Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Parní lokomotivy » Archiv diskuse Parní lokomotivy do 30. 11. 2019 | předcházející | další |
Archiv diskuse Parní lokomotivy do 30. 11. 2019dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 419 Registrován: 7-2011 |
Že by musely vyjmenované mašinky končit kvůli kotli...nevím jak v dnešní době, ale tehdy existovaly tzv. zostřené a odročovací prohlídky, pokud byl kotel v solidním stavu, komisař povolil další rok. Hodně se tato možnost využívala. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1326 Registrován: 7-2017 |
frako To existuje i dnes. Bohužel některé kotle mají dnes problém ještě před uplynutí zostřené. Jinak mám pocit, že kotel 475.179 se dělal nedávno (cca 3 roky zpět), možná někdo upřesní. Pokud mám dobré informace, tak se s ní pro rok 2020 počítá. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3 Registrován: 9-2019 |
Reaguji na žalostný stav parních loko,u nás. Posílam pár fotek , jak je na tom 433.025 parni lokomotiva téměř před dokončením , jak píší na stránkách IMC Plzen. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 587 Registrován: 5-2013 |
A to jsi teď někdy nafotil ty? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 115 Registrován: 8-2017 |
Dostane 433.025 taky nějaký rádoby "ruský facelift" jako ex kkStB/ČSD/DR vozy legiovlaku? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5 Registrován: 7-2019 |
No tak v tomto stavu je 433.025 teprve tak někde v 1/3 oprav. To na fotkách není stav před dokončením. Šacuju to tak na další tři až čtyři roky. Omlouvám se, ale asi to tak na 100% bude, tedy pokud to nebudou opravovat denně 8 hod. minimálně v šesti lidech. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6 Registrován: 7-2019 |
Jo a ty orezlé a nezakonzervovaé a přitom zjevně osoustružené čepy náprav to je jako klucí copa? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1329 Registrován: 7-2017 |
Bohouši a co říkáš tomu podložení rámu pouze ve dvou místech, navíc vpředu a vzadu. Za našich mladých let by to asi neprošlo. Asi jim je jedno jak se rám prohne, či zkroutí. A ještě jej navíc z vrchu zatíží nějakým pomocným jeřábovým rámem. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4 Registrován: 9-2019 |
Ty fotky jsou tak mesic staré. Viděl jsem par starých fotek ze Škodovky, a tam ty rámy taky měli takhle podložené, ale nejsem vyučen v oboru, píši jen co jsem zahlednul na starejch fotkách. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1911 Registrován: 7-2017 |
Friedmann: "Ty fotky jsou tak mesic staré. Viděl jsem par starých fotek ze Škodovky, a tam ty rámy taky měli takhle podložené, ale nejsem vyučen v oboru, píši jen co jsem zahlednul na starejch fotkách." Ve Škodovce ty rámy určitě takhle neležely měsíce nebo dokonce roky... |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3241 Registrován: 6-2015 |
Měl bych dotaz ohledně parního vlaku 8.12. do Židlochovic. Objevila se informace, že Skaličák nepojede a snad místo něj zaskočí Matěj, Neví někdo víc? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 45 Registrován: 4-2018 |
Pajzák: 433.002 Matěj asi těžko když nejezdí je momentálně neprovozní. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 629 Registrován: 7-2005 |
Jedna aktuální zpráva co se objevila na FB. Právě probíhá přeprava: Vážení, po měsíci se na Vás obracím s následující akcí. V sobotu 23.11.19 odveze němka 555.0153 vlastní silou nečinného čtyřkoláka 434.2218 a dva doprovodné vozy do depa Turnov. Obě lokomotivy pojedou po komínu z Kněževsi do Krupé, po tendru Krupá-Kladno a po komínu Kladno-Turnov. Obě lokomotivy jsou ve vzhledovém stavu v jakém u ČSD dosloužily, tedy s hvězdou. Pro zájemce přikládám jízdní řád, který se ovšem může cestou změnit. Maximální rychlost kvůli 434.2218 je 40 km/h. "Fotopas" je tentokrát dobrovolný. Bankovní spojení spolku je stále stejné: Číslo účtu příjemce: 35471523/2010 Variabilní symbol: 5550153 Zpráva: Vaše jméno a příjmení nebo e-mailová adresa (nic dalšího není třeba) Budeme se těšit na Váš zájem a případnou podporu. S pozdravem Jaroslav Křenek Klub historie kolejové dopravy, z.s. U Hranic 15, 100 00 Praha 10 Tel. 267 312 957, 602 373 431 info@khkd.cz, www.khkd.cz |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 361 Registrován: 1-2012 |
Další vzpomínka na oslavy 150.let železnice v Brně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1913 Registrován: 7-2017 |
Václav_Kolář 361: Kde přesně stál fotograf? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 362 Registrován: 1-2012 |
Stál jsem na mezi nákl. průtahu z dolního do Střelic. V pravém horním rohu je vidět přemostění břeclavské tratě. Za loko podnik MTH. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 363 Registrován: 1-2012 |
Tady je ještě jeden. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1914 Registrován: 7-2017 |
Václav Kolář: Děkuji. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2764 Registrován: 9-2009 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1821 Registrován: 7-2017 |
pal Neděle, 29. září 2019 - 18:10:14 Taková akademická otázka - dá se ještě někde v ČR dobrat voda z vodního jeřábu? Když tedy pominu depa, kde jsou udržovány provozní páry. Mám dojem, že jsem spodní rouru zahlédl na Nymburku-městě, na straně k hl. nádraží, možná to má přidělanou redukci pro hadici. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3369 Registrován: 7-2017 |
no...to je dobrá otázka.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 417 Registrován: 10-2005 |
Sestřih záběrů z převozu parních lokomotiv 555.0153 a 434.2218 z Lužné u Rakovníka do Turnova ze dne 23.11. 2019. https://www.youtube.com/watch?v=pLweUY7c_EI&feature=youtu.be |
Martin475
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 266 Registrován: 6-2009 |
Kovářmirek a ostatní - Na EP 1000 se pracuje, i když ne tak rychle, jak by jsme si představovaly. Ze začátku se nic nedělo z důvodu zákazu nehybnosti ze strany vyšetřovatelů. Pak se začaly odstraňovat následky škod. Čistění spodku od hlíny a úpravy poškození na levé straně. Kompletní obnova stupaček a rovnání ochozu pod budkou. V současné době dochází ke kompletaci komnikační roury a regulátoru. Následně přijdou osadit přehřívačová hlava, články a součástky které náleží k dýmnici. Pokud se bude vše vyvíjet podle plánu, v lednu proběhne zkušební zátop. Ale opradu jen za příznivých podmínek. Ačkoliv se to nezdá, čeká nás ještě hodně práce. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1915 Registrován: 7-2017 |
mot 1821: V Branné na ramzovské dráze. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1916 Registrován: 7-2017 |
"...i když ne tak rychle, jak by jsme si představovaly. Ze začátku se nic nedělo z důvodu zákazu nehybnosti ze strany vyšetřovatelů." No to je zase parádní čeština... "by jsme" - nesprávný slovesný tvar, má být bychom "představovaly" - vy jste tam samé dámy a dívky? "...z důvodu zákazu nehybnosti ze strany vyšetřovatelů." - logická hovadina, jestliže vám s ní zakázali hýbat, tak to snad byl zákaz pohybu nebo nařízení nehybnosti, ale určitě ne zákaz nehybnosti... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6373 Registrován: 11-2009 |
T4440276 498.030 na fotografii rozjíždí osobní vlak do Č.Budějovic. Albatros patřil od 19.11.1968 depu Tábor. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9 Registrován: 11-2019 |
Martin475 nin, chybami se člověk učí..blbé je, že byla chyba na straně obsluhy |
Martin475
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 267 Registrován: 6-2009 |
Děkuji vám za upozornění. Chybami se člověk učí, to je fakt. Myslel jsem že je důležitý obsah sdělení a že jsem na stránkách kde někdo uvítá nějakou zprávu o daném stroji. Jsem si vědom svých nedostatků... Bohužel, někdo je zručný manuálně a někdo slovně parnivalec počkejme si na vyjádření ze strany drážního úřadu nebo snad už víte závěrečnou zprávu? (Příspěvek byl editován uživatelem Martin475.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10 Registrován: 11-2019 |
Martin475 Na zprávu čekat nemusím, je to jasná chyba personálu. Když jsem si vše dal dohromady bylo mě to jasné. Při poslední jízdě odešel kompresor - tzn odstavily jste stroj s vyloženým rozvodem dozadu. Následně dle i vašeho fb, jste zatápěli parní stroj s vyloženým rozvodem dozadu a teď: V momentu, kdy je rozvod vyložený dozadu, může být lokomotiva podložená špalkami, zatažená 10 ručními brzdami, ale síla páry to prostře přerve..zvlášt vaše EP1000.. Ano, bouchla vám komunikačka, vše co bylo v kotli šlo do parního stroje, ale dávám krk na to, kdyby byl rozvod v 0, může jít do šoupátek a parního stroje klidně vše co je v kotli a lokomotiva se nehne ani o milimetr.. je tak ne? ?))) a to jsem ještě koukal jak si lokomotiva sedla do hlíny, neumím si představit, co by se stalo, kdyby se přetočila na bok a sjela dolů, hold, měli jste více štestí než rozumu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 902 Registrován: 8-2013 |
Převoz parních lokomotiv 555.0153 a 434.2218 Chotětov - Loukov u Mnichova Hradiště 23.11.2019 VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=QAuIY-dPm4M foto - https://flic.kr/p/2hPQT3V |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 108 Registrován: 9-2018 |
KHKD 555.0153+434.2218 jako Sv 11879(Kněževes -Turnov) projíždí stanicí Mnichovo Hradiště-23.11.2019 VIDEO- https://www.youtube.com/watch?v=tfO_7LHHGeA FOTKA- https://www.flickr.com/photos/157754542@N06/49109596983/in/datepo sted/ Videa na YouTubeFotky na Flickr |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1523 Registrován: 3-2006 |
Martin 475 - díky za zprávu o dění na veselským pětikoláku Parní válec - aby jste o ten krk částečně nepřišel. I když je rozvod v 0 a vlítne do strojů rázem plnej kotelní tlak při takovéhle závadě, může se stát že se stroj rozjede. Ten ráz páry to dokáže, stačí malá vůle kdekoli. A jen na upřesnění, komunikačka nebouchla,neroztrhla se, nýbrž se zbortila sama do sebe. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7 Registrován: 7-2019 |
Pro pana Václava Koláře: Super ty fotky z Brna. Měl bych prosbičku, jestli by jste byl ochoten mi je poslat na chrochtik@chrochtik.cz ve větším rozlišení. Na mašince z okénka kouká Míra Tuháček a vedle něj se vyklání moje maličkost. V té době jsem byl ještě v zácviku (zákonité na páru jsem absolvoval v roce 1991. Díky moc předem a mohu se Vám revanžovat nějakými výtisky z naší mašinkářské produkce. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11 Registrován: 11-2019 |
Kovářmirek dám svůj krk na to, že ne.. i kdyby při vlítnutí se šoupátko nepatrně posunulo, tak zatažená ruční brzda a špalek lokomotivu udrží, nikoliv však při vyloženém rozvodu 100% dozadu..to můžete mít každou nápravu podšpalkovanou, ruční brzdu a lokomotiva to přerve.. To je hlavní důsledek nehody, zatápět lokomotivu s vyloženým rozvodem, může udělat blázen ! stačilo však málo, najet na něco co má vzduch a rozvod přestavět.. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3375 Registrován: 7-2017 |
a tak němka se vracela kdy? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 927 Registrován: 9-2008 |
Zeuke: nevracela |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3380 Registrován: 7-2017 |
aha.....to tam taky zůstala??tak to tam bude jak v depozitáři |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1524 Registrován: 3-2006 |
Parní válec - vím o dvou případech, kdy se pára s postaveným rozvodem na střed a zataženou ruční brzdou rozjela samovolně. Jeden z nich se stal v Kolíně a mašina stojící na jednom z paprsků sjela částečně do točny. Na vině byl podcházející regulátor a nějaká nepřesnost v rozvodu. Prostě se "nafoukla" a vykročila. Až potkám bývalého strojmistra, dnes už dávno penzistu, zeptám se na číslo stroje. Chlap co tenkrát sloužil na nehoďáku mi to potvrdil že tahali páru z točny. Dělal šéfa party na opravách parních mašin tak si to pamatoval že ji dávali do pořádku. Myslím že to byl nějaký bejček, ale nejsem si jistý. Ano, teoreticky by se rozjet neměla ovšem praxe občas vytvoří souhru událostí že vytvoří výjimku z pravidel a pouček. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 60 Registrován: 6-2019 |
VIDEO: Slovenská trať Poprad - Štrba pohledem strojvedoucího parní lokomotivy 556.036 (Cabview) https://youtu.be/XEhXqwCMXfQ |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13 Registrován: 11-2019 |
NIK nádhera, ten kdo ji tahal tak smekám :-))) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23 Registrován: 10-2017 |
vypada to na Bóžu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 118 Registrován: 6-2018 |
Nik:skvělé. Nejvíc mě zaujalo hačváňo pana mašinfíry a pak práce předního běhounu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8 Registrován: 7-2019 |
Pro pana Václava Koláře: Díky moc a jestli budete míti cestu přes Řevnice zastavte se pro mašinkové kalendáře. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9 Registrován: 7-2019 |
starý Ivoš: Hačváňo Made In Dominikánská republika, dovoz brňenská firma Mostex Josefa Stanislawa. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 119 Registrován: 6-2018 |
To je mi skoro líto, že už 22 let nekouřím... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2765 Registrován: 9-2009 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 553 Registrován: 4-2010 |
T4440276: Ještě s dovolením a malým zpožděním můj příspěvek k víkendové jízdě 555.0153 + 434.2218 video: 555.0153 + 434.2218 (Sv 11879) Bakov nad Jizerou 23.11.2019
Bakovští příznivci železnice: http:/www.zeleznice-bakov.wz.cz/
videa na YouTube: https://www.youtube.com/user/JamesC7x |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 364 Registrován: 1-2012 |
bohous-golda: Jsem moc potěšen, že se to povedlo. Jinak Řevnice jsou mimo rajon,díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 365 Registrován: 1-2012 |
Brno Horní Heršpice 1989, oslavy 150 let. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 366 Registrován: 1-2012 |
Matěj na oslavách 150 let v Břeclavě. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3394 Registrován: 10-2008 |
Václav Kolář: bejvávalo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2814 Registrován: 11-2006 |
Když už se tu propírají starší fotky, tak se přidám. Něco pro Dobiho - Matěj na jedné ze svých prvních akcí v červnu 1986.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 160 Registrován: 5-2010 |
Jestli se nepletu, tak v sobotu 30.listopadu bude možné v Brně na Dolním n. při dodržení JŘ vidět při potkávačce dvě parní lokomotivy. Soukromou BS 200 vracející se ze Zastávky u Brna a ČD 433.001 odjíždějící do Oslavan. Mikulášské jízdy nejen pro děti... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 540 Registrován: 3-2015 |
https://valassky.denik.cz/zpravy_region/s-matejem-se-loucily-stov ky-lidi-na-opravy-legendarni-lokomotivy-nejsou-penize-20191127.ht ml Osud Matěje se vyplnil. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1527 Registrován: 3-2006 |
Obávám se jednoho - co Chomutovský depozitář schvátí nikdy nenavrátí. To je prostě hrobka. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 806 Registrován: 7-2017 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 995 Registrován: 6-2010 |
VIDEO: Parní lokomotiva "Kremák" 534.0432 v čele zážitkového vlaku Zababa na "Liteňce" https://youtu.be/M8SgFa_wnC4 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 15 Registrován: 11-2019 |
Kovářmirek Měl to Dobi ukecat na Olomouc bylo by tam aspon o exponát víc.. Obávám se, že se z Chomutova už nevrátí. Nicméně, je to o financích Dostanou náhradu ve formě 423.041 - tak si ji můžou vyšperkovat |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 39 Registrován: 8-2015 |
Velmi podařená fotka.
„souhláska-samohláska“, tedy pro BA, BE, BI(Y), BO, BU, CA, CE, … atd.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3395 Registrován: 10-2008 |
Parnivalec: v Olomouci není místo a ikdyby bylo nejvyšší z CHV by to stejně nepovolil. Matěj ještě (možná) poslední Vánoce ztráví ve Val. Meziříčí |