Diskuse » Archiv 2019 » Tramvaje a metro » Tramvaje v Ostravě | předcházející | další |
Tramvaje v Ostravědolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 245 Registrován: 7-2017 |
Omlouvám se, došlo k mýlce, roční pro zónu 77 stojí 3 999 (den za 10,96,- Kč), i tak to je ale luxusní cena, i nyní takhle nestojí ani 10 minutová jízdenka. Pro zónu 78 rok stojí 5 700,- Kč a na den to vychází na 15,62,- Kč, což už se blíží ceně 10 minutové jízdenky, ovšem berme v potaz v jakém území se můžete pohybovat a že těch necelých 16 "kaček" můžete jezdit celý den, nikoli jen 10 minut. Ty ceny co jsem uvedl za den platí u studentského jízdného, jsem si to nějak popletl. U 15-26 let u 77 jezdíte za 3,03,- Kč a u 78 za den zaplatíte 4,59,- Kč, tedy 5 korun. |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2333 Registrován: 6-2002 |
Dobré ráno. Tak v Ostravě máme další tramvajovou vozovnu. Na Hranečníku. 2x T3 odstavené vzadu až u plotu směrem k radvanickému kostelu. Kdo nevěří, může se jít podívat, ale viditelné jsou jen při jízdě do kopce... Hezký předvánoční den. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 202 Registrován: 12-2017 |
@Pako - prý se má jednat o tramvaje pro výcvik hasičů. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 203 Registrován: 12-2017 |
Příslušná diskuze je neaktivní, tak se zeptám zde: Víte o nějakých dobrých šotomístech v regionu Gerlachov/Vysoké Tatry/Poprad? Na trakci (autobus/vlak/tatranská električka) nezáleží. |
Kůň
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1941 Registrován: 1-2012 |
Například: https://mapy.cz/s/levamonuvu Na K-Reportu již od 09/2005. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2198 Registrován: 8-2007 |
Dolfa: " Od včerejška CVR na Triu 1251. Další důvod proč nejezdit mhd ( polep přes okna )- raději autem,než se celou cestu čučet ven přes ty zku..... folie.Asi jediní,komu toto nevadí,jsou max. teenageři,kteří stejně stále čumí do mobilů.... Klidně stačilo,aby na okna byly aplikovány pouze symboly - srdce,spojené ruce BEZ pozadí ..." Podobně zasraný okna mají busy i tramvaje v Olomouci. Nakopat... Inu, peníze nesmrdí...
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2436 Registrován: 8-2002 |
stejně všichni cestující čučí do mobilů... |
Kůň
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1942 Registrován: 1-2012 |
To je všude ve větších MHD. Nejdřív to u nás (HK) na trolejbusech "nešlo", bo prý DÚ, no s příchodem MORů to už "jde". Jenže kdyby to tam reklamka aspoň pořádně nalepila - kvalita lepu leckdy bývá taková, že se lepidlo rozplizne a ven není vůbec vidět, ani těma dirkama, protože jsou zapatlaný lepidlem. A když se to sundá, tak je to celý za od toho lepidla, nikdo to neumeje. Na K-Reportu již od 09/2005. |
Dolfa
|
|
Neregistrovaný host |
Polep přes okna : cca před dvěma lety jsme v Ostravě měli několik kusů reklam tramboard ( tuším,že to byla kampaň na nějakou novinku v rámci jěždění MHD / tarif,nebo něco /- a horní perforovaná folie (na sklech vozu) byla navíc ještě potažena průhlednou ochrannou folií.... Při pohledu kolmo k oknu to ještě šlo,ale pod úhlem , dejme tomu 44° to člověk vydržel max. půl minuty. Bylo to velice super na oči....- šilhání a bolesti hlavy ZDAR !!!! Kampaň trvala asi tři měsíce.... To už by člověk raději jel v buse vězeňské služby ( ten s tym fialovym pruhem ) bez oken .... Jinak Všem přeji pěkné vánoce a mnoho úspěchů v roce 2020 !!!! |
Jva
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4434 Registrován: 6-2002 |
Vzhledem k tomu, jak silně je MHD dotována, peníze z reklamy opravdu nesmrdí. Jak by asi dopadla anketka "ďobkovaná okna nebo 10% zdražení?"
Cynik - tak říká optimista realistovi...
|
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3550 Registrován: 6-2002 |
Tak pak už je třeba skutečně dát tu reklamu i přes okno řidiče, když už nikoho nic jiného než peníze nezajímá. |
Honza
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 257 Registrován: 6-2005 |
V Brně se nepolepují dveře a okna na straně dveří. Ono se stačí trochu zamyslet a i reklama na 1251 by byla přijatelnější. Otázka je, zda polep oken velkými nicnesdělujícími jednobarevnými plochami je zde opravdu tak nutný. Jinde to jde... |
Dolfa
|
|
Neregistrovaný host |
Jinde to jde... kdyby na tom voze nebyla reklama na Kometu,mohla na ní (a na kačeně 1732) být reklama na nějaký kovošrot a mohlo by se jim přezdívat PRESSTRAM A v Ostravě to taky jde kulturně řešit.... |
Honza
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 258 Registrován: 6-2005 |
Dolfa: Přesně tohle je správný příklad, jak využít nejlépe polepy přes okna. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1106 Registrován: 4-2006 |
Svezl jsem se tím novým polsko-běloruským zázrakem a teda musím říct, že interier konceptu "kaňon" mne tedy moc nenadchl. (-X Zlatá Astra/Trio (interierem). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 61 Registrován: 8-2019 |
Mohu k tomu rict jedine: Co DPO chtelo, to ma. Otocne podvozky si vybrali svou dan ne zrovna idealnim usporadanim interieru. |
anonym čtivý
|
|
Neregistrovaný host |
Poskok: A pevné podvozky jsou výhra? Nebudu jediný kdo ví/zná dopady pevných podvozků, tady je podle mně ne zrovna ideální uspořádání interiéru ještě "sranda". |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 308 Registrován: 11-2012 |
Jsem zvědav na ty tramvaje od Škodovky, co nám soudruzi předvedou |
Jenki
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5538 Registrován: 5-2002 |
To si kluci nevyberete. Pevné podvozky = žere oblouky. Otočné podvozky = interiér typu kaňon. Atypy typu ULF = šílené provozní náklady, ekonom tě zabije. Atypy typu 15T = totéž a ještě se to sere. Wana = těžká jak prase, skáče jak koza, hnije a je to prolézačka. Běžte do archivu Eisenwerk Witkowitz, je tam bedna s dokumentací a licence je zaplacená. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 62 Registrován: 8-2019 |
A je opravdu v Ostravě velký problém to, že pevný podvozek žere oblouk (když je jich tu 5,5)? Není větší problém to, že otočný podvozek neustále kmitá (vykonává sinusoidní pohyb) a opotřebovává kolejnice v rovných úsecích? Samozřejmě jsou vždy pro a proti jednotlivých koncepcí, ale osobně si myslím, že multigelenk je pro Ovu docela vhodná koncepce (a nemůžeme multigelenk soudit jenom na základě Astry...) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1107 Registrován: 4-2006 |
Jenki: A ono se na 15T (skutečně fakt že)sere ještě něco vyjma kol, kde podělal externí dodavatel s pryží? BTW: S Astrami/Trii je obecně v Ostravě problém nebo ne? |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2334 Registrován: 6-2002 |
Dobrý večer. @Fricoolinek: Můj čistě subjektivní pohled běžného cestujícího pro ASTRA/TRIO vždy v prvním článku u řidiče v zatáčce... Hodně to hodí. Ale jinak se mi s nimi cestuje výtečně. Být to 5článkové vozidlo, bylo by super co do splnění podmínek kapacitních. Když se podívám na Linz v Rakousku a jejich 5články s pevnými podvozky na 900 mm. Jezdí a mají na tom postavenu celou tram MHD ve městě a okolních obcích. Innsbruck... Také pevné podvozky na 1000 mm. Možná je to na vyhodnocení kvality postavené dopravní cesty, zatímco my řešíme vozidla... Multigelenk... Když si vezmu vídeňské housenky, pak pro Ostravu = vzhůru do toho!!!!! @Dolfa: S těmi celovozovými reklamami... Zase Vídeň, Linec, Innsbruck... Kolik těch vozidel má u nich celovozovou reklamu... A fungují... Není to spíše u nás kvalitou provedení než koncepcí celovozovky...? Hezký večer. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8287 Registrován: 2-2006 |
Fricoolinek: To má být vtip nebo to myslíš vážně ?"A ono se na 15T (skutečně fakt že)sere ještě něco vyjma kol, kde podělal externí dodavatel s pryží? "
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1111 Registrován: 4-2006 |
Demon3: Nevybavuju si nějaký významný jiný problém než ty kola. Podvozky, výzbroj atp. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 63 Registrován: 8-2019 |
Ad Pako: To není ani o kvalitě dopravní cesty. Nevím, jestli jste byl někdy v Budapešti, ale tam vesele nakupují multigelenky od CAFu a jejich síť je na tom hůř než ta v Ostravě. Tady je to jenom o tom, že prostě "otočné podvozky jsou nejlepší a ostatní koncepce stojí za 2 věci". A pochybuji, že si před nákupem vozidel udělal někdo celkové porovnání, kde by se porovnalo uspořádání interiéru, vliv vozidla dané koncepce na infrastrukturu v obloucích, vliv vozidla dané koncepce na infrastrukturu v rovných úsecích, chodové vlastnosti vozidla (viz kmitání Stadleru na rovné kvalitní trati, ale klidný průjezd obloukem vs. házení Tria v oblouku, ale klidná jízda na rovné kvalitní trati), kilometrické proběhy mezi sjetím kol atd. Prostě vždy jsme měli vozidla s plně otočnými podvozky a tak to bude na věky věků (a nepovedená Astra tomu nepomáhá, ať už tím, že se tam neustále něco s*re a nejsou náhradní díly, tak ne zrovna ideálním rozložením zatížení na nápravy a obřím neseným článkem). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8365 Registrován: 6-2004 |
Fricoolinek: Tak co pánové, šlape to? Jo šlape, jenom to neseje.... No, ale to je u secího stroje docela problém Totéž se dá říct i o 15T... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8288 Registrován: 2-2006 |
Fricoolinek: Že si nevybavuješ ale neznamená že nejsou - Na tramvaje ForCity míří stovky reklamací "Demon3: Nevybavuju si nějaký významný jiný problém než ty kola. Podvozky, výzbroj atp." nebo Dopravní podnik Praha podal na nové tramvaje 800 reklamací a to jsou články z let 2012 - 2013...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2137 Registrován: 10-2005 |
Pako: Více článková Astra tu už kdysi byla. Říkalo se tomu Vektra. Z tohoto konceptu se později vyvinula Škoda 14T.
Punk's not dead!
|
Honza
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 260 Registrován: 6-2005 |
Ono to tu asi nepatří, ale máte někdo nějaké info, jak jsou na tom 29T a 30T v Bratislavě ? Jako řidiče, který zažil cukání 03T v obloucích i rozkmitaná Varia LF na rovinkách, by mě zajímalo, jak si vede vozidlo s kombinací otočných a pevných podvozků. |
Iwo
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 107 Registrován: 12-2010 |
Já v pátek přijet do Ostrava první a chtít koupit jízdenka v nový automat na nádraží. Já mít bank karta (ještě ne přečíst) a mít 100 CZK, nemůžu koupit protože "Sorry, the cash payment failed". Proč to tam když nefungovat? Kde koupit cash noční jízdenka? Ostrava autobusy vesnice, špatný dojem.
Statut vlastnictví automobilu je jednoznačně dobrý důvod, proč by měla z planety zmizet jakákoliv jiná doprava a městský život se omezit na proplétání mezi zaparkovanými vozy.
|
xyzž
|
|
Neregistrovaný host |
Stadler:teda nejsem naký technik,ale prolezl jsem si všechny bedny ve voze a s klidem můžu říct,že by mohli být o víc než polovinu menší.napriklad písečníky jsou zbytečně velké a roztáhne,u podvozku to neřeším,u těch topnic nemuseli být taky tak vysoké,v té bedně není nic krom tě topnice atd.udelalo se to prostě tak,aby byli všechny stejně vysoké.(zbytečně),otázkou je,jak by to vypadalo,kdyby byla každá jiná |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 64 Registrován: 4-2012 |
Iwo: "Já v pátek přijet do Ostrava první a chtít koupit jízdenka v nový automat na nádraží. Já mít bank karta (ještě ne přečíst) a mít 100 CZK, nemůžu koupit protože "Sorry, the cash payment failed". Proč to tam když nefungovat? Kde koupit cash noční jízdenka? Ostrava autobusy vesnice, špatný dojem. " Třeba to chtělo pravou stokorunu. :-) Ale blbé je, že i když je automat na první pohled a podle značek určený i pro platbu kartou, tak to není funkční, o čemž je pouze informace v běžícím textu v horní části obrazovky, který není nijak výrazný a v určitý okamžik je tam jen česká, nebo anglická verze oznámení. To je fakt ergonomicky na pytel. Je to pak podobný boj jak hodně podobným automatem na placení parkovného. To že není platba kartou dostupná (jinak vlastně primární platba) se člověk doví až zoufale opakovaně zkusí kdejaké možnosti a pak teprve začne studovat ony malé běžící nápisy někde na kraji. Tak jestli tedy platba kartou až od února, tak pořádnej velkej červenej nápis "sorry only cash" nebo tak něco už v okamžiku volby jízdenky/produktu. Protože když přijdu ke krabici která má čtečku na karty, má na sobě loga VISA atd... tak automaticky předpokládám, že to bude fungovat a ne až někdy za měsíc a nebudu hledat někde v textech jestli fakt jo. Trošku se naučit lépe pracovat s ergonomii když už jsou takové možnosti (velký barevný grafický displej). |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2335 Registrován: 6-2002 |
Dobré odpoledne. @Ross: Ano, ten plzeňský prototyp se zkoušel, ale díky cílovému konceptu 15TR se od dalšího zdokonalování tohoto prototypu upustilo... Možná že to chtělo zkrátit o něco ten nosný článek bez podvozku... Netuším. Každopádně faktem je, že na málo podvozku příliš těžká tramvaj... Nebo by možná pomohl nějaký jednonápravový nebržděný a nehnaný vložený právě do toho nosného článku. Možná že řešením je právě ta vídeňská housenka... Díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 64 Registrován: 8-2019 |
Pako: Nosný článek je ten, který právě podvozek má (proto nosný, protože nese ty vedlejší nesené bez podvozku). Takže nosný = má podvozek, nesený = nemá podvozek. A ano, když se podíváme na Vektru a 14T, tak 14T má nesené články kratší, což částečně problém s vysokým nápravovým zatížením odstranilo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1638 Registrován: 10-2010 |
Zdravím, mám dotaz ohledně aktuálního posilového provozu souprav LF+LF+VV60LF. Má někdo přehled z jakých evidenčních čísel jsou obě soupravy složeny a případně kde jsou ve městě odstaveny před výkonem na Vs? Díky Ad Vectra: Tehdy to byl prototyp sloužící k odzkoušení středního článku a podvozku. Minimálně zbytek mechanické části byl shodný s Astrami. (Příspěvek byl editován uživatelem kondra89.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 353 Registrován: 7-2014 |
Kondra89: 1321+1312+302 a jezdí pouze tato jedna...odstavena před vsuvkou bude buď na Palkovského nebo na Nádraží Vítkovice podle konkrétní vsuvky... |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2336 Registrován: 6-2002 |
@Poskok: Ano, omlouvám se, je to logické... Tedy článek nesený a zkrácený... U 15T se stejně dělal vývoj úplně jinak, takže 03T/05T a 14T jsou asi už jen slepé cesty vývoje... Díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1639 Registrován: 10-2010 |
TommyX: Velice děkuji. Ještě by mě zajímalo jestli se dá podle něčeho poznat kde bude daná Vs odstavena."Kondra89: 1321+1312+302 a jezdí pouze tato jedna...odstavena před vsuvkou bude buď na Palkovského nebo na Nádraží Vítkovice podle konkrétní vsuvky..." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1209 Registrován: 12-2006 |
Problem celého platebního systému je jistá nekompatibilita se zahraničními platebními kartami - teď se bavím o terminálech ve vozidlech. Zejména s kreditkami to má problém, ale to jsou bolesti všech platebních systémů. Vím, že v NY byl problém s našimi debetkami. Narozdíl od NY ale v Ostravě není mašina na jízdenky na každé zastávce, takže jakmile cizinec nastoupí do tramvaje, kde očekává platbu kartou a karta mu je zamítnutá, tak je prostě v prdeli. SMS ze zahraničního čísla neobjedná, nebo má přirážku jako prase a jízdenku si nikde jinde nekoupí. A nejsou to ojedinělé případy, ale nejede to takřka žádnému návštěvníkovi z ciziny... A zrovna na tyhle věci bohužel náš systém nemyslí... Vzhledem k tomu, že se v Ově koná čím dál více akcí a podnik si hraje na user-friendly, je tohle dost na pytel a mělo by se to začít řešit. Ten systém už jede dostatečně dlouho na to, aby tohle bylo nějak řešené. Doteď se to dalo ještě vyřešit klasickými jizdenkami, ale teď už takový člověk nemá naprosto žádnou možnost se přepravit. (Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.) |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2337 Registrován: 6-2002 |
Dobré dopoledne. @Vtobola: Žil jsem v domnění, že pokud mám EC/MC nebo VISA, měl bych být schopen zaplatit kdekoliv, neb je to standardizovaný platební nástroj... Ve Vídni jsem v pohodě platil svou EC/MC kreditkou vydanou ČS a bez nejmenšího problému: automat na jízdenky, bankomat, obchody, jídlo u McDonald atd. Pokud tomu tak není, bylo by dobré DPO upozornit, neb to také nemusí vědět... Díky. |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12940 Registrován: 4-2003 |
Právěže to tak jednoduché není, ale v Evropě to není třeba řešit, neboť evropské EC/MC a Visa splňují bezezbytku základní evropský standard EMV. Ale odlišnými systémy se spíš myslí Diners, AmEx a další americké a asijské karetní systémy, které jsou s EMV na systému příkazových řad nekompatibilní. (Ale třeba u AmEx je možno požádat o hybridní kartu, takže pak problém odpadá - ale to stojí na tom, že uživatel bude sám vědět, co má chtít.) »Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein! (Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8002 Registrován: 2-2006 |
Příjezd první elektrické tramvaje do Vřesiny v roce 1947: |
Pezos
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1590 Registrován: 4-2014 |
K zahraničním bankám: třeba polovina slovenských bank standardně vydává k účtu Maestro nebo Visa Electron (které myslím oficiálně nejsou podporované, ale někdy fungují), v Německu nebo Rakousku je to podobné. Problém je v tom, že tyto karty nemusí podporovat offline platby. (Příspěvek byl editován uživatelem pezos.) |
xyzž
|
|
Neregistrovaný host |
Dneska trojce opět v provozu na vsuvkach |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1093 Registrován: 10-2017 |
Dnes jsem jel na Hlavní nádraží. Kreditomat na DOV-Hlubina nefungoval vůbec (nesvítil), první automat na Náměstí Republiky zobrazoval taky nějakou chybovou hlášku a druhý sice svítil bíle, ale to bylo tak všechno, nic víc. Večer jsem svým zahraničním prarodičům vysvětloval, jak se bude po Novém roce cestovat s kreditní jízdenkou. Odpověď byla jasná: "A na čo sa obyčajní ľudia majú trápiť na takejto somarine? Či nedokázali vymyslieť lepší systém, alebo nechať ten starý?" (Příspěvek byl editován uživatelem Kočkopes.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10783 Registrován: 12-2009 |
To samé se kdysi říkalo, když zrušili v tramvajích průvodčí. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 65 Registrován: 4-2012 |
Tak jsem si říkal co asi způsobí konec civilizace. Výbuch sopky v Yellowstone, kontinetální zemětřesení, meteorit, kometa, tání ledovců, exodus z afriky... No a ono nakonec bude stačit když DPO zruší papírové jízdenky MHD Kdo by to byl řekl |
Kočkopes
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1094 Registrován: 10-2017 |
Konec světa určitě ne (mimochodem já bych to viděl spíš na nějakou válku, nejspíš jadernou), ale spíš konec růstu oblíbenosti MHD pro občasné použití. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1643 Registrován: 10-2010 |
Mám ještě jeden dotaz na místní uživatele. Jsou v rámci mistrovství světa nějak posilovány i běžné linky v nepracovní dny? Na webu DPO jsem žádnou informaci neobjevil. Díky |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1786 Registrován: 2-2017 |
Kondra89: 3, 7, 11
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě
|
nova
|
|
Neregistrovaný host |
Pako 2336: Nejedná se o slepý vývoj, z Vektry vznikla celá řada tramvají Elektra a z té poté Forcity Classic, které se dodávaly do Turecka (Konya, Eskisehir), Maďarska (Miskolc) a dodávají do Německa (Chemnitz). Kočkopes 1094: Jasně, všichni ti noví cestující, kteří začali jezdit a používat platební karty, jezdit přestanou, protože se zruší papírové jízdenky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 354 Registrován: 7-2014 |
Kondra89: Posiluje se 3 (běžně LF, posílená LF+LF), 7 (LF+LF místo Stadlerů) a 11 (běžně LF, posílená LF+LF nebo KT) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1644 Registrován: 10-2010 |
Díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 65 Registrován: 8-2019 |
Na 11 jezdí i Stadlery (dnes jsem potkal 2) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 953 Registrován: 12-2007 |
Mám zvídavý dotaz pro místní historiky. Procházel jsem si staré letecké mapy Ostravy a našel jsem u vozovny Křivá pár nejasností, které bych si rád nechal objasnit. Na prvním snímku z roku 1998, kdy byl ještě v provozu výjezd do ulice Křivá, je patrně vidět dvě odbočky. Horní odbočka, pokud se nemýlím, sloužila pro vjezd do dílen DP před výstavbou areálu v Martinově. Matně si vzpomínám, že tu někdo dával fotku zazděných vrat uvnitř vozovny do vedlejší haly. Co ale netuším je dolní odbočka. Na mapě z r. 1998 je vidět i výhybka? Je to tam dost nezřetelné. Ale na mapě z r. 2016 jsou jasně patrné panely s obloukovými poměry akorát pro tramvaje. Obrys plotu taky napovídá přítomnost kolejí. Co na tom dvorku bylo? Případně kam a za jakým účelem ta vlečka vedla? Děkuji. |
Jenki
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5541 Registrován: 5-2002 |
Marťas_u: "Co na tom dvorku bylo? Případně kam a za jakým účelem ta vlečka vedla? " Vlečka nákladní dopravy do firmy Mayerhof. Zřízena v roce 1930(??? - nejdříve mohla vzniknout 1929), provoz zastaven v roce 1950 (asi). Přesná datace vzniku a zániku jednotlivých vleček dodnes není zcela uzavřena a systematicky zpracována, výzkumy různých badatelů se rozcházejí. Z archiválií vyplývá, že Společnost Moravských Místních Drah měla v evidenci vleček trošku mrdník, občas se něco postavilo / zrušilo a nikdo se nenamáhal to vykázat na Ministerstvo železnic, jsou známy případy "překlopení" vlečky na odstavnou kolej sem a tam asi podle toho jak se to zrovna hodilo z nějakých "papírových" důvodů... |
Pako
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2338 Registrován: 6-2002 |
Dobré dopoledne. @Jenki: Může mít firma Mayerhof něco společného s dnešním vlastníkem Biocelu Paskov...? Díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2138 Registrován: 10-2005 |
Já dnes zjistil, že ulici 1. Máje křížila ještě jedna vlečka, hned u dnešní zastávky Železárenská. Vlečka křížila i tramvaj. Věděl by někdo více? Rok 1952 Marťas_u: Kde jsi prosím sehnal tuhle leteckou mapu z roku 1998?
Punk's not dead!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1788 Registrován: 2-2017 |
Ross: Nejspíš zde: https://mapy.ostrava.cz/historicke-mapy/mapa/ Znám tyto mapy asi dva měsíce a jsou super. Jenom škoda, že je tam 30roční díra a nejsou žádné z 80. let.
|
Wilhelm
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 306 Registrován: 1-2007 |
Ostrava Vítkovice. Jaký to má význam?
"Všeliké toť kvaltování toliko pro hovado dobré jest." J. A. Komenský
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1789 Registrován: 2-2017 |
Dnes jsem viděl na svinovských mostech jednoho pána, jak si kupoval kreditní jízdenku a nezdálo se mi, že by mu dělalo problém si ji koupit. Další cestující ji použil o pár minut později v tramvaji. Věřím, že konec papírových jízdenek byl krok správným směrem a že to jednou pochopí i odpůrci tohoto kroku. Na druhou stranu jsem dnes viděl jednu starší paní, která měla plnou peněženku jízdenek. Za 219 Kč jsem si dnes rozšířil svou menší sbírku jízdenek. Časem by mohly mít větší hodnotu, než za kolik jsem je koupil. A ještě taková zajímavost. I 1. dubna si půjde cvaknout jízdenku v označovači. Stačí jet na nějakém nočním spoji, tak to beru jako svou menší výzvu. Dáme si šotosoutěž, kdo si cvakne jako poslední?
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1969 Registrován: 5-2002 |
Já měl kdysi noční směnu, když končily jízdenky s děrováním. Při příjezdu na nejbližší konečnou po půlnoci jsme měli za úkol, vytáhnout kolíky. Takže pokud tam někdo jízdenku dal, už se mu neproděravěla. A toho 1. dubna bude asi stačit najít noční vůz, který zatahuje jako poslední a nemá třeba přestávku v garážích v noci. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 66 Registrován: 8-2019 |
Haki: Nebo nekdo naprogramuje jednoduchou ficurku do Hermanna, ktery oznacovace o pulnoci deaktivuje |