Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 20. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 20. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 12. ledna 2019 - 07:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 2-2010
Dobrý den. Nemá někdo podobu projektu přestavby UŽST Letohrad?
Sobota, 12. ledna 2019 - 10:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 5-2015
Videosen: Jmenovitě. Kdo přišel o práci? Nikdo. Pár lidí šlo do důchodu, zbytek se přesunul. V době nedostatku lidí, to není problém.
Třeba v Náchodě jsou ted ve dvou, takže tam je potřeba o člověka ve směně navíc.

Nemyslím si že zrovna mzda je problém. Pokud se nemýlím, na vyhybkách je nějakých 16-19 čistýho, dělí se to zda jsou na věži nebo chodí házet ručně, výpravčí mají něco k 25. Problém je, když nový uchazeč zjistí, že se musí něco naučit, bude dělat zkoušku, dělají se denní, noční, víkendy, svátky, v létě, v zimě.
Třeba až zas bude mín práce a přijde nějaká krize, tak se pár lidí uloví.

A na to stejné trpí téměr všechny funkce na dráze, nejen u ČD, ČDC a SŽDC. A to si myslim, že strojvedoucí na tyhle oblasti v "sudetech" nemá nejhorší příjem.
Sobota, 12. ledna 2019 - 10:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 1-2006
Videosen:

Původně plánováno... [happy] Každý projekt je o tom, že je nějaké zadání a spousta požadavků zejména ze strany těch, kteří stavbě dávají palec nahoru nebo dolů. Těch, kteří sledují pouze svůj zájem (jako Vy pohodlí cestujícího), a které výsledek stavby jako celku nezajímá. Tím, že je to roztažené v čase a je to několikastupňové, přičemž v jednom stupni se určí finanční rámec, který v dalším nelze úplně překročit, stává se poměrně často, že změnami souvisejících podkladů (typicky změna cenové úrovně v třídníku MD ČR mezi stupni - prostě je najednou všechno dražší) a uplatněním nových požadavků, které nelze odmítnout politicky, peníze prostě chybí. Pak se hledá co lze nerealizovat tak, aby byl původní záměr funkční a současně bylo možné stavbu realizovat. To, co bylo redukováno, se pak stává prostorem pro kritiku, ač jsou to věci, které lze v případě potřeby v budoucnu relativně snadno doplnit.

Mimochodem, do této kategorie spadá i Vaše kritika infosystému ve Václavicích. Z mého pohledu přehnaná, protože se na nástupišti lze postavit tak, aby k jakémukoliv vlaku, ať přijede kamkoliv, bylo pár kroků bez křížení koleje, a vlaky jsou vybaveny čitelnými orientacemi + personálem (alternativa pro krátkozraké nebo nepobírající IS). Nemyslím si, že je to, co píšete, pro cestujícího v této stanici zásadní. Vaše narážka na projektanta není korektní (řekněme si otevřeně, že s Vašimi znalostmi je to od Vás prasárna...), ten pouze dává zadání investora do rámce kodexů a krom vznesení návrhů jak to udělat nemá na volbu řešení vliv.

Pokud se začtete do projektu, který byl v soutěži kupodivu kompletně zveřejněn (osobně se mi zveřejnění z konkrétních důvodů nelíbí), domyslíte jak to mělo vypadat, i to, co bylo pořezáno. V dopravní technologii pak najdete, že Václavice potřebují pro danou frekvenci podle pravidel zastřešenou plochu 10 m2. Přístřešek vyhovuje. Současně, pokud přemýšlím o tom, jak by vypadala nějaká vlaštovka a jak by v daném místě byla funkční podle toho, co o lokalitě vím od místních, i podle toho, jak tam fouká, domnívám se, že ideálem by byla kombinace vlaštovky a přístřešku. Samotná vlaštovka bez stěn, za které by se dalo schovat proti větru, by zde nefungovala, ač proti čuňatům eliminujícím použitelnost přístřešku by byla funkčnější.

Tamtéž se dočtete i počty. Denní frekvence (2015 - nástup), čtu-li správně, cca 350 lidí včetně přestupů. Frekvence od NMnM (vč. vlastních Václavic) na Starkoč cca 100 lidí, většinou studenti do NMnM, kteří používají konkrétní spoje. Na přestup je toho tak s výjimkou konkrétních spojů minimum, což je dané i tím, že NMnM - HK je pohodlnější autobusem. Těch, kteří mohou být zasaženi nepřípojem zde je fakt velmi málo - při současném konceptu je podstatnější zázemí ve Starkoči, kde to nevychází častěji a lidí je podstatně víc.

Co se Revitalizace týče, hrajete si účelově se slovy. Územně jsou součástí stavby i již zrealizované úpravy na Bohdašíně a budoucí úpravy mezi Policí a Hronovem, aby se na trať dalo jakýmkoliv vozidlem bez omezení, což před stavbou úplně nešlo. Nejsem si jist, ale domnívám se, že ani ten polák by se do Adršpachu bez téhle kosmetické úpravy úplně jednoduše nedostával. Současně účelově ignorujete to, že z miliardy (což je fakt minimum) zajímavá částka šla na most v Náchodě a na další věci, které byly místními (ostatně jako kdekoliv jinde) postaveny tak, že když se staví, pak stavba udělá nebo nebude. Vlastní ZZ a související technologie jsou za podstatně méně.

Co se směrování peněz týče, máte své zvolené zástupce, kteří mohou lobbovat za to, aby se společnost rozhodla udělat to tak, aby Vám to vyhovovalo. Co dělali když se rozhodovalo o rozsahu? Zástupci správy území u toho rozhodování byli a vzali na vědomí argumentaci. Zohlednil jste jejich rozhodování ve Vašem zájmu při následných volbách?

Polovina života TESTů stejně jako argumentace mzdami jsou Vaše oblíbené mantry. Zejména proto, že Vás to, kde dnes i do budoucna sehnat peníze na mzdové náklady a jak zajistit náhradní díly i personál na udržitelnost zařízení, a tím i provozu, nezajímá. Vidíte pouze jednu rovinu (pohodlí cestujícího), ostatní, z hlediska funkčnosti systému nezbytné, okázale ignorujete, s tím, že je to starost jiných. Ano, lze z dráhy udělat sociální prostor, kde bude za cenu peněz, které pak nebudou na udržování tratí, uměle držena zaměstnanost. Otázkou je, zda je tomu tak správně. Domnívám se, že nikoliv. Současně bych se, s vědomím, že dráha vezme na řízení dopravy vlastně kohokoliv, protože nejsou lidi, ve vlaku celkem i bál...
Sobota, 12. ledna 2019 - 11:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12631
Registrován: 8-2004
K6S310DR:
"Nemyslím si že zrovna mzda je problém. ... Problém je, když nový uchazeč zjistí, že se musí něco naučit, bude dělat zkoušku, dělají se denní, noční, víkendy, svátky, v létě, v zimě."
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 12. ledna 2019 - 17:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 7-2017
Pánové neznáte místní situaci.
V této oblasti je rozhodující mzda. Kvasiny jsou finančně zajímavější.
Proto zde nejen SŽDC, ČD, ČDC, policie, ale i jiné podniky a firmy mají nedostatek zaměstnanců. Kdo je nutně potřebuje, musí nabídnout řádnou mzdu a také ji vyplácet. Což tabulkově u státních a polostátních jaksi nelze.
Pikehead
Sobota, 12. ledna 2019 - 17:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4734
Registrován: 3-2007
Já tam jezdím jen párkrát do roka, ale akci považuju za velkorysou investici, která mě pozitivně překvapila. Taky to mohlo být odloženo dobu "po Václavické spojce", po jejíž realizaci by se zjistilo, že trať se rozpadla, největší sídlo má vazbu na HK autobusem a úsek Týniště - Náchod by skončil...
Sobota, 12. ledna 2019 - 19:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 5-2002
Vhd_sl: Ještě bych doplnil možnou souvislost mezi "dotací na řízení provozu" (nebo jak se to jmenuje) a možností tuto přesměrovat na lepší údržbu, až nebude na půlce sítě obsazení typu "u tří volů".
Sobota, 12. ledna 2019 - 20:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 3-2013
K6S310DR: „Videosen: Jmenovitě. Kdo přišel o práci? Nikdo. Pár lidí šlo do důchodu, zbytek se přesunul.“

Tak tady reagujete na to, co jsem nenapsal.
Nenapsal jsem, že někdo přišel o práci, ale že bylo a bude v součtu zrušeno více, než 30 kvalifikovaných pracovních míst. Pokud máte svojí reakcí na mysli to, že se vlastně nic nestalo, tak asi vůbec nepočítáte s tím, že se i u nás rodí děti, že vyjdou školu a následně se budou chtít živit. Ať už to zjednodušíte, jak chcete, region přišel o nějakých 30 míst. Pro někoho zanedbatelné, ale ona není jen dráha a tyto nedomyšlené kroky se dějí i jinde.

K6S310DR : „V době nedostatku lidí, to není problém.“

Na jak dlouho tu dobu odhadujete? Předpokládám, že alespoň na jednu generaci, když s tím nemáte problém.
Opět Vaše nepozornost, přečtěte si 4. a 5. řádek mého včerejšího příspěvku.

K6S310DR : „Problém je, když nový uchazeč zjistí, že se musí něco naučit, bude dělat zkoušku, dělají se denní, noční, víkendy, svátky, v létě, v zimě.“

Jenže tyto věci nezměníte, jde o vlastnosti profese.
A co takhle horník? Nedávno jich bohužel několik umřelo, jak chcete potom dostat lidi tam dolů? Proč se přidávalo hasičům (podle mne ještě málo)? Proč doktoři utíkají za hranice? Ať se Vám to líbí nebo ne jde v podstatě jen o mzdu a trochu možná o benefity. Máme tady sice několik dní jednoho nového výpravčího, jehož motivací je láska ke kolejím, ale ubezpečuji Vás, jde o výjimku! Čím dál vzácnější výjimku.
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2017
Hl_verměřovice:
"Dobrý den. Nemá někdo podobu projektu přestavby UŽST Letohrad?"

Tady je projekt v části zadávací dokumentace, 3 zazipovaný soubory je projekt:
https://zakazky.szdc.cz/contract_display_2600.html
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2017
Hroch:
"K6S310DR:
"Nemyslím si že zrovna mzda je problém. ... Problém je, když nový uchazeč zjistí, že se musí něco naučit, bude dělat zkoušku, dělají se denní, noční, víkendy, svátky, v létě, v zimě."Souhlas."

Nesouhlas, rozhodující je mzda. Svátky, neděle, přesčasy, zkoušky to lidi klidně dělat budou, ale musí dostat odpovídající mzdu. Když ale jinde dostanou stejný a možná i lepší peníze a ještě tam budou mít větší pohodu a menší zodpovědnost, tak logicky půjdou jinam.

K revitalizaci, peníze na ni jsou čerpaný z evropskýho balíčku určenýho pro stavby s max. cenou 1 mld., proto se dělá jen něco a rozsah nešel rozšiřovat. Ze stejných peněz šli i stavby HK- Trutnov, Jaroměř-Turnov nebo Pardubice-Hlinsko.
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8570
Registrován: 5-2007
mirek55: Tak v tom prípade je naopak veľmi vhodné, že dráha profesie, ktoré sa svojim profilom najviac kryjú s tým, čo zháňajú v Kvasinách, obmedzuje.

Videosen: Takže o prácu neprišiel nikto. Výborne, to ma teší. Výhody DOZ nie sú len o úspore ľudí, takže ak má byť dráha sociálny podnik, je ďaleko prínosnejší prístup zaviesť po vzore ŽSR do každej stanice na DOZ "dozorcu dopravne", ktorý slúži práve na to, aby riešil tie veci, po ktorých sa Vám tak cnie. Až dorazí kríza, dá sa tento sociálny podnik bez problémov zrealizovať.
Pikehead
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4736
Registrován: 3-2007
Pane Videosen, můžete primárně pochopit, že
a) ta místa nejsou nijak extra kvalifikovaná a jsou spíš rutinní se zbytečným požadavkem na směnnost.

b) žádné odvětví nelze organizovat jako v 19. století - ve výrobě je produktivita na zaměstnance o několik rádů jinde, jen na dráze jsou potřeba 3 lidi na odbavení vlaku.

c) přepravní výkony vaší trati jsou zlomek toho, co byly v 19. století a tomu je třeba aspoň trochu přizpůsobit i provozní náklady. Pokud to tak nebude, regionální železnice zcela zanikne - váš "ideál" se provozuje na ŽSR a jsem si jistý, že zam za to jednou přijde i nepěkný účet...
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 3-2013
Asdf: Nevím, jestli jste četl můj příspěvek, ale já nevnímám ztrátu třech desítek míst v našem regionu jako výborně. Tři desítky lidí třeba opustí region, nebo tři desítky lidí budou hodiny denně dojíždět, nebo až přijde krize tři desítky lidí budou pobírat dávky.
Ono je totiž rozdíl, jestli se udělá DOZ v kraji nebo v pohraničí, spořit lidi v pohraničí bez kompenzace znamená dalši tah k vylidnění regionu.
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:43:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7435
Registrován: 9-2003
Projekt Letohradu v zipu mi při rozbalování hází chyby..nevím.. můžete zde někdo hodit alespoň nějaký náčrtek stanice,kolejiště? Díky..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Co se směrování peněz týče, máte své zvolené zástupce, kteří mohou lobbovat za to, aby se společnost rozhodla udělat to tak, aby Vám to vyhovovalo. Co dělali když se rozhodovalo o rozsahu? Zástupci správy území u toho rozhodování byli a vzali na vědomí argumentaci. Zohlednil jste jejich rozhodování ve Vašem zájmu při následných volbách?“
Určitě. Vy jste ale zjevně nepochopil, že nenapadám projektanty (až na jednotlivé chyby), politiky, firmy ani správce, ale že kritizuji to, co se tady naprosto nesystémově provedlo. Neprahnu po tom, aby někdo někoho obvinil, ale aby se příště dělali víc smysluplné věci, aby byl užitek směřován na cestujícího. To je podle mého názoru potřeba veřejně popisovat.

Co se týče TESTů, té věci jsem se dotknul jako údržbář, některé části jsem obsluhoval a ve finále jako cestující užíval. Troufnu si tedy zopakovat, že žádné problémy, na které narážíte v podstatě neexistují. Spolehlivé zařízení, nenáročné na údržbu a náhradní díly. Jak sám určitě víte, jde o běžné zařízení, což v podstatě zaručuje, že žádný nedostatek dílů ani do budoucna nehrozí. Údržbu kluci zvládají bez problémů, nedochází k dlouhodobým poruchám a ani čas se na věci nikterak neprojevuje. Víte, já jsem předělával starý baráček, kde „hořelo“ mnoho věcí. Tak jsem tyto problémy začal řešit a to dobré a spolehlivé jsem odložil na pozdější dobu.

Vhd sl: „že Vás to, kde dnes i do budoucna sehnat peníze na mzdové náklady a jak zajistit náhradní díly i personál na udržitelnost zařízení, a tím i provozu, nezajímá.“
Asi jako Vás třeba u elektromechaniky v Opočně, která zůstává. To Vám zjevně u mnohem staršího zařízení se skupinovými návěstidly nevadí.

Co se týče informační tabule ve Václavicích. Vžijte se do staršího člověka, který přestupuje do zpožděného vlaku, tedy je ve stresu má najednou před sebou tabuli s poměrně malými znaky, u a peronů 3 vlaky. Ještě jednou, znáte lepší řešení, než je informace u každé soupravy? Proč se věci nedělají v první řadě pro uživatele?
Neděle, 13. ledna 2019 - 01:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 5-2007
Alf: je potřeba mít program 7zip, stáhnout všechny tři soubory .001-003, kliknout pravým na .001 / 7zip / Rozbalit. Nebo otevřít v 7zip a vykopírovat ven. Mají to rozdělené na max 300MB soubory, asi kvůli uploadu, popsané to je v zipu co tam je s další dokumentací.
Neděle, 13. ledna 2019 - 02:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8571
Registrován: 5-2007
Videosen: Vy hlavne zjavne nečítate príspevky ostatných.
a) Z existujúcich ľudí nikto o prácu neprišiel
b) V regióne je aktuálne zamestnávateľ, ktorý zháňa profesie s podobným profilom a je ochotný a hlavne schopný ponúknuť výrazne lepšie podmienky než dráha
c) Pokiaľ príde kríza a bude rozhodnuté urobiť zo SŽDC "sociálny podnik", scenár pre vhodné navrátenie zamestnanosti (realizovateľný prakticky okamžite) je hneď v ďalšej vete

Pre to, aby sa mohli ľudia z regiónu zamestnať na dráhe za krízy chcete uvrhnúť dráhu do problémov s hľadaním personálu až do doby, kým tá kríza príde? Tak to mám chápať? Naozaj Vám to príde užitočné? Tvrdiť, že dráha nemá redukovať počet zamestnancov a zároveň s tým tvrdiť, že sa má na trhu práce o ľudí biť väčšími výplatami, je naozaj silná dialektika.

A inak, to čo tu predkladáte ako "kritériá zmysluplnosti" je veľmi, veľmi neúplné. To, čo sa vybralo do revitalizácie, je veľmi vhodné, pretože sa na to dá dobre naväzovať, a to vrátane riešenia Opočna. Rozhodiť to akokoľvek inak by prinieslo do budúcna len a len komplikácie a možno by dokonca výraznejšie navýšilo počet miest o ktoré by región (Vašou optikou) prišiel. Pre SŽDC je totiž cieľový stav (ale bez časovej perspektívy) ovládanie tejto trate z Týniště nad Orlicí. A keby rozloženie nutne muselo obsahovať Opočno, možno by vznikol tlak na to, aby sa tento cieľový stav uplatnil hneď.

Čo sa týka panela vo Václavicích, ideálne by bolo mať na tom nástupišti 2 panely, ale očividne nevydalo. Čo sa týka kompromisu na jeden panel, príde mi súčasné riešenie ako vhodnejšie, pretože na druhej strane má človek k dispozícii informačné panely a orientácie na vlakoch a z pohľadu pravidelných cestujúcich je takisto dopravná technológia v tej stanici daná pomerne striktne a fixne, priestor na nejakú tvorivosť tam vôbec nie je.
Neděle, 13. ledna 2019 - 07:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 3-2013
Pikehead:
„ta místa nejsou nijak extra kvalifikovaná a jsou spíš rutinní se zbytečným požadavkem na směnnost.“

Nepsal jsem, že místo výpravčího je extra kvalifikované, ale že je kvalifikované a to je. Znám tuto profesi.

„žádné odvětví nelze organizovat jako v 19. století - ve výrobě je produktivita na zaměstnance o několik rádů jinde, jen na dráze jsou potřeba 3 lidi na odbavení vlaku“

Asi to bude tím, že veřejná služba není výrobní podnik. Hasič taky není stoprocentně využit, není využit ani desetiprocentně, je na společnosti o takovýchto věcech rozhodnout.

„přepravní výkony vaší trati jsou zlomek toho, co byly v 19. století a tomu je třeba aspoň trochu přizpůsobit i provozní náklady. Pokud to tak nebude, regionální železnice zcela zanikne - váš "ideál" se provozuje na ŽSR a jsem si jistý, že zam za to jednou přijde i nepěkný účet...“

Ten účet by měl přijít tomu, kdo vytváří současnou dopravní politiku. Já vidím, že v některých zemích je jiná, a že účty tam sedí. Jsem pro úspory, ale tady jde o kapku v moři a jinde teče řeka.
Jinak. Jestli regionální železnice zanikne, tak proto, že neposkytuje odpovídající službu, že není konkurenceschopná. Třicet uspořených lidí nehraje žádnou roli, využívání vlaku hraje rozhodující roli. Konrétně, tady se potřebujeme zbavit dvojí úvrati, zbavit se žebřiňáků a nepřestupovat.
Neděle, 13. ledna 2019 - 08:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 3-2013
„Pre to, aby sa mohli ľudia z regiónu zamestnať na dráhe za krízy chcete uvrhnúť dráhu do problémov s hľadaním personálu až do doby, kým tá kríza príde? Tak to mám chápať? Naozaj Vám to príde užitočné? Tvrdiť, že dráha nemá redukovať počet zamestnancov a zároveň s tým tvrdiť, že sa má na trhu práce o ľudí biť väčšími výplatami, je naozaj silná dialektika.“

Tak to silně překrucujete. Já především tvrdím, že každá stanice měla být obsazena jedním člověkem. Má to mnoho důvodů. Odkud člověk zmizí, tam nastupuje četa, která si s „údržbou“ poradí. To v praxi vidíme. Já vidím ale horší to, že cestující nemá nikoho, na koho by se mohl obrátit, z věci se ztrácí člověk, pro mnohé nečitelný panel ho rozhodně nenahradí. A mizení člověka z dění není pochopitelně jen na dráze. Zkráceně - někdo má pro cestujícího zůstat ve vlaku, někdo ve stanicích. To, že je to tolik prodělečné pramení ze zoufalé dopravní politiky jednak státu, ale i EU. Ale to je na další debatu.
Zachování míst pro dobu krize jsem neuvedl jako hlavní důvod, ale JEDEN Z DŮVODŮ! Psal jsem také, že lidi za prací dojíždí. Sice někdo bude tyto lidi považovat za nevyhozené, ale jde opravdu o řešení? V jejich věku se často sotva kde chytí, tak to asi snesou. Papírově Vám to sedí.
Na Broumovsku potřebujeme řešit dopravu, silnice nám vedou z větší části pod okny a nyní tady máme pro nás jeden jediný hmatatelný kladný efekt-peron hodný 21. století. To na natažení lidí do vlaku rozhodně nestačí! Jinak, Hronov, Václavice a Nové Město se rozhodně nerozpadaly.
Pružinskij
Neděle, 13. ledna 2019 - 08:38:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 4-2015
Milej zlatej videosen, vy se mi snad zdáte! [bomba]
Odkud člověk zmizí, tam nastupuje četa, která si s „údržbou“ poradí. To v praxi vidíme.
Nevidíme. Lež. Podívejte se na Plch - všude všechno v pohodě. Pokud tedy myslíte bordel.

V jejich věku se často sotva kde chytí, tak to asi snesou.
A mají snad lidi v předdůchodovém věku dojíždět daleko? Nemají, že jo.

je extra kvalifikované, ale že je kvalifikované a to je. Znám tuto profesi.
To je vám houby platný, když máte desítky lidí (OŘ HK) podstav. Protože to nikdo nechce dělat, chápeme?!!! Takže DOZkizace je jediné řešení.

že se i u nás rodí děti, že vyjdou školu a následně se budou chtít živit.
Fakt jo? Já jsem tady ze Sudet. Většina bývalých nádraží je už DOZkizovaných - a nikdo se z toho neposral. Mladý odcházejí, zejména ty kvalifikovaný, a to bez ohledu na nějakou železnici. To je prostě fakt. Pohraničí se vysídlovat bude - bez ohledu na investice do infra, bez ohledu na Pantery v Třeboni, pozlacený nádraží a diamantovýho hlídače perónů.
Tyhle nádražácký ublíženecký kecy mě teda fakt vadí.
West code was broken.

Neděle, 13. ledna 2019 - 08:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 1-2006
Videosen:

Já to, co zde píšete, chápu velmi dobře a v podstatě bychom se na určitých věcech za určitých okolností i shodli. Obecně jsem pro politické priority podle přínosu pro co největší počet cestujících. Rozdíl mezi námi je v tom, že já beru to, co se na politické úrovni rozhodne, bez komentářů, protože nemám ambice to ovlivňovat. Současně se domnívám, že cesta k cíli vede postupnými kroky, a je víceméně jedno odkud to politická úroveň nakousne. Důležité je, aby se kousalo dál. Pro to je ale důležité, aby nepanoval názor, že je všechno úplně špatně - to považuji za cestu jak to spolehlivě zabít a toho, co chcete, nedosáhnout. A bohužel, to, co zde píšete, v rámci svého boje, mi jako napadání stavby a všeho s ní spojeného vyznívá. Spíš by to mělo být o tom - hele politiku, tady vedle udělali a funguje to, tak co kdybys to vylobboval i pro nás?

Každé zařízení jednou končí. Pokud si správně pamatuji, tak v roce 2015 skončil v důchodu poslední kovář schopný upravovat vnitřní části elektromechanik. Stejný vývoj bude i u dalších zařízení. TEST bylo na svou dobu efektivní zařízení, na kterém si navíc správce řadu věcí může udělat sám vlastní silou. Dokud jí disponuje. Sám píšete o výjimkách v nástupech lidí nadšených pro dráhu, a to v profesi výpravčích ještě není potřeba taková technická zdatnost. Domnívám se, že to zařízení skončí s lidmi, kteří je nyní drží. Neříkám, že je potřeba ta zařízení ihned vyrubat všude, ale postupné kroky by už měly začít směřovat k postupným náhradám tím, co je dálkově ovladatelné. Argumenty vypsali jiní, možná bych ještě přidal důraz na to, že z hlediska operativního rozhodování výpravčího při řešení dopravních situací je vhodnější, když nerozhoduje jen o svém dvorečku. Proto to nevnímám jako úplně špatně.

Víc než IS ve Václavicích mne mrzí absence tabulí na zastávkách. Ano, pokud by to mělo být naprosto perfektní z pohledu cestujícího, možná máte pravdu. Otázkou je jak by si takové řešení stálo ve srovnání cena/výkon, které osobně považuji za důležité. Peníze sice jsou, a tady jde víceméně o drobné, ale proč je vyhazovat do ptákovin, kvůli kterým (nastavený standard podobných staveb) příště nemusí vyjít ekonomika. Systémově mi to připadá špatně, protože pak všechno zkolabuje na tom, že se někdo rozhodne, že i pro Václavice by standardem měl být podchod (viz aktualizace TSI PRM ap.).

Nerozpadaly, ale investice v nich byla ve velmi krátkém časovém horizontu (což bylo zadání) nejsnáze proveditelná. Dál by svým způsobem bylo i škoda dělat něco, co se dá dodělat časem z údržby (Police do DOZ) nebo co si vyžádá další stavbu včetně složitého rozhodnutí co s konfigurací kolejiště (Opočno) + co se do té další stavby přilepí pro dosažení dalších kroků k cíli (Bolehošť). Díky nastavení stavby může být cca v horizontu 10 let cíl (ovládání 026 z Týniště) splněn minimálně Týniště - Teplice (mimo). To mi nepřipadá špatné. Pokud by se dělalo Opočno, zůstal by mezi Náchodem a Hronovem telefon a do Vašeho regionu by stavba ani nezasáhla.

Těžiště stavby z hlediska přínosu pro větší počty cestujících je zatím nezrealizovaná část. Počkejme s hodnocením na ni, stejně jako počkejme, až si s tím dispečeři naučí vyhrát tak, aby se přínos projevoval v organizaci dopravy ve prospěch cestujících. Teď si na to zvykají a na hodnocení je brzy.
Pikehead
Neděle, 13. ledna 2019 - 09:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4737
Registrován: 3-2007
Zohledňovat při rekonstrukcích ještě i zachování neobsazených pracovních míst, tak to bychom se opravdu asi už nedostali vůbec nikam.

Člověče, buďte rád, že se na tu trať neprdí jako na většinu ostatních vedlejších tratí. Strategie čekání na Václavickou spojku je poměrně nevděčná, protože ta se diskutuje už nejméně půl století a nezačala se ani administrativně připravovat, tím pádem může být nejdřív za deset roků.
Neděle, 13. ledna 2019 - 09:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 7-2017
Pružinskij
Běžte se prosím podívat na opuštěné stanice a jejich devastaci.
Přitom do opuštění posledním zaměstnancem to byly krásné oběkty.
Vám to asi žíly netrhá, ale spousty dalších to může vidět i trochu jinak.
Dovedete si představit, jak by asi vypdal za krátko třeba Karlštejn, pokud by tam nebylo ani človíčka a co by ubránil zámek na vstupních vratech?
Pikehead
Neděle, 13. ledna 2019 - 09:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4738
Registrován: 3-2007
No problém těch "oběktů" je ten, že ten roční řekněme půlmilion na mzdové náklady během roku až dvou přesahuje jejich hodnotu.

U nepotřebných a nepoužitelných budov je opravdu namístě hovořit o prodejích nebo demolicích. Opět připomínám, že se jedná o prvky průmyslové technologie stavěné pro tento účel v 19. století. Kolik průmyslových budov z té doby dodnes slouží? Zlomek, a nejinak tomu musí být i na dráze...
Pružinskij
Neděle, 13. ledna 2019 - 10:09:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 4-2015
Běžte se prosím podívat na opuštěné stanice a jejich devastaci.
Běžte se prosím podívat na opuštěné stanice mezi Plzní a Chebem. Je jich drtivá většina a žádná devastace se nekoná.
Nelžete nám tady tak okatě.
West code was broken.

Bartsk
Neděle, 13. ledna 2019 - 10:50:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 10-2008
Pružinskij: Zdá se že hodnotíte něco ze své zkušenosti. Bohužel na zdejší trati, neodolá ani "antivandal"
Náchod zastávka 14 dní od opravy, aby nebyla opět vyzdobena sprejery. S mírnou znalostí zdejších poměrů bych na delší slušný vzhled opuštěných nádraží příliš nespoléhal. Uvidíme co dokážou nainstalované kamery.
Vhd sl: Kdo alespoň 1x vystoupil na Václavicích, okamžitě pochopí že sice možná kapacitně odpovídající, ale dráto-pletivový přístřešek, nikoho před větrem, ani deštěm a sněhem pohybujícím se zde často vodorovným směrem NEOCHRÁNÍ. Doufám že alespoň náhrada pletiva sklem bude možná, přímo pod kamerami snad přežije.
Neděle, 13. ledna 2019 - 11:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12633
Registrován: 8-2004
MartinM:
"rozhodující je mzda. Svátky, neděle, přesčasy, zkoušky to lidi klidně dělat budou, ale musí dostat odpovídající mzdu"
To "klidně" bych si fakt nedovolil tvrdit.
A mzda podle mne není špatná a neustálým přeplácením se situace na trhu práce nevyřeší.[nene]
Pikehead:
"Zohledňovat při rekonstrukcích ještě i zachování neobsazených pracovních míst, tak to bychom se opravdu asi už nedostali vůbec nikam."
On Videosen se sice navenek tváří jak bojuje za dráhu na Broumovsku, ale prakticky dělá vše pro její likvidaci. (A asi si to ani neuvědomuje.)
Pružinskij:
"Běžte se prosím podívat na opuštěné stanice mezi Plzní a Chebem. Je jich drtivá většina a žádná devastace se nekoná."
A nejen tam. I třeba Bakov - Lípa.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 13. ledna 2019 - 12:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3871
Registrován: 5-2004
Videosen: ono je fajn si uvědomit, co je vlastně hlavní výhoda dráhy, díky níž existuje: schopnost přepravit velké množství lidi/nákladu s minimem energie a lidské práce. Ubývání lidí pracujících na dráze lze tedy pozorovat už 100 let. Že to někde zamrzlo ve stavu, kdy trať s malým provozem jede na SZZ vyžadujících 3 lidi pro vykřižování vlaků je spíš příznakem toho, že dráha nebude, než že se zmodernizuje do současné podoby.

Dálkovina na vedlejší trati s notoricky malým provozem jako je štég do Halbštatu (nebo třeba 246 Břeclav-Znojmo) je pro tu trať požehnání: jednak zavedení každého vlaku neznamená řešení, jak vyřešit křižování v neobsazených stanicích, jak stihnout trať projet před výlukou dopravní služby a pro pravidelné vlaky především: není problém při zpoždění přeložit křižování, aby se eliminovalo zpoždění. Zcela bych tady podepsal Hrochovo:
Hroch:
"On Videosen se sice navenek tváří jak bojuje za dráhu na Broumovsku, ale prakticky dělá vše pro její likvidaci. (A asi si to ani neuvědomuje.) "

Bartsk:
"Náchod zastávka 14 dní od opravy, aby nebyla opět vyzdobena sprejery. S mírnou znalostí zdejších poměrů bych na delší slušný vzhled opuštěných nádraží příliš nespoléhal. Uvidíme co dokážou nainstalované kamery. "
On tam výpravčí udělá nějaký zásadní rozdíl? Spíš bych sázel na ty kamery… Pokud vás to jako místního trápí, obraťte se na MP, a pokud vás ti odignorují, tak na politiky, jimž MP podléhá.

Bartsk:
"Doufám že alespoň náhrada pletiva sklem bude možná, přímo pod kamerami snad přežije."
Tak v tomhle by mohlo pomoct lepené sklo, na tom i krumpáč udělá jen pavouka. [happy]
Neděle, 13. ledna 2019 - 12:35:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 12-2017
Hroch:
"MartinM:
"rozhodující je mzda. Svátky, neděle, přesčasy, zkoušky to lidi klidně dělat budou, ale musí dostat odpovídající mzdu"To "klidně" bych si fakt nedovolil tvrdit.
A mzda podle mne není špatná a neustálým přeplácením se situace na trhu práce nevyřeší.[nene] "
Mzda na dráze špatná je, kdyby nebyla není problém sehnat lidi a věkový průměr není 50+. Vemte si, že ještě za 1. republiky, bylo pracovat na dráze něco. Ale proč, protože takový peníze a jiné výhody jako na dráze skoro nikde neměli, a lidi na místo u dráhy čekali fronty a dráha si mohla vybírat a vybírala si to nejlepší. Dnes se na dráze zaměstnanec bere průměr a logicky lidi nejsou. A tak se berou i nekvalitní.

Přeplácením se trh práce opravdu nevyřeší, ale rušením neobsaditelných ano. Krom toho počet provozních zaměstnanců se snižuje možná už 100 let. Vemte si kolik bylo obsazených strážních domků v každé i malé stanici bylo několik zaměstnanců.

Mimo to při schvalování peněz na stavbu, je snižování počtu zaměstnaců=snížení provozních nákladů, jeden z nejpádnějších důvodů k přiklepnutí peněz na stavbu.
Neděle, 13. ledna 2019 - 12:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7436
Registrován: 9-2003
Ad.Werkie - díky ,program 7zip mám a používám..některé rozbalené soubory jsou prázdné složky,nicméně co mě zajímá se podařilo otevřít.Jednak celkový pohled-mapa-výkres a dále demolice budov a výkresy nových + komentáře..Tak fajn [wink]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Neděle, 13. ledna 2019 - 13:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 7-2017
Hroch
Bakov-Lípa? Viděl jste jak vypadá opuštěná budova v Bělé pod Bezdězem? Vymlácená okna, vytrhané dveře, ani mříže nic neubránily, natož ty zabudované kamery, které mimo chodem někdo již několikrát ukradl. V ostatních před koncem roku vždy ještě někdo alespoň bydlel.

Přijeďte podívat jak vypadají opuštěné stanice na trati Martinice - Rokytnice (Hrabačov, Sytová, Rokytnice).
Jak dopadly stanice a zastávky na trati Hněvčeves - Smiřice (a nebyly tak staré).
V jakém stavu je nádražní budova Horka u Staré Paky (po jednom roce po opuštění).
Naopak jak krásně vypadají drážní objekty, které někdo koupil k trvalému užívání, nebo k rekreačním účelům, ale dnes slouží převážně také k trvalému bydlení. A jsou to objekty z padesátých let předminulého století.

V létě se pojedu podívat na opuštěné objekty mezi Plzní a Chebem. Pak zde podám zprávu, kolik jich je jak zachovaných a kolik zdevastovaných, či zdemolovaných. Bohužel od známého, který tam sloužil mám naprosto jiné informace. Tak nevím, zda tu jedna nejmenovaná osoba mluví zcela pravdu.
Já osobně to v té oblasti zas až tolik neznám, zato to dost dobře znám v oblasti Krkonoš, Orlických a Jizerských hor, Podkrkonoší, Českém ráji a Máchově kraji.

MartinM
…. při schvalování peněz na stavbu, je snižování počtu zaměstnaců=snížení provozních nákladů, jeden z nejpádnějších důvodů k přiklepnutí peněz na stavbu.
Na druhé straně zřízení nových pracovních míst je jeden z důvodů přiklepnutí peněz.
No a pak si vyberte.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirek55.)
Neděle, 13. ledna 2019 - 14:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12635
Registrován: 8-2004
MartinM:
"Krom toho počet provozních zaměstnanců se snižuje možná už 100 let. Vemte si kolik bylo obsazených strážních domků v každé i malé stanici bylo několik zaměstnanců.
Mimo to při schvalování peněz na stavbu, je snižování počtu zaměstnaců=snížení provozních nákladů, jeden z nejpádnějších důvodů k přiklepnutí peněz na stavbu."
Však toto nikde nezpochybňuji a v zásadě souhlasím.[happy]

Ke zbytku - dneska se berou i nekvalitní lidé ve všech oborech co poslouchám. Takže si myslím, že to není zrovna o dráze a mzdách na dráze.[nene] Zřejmě se neshodneme.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 13. ledna 2019 - 18:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 2-2010
MartinM:
Dík
Neděle, 13. ledna 2019 - 19:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 3-2013
Hroch: "On Videosen se sice navenek tváří jak bojuje za dráhu na Broumovsku, ale prakticky dělá vše pro její likvidaci. (A asi si to ani neuvědomuje.) "
A protože si to opravdu neuvědomuji, poprosím o uvědomělé vysvětlení. Díky.[wink]
Neděle, 13. ledna 2019 - 22:12:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3872
Registrován: 5-2004
Horujete za její podobu, v níž nemá šanci na přežití. Konkrétněji to rozepsalo už víc lidí výše včetně mě.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 00:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 3-2013
David jaša:
„Horujete za její podobu, v níž nemá šanci na přežití. Konkrétněji to rozepsalo už víc lidí výše včetně mě.“

Horuji za lepší vozidla, za odstranění přestupu ve Starkoči a odstranění úvratí. Na tom se naprosto bez mého vlivu pracuje. Já opravdu jen horuji, tedy sotva mohu dělat, jak psal Hroch, cokoli pro nějakou likvidaci. Podle mého názoru k likvidaci nedojde, natáhnou-li se do vlaku cestující, nikoli když se uspoří 30 lidí. Úspora třiceti lidí je pouze využití nabízených prostředků, nikoli systémové, oživující řešení. Ale Vašich víc lidí může mít pochopitelně jiný názor.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 00:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8575
Registrován: 5-2007
Videosen: Minimálne v tom, že keby úsek Náchod - Týniště dožil, v súčasnom stave, Vysokovskej spojky, znamenalo by to veľmi pravdepodobne jeho zrušenie.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 08:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 3-2013
Asdf: „keby úsek Náchod - Týniště dožil, v súčasnom stave, Vysokovskej spojky, znamenalo by to veľmi pravdepodobne jeho zrušenie.“
Tak to je hodně předčasný soud.
Trochu z historie. Trať 026 (konkrétně úsek Týniště-Meziměstí) byla za mocnářství dána do provozu především z toho důvodu, že se měla stát součástí „hlavního tahu“, součástí dvoukolejky sever-jih, na což byla stavebně připravena. V roce 1918 se mocnářství rozpadlo a tak se taky změnily potřeby v dopravě. A dnes tady máme z hlediska potřeb v podstatě dvě trasy, 1. Náchod-Týniště a 2. Broumov/Polsko-vnitrozemí. Pro Broumovsko, Náchod a přeshraniční spojení má zásadní význam druhý směr, protože míří na Hradec, Prahu a je výhodnější i ke koridoru. V Chocni toho staví minimum. A z těchto důvodů se mají věci nejen plánovat, ale i realizovat, i z těchto důvodů se domnívám, že úsek pro revitalizaci byl vybrán nevhodně. Takže jako kolovrátek napíšu, jestli má dráha v regionu přežít, musí natáhnout lidi. To je rozhodující.
Pružinskij
Pondělí, 14. ledna 2019 - 09:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3306
Registrován: 4-2015
Tak to jste zjevně nepochopil elementární věc. Totiž, že pokud má dráha přežít, tak právě bez lidí, aby byla levná a tím nějak konkurenceschopná.
A teprve jako důsledek tohoto je možné její využití do té míry, že ať již lidi nebo zboží nebo něco jiného přivedou ty zaměstnance zpět "na dráhu" (protože se rentují až od určitého min. obratu).

Bohužel od známého, který tam sloužil mám naprosto jiné informace. Tak nevím, zda tu jedna nejmenovaná osoba mluví zcela pravdu.
Já tam jezdím běžně, ničeho jsem si nevšiml a ani nikdo s tisíců lidí, co tam vlakem jezdí. A jako argument pro udržení umělé zaměstnanosti je to dost chabé.
West code was broken.

Pondělí, 14. ledna 2019 - 10:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 7-2017
Pružinskij
Protože používáte moji citaci "Bohužel od známého, který tam sloužil mám naprosto jiné informace. Tak nevím, zda tu jedna nejmenovaná osoba mluví zcela pravdu." , předpokládám, že vaše citace "A jako argument pro udržení umělé zaměstnanosti je to dost chabé." byla mířena na moji osobu. Musím se ohradit. Já jsem nikde nic takového v této souvislosti nenapsal. Bohužel asi čtete něco mezi řádky, co tam není. Překrucujete, vymýšlíte si a podsouváte někomu názory jiných. Připomínáte mi osoby z dob minulých.
Pouze tvrdím, jakmile zůstane objekt opuštěn (a jedná se o jakýkoli objekt) začne hodně rychle chátrat, podléhat devastaci a nemusí být ani na odlehlém místě.
Pravděpodobně jste část věty "do opuštění posledním zaměstnancem to byly krásné objekty". špatně pochopil. Nešlo mi pouze o soby zde vykovávající službu, tak to tak z mé strany myšleno nebylo. Měl jsem na mysl i osoby bydlící v objektech, což jsou zpravidla současní, či bývalý zaměstnanci, či jejich rodiny, ne jen osoby zde sloužící. Možná jsem to pro Vás napsal nesrozumitelně, za to se omlouvám. Předpokládám, že převážná část místních čtenářů to pochopila správně.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 11:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4802
Registrován: 3-2004
A) Pokud dnes, v době konjunktury máme nedostatek vhodných pracovníků a zároveň máme k dispozici investiční prostředky, je jediný a logický krok správného hospodáře nahradit chybějící pracovníky automatizací, která nám bude šetřit prostředky teď - a hlavně poté, co dobré časy odezní.
Pokud bychom peníze, které dnes máme použili pro nalákání nedostatkových pracovníků (tj. přeplatit škodovku) - pak otázka zní, co bychom dělali až přijde hospodářský pokles? Budeme mít tým přeplacených lidí, které nemůžeme propustit (protože nám zůstala zastaralá infrastruktura) a pokud jim snížíme platy, logicky nám jako první zdrhnout ti nejlepší pracovníci a zůstanou nám ti horší, kteří se snížením smíří, protože vědí, že jinde se díky své specializaci neuplatní.

B) Pokud máme kolem dráhy budovy - které už nepotřebujeme k provozování dráhy, pak máme několik možností - kde opět musíme dbát na péči řádného hospodáře.
Protože budovy jsou obecně kolem 100 let staré a péče o ně nebyla nikdy vzorná, jsou zcela zchátralé. navíc leží na problematickém místě (ochranné pásmo dráhy) - je téměř jisté, že jsou ty budovy neprodejné. Resp prodáme je za směšnou částku a zároveň si naděláme na problémy, protože staré nádraží si asi nikdo nekupuje proto, aby v něm vybudoval luxusní tiché byty pro náročnou klientelu.

Takže můžeme baráky zrekonstruovat - a co potom s nima? Na bydlení to nepůjde, na kanceláře možná, otázka zní, jestli najdeme nájemníky. Jakápak je poptávka po kancelářích v takových Václavicích?

Prostě pokud nenajdeme rozumné nájemníky do baráku tak jak je dnes, nezbude, než ho zbourat. Pokud tam ti nájemníci nejsou ani dnes, zítra taky nebudou.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 15:47:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 12-2006
V úterý ráno by měli stahovat prázdný vůz od lahví z Potštejna do Doudleb.
*** TrainWeb.cz *** ***fotokoci.webnode.cz***


Pondělí, 14. ledna 2019 - 16:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 7-2017
Honzasl 4802: Existují příklady toho, kdy sama SŽDC (a předtím příslušná struktura ČD) prodeje takových nemovitostí skrytě sabotovala, i když o ně zájem byl, a ten zájem o ně vůbec nebyl - jak to ve svém textu mezi řádky podsouváš - proto, aby z toho někdo udělal ubytovnu pro deklasované...

Kromě toho, bourání pozemních staveb SŽDC peníze stojí a nikoli vydělává. Takže péče dobrého hospodáře není barák zbourat a zaplatit za to statisícové částky, když je šance někomu to prodat - i kdyby ta prodejní cena měla být jedna koruna česká... Ty šance byly. Jenže veřejnosti utajený způsob, jakým se to nabízelo, si vysvětluji jediným možným způsobem - nejdřív se někdo zeptal známých "od dráhy", jestli to nechtějí, když se nikdo nenašel, pak se to inzerovalo tak, aby non-insideři měli minimální šanci dozvědět se o tom, případně za podmínek, které pro ně byly a priori nezajímavé, aby bylo zajištěno odfiltrování takových nežádoucích zájemců, a pak už se rovnou bouralo.

Kdyby v SŽDC (nebo předtím v příslušné správě nemovitostí ČD) byli správní hospodáři, nečekali by, jestli nějaký non-insider po složitém detektivním pátrání náhodou nezjistí, že je někde inzerát na prodej drážní nemovitosti, ale vhodné institucionální zájemce by pro ně sami iniciativně vyhledávali. A ti institucionální zájemci byli - viz třeba prodej nádražní budovy obci v Merklíně, kde v ní obec vybudovala krásné byty, o něž se následně zájemci málem poprali.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 16:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4803
Registrován: 3-2004
Však já taky netvrdím, že doteď to ČD/SŽDC dělaly nějak zvlášť dobře, prodej nádražních realit byl a je netransparentní a nesrozumitelný.

Já jsem se chtěl zaměřil jen na budovy, které těsně přiléhají k dráze a kde případný prodej, byť výnosnější než demolice, může znamenat, že v "zájmovém" území mám nasazenou veš, která mi bude dělat problémy, kdykoli se rozhodnu něco stavět, nebo modernizovat. Nemám na mysli konkrétní baráky, spíš obecný stav.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 17:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12639
Registrován: 8-2004
Honzasl (4802; 4803):
[ok]

Videosen:
"A protože si to opravdu neuvědomuji, poprosím o uvědomělé vysvětlení."
Snažilo se tu o to už vícero diskutérů (nejsem si moc jist, že úspěšně). Naposled třeba Honzasl v příspěvku 4802. Nemám co víc bych k tomu dodal.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 14. ledna 2019 - 18:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3874
Registrován: 5-2004
dědek_hank: no ona bohužel SŽDC udělala tu zkušenost, že majitelé odprodaných baráků jí házeli klacky pod nohy při následných rekonstrukcích tratí, proto nepotřebné baráky radši zbourají než prodají.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 19:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 3-2013
Hroch: V příspěvku 4802 vidím názor a o tom diskuze je, to, že mám jiný názor doufám neznamená, že bych dělal něco pro likvidaci dráhy. Neumím si představit, že bych nějakým názorem na této diskuzi mohl cokoli ovlivnit. Takže ještě jednou, jak se dá zlikvidovat mými příspěvky dráha? Nepřeceňujete tak nějak moje možnosti? A i kdybych nějaké možnosti měl, proč bych je uplatnil tady? Proč raději nenapadáte přímo můj názor?
Úterý, 15. ledna 2019 - 03:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4804
Registrován: 3-2004
Ach, to dnešní právo na "mít názor".
Omlouvám se, ale můj názor je leda to, že se mi víc líbí blondýnky než brunetky.

V 4802 A) se snažím analyzovat budoucí náklady na provoz stanice z údajů, které máme k dispozici a používám znalosti z jiného oboru.
Pokud nesouhlasíte, pak prosím treba napište, že v mem výpočtu je chyba, že budoucí náklady na provoz optiky mezi stanicemi převyšují náklady na lidskou sílu a klidně se o to můžeme přít. Ale prostor pro názory nevidím.
Úterý, 15. ledna 2019 - 08:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 7-2017
Honzasl:
"Ach, to dnešní právo na "mít názor"."

[rofl]

V dnešní postmoderní době se "názor" spoustě lidí obvykle udělá tím snáz, čím méně dotyčný/á o věci ví... A tím větší potřebu má pak ten svůj "názor" vyhlašovat do světa, nejlépe pod nějakým anonymním nickem na internetu. Stejně tak míra agresivity, se kterou je takový "názor" vnucován publiku, je nepřímo úměrná míře znalosti věci.

[satan]
Úterý, 15. ledna 2019 - 08:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 7-2017
David_jaša:
"dědek_hank: no ona bohužel SŽDC udělala tu zkušenost, že majitelé odprodaných baráků jí házeli klacky pod nohy při následných rekonstrukcích tratí, proto nepotřebné baráky radši zbourají než prodají."

Tak tohle mě třeba docela zajímá. V nabídkách realitních kanceláří se občas objevují např. strážní domky odprodané ještě od ČSD už před desítkami let. Nebylo to házení klacků pod nohy třeba reakcí na způsoby, jakými SŽDC z pozice investora při projednávání staveb s majiteli a obyvateli takových objektů jednala?
Úterý, 15. ledna 2019 - 09:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 5-2004
dědek_hank:
"V dnešní postmoderní době se "názor" spoustě lidí obvykle udělá tím snáz, čím méně dotyčný/á o věci ví.."
To není omezené na postmoderní dobu, cosi o tom říkal už Sokratés.

dědek_hank:
"Tak tohle mě třeba docela zajímá. V nabídkách realitních kanceláří se občas objevují např. strážní domky odprodané ještě od ČSD už před desítkami let. Nebylo to házení klacků pod nohy třeba reakcí na způsoby, jakými SŽDC z pozice investora při projednávání staveb s majiteli a obyvateli takových objektů jednala?"
Popravdě nevím, argument jsem jen převzal z nějaké starší diskuse o IV. koridoru. Nicméně nepřekvapilo by mě obojí, jak píšete vy, tak situace, kdy strážní domek zdědí po původním odkoupivším někdo, komu koleje a vlaky vadí.
Středa, 16. ledna 2019 - 21:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12642
Registrován: 8-2004
Videosen:
"jak se dá zlikvidovat mými příspěvky dráha? Nepřeceňujete tak nějak moje možnosti? A i kdybych nějaké možnosti měl, proč bych je uplatnil tady?"
Však já také nepíšu, že se Vašimi příspěvky tady dá dráha zlikvidovat. Já píšu, že pro to všechno děláte (očekávám, že stejnou změť myšlenek prezentujete nejen tady na fóru). To je poněkud rozdíl.
Videosen:
"Proč raději nenapadáte přímo můj názor?"
Proč bych měl napadat Váš názor?
Já jen tvrdím, že si odporujete tím co tvrdíte, že prezentujete a co ve skutečnosti prezentujete. Asi jako byste na obal knihy uvedl, že jde o román a uvnitř byly jen samé obrázky. Nemám nic ani proti románům ani proti obrázkům.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 16. ledna 2019 - 21:25:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 7-2017
Můžete mi prosím někdo oživit paměť a připomenout,
a) kdy bylo nákladiště Červený Potok povýšeno na stanici, kdy tam byla přidána dopravní kolej č. 2 a vystavěna nová staniční budova?
b) kdy byla bývalá stanice Podlesí degradována na nákladiště a kdy tam byla vytrhána dopravní kolej?
Středa, 16. ledna 2019 - 22:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 3-2013
Hroch: "Já píšu, že pro to všechno děláte (očekávám, že stejnou změť myšlenek prezentujete nejen tady na fóru)."
Mám za to, že takovýto obecný výrok jde vnavlíknout komukoli za cokoli.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 14:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7437
Registrován: 9-2003
Ad.hank - domky a prodeje.před pár lety jsem se pokusil koupit strážní domek v Letohradu u trati co byla už po modernizaci (via Lichkov).Domek ,ač léta neobývaný měl i plastová okna proti hluku,přitom většinou modernizované trati jsou na tom s hlukem docela dobře..Celou dobu jsem narážel na nezájem a snahu mi vysvětlit "že to nejde"..Odpovědné pracovnice z Prahy mi dodnes neodpověděly na mail a telefony nebraly..Uspěl jsem až na ředitelsví v H.Králové a záležitost byla ukončena dopisem ,že "prodej není v obchodním zájmu společnosti" no a za chvíli přijel bagr..V reálu je to přesně tak jak zde bylo psáno,pokud se např. dědicové dostanou k domku a zjistí že kupodivu kolem jezdí vlaky,může se stát-stalo se,že požadovali protihlukovou zeď a podobné kraviny(musí být radost čumět do betonu)což SŽDC něco stálo a samozřejmě naštvalo.Takže jak mi bylo naznačeno,všechny (nejen)domky budou postupně demolovány bez šance na odprodej..a opravdu se to postupně nejen v mém okolí děje..Prý se případné požadavky nových majitelů smluvně nedají ošetřit..a tak SŽDC nemá zájem mít nové sousedy..

Ad.Podlesí atd. obšírné informace má jeden zdejší uživatel,který o tom zrovna nedávno referoval na facebooku,upozorním ho [happy]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 14:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4809
Registrován: 3-2004
Alf
Řekl bych, že problém je v tom, že se nikdo nemůže smluvně vzdát svých práv. A pokud zákon dává právo na ticho, nemůžu se ho vzdát. A pokud bych se ho vzdal: co moje děti, ty jsem taky zbavil práva smlouvou, kterou nemohly ovlivnit?

Podle mě je to jen dobře, že si stát/SŽDC začíná svého majetku hledět. Jen tak dál.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 15:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 983
Registrován: 7-2017
Alf 7437: No vidíš, a to jsi insider "od dráhy"... Jenže dneska už asi ne od té správné dráhy. [crazy]

Za info k MGB předem děkuji.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 15:34:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 7-2017
Honzasl 4809: "Stát/SŽDC si začíná svého majetku hledět."

Jenže oni si ho hledí tak, jako kdyby nebyl státu, ale jejich, přesně řečeno šéfíků a ingóstů, kteří s ním z titulu svých funkcí mají (nebo si myslí, že mají, což ani náhodou není totéž...) právo disponovat. Já jako občan jsem taky stát a jako takový jsem i já jeho spolumajitelem. Mě se nikdo nezeptal, jestli si ho SŽDC jako prodloužená ruka státu tímto způsobem hledí i v mém zájmu.

Kromě toho viz též čl. 11 ústavní Listiny základních práv a svobod. Z něho vyplývá, že ani stát nemá právo se svým majetkem disponovat neomezeně.

Během diskusí k té slavné Klinice padla jedna dle mého soudu velice důležitá věta: To, že stát něco může, ještě neznamená, že to taky musí. Spousta věcí jde řešit různými způsoby. Jenže čím dál víc koryt "u státu", kde je sebemenší možnost disponovat sebeskromnějším státním majetkem, je obsazeno lidmi, kteří je považují za své pašalíky, kde si mohou neomezeně vládnout a s tím majetečkem zacházet podle své libovůle. (Nějaký ten šikovný výklad patřičně přiohnutého paragrafu se najde vždycky, když se chce.) Stát může své občany buzerovat nebo se k nim chovat slušně. Když převládá to první, čímž se nastoluje stav bez pravidel obecně platných padni komu padni, lidi státu přestanou věřit. A pak nastanou buď sklony k anarchii ("když můžou voni, tak já taky") nebo volání po vládě pořádku a pevné ruky. No a někde za bukem už jsou nachystaní nějací místní Erdoganové nebo Orbánové, kteří se už-už nemůžou dočkat, jak tu ten pořádek tou pevnou rukou začnou konečně dělat. Tentokrát už nikoli v zájmu občanů jako majitelů státu, ale v zájmu svém a svých soukmenovců... Nerad bych se toho dožil.
Pátek, 18. ledna 2019 - 08:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 758
Registrován: 7-2017
Je to ale i trochu jinak.
Politikům a jejich rodinným příslušníkům, zaměstnancům ředitelství.... lze prodat například nádražní skald i s rampou a pozemkem před skladem a tím si znemožnit i přístup ke stavědlu, zhlaví a podobně.

Na druhou stranu když se objeví více jak jeden zájemce o objekt topírny, vodárny, opuštěné drážní budovy, tak raději zvolí variantu, kterou zde popsal Alf.

Další extrém.
Nejlépe, když hospodář státního majetku nechá rok před demolicí vyměnit okna a dveře, udělat zcela novou střechu včetně okapů a hromosvodů, novou elektroinstalaci, odpady, výměnu podlah (krytin), nově vykachlíčkuje a novým sanitárním příslušenstvím doplní WC, koupelnu, sprchu a vybaví zcela novým nábytkem.

Ve finále je bagr rychlejší, než si někdo stačí říct, že by alespoň něco odkoupil a během hodiny je z toho hromádka šrumu i s botami a drobnými věcmi zaměstnance, který byl právě na dovolené.
Pikehead
Neděle, 20. ledna 2019 - 09:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4747
Registrován: 3-2007
Znovu bych připomenul, jedná se o technologické budovy z 19. století. Prodat například vodárnu, která má jediný přístup přes kolejiště stanice, může být dost krátkozraké - nový vlastník může chtít vysoudit přístup, což může znamenat i nový přejezd... Ani v továrnách nejsou tak pitomí, že by rozprodávali objekty ležící uprostřed pozemku jen proto, že je nepotřebují - prostě je rozeberou a odstraní.

Totéž vechtrovny, technologické stavby vázané na dráhu, zcela mimo dnešní stavební předpisy, s problematickými přístupy, kolizí s ochrannými pásmy atd. Taky by se mi líbilo, kdyby tam bydleli lidi, ale pokud to zkomplikuje provoz dráhy, tak myslím můžou klidně bydlet jinde - venkov se vylidňuje, barák těchto kvalit sežene každý...