Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 15. 09. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 15. 09. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 01. září 2019 - 23:18:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 5-2007
Ad Kuba Ss: Takže pokud se budeme bavit o dodržování standardů kvality PID, kdy jedním z nich je sledováno kritérium nepřijatelně předjeté spoje, zastávka Lihovar je z tohoto kritéria vyjmuta, řidič rovnat čas nemusí (tj. může odjet např. o 2 min. dříve) a není to bráno jako pochybení (neprojeví se ve statistice jako nepřijatelně předjetý spoj)?

Omlouvám se, vyjádřil jsem se zbytečně komplikovaně. Zastávka Lihovar NENÍ z tohoto kritéria vyjmuta. Ale protože tam není místo k čekání na srovnání času, tak musí řidič již cestou k Lihovaru upravit rychlost tak, aby tam nepřijel podjetý. Zkušení řidiči to umějí.

Nedávno tam jeden řidič 395 přijel předjetý o 3 minuty, tak vystoupil, machrovsky si zapálil cigaretu a cestující i okolní řidiči byli radostí bez sebe. Udělal ze sebe dokonalého blbce, ale standardy splnil...
Pondělí, 02. září 2019 - 08:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 4-2019
djst:
"Představte si, že přijdete v supermarketu k pokladně s okurkou a prodavačka u pokladny nebude vědět kód, jakým se taková okruka markuje. "Já jsem tady nová a znám jenom pečivo! Zjistěte si kód a pak přijďte," řekla by. To asi těžko, že...
Proto mají v supermarketech u pokladen takové ty přehledy zboží a když prodavačka neví, tak se tam podívá a kód zjistí. "
Podle mých zkušeností to v řadě případů nenajde a pak se ptá kolegů/kolegyň u jiných pokladen.[happy]
Pondělí, 02. září 2019 - 08:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 4-2019
Nesni:
"No tak většinou města stojí o to, aby MHD v nich byla levnější, než odpovídá běžnému tarifu. Kladno to chtělo obráceně a navíc některé linky zůstaly v SID. "
Na Kladně především platí zásada "Žádná jízdenka podle tarifu PID platná ve městě nesmí být levnější než jízdenka podle tarifu MHD". Výsledek známe.
ABCDEF
Pondělí, 02. září 2019 - 10:45:57  
Neregistrovaný host
Mazda 6: "Nedávno tam jeden řidič 395 přijel předjetý o 3 minuty, tak vystoupil, machrovsky si zapálil cigaretu a cestující i okolní řidiči byli radostí bez sebe. Udělal ze sebe dokonalého blbce, ale standardy splnil..."

Když páni z Ropid požadují a kontrolují krávoviny, jako v tomto případě, tak bych to udělal taky tak. A vůbec bych si nepřipadal jako blbec. Naopak by bylo fajn, kdyby tyhle švejkoviny dělali všichni řidiči 392 a 395, aby konečně někoho tam nahoře napadlo, že to pravidlo není pro daný případ na místě.

Ze strany Ropidu na tom jsou hovadské hned dvě věci. Už to, že se u 392 a 395 ryze formálně požaduje zastavení u Lihovaru pro nástup směr Smíchovské nádraží. To je samo o sobě velká blbost.

A když už tu blbost požadují, tak jsou navíc nedostatečně přizpůsobené jízdní doby obvyklé situaci na silnici. 395 má z Kodetky od 6 do 21 hod. jednotnou jízdní dobu 30 minut, lhostejno zda všední den nebo svátek. Takže část pracovního dne je třeba jet v rámci možností dost svižně, aby člověk nepřijel s velkým zpožděním, ale jen s menším zpožděním. Brzo ráno, k večeru nebo při nepředpokládaně dobré stiuaci na silnici naopak by bylo třeba se courat, aby se spoj nepředjel. Jenže ono se nedá s jistotou vědět, jaká bude dopravní situace na kraji Prahy, takže se člověk může courat aby se k lihovaru nepředjel, a nakonec místo toho přijede pozdě ...

djst: "Řidič není jen řidičem, ale při zastavení v zastávce je i prodavačem jízdenek. Má to v popisu práce."

Řidič je v první řadě řidičem, musí bezpečně a ideálně taky včas dovézt lidi. Prodávání jízdenek by mělo být vymyšlené tak, aby se ho snadno naučil každý běžný řidič (i bez studia bakalářského studijního programu "Tarif PID").

pdk: "Jaká různá pásma a různé ceny? Základní pásmo pro Beroun je 4, překryv na zastávkách od Prahy a od Hostimi až k Černému koni je věc chvályhodná a přináší pouze to, že na řadě frekventovaných relací cestující ušetří jedno pásmo."

Takže to máme k tomu Černému koni jinak než do další zastávky o kousíček dál ve stejném městě. Takže cena minimálně z jednoho směru závisí na tom, do jaké zastávky v rámci města jedu. To naprosto popírá normální principy IDS. V souvisle zastavěném území jednoho města je v normálním IDS jedno pásmo (s výjimkou pokud by město mělo na délku 10 kilometrů, takové snad ale ve středočeském kraji není).

Kdyby byl překryv pásem pro celou obec (nebo pro celou nesouvislou část obce), tak je to sice taky matoucí, ale snad ještě budiž. Úplně normální je, když mají různá pásma nesouvislé části obce (zde by to mohl být například Hostim ). Když ale nějaký magor vymyslí, že se pásmo nebo dvojpásmo dělí kousek od hlavního náměstí, tak je to fakt "dobrá" vizitka PID. Pak nikdo nemůže chtít po řidičích, aby uměli prodávat jídenky, v tom aby se totiž prase vyznalo. Sám tarif PID je na pochopení extrémně složitý, a navíc k tomu takovéhle blbé vymyšlenosti.
Pajzák
Pondělí, 02. září 2019 - 10:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 6-2015
Tak se podívej do tradičně vychvalovaného JM kraje na zónovou příslušnost obce Lažany. A porovnej si její velikost s Berounem.
Překryvy jsou běžné i v OL kraji a lidé tam chápou, že je to proto, aby platili méně za jízdné. Problém je to opět jen ve Středočeském kraji, resp. u některých zde diskutujících. Stejně jako vydávání jízdenek, které je u pásmového tarifu jednodušší než u zónového, a v JM kraji to normálně funguje, třeba za pomoci mapky zón ve voze.
ABCDEF
Pondělí, 02. září 2019 - 11:08:08  
Neregistrovaný host
Pajzák: Kraviny typu pásmo P, O, B jsou jen v PID. A pokud si má řidič pamatovat v jakém pásmu leží běžné cíle cestujících, tak nesmí být každá zastávka ve městě v jiném pásmu. Někteří cestující totiž jezdí s přestupem, ale chtějí lístek vcelku. Když je to někam, kam se běžně nejezdí, tak by to mělo být někde ve strojku, ale tam to není. Tam, kam se běžně jezdí, by se to normálně dalo i zapamatovat, kdyby to platilo pro celou obec nebo město. Nemůžete chtít po řidiči jiné linky, odkud se do cílové zastávky jen přestupuje, aby si pamatoval pásmo pro každou zastávku ve městě zvlášť. Nemluvě o tom, že o to větší zmatek v tom pak mají cestující. Za současné situace: chceš jet někam s přestupem, tak si sám nějak zjisti počet projetých pásem, nebo ti přestupní lístek jednoduše nedám.
ABCDEF
Pondělí, 02. září 2019 - 11:14:38  
Neregistrovaný host
Jo, a ještě je fajn, když je při přestupu na vlak jiný počet pásem než při přestupu na další autobus. To už je úplně na hlavu.
Pajzák
Pondělí, 02. září 2019 - 11:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 6-2015
A přesně tohle existuje i v JM kraji. A světe div se, funguje to i tak.
Pondělí, 02. září 2019 - 15:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 4-2019
ABCDEF:
"Někteří cestující totiž jezdí s přestupem, ale chtějí lístek vcelku."
Což je princip tarifní integrace. Jestliže můžu jet celou cestu na jednu jízdenku, proč bych vyhazoval peníze za dvě, což by nepochybně přišlo dráž?
Pondělí, 02. září 2019 - 16:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 4-2019
ABCDEF:
"Kdyby byl překryv pásem pro celou obec (nebo pro celou nesouvislou část obce), tak je to sice taky matoucí, ale snad ještě budiž. Úplně normální je, když mají různá pásma nesouvislé části obce (zde by to mohl být například Hostim ). Když ale nějaký magor vymyslí, že se pásmo nebo dvojpásmo dělí kousek od hlavního náměstí, tak je to fakt "dobrá" vizitka PID."
Doporučuji podívat se po republice. Překryvy pásem se dělají kvůli usnadnění cest v určitých konkrétních relacích. Dát překryv na celé město velikosti Berouna by byla šílenost vedoucí k ekonomické sebevraždě. Jinde mají třeba tzv. hraniční zastávky, pro které platí totéž co pro překryv - a jsou to opravdu konkrétně vyjmenované jednotlivé zastávky.
Pokud se Vám zdá tarif PID složitý, zkuste si někdy prostudovat v tarifu IDS JMK ustanovení týkající se úsekových a dvojúsekových jízdenek. Nebo třeba v Tarifu IDOL tuto krásnou formulaci: "Cestující se nesmí při své cestě ocitnout mimo území pro danou cestu povolených kontrolních nadzón. Zařazení jednotlivých tarifních zón do kontrolních nadzón a povolené kontrolní nadzóny pro každou relaci(dvojici nadzón) jsou definovány v přílohách SPP IDOL." Dobro došli.
ABCDEF
Pondělí, 02. září 2019 - 17:34:04  
Neregistrovaný host
pdk: Což je princip tarifní integrace. Jestliže můžu jet celou cestu na jednu jízdenku, proč bych vyhazoval peníze za dvě, což by nepochybně přišlo dráž?

Samozřejmě. Pak ale potřebuju tarifní systém, který dokáže pochopit běžný řidič, s co nejméně výjimkami. Za současného stavu si dokáže přestupní lístek koupit jen dobře poučený šotoušek-projížděč linek. Normální cestující na jednotlivý přestupní lístek často nedosáhne, protože řidič mu ho neumím prodat.

Jako příklad zůstaňme u toho Berouna. Jaký "zárohový" přestup podle Vás aktuálně usnaďnuje ten překryt pásem na 380? Odpověď je jednoduchá: žádný, v PID aktuálně není kam přestupovat. A jaký "zárohový" přestup má usnadnit to co je navrženo u Kladno-Beroun? Odpověď je jednoduchá: opět žádný. Motivy jsou v prvním případě nepochopitelné, v druhém případě jde asi o snahu uměle nacpat další pásmo na trasu, která by jinak byla dlouho v jednom pásmu. Když ale "soudruhům" z Ropidu vadí delší trasy jedním pásmem, tak neměli trvat na tom, že při rozšíření zůstane kruhový pásmový systém. Takhle pořád jak na běžícím pásu vymýšlí při rozšiřování ptákoviny v přiřazování do pásem, vzniká daleko větší množství výjimek, změn a nelogičností, než kdekoli jinde po republice. Fakt aby se v tom prase vyznalo. Vy tady haníte jiné IDS a neúměrně obhajujete PID. Jenže jinde mívají ty výjimky konkrétní smysl právě pro "zárohové přestupy". V PID jde nejčastěji o to, že nějakému magorovi z ROPID nebo IDSK hrábne a žádný pořádný smysl ta výjimka nemá.
Pondělí, 02. září 2019 - 18:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5028
Registrován: 12-2007
Ano, v JM kraji jsou všechny kasy napojeny na www aby šly informace zjistit. Zde nikoli.

Hrabe politikům (zde hlavně městským), ouřada u integrátora jen pomocí zavařeného mozku se snaží jeho přání zapojit do tarifu.
djst
Pondělí, 02. září 2019 - 19:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 8-2014
Důvod překryvu pásem v Berouně je, že se to tak vyvinulo časem:
Nejprve totiž do Berouna dorazila integrovaná železnice, a to ta podle vody. A Ropid na ní nakreslil pásma tak, jak to zhruba odpovídalo vzdálenosti po trati od Prahy. Takže Beroun celkem logicky spadnul do 4. pásma.
No a když do Berouna dorazila integrace i v podobě linky 380, Ropid najednou řešil problém, že to nevychází. Vlastně to byl historicky úplně první problém se soustředným pásmovým tarifem, který se v PID vyskytl. Asi si dovedete představit, jak by řvali dojíždějící na trase Loděnice - Beroun, když by na 7km jízdu museli platit 3 pásma. Tehdy by se totiž stále poměrně malý systém neobešel bez přízně cestujících. A tak se udělalo to, že se Beroun pro autobusy strčil do děleného pásma 3,4. Ona totiž tehdá bývala v Berouně na 380 jediná zastávka - autobusové nádraží, které leželo u břehu řeky na Závodí.
No a pak přišel prosinec 2014, kdy bylo otevřeno nové autobusové nádraží u železniční stanice, a Ropid přemýšlel, co s tím. Roztáhnout 3,4 po celém Berouně se mu rozhodně nechtělo, jenomže Beroun ve 4 by se pořád nelíbil dojíždějícím od Loděnice. A tak vymysleli, že v 3,4 nechají Beroun jen k Černému koni (tam totiž většina dojíždějících - hlavně školáků - jezdí) a zbytek prostě bez milosti strčí do 4, aby to sedělo se starým rozparcelováním kraje podle železnice.

No a teď řeší (tentokráte už IDSK) opačný problém - a sice, že by překryv umožnil nechutně levné cesty ve směru na Kladno. A tak museli něco na trase nutně vrazit do čtyřky. Chyňava to být nemohla, protože tím by zdražili cestu Praha-Unhošť-Chyňava, takže volba byla jasná - Beroun, PAI půjde do čisté 4.
No a druhý problém, který si čistě domýšlím: to samé by nastalo jednou pro cesty (Králův Dvůr -) Beroun - Nižbor. Takže opět třeba strčit něco do trojky. Hurá, zbyla nám Eternitka, šup tam s ní.

Já motivace Ropidu a IDSK chápu. Mají za úkol integrovat. A rozhodně nikdo z jejich politických nadřízených nechce slyšet něco o změně tarifního systému - zejména o tom, kolik by to stálo. Tak například označovače používané v PID umějí pouze jednomístné označení pásma - dovedete si představit, kolik je v PID označovačů a kolik by stála jenom výměna těch označovačů?
A jak se bude rozrůstat PID, tím markantnější tento problém je. A navíc - tím víc bude v PID označovačů - samozřejmě pořád těch samých s jednou pozicí pro tarifní pásmo. [lol] Chápu, že se toho bojí a proto se snaží vymýšlet ty různé opičárny, ale změna tarifu je třeba co nejdříve (pokud už není pozdě).
Pondělí, 02. září 2019 - 19:06:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5029
Registrován: 12-2007
Změna tarifu je politicky naprosto neprůchodná. To by se pak přiznalo že SID je lepší a to nelze.
Pajzák
Pondělí, 02. září 2019 - 19:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3014
Registrován: 6-2015
Gabuliatko:
"Ano, v JM kraji jsou všechny kasy napojeny na www aby šly informace zjistit."
To je nějaký mnou nepochopený vtip, nebo střelba od boku úplně mimo?
Pondělí, 02. září 2019 - 19:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5030
Registrován: 12-2007
Co je na tom nepochopitelného? Je na tom něco špatně?
Synergy
Pondělí, 02. září 2019 - 20:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 8-2005
Představa USV C s přístupem na internet je dost divoká [proud]
Pajzák
Pondělí, 02. září 2019 - 21:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3015
Registrován: 6-2015
Takový trošku analogový internet.[happy]
B932E
Pondělí, 02. září 2019 - 21:39:14  
Neregistrovaný host
S postupující integrací a zvyšujícím se počkem tangenciálních linek se bude čím dál více projevovat úskalí pásmového systému.

Já sem zvědav jak si poradí třeba s integrací Příbram-Sedlčany, kde 34 km dlouhá tangenta vychází jen na 1 možná 2 pásma za 24 Kč namísto nynějších 48 Kč (o kupónech nemluvě) což se mi nechce úplně věřit, že by někdo jentak dopustil ze dne na den poloviční tržby, čekal bych že se vymyslí nějaká tarifní vyjímka nebo se bude integrace odsouvat do nekonečna.
Petr_k
Pondělí, 02. září 2019 - 23:07:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12827
Registrován: 4-2003
Nebude tarifní výjimka. Někde se přiohne hranice pásem a někde se přiohne jízdní doba nebo přidá závlek, aby typická cesta vyšla alespoň na 32Kč lístek.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Úterý, 03. září 2019 - 08:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 4-2019
B932E:
"čekal bych že se vymyslí nějaká tarifní vyjímka nebo se bude integrace odsouvat do nekonečna."
Není nic snazšího než udělat hranice pásem tak, aby na tangenciálních linkách nebyly dlouhé úseky v jediném pásmu. Příkladů je poměrně dost a nikoli jen z poslední doby.
Úterý, 03. září 2019 - 08:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 4-2019
ABCDEF:
"Jako příklad zůstaňme u toho Berouna. Jaký "zárohový" přestup podle Vás aktuálně usnaďnuje ten překryt pásem na 380?"
A proč by měl? On především zlevňuje cesty 380 do centra Berouna a zpět, což ostatně uvádí djst. Zda je tu souvislost s 384, po tom nepátrám.
Jistý zádrhel s pásmy na železnici a v autobusech byl i v Jílovém - železnice tam vede nechutnou oklikou, autobusy celkem rovně. Pásmo 1 je tak dlouhé, že aby vyšlo v obou případech v Jílovém totéž, mění se pak pásma velice rychle.
djst
Úterý, 03. září 2019 - 10:53:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 8-2014
pdk:
"Není nic snazšího než udělat hranice pásem tak, aby na tangenciálních linkách nebyly dlouhé úseky v jediném pásmu. Příkladů je poměrně dost a nikoli jen z poslední doby."
Ono to ale ani tak nevychází... u jednorázových jízdenek to trochu kompenzuje časová platnost, ale u kupónů ne. Třeba ta 630 - dnes 5 zón, ponovu 3 pásma. A to už je rozdíl.
Dovedete si představit v PID tangenciální linku jako Příbram - Benešov? Dnes je to v SID 10 zón, ale v PID by to mohly být nanejvýš 3 pásma. Současná jízdní doba je 1:20, čiže pro cestující s jednotlivým lístkem by to byly 4 pásma... Do 4ky tu trasu fakt nikde neohnete a autobusy neumějí vyšší pásmo než 7 (jako 8 je totiž v odbavovacích zařízeních kódováno pásmo B). Podotýkám, že 1 zóna SID a 1 pásmo PID si cenově odpovídají (naopak, SID je ještě nepatrně dražší).
Ano, já vím, co se s takovou linkou udělá. Prostě se zruší, protože rychlé spojení mezi dvěma městy v regionu přece nikoho nezajímá... a přesně tak by to dopadnout nemělo a nemuselo.
AF1
Úterý, 03. září 2019 - 16:52:40  
Neregistrovaný host
Je to už drahně let, kdy Ropid netrvá na srovnávání času na dojezdu u Lihovaru. Není tam místo, to se ví.

Omlouvám se, vyjádřil jsem se zbytečně komplikovaně. Zastávka Lihovar NENÍ z tohoto kritéria vyjmuta.

Prostě tady akorát opět lžeš mystifikuješ a mlžíš jak je tvým dobrým zvykem z vrozené arogance plynoucím že? Samozřejmě že se u Lihovaru bez vyjímek musí dál nelogicky vyčkávat na čas odjezdu dle nelogiky organizace Ropid.

Nedávno tam jeden řidič 395 přijel předjetý o 3 minuty, tak vystoupil, machrovsky si zapálil cigaretu a cestující i okolní řidiči byli radostí bez sebe. Udělal ze sebe dokonalého blbce, ale standardy splnil...

Dneska si ze sebe zase blbce a k tomu neschopného udělal zase ty sám, neboť už ti to krásně řachlo takže gratulujeme a těšíme se na další vývoj který se vyvine dost krutě v tvuj neprospěch což ti mohu s jistotou garantovat.. [proud][crazy]

Vareckaj
Úterý, 03. září 2019 - 18:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 784
Registrován: 3-2009
Paes:
"V celku zajímavá změna o níž se ROPID nikde nezmiňuje a to posílení linky 341 o víkendu do Břežan na interval 60 minut a do libře 120 minut. Zřejmě od července."
Není se čím chlubit. V SO i NE tím byl pohřben po jednom páru spojů až do Jílového. Kdyby ty spoje ze Zlatník dojely o víkendu až do Jesenice, tak mají cestující možnost spojení s Jílovým i Vestcem (a to do pár minut od výstupu v Jesenici). Bohužel o to nemají Zlatník zájem.. Tak se jezdí po okolí a v relaci Zlatníky - Jesenice a jiné pouze taxi. [angry]

Novinkou od září je hlavně obnovení trasy linky 469 přes Jažlovice a okolo Sklenky. [jidlo]
Miloš_jonák
Úterý, 03. září 2019 - 19:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 12-2007
AF1: A to ještě jedno pořadí bylo již oblushováno externě dopravcem Holdos (který úplnou náhodou vypomáhal i na Kladně) ...

(Příspěvek byl editován uživatelem miloš_jonák.)
xedox
Úterý, 03. září 2019 - 20:42:36  
Neregistrovaný host
Subdodávky na téhle ose jsou minimálně dvě (většinou tři) ale to je asi pod almužnářské rozlišovací schopnosti. Personální problémy mají všichni bez rozdílu, někteří holt mají koule to aspoň přiznat.
Úterý, 03. září 2019 - 20:57:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 1-2013
A to ještě jedno pořadí bylo již oblushováno externě dopravcem Holdos (který úplnou náhodou vypomáhal i na Kladně)...
Na jízdence zakoupené v tomto busu se neobjeví číslo vozu 1972, ale 9226.
Beulas
Středa, 04. září 2019 - 07:38:00  
Neregistrovaný host
Na jízdence zakoupené v tomto busu se neobjeví číslo vozu 1972, ale 9226.

Takže v MPVnetu se lišácky ukáže vozidlo arrivy a tím je subdodávka tak trochu utajena...
Středa, 04. září 2019 - 20:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 1-2013
Takže v MPVnetu se lišácky ukáže vozidlo arrivy a tím je subdodávka tak trochu utajena...

Běžný obyčejný cestující vůbec nepozná, čí je autobus, kterým jede. Na voze není o názvu dopravce ani písmenko, uvnitř na zástěně za řidičem klasické logo ČSAD, tudíž utajení je dokonalé...
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 05. září 2019 - 18:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10946
Registrován: 12-2007
Neznám úplně tamní podmínky, ale proč tedy nejde dát na zastávku Lihovar pro dané linky příznak "jen pro výstup" ve směru na Smíchov?
Be clever - use public transport!
Čtvrtek, 05. září 2019 - 20:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 1-2007
Jak bys uhlídal nástup cestujících? Taky mne napadlo že by tam půlka linek nemusela zastavovat. To se týká i druhého směru aby se linky nemusely courat od smícháme po nadrazni
Čtvrtek, 05. září 2019 - 21:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5037
Registrován: 12-2007
PID nezná nácestnou zastávku pro výstup
ABCDEF
Čtvrtek, 05. září 2019 - 23:20:50  
Neregistrovaný host
Protože PID je úchylný IDS, kde nejdou věci, které jinde normálně jdou. Respektive, je to jen příliš přerostlá pražská MHD, žádný krajský IDS. [kladivo] A podle toho fungují linky dlouhé desítky kilometrů. Pro ty co jedou celou trasu některé z předlouhých linek, je cesta často jako černá můra (a nikdy více! [zadnice])

Zastávka lihovar u 392, 395 směrem do centra je jedním z důkazů nablblosti formalistických pravidel PID. [cunik] To, by mělo jít funkčně vyřešit, je podle úchylných pravidel PID neřešitelné. [bomba]

Stejně tak je úchylný tarif PID, který na začátku stanovil zařazení do pásem podle klikatých tras železnice. A když se přišlo na to, že je to úplně blbě, tak se to místo nápravy jen flikuje překryty pásem (například zmiňovaný úsek Loděnice-Beroun). [ko] Stejně tak vznik pásma "B" před lety je výsledek jednoho z nekoncepčních flikování. [ko] Vznikl naprosto nepřehledný maglajs, není divu že se řidiči a pokladní ČD od tarifu PID distancují kdykoli to jde (například u přestupních jízdenek). Diskuse o tarifu mezitím utichla, nechci se k tomu vracet podrobněji.
Pátek, 06. září 2019 - 06:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 9-2005
Měl bych dotaz - jel jsem ve středu kolem 15. hodiny odpoledne z Prahy na Mělník a cestou jsem někde před odbočkou na Neratovice míjel linku 348 jedoucí stejným směrem. O kus dál někde kolem odbočky na Obříství jsem na jednom místě (snad konečná?) viděl stát další dva klouby linky 348. Udivuje mne, že v hodinu, kdy začíná odpolední špička se "povaluje" tolik vozů jedné linky na opačném konci, než je v tu chvíli hlavní přepravní proud... To má nějaký hlubší význam?
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pátek, 06. září 2019 - 08:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 4-2019
Gabuliatko:
"PID nezná nácestnou zastávku pro výstup"
Na lince 334 zpočátku byly mimopražské zastávky ve směru z Prahy jen výstupní (Středočeský kraj tehdy nepřipouštěl přepravu touto linkou jen po svémn území). Zažil jsem aplikaci tohoto v praxi - nastupující byl vykázán.
Miloš_jonák
Sobota, 07. září 2019 - 10:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 12-2007
Mazda_6:
"Tím však není dotčena povinnost řidiče obsloužit zastávku v čase podle jízdního řádu. Je to o tom, že řidič nemá, až na výjimku, důvod podjet jízdní řád například o 5 minut. Přesto takoví jsou a nedají si říct."
Já zas nevidím důvod proč by se měl autobus táhnout po dálnici jak smrad a zejména při hustším provozu překážet svojí 80 km/h vyhlídkovou jízdou, když může jet stovkou a u dnešních motorů s šestikvaltem už většinou není problém ani spotřeba...
Sobota, 07. září 2019 - 14:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 901
Registrován: 1-2007
Nejsem si jist, ale neplatí si linku 334 náhodou pouze Psáry a Jesenice a tedy bez spoluúčasti Středočeského kraje.

Jiří Vařečka:
Kolik tím spojem o víkendu vlastně jezdilo lidí až do Jílového?
Jaký má o víkendu význam relace Dolní Břežany - Jesenice?
Miloš_jonák
Pondělí, 09. září 2019 - 20:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 12-2007
Tak na ROPIDu zřejmě už někomu dozajista a definitivně přeskočilo, Mníšek p.Brdy celodenně na expresní lince, zcela minoritní Dubno,rest. už bez znamení + k němu další Dubno,obecní úřad o pár desítek metrů dále za zatáčkou a také Stadion Horymír i ve směru PB, kde však postrádá smysl díky výhodnější zast. Sevastopolské nám. a ještě na hlavní silnici bez zálivu... [crazy][bomba]
Pondělí, 09. září 2019 - 21:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12831
Registrován: 5-2004
Zastávka Mníšek záv. bývala i na rychlé lince za ČSAD už někdy v 80-tejch letech.
ABCDEF
Středa, 11. září 2019 - 08:10:11  
Neregistrovaný host
Vlček: Kolik lidí jezdilo tehy do Kovohutí do Mníšku a kolik jich do Mníšku jezdí teď? A kolik lidí jezdilo z Příbrami do Prahy tehdy a kolik dneska?

Pro Ropid, IDSK a úředníky středočeského kraje je rychlá přepava velkých skupin osob zřejmě nežádoucí. Vůbec jim nechce docházet, že nejde jen o pohodlí cestujících, ale i o to že ve vymetacích a polovymetacích v maximálně jednotných trasách je nadbytečně vázaný větší počet vozů a řidičů než je nutné. Rychlík a expres jsou pro lidi svázané s PID zřejmě něco jako sprosté slovo, funkčnost je vedlejší. Hlavní je jednotnost ad absurdum a přehledná mapička aby se v tom pěkně vyznal každý pražský šotoušek co si projíždí linky.

A jsou i potenciální cestující, které vymetáky a polovymetáky odpudí přes nízkou cenu integrované jízdenky. Vím třeba o člověku, který i přes potíže s parkováním jezdí z Příbrami do Prahy denně autem. Tvrdí, že než se autobus vymotá přes Příbram, tak on už jede okolo Zbraslavi ...
Pajzák
Středa, 11. září 2019 - 09:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 6-2015
Marně přemýšlím, jak zastávka na znamení u dálnice prodlouží cestování na dané trase. Dle plánovače tras je jízdní doba z SN na tuto zastávku možná až nereálně krátká. V opačném směru do Dubence je naopak reálná, takže ke zpoždění kvůli nim nemá jak dojít.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Středa, 11. září 2019 - 10:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12833
Registrován: 5-2004
"Tvrdí, že než se autobus vymotá přes Příbram, tak on už jede okolo Zbraslavi"

Ale ty zastávky v Příbrami asi zrušit nepůjdou aby to každýmu jelo "od baráku bez zastavení".

To je mnohdy i klasickej argument "nahradíme vlak busem protože ten zastaví každýmu u baráku". Jen to pro druhou až další vesnici bude nepoužitelnej vymeták a to i psychologicky.

Jo kdyby to mělo zajíždět do Mníšku na náměstí tak budiž. Ale jak píše pajzák.
ABCDEF
Čtvrtek, 12. září 2019 - 09:15:53  
Neregistrovaný host
Pajzák: Jo, ty teorie znám, jak je zastávka na znamení nula času a deset zastávek na znamení je desetkrát nula, takže celkem nula. Jenže když tam pak v každém druhém případě je na každé jeden jediný člověk, tak to nula není, zvlášť když se někde zastavuje z 90 km/h a pak na těch 90 zase rozjíždí. A to už pak není ten šikovný rychlík co býval, nevím proč se musí při integraci vždycky ty (dříve nejvýdělečnější) linky zprasit.
Nula jsou jen ty nejúchylnější zastávky, které v JŘ rychlíkové linky absolutně nemají co dělat. A i tam řidič musí mít oči na stopkách, aby případně viděl napůl schovaného buzeračního kontrolora Ropidu a aby tam nebyl dřív.

Vlček: Tu úvahu s vlakem nějak nechápu, byla řeč o Příbrami.
B932E
Sobota, 14. září 2019 - 13:03:51  
Neregistrovaný host
ABCDEF: Nějak plíživě se ke zrušení 393 a sjednocení pod 395 (zcela ideálně pak 317 po 10 minutách v koženkové NB 18) dospět musí a tohle je první vlaštovka, resp. druhá, protože přímé spoje v neděli už byly zcela zlikvidovány včetně pokračujících z Rožmitálu a Horažďovic. [sad]
Sobota, 14. září 2019 - 14:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 1-2013
B932E: přímé spoje v neděli už byly zcela zlikvidovány včetně pokračujících z Rožmitálu a Horažďovic.

Vidím ale něco jiného:
přímý nedělní spoj z Rožmitálu (spoj 88 linky D31) pokračuje z Příbrami do Prahy jako spoj linky 395
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L300031_190901_235501.p df

Přímý nedělní spoj z Horažďovic (spoj 6 linky 143443) pokračuje z Příbrami do Prahy jako spoj linky 395
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143443_190901_235988.p df

Marně hledám ty zcela zlikvidované spoje.
B932E
Sobota, 14. září 2019 - 14:38:52  
Neregistrovaný host
Jaroslav_T:
"Marně hledám ty zcela zlikvidované spoje."
Vždyť jste je našel, místo aby jely přímo, tak se naprosto zbytečně courají přes Dobříš, když jedou v danou hodinu další dvě spoje...
Sobota, 14. září 2019 - 15:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 1-2013
B932E: místo aby jely přímo, tak se naprosto zbytečně courají přes Dobříš,
Tak takhle to beru. Je pravda, že před zaPIDováním jely po dálnici mimo Dobříš. Jediným důvodem tohoto zřejmě je, že 393 jezdí jen v prac. dny. Nárůst jízdní doby vzniklý jízdou přes Dobříš je deset minut.
Zlikvidované přímé spoje - původně jsem Váš příspěvek pochopil tak, že jsou zrušeny nedělní přímé spoje = vzniká nutnost přestupu v Příbrami.
Sobota, 14. září 2019 - 15:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 1-2013
Může bus čekat sám na sebe?
V 15:45 odjíždí v prac. dny ze Smíchovského nádraží bus linky 392, v JŘ má poznámku, že z Dobříše pokračuje jako přímý do Kamýka nad Vltavou.
V JŘ D88 je v hlavičce spoje 2 pozn. "p" o tom, že jde o přímý spoj, ale u času odjezdu ze zast. Dobříš, nám. je bílý trojúhelníček, který říká, že vyčká sám na sebe nejvýše 10 minut...
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L300088_190901_235505.p df
Sobota, 14. září 2019 - 17:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5051
Registrován: 12-2007
Takových věcí tam je ... nejlépe je slušnou formou poslat podnět. Jinak se to neopraví.
Kupodivu to dělají lidi a co tak chápu tak to dělají ručně (a za úřednický tabulkový plat).
Sobota, 14. září 2019 - 17:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 1-2013
Gabuliatko:
"Takových věcí tam je ... nejlépe je slušnou formou poslat podnět. Jinak se to neopraví.
Kupodivu to dělají lidi a co tak chápu tak to dělají ručně (a za úřednický tabulkový plat)."

Ano, psal jsem (vždy slušnou formou) nejednou, vždy byla kromě opravy i velice slušná odpověď.
Toho co jsem dnes uváděl, jsem si všiml až dnes odpoledne. Samozřejmě že napíšu.
Neděle, 15. září 2019 - 12:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 4-2019
Jaroslav_T:
"Může bus čekat sám na sebe?
V 15:45 odjíždí v prac. dny ze Smíchovského nádraží bus linky 392, v JŘ má poznámku, že z Dobříše pokračuje jako přímý do Kamýka nad Vltavou.
V JŘ D88 je v hlavičce spoje 2 pozn. "p" o tom, že jde o přímý spoj, ale u času odjezdu ze zast. Dobříš, nám. je bílý trojúhelníček, který říká, že vyčká sám na sebe nejvýše 10 minut...
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L300088_190901_235505.p df"
Něco podobného se kdysi vyskytovalo i v Mělníce v době, kdy jezdila linka PID od Slaného a přejížděla na neintegrovanou do MB. I objevila se na jř té neintegrované tato kouzelná formulace "vyčká příjezdu spoje … linky … nejvýše x minut (přímý vůz)". Ta závorka byla opravdu kouzelná.
Neděle, 15. září 2019 - 13:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 4-2019
B932E:
"Jaroslav_T:
"Marně hledám ty zcela zlikvidované spoje."Vždyť jste je našel, místo aby jely přímo, tak se naprosto zbytečně courají přes Dobříš, když jedou v danou hodinu další dvě spoje..."
Zdá se, že pod termínem "přímý spoj" si každý z vás představuje něco jiného - jeden spoj bez přestupu, druhý spoj jedoucí po nejkratší trase.
Neděle, 15. září 2019 - 13:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 1-2013
pdk: Zdá se, že pod termínem "přímý spoj" si každý z vás představuje něco jiného - jeden spoj bez přestupu, druhý spoj jedoucí po nejkratší trase.
Ano, je to přesně tak; já jsem si pod termínem "přímý spoj" představoval spoj bez přestupu.
Neděle, 15. září 2019 - 15:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 4-2016
Nechci nic říkat, ale zastávka Mníšek p. Brdy - Závod byla linkami do Příbrami obsluhována už před integrací. Nejsem si jistý zda expresní linkou, ale původním ekvivalentem 395 určitě ano.
Má to samozřejmě pár ale. Spíše dávalo smysl, kdyby se ta zastávka tedy přidala na 395 místo 393. A dále je vidět snaha Ropidu nehýbat s jízdními dobami a místo toho, aby se příliš dlouhá jízdní doba 393 zkrátila, přidávají se na ní další zastávky.
(Ty nové zastávky v Příbrami bych viděl jako malou předzvěst osekání souběžné MHD po integraci)
ABCDEF
Neděle, 15. září 2019 - 21:25:48  
Neregistrovaný host
náhradní autobusová doprava, několik dálkových i osobních vlaků bylo v úseku odřeknuto ... Náhradní autobusy jsou staženy z pravidelné linky 380. Provoz na této lince je zastaven.

Zastavení provozu na 380 kvůli získání volných autobusů, to mě ukrutně pobavilo. V kruzích blízkých Ropid a IDSK se totiž linka 380 obvykle uvádí jako vzor velmi úspěšného projektu nepostradatelné, velmi důležité integrované linky. Nedávno se o ní v těchto kruzích opět velmi hovořilo, že musí být nasazovány kloubové autobusy, protože standardní už kapacitně nestačí. A teď, když dojde na lámání chleba, tak je linka vyhodnocena jako široko daleko nejzbytečnější a je na ní krátkodobě zcela zastaven provoz. [proud]
Asi by stálo za podrobnou analýzu, jak moc úspěšná ta 380 doopravdy je [lol]. Hlavně jak bývá vytížena v jednotlivých úsecích své dlouhé trasy. A jestli by nebylo šikovnější posílit některé úseky paralelních linek místo honění kloubáků na 380 v pravidelném krátkém intervalu [crazy] ...


Adam 108: Je třeba rozlišovat zastávky Mníšek "závod" a "hlavní silnice" v opačném směru. Závod sice byl snad ve všech licencích, ale pokud vím, tak tam nikdy nestavěly všechny spoje. Zvlášť od doby, kdy už nejezdí masy pracujících do Kovohutí v Mníšku. Dneska jezdí většina lidí do Prahy. Ropid i IDSK trpí obsesí, že čím více zastávek tím lépe [ko], a když je potřeba někde zastavit jeden spoj, tak už tam musí zastavit všechny spoje celé linky [crazy]. O žádný účel dnes tedy asi nejde, nejspíš jen o magoření šotoušků zaměstnaných v Ropid a IDSK.

Nemyslím si že by měla 393 příliš dlouhou jízdní dobu. U takových linek je normální mít rezervu, na dálnici jsou různé nepravidelnosti, nemělo by se skoro každý den jezdit pozdě. Tupci z Ropidu by ale neměli bazírovat na čekání na čas u lihovaru směrem do centra. [kladivo]

B932E: Zrušení 393 snad nehrozí. Na Ropidu a v IDSK sice dělají někteří hodně vypatlaní magoři, ale tohle už by jim asi neprošlo. Chtělo by to ale, aby si středočeský kraj konečně prověřil, jaké lidi na IDSK zaměstnává, a ty co budují obří dokonale systematickou MHD místo funkčního krajského IDSK by měl vypakovat na jinou práci. Kdo nechápe rozdílné požadavky na meziměstskou dopravu oproti MHD, tak by tam neměl dělat.

Vymetací přímé nedělní spoje z Rožmitálu a Horažďovic, to je další důkaz tuposti a "MHD-omezenectví" lidí z Ropid a IDSK. Přitom, když ty spoje jedou nad rámec taktu, čemu by vadilo, kdyby měla 393 o víkendu právě jen ty spoje, které jedou z větší dálky?
Neděle, 15. září 2019 - 21:42:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 1-2013
Adam108: zastávka Mníšek p. Brdy - Závod byla linkami do Příbrami obsluhována už před integrací. Nejsem si jistý zda expresní linkou, ale původním ekvivalentem 395 určitě ano.
Zastávka Mníšek p.B, závod byla obsluhována již za éry ČSAD "expresní" linkou 11501 Praha - Příbram. Za éry SIDu (mohu-li to takto nazvat) byla obsluhována linkami D98 a D99, t.j. původním ekvivalentem 395, přesně jak uvádíte. Linkou D97, t.j. dnešní 393 nikdy obsluhována nebyla.
ABCDEF
Neděle, 15. září 2019 - 21:50:45  
Neregistrovaný host
Jaroslav T: Ano, obsluhována, ale kolika spoji? Myšleno zejména v době těsně před integrací. Paušální tvrzení "Mníšek p.B, závod byla obsluhována" je totiž taková klasická polopravda, fakticky spíš "čtvrtpravda".

Kdyby tam Ropid účelově nechal zastavit jeden nebo dva spoje v době nějaké konkrétní poptávky, tak by asi nebylo třeba o tom příliš mluvit. Pražáci z Ropid ale uvažují vždycky stylem "zastaví všechny spoje nebo žádný". [ko]
Neděle, 15. září 2019 - 21:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 1-2013
ABCDEF: Vymetací přímé nedělní spoje z Rožmitálu a Horažďovic, to je další důkaz tuposti a "MHD-omezenectví" lidí z Ropid a IDSK. Přitom, když ty spoje jedou nad rámec taktu, čemu by vadilo, kdyby měla 393 o víkendu právě jen ty spoje, které jedou z větší dálky?
Zmiňované spoje na 395 jedou doopravdy nad rámec taktu. Věřím, že ničemu by nevadilo, pokud by měla 393 o víkendu jen tyto spoje. Když to nevadí u 392, která má o víkendu v úseku Praha - Dobříš jen ty a žádné jiné spoje, které se v Dobříši převlečou na/z 136440 do/z Milevska.
U 392 to nevadí, u 393 to vadí.
ABCDEF
Neděle, 15. září 2019 - 22:01:44  
Neregistrovaný host
Upřesňuji: D98 a D99 před integrací stavěly jen ve směru z Prahy na zastávce "závod (hl.sil.)", čili na dálnici. Ve směru do Prahy, kde by se muselo sjíždět z dálnice, se nestavělo. Původně se zastávka na dálnici jmenovala jen "hl.sil.". "Závod" byl původně název jen pro zastávku mimo dálnici. Nevím které pako vymyslelo, že se zastávka na dálnici jmenuje "závod (hl.sil.)".