Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze | « předcházející | další » |
Trolejbusy v Prazedolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2341 Registrován: 3-2013 |
To jako vytrolejení sběračů je MU? Tak takovou DI bych chtěl mít v Brně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4577 Registrován: 3-2004 ![]() |
Na druhou stranu by větší cit při výjezdu z oblouků, ale také kruháků a zatáček mimo troleje neuškodil. Ale to je obecně platné pro všechna delší vozidla. |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14297 Registrován: 4-2003 ![]() |
Když u toho prakticky pokaždé asistoval semafor přechodu pro chodce (nebo v několika případech signalizace vyklízecí šipky), který v lepším případě přišel jen o stínítka (v horším byl dekapitován), tak se to nedalo schovat za obyčejný vytrolejení ![]() Ale DPP dělá brutální nehodu z každýho škrtnutí oblinou o obrubník (proto taky větší část řidičů ssebou vozí sprej s červenou barvou) a pojišťovny mají radost, že nám můžou každoročně zdražovat povinný ručení. Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7810 Registrován: 6-2005 ![]() |
Gabuliatko- ne vždy něco podobného lze ideálně udělat a pak se musí jednat o kompromis. V dokumentaci se ten oblouk jevil celkem kulturní s ohledem na možnosti místa. Porblémy zde vzniknuvší nebyly adekvátní tomu, co viselo nahoře. Petr_k: má to zrcátka a už na 18m je v tom zrcátku luxusně vidět na sběrače. A navíc to má kameru na sběrače a display, takže když nevím, tak se podívám. 15 bylo omezení, takže 20 to hraničně sneslo, což na podobný oblouk je celkem běžná rychlost při dodržení správné stopy. Hele, jinde jsou větší prasárny a jezdí se přes ně i rychleji, ale musí se dodržet správná stopa, což se zde moc nedrželo. Neviděl jsem samozřejmě všechny případy, ale co jsem měl možnost vidět, tak to vždy byla špatná jízdní stopa vůči oblouku doplněné o zrychlování v blbém místě. Mohl jsem mít štěstí na identickou situaci, to nevylučuji, ale nemyslím, že by to bylo až tak pravděpodobné. A jak dopadla hloubková kontrola? Myslím, že tuším, co se též řešilo a na co se jinde obdobně hřešilo...
Makrelu neumeješ.
|
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14300 Registrován: 4-2003 ![]() |
![]() "Petr_k: má to zrcátka a už na 18m je v tom zrcátku luxusně vidět na sběrače. A navíc to má kameru na sběrače a display, takže když nevím, tak se podívám. 15 bylo omezení, takže 20 to hraničně sneslo, což na podobný oblouk je celkem běžná rychlost při dodržení správné stopy. Hele, jinde jsou větší prasárny a jezdí se přes ně i rychleji, ale musí se dodržet správná stopa, což se zde moc nedrželo. Neviděl jsem samozřejmě všechny případy, ale co jsem měl možnost vidět, tak to vždy byla špatná jízdní stopa vůči oblouku doplněné o zrychlování v blbém místě. Mohl jsem mít štěstí na identickou situaci, to nevylučuji, ale nemyslím, že by to bylo až tak pravděpodobné. " Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2569 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "Omezení tam žádné zprva nebylo a tak, jak to bylo nakresleno, to mělo zvládnout víc než 20 km/h, aby se nemuselo sahat do nastavení řadiče křižovatky kvůli delší vyklízecí době (k čemuž následně dojít muselo, po několika stížnostech, že trolejbusy "bezdůvodně" pomalou jízdou blokují volno v hlavním směru). Ale nezvládalo, vypadlo se i v 5 km/h při jízdě jakoukoli stopou, a dotyčný pokusný králík žádný úplný trolejbusový nováček rozhodně nebyl. Problém průjezdu touhle křižovatkou je v tom, že prioritně musíš hlídat prasoprovoz a klacky jsou až na druhém místě, přičemž odhad na 25m vobludu prostě nemáš kde jinde nacvičit " Myslím, že v daném místě byla kombinace minimálně dvou faktorů: trolejové vedení (mohlo být v trochu lepší stopě) a zkušenosti řidičů (i zkušení trolejbusáci teprve tady začali jezdit s vozem délky 24 m). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6303 Registrován: 12-2007 |
Nešel by ten konec omezení 15km posunout? Je mi jasné že visí na převěsu (nešlo by jej dát na lampu?), ale osobně si myslím že tak půlku pole jede 15km/h zbytečně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2722 Registrován: 8-2020 |
Je zvláštní, že na to, jak kritické místo to je/bylo, zrovna tam se nejezdilo bezdrátově. |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14301 Registrován: 4-2003 ![]() |
5735 - mám takový pocit, že v průběhu léta se tam do vedení hrabalo jakože "definitivní" seřízení polohy. Bohužel to bylo už době, kdy se to podnikovým šotořidičům (vč. našeho vedoucího garáže) už definitivně okoukalo ![]() Každopádně poté následující šikana udělala hodně velký zlo a celý projekt z pohledu řidičů dost poškodila. Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
zubozrout
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 136 Registrován: 6-2013 |
@Petr_k Tohle celé mě dost děsí. Jedna věc je, že tu trolej nenatáhli ve stopě, kterou měli. Pak nechápu, proč nebylo možné tenhle problém vyřešit během krátké doby (asi ideálně) reklamací. Nicméně fakt, že se v DPP strhla šikana, kterou popisujete, absolutně nechápu. Co si od toho vedení slibovalo? O co tam šlo? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6304 Registrován: 12-2007 |
![]() "Je zvláštní, že na to, jak kritické místo to je/bylo, zrovna tam se nejezdilo bezdrátově." Problém je, že jakékoli úpravy se musí dělat za vyloučení provozu tramvají, což v okamžiku kdy se Dědina násilně převedla na tramvaje není moc populární a musí to projít (a být schváleno) vícero složkama. A vše je ještě obestřeno jednotkou dočasnosti do které nikdo nechce strkat žádné peníze. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2570 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "Je zvláštní, že na to, jak kritické místo to je/bylo, zrovna tam se nejezdilo bezdrátově." ![]() "Každopádně poté následující šikana udělala hodně velký zlo a celý projekt z pohledu řidičů dost poškodila." Petře, toto jsou silná slova. Proto se ptám, co se to tam u vás na Mírově dělo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6558 Registrován: 11-2007 ![]() |
https://www.cs-dopravak.cz/praha-objednala-prvnich-sedm-trolejbus u-bozankaya-sng-12t/ |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7811 Registrován: 6-2005 ![]() |
Petr k: Tak už z pohledu na realizační dokumentaci to rozhodně nebylo rychlost vyšší jak 20km/h. Přibyl navíc jeden oblouček, je to opticky hezké, ale prostě je to zatáčka, která je skoro o 90° a to opravdu nějak výrazně rychleji, jak 20 nejde. Hele a jako průjezd 5 km/h zvládne trolejbus přeskákat hodně velkou prasárnu. Tkže jestli v této rychlosti sletěl, tak tam byla nějaká porucha, která neměla souvislost se stavbou a daným výrobkem, ale uvolněním něčeho. Zubozrout: postaveno to bylo tak, jak +- mělo. Gabuliatko: ale tohle není problematické místo, takových míst je v Brně, Ostravě, Plzni plno a fungují v pohodě.
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17453 Registrován: 5-2004 |
" ale tohle není problematické místo, takových míst je v Brně, Ostravě, Plzni plno a fungují v pohodě" Ale nejezděj tam tříčlánky kde je asi potřeba si hodně zvyknou kde se vzádu ty bidla tahaj... |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14302 Registrován: 4-2003 ![]() |
Už jsme se o faktoru Mírof párkrát bavili: jsou tu lidi (nejen, ale především ve výkonných funkcích), co jsou bytostně přesvědčeni, že jedině oni jsou těmi neomylnými vlastníky patentu na rozum a všichni ostatní jsou blbci, kterým je intelektuální nadřazenost a morální převahu povinnost dávat najevo, aby neměli námitky, nevznášeli požadavky a všeobecně drželi akorát hubu a krok, podepsali přesčasy a nechali si líbit osmihodinový pauzy mezi šichtama. Bohužel občas je potřeba žít i něčím jiným, než prací, a požadavky nebo námitky vznášet. ...asi jako když jsem se nedávno ptal, jestli se nějak už řeší problematika strýtvejů ohledně výhledu do pravého zrcátka, a bylo mi odpovězeno, že jsem jediný, komu to vadí. Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
Kejvačka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3328 Registrován: 10-2004 ![]() |
Dnešní večerní cvička na Palmě.
Dějiny píší vítězové.
Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7812 Registrován: 6-2005 ![]() |
Petr Vlček: Tohle není o délce vozu, ale technických možnostech místa. Bylo tu řečeno, že požadavek byl na vyšší rychlost průjezdu. Moje odpověď byla, že už řešení na papíře tento požadavak vylučovalo. Takže diskuse je o tom, jestli ten požadavek byl řečen už před začátkem projekčních prací. Ne o délce vozu. Pokud pojedu s 12m tak, aby sběrače měly stejnou ryhlost, jako u toho 24m, tak to dopadne úplně stejně, zásah dostane semafor. Další stránka problému je, že odpovědná projekční kancelář se zasekla v 90. letech a nikdy jí to nebylo omlácenu o hlavu. Když se u jiného projektu prokázalo, že základní požadavky byly předloženy už ve v.ř. na projekci, tak nastalo zděšení, že si objednavatel dovolil požadovat kompenzaci za dodatečnou úpravu troleje, která neodpovídala požadavkům. Snaha to hodit na objednavatele, že to přece schválil byla vyvrácena, že objednavatel není projektant, který dostal podklady a objednavatel už jen řešil detaily ve vztahu k okolí apod. To je asi probralo a linka 51 už vypadá celkem zajímavě z této stránky. Na téma délka. Opět zde bylo argumentováno, že řidič má v daném místě na řešení okolní situaci, než trolej. Ano, ale dokud toto řeší, tak díky délce vozu má sběrače někde na rovných drátech u křížení s tramvají. V momentě, kdy celý vůz zablokuje křižovatku a sběrače se dostávájí do první obloukové svorky, tak řidič je už mimo křižovatku čumákem za přehodem a maximálně si musí hlídat eventualně auto po levé straně, aby jej neorval. Takže zde už má čas na to, aby se pomocí zrcátka/kamery přesvědčil, jestli už je za oblouky. Kdyby byly trolejbusy v Praze kontinuálně, tak by řidiči byli zvyklí sledovat okolní "značky", tj. díra v silnici, uštípnuý obrubník, lampa, čára na silnici aby věděli, kdy jsou bezpečně za obloukem. V lepších DP se vezme barva a udělá nenápadná značka někde na silnici/obrubníku, zvláště při zavedení novinky takové velikosti. A pokud se vrátím na mnou sledované případy, tak zrychlování vozidla nebylo o nezkušenosti řidiče s novou délkou, ale o typickém chování autobusáka. Sotva se čumák dostal za křižovatku (takže sběrače někde uprostřed křížení), tak se začal dost rozjíždět. Krásné záběry byly z kamer, které jsou přímo proti, kde bylo vidět jak navíc mírně podjíždí oblouk a co dělají sběrače. Kdyby měl 18m vůz a udělal by to stejně, tak s podobným efektem. Jako doplňový efekt tam mohla vstoupit natáčecí zadní náprava, která tuto dynamiku umocnila, ale pořád platí výše uvedené, začal zrychlovat jako by jel s autobusem. Na přeučování jsou trochu lepší tramvajáci, ti jsou zvyklí, že mají i nějaký vzdálený zadek, který musí taky hlídat. 5735 to dokonale potvrdil. Rychlost oblouku je teoreticky 20km/h, jezdil kolem 23, což by sedělo jako realita provozu (teorie je výpočet, který něco garantuje, realita pak ukáže jak teorii ovlivnilo okolí, tj. může být i vyšší). Původní provedení bylo celkem plynulé, nové je trochu upravené, lepší, ale pořád jsme u toho, že pokud zde bude dosahováno 25km/h, tak je to prakticky kosmická rychlost, kterou půjde překonat velmi obtížně- myslím tím bez výrazných stavebních zásahů do troleje a jakákoliv odchylka od ideální stopy vozidla vůči troleji bude mít za následek nutné, výrazné snížení rchlosti.
Makrelu neumeješ.
|
Podchod
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26 Registrován: 5-2024 |
Věděl by někdo kdy cca přijde prototyp Bozankaye? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2898 Registrován: 1-2013 |
Vážení kolegové, snad ještě v loňském roce na školní lince 275 jezdil ráno v 7:32 ze Sídliště Čakovice autobus a trolejbus. Trolejbus poté přejel na linku 58. Jak vypadá situace v současnosti? Stále je možno na 275 ráno vidět trolejbus nebo už jen autobusy? Předem dík za odpověď. |
Podchod
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27 Registrován: 5-2024 |
![]() "Vážení kolegové, snad ještě v loňském roce na školní lince 275 jezdil ráno v 7:32 ze Sídliště Čakovice autobus a trolejbus. Trolejbus poté přejel na linku 58. Jak vypadá situace v současnosti? Stále je možno na 275 ráno vidět trolejbus nebo už jen autobusy? Předem dík za odpověď. " ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 501 Registrován: 1-2012 |
O prázdninách na Klíčov |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2901 Registrován: 1-2013 |
Podchod: Díky! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7814 Registrován: 6-2005 ![]() |
O kterých prázdninách?
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 197 Registrován: 7-2018 |
Před pár dny jsem se kousek prošel Slezskou ulicí. Po víc jak 50 letech jsem už nečekal žádné zachovalé stopy trolejbusového provozu, ale na křižovatce s Kolínskou stále přežívá několik růžic. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3667 Registrován: 4-2005 ![]() |
Výstavba tratě v ulici Peroutkově (Malvazinky), také mě zaujalo zázemí provizorní zastávky:-)
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2367 Registrován: 4-2019 |
![]() "Výstavba tratě v ulici Peroutkově (Malvazinky), také mě zaujalo zázemí provizorní zastávky:-)" (Příspěvek byl editován uživatelem pdk.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3668 Registrován: 4-2005 ![]() |
Já jsem to nemyslel špatně, je to jednoduché, účelné a jenom mě to zaujalo.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3669 Registrován: 4-2005 ![]() |
Dokončení k výstavbě TT v ulici Peroutkově: Za Malvazinkami následuje úsek s kompletní rekonstrukcí komunikace, dále jsou již instalovány výložníky a na konci úseku s TTV v zastávce U Waltrovky je už parné místo pro stříšku. Odtud zbývá jen asi 100 m ke kruháči. V tomto krátkém úseku vedení nebude, což je podle mě neuvěřitelné. Možná by bylo lepší vymyslet, jak kruháč zadrátovat než se spokojit s tím, že to nejde. Chápu, že je atypický úpravou výjezdu hasičských vozidel, ale určitě by ukotvení vedení šlo nějak vymyslet třeba na protilehlých sloupech. No, ale prostě to nebude, co se dá dělat. Stav před chvílí, řazeno od Malvazinek k Waltrovce:
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2581 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "V tomto krátkém úseku vedení nebude, což je podle mě neuvěřitelné. Možná by bylo lepší vymyslet, jak kruháč zadrátovat než se spokojit s tím, že to nejde." A teď se bude muset dokázat, že to nejde bez zadrátování. Jinak díky za fotky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3670 Registrován: 4-2005 ![]() |
Věřme, že se to jednou podaří, nejen v tomto případě. I když budete mít (zatím) jen baterkáče, snad výhledově zvítězí zdravý rozum a síť bude více ucelená. U Waltrovky je to vyloženě škoda. Ale nelze všechno hned, vždyť před pár lety nebylo nic. Ta trať je hezká, těším se, až si tam zafotím:-) Dnes jsem náhodou kouknul na vypravenost a 58 byla kompletní a na 59 byl jeden autobus. To je pěkné, asi si to už sedlo? Až bude více tratí i vozů, tak náhrady autobusy zcela zmizí. Zatím máte málo vozů. Ať se daří.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 502 Registrován: 1-2012 |
Tak bohužel došlo k změně termínu dodání na zkoušky. Cca únor 26. Co k tomu dodat. |
Podchod
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 29 Registrován: 5-2024 |
![]() "7012: "Podchod: "Věděl by někdo kdy cca přijde prototyp Bozankaye?"O prázdninách na Klíčov"Tak bohužel došlo k změně termínu dodání na zkoušky. Cca únor 26. Co k tomu dodat. " (Příspěvek byl editován uživatelem Podchod.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6315 Registrován: 12-2007 |
...že v únoru 2026 má Praha prázdniny... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1092 Registrován: 8-2019 ![]() |
By mne zajímalo, kam tady na ty informace o posunu chodíte ![]() |
Smithers
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 954 Registrován: 12-2007 |
Nedošlo k záměně s prvními sériovými vozy? Tam by únor odpovídal. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 503 Registrován: 1-2012 |
Bohužel nedošlo, Polska strana má cca půlroční zpoždění jelikož dodávka jejích komponentů potřebných pro vyzbroj bude mít zpoždění. Na Klíčov k potřebným zkouškám atd přijde 1-2 vozy 2-3 měsíc 26. To je realita. Odůvodnění je - pozdní vyhlášení vítěze a změna dodavatelé vyzbroje. |
Podchod
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 30 Registrován: 5-2024 |
@Poskoku, můžeš tohle info potvrdit nebo vyvrátit? ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1093 Registrován: 8-2019 ![]() |
Zaměstnancem firmy Bozankaya/DPP/Medcomu nejsem, takže 100% nemůžu říct nic. Ale z hlediska testování prototypu se ke mne dostaly fakt dosti rozdílné informace (měli bychom se dočkat letos a ne zase za tak moc dlouho) (Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.) |