Diskuse » Archiv 2020 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze předcházející | další

Trolejbusy v Praze

dolů
   diskuse  posl. autor příspěvků  stran  posl. příspěvek
Archivy starších příspěvků   
 
Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 09. 05. 2020 T_m 60 09-05-20  14:29
Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 28. 05. 2020 Michal_Ř 60 28-05-20  20:30
Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 09. 08. 2020 -OndraS 60 09-08-20  18:52
Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 29. 09. 2020 9_tr 60 29-09-20  20:02
   autor příspěvek
T_m
Úterý, 29. září 2020 - 21:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 5-2002
9_tr: Dlouho tady čtu tvoje názory a vždycky po přečtení vidím čím dál tím víc rudě. Proč??? Protože máš naprostou pravdu, ale je to jako když to křičíš do dubu. Pořád se vymýšlí koniny s ebusy, pořád a pořád. Proč se u pražského projektu trolejbusů na levý břeh neustála počítá s nezatrolejovanými úseky? To mi fakt hlava nebere. Dokážu pochopit, že nebude zatrolejovaný úsek, kde dočasně není dostatečná světlá výška podjezdu nebo kde zatím je jen úrovňové křížení a zároveň se tam chystá elektrifikace tratě, Ale jinak proč? Dokážu pochopit parciální trolejbusy pro manipulační jízdy do vzdálené vozovny, aby se eliminovaly velmi dlouhé manipulační tratě, ale pro pravidelný provoz fakt ne.

Myslím si, že i kdyby se časem baterie zlepšily o neuvěřitelných 100%, stejně by to byl na běžný rozsáhlý provoz velmi drahý špás. Dnes mám pocit, že opravdu jediné smysluplné elektrobusy jsou v Budějcích a při dobré vůli by mohly nahradiit všechny autobusy v Mariánských Lázních a možná Jihlavě.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Středa, 30. září 2020 - 08:54:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6245
Registrován: 6-2005
Jenže cena ebusu v ČB vycházela na velice podobnou částku jako je Trolejbus s bat. Na víc musí u ebusu platit spotřební daň za elektřinu. Mně to vychází, že lepší než ebus je v našich městech tbus. Jak to dělají Teplice. Kam lze smysluplně dotáhnout dráty, tak je tahají a zbytek na baterii. Jen čekám,někdy se spojí s ÚnL [biggrin]

V ČB ten malý hajzlík má význam z důvodu průjezdu centrem. V ML by při troše vůle také šlo něco dodrátovat, ať jsou linky, kde lze provozovat čistý tbus. Co když baterky lehnou, tak ať je kam přeřadit tyto vozy a nákup nových opět s Aku, které budou obsluhovat nevýznamné směry. Jihlava i ML jsou schopny v blízké budoucnosti dohnat Teplice na 100% elektrickou MHD, nebo alespoň 90%. Pak je hodně měst,kde by se to také dalo do 20 let dodělat. ÚnL, Opava, Zlín, Pardubice. Ale musí se chtít. Praha, no, musíme počkat až proběhnou všechna úřední kolečka. Teď sleduji výstavbu jedné trati dost podrobně a je to náročné na úřední čas. To je doba vyvěšení, pak se musí cca 15 dní čekat, pak dalších 15, kdyby někdo poslal námitku a až pak se dá pokročit dále.
Makrelu neumeješ.
Středa, 30. září 2020 - 22:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4034
Registrován: 12-2007
9_tr: Já sice také preferuji trolejbusy s trolejemi po celé trase, nicméně představte si, že by se zatrolejovala trasa mezi Bořislavkou a Tuchoměřicemi (pro linky č. 161 a 312). Ale pár autobusů jede až do Lichocevse. Má smysl kvůli pár spojům zatrolejovat i úsek do Lichocevse? Anebo kdyby místo tramvajové tratě do Suchdola byly trolejbusy do Suchdola a do Roztok, Levého Hradce. Ale mělo by smysl to zatrolejování vést dál pro linku č. 350? Takže se domnívám, že by nemělo docházet k neustálému stahování a nasazování sběračů, ale bylo by dobré vypočítat, za jakých podmínek nasazovat parciální trolejbusy, kolik trasy by v přepočtu na rovinnou trasu měly v procentech ujet pod trolejemi a kolik bez nich, popř. zda by bylo vhodné v místech, kde bude končit trolejbus bez trolejí vybudovat na té konečné napájecí trolej. Nevím, zda jsou nějaké studie v tomto směru. A na základě těchto studií připravit trolejbusové tratě, popř. změnit některé linky (např. aby v mém hypotetickém příkladu nejela linka č. 350 až do Kladna, protože parciální trolejbusová linka by mohla dojet jenom do Velkých Přílep, a pro cesty z Velkých Přílep dál by byly využity autobusy z Bořislavky přes Horoměřice. A pak by se ale zjistilo, že je vhodné zatrolejovat úsek z Bořislavky až do Statenic, případně až do Holubic, a linka vedoucí přes Svrkyni do Kladna by mohla využít jako parciální trolejbus zatrolejovanou silnici až do Velkých Přílep. Ale to vše jsou jenom úvahy, protože bohužel nevím, zda to, kde využít standardní trolejbusy a kde parciální s ohledem na ekonomiku, která by zahrnovala jako investici do jednotlivých trolejbusů, tak i provozní náklady v jednotlivých úsecích, někdo řeší.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 20:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6246
Registrován: 6-2005
Wagon: nejsem z Prahy, znám jen to "nejznámější", takže na Vaše dotazy úplně nejsem schopen odpověět, ale:
Na 161 jsem se díval a jezdí celkem málo, byť řekněme že na hraně, nebo spíšm už za ní. Řekněme, že se ale budeme držet Vašeho zadání, tak samozřejmě ta Lichoceves spadá do kategorie dojezd trolejbusu na baterky. Byť o celé lince bych jako trolejbusu značně pochyboval. Ale zase by spadala do kategorie- jednou se postaví a vydží na věky s minimálními náklady.

Abysme si rozuměli:
Stahování a nandavání myslím ve smyslu, že někoho "chytrého" napadne, že vlastně trolejové křižovatky nejsou třeba a trolejbus je projede se staženými sběrači. Souhlasím, že lze vynechat ty směry, které by se využily jen pro manipulační přejezdy, ty ať nejsou, nebo jsou bez výhybek (typicky pravé odbočení v křižovatce, s nutností překládat sběrače, ono to tu křižovatku už tolik neprodraží).

Význam má trať, kde pojedou spoje Alespoň po 15 minutách, tzn. nějaký dlouhý, společný úsek pro více linek. A větvení na koncích, pokud to je do 2km, tak asi i ty konce dát pod drát, nebo ty, kde je výhled na hustější dopravu, zbylé nechat na baterie.
A zase, jestli bude na konci nějaké nabíjecí místo, tak spočítat, jestli místo tohoto místa, které bude potřebovat něco jako měnírnu, atd. nebude efektivnější prodloužit trolej i na, třeba jen část, méně vytížený úsek a na tu konečnou už budou stačit baterie bez nutnosti dobíjení.

Jestli se najde směr, který je vytížený, tak může být trolej i Praha-Kladno, ale tam je blbé, že není trolejbus na Kladně, který by vlastně nahradil nutné náklady na výstavbu po Kladně.

Nejde se bavit o linkách, ale vždy o nějaké trati, kterou bude využívat i více linek, poměr jízdy by měl být 2/3 pod trolejí a 1/3 mimo. Ale jako bumerang se nám vrací- kolik vozů s baterií na výpravu na dané lince budu potřebovat a jestli nebude ve výhledu životnosti baterií lepší postavit tu trolej i na ten méně významný úsek, protože to prostě vyjde levněji.

Dám příklad z mého města. Trať s jednou linkou, samostatný úsek je dlouhý 2,5km. Řekněme i s velkou rezervou, že výstavba by dnes vyšla na 50 mil. Kč. Výprava činí 2 vozy. Baterie za životnost vozidel by vyšly na cca 24 mil., tzn. při životnosti 15 let je cena baterií 48 mil za 30 let ježdění, ale trať má životnost 40-50 let, resp. v tomto případě to bude více jak těch 50. První co odejde budou nosné části (izolátory a svorky, kterým se vydřou oka, byť i toto jsme schopni řešit a za minimální investice životnost prodloužit, nosná lana stále není nutné měnit a trolej už vůbec. Trať byla vystvěna v roce 1986 a je stále v původním stavu (vyjma úseků, kde jinou akcí bylo nutné některé části vyměnit, což je asi 10% z délky)

Takže jak vidíte, je to velice ošemetné, co a jak. je nutné vše důkladně prověřit a propočítat a od stolu se krajní případy blbě řeší.

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 22:08:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4036
Registrován: 12-2007
Z Bořislavky do Nebušic jezdí autobus každou čtvrthodinu, nicméně to byl jenom příklad. Zase pouze jako příklad uvedu linku č. 316, která ve špičkách jezdí ve dvanáctiminutových intervalech, a většina autobusů končí v Holubicích, některé ve všední den končí třeba v Kralupech nad Vltavou. Další autobus spojuje Holubici s Kralupami po jiné trase také s pár spoji. Mohl by bát spojen s linkou č. 316. Čili trolejbusová trať by se možná vyplatila maximálně z Bořislavky do Holubice, ne ale do Kralup. Na straně druhé v Kralupech jezdí hodně autobusů od nádraží, kde končí obě linky z Kralup. Takže by asi bylo vhodné, kdyby u kralupského nádraží bylo pár metrů trolejí, které by nabíjely nejenom ty parciální trolejbusy, ale třeba místní kralupské elektrobusy. Tím jsem jenom naznačil, že by bylo vhodné trolejbusovou dopravu v Praze a v okolí řešit koncepčně ve spolupráci Prahy a Středočeského kraje. To znamená, že někde by jezdily standardní trolejbusy, pro některé spoje by byly zavedeny parciální trolejbusy, a jinde zase elektrobusy, které by mohly být napájeny v některých případech z trolejí trolejbusů. Jenom ale nevím, zda se to vše koncepčně řeší jak po technické, tak i po ekonomické stránce.
oponent
Čtvrtek, 01. října 2020 - 23:46:06  
Neregistrovaný host
Wagon:
- Trolejbusy jsou primarne urceny k obsluze silnych prepravnich proudu v aglomeraci, tvori bud pater (tam kde nejsou tramky a metro) nebo jeji rozsireni. To plyne z nabizene kapacity a vstupnich nakladu. Hledat tedy pro ne niky v obsluze vesnic (Horomerice, Holubice atd) je bezpredmetne a bez vnitromestske site sahajici do sirsiho centra ekonomicky sebevrazedne. Nebo to je cilem?
- Kralupy maji vlak, duplicitni kapacitni spojeni (ke vsemu jako vymetak z periferie) je taky neobhajitelne. A tri typy trakce na jedne trase (tbus, parcial, ebus) jsou uz uplny nesmysl.
---
Jinak receno: pokud chceme trolejbusy definitivne zabit, hledejme pro ne - namisto silnych vnitromestskych proudu a velkych prevyseni - co nejblbejsi uplatneni.
Pátek, 02. října 2020 - 08:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 12-2007
oponent: Vzhledem k tomu, že jsem z Prahy 6, tak jsem dal trolejbusy do Holubic jako příklad. Jinak samozřejmě platí, že přednost má náhrada frekventovaných autobusových linek v kopcovitém terénu. Také by se nejednalo o propojení 3 trakcí na jedné lince, ale pouze využití nabíjení na jednom místě, v tomto případě v Kralupech nad Vltavou, jak pro elektrobusy, tak i pro parciální trolejbusy. V žádném případě nezpochybňuji vlak z Prahy do Kralup, ale od vlakového nádraží se musí lidé rozvážet do okolí.
oponent
Pátek, 02. října 2020 - 10:57:50  
Neregistrovaný host
Jeste ad Kralupy: rozvoz lidi od nadru do vesnic je prace pro mistni mini/midibusiky (prodelecne, a pokud v e-trakci, o to hur); tam nemaji prazske tbusy co delat. Primarne je nutne pokusit se vytvorit vnitromestskou sit v Praze - radialy z propojeneho sirsiho centra tam, kam nejede tram/metro, tangenty a bateriove cancoury klidne v prvni fazi ignorovat. (Prvni metro bylo taky jen Florenc - Kacerov). A pokud uz uvazovat nad mezimestskym provozem tbusu, smysl by davala treba linka Kulatak - Kladno a kdyz tu troubu hodne rozhicuju tak zadratovat dalnici Smichov - Dobris - Pribram. V obou pripadech konkurenceschopny vlak v nedohlednu, v obou pripadech ve spicce kolony busu. Vozidla i draty by ale musely umet 100 km/h.
Pátek, 02. října 2020 - 19:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6247
Registrován: 6-2005
Souhlas s oponentem. Jsou využitelnější směry, než vymeták, co jede po 20min a v sobotu ještě méně.

Zrovna ta Dobříš je krásný příklad. Autobus co chvíli a po stejné trase. Kolikrát jsem nad tímto směrem uvažoval.

Jen nechápu, proč se demagogicky vyzdvihuje trolejbus do kopce. I na rovině je využitelný. Primární ukazatel je interval a vytíženost spojů. Tzn. přednost má linka s hustým intervalem a nasazenými kloubovými vozidly. Nehledě na terén. Samozřejmě i linka se sóly, když jezdí velmi často (třeba ta 176) je vhodná na první etapu výstavby.

Oponent: to už umíme. Viz trať Nemanice - Borek. A vozidla, no ony 9Tr i 14Tr zvládly i přes 80 a to na to nebyly konstruovány...
Makrelu neumeješ.
Pátek, 02. října 2020 - 20:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 1-2013
9_tr: Zrovna ta Dobříš je krásný příklad. Autobus co chvíli a po stejné trase
Když už je trouba rozhicovaná, tak by musely být v každém směru dvě stopy: jedna pro zastávkové (317,...) a druhá pro projíždějící (395,...), aby projíždějící nebyl zastávkovým zpožďován bez možnosti předjetí.
Sobota, 03. října 2020 - 00:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6248
Registrován: 6-2005
Jaroslav T: tím lépe. Zvětšíme průřez vedení a cenově to už tak dramatické nebude. Nejdražší stojí - sloupy.
Makrelu neumeješ.
Jižan
Sobota, 03. října 2020 - 08:51:17  
Neregistrovaný host
Když už, tak jako Pražák z jihu sním spíš o vedení Kačerov - Thomayerka - Novodvorská-Lhotka-Modřany.

Autobusy ve špičce každou minutu, jeden kopec za druhým a žádná jiná ekologická doprava v dohledu...
Ale to bychom chtěli moc.
Sobota, 03. října 2020 - 20:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 2-2007
Zdravím, netušíte někdo kam/kudy jezdí pražský trolejbus teď, když je 58 dočasně zrušená a trasa snad i neprůjezdná? Viděl jsem ho dnes (sob.) v Letňanech na konečné odpočívat před 16 hod., ale neměl čas se k němu jít podívat. Nevím tedy, zda mi něco systémového uniklo, nebo to byl jednorázový výlet T-busu jen, aby se projel?
Sobota, 03. října 2020 - 22:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Registrován: 7-2012
Pražec:
Linka 58 je kvůli výluce na Prosecké mimo provoz. Zřejmě se projel aby nestál jen v garáži
Úterý, 06. října 2020 - 17:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 12-2007
oponent: No nevím, myslím, že autobus je na dlouhé vzdálenosti mnohem operabilnější než trolejbus. To, že některé spoje linky č. 316 zajíždí z Prahy do Kralup není proto, že by někdo při cestě z Prahy do Kralup by dal přednost takovému spojení, i když možná, že někteří kolenovrti z řad seniorů by dali přednos dopravě zdarma před levnou ale placenou vlakovou dopravou. Ale prostě někteří lidé z Holubice a z blízkých obcí dojíždějí za prací do průmyslových Kralup. Jinak samozřejmě trolejbusy by měly být přednostně nasazovány v Praze tam, kde je kopcovitý terén a poměrně jsou úzké ulice, kde ani v daleké budoucnost se nepočítá s tramvajovou tratí nebo linkou metra, ale na straně druhé je tam velká poptávka po dopravě MHD.
Středa, 07. října 2020 - 08:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6250
Registrován: 6-2005
Wagon: proč pořád kopce? Kopec není argument. Ano, jsou tam vidět výhody elektromotoru, ale jestli budu mít kopcovitou linku a intervalem 15 minut a rovinatou po 10, tak by při výstavbě měla dostat přednost ta po 10. Pokud mají shodný interval, tak ano, ta kopcovitá. Ale kopec není rozhodující na prvním místě.

A proč by trolejbus nemohl jít souběžně s metrem? Klidně v ose metra mit I tramvaj / trolejbus. Náhradní doprava bude po stejné trase a hlavně, metro je dobré na dlouhé vzdálenosti. Když chci popojet 2 stanice, tak je lepší doprava po povrchu. Než slezu dolů, než dojede souprava, než se dopravím, než zase vylezu, tak po povrchu to mnohdy dojdu pěšky rychleji.
Makrelu neumeješ.
Středa, 07. října 2020 - 11:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 12-2007
9_tr: Pokud se bude budovat trolejbusová síť v Praze, tak by se asi měly nejprve stanovit priority, kde by měla být budována co nejdříve. Tedy tam, kde je vysoká frekvence spojů, přičemž asi by měl dostat kopcovitý terén, tudíž na Hanspaulku, na Strahov, na Malvazinky apod. Později by se ta trolejbusová síť mohla rozšiřovat, popř. pospojovat apod. Také by asi bylo dobré zvážit, zda by neměly vzniknout speciální garáže pro trolejbusy a elekrobusy. Obecně já jsem pro plynulou výstavbu elektrizovaných tratí pro MHD, zdá se mi mnohem více ekonomická, bohužel ale současné právní předpisy zejména s ohledem na veřejné zakázky takové možnosti moc nedávají.
Jinak souběžně s metrem je řada tramvajových tratí, v úsecích, kde tramvajové tratě nejsou - např. na Jihozápadní nebo Jižní město, Černý Most jen málokde je souběžná autobusová doprava, a většinou není moc kapacitní.
Středa, 07. října 2020 - 13:12:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5355
Registrován: 12-2007
Sít bude budována kde to papíry dovolí. (tedy pokud vůbec bude budována)
Středa, 07. října 2020 - 13:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5359
Registrován: 12-2007
Wagon:
"oponent: i když možná, že někteří kolenovrti z řad seniorů by dali přednos dopravě zdarma před levnou ale placenou vlakovou dopravou."
obávám se, že těch kolenovrtů je poměrně velká množina
D-laik
Středa, 07. října 2020 - 19:34:13  
Neregistrovaný host
Nemá někdo skutečnou (ne šotoušskou) zprávu, jak aktuálně vypadá příprava tratě na letiště, popřípadě dalších? Nemám žádné informace, ale mám pocit (doufám, že se mýlím), že to nějak "usnulo". Je mi jasné, že to hlavně "papírově" není nic jednoduchého, ale přeci jen.
Pokud se někdo najde, děkuji předem.
Středa, 07. října 2020 - 20:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 12-2007
D-laik: Vzhledem k tomu, že v současné době je provoz na letišti minimální, tak se domnívám, že sice mohou probíhat nějaké dílčí administrativní práce na stavebním řízení, popř. studie proveditelnosti, ale nikdo asi nemá zájem tuto přípravu nějak urychlit. Podle mne se letecká doprava na úroveň roku 2019 vrátí nejdříve v roce 2022.
Středa, 07. října 2020 - 21:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5362
Registrován: 12-2007
2022 ani náhodou
Pátek, 09. října 2020 - 17:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6252
Registrován: 6-2005
Wagon: ano, ale navíc ještě aby se daný svazek linek pohyboval kolem jedné provozovny. Nebo výstavba jedné trati pro více linek atd. Prostě je třeba se na to dívat z nadhledu, který voják na frontě nemá. [proud]
Makrelu neumeješ.
Pátek, 09. října 2020 - 17:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4046
Registrován: 12-2007
9_tr: Vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje žádná trolejbusová síť v Praze, nepočítám-li několik set metrů na Proseku, je možné se na tuto síť dívat z mnohem většího nadhledu než na tramvajovou síť, kde je nutné respektovat současnou síť. Jenom si nejsem moc jistý, zda je dost vlivných lidí v Praze, který takový nadhled mají, a dokážou jej prosadit i u představitelů Prahy.
Středa, 14. října 2020 - 03:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 4-2010
D-laik: EIA naštěstí nebude potřeba (https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA1105), probíhá tedy příprava dokumentace pro stavební a územní řízení. Zahájení provozu nejdříve 2023.
Středa, 14. října 2020 - 10:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4048
Registrován: 12-2007
Jkjk: Vzhledem k tomu, že se letecká doprava v rozsahu roku 2019 asi neobnoví ani v roce 2022, tak asi nikdo nebude tlačit na urychlení stavebního řízení, protože možná do té doby dostane stavební povolení železnice na letiště. A po jejím uvedení do provozu, provoz trolejbusů na letiště přestane být ekonomický.
Středa, 14. října 2020 - 14:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5373
Registrován: 12-2007
Vzhledem k tomu že tunel pod Prahou 6 ještě nemá definitivní polohu, velice těžko lze předpokládat že se v roce 22 něco papírově změní. Nehledě na současný nedostatek financí na tuto atrakci.

Jinak pokud by chtěli do roku 25 začít se špagátobusy jezdit tak by podle mne měli urychleně začít shánět nějaké vozy.
Petr_k
Čtvrtek, 15. října 2020 - 06:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13138
Registrován: 4-2003
Fpohodě, času dost, výrobce připadá do úvahy jeden jedinej (a to jak v případě kastle, tak elektriky). Vyjednává se jenom o velikosti všimnýho [biggrin]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 18. října 2020 - 17:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3416
Registrován: 3-2004
Sedmdesát let starý kousek. [happy]
Neděle, 18. října 2020 - 17:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 1-2013
Ústečák: [ok]
Středa, 21. října 2020 - 15:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 12-2007
Pěkné! [happy] Zajímavé je, že tehdy se ty jízdní řády pro MHD tiskly prakticky stejným způsobem a na stejných strojích, jako železniční. To je služební výtisk, nebo to bylo pro veřejnost?
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Středa, 21. října 2020 - 16:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9159
Registrován: 5-2002
Jestli to nebyla součást železničního jízdního řádu? V padesátých letech tam byla i MHD (tramvaje a trolejbusy). Ruční sazba vycházela asi z možností tiskárny, žádné DTPčko nebylo. Toto vypadá spíše na 40.léta, právě podle té sazby. A pokud to má být 70 let staré, tak tento styl sazby byl použit naposled.
Středa, 21. října 2020 - 16:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3419
Registrován: 3-2004
Ano, do roku 1957 byly JŘ společné. [happy]
Středa, 21. října 2020 - 18:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9160
Registrován: 5-2002
Ono by to bylo spíše do železniční sekce. Ale kdo dnes ví proč a jak vypadaly knižní jízdní řády v různých dobách u nás a v různých zemích, myslím hlavně sousedních, aby to nebyla velká exotika, ale Balkán tam klidně probereme. Jinak mi ta sazba připomíná časopisy a reklamy z první republiky. Kdo dnes zná tehdejší technologie sazby a tisku, případně kdy přišla nějaká počítačová sazba k nám a do Evropy?
Čtvrtek, 22. října 2020 - 15:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 8-2006
Kdysi se mi dostala do ruky kniha Z dějin polygrafie. Matně si vybavuji, že tam něco o sazbách a přechodu na výpočetní techniku bylo. Knihu nemám, ale určitě se dá vygůglit.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Středa, 28. října 2020 - 17:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3430
Registrován: 3-2004
Na zdopravy.cz článek o soutěži na trolejbusy pro linku na letiště. Já bych z toho vypíchnul, že cena vozidla bude mít jen 50% váhu, kritéria jsou vypsána velmi dobře a je vidět, že se nad tím někdo zamyslel. Tak ať to vyjde. [ok]
Středa, 28. října 2020 - 19:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9173
Registrován: 5-2002
A koho budou na této lince na letiště ty velkokapacitní trolejbusy vlastně vozit? Turisty?!
Středa, 28. října 2020 - 19:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3431
Registrován: 3-2004
Turisty a místní, je v tom snad nějaký problém? [happy]
Středa, 28. října 2020 - 19:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9175
Registrován: 5-2002
Vy nějaké turisty v Praze vidíte? A místní budou mít tu tramvaj. No prostě bych teď přednostně tlačil trolejbudy jinde...
Středa, 28. října 2020 - 20:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 4-2019
Borovička:
"Vy nějaké turisty v Praze vidíte? A místní budou mít tu tramvaj."
Jakou tramvaj? V přípravě je TT jen na konec sídliště Dědina, v úvahách cca ke starému letišti (spíš zbožné přání). Toť vše.
Čtvrtek, 29. října 2020 - 06:38:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9177
Registrován: 5-2002
Kolejová doprava pro těch 20 letadel denně, co tam dnes lítá, se už vůbec nevyplatí.
Čtvrtek, 29. října 2020 - 06:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3432
Registrován: 3-2004
Borovička: Čili podle vás se kvůli letošní pandemii má stopnout veškerý rozvoj? Ten trolejbus tam reálně vyjede za dva roky, to si myslíte, že letiště bude stále stát a čeští i zahraniční turisté budou sedět doma?
Čtvrtek, 29. října 2020 - 12:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9178
Registrován: 5-2002
Ano, v současnosti vidím prioritně trolejbusy na jiných linkách Praze. A tady se to ještě prezentuje jako dočasné řešení na nyní nepříliš vytížené lince. Možná kdyby se k tomu zatrolejovalo Kladno a využívaly to pak další PID linky.
Čtvrtek, 29. října 2020 - 14:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6274
Registrován: 6-2005
Jako je fakt, jak se rychle bude vracet turistický ruch. A omezení lezecké dopravy by nebylo špatné. Co to udělá s přírodou jsme byli svědky letos. Letecká doprava je z pohledu ekologie ta nejhorší a aktuálně jsme jako civilizace celkem rozežraní. K čemu nám jsou sítě 5G, 3D filmy, chytré telefony, když nejsme zdravotnicky schopni zvládnout podobný exces. Drátovat letiště asi ano, ale velkokapacitní vozy asi ne.
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 29. října 2020 - 17:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9179
Registrován: 5-2002
Drátovat letiště asi ano, ale velkokapacitní vozy asi ne. Ano přesně tak to vidím, ale pak bych to tam viděl právě s tou nižší prioritou a začít jinde. Evropská je teď prázdnější, zato po Patočkové se nám nově už delší dobu prohání ve velkém kamiony a mizí v Blance či Strahovském tunelu...
Pátek, 30. října 2020 - 12:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 12-2007
Borovička: Neznám přesně situaci na Kladně, ale domnívám se, že trolejbusy by tam měly být zavedeny až v době, kdy bude rychlá dvoukolejná elektrizovaná železniční trať do Kladna, aby ty trolejbusy přivážely cestující k vlakovým stanicím. V současné době z hlediska VHD asi Kladeňáci při cestě do Prahy dávají přednost autobusům, a zatrolejovat dálnici D 7 mi nepřijde jako dost vhodné řešení. Ale jinak se domnívám, že nejenom v Kladně, ale také v jiných městech nebo aglomeracích s více než 50 tisíci obyvatel, jako např. v Karlových Varech by trolejbusy být zavedené měly.
Pátek, 30. října 2020 - 19:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9183
Registrován: 5-2002
Wagon, drátovat ne dálnici, ale Kladno. Tu dálnici pojedou na baterky. Pak možná někde dál zase dráty. Ale chápu, že to je neprojednatelná fantazie. Ale kdo dneska velí třeba MHD v Kladně? Město Kladno, Ropid, Středočeský kraj nebo kdo jim tam lajnuje linky po městě a platí za ně?
Pátek, 30. října 2020 - 20:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 12-2007
Borovička: ROPID asi určitě ne, buď město, anebo spíše Středočeský kraj díky IDSK. Jinak trolejbusy jedoucí po dálnici na baterky, jistě je to možné, ale nemyslím si, že je to ideální. Podle mne by se opravdu trolejbusová doprava v Kladně měla zaměřit na budoucí kapacitní železnici do Prahy, pokud se jí dožiji, tak si myslím, že několikanásobně zvýší provoz na trati 120 mezi Prahou a Kladnem, sníží autobusovou dopravu v této relaci, a možná, že i část cestující IAD jí dá přednost.
Nippy
Pátek, 30. října 2020 - 22:14:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 7-2012
Mně zaujalo, že se o dodávky těch trojčlánků vážně zajímá Hess :-) Jsem zvědav s čím přijdou a držím jim palce [jidlo][ok]
Sobota, 31. října 2020 - 00:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 6-2005
Trolejbus za 50 Mega? To asi neprojde. A že by Hess dělal low cost?
Makrelu neumeješ.
Středa, 02. prosince 2020 - 20:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6333
Registrován: 6-2005
Časy 14:50, 16:24 jsou takové asi nejzajímavější
Praha
Makrelu neumeješ.
Jenki
Středa, 02. prosince 2020 - 20:59:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5692
Registrován: 5-2002
To je brutus!!!
Nippy
Čtvrtek, 03. prosince 2020 - 13:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 7-2012
Pár pěkných záběrů na pražské trolejbusy je i v úvodních minutách filmu "Praha ze soboty na neděli"
Pátek, 11. prosince 2020 - 09:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 3-2010
Zřejmě v krátké době čeká trolejbusy v okolí Prahy nevídaný boom: https://www.kr-stredocesky.cz/web/urad/home/-/blogs/autobusove-li nky-375-a-377-do-brandysa-a-kostelce-zrejme-nahradi-trolejbusy?_3 3_redirect=https%3A%2F%2Fwww.kr-stredocesky.cz%2Fweb%2Furad%2Fhom e%3Fp_p_id%3D33%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mo de%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-4%26p_p_col_count%3D1&fbclid=IwAR 17UhKip1FBqibywWd6B3pzYACIy207jq4u3tS2LsoLbhRON76DeotvrNE
Sobota, 12. prosince 2020 - 19:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 10-2013
Při tom vražedném tempu výstavby čehokoliv v ČR mně z tohohle hlava už bolet nebude
Úterý, 15. prosince 2020 - 07:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 9-2005
Tak to je dobré sci-fi...
Proč tahat jednotky km drátů po městě pro tak nějak pražský "erární" DP, kde na malé ploše jezdí vozy co několik minut, když můžeme natáhnout dráty na několik desítek km přes několik obcí pro vozy soukromých dopravců, které jezdí v intervalu řádově v desítkách minut.
Jsem nevěděl, že šotouši své sny píšou už i na oficiální stránky...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
nOHa
Úterý, 15. prosince 2020 - 13:54:47  
Neregistrovaný host
Houmr: Fakt nevěděl ? Už řadu let publikuje banda šotoušů své sny zcela oficiálně na www.ropid.cz ... A kdyby jen psali...
Úterý, 15. prosince 2020 - 21:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 4-2019
https://pid.cz/vyluky/preruseni-provozu-trolejbusu-58/
humbrr
Pátek, 18. prosince 2020 - 17:34:29  
Neregistrovaný host
a nebo to je součástí svěřeneckých fondů...
Kalanis
Sobota, 19. prosince 2020 - 21:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 12-2006
Ještě když to šlo, tak jsem jel tím koupeným kouskem. Dokud nepotřeboval pod dehtem výkon (ze zastávky, na křižovatce), tak to i šlo. Jakmile ale byl výkon potřeba, tak motor začal neskutečně úpět. Pod dráty bylo ale svezení svižné.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
-OndraS
Pondělí, 21. prosince 2020 - 20:22:23  
Neregistrovaný host
Nechcete si pro ten šoto-trolejbusovej koridor koupit i ojetý 25Tr? Těch našich děvět bude v roce 2025 tak akorát k dispozici [proud]
Pondělí, 21. prosince 2020 - 20:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3491
Registrován: 3-2004
OndraS: Ale. Však to budou pěkné včelíny... [happy]
-OndraS
Pondělí, 21. prosince 2020 - 21:11:41  
Neregistrovaný host
No tak samosebou, ja nemyslel na jízdu, ale jako zastávkový přístřešky [proud]
Úterý, 22. prosince 2020 - 00:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 4-2005
Ostatně Praha již má 24 Tr, plzeňský velmi pěkný lak, myslím v dobrém stavu, bylo třeba přelakovat, aby to nebylo zelené za každou cenu...tak vynikající stroje 24/25 Tr udělají v Praze díru do světa:-)
Ale poslední ciťàk v Praze jako trajf, to je fakt velmi "zajímavé".
Úterý, 22. prosince 2020 - 08:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6359
Registrován: 6-2005
Michal ř: hlavně ve chvíli kdy se loučíme se Citybusy pořídit jeden "jako nový" [biggrin]
Makrelu neumeješ.
Úterý, 22. prosince 2020 - 19:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3277
Registrován: 6-2005
Někteří těžce nesou tu 24 Tr v Praze. Ale za mne to bylo za málo peněz celkem rozumně muziky. Navíc budoucí exponát retrovozidel, jak vyšitý.
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Mr_proper
Úterý, 22. prosince 2020 - 21:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 11-2006
Ty ušetřený prachy se do toho nejspíš nahází při údržbě a výměně "všeho" v rámci nutných prohlídek [lol] Zdá se, že Plzeň jen tak náhodou nevyřadila všechny kousky při nájezdu 800 tkm. Aktuálně GO spalovacího motoru dieselagregátu...
Úterý, 22. prosince 2020 - 21:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5436
Registrován: 12-2007
Prachu na údržbu jdou z jiné položky účetnictví a povětšinou se na ně nemusí vypisovat výběrko.