Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 21. 09. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 21. 09. 2018

dolů
   autor příspěvek
ABCDEF
Čtvrtek, 13. září 2018 - 09:15:14  
Neregistrovaný host
Mašotouš: Myslím, že jsme spolu nikdy nic neřešili, tak vyhrocené konfrontační názory bych si pamatoval. Klidně si dohledávejte co chcete, to je vaše věc (jestli vám tedy nepřijde divné místo tématu řešit personálie ... Taky bych sem mohl ty hlavní a nejzavilejší "pražáky", kteří si hrají na největší MHD na světě, vypisovat jménem a funkcí v konkrétní organizaci středočeského kraje nebo Prahy. Nevím ale čemu bych tím pomohl).

"někde rychlíkové linky existují, někde zrychlené, někde nejsou vůbec potřeba"

To je právě jeden z těch problémů. Dřív jich bylo daleko víc, dneska už jich je méně a s každou dílčí integrací dál ubývají. Pražáci si myslí že víc jich není potřeba, protože oni sami je nepotřebují.
(Linky jako 332 nejsou "zrychlené", protože v Praze zastavují stejně nebo o trochu víc než kdysi za "ČSAD". Jeden čas v Praze zastavovala integrovaná 332 skoro u každé lampy, to bylo do nebe volající ...)

"případů skutečně problémových je několik málo"

Časem asi sestavím nějaký seznam a dám ho taky sem. Už teď vím, že je těch nevyhovujících případů docela dost. A to zdaleka nevím o všem.

"dogmatem opačným, stejně tak extrémním"

V minulých příspěvcích jsem navrhnul o něco zrychlit čtyři existující konkrétní linky, všechny dlouhé zhruba 40 až 60 km. Po navrženém odebrání části zastávek by zbylo zhruba tolik zastávek (nebo i více), než kolik jich rychlejší verze těchto linek měly za "ČSAD". Menší počet zastávek paradoxně byl v dobách, kdy se do Prahy dojíždělo nesrovnatelně méně ...

Je hodně smutné, když někomu přijde - zdůrazňuji že u těch nejdelších linek jedoucích skoro přes půl kraje - jako extrémní návrat počtu zastávek zhruba na úroveň před integrací.

"úrovni konkrétních případů"

Časem udělaám další seznam, všechny linky u kterých zjistím, že se při integraci prodlužovala jízdní doba kvůli kvantu zastávek, nebo kvůli závlekům a nevyužívání obchvatů, změně trasy atd. Seznam bude dlouhý, i když zdaleka nedokážu dát dohromady všechno.

Chtělo by to i seznam rychlejších linek na které si pražáci aktuálně dělají zálusk že je při pokračování integrace zruší a sloučí s courákem nebo jim přidají zastávky.
ABCDEF
Čtvrtek, 13. září 2018 - 09:41:30  
Neregistrovaný host
Petr vlček: Samostatné koleje pro příměstskou železnici by to asi chtělo. Určitě by to ale nechtělo svážet lidi na příměstskou železnici a nechat je přestupovat na courák. "Pražáci" si vynucují přestupy na vlak hlava nehlava, jen proto že chtějí všechny dostat do vlaku. Tímhle hurá způsobem je to špatně.

Přestup na vlak, aby byl uživatelsky výhodný, by měl přinést hned několik přidaných hodnot:
- zkrácení cestovní doby (ve srovnání s jízdními dobami nejrychlejších linek fungujících před integrací)
- vyšší spolehlivost
- minimálně stejný nebo i kratší interval
Teprve když se splní všechny tyhle podmínky, tak půjde o změnu ve prospěch cestujících. Zatím se ale skoro vždycky jednalo o nějaké "z bláta do louže", nebo z bláta do ještě většího bláta.

K tomu by ale byla třeba stabilizovaná železniční síť, na které bude výrazně méně výluk, stavební činnosti za provozu a nepravidelností než na silnici. Dále by byly třeba rychlé páteřní železniční linky, které nejedou z opačného konce republiky a které fungují celotýdenně (asi s výjimkou pozdního večera nebo časného víkendového rána). Až se tohle všechno splní, tak můžou být v některých směrech přestupy na vlak zajímavější než přímé autobusy.
Co ale bude platit asi vždycky, nebudou vítané přestupy po ujetí 2/3 vzdálenosti autobusem a přestupy těsně u Prahy.

Nevím ale nic o tom, že by se něco podobného ve větší míře chystalo. Dělají se nějaké studie na rychlostní železnice, to ale mají být ve střednících Čechách zatím jen dvě tratě nejdříve za nějakých 20-30 let.
Jenže přijatelně rychlá spojení je třeba mít v reálném čase. Autobusy si sice ráno často poskáčou v kolonách, ale pořád jsou na hodně trasách daleko výhodnější než nějaké přestupy na vlaky.
Čtvrtek, 13. září 2018 - 11:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 4-2016
Před pár dny se tu řešilo přímé spojení do Nového Knína přes Mníšek po dálnici, s tím, že by se tímto směrem dala teoreticky přesměrovat i 360 do Sedlčan.
Dnešní jízdní doba SN - NK je 68 minut. Podle toho, co jsem si dal dohromady, rychlík bez zajíždění v Mníšku na náměstí, jedoucí přes nádražní čtvrť (nikoliv Rymaně) a nezajíždějící k nemocnici by to měl stíhat za 49 minut.
Tedy zrychlení o 19 minut. Nutno podotknout, že 361 vymetá Čím, Buš a Slapy, takže čas by šel nahnat i jejím napřímením, ale o dost větší smysl by dával tento rychlík.
Co se týče pokračování směrem na Sedlčany: 360 je dnes za 49 minut mezi Novými dvory a Křížovem. Pokud by neprojížděla Zbraslav, tak ušetří minimálně 3 minuty a za 49 minut bude někde v Křížově. Když se koukneme do mapy, jasně z toho vyplývá, že přesměrováním na Nový Knín a dálnici se nezíská vůbec nic.
Já bych z toho závěr vyvodil takovýto: Přímá linka SN - NK by byla dobrá jako posila ve špičkách. Sice lze přemýšlet o prodloužení 320, ale ta vymetá náměstí a kdyby se chtělo tak by z ní šly udělat návaznosti na 488 už dnes.
Mělo by to i tyto výhody: Kvalitní obsluha nádražní čtvrti linkou do Prahy, posílení úseku SN - Mníšek (i když nevím jak moc velké problémy tam jsou s kapacitou). Linka 488 by mohla zajíždět do Zahořan a teoreticky i do Velké Hraštice a nádražní čtvrti Malé Hraštice a tím zlepšit plošnou obsluhu. Linky 488 a 477 by šlo na oplátku mírně oslabit, takže by to ve výsledku nemuselo být tak drahé. Možnost je samozřejmě i pokračovat s touto novou linkou dál za NK jinam než do Sedlčan, jak to bylo za časů ČSAD.
Čtvrtek, 13. září 2018 - 11:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 9-2008
Adam108: [ok]

ABCDEF: Našel jsem si to, byly tu diskuse na jaře 2014 a na podzim 2015 s jistým Onklem, kterého jsem už tehdy považoval za reinkarnaci několika starších nicků vzhledem k úplně stejným frázím a úplně stejnému způsobu argumentace (nemám samozřejmě ani ten nejmenší důkaz, že jste další reinkarnace v řadě, ale ta shoda je až neuvěřitelná). Stejná diskuse o linkách 382 a 383, stejná diskuse o údajném dogmatu zastávkovosti. Nemám potřebu to opakovat.
(Mimochodem, při tom hledání v archivu jsem narazil i staré JŘ, které sem někdo nahrával. Linka ČSAD z Prahy (Želivského) do Chocerad v roce 1997 stavěla mj. na Průmyslové, Kutnohorské, Dolnoměcholupské, Frutě, na Vrchách, třikrát v Uhříněvsi...)
Fkam
Čtvrtek, 13. září 2018 - 15:49:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3268
Registrován: 3-2011
Ta 360 do Sedlčan je totálně zabitá zajížděním na zbraslav. Jen mám obavy, aby se nezrušila 362 a nejely všechny spoje do Neveklova zastávkově. O víkendu je to brutalita. [crazy]
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Čtvrtek, 13. září 2018 - 16:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3291
Registrován: 12-2005
Fkam: Proč by se 362 měla rušit? To má nízké využití? Linka 362 rychlíkově jezdí už několik let, tak nevidím důvod, proč by se rušila.
Čtvrtek, 13. září 2018 - 19:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 11-2007
ABCDEF :Prvne dekuji za zajímavé postřehy, nicméně nebude ten problem v penězích? ROPID platí provoz příměstských linek na území Prahy a proto mají zastavkovou politiku takovou jakou mají. Kdo zaplatí provoz rychlikove linky na území Prahy? Nepřispívaji také obce za Prahou na provoz linek u nich zastavujicich? Neřekl bych ze problem bude v “prazacich” na Ropidu ale ve způsobu financování. Není to tak ze v případě “rychlíku” by musel více dosypat kraj, případně obce jeho prostřednictvím?

(Příspěvek byl editován uživatelem Peter_m.)
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Pátek, 14. září 2018 - 08:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 12-2007
Peter_m: BINGO
Ale napsal bych to jinak. Problém je ve způsobu odbavování, kontroly tarifní kázně a sledování počtu zákaznictva. Protože kdyby se častěji než jednou za pětiletku zjištovalo kolik to veze kaštanů tak by se třeba přišlo na to že se ty rychlíky uživí aniž by je musel kdokoli platit.
Integrace Kladna budiž poměrně odstrašujícím příkladem metody od zdi ke zdi. Soukromník jede jen když jsou lidi, integrátor jede aby mu vyšel interval a teoretický proklad. Hádám že Příbram dopadne dost podobně.
ABCDEF
Pátek, 14. září 2018 - 08:56:29  
Neregistrovaný host
Mašotouš: Linka z Prahy do Chocerad byla už tenkrát ze všech zmiňovaných delších linek nejméně významná. Tehdy existovalo více linek než dneska, některé stavěly méně. Byly jednotlivé spoje linek, i nejméně jedna celá linka s pár spoji, které tu vaši Uhříněves projížděly.
Hlavně tehdy jezdilo do Prahy daleko méně lidí. Lidi měli normálně placenou práci daleko blíž domova, nemuseli jezdit do nějaké Prahy. Tím pádem bylo tehdy celkově méně spojů směrem na Prahu. S dnešním výrazně vyšším počtem cestujících i spojů (ve srovnání s tehdejší dobou) má počet rychlejších spojů růst. Místo toho je pražáci likvidovali a likvidují a zpomalují.

Problém nadměrné zastávkovosti a nerovnoměrného vytížení spojů pragocentrické integrované dopravy reálně existuje a čím dál častěji vybublává i na různých oficiálních úrovních. "Žáby na prameni" ale dovolí vyřešit jen sem tam něco málo, jinak jsou zabetonovaní na svých pozicích "největší a nejrozsáhlejší MHD na světě". Většinou se snaží tenhle druh problému z větší části popírat (skoro tak urputně jako vy).
Ty vaše personální dedukce jsou docela srandovní.
Fkam
Pátek, 14. září 2018 - 09:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3270
Registrován: 3-2011
švarc - slyšel jsem, že se ROPIDu znelíbila. Samozřejmě jezdí plná. Ale plná jezdila i rychlíková 369 z Kamenice, která byla nesmyslně zrušena
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pátek, 14. září 2018 - 09:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4665
Registrován: 12-2007
U 362 je problém že všichni chtěj aby to někde (přesně u nich) zastavovalo. A nechápou že když to bude všude stavět že už to nebude 362 ale 332. On je to rudý hadr na býka když vidíte jak okolo projede poloprázdná 362 a pak stojíte v 332 (nechytejte mne prosím za slovo, ale lidi to tak určitě viděj i když to tak není). Nejde o Ropid, tomu je to asi fuk, jde o zástupce obcí kteří to musí řešit bo stížnosti od ovčanstva.
Jinak rozdíl v theoretické jízdní době je 7 minut (35/42)
ABCDEF
Pátek, 14. září 2018 - 09:21:31  
Neregistrovaný host
Adam108: Souhlasím, že je o něco lepší když 360 zůstane v tradiční trase přes Štěchovice, z víc důvodů.
Kdyby se trochu posunul takt linky 314, aby 314 vykryla taktové polohy části spojů dnešní 360, tak by se ta vykrytá část spojů mohla přesunout na novou zrychlenou linku. Zastávky na trase té nové zrychlené linky by se daly rozdělit zhruba na čtyři skupiny:
1) Davle-obec, Štěchovice, Porostliny, Chotilsko, Prostřední Lhota, Cholín, Křepenice, Nalžovice, Chlum, Kňovice, Laktos - zastavit
2) U Kiliána, N.Hospoda, U kapličky, Křížov, Korkyně, Čelina - asi ve všech zastavit z důvodu předpokládaných politických požadavků, jinak jsou to pro zrychlenou linku spíš zastávky o ničem
3) Portus, Na polesí, Mokrsko, Smilovice, V pekle, Kňovičky - převážně zastávky, kde je přepych i interval hodina ve špičce a dvě v sedle, projetí zrychlenou linkou by snad mohlo projít i politicky
4) všechny zastávky mezi Smíchovem a Davlí-obec, tam by byla náhradou v taktu časově posunutá 314
Zařazení některých zastávek je jasné, u některých diskutabilní. Skupiny na projetí jsou celkem asi 14 zastávek. To už by samo o sobě hodilo dohromady několik minut zkrácení jízdní doby. Plus k tomu objetí Zbraslavi, takže by to celkově mělo smysl.

Každopádně je blbé, že se některé zastávky přidávaly jak na staré spoje které je dřív projížděly, tak na nové spoje které se zaváděly před integrací a při ní. Kdyby se tehdy myslelo hlavou a rozumem, tak se nové spoje klidně mohly zavést rovnou jako zrychlené. Tehdy to bylo o tom jestli zastávky přidat, respektive jak budou zastavovat nové spoje. Dneska to bude o tom, že by se to těm obcím jako bralo.

V případě Nového Knína se celkem asi dá souhlasit, že je to na vyloženě rychlíkovou linku spíš jen ve špičkách. Když by linka byla jen pro Knín, vsi po cestě a případně nějaká ves za Knínem, tak bych ale moc neviděl to vynechání Mníšku, Rymaní a Zahořan. Nová Ves, Hraštice a Knín by asi vytížily jen tak jeden nebo dva spoje v největších vrcholech špičky. Takže bych to trasování viděl spíš Praha - přímo Mníšek,náměstí - Rymaně - Zahořany - Nová Ves (mimo sanatorium) - Hraštice - Knín. Uvažuju do jaké vsi za Knínem by dneska mělo smysl zajíždět přímou linkou z Prahy. Napadají mě jedině snad (s otazníkem) Mokrovraty, bylo by to rychlejší než 361. Večer a nejspíš i v sedle by mohly být vybrané spoje propojené jako přímé třeba na 321, to by ale bylo potřeba trochu poladit. Bylo by třeba poladit i obsluhu satelitní čtvrti v Řitce, když by rychlík ve špičkách jel mimo (původně tak jezdil). Pro obsluhu sanatoria Pleš by mohly být prodloužené spoje 447, asi by se musela v Mníšecké udělat zastávka pro přestup ve směru Knín-Pleš.

Bylo by představitelné, že by přes Mníšek a Hraštici vedla hlavní linka Praha-Knín, a že by část spojů 361 ve směru od Prahy končila už v Čími. Muselo by se to trochu dopilovat, jestli by ta změna opravdu byla přínosná. Stejně jako u 360 je škoda, že se kdysi při integraci 361 (tak jako v desítkách jiných případů) úplně ignorovalo hledisko jízdních dob. Tehdy při integraci by to šlo vyřešit snáz. Jenže ono se nechtělo, respektive pražákům byly (a jsou) nějaké cestovní doby "venkovských buranů" naprosto ukradené.

S návratem k dobám ČSAD bych to zase tak nepřeháněl. Doba, i počty cestujících do Prahy, už jsou úplně někde jinde. Určitě má smysl poučit se z minulosti pokud jde o menší množství zastávek, jízdní doby nebo nasazované typy vozů (z hlediska míst k sezení).
ABCDEF
Pátek, 14. září 2018 - 09:37:03  
Neregistrovaný host
Peter m: Dobře položené otázky, jak na pražáky, tak na dělbu financování, ale složité odpovědi.
Zatím mě napadají spíš další otázky.
Proč některé kraje samy objednávají rychlejší vlaky a rychlejší autobusové linky, a považují je za základ systému krajské dopravy? Proč se jinde na některých tratích a trasách v případě potřeby projíždějí málo významné zastávky, vlakové i autobusové, aby páteřní systém dosáhl na celém území určité rychlosti, přestupů a lepších jízdních dob?
A proč zrovna ve středních Čechách, kde velké počty lidí dojíždí na velké vzdálenosti, jsou úplné couráky považované za základ systému, vymetání každé zastávky za "základní nutnost" a rychlejší spoje za nadstandard?
Proč jinde v případě pomalé železniční tratě kraj objednává rychlejší autobusovou linku přibližně stejným směrem, zatímco ve středních Čechách to leckde "nejde", aby se prý nenarušila nadřazenost železnice?
Proč se v materiálech Prahy i Středočeského kraje běžně uvádí požadavek na konkurenceschopnost veřejné dopravy vůči autům, ale jízdní doby se nijak neřeší? Chtějí snad té konkurencechopnosti dosáhnout jen cenou jízdenek a omezením parkování?
Proč jiné kraje budují spíš systémy meziměstské dopravy, zatímco tady se buduje jen jedna obří MHD s centrem v Praze?
Není celý ten pražský systém dopravy, včetně modelu a dělby financování, budovaný na špatných základech? Neměl by se problém zviditelnit a schematicky popsat tak, aby byl pochopitelný i pro politiky a tím pádem bylo možné něco změnit?

Gabuliatko: "kdyby se častěji než jednou za pětiletku zjištovalo kolik to veze kaštanů tak by se třeba přišlo na to že se ty rychlíky uživí aniž by je musel kdokoli platit"

V zásadě tak. Přesněji by se spíš mělo říct něco jako: "rychlíky které vozí (vozily by) hodně lidí, mají výrazný smysl a mají patřit do základní objednávky Prahy a kraje".
Ve finančním systému pragocentrické dopravy se totiž z jízdného neuživí nic. Předplatné je daleko nižší než mívali soukromníci, tak je tržba fakticky menší. Navíc, soukromník ví že tržba je z té linky, ale Praha ani kraj to "neví", nespojují tržbu s konkrétními spoji ani linkou.

"On je to rudý hadr na býka když vidíte jak okolo projede poloprázdná 362 a pak stojíte v 332 (nechytejte mne prosím za slovo, ale lidi to tak určitě viděj i když to tak není). Nejde o Ropid, tomu je to asi fuk, jde o zástupce obcí kteří to musí řešit bo stížnosti od ovčanstva."

Opravdu chodí stížnosti od občanů (nepočítám výjimečný dopis od nějakého magora)? Není zrychlená linka spíš rudý hadr na "pražáka" který tu linku musel zřídit jen velmi nerad na nátlak obce a jeden jediný dopis je pro něj záminka aby ji částečně nebo úlně likvidoval?
Na většině trasy lidi stojí spíš v té 362. 332 jede už někde od Jesenice obvykle daleko prázdnější (další rudý hadr na "pražáka", myslí si že rychlíky ubírají cestující courákům.
Beulas
Pátek, 14. září 2018 - 14:38:11  
Neregistrovaný host
On je to rudý hadr na býka když vidíte jak okolo projede poloprázdná 362 a pak stojíte v 332

Nápodobně jak jsem již předeslal, když si ráno na Dobříši nemají cestující z Větrníku, Prachandy nebo Průmyslové zóny šanci sednout zatímco vedle drncá po lokálce prázdný vlak pro 135 lidí a dlouhodobější přepravní průzkum asi (raději) nikdo nikdy nedělal...
Pátek, 14. září 2018 - 15:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11496
Registrován: 4-2006
Strašně nerad vám ruším diskusi ale chci se zeptat zda někdo neví zda do Boleslavské automobilky jezdí svozy. případně do jiných firem v okolí bolky.díky
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pátek, 14. září 2018 - 15:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 4-2016
ABCDEF: Zkrácení části spojů 361 do Čími mě taky napadlo, i když to ve výsledku neušetří nic moc. Obecně ta varianta kterou navrhuješ zní dobře, opravdu by to chtělo ale vědět, zda současná prodloužená 320 by dokázala pobrat cestující navíc nebo ne. Kdyby se jednalo pouze o prodloužení 320, tak je jízdní doba SN - NK 58 minut (-10 minut oprati 361). Je to trochu na hraně. Kdyby se měl vytvářet úplně nový spoj tak bych na náměstí nezajížděl, ale Rymaně bych nevynechával. 320 by šla odklonit někam jinam (Kytín? To je asi zbytečné, návaznosti 317 a 446 fungují snad dobře). Kam s tou novou linkou dál za Nový Knín je už pak asi docela jedno (pokud někam).
Na 360 bych zrušil zastávky Zbraslavské náměstí až Jíloviště, Výzkumný ústav. Ostatní nemá cenu řešit. Co by pomohlo, je plošné zavedení zastávek na znamení.
Pátek, 14. září 2018 - 18:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 1-2013
Beulas: když si ráno na Dobříši nemají cestující z Větrníku, Prachandy nebo Průmyslové zóny šanci sednout
Znám několik lidí, kteří jezdí v pracovní dny ráno od Prachandy do Prahy busem 317 s tím, že raději pojedou o nějakou chvilku déle, ale pojedou vsedě (bez ironie).
Sobota, 15. září 2018 - 10:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 9-2008
Je třeba si uvědomit, že naprosto dominantní úlohu v blízkém okolí Prahy hrají jednotlivé obce. Kraj se na financování častých příměstských spojů podílí jen z malé části, na některých linkách vůbec. Byly to ostatně právě obce kolem Prahy, které zachránily celý systém PID, když se ho Rath pokusil před časem zničit, neboť se jednoznačně postavily na jeho obranu a odmítly na tom, co provozují za své peníze, cokoli měnit - a z toho, že uspěly a Rath odešel ze sporu poražen (on teda odešel především do chládku, kdo ví, co by se stalo, kdyby měl možnost pokračovat dál), je vidět, kdo byl silnější. V příměstské dopravě ROPID zpravidla plní požadavky obcí. ABCDEF žije v zajetí dogmatického bludu a vidí to černobíle, takže obviňuje ze všeho špatného Pražáky - ve skutečnosti je to zpravidla výsledkem tlaku obcí kolem Prahy, které kategoricky odmítají projíždění jakékoli zastávky na svém území. Vlastně téměř jediný, kdo nějaké projíždění toleruje, je Praha, ale i ona v některých případech hájí své zájmy a především nemá nejmenší povinnost rychlíkovou linku na svém území platit.
Podívejme se na příklad linek 362 a zaniklé 369. Obce za Prahou se prudce rozvíjejí, příbytek obyvatel je nesmírný. Taktéž bohatnou a platí si dopravu. Dokud bylo Jílové větší město a mezi ním a Prahou jen vesničky, bylo by projíždění jasné. Jenže Psáry už mají taky několik tisíc obyvatel a přijdou si dostatečně velké na to, aby u nich stavělo všechno (o Jesenici samozřejmě nemluvě). Zahuštění intervalu 332 spojené se zrušením 362 je pak z jejich pohledu logický krok; z pohledu účetního se tím financování dopravní obslužnosti zpřehlední a Jílové tím část zátěže přenese na obce na cestě do Prahy. Ekonomicky to celkem vychází - ovšem že je ve výsledku takový autobus zastávkový a pomalý, to je věc jiná. Vývoj k tomu ovšem jednoznačně spěje. V případě Kamenice už dávno dospěl, neboť satelitní sídliště v Horních Jirčanech, Hlubočince a Na Křížkách (zastupovaná Jesenicí a agilní obcí Sulice) si prosadila stejný komfort, jako má Kamenice, čímž se existence rychlíkového spoje z Kamenice (která sama o sobě má podobně obyvatel jako obsluhují zastávky mezi ní a Jesenicí) stala neudržitelnou.
A když se na to podíváme provozně: dejme tomu, že linka z Jílového to bude od Radlíku na hranici Prahy projíždět; naopak zastávková linka bude končit už v Psárech (obsluhu zastávky Domov Laguna teď pomiňme). Jenže tím je znemožněna doprava mezi Jílovým a Psáry či Jesenicí; ta samozřejmě existuje a jakkoli je z pohledu drtivě převažující dopravy do města marginální, nejde ji pominout (vždyť jde o tisícihlavé obce). To je mimochodem o důvod víc třeba pro Psáry, aby požadovaly zastavování všeho.
Nicméně to znamená, že některé zastávkové spoje stejně musí dojet až do Jílového. Když už tam dojedou, tak buď budou navíc oproti rychlíkové lince (což je ekonomicky nevýhodné), nebo budou nějak začleněny do jejího systému (takže třeba třikrát za hodinu pojede rychlík a jednou zastávkový). Tím pak samozřejmě úplně nevychází takt, který je přitom taky docela důležitý z hlediska uživatelského komfortu. I z tohoto pohledu je tak vlastně pro všechny pohodlnější a jednodušší, když všechny spoje jedou stejně zastávkově.
To jsou obecné tendence, které zatím téměř ve všech případech směřují k všeobecné zastávkovosti. Není to žádné spiknutí Pražáků, je to prostě přirozená agregace zájmů těch, kdo dopravu hradí, tj. obcí. Není vlastně nikdo, kdo by koncepčně prosazoval rychlíková spojení, a především není nikdo, kdo by je chtěl zaplatit. Obce to nebudou, takže nezbývá než aby to dělal kraj. A kraj to hodlá dělat pouze na železnici, od autobusů v blízkém okolí Prahy dal v podstatě ruce pryč a přenechal je obcím. Do jisté míry je opět politicky pochopitelné, že se stará pouze o dopravu v okrajových částech kraje, kde si ji obce nejsou schopny hradit svépomocí - zato po tom, aby ingeroval do systému kolem Prahy, není politická poptávka a obce to ani nechtějí.
A to je tak zhruba vyloženo, jak se to s rychlíkovými autobusy kolem Prahy má (a podobný příklad bychom našli v mnoha oblastech politiky) - tak nějak se všichni shodují, že by byly fajn, ale nikdo se o to nechce starat a nikdo z politických aktérů po tom ani nijak nevolá.
Sobota, 15. září 2018 - 10:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2007
Ares1:
"Strašně nerad vám ruším diskusi ale chci se zeptat zda někdo neví zda do Boleslavské automobilky jezdí svozy. případně do jiných firem v okolí bolky.díky"
Určitě jezdí, nějaký ojetiny jsem viděl různě po městě, nejednalo se asi přímo o Škodovku, něco mířilo asi sem - http://www.faurecia.com/en, dost toho bylo večer na autobusáku. Na jednu stranu ta Škodovka by mohla mít nějakou dopravu, na druhou stranu je v provozu spousta regulérních linek.
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Sobota, 15. září 2018 - 11:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3294
Registrován: 12-2005
Ares1: No škodovky jezdí třeba Arriva z Městce Králové, dokonce si myslím, že tam jezdí 2 vozy, každý jinou trasou.
Sobota, 15. září 2018 - 17:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 692
Registrován: 5-2003
V Jicine ma skoro vse zmakly Fejfar a Zikmund. Zikmund jezdi pro kautex, fejfar pak Continental. U continentalu jsem koukal 6 smeru (po Jicine, Nova Paka, Lomnice, Vys Veseli a dalsi nevim). Smer na Paku jezdi grundman. Maji to ale u zastavek pekne zpracovany. Rozjezdy 14 a 18. Ten 18 je i v nedeli. Jeste pak vim o jedny lince coz je svoz pro Mahle a to jezdi arriva.
www.busline.ic.cz stránky o dopravci BusLine
Sobota, 15. září 2018 - 22:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2007
Ono taky jde o to jak velké okolí bereš, třeba na milovicku a brandejsku toho jezdí hafo, ono vlastně v celým Stč. kraji toho jezdí dost. Třeba u Milovic jsem viděl nějakou mně neznámou devítku, nějakou tmavě červenou (se žlutou grafikou?), prý se tam také zjevovala jakási dvojková setra, já mám vyfocenu jen trojkovou ale nevím kde bývá k vidění...

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Sobota, 15. září 2018 - 23:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 968
Registrován: 1-2013
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L290748_180913_218755.p df

Podle výlukového JŘ nejede ani ten jediný spoj
Neděle, 16. září 2018 - 07:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 2-2013
švarc: Ano, z Městce Králové jezdí dva vozy. Na autobusovém nádraží v Boleslavi lze dokonce najít jejich jízdní řády. Mají sice prošlou platnost, ale jezdí se podle nich pořád.
Neděle, 16. září 2018 - 14:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 9-2007
Jaroslav_T:
"Podle výlukového JŘ nejede ani ten jediný spoj"
Ano, protože linka skončila a tedy nejezdí.
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Neděle, 16. září 2018 - 22:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 432
Registrován: 11-2008
Mašotouš - To jsou obecné tendence, které zatím téměř ve všech případech směřují k všeobecné zastávkovosti.
Bohužel tyto tendence jsou drahé a vedou buď k jízdám prázdných spojů u Jílového / Kamenice kvůli cestujícím z Vestce, nebo k přeplnění spojů na vjezdu do Prahy.
Plně zastávkové spoje mají význam pouze mimo špičky (tj. do Jesenice 2x za hodinu). Tuto frekvenci bych ponechal i ve špičky (pro místní obsluhu).
Další špičkové spoje bych vkládal dle potřeby (počtu cestujících 2/4 x za hodinu) jako zrychlené a to takto: Z Jílového do Jesenice zastávkově, dál pouze zastávky Nemocnice Krč a Budějovická. Pro potřeby Jesenice a Vestce by jezdily vložené zastávkové spoje v úseku Budějovická - Jesenice.
Jesenice jako uzlový bod by měla výhodu možnosti použít rychlík (pravděpodobně na stojáka), nebo prázdný zastávkový bus. Zde by byla možnost přestoupit z expresu na zastávkový bus pro ty, kterým 2 zastávkové spoje za hodinu nestačí.
Podobné řešení by šlo použít i z dalších směrů (od Kamenice v Jesenici, od Neveklova / Nového Knína v Davli apod).

Konkrétně u Jeseníce bych lépe jako uzel vybudoval novou zastávku Jesenice, Pražský okruh (u křižovatky od Jílového a Kamenice) s P&R. Rychlíky do Prahy bych odtud vedl po okruhu (s možností využít odstavný pruh v případě kolon) a Vestecké spojce (zde ve vlastím bus pruhu). Je to trochu delší a s mýtem, ale bylo by to zásadně rychlejší (kvůli pravidelným kolonám okolo zastávky Vestec Safina). Zastávkové spoje Praha - Jesenice by jezdily až do nového uzlu.

Toto řešení by umožnilo rychlejší zaplnění busů a jejich vyšší průměrnou obsazenost, projíždění zastávek pouze tam, kde je četnost zbylých zastávkových spojů dostatečná (4-8 spojů/h). To vše pouze ve špičky. Případné expresy si dovedu představit i u posilových jednosměrných letních spojů o víkendu(cca duben až září). Zrychlené spoje by si musely kompletně financovat obce (města) z úseku kde se zatavuje. Na duhou stranu by si nemusely platit tolik spojů (protože nebude třeba počítat s cestujícími, kteří nastoupí až těsně před hranicí Prahy).
ABCDEF
Pondělí, 17. září 2018 - 08:01:17  
Neregistrovaný host
Adam 108: "by to chtělo ale vědět, zda současná prodloužená 320 by dokázala pobrat cestující navíc nebo ne ... Kdyby se měl vytvářet úplně nový spoj tak bych na náměstí nezajížděl, ale Rymaně bych nevynechával."

Přímé spoje do Prahy by podle mého názoru měly z Knína do Mníšku nahradit odpovídající časové polohy 488. (Sice by to znamenalo nějaké rošády mezi dopravci, ale víc spojů ve směru od Knína na Mníšek určitě není potřeba.) Pak může být potřeba do toho Mníšku zajet. Ráno by záleželo na přesných časových polohách, protože obecně by asi mohlo stačit jezdit z Knína, Hraštice a Nové Vsi jednou za hodinu přímo do Prahy a jednou za hodinu do Mníšku na náměstí (můžu se plést, třeba by byl zájem větší než hádám).
Větší smysl by mi ale dávalo jezdit ráno z Knína přes Mníšek-náměstí do Prahy po půlhodině místo 488 (sanatorium 447), a zkrátit ranní interval 320 z Mníšku z 20 na 15 minut. Odtud už je jen krok k úvaze, že by v satelitu Řitky měl stačit půlhodinový interval a knínské ranní spoje by tam nezajížděly (když by se ráno i odpoledne špička trochu protáhla, tak by v Řitce mohli počtem funkčních spojů zůstat na svém). Taky by se dalo uvažovat, kde má ta druhá půlka spojů začínat, jestli ve Stříbrné Lhotě, Dobříši přes Voznici nebo v Kytíně. Současný systém je nevyhovující v tom, že odněkud jede zásadně jen courák, což vadí hlavně ráno.

Odpoledne ve směru z Prahy myslím že by se do Mníšku mělo zajet. Stávající spoje na okrajích špičky myslím že by novou poptávku celkem pobraly, otázka je jak ve vrcholu špičky okolo 16.-17. hod. U nových spojů by opět byla výhoda, že by nemusely přes Řitku.

"Na 360 bych zrušil zastávky Zbraslavské náměstí až Jíloviště, Výzkumný ústav. Ostatní nemá cenu řešit."

Jestli je řeč o jednotné lince Praha-Sedlčany (když by vrchnost tvrdila že "tak to ma byt, tak je to spravne"), tak souhlasím, zastavování přesně takhle.
Jestli ale je řeč o dvou verzích zastavování a o náhradě části spojů v taktu pomocí 314, tak by nebyl důvod aby mezi Prahou a Davlí zastavovaly ve stejném čase najednou 314 i 360. Měchenice mají spádovost převážně do Prahy a do Davle, 314 obojí splňuje. Z Měchenic do Štěchovic vzhledem k poptávce bohatě stačí ostatní linky. Z Měchenic do Sedlčan by půlka dnešních spojů poptávce stačila zcela jistě :-) V případě dvou verzí zastavování by se měly projet minimálně Polesí, Smilovice a Peklo (to už by byla úplná parodie, aby zrovna tam stavěly zrychlené spoje).

Na jednu zastávku je třeba počítat v průměru zhruba půlminutu. Na sérii málo využívaných zastávek na znamení zhruba po čtvrtminutě na jednu.
Dřív to tak bylo, že byly skoro všechny zastávky v praxi "tak trochu na znamení". To by byl gól, když by se po letech buzerací od Ropidu zase vrátilo projíždění zastávek kde nikdo nestojí. Zázraky bych od toho ale nečekal. Stavět se musí i kvůli jednomu člověku, a není možné projet plnou rychlostí, řidič musí mít u zastávky na znamení oči na stopkách.
ABCDEF
Pondělí, 17. září 2018 - 08:05:29  
Neregistrovaný host
Jaroslav T: "Znám několik lidí, kteří jezdí v pracovní dny ráno od Prachandy do Prahy busem 317 s tím, že raději pojedou o nějakou chvilku déle, ale pojedou vsedě"

A jak to řeší s jízdným, jestli jezdí denně? Jsou to důchodci? Nebo používají 317 i odpoledne, a kromě čtvrhodiny navíc v jízdní době jim stačí hodinový interval? Nebo si za to sezení ještě připlatí a jezdí za jednotlivé?
ABCDEF
Pondělí, 17. září 2018 - 13:31:38  
Neregistrovaný host
Mašoutouš: "V případě Kamenice už dávno dospěl, neboť satelitní sídliště v Horních Jirčanech, Hlubočince a Na Křížkách (zastupovaná Jesenicí a agilní obcí Sulice) si prosadila stejný komfort, jako má Kamenice, čímž se existence rychlíkového spoje z Kamenice (která sama o sobě má podobně obyvatel jako obsluhují zastávky mezi ní a Jesenicí) stala neudržitelnou."

Tenhle popis příčin, to není ani polopravda, spíš "čtvrtpravda". Bez mimořádně vstřícného přístupu Ropidu k maximálně zastávkovým linkám by tyto obce se svými přemrštěnými požadavky na zastavování úplně všeho pravděpodobně neuspěly. Hlavní žábou na prameni byl od počátku Ropid a jeho krajně odmítavý postoj napřed k rychlíkům obecně, později už "jen" k rychlíkovým autobusům.

Spoje linky 369 byly skoro všechny přímé z Týnce do Prahy. Ropid ale od počátku demonstroval svůj odpor k rychlejším spojům tím, že trasu rozepsal na dvě různé linky, takže přímý zrychlený spoj Týnec-Praha nebyl dohledatelný. Navíc dal do Kamenice asi 8 min. pauzu. Na odbavení tam stačily tak 3 minuty, protože lidi v Kamenici nastupovali nejen v první zastávce, ale i v dalších (pokud se dobře pamatuju, tak taky v Želivci, obec Sulice). Zbylých 5 minut byla umělá pauza, aby spoj nebyl z Týnce do Prahy zas tak moc atraktivní. Ropid od počátku považoval linku 369 za nesystémově vyplýtvané číslo navíc, v jejich pražském způsobu myšlení neměly zrychlené špičkové spoje z Týnce do Prahy co dělat. A uvítal sebemenší záminku k její likvidaci.

Velká chyba taky je ve finančním modelu, kdy obce blízko Prahy platí Ropidu málo za spoj, který v obci zastaví. V komerční dopravě jsou daleko zajímavější cestující na velké vzdálenosti, kteří platí za jízdenku víc, Ropid ale má finanční model postavený víceméně opačně. Rychlíkové a zrychlené linky, které si na sebe před integrací vydělaly bez dotací, jen z jízdného, se po integraci do PID jeví jako nejztrátovější a je třeba na ně třeba nejvíc doplácet. To je úplně postavené na hlavu.

Je třeba trochu z odstupu popsat, proč vlastně začal vznikat PID. Přivandrovalí pražáci chtěli v nově stavěných satelitech stejnou MHD na jakou byli zvyklí z Prahy. Úplně původně byla představa, že se vyčarují peníze na prodloužení pražské MHD do okolí. Brzy se zjistilo, že čistě na tenhle model nebude dost peněz. Přišli tedy na to, že když přidají mraky zastávek na dosavadní linky z větších vzdáleností, tak to bude levnější. Vymysleli rétoriku, že PID je moderní a trendy, zatímco dosavadní systém linek je zastaralý a špatný. To sice v mnoha věcech byl, ale rozhodně nepotřeboval přidávat na každou linku desítky zastávek - to je technologická zvrhlost tvůrců PIDu.
Delší linky se začaly integrovat v podstatě jen proto, aby v satelitech těsně u Prahy pomohly vytvořit co nejkratší interval. Tím, že PID byl a je určený hlavně pro "pražáky v exilu", čili pro satelity kousek od hranice Prahy, se nikdy moc neřešily jízdní doby ani nějaký komfort cestování. O důsledky kdesi daleko za hranicí Prahy se nikdy nikdo nestaral.

Hrozná je neochota Ropidu svůj systém nějak zásadněji adaptovat, aby se hodil pro větší území. Vypadá to, že se s postupující integrací PID dostal mimo své techologické limity a mimo limity zvoleného systému financování. Ten systém a lidi kteří ho tvoří, zjevně nejsou schopní kvalitně pokrýt celé území o rozměrech zhruba 140 x 120 km. Pražáci totiž mají rovnítko mezi kvalitou a intervalem, a jsou moc do sebe zahledění, než aby dokázali pochopit že na tak velkém území je třeba řešit víc parametrů najednou. (Stejně tak jsou moc zahledění do maximální preference železnice, aniž by dokázali vidět nepřiměřenou finanční náročnost tak extenzívního nárůstu objednávky vlaků.)
PID na území celého kraje, to bude snad ještě horší parodie na dopravní systém než někdejší trucpodnik středočeského kraje. Na tak velkém území se nedá budovat dopravní systém metodikou obří MHD, přesto se to dělá.


""Zahuštění intervalu 332 spojené se zrušením 362 je pak z jejich pohledu logický krok; z pohledu účetního se tím financování dopravní obslužnosti zpřehlední a Jílové tím část zátěže přenese na obce na cestě do Prahy. Ekonomicky to celkem vychází - ovšem že je ve výsledku takový autobus zastávkový a pomalý, to je věc jiná. Vývoj k tomu ovšem jednoznačně spěje."

Prakticky všechny spoje linky 362 jsou přímé do Kamenného Přívozu, Lešan, Nevořic a Neveklova. Je dost velká chyba, že to celé není napsané jako spoje jedné linky. Takhle se vyhledávač spojení tváří, jako že je to přestup. Pak v tom má zmatek jak část cestujících, tak všichni kteří ty linky řeší jen úředně.
Ty spoje fakticky jsou 50 km dlouhé. Vzhledem k tomu, z jakých dálek se ve velkém dojíždí do Prahy, by mělo být naprosto samozřejmé, že tyto konkrétní dlouhé spoje nevymetají Jesenici. Už v dnešní podobě autobus z Netvořic do Prahy cestou prostojí asi 7 minut v zastávkách. Kdyby se rychlejší spoje zrušily, tak by cestou prostál asi 15 minut.
(Předpokládám, že se zase dozvím jak jsem v zajetí dogmatického bludu. V zajetí dogmatického bludu ale "určitě" není ten, kdo vymýšlí zrušení 362 a přidání plně zastávkových spojů 332 ...)

V případě, že ve zhruba stejném čase zároveň jede 332, tak by místo druhé zastávky v Radlíku mělo větší smysl zastavení v zastávce Psáry a v zastávce Dolní Jirčany (čili celkem jedna zastávka navíc).
Pokud by se vybrané spoje 332 zkrátily do úseku Praha-Jesenice, tak by bylo představitelné, že by 362 byla zastávková z Dolních Jirčan do Neveklova. Ta druhá varianta by měla smysl v případě, že by se na 362 přesunulo víc spojů Praha-Neveklov, i mimo špičky. (Na spoje této délky je nutné nahlížet tak, že zajišťují něco jiného než MHD a blízké příměsto, a nevidět hned rudě kvůli domnělému "souběhu" mezi Prahou a Jesenicí.)

Hlavní spoje pro dojíždění do práce a do škol by měl mít kraj ve své objednávce a neměl by vyžadovat spoluúčast obcí. Měl by nechat linku 362 napsat až do Neveklova, aby bylo jasně vidět, že se jedná o spoje dlouhé 50 kilometrů. Pak by mohl direktivně rozhodnout kde tak dlouhé spoje pro denní dojíždění zastaví, a odvolat se na odborné stanovisko. Průšvih ale je, že kraj na to zaměstnává pražáky stejně jako Ropid, ti to všechno vidí jen pražsko-satelitní optikou. Nedělám si iluze jak by odborné stanovisko od těchhle lidí vypadalo. Rychlejší dlouhé linky a spoje, které jdou v jiných krajích pokud je na ně poptávka, to ve středních Čechách "nejde" (respektive jde jen v hodně omezené míře).

Co se týče financí, tak vlaková objednávka kraje měla a má v posledních letech neuvěřitelně extenzívní nárůst. Nově se objednávají jak vlaky něčím potřebné, tak vlaky naprosto neužitečné, kterými si jen někdo honí ego. Stačilo by každoročně vyhodnocovat, jaká je reálná poptávka po vlakových spojích (nebo úsecích vlaků), které byly nově zavedené (respektive prodloužené) před rokem nebo několika lety. Ty mizivě využité by se v rámci řádného hospodaření s finančními prostředky měly zrušit z důvodu nedostatečného využití. Vlak je moc drahý na to, aby vozil 5 lidí v rámci dopravní obslužnosti. Stejně tak je ptákovina vozit vlakem po 20 lidech v půlhodinovém intervalu. To by najednou bylo volných peněz pro spoje tam, kde poptávka opravdu je a kde autobus za levnější peníze odveze 30 a více lidí ...

Když někde vlaky vozí po 20 lidech v hodinovém nebo řidším intervalu, tak to sice taky není hospodárné, ale v rámci nějaké politiky to tak holt asi musí být. Pražáci, kteří teď řídí krajskou objednávku vlaků, ale dokázali vydrndat na vlaky tolik peněz, že nechávají ve velkém převážet vzduch sem a zase tam. A pak klidně tvrdí, že na nějaké slušnější autobusové linky nejsou a nemůžou být peníze. Holt, co čekat když je někdo pražák a ještě musí mít všude jen vlaky. Toho problémy normálních lidí s dojížděním nepálí.

"obecné tendence, které zatím téměř ve všech případech směřují k všeobecné zastávkovosti"

To je "obecná tendence", která má sice momentálně navrch, ale fakticky je pro Středočeský kraj naprosto nevhodná, dá se říct chybná. Plyne z deformovaného systému tvorby linek a z nevhodného klíče k rozpočítávání financování.

"po okruhu (s možností využít odstavný pruh v případě kolon)"

Jízda odstavným pruhem není legální.

"když se na to podíváme provozně: dejme tomu, že linka z Jílového to bude od Radlíku na hranici Prahy projíždět; naopak zastávková linka bude končit už v Psárech ... Jenže tím je znemožněna doprava mezi Jílovým a Psáry či Jesenicí; ta samozřejmě existuje a jakkoli je z pohledu drtivě převažující dopravy do města marginální, nejde ji pominout"

Samozřejmě že je potřeba mít přímé spoje mezi Jílovým a Jesenicí. Není to ale potřeba v intervalu současné 332. Ta vaše technologická úvaha je chybná, protože je vedená pražskou optikou jedna trasa = jediná linka = jednotný model zastavování. Takhle se ale dělá MHD, nedá se tak dělat dopravní systém většího území. Nemám už čas vám teď vysvětlovat důvody a detaily, ani podrobněji popisovat v čem je pražsko-satelitní optika vidění problematiky zkreslující a nedostatečná.
ABCDEF
Pondělí, 17. září 2018 - 13:56:06  
Neregistrovaný host
Pavhob: "Zde by byla možnost přestoupit z expresu na zastávkový bus pro ty, kterým 2 zastávkové spoje za hodinu nestačí."

Pro lokální cesty typu Jílové-Jesenice nebo Psáry-Vestec musí dva spoje za hodinu stačit, s velkou rezervou. Dá se dohledat, že pravidelně tak jezdí poměrně málo lidí, a nepravidelných cest je taky daleko méně než těch do Prahy. Zrychlené spoje by měly Jesenici úplně projet nebo objet, jak z Týnce (přes Kamenici), tak z Neveklova (přes Jílové).

"Zrychlené spoje by si musely kompletně financovat obce (města) z úseku kde se zatavuje."

V normálním systému dopravy kraje financují spoje pro základní dojížďku (především do škol, do práce, ale i dopoledne "k lékaři" apod.). Když je to někde daleko, a jezdí tolik lidí že to autobus víceméně vytíží, tak samozřejmě nevymýšlí že "musí" cestou všechno vymést. Obce si platí jen spoje mimo běžnou dojížďku, nebo takové spoje které kraj odmítá platit z důvodu nízkého vytížení.
Prakticky všude mimo PID mají data, jaké je skutečné využití spoje, a doplácí jen rozdíl mezi jízdným a platbou za spoj dopravci. Jiné kraje taky nevyhazují tolik za vlaky, protože víc řeší které vlaky jsou skutečně potřebné. Konečným cílem je obsluha území a přepravení občané. Politika středočeského kraje a Ropidu, jakou dopravu objednává a jakou ne, je hodně selektivní a je na hraně zákona.

Systém plateb v PIDu, který nevychází z tržeb rozpočítaných podle skutečných cestujících a podle délek jejich cest, je úplně postavený na hlavu, je chybný. Vychází v něm levněji courák který jede víc než půl cesty poloprázdný, než rychlík který je slušně vytížený celou cestu. Všechno se hodnotí jen podle toho, jak plný dojede spoj k pražskému metru, a nikoho nepálí pokud dvě třetiny cesty vezl jen několik lidí. Ten systém se už dávno měl zásadně změnit. Právě tenhle vadný systém rozpočítávání plateb generuje scestné úvahy, že prý jsou rychlíky "drahé".
Pondělí, 17. září 2018 - 14:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 433
Registrován: 11-2008
Jízda odstavným pruhem není legální.
To je asi tak stejné, jako řídící vůz na železnici (také před 20 lety nebyl legální / šlo o sunutý vlak s omezenou rychlostí na 30km/h). Je to záležitost předpisů, které se dají upravit.

Funguje to v např. na dálnicích :
- v Rakousku na A7 (několik km před Lincem ve směru od ČR) - ve špičky smí bus do odstavného pruhu - povoleno trvalými dopravními značkami.
- v Německu např. na A3 v okolí Frankfurtu, kde je proměnlivými značkami umožněna jízda odstavným pruhem v případě kolon (při omezení max. rychlosti). V praxi je ale kvůli provozu max. rychlost možná jen místy v levém pruhu ze 3-4.

ad: ABCDEF
Ohledně chybného principu financování - naprostý souhlas
Pondělí, 17. září 2018 - 15:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11503
Registrován: 4-2006
Ad Sirka beru jakékoliv informace i vzdálenejsi od Bolky
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pondělí, 17. září 2018 - 16:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 1-2013
ABCDEF: A jak to řeší s jízdným, jestli jezdí denně? Jsou to důchodci?
Nejsou to důchodci, jsou to lidé v aktivním (předdúchodovém - podle vizáže) věku dojíždějící denně. Co jsem si všiml, tak do Prahy ve 317 platí hotově za pásma 5 až 1 plné jízdné 40 Kč (po Praze na lítačku), zpět v D98 platí plné jízdné 56 Kč. Při cestě z Prahy, než by stáli, tak raději na Knížecí počkají na další spoj.
Pondělí, 17. září 2018 - 18:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4672
Registrován: 12-2007
Se zájmem sem si přečetl jak to ten Ropid (nebo IDSK) dělá blbě.
332 má int 15 na cca 90 minut jízda plus dejme tomu 30 pauzu, takže 120 oběh, to jest 6 vozejků
362 jezdí jednou za hodinu, dejme tomu oběh 3 vozejky
zkuste navrhnout jak by fungovala Vaše motoda polorychlíků v praxi za zachování počtu 10 vozejků na trase
Pondělí, 17. září 2018 - 22:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 11-2008
332 má ráno int 10 na cca 90 minut jízda plus dejme tomu 30 pauzu, takže 120 oběh, to jest 12 vozejků, odpoledne 15 min/8 vozejků
Nově by 332 bylo i ve špičky 30 minut - tj. 4 vozejky
+ vložené spoje 332 do Jesenice 30 minut - tj. 3 vozejky (souhrn 15 min)
- 362 RŠ 15 minut + několik spojů po 10 min (8 vozejků) OŠ 30 minut + několik spojů po 10..20 min tj. 4-5 vozejků
Kratší interval na 362 by částečně zajistily vložené vozy pokračující za Jílové.

V podobném režimu by jezdil rychlík do Kemenice / Týnce

V úseku Praha - Jesenice by ráno jely 332 a 33x po 30 + 2x vložený spoj 332 a 33x po 30 (souhrn 7.5 min); sedlo stávající stav (tj, 15-30 min, možná bych přidal vložené spoje na souhrn 15 minut); OŠ 332, 33x i 1x vložený spoj po 30 (souhrn 10 min).
Fkam
Pondělí, 17. září 2018 - 22:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3273
Registrován: 3-2011
Nezapomínat na zdržení ve špičce. Není problém jet hodinu z Jesenice do Prahy.
Posílení provozu na staré benešovské prý bude s integrací linek do Benešova.
Týnec by nebyl špatný rychlíkovou linkou, která by z Kamenice jela bez zastávek do Prahy (využít v případě dobré dopravní situace Pražský okruh mezi Jesenicí a Vestcem)
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
ABCDEF
Úterý, 18. září 2018 - 07:57:12  
Neregistrovaný host
Pavhob: U těch odstavných pruhů nejde jen o legislativu, ale i o stavební parametry konkrétního odstavného pruhu (šířka, únosnost atd.) Jestli to tedy funguje v Rakousku, tak by to místy asi bylo zajímavé i u nás. Vyžadovalo by to ale velkou kázeň od řidičů.
ABCDEF
Úterý, 18. září 2018 - 08:14:08  
Neregistrovaný host
Gabuliatko: Evidentně jen hádáte, kolik vozů je reálně v oběhu.
O přidávání 362 ve špičkách jsem nic nepsal, jen o tom že fakticky jezdí přímo až do Neveklova, a že je chyba když nejsou celé napsané na jednom JŘ. Nepsal jsem že bych v tomhle směru ve špičkách nutně navrhoval nějaké změny.

Psal jsem, že v určité verzi (čili ne nutně) si umím představit obsluhu D.Jirčan a Psár 362, se současnou úsporou půlek souběžných spojů 332 (zkrácení cca 5 párů spojů 332 na Praha-Jesenice). V téhle verzi si umím představit i nějaké spoje 362 do Neveklova mimo špičku, a zároveň vždy zkrácení časově odpovídajího spoje 332 do Jesenice. Mimo špičku ale je vozů dost, na pár(y) spojů navíc v sedle by neměl být problém. Při současné úspoře v úseku Jesenice-Jílové by to plus mínus vyšlo i na výkony, něco by ubylo ve špičkách a něco přibylo v sedle nebo o víkendu.
Předpokládám, že v této verzi by se asi bez navyšování vozů v oběhu a bez navyšování výkonů podařilo převést na 362 poslední ranní spoj z Neveklova do Prahy.
Navíc, je řeč v podstatě o drobných. Běžně se dělají větší úpravy nebo daleko větší navyšování výkonů. Ty zkrácené spoje do Jesenice by nemusely být problém, stejně je občas potřeba pauza.

Možná by naopak šlo pomocí výše popsané špičkové úspory Jílové-Jesenice dát (plus mínus) bez celkového navyšování 362 Praha-Jílové ve špičkách po půlhodině (podobně jak píše Pavhob), v úseku Jesenice-Jílové převést dalších x spojů z 362 na 332, takže by byl ve špičkách přibližný proklad 332 a 362. Půlka spojů 332 by ve špičkách jela jen Jesenice-Budějovická. To by mělo výhodu, že by ráno každou půlhodinu jel z Jesenice do Prahy spoj který by tam začínal, nepřijel by odnikud narvaný. Kdyby to nevycházelo, tak by asi šlo pomoct si ráno pár manipulačními jízdami z Prahy místo některých spojů. Ráno jich je ve směru z Prahy zbytečně moc a vozí skoro vzduch. Těžko ale říct bez nimravé práce, jestli by to opravdu rozumně vyšlo s požadavky typu ani vůz navíc, ani vzájemné přejezdy mezi linkami. To kvůli diskusi na fóru dělat nebudu.
ABCDEF
Úterý, 18. září 2018 - 08:28:02  
Neregistrovaný host
Pavhob: Jako hrubý odhad počtu vozů asi tak nějak. Konkrétní přesný počet už se ale musí udělat zároveň s návrhem změn v jízdním řádu. K tomu je dobré mít k dispozici současné turnusy.

Fkam: S tím zdržením je to tak, že poslední kratší obrat se v Praze dá udělat tak do 7 hod. Pak je to až do zhruba 10 hod. dost nespolehlivé, musí tam být časové rezervy, která se pořádně nedají využít ani na povinné přestávky. Podobně odpoledne.

Rychlíky by určitě měly zastavit na Želivci, skoro všechny zrychlené benešováky tam staví. Integrace spojů směr Poříčí by měla být příležitostí k znovuzavedení integrovaných rychlíků přes Kamenici.

Když by se udělal ve směru Praha-Kamenice podobný model jaký popisuje Pavhob pro Jílové, čili rychlíky by jezdily po půlhodině, tak by mě neurazilo ani zastavování od Kamenice až do Jirčan a pak průjezd (objezd) až k Thomayerce. Tím by se šetřila část couráků, které by mohly taky zčásti začínat až v Jesenici.
Půlhodinový interval rychlíků by se hodil i k tomu, že by se mohlo zrychleně jezdit po hodině z Poříčí a po hodině z Týnce.

Co se týče nedávno zmiňovaných rychlíků z Benešova do Prahy po dálnici, tak většina z nich jede z Vlašimi. Doufám, že by jejich rušení Ropidu neprošlo, protože Vlašim je dost velké město a dost se odtamtud dojíždí do Prahy, daleko víc než třeba ze Sedlčan. Tipuju že nejsou na nějaký povinný přestup v Benešově vůbec zvědaví. Mimoto je Vlašim výchozí pro řadu místních linek, a nucený přestup v Benešově by pak znamenal dva přestupy z obcí směrem do Prahy.
ABCDEF
Úterý, 18. září 2018 - 08:44:22  
Neregistrovaný host
Některé současné benešováky staví i v Jesenici. Díval jsem se do posledního sčátání lidu, kam se z Jesenice dojíždí. Bylo to Praha asi 2100 lidí, Vestec 60, Říčany 40, Průhonice 20, Modletice 20, Čestlice 15, Psáry 10, ostatní blízká nule. Ani časy současných spojů neodpovídají nějaké dojížďce Jesenice-Benešov, jediný ranní spoj příjezd v půl osmé, jediný odpolední odjezd po třetí, to není ani škola, ani práce. Dá se tedy celkem s jistotou dedukovat, že Jesenice-Benešov může být s přestupem v Kamenici případně v Jirčanech.
Fkam
Úterý, 18. září 2018 - 08:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3275
Registrován: 3-2011
ABCDEF - souhlasím. Máte dobré nápady. Jen se obávám, že s integrací Benešovska se všechny linky zaříznou v Benešově a budou stát na každé mezi na staré benešovské. Jako je tu znát, že chybí ta bývalá rychlíková 369.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Středa, 19. září 2018 - 07:12:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 9-2005
Tak mne napadá, nestálo by za to udělat (ve spolupráci s mobilním operátorem a třeba nějakou VŠ) přes pohyb telefonů v síti nějaký výzkum, kdy, odkud a kam se ve středních Čechách lidi pohybují, bez ohledu na použitý dopravní prostředek? Sčítat lidi jedoucích ve VHD je sice záslužné, ale neobsahuje data o těch, kteří VHD nepoužívají, protože nenabízí vhodný spoj ve vhodnou dobu.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
ABCDEF
Středa, 19. září 2018 - 07:56:16  
Neregistrovaný host
Fkam: Díky, ale převážně to asi jsou ty typy nápadů a argumentů, které na pražáka pověřeného organizováním dopravy působí jako rudý hadr na býka ...

Houmr: Máte pravdu. Lidi kteří jezdí mimo VHD se najdou jen ve sčítání lidu, které se dělá jen jednou za deset let. Nejsou v něm ty časy ani detaily kam přesně ve větší obci atd.
Přes mobily, jako statistický balík bez osobních údajů, by to bylo dobré. Takhle z hlavy ale nevím, jestli by se to dalo legálně objednat. Taky je otázka kolik by za to ti operátoři chtěli. Museli by v tom být zapojení všichni, jinak by to nemělo smysl.
Středa, 19. září 2018 - 15:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 9-2008
Fkam: Jen se obávám, že s integrací Benešovska se všechny linky zaříznou v Benešově a budou stát na každé mezi na staré benešovské.

To se očekávat dá. Je to totiž politické zadání kraje - ten chce spěšňáky do Benešova a zároveň útlum autobusů ve stejné stopě.

ABCDEF: Je třeba trochu z odstupu popsat, proč vlastně začal vznikat PID. Přivandrovalí pražáci chtěli v nově stavěných satelitech stejnou MHD na jakou byli zvyklí z Prahy. Úplně původně byla představa, že se vyčarují peníze na prodloužení pražské MHD do okolí. Brzy se zjistilo, že čistě na tenhle model nebude dost peněz. Přišli tedy na to, že když přidají mraky zastávek na dosavadní linky z větších vzdáleností, tak to bude levnější. Vymysleli rétoriku, že PID je moderní a trendy, zatímco dosavadní systém linek je zastaralý a špatný. To sice v mnoha věcech byl, ale rozhodně nepotřeboval přidávat na každou linku desítky zastávek - to je technologická zvrhlost tvůrců PIDu.
Delší linky se začaly integrovat v podstatě jen proto, aby v satelitech těsně u Prahy pomohly vytvořit co nejkratší interval. Tím, že PID byl a je určený hlavně pro "pražáky v exilu", čili pro satelity kousek od hranice Prahy, se nikdy moc neřešily jízdní doby ani nějaký komfort cestování. O důsledky kdesi daleko za hranicí Prahy se nikdy nikdo nestaral.


Pobavilo. Pro někoho řídí svět spiknutí židozednářů, pro někoho řídí středočeskou dopravu spiknutí Pražáků. Obojí je zhruba na stejné úrovni fantasmagorie a obojí svědčí o způsobu myšlení dotyčného jedince.

Hrozná je neochota Ropidu svůj systém nějak zásadněji adaptovat, aby se hodil pro větší území. Vypadá to, že se s postupující integrací PID dostal mimo své techologické limity a mimo limity zvoleného systému financování. Ten systém a lidi kteří ho tvoří, zjevně nejsou schopní kvalitně pokrýt celé území o rozměrech zhruba 140 x 120 km. Pražáci totiž mají rovnítko mezi kvalitou a intervalem, a jsou moc do sebe zahledění, než aby dokázali pochopit že na tak velkém území je třeba řešit víc parametrů najednou. (Stejně tak jsou moc zahledění do maximální preference železnice, aniž by dokázali vidět nepřiměřenou finanční náročnost tak extenzívního nárůstu objednávky vlaků.)
PID na území celého kraje, to bude snad ještě horší parodie na dopravní systém než někdejší trucpodnik středočeského kraje. Na tak velkém území se nedá budovat dopravní systém metodikou obří MHD, přesto se to dělá.


Zaprvé už to není ani tak věcí ROPIDu, jako spíš IDSK, zadruhé bylo přijato politické rozhodnutí, že nejprve se dointegruje celý kraj a pak teprve se začne řešit změna systému např. co se týče tarifu, který je zjevně již nevyhovující. Ale Vy prostě nedokážete pochopit, že tvář systému tvoří mozaika rozhodnutí politiků pražských, středočeských a komunálních, řada křížících se politických poptávek, tu po zrychlení, tu po zastavování, tu po škrtání spojů, tu po přidávání, tu po menší finanční zátěži pro kraj/obec - z této mozaiky vstupů pak vylezou na druhé straně nějaké výstupy, které jsem se pokusil popsat. Ne, pro Vás je všechno spiknutí Pražáků na ROPIDu, neboť přemýšlet o skutečné roztříštěné politické realitě by bylo zřejmě příliš složité. Svět je pro Vás černobílý a důležité je správbě identifikovat zlo - pro někoho Soros, pro Vás ROPID. Pak ale asi nemá smysl snažit se něco vysvětlovat.
Středa, 19. září 2018 - 16:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5190
Registrován: 12-2004
Mašotouš: Nechci snižovat význam železnice z Prahy do okr. měst apd. Ale proč Ropid "natahuje" vlak např. do Kralovic, kde bude pro většinu lidí konzervovat nevyhovující stav?
Zůstanou bus JŘ jak noty na buben a k tomu šukafon, kterým pojede dál minimum lidí.
Přitom jedna přehledně a odpovídajícím způsobem často jedoucí bus linka Rakovník - Petrovice -Kralovice - Plasy(vlak)- Plzeň by udělala mnohem víc užitku a byla by použitelná i pro Kožlany atd atd. který vlak z pochopitelných důvodů ignorují.
Fkam
Středa, 19. září 2018 - 19:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3282
Registrován: 3-2011
To bude super pro lidi z Vlašimi přestupovat v Benešově buď na bus po staré benešovské nebo na vlak do Prahy. [angry]

Bylo by dobré pochopit, že ne pro všechny cesty je vlak super.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Středa, 19. září 2018 - 19:52:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 9-2008
Zzz: Opět - politické rozhodnutí zaintegrovat veškerou železnici na území kraje. Že provoz vlaků na trati 162 je z pohledu kvalitní veřejné dopravy totální nesmysl, to je jiná věc a naprosto s Vámi souhlasím (a mimochodem tento provoz je také důsledkem politického rozhodnutí). P. S. Do Kralovic, ba ani do Čisté, vliv ROPIDu vůbec nesahá, to je sféra IDSK.

Fkam: Já bych na místě krajských politiků vůbec otevřel otázku trati 222 a možného přímého spojení Prahy s Vlašimí po železnici; zadal bych studii, která by vůbec odpověděla na otázku, co s tratí 222. V tuto chvíli tam jezdí zastávkové vlaky a rychlejší autobusy jezdí po silnici; skoro bych se zamýšlel, jestli by to nešlo naopak, tedy spěšňáky z Prahy až do Vlašimi (s opuštěním všech zastávek kromě Postupic) a zastávková vrstva po silnici. A co pak s 222 z hlediska infrastruktury (jaký pohon, jaká údržba, co s cancourem do Trhového Štěpánova apod.). Ale to je na úplně jinou debatu.
Středa, 19. září 2018 - 20:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5191
Registrován: 12-2004
Já bych vlak na Vlašim - Benešov neodepisoval,( a to hlavně o víkendech) i když dnes drtivá většina lidí jede busem. Jen by se přinejmenším hodila jiná vozidla, než odporný šukafony.
Trhový štěpánov je už "o ničem".
Na druhou stranu, přestože bude (je) celkem asi logická snaha o to, aby byla relace Benešov - Praha hlavně vlaková, tak bych tady nechal prozměnu i bus. Těch lidí, co jede denně na Roztyly a dál, je i vzhledem k nemožnosti použít PID opravdu hodně(pro mě až nečekaně).

Mašotouš: Já myslím, že u těch Kralovic tam "nějaký vliv Ropidu" je, i když vím, že už jde o stč. resp. se leze do plzeňskýho, ale třeba se pletu.....
Tak to tam dál bude stát za vyliž..... pro domácí a někteří šotoušci můžou jásat a snít o davech lidí, jedoucích z Plzně do Prahy přes Mladotice a Lubnou[crazy]
Martinmarilynmanson
Středa, 19. září 2018 - 21:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10655
Registrován: 12-2007
Přitom jedna přehledně a odpovídajícím způsobem často jedoucí bus linka Rakovník - Petrovice -Kralovice - Plasy(vlak)- Plzeň by udělala mnohem víc užitku a byla by použitelná i pro Kožlany atd atd. který vlak z pochopitelných důvodů ignorují.
[ok]
Já si dokáži představit, pokud chce IDSK držet mermomocí vlaky na 162, kombinaci 120 min. interval vlaků a 120 bus, vše s návazností v Rakovníku na Prahu. Ve špičce by to šlo, přičemž Kožlany by byly doplněny v časech vlaku busy od Kralovic a dále na Chříč (např.). V Kralovicích návaznost na Plzeň. Ale bus linka (Plasy) - Kralovice - Rakovník by mi přišla nejlepší.
Be clever - use public transport!
ABCDEF
Čtvrtek, 20. září 2018 - 08:16:14  
Neregistrovaný host
Mašotouš: Nepíšu nic o žádném spiknutí. Žádné spiknutí není. Problém je v myšlení těch lidí, kteří se v Praze a středních Čechách ucházeli o funkce a místa u organizátorů dopravy, a teď v těch funkcích a na těch místech jsou. Nemusí se spikávat, mají přirozeně společnou typicky pražskou ignoranci a přehlížení problémů pro ně okrajových a vzdálených. Všechno na světě umějí spočítat, ale spoustu normálních věcí vůbec nedokážou vidět ani pochopit. Chtějí mít ve všem Dokonalý Systém s velkým S. Je to pro ně taková modla, že se některé aspekty funkčnosti a uživatelských kvalit propadly kamsi hluboko.

Co se týče vzniku PID, tak je vidět že nevíte. To, co jsem napsal, není ani moc nadsázka. Role pražáků, přivandrovalých do měst a vesnic těsně za hranicí Prahy, skutečně byla naprosto zásadní. Byl to hlavní hnací motor vzniku i expanze PIDu.

"s integrací Benešovska se všechny linky zaříznou v Benešově a budou stát na každé mezi na staré benešovské. ... To se očekávat dá. Je to totiž politické zadání kraje - ten chce spěšňáky do Benešova a zároveň útlum autobusů ve stejné stopě."

Polopravda, spíš "čvrtpravda". Politické zadání bylo a je pouze "spěšňáky do Benešova".
Myšlenka ale stejně vznikla kdysi v Ropidu, ještě v dobách, kdy nechtěli integrovat rychlíky. Tenkrát chtěli místo rychlíků vlastní nezávislý systém spěšňáků. Bylo prý dost obtížné vysvětlit lidem z Ropidu, že je kapacita dráhy omezená, a že na takový model nikdy nebude dost financí. Později Ropid myšlenku trochu adaptoval do reality, rychlíky a spěšňáky které se vzájemně doplňují. Tuhle verzi později úspěšně vnukli některým politikům, a ti ji přijali za vlastní.
Útlum autobusů ve stejné stopě není nápad ani iniciativa žádného politika, to jsou "odborná" stanoviska Ropid i IDSK. Pokud to opravdu proniklo do dokumentů kraje, tak z (hodně vehementní) iniciativy Ropid a IDSK.

"tvář systému tvoří mozaika rozhodnutí politiků pražských, středočeských a komunálních, řada křížících se politických poptávek, tu po zrychlení, tu po zastavování, tu po škrtání spojů, tu po přidávání, tu po menší finanční zátěži pro kraj/obec - z této mozaiky vstupů pak vylezou na druhé straně nějaké výstupy"

Opět polopravda. Rozsah objednávky je sice tvořený vámi popsaným kompromisem.
To že jsou dlouhé "páteřní" autobusové linky plně zastávkové, s obsluhou okrajů Prahy místo jízdy po obchvatu, to už je "koncepce" vytvořená Ropidem. "Všeobecná zastávkovost" autobusových linek, o které jste psal vy, není důsledkem kompromisů, ale byla od počátku prosazovaná Ropidem. IDSK je ovládaná bývalými pohlaváry Ropidu, takže je snad ještě horší než Ropid. Právě ta koncepce maximální zastávkovosti bez ohledu na délky linek, a důraz aby linky vždycky vymetaly okraje Prahy, to je výmysl těchto konkrétních pražáků.

Třeba "páteřní" 360 do Sedlčan, s 36 zastávkami, závlekem na Zbraslav a přímými spoji do Milevska s 57 zastávkami, to je od počátku nápad z Ropidu. Ropid a IDSK totiž berou rychlejší autobusové spoje jen jako obcemi plně placený "nadstandard" nad rámec Ropidem vyprojektovaného intervalu. Dokážou zajistit, aby rychlejší spoje nebyly součástí krajské objednávky. Mimo IDSK totiž na kraji není nikdo, kdo by podrobně znal detaily objednávek, připravovaných Ropidem.
Ropid už kdysi vyprojektoval v úseku Praha-Štěchovice interval 10 minut ve špičce a 20 minut v sedle. Když obce samy neobjednají další spoje nad rámec Ropidem vyprojektovaného intervalu, tak tam podle Ropidu žádný "rychlejší nadstandard" být nesmí. Když holt je někdo pražák a "vláčkař" zároveň, tak může být studovaný jak chce, ale některé věci zjevně nepochopí. Vymýšlí a nekompromisně prosazuje voloviny, které z PIDu dělají parodii krajského dopravního systému.

"Svět je pro Vás černobílý a důležité je správbě identifikovat zlo - pro někoho Soros, pro Vás ROPID."

Nikoliv. Systém příměstských linek, k obsluze blízkých satelitů, Ropidu jde. Rozšířená MHD, na tom se Ropid vyprofiloval a to umí dobře. Bohužel si jak v Ropidu, tak v IDSK, představují krajský systém pro území 120 x 140 km jako mnohokrát zvětšený příměstský systém, jako jednu obrovskou MHD. A to už dělají totálně blbě.

Pravděpodobně by to chtělo požadovat změnu smlouvy, podle které Ropid tvoří koncepce a jízdní řády všech linek které začínají v Praze, i těch linek které jsou z Prahy až na druhý konec kraje. Není ale možné tuto práci svěřit současnému IDSK, to by bylo asi ještě horší než když to dělá Ropid. Zároveň by to tedy chtělo sundat z funkce vedoucí funkcionáře IDSK a nahradit je někým normálním. Někým, kdo bude stát na normální odborné pozici, kdo chápe že linky, fakticky dlouhé mnoho desítek km, nemůžou být v podmínkách středních Čech zároveň páteřní a zároveň plně zastávkové. (Pro úplnost: Ropid i IDSK sídlí v Praze na stejné adrese. Většina zaměstnanců IDSK přešla z Ropidu.)
ABCDEF
Čtvrtek, 20. září 2018 - 08:26:11  
Neregistrovaný host
Zzz: "Já bych vlak na Vlašim - Benešov neodepisoval,( a to hlavně o víkendech)"

Ten vlak odepsat nejde, protože taková je politika obcí a politika kraje. Bude tam, i když ho skoro nikdo nepoužívá. Nedá se na něm ale stavět dopravní obsluha Vlašimi ani Postupic. Obce si ho určitě nechtějí nechat vzít, ale je v tom stokrát víc symboliky než reálného používání. Na dojíždění z Vlašimi do Benešova je ten vlak moc pomalý, nejezdí ani nemůže jezdit dost často, a z částí obou měst je na něj moc daleko.
Vlaky co tam jezdí jsou nic moc, ale vozy na autobusových linkách ve stejné trase taky nejsou žádný hit. Myslím, že ve vozidlech to není.

Ropid nebo IDSK, to je prašť jak uhoď. V obou jsou podobní sebevědomí, studovaní máci, kteří vzývají Vlaky a Systém. Lidi jsou jim ale ve skutečnosti ukradení.
ABCDEF
Čtvrtek, 20. září 2018 - 08:38:32  
Neregistrovaný host
Mašotouš: "spěšňáky z Prahy až do Vlašimi (s opuštěním všech zastávek kromě Postupic) a zastávková vrstva po silnici"

Pak kdo tu vymýšlí fantasmagorie. Na železnici se toho vejde daleko méně než na silnici. Vlaky musí na takových tratích někde "křižovat", tím se pořádně zdržují atd. Rychlosti jsou omezené na naprosto absurdní rychlosti jako 40, 50 a podobně. Neznám přesné detaily, ale párkrát jsem po té dráze jel. Spěšný vlak do Vlašimi je fakt srandovní představa. Spěšný vlak do Vlašimi v přijatelném intervalu, to už je představa z Marsu.

A jestli jste to myslel tak, že se tam má kvůli vlakovému spěšňáku udělat velká investice do trati, tak potěš koště. Jaký tunel do rozpočtů si ještě kdo vymyslí, aby se mohlo za každou cenu zrušit asi 20 párů přímých autobusů Praha-Vlašim? (Významná část těch autobusů si dneska na sebe vydělá z jízdného. Po integraci by prý byly obrovsky ztrátové ...)
Beulas
Čtvrtek, 20. září 2018 - 09:02:03  
Neregistrovaný host
Ten vlak odepsat nejde, protože taková je politika obcí a politika kraje. Bude tam, i když ho skoro nikdo nepoužívá. Nedá se na něm ale stavět dopravní obsluha Vlašimi ani Postupic. Obce si ho určitě nechtějí nechat vzít, ale je v tom stokrát víc symboliky než reálného používání.

A teď si představte, že takových tratí je jen ve středočeském kraji víc než dost, kde vlak slouží víceméně jen jako symbolika, krom Vlašimi namátkou Vraňany-Straškov, Čelákovice-Mochov, Březnice-Rožmitál, Liteň-Lochovice, Vrané-Dobříš a atd... kde náklady těžce předčí užitek, ale tam kde by bylo potřeba zlepšit dopravu, tak peníze prostě nejsou, nebudou a být ani nechtějí...
Čtvrtek, 20. září 2018 - 09:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5192
Registrován: 12-2004
ABCDEF: Myslel jsem vlak na Vlašim - Benešov jako doplněk, ne jako páteř.
Obecně vnímám jakožto pozitivní, pokud je v silných relacích zájem o oba dva druhy dopravy, nechat upraveným způsobem vlak i bus.
Takže v úseku Vlašim - Benešov by byl jednoznačně "páteřní" bus.
V případě Praha - Benešov bych nechal jezdit i nějaký R busy na Roztyly (v rámci PID) i když bude páteřní vlak.

Beulas: Tady je to přece jen něco jinýho.
Straškov vůbec neznám, ale např. Rožmitálka žádnou "silnou" relaci evidentně neobsluhuje(tam je hlavní směr jednoznačně na Příbram) a držet oba druhy dopravy opravdu nemá smysl.Ono by moc místních ani nepostřehlo, kdyby tam šukafonie zmizela...
Dobříš - Mníšek - Praha je sice "silná" relace, ale vlak je tu dobrý leda na sezonu o víkendech. Je to tam "dobrá"(smutná) ukázka toho, že kde je vlak (nebo někde bus) "reálně k ničemu", nepomůže ani zahuštěný jízdní řád, tarifní integrace atd.


Co se týká komunálních politiků: Proč by sami od sebe říkali, aby se jim COKOLIV UZMULO , když to obec a město nic nestojí...
Pokud by měl teoteticky např.Rožmitál přispívat na provoz šukafonu významnou částkou třeba od zítra, tak tam v poledne už po kolejích nic nepřijede....
ABCDEF
Pátek, 21. září 2018 - 07:46:47  
Neregistrovaný host
Beulas: I tyhle tratě jsou součástí politiky kraje a obcí, převážně jako drahá symbolika. Kdyby někdy byla vůle řešit vyhazování peněz, tak by se ale musela každá trať a každý úsek pečlivě zvážit. Například z Měchenic do Vraného (z obce do obce) jezdí jen jednotlivci, ale co je vlakem 4 km, to je autem 14 km, jiná VHD než vlak není.
Vraňany-Straškov už je Ústecký kraj, vlak možná má smysl pro Horní Beřkovice.
ABCDEF
Pátek, 21. září 2018 - 08:04:00  
Neregistrovaný host
Zzz: Obecně souhlasím, v silných relacích můžou mít smysl dva druhy dopravy. Rychlíkový autobus z Benešova do Prahy má smysl i pro samotný Benešov, zastávky pivovar a Lidl obsluhují části města odkud je to daleko na vlak, v Praze autobus jede jinam než vlak. Rychlejší vlaky Praha-Benešov stejně nikdy nebudou jezdit v nějakém ultrakrátkém intervalu.

Naproti tomu vlak nemá pro cestu z Benešova do Vlašimi vlastně žádný přínos. Spolehlivost autobusových spojů, které začínají v Benešově, je dostatečně vysoká. Autobus obslouží nádraží v Benešově i Vlašimi a má navíc významné zastávky v Domašíně a u sídliště (sever) ve Vlašimi. Jízdní doba nejcouravějšího autobusu, který jede po hlavní silnici, je prakticky stejná jako vlaku. Když už tam ten vlak jezdí jako doplněk, tak má jakýsi smysl jízda přes Zdislavice do Trhového Štěpánova, který by jinak skoro neměl přímé spojení s Benešovem (Zdislavice vůbec). Autobusy Benešov-Vlašim by sice mohly z Vlašimi pokračovat do více směrů, ale když je těch směrů zase moc, tak se špatně sestavují jízdní řády.

"Pokud by měl teoteticky např.Rožmitál přispívat na provoz šukafonu významnou částkou třeba od zítra, tak tam v poledne už po kolejích nic nepřijede...."

Nápady komunálních politiků jsou někdy nevyzpytatelné. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby si někde byli ochotní spoluúčast platit. Spíš by ale jen křičeli a medializovali, nebo zkoušeli sestřelit krajské politiky, kteří by za to podle nich mohli.
Celkově to je zajímavý nápad. Určitě by bylo přínosné, když by si kraj určil priority, a rozdělil tratě na ty, které jsou páteřní (nebo obtížně nahraditelné), a tím pádem plně placené z krajského. A pak na ty, které mají převážně jen ten symbolický význam, a obce by za vlaky na nich museli kraji platit. Například zhruba tolik jako se platí za autobus, a rozdíl mezi cenou autobusu a vlaku by platil kraj. To by byla pořád dost velká podpora nevytížených místních drah. Stejně si ale myslím, že něco podobného by ve středních Čechách jen tak neprošlo a že nemá cenu plýtvat energií tím směrem.
Maximum, které by snad mohlo projít, je vyhodnocení užitečnosti vlaků které dřív nejezdily a které v šíleném množství nechal objednat IDSK od svého vzniku. A to včetně mnoha zbytečných prodloužení už dříve existujících vlaků, až do míst kde už na takový interval vůbec není poptávka. Vím stoprocentně, že velká část z těch nových vlaků (a prodloužených úseků) chronicky vozí vzduch, a měly by se zase zrušit.
Pátek, 21. září 2018 - 08:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12169
Registrován: 5-2004
Rychlikovej bus z benesova na roztyly by byl dobrej zejmena rano do prahy. To je ovsem skrz natolik nevyzpytatelne zasekanej prijezd do prahy (a lepsi to nebude) ze na jezdeni do prace bude spolehlivejsi i zastavkovej vlak neb oboje pojede +/-hodinu...
Fkam
Pátek, 21. září 2018 - 09:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3285
Registrován: 3-2011
Petr Vlček - to je opravdu dost divoká teorie. K čemu mi pomůže vlak ve Vršovicích, Uhříněvsi, když chci jet na Pankrác, Modřany....a ten bus je celkem spolehlivý. Navíc vlak taky není v Praze hned plus k tomu další přestupy. [nene]
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pátek, 21. září 2018 - 09:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12170
Registrován: 5-2004
"K čemu mi pomůže vlak ve Vršovicích, Uhříněvsi, když chci jet na Pankrác, Modřany"

A k čemu mi do těch štací pomůže bus na Rozptylu?

Na Pankrác jede z Vršovic zpřednádraží 193 a z hlaváku to samý metro co z Rozptyl. Do Modřan je to na hovno z obou a asi nejlíp by to vycházelo pokud by byl ve Vršovicích rozumný (ca do 10 minut) přestup na Pacifik...

Známá jezdila busem do práce do Prahy z Kladna a "nemohla si vynachválit" že jeden den v tejdnu to bylo za 40 minut, 2xza 50 a 2x přes hodinu...
Fkam
Pátek, 21. září 2018 - 10:28:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 3-2011
193 je ve špičce nepoužitelná. Z Roztyl dojedu na Kačerov/Pankrác metrem a jsem tam raz dva.
Vlak jsem z Benešova zkusil dvakrát a svého času jsem pak využíval bus, který byl nesrovnatelně rychlejší.
Pacifik je pro cesty po Praze no jemně řečeno k ničemu.
Tohle násilné cpaní cestujících do jednoho dopravního prostředku povede akorát k tomu, že si člověk sežene auto a pojede autem. Řeč je o Benešovu, nikoliv o Kladnu. Z Benešova je dost lidí, pro které je rychlíkový bus mnohem lepší než vlak, co je odveze jinam.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.