Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 29. 10. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse 3. koridor do 29. 10. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pikehead
Středa, 09. října 2019 - 20:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5530
Registrován: 3-2007
Ke Zbirohu pro HK opakovaně posílám odkaz na facebook: https://www.facebook.com/zbirohstation/, kde je poslední příspěvek 3 dny starý. A myslím, že keců na adresu Zbiroha už docela stačilo: pro budovu v úplné prdeli, zato 50 metrů od dálnice je to osud více než výborný.

Pro soudruha M. Kubíka a další pravidelné čtenáře Obzoru mám skvělý tip: jen o trochu méně honosná, ale taktéž velmi secesní je budova nádraží v Beztahově. Tam dokonce vlaky za účelem výměny vezeného vzduchu za jiný i zastavují, vlečka kamenolomu je sjízdná, vlaky nejsou šrot německý, ale poctivý český a platí v nich dalších 10 let režijka. Toto vše tvoří jedinečnou příležitost si objekt od Svoboďáka zapůjčit, převzít do odborářské péče a předvést se lépe než bratr ze země klokanů...
Středa, 09. října 2019 - 21:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3338
Registrován: 5-2002
Mladějov: Jen aby to nebylo jako u jiných "zásadových", co sice formálně "nemaj auto" , ale má je jeho žena, využívaj služební, půjčují si od rodičů atd..
...
Jen to auto odkudkoli kromě komerční půjčovny už není "Já jsem bez auta a dá se tak pohodlně žít".

Nic takového. Myslím, že jsem v tomto skutečně velmi autentický ([happy]), nejspíš mnohem víc, než většina těch, co mi v jiných diskusích nadávají do agentů silniční lobby a nepřátel železnice. Pořád se chcete vsadit?[wink]

Já neměl vlastní auto do třiceti, ale to byla jiná doba.
Od jisté doby se domnívám, že tohle je do jisté míry generační záležitost, související částečně s tehdejším stavem VHD celkově a ČSD zejména (za mládí mého táty bych si auto při první příležitosti zřejmě pořídil a na ten okamžik se léta dopředu těšil taky). Možná ještě víc ale s nějakou atmosférou doby a širšími společenskými souvislostmi (ve velmi vulgární zkratce "auto coby symbol", ale myšleno nejen navenek, nýbrž i pro vnitřní "pocit svobodnosti" nebo "pojízdný soukromý, bezpečný prostor" - tohle by samozřejmě bylo na celou samostatnou analýzu nebo disksi a nejsem si jist, jestli to vůbec dovedu přesně pojmenovat a možná by se do toho dostaly i faktory jako míra nervozity a buzerace v silničním provozu tehdy a dnes a já nevím co všechno), které se od té doby, co pozoruju, změnily. Byť pravda spíš u generace ještě mladší, než jsem já.
Pak samozřejmě může při diskusi vzniknout snadno nedorozumění plynoucí z toho, že každá ze stran rozhovoru má trochu jiné "psychologické nastavení" vůči (ne)vlastnictví auta: Co je pro jednoho "symbolem životního neúspěchu" je druhému třeba úplně ukradené a kvalitu života měří raději množstvím volného času (nebo něco mezi tím, samozřejmě). A samozřejmě k tomu přispívá rozvoj služeb typu "nákup až domů" a ten by zas nešel bez obecného bohatnutí lidí atd. Opět zajímavé téma na nějakou diplomku.[happy]
Ono to tedy není o věku pořízení auta, ale těch Vašich 30 let předpokládám vyplynulo hlavně z toho, že až tehdy jste ho dokázal pořídit, ale chtěl jste ho už dávno předtím. No a dneska, já ve svých dávno přes 30 na něj kašlu, ač bych ho mohl koupit třeba zítra, a raději pořídím něco jiného.

- - -

Tak a dost už osobních příběhů, na ty se případně můžeme potkat někdy v hospodě. Myslím, že tahle debata vůbec neměla být o tom, jak to má ten či onen jednotlivec, to je totiž ze společenského hlediska naprosto jedno. A stejně tak je blbost argumentovat (a já to zásadně nedělám) stylem "když (ne)může jeden, (ne)mohou všichni". Vůbec ten absolutismus v diskusi o dopravním chování nemá místo, to je celé o (případné) změně pravděpodobnosti nějaké volby. Jak jsem psal někde výše, považuju za vhodné, aby bylo co nejvíce lidí, pro které bude reálná možnost (dobrovolně!) auto vůbec nemít, protože pak s ním taky najezdí nejméně. To znamená vytvořit takovou nabídku VHD, která takového člověka (a jeho rodinu) postaví před volbu "nikam, nebo leda taxíkem" co nejméně často. To je fakt něco dost jiného, než "všude" nebo "všichni", vidíte ten rozdíl? No a já tvrdím, že do tohoto schématu VRT velmi dobře zapadá protože má - paradoxně - slušný plošný dosah a umí od určité vzdálenosti "smáznout" časový náskok auta, daný jeho nulovým intervalem a minimální "přístupovou dobou" plus většinou i kilometricky kratší přepravní trasou. Tam někde myslím celé vlákno začalo, než ho už nevím kdo nesmyslně zavlekl k trumfování, kolik má kdo dětí.

Tohle celé samozřejmě nijak nevylučuje současně řešit skupinu, pro niž "nemít auto" reálnou volbou být nemůže, ale za jistých podmínek může konvergovat k jeho co nejmenšímu využívání, nebo dokonce dojít k symbióze typu "auto + rychlík", kde samozřejmě zásadní roli (za předpokladu nějaké "celkové akceptovatelnosti kvality dráhy") bude hrát tarif - a proto moje druhá teze je, že by tarif ve VHD měl mít co nejmenší variabilní složku. Protože co je úspěchem pražské MHD? Nějakou "skvělost" ve smyslu časové dostupnosti nebo pohodlí tu fakt nepozoruju (krom úžasně trapných příkladů typu "vyjedeme 3 minuty před odjezdem S1 od Klánovického nádraží směrem na Náměstí Republiky..."). Jenomže snad úplně každý Pražan má v peněžence kupón za 10 Kč/den, na který může "kdykoli do čehokoli". No a když už ho má, tak je to pak o srovnání cca čtvrthodinové úspory času a nějaký výdaj za PHM (když nic jiného nepočítáte) nebo jízdu MHD za nulové dodatečné náklady. Takže bych viděl jako velmi záhodno upřít pozornost sem, a třeba po zprovoznění SJT co nejrychleji (za dalších 10 let[sad]) zaintegrovat i MHD atd a pokud možno přitom udržet tu fixní složku někde mezi 20-30 tisíci za rok (a ideálně zároveň to nabízet "na měsíční splátky" kvůli lidem, pro které je problém jednorázově větší platba) a současně eliminovat povinné místenky (aby platilo "můžete kdykoli do čehokoli").
Ostatně i ten obecně značně konzervativní Švajc zažil akci "dočasná vládní podpora Halbtaxu" (té fixní složky, že to "pořízení kartičky" bylo vnímáno jako extrémně levné a pak "když už to mám") a ono to zafungovalo. Problém samozřejmě u nás mimo pár vybraných směrů je, že je nejdříve jaksi potřeba dostat tu VHD "do cajku", jinak to prostě neoslovuje viz nevelký efekt těch 6 miliard.
Martyss
Středa, 09. října 2019 - 22:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 10-2007
o sdílení aut v autodružstvech, jak se praktikuje třeba v Londýně, není určeno pro ty, kdo dojíždějí autem denně do zaměstnání, ale pro ty, kteří auto potřebují jen několik dnů v měsíci a v jiné dny s ním můžou jezdit jiní. Výhoda je i v tom, že jsou k dispozici různé typy aut, takže si na příslušný den objednáte auto podle toho, zda chcete jet na nákup do hypermarketu, na rodinný výlet, přestěhovat skříň anebo se třeba projet po závodním okruhu.
Velmi se mi líbí koncept Car4way. Myslím, že by to mohlo být životaschopné, pokud dostatečně budou kontrolovat čístotu a stav vozidel.

se byty až zas tak moc nestaví.
Jak už jste říkal kdysi "se". Prostě si občané zvolil zastupitele, kteří jdou na ruku developerům a nestaví obecní byty. Jaké by byly zisky developerů, kdyby se začalo stavět jako ve Vídni, Halík?

To nemá téměř nic společnýho se mzdama, protože se to děje kdekoliv
Když si myslíte, že z poskomunistikých mezd máte stejnou mobitu jako ze západních, tak je to vás boj...[wink]
Pikehead
Středa, 09. října 2019 - 23:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5536
Registrován: 3-2007
Kolik si myslíte že by bylo město schopno takových bytů zafinancovat a investorsky zrealizovat? Pokud by to bylo deset procent toho, co se za posledních 20 let postavilo, byl by to dost úspěch.

Městské byty jsou dopolněk pro sociální politiku, možná jako prevence vylidňování některých lokalit, ale rozhodně to objemem nemůže nahradit soukromě stavěné byty.

Mimochodem, jak se v takovém komunismu řeší alokační problém? Přijdu na MNV a dostanu dekret? Nebo někam do pořadníku, nebo nějaká celotáborová hra o body?
Čtvrtek, 10. října 2019 - 09:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10012
Registrován: 8-2012
Kdyby nic jiného tak proto, že na Harfě už přes 6 let nebydlím
Tak proč kejháš? Hlavní "hejt" je totiž to, jak se dodneška pokládáš za posledního spravedlivýho a následováníhodného (ale pro jiné prostě není řešením nepotřeby auta nastěhovat se do Prahy). Vždyť auto je dneska normálním spotřebním zbožím, nikoli nějakou sáhodlouze řešenou "otázkou volby" - tuhle svatou válku proti IGK jste už dávno prohráli.
電車オタク
Čtvrtek, 10. října 2019 - 10:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20253
Registrován: 5-2002
TZ: tak si TH prosím zaktualizuj rejstřík hejtů, začíná to být nuda
Spíš bys Ty měl přestat dávat rady, jestli má kdo mít nebo nemít auto, začínáš s tím bejt za idiota.

jestli pánové Mladějov a Hajnej myslí nabídku libovolně velké sázky vážně
Já jsem žádnou sázku nenabízel, jen jsem zobecňoval ML-ovu myšlenku.

čichám příležitost lehce zbohatnout
...čehož by Tvoje samička obratem využila k musení koupení auta. [rofl]

Myslím, že jsem v tomto skutečně velmi autentický
Když si zrekapituluju, na co jsem například letos auto převážně používal, tak jen minimum z toho byly případy, kdy jsem JÁ někam potřeboval jet autem.
Nechci Ti sahat do svědomí, ale pokud bys byl na mém místě a auto programově neměl, tak by ta "velká autentičnost" spočívala ze všeho nejvíc v tom, že bys byl autentické egoistické hovado.

MP: Carsharing začne být zajímavý až v době autonomních aut.
Ano. Pak bude možné nahradit jalové postávání jalovým ježděním. To bude nepochybně vysoce přínosné pro ekologii... [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 10. října 2019 - 12:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4410
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"T
MP: Carsharing začne být zajímavý až v době autonomních aut.
Ano. Pak bude možné nahradit jalové postávání jalovým ježděním. To bude nepochybně vysoce přínosné pro ekologii... [crazy]"

Ale no tak, ono jalové ježdění nebude určitě 50% jízd vozidel a když vezmu to, že dnes už pomalu chtějí po autech, aby vypouštělo čistší vzduch než nasávají, tak největší průšvih pro ekologii je výroba toho auta. Je otázkou, kolik vozidel nahradí to jedno "putovní".
Mimochodem ty jalové jízdy jsou i u taxíků, kterými tak obratně Beroun nahrazuje MHD od svých železničních zauzlenců.[vypravci]
Čtvrtek, 10. října 2019 - 12:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2013
Registrován: 4-2014
Sobotní průjezd VSOE podle GVD:

Beroun: 13:14
Zdice: 13:23
Hořovice: 13:31
Kařízek: 13:49
Holubkov: 13:52
Rokycany: 13:57
Ejpovice: 14:01
Plzeň Hl.n.: 14:09 14:13
Plzeň J.Př: 14:16
Plzeň Křimice: 14:21
Kozolupy: 14:24
Pňovany zast.: 14:30
Pňovany: 14:31
Vranov u Stříbra: 14:35
Stříbro: 14:38
Milíkov: 14:41
Svojšín: 14:44
Ošelín: 14:48
Pavlovice: 14:53
Brod na Tichou: 14:56
Planá u Mar.L: 15:00 15:04 zastavuje z důvodu křižování
Chodová Planá: 15:10
Mar.Lázně: 15:14
Valy u Mar. Lázní: 15:16
Lázně Kynžvart: 15:19
Dolní Žandov: 15:23 15:28 zastavuje z důvodu křižování
Salajna: 15:31
Lipová u Chebu: 15:33
Cheb: 15:40

ČASY JSOU VYPSÁNY PODLE NÁKRESNÉHO JÍZDNÍHO ŘÁDU, PROTO JE NUTNO JE BRÁT POUZE JAKO ORIENTAČNÍ, SKUTEČNÝ ČAS PRŮJEZDU JEDNOTLIVÝMI STANICEMI SE OD NÁKRESNÉHO JÍZDNÍHO ŘÁDU MŮŽE LIŠIT.
Čtvrtek, 10. října 2019 - 12:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3360
Registrován: 6-2016
Pikehead: Byls tam někdy??? Já několikrát, i jsem dával fotky. Nějaké SMYSLUPLNÉ a TRVALÉ využití je nesmysl, stejně jako u 90% dalších opuštěných nádražních budov. Nezaplatíš režijní náklady...

Že s tím borec něco dělá je samozřejmě chvályhodné, ale met, popsaných v nadšených článcích před lety bez MASIVNÍCH DOTACÍ nelze v reálných podmínkách dosáhnout. Ostatně uvidíme, kolik lidí tam bude na tom Legiovlaku.
A kolik z nich přijde pěšky z Kařezu a kolik jich přijede autem!
Mladějov
Čtvrtek, 10. října 2019 - 13:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14155
Registrován: 3-2007
Když je ten carsharing taková spása, proč to teda lidi nevyužívaj už desítky let ?

Zkuste se tamyslet,
Hajnej:
"

MP: Carsharing začne být zajímavý až v době autonomních aut.
Ano. Pak bude možné nahradit jalové postávání jalovým ježděním. To bude nepochybně vysoce přínosné pro ekologii... [crazy]"

..což bude bezva příležitost pro aktivistické ekology zatížit prázdné jízdy nějakou daní.

TZ: Docela zajímavé zamyšlení, ale zužovat výsledek na potřebu masivního dotování VHD a staveb VRT je trochu laciný závěr.
A to "potřebuje-nepotřebuje auto" ? Ono víc věcí není "potřeba", třeba by stačilo mít v bytě kamna na uhlí, vodu nosit ze studny, co regulovat (postihovat) nadměrné metry ? Proč někdo má potřebu pořád druhým určovat, na co maj ještě nárok a co je "luxus" ????

Mmch když čtu některé věrozvěsty, třeba
mladého Stropnického a jeho teze o el. konvici (vygůglete si, přátelé !), tak je mi spíš smutno, jací hlupáci si osobují právo jiným něco nařizovat a jiným něco kritizovat, aniž ovládají alespoň fyziku pro sedmou obecnou.

Povrchní hraní je povrchní hraní.
Martyss
Čtvrtek, 10. října 2019 - 14:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 10-2007
Kolik si myslíte že by bylo město schopno takových bytů zafinancovat a investorsky zrealizovat? Pokud by to bylo deset procent toho, co se za posledních 20 let postavilo, byl by to dost úspěch.

Městské byty jsou dopolněk pro sociální politiku, možná jako prevence vylidňování některých lokalit, ale rozhodně to objemem nemůže nahradit soukromě stavěné byty.

Mimochodem, jak se v takovém komunismu řeší alokační problém? Přijdu na MNV a dostanu dekret? Nebo někam do pořadníku, nebo nějaká celotáborová hra o body?



Ok, takze po 25 letech kaslani na situaci na to budeme kaslat dal a cekat na to, ze developeri si sami vypusti rybnik tim, ze postavi dostatek bytu.

Samozrejme je snazsi vykladat, ze "nejsou lidi", "nejsou byty", predpisy jsou spatne nez s tim neco delat.
Čtvrtek, 10. října 2019 - 15:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10014
Registrován: 8-2012
po 25 letech kaslani na situaci na to budeme kaslat dal a cekat na to, ze developeri
Ciwe, developeři by developelovali, až by se za nima prášilo, vždyť to je jejich byznys. Problém "nejsou byty" zřejmě nebude na straně developerů...
nez s tim neco delat
Naposled s bytovou "otázkou" něco dělal "veřejný" subjekt za dob mého dětství - a ten bolševik to dělal tak úspěšně, že v bydlení byla úplně stejně šílená krize, bordel a korupce, nedostatek bytů a děsivá kvalita těch existujících i okolního prostoru, tak jako v čemkoli jiném. Nějak rychle jsme zapomněli...
電車オタク
Čtvrtek, 10. října 2019 - 15:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4413
Registrován: 3-2006
Ad Mladějov: Carsharing, rozhodně není terno, stejně jako VHD, potažmo VRT. Nevyužívá se proto, že má dost věcí k vyřešení. Například ten problém se svozem "koloběžek".

No a pak je tu ještě něco, není to tak dávno, co se auto kupovalo, "aby sousedi čuměli". Socka se z IAD stala poměrně nedávno.
Když by jste před 20 lety někomu řekl, že bude nosit v kapse počítač,navigaci, foťák a videokameru, tak by Vás taky poslal k psychiatrovi
Čtvrtek, 10. října 2019 - 15:56:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9449
Registrován: 4-2003
Když si zrekapituluju, na co jsem například letos auto převážně používal, tak jen minimum z toho byly případy, kdy jsem JÁ někam potřeboval jet autem.
Nechci Ti sahat do svědomí, ale pokud bys byl na mém místě a auto programově neměl, tak by ta "velká autentičnost" spočívala ze všeho nejvíc v tom, že bys byl autentické egoistické hovado.


[ok][ok][ok]

Mám to úplně stejně.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. října 2019 - 16:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9450
Registrován: 4-2003
azsi vykladat, ze "nejsou lidi", "nejsou byty"


Dovedete si představit, že tuzemská vláda pozve třeba 100,-200 tisíc stavebních dělníků ze Srí Lanky, Indonésie a Pákistánu? Já tedy jo, ale spoluvovčani ne. A to ani při plné zaměstnanosti v zemi.

Co se týče stavebního zákona, tak rozumná novela trvá tak 3 roky (bude tak 2021) a bude zase nutný utlouct spoluvovčany a jejich frenetický odpor ke stavění čehokoliv.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. října 2019 - 17:01:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 3-2007
Šlo by, prosím, věnovat se v tomto vlákně 3. koridoru a problematiku bydlení a dalších věcí přesunout jinam? Děkuji.
Čtvrtek, 10. října 2019 - 19:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10017
Registrován: 8-2012
není to tak dávno, co se auto kupovalo, "aby sousedi čuměli"
Já samozřejmě nevím, jak máte definováno "dávno", ale doba "Hogo fogo Homolkových" už pro mě tak dávno je (a bylo to spíš umělým nedostatkem způsobeným komunistickým hospodařením).
Auto je v našich končinách užitkovým předmětem tak od poloviny devadesátých let 20. století, kdy se vyhladovělé postkomunistické trhy cca nasytily dovozem ojetin ze "západu". Jasně, vždycky bude 1% lidí, co budou mít "statusové" auto, 1% lidí s potřebou "kočkolapu" atd., ale to je jako byste šotouše extrapoloval na všechny železniční cestující... Jen to holt k některým obzvláště zaťatým stále nedorazilo a budou nás obšťastňovat výplody o autu coby symbolu životního (ne)úspěchu a pozérovat, jak oni "na to kašlou", čímž jsou lepší než ostatní.
電車オタク
Čtvrtek, 10. října 2019 - 20:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13022
Registrován: 8-2004
Mladějov:
"zužovat výsledek na potřebu masivního dotování VHD a staveb VRT je trochu laciný závěr"
T_._H_.:
"Auto je v našich končinách užitkovým předmětem tak od poloviny devadesátých let 20. století, kdy se vyhladovělé postkomunistické trhy cca nasytily dovozem ojetin ze "západu". Jasně, vždycky bude 1% lidí, co budou mít "statusové" auto, 1% lidí s potřebou "kočkolapu" atd., ale to je jako byste šotouše extrapoloval na všechny železniční cestující... Jen to holt k některým obzvláště zaťatým stále nedorazilo a budou nás obšťastňovat výplody o autu coby symbolu životního (ne)úspěchu a pozérovat, jak oni "na to kašlou", čímž jsou lepší než ostatní."
S oběma vcelku souhlas.

RadekŠ:
"bude zase nutný utlouct spoluvovčany a jejich frenetický odpor ke stavění čehokoliv"
Netvrdím, že odpor k mnoha stavbám je něco pozitivního, ale doufám, že nikdo spoluobčany (popisovaných jako sopluvovčani) tlouct nebude.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 10. října 2019 - 21:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3339
Registrován: 5-2002
TH: se dodneška pokládáš za posledního spravedlivýho a následováníhodného
Což píšu kde?

budou nás obšťastňovat výplody o autu coby symbolu životního (ne)úspěchu a pozérovat, jak oni "na to kašlou", čímž jsou lepší než ostatní
To píše kdo a kde?

Hajnej:
Spíš bys Ty měl přestat dávat rady, jestli má kdo mít nebo nemít auto, začínáš s tím bejt za idiota.
To dávám komu a kde? Jestli bys spíš neměl začít pořádně číst na co reaguješ, zvlášť pokud pak chceš házet podobnými výrazy.

čichám příležitost lehce zbohatnout
...čehož by Tvoje samička obratem využila k musení koupení auta.

Nechme stranou, že by to v takovém případě udělala dávno. Fakt máš pocit, že je OK mluvit o něčí ženě (přítelkyni, resp. vlastně o jakékoli ženě) jako o "samičce"? Oslovuješ tak tu svou, resp. necháš okolí, aby tak o tvé ženě veřejně hovořilo? Nebo přítel/manžel tvé dcery (či jeho okolí) o ní? Mně to tedy připadá jen malý krůček od otevřeně pohrdlivého "stará" a nelíbí se mi to ani trochu, děkuji za pochopení.

na co jsem například letos auto převážně používal ... pokud bys byl na mém místě a auto programově neměl, tak... egoistické hovado
Jak jsem opakovaně psal, individuální příběhy (ať už na jedné nebo druhé straně barikády) nejsou podstatné, je klidně možné že být v tvé situaci tak to tak mám taky. Fakt nevím, proč jsi se tím tak excitoval.

Mladějov:
zužovat výsledek na potřebu masivního dotování VHD a staveb VRT je trochu laciný závěr
Jistě. Ale debata se odvinula od toho, že VRT je (resp. dle někoho není) dobrá věc, a jsme na železničním fóru. Takže jsem si spoustu jiných "nezúžených" závěrů např. pokud jde o urbanismus dovolil vynechat a pokusil se vrátit ke kořenům diskuse. Jinak tedy považuji za pravděpodobné, že stavby VRT ono "masivní dotování VHD" naopak učiní poněkud méně masivním.[wink]

Ono víc věcí není "potřeba", třeba by stačilo mít v bytě kamna na uhlí, vodu nosit ze studny, co regulovat (postihovat) nadměrné metry ? Proč někdo má potřebu pořád druhým určovat, na co maj ještě nárok a co je "luxus" ????
A přitom jsem jasně psal: A stejně tak je blbost argumentovat (a já to zásadně nedělám) stylem "když (ne)může jeden, (ne)mohou všichni". Vůbec ten absolutismus v diskusi o dopravním chování nemá místo, to je celé o (případné) změně pravděpodobnosti nějaké volby. A na tohle pak reagujete stylem, jako bych navrhoval v individuálních případech něco zakazovat/povolovat?? To už mi tedy fakt připadá jako velmi podivná debata. Přitom já se přece vůbec nesnažím Vás (nebo Hajného, Radka či kohokoliv) přesvědčit, že on konkrétně používá auto "zbytečně" a má jej v lepším případě ihned prodat. Vadí mi ale, když se tu debatuje z pozice "bez auta to obecně nejde a kdo to nevidí je vůl" (jaksi stylem "do toho dorosteš"), tak tedy ukazuji, že to může být i zcela dobrovolně možné (za určitých podmínek, jistě že za nějakých úplně jiných by to třeba bylo úplně jinak, to snad nikdo nepopírá). Připomínám, že celá tato poněkud pološílená debata se odvinula od návrhu "...aby bylo co nejvíc lidí, co si auto vůbec nekoupí. Protože ale to mimo města není reálné..."
Čtvrtek, 10. října 2019 - 21:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4418
Registrován: 3-2006
T_._H_.:
"není to tak dávno, co se auto kupovalo, "aby sousedi čuměli"
Já samozřejmě nevím, jak máte definováno "dávno", ale doba "Hogo fogo Homolkových" už pro mě tak dávno je (a bylo to spíš umělým nedostatkem způsobeným komunistickým hospodařením).
Auto je v našich končinách užitkovým předmětem tak od poloviny devadesátých let 20. století, kdy se vyhladovělé postkomunistické trhy cca nasytily dovozem ojetin ze "západu". Jasně, vždycky bude 1% lidí, co budou mít "statusové" auto, 1% lidí s potřebou "kočkolapu" atd., ale to je jako byste šotouše extrapoloval na všechny železniční cestující... Jen to holt k některým obzvláště zaťatým stále nedorazilo a budou nás obšťastňovat výplody o autu coby symbolu životního (ne)úspěchu a pozérovat, jak oni "na to kašlou", čímž jsou lepší než ostatní."

Tak záleží jak kde, u nás na "venkově", ještě před patnácti lety, probíhalo předhánění kdo co má za auto. A když přijeli pražáci se služebními, tak to bylo teprv porovnávání.
Martyss
Čtvrtek, 10. října 2019 - 21:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 10-2007
Ciwe, developeři by developelovali, až by se za nima prášilo, vždyť to je jejich byznys.
Tak hlavně developerům se nejlépe developuje, pokud je vysoká poptávka a malá nabídka, která šroubuje cenu nahoru...

Dovedete si představit, že tuzemská vláda pozve třeba 100,-200 tisíc stavebních dělníků ze Srí Lanky, Indonésie a Pákistánu? Já tedy jo, ale spoluvovčani ne. A to ani při plné zaměstnanosti v zemi.
Když se na to několik desítek let kašlalo, tak to bohužel bude nepříjemné, stejně jako je nepříjemná D1, které se nechala dojít od havarijního stavu. Tam se taky muselo máknout.
Pikehead
Čtvrtek, 10. října 2019 - 21:38:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5538
Registrován: 3-2007
Aha, já to bral jako pokus o humor, ale ono to opravdu vypadá, že očekáváte, že stát zase začne stavět paneláky?
Čtvrtek, 10. října 2019 - 21:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 99
Registrován: 12-2017
Luboš 3.21:
Co bude v čele VSOE? Větroň? Nebo se pletu?

Michal
Čtvrtek, 10. října 2019 - 23:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20255
Registrován: 5-2002
MP: největší průšvih pro ekologii je výroba toho auta
To se mi moc nezdá. Ono toho paliva, co průměrné auto za "život" spálí, je bezmála 10 tun.

TZ: Fakt máš pocit, že je OK mluvit o něčí ženě (přítelkyni, resp. vlastně o jakékoli ženě) jako o "samičce"?
To už jsi zapomněl, že to zavedl Sants jako odlehčené pojmenování nadmnožiny všech manželek, milenek, partnerek, přítelkyní a všech možných jiných podob spolužijících osob ženského pohlaví, a to zejména v případě, kdy se připomíná etologický fundament jejich počínání...?
A jestli je to OK? Pokud nejsi suchoprd, tak je.

Jak jsem opakovaně psal, individuální příběhy nejsou podstatné ... nevím, proč jsi se tím tak excitoval
Já jsem to nezobecňoval ani jsem se tím neexcitoval, o čemž svědčí ten kondicionál - konstrukci "já to mám takhle a proto Ty jsi hovado" jsem opravdu, ale opravdu nepoužil...

tak tedy ukazuji, že to může být i zcela dobrovolně možné
To Ti nikdo nebere, my jenom pokazujeme, že je to spíš výjimka (dost často nepřenositelná).
A čím větší výjimka budeš, tím menší váhu budou lidé přikládat Tvým názorům - pokud Tě má někdo brát vážně, nesmíš působit jako podivín (ani jako Podivín, natož Břeclav [wink]).

Připomínám, že celá tato poněkud pološílená debata se odvinula od návrhu "...aby bylo co nejvíc lidí, co si auto vůbec nekoupí..."
Na to Ti já připomenu, že to mi už přijde být příliš utopické, a znova Ti nabízím realističtější variantu "aby i ti, kdo auto mají, s ním pokud možno nejezdili každej den do práce".

Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 10. října 2019 - 23:08:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 4-2014
MP michal - služební se šitový jízdní řád uvádí loko. ř.362, ale co nakonec pojede to bohužel nevím.

Protože se na zdejším vláknu, se pořád stále probírá aktuální bytová a automobilová problematika dnešních dnů, která sem vůbec nepatří, tak, ještě jednou vyvěšuji letošní jízdní řád VSOE:





(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pátek, 11. října 2019 - 08:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10024
Registrován: 8-2012
Což píšu kde?
Tak samozřejmě to nepíšeš doslova, ale tohle tvoje pozérství o "symbolu", "zcela dobrovolně" a "kašlu na to" znám už víc jak 20 let a uznávám ho do okamžiku, kdy to začneš tlačit ostatním jako správné řešení, protože "míra nervozity a buzerace" apod. vyčtené teze. Tak se nediv, že jsi za trotla.
電車オタク
Martyss
Pátek, 11. října 2019 - 14:31:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 10-2007
Aha, já to bral jako pokus o humor, ale ono to opravdu vypadá, že očekáváte, že stát zase začne stavět paneláky?
Spíše jako humorné vidím víru, že něco vyřeší místní developeři. Jim konzervace současné situace velmi vyhovuje, stejně jako mobilním operátorům.
Pikehead
Pátek, 11. října 2019 - 18:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5539
Registrován: 3-2007
Nemůžu se zbavit dojmu, že ti developeři to i reálně řeší. Nebo co se vám na tom fundamentálně nelíbí? Že to nestojí 20 000 Kč na metr čtvereční?
Pátek, 11. října 2019 - 20:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13025
Registrován: 8-2004
Jinak tedy považuji za pravděpodobné, že stavby VRT ono "masivní dotování VHD" naopak učiní poněkud méně masivním
[rofl][rofl][rofl]

Vadí mi ale, když se tu debatuje z pozice "bez auta to obecně nejde a kdo to nevidí je vůl"
Mně zase vadí debata z pozice narvěme do VRT miliardy "ničích" peněz, abychom vytvořili k něčemu rámcově funkčnímu alternativu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Martyss
Pátek, 11. října 2019 - 20:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 10-2007
Nemůžu se zbavit dojmu, že ti developeři to i reálně řeší.
Jejich výmluvy na stavební předpisy vzhledem k jejich lobingových schopnostem jsou směšné. Opravdu si myslíte, že jsou developeři tak hloupí a neohlídali si jejich podobu, když na tom stojí jejich podnikání?

Nebo co se vám na tom fundamentálně nelíbí? Že to nestojí 20 000 Kč na metr čtvereční?
Zde si spíš položte otázku, zde je ok, když ekonomika dosahuje 3/4 starých zemí EU a mzdy jsou poze 1/3.
Pikehead
Pátek, 11. října 2019 - 21:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5540
Registrován: 3-2007
Aha, takže v Praze je cca. 700 000 bytů, z nichž 100 000 vzniklo během posledních 20 let a to je teda jakože málo, protože developeři drží kartel. S čím to srovnáváte? Brno? Berlín? Bratislava?

Čeho dosahuje ekonomika 3/4? V nominálním vyjádření je HDP na obyvatele v Rakousku dvojnásobné - a plat taky.
Sobota, 12. října 2019 - 00:34:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20267
Registrován: 5-2002
Mss: Opravdu si myslíte, že jsou developeři tak hloupí
Nemyslíme.
Tedy přesněji: myslíme si, že někdo z množiny { developeři; Márty } hloupej opravdu je - ale developeři to nejsou. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 15. října 2019 - 14:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7037
Registrován: 5-2002
Každopádně třeba v Plzni jsme rádi za přesun pražských developerů k nám, bytů se staví hodně, tak to udrží ceny aby se to neurvalo jako v Praze. [happy] (Myslím že více z nich zmínilo především to , že jde vše rychleji vypapírovat)
Úterý, 15. října 2019 - 14:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 7-2017
H_k: A být už tunel Praha-Beroun ve výstavbě, tak kolem Jižního předměstí se nedoplatíme… [happy]
Úterý, 15. října 2019 - 15:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4435
Registrován: 3-2006
Až bude tunel Praha-Beroun, tak se satelity roztáhnou i od Zdíc po Litavce, kde už dnes píšou "20 minut na metro", nebo "hlavní město je na přímém vlakovém spojení necelou hodinu cesty."
Úterý, 15. října 2019 - 18:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9461
Registrován: 4-2003
je ok, když ekonomika dosahuje 3/4 starých zemí EU a mzdy jsou poze 1/3.

Ovšem to první je v paritě kupní síly a to druhý nominálně, čili opět míchání jablek a hrušek...
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 15. října 2019 - 20:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 6-2016
Mořepetr: "Až bude tunel Praha-Beroun", tak potom budou už jen samá pozitiva a sociální jistoty[biggrin]

Termín bych viděl na rok 2048, ku stému výročí vítězství pracujícího lidu v únoru 1948[rofl]
Úterý, 15. října 2019 - 21:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4437
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Kolují zvěsti, že se to k tomu výročí nestihne, někde jsem viděl až rok 2050 tak nevím.[blush]

Akorát ten developer v Jincích má zajímavé hodiny, asi revoluční z Ruska, tam měla hodina 100 minut. Napsat necelou hodinu, když je to na Smíchov 73 minut [crazy][biggrin]
Martyss
Sobota, 19. října 2019 - 18:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 10-2007
Čeho dosahuje ekonomika 3/4?
Produktivity - https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tesem160/default/t able?lang=en

dvojnásobné - a plat taky.
Minimání mzda je trojnásobná - odkaz
Martyss
Sobota, 19. října 2019 - 18:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 10-2007
Napsat necelou hodinu, když je to na Smíchov 73 minut
Musíte správně překládat developerský newspeak. Znamená to protnutí hranice Prahy.
Sobota, 19. října 2019 - 19:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4446
Registrován: 3-2006
Ad Martyss: Aha, díky, člověk se pořád učí.[wink]
Pikehead
Neděle, 20. října 2019 - 22:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5568
Registrován: 3-2007
Martyss: ono ty ukazatele produktivity jsou taková dost bizarní disciplína, nicméně to, co jste našel, není důkaz o srovnatelné fyzické nebo hodnotové produktivitě u nás a v Eurozóně.

Vámi nalezený ukazatel je něco jako HDP v paritě kupní síly dělený počtem odpracovaných hodin. A říká vám to, že i s mizernou českou průměrnou hodinovou mzdou si můžete v ČR dovolit koupit 71% toho, co si za hodinu práce koupí "průměrný obyvatel" eurozóny. Toť vše.

Co se týče minimální mzdy, tak to je uměle stanovená hodnota, který si každá země nastavuje po svém a to v různé míře vazby na ekonomickou realitu. Teď nevím proč pro změnu argumentujete nominální hodnotou, kdybyste vzal prostřední sloupec (=upraveno o kupní sílu jako výše u produktivity), tak je to 46% (=český zoufalec na české minimální mzdě si může dovolit 46% toho co německý zoufalec na německé minimální mzdě, byť v přepočtu na eura je to jen třetina). Nemá to ale jinou než popisnou hodnotu.
Úterý, 22. října 2019 - 14:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9496
Registrován: 4-2003
Pikehead: co si za hodinu práce koupí "průměrný obyvatel" eurozóny.

Kolik vytvoří přidané hodnoty průměrný zaměstnanec za hodinu práce (Labour productivity per person employed and hour worked).

"Obyvatel" je úplně něco jinýho než "zaměstnanec", neb je leckde třeba jiná míra ekonomické participace, nezaměstnanosti a podobně. A tomu vytvoří - to nevytvoří jen ten zaměstanec, ale i kapitál k němu "připojený" (v mém případě židle na ketrý sedím abych nebyl na zemi a když zmáčknu F5, tak za mě počítá počítač.[biggrin]). U rolníků též půda.

"Koupí" je taky úplně jiná kategorie, než "vytvoří".
--------------

Jinak souhlas. Každopádně Mtss je v tomhle suterén v termytech.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 22. října 2019 - 15:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 9-2015
RadeŠ: Ano, ono podle tzv. přidané hodnoty je to tak, že když dva zedníci postaví za směnu úplně stejný kus zdi, ale firma u které je zaměstnán ten první, za tu jeho práci vyfakturuje 2000,- Kč, zatímco za práci toho druhého jeho firma jen 1500 Kč, tak ten druhý má o 25% nižší produktivitu, i když udělal úplně stejně.
Bkp
Úterý, 22. října 2019 - 21:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8155
Registrován: 8-2003
Záleží na měřítku. Pokud tu produktivitu měřím v metrech zdi, mají ji stejnou. Pokud v penězích, pak teprve nemají.
Pikehead
Úterý, 22. října 2019 - 22:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5574
Registrován: 3-2007
RadekŠ: jasně, nemám se pouštět do polemik v takových časech. [happy] Samozřejmě máte pravdu a díky za opravu.
Čtvrtek, 24. října 2019 - 19:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 11-2005
Produktivita je o tom, vytěžit z minima maximum. V západní Evropě ještě doplněné přívlastkem za rozumných sociálních podmínek. Problém ČR je, že vyrábíme příliš levné zboží, protože jsme až na několik výjimek převážně montovna. Vývoj a výroba pokročilých technologických celků a dojení peněz za licence po celém světě je spíše výjimkou. I v oblasti různých služeb jsem pouze kolonií (servisním centrem) různých globálních gigantů místo toho, abychom udávali všemu celosvětový trend, tak jako zhruba v letech 1920-1935.

Dokud s tím něco neuděláme, tak nemůžeme chtít lepší platy a ani lepší infrastrukturu. Vše je o tom, koho si volíme do vlády, do parlamentu. Zda pronárodní politiky, nebo tu chátru (která má pokaždé jen trochu jinou barvu), která je globalisticky nastavená a vše řídí tak, aby to vyhovovalo německým a americkým koncernům.
Donner au train des idées d'avance...
Pikehead
Čtvrtek, 24. října 2019 - 20:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5577
Registrován: 3-2007
Technologické celky a dojení licencí je podle vás nejzásadnějším odvětvím ekonomiky? První republika udávala v něčem celosvětový trend? To je z prvního dílu Pohádek o první republice? Nějaké srovnání třeba s Německem nebo Francií byste neměl, aspoň v té technice, když jste na ní tak fixován?

A k tomu vašemu chápání národohospodářství (nebo jak tu nazvat) - to existuje i někde sepsané, nebo jste to dal takhle z voleje? Takže když odpochoduje "chátra", tak nastoupí osvícený princ Miloslav, zavře hranice, zakáže Microsoft Word a budeme používat T602, lítat v L410 a jezdit v... oh, wait, zapomněli jsme, že tu díky otevřené ekonomice automotive živí polovinu průmyslu...

Tak doufám, že v tom Německu zůstanete zaglobalizován i nadále.
Čtvrtek, 24. října 2019 - 21:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 5-2004
Pikehead: Ale vždyť to napsal dobře, když bude na čelných funkcí ten pronárod co teď nebo ještě větší, bude jakékoliv zlepšení jim navzdory. [biggrin]
Martyss
Pondělí, 28. října 2019 - 23:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 10-2007
ono ty ukazatele produktivity jsou taková dost bizarní disciplína, nicméně to, co jste našel, není důkaz o srovnatelné fyzické nebo hodnotové produktivitě u nás a v Eurozóně.
Bizadní jistě jsou, pokud chcete porovnat efektivitu daného procesu či jeho přidanou hodnotu, tak jsou stále lepší než HDP, které vám neřekne v tomto směru vůbec nic.

První republika udávala v něčem celosvětový trend? To je z prvního dílu Pohádek o první republice? Nějaké srovnání třeba s Německem nebo Francií byste neměl, aspoň v té technice, když jste na ní tak fixován?
Naprosto přesně, je fajn si dohledat tehdejší problémy, pak glorifikace tohoto období jde celkem do kopru.

Takže když odpochoduje "chátra", tak nastoupí osvícený princ Miloslav, zavře hranice, zakáže Microsoft Word a budeme používat T602, lítat v L410 a jezdit v...
Zatím máme prince Andreje a jak se chová k místním obyvatelům a jaké mzdy nabízí ve svých firmách si každý může vyzkoušet sám.

oh, wait, zapomněli jsme, že tu díky otevřené ekonomice automotive živí polovinu průmyslu...
Nalejme si čístého vína. Velmi výhodné je to pro západní automobilky a trošku pro nás.
Úterý, 29. října 2019 - 01:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 5-2002
Ad Rail2005: Pronárodními myslíte jako SPD nebo komunisty? To bychom to dotáhli vskutku daleko.
V čem spatřujete problém globalizace? Pro ČR jako dominantně exportní je to velká výhoda. Zavřete hranice = zlikvidujete významnou část průmyslu. Tržní ekonomika se řídí sama, vláda má šanci ji max. mírně regulovat.
Co umí třeba Němci a my ještě tolik ne, je vyrobit špičkový (nejšpičkovější) výrobek a prodat ho za odpovídající násobek ceny. Zmiňujete montovny, takže hezký příklad jsou třeba auta typu BMW nebo Audi,která představují technologickou špičku, ale dáte za ně několikrát více než za "běžné" auto stejné třídy. Přitom tuto část globálního trhu okupují Němci velmi výrazně. A je to čistě jen kvůli kvalitě. A mimochodem, i díky členství v EU si může i Čech dopřát německý plat v německé firmě prakticky bez formalit. A Němci o kvalifikované odborníky stojí.
Minulý týden bylo výročí černého pátku z roku 1929, který odstartoval největší ekonomickou krizi. Zeptejte se 10 ekonomů, co považují za nejhorší faktor. Myslím, že alespoň 8 řekne, že to byl právě protekcionismus jednotlivých trhů proti konkurenci ze zahraničí, který prohloubil dopady krize zejména na nejchudší vrstvy obyvatel. Podobné antiglobalistické nápady se dnes opět objevují a není důvod si myslet, že vliv na ekonomiku by byl stejně zhoubný jako před 90 lety.
Úterý, 29. října 2019 - 01:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 7-2017
Martyss: Mno dělnická mzda v automobilce jeví se VELMI výhodnou v porovnání s dělnickou mzdou u prince Andreje. Ona je totiž 2x vyšší, což mi jako troška nepřijde. Některé pozice mají dokonce takové platové ohodnocení, že ČSSD požaduje speciální zdanění, aby čistá mzda na odborné pozici klesla na úroveň uklízečky v Německu. Takový člověk pak uteče (socialista rudne ještě víc) a sen o vývoji se rozplývá.

A nebo přijde osvícený princ, zavře hranice a patent na kontaktní čočky prodá za pár šupů do zahraničí přesvědčen, že kontaktní čočky se v ČR vyrábět nebudou, stačí přece vydojit patent. Namísto firmy Wichterle & Lím tak kontaktní čočky vyrábí Bausch & Lomb s obratem 4,8 miliardy dolarů ročně. A několik dalších, menších firem, jelikož Wichterleho patent vypršel v roce 1979 a tak tyto postupy může použít každý. V tomhle světle to vydojení patentu vypadá spíš jako totální propadák, než jako úspěch.
Úterý, 29. října 2019 - 08:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20319
Registrován: 5-2002
Poklop: V tomhle světle to vydojení patentu vypadá spíš jako totální propadák, než jako úspěch.
Cil splněn - Wichterleho koza chcípla. [angry]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 29. října 2019 - 14:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2821
Registrován: 3-2015
Jsem rád že už se obnovil mezi Zdicemi a Berounem dvoukolejný provoz a v Králováku zmizela tolik proklínaná odbočka bez TV. Hned je to plynulé a není třeba stát na přejezdu u Karla[wink].
Martyss
Úterý, 29. října 2019 - 14:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 10-2007
Martyss: Mno dělnická mzda v automobilce jeví se VELMI výhodnou v porovnání s dělnickou mzdou u prince Andreje. Ona je totiž 2x vyšší, což mi jako troška nepřijde. Některé pozice mají dokonce takové platové ohodnocení, že ČSSD požaduje speciální zdanění, aby čistá mzda na odborné pozici klesla na úroveň uklízečky v Německu. Takový člověk pak uteče (socialista rudne ještě víc) a sen o vývoji se rozplývá.

Závěry máte správné, byť diskutovaní lidé odcházejí už teď. Pokud už chcete používat rozdělení socialista ostatní, tak rudne spíš kapitalista, který pak vykládá, že nejsou lidi,ale osobně si myslím, že na odchodu proděláme my všichni.
Úterý, 29. října 2019 - 14:57:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9521
Registrován: 4-2003
atím máme prince Andreje a jak se chová k místním obyvatelům a jaké mzdy nabízí ve svých firmách

Vono se tam musí pracovat?? Nebo vona je potřeba na cestu z okolí Lovosic do Prahy nějaká speciální propustka?


porovnat efektivitu daného procesu či jeho přidanou hodnotu, tak jsou stále lepší než HDP, které vám neřekne v tomto směru vůbec nic.

To je spíš projev ekonomické negramotnosti, protože HDP je součtem parciálních přidaných hodnot.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 29. října 2019 - 15:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9522
Registrován: 4-2003
byť diskutovaní lidé odcházejí už teď

Jenže oni žádný lidi neodcházejí. Resp. se celou dobu točíte na běžný, v tuzemsku relativně hluboce podprůměrné migraci, ať vnitřní nebo vnější.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 29. října 2019 - 15:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9523
Registrován: 4-2003
který pak vykládá, že nejsou lidi

Ano opravdu nejsou lidi. Tady v Rakousku, v Německu, ale i leckde jinde. Prostě se před x- lety nenarodili a nezachrání to ani větší míra participace, ani (polo)legální přistěhovalectví.

zdělení socialista ostatní, tak rudne spíš kapitalista,

Tak tohleto je už fakt hloupý pindání.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Martyss
Úterý, 29. října 2019 - 16:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 10-2007
Ano opravdu nejsou lidi. Tady v Rakousku, v Německu, ale i leckde jinde.
Jasně, nejsou lidi a proto PIGS mají nezaměstnanost kromě Řecka okolo 10 % a více, ale nejsou lidi.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unem ployment_statistics
Úterý, 29. října 2019 - 16:23:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 5-2002
Ad Martyss: Nemají potřebnou kvalifikaci. Kdyby jí měli, utrhají jim ruce v Německu i u nás.
Nicméně třeba ze Španělska do ČR za technickou prací lidé přicházejí, podobně třeba z Itálie (jednu takovou paní zaměstnáváme).