naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


22. 9. 2006, Michal Brejša, Martin Brejša
Sydney a jeho veřejná doprava

Sydney a jeho veřejná doprava V tomto převážně fotografickém příspěvku zavítáme prostřednictvím několika fotografií k protinožcům – nejprve do australského Sydney, a v dalším díle do Melbourne. Vzhledem k zaměření našeho serveru se budeme samozřejmě věnovat především veřejné dopravě v těchto městech. V Sydney jsou k vidění novodobé tramvaje, autobusy a známý monorail. Tramvajovému systému se zde ovšem říká MetroLightRail.


7. 9. 2006, Lukáš Soukup
Kolos na železnici

Kolos na železnici Modrá nákladní vozidla společnosti APB Plzeň jsou stále častějším jevem na českých stavbách všeho druhu. Kromě sklápěček, zemních strojů, silničních souprav pro nadrozměrné přepravy jsou to rovněž čím dál častěji jeřáby všeho druhu. V nedávné době společnost rozšířila svůj park o dva úctyhodné exempláře – jeřáby DEMAG CC 4800. Jde o největší mobilní jeřáby v ČR. Používány jsou mimo jiné i při výstavbě větrných elektráren.


31. 8. 2006, Jan Bonev, Lukáš Soukup, Michal Mečl, Petr Špirk
Odklony útočí I: Novina

Odklony útočí I: Novina V novém seriálu článků se podíváme, jaké zajímavé odklony osobních i nákladních vlaků přinesla a dosud přináší letošní výluková činnost na našich kolejích. První díl věnujeme akci, která v aparátech našich i zahraničních fotografů protočila asi nejvíce filmů, tedy odklonům nákladních vlaků přes legendární Novinu. Ve dnech 10. – 23. července se uskutečnila nepřetržitá výluka na trati č. 030 v úseku Turnov – Hodkovice nad Mohelkou...


21. 8. 2006, Tobiáš Fuks
Dvě lokomotivní novinky z česko-slovenských kolejí

Dvě lokomotivní novinky z česko-slovenských kolejí Ve čtvrtek 17. srpna 2006 byla společnosti BRKS předána druhá pronajatá „laminátka“, stroj 230.065 původem – stejně jako první 230.041 – z depa Brno-Maloměřice. Na rozdíl od první lokomotivy byla „pětašedesátka“ natřena do barev svého nového provozovatele, a to jako první elektrická lokomotiva BRKS vůbec (připomeňme, že kromě těchto dvou „laminátek“ provozuje BRKS ještě dva „šestikoláky“ 182.080 a 182.099, taktéž pronajaté od ČD).


15. 8. 2006, Milan Procházka
Obsluha chebského uzlu v letech 1992 a 93

Obsluha chebského uzlu v letech 1992 a 93 Většina článků o nákladní dopravě píše o skomírající současnosti. Pokusím se tedy zavzpomínat na časy, kdy to ještě „stálo za něco“ a manipulační vlaky vozily větší zátěže, než jen samotný hytlák. Proto přijměte pozvání do roků 1992 a 1993 do stanice Cheb a jejího širokého okolí pohledem člověka, který byl „u toho na placu“. V GVD 1992/93 byl dvanáctidenní turnus pro vlakové čety nákladní dopravy o síle 1/2...


12. 8. 2006, Jan Šporcr
Cesta do Albánie

Cesta do Albánie Cesta do této balkánské země byla naplánována během několika měsíců. Sešlo se celkem devět odvážlivců, kteří nedbali na poněkud nepříznivou pověst Albánie v našich zeměpisných šířkách, vzalo si stany, spacáky, dovolenou na 14 dní a vyrazilo. Zásobili jsme se nezbytnými informacemi o Albánii, tedy že hlavním městem je Tiranë, dalšími městy jsou Skadar (Shkodër), Drač (Dürres), Vlorë a Elbasan.


9. 8. 2006, Karel Novotný
Obilným vlakem z Děčína do Brake a zpět

Obilným vlakem z Děčína do Brake a zpět Ve dnech 3. až 5. července 2006 uspořádala spediční firma AgroFreight Spedition CZ s.r.o. ve spolupráci s dopravci ČD a ITL velmi zajímavou akci, když pozvaným hostům umožnila v úseku Děčín hlavní nádraží – Brake (severoněmecký přístav) a zpět jízdu na uceleném vlaku s exportním obilím z přebytků minulých sklizní. V Brake byla navíc přichystána prohlídka přístavu včetně ukázky vykládky obilí z železničních vozů.