Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 10. 06. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 10. 06. 2020

dolů
   autor příspěvek
Středa, 03. června 2020 - 19:04:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11917
Registrován: 8-2012
TH: Nezklamali
No jo, holt už po těch letech je to neustálé vzývání Švýcarska jako vzoru docela zoufalost, protože už bys ty nepodstatné rozdíly mohl pochopit.
(Přičemž ty rozdíly nejsou ani tak v lidech, co rozhodují, byť se někteří do "tatíčkování" celí žhaví jimi nestali [happy], ale v balíku, který do toho každoročně zahučí - řekněme to tak, že financování švýcarské železnice je příliš štědré i pro některé Švýcary. Ovšem na téma ekonomiky toho celého vzorového provozu se toho ve zdejší populárně-naučné šotoliteratuře jakousi zvláštní náhodou vůbec najde poskrovnu.)
電車オタク
Středa, 03. června 2020 - 19:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13526
Registrován: 8-2004
Vantju:
"A to jsem dokonce příznivce průjezdného modelu a s vedením moravských rychlíků na Smíchov jsem natolik spokojen, že bych je tam viděl ideálně pořád..."
Pro odstavy na Smíchově moc místa nezbude a ježdění skrz Prahu, aby upšouknutí v Brandýse (n.O.), Púchově nebo Grazu bylo cítit až v Klatovech nebo Stříbře (ve v zásadě regionální dopravě) za výhodné nepovažuji.[nene]
Bram:
"Aha, takže mostař, čili technik, který pro svojí činnost vůbec nemusí mít adekvátní komunikační schopnosti, má vyjednávat s veřejností, s památkáři a s politiky."
Ne! Ale mostař ví, co nový most vyžaduje a zda lze nebo nelze na stávající most pustit provoz, popř. za jakých podmínek. A ručí za to. Na rozdíl od brouka Pytlíka Brama (a jemu podobných), který tu píše obvinění ze sabotáže bez jakékoliv odpovědnosti.[ko]
Tomáš_záruba:
"Nicméně má pravdu Bram, že se tak sice vyhnete přenosu zpoždění mezi rameny, ale zase přenesete zpoždění na protisměr téhož ramene."
Bram tady nic takového nepsal.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 03. června 2020 - 19:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3619
Registrován: 5-2002
Hroch:
Bram tady nic takového nepsal.
Jo pardon, to byl Brr.

ježdění skrz Prahu, aby upšouknutí v Brandýse (n.O.), Púchově nebo Grazu bylo cítit až v Klatovech nebo Stříbře (ve v zásadě regionální dopravě) za výhodné nepovažuji
Potrefilo by to ale míň lidí, než zpožděný obrat zpátky směr Olomouc.[wink] Navíc bezpřestupní tranzit přinejmenším Plzeň - Pardubice může znamenat slušné zvýšení atraktivity vlaků.

TH - Diskusi na helvétské téma, byť jistě zajímavou, si dovolím tentokrát nevést, neb pro danou diskusi šlo o okrajovou poznámku, spíše přátelské "ad personam" rýpnutí, než k argument jádru věci. To neznamená, že bych nutně s ničím nesouhlasil nebo že se vším souhlasím.
Středa, 03. června 2020 - 20:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 666
Registrován: 5-2013
Překvapuje mě, že Scheinherr jako nejschopnější z celé trojice nebyl už dávno schopen převzít a moderovat diskusi magistrátních památkářů a SŽ a dotáhnout to do konce.

Když on nebylo schopno vystupovat jednotně ani vedení Prahy.
Náměstek primátora pro dopravu Scheinherr chce zachovat stávající most a postavit vedle něj nový jednokolejný, naposledy s plnostěnnými nosníky.
Náměstek primátora pro územní rozvoj Hlaváček naopak podporuje IPR v tvrdě raženém požadavku na nový tříkolejný most cca v ose stávajícího, v soudobém architektonickém pojetí.
Městští památkáři v minulosti písemně odsouhlasili most ve variantě 1+2, tedy souběžná pohledově obdobná svařovaná konstrukce se zachovaným starým mostem, ale současně vydali záporné stanovisko k rozšíření mostu na Výtoni se zastávkou. Loni předem nevyloučili (ale ani výslovně neschválili) i případnou náhradu stávající konstrukce konstrukcí pohledově obdobnou.
MD chce nový tříkolejný most bez etap.
SŽDC připravovala původně rozšíření 2+1 (nový+starý). Po nesouhlasu památkářů zadala DÚR na rekonstrukci stávající konstrukce, jako snahu aspoň zabránit zastavení provozu a získat čas na projednání tříkolejného řešení. A po detailním průzkumu a přepočtu, s výsledkem nutnosti výměny asi 2/3 prvků, teď Správa železnic zřejmě přešla na pozici nové konstrukce.

Já tam průnik požadavků vidím nulový, přičemž každý z aktérů má schopnost zablokovat cokoliv - a taky toho využívá. Navíc součástí přemostění Vltavy je i prostor Výtoně, kde bude jakékoliv rozšíření mostu krajně kontroverzní, s aktivním odporem části veřejnosti a s řadou odvolacích řízení.

Úsek hl. n. - Smíchov se připravuje od roku 2004, přičemž po patnácti letech pouze na stanici Smíchov je schválený záměr projektu, vydané územní rozhodnutí a zadaný projekt, teď ovšem zproblematizovaný městskou platformou. Nuselské údolí i přemostění Vltavy jsou už poněkolikáté na začátku.
Středa, 03. června 2020 - 20:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10831
Registrován: 4-2003
Hroch:Ne! Ale mostař ví, co nový most vyžaduje a zda lze nebo nelze na stávající most pustit provoz, popř. za jakých podmínek. A ručí za to. Na rozdíl od brouka Pytlíka Brama (a jemu podobných), který tu píše obvinění ze sabotáže bez jakékoliv odpovědnosti.[ko]

Ale ano! A jak jinak, brouk Pytlík Hroch akorát neví, která bije a výsledek je akorát ten, jaký je, čili most chátrá dál.

A připomínám, že nepatřím mezi ty, co požadují zachování současného mostu, protože moc dobře vím, že je v podstatě neopravitelný. Ovšem co mohu čekat, že Hroch provede, než to, že mi podsune to, co jsem neřekl a ani si nemyslím. Nic nového pod sluncem [nene].

Problém je ale někde zcela jinde, kdy si SŽ(DC) (včetně jakéhosi Hrocha) myslí, že si udělá vše podle sebe. Jak ale vidět, tak neudělá a nejsem sám, kdo to tu tvrdí [wink].
Středa, 03. června 2020 - 20:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13529
Registrován: 8-2004
Vantju:
"jak Vy tedy vidíte tu uličku, která není slepá?"
Určitě jsou povolanější k hledání té uličky. Ale já bych jí hledal někde ve velmi důkladné opravě stávajícího mostu. Ne, že by se mi taková ulička líbila, ale pořád při té bídě lepší než ta přímá cesta, po níž kráčíme ke snižování rychlosti, přechodnosti a posléze asi někdy i k zastavení provozu.
Vantju:
"Skutečně se toto vše má na dvoukolejku vejít?"
Na tu dvoukolejku se to má vejít tak jako tak - třetí kolej přes most není třetí kolej celým Nuselským údolím, natož třetí kolej na hlavní nádraží. Pro zvýšení kapacity je výrazně přínosnější zkrácení oddílů - nejprve zřejmě falešným čtyřznakým AB, následovaný výhradním provozem dle ETCS s co nejkratšími oddíly. Limit tak jako tak zůstane následně na vlastním hlavním nádraží.
Vantju:
"No a zastávka Praha-Výtoň."
Ano - vše výše uvedené platí bez Výtoně. Výtoň (s třetí kolejí) bych nechal na Praze, ať si řeší s památkáři (vč. celé lokality na pravém břehu Vltavy, nejen vlastní most přes Vltavu). Nemyslím si, že to musí "dráha" soudcovat. I s třetí kolejí si ale nejsem jist, zda by zastávka neznamenala pokles kapacity.
M250.0:
"už dnes Hradečany (ale to by musely končit všechny v Hradci)"
... nebo by se musel Trutnov zadrátovat - což v kontextu drátování Velenic (ale i třeba uničovky) není nic nepředstavitelného.
Tomáš_záruba:
"Potrefilo by to ale míň lidí, než zpožděný obrat zpátky směr Olomouc."
Potrefený obrat to nevylučuje. Obrat soupravy nastává tak jako tak, jen jinde.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 03. června 2020 - 20:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13530
Registrován: 8-2004
Bram:
"Ovšem co mohu čekat, že Hroch provede, než to, že mi podsune to, co jsem neřekl a ani si nemyslím."
[lol]
Cit. Celé to na mne ale působí dojmem, že cílem SŽ(DC) není most udržet v provozu, ale naopak nechat to dojít do stavu, kdy most bude buď zavřen, nebo ponechán v provozu s omezenou přechodností.

Zase jste byl (už po několikáté) přistižen při plácání nesmyslů a teď budete jen kopat kolem sebe jak malé děcko.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 03. června 2020 - 20:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10833
Registrován: 4-2003
Hroch:Zase jste byl (už po několikáté) přistižen při plácání nesmyslů a teď budete jen kopat kolem sebe jak malé děcko.

Jojo, milej zlatej, ale požadavek SŽ(DC) a MD na nový tříkolejný koleje v místě, kde je to neprojednatelné, není ničím jiným, než tímto: Celé to na mne ale působí dojmem, že cílem SŽ(DC) není most udržet v provozu, ale naopak nechat to dojít do stavu, kdy most bude buď zavřen, nebo ponechán v provozu s omezenou přechodností.
Středa, 03. června 2020 - 20:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 8-2017
Hroch: Velenice jsou už nějaký pátek zpátky. V kontextu toho, jak dlouho trvala elektrizace Litvínova a jak dlouho se mluví o elektrizaci Luhačovic a Frenštátu, mi to jako celkem nepředstavitelné připadá.

Na tu dvoukolejku se to má vejít tak jako tak - třetí kolej přes most není třetí kolej celým Nuselským údolím, natož třetí kolej na hlavní nádraží.
Ono taky ne vše má jezdit na to Hlavní nádraží, kvůli tomu se přidávalo to nástupiště ve Vršovicích. [wink]
Je nicméně zajímavé, že přestože třetí kolej chtějí všichni zúčastnění (viz KAF), tak Hroch by volil raději zabetonování dvoukolejky.
Středa, 03. června 2020 - 21:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 9-2007
Hroch:
"ježdění skrz Prahu, aby upšouknutí v Brandýse (n.O.), Púchově nebo Grazu bylo cítit až v Klatovech nebo Stříbře (ve v zásadě regionální dopravě) za výhodné nepovažuji."
Pardon, to jsem asi blbě napsal, z tohoto jsem už pár let "vyrostl". Myslel jsem průjezd uzlem, ten se mi totiž dnes zdá naprosto logický – předpokládejme, že i na R9 budou Panteři a Luhačovice.. no v té době už třeba budou i u ČD jezdit bimodální jednotky, akujednotky anebo prostě budou Luhačovice elektrizované, do toho můžou jednotky jezdit i do Hradce, protože předpokládám, že za Hradec budou jezdit expresy. Dále předpokládejme, že ONJ není nafukovací a dále už se rozšiřovat nemůže, bude tedy stále platit, že brněnské rychlíky bude vystavovat brněnské depo, hradecké rychlíky hradecké depo a luhačovické rychlíky olomoucké depo. To je prakticky vše z rychlé regionálky na východ od Prahy.

Ve chvíli, kdy mi stačí dvě koleje v ŽST Praha-Smíchov, tak se mi opravdu moc líbí použitelnost trendu, kdy takový vlak svým cílovým městem projede - Varšava, Berlín, dříve Kodaň,... samozřejmě, že se tím neprovezou davy, ale pokud tu možnost mám, je škoda ji nevyužít. V případě jednotek nebude ani nutno nic objíždět, prostě jen bude třeba kapacita mezi hl.n. a Smíchovem.

Jinak ale Vašemu přístupu rozumím, on to dobře popsal i pan K.A.F, za což mu také moc děkuji. Je nepochybně lepší mít alespoň něco než nic, ale je to jako levné boty – ušetřím, ale stejně mi nevyhovují tak, jak bych potřeboval. V tomhle případě je samozřejmě nepochybně lepší jednat ideálně okamžitě, ale opravdu mám pocit, že dřív či později se opět objeví názor, že trať Smíchov - Hlavní patří mezi úzká hrdla pražského uzlu. No a co se Výtoně týče, měl jsem za to, že Praha zastávku chce – ostatně celé oblasti by byla ku prospěchu, jako přestupní bod tramvaj-vlak počínaje a jako snažší dostupnost celé lokality a náplavky konče.

Ke trojkolejce, měl jsem za to, že má vést od Smíchova k vinohradským tunelům a tam by se napojovala na 221. Hlavák to samozřejmě nevyřeší, ale třeba i výše uvedené průjezdné linky, točící se na kapacitním Smíchově, by tomu dosti pomohly. Do toho hotová a snad i dvoukolejná trať na ONJ, osmé nástupiště...
Středa, 03. června 2020 - 22:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7221
Registrován: 5-2002
Tak to snad je jasné, existují trasy metra B a C, dále trať Radotín - Krč - Vršovice, takže není třeba kam spěchat

Chápu kontext / nadsázku, ale k tomu Mostu inteligence, tam někdo zkoumal jeho stav, nebo do 10 let bude na spadnutí taky? (A vsadím se že ho taky někdo odhalí jako nesmírnou kulturní památku)
Pikehead
Středa, 03. června 2020 - 22:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6246
Registrován: 3-2007
K.A.F.: Takže dojem z médií, že se jedná o zcela stochastický proces, je správný. [happy] Nicméně tak, jak jste to popsal, tak to není na Scheinherra, ale možná na papeže Františka...

Téma by se mohlo nenápadně zmedializovat, třeba se toho chopí Sůraweb, bere od něj občas obsah i babiDNES.
Středa, 03. června 2020 - 22:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 5-2002
Hroch: Potrefený obrat to nevylučuje. Obrat soupravy nastává tak jako tak, jen jinde.
To je pravda. Ale zatímco obrat v PHL by zaručeně byl krátký (nebo by nebyl kvůli dlouhému obsazení hrany), tak "na koncích" je naděje na volnější obrat (a třeba i obracení ob vlak) větší.
Čtvrtek, 04. června 2020 - 14:09:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73578
Registrován: 4-2003
Problém se zpožděním na spojených ramenech může řešit spolehlivý provoz a koordinace výluk a s tím spojených opatření (například i dočasné roztržení ramene). Pokud je předchozí nereálné, tak aspoň vhodná (ideálně univerzální) pohotovostní souprava, která většinu času bude někde stát a čekat na příležitost.
U Pendolin od/do Plzně to tak ostatně vcelku obstojně funguje a benefit je z pohledu cestujícího i zasekanosti uzlu celkem zjevný.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Čtvrtek, 04. června 2020 - 14:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 548
Registrován: 9-2015
>> H_k
to bude nějaká Paměť národa, hrdinní vězni budují jednokolejku.
Čtvrtek, 04. června 2020 - 16:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10835
Registrován: 4-2003
M250.0:Ono taky ne vše má jezdit na to Hlavní nádraží, kvůli tomu se přidávalo to nástupiště ve Vršovicích.

Takže k dalšímu vyžírači kapacity S65 přidáme S6 jedoucí do Vršovic [crazy]. Přitom S65 je třeba vyjma víkendů a svátků zrušit a S6 patří správně na Hlavní nádraží. A pokud odpadnou soupravové jízdy Regiojetu (odhadem cca za 5 let nejdříve), tak bude dost kapacity na dvou kolejích mezi Smíchovem a Hlavním nádražím pro všechny vlaky, včetně vlaků linek R jedoucích od Kolína a na Smíchově dosud končících. Třeba časem dojde i k myšlenkovému posunu u MD a SŽ(DC), elektrizuje se trať Smíchov - Hostivice a tyto linky budou ukončeny zcela logicky až na Kladně.

Je nicméně zajímavé, že přestože třetí kolej chtějí všichni zúčastnění (viz KAF), tak Hroch by volil raději zabetonování dvoukolejky.

Sice jsem Hrochem povětšinou v nějakém (a povětšinou díky Hrochově neskutečné ješitnosti ve zbytečném) sporu, ale tady s ním chtě nechtě musím souhlasit, protože třetí kolej z Vyšehradu na Smíchov je neprojednatelná. Snaha o její projednání, včetně snahy o zřízení zastávky na Výtoni, povede akorát k tomu, že se most pro nevyhovující technický stav uzavře, nebo v lepším případě bude omezeně provozován se sníženou přechodností.


K.A.F.:Já tam průnik požadavků vidím nulový, přičemž každý z aktérů má schopnost zablokovat cokoliv - a taky toho využívá. Navíc součástí přemostění Vltavy je i prostor Výtoně, kde bude jakékoliv rozšíření mostu krajně kontroverzní, s aktivním odporem části veřejnosti a s řadou odvolacích řízení.

To se dá popsat zase jedině jako tvrdohlavé si prosazování neprojednatelného (tři koleje, nový most a zastávka na Výtoni ze strany Prahy, MD a SŽ(DC)) a technicky a ekonomicky nesmyslné opravy stávajícího mostu (památkáři).

Holt budou muset všichni ustoupit, aby došlo alespoň k prosté výměně současné konstrukce za novou dvoukolejnou konstrukci co nejpodobnější té současné...
Čtvrtek, 04. června 2020 - 20:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13532
Registrován: 8-2004
Martin_zlivský:
"Problém se zpožděním na spojených ramenech může řešit spolehlivý provoz a koordinace výluk a s tím spojených opatření (například i dočasné roztržení ramene)."
Jelikož výluky jsou nikdy nekončící proces, tak se z dočasného (s jednoutkou 1 furt) roztržení stane trvalé roztržení a jsme tam, o čem píši.
Bram:
"díky Hrochově neskutečné ješitnosti"
Ješitu hledejte doma v zrcadle.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 04. června 2020 - 21:15:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 5-2002
Jelikož výluky jsou nikdy nekončící proces, tak se z dočasného (s jednoutkou 1 furt) roztržení stane trvalé roztržení a jsme tam, o čem píši.
Jen na okraj: Absolutní počet přestupujících v Praze, ač procentuálně malý, může být docela klidně i větší, než součet přestupujících ve všech "logických" uzlech v pokračování trasy, na které by jejich další přípoje nemohly počkat.
Čtvrtek, 04. června 2020 - 21:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22276
Registrován: 5-2002
Bram: povětšinou díky Hrochově neskutečné ješitnosti
Zajímavé je, že neskutečně ješitní jsou podle Tebe ausgerechnet Tvoji oponenti.
Je tedy otázkou, jestli tato konstelace nemá ještě jiné řešení, které není tolik náročné na počet ješitů a vystačí si jen s jedním. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 05. června 2020 - 06:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10839
Registrován: 4-2003
Hajnej:Zajímavé je, že neskutečně ješitní jsou podle Tebe ausgerechnet Tvoji oponenti.

Soudě třeba dle toho, jak jsi třeba relativně nedávno ukázkově explodoval v případě jakési čáry na mapě kdesi mezi Summerau a Lincem, tak bych si dovolil říci, že jsi propásl ideální příležitost k mlčení. A to nebyl zdaleka jen tento případ [nene]. Jiní diskutéři by mohli také vyprávět. Aneb jak občas nejen mne připomíná diskutující T. H., málo Tě obdivuji a to je velký problém (a Hrochův jakbysmet) [proud].
Pátek, 05. června 2020 - 11:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22282
Registrován: 5-2002
Bram: Speciálně v případě Hrocha nejde o žádnou ješitnost, ale o přímo ukázkový příklad insidera, do kterého si různí jedinci personifikují své postoje vůči SŽ(DC), přičemž jsou ty postoje velmi často založeny na tom, že zvnějšku do věci vidí omezeně nebo vůbec.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 05. června 2020 - 11:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10849
Registrován: 4-2003
Hajnej:Speciálně v případě Hrocha nejde o žádnou ješitnost, ale o přímo ukázkový příklad insidera, do kterého si různí jedinci personifikují své postoje vůči SŽ(DC), přičemž jsou ty postoje velmi často založeny na tom, že zvnějšku do věci vidí omezeně nebo vůbec.

Hroch je sice insider, ale některé věci vidí přes své osobnostní omezení velice zkreslně a má potřebu se svými názorovými oponenty zatočit, třeba pomocí podsuvů. Pak se dostáváme třeba k tomu, že schvaluje, že za SŽ(DC) je správné vyslat jednat s politiky, veřejností a památkáři třeba mostaře, který je odborník ve svém oboru, ale nemá patřičné schopnosti k vyjednávání. Čili nejsnadnější cesta k uzavření mostu pod Vyšehradem či v lepším případě omezení přechodnosti na něm.
Bkp
Pátek, 05. června 2020 - 14:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8274
Registrován: 8-2003
Docela by mě zajímalo, kolik průjezdných smysluplných (ne Hradec Králové - České Budějovice, protože jezdí ke stejnému nástupišti) linek, kde se nedá v dohledné době čekat nějaká výluková činnost, se dá přes pražské hlavní nádraží vymyslet.
Takže asi tak k průjezdnému modelu.
Pátek, 05. června 2020 - 14:49:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73581
Registrován: 4-2003
I kdyby šlo jen o dvě nebo tři spojené linky, bude to znát docela výrazně (vymýšlet se dá leccos, ale nemá cenu tím teď ztrácet čas), protože narozdíl od projíždění někam za hlavák nebo obratu na hlaváku (s objížděním nebo aspoň výměnou HV jako u R směr Mechov) zmizí nezanedbatelná část obsazení zhlaví a přilehlých úseků. Kolejí s hranou hlavák zas tak málo nemá (a zejména pokud přibude 8. nástupiště), problém je se na ně nebo z nich protlouct...


Hroch:
Pokud bude linka nastavena tak, aby se nějakých 10 - 15 minut zpoždění „vsáklo” bez dalších opatření, tak bych věřil, že by k lámání docházelo v malé části případů (méně než 10 %?).

Především současný stav, kdy JŘ na hlaváku je obvykle jen cár papíru, podle něhož je snaha aspoň přibližně jezdit, v blízké době žádné lepší řešení asi ani nemá. Zkapacitnění okolních úseků (ZM - Vršovice, Smíchov - Nuselák, Pečky - Libeň atp.) situaci stanice ještě dále zhorší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 05. června 2020 - 14:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22286
Registrován: 5-2002
Bram: Pak se dostáváme třeba k tomu, že schvaluje, že za SŽ(DC) je správné vyslat jednat s politiky, veřejností a památkáři třeba mostaře, který je odborník ve svém oboru, ale nemá patřičné schopnosti k vyjednávání.
Přemýšlím, kolik vykřičníků měl Hroch ve svém #13526 za to "Ne" napsat, abys to pochopil správně...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 05. června 2020 - 15:23:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11928
Registrován: 8-2012
s objížděním nebo aspoň výměnou HV jako u R směr Mechov
A to je přesně ta situace, na kterou je vhodnější se zaměřit (řídicí vozy, ucelené jednotky) místo na křečovité vymýšlení propojitelosti linek Plzeň - Mechov a Budějovice - Bodenbach. A jako bonus do toho Hradce díky tomu třeba přestanou jezdit největší střepy v okolí [happy].
電車オタク
Sobota, 06. června 2020 - 22:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15971
Registrován: 6-2003
Koukám teď na kameru ve Vršovicích a ona lávka mezi 4. a 3. nástupištěm je už nahoře. Kdy jí tam dali?
Sobota, 06. června 2020 - 23:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 12-2007
Měl si koukat před hodinou [vypravci]

Na další dvě pole je výluka v pondělí od 23.00
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Neděle, 07. června 2020 - 10:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22291
Registrován: 5-2002
A co se děje u mostu Bartoškova, že je tam zavřená ulice...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 07. června 2020 - 10:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 12-2007
Včera demontáž podpůrné konstrukce. Dnes by měli uklidit celou šířku pod mostem a připravit chodníky na přestávku stavby, do doby opuštění stávající trati.

Ve čtvrtek bude ještě uzavírka kvůli zátěžovce (2x EDK).

Foto samozřejmě na rajčeti...


V pondělí pokládka výhybek na Malešickém Čekačkovém zhlaví.

Naplno se rozběhli práce na Malešické trati a přípravě pro most Triangl.
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pikehead
Neděle, 07. června 2020 - 20:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6251
Registrován: 3-2007
Na most Triangl jsem zvědavý, co tam bude za postup a jak to vypadá časově. Nejdřív jižní půlka? Stíhá se do konce roku?
A myslím si správně, že začátek demolice severní části se rovná konci staré trati?
Neděle, 07. června 2020 - 22:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22295
Registrován: 5-2002
Pike: Nejdřív určitě jižní půlka. A do konce roku to plánováno bylo.
A myslíš si to dobře.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 08. června 2020 - 13:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 1-2015
T. H.: Rychlíky Plzeň - Mechov už snad jednou jezdily, a nevidím jediný důvod, proč je znovu zavádět.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
Pondělí, 08. června 2020 - 14:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6329
Registrován: 9-2005
Jaký střepy z Prahy do HK?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 08. června 2020 - 18:42:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13535
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Jaký střepy z Prahy do HK?"
BDs.
Ve srovnání s rychlíky na Děčín nebo Budějovice je to ale pořád ještě slušné (jednooký mezi slepými králem).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. června 2020 - 21:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 1-2015
Hroch:
"Ve srovnání s rychlíky na Děčín"
Promiň, ale děčínský rychlíky se teď zlepšily, tam přece předloni jezdil ten nejodpornější šrot. Teď už tam jezdí vagony alespoň na úrovni druhé poloviny 90 let (Aee, Bee).

Jasně, srovnávat děčínské a hradecké rychlíky je trochu chucpe, ale přece jenom se dráhy snaží nasadit na Děčín lepší vozy (což o Budějicích se nedá říct ani náhodou).
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
Pondělí, 08. června 2020 - 22:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6330
Registrován: 9-2005
BDs: tak jestli jsou to jediné staré vozy v soupravě, tak bych to zas tak zle neviděl. Obzvlášť u těch desetivozových.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 08. června 2020 - 22:42:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 8-2017
BDs

Však vás nic nenutí do něj lézt, můžete si klidně v nějakém skvělém velkoprostoru přemítat, zda opěrka hlavy má být skutečně příplatková služba.
Pondělí, 08. června 2020 - 22:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15978
Registrován: 6-2003
Na vršovické webkameře je už vidět jeřáb nachystaný pro stavbu lávky.
Pondělí, 08. června 2020 - 23:48:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15979
Registrován: 6-2003
A prostřední část je na místě:

Úterý, 09. června 2020 - 01:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15980
Registrován: 6-2003
A i třetí část je nahoře:

Úterý, 09. června 2020 - 01:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 12-2007
Je to tak [fotic]




Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Úterý, 09. června 2020 - 08:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10863
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nejdřív určitě jižní půlka. A do konce roku to plánováno bylo.

Tak to budou muset být hodně rychlí, protože tam je to na začátku. Skoro bych si řekl, že stará trať přes strašnickou zastávku bude nějak omezeně fungovat o něco déle... Ale budu radši, když se to stihne do začátku nového GVD [wink].


M250.0:Však vás nic nenutí do něj lézt, můžete si klidně v nějakém skvělém velkoprostoru přemítat, zda opěrka hlavy má být skutečně příplatková služba.

[crazy][crazy][crazy] Dřívbylolípák opět na scéně [coze].

Přiznám se, že stav mysli zatuhlý někde v roce 1989 u člověka, u kterého předpokládám, že v té době buď tahal kačera, nebo spíš daleko pravděpodobněji ještě nebyl vůbec ani na světě, je zcela mimo mé chápání [coze][nene].
Úterý, 09. června 2020 - 10:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2484
Registrován: 7-2017
Však vás nic nenutí do něj lézt, můžete si klidně v nějakém skvělém velkoprostoru přemítat, zda opěrka hlavy má být skutečně příplatková služba
Nebo si díky klimatizaci nechat umrznout nohy.
Bdlm
Úterý, 09. června 2020 - 12:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 3-2007
Bram. A můžu se zeptat co si tahal ty?[biggrin]
Úterý, 09. června 2020 - 13:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2017
Já tuhle diskuzi sleduji jako neželezničář, mým oborem je architektura, ale troufám si říct, že vlakem cestuji více, než většina místních diskutérů a to stejné můžu říct i o většině svých přátel. A taky díky tomu můžu říct, že osobně neznám nikoho, kdo by nenesnášel velkoprostory, a nehledal na jekoukoliv cestu delší, než, řekněme Pečky-Praha, radši to nejstarší, nejhnusnější BDs, než sebemodernější velkoprostor. I když je člověk sám v plném kupé, je tam vždycky větší klid a pohodlí na práci, čtení, cokoliv, než ve velkoprostoru, ještě navíc, když tam mrzne z klimatizace ve dvou svetrech a sedí na sedačce z autobusu. Vzpamatujme se, velkoprostory nikdo nikdy nekoupil kvůli ergonomii nebo pohodlí, jsou prostě levnější a rychlejší z pohledu výměny cestujících. Ale pohodlnější, nebo příjemnější na cestování nikdy nebudou. Je to stejný jako díky bohu končící móda openoffices.
Úterý, 09. června 2020 - 13:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11948
Registrován: 8-2012
A taky díky tomu můžu říct, že osobně neznám nikoho
Tak to je jistě vysoce reprezentativní vzorek [happy]. Ale sem zapadnete.
電車オタク
Úterý, 09. června 2020 - 14:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 9-2015
>> Bram, TH
Vy dva exoti, vy jste prostě takovej skanzen. Ale jo, musím uznat, že Vojtas (jakkoli s osobní preferencí jsem zcela na jeho straně) to bere zas trochu extrémisticky, a že nějaké procento, co velkoprostory raději, existuje. 50%? 30%?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mirek_Zv..)
Úterý, 09. června 2020 - 15:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 1-2015
Bram: ty jsi ještě nosil krátké gatě a tahal jsi hračku za sebou.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
Bkp
Úterý, 09. června 2020 - 15:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8280
Registrován: 8-2003
Jaký šrot?
Tak třeba vozy Bpee. Vyrobeny kolem roku 1968, mezi roky 1996 a cca 2011 několikrát rekonstruovány. Přímo esence moderního a perspektivního vozu.
Bee na děčínskch rychlících, nízkorozpočtová modernizace kolem roku 1995. Další výkladní skříň, hlavně že na nich je hrdý nápis "Národní dopravce".
Úterý, 09. června 2020 - 16:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 7-2017
Plácněte se přes kapsy a budou i zlatý prasátka.
Úterý, 09. června 2020 - 18:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13537
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Však vás nic nenutí do něj lézt, můžete si klidně v nějakém skvělém velkoprostoru přemítat, zda opěrka hlavy má být skutečně příplatková služba."
Však do něj také nelezu. Ale nic to nemění na tom, že je to střep.
Bram:
"Skoro bych si řekl, že stará trať přes strašnickou zastávku bude nějak omezeně fungovat o něco déle"
Stará trať má dle plánu fungovat do druhé poloviny března 2021 a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být jinak.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Úterý, 09. června 2020 - 18:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6255
Registrován: 3-2007
Přesně to jsem udělal (+39 CZK) a získal jasnou červení oplyšovaný blešák z depa Sofia.

Tak nevím, jestli je lepší cesta plácání přes kapsy, nebo radši zajít na nábřeží někomu nakopat [zadnice]...
Středa, 10. června 2020 - 05:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4081
Registrován: 6-2016
Tak jsem včera jel po delším čase vlakem do Prahy. Ten Vyšehrad je čím dál tím krásnější, pajasan žláznatý na střeše opět čile roste. Hromada erodované suti se zase zvětšila. Prostě samá pozitiva a sociální jistoty.

Taky jsem koukal na železniční most. Rozdělení majetku mezi SŽ (DC) a Hlmprahou je dáno i barevně - ta hrášková zeleň na zábradlí je určitě to nejlepší, co doplní panoramata a krajinný ráz[biggrin] Až pojedu na kole, tak si ověřím, že zábradlí lávky je nýtované, pohledem z vlaku si nejsem na 100% jistý.

Rovněž špirituska na Zlíchově se čile rozpadá...
Středa, 10. června 2020 - 08:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 9-2014
vojtasTS29:
" A taky díky tomu můžu říct, že osobně neznám nikoho, kdo by nenesnášel velkoprostory, a nehledal na jekoukoliv cestu delší, než, řekněme Pečky-Praha, radši to nejstarší, nejhnusnější BDs, než sebemodernější velkoprostor. I když je člověk sám v plném kupé, je tam vždycky větší klid a pohodlí na práci, čtení, cokoliv, než ve velkoprostoru, ještě navíc, když tam mrzne z klimatizace ve dvou svetrech a sedí na sedačce z autobusu. Vzpamatujme se, velkoprostory nikdo nikdy nekoupil kvůli ergonomii nebo pohodlí, jsou prostě levnější a rychlejší z pohledu výměny cestujících. Ale pohodlnější, nebo příjemnější na cestování nikdy nebudou."
Evidentně se obklopujete lidmi se stejnou preferencí, což je asi jasné a nikdo Vám to nemůže vytknout. [happy] Já se naopak starým Béčkám vyhýbám, co to jde (nepočítám do toho cesty na vodu a na čundry s kamarády, ale to je z praktických důvodů). Preferuji klimatizaci (cca 18-20°C ideál) a zásuvku. Co mi vadí obecně je, že jsou vlaky dělané na pidilidi. Někdo by mohl dopravcům a výrobcům oznámit, že průměrný člověk dnes neměří 170cm a neváží 75kg.
Středa, 10. června 2020 - 08:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6868
Registrován: 9-2011
Preferuji klimatizaci (cca 18-20°C ideál)
Ideál pro nastydnutí, když je venku 28 a víc. Nebo vy si v létě s sebou vozíte svetr?

Kdysi dávno bylo v UIC normě, že maximální rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou může být 7°. Ono se to nezdá, ale když z 35 vlezete do 28, tak je to docela teplotní šok.
No ale pak už výrobci zvládli výkonnější agregáty, které, společně s lepší tepelnou izolací, zvládly uchladit větší rozdíl, a požadavek zmizel.

Jinak zdravotnící také doporučují nechladit o víc než 7 stupňů. Něco na tom teda asi bude.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 10. června 2020 - 10:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 9-2014
Aleš_Liesk.:
"Jinak zdravotnící také doporučují nechladit o víc než 7 stupňů. Něco na tom teda asi bude."
Ať si zdravotníci říkají, co chtějí... Já psal o svém subjektivním dojmu. Svetr ve 20°C není přeci třeba. Mám prostě raději chladněji. A nemocný rozhodně nebývám. [wink]
Středa, 10. června 2020 - 10:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6871
Registrován: 9-2011
Sedět v 18° v krátkém rukávu taky není nic moc. Zvlášť když člověk dorazí zpocený z 35°venku.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 10. června 2020 - 10:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 9-2014
Aleš_Liesk.:
"Sedět v 18° v krátkém rukávu taky není nic moc. Zvlášť když člověk dorazí zpocený z 35°venku."
Já to beru. Každý podle sebe [wink]
Středa, 10. června 2020 - 10:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10317
Registrován: 4-2003
Sedět v 18° v krátkém rukávu taky není nic moc.

Pokud si někdo nastaví v autě 18 stupňů, tak je to jeho soukromá věc.

A hlavně jsme se za posledních X let nesetkal s vlakem, kde by bylo 18-20 stupňů.

Setkávám se úplně běžně s lidma, který vlezou do vlaku (a nebo třea do bazénu)a jé tady je horko/zima - aniž by chvilku počkali.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."