Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 09. 04. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 09. 04. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 06. března 2019 - 20:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3068
Registrován: 2-2010
OC+mf: pánové, na jedné straně toužíte po tom, aby Vám bylo vše vynávěstěno, na druhé straně význam a chování se u štítu Op podmiňujete znalostí vazby a závislosti návěstidlo-PZZ a z toho odvozujete, kdy štít Op ne/platí. Chci-li to pochopit Vaší logikou, musím se zeptat, proč dle stejných zásad (rozkaz Z-část 2, nebo jeho analogie v rozkazu V), přesto respektujete Rádiovník, Začátek práce postrku, Konec práce postrku... atd, budou-li tato návěstidla umístěna na stožáru návěstidla? Asi proto, že víte, že tato návěstidla nejsou závislá na návěstidle. Ale strojvedoucí si přece není oprávněn určovat (byť se znalostí závislostí), zda a kdy návěstidlo neplatí.
Hajnej:
"Lze to chápat tak, že na autobloku ten Op-štít "štítuje" jen s červeným světlem a nebo se zhaslým návěstidlem (v době, kdy zhaslé být nemá)."
A už vidím, jak nejen tuto funkci natlučeme do hlavy během jediného týdne dopravního školení nových kandidátů z ulice a dráhou nepolíbených, když ti mají na konci týdne proběhnuvšího "rychlokurzu" mnohdy problém pochopit, k čemuže oddílové návěstidlo vůbec slouží. Jo, dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky-jak pravil můj náčelník ÚPV. Prostě ty kurzy jsou krátké na to, aby se jim vše vysvětlilo.
Fíra by měl bezpečně vědět, že:
- návěstidlo platí vždy, pokud není zpraven o jeho neplatnosti,
- jak se má u platného návěstidla chovat.
A ne, že se jeho chování bude odvozovat od znalostí všelikých závislostí a z toho si sám určovat, zda návěstidlo (čímž je i štít Op) ne/platí a jak se má kdy chovat. Vždyť právě proto jsou ty předpisy tak nafouknuté.
Takový je můj názor k platnosti všech návěstidel (nejen štítu Op).
A znovu: děkuji za diskusi.
Komis
Středa, 06. března 2019 - 20:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 2-2019
Promiňte mi, že se do toho pletu, ale kdyby měl nějaký soudce na základě vaší odborné debaty (o předpisu) někoho soudit, musel by dotyčného zřejmě osvobodit pro naprostou zmatečnost předpisu.
Pružinskij
Středa, 06. března 2019 - 21:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 4-2015
Jak to tedy po vás čtu, tak nějak nevidím problém (stejně jako MP nebo motorivý).
Čert vem "Op" štít - spíš bych viděl závažnější Oldcerryho připomínku ohledně přenosu kódu a s tím souvisejících věcí.
West code was broken.

Středa, 06. března 2019 - 21:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 7-2006
spíš bych viděl závažnější Oldcerryho připomínku ohledně přenosu kódu a s tím souvisejících věcí.

A o kterých málokdo z provozu ví,bohužel .. [ko]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Středa, 06. března 2019 - 22:29:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 5-2008
Hajnej18621: Aha , dík
Don Parmezano
Středa, 06. března 2019 - 22:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5981
Registrován: 7-2007
Haan: Tak ještě přesněji, štít OP mi nepřikazuje žádnou činnost protože nejsou splněny další podmínky, abych dle něj jednal. Štít je samozřejmě platný. Tedy srovnávat to s rádiovníkem atd...trochu slabé.
A o tom učení. Dnes jsem poprvé v životě jel s vlakem na vložáku přes modrou. Kuwa když chci jezdit s lokomotivou, tak musím něco znát. A to není o kurzech, ale o ochotě se samo vzdělávat. A tohle jsem opravdu dloubal z hloubi mysli.A kdybych si nebyl jist, tak jsem zastavil a byl bych pár minut za vola, no a?
Tohle mi u mnohých kolegů chybí, učit je to už nebudu, jejich boj, doufám, že mi nepřestanou v klíně.
Středa, 06. března 2019 - 23:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8670
Registrován: 5-2002
A o tom učení. Dnes jsem poprvé v životě jel s vlakem na vložáku přes modrou.

Jsi byl na Smíchově? :-)
Čtvrtek, 07. března 2019 - 00:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5982
Registrován: 7-2007
JJ, ono už těch žst moc není, tohle jde (používá se) asi jen tam.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 01:00:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3069
Registrován: 2-2010
Oldcerry:
"Haan: Tak ještě přesněji, štít OP mi nepřikazuje žádnou činnost protože nejsou splněny další podmínky, abych dle něj jednal. Štít je samozřejmě platný. Tedy srovnávat to s rádiovníkem atd...trochu slabé."
Ale tak, samozřejmě, že je to slabé přirovnání...
Hledajíc, jak Vaše stanovisko opřít o předpis, kdy které návěstidlo neplatí (=kdy se jeho návěstí neřídím), vyčetla jsem ve čl.3281 následující:
"Kromě případů nařízených jednotlivými ustanoveními předpisů pro provozování dráhy a organizování drážní dopravy se zpravují strojvedoucí písemným rozkazem také v těchto případech:
a) o přechodné neplatnosti hlavních návěstidel, předvěstí, přejezdníků, tabulek s křížem a lichoběžníkových tabulek. Při zneplatnění (zrušení) oddílových nebo krycích návěstidel, která nejsou označena návěstí Neplatné návěstidlo, ani nejsou zakryta nebo odstraněna, se strojvedoucí zpravují písemným rozkazem v poslední stanici, obsazené výpravčím;"

Lze-li z tohoto textu odvodit obecně platnou zásadu (tedy i pro jízdu v mezistaničním oddíle), že se vlaky zpravují o přechodné neplatnosti pouze u výše uvedených návěstidel (v našem případě rozkaz Z-část 2, nebo analogie V), pak o dalších návěstidlech výše neuvedených a umístěných na stožáru neplatného návěstidla se vlaky nezpravují a tedy štít Op neplatí. V tom případě chápu, že návěst, kterou Vám přikazuje štít Op Vás taky nezajímá.
Je fakt složité dobrat se správného předpisového postupu a umět si odůvodnit, proč při zpravení o neplatnosti oddílového návěstidla neplatí ani štít Op a tedy se neřídit návěstí, kterou přikazuje. Do toho se zamotá ještě čl.1496-při zneplatnění hlavního návěstidla kříži se musí navíc křížem zneplatnit i štít Op. A není-li zneplatněn, vtáhnout do okamžitého rozhodování ducha povědomí o závislosti návěstidla na PZZ. Jak zbytečné. No jo, no.
Oldcerry:
"A to není o kurzech, ale o ochotě se samo vzdělávat."
Jo, za týden v rychlokurzu se těm chudákům hlava točí. A pak se vzdělávají doma a bojí se zeptat na složitosti a souvislosti (se kterými si ani odborníci někdy neví rady), aby nebyli za blbce. No, každého boj. Hlavně, že ten "rychločas" na výchovu a přípravu nových kandidátů taky není systémovou chybou celku. Protože kdo chce, ten se přece stará a sebevzdělává, aby všechny zkoušky udělal. A pak na sebe převzal odpovědnost, o jejíž výši má velmi zjednodušenou představu a vyhýbal se úspěšně pastičkám, které na něj číhají.
Oldcerry:
"Dnes jsem poprvé v životě jel s vlakem na vložáku přes modrou."
U nás Citicích před léty tak 1x týdně s uhláky taky. A kousek vedle i uzávěry koleje. Vše je už minulost.
Dobrou noc. [happy]
Čtvrtek, 07. března 2019 - 07:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18626
Registrován: 5-2002
Podr: Návěstidlo už neplatí, jen štít Op.
Je rozdíl mezi platností a, řekněme, účinností.
Čili štít pořád platí, ale nemohou nastat podmínky k tomu, aby účinkoval.

Že by ta čeština byla tak záludná?
Čeština ne, spíš nešikovně zvolené základní pojmy (což tu tvrdím už hodně dlouho).
Čtvrtek, 07. března 2019 - 09:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5983
Registrován: 7-2007
Haan: A už jsme se něčeho dobrali [happy]. Je fakt složité dobrat se správného předpisového postupu a umět si odůvodnit Bohužel, já tu D1 nepsal. A věřte, že jsem se o změny (dovysvětlení, úpravy) snažil, nechce se, tak se nechce. Kněz dvakrát nekáže....
ducha povědomí o závislosti návěstidla na PZZ Štít OP je jen a jen k přejezdům. Takže žádného ducha kočí nepotřebuje. čl. 1227/8 ....přikazuje jen v případech stanovených tímto předpisem.... No a "Mezistaniční oddíl je prostorový oddíl, ohraničený z obou stran stanicemi." Z toho si to odvozuji já.
Dnes jsem poprvé v životě jel s vlakem na vložáku přes modrou. To jsem napsal jen jako příklad, že na železnici dějou se věci...Po 31 letech na lokomotivách, se člověk setká s "novinkou" která je tam desítky let...[wink]
Asi pamatujete, kdysi se psávalo..."Jedete v mezistaničním úseku v traťových oddílech"...tak nějak, když se jelo po nesprávné a oddílová pro vás platila. Tak nějak, možná už to motám...
Jo Citice (taky "povedená rekonstrukce - debil, blbeček, debil, debil") už jsou pryč a levostraný provoz taky...jde to všechno do kytek.
Jo, za týden v rychlokurzu se těm chudákům hlava točí. Kurz myslím trvá 6 neděl a pak mají skoro rok, než jdou ke zkouškám, tj množství konzultací, zácviků...Kdo chce, tak se to naučí.
bojí se zeptat na složitosti a souvislosti No, a proč se bojí? My jsme taky byli "ucha", taky jsme začínali...Kurz, konzultace jsou od toho! Jenže my jsme neměli starost, jestli je nějaká nová PC sračka, telefon, aplikace atd. (maximálně... jak se dostat támhle té do kapličky)...Abych to mohl dělat, musel jsem něco umět. A to mi z nebe nespadlo, to jsem se musel prostě naučit. Dnes se u zkoušek bojíte na něco zeptat, zásadně dáváte jednoduché otázky (stejně si většinou odpovídáte sám, tak proč sám sebe pérovat)....Je docela s podivem, že drtivá většina dotazů je od starších, zkušených...omladina jezdí a nic neřeší (nebo všechno ví [rofl]).
Jéééžíííš, to je zas elaborát...už dám pokoj...Je to krásná práce i když "VH" dělají vše pro to, aby jí zkurvili...hučícímu Esu, skákajícím Wapice kilem, šlapajíc R na paty...nic se tomu nevyrovná. A jak potěší..."uber, jede před tebou rychlík" mmch krásný dívčí hlas.... [rofl]
Ty woe, už jsem fakt starej, začínám nostalgičtět...pche...
Sorry všem za výlev...
Čtvrtek, 07. března 2019 - 10:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18629
Registrován: 5-2002
OC: Dnes jsem poprvé v životě jel s vlakem na vložáku přes modrou
Ještě nedávno bylo stanic s vložáky pět (po předchozím mizení poměrně dlouho stabilně), loni ubylo Veselí nad Moravou.
Zbývají tedy už jen čtyři (Smíchov, Bubny, Kladno a Vlastec), přičemž střední zhlaví, aby se na tu modrou dalo jet "smysluplně", má jen ten Smíchov (a má taky jako jedinej z těch čtyř RZZ).

V exSSSR zemích je ta změna červené na modrou poměrně běžná, dokonce i na modernizacích - na rozdíl od nás to nemizí (neuvažuju-li reinkarnaci v podobě modrobliku).
Čtvrtek, 07. března 2019 - 11:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5984
Registrován: 7-2007
Hajnej: Budeš se divit, ale tohle i vím. Vlastec zahučí snad letos. přičemž střední zhlaví, aby se na tu modrou dalo jet "smysluplně", má jen ten Smíchov To jsem si nebyl jist, takže je to prostě tak, jak jsem si myslel.
A na tomhle se přesně ukazuje, jak hloupě napsaný je předpis D1. Místo, aby byla samostatná kapitola - Vložené návestidla - platí pro žst...kde by bylo popsáno vše ohledně tohoto tématu a v případě změny (přestavění) se jen škrtla příslušná žst, tak je to rozesrané po celém předpise.
Bubny se nepředělávají, když už je dlouho víceméně zavříno (Karlínský viadukt)?
Pro mě je dost nepochopitelné, že nejrozsáhlejší a nejdůležitější uzel v ČR (pro osobní dopravu) je dost pozadu a Bubny, Smíchov a trať na Beroun je z dob krále klacka. Na co se čeká? Až se to celé zhroutí? Nemám Prahu moc v lásce, ale takhle to nechat zchátrat? Most přes Vltavu je v dost zoufalém stavu (dělal jsem tam zátěžové (dynamické) zkoušky - teda dělal tu zátěž...). Památkáří a různí sluníčkáři...magoři...kus železa...jen bych si dovolil připomenout, aby se různí koumesové nebáli kouknout do historie. Třeba naši předci (krumpáč, lopata, dynamit a volské potahy) postavili nový most vedle a pak jen přepojili koleje (např Kostelec u J.) a tenhle výtoňský za 3 dny výluk (zastavení provozu). No, asi tak...
Trať Plzeň - ČB (pěkně už rozmlácená), v mnoha úsecích by mohla být na více jak 100 (s minimem úprav)- ne ne, tak to zabetonujeme modlou ETCS (z které má znalá většina spíše hrůzu - cena, váha, velikost), VZ už být nemůže (proboha proč?), nad 100 bez přenosu ne (proboha proč?)....
Tak jsem se dočetl, že opravdu s tou spojkou Vrš - Krč - Radotín to myslí vážně. Snad to úplně nedokurví. Nějak mi tam chyběl termín (možná jsem se přehlédl).
balik
Čtvrtek, 07. března 2019 - 13:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2427
Registrován: 11-2002
Oldcerry:
V Bubnech už se dělá JOPka.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 13:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18631
Registrován: 5-2002
OC: A na tomhle se přesně ukazuje, jak hloupě napsaný je předpis D1. Místo, aby byla samostatná kapitola - Vložené návestidla - platí pro žst...kde by bylo popsáno vše ohledně tohoto tématu a v případě změny (přestavění) se jen škrtla příslušná žst, tak je to rozesrané po celém předpise.
Pravdu díš, bratře Žižko...

Bubny se nepředělávají, když už je dlouho víceméně zavříno (Karlínský viadukt)?
Nějaká provizorka se tam snad dít má, ale podrobnosti neznám.

nejrozsáhlejší a nejdůležitější uzel v ČR (pro osobní dopravu) je dost pozadu
Tak to nepamatuješ dobu před Novým spojením, to byl teprv nářez...

Bubny, Smíchov a trať na Beroun je z dob krále klacka. Na co se čeká?
V prvním případě na rychlodráhu na letiště, ve zbylých dvou na koridor na Beroun.

Pamatuju, když to bylo v Praze naopak - z cca 30 pražských stanic jich mělo RZZ jen šest: Libeň, Běchovice, Nusle, Krč, Smíchov a Radotín. Zbytek v lepším případě elektromechanika, v horším klíčovej průmysl.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 14:51:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 4-2014
Také se v Praze vyskytovali i typová elektrická stavědla typu TEST - (taková zjednodušená RZZ ) - měli je Řeporyje a Zličín, ale to se již psal rok 1989.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 15:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5985
Registrován: 7-2007
Hajnej:Tak to nepamatuješ dobu před Novým spojením, to byl teprv nářez... Ale pamatuji, panáčku. Od 93 byla jízda do Phy moje doména. Jenže to nebyla tak zaplevelená osobní dopravou, R byly zcela běžně 10 a víc vozové, ale nejezdily na zahlášku za sebou. Nářez...cha, prvně když jsem jel dolů do Hrabovky, tak jsem se lekl, že jedu někomu do studny....Po spojkách se jezdilo max 40, stejně to dřív nestačili stavět. Jo to byly časy...Jedeš do Nuslí...a já pitoma hledal v JŘ Praha-Nusle a ono nic...blbe to jsou Vršky osobní...
V prvním případě na rychlodráhu na letiště, ve zbylých dvou na koridor na Beroun. První na svatého dyndy a druhé ještě dlouho po tom...[biggrin]
Čtvrtek, 07. března 2019 - 15:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5986
Registrován: 7-2007
balik: Takže vložeňáky do pryč? Tak to zbude už je Smích a Kladno... tak už se možná i dožiji...Nově se nezřizují, na dožití...uzávěry před nedávnem, cca 25 let, co tato věta předpise byla...že bych se dožil i zmizení Vl????[lol]
Čtvrtek, 07. března 2019 - 15:10:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 11-2005
Haan: já se omlouvám, že se do toho vložím jakožto naprostý laik, ale z výše zmíněné diskuze jsem dospěl k závěru, že štít Op pověšený na oddílovém návěstidle má prostě "tři stavy":

(1) neplatí
(2) platí a nařizuje opatrnou jízdu přes přejezd
(3) platí a nic nenařizuje

Případ (1) nastane, když je samotný štít Op zneplatněn křížem. Případ (2) nastane, když příslušné návěstidlo ukazuje stůj, neukazuje nic nebo dává pochybnou. Konečně (3) ve všech ostatních případech (například návěst volno). Když je samotné návěstidlo zneplatněno, jakoby neexistuje, takže nemůže naplnit žádnou z podmínek pro (2), výsledkem je tedy (3).

To je ale jen z této diskuze a oporu v předpisech pro to nemám. Zřejmě je potřeba podívat se spíš do předpisů pro štíty Op než do předpisů o neplatnostech návěstí.

Klíč k Vašemu nepochopení zřejmě spočívá v tom, že se točíte jen na platí/neplatí.
zOboru
Čtvrtek, 07. března 2019 - 16:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2018
Oldcerry: vyčkávací návěstidla se v rozsáhlejších dopravnách s více posunovacími obvody dokonce nově budují. Byť je to v rozporu s D1... (možná mají nějakou výjimku, když je tam provizorní zabzař, to si nejsem jist. Zatím jsem se totiž vždy setkal se staršími kousky přesunutými odjinud, ne nově vyrobené kusy)

Libcha: nádherně shrnuto. Souhlasím.

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pružinskij
Čtvrtek, 07. března 2019 - 16:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3456
Registrován: 4-2015
vyčkávací návěstidla se v rozsáhlejších dopravnách s více posunovacími obvody dokonce nově budují.
Neznáte náhodou důvod? Já jsem se zatím dočkal jen poněkud vyhýbavých a neurčitých odpovědí.
West code was broken.

Čtvrtek, 07. března 2019 - 16:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5987
Registrován: 7-2007
zOboru: Vy a Vl...trocha rozdíl[wink]. A víte, že proti "Vy" nic nemám. Jednoznačně určují, kde musím zastavit a dostat další pokyn. Třeba se sráčem Vegan tam budu stát do halelujá (nemá simplex)...tedy, než se ozve Higway to hell (zvonění mb) a i pak se bude dost kroutit, než zazní to co předpis nařizuje...jen pokus a vtipnost.[biggrin]
Pružinskij
Čtvrtek, 07. března 2019 - 16:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3457
Registrován: 4-2015
Jednoznačně určují, kde musím zastavit a dostat další pokyn.
Tak to námezník taky, ne?
West code was broken.

Čtvrtek, 07. března 2019 - 17:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18637
Registrován: 5-2002
Pruž: Tak to námezník taky, ne?
To sice ano, ale to Véčko tak snadno nezapadne sněhem.
Navíc hranice obvodů může být i tam, kde zrovna žádné námezníky nejsou (nebo jsou jen v některých kolejích).
Čtvrtek, 07. března 2019 - 17:07:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3070
Registrován: 2-2010
Libcha: díky za příspěvek. Ano, vystihl jste mě přesně-v případě křížů. Ale píšete:
"(1) neplatí
(2) platí a nařizuje opatrnou jízdu přes přejezd
(3) platí a nic nenařizuje"

Případ (1) nastane, když je samotný štít Op zneplatněn křížem.
-pokud jsem o jeho zneplatnění zpravena písemným rozkazem.
Případ (2) nastane, když příslušné návěstidlo ukazuje stůj, neukazuje nic nebo dává pochybnou. Píšete, že platí a nařizuje ... A když jsem zpravena o jízdě v mezistaničním oddíle s tím, že oddílová návěstidla AB neplatí co myslíte, platí (2) také?
Konečně (3) ve všech ostatních případech (například návěst volno). = platí a nic nenařizuje? Takový stav si neumím představit. Protože čl.113: Platné návěstidlo je návěstidlo, jehož návěsti ovlivňují jízdu vozidel nebo mají vliv na pracovní
činnost zaměstnanců.
Hádanka těch křížů mě však přivedla k jinému častějšímu stavu. A tím je případ, kdy se jedná jen o "běžnou" poruchu AB (žádný VR není vydán, návěstidla AB nejsou zneplatněna kříži). Tedy případ, kdy výpravčí nařizuje rozkazem Z-část 2 jízdu v mezistaničním oddílu, oddílová návěstidla neplatí, vmax 100. Oddílová návěstidla AB jsou zhaslá, nebo ukazují Volno, nebo pochybnou návěst=neplatí a proto se jimi neřídím. Až sem mám jasno. Ale jen do chvíle, kdy na některém oddílovém návěstidle je umístěn štít Op.
Klíč k mému těžkému pochopení spočívá opravdu v tom, že se točím na tom, kdy štít Op-ne/platí. Nikoliv, kdy se jím ne/řídím. A tak jsem hledala a našla jen to, co píši výše Oldcerrymu. Ale stejně si jista nejsem, zda jsem to odvodila správně-tedy předpisem podloženou současnou neplatnost štítu Op, byť význam štítu Op a závislostí návěstidlo x PZZ chápu. Ale odvozovat ne/platnost štítu Op jen z toho, že jedu v mezistaničním a oddílová návěstidla pro mě neplatí, mi přijde tak nějak ... divné.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 17:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 11-2005
SŽDC D1 2553: "Strojvedoucí jedoucí kolem platného oddílového návěstidla AH, které je
zhaslé, ukazuje pochybnou návěst nebo návěst Stůj, musí v následujícím prostorovém oddíle jednat
podle návěsti Očekávejte otevřený přejezd, pokud je oddílové návěstidlo touto návěstí opatřeno."}

Heleďme, oni to do té D1 dokonce explicitně napsali. Takže strojvedoucí jedoucí kolem neplatného návěstidla, na němž je třeba 10 štítků Op, nemusí nic. Ledaže by to přikazoval nějaký jiný článek, a pokud ano, tak jaký?
Pružinskij
Čtvrtek, 07. března 2019 - 17:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3458
Registrován: 4-2015
To sice ano, ale to Véčko tak snadno nezapadne sněhem.
Navíc hranice obvodů může být i tam, kde zrovna žádné námezníky nejsou (nebo jsou jen v některých kolejích).


No jasně. Jenže kvůli sněhu se nejspíš nezřizují a kvůli vymezení hranic posunových obvodů taky ne.
Takže otázka zůstává.
West code was broken.

Čtvrtek, 07. března 2019 - 18:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3071
Registrován: 2-2010
Libcha: ten článek chápu tak, že řeší docela jinou konkrétní situaci - tj. jak se mám chovat po rozjezdu od oddílového návěstidla AH, které je platné a proto jsem před jeho návěstí Stůj (tma, pochybná) zastavila.
Protože kdybych předem věděla, že návěstidlo není platné proto, že jedu v mezistaničním, tak před ním vůbec nezastavím, ať na něm svítí, co chce-při jízdě v mezistaničním oddíle návěstidla AH (AB) neplatí a jsem o tom zpravena - a otázku neplatnosti štítu Op v této situaci si nejistě mohu zdůvodnit jen tak, jak jsem napsala Oldcerrymu. Nejistě proto, že současně platí čl.108: Neplatné návěstidlo je návěstidlo, které je označené předepsanou návěstí neplatnosti nebo návěstidlo, o jehož neplatnosti jsou zaměstnanci zpraveni.
Čtvrtek, 07. března 2019 - 18:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5988
Registrován: 7-2007
Haan:že jedu v mezistaničním a oddílová návěstidla pro mě neplatí, mi přijde tak nějak ... divné. Divné možná, ale kdysi jsme se dotazovali jednoho z předpisářů...dávno tomu a dej mu pánbů nebe. Náš dotaz byl, jak projet ze stanice X do stanice Y přes několik stanic, kde je noční klid. Odpověď zněla a já z ní, možná mylně, stále vycházím. Jedete v mezistaničním oddíle X - Y. Co je mezi tím, vás nemusí zajímat. Vše ostatní (závislosti - přejezdy, návěstidla pro vás nejsou). Tedy pokud o nich nebudete výslovně zpraveni. Jak jsem koupil, tak prodávám....
Tak znovu, štít platí, ale ostaní podmínky pro platnost jeho návěsti nejsou splněny, takže mi nic nepřikazuje.
Obdobně je na návěst AH, přestože jedu za zhaslé, červené, tak návěst štítu OP platí jen, jedu-li o své vůli (po 10 min bez spojení, aby zas někdo nešťoural), pokud jsem zpraven "V"/"Pv" o neplatnosti návěstidla, návěst štítu OP pro mě nic neznamená.
Tak se zeptejte jinde.... tady žádný gestor není....
Čtvrtek, 07. března 2019 - 19:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 11-2005
Já to zas chápu tak, že ten článek je jediné místo, kde z existence štítu Op něco vyplývá pro strojvedoucího (konkrétně, že za určitých podmínek musí opatrně na přejezd). Pokud, podle Vašich vlastních slov, článek "řeší jinou situaci", a tedy se Vaší situace vůbec netýká, netýká se Vaší situace ani štítek Op. Článek 2553 se prostě neaplikuje a tedy ani z existence Op štítku nic neplyne. To je jako kdybyste řešila (ne)platnost návěsti "Stáhněte sběrač" pro strojvedoucího regionovy.
Pružinskij
Čtvrtek, 07. března 2019 - 19:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3461
Registrován: 4-2015
Jo, tak i takový borci tu jsou. Naštěstí jdou odpálkovat konstatováním - co kdyby se někde po trase změnila trakce. [lol]
West code was broken.

Čtvrtek, 07. března 2019 - 19:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3072
Registrován: 2-2010
Libcha: ano. Je tak. Konečně pro mě srozumitelné. Díky moc za Vaši trpělivost. [happy]
Čtvrtek, 07. března 2019 - 19:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 1-2018
Našel jsem něco k tématu. Když si kolegové od Jediného správného dopravce zapnou služební tablety v sekci Prezentace povinného školení 3Q 2017 strana 43, objeví se tento obrázek:

Čtvrtek, 07. března 2019 - 19:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 4-2014
Ten obrázek hovoří za vše. Je porucha AB, návěstidla AB pro moji jízdu neplatí a nemám písemný rozkaz od výpravčího, kde by se psalo o štítu OP?, tak štít OP pro mě také neplatí. Zřejmě ten kdo ten obrázek kreslil má za to, že štít OP přidělaný na návěstidle je jeho součástí. Ale, zase na druhou stranu, když dostanu od výpravčího rozkaz, kde se bude psát o OP, tak tím mi vlastně zneplatnil pouze část návěstidla a to tu, která obsahuje návěstní svítilny, to co je pod ní pro mě i nadále platí, protože to mám na psané v rozkazu OP. Nebylo by jednodušší ty štíty Op z těch návěstidel sundat a umístit je před návěstidlo na zvláštní stožár, tak jak se umisťují rychlostníky, začátek a konec pomalých jízd atd., možná by to potom bylo jednodušší.
Pružinskij
Čtvrtek, 07. března 2019 - 20:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 4-2015
Tak s touhle logikou raději do provozu nezasahujte. [angry][angry][angry]
West code was broken.

Čtvrtek, 07. března 2019 - 20:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 2-2010
Teloc+Luboš 3.21: mně pomohl pochopit a vymotat se z této lapálie p.Libcha. Krásně doplněným příměrem návěsti "Stáhněte sběrač" pro strojvedoucího regionovy. A už se neptám, zda platí/neplatí, ale zda nastala situace, kdy mám podle štítu Op jednat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Mladějov
Čtvrtek, 07. března 2019 - 21:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13643
Registrován: 3-2007
Teloc: Namalovat k tomu Op červenou si koukám netroufli [biggrin]
Pátek, 08. března 2019 - 00:00:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18639
Registrován: 5-2002
Haan: A už se neptám, zda platí/neplatí, ale zda nastala situace, kdy mám podle štítu Op jednat.
Ano, přesně tak.
Pátek, 08. března 2019 - 03:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2019
Napadá mne k problematice platnosti štítu Op ještě trochu jiný pohled, kterým nicméně trochu oklikou dojdu přesně k tomu, k čemu se tu již došlo. Berte mě s rezervou, jsem pouze teoretik, který na dráze nepracuje.

Shodneme se asi na tom, že štít Op obecně není umístěn na zábrzdnou vzdálenost od přejezdu a není nijak předvěstěn. Právě naopak, může se stát, že bude umístěn například na oddílovém návěstidle, přičemž přejezd, ke kterému se vztahuje, se bude nacházet jen pár desítek metrů za návěstidlem. Samotný štít Op mi tak nemůže stačit. Potřebuji tedy ještě (budu se držet příkladu a omezím se jen na oddílová návěstidla) platné oddílové návěstidlo. Pokud bude toto oddílové návěstidlo návěstit návěst dovolující jízdu, štít Op neřeším. Pokud bude oddílové návěstidlo návěstit stůj, budu mi to na zábrzdnou vzdálenost předvěstěno. Pak musím u tohoto oddílového návěstidla zastavit a za splnění určitých podmínek (dle typu oddílového návěstidla) pak mohu pokračovat v jízdě s tím, že jednám podle štítu Op. Díky tomu, že jsem musel zastavit a přitom jsem viděl štít Op, nehrozí, že by mne mohl otevřený přejezd v následujícím prostorovém oddílu překvapit.
Jiná situace nastane v okamžiku, kdy by oddílová návěstidla pro moji jízdu neplatila a já bych jel v mezistaničním oddílu. V takovém případě bych ve stejné situaci mohl jet rychlostí do 100 km/h a v okamžiku, kdy bych míjel v tu chvíli neplatné oddílové návěstidlo a platný štít Op, bych se už mohl jen dívat na to, jak se vlak blíží stokilometrovou rychlostí k otevřenému přejezdu, který se nachází jen pár desítek metrů od štítu Op. V tomto případě mne přece nic nenutí u oddílového návěstidla zastavit - pro moji jízdu neplatí a štít Op mi nebyl nijak předvěstěn (pomíjím přitom to, k čemu se došlo v diskuzi, tj. že bych podle štítu Op v tu chvíli stejně nejednal). Abych měl v této situace možnost včas zareagovat, je podle mě nutné vědět o otevřeném přejezdu buď ještě před vjezdem do mezistaničního oddílu (obdržením rozkazu Op), nebo osazením přenosného přejezdníku. Jedině tak mám šanci vědět o otevřeném příjezdu na vzdálenost větší nebo rovnou zábrzdné vzdálenosti (resp. vzdálenosti, na které jsem schopen zpomalit na rychlost 10 km/h).

Z výše uvedeného bych si dovolil usoudit, že v kombinaci s neplatným návěstidlem podle štítu Op nejednám, protože samotný štít Op není zárukou toho, že nevjedu do otevřeného přejezdu. Je třeba jej ještě něčím doplnit.

Závěrem se omlouvám za značnou délku příspěvku, jen jsem to chtěl nějak uceleně a smysluplně popsat.
Pružinskij
Pátek, 08. března 2019 - 04:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3467
Registrován: 4-2015
Ono je to stejně zbytečně (až možná extrémně) komplikované.
Kolik strojvedoucích či řidičů SHV si před návěstidlem, kde bude svítat třeba červená s bílou současně nebo mu ta červená zhasne před očima (+ "Op") začne rozmýšlet, zda kryje jen a pouze PZZ nebo i něco jiného? (čl. 3961)
West code was broken.

Pátek, 08. března 2019 - 09:30:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 10-2009
To Libcha - bezvadně vysvětleno! Dík.
A pro šalinu t6a5 - jo, tohle jsem psal v příspěvku taky. Takto přece nemůže fungovat, pokyn k opatrné jízdě nemohu dostat na menší než zábrzdnou vzdálenost. P.
Pátek, 08. března 2019 - 12:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 2-2010
t6a5:
"Jiná situace nastane v okamžiku, kdy by oddílová návěstidla pro moji jízdu neplatila a já bych jel v mezistaničním oddílu."
Strojvedoucí vlaku, jemuž je nařízena jízda v mezistaničním oddíle na AB (AH), musí být vždy navíc písemně zpraven i o jízdě se zvýšenou opatrností přes přejezdy, kdy výpravčí neví (nemá dohled), zda je přejezd funkční (čl.2666). Takže z pohledu řidiče můžete vidět i zdánlivě absurdní opačný případ-stojíte u přejezdu, který je ve výstraze, a vlak přesto jede k přejezdu vmax.10 a houká.
Kritická situace na přejezdu, aniž by kterýkoliv zaměstnanec pochybil, může nastat (nejen na trati s AB, AH) v případě, že dojde k náhlé poruše PZZ v době, kdy vlak už odjel na trať za ještě správné činnosti TZZ, jede nejvyšší dovolenou rychlostí a přejezd se neuvede do výstrahy. Jako řidič máte před vjetím na přejezd taky jisté povinnosti. Přesvědčíte se pohledem a sluchem (v rozhledovém trojúhelníku, který odpovídá rychlosti vlaku 10km/hod.), že se k přejezdu neblíží vlak. Nic nevidíte, neslyšíte, na přejezd vjedete a práskne do Vás vlak jedoucí až 160km/hod, protože jste přejezd nestihl přejet.
V tomto případě lze pouze konstatovat, že jste jako řidič byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Technika není všemocná a náhoda je blbec. Tak to velmi zhruba vidím já z pohledu řidiče. Odborníci mě jistě opraví, doplní.
Pátek, 08. března 2019 - 17:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18650
Registrován: 5-2002
T6A5: Závěrem se omlouvám za značnou délku příspěvku, jen jsem to chtěl nějak uceleně a smysluplně popsat
Naopak - bylo velmi užitečné to takto rozebrat, aby se nějaký předpisotvůrce neunáhlil a v domnění, že zalepuje bezpečnostní díru, to s tím štítem nevymyslel jinak.

Haan: V tomto případě lze pouze konstatovat, že jste jako řidič byl v nesprávný čas na nesprávném místě.
Ano, je to zbytkové riziko, kterého se nelze nikdy úplně zbavit.
Sobota, 09. března 2019 - 00:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8681
Registrován: 5-2007
Ano, je to zbytkové riziko, kterého se nelze nikdy úplně zbavit.
Dlžno podotknúť, že to zbytkové riziko je pomerne malé a jeho minimalizácia je predmetom hodnotenia bezpečnosti PZZ.
Úterý, 19. března 2019 - 12:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 9-2005
Dobrý den,prosím o radu.Předpis D3 ČSD byl uveden v platnost 14.5.1955,zajímalo by mne co tomuto předpisu předcházelo,nebo jak se jezdilo,podle čeho,kolem roku 1900Za případné informace moc děkuji.Na googlu jsem nic nenašel.
Úterý, 19. března 2019 - 13:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 5-2008
Milanklewar: ten předpis jse v roce 1936 jmenoval : Předpis pro zjednodušenou výpravu vlaků D9
Don Parmezano
Úterý, 19. března 2019 - 17:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 9-2005
Parmezano:moc děkuji.
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 21:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 10-2008
Dobrý den všem, rád bych se zeptal na fiktivní situaci ještě s tou jízdou v mezistaničním oddílu a štítem OP.
Dostanu "V" o mezistaniční jízdě a neplatnosti i zneplatnění oddílových návěstidel. Franta Jouda je jouda a připevnil kříž drátečkem, který po prvním vánku povolil, takže kříž se válí daleko v polích a ze stanoviště není vidět. Nemám Mirel, takže řekněme naloženo 80 km/h a včíl takovéto návěstidlo s červenou a OP štítem.
Můj dotaz je, jak se jako fíra zachovám? Je v tomto případě rozkaz "V" trumfem nad skutečností, tzn. řídím se rozkazem "V" a skutečnost mě nezajímá (moc se mi to nelíbí)? Nebo v případě pochybností (návěstidlo není křížem zneplatněno) zastavím (ať už jakkoliv), tudíž se řídím závažnější skutečností a volám? Jedná se mi skutečně o rozkaz "V" nikoliv "Z".
V podstatě jde o to, zda-li návěstidlo neoznačené křížem je tím rozkazem "V" i tak zneplatněno, štít potom je již následkem - viz předchozí debata?

Pokud je vše jasné, tak mě prosím nekamenujte, dnes jsem už jen v pozici železničního laika s malou trochou znalostí z dávnověku.
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 22:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3080
Registrován: 2-2010
Fanda76:
"Pokud je vše jasné, tak mě prosím nekamenujte, dnes jsem už jen v pozici železničního laika s malou trochou znalostí z dávnověku."
Vážený pane, i mě by velice zajímalo, kdo a proč vymyslel při výlukách nutnost(?) (kdy se dle VR nařizuje V rozkazem jízda v mezistaničním oddílu je v něm uvedeno, že oddílová návěstidla neplatí) navíc zneplatňovat oddílová návěstidla kříži. Proč nestačí zpravení jen o neplatnosti oddílových návěstidel, která tam stála před výlukou a po výluce stát budou zase ve stejném kilometru? Není to křížkování zbytečná práce?
Snad nám to někdo moudrý tady vysvětlí.
zOboru
Pondělí, 08. dubna 2019 - 10:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2018
Fanda76: Já osobně bych zastavil. Protože on ten kříž nemusel spadnout, mohli jej odmontovat z důvodu toho, že výluka už skončila a návěstidlo platí, jen jste ve zpravovací stanici 100 km dál dostal špatně rozkaz. A před vámi může stát vlak. Ale to vy v ten okamžik z mašiny nepoznáte.

Na dráze je vše dvakrát jištěno. Zde konkrétně rozkazem a navíc křížem. Najednou jedna pojistka chybí. Minimálně důvod k pochybnostem to je...
Pondělí, 08. dubna 2019 - 12:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 10-2009
Přátelé,
to všechno zapadá do neznalosti či ignorování předpisu vlastní firmy ze strany zaměstnanců SŽDC. Značení pomalých jízd, stahovaček, neplatných návěstidel, pracovních míst na trati, to vše je prováděno zaměstnanci, kteří buď neví, jak to má být správně, nebo to prostě ignorují. A výpravčí píše a vydává rozkazy zmatečného znění s tím, že to má jen vytisknout a přinést. Viz např V rozkaz z nedávných dnů, kdy v Praze hl.n. byl vydáván rozkaz tohoto znění: "V žst Poříčany nepředvěstěná a neoznačená PJ". Až jeden kolega z Bohumína rozkaz nepřevzal. O tom, že zaměstnanci traťovek nejsou schopni ani rozlišit pravou a levou ruku, ani nehovořím. U SŽDC byl prostě bordel povýšen na systém. Systém, s kterým není žádná vůle pohnout. Dopravcům to taky nevadí, byť ti, kdo jsou do toho pak namočeni, jsou jejich zaměstnanci. Ale lidské zdroje taky nikoho nezajímají.
Pochybné značení či návěstění je možno vidět i jinde. Jsou stanice, které ač nemají prostor pro výstup a nástup cestujících mají v tabeláru SJŘ symbol výpravky nebo stanice, ve kterých hlavní návěstidla soudě dle označovacího štítku stojí u jiné koleje, než je na štítku vyznačeno.
S tím souvisí projetí návěstidla v poloze Stůj.
Nuže první případ: R z Brna do Bohumína zastavil asi ve 23.30 v Ostravě hl.n. Strojvedoucímu byl doručen V rozkaz tohoto znění. "Návěstidlo S101b se neobsluhuje, po rozkazu k odjezdu můžete odjet". A dále: "Vlak 849 z 1.SK do Bohumína Odjezd!" Strojvedoucí rozjíždí vlak. Návěstidlo míjí návěstidlo s návěstí Stůj a chyba!! To návěstidlo má označovací štítek Sc1. Nikoli S101b! A MU je na světě.
A druhý případ: Praha hl.n. Na koleji je připraven k odjezdu R do Brna. Už pět minut před odjezdem je na něm návěst Volno, vlak byl tedy vypraven. Je čas k odjezdu, strojvedoucí vykoná úkony předepsané dopravcem a obdrží souhlas k odjezdu od obsluhy vlaku. Rozjíždí se, ale ouha! Na cestovém návěstidle, na kterém svítilo pět minut Volno je náhle Stůj. A jsme za návěstidlem, že? Pak zavolá výpravčí, že to shodil, dobíhali cestující. Kdo způsobil MU?
SŽDC za nečinného přihlížení všech vedoucích zaměstnanců dopravců kope pasti na strojvůdce. A pak se vyšetřuje, aby se nic nezjistilo. Nic, vyjma pochybení jednotlivců. Systémově je všechno O.K. Je-li systém bordel, pak i tento nález je jistě pravdivý. Přeju všem hezké jarní dny. P.
Pondělí, 08. dubna 2019 - 13:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3051
Registrován: 7-2006
2960. Pokud je z jakéhokoliv důvodu nutné, aby výpravčí daný rozkaz k odjezdu odvolal, musí
jeho odvolání nejprve strojvedoucímu oznámit; až poté může vlakovou cestu zrušit. Hrozí-li nebezpečí
z prodlení, smí, ale výpravčí přestavit hlavní návěstidlo do polohy Stůj ihned, závěr vlakové
cesty smí však zrušit až po odvolání rozkazu.

Pokud [vypravci] neinformoval,porušil předpis ..... ale také,než se rozjedu,podívám se znovu nejdříve před sebe .. Nevím,ale to by měl být standart snad ..
A pokud,tak RVC trvá 3´,dříve se cesta nerozpadne /tedy alespoň na JOPce či releofce/ .. Tudíš prodleva musela být více než 5 minutová,když proti vlak už vjížděl /po schození již dříve postaveného odjezdu / k peronu .. Prvotní chyba byla pravděpodobně na straně výpravčího,pokud to bylo tak,jak Podroužek píše .. ALE
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Pondělí, 08. dubna 2019 - 14:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 10-2009
To Láďa,
jo, souhlas. Já popisoval jiný případ než ten z Brna. V Praze se do ničeho nedrclo.
Já jen chtěl uvést pár příkladů, jak snadno se projede návěstidlo. To dělení odpovědnosti, to je základ bordelu!
Takže zase příklad: Na V rozkazu z Třebové je napsána dočasná PJ v žst. Poříčany v 1.SK. Na "předvěstním štítu" u 2.TK před Poříčany chybí směrová šipka. Ta je asi považována za zbytečný nadstandard. A tabule Z je umístěna u 3.SK. Když napíšu do hlášení strojvedoucích svému zaměstnavateli přání, aby návěstidla pro PJ neumísťovali debilové, jedná se o porušení pracovní kázně z mé strany, protože by se mohl někdo od SŽDC urazit. Ostatně, napíšu-li cokoliv, je to jedno. Jako černou křídou do komína. SŽDC si prostě dělá, co chce a tak to taky bude. Pokud se někdo ze zaměstnanců mého psaní cítí uražen, zbytečně. To je totiž systém, nikoli vina všech zaměstnanců. Zaplať pámbu, nejsou všichni blbí či nezodpovědní. Tož kupředu, s veselou myslí. Jdu brousit koleje. P.
Pondělí, 08. dubna 2019 - 16:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8865
Registrován: 4-2003
To dělení odpovědnosti, to je základ bordelu!

Základ bordelu kdekoliv je, že konkrétní lidi si neplní konkrétní povinnosti, například čl.3925 Ve stanici za odjezdu a průjezdu vlaku pozoruje strojvedoucí vedoucího hnacího vozidla, zda příslušná návěstidla dovolují jeho jízdu a je-li odjezdová kolej volná.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. dubna 2019 - 16:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18963
Registrován: 5-2002
Podr: To dělení odpovědnosti, to je základ bordelu!
Takže lepší bude, když fíra před stanicí zastaví, aby si osobně oběhl a pozamykal výměny...?

Problém není v dělení samotném, to se naopak už pár tisíc let ukazuje jako dobrej nápad, ba až nezbytnost. Problém je, když se to špatně vymyslí nebo lajdácky vykonává (nebo nedejbože obojí najednou).
Pondělí, 08. dubna 2019 - 18:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 7-2006
To dělení odpovědnosti, to je základ bordelu!

Ano i ne .. [crazy] Záleží na úhlu pohledu,bo bez dělení se dnes už neobejdeme /jeden nemůže postihnou vše/ .. ale musí v tom být jasný řád "kdo ..co ..zač,atd." Tedy pokud to nebyl cílený stav .. tento chaos .. [ko]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Úterý, 09. dubna 2019 - 19:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3979
Registrován: 11-2008
Podroužek:
"…….. Viz např V rozkaz z nedávných dnů, kdy v Praze hl.n. byl vydáván rozkaz tohoto znění: "V žst Poříčany nepředvěstěná a neoznačená PJ". Až jeden kolega z Bohumína rozkaz nepřevzal. …….."
Dobře udělal. Viz odpověď našeho kompetentního nadřízeného: Problematiku pomalých jízd, které nejsou označeny návěstidly pro pomalé jízdy řeší pouze článek 1390 předpisu SŽDC D1. O pomalé jízdě, která není vynávěstěna návěstidly pro pomalou jízdu, musí být strojvedoucí po celou dobu, kdy nejsou návěstidla pro pomalou jízdu umístěna, zpravován písemným rozkazem v sousední stanici. To platí i v případě, že vyjde dpš, kde bude uvedeno, že se jedná o "neoznačenou" (správně nevynávěstěnou) pomalou jízdu. Zahájit zpravování ze zpravovací (popř. výchozí) stanice lze pouze v případě, že pomalá jízda bude vynávěstěna a výpravčí, v jehož obvodu se tato pomalá jízda nachází o tom bude prokazatelně zpraven (např. vyjde dpš, kde již nebude uvedeno, že se jedná o "neoznačenou" pomalou jízdu). Ing. Eduard Tržil, MPA
Úterý, 09. dubna 2019 - 20:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 10-2009
Jardo dík. To je dobrá zpráva. P.
M152_0045
Úterý, 09. dubna 2019 - 20:28:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 823
Registrován: 12-2011
Měl bych otázku. Při jízdě vlaku A jsem dostal V rozkaz o pomalé jízdě, na trati normálně označena. Z koncové stanice B, jsem již V rozkaz nedostal, výluka skončila. Při jízdě k místu, kde byla PJ zůstaly "zetka". Osobně jsem se radši držel návěstí na trati než V rozkazu, abych tam i přes ukončení nepotkal nějaký dělníky a nebyl průser. Po zkoumání předpisů si stejně nejsem jistý, jaký postup je správný.

Takže pro místní předpisáře. Jak jsem se měl zachovat, když na trati je "zetko", ale o PJ nejsem zpraven? Normálně se držet traťové rychlosti nebo jednat podle návěsti "očekávej pomalou jízdu". A řídit se jí od "začátku po konec pomalé jízdy"?
Úterý, 09. dubna 2019 - 21:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 7-2006
1388. Strojvedoucí (zaměstnanec v čele sunutého vlaku nebo sunutého posunového dílu) jedoucí
v den platnosti dočasné pomalé jízdy, musí být o této pomalé jízdě vždy zpraveni písemným
rozkazem včetně časového vymezení její platnosti (od – do hodin).
Návěstidla pro dočasnou pomalou jízdu smí být v kolejišti umístěna pouze ve dnech, ve kterých je
uvedeno časové vymezení jejich platnosti. V těchto dnech návěstidla pro dočasnou pomalou jízdu,
v době mimo časové vymezení platnosti dočasné pomalé jízdy pro strojvedoucího vlaku nebo PMD
(zaměstnanec v čele sunutého vlaku nebo sunutého posunového dílu), neplatí.
Ve dnech, kdy nebude dočasná pomalá jízda zavedena, musí být tato návěstidla zakryta nebo
odstraněna.
Zklamání změní člověka k nepoznání ..