Diskuse » Archiv 2020 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT » Archiv diskuse Modely v měřítku TT do 14. 06. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Modely v měřítku TT do 14. 06. 2020

dolů
   autor příspěvek
Středa, 27. května 2020 - 21:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 7-2017
Mahel:
"Takové kolejiště měli modeláři z NDR, snad z Lipska, se znázorněním severní rampy Gotthardské dráhy. A celé to bylo postaveno jen podle fotek z literatury, protože jeho tvůrci tehdy neměli šanci se na ona místa dostat..."

Děkuji. Pomotal jsem Gotthard a Semmering.[blush]
Ono už je to přece jenom trochu dlouho... [sad]
Čtvrtek, 28. května 2020 - 00:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 4-2006
Kolegové, s dovolením odbočím k praktickým modelářským záležitostem: jak je u sila či obilní sýpky řešeno vykládání zrní z vagonu? Sype se to podobně jako z nákladního auta do žlabu u stěny, nebo skrz koleje? Mohla vůbec u malého místního sila taková věc nastat? Nebo se do sila (teď myslím malého) vozilo zrní jen po silnici od místních zemědělců a vagony sloužily pro distribuci dál? To by bylo nejlogičtější...

Pěkné fotky "zevnitř" sýpky jsou zde.

P.S.: Zatímco pan Báňa z KŽM Praha postavil stanici Rudíkov, ode mne vzdálenou asi 20 km, mne zaujal Malešov u Kutné Hory [biggrin]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 28. května 2020 - 02:51:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 1-2012
Adseverní rampa Gotthardské dráhy. Byl to klub z Lipska AG6/7, Gruppe VEM Medi pod vedením pana Achima Kruspeho. Seznámili se s jedním Švýcarem, také jsem ho znal, ale bohužel jméno jsem zapomněl. Ten pracoval jako obchodní zástupce v Lipsku a sháněl jim podklady. Všechny lokomotivy a většina vozů byla zhotovená členy klubu a měli na tehdejší dobu již některé elektronické prvky na kolejišti. Také měli vyřešenou např. dilataci kolejí, to není k smíchu ale byl to kolikrát vážný problém na výstavách, který způsoboval zkraty a nefunkčnost izolovaných úseků. Měli tam postavené sloupy, ale trakční vedení tam nebylo a málokomu to vadilo. Kolejiště bylo k vidění třeba na výstavě v Kolíně anebo 2x v Ústí nad Labem. Poslední výstava v Ústí nad Labem byla pro pana Kruspeho dost nešťastná. Jeho syn odjel z Ústí na dovolenou do Bulharska, tam odtud se dostal do Turecka a z Turecka do tehdejší SRN, kde dělal v Hamburku vozmistra u DB. A otec tím pádem nemohl přijet ani ke známým do Čech. Setkal jsem se s ním po roce 1990 opět v Lipsku. V létě 1989 jsem byl na pozvání švagra v Rakousku, Švýcarsku a v SRN a když jsem jel Gottharde, tak díky realitě tohoto kolejiště jsem si tam připadal, jako že to fakt znám. A vesnice Wassen na kolejišti byla ztvárněná opravdu reálně. Zrovna tak severní portál tunelu se stanicí Göschenen. To jen takové vysvětlení k příspěvku Ing. Mahela
Čtvrtek, 28. května 2020 - 09:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 8-2010
Zlámalík: Nevím co si představujete pod pojmem malé silo, ale třeba u nás ve Slaném krom velkého sila na předměstí máme i menší areál přímo u stanice, kam se obilí ve velkém také vozilo jak zepředu auty, tak ze stanice vagony (dnes je tam sklad hraček)
https://mapy.cz/zakladni?x=14.0775078&y=50.2304064&z=20&base=opho to
Vykládka probíhala do koleje na jámě o velikosti zhruba jednoho vozu zakryté rošty, jáma má tvar skluzu do (sklepa) budovy a momentálně je po vytrhání kolejí vlečky totálně prorostlá roštím. Nakládka vozů obilím z technologie budovy probíhala násypnými trubkami z horního patra budovy. Vše je / bylo umístěné pod tím rezavým přístřeškem směrem do kolejiště. ještě tam byl elektrický vrátek pro posun vozů, ale ten už je hodně dávno v kovošrotu :-)
Čtvrtek, 28. května 2020 - 09:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 8-2010
Zlámalík: Ještě doplním pohled z ulice pro představu o velikosti areálu.
https://mapy.cz/zakladni?x=14.0781012&y=50.2303312&z=20&pano=1&ba se=ophoto&pid=62526297&yaw=5.007&fov=1.007&pitch=-0.103
Čtvrtek, 28. května 2020 - 11:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3310
Registrován: 7-2006
Vážení kolego modeláři.
Jsem zde propírán ze všech stran. Takže musím reagovat.
Nikomu z vás jsem nikdy nenadával za Vaše názory, kritiku na svůj model. Pokud někdo napsal dotaz nebo přišel osobně, tak vždy jsem se snažil problém vyřešit, poradit, ale také jsem nemusel vždy mít pravdu já.
Stavět historické modely dá prostě fušku.
Hodně času jsem trávil v archívech, v technických knihovnách, v muzeích, pročítal jsem kde co, a prohledával internet ze všech stran. Prohledal jsem plno filmů, kde jsou záběry, jak na lokomotivu, tak i na vagon. Jsem vděčen, pokud mně někdo dodal další informace. Dnes mám docela slušný domácí archív, který pomalu se rozrůstá. Ale přesto nemám vše, proto se musím stále ptát a hledat.
Příprava na stavbu modelu.
Model můžeme stavět podle typového výkresu, ale typový výkres nemusí také souhlasit s vyrobeným vozem. K dílenským výkresům se bohužel nedostaneme.
Model můžeme stavět podle fotky. Ale zde je problém, že vůz je postaven tak, že je částečně nečitelný a špatně se určují rozměry vozu. Fotka vozu, kde je boční a čelní pohled je vzácnost.
Dále jsou seznamy vozů ČSD, kde je číslo vozu, základní rozměry, zda vůz má nebo nemá brzdu a váhové a objemové možnosti vozu. Ale pod tím to číslem si můžeme představovat kde co.
Stavba modelu.
Když máme vše potřebné, popis vozu, barvu vozu, plánky a fotky, tak se může stavět. Takže se nakoupí materiál na stavbu, plastové a kovové profily, různé tvarované desky, lepty a odlitky.
Typový výkres, fotky, převedeme do požadovaného měřítka a po odečítání rozměrů hned zjistíme, že nakoupený produkt se na stavbu nehodí, ale jiný se bohužel nevyrábí. Takže musíme vše rozměřit tak, aby zůstal pohled vozu co nejvěrnější předloze. Rozměrově model nebude souhlasit, ale při toleranci 1 mm se to dá zvládnout. Dále obtisk nikdo nedělá. Ten si musíme vyrobit. Zda ho vyrobíme přesně podle vzoru, ale bohužel v požadovaném měřítku bude částečně nečitelný, nebo popis upravíme, aby byl, zvětší části čitelný, vzhledově se bude malinko lišit od vzoru.
Model je postaven a prezentován. Jedni mají otevřenou pusu, druzí se křižují a třetím vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Ale to je jen Váš pohled. Já jsem chtěl jen ukázat, že model lze postavit, že zde je nějaký návod, jak ho udělat, ale je jen na Vás, zda ho postavíte nebo si ho upravíte, doděláte, předěláte podle Vašich představ o dokonalém modelu.
Děkuji za pozornost.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Čtvrtek, 28. května 2020 - 12:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 4-2006
Ještěrka lítací: díky za info! [ok]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 28. května 2020 - 15:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 8-2008
K silu (spíše tedy sýpce) - to Slané je už od pohledu "velké" pro jakékoliv modelování. My potřebujeme spíš menší skladiště (maximálně tak tu Telč od Igry), a tma vykládka z vozů, pokud se nepletu, není. Ostatně, proč by byla - pole jsou všude okolo, valník s traktorem doveze obilí, uskladní v sýpce, a cílem přepravy je obilí "prodat" zákazníkovi (třeba mlýny) a ve velkém ho tam transportovat. Proč by se vozilo obilí ze sýpky do sýpky stejné velikosti? Neznám úplně každou sýpku, ale nedává mi to smysl. Budu sám stavět tu Telč, vstupní strana je od silnice z aut, poté vysypávání "gravitačně" do vagonů a odjezd pryč. Naopak vozy přivezou hnojiva pytlovaná - ruční vykládka přes rampu.

Jedno foto jsou výsypky do vozů v Kouřimi (velké betonové silo), ale není zde asi žádný výsypka. Druhá fotky (autor Zejmi) je malá sýpka v Sedlčanech, všimněte si těch vrat pod rampou, tudy by se dalo vysypávat z vozu pomocí nějakého plechového koryta přistaveného třeba pod výsypky vozu Hadgs.


http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

Leptané stavebnice autobusů Karosa a dalších v H0, TT a N [new]
Čtvrtek, 28. května 2020 - 15:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 8-2008
Sýpka byla postavená jako většina v republice, tedy kolem roku 1934. Objekt tvoří standardní železobetonový skelet, vyplněný cihlami. Podlahy byly betonové.

„Býval tam zejména sklad obilí, které se dopravníky rovnou nakládalo na vagóny. Vzhledem k nádraží se také vykupovaly a prodávaly brambory. Vedle byla později, asi v 50. či 60. letech, přistavěna budova, kde se skladovala a míchala hnojiva," popisuje technický ředitel ZZN Pelhřimov Jaroslav Krejčí, který měl kdysi budovu na starost.

„Zrní se sypalo skrz rošt do sklepa, odtud putovalo výtahy do špičky sila. Nahoře byl ocelový kruh s otvory a trubkami, otáčením se z něj zrní sypalo do asi dvaceti různých míst horního podlaží budovy. V podlahách pak byly otvory, kudy se zrní přemísťovalo z patra do patra. Mezi věží a nejvyšším patrem byla také váha, v nejspodnějším čistička. Měli to chytře vymyšlené," doplňuje technologický postup Vladimír Vazda s tím, že stavaři s nadsázkou říkají, že by tato konstrukce budov přežila i výbuch atomové bomby.

Komplex kolem sýpky v Chotovinách býval ale ještě větší. V zatáčce před špejcharem se také vykupovalo a skladovalo seno, které se prodávalo například do zoologických zahrad.

Zdroj: https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/senem-od-sypky-v-chotovin ach-krmili-zvirata-v-zoo-20120725.html
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

Leptané stavebnice autobusů Karosa a dalších v H0, TT a N [new]
Čtvrtek, 28. května 2020 - 16:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 8-2010
Vovo: Objekt ve Slaném není na modelování velký ani náhodou (nebrat v úvahu dnes dolepené okolní domečky), já bych ho na svém domácím TT nádraží o délce skoro 2 metry a pěti staničních kolejích + vlečka molhl klidně mít (pokud už bych se konečně rozhodl co tam na té vlečce vlastně bude a dodělal to), takže je to jen otázka názoru a vkusu. Na minikolejiště je to pochopitelně mimo, ale ty já neřeším, nedávají mi smysl proč je dělat. Redukce rozměrů ano, ale s rozumem [kladivo]
Vykládka z vozů do sila dává smysl docela dobře, ona v těch silech dost často byla i úpravna osiv (což byl i případ tohohle objektu pokud se nepletu) a tak tam byl dost čilý oběh typu z vagonu dovnitř a upravené autem do asi JZD a opačně. Prostě ten vykládací mechaniznus tu máme a měl svoji logiku v původním uspořádání budovy [wink]

+ teď koukám na mapy, ta Telč je stejná možná i větší než Slaný, jen je v jedné rovině a ne zahnutá do podoby dvora a potrádá všechny ty vedlejší kůlny co jsou v objektu tady u nás. Na straně do kolejiště vidím jak přístřešek pro vykládku vozů (v minulosti určitě také vybavený nakládacím potrubím pro horní plnění), tak pohledem z ulice dekl skluzu do suterénu. jestli tam byl jen jednostraný skluz, nebo mříž na celý vagon není patrné, ale prostě obousměrné překládání bylo zjevně i tam a není to jediné místo kde jsem to tak u menších sýpek viděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ještěrka_lítací.)
Pjp
Čtvrtek, 28. května 2020 - 17:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3066
Registrován: 12-2005
Zajímavé malé silo je třeba v Kouřím, kde je stará část a novější, kde t není moc vidět, ale je tam přístup na vlečce přes úvrať od staré části - https://mapy.cz/s/nojopupava (panorama asi zvládnete sami si zapnout).
Jinak každá strana svoje, je třeba i silo v Sudoměřicích u Bechyně https://mapy.cz/s/pozopanezu , foto ze strany od kolejí.
Ale, někde, nevím už kde jsem potkal silo, kde byl jednostraný přístup a to jak pro vlečku, tak i silnici, což vcelku není až takový problém, ale kde si fakt nepamatuji.

Pavel
M_g
Čtvrtek, 28. května 2020 - 18:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 6-2006
Pjp: Česká Skalice? Ale dnes už tam koleje nejsou.
Pjp
Čtvrtek, 28. května 2020 - 19:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3067
Registrován: 12-2005
Hmm, tam nee, koukal jsem na mapy, to bylo něco takové starší, malé, zděné. Já si možná jednou ... i když vlastně blbnu bo pekárny ve Vysočanech https://mapy.cz/s/pahosuraho , ale pravda je, že to není klasické silo.
Ale někde bylo i klasické silo podobného uspořádání.

Pavel
TTmili
Čtvrtek, 28. května 2020 - 19:07:25  
Neregistrovaný host
Tak silo v Telči je přecejen už trochu větší stavba, která zřejmě i kvůli čištění zrní a vykládce hnojiv disponuje mříží zhruba velikosti vrat vozu Gbgs, odkud je patrně skluzavka do sklepa, nebo šnekový dopravník, těžko říct, je to už hodně dlouho překryto pláty plechu. Nad tím je i roura pro plnění vozů.
Tak jak stavbu Vovo zmiňuje, tak je to aplikovatelné na fakt malé sýpky a prodejny ZZN jaké například prodávají Resinovemodely. A právě tyto by se i daly využít na menších kolejištích, ta Telč už je prostě velká.
Schotek
Čtvrtek, 28. května 2020 - 21:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 6-2011
U nás na vesnici byla malá sýpka (cca 16x16m), ke které byla přistavěna sušárna obilí (cca 20x30m). Obilí se přiváželo z pole na valníku za traktorem nebo nákladními auty, vysypalo se do haly, kde se postupně nakladačem přesouvalo do sušárny. Odtud putovalo korečkovými pásy do sýpky, kde bylo uskladněné. Odváželo se postupně nákladními auty. Takovou sýpku bych si vzhledem k velikosti dokázal představit i jako model na kolejišti.

Hledal jsem něco podobného u trati a našel jsem sýpku na nádraží v Kostomlatech pod Řípem. Sem se obilí opět přiváželo gumokolovou technikou, ale odváželo se ve vagonech. V modelu by tedy nebylo nutné řešit vysypávání vagónů. Třeba to pomůže jako inspirace.
Čtvrtek, 28. května 2020 - 23:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 7-2017
Schotek 81: [ok]
To je parádní námět, pro minikolejiště jako stvořený. Půdorys skladiště (odměřený z katastrální mapy) je cca 16,7 x 8,6 m, model strážního domku podle normálie LXXXVII/H vypaluje laserem v TT Karel Barták. Teď už jenom zbývá zjistit, jestli ta kolej u skladiště, dokud tam byla, byla do tratě připojená výhybkami z obou stran nebo jestli to byl jenom jednostranně zaústěný šturc.

Ještě podotknu, že kdo si nechce lámat hlavu s technologií skladování a nakládky/vykládky obilí, může modelovat např. sklad brambor - třeba takový, jako v Polné:

https://mapy.cz/zakladni?x=15.7043851&y=49.4876202&z=20&pano=1&ba se=ophoto&pid=53172947&yaw=4.148&fov=1.257&pitch=0.110

Ty dvě půlky se stavěly postupně až po dokončení dráhy, ta starší patrová má půdorys cca 18x9 m, mladší přízemní cca 20x9 m.

Mechanizace nakládky brambor byla ještě na přelomu 40. a 50. let vcelku jednoduchá: [biggrin]



(zdroj: https://www.geocaching.com/geocache/GC53RAY_zapomenute-nadrazi-lo st-train-station?guid=1d73587d-5d91-42b2-b215-e14ab6ae8c1a)
Čtvrtek, 28. května 2020 - 23:15:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 5-2009
Zdravím
mám dotaz, teď když nejsou výměnná setkání dají se koupit někde odlitky od pana Molaty.
Díky Lukáš
Pátek, 29. května 2020 - 11:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 5-2018
Soptík:
"Zdravím
mám dotaz, teď když nejsou výměnná setkání dají se koupit někde odlitky od pana Molaty.
Díky Lukáš"

zkusil bych poprosit p. Krestu v Hobby-shopu...
Pátek, 29. května 2020 - 12:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2008
Registrován: 4-2006
Díky všem, vidím, že jsem to pěkně "rozhrábl" [biggrin] Je fakt, že vykládka u malých sýpek mohla probíhat jako na fotce od Zejmiho - z pod rampy se pod vůz vysunulo přihrnovadlo. U méně používaných sýpek je to levnější na stavbu a bezpečnější, co se týká hygieny a hlodavců.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Pátek, 29. května 2020 - 19:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 598
Registrován: 4-2010
Statistik (příspěvek 6644 z 27.5.2020):
Jen dodatkem.
Děkuji za uznání. My s otcem se ale určitě za žádné odborníky na modelaření nepovažujeme. Naopak si myslíme, že jiní modeláři jsou ve svém díle daleko realističtější. A i my z té vymezené doby občas "ustřelíme" - viz příspěvek aktuální v sekci H0. [lol]
Nyní se dokonce pár starších modelů, přestavěných v začátcích naší tvorby znovu podrobuje větší/menší úpravě (doplňky, obtisky, patina), protože se nám prostě nelíbí. [kladivo][biggrin]
V nejbližší době bychom se rádi věnovali spíše stavbě kolejiště, protože dle nás máme vozidel až dost - lokomotiv cca 15-20 a vozů tak 50-60 (počítány jak hotové, tak v různém stádiu rozpracovanosti). [wink]
[masinka] Bakovští příznivci železnice: http:/www.zeleznice-bakov.wz.cz/
[masinka] videa na YouTube: https://www.youtube.com/user/JamesC7x
Sobota, 30. května 2020 - 12:40:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 2-2006
Ještě k obtiskům. Docela dobré se mi zdají obtisky od p. Matouška Obtisky JM
Nebo mají také nějaké vady a chyby?
Sobota, 30. května 2020 - 16:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 6-2004
Hummus: náhledy na té stránce nedovolují posouzení všech detailů. Díval jsem se jen namátkou na Wap H0 - číslo začínající pětkou s pomlčkou vůbec neodpovídá zvyklostem, pro řadové označení se používala písmena větší než číslo, vlastnická značka není podle platného výkresu. A to jsou jen ty největší a na první pohled nápadné nápisy, které se na náhledu daly rozeznat...
Statistik
Neděle, 31. května 2020 - 17:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6646
Registrován: 6-2004
Hummus: pokud se vám zdají docela dobré, nemá smysl k nim podávat jakýkoli komentář, pokud ty chyby sám nevidíte, případně nechcete vidět.

Osobní vozy jsem neprocházel, jen Balm ČSD, který jsem viděl i ve větším měřítku, a ten celkem ujde. Z nákladních vozů, dělaných údajně pro Bramos: Zas ČSD Spolchemie je totální úlet, ta wapka se soukromým číslem je taky z větší části dílem hodně velké fantazie. Ale jak psal pan Mahel, náhledy jsou natolik nečitelné, že se podrobnější průzkum udělat nedá. Asi záměr. [happy]
Neděle, 31. května 2020 - 21:56:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 2-2006
Já jsem koupil obtisky na Es a Eas a připadají mi v pořádku. Je možné, že také obsahují nějaké chyby, ale ty už já nedokážu rozpoznat. Proto jsem jistě nejen já rád za rady, jak udělat vozy co nejvěrnější.
U verze s OPW pro Eas se také najde chyba s režimem 31, ale tu lze pohodlně eliminovat tím, že lze nechat vyrobit čísla podle přání.
III. Epochu neprovozuji, takže se v ní moc neorientuju a tak věřím tomu co je na obtisku.

-> Statistik a jaké chyby jsou u toho Balmu?

Ono to totiž není s obtisky opravdu jednoduché. Obtisky pana Matouška i MArfDKnL podle vašich postřehů obsahují chyby. Ty od p. Jírana taky. Obtisky od Parostroje (p. Kwasnica) se už v podstatě dají sehnat jen na burze a tak zbývají asi jen Jacek (v podstatě ale jen TT), p. Šimkovič (u obtisků, které prezentuje na Facebooku se mi ale nezdají fonty písma) a p. Rosenauer (jeho obtisky jsem ale v reálu neviděl).
Jedna z možných cest jak to napravit je, abychom my jako zákazníci tlačili na to, aby obtisky byly co nejpřesnější. A proto ještě jednou říkám, že jsem rád, že se zde najdou lidé jako vy, kteří nám poradí co a kde napravit.
Neděle, 31. května 2020 - 23:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 7-2006
Hummus - Odborníci poradit mohou, ale to je vše co mohou udělat. Když jsou zvětšeniny nečitelné, když obtisk se bude prodávat, tak jak majitel chce, tak s tím nikdo nic neudělá. A můžete se stavět na hlavu a stejně je Vám to xxx platný.
ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Neděle, 31. května 2020 - 23:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1162
Registrován: 5-2002
Jsem si objednal obtisky od Anett a Marfdknl. Nedošly zatím ani jedny, tak bohužel nemůžu probírat, jestli jsou modelově-epochálně-velikostně a fontově v pořádku nebo ne.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Statistik
Pondělí, 01. června 2020 - 07:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6647
Registrován: 6-2004
Petře, první neznám a ty druhé fontově určitě dobře nebudou, v obsahu jsou obtisk od obtisku velké výkyvy v kvalitě. Většinou je z toho poznat, pokud je to dělané z větší části dle fantazie (pak je to o to větší nesmysl). Základní chyby, jako jsou ta písma a obsahové nesmysly dané neznalostí samotného popisu a číslování, ty v těch obtiscích až na světlé vyjímky jsou.
Bohužel, obtisky v TT neumím zajistit a ani se do nich pouštět nehodlám. H0 ty neděláš, a my s kolegou to pro změnu neděláme na kšeft, takže náš přístup k popisům a obtiskům je diametrálně odlišný od těch komerčně nabízených.

Hummus: pokusím se odpovědět v dohledné době mailem, trošku bojuju s časem.
Statistik
Pondělí, 01. června 2020 - 07:21:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6648
Registrován: 6-2004
Hummus: Obtisky pana Matouška i MArfDKnL podle vašich postřehů obsahují chyby.

Napsal jste to výstižně. Ano, z mého pohledu a z pohledu pár dalších, co jsme evidentně v menšině, tam ty chyby vidíme. A o to jde. Většina lidí ty chyby nevidí, nebo toleruje, protože tomu a) prostě nerozumí, b) je jim to obecně fuk, c) z metru to není vidět, d) blechy "nikdo" nepřečte atd. Bohužel, nabídka obtisků je omezená, takže nezbývá než vsadit na dostatečnou sebereflexi jejich tvůrců a dát jim časoprostor na dovzdělání se, případně se smířit s určitým procentem chybovosti. A stejně jako mě nikdo nenutí kupovat si obtisky od jmenovaných tvůrců, stejně tak já nikoho nenutím číst moje komentáře ke kvalitě jejich obtisků. Protože jak jste psal, to že tam ty chyby vidím a tudíž je i řeším, neznamená, že ale o tyto informace ostatní vůbec stojí.
Pondělí, 01. června 2020 - 09:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 6-2004
Kde jsou ty časy, kdy se nápisy na modely musely dělat ručně...

To, že já evidentní chyby v nápisech vidím na první pohled, je určitě ovlivněno tím, že se touto problematikou dlouhodobě zabývám. U těch malých to k podrobnému posouzení často znamená najít nějaký podrobný zdroj informací o daném typu vozu, aby se údaje vůbec daly porovnat (přesná délka, ložné hmotnosti atd.) a vzhledem k velikosti znaků se i fonty dají jen obtížně rozlišit. Tam jednoznačně platí statistikův bod d). Ale u těch větších by nedostatky mělo poznat jen trochu znalé oko - například pro číslo vozu se v epochách II a III až na pár výjimek doložitelných fotografiemi používaly číslice podle speciálního výkresu (a ty se od těch počítačových fontů dají rozeznat docela snadno), podobně v epoše IV to bylo normalizované technické písmo, opět s charakteristickými prvky. Pro řadové označení byla v epochách II a III standardně používána písmena výrazně vyšší než číslo vozu (165/115 mm; kromě čtyřnápravových osobních vozů, které měly svá specifika, zase až na nějaké výjimky hlavně těsně po 2. světové válce). Pro vlastnickou značku platil až do zániku ČSD speciální výkres, podobně jako potom pro logo ČD (to na těch obtiscích kupodivu bývá docela správně). A pak někdy (zejména u osobních vozů, kde se to víckrát měnilo) bývá na první pohled nesprávné rozmístění nápisů ve vztahu k epoše. A to jsou věci, které lze v H0 postřehnout i z toho zmiňovaného metru, TT je na tom o chlup líp...
Pondělí, 01. června 2020 - 09:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2283
Registrován: 6-2004
Ještě k tomu poměru řadového označení a čísla - "v zápalu boje" jsem opomněl zmínit, že v éře žlutého písma byl temn poměr velikosti jiný - 112/100 mm, ale i tak byl vidět rozdíl
Pondělí, 01. června 2020 - 10:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 968
Registrován: 5-2003
Někdo psal, že následkem aktuální debaty o správnosti nápisů bude, že sem nikdo nedá fotky svých modelů. A to by podle mě byla škoda. Tak tady jsou dvě z mé vitríny. U obou vozů šlo o to, že jsem měl základ, který jsem chtěl předělat na něco, co by se lépe hodilo do mého vozového parku. A tak jsem vzal za vděk obtisky, které pro mě byly dostupné a dle možností trochu odpovídají typům vozů. Samozřejmě, budou-li k mání obtisky odpovídající přesně, budu raději. Ale vím, co je v možnostech mých očí a prstů, takže po mně prosím nechtějte, abych vystřihoval z obtisků (na kterých při stříhání mnohdy jen odhaduju, kde je ještě nápis a kde už volná plocha) jednotlivé číslice a písmena a skládal je vedle sebe. Jestli to někoho uráží, tak je mi to líto, rozumím tomu, nějak se s tím prosím vyrovnejte. Třeba se ale najde někdo, koho fotky potěší. Jako já, když tu nějaké fotky přibudou, ať už jsou modely kvality jakékoli. Přinejmenším můžu mít pocit, že já jsem na tom líp, a to taky potěší :-)
Pondělí, 01. června 2020 - 12:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 9-2006
Ahoj,

tez prispeju do debaty. Prestavba hracek od Tilliga na o neco mensi hracky. Obtisky vlastni vyroba, nepochybuju ze se spoustou chyb. Lec v danem prostoru a case to nedokazu lepe.



Pokud by nekdo chtel a dodal vedomosti, muzem spolupracovat na "spravnych" obtiscich
Pondělí, 01. června 2020 - 12:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 12-2005
V roce 1998 jsem dal před sháněním obtisků přednost vlastnímu štětci [happy]
To ještě byly časy, kdy se nefotilo tak z blízka a spousta věcí se schovala [happy]

S jídlem roste chuť a přiznám se, že dnes by to už u mne neprošlo [biggrin]
Hodně řečí málo práce, tak potom to s tou dráhou tak vypadá!
Pondělí, 01. června 2020 - 12:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 4-2019
ad Vsdmichalka #637: Já to dělám doteď. Na štokrovi, co stavím, není ani jeden obtisk [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem ElektrickaJednotka.)
Pondělí, 01. června 2020 - 13:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 5-2003
A pokud mě po mém předchozím příspěvku nepovažujete za ztracený případ, mám dotaz: Mám tu na úpravu ještě dva vozy stejné konstrukce jako na fotce v popředí. Jaké obtisky byste mi doporučili jako nejlépe odpovídající a jakou barvu vozu?
Pondělí, 01. června 2020 - 14:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 6-2004
Ad Body: nechci kritizovat, každý ať si dělá podle sebe a svých možností, jen chci na konkrétním zřetelném příkladu poukázat na jednu z častých chyb v nápisech u soukromých vozů. Ty totiž prošly po 2. světové válce přečíslováním, takže čísla začínající 510 a 511 u "piváků" nebo 550 - 559 u cisteren patří do období před rokem 1948 (a název Chemické závody ČSSP je až z pozdější doby), zatímco po přeznačení měly "piváky" na začátku čísla od 512 a kotle od 560 nahoru. Zase ten, kdo ví, všimne si toho na první pohled...
Pondělí, 01. června 2020 - 19:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 9-2006
Mahel: Kritika je naprosto v poradku. Myslel jsem to tak, ze technicky nebyl problem udelat obtisky spravne. Limitem byly me (ne)znalosti a dostupne podklady. Ale vzhledem k tomu ze tyto vozy jsou pro me "jen" naklad na podvalniky a jako vetsina lidi nemam neomezene mnozstvi casu, stvoril jsem proste jen upravene popisky ala Tillig.


Tyto obtisky ale take nikomu nenabizim - ale, kdyby o ne nekdo mel zajem a byl by ochoten je zkorigovat...
Úterý, 02. června 2020 - 21:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 4-2020
Dobry vecer,
Dnes rano dorazil prvni rohlik od Pika...
Na ebay o nej nikdo krome me nemel zajem. Vedel jsem proc. [wink]
Rozhodnul jsem se,ze za kazdy odpracovany mesic,si udelam radost a koupim jeden rohlik. [rofl]
Nakonec ma sklepni Krysa bude met co tahat.
Takze rohlik cislo jedna, jidelni vuz.

Úterý, 02. června 2020 - 22:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 8-2017
Mazanov, Michalka:[ok] Díky vám tu možna taky ještě někdy něco dám. Ale už budu tvrdit, že jsem si hrál s vláčkama, ne že jsem modelařil.
Středa, 03. června 2020 - 10:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 12-2006
Zdravím vespolek, na http://www.trainmania.info/kolejiste_nove.html jsem dal úvodní příspěvek ke stavbě nového kolejiště včetně jednoho náhledu jeho předpokládané budoucí podoby (přibližné).
------------------------------------------------
www.trainmania.info • www.trainmania.rajce.idnes.cz • www.youtube.com/user/trainmaniak
Středa, 03. června 2020 - 17:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 5-2003
Nenajde se tu náhodou nějaký (ne-)šťastný majitel modelu Tillig 15592 - dvoudílný vůz PP ČSD na přepravu aut, který by měl zájem či byl ochoten vyměnit vzájemně polovinu dvojice? Cílem je částečná náprava chyby, kdy má každá polovina vozu své vlastní číslo (jedna nese označení PP 3-80156 a druhá PP 3-80157). Následně by bylo možné odstranit nápis vždy na pravém dílu vozu při bočním pohledu a celý vůz by měl z obou stran stejné číslo. P. S. Doplňky mám, jen nejsou nainstalované.
Statistik
Čtvrtek, 04. června 2020 - 07:51:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6649
Registrován: 6-2004
Mazanov: jestli tomu dobře rozumím, chcete mít obě poloviny PP se stejným číslem a považujete za chybu, že jedna má číslo 380156 a druhá 380157? Pokud ano, pak chybou by naopak bylo to měnit, protože v tomhle původním číslování ČSD (ale i v následné vlně prvních čísel UIC, platných až do doby, kdy vozy přešly do majetku AZNP a byly znovu přečíslovány) měla každá polovina vozu svoje inventární číslo.

Stejně tak nápisy byly na každé polovině vozu původně plnohodnotné, i s prvním UIC číslem ještě v majetku ČSD. Takže levá nápisová tabule s ČSD a číslem vozu je na obou polovinách vozu správně.
Co je špatně, jsou ty plné bočnice, ale s tím se holt nedá nic moc dělat (tedy dá, ale bylo by to pracné).
Čtvrtek, 04. června 2020 - 08:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 5-2003
Statistik: Aha, tak to jste mě zachránil. A vlastně dvakrát, protože se chystám lepit obtisky na laserovaný PP od Malé železnice a býval bych to udělal blbě. Na netu jsem bohužel nenašel fotky nápisů PP v epoše III. Abych správně rozumněl tomu "Takže levá nápisová tabule s ČSD a číslem vozu je na obou polovinách vozu správně." - pravá je taky správně, nebo ne? Určitě budete též vědět, jestli tehdy mělo označení vozu podklad černý nebo hnědočervený, můžete mi prosím poradit? Plných bočnic si jsem vědom, ale to by byl velký zásah do konstrukce modelu.
Statistik
Čtvrtek, 04. června 2020 - 08:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6650
Registrován: 6-2004
pravá je taky správně

Pravá nápisová tabule? Na původních vozech žádná nebyla (není ani znázorněna na modelu). Možná si jen nerozumíme v pojmech - "pravá a levá nápisová (popisová) tabule na každé polovině vozu". Tady je jen ta levá na každé polovině. Ta "pravá" (na pravé polovině vozu umístěná) s nápisem a logem AZNP se dávala až v obě, kdy byly vozy v majetku AZNP a měly jiná čísla, než má model.

"Levá nápisová tabule" z výroby (dle těch pár existujících fotek) byla v barvě vozu a v místě pro přechodky a nálepky bylo černé pole, tak jako na modelu Tillig.
Čtvrtek, 04. června 2020 - 09:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 5-2003
Už tomu možná rozumím. Takže popisy jsou vlastně v pořádku včetně toho žlutě zvýrazněného...


(Příspěvek byl editován uživatelem mazanov.)
Statistik
Čtvrtek, 04. června 2020 - 10:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6651
Registrován: 6-2004
Ano, jsou (bez pohledu okem "počítače nýtů") správně.
Čtvrtek, 04. června 2020 - 10:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 5-2003
Statistik: Díky moc. [ok]
Čtvrtek, 04. června 2020 - 11:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 10-2005
Po coronapauze je potřeba připravit modely na výstavu a projet:


Ukázka osobních souprav z období 1968-1980 z Japonska. Už nic nechybí.
[new]Stránky o Japonských železničních modelech [masinka][tramvaj]
Léta 1969 - 1984 = Poslední vrchol před pádem železnice v Japonsku
Úterý, 09. června 2020 - 12:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 639
Registrován: 12-2006
Zdar kolegové. Vyvěsil jsem další informace ke kolejišti Schwarzbach:
http://www.trainmania.info/kolejiste_nove.html#rozm%C4%9Bry_motiv _provedeni
https://trainmania.rajce.idnes.cz/Kolejiste_Trainmania_-_Schwarzb ach_TT
------------------------------------------------
www.trainmania.info • www.trainmania.rajce.idnes.cz • www.youtube.com/user/trainmaniak
Úterý, 09. června 2020 - 13:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 603
Registrován: 10-2013
Dotaz: Ta animace neumí kreslit propustky?
Úterý, 09. června 2020 - 13:44:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 12-2006
Je-li to dotaz na mě a na publikovanou vizualizaci (animace to není), tak se přiznám, že jsem nehledal.
------------------------------------------------
www.trainmania.info • www.trainmania.rajce.idnes.cz • www.youtube.com/user/trainmaniak
Úterý, 09. června 2020 - 19:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 10-2013
Trainmaniak: Ano, díky.
Středa, 10. června 2020 - 14:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 8-2004
Trainmaniak:
Potrebuje takhle mala stanicka dve stavedla?
Středa, 10. června 2020 - 22:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 10-2013
Zdarec pánové, kde udělat popelovou jámu v III.epocha? Jednu nebo dvě? Dík za názory.
Středa, 10. června 2020 - 23:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 7-2017
Gulda 7: Vodní jeřáb - co nejblíž k vodárně, tj. u odjezdového zhlaví, stačí jeden, mezi 1. a 2. kolejí.

Kanál (nebo kanály) - podle provozu: Jak dlouhá je pomyslná trať, na jejímž konci je stanice? Jesti je to nějaká 4 km dlouhá lokálka, tak není kanál potřeba vůbec... Bude se ve stanici vyskytovat víc než 1 parní mašina současně? Kolikrát denně tam bude pára zajíždět a s jakými vlaky? Jestli jen s náklady, tak pro tehdy obvyklé 2 páry Mn vlaků denně a jednu lokomotivu stačí 1 kanál, nejlépe na 2. koleji, aby 1. byla volná pro vjezdy i při ošetření páry od Mn. Jestli bude veškerý provoz parní a ve stanici se budou potkávat dvě páry (= Os + Mn), tak ať jsou kanály dva, ve 2. i v 1. koleji vedle jeřábu. Ale i potom by mohl při rozumné organizaci provozu stačit jeden.
Středa, 10. června 2020 - 23:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 10-2013
hanku, díky, udělám jen jeden jak píšeš
Čtvrtek, 11. června 2020 - 10:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2448
Registrován: 7-2017
Gulda 8: Ono taky záleží na tom, co ta trať pamatuje. Jestli ještě pamatuje třistadesítky, tak pro jednu stačí kanál dlouhý jenom 7 - 8 m. Když se rozšoupli a měli dost peněz, postavili kanál dlouhý 15 m a na něj se vešly dvě; spousta lokálek víc mašin přidělených neměla, takže to už byl luxus. No ale 15 m dlouhý kanál stačí i pro jednu pořádnou mašinu, třeba 423.0 nebo 524.1.
Čtvrtek, 11. června 2020 - 19:11:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 4-2020
Zdravim vsechny,
Zatim z nedostatku casu pouze maly nahled do dilny...

Neděle, 14. června 2020 - 12:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2020
Prvni obtisk zdiva na miste....zhruba[kladivo]
Regpetrs
Neděle, 14. června 2020 - 15:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 2-2007
Italské okénko. Má ještě nějaké mouchy, ale v podstatě hotovo.