě jsou součástí politiky kraje a obcí, převážně jako drahá symbolika. "
To vůbec nerozporuji a vím, že je to mnohdy jen házení peněz do kanálu stejně jako výletní nostalgické motoráčky KŽC za 200 Kč/km ovšem s pramizivou obsazeností...
Fkam:
"Tohle násilné cpaní cestujících do jednoho dopravního prostředku povede akorát k tomu, že si člověk sežene auto a pojede autem."
Dokud budou na ROPIDu a IDSK sedět nádražáci a šotouši á la Petr_vlček, tak tomu jinak nebude a půjde to cestou bohužel přesně jak píšete.
Pátek, 21. září 2018 - 11:10:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12171
Registrován: 5-2004
Já spíš mám pocit že lidi vyžene cpaní autobusových páteří do míst který jsou IAD permanentně zacpaný ač je alternativa na kolejích. Což pro Benešov je.

Odstrašující příklad jsou šmoulovy vyrostlý podle "starý Benešovský" a k Jílovýmu kde je alternativa buď bus skákající v koloně IAD nebo IAD blokující busy...
ABCDEF
Pondělí, 24. září 2018 - 08:07:51  
Neregistrovaný host
Petr vlček: Nevím proč píšete "Rychlikovej bus z benesova na roztyly by byl", když jich ve všední den jezdí několik desítek párů spojů. Došel jste k teoretickému závěru že by k ničemu nebyly, ve skutečnosti jsou dost využívané. V té souvislosti píšete kdo ví proč o autobusových páteřích. Přitom byla řeč hlavně o přímých spojích Vlašim-Praha, které se zároveň hodí také jako doplňkové spojení Benešov-Praha.
Pondělí, 24. září 2018 - 09:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 6-2002
A jak to vypadá se zpožděním nynějších "rychlo" spojů z Benešova na Roztyly? Myslím samozřejmě v provozních špičkách? Například u Mělníka sice "rychlíky" existují, ale mezi 7-9 hodinou ranní se mení v "pomalíky". Nepočítám opravu I/9 u Štěpánského mostu, tak největší zpoždění mají právě díky přískokům u Prahy (není vyjímka 20-30 minut).
Ba dokonce o prázdninách jsem si dal s manželkou takový testovací závod Mělník-Praha (Pankrác). Ona 349 v 7:05, já S32/S3 v 7:03 - výsledek - přijel jsem na Pankrác o jedno metro dříve, než má lepší polovina (349 příjezd místo v 7:40 na Ládví byl 8:10). Netvrdím, že je to každý den, ale tato situace se vyskytuje poměrně často.
Jaké to tedy je na trase Benešov-Roztyly?
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Pajzák
Pondělí, 24. září 2018 - 09:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 6-2015
Takže jsi tam dojel se stejným náskokem, jako jsi vyjel. Jaká je tedy reálná výhoda druhé varianty, zvláště když uznáváš, že to není denní stav?
Pondělí, 24. září 2018 - 10:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 6-2002
Jen jsem chtěl poukázat, že jednu nevýhodu "rychlých" autobusů. O nic víc nešlo.
Takže jsi tam dojel se stejným náskokem, jako jsi vyjel.
To možná, ale já měl vlakem dojet o nejméně půlhodiny později (neb přestup (10 minut) a oba vlaky osobní (přij. na hlavní v 8:14). Reálná výhoda varianty vlak je, že zpoždění v této době více než 5 minut je zcela vyjímečné (netvrdím, že se nestává) a lze tak příjezd do Prahy určit s trochu větší přesností (například s ohledem na začátek nějaké schůzky) než při použítí 349.
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Pajzák
Pondělí, 24. září 2018 - 10:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 6-2015
To jistě. Autobus zas vybere zastávky po ME, což taky není od věci.
Pondělí, 24. září 2018 - 16:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 12-2007
Nerad ruším vaší diskusi, ale už je známo, jako to bude vypadat po integraci celého Benešovska? Myslím, že současná situace, kdy po staré benešovské vede několik linek SIDu a končí na Roztylech asi málokomu vyhovuje. Podle mého názoru by všechny spoje z Prahy, které vedou po staré Benešovské měly začínat spolu s dalšími linkami, které jedou ve směru na Jesenice, na Budějovické a končit v Benešově. Linky, které by vedly z Prahy až za Benešov by byly vedeny z Roztyl a po dálnici a silnici I/3 do Benešova a pak dále do ostatních míst na Benešovsku. Ale je asi dost jisté, že nemá smysl, aby všechny spoje za Benešov musely vést z Prahy, v řadě případů by asi začínaly až v Benešově.
Viribus Unitis
Pondělí, 24. září 2018 - 19:09:29  
Neregistrovaný host
Wagon:
Zapomínáte na ROPIDí vlakodrom. Pokud bude Benešovsko komplet podle nich, tak jen couráky po Víděňské na Prahu. Okolí Benešova zcela jistě jen a pouze na vlaky. Jen žádné přímé spoje po dálnici!
A pak je jen otázka, kdo jim to konečně v StČ rozbije pomocí 304/2017.
Pondělí, 24. září 2018 - 20:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 12-2007
Viribus Unitis: Regionální vlaky z Prahy do Benešova jsou nekonkurenceschopné vůči dopravě po dálnici, pokud se týká rychlíků, tak ty sice mohou být konkurenceschopné, na straně druhé mohou přeplňovat rychlíky v tomto úseku, což asi také není moc žádoucí. Prostě určité množství autobusů do okolí Benešova by mělo jet z Roztyl po dálnici. A Benešovští by měli mít právo na výběr při cestě do/z Prahy zda si vyberou dopravu vlakem nebo autobusem, popř. vlastním autem. Pouze dopravovat lidi za Benešov autobusem po staré benešovské mi připadá poněkud hloupé. A k zajištění pravidelných intervalů např. mezi Prahou a Kamenicí by právě bylo vhodné, aby všechny autobusy po staré benešovské, pokud jedou do Benešova, tak aby ta také končily.
Pondělí, 24. září 2018 - 20:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4696
Registrován: 12-2007
Benešovským nikdo právo neupírá, jen proč to dotovat?
Na druhou stranu si myslím že to je dost vzdálená hudba budoucnosti. Přijde mi že se autobusová integrace zasekla a že ji bude dost těžké zas rozpohybovat. I v Benešově je jakási MHD která v tom bude dělat neplechu.
Fkam
Pondělí, 24. září 2018 - 21:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3294
Registrován: 3-2011
Po staré benešovské by se měla zachovat ideální jedna linka s pár spoji do Vlašimi, zbytek po dálnici a do Benešova.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pondělí, 24. září 2018 - 23:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2835
Registrován: 12-2007
Když jsem se díval na IDOS, tak jsem zjistil, že z Roztyl až do Benešova jsou po staré benešovské v běžné všední dny (úterý až čtvrtek) vedeny pouze 4 spoje. Drtivá většina autobusových spojů z Prahy do Benešova je vedena po dálnici. Je možné, že po dokončení integrace Benešovska dojde k rozšíření spojů a to spojením PIDových spojů se SIDovými vedenými z Benešova např. do Poříčí nad Sázavou. To by ale stejně znamenalo, že východisko autobusů pro tyto linky z Budějovické se příliš nezatíží. Je otázka, zda ROPID bude spoje v úseku Roztyly - Benešov po dálnici chtít vést jako PIDové. Možná, že ano s tím, že zasáhne do jízdních řádů spojů, které nepřekročí hranice Středočeského kraje tak, aby dosáhl optimálního intervalu. Je možné, že do integrace se budou chtít zapojit i některé linky, které končí v Jihočeském kraji, jako např. v Mladé Vožici.
ABCDEF
Úterý, 25. září 2018 - 08:09:10  
Neregistrovaný host
Iaya: Tak to snad víme všichni, že se ráno na příjezdových trasách do Prahy poskakuje v kolonách. Někde výš už už o tom byla řeč, včetně časů.

Ta Vaše historka je úžasná, ale má pár much:
- interval ranních vlaků z Mělníka do Prahy je s tím autobusovým nesrovnatelný
- zapomněl jste na docházkovou vzdálenost na nádraží, ta je pro většinu lidí v Mělníku dlouhá, až nepřijatelná
- výsledky jsou ovlivněné nejen kolonami před Prahou, ale taky omezeními před Štěpánským mostem.
- například dneska byste ten "závod" o hodně prohrál

Je ale pravda, že aktuální zpoždění na trase Mělník-Praha jsou dost velká. Vznikají součtem několika vlivů:

1) celkově špatně určené jízdní doby. Ropid už od začátku špatně určil jízdní doby, stylem poručíme větru dešti. Zkrátil je proti přechozím jízdním řádům, respektive neprodloužil je adekvátně počtu přidaných zastávek v Praze a těsně u Prahy. To Ropid dělá, nejvíc tam kde chce za každou cenu prosadit totálně zastávkové linky typu 348 a 369. Promítlo se to i na 349, aby neměla stejnou jízdní dobu jako 369.

2) špatně určené jízdní doby konkrétní skupiny spojů. Spoje s dojezdy do Prahy mezi 7.-9. hod. by měly mít o něco delší jízdní dobu než ostatní spoje, asi o 3 až 7 minut podle konkrétní příjezdové trasy. O víc ne, aby v případě menších kolon nenadjížděly. Ropid to ale při tvorbě jízdních řádů ignoruje.

3) částečné uzavírky u Štěpánského mostu.

4) zastávka Třebenická i pro nástup směr Ládví. Kdyby Ropid nenacpal na 349 zastávku Třebenická (nebo kdyby byla jen jednosměrná pro výstup ve směru od Mělníka), tak by mohla 349 v případě potřeby operativně jet přes Ďáblice (projet, ne že by tam zastavila). Takhle je nutné zbytečně poskakovat v koloně i když je na Liberecké o hodně větší kolona než přes Ďáblice

5) pak už stačí 5 minut navíc proti tomu co se v danou hodinu a s danými uzavírkami dá čekat, a je tu obří zpoždění.

Zásadní chybu vidím v bodech 1 a 2. To by si měl Ropid napravit, aby nenutil dopravce porušovat obecně závazné předpisy (vyhlášku o JŘ). Dopravce se těžko může nějak moc vehementně snažit o nápravu, protože Ropid je vůči němu v roli objednatele. Jediný, kdo by mohl špatně určené a často nedodržované jízdní doby nějak účinněji reklamovat, je středočeský kraj nebo města jako spoluobjednatelé. Na kraji je to ale každému jedno, IDSK drží basu s Ropidem a města dokáže Ropid skoro vždycky nějak "zpacifikovat" aby "nezlobily".
Chyba je i bod 4.

Trošičku nechápu, proč je tolik fandů do vlaků, které víc rozčilují autobusy než osobní auta.
ABCDEF
Úterý, 25. září 2018 - 10:42:01  
Neregistrovaný host
Wagon: "po staré Benešovské měly začínat spolu s dalšími linkami, které jedou ve směru na Jesenice, na Budějovické a končit v Benešově."

Souhlasím. Polocouravé spoje po staré Benešovské stejně skoro nikdo nepoužívá pro cesty z Benešova do Prahy, natož z větších vzdáleností.

"z Roztyl až do Benešova jsou po staré benešovské v běžné všední dny (úterý až čtvrtek) vedeny pouze 4 spoje."

Je jich o něco víc, zhruba 7 párů, některé staví až od Nespek. Z Kamenice je do Benešova velmi malá dojížďka, větší je z Pyšel do Benešova.

Co se týče spojů po dálnici, tak v úvahu by padal i Opatov, i když je provozně a z hlediska kolon při sjezdu z dálnice nic moc.


Gabuliatko: "Benešovským nikdo právo neupírá, jen proč to dotovat?"

A jsme zase u špatně nastavených finančních mechanismů pragocentrické integrované dopravy. Autobusové spoje, které si na sebe dneska vydělají z jízdného, by po integraci do PID údajně potřebovaly moc velké dotace a tak se prý mají raději zrušit.

Znovu připomínám, že existuje taky Vlašim. Zrušit nebo výrazně omezit přímé spojení Vlašimi s Prahou, to by byla hodně velká čuňárna. No, a vést větší počet spojů z Vlašimi do Prahy schválně někudy mimo Benešov, to by byla dost hloupá pakárna.


Fkam: "Po staré benešovské by se měla zachovat ideální jedna linka s pár spoji do Vlašimi"

Proč až do Vlašimi? Kvůli jaké konkrétní dojížďce, odkud a kam? Kolika lidí denně se to podle Vás týká?

Pro Vlašim jsou daleko víc potřeba co nejrychlejší přímé spoje do Prahy. Je tam hodně silná dojíždka, z větší části denní.
Úterý, 25. září 2018 - 11:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12184
Registrován: 5-2004
Půlka spojů z Vlašimi do Prahy je "dálkovka" která Vlašim tranzituje.

Něco z toho zbytku (asi 2 spoje) jsou nepoužitelnej courák s jízdní dobou asi hodinu a půl.

Jinak to jezdí ráno ve špičce do Prahy, dopoledne je 2,5 hodiny díra a pak je "smečka" spojů mezi druhou a půl pátou. A pak ještě jeden spoj v 7 večer. To svědčí o dojížďce ráno do Prahy a odpoledne zpět (ostatně jako do všech satelitů).

Papírová jízdní doba toho nejrychlejšího busu (o které se dá v ranní špičce do Prahy dost pochybovat) činí 1:10, většina spojů je 1:16.

Vlak v kombinaci osobák do Benešova a rychlík do Prahy to jede taktově za 1:13 do Vršovic a 1:18 na hlavák (česky - když je vlak v centru na hlaváku, bus dorazí na Roztyly).

Kde je teda ta extravýhoda busu? Nemůžu se zbavit dojmu že než hnát několik busů ráno do Prahy, tam je odstavit a odpoledne zpět by bylo lepší ty busy využít v okolí Benešova pro spojení obcí kam dnes dohromady nic použitelnýho nejezdí a pro četnější spojení Benešov - Vlašim.

Přičemž v vlaku lze čekat mírné zrychlení po dostavbě Hostivař - Vršovice a mírně urychlit instalací PZZ by šla i ta lokálka Vlašim - Benešov zatímco budoucí zrychlení autobusů je z oblasti vlhkých snů vzhledem k houstnoucí IAD a kamionové dopravě.
Fkam
Úterý, 25. září 2018 - 12:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 3-2011
Tady se pořád předpokládá, že hromada lidí z Benešova má cíle s dojezdem na Hlavák nebo do Vršovic. Když chci jet na Prahu 4, pojedu rozhodně busem, protože tím ušetřím spoustu času. Vlak má sice dost nesporných výhod, ale řešit celý systém tím, že budu lidi hnát pouze do vlaků, to je špatná cesta. Pokud bych měl z Benešova možnost pouze vlakem, sedám raději do auta.

ABCDEF - Z mých cest vím, že se najdou lidi, kteří z vesnic na staré benešovské mají za cíl Vlašim. Takže proč nenechat pár spojů v PD až do Vlašimi.

(Příspěvek byl editován uživatelem FKam.)
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Úterý, 25. září 2018 - 12:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 8-2017
Pochopitelně záleží, kam na tu Prahu 4 jedete, ale třeba Vlašim - Kačerov mi za 1:25 vlakem nepřipadá natolik urážející, aby bylo potřeba kvůli tomu ještě připlácet busy.
Úterý, 25. září 2018 - 12:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12185
Registrován: 5-2004
Taky kam na tu P4. Ono do Nuslí to nejspíš bude lepší do těch Vršek. Dtto Strašidelnice. Do Dejvic to bude taknějak jedno (byť z hlaváku o něco rychlejc), do Butovic bude lepší ten hůlavák než Rozptyl...

Každopádně nejspíš zbydou ty dálkový spoje který asi v PIDu nebudou takže kdo nepojede na konkrétní čas může busem jet. Ostatní nejspíš zvolí předplatný a vlak případně kombinaci vlak/bus.

To je stejnej argument jako když vemu Beroun a cestu na P4. Tam je taky jasnej (při vší tamní bídě) vlak, zatímco na Zlý čin to je bus. Jenže z toho Benešova konči vlak i bus na stejným metru.
Fkam
Úterý, 25. září 2018 - 13:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 3-2011
Spíš je zarážející, že je snaha v PIDu všechno naházet do vlaků a rušit léta zažitá a mnohdy velmi dobře fungující autobusová spojení. Hřebíček do rakve je potom to, že je snaha všude stavět.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Beulas
Úterý, 25. září 2018 - 14:40:10  
Neregistrovaný host
Fkam: Ano bohužel, něco v tom smyslu už před časem už to vyšlo i oficiálně... Všude jen vláčky a vláčky bez jakéhokoliv střízlivého pohledu na realitu. [angry]
Úterý, 25. září 2018 - 20:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 11-2017
Na webu Vám přinášíme novinky z integrace autobusové dopravy na Příbramsku do PID. K dispozici jsou nové návrhy jízdních řádů i detailní popis návrhu nového linkového vedení.
Zřejmě nejhodnotnější změnou je zásah do linky 317, u které bude nově zajištěna návaznost na zrychlené linky v zastávce Dobříš,,nám...........
Více zde:
odkaz
Úterý, 25. září 2018 - 21:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 12-2007
VHD_Středočeský_kraj: Docela by mne zajímalo, jak se nové linky PID z Prahy do Příbrami vejdou na terminál na Smíchovském nádraží. Mně se zdá, že je už teď dost přecpaný.
Úterý, 25. září 2018 - 21:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 12-2007
Stejně jako kdekoli jinde, budou jezdit manipulovat jinam.
Úterý, 25. září 2018 - 22:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 6-2002
Ta Vaše historka je úžasná, ale má pár much:
- interval ranních vlaků z Mělníka do Prahy je s tím autobusovým nesrovnatelný
- zapomněl jste na docházkovou vzdálenost na nádraží, ta je pro většinu lidí v
Mělníku dlouhá, až nepřijatelná
- výsledky jsou ovlivněné nejen kolonami před Prahou, ale taky omezeními před
Štěpánským mostem.
- například dneska byste ten závod o hodně prohrál


Jaké mouchy, jste normální? Já snad porovnával výhody vlak/bus? Já někomu doporučoval jít na vlak? Řešil jsem že vlakové nádraží v Mělníku je z ruky? ... Nerozumíte psanému textu?

Jo dneska, v 7:05 jela manželka, omezení u Štěpánského mostu projely s +4 na první zelenou. Příjezd na Ládví však +35, díky koloně už v Líbeznici a to jak pravila manželka, nebylo zpoždění větší díky několika riskatnějším akcím řidiče... Sumasumárum "rychlík" z ME jel do Prahy přes hodinu. Zhruba stejnou dobu jsem jel poté já pomalíkem 369 v 10:36...
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Úterý, 25. září 2018 - 22:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 1-2013
Wagon: jak se nové linky PID z Prahy do Příbrami vejdou na terminál na Smíchovském nádraží
Prostoru pro nové nástupní zastávky na Smíchovském nádraží je doopravdy málo, jediné volné místo snad je tam, kde se nastupuje do NAD za vlaky ČD.

Gabuliatko: Stejně jako kdekoli jinde, budou jezdit manipulovat jinam.
Ano. Nedaleko je již dnes využívaná odstavná plocha, a tam by se vejít měly.

https://mapy.cz/zakladni?x=14.4069964&y=50.0661257&z=18&base=opho to
ABCDEF
Středa, 26. září 2018 - 07:48:30  
Neregistrovaný host
Iaya (včera): "dneska, v 7:05 jela manželka ... Příjezd na Ládví však +35"

Zajímavé je, že podle dat posílaných z GPS ve vozech měly včera v tu dobu spoje od Mělníka, včetně toho vašeho spoje 349, zpoždění na příjezdu na Ládví zhruba mezi 5 až 15 minutami. Že by někdo běhal s vozovými GPS napřed a samotné autobusy dojely až pak?
ABCDEF
Středa, 26. září 2018 - 08:06:08  
Neregistrovaný host
Jaroslav T: Na tomhle street view je vidět kudy se na tu plochu vjíždí:
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4076750&y=50.0663297&z=18&pano=1&ba se=ophoto&pid=55957309&yaw=4.404&fov=1.257&pitch=0.117
Při vjezdu a výjezdu se tam dva autobusy nevyhnou, vjíždějící autobusy tak můžou chvíli blokovat provoz na Nádražní.
Při pozornější prohlídce té plochy je vidět, že se tam dá jednoduše otočit jen v případě, že tam nepřekážejí jiné autobusy. Je to tedy plocha čistě jen odstavná, neměly by tam jezdit vozy které mají 15 až 30 minutový obrat. Pokud vím, tak tam nikde není žádné zázemí, není to tedy ani plocha dobrá pro povinnou pauzu. Jenže všechny vozy s delšími obraty a pauzami se k nádraží pořádně nevejdou už teď. Takže z provozního hlediska, i pro řidiče, to bude ve srovnání s Knížecí výrazné zhoršení.
ABCDEF
Středa, 26. září 2018 - 08:47:10  
Neregistrovaný host
Petr vlček: "Půlka spojů z Vlašimi do Prahy je "dálkovka" která Vlašim tranzituje."

Dálkovka je to jen podle délky trasy a podle licence. Ve Vlašimi obvykle staví na obou hlavních zastávkách, běžně se s ní jezdí jak do Benešova, tak do Prahy. Pořádná dálkovka jezdí jinudy. Člověk by asi přemýšlel jak by tyhle spoje šly zaintegrovat do IDS, pražáci a vláčkaři budou vymýšlet jak je co nejúčinněji zlikvidovat.

"Papírová jízdní doba toho nejrychlejšího busu (o které se dá v ranní špičce do Prahy dost pochybovat) činí 1:10"

Spojů s jízdní dobou 1:09 až 1:11 jede ráno pět, odjíždějí z Vlašimi přibližně v půlhodinovém intervalu. Většinou je počítaná půlhodina z Vlašimi do Benešova a 40 minut z Benešova na Roztyly. Z Vlašimi do Benešova je slušná široká a poměrně rovná silnice, málo obcí cestou, takže je to (až na úplné výjimky) v pohodě stíhatelné.
Z Benešova do Prahy se to dá mimo špičku, při ideálně volné silnici i dálnici, při dodržení všech předpisů, zajet s autobusem celkem v pohodě za 30 minut. Většinou se jezdí o něco pomaleji, i tak je v té jízdní době rezerva nějakých 5 až 7 minut na zdržení v kolonách. Teprve delší poskakování v kolonách se musí projevit zpožděním.

"Vlak v kombinaci osobák do Benešova a rychlík do Prahy to jede taktově za 1:13 do Vršovic a 1:18 na hlavák"

Ve Vlašimi jezdí celkem dost lidí ze zastávky na Benešovské, je to výhodnější jak z historického centra, tak ze sídliště. Z téhle části Vlašimi je na vlak daleko.
Vršovice nejsou typický cíl ani výhodný přestupní bod, větší smysl má uvažovat hlavák. Když uvažuju odjezdy z Vlašimi počínaje pátou ranní, tak jsou jen dva vlaky s jízdní dobou 1:18, třetí už je pomalejší. Interval zhruba jedna hodina. Na trati z Budějovic se za často za provozu staví, takže vlaky taky mívají zpoždění. Na hlaváku pak je ten problém, že vlaky od Budějovic většinou zajedou na hodně vzdálené nástupiště a cesta z vlaku do metra nebo k východu z nádraží trvá 5 minut.
Když se tedy uvedou všechny časy a okolnosti na pravou míru, tak to Vaše "když je vlak v centru na hlaváku, bus dorazí na Roztyly" zas tak moc neplatí. Autobus navíc má tu výhodu že je přímý, bez přestupu, tím pádem bez rizika ujetí přípoje.

"než hnát několik busů ráno do Prahy, tam je odstavit a odpoledne zpět"

Takhle fungují jen dálkové linky. Vozy z Benešovska dají Prahu a zpět za den víckrát.

"Kde je teda ta extravýhoda busu?"

Autobus musí být "extravýhodný", aby ho pražáci při převzetí otěží nechali dál vozit lidi?

"budoucí zrychlení autobusů je z oblasti vlhkých snů"

Až do teď se tu přetřásalo hlavně
- přidávání zastávek při integraci a tím faktické prodlužování jízdních dob, vs. požadavek na vrácení počtu zastávek zhruba do stavu před integrací
- navrhované rušení rychlíkových a zrychlených linek, vs. požadavek na jejich zachování
- nesprávně určené jízdní doby integrovaných linek, vs. požadavek na jejich zreálnění čili prodloužení.
Jestli Vám to přijde jako oblast vlhkých snů, tak nechápu Vaše měřítka.
ABCDEF
Středa, 26. září 2018 - 08:55:13  
Neregistrovaný host
M250.0: "třeba Vlašim - Kačerov mi za 1:25 vlakem"

Má to tři háčky. Takové spojení existuje jen jednou za celé ráno. Vlak z Vršovic nečeká na žádné přípoje, takže stačí že se rychlík z Budějovic sekne o pár minut kvůli stavebí činnosti na trati, a z 1:25 je náhle 1:55. Pochybuju, že je Kačerov sám o sobě cíl někoho z Vlašimi.

"aby bylo potřeba kvůli tomu ještě připlácet busy."

Vám to asi taky ještě nedošlo, celou tu dobu je řeč o autobusových spojích které už dlouhá léta jezdí. Nevšimnul jsem si, že by tu někdo navrhoval navýšení autobusové objednávky v téhle trase.
Část těch spojů jezdí na podnikatelské riziko dopravců, uživí se jen z jízdného. Druhá část je objednávaná, některé spoje mají větší tržbu než náklady, další část spojů utrží méně než náklady. V průměru se na objednávané spoje něco doplácí, ale je to poměrně málo, na spoje po vesnicích se doplácí mnohonásobně víc.
Středa, 26. září 2018 - 10:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 2-2012
ABCDEF: A toto plocha bude již brzy zabrána jako stavební dvůr pro první etapy Smíchov City. Jinak plánovanou budoucnost autobusových nádraží na Smíchově můžete vidět na této prezentaci, která proběhla v Centru architektury a městského plánování. První kroky možná již v roce 2020 [happy]
[masinka]753 301 [masinka] EDIT: Tak holka znova do služby [vypravci][ok]
Středa, 26. září 2018 - 16:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12186
Registrován: 5-2004
"a 40 minut z Benešova na Roztyly"

To bývalo už někdy v 80-tejch letech u "táborskejch" busů co stavěly na hlavní. Zhruba 35 - 15 na dálnici a 20 po dálnici. Tehdy ovšem byl protiu dnešku zanedbatelnej provoz...A to je právě to co někdo není schopen pochopit že svět se mění. V tomto případě v neprospěch busů neb sdílejí stejnou dopravní cestu s kamionama i IAD. A pak stačí malej ťukanec natož větší karambol aby to ve špičce bylo o desítkách minut. A že těch ťukanců není málo.

Dnes ráno třeba viděno z vlaku jak před devátou stojí jak vocas 4 pruhy od Barranďáku ke Zlíchovu (2 tam, 2 zpět) a k tomu Strakonická někde od Chuchle. Odpoledne pak "spící" kamioňák to zezadu napral do jiného v koloně stojícího u Zdic - výsledkem kolona na Prahu 8 km a totál zasekaný Zdice, Královák.

Prostě VHD se musí přizpůsobit době a to tak aby byla co nejmíň průserová. A to znamená mít páteře do velkejch měst po kolejích a na ně svoz busy. No a pokud si na sebe busy vedle toho vydělají tak nechť těch pár spojů mimo systém jede.

Takovej Ledeč - Praha, Kamenice nebo Počátky skrz tu Vlašim jsou v závazku Stč nebo jezděj na komerční riziko?
Pajzák
Středa, 26. září 2018 - 16:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 6-2015
A proč tedy těmi nespolehlivými autobusy lidé jezdí? A dokonce v té míře, že se ty autobusy uživí bez dotací? Proč všichni nejedou naprosto spolehlivým vlakem, co si krom jejich jízdného sebere ještě nějakou tu stokorunu na kilometr z dotace?
Středa, 26. září 2018 - 17:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 11-2008
Za kolik je nyní jede busem za komerční jízdné Vlašim - Praha?
A kolik bude stát jízdenka PIDu? Navíc u ní není v Praze nutno tolik doplácet za MHD.
Fkam
Středa, 26. září 2018 - 18:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 3-2011
Vlak by byl super kdyby opravdu představoval výhodu. Jenomže tady nikdy nebudeme mít S-Bahn jako třeba v Berlíně nebo v Mnichově.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
ABCDEF
Čtvrtek, 27. září 2018 - 08:19:53  
Neregistrovaný host
Pár komentářů k návrhu jízních řádů Příbramska z odkazu "VHD Středočeský kraj".

Naštěstí má jít převážně o převzatý systém dosavadních linek bez větších úprav. I tak si tam ale pražáci dokázali propašovat aspoň pár jejich zbytečných nebo nesmyslných ptákovin, aby jim meziměstské linky co nejvíce připomínaly pražskou MHD. Namátkou:

- na lince 395 mají přibýt zastávky "Dobříš,Kodetka" a "Dobříš,lom".
Kodetka, u bývalé hájovny na kraji lesa, 500 metrů od stávající zastávky D98 "průmyslová zóna". Těžko si představit nesmyslnější a zbytečnější zastávku rychlíkové meziměstské linky.
Zastávka Dobříš lom na rychlíkové lince Příbram-Praha, to je taky dobrý vtip. Jako kdyby u těch pár hal nestačila linka 317.

- všechny spoje 395 mají jet přes Větrník. Tím se jednak malinko zdrží i ty spoje co tam doteď nejezdily. Dále se tím mimo špičky znemožní přestup u nádraží, ze Staré Huti na rychlík do Prahy. Takový přestup asi není podle pražáků žádoucí. Lidi ze Staré Huti se asi mají do Prahy docourat superpomalým vlakem nebo superpomalou 361.

- zastávková linka 317, prodloužená přes Obořiště a Dubenec do Příbrami, to je docela nářez. Pořád to ale je lepší, než aby pražáci vymýšleli nějaké sjezdy z dálnice u 97 a 98. Takže je vlastně potřeba jim dlouhou 317 pochválit, jinak by mohlo být daleko hůř.

- linky z Rožmitálu a Březnice do Prahy mají být zrušené, a spoje rozepsané vždy na dvě různé jiné linky. To je opravdu "geniální", protože vyhledávače nebudou umět přímé spoje najít. Pražák totiž neumí zaintegrovat část spoje, a je mu jedno že jinde to běžně umí. Navíc je posedlý co nejmenším počtem linek, které milostivě pustí do Prahy.

- Smíchovské nádraží, provozně výrazně horší varianta než Knížecí

- přejmenování skoro všech zastávek 97 a 98 v Příbrami. Některé změny dávají smysl, jako třeba obchodní centrum Zdaboř, ale většina změn názvů je naprosto samoúčelná. Pražáci by se asi nudili, kdyby nemohli pořád něco reformovat. Když se tady nekonají žádné zásadnější změny tras a jízdních řádů, tak se aspoň pořádně vyřádili na názvech zastávek.

- na nové lince 531 mají ráno v 7, hned tři spoje těsně po sobě, udělat rituální závlek k obecnímu úřadu v Čenkově a objet ho kolem dokola. Asi se tam po integraci očekává mohutný nástup nejméně stovky školáků směr Příbram.

Určitě by se našly i nějaké další zhůvěřilosti, ale celkově se tentokrát snad nic nepokazí.
ABCDEF
Čtvrtek, 27. září 2018 - 08:36:27  
Neregistrovaný host
Petr vlček: Vy s těmi jízdními dobami (a nejen s nimi) děsně kouzlíte. U vlaků si všímáte jen těch nejkratších, u autobusů jen těch nejdelších. Nevšímáte si toho, že nezanedbatelné části měst mají nádraží mimo běžnou docházkovou vzdálenost. Zpoždění je podle Vás třeba uvažovat jen u autobusů, zatímco u vlaků se uvažovat nemusí, bez ohledu na permanentní stavební činnost na koridorech a bez ohledu na různé výluky pro údržbu tratí, mimořádnosti apod. To je pak naprosto marná diskuse.

Vaše obecné závěry by snad mohly platit, kdyby všude byly nové kapacitní S-bahny a rychlostní železnice. Jenže tak to není a ani nebude, protože žádný stát na světě nestaví moderní železnice v takové hustotě, aby plně nahradila autobusy v jakékoli relaci. Když se uměle omezují a schválně direktivně znevýhodňují autobusy za současného stavu železnice, tak to v mnoha směrech vede jen k tomu, že v dané relaci roste procento individuální dopravy vlastními auty.

K Vlašimi už jen stručně, to, co se tu zatím vůbec nezmínilo. Někteří dopravci aktuálně mají prodloužené jízdní doby kvůli uzavírce v Domašíně, někteří naopak nechali jízdní doby jako před uzavírkou. V opačném směru, z Prahy do Vlašimi, jsou jízdní doby většinou o 5 minut kratší (1:05), hlavně proto, že odbavení naprosté většiny lidí se odehraje před odjezdem na Roztylech. Linky s dálkovými licencemi, pokud vím, nejsou ve středočeském kraji nikde součástí závazku veřejné služby, směr Vlašim není výjimkou.
Fkam
Čtvrtek, 27. září 2018 - 08:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 3-2011
Nejen že Smíchovské nádraží nepobere, ale taková zastávka Lihovar bude taky zajímavá.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Čtvrtek, 27. září 2018 - 12:00:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 9-2008
Jestli budou mít rychlé autobusy mezi Benešovem a Prahou své místo, to bude čistě politické rozhodnutí. Zatím to vypadá, že kraj chce po zavedení spěšných vlaků takovou koncepci, aby z nich autobusy lidi nevytahovaly. Pokud bychom mluvili pouze o cestách Benešov - Praha, tak taková politika má jisté ratio (na rozdíl třeba od Berouna, Benešov se dopravně blíží Nymburku či Poděbradům), jenže bude třeba myslet především na dojíždějící z Vlašimi a dalších měst za Benešovem, tam už je to složitější. Každopádně, opakuji, půjde o koncepční politické rozhodnutí.

Gabuliatko: Benešovská MHD patří, abych tak řekl, vzhledem k potřebám města k nejméně podstatným MHD v republice; ta v ničem neplechu dělat nebude.

ABCDEF: pražáci dokázali propašovat aspoň pár jejich zbytečných nebo nesmyslných ptákovin, není podle pražáků žádoucí, je lepší, než aby pražáci vymýšleli, Pražák totiž neumí zaintegrovat část spoje, Pražáci by se asi nudili, kdyby nemohli pořád něco reformovat
Vám zjevně v dětství někdo v Praze ukradl lízátko a od té doby máte obsesivní duševní stavy. Tohle už vážně není normální. V diskusi na Novinkách se to snese, ale tady na dopravním fóru to mezi duševně svěžími uživateli, kteří racionálně debatují o dopravních tématech, hezky vyniká. Ale je to docela zábava, nebylo by tam ještě něco navíc?
(P. S. Nejsem Pražák, ale Středočech, dojíždějící denně se systémem PID do Prahy - a vcelku spokojeně.)
Čtvrtek, 27. září 2018 - 12:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4709
Registrován: 12-2007
Klííd, Praha může za to že do ní jezděj lidi a že spolufinancuje linky 3xx které by jinak platily Prahy dvakrát, jako za SIDu. Jo já vím, ony si na sebe rychlíkové 3xx vydělaj ...
Fkam
Čtvrtek, 27. září 2018 - 14:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3301
Registrován: 3-2011
To je právě to, že většinou s integrací se hledí na zájmy Prahy a nikoliv těch z kraje. Pak vznikají takové obludnosti jako zastávkový bus do Sedlčan nebo do Kutné Hory. A pořád je snaha všude nutit lidi do vlaků. Přitom vlak a bus si nemají konkurovat ale ideálně vzájemně doplňovat. Ať se integrátoři inspirují v Německu. Buspruhy na dálnicích není problém, rychlíkové bus linky atd.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pátek, 28. září 2018 - 14:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 12-2007
Lihovar je naprostá blbost, ve směru do Prahy si tím zas tak nikdo moc nepomůže, když ho obsluhují ty samé linky MHD jako SN a opačně si tam kromě sedlových spojů nikdo nesedne. Souhlasím, že zachovat Knížecí a SN bych nechal jako doplněk pouze pro výstup jako to bývávalo.

A Vlčka netřeba komentovat, to je holt takový druhý železniční odborář Jaromír Dušek, všude upřednostnit a nacpat vlak protože režijka... [crazy]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Athetwod
Pátek, 28. září 2018 - 21:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 1-2013
Integrace Nymburska III opět odsunuta, nyní předpokládáno k 17.11.18. Viz ROPID.
Sobota, 29. září 2018 - 14:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 12-2005
Athetwod: Prostě OAD nemá řidiče, proto se to pořád odsouvá, jiný důvod nevidím.
Sobota, 29. září 2018 - 15:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 11-2017
Odpověď na reakci ABCDEF:
Zcela s Vámi souhlasím. Uvědomuji si, že jsem pár bodů na stránkách nenapsal. Dopíšu[happy].

Zastávky na Dobříši jako Kodetka a Lom na lince 395 považuji za zcela zbytečné. Jelikož jsem ,,Dobříšák'', mohu s klidem říci, že jsem v zastávce Kodetka ještě neviděl vystupovat/nastupovat cestujícího.
Ohledně vedení linky 395 přes Větrník (tudíž i přes atypický kruhový objezd) mohu z hlediska vytíženosti jen souhlasit. Současné vedení linky D98 přes žel. st. je naprosto k ničemu, protože většina cestujících stejně jdou přes koleje na Větrník. Jízdní doba se vedením přes Větrník neprodlouží.

Vedení prodloužené linky 317 považuji za naprosto neprofesionální zákrok, spojení dvou úplně odlišných linek. Navíc jako naprosté nerespektování potřeb obcí jako Dlouhá Lhota, Obořiště, Voznice apod., které požadovali přímé spojení s Prahou.
U té 317ky navíc nechápu zakončení v Příbrami u Archivu (tzn. u III. polikliniky). Neoháněli se náhodou radní z Mníšku, že chtějí přímé spojení s Příbramí kvůli doktorům? Já myslel, že nemocnice je na Zdaboři. Ta prodloužená linka 317 je hlavně díky nim. Jako kdyby nepostačil přestup v zastávce Dobříš,,nám.

Bohužel, v této fázi nebude zahrnuta MHD Příbram, což mě na tom mrzí asi nejvíc. Těch důvodů je tam víc, jedním z nich třeba blížící se konec smlouvy města Příbram s ARRIVOU.

Zrušení návaznosti linek 395/361 je také škoda. Ne, že by dnes na D98/361 návaznost byla garantovaná, ale je udělána tak, že za 7 minut (za předpokladu, že není zpoždění od Prahy) se autobus na Nový Knín stihnout dá.

Přejmenování zastávek v Příbrami je totálně nesmyslné. Alespoň, že se dle zástupce Příbrami na jednání ohledně integrace budou názvy zastávek měnit i v MHD. Ale například změna názvu z Příbram,,sídl.II.poliklinika (kde to každý takto pod tímto názvem zná) na Příbram,Třída Osvobození (tedy podle názvu ulice) je přinejmenším zavádějící.

Ohledně těch linek pokračujících do Rožmitálu a Horažďovic s Vámi zcela souhlasím. Vyhledávače, jako třeba IDOS toto spojení nenajdou. Ovšem pokud by tam byla třeba 5 minut pauza, už by to vyhledávač našel (to je viditelné například u linky 360 Praha - Sedlčany - /Milevsko/). Ale dle mého i nadále vést linku D85 v trase Příbram - Rožmitál p. Tř. je naprosto zbytečné, protože její úsek je zcela duplicitní s trasou linky D31.
Josefj
Sobota, 29. září 2018 - 18:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 10-2007
Cisalpino 582
Lihovar významně pomůže těm, kdo přestupují na autobusy jedoucí přes Barrandovský most na opačný břeh Vltavy nebo na tramvaje na Barrandov. Nejen že ušetří zastávku tam a zpět, ale u autobusů ušetří poměrně dlouhý přesun po uzlu Smíchovské nádraží.
Sobota, 29. září 2018 - 19:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 11-2017
Josefj:
Nutno dodat že linka 393 právě kvůli omezené kapacitě Lihovaru nebude tuto zastávku ve směru do Příbrami obsluhovat.
ABCDEF
Pondělí, 01. října 2018 - 08:33:32  
Neregistrovaný host
Mašotouš: "kraj chce po zavedení spěšných vlaků takovou koncepci, aby z nich autobusy lidi nevytahovaly"

To ale samozřejmě nevymyslel kraj sám o sobě. Jediní, kdo na rušení autobusů trvají, a kdo to kraji za každou cenu vnucují, jsou ROPID a jeho jednovaječné dvojče IDSK.

"Benešovská MHD patří, abych tak řekl, vzhledem k potřebám města k nejméně podstatným MHD v republice; ta v ničem neplechu dělat nebude."

Benešováci, když už někam jezdí, tak nejvíc do Prahy (asi desetkrát víc než kamkoliv jinam). V Benešově je docela dost paneláků, bytovek i vilkových čtvrtí, od kterých je nádraží mimo docházkovou vzdálenost. Ti, co tam bydlí, používají častěji autobus, který staví také v zastávkách pivovar a Lidl. Když ty autobusy někdo chce zrušit nebo výrazně omezit, tak by měl uvažovat jak se lidi dostanou na nádraží. Pak do porovnání výhodnosti vlaku a autobusu vstupuje taky počet spojů MHD, její jízdní doba, čas potřebný na přestup a spolehlivost přestupu. Otázka MHD by se tak stala daleko významnější než dneska.

"zjevně v dětství někdo v Praze ukradl lízátko ..."

Kdyby lízátko. Pražský Ropid po většině integrací krade lidem čas, bere místa k sezení a nechává mizet přímé spoje. (Píšu o delších cestách a dojíždění na větší vzdálenosti, ne o dojíždění ze satelitu kousek od hranice Prahy.)

"Nejsem Pražák, ale Středočech, dojíždějící denně se systémem PID do Prahy - a vcelku spokojeně"

Pražák, nebo přípražský "sateliťák", to je víceméně jedno.

Už před několika dny jsem tu psal, že PID funguje dobře z pohledu satelitů nedaleko od hranice Prahy. Když se jede ze satelitu do Prahy, tak vzhledem k relativně krátké vzdálenosti záleží převážně na intervalu. Čím víc linek se ke zkrácení intervalu využije (v případě dlouhých linek spíš zneužije), tím jsou Ropid i "sateliťáci" spokojenější. Nespokojenost jiných s příliš dlouhými cestovními dobami nebo s dlouhou jízdou vestoje nejen že jim je fuk, oni většinou ani nechápou kde je problém. Navíc jim lidi z větších dálek přijdou jako nepodstatní, zanedbatelní.


Gabuliatko: "Jo já vím, ony si na sebe rychlíkové 3xx vydělaj ..."

Vydělaly si rychlíkové spoje, které jezdily před integrací do PID, a které byly spolu s integrací zrušeny. Tam kde ještě existují neintegrované, si vydělají dodnes. Na ty, které si nevydělají ze 100%, jsou zpravidla jen velmi malé doplatky, drtivá většina nákladů se zaplatí z jízdného.
Po integraci to Ropid vyúčtovává tak "šikovně", že jako mají nejmenší ztrátu couráky, které jsou pořádně vytížené jen na menší části trasy. Rychlíkové spoje sice bývají vytížené o něco méně, zato ale na převážné většině trasy, tím pádem odvezou více "člověko-kilometrů" a ještě více "člověko-kilometrů" za časovou jednotku. Ropid je ale přesto "umí" vyúčtovat tak, že mu vyjdou ze všeho nejztrátovější. Podstatou kouzla je jednak posuzování vytíženosti a užitečnosti spoje jen podle toho jak plný přijede k pražskému metru, dále nepropojení nákladů se všemi souvisejícími tržbami, a zřejmě i další finanční triky.
Fkam
Pondělí, 01. října 2018 - 08:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3306
Registrován: 3-2011
No je fakt, že integrace třeba Neveklova, ale i poslední velké změny v Kamenici a okolí rozhodně k lepšímu nebyly. PID funguje dobře v nejbližším okolí Prahy,tj. do pásma 2, dál je to ale z pohledu cestujícího fakt bída z nouzí.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
ABCDEF
Pondělí, 01. října 2018 - 09:10:07  
Neregistrovaný host
ad lihovar: Určitě je v pořádku, když u lihovaru staví v obou směrech typické příměstské linky, které obsluhují zhruba území okresu Praha-západ.
Pokud jde o Příbram a Dobříš, tak jeden čas existovalo víc spojů na Roztyly, pak se linka postupně zredukovala na jeden ranní spoj. Nějaká poptávka tím a dalšími směry přes Vltavu je, i když není velká. Jako nejlepší kompromis by mi asi přišlo, když by meziměstské spoje ve směru do Prahy stavěly u lihovaru jen pro výstup na znamení, a směrem z Prahy nestavěly. Určitě to ale není nijak nutné, lze si představit i úplné projíždění, i zastavování v obou směrech pokud by to vyšlo kapacitně.

Cisalpino: "zachovat Knížecí a SN bych nechal jako doplněk pouze pro výstup jako to bývávalo"

Kdyby nějakým zázrakem zůstalo odjíždění z Knížecí, tak souhlasím. V tom případě by se hodilo stavět u nádraží i ve směru do Příbrami. Přece jen je to docela velký uzel, a poklusávání nebo popojíždění metrem nebo tramvají mezi nádražím a Knížecí nic moc.


VHD Středočeský kraj: Je pravda, že zastávka pražáku na hlavní u nádraží má smysl v podstatě jen pro Starou Huť. V době, kdy pojede jen 395, by ale některé její spoje tak měly jet, i kdyby se nepodařilo časově navázat přípoje. Jsou i lidi, kteří chodí ze Staré Hutě k zastávce u dobříšského nádraží pěšky. Je to sice daleko, ale jakákoli jiná zastátka rychlíku do Prahy je ještě dál. Určitě by to tak bylo lepší než jednotnost za každou cenu.

Jízdní doba přes Větrník je fakticky tak o minutku delší, ale samo o sobě to nestojí za řeč.
Smysl má řešit až takové to "támhle se přidá zastávka, to nestojí za řeč, támhle se přidá závlek to taky nestojí za řeč, támhle další zastávka ... a ještě tři další zastávky ... a ještě jeden závlek", a nakonec se buď jede o 5 až 10 minut déle, nebo je jízdní řád tak našponovaný že se žádné zdržení nepodaří dohnat a jen se během jízdy načítají.

Ad přímé spoje. Vyhledávači v základním nastavení myslím že stačí rozdíl mezi příjezdem a odjezdem jedna minuta, aby dokázal najít spojení rozepsané na dva jízdní řády. Najde to ale jako spojení s přestupem, maximálně je tam po rozkliknutí spoje poznámka typu "navazuje spoj x do y". Funkce vyhledávače "odjezdy" takový přímý spoj nenajde vůbec.
Platná legislativa ani neumožňuje v JŘ jasně uvést že se jedná o přímý spoj, když je na dvou jízdních řádech. Dokud se nezmění legislativa a funkce vyhledávače, tak je rozepisování přímých spojů na více jízdních řádů špatně. Dá se pochopit, když jde o nějaké ojedinělé nebo krkolomné propojení. Určitě by se ale neměly rušit přímé linky jen kvůli tomu, aby všude bylo co nejméně jízdních řádů a co nejméně čísel linek. Ani kvůli integraci půlky spoje do IDS, protože v jiných IDS umí zaintegrovat jen část spoje. Lidi, kteří nejezdí pravidelně, v tom pak mají maglajs, určitě občas někdo jede autem jen proto, že mu "zrušili přímý spoj". Přitom ten spoj jezdí, akorát někomu bylo trnem v oku že by někde bylo více souběžných linek.
Pondělí, 01. října 2018 - 14:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5196
Registrován: 12-2004
Fkam: No o víkendu a večer se dá do Neveklova z Benešova dostat rozhodně líp než před integrací.
Dokonce si na to "stěžují" i taxikáři(stejně tak u Týnce), že to tam není od té doby ono....
Fkam
Pondělí, 01. října 2018 - 15:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 3-2011
Lépe sice ano (některé spoje dokonce vozí často více vzduchu než lidí), ale jízdní doba je strašná (332).
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pondělí, 01. října 2018 - 15:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4721
Registrován: 12-2007
332 jezdí z Neveklova do Benešova?
Fkam
Pondělí, 01. října 2018 - 17:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3309
Registrován: 3-2011
Tak o Benešovu jsem se nebavil.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
ABCDEF
Úterý, 02. října 2018 - 07:43:30  
Neregistrovaný host
Poslední úpravy 332+362 znamenaly úbytek polorychlíkových spojů. Lepší jízdní doba by sice mohla být s přestupem přes Benešov. Ve směru do Prahy ale jsou v Benešově návaznosti všelijaké, když ano, tak většinou na neintegrované linky. Spoje, na které navazuje integrovaný rychlík, kde platí předplatné PID, jsou jen ráno od 5:45 do 7:15 a pak až po sedmihodinové mezeře od 14:20.
Trasa z Neveklova do oblasti Pankráce, která se dá autem ujet za cca 40 minut, je s PIDem převážně za cca 1:30.

Zzz: Poslední spoj z Benešova do Neveklova jede v 19:20. Před integrací jel plus mínus podobně. V trase Benešov-Neveklov se výrazně zlepšily intervaly během dne a ty víkendy. Spojení do Prahy se spíš zhoršilo.
Neděle, 07. října 2018 - 21:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 1-2013
Ještě k zast. Lihovar do centra: všiml jsem si, že ze 317 někteří cestující (ne v nijak horentním počtu), kteří nepoužijí ze Smíchova metro, přestupují na tramvaj směr centrum už u lihovaru. Důvod je ten, že u Smíchovského nádraží, než spousta lidí vystoupí a noví nastoupí, mají 99% jistotu, že dál pojedou vsedě. (Netýká se to jen lidí z 317, ale i z jiných linek.) Zkusil jsem to taky, funguje to.
Neděle, 07. října 2018 - 21:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4747
Registrován: 12-2007
Ale ono se psalo o Lihovaru zc že nebude. Nebo se pletu?
Neděle, 07. října 2018 - 21:39:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 1-2013
Lihovar z centra nebude na 393. Na 392 a 395 bude.
Neděle, 07. října 2018 - 21:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 12-2007
A do centra bude na všem?
Neděle, 07. října 2018 - 23:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 1-2013
Do centra bude na všem.