Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 15. 06. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 15. 06. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 26. května 2019 - 10:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 3-2018
Honza: Ve spoustě věcí s tebou souhlasím. Jen se mi nelíbí to nálepkování, resp. rozšiřování stereotypů. Ochranáři přírody, nebo ekologové mohou zahrnovat velmi široké spektrum různorodých lidí s různými motivy a kompetencemi. Nadávání a házení do jednoho pytle je jen projevem neschopnosti investora/politiků s nimi pracovat, politici, resp. pracovníci z řad investorů na ně navíc s oblibou házejí vlastní selhání při přípravách staveb. To na co si stěžuješ není projevem ochrany přírody, nebo (autentické) památkové péče, ale bující byrokracie, která čím dál tím více podvazuje fungování našeho státu. Pracuji přes 10 let pro místní samosprávy (i ministerstva) a vnímám dlouhodobý trend neustálého nárůstu administrativní zátěže, snižování odpovědnosti jednotlivých úředníků a snižování akceschopnosti celého aparátu. Před 10-15 lety ještě spousta věcí šlo, protože to politici protlačili na sílu a úředníci si to obhájili. Pak přišla protikorupční hysterie a všichni se začali bát o čemkoliv rozhodnout.
Problém je v legislativě, kvalitě lidských zdrojů ve veřejné správě, nebo fungování veřejné správy. Problém ale není v tom, že by na příslušných místech seděli nějací fanatici. Sedí tam jen úředníci, jejichž hlavním motivem je neudělat žádnou chybu (z pohledu legislativy a vnitřních předpisů), resp. být za každé situace z obliga...
Jinak záleží na konkrétních lidech a konkrétní situaci. Co někde nejde, může o kus dál jít (znám z vlastní praxe). A mě jakožto ekologicky smýšlejícímu člověkovi se zkušenostmi s praktickou ochranou přírody nepřijde založení několika pilířů estakády na hranici NPR a vybudování přístupové cesty na staveniště v těsné blízkosti dálničního tělesa jako zásah neslučitelný s předmětem ochrany v NPR Libický luh. Zejména za předpokladu, že za to "příroda dostane něco zpátky" - třeba ve formě revitalizace říční nivy na protějším břehu. Věřím, že to řada ochranářů vidí podobně. Osobně vidím skoro větší rizika na straně investora - aby byl ochotný realizovat vše pro minimalizaci, resp. kompenzace zásahů do chráněného území.
Neděle, 26. května 2019 - 14:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 6-2016
Gejza.L: Mea maxima culpa!

V PR Staňkovka jsou opravdu duby až skoro dolů. Ale jen někde... Hranicí je východní strana průseku pod vvn. Dále na západ se to rychle mění na akátový ráj, stejný jako mimo rezervaci, nebo jako v PP Nad závodištěm.

Foceno z nejspodnější "vrstevnicové" cesty. Vlaky jsou vesměs jen slyšet, cesta je místy "hodně náročná" a kolo mi párkrát dost překáželo[biggrin]





Ohledně Tvého příspěvku 267 - popisuješ přesně to, co mě bohovsky sere! A sice "někde to jde, jinde to nejde". Aneb, co si kdo vydržkuje, ať už pro prachy nebo pro leštění ega, to má. Pindy o broučcích, kytičkách a biodiverzitě jsou jen mediální výplň.

Závěrem návrh - co kdyby nějaký přírodovědec (s funkčním selským rozumem!) prozkoumal pozemky pod estakádou D0 z Radotína na Zbraslav? Fakt by mě zajímalo co by našel pod tou "hnusnou a přírodu ohrožující stavbou"[rofl] Myslím, že by to dalším dopravním stavbám mohlo jen prospět!
Neděle, 26. května 2019 - 14:57:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12848
Registrován: 8-2004
Gejza.L:
"To na co si stěžuješ není projevem ochrany přírody, nebo (autentické) památkové péče, ale bující byrokracie, která čím dál tím více podvazuje fungování našeho státu. ... dlouhodobý trend neustálého nárůstu administrativní zátěže, snižování odpovědnosti jednotlivých úředníků a snižování akceschopnosti celého aparátu. Před 10-15 lety ještě spousta věcí šlo, protože to politici protlačili na sílu a úředníci si to obhájili. Pak přišla protikorupční hysterie a všichni se začali bát o čemkoliv rozhodnout."
S tím bych i celkem souhlasil.
Ono se leckdy pod ochranu přírody schovávají i úplně jiné zájmy (viz debata v sousedním vlákně - VRT).
Gejza.L:
"Jinak záleží na konkrétních lidech a konkrétní situaci."
Ano - ale to na obou stranách.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 28. května 2019 - 19:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8784
Registrován: 5-2002
Tak jsem právě na ČT1 slyšel, že na IV. koridoru neexistuje úsek, který by nebyl dokončený nebo rozestavěný.

Tak to je asi úsek Nemanice - Ševětín již dokončen [sad]
Ythomas_ct
Úterý, 28. května 2019 - 22:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 10-2009
Ad P. Š.:

Tak to je asi úsek Nemanice - Ševětín již dokončen [sad]

Tak přísně logicky vzato dokončený je. Sice už před x desítkami let, ale je. To, že se do něj zatím znovu nehráblo, aby se tedy mohl rozestavět a dokončit znovu, je věc jiná... ;-)
Středa, 29. května 2019 - 20:08:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12851
Registrován: 8-2004
O Ne-Še vedle.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 06. června 2019 - 19:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 5-2013
KÚ Pardubického kraje zrušil územní rozhodnutí na stavbu zdvoukolejnění Pardubice-Rosice n. L. - Stéblová.
Čtvrtek, 06. června 2019 - 20:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8793
Registrován: 5-2002
Ano, podle článku chtěla SŽDC ušetřit 300 metrů protihlukovky.
Čtvrtek, 06. června 2019 - 20:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 581
Registrován: 5-2013
Z rozhodnutí KÚ v zásadě plyne:
- ÚR bylo na zrušení z procesních důvodů hned v několika ohledech.
- ve věci ochrany před hlukem podpořil KÚ navržené řešení, včetně uznání staré hlukové zátěže při "lehkém vychýlení oblouku" a zdvoukolejnění. Píší, že "kde hluková studie predikovala dodržení hygienických limitů, nelze požadovat realizaci PHS".
Čtvrtek, 06. června 2019 - 21:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8795
Registrován: 5-2002
Díky za osvětlení.

Nicméně: po předchozím nadužívání protihlukovek se dnes razí cesta "ani metr nazmar" bez ohledu na protesty?
Čtvrtek, 06. června 2019 - 21:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 5-2013
Takhle ostře bych to neformuloval, ostatně i měření hluku má svou (ne)přesnost, stejně jako prognóza. Obecně ale požadavku obce nebo obyvatel na doplnění PHS při zjevně podlimitních hodnotách hluku SŽDC vyhovět nemůže.
Čtvrtek, 06. června 2019 - 21:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8797
Registrován: 5-2002
Na alchymii ohledně měření hluku se určitě shodneme, zde nevidím problém.

Ale stojí SŽDC za prodloužení projednávání stavby třeba o tři roky drsný úsporný přístup "správného hospodáře"?

V diskuzi pod článkem byly zajímavé myšlenky. Například, že nová trať jen zvýšením rychlosti zvýší i kravál. Zcela chybělo, že nová trať s dokonalou geometrickou polohou koleje řádově sníží hlukovou zátěž obzvláště u nákladních vlaků, které jsou dlouhé, hlučí dlouho a svou rychlost výrazně nezvýší. Co osvěta? Není to to, co SŽDC schází?
Martyss
Pátek, 07. června 2019 - 07:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 10-2007
Zcela chybělo, že nová trať s dokonalou geometrickou polohou koleje řádově sníží hlukovou zátěž obzvláště u nákladních vlaků, které jsou dlouhé, hlučí dlouho a svou rychlost výrazně nezvýší. Co osvěta? Není to to, co SŽDC schází?
[ok]
Pátek, 07. června 2019 - 09:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 12-2017
Martyss:
"Zcela chybělo, že nová trať s dokonalou geometrickou polohou koleje řádově sníží hlukovou zátěž obzvláště u nákladních vlaků, které jsou dlouhé, hlučí dlouho a svou rychlost výrazně nezvýší. Co osvěta? Není to to, co SŽDC schází?
[ok]"

Nevím zda jste někdy byly na veřejném projednání nějaké stavby, ale můžu vám jasně říct, že osvěta je to poslední, co někoho zajímá. A ve většině případů je vůdcem těchto odbojů přímo někdo z oboru (zpravidla zhrzený a zneuznaný) a ten říká pravdu protože je místní a lidí ho znají z hospody.
Pátek, 07. června 2019 - 10:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3081
Registrován: 6-2016
"Na alchymii ohledně měření hluku se určitě shodneme"

Měření hluku alchymistické není. Kdysi na škole jsem se tím pár semestrů zabýval.
Alchymie spočívá v následné interpretaci výsledků toho měření dle těch či oněch norem. Aneb "věřím jen těm statistikám, které jsem si sám zfalšoval" (citát snad W. Churchilla)
Ythomas_ct
Pátek, 07. června 2019 - 16:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 10-2009
Ad hluk:

Shodou okolností jsem se v pondělí zúčastnil v České Třebové projednávání návrhu nových protihlukových opatření. Upřímně řečeno začínám obdivovat některé zástupce SŽDC, SUDOPu, hygieny, místní samosprávy apod. za jejich trpělivost a ochotu účastnit se těchto jednání. Protože když se stane např. to, že někdo (a není rozhodně sám) podepíše petici, že nechce u baráku vysoké PHS a když se po aktualizaci hlukové studie (podle nové metodiky) ukáže, že tam vlastně nemusí mít nic, tak stejná osoba začne protestovat, že tam ty PéHáeSky vlastně chce, tak už nevím, co si o tom mám myslet... :-(

A s tou osvětou - na tom rozhodně něco je, ale upřímně řečeno nevím, jak se k tomu dá přistoupit, aby to většina cílové skupiny vůbec pochopila. Situaci dost komplikuje už logaritmická stupnice, ve které se ten hluk hodnotí. A vysvětlovat pak někomu, že 2-3 decibely není až tak úplně málo, nemusí být leckdy úplně snadné...
Pátek, 07. června 2019 - 19:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4739
Registrován: 5-2002
Takže buď obludné PHS nebo nic [crazy] . To vážně neexistuje alternativa? Pořád se zkouší bokovnice, zakrytí svršku, nízké PHS (co jsou teď někde u Prahy-Sedlece) a SŽDC chce v MuN metro [ko] . Navíc relevantní hluková studie neexistuje - ať se měří až na novém svršku a pak se uvidí.
Pátek, 07. června 2019 - 20:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 7-2017
4e do koše? [jidlo]


Podle mínění generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody by na české železnici měla skončit doba hlavních jednokolejných tratí. V Plzeňském kraji je to třeba nová trať z Plzně přes Domažlice do Bavorska, která je v plánované verzi v řadě úseků stále jednokolejná s množstvím výhyben, kde by se vlaky míjely.
„Nevím, jestli se nevrátíme úplně na začátek a nebudeme se znovu zabývat projektem dvojkolejné elektrifikované trati v celé délce, zejména s ohledem na budoucnost. Další je trať Plzeň - České Budějovice, kde byla nedávno vysoutěžená kompletní rekonstrukce stanice Pačejov. Spojení mezi oběma krajskými městy by mělo být důstojné a komfortní. Ekonomika nám moc nenahrává, ale myslím si, že by mělo skončit období jednokolejných tratí,“ shrnul generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Část trati mezi Plzní a Českými Budějovicemi totiž stále zůstává jen jednokolejná.
Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/plzensky-kraj-plzen-slovany-kot erov-zeleznice-vlaky-zastavka-doprava.A190607_151033_plzen-zpravy _lad
Pátek, 07. června 2019 - 20:45:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12871
Registrován: 8-2004
Ythomas_ct:
"A s tou osvětou - na tom rozhodně něco je, ale upřímně řečeno nevím, jak se k tomu dá přistoupit, aby to většina cílové skupiny vůbec pochopila. Situaci dost komplikuje už logaritmická stupnice, ve které se ten hluk hodnotí. A vysvětlovat pak někomu, že 2-3 decibely není až tak úplně málo, nemusí být leckdy úplně snadné..."
Krom toho, že to není snadné (u řady jedinců bohužel s ohledem na jejich reálné schopnosti nemožné), tak bych se ani nedivil, když by to v některých případech byl boj pro/proti PHS jen prostředkem jak bojovat proti stavbě jako takové.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 07. června 2019 - 20:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12872
Registrován: 8-2004
Vyloženě nezbytná dvoukolejka:

...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 07. června 2019 - 22:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 7-2017
Hroch: Já nevím, jestlí má cenu mrhat časem diskusí, ale zkusím to ještě jednou… Problém jednokolejek je těžká nespolehlivost (vizte plnění dnešního GVD na R11 [uhoh] ), průser při jakékoli opravě (nutnost NAD a nevyjezditelný rozvrat dopravy, SPECIÁLNĚ u 190, kde je vlak rychlejší než [auto] dost často už dnes!). Navíc vycházet z toho, co dnes jezdí u nejzoufalejšího objednatele v republice, že to tak bude i další půlstoletí… Vítejte v dnešním ŽUP. [crazy] Zrovna trať 190 má budoucnost velkou, kdyby se na to, s prominutím, JIKORD nevy..kákel při SP. [crazy]
Pátek, 07. června 2019 - 22:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 7-2017
Pro Hrocha. názorně [angry][angry][angry][angry]


Rychlíky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Strakonice – Ražice, Protivín a opačně.
Vlakové spoje odjíždějí ze stanice Plzeň hl. n. o 33 minut dříve, než je pravidelný odjezd!
V opačném směru bude přijíždět náhradní doprava do stanice Plzeň hl. n. o 30 minut později. Přestupy na přípojné vlaky nebudou zajištěny.


Takže v budoucnu hodina. [happy] Fakt je ta druhá kolej nesmysl?

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Ythomas_ct
Pátek, 07. června 2019 - 22:44:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2751
Registrován: 10-2009
Ad Honza_o:
Takže buď obludné PHS nebo nic [crazy] . To vážně neexistuje alternativa?
Ale existuje! Zrovna v té Třebové má být poměrně dost úseků s kolejnicovými absorbéry. Jinak samozřejmě platí, že nejlepšími protihlukovými opatřeními při prakticky nezvýšené traťové rychlosti je nový (a následně udržovaný) koridorový svršek a soudobá vozidla...

...a SŽDC chce v MuN metro [ko] .
No právě, že na základě nové studie to vypadá - na můj vkus - velmi "civilizovaně". Z původních cca 5,8 km se stalo snad něco kolem 600 m PHS v nejnutnějších místech; navíc se ty PHS "smrskly" z 5 m na max. 3 m... [ok]

Navíc relevantní hluková studie neexistuje - ať se měří až na novém svršku a pak se uvidí.
Podle toho, co jsem slyšel a viděl, tak ta nová hluková studie pro Třebovou (vypracovaná - tuším - dle nějaké holandské metodiky, která je až od roku 2018 schválená pro použití na SŽDC) už je dílem velmi propracovaným a uvažuje jak nový svršek, tak definovaný poměr litinových a nekovových špalíků na vozech (vzhledem k časovému horizontu stavby bych řekl, že ještě dosti konzervativní) nebo třeba konkrétní rozdělení vlaků na konkrétní koleje. A ejhle - "metro" to být najednou nemusí...
Pikehead
Sobota, 08. června 2019 - 10:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 3-2007
Zajímavá diskuse. Samozřejmě, že technologicky je dvojkolejka lepší, nicméně druhá kolej není jen Shift+D jako v Railroad Tycoonu, poměrně dost stojí její zřízení i údržba.

A jako všude jinde je třeba vážit poměr přínosů a nákladů v rámci daného rozpočtového omezení. Třeba bych druhou kolej radši viděl z Prahy do do Mladé Boleslavi než mezi Plzní a Budějovicemi...
Sobota, 08. června 2019 - 12:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 8-2006
Dvě koleje třeba v úsecích ČB - Protivín a Horažďovice -Plzeň. Jestli musí být dvě koleje "kolem Strakonic" těžko říct. No a Praha - MB (-Turnov? ) už dávno měly být dvě koleje s rychlostí 140-160km/hod. ( a teď budu pořešen[proud]).
Sobota, 08. června 2019 - 17:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 8-2017
Pikehead: To já taky, ale přes Všejany a Řepov. [wink]
Čelakovičan: Kritický je hlavně úsek Číčenice - Protivín. A když už, tak by se to mohlo udělat až do Ražic, tam doplnit triangl a zrušit trať přes Heřmaň.
Sobota, 08. června 2019 - 19:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4740
Registrován: 5-2002
Ythomas_ct: Díky za vysvětlení, snad to takhle postaví [kladivo] .
Neděle, 09. června 2019 - 03:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 7-2017
honzaklonfar:
""věřím jen těm statistikám, které jsem si sám zfalšoval" (citát snad W. Churchilla)"
Když jsme u té osvěty: Toto vložil do úst Churchilovi Joseph Goebbels, ujalo se to.
Neděle, 09. června 2019 - 11:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 566
Registrován: 8-2017
Poklop D400:
Nojo a někdo Goebelsovi zase že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Na tom citátu je nejvtipnější že to prý měl říct i Stalin. Čert aby věděl kdo to řekl prvně.
Pondělí, 10. června 2019 - 09:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 3-2018
M250.0:
"Pikehead: To já taky, ale přes Všejany a Řepov. [wink] "
Takže 4 koleje přes Čelákovice?
Pondělí, 10. června 2019 - 10:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 8-2017
Ne, dvě přes Čelákovice a dvě podél dálnice (i když asi ne v roce 2025 [wink]).
Pondělí, 10. června 2019 - 11:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 3-2018
M250.0:
"Ne, dvě přes Čelákovice a dvě podél dálnice (i když asi ne v roce 2025 [wink])."
No jestli tím myslíte VRT Polabí, tak to vyřeší kapacitu trati 231 možná někdy v období 2035+ (Poříčany - Velký Osek/Chlumec)...
Pondělí, 10. června 2019 - 12:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 8-2017
Nemusí být, pořád je tady lokálka přes Sadskou.
Pondělí, 10. června 2019 - 13:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 11-2005
Mimochodem, nedaly by se řešit protihluková opatření i zavedením nějakých předpisů, co musejí splňovat vozidla na trať vpuštěná? Včera jsem stál na Wien-Meidling a po chvíli jsem si všimnul, že dvacet metrů ode mě projíždí kontejnerový vlak. Byl tak tichý, že by snad projel i v týlu nepřítele. Kdyby se v horizontu 10 let podařilo mít takových většinu vlaků, nepotřebujeme kolem tratí hradby.
Pondělí, 10. června 2019 - 14:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8798
Registrován: 5-2002
Kdyby se v horizontu 10 let podařilo mít takových většinu vlaků, nepotřebujeme kolem tratí hradby.

Já myslím, že to u většiny vlaků půjde rychleji.
Pondělí, 10. června 2019 - 15:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19274
Registrován: 5-2002
YT: A s tou osvětou - na tom rozhodně něco je, ale upřímně řečeno nevím, jak se k tomu dá přistoupit, aby to většina cílové skupiny vůbec pochopila.
Ale vždyť je řešení tak snadné a neustále se nám tu nabízí hned v několika paralelních tématech: najmout na tu osvětu Mártyho a pořádně mu za ni zaplatit, pak to prostě nemůže nefungovat. Jo nejdřív teda musí dokončit henty rozjeté projekty, aby se mohl stát volným hráčem. [crazy]
Telini
Pondělí, 10. června 2019 - 15:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 10-2006
KÚ Středočeského kraje zamítl odvolání uhlobarona proti prodloužení ÚR na přeložku u Čelákovic.
Pondělí, 10. června 2019 - 21:08:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12875
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"Problém jednokolejek je těžká nespolehlivost"
To je sice pravda, ale všechno má své meze. Stejný argument bych mohl použít i pro trať př. Mělník - Mšeno nebo Smržovka - Josefův Důl.
Tantin27:
"Vítejte v dnešním ŽUP. Zrovna trať 190 má budoucnost velkou, kdyby se na to, s prominutím, JIKORD nevy..kákel při SP."
Srovnávat 190 s ŽUP...[uhoh][andel]
M250.0:
"Ne, dvě přes Čelákovice a dvě podél dálnice (i když asi ne v roce 2025)."
Já bych tedy raději viděl něco méně se blížící horizontu sci-fi. Třeba dvoukolejku z Prahy do Všetat. (Budeme tak dlouho stavět vzdušné zámky až skončíme skrčeni pod plachtou.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 12. června 2019 - 11:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 7-2017
Modernizaci koridoru mezi Hostivaří a hlavním nádražím, která začala loni v květnu, má z větší části financovat EU. Posuzovala i rozšíření vršovického nádraží. Evropská agentura Jaspers nicméně nedoporučila evropské peníze na nové nástupiště poskytnout, úpravy tak zaplatí město se správou železnic.
Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/nadrazi-praha-vrsovice-rekonstr ukce-kamera-zive.A190612_104254_praha-zpravy_jan

Může mi někdo vysvětlit, k čemu ten JASPERS je dobrý? Mně totiž přijde, že akorát všechny projekty ještě víc s prominutím mrví… [angry][crazy]
Pružinskij
Středa, 12. června 2019 - 11:37:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3748
Registrován: 4-2015
Zajímavý je, že drátování bezvýznamného Suchdola nad Lužnicí mu vůbec nevadí.
West code was broken.

Středa, 12. června 2019 - 12:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 3-2018
Pružinskij:
"Zajímavý je, že drátování bezvýznamného Suchdola nad Lužnicí mu vůbec nevadí."
A není to objemem CIN, resp. kofinancování z fondů EU pod jejich rozlišovací schopnost? Viz také Židlochovice, Hustopeče a další...
Středa, 12. června 2019 - 12:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 3-2018
Hroch:
"(Budeme tak dlouho stavět vzdušné zámky až skončíme skrčeni pod plachtou.)"
A nebo se budeme tak dlouho držet při zemi, že zůstane osobka konkurenceschopná jen pro příměsto (+ Praha - Ostrava) a nákladka nebude mít na dráze kapacitu...
Pikehead
Středa, 12. června 2019 - 14:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5178
Registrován: 3-2007
Pružinskij: Nejde Suchdol z kohezního fondu - tj. trochu jiná kritéria? No a ten příběh u Suchdola má trochu silnější a existující čísla, narozdíl od čtvrtého nástupiště pro imaginární tangentu z Radotína do Běchovic a nějakých industriálních pustin po cestě...

Já bych jim na 4. nástupiště taky žádný prachy nedal. [proud]
Středa, 12. června 2019 - 14:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19292
Registrován: 5-2002
Pike: narozdíl od čtvrtého nástupiště pro imaginární tangentu z Radotína do Běchovic
Až na ten malej detail, že tahle tangenta by šla úplně mimo Nusle, takže pro ni to asi nebude.
Potřebnost 4. perónu bych si dovolil spoatřovati v tom, že koleje 3+5 sežere jižní dvojkolejka od ZM, takže nám pro Krčandu zbývá jako cizím provozem nerušená jen 7. kolej, což je na kraji jednokolejky trochu málo, bratře Žižko. Proto dává smysl nějakou tu hranu přihodit...
Středa, 12. června 2019 - 15:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319
Registrován: 9-2015
Tantin27: No protože 4. nástupiště Vršek je odůvodněno potřebami linek S, tedy MHD, a dotační titul je pro dálkovou dopravu, ne pro MHD.
Středa, 12. června 2019 - 17:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2013
T27, P., G.L a další

Uvádíme na pravou míru:

1. Jaspers se vyjadřují (smějí vyjadřovat) pouze k velkým projektovým žádostem OPD, které schvaluje EK, a dále k vybraným studiím proveditelnosti, pokud je o to MD požádá. Velký projekt má tč. železnice jeden (Su-Vo), všechny ostatní stavby OPD14-20 se schvalují jen na národní úrovni.

2. stavba Zahradní Město - Vršovice se platí z Nástroje CEF a tedy žádost o financování posuzovala INEA. Jaspers se vyjadřovali pouze k předcházející studii proveditelnosti a obě stavby v úseku Hostivař - Vršovice nakonec získali kladné stanovisko. V SP ani v žádosti o Nástroj CEF nebylo 4. nástupiště obsaženo.

3. v odkazovaném textu zřejmě jde o záměnu s jiným stanoviskem Jaspers. Ti totiž ve vyjádřeních k SP zaústění III. a IV. TŽK do ŽUP podmínili podporu staveb pro tangenciální osobní linky tím, že si město Praha dokáže jejich koncept obhájit samostatnou studií - tedy že celý koncept nevznikl metodou "šotouši nakreslili osobní vláčky na každou nákladní trať v Praze", ale že jde o optimální řešení z hlediska obsluhy území, nákladů, přestupních vazeb atd. ROPID takovou studii slíbil zadat, vypsal ji - a pak soutěž zrušil. Výsledek je, že po sedmi (!) letech podmínka stále splněná není. Nicméně opakuji, že se netýkala čtvrtého nástupiště v Nuslích.

4. na drátování Suchdola nad Lužnicí se nikdo žádné evropské agentury neptal.

5. město Praha přišlo před dvěma lety s návrhem, že zaplatí dráze čtvrté vršovické nástupiště, postupem času to nakonec je asi třetina jeho ceny. SŽDC nabídku přijala, nástupiště se tedy staví.
Pikehead
Středa, 12. června 2019 - 17:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5180
Registrován: 3-2007
Aneb není nad to, když se k věci vyjádří někdo, kdo o ní i něco ví. [proud] Díky... Třeboň tedy byla schválena na úrovni Centrální komise a financovat se bude taky z CEFu?

Příběh se studií na šototangenty je komický a podle mě příznačný pro většinu báchorek o "zlé EU", počínaje pomazánkovým máslem a tunelem do Berouna konče...
Středa, 12. června 2019 - 18:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1584
Registrován: 7-2017
Pikehead: Nevolil bych nevhodné příklady, jako třeba ten Beroun, který vyjít musí, pokud se chceme od Prahy na západ z 19. století posunout. V předchozích SP nebyla započetná nákladní doprava a Ex6, třeba… Uvidíme, co ta nynější, už je venku?
Pikehead
Středa, 12. června 2019 - 18:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5181
Registrován: 3-2007
Záleží na metodice. Před 10 lety žádná Ex6 neexistovala a modelovat nákladní dopravu je dost těžké i teď. Tím nechci říci, že o Berounu nejsem přesvědčený, ale klidně se už mohl stavět pokud by se EU řeklo "OK, dosypte co vám podle vás ekonomicky vychází, zbytek lepíme z vlastního, je to pro nás zásadní stavba".

Jak tu mnozí borci neustále počítají, tak i stavba 190 km VRT trvající dvacet let je "pár miliard ročně" - u jednoho blbýho tunelu na 5-10 roků je roční cash flow ještě menší...

Takže vina je ryze na straně MD/MF, případně kvality argumentace, na které to bylo založeno.
Středa, 12. června 2019 - 18:51:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2013
Pikehead
Ano, SP Velenice - Veselí schválila CK MD. CEF je určen jen na předdefinované úseky hlavní sítě TEN-T, po roce 2021 se patrně připustí i pro některé trati globální sítě, ale Třeboň na TEN-T neleží. Zbývá tak SFDI a případně nové kohezní programy (OPD 21-27), pokud budou směřované i nadále na všechny trati.
Středa, 12. června 2019 - 19:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 8-2010
ad K.A.F:
...po roce 2021 se patrně připustí i pro některé trati globální sítě...
Tratě/úseky globální sítě (= comprehensive network) bylo možné zafinancovat už z letošní - již uzavřené (DEADLINE 24.4.2019) - CEF-výzvy, kde pro to byl stanoven budget 65 mil. EUR s přiznanou podporou max. 50% uznatelných nákladů v případě studií, resp. max. 40 % uznatelných nákladů v případě stavebních prací přeshraničních spojení. Navíc v případě CEFu se po roce 2021 změní i financování ETCS projektů, které pravděpodobně nově "spadnou" do tzv. blendingové výzvy (Blending Call) s podporou EU + EIB + SFDI (nebo i dalších partnerů) a je dost otázka, jaká bude míra unijního spolufinancování, když v tzv. 1 výzvě z roku 2017 (= CEF Blending Call) - kde mimochodem bude čerpat unijní peníze i ČR na stavby BC Velim - Poříčany a BC Petrovice u Karviné - st.hranice ČR/Polsko - byla tato stanovena na pouhých 20%...

..případně nové kohezní programy (OPD 21-27)...
Ty ale budou mít již nižší míru unijního spolufinancování - z max. 85% na 70% z uznatelných nákladů - a navíc poklesne i objem peněz ve fondu soudržnosti z nynějších 75,4 mld. EUR (včetně převodu do CEF) na nových 47 mld. EUR (včetně převodu do CEF), což lze hodnotit jako významný pokles, který nevyrovná ani zvýšené národní spolufinancování (z původních 6,14 mld. EUR na 6,44 mld. EUR). Čísla zatím předběžná, více se bude vědět na konci roku, případně pak až v roce 2020.

PS: nevidím to nějak skvěle, holt ZDROJE NEJSOU (A NEBUDOU)...[smrt][smrt]
Středa, 12. června 2019 - 20:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12880
Registrován: 8-2004
Paul_red_adair:
"holt ZDROJE NEJSOU (A NEBUDOU)..."
Nepřekvapivé.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Středa, 12. června 2019 - 21:18:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 3-2007
K.A.F.: Posvěcení od CK má v sobě i nějaké zařazení do roadmapy a pracovního finančního rámce, nebo to jen říká "není to pitomost, pokračujte v přípravě" a peníze se seženou v nějakém dalším kroku?

Hroch: Věnujme tichou vzpomínku nebožtíkovi Vláďovi42. Amen.
Středa, 12. června 2019 - 22:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 3-2018
Pikehead:
"K.A.F.: Posvěcení od CK má v sobě i nějaké zařazení do roadmapy a pracovního finančního rámce, nebo to jen říká "není to pitomost, pokračujte v přípravě" a peníze se seženou v nějakém dalším kroku? "
Posvěcení od CK = schválení investičního záměru. Stát tím ze strany MD deklaruje, že danou stavbu chce v daných parametrech realizovat. Tím začíná "tvrdá" příprava. Dalším krokem je EIA, územní řízení... V naší praxi to samozřejmě znamená, že se časem může stát ledacos a peníze budou či nebudou. Pro ty je směrodatné, co je v SFDI, a tam jsou ve střednědobém výhledu vesměs stavby co už mají platné územní rozhodnutí (= zahájení stavby do několika let).
Osobně ale nevím, jak se rozhodnutí CK MD popasuje s financováním z Fondů EU. Vzhledem k tomu, že se JASPERS, ev. EK vyjadřují již ke studii proveditelnosti, je to jimi předžvýkané v momentě, kdy to jde na CK MD? Předpokládám, že u velkých staveb by CK MD asi nedala zelenou (pokud by to nebylo přímo z vůle Vlády, která by se zavázala zajistit financování z národních zdrojů) bez příslibu kofinancování z fondů EU...
Každopádně v praxi ČR přichází schválení IZ CK MD cca 5 a více let před zahájením stavby (a to ještě při velmi jednoduché přípravě - reálně klidně 10 a více let). Z toho se asi dá domyslet, jak je to s výhledem financování, ne?
Středa, 12. června 2019 - 22:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19294
Registrován: 5-2002
Pike: Věnujme tichou vzpomínku nebožtíkovi Vláďovi42. Amen.

???
Pikehead
Čtvrtek, 13. června 2019 - 09:23:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5184
Registrován: 3-2007
GejzaL: Aha, tak je to něco mezi. Je to schválení investičního záměru, ale bez konkrétních investičních peněz. Tzn. po přípravě stavby je ještě druhé kolo, kdy se otevírá to, na co jsou prachy.

Hajnej: "Nebožtík" = není již zde, jako reálná osoba doufám žije i nadále. Chtěl jsem ho připomenout jako nejryzejšího zastánce školy "zdroje jsou".
Čtvrtek, 13. června 2019 - 21:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2017
Gejza.L:
""Posvěcení od CK = schválení investičního záměru. Stát tím ze strany MD deklaruje, že danou stavbu chce v daných parametrech realizovat."
MD tím nic nedeklaruje pouze říká , že lze pokračovat v přípravě stavby. Obecně kromě rychlých spojeních nejsou objednávkou MD žádné studie proveditelnosti, tím jsou obvykle kraje. MD zpravidla zajímají pouze prostavěné peníze bez ohledu na to, kam byly použity, hlavně je potřeba aby bylo možné čerpat evropské peníze.
Pátek, 14. června 2019 - 11:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 3-2018
MartinM:
"MD tím nic nedeklaruje pouze říká , že lze pokračovat v přípravě stavby. Obecně kromě rychlých spojeních nejsou objednávkou MD žádné studie proveditelnosti, tím jsou obvykle kraje."
Nerozumím jaký je rozdíl v tom, co jsem psal já, a co píšete vy. Vy znáte nějaký případ stavby, kde se po schválení CK MD výrazně změnily parametry a nedošlo k opětovnému schválení CK MD?
Objednatelem studií proveditelnosti zpravidla nejsou kraje, ale investor (SŽDC, ŘSD, apod.). Kraje je možná občas objednají jako svoji iniciativu, když se snaží přesvědčit stát/MD o prospěšnosti stavby, nebo se podílejí na jejich kofinancování. Hlavním zadavatelem je ale zpravidla investor.
Sobota, 15. června 2019 - 22:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 12-2017
Gejza.L:
""Nerozumím jaký je rozdíl v tom, co jsem psal já, a co píšete vy."

Je velký rozdíl mezi tím jestli stát něco chce (jak píšete Vy) a nebo jestli stát s něčím souhlasí. Kdyby stát něco chtěl tak si to nemusí sám sobě schvalovat

Gejza.L:
"Vy znáte nějaký případ stavby, kde se po schválení CK MD výrazně změnily parametry a nedošlo k opětovnému schválení CK MD? "

Je vidět, že jste nikdy nebyl v archivu SŽDC. Těch staveb co byly už schváleny a pak zastaveny je spousta. Takové Choceň-Ústí nebo Budějovice-Ševětín byly schváleny už několikrát a realizace jsou v nedohlednu.
Gejza.L:
"Objednatelem studií proveditelnosti zpravidla nejsou kraje, ale investor (SŽDC, ŘSD, apod.). Kraje je možná občas objednají jako svoji iniciativu, když se snaží přesvědčit stát/MD o prospěšnosti stavby, nebo se podílejí na jejich kofinancování. Hlavním zadavatelem je ale zpravidla investor."

Židlochovice, Litvínov, Kadaň, Boskovice, Hustopeče, Brno-Zastávka, Uničovka, Vlára,Praha-Lysá,Praha-Liberec, Ostrava-ValMez,Brno-Přerov atd. - to jsou všechno objednávky krajů, to že to zadají SŽDC (organizaci k tomu určené) je jen logický postup ve správě státu.
SŽDC může být jen těžko objednatelem takovýchto investic, když má prakticky nulovou schopnost zajistit dopravu na tratích, tak aby investice dávala smysl.
Samozřejmě investice typu oprava mostu, oprava kolejí, ... vycházejí od SŽDC.
Sobota, 15. června 2019 - 23:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 8-2010
ad MartinM:
Stavby na síti TEN-T ať již Core (= hlavní) nebo Comprehensive (= globální) je stát, potažmo Ministerstvo dopravy ČD, resp. prostřednictvím SŽDC s.o. povinen provést, a to nikoliv v parametrech, jaké si sám zvolí, ale konkrétně dle EU/1315/2013, resp. i dle 2008/57/ES a na nich navazujících TSI (TSI CCS, TSI ENE, TSI PRM, TSI INF atp.) takže tu Prahu - Lysou, Brno - Přerov, Hranice - Hustopeče nad Bečvou atp. si můžete - jakožto části sítě TEN-T - klidně škrtnout, co se týče objednávky krajů, protože i kdyby to kraje nechtěly, tak ČR jakožto člen EU se zavázala ty tratě do roku 2030 (= Core), resp. 2050 (= Comprehensive) dát do souladu s normovými požadavky, a to proto, aby se vyhla řízení o porušení unijního práva vyvolané Evropskou komisí a z toho vyplývajících sankcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)