Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Pražské autobusy » Archiv diskuse Pražské autobusy do 15. 11. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Pražské autobusy do 15. 11. 2018

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 28. října 2018 - 15:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 11-2017
Záleží co máte ve smlouvě jinak se bavím všeobecně ne konkretně jen o zákoníku práce a nařízeních aplikovaných na řídiče VHD.

Podíval bych se na to obráceně:-). Na světě žije cca 3 mld lidí pod hranicí chudobu (dle Světové banky) K tomu dalších cca 2,6 lidí žije po hranicí příjmu cca 10 000 kč/měsíčně, což je cca 70% populace. atd atd atd.

Tím se zřejmě v depkách a při mizerné náladě utěšujete hádám ne? Tak to vykládejte předně svému potomkovi až jednou přitáhne ze školy s tím že nějaký jeho spolužák má lepší mobil/tablet/oblečení a on je chce taky, a nikoliv nám tady, kteří chceme mít jen za svojí práci alikvotně zaplaceno ve slušných pracovních podmínkách. My jsme totiž tady střední Evropa víte? Zem která je v těsném sousedství nejbohatších ekonomik a zemí kontinentu, nikoliv nějaká Čečna, Abchazie, Uzbekistán nebo Mongolsko.. Tím že je na tom někdo někde hůř, se utěšují většinou jen životní outsideři, a nikdy to nikomu nepomohlo se posunout k lepšímu, proto to zásadně nedělám a proto mě takový argument naprosto nezajímá.. Takže klidně se tím chlácholte dál jak je libo, ale jako nějakou mantru nám to tady nepodsouvejte. Stačí že to teď ve velkém dělají mnozí posametový politici kteří tím zastiňují vlastní neschopnost toho že zku*vili a prošustrovali co se dalo, a volební preference jim takové kecy opravdu nezvedají.
Fkam
Neděle, 28. října 2018 - 16:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 3-2011
Naštěstí má pracovní smlouva obsahuje takové věci, že přesčasy pouze s mým písemným souhlasem (nemám problém pár hodin měsíčně navíc odpracovat). Stejně tak mám právo dle pracovní smlouvy na náhradní volno vzniklé přesčasy po domluvě s nadřízeným.
Tím, že se někdo má hůř, bych se moc neoháněl. Vždycky bude někdo na tom hůř a někdo na tom bude lépe. Je třeba najít ale rozumný střed v rámci daného prostředí. Tendence by měla ale být taková, aby to bylo buď stejné nebo o něco lepší, ale rozhodně by se nemělo jít horším směrem. A horší směr považuji fakt, že raději dopravci zaměstnají pracovní sílu z východu než aby zlepšili pracovní podmínky místním a ještě budou argumentovat, že když se to někomu nelíbí ať jde pryč. To je demotivující a je to špatně nejen pro zaměstnance, ale i pro samotného dopravce. Protože spokojený zaměstnanec je vždy lepší než mít fluktuaci.
[happy]
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Neděle, 28. října 2018 - 16:22:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7739
Registrován: 6-2004
almužny_forever_1: Já též baví o zákoníku práce. Takže DPP má ještě poměrně dost pák co neuplatnuje [satan]

Mizernou náladu nemám, plat mám hodně dobrý [satan], takže jste se moc netrefil. Outsider už vůbec nejsem :D.

Nešlo mi o to se chlácholit. Spíš si uvědomit, že se špatně nemáme. O tom to je... Víc v tom nehledejte... Samozřejmě je co zlepšovat, ale. ;-).

Jinak rozdíly máte i v bohatých částech světa :D. Stačí se podívat na minimální mzdu v USA, kde jsou rozdíl mezi státy v desítkách % [satan].

A závěrem z mé oblíbené hry. Nejdřív si říkáte, že pár dolarů by bylo super, když je máte, tak si řeknete, že auto by taky bylo dobrý, pak byt, dům xxxx najednou jste starosta koukáte zase dál...

A ještě poslední dovětek k tématu. Ono si zapomíná na náklady. To je možná otázka na Fkama. Pokud vezmeš současný plat řidiče tramvaje v Německu a chtěl by si tam bydlet v bytě např. 3+1 pro rodinu, klasicky fungovat atd atd atd , kolik % z plati z zbyde? Záměrně nechci částku ,ale % ;-).
Neděle, 28. října 2018 - 16:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 11-2017
dopravci zaměstnají pracovní sílu z východu než aby zlepšili pracovní podmínky místním

Přesně, a to i při faktu toho že Češi mají podle Světové banky čtrnáctý nejlepší lidský kapitál na světě. Řadí se po bok Britů a předběhli Švýcary si sem raději český povoznci (městského největšího nevyjímaje) natáhnou půlku východu, asi aby se kvalita služeb dál "zlepšovala" a předně nemuseli nikomu ze současných zaměstnanců zaplatit o korunu navíc. [lame]

Spíš si uvědomit, že se špatně nemáme. O tom to je...

Co je a není, mít se tzv dobře, je těžce subjektivní pocit. Znovu opakuji, to že se máte (opět jen subjektivně) dobře, vám přeji, ale pokuď by jste se náhodou někdy chtěl mít ještě líp tak se nezapomeňte utěšovat tím že jiní jsou na tom někde hůř, a jistě vám to pomůže.. To že každý jedinec nebo společnost chce donekonečna (respektive smrti) zlepšovat své aktuální podmínky a potřeby na světě je totiž hlavním motorem pro jakýkoliv vývoj společnosti. Tím pádem si ponechte statě z vašich oblíbených her co by povýšená moudra opět například pro potomka, a ne pro nás co by aktivní ekonomické spoluobčany kteří vozí vaší [zadnice] denně po Praze nebo okolí.
Kdybych totiž přijal váš model uvažování který bytostně nenávidím, a který mě zde podsouváte, mohl bych dodnes hnít ve svém prvním zaměstnáním, bydlet leda tak v Praze pod mostem (pokuď by na mě nespadnul) a tam se utěšovat že někde jiní mají ještě o 1/3 menší příjem než já.. [crazy]



(Příspěvek byl editován uživatelem almužny_forever_1.)
Fkam
Neděle, 28. října 2018 - 17:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 3-2011
No když porovnám moje náklady v Německu a v Česku co jsem měl.
bydlení levnější v Německu
energie levnější v Německu
benzín dražší v Německu (nicméně nemusím do práce autem, takže i tak šetřím)
léky dražší nebo stejně drahé jako v Česku
potraviny stejné nebo o maličko levnější než v Česku
dovolená stejné
mobil stejné
poplatek za televizi dražší v Německu

Samozřejmě že i v rámci Německa jsou rozdíl a rozdíly jestli se jedná o městskou nebo soukromou firmu.
Můj příjem je již více daněn v rámci progresivní daně, stejně tak platím více za zdravotní pojištění, nicméně penzijní připojištění mi platí zaměstnavatel. Platí se tu silniční daň, nicméně u mého auta se nejedná o nějakou závratnou sumu (nemám diesel).
Ale když odečtu náklady, tak si mohu žít slušně. Ale nejde mi a nikdy mi nešlo čistě o peníze, ale o to zacházení, to se prostě nedá srovnávat.

Pamatuju si dobu, kdy bylo Německo drahé, ale Česko strašně v mnoha ohledech za poslední roky podražilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem FKam.)
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Neděle, 28. října 2018 - 18:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 11-2007
Fkam: add náklady na život : to by mne zajímalo v jakem Německu bydlíš. Uznavam, ze není Německo jako Německo, ale vlastní zkušenost Berlín,byt 30m2, měsíční nájem 800euro, kolega s manželkou cca 75m2, měsíčně kolem 1500euro, roční permanentka na MHD zóny AB kolem 750euro ročně ....
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Fkam
Neděle, 28. října 2018 - 18:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3347
Registrován: 3-2011
Já 60 m2, 450 Euro včetně energií, parkovacím místem, odpadem a sklepem
MHD neplatím. Berlin, München nebo Heidelberg jsou dražší města i pro Němce.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Pajzák
Neděle, 28. října 2018 - 19:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2240
Registrován: 6-2015
Fkam:
"A horší směr považuji fakt, že raději dopravci zaměstnají pracovní sílu z východu než aby zlepšili pracovní podmínky místním a ještě budou argumentovat, že když se to někomu nelíbí ať jde pryč. To je demotivující a je to špatně nejen pro zaměstnance, ale i pro samotného dopravce. Protože spokojený zaměstnanec je vždy lepší než mít fluktuaci."
Nejsi ale v pozici levnější síly z východu vlastně ty v tom Německu?
Fkam
Neděle, 28. října 2018 - 19:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 3-2011
Nejsem, já tam nešel jako šupák bez vzdělání a bez znalosti jazyka, nebydlím na ubytovně, ale vedu zcela normální život jako ostatní. Nedostávám peníze "na ruku" a práva a povinnosti mám stejná jako Němci. Abych se vůbec dostal do kurzu na tramvaj, musel jsem absolvovat dvouhodinový pracovní pohovor, během něhož jsem absolvoval test o cca 80 otázkách z oblasti matematiky, všeobecných znalostí a psychologie. Němci si velmi vybírají, koho berou. V Praze už není třeba ani znalost českého jazyka a to se mi vlastně stalo asi tři měsíce před odchodem, když jsem potkal kolegu od autobusu, který na mě promluvil a já mu ale vůbec nerozumněl. [coze]

(Příspěvek byl editován uživatelem FKam.)
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Neděle, 28. října 2018 - 20:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11578
Registrován: 4-2006
almužno myslíš si že bych se špinil s bonzákem? A když vidím jak se tu chvástáš nechci smrdět jako tvoje chvástání.
Přiznám se mít tě jako podřízeného letíš ihned. Protože bonzáky nemám rád. A že ty jsi pořádnej viď. Jen se tady pochlub.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pajzák
Neděle, 28. října 2018 - 20:20:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2241
Registrován: 6-2015
Fkam: O.K. Spíš jsem to směřoval do polohy, že kdyby se ty podmínky zdály tak skvělé místním, tak jsi tohle místo uvolněné neměl.
Fkam
Neděle, 28. října 2018 - 20:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3349
Registrován: 3-2011
No i Němci odcházejí z Německa za prací ven. Nejčastěji Skandinávie, Švýcarsko, Francie, Británie [happy]
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Neděle, 28. října 2018 - 21:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1982
Registrován: 12-2007
9001, když řekneš "a", nezapomeň říci i "b"

Přestávka na oběd je placená jen tam, kde jí nejde oddělit od práce.
U řidičů je (neplacená) přestávka na jídlo zpravidla poskytována v době (placené) přestávky bezpečnostní.
Dále na pracovištích, kde je přestávka na jídlo neplacená, byla pracovní doba snížena z 8 na 7,5 hod./denně.
U řidičů zůstává stále na 8 hod./denně.

Nařídit přesčas zaměstnavatel může. Ovšem je dobré znát za jakých okolností a kolik.
Tedy je dobré vědět, že zaměstnanec musí být o nařízené práci přesčas informován 14 dní dopředu a celková výše nařízených přesčasů může být max. 150 hod./rok (= měsíčně 12,5 hod., resp. něco přes 3 hodiny týdně; tento přepočet nebrat úplně vážně, protože ZP ty hodnoty vztahuje na kalendářní rok).
U řidičů je přesčasová práce nařizovaná už v turnusu. Žádný totiž není postaven na nulové přesčasy (viz to co dával výše Jon_pimmon). A jak ty přesčasy naskakují při vyjetí ze zálohy, račte si to spočítat (plánovaná záloha na tři hodiny, skutečná směna třeba 10 nebo 11, ale i kdyby "jen" blbých 7).

S poskytováním náhradního volna to také není úplně černobílé. Rozhodně bych si netroufl tvrdit, že ho zaměstnavatel nemusí poskytnout. Jasně, pokud zaměstnavatel nařídil přesčasovou práci a oznámil to dopředu, tak předpokládá, že ji jako přesčasovou proplatí. V ostatních případech bych to viděl na dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Gabuliatko: ale napsat že je většina směn přes 10 hodin je prostě nesmysl
Já to zas za takový nesmysl nepovažuji. Už dávno neplatí, že je průměrná délka směny 8 hodin.
No dobře, většina to nebude, ale i kdyby to byla jen polovina. Prostě krátkých směn je málo a většinou je okupují ti, kdož z různých důvodů nemohou na delší. Dále existuje sice skupina krátkých ranních směn a stejně velká skupina krátkých odpoledních směn. Ty spolu vytváří směnu dělenou (ráno jedna linka, odpoledne jiná). To už na první pohled z VJŘ nikdo nevyčte. Stejně tak ty krátké zálohy, které nebývají až tak krátké.

Petr_k: Zjevnou nefunkčnost žádosti formulovaný stylem "chci volno, debilové, poserte se" by měl odhalit na první pokus i vychlastanej tupohlav, kterýho kvůli jeho tuposti vylili i od Arrivy, po právu a s radostí
Jedna věc je poznat vyčůránky z řad zaměstnanců. Jenže ono to funguje i obráceně. A jak se zdá, nejeden zaměstnavatel jedná stylem "volno neposkytuji, debilové, poserte se".
Neděle, 28. října 2018 - 22:58:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7741
Registrován: 6-2004
5735: Přesčasy nemusí oznamovat dopředu, protože doprava má vyjímku pokud je to z provozních důvodů např. že by něco nevyjelo atd... Jako jeden z několika oborů...

S přestávkou si nejsem tak jistý. Aspon co mám nyní, tak rozhodně zkrácenou pracovní dobu a prakticky nikdo ze sítě...

S volnem nejsme vepři ;-). Nemusí, takže po domluvě může[happy]
Smithers
Pondělí, 29. října 2018 - 06:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 12-2007
Připomněl bych, že ROPID na začátek roku nasadil prázdniny a dostal za to od odborů po čumáku, že přece není důvod. Tož tak.
4135
Pondělí, 29. října 2018 - 09:19:13  
Neregistrovaný host
5735:
"U řidičů je přesčasová práce nařizovaná už v turnusu. Žádný totiž není postaven na nulové přesčasy"
Ale tohle je přece podle zákoníku práce špatně, protože ten říká, že "§ 93 (1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně." Ne, že s ní počítá firma automaticky dopředu.
Stejně tak nelze spoléhat na to, že v dalším roce budou všichni souhlasit s přesčasy nad 150 hodin, což při běžných 30 i více měsíčně hodinách na hlavu systém slušně rozloží.
I když některým úderníkům je i 416 hodin málo a už dávno nemají ni hodinku :D
Ml636
Pondělí, 29. října 2018 - 19:57:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5922
Registrován: 11-2006
4135: Toť. Ale když nepodepíšeš přesčasy, jsou ti taktně naznačena "opatření". Například tě můžou sundat z diagramu, protože, jak se řešilo výše, ten s přesčasy počítá. A mezi řádky, jsi šedolegálním způsobem nasměrován k tomu, abys to podepsal.
Bavíme se tady o tom, jako kdyby řidič autobusu měl v 21. století nějaká práva. Má, ale jenom teoreticky. Prakticky je řidič autobusu prostředek k tomu, že ta živá hmota dojede z bodu A do bodu Z, přes body B až Y. Je to číslo, ověšené nekvalitními modrými hadry, které bohužel chce koncem měsíce zaplatit, mít přestávky, kupodivu potřebuje i k doktorovi a občas udělá chybu v papírech nebo se ne vždy usmívá na tu arogantní pakáž, která mu stejně jako jeho většina zaměstnavatelů dává najevo, že stojí za úplnou nulu.
Vítejte v realitě. Šup, už se každý hrne a za branou jich stojí dalších 500.

P.S. A přímo k nepodepisování přesčasů: věř tomu, že ti to vždycky podepíšou. Vždycky. I kdyby všechny odbory světa, i kdyby já nevím co... Vždycky budou jezdit z volna, vždycky ti podepíšou přesčasy, vždycky schlípnou uši, aby si pak za rohem stěžovali, že mají fůru hodin, že si jich nikdo neváží, že mají málo peněz a že se s nima zametá. Přitom si to podepisovači a zvolnaři dělají sami. Podnik vypraví. Kdyby nevypravil, tak bude nucen přidat peníze, zlepšit podmínky práce, zázemí... Tady to nikdy nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
Rebel Yell
Pondělí, 29. října 2018 - 20:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2009
U Arivva Morava jsem vydržel 2,5 roku, tady žádný papír nepodepisuješ, v červnu máš 250h přesčas a bud rád asi [proud] ta firma je povl
ale pamatuji se, že jsem u dp nad 150 nechtěl jednou kdysi, no Honza R./5735/? to uměl podat, takže jsem podepsal a poté vždy automaticky nějak, ono je to i jednáním, jak jsem viděl později, když se v poho člověk domluví, na hostivař nedám dopustit [happy]
Pondělí, 29. října 2018 - 23:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 12-2007
4135:
""U řidičů je přesčasová práce nařizovaná už v turnusu. Žádný totiž není postaven na nulové přesčasy"
Ale tohle je přece podle zákoníku práce špatně, protože ten říká, že "§ 93 (1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně." Ne, že s ní počítá firma automaticky dopředu."
Je a není to špatně. Primárně turnus musí zajistit základní hodiny. Nesmí nastat situace, kdyby musel řidič na směnu z volna, aby měl základní hodiny. To by bylo velmi špatně. Směny v turnusu jsou směsice různě dlouhých směn. Už jen z toho nelze stavět na absolutní nulu. Tedy lze, ale za jakou cenu - trháním směn a jejich spojováním jinak, vykrádáním směn z jiných turnusů mnohdy s jiným typem vozu. Prostě všelijak hnusně, aby přesčasy nevznikly. Do toho neustálé změny jízdních řádů (letos už bylo u autobusů provedeno více než 400 změn). Prostě turnus postavený bez přesčasů lze udržet jen pokud je vyplněn stálou prací a z tohoto pohledu to je tak jedině záloha. Tu totiž změna JŘ neovlivňuje. Takže určitá míra přesčasů v turnusů je spíše ku prospěchu oběma stranám (řidičům i výpravně). Neměla by však souhrnně přesáhnout oněch 150 hodin za rok. Rozpočítám-li to do týdnů, tak to vychází na něco přes 3 hodiny za týden. Já za optimální považuji tak polovinu.
9001:
"Přesčasy nemusí oznamovat dopředu, protože doprava má vyjímku pokud je to z provozních důvodů např. že by něco nevyjelo atd... Jako jeden z několika oborů... "
Přesčas, který vznikne v pracovním dnu provozními okolnostmi není tím přesčasem, který by se oznamoval dopředu, to opravdu dost dobře nejde. Dopředu je potřeba oznámit to, co je plánováno turnusem a dny, kdy firma žádá přesčasovou práci z volna.
9001:
"S přestávkou si nejsem tak jistý. Aspon co mám nyní, tak rozhodně zkrácenou pracovní dobu..."
V době kdy byla uzákoněna neplacená přestávka na oběd, byl udělán v DPP přepočet ze 40 na 37,5 hod/týden tak, aby zaměstnanci dostali zaplaceno stejně. Tedy navýšení hodinové mzdy při zkrácené pracovní době. Je to jen hra s čísly. Zaměstnanec je v práci stejně dlouho (7,5 hod. placených a 0,5 hodiny neplacené; celkem stále stejných 8 hodin). Jen tam, kde nelze přestávku na jídlo vyčlenit z pracovní doby (především řidiči), je i nadále pracovní doba stejná (tedy 8 hodin).

V jiných firmách to může být nastaveno jinak, ZP stanovuje jen strop pracovní doby a DPP ho nevyužívá.
Ml636:
"Ale když nepodepíšeš přesčasy, jsou ti taktně naznačena "opatření". Například tě můžou sundat z diagramu, protože, jak se řešilo výše, ten s přesčasy počítá. A mezi řádky, jsi šedolegálním způsobem nasměrován k tomu, abys to podepsal. "
No sundavání z turnusů to nebude. Je však potřeba si uvědomit negativa nepodepsaných hodin a to pro obě strany. Pak totiž zjistíš, že to, co se může zdát schválností, je nutnost. Stačí taková blbá záloha. Plánovaná je na 8 hodin. Směny, které jsou v Tvém turnusu a jsou zrovna volné mají délku více než 10,5. Co s Tebou? Přesčasy nechceš, firma to respektuje a tak dostaneš něco z jiného turnusu a třeba i s jiným vozem, ale přesčasy neuděláš.

P.S.: koukal jsem se na ty délky směn (ve službách na zítra):
délka 3 hodiny - 5 řidičů (zálohy ve výpravně);
délka do 6 hodin - 8 řidičů (vesměs z nejrůznějších důvodů nemohou mít směnu delší);
délka do 8 hodin - 40 řidičů;
délka do 10 hodin - 134 řidičů;
délka nad 10 hodin - 69 řidičů.
Pravděpodobnost, že řidič bude mít kratší jak osmi hodinovou směnu je o něco menší než u směn s délkou přes 10 hodin.
4135
Úterý, 30. října 2018 - 01:52:33  
Neregistrovaný host
5735:
"4135:
Neměla by však souhrnně přesáhnout oněch 150 hodin za rok. Rozpočítám-li to do týdnů, tak to vychází na něco přes 3 hodiny za týden. Já za optimální považuji tak polovinu.
"
Jenže některé diagramy 150 hod rámec překračují. Např. u toho, v kterém jsem já, je k dnešku průměr 4,4 hod. týdně, takže jsme přes 200 hodin přesčasu ročně. A s tímto dopředu počítat ani trochu nenaplňuje podstatu slova vyjímečně.
Řidič bez podpisu znamená v takovém diagramu co? Nutnost náhradního volna v některou zálohu, nebo místo ní psát šestihodinovky, které nejsou.
Nebo upravit adekvátně diagramy tak, aby bylo víc volna v těch, kde směny v podstatě pod 10 hodin nejdou. Bez zlidštění směn, a to buď k 8hod denně, nebo naopak k režimu krátký/dlouhý týden, tedy víc volna za dlouhé směny, víc lidí rozhodně nebude.
A další otázkou je, co všechno je ještě reálně nutnou a neodkladnou prací, a co už je spíš neschopností či neochotou říci objednavateli došli zdroje
Ml636
Úterý, 30. října 2018 - 10:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5923
Registrován: 11-2006
Zavést dvojí střídání. Samozřejmě, bude potřeba víc lidí. Ale to bylo i kdysi, když se zaváděly první zákony o pracovní době. Směny se čím dál více natahují, de facto denní provoz až do jedné hodiny v noci, první výjezdy už po čtvrté ranní, přibývá počet spojů, nepřibývá pořadí, vozů ani řidičů... Je to moc.
Vždycky jsem byl zastáncem ukončení denního provozu do 23 hod a poté vykrýt přepravu nepatrným zvýšením počtu nočních linek a lehkým zkrácením jejich intervalu.
Situace, kdy jsou délky směn nad 10 hodin několikrát týdně, je prostě v pražském provozu neúnosná. Kdo z nás má po 10 hodinách v práci plnou koncentraci tak, jako například po páté hodině v práci. Proč se asi tak zvyšuje nehodovost? Jasně, velkou fluktuací béčkařů taky, ale DPP si vede dokonalou statistiku nehodovosti, tak ať se podívají do záznamů a srovnají to, jestli nehodovost stoupá pracovním ždímáním, nebo nezkušeností.
Rebel Yell
Úterý, 30. října 2018 - 22:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1984
Registrován: 12-2007
4135:
"Jenže některé diagramy 150 hod rámec překračují. Např. u toho, v kterém jsem já, je k dnešku průměr 4,4 hod. týdně, takže jsme přes 200 hodin přesčasu ročně. A s tímto dopředu počítat ani trochu nenaplňuje podstatu slova vyjímečně.
Řidič bez podpisu znamená v takovém diagramu co? Nutnost náhradního volna v některou zálohu, nebo místo ní psát šestihodinovky, které nejsou.
Nebo upravit adekvátně diagramy tak, aby bylo víc volna v těch, kde směny v podstatě pod 10 hodin nejdou. Bez zlidštění směn, a to buď k 8hod denně, nebo naopak k režimu krátký/dlouhý týden, tedy víc volna za dlouhé směny, víc lidí rozhodně nebude.
A další otázkou je, co všechno je ještě reálně nutnou a neodkladnou prací, a co už je spíš neschopností či neochotou říci objednavateli došli zdroje"

To, že současná situace je špatná, tady nikdo nerozporuje.
Dnešní vyplnění turnusů naprosto odpovídá stavu v jakém jsme.
Ano, 4 hodiny přesčasů za týden = jedna směna navíc za dva týdny aniž jdeš do práce ve dnu volna.
Takhle uděláš dvě směny za měsíc a pak ještě další prací ze zálohy.

Šestihodinové (nebo obecně krátké) směny nejsou (resp. je jich málo), ale jdou snadno vytvořit.
Dnes je spousta hnusných šejdrů, které jsou jednak hodinově dlouhé a pak ještě večer pozdě končí.
Stačí vzít dva šejdry - jeden s výkonem 7 hodin ráno a 4 odpoledne a druhý s výkonem 4 hodiny ráno a 7 odpoledne. Ty roztrhnout na 7 hodinovou ranní, 8 hodinového šejdra a 7 hodinovou odpolední. Není problém, jen potřebujete člověka navíc.

Průměrná směna už dávno není 8 hodinová. V dobách, kdy bylo řidičů dostatek, se do turnusů přidávala tzv. dvojková volna. To bylo volno navíc a spoustě lidí to vyhovovalo.

Ml636:
"Zavést dvojí střídání. Samozřejmě, bude potřeba víc lidí. Ale to bylo i kdysi, když se zaváděly první zákony o pracovní době. Směny se čím dál více natahují, de facto denní provoz až do jedné hodiny v noci, první výjezdy už po čtvrté ranní, přibývá počet spojů, nepřibývá pořadí, vozů ani řidičů... Je to moc."

Dvojí střídání není moc praktické.
Při rozsahu provozu od 4 hodin ráno do jedné hodiny po půlnoci to vychází na tři 7 hodinové směny (4-11, 11-18, 18-1). To ovšem jen teoreticky. V reálu to bude podle toho, kdy autobus přijede na vhodné střídací místo (netroufám si vyslovit možnost střídat tam, kde to podle času vyjde - to by byla strašná zrůdnost).
Při zachování dvou řidičů na vůz by vždy jeden řidič byl "odjinud". Při třech řidičích na vůz by znamenalo zcela opustit současné turnusy a poskládat nové. Není to nemožné, já se však obávám, že ve výsledku by se šlo spíše cestou oddělení řidiče od vozu.
Já jsem spíše pro 10 hodinové směny a volno navíc.

To natahování směn, jak popisuje Ml636 je také časovaná bomba. Že se tím zvyšuje produktivita práce je jasné. Jenže pak už nezbývá prostor pro dorovnání jakékoli mimořádnosti. Zpoždění jsou dnes na denním pořádku a tak se celkové zatížení poněkud skrytě ještě zvyšuje. Když nevydrží stroj, přivezou jiný. Když nevydrží člověk ... Lépe ani nedomýšlet. Prostě vše má své limity.
Pajzák
Úterý, 30. října 2018 - 22:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2245
Registrován: 6-2015
Stačí vzít dva šejdry - jeden s výkonem 7 hodin ráno a 4 odpoledne a druhý s výkonem 4 hodiny ráno a 7 odpoledne. Ty roztrhnout na 7 hodinovou ranní, 8 hodinového šejdra a 7 hodinovou odpolední. Není problém, jen potřebujete člověka navíc.
Což je ovšem o polovinu vyšší potřeba řidičů. Tady, co jsi napsal, to vychází na jednoho člověka, ale kolik takových turnusů by bylo?
Neříkám ani slovo proti tomu, že 11 hodin za volantem v MHD je o hubu, s tím nejde než souhlasit. Ale řešení není jednoduché, ani to odebrání výkonů to nevyřeší, protože by se muselo odebírat na začátku či konci výkonu. Což s sebou nese kompletní reorganizaci turnusů.
Úterý, 30. října 2018 - 23:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 12-2007
Pajzák:
"Stačí vzít dva šejdry - jeden s výkonem 7 hodin ráno a 4 odpoledne a druhý s výkonem 4 hodiny ráno a 7 odpoledne. Ty roztrhnout na 7 hodinovou ranní, 8 hodinového šejdra a 7 hodinovou odpolední. Není problém, jen potřebujete člověka navíc.

Což je ovšem o polovinu vyšší potřeba řidičů."

Ono je to spíše obráceně. Na počátku byly přijatelné směny a jak ubývali řidiči / přibývala práce, tak se hledala řešení , které by umožňovala zachovat potřebné vypravení. Jedno z řešení bylo udělat ze tří směn (krátká R, rozumný Š, krátká O) směny dvě (dlouhý Š a dlouhý Š). Úspora řidiče to byla ovšem jen na oko. Počet odpracovaných hodin zůstal, proto se začaly narůstat přesčasy. A to nás teď také dohání.

Mimo jiné se volá po zlidštění směn a snížení přesčasů. A jak jsem už psal, jde to tím rozdělením Š. Znamená to najít vhodné dvojice dlouhých Š, které půjdou rozdělit na onu krátkou R, rozumného Š a krátkou O. Teď už jen vyřešit ten jediný drobný problém: nedostatek jízdního personálu.
4135
Středa, 31. října 2018 - 11:26:10  
Neregistrovaný host
5735:
"Průměrná směna už dávno není 8 hodinová. V dobách, kdy bylo řidičů dostatek, se do turnusů přidávala tzv. dvojková volna. To bylo volno navíc a spoustě lidí to vyhovovalo.
"
Dvojkové volno se v Donaldově bohužel ani v době, kdy bylo lidí dost, nevyskytovalo (aspoň v letech 2013-2014, kdy v jiných garážích v diagramech ještě bylo), místo toho se co tejden půlil ze zálohy šejdr, nebo dokonce byl šejdr rozdělen mezi dva přímo v tůrovým diagramu. Což přirozeně zejména přespolní štvalo, jezdit do práce na 4-5 hodin. Shodneme se v názoru, že delší směny a víc volna je zajímavější než spousta krátkých. A jít do práce třeba jen 17x-18x měsíčně, o tři, čtyři dny méně, by spoustě lidem vyhovovalo.
"Možná volno" je z hlediska dlouhodobějšího plánování volného času stejně vcelku k ničemu, i když pořád je to lepší než drátem do oka.
Bez zlidštění směn bude stávající status quo pokračovat, rozhodně se jízdní personál ve velkém neobjeví. V tomhle vidím začarovaný kruh, ostatně je to vidět na fluktuaci. Finančně přetahovat lidi navíc s přístupem zřizovatele komunál nedokáže, minimálně do další krize budou na trhu práce lépe platící společnosti.
Ml636
Středa, 31. října 2018 - 22:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5928
Registrován: 11-2006
Dvojkové volno jsme měli my na Vrškách 1x za diagram, což bylo nějakých... nevím už... 20 řádků? To volno měl vždy ten z party, co měl ve čtvrtek předtím ranní. Ten, co měl odpolední, jezdil normálně i v pátek. Po otočení turnusu zase totéž měl i druhý z party, zatímco jeho parťák jezdil. Potom nám zrušili v tůrových diagramech šejdry (což z časového hlediska bylo super, ale z hlediska péče o autobus tragédie), nicméně zmizelo i tohle dvojkové volno a docela slušně udělaná kostra začala být střižená jako podle křivého pravítka. To je bohužel případ i dnešních diagramů na Donaldově. Ty jsou zase plné záloh.

Dvanáctky klidně jezdit budu, ale s pauzami, to znamená, žádný konec pod 10 minut a pokud ano, kompenzovat tím samým časem na konci druhém, plus 10 minut! Žádné 10-2-6-2-6-2-30 neexistují! A s tím, že kdo by jezdil dvanáctkové šichty, tak by měl třídenní volna ob víkend a ten další víkend by měl volno samozřejmě taky. Popřípadě postavit ty volna tak, aby v případě víkendů vycházely dvě volna přes týden.
Pro mě za mě, ať se o ty víkendy třeba poperou. Byl bych prvním, kdo by rozdal veškeré víkendové příplatky za to, abych mohl žít jako člověk. Práce o víkendech, práce v noci a nepravidelné nástupy a konce by měly být vyvažovány násobky současných příplatků.
Na černé tabuli visí další parte. Není měsíc, aby tam nějaké neviselo. Většinou se ti chlapi nedožili ani důchodu. A ruku na srdce, Praha, rok 2018? Zase tak dobře to Dýpíčko neplatí. Za ten bordel, co tam panuje, za to, že všechno trvá 3/4 roku, než se možná pohne k lepšímu, za to, že na provozních komisích se jenom meldá a meldá, aby nezatuhl kávovar, omílá se páté přes deváté, aby to skončilo vždy paragrafem č. 1, aneb "dělalo se to takhle vždycky a nikdy se to takhle nedělalo", popřípadě paragrafem 2 "to nejde, protože to nejde a protože to nejde, tak to prostě nejde".
Na to se vám každý trochu ambiciózní, schopný člověk může vykašlat. Nikdy už po odchodu starší generace řidičů nebudou v DPP tolik motivovaní řidiči, až na velké výjimky, jenomže tyhle výjimky ten dav nevytrhnou! Nadávalo se na Dvořáka, nadávalo se na Jílka, nadávalo se i na chudáka ing. Houfka, který jediný z těch všech ředitelů po něm (když nepočítám poměrně dost ing. Ďuriše) byl ještě dopravák.

K čemu jsou placení ti kravaťáci, když magistrát na to j*be co může, a oni přes všechny svoje školy, motivační kecy a kdejaké vylepšení pro vylepšení, nedovedou sejít mezi svoje zaměstnance a aspoň trochu posunout tenhle brontosaur směrem k moderně fungující firmě, s kvalitními lidmi na všech úrovních a péčí o zaměstnance a dobré vztahy na všech úrovních, nejen na papíře? Dočkáme se někdy?
Rebel Yell
Pajzák
Středa, 31. října 2018 - 22:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 6-2015
Proč ses tam tedy vracel, když je to tak na hovno? Se vším, co jsi teď napsal, se dá souhlasit, ale tvůj návrat do takového pekla do toho nějak nepasuje.
Kdo mohl už zdrhnul
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 07:14:05  
Neregistrovaný host
Na černé tabuli visí další parte. Není měsíc, aby tam nějaké neviselo. Většinou se ti chlapi nedožili ani důchodu.

odkaz [sad] Ale připojuji se k otázce Pajzáka - Proč ses tam tedy vracel když si vše tohle dobře uvědomuješ? Navíc v době konjunktury tedy zaměstnaneckého klondajku který tu aktuálně máme.. [uhoh] Stavovská čest? Řízení autobusu jako droga? Pak tě ovšem lituji!
Jinak než hromadnými odchody řidičů VHD se nic nezmění, a když tak pouze k horšímu.
Stačí se podívat kdo bude místo prĎolínka radním pro dopravu.., apatie nezájem vládnoucí garnitury.., neznalost problematiky.., jízdí to tak co by kdo z nich řešil [lame]
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 09:39:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2017
Co ten nový CW 14.5m bude jezdit za linky? A kdy vyjede? Díky
Jahu
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 14:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 813
Registrován: 8-2005
Linka 117 včera a dnes:
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 14:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 10-2017
Praha, Čechova Čtvrť ?
Ona 117 zajíždí nově někam mimo Prahu? :-)
Jahu
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 15:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 814
Registrován: 8-2005
P11: Nezajíždí, trasa zůstala stejná, posunuly se jen časy odjezdů. Tipuji, že byla zastávka "Praha, Čechova čtvrť" nahrána z databáze zastávek třístovkových linek.
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 18:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 1-2012
P11: To samé na 209, Praha, Nádraží Uhříněves. Viděno včera.
Seriózní informace o počasí najdete na www.pocasimeteoaktuality.wordpress.com a na facebook.com/pocasi.aktuality denně.
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 20:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 1-2007
Žádná třístovka linka na Čechově čtvrti nikdy nekončila nebo snad ano?
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 21:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7752
Registrován: 6-2004
Ono je to reálně všechno se vším...

Vidím to u sebe v práci... Když dnes 25 letému řeknete, že má být v práci do 18, protože to je otevírací doba, tak se může xxxxx, protože on tam nebude do 18... Natož ho dostat za volant od 4 ráno nebo do 1 ráno...

A ted je otázka co s tím? Lepší turnus?

Lepší peníze? Jenom pro příklad, aby se řidičům tram a bus přidalo měsíčně 1000 Kč (reálně uvidí cca 700 Kč), tak to bude DPP na celkových nákladech stát přes 60 milionů ročně. Pak je otázka co zbylých cca 6500 zaměstnanců...

Ale trochu bokem :-).

Na 163 jsem včera potkal "olomoucký" Solaris :D a na 224 zase SOR CDS Náchod [biggrin]
Pajzák
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 21:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2256
Registrován: 6-2015
A je dost možné, že v Praze v dohledné ucítíte i TEplo DOMova.
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 22:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7753
Registrován: 6-2004
Pajzák: Ten má Štěpánek ne? :-).
Pajzák
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 22:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2258
Registrován: 6-2015
Minimálně ho měl, jestli ještě jezdí, nevím. Ale mohlo by se jich objevit i víc a novějšího modelu. Nekup to, když to Blava dává za 75000...
Petr_k
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 23:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12512
Registrován: 4-2003
JŠ měl TEpla DOMova dvě, plyňák je po smrti, nafťák byl nedávno znova MŠ zprovozněn.

Za 75k je takovej krám ale furt moc drahej.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pajzák
Čtvrtek, 01. listopadu 2018 - 23:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 6-2015
Drahej je, ale za pár dní, které snad vydrží, se zaplatí. Zas zkus za tu cenu sehnat cokoli jiného... I na záložku a zdroj ND zbylo.
Kejvačka
Pátek, 02. listopadu 2018 - 11:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 10-2004
Linka 253 bude mít od 12. 11. dva spoje místo jednoho [wink] Aneb čím méně je řidičů, tím více se zbytečně jezdí po Praze sem a tam... [sad]
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pátek, 02. listopadu 2018 - 12:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14511
Registrován: 10-2004
Kejvačka: Tohle zřejmě žádné řidiče navíc stát nebude. Odhaduji, že půjde fakticky u Polikliniky dojde k přečíslování tam končících spojů linky 228 s příjezdem 7:11 a 7:41 a místo pauzy zajedou na Hostýnskou. Jen přechod 7:11 až 7:20 s odjetím linky 253 bude dost ostrý.
Petr_k
Pátek, 02. listopadu 2018 - 19:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12513
Registrován: 4-2003
P. - problém nevidím v ceně verglů (prachy jsou), ale v tom, jak se k tomu přistupuje stran objednavatelů, kteří stále koukají na položku Kč/vozkm optikou "kdo dá co nejmíň, bere, a nezajímá nás, že na tom prodělá nejedny gatě".
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pajzák
Pátek, 02. listopadu 2018 - 20:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 6-2015
Ale to je snad problém hlavně těch dopravců, že nabídnou cenu, se kterou sice vyhrají, ale neuživí se.
Petr_k
Sobota, 03. listopadu 2018 - 12:41:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12514
Registrován: 4-2003
V době, kdy je jisté části dopravců (netřeba jmenovat Zemkův holding) vlastní uvažování stylem "je jedno, kolik na tom denně tratíme, hlavně že kšeft nedostane konkurence", tak je to jistý signál, že slušnost a poctivost jsou překonané prázdné floskule. A pak se všichni akorát diví.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Sobota, 03. listopadu 2018 - 21:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 10-2009
9001:
"
A ted je otázka co s tím? Lepší turnus?

Lepší peníze? Jenom pro příklad, aby se řidičům tram a bus přidalo měsíčně 1000 Kč (reálně uvidí cca 700 Kč), tak to bude DPP na celkových nákladech stát přes 60 milionů ročně. Pak je otázka co zbylých cca 6500 zaměstnanců...

"
Ja bych klidně dál jezdil, i přes jednou ve 3.ráno vstávat, za pár dní ve 3h.spát, ale mít normální směnu, 8-9h pět dnů v týdnu [proud]
Neděle, 04. listopadu 2018 - 01:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 920
Registrován: 4-2006
Zdravím - jak si NB 18 vedou ve spotřebě ve srovnání s Karosama 941/961? Samozřejmě, je to čím dál méně aktuální otázka, ale v minulých letech bylo jistě dosti příležitosti ke srovnání.

Osobně bych si dokázal představit, že zejména při jízdě do kopce (kdy u SORky jsou ty kW navíc znát nejlépe) nebo při jízdě po dálnici (kdy díky modernější převodovce nemusí tolik točit) ty rozdíly musí být nejvíce markantní.
Úterý, 06. listopadu 2018 - 17:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 2-2012
Zdravím, nepotkává někdo někde TUTO FR1 od Jaroslava Veselého? Potřeboval bych zjistit zda ještě jezdí a případně kde [happy]
[masinka]753 301 [masinka] EDIT: Tak holka znova do služby [vypravci][ok]
Garfield
Sobota, 10. listopadu 2018 - 11:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12803
Registrován: 10-2004
Dopoledne hořel nějaký bus v ulici V Korytech.
Smithers
Sobota, 10. listopadu 2018 - 15:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 12-2007
Zas tak horký to nebylo: https://praha.idnes.cz/nehoda-autobus-mhd-praha-strasnice-v-koryt ech-fo2-/praha-zpravy.aspx?c=A181110_113639_praha-zpravy_klu
Ml636
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5929
Registrován: 11-2006
Tohle je výsledek politiky podniku, kdy posadí na tu židli vpředu úplně cokoliv, co se udrží volantu. Stálých a zkušených řidičů si neváží a každý, ať už mazák s dvacetiletou praxí za volantem, nebo cucák, co si jenom přijde na brigádu vyzobat nejlepší linky a nejlepší pořadí, je pro ně jen pouhé číslo a odškrtnutá kolonka "bus jezdí".

Takhle se půjčují nová auta novým řidičům, protože přece nebudou jezdit s něčím starším pár let, takhle se nechá jezdit na jakékoliv lince a třeba i s kloubem úplně každý, kdo přinese papíry. A kdo je nemá, toho to naučíme s novým Crosswayem, notabene s automatem. Přece cvičená opice dopravního podniku nemusí umět kvalty, když tam má jen D-N-R. Nebudeme si přece vyrábět šoféry. Hlavně, že má 50 lístků a vypsaný výkaz. Byly doby, kdy méně zkušení řidiči jezdili jen určitou skupinu linek a dostávali dispoziční autobusy z kopřiv.
Staří ocasové jezdí do roztrhání na téměř zcela zálohových diagramech ve škopcích, co melou z posledního, brigádníci je chodí střídat na ty kratší části směn na jimi určené linky, jakýsi VIP diagram pro pár vyvolených to nespasí. Jde to všechno od 10 k 5.

P.S. Někdo se mě tu ptal, proč zase jezdím. Tohle vědět, tak bych si překecávání několika kolegů, kteří mě postupně jaksi taksi přitáhli zpět, rozmyslel, a dál klepal k hlavnímu povolání občasný vedlejšák na autobusu u soukromníka.
Potkal jsem se po čase i s kolegy, co se různě na důchod vrátili zpět jezdit a jakž takž tam udržují tu starou dobrou "kačerovost" kdysi dávno lepší garáže. Říkají, že takhle si ty podnikové zítřky nepředstavovali.
Bude se muset asi hodně změnit...

Mimochodem, když už se tak hřeší na to, že se v Praze jezdí pomaleji a kolem komína a tedy může jezdit úplně každý: na rychlostce ve Středoklukách v únoru 1999 by dělily od nárazu Karosy na Tatru pouhé 3 cm! Tohle neodhadnutí jízdního profilu mělo víc centimetrů... Takže jak dlouho se bude spoléhat na náhodu a kdy se pevný objekt vymění za objekt, který se dotykem nasune na autobus a vykoná stejnou "práci" jako Tatra na kladenské Karose?[uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
Rebel Yell
Pajzák
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 6-2015
Děkuji, že jsi na otázku odpověděl, nicméně si nemyslím, že jsi byl tak neinformovaný. Kdyby sis po sobě přečetl vlastní příspěvky za poslední cca dva roky, tak bys situaci musel znát, to mi netvrď.
Ml636
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5930
Registrován: 11-2006
Ano, znal. Pokud nejde o život ohrožující situace, rád riskuji. Holt to nevyšlo. Pořád ale schází jen pár desítek maličkostí, aby se podmínky změnily k lepšímu. Jenže těch pár desítek maličkostí se řeší hůř, než jedna pořádná záležitost.
Rebel Yell
Pajzák
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 6-2015
A ten důvod, proč jsi se tedy vracel, jestli se smím přece jen ptát?[happy]
Kdo mohl už zdrhnul
Neděle, 11. listopadu 2018 - 05:23:14  
Neregistrovaný host
Mě to připadá jako zbožný praní par autobusových snílků ve stylu - když se vrátíme uděláme si zase ten lepší Kačerov jenže ten už je 20 let v prde*i a každý kdo je přece při smyslech musí vědět ze v tomto politickopersonalnim marastu se nikdy nevrátí .. výzoby a nedostatek lidi byly ovšem i tehdy. Stačí vzpomenout na taxi brigádníky na modrakach nebo vyprávění eŠeM bez motoru jakoze za plot garáže aby bylo splňeno.. a pana Č. už nechte být chybu z volna ve vteřině můžeme udělat každý . Dodnes je mě zle z chchicholouska který po nehodě prohlásil jako typicky povojněgeneral ze takový člověk neměl za volantem autobusu co dělat ..
Fkam
Neděle, 11. listopadu 2018 - 09:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3361
Registrován: 3-2011
Tak nějak se ti noví řidiči musí s autobusem naučit jezdit a někde získat praxi. Spíš bude problém, že prostě pro hodně řidičů je jízdní řád něco jako zákon a pak se zbytečně stresují a to může vést k větší pravděpodobnosti nehody. Taky jsem po kurzu měl špatný pocit, když jsem pořád byl o 5-10 minut pozdě, ale pak jsem se vyjezdil a hlavně jsem pochopil, že jízdní řád je jenom kus papíru v Praze a pokud nejsou schopni vymyslet dobré pauzy pro řidiče, proč bych se taky měl nervovat. Prostě pohoda klídek, hezky dojedu na konečnou, dojdu si na WC, občerstvím se a pak vyjedu. A pokud mám ze zákona právo na pauzu nejpozději po 4 hodinách, tak na ní budu trvat.

Jinak nabídku na řidičák na bus jsem dostal od našeho podniku tak proč si nerozšířit kvalifikaci, navíc bych to nemusel platit, což je velká výhoda, tady to přece jenom stojí pěkný balík.
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Kdo mohl už zdrhnul
Neděle, 11. listopadu 2018 - 10:53:38  
Neregistrovaný host
Tak nějak se ti noví řidiči musí s autobusem naučit jezdit a někde získat praxi.

Někde určitě bezesporu ano. Ovšem hned na začátek se jít učit jezdit s autobusem do dnešního pražského provozu k DPP, ideálně z Béčka (protože raketa třicetpět jako..) a ještě nejlíp na Kačerov (kde vám daj klidně druhý den kb), tomu se říká odvaha skloubená s blbostí a naivitou.. Ale je to věcí každého dnes začínajícího jedince karieru "hrdiny autobusu", protože ve finále si to vyžere a zodpoví vždy jen a pouze on sám ( právník - pouze v případě že na něj bude mít). Buď jen sám před sebou, nebo v horším případě pak před soudním tribunálem. Všichni ostatní si rádi "umejou ruce", maximálně ho prodrbe v negativním slova smyslu na nějaké internetové diskuzi pod zkresleným článkem každý kdo má do zadku díru. S tím je třeba pezpodmínečně počítat.
Ml636
Neděle, 11. listopadu 2018 - 12:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5931
Registrován: 11-2006
K.m.u.z.: Však já to nezpochybňuji, nebyla to tak úplně 100% jeho vina. Jen jsem uváděl příklad, že i takový profík se může seknout, těch podnětů je na silnici dost. Natož někdo, komu (zřejmě, asi) svěří autobus hned po Béčku na lince, která není pro začátečníky, byť jsme na ní na Vrškách jezdili zácviky (asi dobře věděli proč tam). Však můj navrátivší kloubový zácvik směřoval jednoznačně na linku 135 a taky jsem věděl, proč chci premiéru s KbN raději s dohledem. A to na té lince znám každý strom a šutr na baráku, měli jsme ji v diagramu.
Myslím, že to bylo dřív o něco lepší v tom, že i ten začínající řidič měl větší respekt sám ze sebe. Autobus i náklaďák byly náročnější na obsluhu, takže i přes posilovače prostě dávaly zpětnou vazbu, že jsou opravdu těžké, široké a dlouhé. Dneska, a to můžu pozorovat sám na sobě, si v novějším autobusu připadám jako s maličkou dodávkou. Zmáčkenete puntík a ono to za vás div neuvaří kafe. Volantíček jako v závodním speciálu, jenom si do něj zamotat ty dva prsty, kterýma to běžně dneska páni kolegové ovládají.
Jenže taková SORka je paradoxně ještě širší a má problémový převis za zadní nápravou. Takže působí jednoduše, ale opak je pravdou. Dost velká past na to, na něčem takovém se z Béčka učit jezdit v centru Prahy, kde po široké rychlé silnici přichází zatáčka a nějaká myší díra.
Rebel Yell
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 20:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 698
Registrován: 7-2010
Jízdní řády testovacího autobusu Iveco Crossway 14,5 m na linkách DPP (13.-30.11.2018)
http://mhd86.cz/2018/11/12/jizdni-rad-iveco-crossway-14-5/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Čtvrtek, 15. listopadu 2018 - 16:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 6-2011
Čímpak je 6727 speciální, že nemá poslední řadu sedaček? Ď.