Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » 781 (T679.1) - sergeje » Archiv diskuse 781 (T679.1) - sergeje do 08. 12. 2020 | předcházející | další |
Archiv diskuse 781 (T679.1) - sergeje do 08. 12. 2020dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23044 Registrován: 5-2002 |
LF: Jen pro zajímavost CAT v 750.7 udává při volnoběhu spotřebu 37 l/hod Bejvávalo. Někdy z předloňska mám novější čísla, podle kterých je volnoběžná spotřeba 10,5 l/h za studena a 6,1 l/h za tepla. je otázkou odkud si diagnostika ten údaj bere Z dat, co chodí po J1939 z EDC. Jenže ta byla zdola omezena výše zmíněným hausnumerem.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 477 Registrován: 7-2011 |
Od techniků firmy Phoenix Zeppelin, jsou od nás kousek a dělají jen motory do 600 kw, tak CATr si spotřebu měří z povelů střiků a tlaku. Jinak v provozu se měří průtokáčem, ale pozor jde o měření průtoku paliva kterým do Catru vstupuje i palivo co se používá na chlazení elektroniky a pak se vrací do nádrže. Jinak jsem také u nich zjistil, že měrná spotřeba u motoru 3512B, což je asi motor instalovaný do rekobrejlí při 1800 ot/min je 202,7 g/kWh. Měrnou spotřebu na volnoběhu vůbec neudává. Je nám v podstatě k h*vnu.I když pro dráhu by to mohl být významný ukazatel, protože toho času co jen tak provrčí je hodně, alespoň v dobách mé činné služby ho bylo ažaž. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9263 Registrován: 9-2002 |
i frako: "do Catru vstupuje i palivo co se používá na chlazení elektroniky a pak se vrací do nádrže. " To je zase co za výmysl ? Já myslel do dneška, že jediný palivo, co se vrací do filtru/nádrže, je přebytek maximální dávky na výstupu vstřikovacího čerpadla při nižším než maximálním výkonu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...
Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23116 Registrován: 5-2002 |
frako: Měrnou spotřebu na volnoběhu vůbec neudává On by šel Jakeš-Takeš zjistit čitatel, tedy absalátní spotřeba v l/h, ale bohužel nikdo nezná jmenovatel, protože příkon pomocných pohonů (zejména jsou-li hydraulické) nikdo pořádně nezná. A byli-li bychom puristé a vztáhli to k trakčnímu výkonu, tak ten je při echt volnoběhu nulový a nulou co, žáku Fíku? Nulou nedělíme... Agent: To je zase co za výmysl ? Je to - ký to div - nejchladnější matroš, kterej má samotnej diesel po ruce... Já myslel do dneška, že jediný palivo, co se vrací do filtru/nádrže, je přebytek maximální dávky na výstupu vstřikovacího čerpadla při nižším než maximálním výkonu. To přece neplatí, ani kdybychom tím to EDC nechladili - ještě je vracečka ze vstřikovačů.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9264 Registrován: 9-2002 |
Už delší dobu vídáme v různých aparátech různý kapalně chlazený polovodiče, ale doteď jsem měl za to, že to funguje jako klimoška. Třeba na tom stroji v mym avataru to tak je a pokud si dobře vzpomínám, tak i na dráze jsem to už nekde taky viděl. Takže jsem tak nějak očekával čerpadlo AAC pro chlazení elektroniky. Asi je to dělat naftou jednodušší, ale fakt by mě tohle nikdy nenapadlo. (Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...
Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 479 Registrován: 7-2011 |
Hajnej - děkuji Vám za dovysvětlení Agentovi. Ještě chci dodat, že němečtí soudruzi z býv. DDR (DR) instalují do svých Ragulinů motory 12D49M Ukrajinské provenience, že nešli do všude vychvalovaných Catrů? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6720 Registrován: 9-2005 |
Protože ten ukrajinskej diesel vůbec není sračka.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23156 Registrován: 5-2002 |
Protože byl donedávna největší pro dráhu homologovanej Care ten z Brejlovce. Proto mají lotyšské reko Sergeje MTU a ne CAT 3516.
|
Statistik
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6730 Registrován: 6-2004 |
Protože ten ukrajinskej diesel vůbec není sračka Myslíte ten "ukrajinský" 12D49M z ruské Kolomny? Mimochodem, např. z hlediska emisí to je sračka non plus ultras, nejen v kombinaci se sirnatou ruskou sračkonaftou. O elektronickém řízení tohohle motoru jsem taky od domácích borců leccos slyšel (a nic moc lichotivého), ale to jsou jen zprostředkované informace dřívbylolípáků, takže tu s tím nehodlám mávat a "poměřovat pindíky". A o MTU radši pomlčet. Zlatej žlutej. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 78 Registrován: 12-2012 |
Chlazení elektroniky u Catru - podle schématu palivového okruhu motoru u 750.7 se ECM chladí palivem hned za dopravním čerpadlem, tzn. elektronickým řídícím modulem předehřáté palivo proudí přes další filtr do potrubí ke vstřikovačům. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 980 Registrován: 7-2017 |
Vzácná návštěva na Praze střed (1989) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7243 Registrován: 5-2010 |
Jeden znovuzrozený z Arnstadtu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7875 Registrován: 12-2011 |
Viki, to je paráda, Sergej v osobní dopravě. Na to se dnes musí zajet jen do Sajuzu nebo jednou za rok do Maďarska. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9498 Registrován: 6-2006 |
Uvidíme v následujících letech možná občas 592ku na zvláštních vlacích. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13416 Registrován: 4-2003 |
https://www.facebook.com/event.zazitkovyvlak/posts/34974448803379 98 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11615 Registrován: 4-2003 |
intelpetr:Viki, to je paráda, Sergej v osobní dopravě. Na to se dnes musí zajet jen do Sajuzu nebo jednou za rok do Maďarska. Když jsem byl malý (cca sedm osm let), tak jsem chodil často s dědou a se svojí sestrou do Podolí se koupat. A z podolského areálu bylo mezi letními šatnami a krytým bazénem hezky vidět na opěrnou zeď, kde je dnes výhybna Žvahov. Tak jsem tak dlouho škemral, že bych se na té trati také rád svezl, až mi děda vyhověl. Tak jsme pak jednoho dne došli na Severní nástupiště a tam čekala nějaká M152.0, se kterou jsme se vezli až do Hostivic. Ovšem došlo k tomu, že jsme nedlouho před odjezdem ještě dostali přípřež v podobě sergeje. To byla opravdu mohutná přípřež a stodvaapadesátku za sebou ani necítila. Škoda, že tohle nemám vyfoceno, na to jsem byl moc malý a děda bohužel nefotil... (Příspěvek byl editován uživatelem Bram.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23302 Registrován: 5-2002 |
Bram: Ovšem došlo k tomu, že jsme nedlouho před odjezdem ještě dostali přípřež v podobě sergeje. Já přípřežního Sergeje zažil jednou na Sp 947 (853 + 4xBmnp + 853) a i v tomto případě to bylo docela upalovák...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7891 Registrován: 12-2011 |
Na dědu mám taky jednu vzpomínku. Vezl mě autem do Ždánic a zrovna tam jel manipulák. Dodnes ty obrázky mám v paměti, ikdyž mi nemohlo být víc než 6 let. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3657 Registrován: 11-2006 |
Už ani nevím čí, snad vršovický, serjoža si vyšlapoval v čele Pn vlaku kolem Mezna ku Praze. Tehdy zbýval necelý rok do spuštění elektrického provozu z Tábora do Benešova. Dnes se přesně v tomto místě dotýká budovaná nová trať té původní staré.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
|
751218
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 770 Registrován: 3-2011 |
E499001: T 679.1560 LD Praha Vršovice. Poslední serie dodávaných Sergejů šla převážně do tehdejšího lokomotivního depa Praha Vršovice a jeho podslužeben PLD Kladno, Vozební stanice Lužná u Rakovníka."Už ani nevím čí, snad vršovický, serjoža si vyšlapoval v čele Pn vlaku kolem Mezna ku Praze. Tehdy zbýval necelý rok do spuštění elektrického provozu z Tábora do Benešova. Dnes se přesně v tomto místě dotýká budovaná nová trať té původní staré. " |
751218
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 771 Registrován: 3-2011 |
intelpetr: V roce 1989 už bylo docela znát,že Sergeje svojí ekonomikou provozu drancují i státní řízenou ekonomiky a v té době v Praze docházelo k odstavování z provozu do letma,pokud byla možnost nahradit vozidlo jinou lokomotivní řadou. 781 140 z depa Praha Liben , zřejmě vykonával přetahy osobních souprav v uzlu Praha střed - Praha Bubny. Podle cestujících je vlak přístaven k pravidelnému odjezdu."Viki, to je paráda, Sergej v osobní dopravě. Na to se dnes musí zajet jen do Sajuzu nebo jednou za rok do Maďarska." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17 Registrován: 2-2012 |
Jen k tomu chlazení naftou,Tatra Terrno ma naftou chlazený vzduchovy kompresor. aspon nafta v zimě nezamrzá.A v naftě je tepla i tak dost.V osobacich jsou taky vetšinou zaspod na podlaze bud malé chladice nebo alespon smyčky na zpátečce. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 488 Registrován: 7-2011 |
To je prostě blábol, že řada 781 ruinovala československou ekonomiku. Pokles ekonomiky ruinoval Sergeje. Nebyly pro ně prostě výkony. Např. 28.11.89, denní směna, plán výstav řady 781 byl 15, skutečnost byla 9 o měsíc později 28/29 noční, plán 11 skutečnost 2, 31.12. plán 16, nevyjel ani jeden. Tak bych mohl pokračovat dál. Fírové zůstali 2 jako pohotovost, ostatní se vyrozuměli, aby zůstali doma. Začátkem dekády 80, kdy jich bylo málo se uvažovalo o zvýšení normy zejména v úseku Vojkovice - N.S. na 1600t, podmínka průjezd Vojkovicemi. To všechno pro úsporu postrků v uvedeném úseku. Zkoušky úspěšně proběhly, k zapracování však nedošlo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4903 Registrován: 5-2002 |
PŘESNĚ. Řada 781 (snad kromě některých úseků tratí a výhybek) nic neruinovala a její odstavení byl o v některých případech až hodně násilné. Jen když si vzpomenu, co mi jezdilo v 90. letech "před okny" na štěrcích Skašov - Kojetín - Přerov. Nejdřív to tahaly "Sergeje" s postrkem ř. 721 v části trasy a pak se místo "Sergejů" s jedním fírou začaly objevovat trojice (!) 742, vždy dvě v čele a jedna na postrku, samozřejmě každá se svým fírou (násobné řízení většina přerovských 742 neměla, byla tam nízká čísla). Nevím, co teda bylo na těch vlacích efektivnější...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7931 Registrován: 12-2011 |
Pokles přeprav, tomu se musel přizpůsobit vozový park. A jako první šly z kola ven neekonomické sovětské mašiny. Poláci či maďaři, kteří si Sergeje nechali, je stejně z drtivé většiny remotorizovali. Proč to asi dělali. (Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2441 Registrován: 4-2005 |
Práce pro 600 mašin určitě nebyla, o tom žádná. Ale že sergeje byly nechtěné až okatě, to prostě nelze popřít. A jak píše Rosťa, to nebylo jen na Skašovech ty tragikomické scény se třemi banglemi a stejným počtem strojvedoucích nebo třeba 2x751 místo jednoho sergeje apod. Já si vždy rád přečtu řádky pana fraka, Kolelače i jiných, kteří na nich jezdili. Doba je jiná, musí se šetřit, jen mám někdy pocit, jestli ono to s tím šetřením nebude trochu jinak... Sergeje už nejsou, ale jsou třeba čmeláci, jak je možné, že s nimi někteří soukromníci a na Ostravsku i ČDC zvesela jezdí? Že by nějaké výkony přece jen na velkou mašinu zbyly? Další věcí je ale přechodnost. Nechápu proč tam, kde běžně jezdily štokři a sergeje denně v hojném počtu, dnes nesmí, nebo jen na vyjímku... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1953 Registrován: 8-2006 |
Pánové souhlas. Nechápu proč se rušily mašiny podílnách , v Letohradě se na sergeje monotoval Delimon a mašina se vzápětí zrušila. Tady je vidět ,že na vyšších místech měli určitě přehled. A aby se všemu dala koruna ,tak se najednou záhadně rušila přechodnost. Např Plzeň-Žatec jezdily sergeje dvojmo a najednou tam v některých úsecích nemohly jet spolu dva brejlovci.Z Chebu do Ústí n.L. měl sergej normálně přechodnost a nejednou se muselo kličkovat , protože přechodnost nebyla. Ono to překotné rušení potkalo většinu řad. |
751218
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 775 Registrován: 3-2011 |
V roce 1979 přišlo do Prahy Vršovic z poslední nové dodávky Sergejů třicet čtyři lokomotiv.V GVD 1981/1982 tunusováno v hlavním depu 17 lok. T 679.1 v roce 1989/90 už jenom tři. Celá osmdesátá léta v rámci racionalizace provozu (úspor trakční nafty) byly výkony v Praze a okolí převáděny na jiná vozidla. Výkony V1,V2 T 699.0 S12,13 dvojice T 466.2 Nex T 478.1 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3701 Registrován: 11-2006 |
Zrovna Nexáky do Kadaně přes Kladno a Žatec si pamatuji v sergejích. Ale to byl rok 1983. S13 mám v paměti už jen jako čerstvě dodané dvojče T466.2381+383.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
|
751218
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 776 Registrován: 3-2011 |
Nexaky do Sokolova v GVD 1989/90 převedeny do el.trakce přes Ustí n.L. vedeny lok.141 LD Praha střed personálně obsazeny četami LD Praha Vršovice.Lok T 478.1 místo Sergeje jezdila s Nexaky taky do Děčína než byl v roce 1986 uveden celý úsek do el.provozu.Na S 13 došlo k náhradě sergeje od července 1983 nově dodanou dvojicí lokomotiv T 466.2381,383. |
McBain
|
|
Administrátor Číslo příspěvku: 26636 Registrován: 5-2002 |
751218: "Nexaky do Sokolova v GVD 1989/90 převedeny do el.trakce přes Ustí n.L. vedeny lok.141 LD Praha střed personálně obsazeny četami LD Praha Vršovice.Lok T 478.1 místo Sergeje jezdila s Nexaky taky do Děčína než byl v roce 1986 uveden celý úsek do el.provozu.Na S 13 došlo k náhradě sergeje od července 1983 nově dodanou dvojicí lokomotiv T 466.2381,383." Na S13 se ale ještě v roce 1994 objevil zrovna tento stroj : |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 454 Registrován: 3-2006 |
A o kousek dál: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 213 Registrován: 9-2017 |
Když se rozleští je to ještě furt parádní lokomotiva , ale když déle stojí bez leštění, je vidět jak už ten lak bledne a že už je celkem starý
Není nad řádný štěkot Kylchapu, burácení Zamračené a dunění Brejlovce
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 233 Registrován: 1-2012 |
AnounymTojeFuk: Za to nemůžou Sergeje. Po několika letech bez údržby a napospas klimatickým podmínkám (myšleno normálním, ne ty pseudozimy beze sněhu a s letními teplotami které jsou u nás posledních 7-8 let) budou vypadat jako staré plečky i dnes zánovní Hnusovec, Messcherschmitt, Vectron nebo TRAXX.
Nikdy jsem nepochopil rozpad Československa, nikdy jsem nepochopil prodej českých MiGů-29 a nikdy nepochopím konec Sergejů a Bardotek v Česku!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7318 Registrován: 5-2010 |
Dnešní "Don Ciccio" T 679 1600, cestou na zítřejší zatěžkávací zkoušku mostu u Vlastějovic. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 20 Registrován: 10-2018 |
Michal_Ř: "ale jsou třeba čmeláci, jak je možné, že s nimi někteří soukromníci a na Ostravsku i ČDC zvesela jezdí? Že by nějaké výkony přece jen na velkou mašinu zbyly?" Čmelák a velká mašina?? Dovolte, abych se zasmál. Čmelák je posunovací s*áč, absolutně nevhodný pro traťovou službu.
... a kromě toho... a kromě toho... já jsem vedoucí...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10563 Registrován: 5-2002 |
Čmelák a velká mašina?? Dovolte, abych se zasmál. Čmelák je posunovací s*áč, absolutně nevhodný pro traťovou službu. Ano, Čmelák je velká mašina. Není extra vhodný do dálkové traťové služby pro kombinaci extrémně vysoké tažné síly a nízkého výkonu motoru, čemuž odpovídá trvalá rychlost 11 km/h. Na manipulácích a různých přetazích ale dovede ukázat své přednosti, toté při posunu s těžkými vlaky. Jinak Sergej má trvalku 20 km/h. PS: Jednou jsem s ním vezl rychlík, i těch 95 km/h jsem z něj vyrazil --> samozřejmě na klesání
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3899 Registrován: 6-2007 |
To jo, svého času jsme jezdili vlaky Krakow - Lískovec u Frýdku s čmelákem (nějakých cca 240 km). Bylo to jen slabých 18 ložených plošiňáků svitky plechu, ale bylo to neskutečné trápení pro lokomotivu i pro obsluhu. Ovšem třeba na posunu v huti nebyl problém stahovat vlak s uhlím nebo rudou těžký přes 3000 tun a mašina to ani nepoznala a hezky šlapala Na různé výkony a přetahy na Ostravsku je to ideální stroj (Příspěvek byl editován uživatelem vojtag.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9535 Registrován: 6-2006 |
posunovací s*áč, absolutně nevhodný - a že to tenkrát v průmyslovém ČSSR nevadilo, že? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2265 Registrován: 1-2011 |
Všem zúčastněním posílám pozdrav a dík za spolupráci, bez které by se tyto večerní snímky nepovedly 781 529 a 600 |
751218
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 778 Registrován: 3-2011 |
Rorejs- Mig 29A máme jednoho původního československýho 8003 v Praze Kbelých. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 870 Registrován: 11-2010 |
Haribo7 : to je nádherná fotka !
Pantograf 451 forever
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 215 Registrován: 9-2017 |
Lumír_Práskal: A to prosím pěkně proč? "Michal_Ř: "ale jsou třeba čmeláci, jak je možné, že s nimi někteří soukromníci a na Ostravsku i ČDC zvesela jezdí? Že by nějaké výkony přece jen na velkou mašinu zbyly?" Čmelák a velká mašina?? Dovolte, abych se zasmál. Čmelák je posunovací s*áč, absolutně nevhodný pro traťovou službu. " Za 1.) Ať se vám to líbí nebo ne, tak velká mašina to je 2.) Stroj primárně určený na posun vskutku nebude na traťových výkonech nikterak zářit, nečekaně, ovšem to asi žádná rize posunovací mašina. Jinak k tématu, ono sice na Ostravsku Čmeláci pracují, ale obsluhují výkony, které jim i celkem sedí, zatímco pro takového Sergeje by to bylo čisté trápení. Sergej je ideální v krajním případě se v Nymburce rozjet a zastavit až v Boleslavi, nejlépe třeba až v Praze, ale takový to poskakovaní, častý rozjezdy tomu nedělají dobře. A tahle problematika je popsána snad všude kde se Segejům věnují, proto si myslím že třeba KDS potažmo IDS bude mít pro něj ideální využití, když někde ve Třebové vezme do háku vlak a protáhne ho třeba až někam na západ...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10595 Registrován: 5-2002 |
ad Anonym: Sergej je ideální v krajním případě se v Nymburce rozjet a zastavit až v Boleslavi, nejlépe třeba až v Praze, ale takový to poskakovaní, častý rozjezdy tomu nedělají dobře. Souhlas. A teď si představte, že když v depu už nezbylo nic z mašin na posun (742, 770, 771), tak jste prostě i na zálohu vyfasoval Sergeje
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13484 Registrován: 4-2003 |
Čtvrteční cesta do Ledče. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1724 Registrován: 10-2007 |
Jnd : Pěkný fotky. Je vidět, že kdo s foťákem umí, tak má fotky jako lust ! Já byl v Jenči a pak v Libni a bylo tam tak trochu šedivo. Tady Ti to vyniko světelně nádherně. Kdo umí, ten umí ! Díky.
Každá správná mašina musí být cítit naftou a být aspoň trochu špinavá od oleje !
ČKD Praha můj vzor ! K6S 310 DR |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13487 Registrován: 4-2003 |
Je vidět, že kdo s foťákem umí, tak má fotky jako lust ! No ono je to dáno tím ,že jsem nedávno poslal do vyslužby starou D300 za novou D7500. U té D300 si končil v koukatelnosti na ISU 800 a tady se dá jít i na ISO 2500. Těch deset let je v té technologii obrovský rozdíl .. viz fotky mobilem před deseti lety a ted. No taky několik hodin práce s editem.. zesvětlování přes vrstvy atd ... Ale když se to někomu líbí alespoň jsem se stím nematlal zbytečne |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2455 Registrován: 4-2005 |
Tak samozřejmě, že delší jízda bez zastavení je ideální. Ale to snad platí obecně pro těžký nákladní vlak s jakýmkoli strojem, ne? Vždyť v době reálného socíku ty vlaky pořád někde postávaly. Dnes je zase mnohde zacpáno osobkou a stojí se opět. Samozřejmě, sergej uvezl skoro všechno, ale pomalu. Chtěl jsem jen říct, že až překotné vyřazování těchto lokomotiv ve stylu "hlavně rychle, aby už tady žádný nebyl" bylo kompenzováno ekonomicky vynikajícím krokem 2-3 bangle + 2-3 strojvedoucí. Uznávám, že třeba řada 742 i jiné má univerzální použití i lepší přechodnost. Stejně už máme jen ty muzejní, které skoro nikam nejezdí... Zkoušky mostů hezké, ale s pořádným vlakem téměř nevyjedou... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7337 Registrován: 5-2010 |
Jnd:A mě bylo divný, že jsem tě nepotkal v Klánovicích a ty jsi byl od zastávky, tentokrát na druhé straně. Dal jsem tam ještě 183 030 CMO s cibulkama, lehce se sněhem... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13488 Registrován: 4-2003 |
Drak_ze_skalky Potřeboval jsem místo na krátký vlak a naštěští se i povedl a jel po krajní ... Šestikolo jsem nepotkal ,ale viděl jsem fotku ze stanoviště 1600 a za oknem ta 183 030. Vcelku hezké setkání. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 216 Registrován: 9-2017 |
Parádní fotky, hezky tam ta vyleštěná 600 vynikla i za takového počasí Teď mám otázku, daly by se nějak vysledovat ex. naše stroje třeba v Polsku, nebo Maďarsku? Jestli něco ex. ČSD ještě jezdí?
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 217 Registrován: 9-2017 |
Michal_Ř: Ano, stává se to, ale Sergejům speciálně dělaly problém časté rozjezdy a stání. Takže takové manipulační vlaky, nebo staniční zálohy často znamenaly následné stání na dílně a opravu motoru. Jinak je pravda že jejich odchod byl zbytečně rychlý a na některých výkonech by se uživily i dnes, byť třeba v malém počtu a těm muzejním zas chybí výkony na kterých by se mohly ukázat "Tak samozřejmě, že delší jízda bez zastavení je ideální. Ale to snad platí obecně pro těžký nákladní vlak s jakýmkoli strojem, ne? Vždyť v době reálného socíku ty vlaky pořád někde postávaly. Dnes je zase mnohde zacpáno osobkou a stojí se opět. Samozřejmě, sergej uvezl skoro všechno, ale pomalu. Chtěl jsem jen říct, že až překotné vyřazování těchto lokomotiv ve stylu "hlavně rychle, aby už tady žádný nebyl" bylo kompenzováno ekonomicky vynikajícím krokem 2-3 bangle + 2-3 strojvedoucí. Uznávám, že třeba řada 742 i jiné má univerzální použití i lepší přechodnost. Stejně už máme jen ty muzejní, které skoro nikam nejezdí... Zkoušky mostů hezké, ale s pořádným vlakem téměř nevyjedou..."
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13489 Registrován: 4-2003 |
daly by se nějak vysledovat ex. naše stroje třeba v Polsku, nebo Maďarsku? Jestli něco ex. ČSD ještě jezdí? Přečíslování a jak to odešlo z ČR je na stránkách o sergejích ,ale ty ted nějaký čas nejdou stejně jako protoypy pač je nějaký problém se servrem nebo tak něco ... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10596 Registrován: 5-2002 |
ad JND: ale Sergejům speciálně dělaly problém časté rozjezdy a stání. Takže takové manipulační vlaky, nebo staniční zálohy často znamenaly následné stání na dílně a opravu motoru. Jinak je pravda že jejich odchod byl zbytečně rychlý a na některých výkonech by se uživily i dnes, byť třeba v malém počtu a těm muzejním zas chybí výkony na kterých by se mohly ukázat Tak to se musím ohradit. Sergejům nedělaly rozjezdy a časté zastavení technické problémy, nasazení u nás na Mn vlaky bylo časté, lokomotivy 464 a 482 měly kvůli tomu dosazenou vysílačku. Samozřejmě spotřeba byla vyšší. Sergeje prakticky vůbec neznaly přeskoky na generátoru či TM. Jinak jejich odchod byl zoufale "zbrklý" přestože základní problém Sergejů byla vysoká spotřeba oleje. Od té doby, co se vědělo, že už dlouho nevydrží bylo nařízeno lití motorového oleje z "resívrů" zpět do motorů. To velice výrazně zlevnilo provoz, protože spotřeba nafty u Sergejů nebyla problémem, jak se vědělo a poté dosti drsně ověřilo v provozu dvojčat 753 a 751 a v menší míře i 742. Po roce 1990 opravdu proběhlo soustředění Sergejů do nosných lokalit Veselí, Turnov, České Budějovice, Plzeň a Sokolov. V ostatních depech s lehčími vlaky byly zcela správně nahrazeny uvolněnými lokomotivami řad 742, 751 a 753. V těch nosných depech s výjimkou Sokolova byly Sergeje na přelomu let 1994/1995 pak poměrně násilně vyhubeny lokomotivami řad 751, 753, 770 a to již začasto v hrůzném stavu, zatímco v Sokolově se Sergeje měly jako v bavlnce, což umožňovala taky dostatečná záloha lokomotiv. Mnoho lokomotiv jsme přivezli z jiných dep živé a funkční, aby v Sokolově už nikdy nebyly nastartovány. Nicméně byl dostatek náhradních motorgenerátorů, podvozků a ostatních prvků k opravám a nebyl technický problém je udržovat v provozu minimálně do elektrizace Podkrušnohorské magistrály. Jenže to si prakticky vynutila údržba trati dlouhodobě čekající na rekonstrukci, kde již byly úseky sjízdné pouze po jedné koleji, omezování rychlosti ve stanicích (Hájek - 70/40, Ostrov 70 - 50, Vojkovice 70 - 50). Po náhradě těmi nejhrůznějšími stroji 753 a později 751 se zjistilo, že ani trojice těchto lokomotiv není schopná nahradit dva Sergeje na této trati.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 218 Registrován: 9-2017 |
Petr_Šimral: "ad JND: ale Sergejům speciálně dělaly problém časté rozjezdy a stání. Takže takové manipulační vlaky, nebo staniční zálohy často znamenaly následné stání na dílně a opravu motoru. Jinak je pravda že jejich odchod byl zbytečně rychlý a na některých výkonech by se uživily i dnes, byť třeba v malém počtu a těm muzejním zas chybí výkony na kterých by se mohly ukázat Tak to se musím ohradit. Sergejům nedělaly rozjezdy a časté zastavení technické problémy, nasazení u nás na Mn vlaky bylo časté, lokomotivy 464 a 482 měly kvůli tomu dosazenou vysílačku. Samozřejmě spotřeba byla vyšší. Sergeje prakticky vůbec neznaly přeskoky na generátoru či TM." Tak tuším že takhle nějak to bylo psáno v literatuře že Sergeje trpěly na časté rozjezdy, tuším že voda se pak dostávala do hlav... Ale možný je že si to pletu Jinak je pravdou že náhrada výkonově za Sergeje prakticky nebyla a není (Příspěvek byl editován uživatelem anounymtojefuk.)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10610 Registrován: 5-2002 |
Jinak je pravdou že náhrada výkonově za Sergeje prakticky nebyla a není A pak byla a i je: 761 (Herkules ER20), Vectron DE nebo Duál, TRAXX DE, Vossloh Euroduál (zvěrská varianta).
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 62 Registrován: 10-2020 |
A co se s nimi vlastně stalo, byly prodány nebo sešrotovány? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 219 Registrován: 9-2017 |
Petr_Šimral: No dobře jenže ani jedno není provozováno defakto ani jedním dopravcem u nás. Vectron a další je elektrika, DE ani duál nejsou ani zdaleka tak použitelný jako Sergeje "Jinak je pravdou že náhrada výkonově za Sergeje prakticky nebyla a není A pak byla a i je: 761 (Herkules ER20), Vectron DE nebo Duál, TRAXX DE, Vossloh Euroduál (zvěrská varianta)." OK-HEU: Dá se říci že asi většina jich byla prodána, to co my jsme odmítli provozovat, to s chutí přijali v Německu, Polsku, nebo třeba Maďarsku "A co se s nimi vlastně stalo, byly prodány nebo sešrotovány?"
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 63 Registrován: 10-2020 |
To ATF: no napadlo mě, že se jich ČD zbavily rychle z toho důvodu, že byly dobře prodejné. Zatímco o ostatní nadbytečné mašiny nebyl zájem |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10613 Registrován: 5-2002 |
ad Anounym: No dobře jenže ani jedno není provozováno defakto ani jedním dopravcem u nás. Vectron a další je elektrika, DE ani duál nejsou ani zdaleka tak použitelný jako Sergeje Ono je dobré něco vědět a ne si vymýšlet či domýšlet. ER20 toho zde najezdily od roku 2007 docela dost. I na tratích, kde jsem je osobně mohl porovnat se Sergeji. Na pokrušnohorské magistrále jsme proti 1200 tunám u Sergeje vozili 1600 tun. Dnes máme ve skupině 8 těchto lokomotiv, v případě potřeby jsou nasazované v ČR a udržované jsou v našich dílnách v Kolíně. Jak ER20 250 kN, Tak Vectron DE či Duál 300 kN, o Stádleru (pardon za předchozí chybu Vossloh) 450 kN ani nemluvě. Nicméně u nás došlo z moderních loko k rozšíření jen u typu ER20. Moderní lokomotivy proti Sergeji mají jednu nevýhodu --> nesmí být přetížitelné. Takže pohled na ampérmetr na hodnotě vyšší jak 6000 A zde rozhodně neuvidíte. Dá se říci že asi většina jich byla prodána, to co my jsme odmítli provozovat, to s chutí přijali v Německu, Polsku, nebo třeba Maďarsku Opět to chce něco vědět a ne si jen domýšlet. 1987 - 10 ks do Maďarska 1998 - 2002? cca 20 ks do Německa nízkonákladovým dopravcům a byly relativně brzy odstavovány. Na základně ITL jsem jich v Kamenzu někdy v roce 2004 - 2005 viděl odstavených cca 10 kusů. Jiné prodeje dopravcům mi nejsou známy. Zachovaly se 4 Sergeje, tři jsou provozní a čtvrtý se právě opravuje, všechny svůj pravidelný život ukončily v Sokolově. Pokud si vezmeme, že tedy zbylo 34 lokomotiv, pak zbylých 565 lokomotiv bylo sešrotováno. Nedělám si nárok na úplnost, rozhodně se ale nedá říci, že jich většina byla prodána. Naopak, všude se pálilo o "stošest".
|